Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Ποδονίφτης SOS

Αύριο η διαβούλευση του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας. Ο Δήμος Αθηναίων αγρόν ηγόραζε...
Ο ποταμός Ποδονίφτης είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Κηφισού. Το δέλτα της συμβολής του Κηφισού και του Ποδονίφτη καταλαμβάνει ο δήμος ΝΦ ΝΧ. Από εδώ διέρχονται οι απορροές προς το λεκανοπέδιο μεγάλου μέρους του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, όλης της Πεντέλης και μικρού τμήματος του Υμηττού, αφού διαβούν το μισό σχεδόν έντονα αστικοποιημένο λεκανοπέδιο (ακτίνα 10 περίπου χιλιόμετρα). Η περιοχή έχει το θλιβερό προνόμιο να συγκαταλέγεται στις πιο έντονα πληγείσες περιοχές των 2 από τις 4 φονικότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 χρόνων στο λεκανοπέδιο: της πλημμύρας του Νοέμβρη του 1961 με 40 νεκρούς και αυτής του Οκτώβρη του 1994 με 17 νεκρούς.
Υδρογραφικό δίκτυο Κηφισού (έργο Λέκτορα ΕΜΠ Ν. Μαμμάση)
Το 1995, υπό τον αντίκτυπο της μεγάλης πλημμύρας στον Ποδονίφτη και με απόφαση του ΣτΕ, σταματάνε τα έργα εγκιβωτισμού του ποταμού, τα οποία ενοχοποιούνται για την έκταση των καταστροφών. Κατά μήκος των 800μ φυσικής κοίτης που διασώζονται, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Εθνική Οδό και τη γραμμή του ΗΣΑΠ, ακμάζει μέχρι σήμερα μια μικρή όαση με λογής λογής φυτά και ζώα: ευκάλυπτοι και φοίνικες, αυτοφυείς τουλίπες και ορχιδέες, ορνιθόγαλα, μαυρομάτες και άρτηκες, σταχτοσουσουράδες, κοκκινολαίμηδες και φρύνοι... Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (ΥΑ9173/1642/ 1993 – ΦΕΚ 281Δ/23-3-93).

Η παραποτάμια ζώνη πρασίνου συνεχίζεται για άλλα 800μ εως τα νότια όρια του Άλσους ΝΦ και κατά μήκος του παραπόταμου Γιαμπουρλά, που και αυτός βορειότερα ρέει για 250μ στη φυσική του κοίτη. Έτσι διασώζεται ένα μοναδικής αξίας δίκτυο έκτασης 520 στρεμμάτων και μήκους 3 χιλιομέτρων με σημαντική επιρροή στο μικροκλίμα και την ποιότητα του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

Δύο σημαντικά έργα απειλούν να καταστρέψουν τα δύο τελευταία τμήματα φυσικής κοίτης στη περιοχή:


- Στις 19.12.2017 λήγει η διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαντολογικών Επιπτώσεων του εγκιβωτισμού των 800μ φυσικής κοίτης του Ποδονίφτη ανάντη της γέφυρας της οδού Χαλκίδος και έως την οδό Ερατώνος. Αυτό που αποκαλείται «διευθέτηση» είναι η μετατροπή του ποταμού σε ανοιχτό αγωγό ομβρίων, μικρότερης διατομής από τη φυσική κοίτη, ακυρώνοντας επιπλέον την αντιπλημμυρική προστασία που προσφέρουν οι φυσικοί μαίανδροι του ποταμού (ανάσχεση ταχύτητας νερού, ζώνες υπερχείλισης). Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην όαση που προαναφέραμε, αρκεί να επισκεφθεί κανείς το τμήμα κατάντη της οδού Χαλκίδος που έχει ήδη τσιμεντοποιηθεί και τα 40μ στο ύψος της οδού Ερατώνος που, ως «προσωρινή λύση», εγκιβωτίστηκαν με μερικούς τόνους σαραζανέτια πρόσφατα.


- Λόγω της πλημμύρας στη Μάνδρα αναβλήθηκε στις 16.11.2017 η συνεδρίαση κατά την οποία η Περιφέρεια θα γνωμοδοτούσε για τη Μελέτη Περιβαντολογικών επιπτώσεων της υπογειοποίησης της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου (συνοδού έργου της κατασκευής του νέου γηπέδου της Δικέφαλλος ΑΕ) που προβλέπεται να κατασκευαστεί σε επαφή με το τμήμα του ρέματος Γιαμπουρλά που ρέει στη φυσική του κοίτη. Σχετική αρνητική γνωμοδότηση με ευρεία πλειοψηφία έχει δώσει το δημοτικό συμβούλιο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, κρίνωντας το έργο, εκτός των άλλων, άχρηστο.
Έχει εμπρόθεσμα επισημανθεί στην Περιφέρεια ότι η μελέτη δεν εξετάζει τις επιπτώσεις της άμεσης γειτνίασης του έργου με το ρέμα, χαρακτηρίζει το χώρο του ρέματος «εγκαταλειμένες βιομηχανίες» παρότι στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής (ΦΕΚ 738Δ/ 14.07.2003) καταγράφεται με απόλυτη σαφήνεια η οριοθέτηση του ρέματος και της δασικής περιοχής που το περιβάλλει, ενώ από τις 2 προτεινόμενες χωροθετήσεις του εργοταξιακού χώρου η 1η βρίσκεται σε απόσταση 50μ από το ρέμα Γιαμπουρλά, η δε 2η σε άμεση επαφή με τη φυσική του κοίτη (παιδαριωδώς στον Χάρτη Χρήσεων Γης, όπου σημειώνονται οι δύο θέσεις, η κοίτη του ρέματος έχει μετατοπιστεί λίγα μέτρα παραπέρα).

Για τα παραπάνω έργα η Περιφέρεια έχει εντάξει στον προυπολογισμό της:
- 6.000.000 ευρώ για την «διευθέτηση» του Ποδονίφτη,
- 15.000.000 ευρώ για την υπογειοποίηση της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου.


Αντιπροτείνουμε:

- Τα αντιπλημμυρικά έργα οφείλουν να δίνουν περισσότερο χώρο στα ποτάμια και όχι να τα περιορίζουν
- Έργα συγκράτησης του νερού της βροχής σε όλο το μήκος της υδρολογικής λεκάνης, από το βουνό έως τις εκβολές: αναδασώσεις, φράγματα μικρής κλίμακας και κόστους, παραποτάμια πάρκα ανάσας και ασφαλούς εκτόνωσης των πλημμυρικών φαινομένων,
- Αύξηση των χώρων πρασίνου και, άμεσα, απαγόρευση τουλάχιστον μείωσης τους,
- Έργα αποφυγής της ρύπανσης έτσι ώστε τα ποτάμια να μπορούν να ρέουν ελεύθερα χωρίς να αποτελούν εστίες ρύπανσης.


και απαιτούμε
το δημόσιο χρήμα να διατίθεται για το δημόσιο συμφέρον.


Νατάσα Παπαδέδε
αρχιτέκτων
μέλος της ομάδας ΠΟΔΟΝΙΦΤΗΣ SOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου