Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Ανοιξαν μπίζνες με τους πρόσφυγες στην κτηματαγορά

Η κρίση ως ευκαιρία...
RE+D magazine



Διαμερίσματα άδεια, συγκεκριμένων προδιαγραφών τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, αναζητούν Μη Κυβερνητικές Οργανωσεις.

H μπίζνα με τους πρόσφυγες που έχει βρει ήδη πρόσφορο έδαφος σε χώρες της ΕΕ, έρχεται και στην Ελλάδα. Και μπορεί τα προβλήματα να είναι πολλά στη χώρα μας, ωστόσο, η ενοικίαση εκατοντάδων διαμερισμάτων για τη στέγαση των προσφύγων ενδεχομένως να αλλάξει πολλά στην κτηματαγορά.

Η ΜΚΟ PRAKSIS (www.praksis.gr) δημοσιοποίησε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν τέτοια σπίτια. Βάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενώ την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, δίνει συμβουλές για το πώς θα πρέπει να γίνονται οι μισθώσεις και τι πρέπει να προσέχουν.

Αναλυτικά, η πρόσκληση της ΜΚΟ έχει ως εξής:

«Το Σωματείο PR.A.K.S.I.S στα πλαίσια του Προγράμματος «RELOCATION SCHEME AND EMERGENCY REPORT» αναζητά προς μίσθωση διαμερίσματα, μονοκατοικίες σε όλη την Αττική με προδιαγραφές φιλοξενίας από 4 έως 6 άτομα. Να είναι άνω των 60 τ.μ, σε καλή κατάσταση, άμεσα διαθέσιμα, χωρίς οφειλές σε ΔΕΚΟ και κληρονομικές εκκρεμότητες.

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, ιδιωτών - ιδιοκτητών, επαγγελματιών και εταιρειών διαμεσολάβησης θα υπάρξει επιτόπια εκτίμηση και αξιολόγηση από ειδικευμένη ομάδα της PR.A.K.S.I.S. προκειμένου να εισηγηθούν την μίσθωση των ακινήτων.

Περισσότερες πληροφορίες από τον υπεύθυνο ανεύρεσης ακινήτων Σταματονικολό Γεώργιο στο τηλ.210 5205200 και g.stamatonikolos@praksis.gr».

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ η οποία απευθύνει συστάσεις στους ιδιοκτήτες. Οπως αναφέρει:

Συνέλευση αγώνα για την κλιμάκωση της πάλης

22_2

Με πρωτοβουλία και κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό», έχει προγραμματιστεί ανοιχτή μεγάλη «Συνέλευση Αγώνα»την ερχόμενη Δευτέρα 22/2, στις 6.00 στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Νίκης 4-Σύνταγμα).
Με την απεργία στις 04.02 και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις η πρωτοβουλία επιμένει στη λογική για σύγκρουση για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τερατούργημα και να μην έρθει στην Βουλή, ενάντια στις αποτυχημένες λογικές «κινητοποίηση όταν κατέβει» για την τιμή των όπλων.
Στο κάλεσμα της η «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό», αναφέρει:
Με την απεργία στις 04.02 και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις την ίδια μέρα σε όλη την Ελλάδα και το διήμερο 13, 14/02 στην Αθήνα, δείξαμε ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ να πάμε πίσω το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, να υπάρξει ένα ρήγμα στην συνέχιση και κλιμάκωση της βάρβαρης μνημονιακής επίθεσης!
Για να έχουμε νίκη πρέπει εδώ και τώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα. Να πιάσουμε το νήμα των τελευταίων κινητοποιήσεων και να υπάρξουνε άμεσα νέοι αγωνιστικοί σταθμοί. Να μην αφήσουμε χρόνο στην κυβέρνηση να αντεπιτεθεί. Οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι στηρίζουν έναν πραγματικό αγώνα να μην έρθει ο Νόμος στην Βουλή. Να μην γυρίσουμε στις αποτυχημένες λογικές «κινητοποίηση όταν κατέβει» για την τιμή των όπλων.
Παράλληλα με το ασφαλιστικό η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς και για τα υπόλοιπα ζητήματα της «πρώτης αξιολόγησης», τα «κόκκινα δάνεια», το υπερταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας («νέο ΤΑΙΠΕΔ»), το νέο φορολογικό.
Για αυτούς τους λόγους η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου ιδιωτικού τομέα» καλεί: Εργατικά σωματεία, επιτροπές αγώνα αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, νεολαίας, συλλογικότητες σε κλάδους και γειτονιές, κάθε αγωνιστή και εργαζόμενο σε:
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓΩΝΑ Την ΔΕΥΤΕΡΑ 22.02 στην αίθουσα του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα) στις 6.00 μμ
Για να συντονίσουμε τα επόμενα βήματα στην κλιμάκωση της πάλης για:
• Να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα.
• Να συζητήσουμε τις μορφές οργάνωσης των εργαζόμενων και του λαού ώστε να οικοδομείται ένα πλατύ μέτωπο των αγωνιζόμενων στρωμάτων (εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας φτωχομεσαίων αγροτών, φτωχών αυτοαπασχολούμενων).
• Να αναπτύξουμε με οργανωμένο τρόπο την πάλη μας σε όλα τα μέτωπα που ανοίγει η κυβέρνηση. Για να ανατραπεί συνολικά η επίθεση.
• Να απαντήσουμε στους πολιτικούς εκβιασμούς της κυβέρνησης, με μια πολιτική που βάζει μπροστά τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα απέναντι στα συμφέροντα του κεφαλαίου, των δανειστών, της ΕΕ, του ΔΝΤ.
• Να εξασφαλίσουμε την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων!
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 
για το συντονισμό

Χειραφετημένη Δημοκρατία




Σχέδιο του Jonas Staal

ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κράτος, Κυριαρχία και Κοινωνία των Πολιτών τον 21ο αιώνα

Κώστας Λαπαβίτσας και Jonas Staal 
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016, 18.30 μ.μ.
Στο Green Park, Μαυρομματαίων 22

Η ελληνική κρίση διαρκεί οκτώ χρόνια και δεν διαφαίνεται προοπτική επίλυσής της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τις υπερεθνικές δομές που κυριαρχούν στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα ήταν η ήττα και η υπογραφή νέου Μνημονίου. Η ελληνική κοινωνία αναζητά απεγνωσμένα διέξοδο.

Ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλέον μια κρίση με πολιτικές, οικονομικές, οικολογικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πραγματοποίησε την υπόσχεση της για ευμάρεια και για μια δίκαιη και χειραφετημένη δημοκρατία. Το πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει και η άκρα Δεξιά έχει ενισχυθεί σε πολλές χώρες.

Η κοινωνία των πολιτών, από την Ισπανία μέχρι την Σκωτία, πιέζει απαιτώντας ριζοσπαστικές αλλαγές, παραμένοντας η μόνη πηγή αισιοδοξίας ακόμη και στην τεράστια προσφυγική κρίση. Έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή, στηρίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από πολέμους τους οποίους δημιούργησε η Δύση, χωρίς να έχουν πραγματική βοήθεια από τους υπερεθνικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας και ο Jonas Staal θα συζητήσουν με το κοινό, ιδέες και προτάσεις χειραφέτησης, χαρτογραφώντας το πεδίο ώστε να προσδιορίσουμε ξανά τα ζητήματα δημοκρατίας για τον 21ο αιώνα.

Την συζήτηση συντονίζουν οι τεχνοκριτικοί Ελπίδα Καραμπά και Ηλιάνα Φωκιανάκη. 

Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι οικονομολόγος και καθηγητής οικονομικών στο SOAS στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και εκλέχθηκε βουλευτής συνεργαζόμενος με τον Σύριζα στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

O Jonas Staal είναι Ολλανδός εικαστικός και ιδρυτής της καλλιτεχνικής και πολιτικής οργάνωσης New World Summit που αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με την Αυτόνομη Κουρδική Κυβέρνηση της Ροζάβα (Βόρεια Συρία).

O Jonas Staal θα έχει ατομική έκθεση στην State of Concept τον Ιούνιο του 2016.

Ιστορίες κρίσης στην αθηναϊκή πολυκατοικία

Πώς καθρεφτίζεται η οικονομική κρίση μέσα από μια αθηναϊκή πολυκατοικία; ΕΘΝΟΣ

Τους γεωγραφικούς μετασχηματισμούς στην Αθήνα της κρίσης μέσα από το καθρέφτισμα της ύφεσης στην αθηναϊκή πολυκατοικία περιγράφουν με την επιστημονική τους έρευνα οι δρες αρχιτέκτονες - πολεοδόμοι στο ΕΜΠ, Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου (αριστερά) και Φερενίκη Βαταβάλη

Τρία αντιπροσωπευτικά παραδείγματα σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης «διηγούνται» την αλήθεια: Μια πολυκατοικία στον Αγιο Παντελεήμονα, μία στο Κολωνάκι και μία στα Ιλίσια περιγράφουν μέσα από μαρτυρίες των κατοίκων τους τον μετασχηματισμό που υφίστανται στα χρόνια της ύφεσης οι προτεραιότητες στη ζωή των διαμερισμάτων, η διαστρωμάτωση στις γειτονιές και οι σχέσεις των ενοίκων.

Ολα αυτά σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα με θέμα τις «Γεωγραφίες της ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα της κρίσης», που υλοποίησαν δύο ερευνήτριες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η κ. Φερενίκη Βαταβάλη και η κ. Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου.

Με αιχμή τη διερεύνηση πρόσβασης σε επαρκή θέρμανση οι δύο Δρες αρχιτέκτονες-πολεοδόμοι στο ΕΜΠ πραγματοποίησαν τα έτη 2014 και 2015 δεκάδες συνεντεύξεις με μέλη νοικοκυριών που διαμένουν σε πολυκατοικίες της πρωτεύουσας. Διαφορετικές γειτονιές, διαφορετικό προφίλ, αλλά κοινά προβλήματα και αναζητήσεις ήταν αυτό που προέκυψε. «Από τις συνεντεύξεις και τις παρατηρήσεις μας σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας είναι φανερό ότι οι επιπτώσεις της κρίσης είναι διάχυτες στις γειτονιές της πόλης και έχουν επαναπροσδιορίσει τις ατομικές και συλλογικές πρακτικές των νοικοκυριών σε όλη την κλίμακα των εισοδηματικών και κοινωνικών στρωμάτων. Η κρίση έχει θέσει νέα δεδομένα για τη γεωγραφία της Αθήνας, διαταράσσοντας παγιωμένες διακρίσεις μεταξύ φτωχών και πλούσιων, ντόπιων και μεταναστών, ιδιοκτητών και ενοικιαστών, χρήσεων κατοικίας και εμπορίου», λέει η κ. Βαταβάλη.

Η χρήση πετρελαίου
Η χρήση της ενέργειας στις κατοικίες συνιστά, σύμφωνα με τις ερευνήτριες, μια κρίσιμη πτυχή των γεωγραφικών αλλαγών στην πόλη. Σε μια χώρα στην οποία, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθυσμός που χρησιμοποιούσε πετρέλαιο για θέρμανση μειώθηκε από 64,4% το 2011 σε 38,18% το 2012 και χιλιάδες νοικοκυριά ζουν στο σκοτάδι, η ενεργειακή φτώχεια είναι παρούσα.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Κύκλος Σεμιναρίων Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ με θέμα “Πόλη – Κρίση – Έξοδος”


Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) ξεκινά Κύκλο Σεμιναρίων με θέμα "Πόλη - Κρίση - Έξοδος". 

Ο κύκλος αυτός σεμιναρίων στη Σχολή Αρχιτεκτόνων επιδιώκει να θέσει τα ζητήματα της πόλης στο επίκεντρο του προβληματισμού, εμπλέκοντας τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και ένα ευρύτερο κοινό. Με την ευχή να αποτελέσει έναυσμα για σκέψη και να συμβάλει στη διεύρυνση της συζήτησης καθώς και σε ορισμένες ερευνητικές και κοινωνικές διεργασίες σε εξέλιξη.

Τα Σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο Τ101 της Σχολής Αρχιτεκτόνων - Κτίριο Τοσίτσα, 1ος όροφος, ώρα 18:30 - 20 :30. 

Συνημμένα θα βρείτε την αναλυτική πρόσκληση



PDF
5

Συνέλευση πρωτοβουλίας νέων ενάντια στο νέο ασφαλιστικό

prot_newn_asf1

Την Παρασκευή 19 Φλεβάρη στο κτίριο Γκίνη (Πολυτεχνείο), στις 6.30μμ θα πραγματοποιηθεί η ανοιχτή συνέλευση της Πρωτοβουλίας νέων Ενάντια στο νέο Ασφαλιστικό.
Δείτε το event στο facebook εδώ
Το Κείμενο – Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Νέων Ενάντια στο Ασφαλιστικό, έχει ως εξής:
Το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το νέο ασφαλιστικό έρχεται να βάλει άλλο ένα λιθαράκι σε όσα επέβαλαν τα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα και να ολοκληρώσει το καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζομένους και την νεολαία. Η τομή αυτή επιδιώκει να καταργήσει τεράστιο κομμάτι των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που με αγώνες μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι έχουν κατοχυρώσει: η μετατροπή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού από (έστω και σε μικρό βαθμό) αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό είναι κάθε άλλο παρά ζήτημα ορολογίας. Πρόκειται για την ακόμα μεγαλύτερη -έστω και έμμεση- μείωση του πραγματικού μισθού με την σταδιακή απόσυρση κράτους και εργοδοσίας από την κάλυψη της περίθαλψης και της συνταξιοδότησης και τη μεταφορά του βάρους αυτού εξ ολοκλήρου στις πλάτες των εργαζομένων.
Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αφορά πρώτα από όλα τη νέα γενιά! Οι αλλαγές που επιφέρει δεν αποτελούν απλά τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα υπολογίζονται και υπό ποιες προϋποθέσεις θα καταβάλλονται οι συντάξεις, αλλά αφορούν το συνολικό σχέδιο ζωής του εργαζομένου ανθρώπου. Καταργεί στην ουσία την κοινωνική ασφάλιση ως αγαθό ενισχύοντας το καθεστώς σύγχρονης δουλείας που επιβάλλουν οι πολιτικές κεφαλαίου-ΕΕ-κυβερνήσεων, διευρύνοντας την ανεργία και την ανασφάλιστη εργασία.
Δεν πρόκειται για αλλαγές που αφορούν κάποιους “προνομιούχους”, όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλιστα: όσοι σήμερα εργάζονται – και ειδικά όσοι σήμερα ξεκινούν εργασία – δέχονται καθολική επίθεση, με ακόμα πιο έντονο τρόπο π.χ. από ό, τι ορισμένες κατηγορίες σημερινών συνταξιούχων, για τους όποιους επιχειρείται να “χρυσωθεί το χάπι” με μεταβατικές διατάξεις… Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για «ταξική μεροληψία» είναι αληθείς αλλά με αντίστροφο πρόσημο. Ήδη τα έχουν βρει με τον ΣΕΒ και τις υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις, μεροληπτώντας υπέρ τους και ενάντια στους εργαζόμενους και ειδικά τους νέους.
“Πακέτο” προωθούνται η μεγάλη αύξηση των εισφορών, ειδικά για νέους επιστήμονες και όσους κατ όνομα αυτοαπασχολούνται αλλά επί της ουσίας είναι μισθωτοί όπως οι νέοι μηχανικοί με μπλοκάκι, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξεων σχετικά τόσο με την κύρια, όσο και τις επικουρικές συντάξεις. Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο αφορά μόνο το μελλοντικό δικαίωμα στη σύνταξη των νέων εργαζομένων ή τη συμβολή των συνταξιούχων στο εισόδημα πολλών οικογενειών. Αν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη κατεύθυνση, θα σημάνει τον απόλυτο αποκλεισμό για μεγάλα τμήματα της νέας γενιάς, που είτε εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας είτε είναι άνεργοι/ες. Η μαζικοποίηση της ανασφάλιστης εργασίας σε όλους τους κλάδους θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την χρηματοδότηση και την πρόσβαση στον δημόσιο τομέα περίθαλψης. Η πλειοψηφία των νέων αυτοαπασχολούμενων θα αντιμετωπίζει δυσκολία ακόμα και να ξεκινήσει να εργάζεται στο επάγγελμα που σπούδασε, με δεδομένες τις υψηλές εισφορές έως και για όσους είναι άνεργοι.

βΑΠΕ με τη χάρη του Θεού

βΑΠΕ με τη χάρη του Θεού

Αντιδράσεις και ερωτηματικά από την πρωτοβουλία της Εκκλησίας – Ιδρύει εταιρία λαϊκής βάσης για την Ενέργεια
του Μάριου Διονέλλη από εδώ
 Περίεργη τροπή παίρνει η υπόθεση της… ιερής Εταιρίας Λαϊκής Βάσης που ετοιμάζεται στα Χανιά με πρωτοβουλία της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, ενός κοινωφελούς ιδρύματος που υπάγεται στην τοπική Μητρόπολη. Το σχέδιο είναι σε φάση διαβούλευσης περίπου ένα χρόνο τώρα και προβλέπει την εμπλοκή τοπικών επενδυτών, τοπικών φορέων και φορέων της Αυτοδιοίκησης στην παραγωγή και εκμετάλλευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως από τις πρώτες «επενδύσεις» που θα κάνει η νέα εταιρία λαϊκής βάσης θα είναι η αγορά ήδη εγκατεστημένων ανεμογεννητριών της γαλλικής EDF και συγκεκριμένα στο Αποπηγάδι, αλλά και η αγορά εγκεκριμένων αδειών και δικαιωμάτων παραγωγής σε διάφορα σημεία της Δυτικής Κρήτης.
Άμεσα τίθεται το ερώτημα γιατί η γαλλική εταιρία ή οι ντόπιοι συνεταίροι της να πουλήσουν τις ανεμογεννήτριες για να αποκομίζει κάποιος άλλος το κέρδος. Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για απλό «τρικ» ώστε να αποδοθεί πιο κοινωνικός (γιατί όχι και ιερός) χαρακτήρας στις επίμαχες ανεμογεννήτριες, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις μεταξύ των κατοίκων, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα καταλαμβάνοντας και τη γη τους.
Μια δεύτερη εκδοχή κάνει λόγο για αλλαγή στρατηγικής της EDF (ή των συνεταίρων της) και για πραγματική και όχι εικονική απόσυρση από τις επενδύσεις στο νησί. Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα, αφού προφανώς οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα έχουν δει πως δεν υπάρχουν τα προσδοκώμενα οφέλη και ψάχνουν κάποιον να «ξεφορτώσουν» τις επενδύσεις αυτές.
Την Τετάρτη που πέρασε, πάντως, οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης συνάντησαν για πρώτη φορά την έκδηλη δυσπιστία των κατοίκων ειδικά στα ορεινά της δυτικής Κρήτης. Η προγραμματισμένη διαβούλευση στην Κάνδανο ακυρώθηκε καθώς οι κάτοικοι δεν επέτρεψαν στους διοργανωτές ούτε καν να πλησιάσουν στο κτίριο όπου επρόκειτο να γίνει η ενημέρωση.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε κατόπιν από την Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα, τα μέλη μιλούν για τους «εμπνευστές της λαϊκής εξαπάτησης ΑΠΕ, που ενεργούν ως τσιράκια των εταιριών και θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα παραπλανήσουν, εξαπατήσουν και θα κάμψουν τον παγκρήτιο ξεσηκωμό ενάντια στην πράσινη απάτη και το ξεπούλημα γης και νερών».
Το ιστορικό

Παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις στα ΕΑΣ



Πηγή. Μεταξύ των απολυμένων και μηχανικοί

Την ανάκληση των 6 «παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων», που πραγματοποιήθηκαν από τη διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), τη Δευτέρα 11 Φλεβάρη, ζητούν τα σωματεία εργαζομένων ΕΑΣ ΑΒΕΕ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ).

Τα Σωματεία υπογραμμίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν τις απολύσεις αλλά και τα σχέδια για διάλυση της εταιρείας. Καλούν, δε, τη διοίκηση, τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας να ανακαλέσεουν εδώ και τώρα τις απολύσεις που έχουν ως στόχο:
  • την τρομοκράτηση του συνόλου των εργαζομένων, και
  • την εξυπηρέτηση μυστικών σχεδίων παραπέρα συρρίκνωσης της εταιρείας (εγκαταστάσεων και ανθρώπινου δυναμικού).
Ήδη, αντιδρώντας, την περασμένη Τρίτη πραγματοποίησαν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην είσοδο της κεντρικής διοίκησης και την περασμένη Τετάρτη 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπ. Άμυνας.

«Το διευθυντικό δικαίωμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους κανόνες που επιβάλλεται να εφαρμόζονται κατά την πρόσληψη (διαδικασίες ΑΣΕΠ), την εξέλιξη (σύστημα αξιολόγησης) και την αποχώρηση του προσωπικού. Δυστυχώς η κακοδαιμονία των ΕΑΣ, όλα αυτά τα χρόνια, με ευθύνη των διοικήσεων και της διευθυντικής πυραμίδας, είχε αντικαταστήσει κάθε κανόνα και κάθε έννοια αξιοκρατίας, με το ρουσφέτι και τους “κολλητούς”, είτε μέσω εργολαβικών προσλήψεων, είτε μέσω “οργανογραμμάτων των αρεστών”, είτε δημιουργώντας ψυγεία. Για άλλη μια φορά ή ίδια κακοδαιμονία των ΕΑΣ, με ευθύνη της σημερινής διοίκησης αυτή τη φορά, χτύπησε με την αναιτιολόγητη και καταχρηστική απόλυση έξι συναδέλφων μας», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Κεντρικά Γραφεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΣΕΕΛΛΑΣ), ο οποίος ζητεί και αυτός την ανάκληση των απολύσεων.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Το real estate απειλεί τη φυσιογνωμία της Ιου


Πριν από 37 χρόνια με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τρυπάνης, μετά από γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρχαιολογικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε "ολόκληρη τη νήσο Ίο ως τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για να προστατευθεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του νησιού από την ανεξέλεγκτη ανέγερση υψηλών και ογκωδών οικοδομών", ΦΕΚ Β 763/30 - Ιουνίου 1977.

Το real estate απειλεί τη φυσιογνωμία της Ιου

Εν έτει 2014 στις 8 Αυγούστου δύο υπουργοί της συγκυβέρνηση Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ) και Τουρισμού Ολ. Κεφαλογιάννη (Ν.Δ.), πριμοδοτούν τη βίαιη αλλοίωση του τοπίου του νησιού με κρατική επιδότηση, υπογράφοντας την έγκριση δημιουργίας τουριστικού χωριού μαζί με τα συνοδά έργα τους και τους περιβαλλοντικούς όρους σε δύο διαφορετικές εκτάσεις στη Χερσόνησο Διακοφτό και την απέναντι περιοχή Κουμπάρα. Σε συνολική έκταση 275 στρεμμάτων, εκτός σχεδίου εκ των οποίων μόνον τα 129 έχουν χαρακτηρισθεί αγροτικής μορφής και τα υπόλοιπα χορτολιβαδικά ή βραχώδεις εκτάσεις. Ταυτόχρονα περιλαμβάνει την κατασκευή γέφυρας, "κατάστρωμα κυκλοφορίας", πάνω από το "χαμηλό και στενό" λαιμό που συνδέει τις δύο περιοχές για την εξυπηρέτηση της νέας πολιτείας, όπως και σειρά έργων στον αιγιαλό ανάμεσά τους και δυο τεχνητές παραλίες.

Προ της υπογραφής της εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης εξουδετερώθηκαν με σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις και οι ενστάσεις των καθ' ύλην αρμοδίων δημοσίων υπηρεσιών τόσο σε κεντρικό όσο και περιφερειακό επίπεδο κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Γνωμοδοτήσεις που στηρίχθηκαν στην τήρηση και εφαρμογή των κανόνων του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που στα χρόνια του Μνημονίου οι κυβερνώντες όχι μόνο το κατεδαφίζουν αλλά κομπάζουν για την "κατάργηση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων" που ανοίγουν τον δρόμο στις "επενδύσεις".

Έχουμε και λέμε. Στη γνωμοδότησή της, με ημερομηνία 23.8.2013, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων "Κατασκευή και λειτουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος και των υποστηρικτών αυτού έργων στη θέση Κουμπάρα - Διακοφτό με φορέα υλοποίησης την 105 Ανώνυμη Τουριστική και Τεχνική Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων" η διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ξεκαθαρίζει πως η προς "αξιοποίηση έκταση" δεν είναι ενιαία. Εξηγεί ότι "η θέση Διακοφτό είναι χερσόνησος της νήσου Ίου και συνδέεται με την ενδοχώρα της περιοχής Κουμπάρα με κοινόχρηστη λωρίδα ξηράς, εκατέρωθεν της οποίας υπάρχει θάλασσα μήκους περίπου 150 μέτρων και μεταβλητού μέσου πλάτους 20 μέτρων περίπου, στα άκρα της οποίας είναι όρια γραμμών αιγιαλού και παραλίας με αποφάσεις των ΦΕΚ 1068/Δ/30.9.2005, 256/Δ/26.07.2011, 866/δ/27.9.2006 και ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο".

Άρα το κριτήριο της ενιαίας έκτασης δεν υφίσταται όπως περιγράφεται σε υπουργική απόφαση του 2012 (ΦΕΚ 319 Β, άρθρο 3), η οποία προσδιορίζει τα ελάχιστα κριτήρια καταλληλότητας γηπέδου για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος, το "νέο τουριστικό προϊόν" που έφερε το χωροταξικό Σουφλιά για τον τουρισμό του 2009.

Όταν η θάλασσα εμποδίζει... το real estate

ΣΜΤ Ηρακλείου: Όταν η εργοδοσία νομίζει ότι βρίσκεται πάνω από το νόμο…

ΣΜΤ:  Όταν η εργοδοσία νομίζει ότι βρίσκεται πάνω από το νόμο…
logo-smt
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - Παράρτημα Ηρακλείου
Μισθωτοί – Εργαζόμενοι με ΔΠΥ – Υποαπασχολούμενοι – Άνεργοι Μηχανικοί και Τεχνικοί
Τηλ: 6948078671 / emailsmt.irakleio@gmail.com / ιστοσελίδα: http://smtiraklio.wordpress.com


Όταν η εργοδοσία νομίζει ότι βρίσκεται πάνω από το νόμο…

Σε παράνομη απόλυση της συναδέλφισσας προχώρησε τελικά η ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ!
Μαζική παράσταση Παρασκευή 19/2, 09:15 στην επιθεώρηση

16.02.2016

Το θράσος της εν λόγω εργοδοσίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο:

-          αφού πρώτα εκβίασαν τη συναδέλφισσα να ρίξει το παιδί για να συνεχίσει να δουλεύει,
-          αφού αποπειράθηκαν να χειροδικήσουν όταν διεκδίκησε δεδουλευμένα,
-          αφού την άφησαν για μήνες απλήρωτη ώστε να την εξαναγκάσουν σε παραίτηση,
-          αφού απείλησαν με μηνύσεις το σωματείο μας και δημοσιογράφους
-          αφού την απείλησαν για τη ζωή της εάν προχωρούσε σε καταγγελία στο ΙΚΑ,
-          αφού την απείλησαν ότι θα μπορούσαν να τη διασύρουν τόσο ώστε να μη βρει ποτέ ξανά δουλειά

τώρα που έληξαν οι άδειες (μητρότητας κλπ) και η συναδέλφισσα επέστρεψε στην εργασία της ως όφειλε με βάση την αορίστου χρόνου σύμβαση της, με περίσσιο θράσος της είπαν «πέρνα έξω». Την απέλυσαν παράνομα γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την 18μηνη προστασία μητρότητας από το νόμο (απαγόρευση απόλυσης).

Πέρσι η εργοδοσία ηττήθηκε: παρά την αρχική άρνηση της, εν τέλει παραδέχτηκε και κατέβαλε όλα τα δεδουλευμένα και παραχώρησε τις άδειες που νόμιμα δικαιούταν η συνάδελφος. Φέτος, και παρά τη συλλογική κατακραυγή εναντίον της σε πανελλαδικό επίπεδο, η εργοδοσία εξακολουθεί προκλητικά να παρανομεί. Δεν μερίμνησε ποτέ για την αποκατάσταση της ασφαλιστικής εικόνας της συναδέλφισσας στο ΙΚΑ, χρωστάει ξανά δεδουλευμένα και έφτασε στο σημείο να προβεί σε παράνομη απόλυσή της.

Το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει για πολλοστή φορά την κατασκευαστική εταιρεία ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ για την προκλητικότατη και αδίστακτη στάση της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι την πλήρη ηθική αποκατάσταση της συναδέλφισσας.

Στηρίζουμε αταλάντευτακάθε συνάδελφο που διεκδικεί τη βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας του, που αμφισβητεί την εργοδοτική τρομοκρατία, που υπερασπίζεται τα δικαιώματά του. Η εργοδοσία φροντίζει με κάθε ευκαιρία να δώσει το μήνυμα «Μην αγωνίζεστε, μην απαιτείτε, μην οργανώνεστε συλλογικά» γιατί η απόλυση και η χειροτέρευση των εργασιακών όρων περιμένουν στη γωνία όσους τολμούν να «σηκώσουν κεφάλι». Από τις πιο ακραίες μορφές εργοδοτικής αυθαιρεσίας, οι συνεχείς επιθέσεις σε γυναίκες, εργαζόμενες μητέρες και εγκύους.

Οσμή σκανδάλου στο ΤΑΙΠΕΔ

Το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης περιλαμβάνεται στα 14 κερδοφόρα που αγόρασε η Fraport 

Σκάνδαλο είναι η ίδια η ύπαρξη του...
 Πηγή

Ενα δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζών και εταιρειών, οι οποίες λειτουργούν ταυτόχρονα σαν σύμβουλοι ιδιωτικοποιήσεων αλλά και σαν αγοραστές της δημόσιας περιουσίας, με τις ευλογίες και τη στήριξη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, φέρνει στο φως έκθεση του διεθνούς κέντρου ερευνών Transnational Institute.

Στην έκθεση, την οποία η «Εφ.Συν.» έλαβε κατ’ αποκλειστικότητα πριν από την επίσημη κυκλοφορία της, γίνεται εκτενής αναφορά σε παραδείγματα ελληνικών ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως τις ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων που μεσολάβησαν στη διαδικασία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Deutsche Bank η οποία, όπως αναφέρεται, συμβούλευσε την ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει τις μετοχές του ΟΠΑΠ στο 50% της αξίας τους.

Οι συντάκτες δεν κρύβουν την έκπληξή τους τόσο για την «απίστευτα» χαμηλή τιμή όσο και για το γεγονός ότι η συμφωνία επικυρώθηκε ακόμη και όταν έγινε γνωστό ότι ο τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, παραιτήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι ταξίδευε με αεροσκάφος του Μελισσανίδη.

Εκπληκτοι φαίνεται να έχουν μείνει οι ερευνητές του Transnational Institute και για τo γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε ως σύμβουλο την Eurobank Equities Investment Firm (θυγατρική της Eurobank) προκειμένου να πουλήσει σε μια άλλη θυγατρική της Eurobank (Eurobank Properties) 14 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου – συμφωνία από την οποία οι Ελληνες φορολογούμενοι ζημιώθηκαν, αντί να ωφεληθούν, κατά 135 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση δεν παραλείπει φυσικά την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. να πουλήσει τα 14 κερδοφόρα αεροδρόμια της χώρας κρατώντας μόνο τα επιδοτούμενα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν τη σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει από το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε ως σύμβουλο τη Lufthansa Consulting GmbH, θυγατρική της Lufthansa, η οποία με τη σειρά της είναι μέτοχος της Fraport που αγοράζει τα αεροδρόμια.

«Πουλήστε χαμηλά...»

Επιστολή του Προέδρου του ΔΣΑ προς τον Υπουργό Εργασίας για άμεση έκδοση της υπουργικής απόφασης καταβολής βοηθήματος στους δικαιούχους του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας

Σήμερα Πέμπτη, στις 10 το πρωί οι επιστημονικοί φορείς θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο «Μ. Βρεταννία» όπου θα βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για το ασφαλιστικό. Στις 2μμ Παντεχνική Συγκέντρωση στο θέατρο Γκλόρια (Ιπποκράτους 7). Κατάληψη από το πρωί στο Υπ. Υγείας

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                                      Αθήνα, 15/2/2016
Επιστολή του Προέδρου του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή προς τον Υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο με αίτημα την άμεση έκδοση της υπουργικής απόφασης για την καταβολή βοηθήματος στους δικαιούχους του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως  Απασχολουμένων.
Με την επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρής, ζητεί από τον υπουργό να εκδοθεί άμεσα η υπουργική απόφαση του άρθρου 44 παρ. 2 ν. 3986/2011 για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, προς το σκοπό καταβολής του βοηθήματος στους δικαιούχους.
Επιπροσθέτως ζητεί να του γνωστοποιηθεί:
  1. Ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει μέχρι σήμερα καταβληθεί υπέρ του κλάδου ΕΤΑΑ στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας που τηρείται στον ΟΑΕΔ;
  2. Εάν το ποσό αυτό παραμένει μέχρι σήμερα διαθέσιμο, ή εάν κατά παράβαση της αρχής της ειδικότητας των πιστώσεων, έχει τυχόν διατεθεί για αλλότριους σκοπούς και σε καταφατική περίπτωση για ποιους ;
Οπως αναφέρεται στην επιστολή, "με το άρθρο 44. παρ 2 ν.3986/2011 συνεστήθη στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ) ειδικός λογαριασμός ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, ο οποίος αποτελείται από δύο κλάδους, που λειτουργούν με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Ο πρώτος κλάδος καλύπτει ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ο δεύτερος ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. Σκοπός του λογαριασμού είναι η χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.
"Συναφώς", συνεχίζει η επιστολή, "θεσπίστηκε από 1/8/2011 μηνιαία εισφορά ύψους 10,00 ευρώ (120 ευρώ ετησίως) που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους των Ασφαλιστικών Οργανισμών ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υπέρ του αντίστοιχου κλάδου. Η εισφορά βεβαιώνεται και εισπράττεται από τα οικεία ταμεία μαζί με τις λοιπές εισφορές και αποδίδονται στον Ο.Α.Ε.Δ"
Και ενώ όπως επισημαίνεται εξεδόθη, κατ΄εφαρμογήν σχετικής εξουσιοδοτήσεως, η υπουργική απόφαση η οποία αναφέρεται αποκλειστικά στην πρώτη κατηγορία δικαιούχων του βοηθήματος, ήτοι τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αντιθέτως, "δεν εξεδόθη μέχρι σήμερα η υπουργική απόφαση κατ’ εφαρμογή του άρθρου 44 παρ. 2 ν. 3896/2011, όσον αφορά την δεύτερη κατηγορία δικαιούχων, ήτοι τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δικηγόροι ασφαλισμένοι στον ΤΑΝ. Αποτέλεσμα είναι οι δικαιούχοι, ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ να στερούνται του νομοθετηθέντος βοηθήματος, καίτοι το σύνολο των συναδέλφων επιβαρύνεται με την ετήσια εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ".
Οπως υπογραμμίζει ο κ. Αλεξανδρής, "η ηθελημένη διοικητική αδράνεια, επί 5 έτη, καθιστά την νομοθετική επιταγή για προστασία των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ σε περίπτωση διακοπής του επαγγέλματος γράμμα κενό, και επομένως προσβάλλει την αρχή τουκράτους δικαίου", καθώς και την αρχή του κοινωνικού κράτους και την προστασία της ανθρώπινης αξίας.
Τονίζεται επίσης ότι "η καταβολή του βοηθήματος για μία μόνο εκ των δύο κατηγοριών δικαιούχων συνιστά εξόφθαλμα άνιση και άδικη μεταχείριση, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας (Συντ. 4 παρ. 1).
Το πλήρες κείμενο της επιστολής-αιτήματος του προέδρου του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προς τον υπουργό Εργασίας έχει ως ακολούθως:

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Σχέδιο Κατρούγκαλου Νο3: Εκτός ενιαίου Ταμείου Αγρότες – Επιστήμονες

Του Δημήτρη Κατσαγάνη από εδώΚάθε βδομάδα που περνάει, νέες τροποποιήσεις από το Υπ. Εργασίας και την κυβέρνηση. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πάντως στο Υπουργείο ότι η συνολική ασφαλιστική επιβάρυνση είναι 38,45% και όχι 26,9% όπως συνεχώς αναφέρουν. Σκοπίμως "ξεχνούν" τις εισφορές γαι επικουρικό και εφάπαξ (τις οποίες "ξεχνούν" και από τις προτεινόμενες προσωρινές "εκπτώσεις").


Νέα συμβιβαστική πρόταση ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας προς τους επιστήμονες (πχ μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις τους ενάντια στο διπλό ασφαλιστικό χαράτσι του 26,9% στο εισόδημα τους από την 1.1.2017 , αλλά και την ένταξή του ασφαλιστικού ταμείου τους στο νέο υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης που προβλέπει το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η πρόταση την οποία επεξεργάζεται το Υπ. Εργασίας και την οποία θα απευθύνει προς τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους (οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους) έχει τρία σκέλη:

1. Εξαίρεση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης
2. Μεγαλύτερη και πιο γενναιόδωρη "περίοδο χάριτος" για τους νέους επιστήμονες
3. Ενδεχόμενη μείωση της ασφαλιστικής επιβάρυνησης και για όσους δηλώνουν εισόδημα άνω των 55.000 ευρώ.

Το πακέτο διορθώσεων που εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας

Πιο αναλυτικά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο Υπ. Εργασίας:

-Εξετάζεται το ενδεχόμενο - εκτός από το ασφαλιστικό ταμείο των αγροτο-κτηνοτρόφων (ΟΓΑ)- να εξαιρεθεί, έστω προσωρινά- και το ταμείο των επιστημόνων από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως ζητούν εξάλλου οι ίδιοι. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το αρμόδιο Υπουργείο τη στάση του σε σχέση με το αν η εξαίρεση αυτή θα είναι "καθολική" ή "μερική", δηλαδή το αν θα προχωρήσει η ενοποίηση του ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) με το ΕΤΑΑ ή αν το ΕΤΑΑ παραμείνει εντελώς αυτόνομο και ο ΟΑΕΕ συγχωνευτεί με το ΙΚΑ. Κύριο επιχείρημα των επιστημόνων προς την κατεύθυνση της εξαίρεσης τους από το νέο υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης αλλά και κόντρα στη συγχώνευση με τον ΟΑΕΕ είναι ότι το ΕΤΑΑ είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και πλεονασματικό. Αντίθετα το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ είναι ελλειμματικοί, αν και η κρατική χρηματοδότηση καλύπτει το 20% και το 50% αντίστοιχα των εσόδων τους.

Ασφαλιστικές εισφορές & φόροι: Η «ταξική μεροληψία» με νούμερα

asf-pinakes

Ένα ακόμα μνημείο ταξικής μεροληψίας αποτελεί η «βελτιωμένη» πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό των αυτοαπασχολούμενων του ΕΤΑΑ (δεν περιλαμβάνεται ο ΟΑΕΕ). Είχαν προηγηθεί κι άλλες «βελτιώσεις», που όμως δεν στάθηκαν ικανές να κάμψουν τις αντιδράσεις.
Τώρα η κυβέρνηση για να κάνει πιο εύπεπτο το τερατούργημά της, δίνει μεταβατική περίοδο τριετούς «προσαρμογής». Η «ταξική μεροληψία» της διατηρεί τις εξοντωτικές εισφορές χωρίς την τριετή έκπτωση για εκείνους που έχουν εισόδημα κάτω των 7.033 ευρώ. Παρά τις όποιες προσωρινές «εκπτώσεις» η κυβερνητική πρόταση διατηρεί τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα που πετά εκτός επαγγέλματος όσους αδυνατούν να πληρώσουν και αυξάνει την μαύρη εργασία.
Ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος δεν διστάζει να δώσει ακόμα και πλαστά στοιχεία προκειμένου να υποστηρίξει το κυβερνητικό προσχέδιο (πχ αναφέρονται μόνο 27.739 μηχανικούς ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνεργοι και εργαζόμενοι με μπλοκάκι είναι πάνω από 70000).
Η «βελτιωμένη» πρόταση Κατρούγαλου απογειώνεται όταν φτάνει στο σημείο να προτείνει την ίδρυση «επαγγελματικών ταμείων» -πρόταση την οποία έχουν κάνει και οι «επιστημονικοί φορείς»- δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.
Επειδή δεν τους επιτρέπουμε μας να εξαπατούν, παρουσιάζουμε πίνακες με τα ποσά των επιβαρύνσεων από την ασφάλιση και την φορολογία καθώς και τι μένει στο τέλος στην τσέπη του ασφαλισμένου.
Πίνακας 1: Ασφαλιστικές εισφορές (άνω πενταετίας) και φόροι μετά την παρέλευση της περιόδου «προσαρμογής το 2020, μετά την συμπλήρωση 5ετίας
asf-a1

«Δεν χαμογελάς όσο πρέπει. Απολύεσαι»!

Εργαζόμενη, στη Λάρισα, απολύθηκε γιατί δεν χαμογελούσε πολύ...


Όχι, δεν πρόκειται για μυθοπλασία. Είναι ένα μέρος της σκληρής πραγματικότητας που ζουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, που είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν στο αφεντικό τους, για ένα κομμάτι ψωμί, όχι μόνο την εργασία τους, αλλά και την ίδια τους την ψυχή…Η ιστορία θυμίζει τον τίτλο του γνωστού βιβλίου του Χρόνη Μίσιου, «Χαμογέλα, ρε… Τι σου ζητάνε;». Είναι λοιπόν η ιστορία μιας εργαζόμενης που απολύθηκε από τη δουλιά της γιατί δε χαμογελούσε όσο έπρεπε!

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια νεαρή εργαζόμενη, που μεγαλώνει μόνη της το τρίχρονο παιδί της, η οποία απολύθηκε από την επιχείρηση «Πλαίσιο», στη Λάρισα, με την αιτιολογία ότι «δεν χαμογελούσε πολύ».

Παραθέτουμε την ανακοίνωση- καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων- Εμποροϋπαλλήλων της Λάρισας, που αναφέρεται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στην ανακοίνωση περιγράφεται επίσης το εργασιακό καθεστώς στη συγκεκριμένη επιχείρηση, μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου της. Κρίναμε σκόπιμο να δημοσιεύσουμε ολόκληρη την καταγγελία, γιατί δίνει μια καθαρή εικόνα για πως διαμορφώνονται οι εργασιακές σχέσεις, όχι μόνο στη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά στο σύνολο.

Για να αποδειχθεί πόσο δίκιο είχαν οι αδελφοί Κατσιμίχα, όταν τραγουδούσαν πριν μερικά χρόνια: «Για ένα κομμάτι ψωμί, δε φτάνει μόνο η δουλειά. Για ένα κομμάτι ψωμί, πρέπει να δώσεις πολλά…».

«Δεν χαμογελούσε πολύ»! 

«Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας καταγγέλλει την επιχείρηση Πλαίσιο, για την απόλυση της συναδέλφισσάς μας, μετά από 8 χρόνια δουλειάς η οποία απολύθηκε με τη δικαιολογία ότι η συνάδελφος δεν χαμογελούσε πολύ!!!