Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Κάγκελα και φράχτες στην Ευρωένωση

Κάγκελα και φράχτες στην Ευρωένωση - MediaΤου Βασίλη Γαλούπη από το Ποντίκι

Ένα νέου τύπου «σιδηρούν παραπέτασμα» υψώνει η Γηραιά Ήπειρος σε πρόσφυγες και μετανάστες
Τέτοια εποχή πριν από 26 χρόνια, στις 19.8.1989, σηματοδοτήθηκε η αρχή για την εκ βάθρων αλλαγή της Ευρώπης. Κι έμεινε στην ιστορία ως η μέρα «πανευρωπαϊκού πικ-νικ». Τότε, για πρώτη φορά, η κομμουνιστική Ουγγαρία άνοιξε για τρεις ώρες τα σύνορά της με την Αυστρία έτσι ώστε κόσμος και από τις δύο πλευρές να πάρει μια γεύση της Ευρώπης χωρίς περιορισμούς. Στην «άλλη πλευρά» πέρασαν 600 άτομα. Λίγο μετά, οι ουγγρικές αρχές άνοιξαν επίσημα τα σύνορα και 60.000 άνθρωποι έκαναν το ίδιο. Ήταν η συμβολική αρχή του τέλους για τη διαιρεμένη Ευρώπη. Στις 9.11.1989 έπεσε το Τείχος του Βερολίνου.
Σήμερα, δυόμισι δεκαετίες μετά, η Ευρώπη σηκώνει ξανά τείχη και κατασκευάζει άρον άρον νέα φράγματα σε μια σπασμωδική προσπάθεια να αναχαιτίσει τη ροή από τα κύματα των προσφύγων. 
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι έγραψε τον Ιούνιο: «Δεν θέλω το σύμβολο της ευρωπαϊκής ταυτότητας να είναι ένα τείχος μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας, ούτε ένα τείχος δυσπιστίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες». Παρ’ όλα αυτά, η Ουγγαρία δεν είναι η μόνη χώρα που κατασκευάζει φράχτες.
Παρόμοια θέση με αυτήν του Ιταλού πρωθυπουργού πήρε την Κυριακή και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με άρθρο του στην «Die Welt»: «Προσφυγικά στρατόπεδα, σκάφη γεμάτα ανθρώπους, βία κατά των αιτούντων άσυλο, όχι αυτό δεν είναι Ευρώπη».
Η Ευρώπη παλεύει αμήχανα να προσαρμοστεί στη μεταναστευτική κρίση και να βρει λύση για το ανθρώπινο ποτάμι των εξαθλιωμένων που φτάνουν στα εδάφη της με κάθε τρόπο και κάθε κόστος για να ξεφύγουν από το πολεμικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή, και όχι μόνο.
Φράχτες παντού
Είναι, όμως, τελικά οι φράχτες η απάντηση στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη; Ακόμα και σε πρακτικό επίπεδο αν το δει κανείς, δεν πρόκειται απαραίτητα τέτοιες κατασκευές να αναχαιτίσουν τις ροές των προσφύγων. Είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν εναλλακτικές διαδρομές και οι λαθρέμποροι θα αναγκαστούν, απλά, να τροποποιήσουν τα δίκτυά τους. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αποφασισμένοι να συνεχίσουν να ρισκάρουν τα πάντα για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα παρακάμψουν έτσι κι αλλιώς τους φράχτες ψάχνοντας άλλους τρόπους και πύλες εισόδου. 
Όταν η Ελλάδα «σήκωσε» το 2012 τον πολυσυζητημένο σιδερένιο φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων στον Έβρο, στα σύνορα με την Τουρκία, άσχετα αν τώρα ο φράχτης αυτός είναι σε σημεία διαλυμένος αφού έκτοτε δεν συντηρήθηκε, είδε από την πρώτη κιόλας στιγμή ραγδαία αύξηση των προσφύγων που προσπαθούσαν πλέον να περάσουν στη χώρα μέσω θαλάσσης. Επιπρόσθετα, οι λαθρέμποροι στα τουρκικά χερσαία σύνορα μετακίνησαν κάποια από τα περάσματά τους βορειότερα, στα βουλγαρικά σύνορα. Τώρα, η Βουλγαρία κατασκευάζει φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία.
Ακροδεξιές πρακτικές

Άμεση επαναλειτουργία του πληροφοριακού συστήματος buildingcert και κατάργηση των εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας του μόνιμου Ενεργειακού επιθεωρητή



Την Τρίτη 25/8 με μία υπουργική απόφαση ξαναδόθηκε πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα των ενεργειακών επιθεωρήσεων στους 20.000 ενεργειακούς επιθεωρητές, αποκαθιστώντας την αδικία που είχε διαπραχθεί εις βάρος τους την 1/7, όπου είχε διακοπεί για πρώτη φορά η πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα των ενεργειακών επιθεωρήσεων. Προχθες 3/9 πραξικοπηματικά έγινε ξαφνικά διακοπή της πρόσβασης μας στο σύστημα για δεύτερη φορά. Η νέα υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αγνοώντας το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Μηχανικών ακύρωσε στην πράξη την προσπάθεια για κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων με συνεχείς πιστοποιήσεις μέσω εξετάσεων, απέχοντας από αυτές (πιστοποιήθηκαν με εξετάσεις μόλις 250 συνάδελφοι από τους 20000 Ενεργειακούς Επιθεωρητές), προχώρησε στην ενέργεια αυτή αποτελειώνοντας τους 20000 Μηχανικούς που μέσα στην οικονομική κρίση είχαν ως αποκλειστικό εισόδημα τις μικρές αμοιβές από τα ενεργειακά πιστοποιητικά. Αγνόησαν επίσης τις αποφάσεις των επιστημονικών συλλόγων (Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων) και τοπικών ΤΕΕ που πήραν θέση κατά των εξετάσεων. Για τους χιλιάδες μηχανικούς που αρνήθηκαν να υπακούσουν στους νόμους που επιβάλουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μέσω της τρόικας και των εντολοδόχων τους υπουργών, η συνέχεια της πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα των ενεργειακών επιθεωρήσεων, αποτελεί ζήτημα επιβίωσης. Απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία του πληροφοριακού συστήματος buildingcert και την κατάργηση των εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας του μόνιμου Ενεργειακού επιθεωρητή.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Δήλωση πρώην μελών ΣΥΡΙΖΑ και Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη συμμετοχής στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη

Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο είμαστε αφοσιωμένες/οι στην υπόθεση της Αριστεράς, των ιδανικών και των αγώνων της. Όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε πολυετείς και σκληρές μάχες για την ενότητα των αριστερών δυνάμεων, τη συνάντηση της Αριστεράς με το οικολογικό κίνημα και τη ριζοσπαστική ανασυγκρότηση του χώρου, ήδη από την εποχή του πρωτοπόρου εγχειρήματος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης, καρπός του οποίου υπήρξε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήμασταν ανάμεσα σε αυτές και αυτούς που διαδήλωσαν στη Γένοβα και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, που συμμετείχαν στο νικηφόρο μέτωπο του «άρθρου 16», πο βρέθηκαν στο δρόμο τον Δεκέμβρη του 2008, που στήριξαν όλα τα κινήματα που είχαν στόχο την προάσπιση των πολιτικών, κοινωνικών, ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων, με αποκορύφωμα τους αντιμνημονιακούς αγώνες μας στις πλατείες και το μεγαλειώδες δημοψήφισμα του 62%. Βρεθήκαμε μαζί στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων, των νέων και των ανέργων, στις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της κρατικής καταστολής, στην υπερήφανη μάχη των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική.

Οργανωθήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενοι/ες από διαφορετικά σημεία εκκίνησης – άλλοι από κόμματα, οργανώσεις και κινηματικές συλλογικότητες, άλλες ανένταχτες. 

Όλα αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε με ανιδιοτέλεια για το κοινό μας εγχείρημα, δρώντας με βάση την αδιαπραγμάτευτη για όλους μας συμφωνία να ακυρωθούν τα μνημόνια και να διατυπώσουμε συλλογικά μια νέα ατζέντα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό – ιδίως μετά την εξάντληση του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου και του αποτυχημένου παραδείγματο των χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Δώσαμε μάχες γι’ αυτό που παρέμενε ζητούμενο: την εσωκομματική δημοκρατία, την οριζοντιότητα των δομών, την αντι-ιεραρχική και συλλογική συμμετοχή των μελών μας στον πολιτικό διάλογο και τη λήψη των αποφάσεων. Και, πάνω από όλα, επιμείναμε στην ανάγκη τα κόμμα να δουλεύει συσηματικά μέσα στην κοινωνία, επιμένοντας ότι μόνο έτσι θα φάνταζαν εφικτοί σήμερα οι στόχοι της συλλογικής χειραφέτησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Απόφαση της Συνέλευσης της 17ης Ιούλη: Όχι σε κάθε Μνημόνιο, παλιό και νέο

Η ανακοίνωση της Συνέλευσης της 17ης Ιούλη

Η ραγδαία πολιτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα του νεοφιλελεύθερου Μνημονίου αφήνει πίσω της ένα τεράστιο πολιτικό κενό που πρέπει να καλυφθεί. 
Συγκεντρώνοντας στις γραμμές της τοπικές πρωτοβουλίες, κινηματικές δυνάμεις και οργανώσεις της Αριστεράς, η Συνέλευση της 17ης  Ιούληπροέκυψε ως μια πρώτη προσπάθεια να δοθεί απάντηση στην ιστορική αυτή ανάγκη, στη βάση της προγραμματικής συμφωνίας ότι λύση στα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας –τόσο τα σημερινά όσο και αυτά που το νέο Μνημόνιο θα προκαλέσει– δεν είναι δυνατόν να υπάρξει στο πλαίσιο του συστήματος. 
Άμεσα απαιτούνται
  • Όχι σε κάθε Μνημόνιο, παλιό και νέο.
  • Άρνηση πληρωμής του χρέους
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών
  • Έλεγχος του εξωτερικού εμπορίου
  • Αντιμετώπιση της πιστωτικής ασφυξίας, που επιβάλλει η ΕΕ εξευτελίζοντας κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας, λαϊκής κυριαρχίας ταπεινώνοντας ολόκληρους λαούς και έθνη, με έξοδο από την ευρωζώνη και πέρασμα σε εθνικό νόμισμα, πρώτο βήμα για τον έλεγχο της οικονομίας υπέρ των εργαζομένων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ρήξη με κάθε εκβιασμό, κηδεμονία, επιτροπεία της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών.
  • Εθνικοποίηση  των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, ώστε να σχεδιαστεί η παραγωγή, να ενισχυθούν τα αυτοδιαχειριζόμενα, αυτοοργανωμένα, συνεταιριστικά εγχειρήματα και να γίνει εφικτός ο στόχος του παραγωγικού μετασχηματισμού. 

Διακοπή πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές


Σήμερα με απόφαση του υπουργείου έγινε διακοπή της πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα buildingcert για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές. Η προσπάθεια εξαθλίωσης των χιλιάδων συναδέλφων που στηρίζουν την επιβίωσή τους στο μικρό εισόδημα από τα ενεργειακά πιστοποιητικά πέτυχε το στόχο της. Ο στόχος ο δικός μας παραμένει ένας. Δεν δεχόμαστε κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων με συνεχείς πιστοποιήσεις μέσω εξετάσεων. 
Το ΤΕΕ απουσιάζει επιδεικτικά από όλα τα θέματα (παρεπιπτόντως ανακοίνωση για τις εκλογές θα βγάλει ο Πρόεδρος, όπως στο δημοψήφισμα;), το Υπουργείο παλινωδεί σε βάρος των συναδέλφων.

Διακοπή πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές Διακοπή πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές:

Σε συνέχεια σχετικής εντολής του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας & Μεταλλείων, Υπηρεσίας του ΥΠΑΠΕΝ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του Αρχείου Ενεργειακών Επιθεωρήσεων, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η πρόσβαση στο Αρχείο Ενεργειακών Επιθεωρήσεων των Επιθεωρητών που δεν έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στις εξετάσεις για την απόκτηση της ιδιότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή, δεν θα είναι εφικτή.

Πηγή: http://www.b2green.g...D=27685&lang=el

Εισφορές ΤΣΜΕΔΕ για ελεύθερους επαγγελματίες


ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΛΑΣΗ



ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ 2015
ΝEΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ( ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠO 01.01.1993 )

ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ
ΕΦΑΠΑΞ
Κ.Υ.Τ.
20%*Α.Ε.Π.
12%*Α.Ε.Π.
6%*Α.Ε.Π.
4%*Α.Ε.Π.
6,45%*Α.Ε.Π.
A.K.
Α.Ε.Π.
ΑΝΩ 5ΕΤΙΑΣ
ΚΑΤΩ 5ΕΤΙΑΣ
ΑΝΩ 5ΕΤΙΑΣ
ΚΑΤΩ 5ΕΤΙΑΣ
ΑΝΩ 5ΕΤΙΑΣ
ΚΑΤΩ 5ΕΤΙΑΣ












 1η
693,35
138,67
69,34
83,20
58,24
41,60
20,80
27,73
44,72
 2η
852,63
170,53
85,26
102,32
71,62
51,16
25,58
34,11
54,99
 3η
1.010,86
202,17
101,09
121,30
84,91
60,65
30,33
40,43
65,20
 4η
1.168,60
233,72
116,86
140,23
98,16
70,12
35,06
46,74
75,37
 5η
1.319,65
263,93
131,97
158,36
110,85
79,18
39,59
52,79
85,12
 6η
1.435,66
287,13
143,57
172,28
120,60
86,14
43,07
57,43
92,60
 7η
1.547,81
309,56
154,78
185,74
130,02
92,87
46,43
61,91
99,83
 8η
1.659,99
332,00
166,00
199,20
139,44
99,60
49,80
66,40
107,07
 9η
1.772,15
354,43
177,22
212,66
148,86
106,33
53,16
70,89
114,30
10η
1.884,34
376,87
188,43
226,12
158,28
113,06
56,53
75,37
121,54
11η
1.996,51
399,30
199,65
239,58
167,71
119,79
59,90
79,86
128,77
12η
2.108,67
421,73
210,87
253,04
177,13
126,52
63,26
84,35
136,01
13η
2.220,85
444,17
222,09
266,50
186,55
133,25
66,63
88,83
143,24
14η
2.333,02
466,60
233,30
279,96
195,97
139,98
69,99
93,32
150,48










ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ


















1 ) Στους κλάδους Κύριας Σύνταξης και Επικουρικού οι εισφορές κάτω 5ετίας ισχύουν για τα 5 πρώτα χρόνια ασφάλισης στο Ταμείο και εφόσον ο
ασφαλισμένος δεν υπερβαίνει την ηλικία των 35 ετών και αντιστοιχούν στο 50% των εισφορών άνω 5ετίας ή άνω των 35 ετών ηλικίας.










2 ) Στον κλάδο Ειδικής Προσαύξησης οι εισφορές κάτω 5ετίας ισχύουν για τα 5 πρώτα χρόνια από την ημερομηνία ένταξης στον κλάδο και   
αντιστοιχούν στο 70% των εισφορών άνω 5ετίας.










3 ) Στους κλάδους Εφάπαξ και Κ.Υ.Τ. οι εισφορές παραμένουν αμετάβλητες.

ΕΙΣΦΟΡΑ ΥΠΕΡ Ο.Α.Ε.Δ. 10,00 € ΜΗΝΙΑΙΩΣ.




















ΠΑΛΑΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ( ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΩΣ 31.12.1992 )

ΚΛΑΔΟΙ
ΑΝΩ 5ΕΤΙΑΣ ή ΑΝΩ 35 ΕΤΩΝ
ΚΑΤΩ 5ΕΤΙΑΣ & ΚΑΤΩ 35 ΕΤΩΝ

ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ
138,67
69,34

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ
83,20
83,20

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ
41,60
20,80

ΕΦΑΠΑΞ
27,73
27,73

Κ.Υ.Τ.
44,72
44,72










ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ







1 ) Στους κλάδους Κύριας Σύνταξης και Επικουρικού οι εισφορές κάτω 5ετίας ισχύουν για τα 5 πρώτα χρόνια ασφάλισης στο Ταμείο και εφόσον ο

ασφαλισμένος δεν υπερβαίνει την ηλικία των 35 ετών και αντιστοιχούν στο 50% των εισφορών άνω 5ετίας ή άνω των 35 ετών ηλικίας.











2 ) Στους κλάδους Ειδικής Προσαύξησης, Εφάπαξ και Κ.Υ.Τ. οι εισφορές παραμένουν αμετάβλητες.



ΕΙΣΦΟΡΑ ΥΠΕΡ Ο.Α.Ε.Δ. 10,00 € ΜΗΝΙΑΙΩΣ.