Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Τα οικονομικά του χορού της φωτιάς

Την αρχή την έκανε ο Πρωθυπουργός στο Νταβός: Η ελληνική οικονομία θα είναι η έκπληξη του 2016. Ακολούθησε ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού που μας διαβεβαίωσε ότι όλα βαίνουν καλώς, μάλιστα διαπίστωσε ιστορικά ρεκόρ στη βιομηχανία και τις εξαγωγές το 2015, πράγμα που σύντομα θα φανεί και στις λιανικές πωλήσεις. Τη σκυτάλη πήρε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας που ψύχραιμα μας ενημέρωσε ότι τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει και η ανάπτυξη είναι σίγουρη για το δεύτερο μισό του 2016, αρκεί να εφαρμόσουμε το νέο Μνημόνιο. Επίσης, για να μην ανησυχούμε, η έξοδος από το ευρώ είναι αδύνατη.


Που τα βρίσκουν όλα αυτά; 



Το Διάγραμμα 1 δείχνει τη βιομηχανική παραγωγή το 2015. Είναι περίπου 15% χαμηλότερα από το 2010, δεν υπάρχει καμία αυξητική δυναμική και από το καλοκαίρι του 2015 η τάση είναι μάλλον πτωτική. Η ελληνική βιομηχανία έχει συντριβεί και βρίσκεται σε κώμα.


Διάγραμμα 1
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Το Διάγραμμα 2 δείχνει τον κύκλο εργασιών στο λιανικό εμπόριο. Είναι περίπου 30% χαμηλότερα από το 2010, δεν υπάρχει καμία αυξητική δυναμική και από το καλοκαίρι του 2015 η τάση είναι μάλλον πτωτική. Το ελληνικό λιανεμπόριο είναι επίσης σε κώμα.

Διάγραμμα 2
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Εισήγηση της συσπείρωσης για το ασφαλιστικό στην Α/ΤΕΕ

συσπειρωση αριστερων μηχανικων



Ξεσηκωμός για το ασφαλιστικό – Να μην περάσει η πρόταση διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης
Πιστή στην μνημονική επιταγή της εφαρμογής ενός ακραίου νεοφιλελευθέρου μοντέλου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται,  αφού πάρει την έγκριση των δανειστών, να ψηφίσει το νέο νόμο για το ασφαλιστικό. Παρά τις άοκνες προσπάθειες του Κατρούγκαλου, των επιχειρηματιών και των φερέφωνων  της κυβέρνησης  να καλλωπίσουν το νομοθετικό έκτρωμα και να το εμφανίσουν ως τη μόνη σωτηρία του καταρρέοντος ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος η μόνη αλήθεια είναι ότι η εφαρμογή του θα έχει σαν αποτέλεσμα  τη σφαγή των όποιων δυνατοτήτων μας έχουν απομείνει  για  μια αξιοπρεπή διαβίωση ωθώντας την συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων στην εξαθλίωση,  αλλάζοντας ταυτόχρονα τις βασικές αρχές ενός συστήματος που στήθηκε από τους αγώνες και τις κατακτήσεις της κοινωνίας.

Η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το Ασφαλιστικό συνοδεύεται από δύο επιχειρήματα. Το πρώτο είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας (παροχής συντάξεων και περίθαλψης τα επόμενα χρόνια) και το δεύτερο είναι η αναδιανομή στα ασφαλιστικά βάρη. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί δεν ευσταθούν, αντιθέτως πρόκειται για νομοσχέδιο πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου που στις 14 Αυγούστου από κοινού υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ-ΠΟΤΑΜΙ, δεσμεύσεις που υπακούν σε ένα και μόνο συμφέρον: Να παραμείνει με κάθε κόστος η Ελλάδα στον ζουρλομανδύα της ΕΕ και του Ευρώ.

Ειδικά για τους Μηχανικούς με «μπλοκάκι», τους συνασφαλισμένους μας στο ΕΤΑΑ, τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ, το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου δεν θίγει απλά τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, κόβει την κλωστή από την οποία κρέμεται η ζωή τους και η παραμονή τους στο επάγγελμα. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι:

α) Προωθείται και η Διοικητική ενοποίηση όλων των ΦΚΑ σε έναν με στόχο τον ολοκληρωτικό κυβερνητικό τους έλεγχο. Έτσι μπαίνει οριστικό τέλος στα ψήγματα αυτοτέλειας και στις δυνατότητες παρέμβασης που είχαν οι ασφαλισμένοι στη Διοίκηση και την περιουσία των Ταμείων

Η συνέχιση ενός διαλόγου χωρίς στοιχεία, μελέτες και ποσοτικά δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα – Κοινή απάντηση επιστημονικών φορέων και ελευθέρων επαγγελματιών στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας



Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων, Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών

5 Φεβρουαρίου 2016

Η συνέχιση ενός διαλόγου χωρίς στοιχεία, μελέτες και ποσοτικά δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα – Κοινή απάντηση επιστημονικών φορέων και ελευθέρων επαγγελματιών στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας

Κοινή επιστολή απέστειλε σήμερα το Συντονιστικό των Επιστημονικών Φορέων και των Ελευθέρων Επαγγελματιών της χώρας στον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Ν. Φράγκο, σε απάντηση της πρόσκλησής του για συνάντηση σήμερα και συνέχιση του διαλόγου.

Σύμφωνα με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, το Υπουργείο απευθύνει πρόσκληση για συνέχιση του διαλόγου για το Ασφαλιστικό των επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία συνοδεύεται απλώς από ένα πίνακα εκπτώσεων στις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης. Οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς τονίζουν ότι:
δεν παρέχεται καμία περαιτέρω διευκρίνιση για το χρόνο ισχύος τους
δεν παρέχεται καμία περαιτέρω διευκρίνιση για τη βάση υπολογισμού τους

Οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς σημειώνουν ότι έχουν διατυπώσει επανειλημμένα στις διμερείς συναντήσεις με το Υπουργείο την πάγια θέση τους για παροχή συγκεκριμένων στοιχείων και ειδικότερα:
  • αναλογιστικές μελέτες
  • ποσοτικοποιημένα στοιχεία με αριθμό επιστημόνων ανά εισοδηματική κατηγορία
  • ποσοτικοποιημένα στοιχεία άλλων μέτρων ή άλλες σχετικές μετρήσεις
  • τους προς επίτευξη ποσοτικοποιημένους στόχους που οδηγούν στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος των επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών
Η παροχή ή ανακοίνωση τέτοιων στοιχείων δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από την πλευρά του Υπουργείου, τονίζουν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, «συνεπώς η συνέχιση ενός διαλόγου χωρίς στοιχεία, μελέτες και ποσοτικά δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα, διότι δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα».

«Εμείς από την αρχή καλοπροαίρετα, προσήλθαμε στο διάλογο, μολονότι εσείς δεν μας είχατε καλέσει σε τέτοιο πριν την δημοσιοποίηση του προσχεδίου νόμου, με την πεισματική άρνησή σας για την χορήγηση δεδομένων και στοιχείων, θεωρούμε ότι δεν μπορούμε με αυτούς τους όρους να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο διάλογο. Θα επανέλθουμε στο τραπέζι της διαβούλευσης μόλις μας δοθούν τα παραπάνω στοιχεία», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην κοινή επιστολή των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της χώρας.


Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Ο «έντιμος συμβιβασμός» των δανειστών

Γιάννης Κιμπουρόπουλος από εδώ


Η αξιολόγηση, οι «αντιθέσεις» ΔΝΤ- Ευρωπαίων και η διολίσθηση από την «αναδιάρθρωση» στην «αναδιαμόρφωση» του χρέους.

Οι επι­κε­φα­λής του κουαρ­τέ­του των «θε­σμών» βρέ­θη­καν πάλι στην Αθήνα, έπει­τα από με­γά­λο διά­στη­μα «απο­το­ξί­νω­σης» από το ελ­λη­νι­κό ζή­τη­μα. Βρέ­θη­καν όμως για λίγο. Μια εβδο­μά­δα όλη κι όλη. Για ανα­γνω­ρι­στι­κές επα­φές. Βάσει του (αι­σιό­δο­ξου) σε­να­ρί­ου που έχει απο­δε­χθεί η κυ­βέρ­νη­ση, το χρο­νο­διά­γραμ­μα της αξιο­λό­γη­σης επι­μη­κύ­νε­ται σε πε­ρί­που 2 μήνες: Μετά την πρώτη ανα­γνω­ρι­στι­κή εβδο­μά­δα, οι επι­κε­φα­λής του κουαρ­τέ­του δια­κό­πτουν για μια εβδο­μά­δα, στη διάρ­κεια της οποί­ας θα συ­νε­δριά­σει το Eurogroup(11/2) και θα απο­φα­σί­σει επί της «εξε­τα­στέ­ας ύλης».

Επι­στρέ­φουν στην Αθήνα (από 15/2) για δυο εβδο­μά­δες δια­βού­λευ­σης (κυ­ρί­ως επί ασφα­λι­στι­κού, κόκ­κι­νων δα­νεί­ων, τα­μεί­ου ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, δη­μο­σιο­νο­μι­κών μέ­τρων 2016-2018- Με­σο­πρό­θε­σμο). Αν έχει υπάρ­ξει σύ­γκλι­ση, πρέ­πει να ακο­λου­θή­σει νο­μο­θέ­τη­ση μέχρι τις 7 Μαρ­τί­ου, οπότε συ­νε­δριά­ζει ξανά το Eurogroup. Κι επει­δή με­σο­λα­βεί κα­θο­λι­κό Πάσχα, σε πε­ρί­πτω­ση εμπλο­κής το χρο­νο­διά­γραμ­μα της αξιο­λό­γη­σης μπο­ρεί να πα­ρα­τα­θεί μέχρι 22/4, οπότε είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο το επό­με­νο Eurogroup.

Γιατί οι δα­νει­στές φαί­νο­νται δια­τε­θει­μέ­νοι να «ξε­χει­λώ­σουν» τόσο τη δια­πραγ­μά­τευ­ση; Ένας λόγος είναι ότι δεν έχουν να χά­σουν τί­πο­τα. Ένας δεύ­τε­ρος είναι ότι έτσι εξω­θούν την κυ­βέρ­νη­ση σε με­γα­λύ­τε­ρες υπο­χω­ρή­σεις - το έχουν ξα­να­κά­νει με τις προη­γού­με­νες, το κά­νουν και μ’ αυτήν. Κι ένας τρί­τος είναι ότι πρέ­πει να κά­νουν πα­ράλ­λη­λα μια δια­πραγ­μά­τευ­ση εντός της δια­πραγ­μά­τευ­σης, με­τα­ξύ τους. Γιατί, ου­σια­στι­κά, ένα δια­κύ­βευ­μα της αξιο­λό­γη­σης, και μά­λι­στα δια­τυ­πω­μέ­νο επί­ση­μα, είναι αν και υπό ποιο κα­θε­στώς θα μεί­νει το ΔΝΤ στο τρίτο μνη­μό­νιο.

Οι δια­φο­ρές ΔΝΤ και ευ­ρω­παϊ­κής τρόι­κας

Σαν κάτι να χρωστάμε στην ιστορία…

Του Στάθη Χαμπίμπη από το Freepen.gr
Και να που οι δρόμοι ξαναγέμισαν από κόσμο. Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση το καταφέρνει πολύ γρήγορα ως κυβέρνηση. Να βγάλει το λαό σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας στο δρόμο. Για πρώτη φορά αγρότες, εργάτες, φοιτητές, γιατροί, δικηγόροι και έμποροι διαδηλώνουν μαζικά.

Ο χρόνος γυρίζει πίσω στο 2012, σαν κάτι να χρωστάει η ελληνική κοινωνία στην ιστορία. Η αποτυχία των πλατειών να αναδείξουν ένα καινούριο πολιτικό υποκείμενο, γεγονός που οδήγησε το ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί όλο το κύμα αγανάκτησης του λαού και τον οδήγησε στην εξουσία, αποθέτοντάς σε αυτόν όλες τις ελπίδες του και τις αγωνίες του αποτελεί πλέον παρελθόν. Το τέλος των ψευδαισθήσεων, η αρχή της συνειδητοποίησης.

Μέσα από τις εμπειρίες αυτών των έξι χρόνων της καταστροφής, ο λαός έπαθε και έμαθε. Από τα λεφτά υπάρχουν του Γιωργάκη, στον αντιμνημονιακό Σαμαρά και στον Τσίπρα. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας αποκαλύπτεται σε όλη του τη σαπίλα. Ψεύτες, δειλοί, ρηχοί κι απατεώνες, με μοναδική τους έννοια το δικό τους συμφέρον και των κολλητών τους… Κι η χώρα χωράφι άγονο και ξερό να γίνει, που πάνω της φυτρώνει μονάχα η απελπισία, η καταστροφή κι ο πόνος.

Μήπως όμως να είναι αργά πια για αντίσταση; Μήπως πια οι αγώνες του λαού μας είναι καταδικασμένοι να φέρουν πιο μεγάλη καταστροφή και πόνο; Μήπως πρέπει να γίνουμε ένα απέραντο νεκροταφείο και μέσα στο θρήνο και την αυτολύπηση να βρούμε καταφύγιο για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας; Με τα δικά σου λόγια θα απαντήσω σε σένα θλιβερέ Τσίπρα και στον καινούριο σου συνεργάτη, που σε ξεφτιλίζει δημόσια, το σαδιστή και νεοφασίστα, υπάλληλο της Αυτοκρατορίας του Χρήματος Σόιμπλε, όπως κάποτε του είπες. Να λυπάστε τους λαούς που περπατούν με το κεφάλι σκυφτό! Να μη λυπάστε τους λαούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα!

Σαν κάτι να χρωστάμε στην ιστορία. Σαν η ανάγκη να μας συμβουλεύει την καρδιά και το νου. Τι πρέπει να κάνουμε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια; Τι πρέπει να κάνουμε για να μη σφαχτούμε αναμεταξύ μας χωρισμένοι σε αριστερά και δεξιά στρατόπεδα; Τι πρέπει να κάνουμε για να ενώσουμε το λαό της πόλης και του χωριού; Τι πρέπει να κάνουμε για να χτίσουμε μια κοινωνία δίκαιη και μονιασμένη, που παλεύει με το μόχθο της για την επιβίωσή της;

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο



Στη Βουλή, κατατέθηκε στις 3 Φλεβάρη το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Βαθμολογική Διάρθρωση Θέσεων, Συστήματα Αξιολόγησης, Προαγωγών και Επιλογής Προϊσταμένων (Διαφάνεια - Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης)». Το νομοσχέδιο αποτελείται από τέσσερα (4) μέρη:
Το πρώτο, αφορά στη σύσταση Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, προβλέπει τη διαδικασία ένταξης ή διαγραφής από αυτό, τις θέσεις των φορέων της κεντρικής διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καλύπτονται από τα μέλη του Μητρώου, τη διαδικασία επιλογής τους, τις υποχρεώσεις τους και την εν γένει υπηρεσιακή τους κατάσταση.
Το δεύτερο, ορίζει το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν στην αξιολόγηση των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, τα κριτήρια, τη διαδικασία, τον τρόπο που τίθενται οι στόχοι σε ατομικό και υπηρεσιακό επίπεδο και επιδιώκει να ενισχύσει τη λογοδοσία και τον κοινωνικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης με τη σύσταση του Παρατηρητηρίου Δημόσιας Διοίκησης (ΠΑΔΔ) στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης.
Το τρίτο μέρος, αντικαθιστά τα άρθρα 80, 82, 83 και 98 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ του ν. 3528/2007 (Α'26), καθώς και τα άρθρα 83, 85, 86 και 102 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ν. 3584/2007 (Α'143) για τη βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, τις προαγωγές από βαθμό σε βαθμό, τους πίνακες προακτέων και το σύστημα βαθμολογικής ένταξης. Επίσης, προβλέπονται η επαναφορά σε ισχύ των διατάξεων των άρθρων 40, 89 έως 95 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), των διατάξεων των άρθρων 45 και 91 έως 97 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007) και προβλέπεται η κατάργηση διατάξεων ως προς το σύστημα βαθμολογικής κατάταξης και εξέλιξης και τη διαδικασία προαγωγών του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/A'/27-10-2011), εκτός των διατάξεων που αφορούν στον υπολογισμό του πλεονάζοντος χρόνου στον κατά περίπτωση βαθμό ένταξης.
Το τέταρτο μέρος, τέλος, επιφέρει μεταβολές στο σύστημα επιλογής των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης. 

ΕΔΩ για την Αιτιολογική Έκθεση, την Έκθεση του ΓΛΚ κτλ.

Το νέο ασφαλιστικό, οι μηχανικοί και οι άλλοι…



του Αθανάσιου Κολότσιου* από εδώ

Η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό αποδέχεται και ενσωματώνει πλήρως τη λογική του Ν.3863/10 (μνημονιακός νόμος Λοβέρδου). Η σύνταξη του φορέα κύριας ασφάλισης θα υπολογίζεται σαν άθροισμα της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης.

Η «εθνική σύνταξη» θα χορηγείται στα 67 έτη και θα είναι 384 ευρώ το μήνα, συνδεόμενη με το ΑΕΠ. Η ανταποδοτική θα υπολογίζεται με βάση τα έτη ασφάλισης, τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, που υπολογίζονται για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, αντίστοιχα, με μια συγκεκριμένη μεθοδολογία που, για να μην μπούμε στη μαγεία των αριθμών, καταλήγει να απομειώνει συνολικά τις σημερινές συντάξεις κατά ποσοστό 30-50%. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση με τις νέες «βελτιωμένες προτάσεις» της συνεχίζει την κοροϊδία σε αυτοαπασχολούμενους (μαζί και στα «μπλοκάκια») υποσχόμενη μείωση των εισφορών.

Αυτό με το οποίο, φαινομενικά, δεν ασχολούνται καθόλου (ενώ με την πρότασή τους εξαφανίζουν περίπου το 65% του εισοδήματος των ελευθεροεπαγγελματιών), είναι το πώς θα επιζήσουν πλέον όσοι έχουν απομείνει στο επάγγελμα. Δεν γνωρίζουν από απλή αριθμητική ή για το ελάχιστο κόστος επιβίωσης του καθένα που ζει σ’ αυτή τη χώρα; Φυσικά και το γνωρίζουν. Και δεν είναι αυτό, που δυστυχώς ακούγεται πολύ συχνά από πολλούς συναδέλφους, ότι δηλαδή δεν τους ενδιαφέρει! Τους ενδιαφέρει και με το παραπάνω, όχι όμως για το καλό των ασφαλισμένων, αλλά απλούστατα για να διώξουν από το επάγγελμα το μεγαλύτερο ποσοστό.

Ο ρυθμός εγγραφής νέων μελών στο ΤΕΕ έχει πέσει τα τελευταία χρόνια κάτω από το 50% και ένα μεγάλο ποσοστό από όσους αποφοιτούν από τα ελληνικά Πολυτεχνεία έχει ψάξει και έχει ήδη προσανατολιστεί, προτού καν αποφοιτήσει, για μια θέση στο εξωτερικό. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για παλιότερους συναδέλφους που, χωρίς μέλλον πλέον εδώ, οδηγούνται σε τέτοιες λύσεις.

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Φωτογραφίες από τη διαδήλωση της 4/2/2016


Να μην περιοριστούμε στη (μεγαλύτερη από το 2012) σημερινή συγκέντρωση και απεργία. Να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι του απόσυρση του ν/σ λαιμητόμου

Στοιχεία Εργάνη: Ο χάρτης των εργαζόμενων και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα (πίνακες, γραφήματα)

-Περίπου 30% των εργαζομένων στον Ιδ.τομέα, πλέον υποαπασχολείται ενω το 20% "απασχολείται" λιγότερο από 20 ώρες την εβδομάδα.

- Το 89% εργάζεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερο από 10 άτομα.
- Χαμηλόμισθοι πλέον το 60% των εργαζομένων
- Ένας στους δύο εργαζόμενους απασχολείται στην περιφέρεια Αττικής!!
- Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι πάνω από 64 ετών (0,41%) όταν με το νέο ν/σ η σύνταξη ξεκινάει στα 67.

Τον... χάρτη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόκειται για τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται για τρίτη συνεχή χρονιά και αφορούν στα αποτελέσματα της ετήσιας κατάθεσης των καταστάσεων προσωπικού του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας που απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, όπως αυτές κατατέθηκαν ηλεκτρονικά κατά το διάστημα από 1 έως 21 Οκτωβρίου 2015 και αφορούν το έτος 2016.


Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 6 στους 10 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα παίρνουν καθαρό μισθό κάτω από 1.000 ευρώ. 
Επίσης, σχεδόν 30 χιλιάδες περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία.




Τον... χάρτη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 
Πρόκειται για τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται για τρίτη συνεχή χρονιά και αφορούν στα αποτελέσματα της ετήσιας κατάθεσης των καταστάσεων προσωπικού του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας που απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, όπως αυτές κατατέθηκαν ηλεκτρονικά κατά το διάστημα από 1 έως 21 Οκτωβρίου 2015 και αφορούν το έτος 2016.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 6 στους 10 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα παίρνουν καθαρό μισθό κάτω από 1.000 ευρώ. 
Επίσης, σχεδόν 30 χιλιάδες περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία.

Από τα καταγεγραμμένα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», για το έτος 2014, προκύπτει ότι, οι εργαζόμενοι (ως φυσικά πρόσωπα) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ανέρχονταν σε1.531.179, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνταν σε θέσεις εργασίας ανέρχονταν σε 1.577.996 (σύνολο καλυμμένων θέσεων εργασίας).




Από την σύγκριση των στοιχείων των δύο τελευταίων ετών, προκύπτει ότι κατά το έτος 2015, ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με το έτος 2014, κατά 88.666 νέες θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 5,79%.

Η ετήσια κατάθεση καταστάσεων προσωπικού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 15 Νοεμβρίου 2013.



Ζωντανή αναμετάδοση από την απεργία της 4/2 - #apergia



Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Απεργία 4/2 – Αφίσα και ανακοίνωση σωματείων τηλεπικοινωνιών & τεχνολογιών

Κάτω το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο/έκτρωμα της κυβέρνησης

Όλοι στην γενική απεργία την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Κυβερνήσεις και κεφάλαιο προχωρούν στην αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ισοπεδώνοντας τις συντάξεις και αυξάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη τις εισφορές. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου από τη σημερινή κυβέρνηση καταργεί ότι είχε απομείνει από τον κοινωνικό – αναδιανεμητικό χαρακτήρα της ασφάλισης και μετατρέπει την ασφάλιση σε ανταποδοτική – ατομική υποχρέωση.

Η κυβέρνηση βρήκε στήριγμα, στους βιομηχάνους και τους επιχειρηματίες. Είναι αυτοί που έσπευσαν την επομένη δημοσίευσης του ν/σ να δηλώσουν τη συναίνεσή τους στο αντικοινωνικό τερατούργημα, προσφέροντας μάλιστα από το …υστέρημά τους 1% αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ τουλάχιστον από το 2012 η μείωση των εργοδοτικών εισφορών ήταν πολλαπλάσια και σε συνδυασμό με μεγάλες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων.

Με το σχέδιο νόμου γενικεύεται και εντείνεται η εκμετάλλευση του συνόλου των εργαζομένων, καταστρέφονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, οι αυτοαπασχολούμενοι. Το αντικοινωνικό ασφαλιστικό ν/σχέδιο στοχεύει κυρίως στη νέα γενιά. Την καταδικασμένη από την ανεργία, την απλήρωτη εργασία, την εργασία με ελαστικές σχέσεις, με την εργοδοτική αυθαιρεσία και τους εκβιασμούς. Το μέλλον που της προετοιμάζουν είναι να μην συμπληρώσει ποτέ 40 χρόνια δουλειάς για να μπορεί να ελπίζει σε κάποια σύνταξη.

Οι συντάξεις μετατρέπονται σε επίδομα «πτωχοκομείου», ενώ οι εισφορές αυξάνονται. Η θέσπιση της «εθνικής σύνταξης», που ορίζεται στα 384€ και θυμίζει περισσότερο ελεημοσύνη, δεν διασφαλίζεται, αφού μπορεί να μειωθεί οποιαδήποτε στιγμή με υπουργική απόφαση. Το νομοσχέδιο αυτό είναι συνέχεια των προηγούμενων μνημονίων. Επιβάλλει πλέον δια νόμου την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και όλες τις περικοπές. Προωθεί την πλήρη κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης, καταργώντας την κρατική στήριξη στα ταμεία και ανοίγει το δρόμο στις ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης.

Ειδικά για το χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών που η πλειοψηφία των εργαζόμενων είναι νέοι, εξαιρετικά εξειδικευμένοι και χαμηλά αμειβόμενοι, για πολλούς δε από εμάς ημιαπασχολούμενους ή ελαστικά εργαζόμενους (επινοικιαζόμενοι, voucher, εργολαβικοί κ.ο.κ.), αυτό το νομοσχέδιο σημαίνει μείωση του καθαρού εισοδήματος και πολύ αμφίβολη συνταξιοδότηση. Σημαίνει την επέκταση της μαύρης αδήλωτης εργασίας και την απώλεια κατακτήσεων χρόνων.

Ο νόμος αυτός δεν έρχεται για να «σωθεί» το ασφαλιστικό, όπως διατείνεται η κυβέρνηση αλλά για να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου και η εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού χρέους. Αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου που σε συνδυασμό με τις αλλαγές στα εργασιακά θα ισοπεδώσει τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους.

Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει καν να φτάσει στη Βουλή. Με απεργίες, καταλήψεις και μαζικούς ενωτικούς αγώνες να ανατρέψουμε την αντεργατική πολιτική.

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, Συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό, Πέμπτη 4/2/2016, στις 10:30μμ Προπύλαια




Το Ασφαλιστικό, αυτοί μαζί το φάγανε… Εμείς, ως πότε θα πληρώνουμε;

Χαρακτηριστικό του Ασφαλιστικού μέχρι σήμερα είναι οι αυξήσεις εισφορών με παράλληλη μείωση συντάξεων & παροχών (πχ υγείας) για τους ασφαλισμένους. Ενοποιήσεις διοικήσεων, νομικά τερτίπια και πολλές “μαύρες τρύπες” κατασκεύασαν το παρόν Ασφαλιστικό τέρας που στο όνομα της “μεταρρύθμισης” του η παρούσα κυβέρνηση προωθεί με το σχέδιο Κατρούγκαλου ένα Νέο Ασφαλιστικό, ένα νέο αντικοινωνικό και αντιδραστικό Τερατούργημα. Με πρόσχημα τη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού λόγω της αναλογίας ασφαλισμένων-συνταξιούχων, εξυπηρετείται το δόγμα “για όλα φταίνε οι ασφαλισμένοι”, οπότε για όλα θα την πληρώσουν.

Και τώρα, αυτοί που όλοι μαζί φάγανε τον πλούτο που συγκέντρωσαν γενιές επί γενεών με κόπο και αγώνες, ρίχνουν λίμνες… δακρύων σε μια προσπάθεια -πάνω στις πλάτες και τις αγωνίες μας – να αποφύγουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για ένα σύστημα που μόνοι τους κατέστησαν μη βιώσιμο, με αλλεπάλληλες κλοπές από τα Ταμεία, με ένα κατασκευασμένο “χρέος”, με τα μνημόνια και τώρα πια με την τεράστια ανεργία. Με το παρόν Ασφαλιστικό σύστημα και τώρα με το νέο σχέδιο, καταστρατηγείται και διαστρέφεται η έννοια της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς γίνονται μηχανισμοί κατασκευής χρέους και δήμευσης της περιουσίας των εργαζομένων.

Τι περιέχεται στο “Νέο Ασφαλιστικό”

Ενοποίηση όλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης σε έναν με συνοπτικές διαδικασίες και υφαρπαγή του υπόλοιπου των αποθεματικών τους. 

Μετατροπή του όποιου ισχνού Αναδιανεμητικού συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης σεανταποδοτικό -κεφαλαιοποιητικό με “προσωπικά ποσοστά αναπλήρωσης” και “προσωπικές διαφορές”. 

Δημιουργείται Ανώνυμη Εταιρία διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του ενιαίου ταμείου, με ΔΣ όπως των Α.Ε. που θα διαχειρίζεται εκτός από την ακίνητη περιουσία και τα διαθέσιμα των ταμείων, τους “πόρους”. 

Οριστικοποίηση του ηλικιακού ορίου για απονομή συντάξεων στα βαθιά γεράματα (67 κι όποιος αντέξει), θέτοντας παράλληλα εξοντωτικές ποινές για όποιον διανοηθεί πρόωρη συνταξιοδότηση. 

Μείωση των ήδη πολλαπλά μειωμένων συντάξεων σε ποσοστά από 30%-50%.

Ημερίδα με θέμα : Αρχιτεκτονικές Σπουδές και Επαγγελματικά Δικαιώματα. ΕΜΠ - Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Ημερίδα με θέμα : Αρχιτεκτονικές Σπουδές και Επαγγελματικά Δικαιώματα.

5 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα τελετών του κτιρίου Αβέρωφ

Με την ευκαιρία της δημόσιας συζήτησης για το Π.Δ. που θα κανονίζει την «πρόσβαση των διπλωματούχων αρχιτεκτόνων μηχανικών σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει γνωστικού αντικειμένου και προγραμμάτων σπουδών» η Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ διοργανώνει ημερίδα με θέμα την εξάρτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Αρχιτέκτονα από τις σπουδές αρχιτεκτονικής.

Η ημερίδα στοχεύει στην ανάδειξη της σπουδαιότητας της εμπλοκής των αρχιτεκτόνων στον σχεδιασμό του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, επιθυμώντας να θέσει αρχές για την προστασία της οικολογικής ισορροπίας, της ποιότητας ζωής, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες.

Η ημερίδα έχει επίσης στόχο να προβάλει την αναγκαιότητα της κατοχύρωσης του τίτλου του αρχιτέκτονα και την εξάρτησή του από τις σπουδές αρχιτεκτονικής όχι σαν συνδικαλιστικό αίτημα αλλά σαν ασφαλιστική δικλείδα για την προστασία του Δημόσιου συμφέροντος. Αυτή ακριβώς η αναγνώριση της αρχιτεκτονικής στην προστασία του Δημόσιου συμφέροντος άλλωστε επισημαίνεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς αρχιτεκτόνων (Ευρωπαϊκό Συµβούλιο Αρχιτεκτόνων (ACE), Ένωση Αρχιτεκτόνων της Μεσογείου (UMAR) Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA)) και είναι πρωταρχικής σημασίας η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην αποδοχή του ρόλου του Αρχιτέκτονα.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν την ημερίδα ενδεικτικά είναι τα κάτωθι:

1. Προγράμματα Σπουδών και επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

2. Θεσμικό πλαίσιο για την διαμόρφωση του χώρου σε όλες τις κλίμακες.

3. Επαγγελματικά Δικαιώματα

Συνημμένα Αρχεία: 


Πρόγραμμα Ημερίδας 

Ψήφισμα ΓΣ Μηχανικών Λέσβου για το ασφαλιστικό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016 το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα ΒΑ Αιγαίου, η ΕΜΔΥΔΑΣ Λέσβου, οι σύλλογοι Αρχιτεκτόνων Λέσβου, Πολιτικών Μηχανικών Λέσβου, Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Λέσβου, Τοπογράφων Μηχανικών Λέσβου και ο Σύνδεσμος Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Λέσβου πραγματοποίησαν στην Μυτιλήνη Γενική Συνέλευση με θέμα το Ασφαλιστικό. 
Απορρίφθηκε ομόφωνα, με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, το προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης, όπως αυτό έχει δει το φως της δημοσιότητας και ζητείται η απόσυρση αυτού.
Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο θα επιφέρει τραγικές επιπτώσεις στους Μηχανικούς και γενικότερα στο σύνολο των επιστημόνων-ελευθέρων επαγγελματιών.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από την κυβέρνηση ότι με τα σημερινά δεδομένα η συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων αδυνατούν να ανταποκριθούν ή καλύπτουν πολύ οριακά τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας ιδιαίτερα για την περιφέρεια αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες. Η επιβολή των νέων δυσβάστακτων μέτρων όχι μόνο δεν θα επιλύσει το Ασφαλιστικό ζήτημα αλλά θα επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.
Αποφασίστηκε ομόφωνα η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας. Συγκεκριμένα:
1. Συνεχής Ενημέρωση των Μηχανικών και των πολιτών σχετικά με το Ασφαλιστικό από τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης με δελτία τύπου και συνεντεύξεις.
2. Συμμετοχή στην απεργία - διαρκή αποχή από Τεχνικά Συμβούλια και Επιτροπές (Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, ΣΥΠΟΘΑ κτλ), την διενέργεια διαγωνισμών και γενικότερα οτιδήποτε αφορά τεχνικό θέμα.
3. Συμμετοχή στην Γενική Απεργία στις 4 Φεβρουαρίου, στις 11.00 μπροστά από το Εμπορικό Επιμελητήριο.
4. Ενημέρωση των Βουλευτών της Λέσβου και επιδίωξη πραγματοποίησης συνάντησης μαζί τους.
5. Οργάνωση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των Μηχανικών σε συνεργασία με την Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τα υπόλοιπα Περιφερειακά Τμήματα του Τ.Ε.Ε και τους Συλλόγους των Μηχανικών.
6. Συνεργασία και Συντονισμός δράσης με τους Επιστημονικούς και Κοινωνικούς Φορείς της περιοχής μας.

Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς να στηρίξουν ενεργά τις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί και δηλώνουμε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν, έως την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου για το Ασφαλιστικό.

Αντιστεκόμαστε ενωτικά, για την Επαγγελματική επιβίωση και την Αξιοπρέπεια μας.


• ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
• ΕΜΔΥΔΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΛΕΣΒΟΥ (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΕΣΒΟΥ
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ - ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
• ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Οι αιτίες για την κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης

Το Ασφαλιστικό, η εργασία, τα μνημόνια και ο καπιταλισμός των χωρών του Νότου

του Άρι Καζάκου* από εδώ

Στην κρίση του ασφαλιστικού αντανακλάται ευθέως η κρίση της εργασίας – Η αιτία της κατάρρευσης του Ασφαλιστικού: Στο σύστημα δεν μπαίνουν επαρκείς πόροι.

Σε μια σπάνια ομοφωνία για τις αιτίες της κατάρρευσης της κοινωνικής ασφάλισης, αυτές εντοπίζονται στο λεγόμενο πρωτογενές έλλειμμα, στο ότι δεν μπαίνουν επαρκείς πόροι στο σύστημα (μαζική ανεργία, μαύρη εργασία, δραστική μείωση μισθών, δημογραφικό κ.ο.κ.). Συγχρόνως με τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων, με τα οποία χρηματοδοτήθηκε με θαλασσοδάνεια από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 η μετεμφυλιακή κρατικοδίαιτη επιχειρηματική τάξη, με την εξαέρωση των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο, με τα δομημένα ομόλογα, με δήμευσή τους με το PSI, καθώς και με τα βάρη που φόρτωσε στο σύστημα η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, π.χ. η μείωση και η ανανέωση του προσωπικού των τραπεζών με νεότερους και φθηνότερους εργαζομένους μέσω προγραμμάτων «εθελούσιας» εξόδου σε βάρος των Ταμείων (πρόωρη συνταξιοδότηση με πλασματικά χρόνια ασφάλισης κ.ο.κ.) το ασφαλιστικό σύστημα απογυμνώθηκε από κεφάλαια με τα οποία θα μπορούσε, ενδεχομένως, να αντέξει περισσότερο χρόνο στην παρούσα καπιταλιστική κρίση.

Όλα τα κυβερνητικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης του Ασφαλιστικού, από την εποχή Γιαννίτση και εδώ, εστίαζαν πάντοτε στην περικοπή των, κατά κανόνα, λυμφατικών παροχών των Ταμείων. Όμως, η κρίση της κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί την άμεση αντανάκλαση της κατάστασης της εργασίας, της ανατροπής του λόγου εργαζομένων/ανέργων/συνταξιούχων και κυρίως της δραστικής μείωσης των μισθών εν ευρεία εννοία, βασικό θέμα πάντοτε της πολιτικής οικονομίας. Στις ρίζες του προβλήματος για χώρες όπως η δική μας βρίσκει κανείς και τη φονική πολιτική εναντίον της εργασίας και του μισθού, με άλλα λόγια την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης διά της δραστικής μείωσης των μισθών, περίπου κατά 40% μεσοσταθμικά, αν συνυπολογίσουμε και τις μειώσεις μισθών που δεν «συλλαμβάνουν» οι στατιστικές. Η αποδόμηση των συλλογικών συμβάσεων και της διαιτησίας με το 2ο Μνημόνιο και το εφαρμοστικό του νομοθέτημα (ΠΥΣ 6/2012) οδήγησε στη, σχεδόν, απόλυτη κυριαρχία της βίας στις εργασιακές σχέσεις και ακόμη στην κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης (σε συνδυασμό με τις μειώσεις των συντάξεων) και στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, των επισφαλών και τοξικών εργασιακών σχέσεων με «συμβάσεις- σκουπίδια» και τη μαζική ανεργία. Στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν μπαίνουν επαρκείς πόροι και όσοι μπαίνουν είναι πόροι από κακοπληρωμένη εργασία, άρα εξ ορισμού ανεπαρκείς για να στηρίξουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος. Σε μια χώρα όπου η λειτουργία του καπιταλισμού στηρίζεται κυριότατα στην εσωτερική ζήτηση, οι διαλυτικές επιπτώσεις της συντριβής μισθών και συντάξεων φτάνουν αλυσιδωτά και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Μειώσεις μέχρι 34,39% στους συνταξιούχους Δημοσίου με το νέο ασφαλιστικό - Αναλυτικοί πίνακες


Συγκριτικό παράδειγμα, για το τι θα έπαιρναν με τον ισχύοντα αντιασφαλιστικό Ν. 3029/2002 (ο Ν. 3865/2010 δεν πρόλαβε ουσιαστικά να εφαρμοστεί) και τι θα πάρουν με το ακόμα χειρότερο σχέδιο της συγκυβέρνησης οι υπάλληλοι και των τεσσάρων κατηγοριών εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας, Υποχρεωτικής), που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, δίνει η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.




Το νέο σχέδιο αλλάζει προς το χειρότερο τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους εργαζόμενους και στο Δημόσιο, χωρίς καμιά διάκριση σε «παλιούς» και «νέους» ασφαλισμένους. Διατηρεί το «σπάσιμο» της σύνταξης σε «εθνική» και «ανταποδοτική» (κατ' αναλογία του προηγούμενου αντιασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, Ν. 3865/2010, που αφορούσε τους δημόσιους υπαλλήλους).

Η εθνική υπολογίζεται σήμερα στα 384 ευρώ και θα δίνεται σε όποιον έχει τουλάχιστον 15 έτη εργασίας. Από εκεί και πέρα χειροτερεύει τον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης που στο άθροισμά της με την εθνική καταλήγει σε ψίχουλα, πολύ λιγότερα και από αυτά που έδιναν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι.

Το παράδειγμα με την 35ετία

Το παράδειγμα αφορά σε υπαλλήλους με 35 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο και ως βάση υπολογισμού λαμβάνονται οι αποδοχές που είχαν διαμορφωθεί τον Οκτώβρη του 2011, «παγωμένες» ήδη τότε μέχρι σήμερα.

Υπάλληλος ΠΕ:
• Με το ισχύον καθεστώς (νόμος 3029/2002) θα έπαιρνε σύνταξη 1.334,39 ευρώ μεικτά. 
• Με το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) θα είναι 882,09 ευρώ μεικτά. Μείωση 34,39%!

Ψήφισμα ΓΣ Μηχανικών Δωδεκανήσου για το ασφαλιστικό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, η ΕΜΔΥΔΑΣ Δωδεκανήσου, η ΠΕΔΜΕΔΕ Δωδεκανήσου και οι σύλλογοι Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου, Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Δωδεκανήσου και Τοπογράφων Μηχανικών Δωδεκανήσου πραγματοποίησαν στην Ρόδο Γενική Συνέλευση με θέμα το Ασφαλιστικό. Απορρίφθηκε ομόφωνα, με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, το προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης, όπως αυτό έχει δει το φως της δημοσιότητας και ζητείται η απόσυρση αυτού.
Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο θα επιφέρει τραγικές επιπτώσεις στους Μηχανικούς και γενικότερα στο σύνολο των επιστημόνων-ελευθέρων επαγγελματιών. Ενδεικτικά αναφέρονται:
- Καταργεί το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και δημιουργεί ένα ενιαίο φορέα για όλους τους ασφαλισμένους κάνοντας υφαρπαγή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ταμείου μας
- Ανάγει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών με υπέρογκους συντελεστές (38,45%) επί του φορολογητέου εισοδήματος ενός αυτοαπασχολούμενου οι οποίες σε συνδυασμό με το ισχύον φορολογικό καθεστώς οδηγεί στην αφαίμαξη του 70% του φορολογητέου εισοδήματος (χωρίς τον υπολογισμό των υπόλοιπων φοροδοτικών υποχρεώσεων, προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης 2-4% εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ, κτλ).
- Καταργείται το ισχύον ευνοϊκό καθεστώς για τις ασφαλιστικές εισφορές των Νέων Μηχανικών οι οποίοι οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.
- Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρή μείωση των συντάξιμων αποδοχών 30%-50% παρά την αύξηση των ηλικιακών ορίων που απαιτούνται για συνταξιοδότηση και υποβαθμίζει περαιτέρω την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη.
- Αμφισβητείται έντονα η εγγυοδοσία - πιστοδοσία από το νέο φορέα, γεγονός καταστροφικό για το σύνολο των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών και μελετητικών επιχειρήσεων της χώρας.
- Δεν συνοδεύεται από οποιαδήποτε αναλογιστική μελέτη, ώστε να είναι σαφές με ποιον τρόπο συνεισφέρουν οι επιμέρους κλάδοι ασφαλισμένων και εν τέλει τον ορίζοντα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, όπως βέβαια και σε ποιό αναπτυξιακό και μακροοικονομικό σχέδιο εντάσσεται η πρόταση διαμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Συμμετοχή στην απεργία 4/2 - Προσυγκέντρωση στα Προπύλαια


Δείτε και σχετική ανακοίνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής καθώς και της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Η άυλη αξία του Πειραιά

Γιατί η COSCO θέλει όλο τον Πειραιά κι όχι μόνο τα κοντέινερ

του Κωστή Χατζημιχάλη από εδώ

Τι ακριβώς πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ και η ελληνική κυβέρνηση στην COSCO με το σκανδαλωδώς χαμηλό ποσό των 280,5 εκατ. ευρώ άμεσα και 90 εκατ. σε πέντε χρόνια; Ξέρουμε ότι η πώληση ήταν δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων· αλλά τελικά με ποιον τρόπο υπολογίστηκαν αυτά τα 370,5 εκατ.; «Αυτό που βλέπεις σε ένα λιμάνι», υποστηρίζει ο Τόνι Τεραγκόσα, πρόεδρος του λιμανιού της Βαλένθια στην Ισπανία, «είναι μόνο το 10% αυτού που το κάνει ισχυρό και φημισμένο. Το άλλο 90% είναι η κρυφή, άυλη αξία του». Η φήμη και τα περισσότερα άυλα χαρακτηριστικά που δίνουν αξία στον Πειραιά είναι γνωστά. Αξίζει όμως να θυμηθούμε σύντομα τα σημαντικότερα, για να καταλάβουμε γιατί θέλουν οι Κινέζοι όλο τον Πειραιά αφού έχουν ήδη τα κοντέινερ στα οποία ειδικεύονται και γιατί έδωσαν «κάτι παραπάνω» για να αποκτήσουν και την άυλη αξία του.

1. Το πρώτο είναι η γεωστρατηγική θέση η οποία συγκροτείται από τρία επιμέρους στοιχεία: α) εγγύτητα στη Διώρυγα του Σουέζ και μικρή απόκλιση από τους διεθνείς θαλάσσιους δρόμους που εξυπηρετούν το εμπόριο Κίνας–Ευρώπης, β) φυσική προφύλαξη και μεγάλο βάθος που επιτρέπει προσέγγιση μεγάλων πλοίων τρίτης γενιάς, χωρίς κόστη εκβάθυνσης, παλίρροιας και πάγων και γ) παρουσία στη ζώνη ευρώ και Σένγκεν που διασφαλίζει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και περιορίζει τη τελωνειακή γραφειοκρατία ώστε, μετά τον έλεγχο στο Πειραιά, τα κοντέινερ να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ. Η εγκατάσταση της COSCO στον Πειραιά το 2009 ήταν στρατηγική επιλογή της κινεζικής κυβέρνησης και προηγήθηκε χρονικά, όπως και οι επενδύσεις σε άλλα λιμάνια το διάστημα 1990-2008, της αναγγελίας του φιλόδοξου σχεδίου για τον «Θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού» που έγινε το 2013. Ο λόγος είναι προφανής: πρώτα κατοχυρώνεις την παρουσία σου σε γεωστρατηγικές θέσεις, όπως τα λιμάνια, αποκλείοντας ανταγωνιστές, και μετά ανακοινώνεις το παγκόσμιο σχέδιο που τα συνδέει περιορίζοντας έτσι «παράλογες» απαιτήσεις από τις χώρες εγκατάστασης.

2. Το δεύτερο χαρακτηριστικό της άυλης αξίας είναι η ύπαρξη του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Κέντρου στο Θριάσιο το οποίο δεν λειτουργεί ακόμη αλλά φυσικά το έλαβαν υπόψη τους οι Κινέζοι για την επιλογή του Πειραιά. Το κέντρο στο Θριάσιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ως προς τη διασύνδεση με 4 μέσα μεταφοράς (πλοία-λιμάνια, σιδηρόδρομος, αυτοκίνητο, αεροδρόμια), δεδομένου ότι το 60% των ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών εμπορευματικών κέντρων συνδέονται με μόνο δύο μέσα μεταφοράς. Αποτελεί μοναδικό πλεονέκτημα για τον Πειραιά –ένα είδος ενδοχώριου λιμένα-δορυφόρου– το οποίο, εκτός από μέγεθος και μεταφορικές συνδέσεις, παρέχει επιπλέον χωρητικότητα (νέοι αποθηκευτικοί χώροι, φτηνότερη γη), δυνατότητα συνδυασμένων μεταφορών αλλά και υπηρεσίες που αυξάνουν την προστιθέμενη αξία. Επιπρόσθετα, δημιουργεί τις συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής ζώνης logistics που ήδη λειτουργεί στην περιοχή. Φυσικά, δεν είναι τυχαίο το κινεζικό ενδιαφέρον και για το Θριάσιο.

Τρίτος δρόμος για το ασφαλιστικό

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Οι ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχου των πραγματικών όρων εργασίας, είχαν αποτέλεσμα να χάσουν 26 δισ. αποδοχές οι εργαζόμενοι και 13 δισ. ευρώ εισφορές το ΙΚΑ


Μπορεί το συντριπτικό νούμερο των 13,5 δισ. ευρώ, που έχει χάσει το ΙΚΑ κατά την περίοδο της κρίσης 2009-2014 από τις εισφορές των εργαζομένων, να προκαλεί εντυπωσιασμό και συνάμα οργή για τη δράση των μνημονιακών πολιτικών που επέβαλαν στην Ελλάδα ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ, αλλά ωστόσο φωτίζει και έναν άλλο δρόμο για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που περισυνέλεξε και ανέλυσαν οι συνδικαλιστές της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, κάθε έτος της κρίσης μόνο το ΙΚΑ έχανε 2,6 δισ. ευρώ.
Αν λοιπόν αντί να σκέφτονται οι εκάστοτε υπουργοί πώς θα περικόψουν συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα, αναζητούσαν τρόπους να αυξήσουν την υγιή για τον πληθυσμό και την οικονομία πλήρη απασχόληση, τότε δεν θα υπήρχε ζήτημα επιβίωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

Aναποτελεσματικό

Οικονομικά δεδομένα ασφαλισμένων  ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, 28/1/2016

Η γενική συνέλευση του σωματείου χαιρετίζει
Τους δεκάδες χιλιάδες φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που με τρακτέρ έχουν στήσει μπλόκα σ’ όλη τη χώρα, Του χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, τους αμειβομένους με μπλοκάκι που βγαίνουν στο δρόμο, Τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, Τον επίμονο αγώνα των απολυμένων από τα πεντάμηνα των ΟΤΑ για μόνιμη και σταθερή δουλειά, Όλους τους εργαζόμενους και ανέργους που μαζικοποιούν τα συλλαλητήρια του τελευταίου διαστήματος σε όλες τις πόλεις, Κάθε μάχη που δίνεται στους χώρους εργασίας.
Θέλουμε να ενώσουμε τους αγώνες μας με όλους αγωνιζόμενους, με όλους τους παραγωγούς του πλούτου, για
να μην φτάσει στην Βουλή το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Με απεργιακό ξεσηκωμό να δώσουμε μάχη ανατροπής
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συμπόρευση με ΕΕ-ΔΝΤ-ΔΝΤ, υλοποιώντας τα μνημόνια που εκ’ νέου σύναψε με τους «εταίρους» της, θέλει να ψηφίσει ένα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα. Η κυβέρνηση βρίσκει στήριγμα, στους βιομηχάνους και τους επιχειρηματίες. Είναι αυτοί που έσπευσαν να δηλώσουν τη συναίνεσή τους στο ασφαλιστικό τερατούργημα, γιατί έχουν ταξικό συμφέρον. Εξάλλου για αυτούς και για τα κέρδη τους γίνονται όλα!
Η κυβερνητική επίθεση στο ασφαλιστικό, που θα επιδεινωθεί μετά την παρέμβαση ΕΕ – ΔΝΤ, αποτελεί πρωτοφανή αντεργατική αναδιάρθρωση. Μονιμοποιεί και νομιμοποιεί όλες αντιδραστικές ανατροπές που είχαν επιβάλει τα μνημόνια και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ (πχ κατάργηση δια νόμου της 13ης και 14ης σύνταξης, νομιμοποίηση όλων των περικοπών, ανταποδοτικότητα κλπ). Ταυτόχρονα προχωρά και «χτίζει» έναν νέο μηχανισμό για την πλήρη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, στη βάση της λογικής των ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ που ισχύει σε μια σειρά χώρες και διέλυσε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στις συντάξεις, στις εισφορές και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Η κυβερνητική επίθεση στο ασφαλιστικό παγιώνει, βαθαίνει και οξύνει την επίθεση στην εργατική τάξη και τα ευρύτερα μισθωτά στρώματα και ταυτόχρονα πλήττει βαριά τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχομεσαίους αγρότες στερώντας τους και τις ελάχιστες δυνατότητες επιβίωσης από την εργασία τους. Προωθεί τη συγκέντρωση της παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια, σε βάρος της εργασίας και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Επιβάλλεται ένας απίστευτος ‘ρατσισμός’ απέναντι στη νέα γενιά με συντάξεις των 170 €, μισθούς των 300 €, δουλειά σε συνθήκες γαλέρας μέσα στην ασφυξία της ανεργίας και της μετανάστευσης. Ετοιμάζουν στο λαό «μαύρα γηρατειά» με επιδόματα πείνας και περίθαλψη «ράντζου» σε νοσοκομεία-αποθήκες ανθρώπων.
Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει:
  1. Μετατροπή της ασφάλισης και της υγείας από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομική υποχρέωση και ευθύνη.

Γενική Συνέλευση των μελών του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ : Τρίτη 2.2.2016, ώρα 18:30, Αμφιθέατρο ΤΕΕ

10η Γενική Συνέλευση των μελών του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ : Τρίτη 2.2.2016, ώρα 18:30, Αμφιθέατρο ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα, 1ος όροφος)



Η 10η Γενική Συνέλευση των μελών του Τμήματος Αττικής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1.2.2016, ώρα 10 πμ, στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ (Κλάδου & Βρυσακίου 15, Μοναστηράκι) με θέματα Ημερήσιας Διάταξης :

1. Ασφαλιστικό
2. Θέματα επικαιρότητας

Σύμφωνα με το άρθρο 3.5 του Κανονισμού Λειτουργίας του Τμήματος που σας επισυνάπτουμε, για να εξασφαλιστεί απαρτία για τη συνεδρίαση αυτή, απαιτείται παρουσία περισσοτέρων του 1/3 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών του Τμήματος.

Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, η Συνέλευση θα συγκληθεί, με τα παραπάνω θέματα ημερήσιας διάταξης, την Τρίτη 2.2.2016, ώρα 18:30, στο Αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα, 1ος όροφος), οπότε σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του κανονισμού, θα βρίσκεται σε απαρτία ανεξαρτήτως του αριθμού των παρόντων μελών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

Ο Πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ – Τμήματος Αττικής 
Αντώνης Μαούνης 

Η Γεν. Γραμματέας του ΣΑΔΑΣ – Τμήματος Αττικής 
Ελένη Βαφειάδου

Ενημερωτικό Υλικό για τη Γενική Συνέλευση :



Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ανακοίνωση ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ συμμετοχής στην απεργία της 4/2/2016

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 29-1-2016

Αρ. Πρωτ. : 6888
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Συνάδελφοι,

Με το σ/ν για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση, ολοκληρώνει το καταστροφικό έργο που επί μια 20ετία έχουν ξεκινήσει διαδοχικές κυβερνήσεις, στο όνομα τάχα της διάσωσης της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή την ολοκληρωτική διάλυσή της.
  • Αυξήσεις ηλικιακών ορίων που προσδιορίζουν σύνταξη στα βαθιά γεράματα.
  • Μειώσεις συντάξεων που τις καθιστούν προνοιακά επιδόματα.
  • Αυξήσεις εισφορών για όλους, ιδιαίτερα σκληρές για ΕΕ και αυτοαπασχολούμενους που τους οδηγούν εκτός ασφάλισης, εκτός επαγγέλματος και τα Ταμεία σε νέα αφαίμαξη πόρων.
  • Βίαιη ενοποίηση όλων των ΦΚΑ σε έναν, χωρίς μελέτη, διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταβατικές διατάξεις και τον απαραίτητο χρόνο ωρίμανσης μιας τόσο μεγάλης ενοποίησης, που θα σημάνει διοικητικό και λειτουργικό χάος και απίστευτη ταλαιπωρία για εκατομμύρια ασφαλισμένων.
Η ψήφιση αυτού του σ/ν έκτρωμα, αφού φυσικά πάρει και την έγκριση των δυνάμεων κατοχής της χώρας (Σόϊμπλε-ΕΕ, ΔΝΤ), θα ολοκληρώσει την εξαθλίωση της Ελληνικής Κοινωνίας, με συντάξιμες παροχές που θα αρκούν για να φυτοζωεί, καθώς και με ουρές στα διαλυμένα Νοσοκομεία και σε Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία για υποτυπώδη περίθαλψη.
Αυτός ο μονόδρομος που μας έχουν επιβάλλει επί 6 συνεχόμενα χρόνια είναι πια καθαρό ότι δεν θα τελειώσει ποτέ, η χώρα και ο λαός μας βρίσκεται σε συνεχή πορεία εξαθλίωσης, μέχρι πότε θα το αποδεχόμαστε ;;;.
Η αντίσταση στην ψήφιση αυτού του ασφαλιστικού μπορεί να αποτελέσει την αρχή επιβολής του δικού μας μονόδρομου με στόχο :

Εκδήλωση της Επιτροπής Αγώνα Δικηγόρων


Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων σωματείων για την απεργία στις 4 Φλεβάρη

apergia_4_2
Ή αυτοί θα κατεδαφίσουν το ασφαλιστικό, ή εμείς αυτούς!
Να μην φτάσει στην Βουλή το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υλοποιώντας τις συμφωνίες και τα μνημόνια που εκ νέου σύναψε με τους εταίρους της (ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου), επιχειρεί να ψηφίσει ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα! Διαλύουν έτσι τα απομεινάρια της κοινωνικής ασφάλισης, μειώνουν μισθούς και συντάξεις, κατεδαφίζουν την περίθαλψη και τα ταμεία, αυξάνουν τα χρόνια δουλειάς και την ανεργία!
Με τον νόμο αυτό επιχειρείται:
1. Η μετατροπή της ασφάλισης και της υγείας από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομική υποχρέωση.
2. Η σύνταξη στα 67 ή στα 40 χρόνια εργασίας! Δουλειά λοιπόν μέχρι το θάνατο, αν φυσικά βρεις δουλειά με επίσημη ανεργία 27% και στους νέους 60%.
3. Η μείωση από 20 ως 30% στις συντάξεις για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, το τσάκισμα των αναπηρικών και των προνοιακών επιδομάτων, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.
4. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η ενοποίηση προς τα κάτω όλων των ασφαλιστικών ταμείων με νέα λεηλασία των τελευταίων αποθεματικών τους. Ο αφανισμός των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των νέων επιστημόνων.
5. Η υλοποίηση του στόχου του 3ου μνημονίου για περικοπή της κρατικής δαπάνης κατά 1,8 δις ευρώ για το ασφαλιστικό έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2016.
6. Το κράτος θα εγγυάται μόνο την «εθνική σύνταξη» πείνας των 384 € (και αυτή με την προϋπόθεση της ανάπτυξης). Το υπόλοιπο μέρος θα είναι “ανταποδοτική”. Θα υπολογίζεται με μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης με βάση τον μέσο όρο όλου του εργασιακού βίου κι όχι με τον καταληκτικό μισθό ή έστω με την καλύτερη 5ετία ή 10ετία.