Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Ξεκινούν την Δευτέρα οι κατασχέσεις στις καταθέσεις για χρέη στα Ταμεία

Από Δευτέρα τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια στις τράπεζες - Χέρι στις καταθέσεις οφειλετών βάζει το ΚΕΑΟ. Πρώτη φορά "αριστερές" κατασχέσεις...

Από τη Δευτέρα ξεκινάει η αποστολή των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων για δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες, που έχουν οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η διαδικασία θα πραγματοποιείται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), σε συνεργασία με τις τράπεζες, καθώς «ξεπαγώνει» η διαδικασία κατασχέσεων, που είχε διακοπεί από τον περασμένο Ιούλιο και μετά λόγω capital controls. 
Οι τράπεζες , που σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στην διαδικασία δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς τα Ταμεία είναι: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Unicredit Bank και Aegean Baltic Bank. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του dikaiologitika.gr, η επόμενη λίστα τραπεζών, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και η Eurobank θα ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα, μία εβδομάδα μετά, στις 14 Δεκεμβρίου. 
Ουσιαστικά με τη διαδικασία αυτή, παρακάμπτεται ο χρήση δικαστικού επιμελητή και μειώνεται σημαντικά ο χρόνος κατάσχεσης ποσών, για να καλυφθεί είτε μέρος, είτε το σύνολο της οφειλής. Μετά τη λήξη της αναστολής στην διαδικασία κατασχέσεων που είχε ξεκινήσει η Εφορία, λόγω capital controls, ακολουθείται η ίδια διαδικασία και για τις οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. 
Σε πρώτη φάση, την ερχόμενη Δευτέρα, θα γίνει η ηλεκτρονική αποστολή περίπου 50 κατασχετηρίων για να διαπιστωθεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος. Στη συνέχεια, το όριο που έχει τεθεί είναι να γίνεται σε καθημερινή βάση, αν χρειάζεται, αποστολή έως και 600 κατασχετηρίων ανά Πιστωτικό Ίδρυμα. 
Στην εγκύκλιο του ΚΕΑΟ τονίζεται ότι, εντάσσονται άμεσα στην ηλεκτρονική διαδικασία τα τέσσερα Περιφερειακά Κέντρα (Α' και Β' Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης), καθώς επίσης και τα δεκαεπτά Περιφερειακά Υποκαταστήματα Ι.Κ.Α, στα οποία συστάθηκαν και λειτουργούν Τμήματα Κ.Ε.Α.Ο. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΚΕΑΟ, έχουν ενταχθεί στα μητρώα του, για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, συνολικά 275.857 περιπτώσεις οφειλετών, είτε φυσικών, είτε νομικών προσώπων. Με δεδομένο ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν απομείνει στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών 85.749 οφειλέτες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 190.108 περιπτώσεις οφειλετών, στους οποίους μπορεί να υπάρξει η επίδοση, του σχετικού ηλεκτρονικού κατασχετηρίου. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας, είτε να σπεύσουν να ρυθμιστούν, είτε να εξοφλήσουν άμεσα ένα μέρος ή το σύνολο της οφειλής τους. 
Καινοτόμα στοιχεία της νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας αποτελούν: *Η αντικατάσταση της χειρόγραφης υπογραφής των κατασχετηρίων με τη χρήση προηγμένης ψηφιακής υπογραφής. *Η έκδοση, σε περίπτωση οφειλετών Νομικών Προσώπων, και μεμονωμένου κατασχετηρίου ανά ΑΦΜ αλληλέγγυα ευθυνόμενου φυσικού/νομικού προσώπου για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών του οφειλέτη Νομικού Προσώπου. *Η απόδοση από τα Πιστωτικά Ιδρύματα μέσω της ΔΙΑΣ ΑΕ τυχόν κατασχεθέντων χρηματικών ποσών με τη χρήση Ταυτότητας Οφειλής Κατασχετηρίου ( Τ.O.K.), η οποία αποτελεί έναν μοναδικό κωδικό αριθμό μονοσήμαντα συνδεόμενο με τον Πίνακα Χρεών του κατασχετηρίου. 
Η εν λόγω εφαρμογή είναι προσβάσιμη μόνο από τους κατάλληλα παραμετροποιημένους υπολογιστές Ο.Π.Σ. των προαναφερθέντων προσώπων. Αντίθετα, η υπογραφή των κατασχετηρίων από τους Προϊσταμένους Δ/νσης των λοιπών εβδομήντα δύο Τοπικών Υποκαταστημάτων Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., η κοινοποίηση αυτών στα Π.Ι., και η παραλαβή από αυτά της Δήλωσης Τρίτου πραγματοποιείται, προς το παρόν, χωρίς καμία παρέκκλιση από τη συνήθη, μη ηλεκτρονική, έντυπη διαδικασία. 
Δεδομένου ότι η ψηφιακή υπογραφή και ηλεκτρονική αποστολή των κατασχετηρίων είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τα ανωτέρω, για τις εντασσόμενες υπηρεσίες ΙΚΑ-ΚΕΑΟ, τα συμπεριλαμβανόμενα στην προαναφερθείσα λίστα Π.Ι., από την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας κι εντεύθεν, δεν θα παραλαμβάνουν έντυπα κατασχετήρια. Αντίθετα, τα εν λόγω εντασσόμενα Π.Ι. δεν νομιμοποιούνται να αρνηθούν την παραλαβή έντυπου κατασχετηρίου από τις υπηρεσίες ΙΚΑ, οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί προς το παρόν στην α' φάση του έργου. Προς αποφυγή παρερμηνειών, η Κεντρική Υπηρεσία ΚΕΑΟ έχει αποστείλει στον φορέα εκπροσώπησης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σχετική κατάσταση με τις υπηρεσίες ΙΚΑ, οι οποίες εξακολουθούν να κοινοποιούν τα κατασχετήρια σε έντυπη μορφή, προς ενημέρωση των μελών της. Τα προαναφερθέντα ισχύουν και για κάθε περίπτωση νέας ένταξης Πιστωτικού Ιδρύματος στην α' φάση του εν λόγω έργου.

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου