Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ το Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύης

Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών στέκεται στο πλευρό των μαχόμενων εργατικών δυνάμεων που πλαισιώνουν το Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύης και διοργανώνουν Πανελλαδική Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη στις 21 Ιούνη στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ αναζητώντας ένα δρόμο αγώνα και διεκδίκησης για τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες που συντρίφτηκαν τα χρόνια της κρίσης.
Η καταστροφή που επέφεραν τα μνημόνια μέσα σε πέντε χρόνια, έχουν οδηγήσει στη διάλυση εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων ενός τουλάχιστον αιώνα, δημιουργώντας εκατομμύρια ανέργους και φτωχούς.
Κάθε φωνή αντίστασης αντιμετωπίστηκε με τους δρακόντειους μνημονιακούς νόμους, το νομικό οπλαστάσιο του κράτους, συκοφάντηση και φυσικά με συστηματικές απολύσεις για να σιγήσουν οι φωνές που έλεγαν όχι στη καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, στη κατάρρευση βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως είναι η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία και το κυριότερο το δικαίωμα στη δουλειά.
Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί σας, ζητώντας την άμεση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ικανοποίηση όλων των εργατικών και κοινωνικών μας αναγκών που συντρίφτηκαν υπό το βάρος της κρίσης, πιστεύοντας ότι μόνο η πιο πλατιά ενότητα και αγωνιστική δράση του εργατικού κινήματος μπορεί να βάλει φρένο στις απαιτήσεις όσων, μέσα κι έξω από τη χώρα, φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις δικές μας πλάτες.

Αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού!

Όχι... και για το Ελληνικό και για όλους τους λόγους του κόσμου
EΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Δελτίο Τύπου 26.6.2015
Αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού!
Την Πέμπτη 25 Ιουνίου, σε προγραμματισμένη συνάντηση της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό» με τον υπουργό ΥΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη για την μη ιδιωτικοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά.
Και από τις δυο πλευρές υπήρξε κοινή εκτίμηση για τις σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολεοδομικές επιπτώσεις από την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση και δόμηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου και διερευνήθηκαν τρόποι παρέμβασης για την αποτροπή αυτής της προοπτικής.
Εξ’ άλλου, την ίδια μέρα, αντιπροσωπεία της «Επιτροπής Αγώνα» συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα και άλλα στελέχη και ζήτησε στοιχεία της σύμβασης που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με την Lamda Development Α.Ε του Ομίλου Λάτση, το Σχέδιο Γενικής Διάταξης που έχει κατατεθεί από αυτήν καθώς και μια σειρά άλλα στοιχεία. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ υποσχέθηκε ότι τα στοιχεία αυτά θα δοθούν τις επόμενες μέρες.
Η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό» επισημαίνει ότι η ιδιωτικοποίηση και παραχώρηση στον Όμιλο Λάτση για 99 χρόνια του χώρου των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και των 3,5 χιλιομέτρων της παραλίας του Αγ. Κοσμά, είναι επιβλαβής για το δημόσιο συμφέρον και αποτελεί μια παράνομη διαδικασία η οποία βρίθει μεθοδεύσεων, παρανομιών και παραβιάσεων Συνταγματικών επιταγών, διατάξεων εθνικών νόμων και κοινοτικής νομοθεσίας, οι οποίες ήδη έχουν εντοπισθεί και καταγραφεί από δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης από ελληνικές και ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές.
Η «Επιτροπή Αγώνα» θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες και συνεπώς, πρέπει να αποσυρθεί απ’ αυτές.

Για επικοινωνία: parkoellinikou@gmail.com
6937 131389 - 6932 254161 - 6979145366 - 6977 668136

Αυτή είναι η πρόταση των θεσμών μεταφρασμένη επί της οποίας θα ψηφίσουμε

Αυτό είναι το κείμενο των "θεσμών" όπως το έδωσε στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος Peter Spiegel των Fincancial Times και το μετέφρασε η συντακτική ομάδα του ThePressProject. Το TPP έχει μεταφράσει και την 47σέλιδη ελληνική πρόταση.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).
- Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ
- Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ
Το Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015


Ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει κανείς για την κυβέρνηση, η απάντηση είναι προφανής: όχι-δεν εγκρίνεται-ουστ, μέχρι το τέλος... (δπ)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η μετάφραση έγινε από το ThePressProject με τη συμμετοχή του "Ανδριανού" στα τελευταία 3 κεφάλαια). Παρακαλούμε όποιος το αντιγράψει να κάνει αναφορά στην πηγή της μετάφρασης.

H πρόταση των θεσμών μεταφρασμένη

1. Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2016-2019 MTFS

Υιοθέτηση από 1η Ιουλίου 2015 συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015 και για το πρόγραμμα Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019 με αποδοχή μεγάλου μέρους του προγράμματος μεταρρυθμίσεων των πιστωτών. Η νέα δημοσιονομική πορεία θα βασίζεται στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 1%, 2%, 3% και 3,5% επί του ΑΕΠ για τα χρόνια 2015,2016,2017 και 2018 αντίστοιχα. Το πακέτο περιλαμβάνει μεταρρύθμιση στον τομέα του ΦΠΑ (¶2), άλλους φόρους(¶3), μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού(¶4), μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση(¶5), μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων(¶6) και άλλα παραμετρικά μέτρα που περιγράφονται παρακάτω:

2. Μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ

Η υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στο σύστημα εφαρμογής του ΦΠΑ θα είναι ενεργή από την 1η Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση θα έχει στόχο καθαρά έσοδα 1% επί του ΑΠΕ σε ετήσια βάση από τις παραμετρικές αλλαγές. Το νέο σύτημα ΦΠΑ: (1) θα ενοποιήσει ενιαίο φόρο ΦΠΑ 23% που θα ισχύει και στα εστιατόρια, ξενοδοχεία και υπηρεσίες εστίασης με μειωμένο συντελεστή 13% για τα βασικά τρόφιμα, την ενέργεια, το νερό (εξαιρουμένων των αποβλήτων) και έναν υπερμειωμένο συντελεστή 6% για τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα βιβλία και το θέατρο. (2): θα εξορθολογήσει τις εξαιρέσεις για την διεύρυνση της βάσης και την αύξηση των φόρων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και (3) θα εξαλείψει τις εκπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των νησιών.

Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ που περιγράφεται παραπάνω μπορεί να επανεξεταστεί στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσφερθούν ισοδύναμα. Πρόσθετα έσοδα θα εισπράττονται μέσω των μέτρων που λαμβάνονται κατά της φοροδιαφυγής και για την βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Οποιαδήποτε απόφαση για την αναθεώρηση θα πρέπει να γίνει μετά από διαβούλευση με τους Θεσμούς.

3. Φορολογικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα

Υιοθέτηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για:

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Δικαίωμα στη Στέγη: «Κοινές οι λύσεις, στα κοινά μας προβλήματα»

Συνέντευξη στον Ηλία Δασκαλόπουλο - Φωτογραφίες: Γιάννης Ζινδριλής από εδώ
Τις απόψεις τους σχετικά με τις λύσεις στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης όπως είναι οι εξώσεις, οι πλειστηριασμοί, η υποδοχή των μεταναστευτικών ροών, ο ελλιπής σχεδιασμός εναλλακτικών πολιτικών στέγασης και η υφαρπαγή γης, εξέφρασαν ακτιβιστές στο περιθώριο της «Διεθνούς Συνάντησης για το Δικαίωμα στη Στέγη» που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Ιουνίου στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π.
Ο Federico απ’ τη Νάπολη, ο Fransesco από την Λαμπεντούζα, ο Jacob απ’ το Λονδίνο, η Rita από τη Λισσαβόνα και η Aida απ’ τη Μαδρίτη, μέσα από την κινηματική συμμετοχή, μάχονται σε καθημερινή βάση για το δίκαιο, με στόχο ν’ αναζητήσουν λύσεις μέσα από κοινούς βηματισμούς απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολικές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στους πολίτες της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Τη συνάντηση των κινημάτων με τη συμμετοχή είκοσι και πλέον ευρωπαϊκών χωρώνσυνδιοργάνωσαν οι: «Αλληλεγγύη για όλους», «Encounter Athens», «Platform against Auctions», «European Coalition for the Right to Housing and the City» και «Rosa Luxemburg Foundations Brussels office». 
Federico Tomasone (31, Νάπολη – Ιταλία), “Rosa Luxemburg Foundations Brussels office

«Στηρίζω τον αγώνα σας ενάντια στη λιτότητα»

«Ήρθα στην Αθήνα για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου. Σήμερα εξάλλου (σ.σ. εννοεί το Σάββατο 20/6) ξεκινά η "εβδομάδα αλληλεγγύης" για την Ελλάδα και ήταν πολύ σημαντικό για μένα να έρθω εδώ και να υποστηρίξω αυτήν την προσπάθεια. Όχι μόνο με μια υπογραφή, αλλά με τη φυσική μου παρουσία στον αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός ενάντια στη λιτότητα. Ο δεύτερος λόγος που βρίσκομαι εδώ, είναι για να στηρίξω τα κινήματα που δυναμώνουν αυτήν τη περίοδο σε όλη την Ευρώπη. Για να «χτίσουμε» ένα δίκτυο και να ανταλλάξουμε πρακτικές και ιδέες. Είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε αυτόν τον κόσμο και να τον προτρέψουμε να μιλήσει, να γνωριστεί, να έρθουν κοντά ο ένας με τον άλλο. Θέλουμε να είμαστε μαζί τους στη μάχη και ιδιαίτερα απέναντι στις εξώσεις που είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης».
«Κόκκινη γραμμή το θέμα της στέγης»  

Από παρατάσεις, καλά πάμε...



Μετά την εισήγηση της Δ.Ε. του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και την ομόφωνη απόφαση 16/353/25.06.2015 της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α παρατείνονται :

α) Για τους προ του 1993 ασφαλισμένους η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων Α΄εξαμήνου 2015 την 31/07/2015 και η καταβολή των τρεχουσών εισφορών Α΄εξαμήνου 2015 την 31/08/2015.  

β) Για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων Α΄εξαμήνου 2015 την 31/08/2015 και η καταβολή των τρεχουσών εισφορών Α΄εξαμήνου 2015 την 30/09/2015.
                                          Ο αναπληρωτής του Προέδρου του ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ
                            
                                                                      Θ. Βασιλείου

Επίσης


Δεκτή έκανε την τροπολογία τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την παράταση της προθεσμίας ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι την 31η Ιουλίου 2015, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν ρυθμίσει οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ύψους πάνω 5 δισ. ευρώ περισσότεροι από 250.000 πολίτες και επιχειρήσεις και τα Ταμεία έχουν εισπράξει ως πρώτη δόση περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο για την ασφάλιση

Η διαδικασία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προχωρά κανονικά (χωρίς εμάς φυσικά)...
 
 
Ολόκληρη τη βδομάδα έχει συνεδριάσεις η σχετική επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων συζητώντας το εν λόγω νομοσχέδιο (οι οποίες τελειώνουν σήμερα Παρασκευή). Στη συνέχεια θα περάσει στην ολομέλεια για ψήφιση (λογικά μέσα στην επόμενη βδομάδα).

Όπως τυχαία πληροφορηθήκαμε από πλευράς μηχανικών έχουν καλέσει μονάχα το ΤΕΕ (οπότε το μέλλον μας είναι σε καλά χέρια). Όσο και να ψάξαμε πάντως δεν εντοπήσαμε πουθενά την παρέμβαση του (σε αντίθεση με άλλους εμπλεκόμενους φορείς). 
 
Επίσης δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε δει καμιά τροπολογία θετική, που να απαντά στα ουσιαστικά ζητήματα που έχουμε θέσει, δηλαδή τη μη αναδρομικότητα της αναστολής των αυξήσεων και την εξαίρεση της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων (άνω του 50%) η οποία έχει οφειλές.

Οι αμετανόητοι της ΝΔ κλπ πάντως επιμένουν στους απαράδεκτους νόμους τους και χαρακτηρίζουν "παροχολογικό" το σ/ν:
 
 
Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η εξέταση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».

Πρότυπο εξώδικο κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών

Σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησης δημοσιεύουμε πρότυπο εξώδικο κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών για τη μη διατήρηση της υπερβάλλουσας μείωσης σε περίπτωση μετάταξης – μεταφοράς του υπαλλήλου.

Συνημμένο 2:
ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Της Ομοσπονδίας με την επωνυμία «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΠΟ. ΕΜΔΥΔΑΣ)» που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Μαυρομματαίων αρ. 17, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
ΚΑΤΑ
Του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, που εδρεύει ως εκ της ιδιότητάς του, στην Αθήνα.
***********************
Όπως ήδη γνωρίζετε, με ιδιαίτερη έκπληξη και έντονο προβληματισμό λάβαμε γνώση – μέσω διαδικτύου – της αιφνιδιαστικής δημοσίευσης εγκυκλίου (με ΑΔΑ 7ΤΡΛΗ-ΥΙ8), με την οποία επιχειρείται – παρά την αντίθετη, σαφή ρύθμιση των οικείων νομοθετικών διατάξεων – η έτι περαιτέρω μείωση των αποδοχών (και) των Μηχανικών του Δημοσίου. Τούτο δε καθώς με το εν λόγω εσωτερικό έγγραφο και χωρίς κανένα έννομο έρεισμα, καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες μισθοδοσίας να μη διατηρούν και να μην αποδίδουν στους υπαλλήλους που μετατάσσονται ή μετακινούνται το ποσό που αντιστοιχεί στην «υπερβάλλουσα μείωση» που προέκυψε από την εφαρμογή του ν. 4024/2011.
Παρότι τον παράνομο χαρακτήρα της ως άνω «οδηγίας», τον έχει ήδη διαγνώσει Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (μάλιστα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία προκλήθηκε να εκφέρει τη γνώμη της επί του θέματος από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, απέφυγε να λάβει θέση στο ζήτημα αυτό) και παρότι ήδη πριν από την έκδοσή της από εσάς, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας, σας είχαμε αναλυτικά εκθέσει τους λόγους για τους οποίους οφείλατε να μην συνεχίσετε τη σχετική προσπάθεια της προηγούμενης Κυβέρνησης, εντούτοις προβήκατε στην έκδοση της προαναφερόμενης εγκυκλίου, υποκαθιστώντας παράνομα το νομοθέτη.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Για ένα «όχι» με προοπτική

αναδημοσίευση από thepressproject.gr
Η ώρα της αλήθειας δεν έφτασε όμως μόνο για όσους ακολούθησαν ή νομινοποίησαν αυτόν τον ολισθηρό δρόμο προς την αυτοαναίρεση. Εφτασε και για όσους αντιτάχθηκαν σ’αυτόν, υπερασπιζόμενοι το πρόγραμμα του Σύριζα και το πνεύμα του αντιμνημονιακού αγώνα που δόθηκε από τα κάτω όλα αυτά τα χρόνια. Σε όσους δεν «έπαιξαν» απλά ρητορικά με την ιδέα της ρήξης, αλλά την εννοούσαν και καλούσαν την κοινωνία να μην τη φοβηθεί. Το λιγότερο που μπορεί κανείς να περιμένει τώρα είναι να μην υποκύψουν στα εκβιαστικά διλήμματα που θα τους τεθούν, στις δήθεν «κομματικές πειθαρχίες» που καλύπτουν τις πιο απροκάλυπτες μεταστροφές και τις πιο κυνικές κωλοτούμπες.
Εφτα­σε βε­βαί­ως για την κυ­βέρ­νη­ση, που ει­σπράτ­τει τώρα τους πι­κρούς καρ­πούς μιας ολέ­θριας στρα­τη­γι­κής, το ναυά­γιο της οποί­ας είχε ήδη δια­φα­νεί με την συμ­φω­νία της 20ης Φλε­βά­ρη.. Μο­να­δι­κό απο­τέ­λε­σμα όλων αυτών των μηνών της δήθεν «δια­πραγ­μά­τευ­σης»  ήταν ο εγλω­βι­σμός σε ένα εντει­νό­με­νο κα­θο­δι­κό σπι­ράλ, κα­τά­λη­ξη του οποί­ου είναι η απο­δο­χή του μνη­μο­νια­κού πλαι­σί­ου και η απε­μπό­λη­ση του προ­γράμ­μα­τος της Θεσ­σα­λο­νί­κης.  Η αντί­φα­ση της αρ­χι­κής θέσης «αντι­μνη­μο­νια­κή λύση εντός ευρώ» λύ­θη­κε με­τα­λασ­σό­με­νη στο δόγμα «πάση θυσία εντός ευρώ» που με αξιο­θαύ­μα­στη συ­νέ­χεια ακο­λου­θούν όλες οι ελ­λη­νι­κές κυ­βερ­νή­σεις εδώ και μια πε­ντα­ε­τία.

Ας ξε­κα­θα­ρί­σου­με ότι, αν και έγι­ναν δε­κτές ως «βάση δια­πραγ­μά­τευ­σης», οι προ­τά­σεις της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης για μέτρα ύψους 8 δις εντός διε­τί­ας δεν απο­τε­λούν το τέρμα του Γολ­γο­θά. Οι δα­νει­στές κι­νού­νται με από­λυ­τη συ­νέ­πεια στη λο­γι­κή του «τα θέ­λου­με όλα», και δεν έχουν φυ­σι­κά απο­λύ­τως κα­νέ­ναν λόγο να στα­μα­τή­σουν, στο λίγο αλλά κρί­σι­μο διά­στη­μα που απο­μέ­νει, όταν αυτή η προ­σέγ­γι­ση απο­δί­δει τα επι­διω­κό­με­να. Δεν υπάρ­χει αμ­φι­βο­λία ότι η ετοι­μα­ζό­με­νη συμ­φω­νία θα είναι απε­χθέ­στε­ρη από την ελ­λη­νι­κή πρό­τα­ση όπως επί­σης δεν υπάρ­χει αμ­φι­βο­λία ότι θα κα­ταρ­ρεύ­σουν εξαι­ρε­τι­κά γρή­γο­ρα τα επι­κοι­νω­νια­κά τε­χνά­σμα­τα που προ­σπα­θούν να την ντύ­σουν με το κο­στού­μι της «ανα­κα­τα­νο­μής των βαρών» - γιατί όχι και της «κοι­νω­νι­κής δι­καιο­σύ­νης». Στο κά­τω-κά­τω και η συμ­φω­νία της Βάρ­κι­ζας, που άνοι­ξε τον δρόμο στους κα­τα­τρεγ­μούς και τον εμ­φύ­λιο, πα­ρου­σιά­στη­κε ως συμ­φω­νία «ει­ρή­νευ­σης» και δρο­μο­λό­γη­σης «ομα­λής εξέ­λι­ξης» της πο­λι­τι­κής ζωής. Οταν κα­ταρ­ρέ­ει η πο­λι­τι­κή συ­μπα­ρα­σύ­ρει μαζί της και το νόημα των λέ­ξε­ων.

Η ώρα της αλή­θειας δεν έφτα­σε όμως μόνο για όσους ακο­λού­θη­σαν ή νο­μι­νο­ποί­η­σαν αυτόν τον ολι­σθη­ρό δρόμο προς την αυ­το­α­ναί­ρε­ση. Εφτα­σε και για όσους αντι­τά­χθη­καν σ’αυ­τόν, υπε­ρα­σπι­ζό­με­νοι το πρό­γραμ­μα του Σύ­ρι­ζα και το πνεύ­μα του αντι­μνη­μο­νια­κού αγώνα που δό­θη­κε από τα κάτω όλα αυτά τα χρό­νια. Σε όσους δεν «έπαι­ξαν» απλά ρη­το­ρι­κά με την ιδέα της ρήξης, αλλά την εν­νο­ού­σαν και κα­λού­σαν την κοι­νω­νία να μην τη φο­βη­θεί. Το λι­γό­τε­ρο που μπο­ρεί κα­νείς να πε­ρι­μέ­νει τώρα είναι να μην υπο­κύ­ψουν στα εκ­βια­στι­κά δι­λήμ­μα­τα που θα τους τε­θούν, στις δήθεν «κομ­μα­τι­κές πει­θαρ­χί­ες» που κα­λύ­πτουν τις πιο απρο­κά­λυ­πτες με­τα­στρο­φές και τις πιο κυ­νι­κές κω­λο­τού­μπες.

Ενα «όχι» ωστό­σο δεν αρκεί. Η στάση αρχών είναι ηθικά κρί­σι­μη, αφή­νει πο­λύ­τι­μη υπο­θή­κη για το μέλ­λον και ελ­πί­δα για την ιστο­ρι­κή επι­βί­ω­ση της Αρι­στε­ράς. Δεν μπο­ρεί όμως από μόνη της να φέρει ένα πο­λι­τι­κό απο­τέ­λε­σμα. Διότι το ερώ­τη­μα που αβί­α­στα προ­κύ­πτει είναι αν απορ­ρι­φθεί η δια­φαι­νό­με­νη συμ­φω­νία, τότε τι; Υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή πο­ρεία; Ποιά είναι τα προ­βλή­μα­τα αλλά και οι δυ­να­τό­τη­τες που δη­μιουρ­γούν η ρήξη και το εν­δε­χό­με­νο αλ­λα­γής νο­μί­σμα­τος; Η συ­ζή­τη­ση αυτή ως γνω­στόν δεν έγινε ποτέ, με απο­τέ­λε­σμα να πα­ρου­σιά­ζε­ται σή­με­ρα ως μο­νό­δρο­μος η υπο­τα­γή και η «πάση θυσία συμ­φω­νία». Ενα «όχι» μπο­ρεί να την ανοί­ξει αλλά μόνο η δη­μό­σια κα­τά­θε­ση συ­γκε­κρι­μέ­νων προ­τά­σε­ων, που υπάρ­χουν και κυ­κλο­φο­ρούν ήδη σε στε­νούς κύ­κλους, είναι σε θέση να του δώσει προ­ο­πτι­κή. Εί­μα­στε προ­φα­νώς ήδη και στο «παρά πέντε».

Αυτή τη στιγ­μή η συμ­φω­νία όχι μόνο δεν έχει υπο­γρα­φεί αλλά ούτε καν απο­κτή­σει την ορι­στι­κή της μορφή. Πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο δεν έχει εγκρι­θεί ούτε από τα όρ­γα­να του Σύ­ρι­ζα ούτε από την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή του ομάδα ούτε από τη Βουλή. Το ανε­πα­νόρ­θω­το δεν έχει (ακόμη) συμ­βεί, άρα μπο­ρεί να απο­τρα­πεί.

Σε τέ­τοιες στιγ­μές, ο κα­θέ­νας ανα­λο­γί­ζε­ται τις ευ­θύ­νες του και παίρ­νει τις ανά­λο­γες απο­φά­σεις, συ­νει­δη­το­ποιώ­ντας ότι αυτές θα τον δε­σμεύ­σουν για μια ολό­κλη­ρη πε­ρί­ο­δο.

Οι ορ­γα­νώ­σεις και τα όρ­γα­να του Σύ­ρι­ζα πρέ­πει να συ­γκλη­θούν άμεσα και να το­πο­θε­τη­θούν. Οι βου­λευ­τές που εκλέ­χτη­καν με εντο­λή τον τερ­μα­τι­σμό των μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών οφεί­λουν να την τι­μή­σουν, και, μαζί της, να τι­μή­σουν την δη­μο­κρα­τία .Τί­πο­τε θε­τι­κό δεν μπο­ρεί όμως να προ­κύ­ψει χωρίς την ενερ­γο­ποί­η­ση της κοι­νω­νί­ας, το σπά­σι­μο του κλί­μα­τος τρο­μο­κρα­τί­ας, εκ­βια­σμού και πα­νι­κού που καλ­λιερ­γούν τα ΜΜΕ και τα συ­στη­μι­κά φε­ρέ­φω­να όλων των απο­χρώ­σε­ων.

Ο ελ­λη­νι­κός λαός και η οι μα­χό­με­νες δυ­νά­μεις της Αρι­στε­ράς δεν έχουν πει την τε­λευ­ταία τους  λέξη. Την ώρα του μέ­γι­στου κιν­δύ­νου, το κάθε τι απο­κτά μια δια­φο­ρε­τι­κή ση­μα­σία. Οι μόνοι αγώ­νες που είναι χα­μέ­νοι από χέρι είναι αυτοί που δεν έχουν δοθεί.

Εγγραφές για τις εκλογές του Συλλόγου Τοπογράφων


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ 1 ΙΟΥΛΗ 
ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΕΕ 
Ολοι οι συνάδελφοι που είναι απόφοιτοι των σχολών τοπογράφων μηχανικών και δεν είναι μέλη του τεε να προσέλθουν στο σύλλογο τοπογράφων μηχανικών για να κάνουν αίτηση εγγραφής στο σύλλογο μέχρι 30/06/2015 προκειμένου να ψηφίσουν στις εκλογές του συλλόγου 1η Ιούλη 2015 (ΓΡΑΦΕΊΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ Αραχώβης 61 εξάρχεια ισόγειο)

Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Συντάγματος / 25/6/2015

laikisinelefsi-sintagmaΠιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε. Είμαστε το κομμάτι αυτό της κοινωνίας που με τους αγώνες του εδώ και πέντε χρόνια παλεύει για την ανατροπή των μνημονίων, των αντιδημοκρατικών και απολυταρχικών επιβολών τους. Είμαστε η ηχηρή πλειοψηφία της κοινωνίας που ανέτρεψε δύο κυβερνήσεις, τερμάτισε το καθεστώς της μεταπολίτευσης και έφερε στο προσκήνιο για πρώτη φορά στην Αριστερά.
Δεν είμαστε «αγανακτισμένοι» όπως θα μας αποκαλέσουν και πάλι τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ. Προερχόμαστε από τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, από το χώρο της Αριστεράς, της Αναρχίας, από τα Κίνηματα και τις Πλατείες της Άμεσης Δημοκρατίας. Έχουμε σαφή ταξικά χαρακτηριστικά. Είμαστε οι άνθρωποι του μόχθου, της εργασίας, της ανεργίας, των κοινωνικών αγώνων και διεκδικήσεων. Είμαστε αυτοί που χρόνια αγωνιζόμαστε για αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη, πολιτική χειραφέτηση, δημοκρατία και αυτοδιάθεση. Φασίστες, νεοναζί και πατριδοκάπηλοι νεοφιλελεύθεροι δεν έχουν καμιά θέση στις συνελεύσεις και στις συγκεντρώσεις μας.
Μετά από πέντε μήνες διαπραγμάτευσης η συγκυβέρνηση με κορμό την «αριστερά» κατέθεσε προτάσεις για μια νέα συμφωνία – μνημόνιο, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ο τερματισμός της λιτότητας, όπως θέλει να εμφανίσει το νέο μνημόνιο ο Πρωθυπουργός, είναι αποκύημα της δημιουργικής φαντασίας της συγκυβέρνησης καθώς όχι μόνο δεν ανατρέπεται η υφιστάμενη λιτότητα αλλά έρχονται να προστεθούν σε αυτή και νέα μέτρα 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Με λίγα λόγια υπάρχει ανακολουθία προεκλογικών δεσμεύσεων και μετεκλογικών αποφάσεων, δηλαδή, υφαρπαγή της ψήφου του ελληνικού λαού με ψέματα, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η συγκυβέρνηση Συριζα – Ανελ αντίθετα από όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη και τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ, με τα οποία άμεσα διαπλέχτηκαν, δεν έχει καμία νομιμοποίηση να εφαρμόσει την νέα συμφωνία – μνημόνιο. Σε αντίθεση με τα όσα λένε και παρουσιάζουν μέσω στημένων δημοσκοπήσεων, ο λαός τους εξουσιοδότησε ακόμα και για ρήξη, αν οι δανειστές επέμεναν στην πολιτική τους. Όμως σήμερα ετοιμάζονται να συνεχίσουν και να νομιμοποιήσουν και εξ αριστερών πλέον τις αντιδημοκρατικές πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, νομιμοποιώντας το παράνομο και απεχθές χρέος, προδίδοντας τους αγώνες και την εμπιστοσύνη όσων τους ανέδειξαν στην κυβέρνηση.

Η τράπεζα της ψυχής μας...

Διοίκηση


Διαχρονικές αξίες αλλά και νέα πρόσωπα (από το ΤΕΕ, το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και την ΕλΕΜ) στη νέα διοίκηση της...Η λεηλασία του Ταμείου μας διαχρονική αξία...

Πρόεδρος Δ.Σ.:
Ιωάννης Γαμβρίλης
Διευθύνων Σύμβουλος:
Αλέξανδρος Αντωνόπουλος

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
(Μη Εκτελεστικό Μέλος)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΜΒΡΙΛΗΣ, Αντιπρόεδρος ΕΤΑΑ, Πρόεδρος ΤΣΜΕΔΕ, Πολιτικός Μηχανικός

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΛΙΑΚΗΣ: Αντιπρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Γενικός Διευθυντής, Εκτελεστικό μέλος

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΓΑΝΑΤΣΗΣ: Εκτελεστικό μέλος

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΡΕΣΒΕΛΟΣ: Ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος

ΗΛΙΑΣ ΠΕΡΤΖΙΝΙΔΗΣ: Ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΩΝΗΣ: Ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ: Ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Μη εκτελεστικό μέλος

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μη εκτελεστικό μέλος

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Μη εκτελεστικό μέλος

ΜΙΧΑΗΛ ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Μη εκτελεστικό μέλος
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΟΥ - ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΥ: Πρόσθετο, μη εκτελεστικό μέλος και εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου δυνάμει των διατάξεων του Ν.3723/2008. (Ορισθείσα με την υπ’αριθμ. Γ.Δ.Ο.Π.0000539ΕΞ2015/Χ.Π.934 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών)

Ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για συναντήσεις με Υπουργούς

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 22-6-2015
Αρ. Πρωτ. : 6841
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Προκειμένου να έχετε πλήρη ενημέρωση για τις ενέργειες της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σχετικά με τα πλέον επίκαιρα ζητήματα αυτής της περιόδου, δηλ. α) το σ/ν για τις εκτός έδρας μετακινήσεις στο Δημόσιο, β) τη διακοπή της υπερβάλλουσας μείωσης (του ν. 4024/11) για όσους μετατάσσονται - μετακινούνται και γ) θέματα που αφορούν στα ασφαλιστικάμας προβλήματα, υπήρξαν κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο συναντήσεις αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Επικρατείας κ. Αλ. Φλαμπουράρη, με τον Αναπλ. υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα και με τον Αναπλ. υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δ. Στρατούλη με τα παρακάτω αποτελέσματα :
  1. Στην συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας κ. Αλ. Φλαμπουράρη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, τέθηκε κυρίως το ζήτημα των εκτός έδρας (σ/ν) και διαμηνύθηκε από μέρους μας ότι οι προβλέψεις του σ/ν είναι απαράδεκτες, ουσιαστικά καταργούν την κάλυψη των εξόδων μας και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε πολύμηνη αγωνιστική κινητοποίηση (απεργία-αποχή) εάν παραμείνει ως έχει. Ο υπουργός (μηχανικός και εργολήπτης επί πολλά χρόνια) κατανόησε πλήρως το πρόβλημα και ζήτησε από μέρους μας μια πρόταση με κάποιες υποχωρήσεις που θα του έδινε την δυνατότητα παρέμβασης στον κ. Μάρδα. Η πρόταση διαμορφώθηκε από την διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία (συνημμένο 1) και προωθήθηκε στον Αναπλ. υπουργό Οικονομικών από τον κ. Αλ. Φλαμπουράρη με την προτροπή να υπάρξει και συνάντηση με την Ομοσπονδία.
  2. Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Αναπλ. υπουργό Οικονομικών στις 17/6/2015 σε κλίμα που δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν καλό, αφού εκτιμούμε ότι πραγματοποιήθηκε μετά από πολλαπλές πιέσεις από τον υπουργό Επικρατείας, τον Αναπλ. υπουργό Υποδομών, καθώς και σημαντικό αριθμό βουλευτών Μηχανικών. Στον σύντομο χρόνο που διήρκεσε, τέθηκαν οι θέσεις μας για τα εκτός έδρας, τέθηκε ακόμα και το θέμα της φορολόγησης αυτών των δαπανών καθώς επίσης και το ζήτημα της εγκυκλίου του, με την οποία καταργούσε την υπερβάλλουσα μείωση (ν.4024/11) σε όσους μετακινούνται. Για το τελευταίο ζήτημα τη Δευτέρα 22/6/2015 έχει προκηρυχθεί 4ωρη στάση εργασίας από την ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο, παράλληλα έχει αποσταλεί Εξώδικη Διαμαρτυρία από την Ομοσπονδία (συνημμένο 2) και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας και αποσταλεί σ΄ όλες τις Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ ανακοίνωση για το θέμα και την δυνατότητα προσφυγών για την διεκδίκηση των χρημάτων που έχουν περικοπεί (συνημμένο 3).
  3. Την ίδια ημέρα 17/6/2015, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αναπλ. υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δ. Στρατούλη, σε πολύ καλό κλίμα, στο οποίο παρατέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως έμμισθοι του Δημοσίου με το ΤΣΜΕΔΕ (συνημμένο 4) διεκδικώντας την επίλυσή τους καθώς και τα γενικότερα προβλήματα των άλλων συναδέλφων Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, τα οποία δεν μας αφήνουν αδιάφορους όχι μόνο στα πλαίσια της αλληλεγγύης αλλά και γιατί η επιβίωση του Ταμείου μας (ΤΣΜΕΔΕ) περνάει υποχρεωτικά μέσα από την επίλυσή τους και μας αφορά όλους (συνημμένο 5).
Συνάδελφοι, σας ενημερώνουμε ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση πιέζοντας την Κυβέρνηση για επίλυση των πλέον βασικών μας αιτημάτων, επιβάλλεται όμως για την ουσιαστικότερη αποτελεσματικότητα στην επίλυσή τους, η εγρήγορση και η μαζική συμμετοχή όλων, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν.


Συνημμένο 1:

α) Ως εκτός έδρας αναγνωρίζεται η μετακίνηση για απόσταση μεγαλύτερη των 40 χλμ.
β) Αναγνωρίζεται η δυνατότητα διανυκτέρευσης για μετακίνηση σε απόσταση μεγαλύτερη των 130 χλμ. καθώς και κάθε μετακίνηση από νησί σε νησί.
γ) Η ημερήσια αποζημίωση (Η.Α.), προσδιορίζεται στα 45 € για κάθε μετακίνηση των προηγούμενων σημείων (α) και (β), δηλ. και για την περίπτωση μετακίνησης με διανυκτέρευση και για την αυθημερόν.
δ) Το όριο των 60 ημερών / έτος είναι μικρό για κάλυψη των πραγματικών αναγκών, συνεπώς πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα αύξησής του τουλάχιστον κατά 50%, με αποφάσεις των πολιτικών προϊσταμένων των Φορέων που εγκρίνουν τις μετακινήσεις.
ε) Η ημέρα επιστροφής στην περίπτωση μετακίνησης με διανυκτέρευση θα πρέπει να καλύπτει το 50% της προβλεπόμενης από τα παραπάνω Η.Α.
Τέλος με δεδομένη την τεράστια έλλειψη οχημάτων στους Φορείς του Δημοσίου και ταυτόχρονα και οδηγών, η πλειοψηφία των μετακινήσεων πραγματοποιείται με οχήματα Ι.Χ. των μετακινούμενων. Η αποζημίωση κατά 15 λεπτά / χλμ., δεν καλύπτει ούτε το κόστος του καυσίμου, πολύ δε περισσότερο ένα σύνολο δαπάνης που προστίθεται από φθορές, υποβάθμιση της αξίας μεταπώλησης του οχήματος κλπ. συνεπώς επιβάλλεται η αύξησή της τουλάχιστον στα 20 λεπτά /χλμ.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ο Λούθηρος, οι τοκογλύφοι, ο Μαρξισμός και το Δημόσιο χρέος


του συναδέλφου Γερ. Σκλαβούνου από το Ίσκρα
 

Λέγεται ότι ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιού είπε στον Γερμανό ομόλογο του στη σύνοδο των G7 στην Δρέσδη: «Βρείτε τα με τους Έλληνες γιατί χανόμαστε» (βλ. το άρθρο του Ν. Τσαγκρή στην «Εποχή» της 30/5). Και τόνισε την ανάγκη αναπτυξιακής πολιτικής στην Ευρώπη, με ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και την τόνωση των ευρωπαϊκών εισαγωγών, ώστε να μειωθεί και το υπέρογκο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Ο Β. Σόιμπλε του απάντησε, κραδαίνοντας το «Βιβλίο της Ομόνοιας» με τους λουθηριανούς δογματικούς κανόνες, λέγοντας: «Εδώ είναι η Δρέσδη και πρέπει να λειτουργήσει περαιτέρω η πειθώ: οι γερμανικοί κανόνες της λιτότητας και οι ισχυροί προϋπολογισμοί είναι απαράβατοι».

Βέβαια ο Σόιμπλε όταν λέει «πειθώ»  την εννοεί για τις σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας, ενώ για την Ελλάδα, αντί για την πειθώ χρησιμοποιεί την γερμανική μπότα. Όσο για τους γερμανικούς κανόνες της λιτότητας, είναι αλήθεια ότι ο Λούθηρος προέτρεπε σε αυτήν, ώστε να αποφεύγονται οι εισαγωγές ξένων προϊόντων. Ωστόσο, ο Σόιμπλε ξεχνά - όπως και η Μέρκελ της οποίας ο πατέρας ήταν Λουθηριανός πάστορας - ότι ο Λούθηρος ζητούσε την τιμωρία από τον θεό των εμπόρων, ενώ για τους τοκογλύφους ζητούσε από τους ανθρώπους να τους κρεμούν! Και όταν έλεγε τοκογλύφους, εννοούσε όσους έπαιρναν οποιονδήποτε τόκο από τα δάνεια που έδιναν, ενώ οι έμποροι ήταν Γερμανοί (με τα «μονοπώλιά» τους), αλλά και Ιταλοί που έκαναν εισαγωγές στην Γερμανία εξωτικών και ιταλικών βιοτεχνικών προϊόντων. Τότε κυριαρχούσε ακόμα ο Νότος στο Βορρά από οικονομική άποψη αλλά και θρησκευτική. Τί θα έλεγε αλήθεια σήμερα που κυριαρχούν οι Γερμανοί και εξάγουν στο Νότο εξοπλισμούς ή προϊόντα της Ζίμενς, της Μερσέντες, της BMW κ.α., σε μονοπωλιακές τιμές λόγω και των μιζών; Και οι Γάλλοι, βέβαια, οι χαριτόβρυτοι. Όσο για τους τοκογλύφους, τους ξέρουμε πια. Προστέθηκαν και τα κράτη σ' αυτούς.


Όλα αυτά για τον Λούθηρο τα αναφέρει ο Μαρξ σε εκτενή αποσπάσματα σε διάφορα έργα του. Λέει ο Λούθηρος, όπως αναφέρει ο Μαρξ στο Κεφάλαιο, (τ.3, εκδ. Σ.Ε., σ.419):

«Ο Θεός χρησιμοποιεί ιππότες και ληστές και μ' αυτούς τιμωρεί τους εμπόρους για τις αδικίες που κάνουν. Στο τέλος θα λιώσει "μαζί τους εμπόρους και τους πρίγκιπες" οι οποίοι είναι συνεργοί τους. Όσο για τον τοκογλύφο "θα ήταν πιο δίκαιο να κρέμεται στην κρεμάλα"» (τ.1, σ. 613-4).

Τι είναι τοκογλυφία;

«Εκεί όπου δίνονται δάνεια σε χρήμα και απαιτούνται ή παίρνονται γι αυτό περισσότερα ή κάτι το καλύτερο, αυτό είναι τοκογλυφία που καταδικάζεται από όλους τους νόμους» (Θεωρίες για την υπεραξία, τ.3, Σ.Ε. σ. 601).

«Οι ειδωλολάτρες μπόρεσαν γενικά να πουν ότι ένας τοκογλύφος είναι ένας πολλαπλός κλέφτης και φονιάς (αναφέρει και τον Αριστοτέλη), εμείς όμως οι χριστιανοί τους τιμούμε τόσο που σχεδόν τους λατρεύουμε για το χρήμα τους».

Και ο Μαρξ επαναλαμβάνει:

«Στον αρχαίο κόσμο, στην καλύτερη περίοδο του, η τοκογλυφία απαγορευόταν (δηλαδή δεν επιτρεπόταν τόκος). Αργότερα έγινε νόμιμη. Στον χριστιανικό μεσαίωνα ήταν "αμαρτία" και απαγορευόταν σύμφωνα με τους "κανόνες της εκκλησίας". Άλλο οι κανόνες, όμως, κι άλλο η πράξη. Επί Λούθηρου "ήταν πολύ διαδεδομένη. Είχε ήδη επικρατήσει η αστική της δικαίωση". Κι ο ίδιος ο Λούθηρος στο τέλος αναγκάζεται να πει: "Τοκογλυφία πρέπει να υπάρχει, αλίμονο όμως στους τοκογλύφους..."» (σ. 605).

Αμίμητο!

Ελληνική πρόταση: «σημείο εκκίνησης» αλλά με ποιά κατεύθυνση;






Των ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΣΙΜΗ & ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΠΕΡΑ* από το Ίσκρα

Διαβάστε εδώ και το πλήρες κείμενο της "ελληνικής πρότασης". Τα
τα 7,3 από τα 7,9 δισ. ευρώ προέρχονται από αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

«Φωτιά και λαύρα» για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και καίριο πλήγμα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας ,που φυτοζωεί μετά από έξι συναπτά μνημονιακά χρόνια, συνιστά το νέο … «βελτιωμένο» πακέτο μέτρων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές και έγινε αποδεκτό από αυτούς ως βάση συζήτησης για συμφωνία.
Όλα ξεκίνησαν όταν η διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και η κατάργηση του μνημονίου μετατράπηκαν αίφνης, αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη, σε διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης για μια νέα συμφωνία μέσα στη σφηκοφωλιά  των λεγόμενων «Θεσμών» που λειτουργούν, φυσικά, ως όργανο των τοκογλύφων – δανειστών και του ιερατείου της νεοφιλελεύθερης και υπό γερμανική κυριαρχία ΕΕ.
Αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης εγκλωβισμένης στον ευρωενωσιακό μονόδρομο που κατέληξε στην ετεροβαρή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη και έδωσε την ευκαιρία στους δανειστές να στραγγαλίσουν οικονομικά τον ελληνικό λαό και να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση όλο και πιο κοντά στις θέσεις και στις απαιτήσεις των «Θεσμών». Μακριά από τις προεκλογικές και προγραμματικές της δεσμεύσεις αλλά ακόμα περισσότερο και από τις αρχές και αξίες της Αριστεράς.
ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
Και τι δεν περιλαμβάνει ο κατάλογος των μέτρων της ελληνικής πρότασης : έμμεσες μειώσεις μισθών και συντάξεων, οριζόντια φορολογική επιβάρυνση, και ιδιωτικοποιήσεις! Απ’ όλα έχει ο μπαξές!
Ας τα δούμε λοιπόν όλα αυτά αναλυτικά:
Η κυβέρνηση πρωταρχικά συμφώνησε για την διετία 2015-2016 δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 7,9 δις ευρώ.
Αυτά τα μέτρα θεωρούνται ως προαπαιτούμενα από τους δανειστές για να απασφαλίσουν μερικώς την κάνουλα της «Θεσμικής» (sic) χρηματοδότησης, η οποία όμως ουσιαστικά θα κατευθυνθεί σχεδόν ολόκληρη στην αποπληρωμή δανείων των ιδίων και ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που οι ίδιοι πάλι κατακρατούν.
Οι μειώσεις των μισθών των εργαζομένων επέρχονται με τρείς τρόπους:
- Αυξάνονται κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων , μέτρο από το οποίο υπολογίζονται εισπράξεις για τη διετία 294 εκ. ευρώ.
- Αυξάνεται επίσης η εισφορά για τα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5% ώστε να επιτευχθούν εισπράξεις  370 εκ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.
- Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης. Από την αύξηση αυτή προσδοκόνται έσοδα 470 εκ. ευρώ.
Οι μειώσεις συντάξεων επέρχονται με τους εξής τρόπους:

Νέα 24ωρη απεργία στη VODAFONE

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ
(Αρ. Απόφ. Πρωτοδικείου: 5215/2008)
Τηλ.: +30 210 6702 590 - Φαξ: +30 210 6702 580 - Ε-mail: info@pasevodafone.gr
Αρ. Πρωτ. 47/2015

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΕΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ VODAFONE ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ
 Η VODAFONE ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΠΟΛΥΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
 ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΔΕΡΗ
Η 24ωρη απεργία στη Vodafone στις 5 Ιουνίου ήταν η πιο μαζική και πετυχημένη που έχει γίνει στην εταιρεία μέχρι σήμερα.
Μετά τις επανειλημμένες προσχηματικές αρνήσεις της Διοίκησης της Vodafone να υπογράψει την ανανέωση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τις εκατοντάδες απολύσεις που τις βαφτίζει «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, την αντικατάσταση των παλαιότερων εργαζομένων της με το φτηνό προσωπικό από τις εταιρείες υπενοικίασης, με μισθούς π.χ. 290 ευρώ μικτά για 4ωρο, τη μεταφορά με το “έτσι θέλω” ολόκληρων τμημάτων σε εργολάβους, το επόμενο βήμα είναι η απόλυση αυτών που μάχονται και διεκδικούν.
Έτσι φτάσαμε στις απολύσεις των «επινοικιαζομένων» συναδέλφων μας οι οποίοι οργανώθηκαν στο Σωματείο και διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες και όρους εργασίας, ειδικά για τους εργαζόμενους με το ίδιο δουλεμπορικό καθεστώς της «επινοικίασης» εργαζομένων.
Η μαζικότητα αναμένουμε να είναι η απάντηση των εργαζομένων και στην επόμενη απεργία μας στις 25 Ιουνίου.
Όλο αυτό το διάστημα είναι συγκινητική η αλληλεγγύη που έχουμε εισπράξει από εργαζόμενους, φοιτητές, σωματεία, οργανώσεις, συλλογικότητες και συνελεύσεις. Έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις σε καταστήματα της Vodafone σε αρκετές περιοχές της Αθήνας και σε άλλες πόλεις πανελλαδικά. Η στάση της εργοδοσίας και ο αγώνας των εργαζομένων της Vodafone έχει μεταφερθεί μέσα από δημοσιεύσεις σε blogs, εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση, πέρα και από τα σύνορα της Ελλάδας. Έχουμε δεχτεί ψηφίσματα συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα μας από χώρες όπως Αγγλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βέλγιο. Ακόμη και από το Ιράν!
Με την ίδια μαζική συμμετοχή στη νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 25 Ιουνίου, την οποία αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Σωματείου και την συμπαράσταση της κοινωνίας, πιστεύουμε ότι θα έχουμε κάνει ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων μας.
Η ασυδοσία της Διοίκησης της Vodafone πρέπει να μας βρει όλους απέναντι. Απευθύνουμε πρόσκληση σε εργατικά σωματεία, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες, συνελεύσεις, εργαζόμενους και άνεργους για τη συνέχιση και επέκταση της στήριξης στον αγώνα μας.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη λογική του «διαίρει και βασίλευε».
Οι απολύσεις των «επινοικιαζομένων» και μη συναδέλφων δεν πρέπει να περάσουν.

Πρέπει να σταθούμε στο πλάι τους απαιτώντας να ανακληθούν άμεσα και οι συνάδελφοι να ξαναγυρίσουν στις δουλειές τους.
Διεκδικούμε:
  • Να σταματήσουν οι απολύσεις
  • Την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων Βίκυς Κωστοπούλου και Χάρη Σιδέρη
  • Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος της επινοικιαζόμενης εργασίας, πρόσληψη των συναδέλφων από τη Vodafoneγια την οποία στην πραγματικότητα εργάζονται
  • Αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας
  • Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον

Ενεργειακοί Επιθεωρητές – Λέμε ΟΧΙ στο συνεχή κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων με συνεχείς πιστοποιήσεις μέσω εξετάσεων

Στις 30 Ιουνίου λήγουν οι άδειες των 20000 ενεργειακών επιθεωρητών και θα συνεχίσουν να εκδίδουν πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης μόνο οι 200 οι οποίοι πιστοποιήθηκαν από το ΤΕΕ μέσω εξετάσεων. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί άμεσα τους 20000 ενεργειακούς επιθεωρητές αλλά και όλους τους μηχανικούς. Το ζήτημα δεν είναι μόνο τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης. Πρέπει να μην επιτρέψουμε το συνεχή κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων με συνεχείς πιστοποιήσεις μέσω εξετάσεων.
Έχουμε αγωνιστεί πολλά χρόνια ώστε το δίπλωμα που αποκτάει ο μηχανικός να του παρέχει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Και αυτό το καταφέραμε, κόντρα σε αυτά που ζητά η «αγορά», δηλαδή τεμαχισμένες και εξειδικευμένες μικροδραστηριότητες για τους μηχανικούς και ουσιαστικά την αποσύνδεση των σπουδών μας από τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβέρνησεων προωθούν μία «αγορά επαγγελματικών προσόντων» κόντρα στα κατοχυρωμένα βάσει του διπλώματός μας πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
Στη διάρκεια αυτής της ολοκληρωτικής διάλυσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, πληρώνουμε πανάκριβα κάποια χαμηλού επιπέδου σεμινάρια σε ιδιωτικά κέντρα και στη συνέχεια ξαναπληρώνουμε ακριβά για να εξεταστούμε ώστε να πιστοποιηθούμε, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εξασκούμε ένα μικρό κομμάτι των δραστηριοτήτων που είχαμε έως τώρα δικαίωμα να εξασκούμε.
Στην προσπάθεια αυτή οι κυβερνήσεις βρίσκουν πρόθυμο συμπαραστάτη το ΤΕΕ, το οποίο αντί να ασκεί το ρόλο του ως επιστημονικός συνεργάτης της πολιτείας, προστατεύοντας τα συμφέροντα των μελών του και ολόκληρης της κοινωνίας, γίνεται το δεξί χέρι του συστήματος με τη μετατροπή του σε φορέα πιστοποίησης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.
Σήμερα οι ενεργειακές επιθεωρήσεις είναι η αρχή. Η διοίκηση του ΤΕΕ (παλιά και νέα) έχει εκφράσει τη βούλησή της ώστε σε λίγο συνολικά να ελέγχει και να πιστοποιεί ατομικά επαγγελματικά προσόντα και να κατατάσσει σε βαθμίδες ατομικού επαγγελματικού δικαιώματος τα προσόντα αυτά.
Οι περισσότεροι επιστημονικοί σύλλογοι (Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων), αλλά και άλλοι φορείς που εκπροσωπούν τους μηχανικούς, όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων στους μηχανικούς με συνεχείς πιστοποιήσεις μέσω εξετάσεων, κάλεσαν τους συναδέλφους μηχανικούς να απέχουν από την εξεταστική διαδικασία. Έτσι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 μηνών που το ΤΕΕ διενεργεί τις εξετάσεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, από τους περίπου 20000 ενεργειακούς επιθεωρητές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών, έχοντας πληρώσει από 400 έως 1000 ευρώ ο καθένας για σεμινάρια, ελάχιστοι αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή την εξεταστική διαδικασία και ακόμα λιγότεροι πέτυχαν στις εξετάσεις με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν πιστοποιηθεί μέσω εξετάσεων περίπου 200 ενεργειακοί επιθεωρητές.
Καταφέραμε λοιπόν να ακυρώσουμε τις εξετάσεις στην πράξη μη αποδεχόμενοι τον τρόπο αυτό απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων. Οι αρμόδιοι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης αφουγκραζόμενοι την βούληση των συναδέλφων μηχανικών, έδωσαν 2 προσωρινές παρατάσεις στις άδειες των 20000 ενεργειακών επιθεωρητών, χωρίς βέβαια να κάνουν αυτό που ζητούν οι μηχανικοί και να ακυρώσουν τις εξετάσεις. Η τελευταία παράταση λήγει στις 30 Ιουνίου και υπάρχει ο κίνδυνος χιλιάδες μηχανικοί να βρεθούν αποκλεισμένοι από τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων, χάνοντας ακόμα και αυτό το μικρό εισόδημα που μπορούσαν να έχουν.
Απαιτούμε από τη νέα κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργών να δώσει ένα τέλος στη συνεχή υποβάθμιση των διπλωμάτων μας. Να δώσει ένα τέλος στη συνεχή περικοπή των κατοχυρωμένων  επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και να ακυρώσει τις εξετάσεις που έχουν ήδη ακυρωθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών.