Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

oι σκελετοί βαθιά στο ντουλάπι


Κανονικά το πετυχημένο “κλείσιμο των βιβλίων προσφορών” με τις προσφορές ενδιαφερόμενων να αγοράσουν ρημαδομετοχές των ελληνικών ρημαδοτραπεζών θα έπρεπε να καθιερωθεί σαν εθνική γιορτή. Μπορεί να είναι η τρίτη στη σειρά “ανακεφαλαιοποίησή” τους, αλλά γιατί να μην είναι η τρίτη και μακρύτερη;
Στις καχύποπτες μύτες μας η υπόθεση αυτή βρωμάει. Με τιμές μετοχών που κυλούσαν στο χώμα μιας χούφτας σεντς το κομμάτι οι άλλοτε “τεφαρίκια” κερδοφορίας ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να εκτιμηθούν λογικά σαν σκουπίδια. Και είναι. Ωστόσο υπάρχουν πάντα αυτοί που έχουν τον τρόπο τους να βγάζουν μεγάλα κέρδη απ’ τα χρηματοπιστωτικά σκουπίδια. Έτσι οι ελληνικές τράπεζες, με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έκαναν, μάζεψαν 3,5 με 4 δισ. ευρώ, και άλλα 3,5 δισ. μέσω της μετατροπής ομολόγων (δηλαδή δανεικών) σε μετοχές. 
Φυσικά μπορεί να αναρωτηθεί κανείς τι είδους είναι αυτοί οι “επενδυτές” που έχουν πολλούς παράδες και αγοράζουν μετοχές σκουπίδια. Τα “καλύτερα παιδιά” είναι! Κάπου πολύ ψιθυριστά, και σε άρθρο που δεν αφορούσε την εθνικά υπερήφανη 3η ανακεφαλαιοποίηση των 4 “συστημικών” αλλά τα βάσανα διάφορων μικρότερων (μεταξύ τους και κάποιες συνεταιριστικές) που επίσης πρέπει να μαζέψουν ζεστό χρήμα (ανάλογο με τα κυβικά τους) κάποιοι μπορεί να διάβασαν το εξής:

... Έπειτα από 7 χρόνια ύφεσης και δραματικής μείωσης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων αλλά και μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν νέα κεφάλαια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι μεγάλες συστημικές τράπεζες δυσκολεύτηκαν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και να αναγκάστηκαν να απευθυνθούν ακόμα και σε hedge funds χαμηλής ποιότητας...[1]

Ούτε που θέλουμε να φανταστούμε τι σόι είναι αυτά τα hedge funds “χαμηλής υποστάθμης”... Ούτε που θέλουμε να σκεφτούμε πως όλοι οι μαφιόζοι του ντουνιά αγόρασαν μετοχές ελληνικών τραπεζών... Στο κάτω κάτω τη δουλειά τους κάνουν. Ξεπλένουν και κερδίζουν. Πόσο χαμηλότερα απ’ το κοντά στο μηδέν να πέσουν οι τιμές των εν λόγω μετοχών; Κάποτε θα ανέβουν (ακόμα και με “κόλπα”). Οπότε θα πουλήσουν και θα διπλασιάσουν ή τριπλασιάσουν το “αρχικό κεφάλαιό” τους. Πράγματι, οι ελληνικές τράπεζες αποδείχθηκαν ταμάμ για “αρπαχτές”. 
Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν. Με αυτήν την 3η ανακεφαλαιοποίηση το μετοχολόγιο των ελληνικών τραπεζών φαίνεται να γέρνει προς τους ιδιώτες ιδιοκτήτες [2] κι αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι το όνειρο / υπόσχεση του κυβερνοσύριζα για “κρατικοποίησή τους” αποδεικνύεται χίμαιρα. Μικρό το κακό: εδώ άλλα κι άλλα...

Όλο το ντοκιμαντέρ #ThisIsACoup με ελληνικούς υπότιτλους

Μια χρονιά κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα μάτια του Πολ Μέισον.
Αξίζει να το δείτε όχι τόσο για την άποψη του, όσο για το πρωτότυπο υλικό του.

The four-part series telling the story of the European Union's confrontation with the Greek Syriza party in 2015. With unprecedented access to key Greek politicians.

πηγή youtubechannel/@paulmasonnews












Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Τροποποιώντας το «λειτουργικό σύστημα» της Αριστεράς


του Ανδρέα Καρίτζη από εδώ
Δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί το βάθος των συνεπειών από το γεγονός ότι μια κυβέρνηση με αναφορά στην Αριστερά συνεχίζει την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής. Αυτό το συντριπτικό πλήγμα στην αριστερή εκδοχή της αντίστασης στη σύγχρονη απολυταρχία ενεργοποιεί νέες δυναμικές στο κοινωνικό σώμα: η Αριστερά βαθμιαία αλλά γρήγορα εγγράφεται στις καθεστωτικές δυνάμεις που πλήττουν τις ήδη εξουθενωμένες λαϊκές τάξεις και δημιουργούνται ευνοϊκές προϋποθέσεις είτε για την κανονικοποίηση της βαρβαρότητας είτε για την άνοδο του εθνικισμού και της ακροδεξιάς. Η αριστερή λιτότητα σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική, πολεμικού χαρακτήρα ένταση στην ευρύτερη περιοχή, τις τρομοκρατικές ενέργειες και τα προσφυγικά ρεύματα διευρύνουν δυσμενώς το όριο του τι μπορεί να συμβεί στην ελληνική κοινωνία στο μέλλον.

Αυτή η διαπίστωση καθιστά σήμερα ακόμη πιο επίκαιρη τη συζήτηση αναφορικά με τους τρόπους και τις μεθόδους οργάνωσης των λαϊκών τάξεων ώστε να αποκτήσουν ανθεκτικότητα απέναντι σε απρόβλεπτες εξελίξεις, την εμπέδωση της χρηματοοικονομικής απολυταρχίας και την ενίσχυση της ακροδεξιάς. Για να ανταποκριθούμε στις σημερινές προκλήσεις είναι απαραίτητη μια ριζική μεταστροφή νοοτροπιών και προσανατολισμού σε μια κατεύθυνση παραγωγής οικονομικής και κοινωνικής ισχύος υπό τον έλεγχο των πολιτών. Στόχος είναι η σχετική αυτονομία βασικών λειτουργιών που σήμερα ελέγχονται από κέντρα στα οποία δεν έχουμε πρόσβαση ή επιρροή. Η εν λόγω αυτονομία είναι αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της όποιας πολιτικής πρωτοβουλίας θέτει την επιβίωση του λαού, την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την ανάσχεση του φασισμού στο επίκεντρο.

Σε προηγούμενο άρθρο είχα υποστηρίξει ότι, χωρίς τη διεύρυνση της αυτονομίας της, η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να επιβιώσει με αξιοπρέπεια ούτε να αντιμετωπίσει με στοιχειώδη επάρκεια ενδεχόμενες καταστάσεις κατάρρευσης ή αναστολής του κλασικού οικονομικού κυκλώματος. Σε άλλο άρθρο υποστήριξα ότι είμαστε πολύ πιο δυνατοί από ό,τι επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αντιληφθεί όσο μένουμε προσκολλημένοι σε καθιερωμένα φαντασιακά και πολιτικές φόρμες. Εδώ θα αναφερθώ σε κάποιες σκέψεις αναφορικά με την τροποποίηση πτυχών της παραδοσιακής αριστερής πρακτικής, οι οποίες μπορεί να φανούν χρήσιμες σε μια Αριστερά που ευελπιστεί να είναι σχετική με την περίοδο, ικανή να αξιοποιήσει τις σημερινές δυνατότητες και χρήσιμη στον ελληνικό λαό.

Eμείς οι σπόροι, τα βουνά, τα ποτάμια

Εμείς το χώμα, εμείς τα χωράφια, εμείς οι αγροί
εμείς τα αμπέλια, εμείς, τα λιόδεντρα, εμείς οι σπόροι
δεν διαπραγματευόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε
δεν υποκύπτουμε, δεν υποτασσόμαστε.
Εμείς, η ζωή, επιμένουμε να υπάρχουμε.

του Πάνου Τότσικα


Εμείς οι λόφοι, εμείς τα βράχια , εμείς οι σπηλιές, εμείς τα βουνά
εμείς τα δέντρα, εμείς τα δάση , εμείς τα βοσκοτόπια.
Εμείς τα καραούλια, εμείς τα μονοπάτια, εμείς οι πηγές.
Εμείς τ’ αγριολούλουδα, εμείς τ’ αγριοπούλια
δηλώνουμε παρόντες, είμαστε ακόμη εδώ.
Δεν καταφέρατε να μας βγάλετε απ’ τη μέση.

Ο καθένας από μας είναι ένα μικρό ρυάκι.
Μερικά ρυάκια σχηματίζουν ένα ρέμα.
Πολλά ρέματα διαμορφώνουν ένα ποτάμι.
Πολλοί από μας σχηματίζουν ένα ποτάμι.
Τα ποτάμια είμαστε εμείς, τα ποτάμια είναι η ζωή.

Στα ρυάκια, στα ρέματα, στα ποτάμια
μαζεύονται τα νερά της βροχής κι από εκεί καταλήγουν στη θάλασσα.
Τα νερά της βροχής ενώνονται με τα νερά της θάλασσας και γίνονται κύματα.
Κάποτε τα κύματα γίνονται τσουνάμι που παρασέρνει τα πάντα.
Κάποτε, εμείς τα ποτάμια, εμείς τα κύματα, εμείς το τσουνάμι
ανατρέπουμε και αναδημιουργούμε τα πάντα.

Ας μην σπαταλάμε το νερό της βροχής.
Ας συγκεντρώσουμε το νερό της βροχής σε δεξαμενές
ατομικές και συλλογικές, υπόγειες και υπέργειες.
Το νερό είναι ζωή.
Ας διοχετεύσουμε το νερό της βροχής, τα ποτάμια, τη θάλασσα,

στην ίδια την ζωή. 

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Πιτσιόρλας: Κινητικότητα για τις ιδιωτικοποιήσεις Αστέρα, Ελληνικού, ΤΡΑΙΝΟΣΕ



Επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις...Κοντά στην απόφαση του ΣτΕ το νέο σχέδιο για Αστέρα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Τους πρώτους μήνες του 2016 οι τελικές διαπραγματεύσεις με επενδυτές για το Ελληνικό. Μήνας - «κλειδί» ο Φεβρουάριος για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ. Πηγή

Ταχείες εξελίξεις στα μέτωπα του Αστέρα Βουλιαγμένης, του "Ελληνικού", του ΔΕΣΦΑ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της πρώην Rosco, επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς εντός των πρώτων μηνών του 2016 ή και νωρίτερα εκτιμάται ότι θα έχουν δρομολογηθεί σημαντικά βήματα σε όλα τα επίπεδα, όπως προέκυψε από σημερινές δηλώσεις, στη Θεσσαλονίκη, του προέδρου του Ταμείου, Στέργιου Πιτσιόρλα.

Αναλυτικότερα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική συμφωνία για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ώστε αμέσως μετά να υποβληθεί το νέο σχέδιο για την αξιοποίησή του. "Στον Αστέρα είχαμε μια παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου απέρριψε, ορθώς κατά την άποψή μου, το σχέδιο, διότι προέβλεπε μια παρέμβαση πάρα πολύ μεγάλη [...] που άλλαζε εντελώς τον χαρακτήρα της περιοχής. Εμείς διαπραγματευτήκαμε με τους επενδυτές κι αποδέχτηκαν με το ίδιο τίμημα μια λύση πολύ κοντά σε αυτό που θέτει το ΣτΕ. [...] Το νέο σχέδιο, επειδή είναι κοντά στην απόφαση του ΣτΕ, δεν θα έχει προβλήματα, πατάει πάνω σε αυτή" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πιτσιόρλας.

Για το Ελληνικό
Σχετικά με το "Ελληνικό", "μια τεράστια επένδυση ύψους 6 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια", ο κ.Πιτσιόρλας διατύπωσε την εκτίμηση ότι εντός των πρώτων μηνών του 2016 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τελικής διαπραγμάτευσης και συνεννόησης με τους επενδυτές για βελτιώσεις πάνω στο σχέδιο, ώστε να μπορέσει η επένδυση να μπει σε φάση αδειοδότησης και να ξεκινήσει η υλοποίησή της. Στη διαπραγμάτευση σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι δήμοι και η περιφέρεια.

Για τον ΔΕΣΦΑ

Δεν περιλαμβάνεται η αναγνώριση των 5ετών σπουδών ως Master στο Σχέδιο Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση



Η υποβάθμιση των πενταετών πτυχίων του Πολυτεχνείων συνεχίζεται αμείωτη και από την "πρώτη φορά αριστερά". Οι διάφορες επιτροπές συνεχίζουν το έργο του κατακερματισμού μέσω "πιστοποιήσεων επαγγελματικών προσόντων", ο Ν.4254/14 που διέγραψε τους μηχανικούς με μια μονοκοντυλιά και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων παραμένουν σε ισχύ, ο πρόσφατος Νόμος για το νέο ενιαίο μισθολόγιο δεν προέβλεψε την πενταετία σπουδών των ΔΥ Μηχανικών, κατατάσσοντας τους στα μισθολογικά κλιμάκια όπως και τους υπόλοιπους ΠΕ (ενώ έδωσε 2 κλιμάκια προβάδισμα στα ματαπτυχιακά). Από την άλλη δεν αποτελεί λύση η διεκδίκιση του Μάστερ (όπως προκρίνουν κύκλοι του ΤΕΕ και ακαδημαϊκών) με ταυτόχρονη αποδοχή του πλαισίου της Μπολόνια και του "Εθνικού Πλαισίου Προσόντων" που αποτελούν τον πυρήνα του κατακερματισμού. Οι φορείς των μηχανικών οφείλουν να διεκδικήσουν μισθολογικά και θεσμικά το προβάδισμα των 5ετών σπουδών χωρίς να θιγεί το ενιαίο και αδιάσπαστο των πολυτεχνικών διπλωμάτων.

Δεν περιλαμβάνεται στο τελικό Σχέδιο Νόμου η αναγνώριση των 5ετών σπουδών ως Master στο Σχέδιο Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, πρόταση που είχε ενταχθεί στοπολυνομοσχέδιο του Αρ. Μπαλτά και προέβλεπε τα εξής:

α) Τα διπλώματα που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης Προγράμματος Σπουδών με χρόνο φοίτησης ίσο ή μεγαλύτερο με πέντε έτη, με 300 κατ’ ελάχιστον Ι.Ε.Μ., αναγνωρίζονται ως Ενιαίο και Αδιάσπαστο Δίπλωμα Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master: Master of Science) στη βασική ειδικότητα του Τμήματος ή της μονοτμηματικής Σχολής και κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

β) Τα πτυχία ή διπλώματα που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης Προγράμματος Σπουδών με χρόνο φοίτησης ίσο με τέσσερα έτη κατατάσσονται στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και είναι ισοδύναμα με πτυχία Bachelor στη βασική ειδικότητα του Τμήματος ή της μονοτμηματικής Σχολής.

γ) Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) οδηγούν σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με 90 κατ’ ελάχιστον Ι.Ε.Μ., το οποίο ισοδυναμεί με Master of Science στην ειδίκευση και αποτελεί πρόσθετο προσόν και όχι προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Οι κάτοχοι Μ.Δ.Ε., οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος της περίπτωσης β’ του παρόντος άρθρου, κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Η αναγνώριση για την περίπτωση α’ του παρόντος άρθρου επέρχεται κατόπιν έκδοσης απόφασης του αρμόδιου για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης Υπουργού, η οποία θα διαπιστώνει την συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων υπαγωγής των Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. στην ανωτέρω διάταξη. Κατόπιν της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης του προηγούμενου εδαφίου, ο τίτλος σπουδών Integrated Master (Master of Science) λογίζεται ότι έχει ληφθεί από την ημερομηνία απονομής του πτυχίου ή διπλώματος. Τα δικαιώματα που πηγάζουν από τον ανωτέρω τίτλο δεν δύνανται να τύχουν αναδρομικής χρήσης ιδίως προς αμφισβήτηση κατακυρώσεων διαγωνισμών ή επιδικάσεως αναδρομικών επιδομάτων, μισθών ή αποζημιώσεων.



Συνάντηση Πρυτάνεων Πολυτεχνείων, Πανεπιστημίων με Πολυτεχνικές Σχολές, Γεωπονικών Πανεπιστημίων, Κοσμητόρων Πολυτεχνικών και Γεωπονικών Σχολών και εκπροσώπων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΤΕΕ μετά από πρόσκληση του Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού και εισήγηση της Β’ Αντιπροέδρου ΤΕΕ, Καθ. ΕΜΠ, Αντωνίας (Τόνιας) Μοροπούλου.

Ξεκινούν καταλήψεις δημόσιων κτηρίων οι μηχανικοί στην Κρήτη

ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ - ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΕ/Τ.Α.Κ. ΚΑΙ ΤΣΜΕΔΕ

Συνάδελφοι,

Σε εφαρμογή της απόφασης της Αντιπροσωπείας του Τμήματος μας της 16/12/2015 (την οποία σας έχουμε ήδη αποστείλει από 18/12/2015 και την οποία σας επισυνάπτουμε εκ νέου), τα Γραφεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ στην οδό Πρεβελάκη & Γρεβενών, καθώς και τα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ στην οδό Σμύρνης στο Ηράκλειο, θα παραμείνουν κλειστά (κατάληψη) μέχρι την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015.

Για τον Πρόεδρο, από τη γραμματεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ

«Δώστε μας λίγο οξυγόνο. Αφήστε μας να αναπνεύσουμε λίγο», βροντοφωνάζουν προς την κυβέρνηση οι μηχανικοί της Κρήτης, που στριμωγμένοι στη λαίλαπα της ανεργίας - λόγω της αναδουλειάς μέσα στην πολύχρονη κρίση και της αδυναμίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών - βγαίνουν σήμερα στους δρόμους.

Από σήμερα το πρωί οι μηχανικοί της ανατολικής Κρήτης μπαίνουν στο... χορό των κινητοποιήσεων, που περιλαμβάνει και καταλήψεις τόσο στα γραφεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ όσο και στα γραφεία του ασφαλιστικού τους ταμείου, του ΤΣΜΕΔΕ... Διεκδικούν 3μηνη παράταση για την πληρωμή των εισφορών τους. Μια μικρή «ανάσα», όπως λένε, στο σταδιακό θάνατο του κλάδου, αφενός λόγω της ανεργίας που έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας - με ποσοστά σε τοπικό επίπεδο άνω του 50% - και αφετέρου λόγω του ιδιότυπου καθεστώτος ασφάλισής τους που αναγκάζει την πλειονότητα των μηχανικών να είναι ανασφάλιστοι!

Το σκηνικό που επικρατεί στις τάξεις του τεχνικού κόσμου της Κρήτης, όπως περιγράφτηκε με μελανά χρώματα χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ, είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό...

Πάνω από τους μισούς μηχανικούς της ανατολικής Κρήτης είναι ανασφάλιστοι λόγω ανεργίας και αδυναμίας κάλυψης των εισφορών τους. Η πλειονότητα των μηχανικών ουσιαστικά δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα που σπούδασε με κόπους και βάσανα, ενώ η "αιμορραγία" σε επίπεδο νέων μηχανικών έχει φτάσει σε θλιβερά επίπεδα, αφού οι περισσότεροι, διαπιστώνοντας το αδιέξοδο που τους περιμένει, είτε φεύγουν για το εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, είτε αναγκάζονται να αλλάξουν επάγγελμα!

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Κριτική αποδόμηση της νέας νομοθεσίας για τα «Κόκκινα Δάνεια»

Της Ελένης Πορτάλιου.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ , ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ» ΚΑΙ ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
1. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ο τροποποιημένος νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα - γνωστός ως νόμος Κατσέλη (τελευταία τροποποίηση 19/11/2015) και ο νόμος 4354/16-12-2015 για τις εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφορούν σε ρυθμίσεις σχετικές με τα «κόκκινα δάνεια» και την ιδιωτική περιουσία των πολιτών. Για τα θέματα αυτά ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση. Χρειάζεται όμως να δούμε αρχικά τις νέες ρυθμίσεις/απορυθμίσεις μέσα στη μεγάλη εικόνα των οικονομικών και κοινωνικών ανατροπών που συντελούνται στη χώρα μας μετά την ψήφιση του τρίτου επαχθέστερου μνημονίου. Η κυβερνητική ρητορική προσπαθεί να πείσει ότι, αν και απεχθείς, οι μνημονιακοί νόμοι ανοίγουν τον δρόμο στην προσέλκυση επενδύσεων που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη, απαλλαγή από τα μνημόνια και έξοδο της χώρας στις αγορές. Πρόκειται για τα κατά συνθήκην ψεύδη της εξουσίας. Αυτό που συμβαίνει, μέσα από τις συμφωνίες με τους «θεσμούς», είναι ότι επιχειρείται η πώληση/υφαρπαγή από ξένα κεφάλαια του συνόλου της ελληνικής οικονομίας : τράπεζες, δημόσια και ιδιωτική περιουσία.
Η σκανδαλώδης παραχώρηση - καθώς δόθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές - των ελληνικών τραπεζών σε ξένους επενδυτές ανοίγει τον δρόμο για υφαρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας μέσω των κόκκινων δανείων και των εγγυήσεων που κατέχουν οι τράπεζες. Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος - ερευνητής κ. Δερμενάκης (Δρόμος της Αριστεράς,12/12/2015) «οι τράπεζες έχουν στο ενεργητικό τους δάνεια 200 δις ευρώ και τις συνδεδεμένες με αυτά εγγυήσεις (επιχειρήσεις, κτίσματα, γη) και το σύνολο του ενεργητικού τους ανέρχεται σε 350 δις €, δηλαδή δύο φορές το ΑΕΠ της χώρας». Το πρώτο βήμα αφορά στη λεγόμενη αναδιάρθρωση/εξυγίανση των μεγάλων επιχειρήσεων ώστε αυτές ν’ αλλάξουν ιδιοκτήτες με τον πιο συμφέροντα τρόπο για τους νέους και να εφαρμοστεί η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ στα εργασιακά (περιλαμβάνεται στο νόμο 4354).
Η δημόσια περιουσία έχει περάσει στην ιδιοκτησία του παλιού και σύντομα του νέου ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό να πωληθεί ή να αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Ελληνικού Συντάγματος.

Οικολόγοι Πράσινοι: Καταστροφική η παραχώρηση αιγιαλού στην Ίο σε επενδυτή ξενοδοχειακού συγκροτήματος

Κατά την τακτική συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων αυτό το σαββατοκύριακο, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών του το παρακάτω ψήφισμα, σχετικά με την παραχώρηση αιγιαλού σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα της Ίου.



«ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΘΕΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΤΗΣ ΙΟΥ»

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεμελιώνουμε την πολιτική, κοινωνική και κινηματική μας ταυτότητα και διακριτότητα σε βασικές αρχές του πράσινου και οικολογικού κινήματος. Τέτοιο είναι το κυρίαρχο της έννοιας της τοπικότητας και της προστασίας του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, που θέλουν την οικονομία υποσύστημα του περιβάλλοντος και όχι αντίστροφα, όπως δυστυχώς ζήσαμε με τις χρεοκοπημένες και καταστροφικές πολιτικές του σαθρού πολιτικού συστήματος. Στο ίδιο πλαίσιο παλεύουμε για την ανάδειξη και καλλιέργεια των τοπικών πολιτιστικών στοιχείων, τα οποία με τη σειρά τους δένουν τον άνθρωπο με την κοινωνία και με το περιβάλλον και παράλληλα προάγουν τη βιωσιμότητα ενός τόπου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προχωρήσαμε σε προγραμματική στήριξη των ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015 βάσει συμφωνίας επί 22 πάγιων οικολογικών αρχών και θέσεων μας, με προεξέχουσες την προστασία των κοινών αγαθών (νερό, αέρας, αιγιαλοί, δάση, υγρότοποι, ελεύθερες αστικές εκτάσεις, πολιτιστική κληρονομιά, υγεία), την προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος και την αλλαγή του τουριστικού μοντέλου προς εναλλακτικές μορφές, σε συνέργεια με πολιτικές προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος.

Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι μετά από δεκαετίες εγχώριων καταστροφικών πολιτικών για το περιβάλλον στο βωμό της «ανάπτυξης» ήρθε να προστεθεί η ελέω μνημονίων άδεια για παραπάνω αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές. Θεωρούμε όμως αδιανόητο να διατηρούνται νομικές δυνατότητες για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων μιας επένδυσης από μια κυβέρνηση που θέλει να έχει οικολογικό πρόσημο. Με αφορμή την πρόσφατη υπογραφή παραχώρησης τμήματος αιγιαλού στην Ίο και συνεπείς με τις αρχές μας, με τις θέσεις μας και με την παραπάνω συμφωνία στήριξης των ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι:

· Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην πρόσφατη έγκριση παραχώρησης αιγιαλού στον επενδυτή του σύνθετου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην χερσόνησο Διακοφτό στην Ιο, από μέρους των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Οικονομικών, ως ανεπανόρθωτα καταστροφική για τον φυσικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού. 

· Θεωρούμε ότι η έγκριση αποτελεί σοβαρότατη εκτροπή από τις αρχές και τις θέσεις μας και από τις αρχές και θέσεις του πράσινου και οικολογικού κινήματος για τη βιώσιμη ευημερία και την οικολογική μεταστροφή της κοινωνίας.

· Κρίνουμε ότι η έγκριση αυτή συνιστά σοβαρό πλήγμα στην συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας Οικολόγων Πράσινων και ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται σε αντίθεση με τις ίδιες τις προγραμματικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε την άμεση ανάκληση της παραπάνω υπουργικής απόφασης και ταυτόχρονα την επιτάχυνση των απαραίτητων νομικών παρεμβάσεων ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο αδειοδότησης των όποιων επενδύσεων Οι τελευταίες έβρισκαν και βρίσκουν σχεδόν πάντα ως εύκολο θύμα το περιβάλλον κι εν τέλει την ίδια τη βιωσιμότητα. 

Δηλώνουμε πάντα στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες αρνούνται την υποταγή στην «ανάπτυξη» με τίμημα το ίδιο το μέλλον των παιδιών τους. Η ανεκτίμητη ομορφιά του γεωγραφικού ανάγλυφου της χώρας μας δεν μπορεί να γίνει η αιτία περαιτέρω κακοποίησής του.

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2015

Πηγή

Στα 67 για πλήρη σύνταξη: μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί & δικηγόροι

Τα νέα ηλικιακά συνταξιοδοτικά όρια για τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Επαγγελματιών και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας.

Η εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας που αφορά τους μηχανικούς, γιατρούς και νομικούς που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ,ΤΑΝ) και τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ περιγράφει τις μεταβολές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους και μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, βάσει τοτ νόμου 4336/2015.

Ειδικότερα:
από 1/1/2022 για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας (με 40 έτη ασφάλισης) ή η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας (με 15 έτη ασφάλισης)

για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, εφόσον προβλέπεται η σχετική δυνατότητα από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας (με 15 έτη ασφάλισης).

Από την παραπάνω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εξαιρούνται τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 18/8/2015.

Ως θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θεωρούνται εκείνα που μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος για συνταξιοδότηση χρόνος ασφάλισης και το όριο ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, και μπορούν να ασκηθούν οποτεδήποτε.

Για τους ασφαλισμένους που δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 18/8/2015, τα προβλεπόμενα βάσει του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου όρια ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω γήρατος αυξάνονται σταδιακά έως την 31/12/2021.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, επιβάλλεται, πέραν του συνολικού ήδη προβλεπόμενου από την ισχύουσα νομοθεσία ποσοστού μείωσης της σύνταξης, επιπλέον ποσοστό μείωσης 10% μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου κατά περίπτωση νέου μεταβατικού ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Το επιπλέον ποσό της μείωσης υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που προκύπτει μετά την εφαρμογή της προβλεπόμενης μείωσης κατά 1/200 για κάθε μήνα ασφάλισης μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας πλήρους σύνταξης .

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων και ειδικότερα οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι συνταξιοδοτούμενοι βάσει του ν.612/1977 ή με διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτή, καθώς και οι μητέρες ή οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων

Σχετικά αρχεία

Σύμφωνο συνεργασίας ΤΕΕ-ΓΣΕΕ-ΓΣΕΒΕ

Πηγή. Οι φορείς που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και τους επιστήμονες συνασπίζονται εναντίον τους. Δεν είναι η πρώτη φορά, προηγήθηκε η συμφωνία τους στο "Ναι" του δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη (πάλι σε αντίθεση με την πλειοψηφία των εργαζομένων και των επιστημόνων). Αυτή τη φορά για το πως από κοινού θα συνδράμουν στην ευελιξία της αγοράς εργασίας, στην υποταγή στις ανάγκες του κεφαλαίου για φθηνό-εξειδικευμένο προσωπικό, για διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μέσω "πιστοποιήσεων επαγγελματικών προσόντων", στη συγκάλυψη και ανακύκλωση της τεράστιας ανεργίας. Οι εργαζόμενοι και οι επιστήμονες που ζουν από τη δουλειά τους δεν πρέπει να τους το επιτρέψουν. (δπ)

Σύμφωνο συνεργασίας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στα τεχνικά επαγγέλματα υπέγραψαν σήμερα το ΤΕΕ, η ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕ


Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), συνενώνοντας τις δυνάμεις, την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους προχώρησαν σήμερα στη σύναψη συμφωνίας για μεταξύ τους συνεργασία με σκοπό την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης και εξειδικευμένης παρέμβασης για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Το σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα εκ μέρους του ΤΕΕ ο Πρόεδρος Γιώργος Στασινός, εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο Πρόεδρος Γιάννης Παναγόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Κιουτσούκης και εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ ο Πρόεδρος Γιώργος Καβαθάς και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Κουράσης. Στην υπογραφή της συμφωνίας παραβρέθηκαν μέλη των διοικήσεων και στελέχη των τριών φορέων.

Οι τρεις φορείς, διατηρώντας τη δική τους επιμέρους στόχευση και προσέγγιση, συνενώνουν τις δυνάμεις τους και την τεχνογνωσία τους για την εκπόνηση μια δέσμης ενεργειών με στρατηγικές επιδιώξεις την ανάκαμψη, τη δημιουργία νέων και μακροπρόθεσμα βιώσιμων θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, την ενδυνάμωση του πλέγματος προστασίας, την πιστοποίηση προσόντων ανθρώπινου δυναμικού, την ενθάρρυνση της επαγγελματικής κινητικότητας, την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του τεχνικού κλάδου.

Η πρωτοβουλία των τριών φορέων αφορά εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους του κλάδου των τεχνικών επαγγελμάτων σε όλα τα επίπεδα αυτών, με επίκεντρο την προώθηση και την ενίσχυση της πρόσβασης στην κλαδική αγορά εργασίας, την καταπολέμηση της κλαδικής ανεργίας, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων στην κατεύθυνση και των νέων επαγγελματικών περιγραμμάτων, την ανάπτυξη νέων ειδικοτήτων και προσόντων απασχόλησης συμβατών με τον προσανατολισμό του νέου παραγωγικού υποδείγματος.

Έγγραφα της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για ΤΕΕ, ΟΑΕΕ, ανθυγιεινό επιδομα

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ 

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

 Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2015

Αρ. Πρωτ. : 4224                                          
 ΠΡΟΣ: Πρόεδρο και μέλη ΔΕ ΤΕΕ
ΚΟΙΝ.: ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Συνάδελφε πρόεδρε και μέλη της ΔΕ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
                                                                            
            Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι η Ένωσή μας έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών για τη διαδικασία τροποποίησης του υφιστάμενου Οργανισμού Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος όπως ορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα υπ. αριθ. 295 της 30 Οκτωβρίου 2002. 
            Το θέμα της Οργανισμού του ΤΕΕ αφορά τόσο τα μέλη μας που απασχολούνται στο ΤΕΕ, όσο και συνολικά τους μηχανικούς μια και μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία ανάδειξης και αξιοποίησης των Δημοσίων Υπαλλήλων Μηχανικών και της εργασίας τους τόσο για την κοινωνία, όσο και για τον κλάδο.
            Για το λόγο αυτό ζητάμε συνάντηση μαζί σας, ώστε από κοινού να συζητήσουμε τις διαδικασίες και το περιεχόμενο αναμόρφωσης του Οργανισμού του Επιμελητηρίου.


Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2015


Αρ. Πρωτ. :4218 
Προς : Διοικητή ΟΑΕΕ κ.Δημήτριο Τσακίρη, Ακαδημίας 22

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ασφαλιστική λαιμητόμος από Τσίπρα – Κατρούγκαλο – δανειστές. Συνέντευξη Διονύση Γράβαρη

Μπροστά στα σχέδια Τσίπρα – Κατρούγκαλου ακόμη και το νομοσχέδιο Σημίτη – Γιαννίτση ήταν ασφαλιστική όαση. Ήταν απείρως πιο φιλικό προς τις συντάξεις γιατί όπως κι όλες οι άλλες αντι-ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών σέβονταν την αναδιανεμητική δομή του ασφαλιστικού συστήματος, αντίθετα με ό,τι επιχειρούν σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι δανειστές που προτείνουν την εκ βάθρων αλλαγή της δομής του ασφαλιστικού συστήματος και τη δημιουργία ενός νέου, βαθιά αντιδραστικού, στα πρότυπα του Χιλιανού συστήματος.



Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αφετηριακό σημείο στο πόρισμα της επιτροπής Κατρούγκαλου («Επιτροπή Σοφών» ας συνεχίσουν να τη χαρακτηρίζουν όσοι επιζητούν τη θεοποίησή της στα μάτια της κοινωνίας) είναι η επιχειρηματολογία της Μέρκελ, την οποία η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα εμφανιζόταν να πασχίζει να ανασκευάζει, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων: «Οι συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ (16,2% το 2013) είναι οι υψηλότερες στην ΕΕ», γράφει το πόρισμα Κατρούγκαλου χωρίς τον παραμικρό έστω υπαινιγμό για την καθίζηση του ελληνικού ΑΕΠ λόγω κρίσης κατά 23%, που αυτομάτως αυξάνει το λόγο συνταξιοδοτικών δαπανών προς ΑΕΠ, καθιστώντας άστοχο το συγκεκριμένο δείκτη ως μέτρο σύγκρισης εντός της ΕΕ.

Η δρομολογούμενη αντι-ασφαλιστική μεταρρύθμιση Τσίπρα – Κατρούγκαλου είναι αντιδραστική γιατί στο επίκεντρό της έχει τους ατομικούς λογαριασμούς, στους οποίους ο εργαζόμενος συσσωρεύει όλες τις εισφορές της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας κι έτσι στο τέλος του ενεργού του βίου το σχηματισθέν κεφάλαιο αποτελεί το μέτρο της εισφοροδοτικής προσπάθειας του εργαζομένου, επί του οποίου υπολογίζεται τι έχει να λαβαίνει. Αυτό είναι, σε αδρές γραμμές το σύστημα καθορισμένων εισφορών. Παρά την προσπάθεια διασκέδασης των αλγεινών εντυπώσεων με την προσθήκη εθνικής κοινωνικής σύνταξης (που σε ένα από τα επόμενα μνημόνια πολύ εύκολα μπορεί να …καταργηθεί) πρόκειται για εξτρεμιστικά νεοφιλελεύθερη πρόταση καθώς:

Λεφτά για το χρέος κι όχι για συντάξεις 

Δημιουργείται Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής

Με πράξη υπουργικού συμβουλίου - Προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση. Βήμα Fast Track διαδικασίες για τις Συμβάσεις παραχώρησης και τις ΣΔΙΤ, αυτές που θα καταργούσε η κυβέρνηση ντε...




Τη δημιουργία Επιτροπής για τον Συντονισμό Μεγάλων Έργων Υποδομής αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, εφαρμόζοντας ένα από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πράξη υπουργικού συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θεσπίζεται Επιτροπή για τον Συντονισμό Μεγάλων Έργων Υποδομής, με στόχο να ξεμπλοκάρει τα εν εξελίξει μεγάλα έργα της χώρας.
Συγκεκριμένα, στην επιτροπή συμμετέχουν οι υπουργοί:
Επικρατείας αρμόδιος για θέματα συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου ως Συντονιστής, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα θέματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ.
Επίσης, συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με την πράξη, η Επιτροπή πραγματοποιεί:
Έγκριση σχεδίων δράσης. Συστηματική παρακολούθηση των εγκριθέντων και εκπονούμενων σχεδίων δράσης. Εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργήσουν καθυστερήσεις. Ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση των καθυστερήσεων. Προώθηση διοικητικών πράξεων ή και νομοθετικών ρυθμίσεων που απαιτούνται για αντιμετώπιση προβλη− μάτων. Επικαιροποίηση / αναθεώρηση σχεδίων δράσης, εφόσον απαιτείται.
Στο έργο της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, εντάσσονται τα σχέδια δράσης των συμβάσεων παραχώρησης για τους πέντε αυτοκινητόδρομους και της ολοκλήρωσης της 1ης φάσης του μετρό Θεσσαλονίκης.

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

 Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2015
Αρ. Πρωτ. : 4228

Θέμα: “Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας”
H ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζόμενων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Ο αγώνας αυτός δείχνει το δρόμο σε όλους τους εργαζόμενους. Το δρόμο του αγώνα μέχρι τέλους για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων που στερούν οι πολιτικές κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ.
Τα προγράμματα ΟΑΕΔ ΕΣΠΑ, μπαλώνουν και καλύπτουν με προσωρινό και απαράδεκτο εργασιακά τρόπο σημαντικές ανάγκες και ελλείψεις των δημόσιων οργανισμών σε προσωπικό. Παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τις πολιτικές των προκατόχων τους, αποδεχόμενη τα αντιεργατικά πλαίσια που ορίζουν αυτά τα προγράμματα.
Οι εργαζόμενοι σε αυτά, με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση απαιτούν αυτό που είναι αναγκαίο όχι μόνο για αυτούς, αλλά για όλους τους άνεργους και επισφαλώς εργαζόμενους. Απαιτούν να σταματήσει η ανακύκλωση των ανέργων και να συνεχίσουν να εργάζονται με πλήρη δικαιώματα και κανονικό μισθό.
Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι συνάδελφοι να παραμείνουν στη δουλειά. Η πολιτική της ανακύκλωσης της ανεργίας και της φτώχειας μπορεί και πρέπει να σταματήσει!
Στεκόμαστε στο πλευρό ΟΛΩΝ των εργαζομένων και καλούμε τους συναδέλφους μας να παρέχουν ηθική υποστήριξη τοπικά, στους χώρους εργασίας, αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται έξω από το Υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 22 που μαζί τους ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ.
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΜΙΣΘΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 751,00 ΕΥΡΩ.
  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ 

Αποτελέσματα εκλογών ΣΜΤ Μακεδονίας 2015

Αποτελέσματα εκλογών ΣΜΤ Μακεδονίας 2015

Για ΔΣ:
Σύνολο: 239 (7 έδρες), Άκυρα: 1 Λευκά: 1
Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία: 111 (3 έδρες)ΕΣΑΚ: 126 (4 έδρες)

Για ΕΚΘ:
Σύνολο: 237 (3 αντιπρόσωποι), Άκυρα: 2 Λευκά: 1
Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία: 107 (1 αντιπρόσωπος)

ΕΣΑΚ: 127 (2 αντιπρόσωποι)

Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία: ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2013
 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΣΑΚ (ΠΑΜΕ) - 100 - 3 ΕΔΡΕΣ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ) - 79 - 3 ΕΔΡΕΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ - 36 - 1 ΕΔΡΑ
ΛΕΥΚΑ 1
 
ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


ΕΣΑΚ (ΠΑΜΕ) - 106 - 2
ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ) - 70 - 1
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ - 15 - 0
ΛΕΥΚΑ 3

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Εξάμηνη παράταση και νέος νόμος για τα αυθαίρετα...


Παράταση εξάμηνη από τη μια, νέος νόμος από την άλλη, για να δούμε...

Νέος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με τον οποίο θα μπαίνουν αυστηροί περιορισμοί για την υπαγωγή ενός κτίσματος στις διατάξεις του ανάλογα με τις υποδομές κάθε περιοχής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτίσματος αναμένεται να διαδεχθεί τον ισχύοντα νόμο.

Σε αυτόν μπορούν ακόμη να υπαχθούν όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ενδιαφέρονται έως και τις 8 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα θα κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από τον νόμο που «τρέχει», στον οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 930.537 αυθαίρετα.

Το στοιχείο που θα διαφοροποιεί τον υπό σύνταξη νόμο από τον ισχύοντα είναι ότι πλέον σε κάθε περιοχή θα τακτοποιείται συγκεκριμένος αριθμός αυθαιρέτων που θα ορίζεται βάσει κριτηρίων και παραμέτρων.

Οι υποδομές και τα δίκτυα σε συνδυασμό με τον δομημένο χώρο θα καθορίζουν τον αριθμό αυθαιρέτων που θα μπορούν να τακτοποιούνται σε κάθε περιοχή ή δήμο. Έτσι, κανείς δεν ξέρει πόσα από τα περίπου ένα εκατομμύριο ατακτοποίητα κτίσματα θα μπορέσουν τελικά να υπαχθούν στον νέο νόμο, συνεπώς, ορισμένοι ιδιοκτήτες ενδεχομένως να έχουν τώρα την τελευταία τους ευκαιρία.


Η σημερινή κυβέρνηση υπήρξε ιδιαίτερη επικριτική στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αλλά τώρα αντιμετωπίζει με ρεαλισμό την κατάσταση. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει μια κλιμακωτή χρέωση και εκπτώσεις στα ασθενή κοινωνικά στρώματα, κάτι που θα αποτελέσουν κίνητρο ένταξης στο νόμο για τα αυθαίρετα όσων αδυνατούσαν για οικονομικούς λόγους. 

Αυτά τα μέτρα θα συνοδεύσουν τη νέα παράταση στον νόμο 4178/2013 που εκπνέει στις 8 Φεβρουαρίου του 2016.

Αποτελέσματα εκλογών ΠΣΔΑΤΜ 2015

ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ 2015 2013 ΔΙΑΦΟΡΑ

ΨΗΦΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΔΡΕΣ ΨΗΦΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΔΡΕΣ ΨΗΦΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΔΡΕΣ
ΔΗΣΥΜ (πρώην ΠΑΣΚ κλπ) 556 36,89% 4 771 43,56% 5 -215 -6,66% -1
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΚΜ - ΔΑΠ 334 22,16% 3 495 27,97% 3 -161 -5,80% 0
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ 149 9,89% 1 173 9,77% 1 -24 0,11% 0
ΕΝΟΤΗΤΑ (ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ -ΔΗΚΙ) 153 10,15% 1 239 13,50% 2 -86 -3,35% -1
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΤΜ 84 5,57% 1 92 5,20% 0 -8 0,38% 1
ΕΝΕΡΓΟΙ 125 8,29% 1


125 8,29% 1
ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ 57 3,78%



57 3,78% 0
ΕΛΕΜ 49 3,25%



49 3,25% 0
ΕΓΚΥΡΑ 1507 100,00%
1770 100,00%
-263

ΛΕΥΚΑ 12

19

-7

ΑΚΥΡΑ 3

4

-1

ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ 1522 100,00% 11 1793 100,00% 11 -271 -17,00% 0

Στις προηγούμενες εκλογές η Αλληλεγγύη και το Δημοκρατικό κίνημα είχαν κατέβει χωριστά (139+100), οι Ενεργοί Τοπογράφοι προέρχονται κυρίως από το χώρο της ΔΑΠ, οι Αυτόνομοι κυρίως από το χώρο της πρώην ΠΑΣΚ.

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος - Ποιότητας ζωής

 Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210 64.64.282 FAX:210 64.61.296 e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2015

Αρ. Πρωτ. : 4226
 Προς: 1. Τα μέλη μας 2. ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ 3.ΤΕΕ (για δημοσίευση)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος- ποιότητας ζωής, στις διαδικασίες των οποίων απασχολούνται μέλη της (με εισηγήσεις-εγκρίσεις ΜΠΕ, με την εκπόνηση -επίβλεψη μελετών
& έργων κλπ) εκφράζει για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη της στα κινήματα πολιτών που μάχονται για την υπεράσπιση των τελευταίων εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν για τον Υμηττό, το Ελληνικό, τον Ελαιώνα, το Γουδή, τα προσφυγικά της Πανόρμου, της Λ. Αλεξάνδρας, την κλιματική αλλαγή κα.
Η κεντρική Κρατική Διοίκηση στο όνομα της «ανάπτυξης», του «πολιτισμού», της «δημόσιας υγείας», της «επαγγελματικής άθλησης» (βλ. γήπεδο ΑΕΚ), προωθεί την απομείωση των ελεύθερων – κοινόχρηστων χώρων ακόμα και δασικών εκτάσεων, καταστρατηγώντας το άρθρο 24, παρ 1 του Συντάγματος. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζοντας μνημονιακές επιταγές, προωθεί εκποιήσεις, ξεπουλώντας κατ’ ουσίαν τη Δημόσια περιουσία, όπως έπραξε για το Ελληνικό, τα περιφερειακά αεροδρόμια κλπ και περιορίζει τις δασικές εκτάσεις σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου που αφορά τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις από τους υπουργούς Ι.Τσιρώνη και Π.Κουρουμπλή σχετικά με την αναστολή των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων κτισμάτων και την κύρωση των δασικών χαρτών!!!
Επισημαίνουμε ότι στην Αττική έχουν μερικώς κυρωθεί μόλις 6 από τους 154 δασικούς χάρτες, ενώ στην Ανατολική Αττική το 2012 έχει εν μέρει κυρωθεί ο δασικός χάρτης του Μαραθώνα-εθνικό πάρκο Σχοινιά αλλά η τροπολογία αποσύρθηκε προσωρινά (βλ. www.hellenicparliament.gr).
Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ εκφράζει την αγωνία - ανησυχία της για την κλιματική αλλαγή, τους κινδύνους που προκαλεί η επέλαση της εκμετάλλευσης από τις δυνάμεις του κέρδους και των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.