Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Gentrification ή/και θάνατος






Απόσπασμα από κείμενο της Λόρα Τίερμαν στο WSWS

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στον πύργο του Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο τα ξημερώματα της Τρίτης, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις κατοίκων και ομάδων της κοινότητας, των οποίων οι προειδοποιήσεις για σοβαρούς κινδύνους πυρκαγιάς αγνοούνταν επανειλημμένα από τις αρχές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η πυρκαγιά στον δεύτερο όροφο εξαπλώθηκε σε όλη την οικοδομή σε λιγότερο από 15 λεπτά.

Η εξωτερική πλαστική επένδυση διοχέτευσε την φωτιά προς τα πάνω, δημιουργώντας μια κόλαση. Η εύφλεκτη επένδυση εγκαταστάθηκε πέρυσι, ως μέρος της καμπάνιας «αναγέννησης» της περιφέρειας του Κένσινγκτον και Τσέλσι και του (οργανισμού διαχείρισης του κτιρίου) Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation (KCTMO). Η εφημερίδα Independent ανέφερε ότι η επένδυση προστέθηκε πέρυσι «για να μην χαλάει τη θέα στα πολυτελή διαμερίσματα γύρω από τον πύργο».

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν πως οι αρχές σκόπιμα μείωναν την ασφάλεια της περιοχής ως μέρος των προσπαθειών gentrification για διώξουν τους ενοικιαστές. Ένα κάτοικος του πύργου δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο και η ΤΜΟ έχουν «δημιουργήσει» την παρακμή των κοινωνικών κατοικιών , για να έχουν άλλη μια δικαιολογία για τα σχέδια «αναγέννησης», η οποία σημαίνει στην ουσία την κατεδάφιση ολόκληρης της περιοχής».

Η περιφέρεια του Κένσινγκτον και Τσέλσι παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ανισότητες σε ολόκληρη τη χώρα. Εκεί συναντάς πολυτελή πολυκαταστήματα όπως το Χάροντς, και μερικά από τα ακριβότερα ακίνητα του κόσμου. Πρόσφατα ένα ακίνητο στην πλατεία Κάρλαϊλ πωλήθηκε για 16.5 εκατομμύρια λίρες.

Ωστόσο, στον ίδιο δήμο, χιλιάδες οικογένειες ζουν σε άθλιες συνθήκες στέγασης που καταλήγουν, όπως στην περίπτωση του Γκρένφελ, σε παγίδες θανάτου. Ολόκληρη η πολυκατοικία θα πρέπει να θεωρηθεί σκηνή εγκλήματος και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη απέναντι στις αρχές που προσπαθούν να συγκαλύψουν το γεγονός.

O αριθμός των νεκρών ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 17. Εξοργισμένος κάτοικος της περιοχής ανέφερε τους παραπάνω προβληματισμούς σε ρεπορτάζ του BBC. Ανέφερε πως παρά την επιχορήγηση των 10 εκατομμυρίων για τις κοινωνικές κατοικίες, δεν έχουν καν επισκεύασει τους ανελκυστήρες των πολυκατοικιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου