Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Βαφτίζουν ανάδοχους τους εργαζόμενους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ακολουθώντας πιστά το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (συμφερόντων Μπόμπολα) δίνει προς υπογραφή ένα ατομικό συμφωνητικό στους εργαζόμενους σε αυτή μηχανικούς, με καταχρηστικούς όρους εργασίας, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. 
Μάλιστα η εταιρεία απέλυσε εργαζόμενη που επί τέσσερα χρόνια δούλευε για τη θυγατρική του ομίλου, Biosar Energy, η οποία αρνήθηκε να υπογράψει το εν λόγω συμφωνητικό.
Συμφωνητικό της Biosar Energy
⬆ H Biosar Energy ζητά από τον υπογράφοντα να δηλώσει ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του υπάλληλο, εργαζόμενο, αντιπρόσωπο ή συνεργάτη του ομίλου, αλλά «ανεξάρτητο ανάδοχο» και ξεκαθαρίζει ότι «η παρούσα συμφωνία συνιστά μια σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών και όχι σύμβαση εργασίας»,
Το Σωματείο κάνει λόγο για «πρόκληση για κάθε εργαζόμενο και αιτία πολέμου για το εργατικό κίνημα».
Το ατομικό αυτό συμφωνητικό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που επιδιώκει να επιβάλει ο όμιλος προκειμένου να κατοχυρώσει με τη μορφή γραπτής σύμβασης όλα όσα αποτελούν «γκρίζες ζώνες» για τους μηχανικούς και τεχνικούς που απασχολούνται με μπλοκάκι στον κλάδο των κατασκευών.
Παρά το γεγονός ότι το μπλοκάκι ουσιαστικά συγκαλύπτει τις μισθωτές σχέσεις εξαρτημένης εργασίας, τα τελευταία χρόνια έχει παγιωθεί, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εργοδοτών.
Οι όροι του ατομικού συμφωνητικού μοιάζουν βγαλμένοι από βιβλίο του Ανταμ Σμιθ.
Με αυτή τη σύμβαση, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ζητά από τον υπογράφοντα να δηλώσει ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του υπάλληλο, εργαζόμενο, αντιπρόσωπο ή συνεργάτη του ομίλου, αλλά «ανεξάρτητο ανάδοχο» και ξεκαθαρίζει ότι «η παρούσα συμφωνία συνιστά μια σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών και όχι σύμβαση εργασίας».
Την ίδια στιγμή, ο όμιλος εισάγει το αγγλικό δίκαιο στις συμβάσεις των εργαζόμενων μηχανικών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με τη δικαιολογία ότι η θυγατρική στην οποία εργάζονται έχει έδρα το Λονδίνο.
Ουσιαστικά, λοιπόν, ο εργαζόμενος που υπογράφει το συμφωνητικό θα πρέπει να προσφύγει στα αγγλικά δικαστήρια σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα που χρήζει νομικών διαδικασιών.
Η σύμβαση αναφέρει ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να αποζημιώσει την εταιρεία για οποιαδήποτε «απώλεια, ευθύνη, έξοδα (συμπεριλαμβανομένων των εύλογων δικαστικών εξόδων), ζημίες ή δαπάνες» προκύψουν κατά την άσκηση των εργασιακών καθηκόντων του, συνάπτοντας ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Το ΣΜΤ υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιδιώκει να εκμηδενίσει το επιχειρηματικό της ρίσκο, καλύπτοντας όποιες πιθανές αστικές ευθύνες της με χρήματα των υπαλλήλων της.
Ενας άλλος όρος του συμφωνητικού ζητά από τους εργαζομένους να δεσμευτούν ότι στην περίπτωση που χρειαστεί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους, θα αναλάβουν οι ίδιοι τα έξοδα ασφάλισης υγείας, βίζας, αλλά και για τυχόν εμβολιασμούς.
Η εταιρεία ορίζει επίσης ότι σε περίπτωση απουσίας λόγω ασθένειας ή τραυματισμού ο υπογράφων δεν θα πληρώνεται, ενώ όποιος αρρωστήσει αθροιστικά για πάνω από 15 μέρες τον χρόνο θα απολύεται.
Η εταιρεία -μεγαλόκαρδη γαρ- δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να διορίσει έναν αναπληρωτή, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του στον όμιλο μέχρις ότου επιστρέψει στα καθήκοντά του, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο ασθενής εργαζόμενος οφείλει να «αποζημιώνει» τον αντικαταστάτη του.
Υστερα απ’ όλα αυτά, τα προσωπικά δεδομένα φαντάζουν ίσως ελάσσονος σημασίας, ωστόσο η εταιρεία δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.
Υποχρεώνει τους εργαζομένους να κοινοποιήσουν στην εργοδοσία πληροφορίες σχετικά με τη σωματική και την ψυχική τους υγεία, τη φυλετική ή εθνική καταγωγή τους και τα των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, με την πρόφαση της «παρακολούθησης της απουσίας λόγω ασθένειας» και της «συμμόρφωσης με τη νομοθεσία περί ίσων ευκαιριών».
Υστερα από καταγγελία εργαζομένης, την Παρασκευή 1η Απριλίου, αντιπροσωπεία του Σωματείου συναντήθηκε με τη διευθύντρια προσωπικού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των ατομικών συμφωνητικών.
«Μας είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικό, ωστόσο ύστερα από λίγο επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τη συνάδελφο υποστηρίζοντας ότι νομικά η σύμβαση είναι εντάξει, καταλήγοντας τελικά να την απολύσουν επειδή αρνήθηκε να υπογράψει», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Τζαμουράνης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.
«Αν περάσει αυτό, τότε όλες οι μεγάλες εταιρείες που έχουν θυγατρικές στο εξωτερικό θα υποχρεώνουν τους εργαζομένους να υπογράφουν τέτοιες συμβάσεις με σκοπό φυσικά να γενικευθούν και σε ολόκληρο τον κλάδο».
Η «Εφ.Συν.» ζήτησε να μιλήσει με αντιπρόσωπο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση.
Το ΣΜΤ πραγματοποίησε χθες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικό γραφεία του ομίλου, στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας, ζητώντας να επιστρέψει στη δουλειά της η απολυμένη εργαζόμενη, αλλά και να αποσυρθεί το ατομικό συμφωνητικό.
Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τη διεύθυνση προσωπικού του ομίλου.
Σε ό,τι αφορά την απόλυση της επί τέσσερα χρόνια εργαζομένης, οι υπεύθυνοι της εταιρείας δήλωσαν ότι δεν πρόκειται για απόλυση, καθώς η εργαζόμενη δεν θεωρείται μισθωτή αλλά συνεργάτις, της οποίας έληξε η σύμβαση έργου, ενώ για το συμφωνητικό υποστήριξαν ότι οι όροι των συμβάσεων πρέπει να διέπονται από το δίκαιο της χώρας όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος.
Η διεύθυνση προσωπικού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν έκανε δεκτό κανένα από τα αιτήματα του Σωματείου και δήλωσε αναρμόδια για τις εταιρείες του ομίλου στο εξωτερικό.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου