Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Ντοκουμέντο: Οι παραστρατιωτικές επιχειρήσεις της CIA στην Ελλάδα

Το πρώτο από μία σειρά ντοκουμέντων για την δράση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από εδώ



CIA large (2)_1
Στις 30 Αυγούστου 1949 καταλήφθηκε από τις δυνάμεις του εθνικού στρατού το Κάμενιτς, μ΄ αποτέλεσμα να λήξουν και επίσημα οι πολεμικές επιχειρήσεις του Εμφύλιου Πολέμου. Μία ημέρα νωρίτερα, έπειτα από σφοδρό βομβαρδισμό, στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και βόμβες Ναπάλμ, είχε καμφθεί η άμυνα των ανταρτών στο Γράμμο.

Για την ημέρα αυτή, που επισφράγισε την πρώτη φάση του ψυχρού πολέμου, δύο πράκτορες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, οι Neil “Billy” McLean  και Julian Amery, είχαν μία συγκεχυμένη εικόνα. Τις ειδήσεις τις μάθαιναν από το ραδιόφωνο ή από τις συζητήσεις στο λόμπι του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», όπου είχαν καταλύσει.

Οι McLean και Amery, την περίοδο του πολέμου ήταν οι «σύνδεσμοι αξιωματικοί» των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλβανία, όπου βρίσκονταν σε άμεση επαφή, εκτός των άλλων, και με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό του Εμβέρ Χότζα. Αν και ήταν άριστοι γνώστες της κατάστασης στα Βαλκάνια, εν τούτοις, δεν είχαν εμπλακεί, άμεσα τουλάχιστον, στον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα.

Ο McLean το 1942 μετείχε στις ειδικές επιχειρήσεις των Άγγλών στην Αίγυπτο, τη Συρία και την Παλαιστίνη. Το 1943 είχε πέσει μαζί με το διοικητή του David Smiley με αλεξίπτωτο στη βόρεια Ελλάδα, απ΄ όπου πέρασαν στην Αλβανία και ήρθαν σε επαφή με τον Εμβέρ Χότζα. Οι David Smiley, Mc Lean και Amery, κατά την παραμονή τους στην Αλβανία τους αποκαλούσαν «Οι τρείς σωματοφύλακες». Ο David Smiley γράφει στο βιβλίο του «Arabian»για τον McLean «Όμορφο ξανθό αγόρι, 25 χρονών (σ.σ. το 1943), εξωστρεφής, με λοφίο. Απέκτησε την εμπειρία του μη συμβατικού πολέμου κατά τη διάρκεια του 1941 στην Αιθιοπία. Διαθέτει ασυνήθιστο θάρρος, κοφτερό μυαλό και μεγάλη φυσική αντοχή. Έχει τα πάντα για να γίνει ηγέτης των ανταρτών». Το 1948 εντάχθηκε στο ΜΙ6 ενώ μετά την αποχώρησή του θα εκλεγεί βουλευτής με το συντηρητικό κόμμα.

Μπλόκο στο Λάτση για το Ελληνικό

του Πάνου Τότσικα
MΠΛΟΚΟ ΣΤΟΝ ΛΑΤΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Σημαντικές εξελίξεις και αναταραχές προκαλεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μπλοκάρει την υπογραφή της Σύμβασης πώλησης του 100 % των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία Lamda Development του Ομίλου Λάτση.
Ως γνωστόν, ύστερα από έναν απερίγραπτης φαιδρότητας «διαγωνισμό», το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να αναθέσει στον μοναδικό τελικά «διαγωνισθέντα», στον Όμιλο Λάτση, την εκμετάλλευση για 99 χρόνια της έκτασης των 6.204 στρεμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και των 3, 5 χιλιομέτρων της παραλίας του Αγίου Κοσμά.
Μέχρι σήμερα, η προς υπογραφή σύμβαση μεταξύ του Ομίλου Λάτση και του ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει δημοσιοποιηθεί, παρά αποσπασματικά και επιλεκτικά. Ούτε καν στους βουλευτές που την ζήτησαν δεν δόθηκε. Γι’ αυτό τα γνωστά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, διοχετεύουν κατά καιρούς παραπλανητικές και καθησυχαστικές πληροφορίες, που αφορούν δευτερεύοντα ζητήματα, αποσιωπώντας την ουσία αυτής της σύμβασης, η οποία θεωρείται επτασφράγιστο μυστικό.
Κατά τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συμβούλιο (Ζ’ κλιμάκιο), προέκυψαν μια σειρά πολύ σοβαρά ζητήματα σχετικά με τον «διαγωνισμό» της πώλησης του Ελληνικού, που αφορούσαν την παραβίαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού. Ακόμη, στην Β’ φάση του διαγωνισμού, τροποποιήθηκαν όροι της πρόσκλησης υποβολής ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από όσους είχαν ήδη αποκλειστεί και να περιοριστεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό μόνο σε οικονομικούς φορείς που είναι νομικά πρόσωπα και σε ενώσεις ή κοινοπραξίες τους. Δηλαδή το Ελεγκτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η διαδικασία ανάδειξης πλειοδότη δεν ήταν νόμιμη, που αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του Ομίλου Λάτση δεν είναι νόμιμη.
Και ενώ το ΤΑΙΠΕΔ μιλούσε για «τυπικά και τεχνικά προβλήματα», ο Όμιλος Λάτση διοχέτευσε στα ΜΜΕ ότι «δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την πορεία της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, μετά την απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και ότι οι αποφάσεις αυτές είναι συνηθισμένες στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου για τις περισσότερες αποκρατικοποιήσεις. Ακόμη, παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ προέβλεψαν ότι η απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου θα ανατραπεί στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συμβουλίου, όπως έγινε και σε άλλες πωλήσεις ακινήτων του Δημοσίου, παραβλέποντας ότι αυτή τη φορά το Ελεγκτικό Συνέδριο θέτει θέμα νομιμότητας του διαγωνισμού.
Όμως, πέραν της νομιμότητος επί της διαδικασίας του διαγωνισμού, τέθηκαν και μια σειρά άλλα, πολύ σημαντικά ζητήματα. Η πρόεδρος του Ζ’ κλιμακίου, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Μαυρουδή, έθεσε θέμα αποτίμησης των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε, η οποία έπρεπε να γίνει πριν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ακόμη έθεσε το ζήτημα αν η ελεγχόμενη συναλλαγή είναι επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο και είχε την άποψη ότι δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, ως προς την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την εφαρμογή της χρηστής δημοσιονομικής διοικήσεως.
Η «Επιτροπή Αγώνα» και το «δημόσιο συμφέρον»

Η κουκουβάγια της σοφίας, το «Ισλαμικό Κράτος» και η εποχή μας, του Νόαμ Τσόμσκι

Από εδώ

Δεν είναι ευχάριστο να αναλογιζόμαστε ποιες σκέψεις μπορεί να περνούν από το μυαλό της Γλαύκας Αθηνάς -της κουκουβάγιας της σοφίας-, σαν πέφτει το σούρουπο κι εκείνη καταπιάνεται με το έργο της ερμηνείας της εποχής του ανθρώπινου πολιτισμού που μπορεί να πλησιάζει στο άδοξο τέλος του.

Η εποχή που άρχισε περίπου πριν από 10.000 χρόνια στην Εύφορη Ημισέληνο[1], επεκτάθηκε από τα εδάφη του Τίγρη και του Ευφράτη, μέσω της Φοινίκης στην ανατολική ακτή της Μεσογείου στην κοιλάδα του Νείλου, και από εκεί στην Ελλάδα και όχι μόνο. Αυτό που συμβαίνει στην εποχή μας σε αυτή την περιοχή μάς δίνει επώδυνα μαθήματα για τα βάθη της αβύσσου στα οποία τα είδη μπορούν να καταδυθούν.

Η γη του Τίγρη και του Ευφράτη μετατράπηκε σε πεδίο σκηνών ανείπωτης φρίκης τα τελευταία χρόνια. Η επίθεση των Τζορτζ Ο. Μπους και Τόνι Μπλερ το 2003, την οποία πολλοί Ιρακινοί συγκρίνουν με τις επιδρομές των Μογγόλων του 13ου αιώνα, ήταν ένα ακόμη θανατηφόρο χτύπημα. Καταστράφηκε ό,τι είχε απομείνει από τον Μπιλ Κλίντον -με τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ- και καταδικάστηκε ως «γενοκτονική» από τους επιφανείς διπλωμάτες Ντένις Χάλιντεϊ και Χανς φον Σπόνεκ, που παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι αποκαλυπτικές εκθέσεις των Χάλιντεϊ και φον Σπόνεκ είχαν τη συνήθη μεταχείριση που επιφυλάσσεται για τα ανεπιθύμητα περιστατικά όταν έρχονται στο φως.

Μία από τις τρομερές συνέπειες της εισβολής των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου περιγράφεται στον «οπτικό οδηγό για την κρίση στο Ιράκ και τη Συρία», που δημοσιεύτηκε στους New York Times: η ριζική αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη, μετέτρεψε τις μικτές και ήσυχες γειτονιές του 2003 σε σεκταριστικούς θύλακες βουτηγμένους στο μίσος. Οι συγκρούσεις που μαίνονται έχουν πλέον εξαπλωθεί και απειλούν λυσσαλέα να κατακερματίσουν ολόκληρη την περιοχή.

Μεγάλο μέρος της περιοχής του Τίγρη και του Ευφράτη βρίσκεται στα χέρια του ISISπου αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος και αποτελεί μια ζοφερή καρικατούρα της εξτρεμιστικής μορφής του ριζοσπαστικού Ισλάμ, που εδρεύει στη Σαουδική Αραβία. Ο Πάτρικ Κόκµπερν, ανταποκριτής της εφημερίδας The Independent και ένας από τους πιο πεπειραμένους αναλυτές του ISIS, τον περιγράφει ως «μια εξαιρετικά αποτρόπαιη, σεχταριστική και ποικιλοτρόπως φασιστική οργάνωση, που δολοφονεί όποιον δεν πιστεύει στον δικό της αυστηρό τρόπο λατρείας του Ισλάμ».

Ο Κόκµπερν επισημαίνει επίσης την αντίφαση στην αντίδραση της Δύσης για την εμφάνιση του ISIS: την ίδια στιγμή που προσπαθεί να αναχαιτίσει την προέλασή του στο Ιράκ, αποδυναμώνει τον μεγαλύτερο αντίπαλό του στη Συρία, το σκληρό καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ. Εν τω μεταξύ, ένα σημαντικό εμπόδιο για την εξάπλωση της πανούκλας του ISIS στο Λίβανο είναι η Χεζμπολάχ, ένας μισητός εχθρός των ΗΠΑ και του συμμάχου τους ,του Ισραήλ. Και για να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα, οι ΗΠΑ και το Ιράν μοιράζονται τώρα και με άλλους την δικαιολογημένη ανησυχία τους για την ενίσχυση του ισλαμικού κράτους σε αυτή την εξαιρετικά εύφλεκτη περιοχή.

Σε πηχτό σκοτάδι έχει βυθιστεί και η Αίγυπτος, κάτω από μια στρατιωτική δικτατορία που συνεχίζει να έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Η μοίρα της Αιγύπτου δεν ήταν γραμμένη στα άστρα. Για αιώνες, ήταν εφικτές εναλλακτικές πορείες που συχνά ένα βαρύ αυτοκρατορικό χέρι έκλεινε το δρόμο τους.

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Συναυλία και Ποδηλατοπορεία για το Ελληνικό, 13/9

Ξεκινάει από τη στάση Μετρό Ελληνικό, κάνει τον κύκλο του πρώην αεροδρομίου καταλήγει στην πλατεία Σουρμένων


LivePodilatoporeiaElliniko
Η ανακοίνωση - κάλεσμα:
Καλούμε σε ποδηλατοπορεία (στάση μετρό Ελληνικό) και συναυλία
(πλατεία Σουρμένων,πρόσβαση από μετρό Ελληνικού) το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου.
Ποδηλατοπορεία (17:00):
Ξεκινάει από τη στάση Μετρό Ελληνικό, κάνει τον κύκλο του πρώην αεροδρομίου καταλήγει στην πλατεία Σουρμένων
Συναυλία (18:00): ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ
REMI – RADIOSOL – ΒΑΣΙΛΙΚΗ – ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ – INDICO – ΑΕΡΑ ΠΑΤΕΡΑ – ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ&ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ – ENCARDIA – ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ

Η «ανάπτυξη» ήρθε και στα νότια. Το success story τώρα και στις γειτονιές μας. Το Ελληνικό είναι ένα βήμα πριν πουληθεί. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, τα κανάλια θριαμβολογούν, ο Λάτσης τρίβει τα χέρια του από χαρά. Τα κέρδη του γιγαντώνονται. Όλα αυτά σε μια κοινωνία συσσιτίων, αυτοκτονιών, φόβου, καταστολής και εργασιακού μεσαίωνα.
Παρ’ολα αυτά και σε πείσμα όλων αυτών που σχεδιάζουν ένα πάρκο για τους λίγους, ο αγώνας των κατοίκων αλλά και όλων όσων ονειρεύονται ένα μέλλον μακριά από τη λογική του κέρδους και της εκμετάλλευσης συνεχίζεται. Μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια εκποίησης του Ελληνικού, αν χαράξουμε μια αγωνιστική πορεία ενάντια σε λογικές ανάθεσης και διαχείρισης «από τα πάνω», σε ένα κίνημα οριζόντιο και αδιαμεσολάβητο «από τα κάτω». Εμείς οι ίδιοι να μετατρέψουμε και να συνδιαμορφώσουμε το Ελληνικό σε μια έκταση που θα ταιριάζει στις δικές μας κοινωνικές ανάγκες, σε μια έκταση που θα ανήκει σε όλους/όλες!
Να παλέψουμε, ώστε το Ελληνικό να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου με ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο και την παραλία για όλους. Να μην επιτρέψουμε καμία οικοπεδοποίηση και καμία επιχειρηματική δραστηριότητα εντός του χώρου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο απαιτούμε:
Πάρκο υψηλού πρασίνου
Καμία οικοπεδοποίηση
Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα σε βάρος της ζωής και της ελευθερίας μας
Ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο & στην παραλία
Προάσπιση των κοινωνικών υπηρεσιών
Το Ελληνικό μας ανήκει.
Ο αγώνας στα χέρια των κατοίκων.
Συνέλευση Δράσεων για το Ελληνικό
suneleusi-drasewn-elliniko.espivblogs.net /
suneleusi-drasewn-elliniko@espiv.net

Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης στο Πέραμα - Σάββατο 13 Σεπτέμβρη


Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης στο Πέραμα
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη
Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος 
(Τέρμα Περάματος/Καραβάκια)

Εργαστήρι Stencil - Graffiti [5.30μμ]

Συζήτηση [6.00μμ]
Αίτια για την έξαρση του φασιστικού φαινομένου. Τρόποι και μορφές δράσεις για να εξαλείψουμε τους ναζί από τους εργασιακούς χώρους, τα σχολεία και τις γειτονιές μας.
  • Περικλής Κοροβέσης - συγγραφέας 
  • Άντα Ψαρρά - δημοσιογράφος
  • Εργαζόμενος Ζώνης
  • Εκπαιδευτικός


Συναυλία [8.30μμ]
Radiosol
Group PάrΩdy
Φράξια/Duoyu
Tension Horror
Monimos Katoikos

Αντιφασιστικός Συντονισμός Συλλογικοτήτων

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη χορήγηση επιδόματος τοκετού στο ΤΣΜΕΔΕ

Από εδώ

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη χορήγηση επιδόματος τοκετού
Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη χορήγηση επιδόματος τοκετού
Στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων-Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη, προκειμένου να χορηγηθούν κατά το χρονικό διάστημα πριν από την ένταξη του τομέα στον ΕΟΠΥΥ τα επιδόματα τοκετού, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο τότε ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την κάλυψη της μαιευτικής περίθαλψης.
Ύστερα από τη διερεύνηση πολλών αναφορών για προβλήματα στον παραπάνω ασφαλιστικό φορέα που αφορούσαν κυρίως το επίδομα τοκετού για δίδυμη κύηση και την καταβολή ενός επιπλέον ποσού, σε περίπτωση που ο τοκετός γινόταν σε δημόσιο νοσοκομείο, η ανεξάρτητη αρχή, υποστήριξε -στην άρνηση του ΕΤΑΑ να καταβάλει τα συγκεκριμένα επιδόματα- πως θα πρέπει να εφαρμοστούν όσα προβλέπονταν από τις αποφάσεις της ΔΕ Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων, εφόσον τα δικαιώματα των ασφαλισμένων είχαν θεμελιωθεί στη διάρκεια του παλαιού καθεστώτος, δηλαδή, πριν το συγκεκριμένο ταμείο ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.
Έπειτα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, τα ζητήματα τέθηκαν υπόψη της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών του ΕΤΑΑ, η οποία γνωμοδότησε υπέρ της θέσης της αρχής και εκδόθηκαν θετικές αποφάσεις για τα αιτήματα των ασφαλισμένων.

Ξεκινούν οι συμψηφισμοί χρεών προς τα Ταμεία με επιστροφές φόρου - ΦΠΑ

Αναδημοσίευση από την Καθημερινή. Από σήμερα θα σταματήσουν οι επιστροφές Φόρου, ΦΠΑ κλπ από όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία (περιλαμβάνεται και το ΤΣΜΕΔΕ). Τη βρώμικη δουλειά θα την κάνει για άλλη μια φορά το ΚΕΑΟ, το οποίο όπως φαίνεται και από τον πίνακα που ακολουθεί, έχει ήδη στοιχεία και από το ΤΣΜΕΔΕ.
Ενεργοποιείται με σημαντική καθυστέρηση από σήμερα η διαδικασία αυτόματων συμψηφισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ ασφαλιστικών Ταμείων και εφορίας. Με στόχο την είσπραξη 150 εκατ. ευρώ εντός του 2014, για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών οργανισμών, από σήμερα κιόλας, τίθεται σε ισχύ η διάταξη νόμου που προβλέπει τη διασταύρωση στοιχείων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, ταμείων και Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), προκειμένου να γίνει συμψηφισμός των χρεών με τις επιστροφές. Η έναρξη της διαδικασίας είχε προβλεφθεί για τον Ιούλιο του 2014, όμως υπήρξε δυσκολία στις διασταυρώσεις μεταξύ του ΚΕΑΟ και των Ταμείων, για να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς που χρωστούν εισφορές δικαιούνται και επιστροφή φόρου. Ομως η δραματική υστέρηση στα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών οδήγησε στην απόφαση για άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι διαδικασίες ξεκινούν άμεσα, από σήμερα, για το σύνολο των ασφαλιστικών οργανισμών πλην ΟΓΑ. Στόχος είναι η είσπραξη 50 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, για τον ΟΓΑ, ο συμψηφισμός θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, μήνα κατά τον οποίο καταβάλλονται αποζημιώσεις προς τους αγρότες μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Εκτιμάται ότι, περίπου 800.000 φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου ή ΦΠΑ θα περάσουν από κόσκινο, προκειμένου να ελεγχθεί εάν έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, για τον συμψηφισμό θα ακολουθείται η εξής διαδικασία:

1. Η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (εφεξής ΔΗΛΕΔ) αποστέλλει ανά 15 ημέρες στο ΚΕΑΟ, το ηλεκτρονικό αρχείο επιστροφών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.
2. Το ΚΕΑΟ σε συνεργασία με τα Ταμεία διενεργεί τις απαραίτητες διασταυρώσεις και αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών αποκλειστικά σε προθεσμία 15 ημερών από την παραλαβή του ηλεκτρονικού αρχείου, τα χρεωστικά υπόλοιπα για κάθε αριθμό φορολογικού μητρώου ασφαλισμένου ανά Ταμείο.
3. Για τις περιπτώσεις χρεωστικού υπόλοιπου, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενημερώνει τις ΔΟΥ, μέσω του TAXIS, εντός 5 ημερών, και αυτές προβαίνουν άμεσα σε παρακράτηση προς συμψηφισμό του συνόλου της επιστροφής και μέχρι του ύψους των οφειλών. Στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερα του ενός Ταμεία, το ποσό της επιστροφής διαμοιράζεται αναλογικά.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νόμο 4254 του 2014, τα Ταμεία παρακρατούν τα οφειλόμενα ποσά από τις πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και Α.Ε. του δημόσιου τομέα, κατ’ ανώτατο όριο μέχρι το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του κάθε Ταμείου, και όχι το σύνολο των εισφορών.

Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, 26 βουλευτές της Ν.Δ., όλοι από την περιφέρεια και οι ίδιοι που στο παρελθόν πρωτοστάτησαν για τη μείωση των επιβαρύνσεων στον ενιαίο φόρο ακινήτων της περιφέρειας, κυρίως για τα αγροτεμάχια χαρακτηρίζουν την παρακράτηση «κατάσχεση» και ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, να μην προχωρήσουν σε τέτοιες πρακτικές είσπραξης χρεών, από τους αγροτοκτηνοτρόφους, οι οποίοι επιβιώνουν πολύ δύσκολα. Ζητούν δε, να εφαρμοστεί το ακατάσχετο των επιδοτήσεων, ενισχύσεων, επιστροφής ΦΠΑ, ενιαίας ενίσχυσης, εξισωτικής αποζημίωσης και χρημάτων για εφαρμογή προγραμμάτων.

Κακώς κόβεται η υπερβάλλουσα (προσωπική) διαφορά από τους νέους φορείς υποδοχής

ΚΑΚΩΣ κόβεται η υπερβάλλουσα (προσωπική) διαφορά από τους νέους φορείς υποδοχής
Η πλειοψηφία των υπεύθυνων μισθοδοσίας ΚΑΚΩΣ κόβουν την υπερβάλλουσα (προσωπική) διαφορά γιατί υπάρχει πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή οποία αναφέρει ότι: 

η υπερβάλλουσα του 25% μείωση των συνολικών μηνιαίων αποδοχών τους, μετά την ένταξή τους στους νέους βαθμούς και μισθολογικά κλιμάκια του ν.4024/2011, σε σχέση με τις μηνιαίες συνολικές αποδοχές που ελάμβαναν ένα μήνα πριν από την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου, βάσει του προϊσχύοντος μισθολογικού νόμου 3205/2003, διότι η εν λόγω διαφορά μείωσης -η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των παροχών που συνθέτουν την έννοια των μηνιαίων αποδοχών του ν.4024/2011 - δεν καταβάλλεται στους εν λόγω υπαλλήλους ως διαφορά που προέκυψε από τις τυχόν επιπλέον αποδοχές που αυτοί ελάμβαναν λόγω της θέσης που κατείχαν στο φορέα από το οποίο μετατάσσονται σε σχέση με τις αποδοχές που δικαιούνται να λάβουν από τη θέση του φορέα στον οποίο μετετάγησαν, δεν συναρτώνται δηλαδή με την κατοχή της θέσης αυτής, αλλά καταβάλλεται εξαιτίας της μείωσης των αποδοχών που λάμβαναν με τον προηγούμενο μισθολογικό νόμο, ανεξαρτήτως του φορέα στον οποίο υπηρετούσαν, λόγω της ένταξής του στους βαθμούς και τα μισθολογικά κλιμάκια των βαθμών του νέου μισθολογικού νόμου. Επομένως, η προβλεπόμενη στην παρ.2 του άρθρου 29 του ν.4024/2011 υπερβάλλουσα μείωση εξακολουθεί να καταβάλλεται στους δικαιούμενους αυτήν υπαλλήλους που μετατάσσονται και στη νέα τους θέση και μάλιστα στο ύψος που αυτή είχε διαμορφωθεί κατά την 31.10.2012, οπότε και ανεστάλη η εφαρμογή της περίπτωσης β΄ του τελευταίου εδαφίου της παρ.2 του άρθρου 29.

Θα ακολουθήσει ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.
Ολόκληρο το κείμενο της Πράξης του Ελεγκτικού συνεδρίου:

ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ I ΤΜΗΜΑ

ΠΡΑΞΗ 211/2013

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Αλιέντε: Ένας πρόεδρος που πέθανε με τ΄ όπλο στο χέρι για τον λαό του (11/09/1973)


Η 11η Σεπτεμβρίου δεν είναι μαύρη επέτειος μόνο για τους Δίδυμους Πύργους. Την ίδια ημέρα το 1973 ο στρατηγός Αγκούστο Πινοσέτ μαζί με παραστρατιωτικές ομάδες εισέβαλε στο προεδρικό μέγαρο, έριξε τον Σαλβαδόρ Αλιέντε και οδήγησε τη Χιλή στα 17 πιο μαύρα χρόνια της ιστορίας της. 
 Η ιστορία λέει ότι ο Αλιέντε αυτοκτόνησε πριν τον συλλάβει ο στρατός του Πινοσέτ με ένα όπλο που λέγεται πως του είχε δωρίσει ο Φιντέλ Κάστρο. 


Ακολουθεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μαζικές εκτελέσεις, άγρια βασανιστήρια, συλλήψεις. 

Οδηγούσαν τους... αντιφρονούντες σε στάδιο του Σαντιάγο. Είτε τους εκτελούσαν είτε τους βασάνιζαν. 
Όσοι εκτελούνταν, τους έβαζαν σε αεροπλάνα και τους πετούσαν στη θάλασσα. Χιλιάδες δολοφονήθηκαν. Χιλιάδες εξαφανίστηκαν από προσώπου γης.
Το κείμενο από το www.americalatina.com.gr περιλαμβάνει και το τελευταίο διάγγελμά του:
Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε έδωσε τη ζωή του για τη Χιλή, την πατρίδα του. Ιδρυτής του Χιλιανού Σοσιαλιστικού Κόμματος, βουλευτής από τα 28 του, ένας φωτισμένος νεαρός αστός που ακούραστος γύρισε ολόκληρη την χώρα του, για να ακούσει, να συζητήσει, να πείσει.


Στις 4 Νοεμβρίου του 1970 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με έναν σχεδόν εμμονοληπτικό σεβασμό στην Δημοκρατία και τους θεσμούς, αφιέρωσε την ίδια την ύπαρξη του στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της πατρίδας του.


Η αγάπη του για την Δημοκρατία 

Η ανάληψη της εξουσίας από τον Αλιέντε ήταν ένα γεγονός πιο ανατρεπτικό και από το πρόσφατο "χαστούκι" της κουβανικής Επανάστασης. 
Ένας ποταμός αμερικανικών δολαρίων ξοδεύτηκε για την αποσταθεροποίηση της χώρας, για την οργάνωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος. 

Για τον Αλιέντε οι δημοκρατικοί κανόνες ήταν απαραβίαστοι. 
Έπρεπε να πολεμήσει τους αντιπάλους του με νόμιμα μέσα, να κερδίσει χρόνο για να πείσει τον κόσμο. Πλήρωσε με τη ζωή του την αγάπη του για τον σεβασμό του νόμου, γι ατην Δημοκρατία.


Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 το στρατιωτικό πραξικόπημα του Αουγούστο Πινοσέτ άλλαξε την ιστορία της χώρας. Ο Αλιέντε λίγες ώρες μετά το πραξικόπημα έκανε διάγγελμα προς τον χιλιανό λαό και αμέσως μετά αυτοκτόνησε. Η Χιλή μπήκε σε ένα βαθύ φασιστικό σκοτάδι που κράτησε πάνω από 17 χρόνια. 




"Ίσως αυτή είναι η τελευταία μου ευκαιρία να σας μιλήσω.

 Η Αεροπορία βομβάρδισε τους πύργους αναμετάδοσης του Ράδιο Πορτάλες και του Ράδιο Κορπορασιόν. Τα λόγια μου δεν εκφράζουν πίκρα αλλά απογοήτευση. Ας αποτελέσουν την ηθική καταδίκη για αυτούς που καταπάτησαν τον όρκο τους. Είναι στρατιώτες της Χιλής. Ηγήτορες. Ο Ναύαρχος Μερίνο, αυτοδιορισμένος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων και ο κύριος Μεντόζα,αυτοδιορισμένος Γενικός Διευθυντής της Αστυνομίας, ένας κόλακας ο οποίος μέχρι χθες υποκρινόταν πίστη και αφοσίωση στην κυβέρνηση. 

 

Χορήγηση αναλογίας εφάπαξ από το ΤΣΜΕΔΕ


Πρόσφατα, συνάδελφοι μας ενημέρωσαν ότι οι μηχανικοί που μονιμοποιήθηκαν ενώ είχαν προηγούμενα ασκήσει ελεύθερο επάγγελμα ή ήταν συμβασιούχοι (δηλαδή έχουν πληρώσει εισφορές υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού του ΤΣΜΕΔΕ κάποια χρόνια, έστω λιγότερα από 10), δικαιούνται, για τα χρόνια αυτά, εκτός του δικαιώματος μεταφοράς τους σε επικουρικό ταμείο του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ ή ΜΤΠΥ) και αναλογία του εφάπαξ που χορηγεί το ΤΣΜΕΔΕ.

Το θέμα αυτό το ΤΣΜΕΔΕ το κρατούσε "κρυφό" για ευνόητους λόγους.

Αναρτούμε ένα υπόδειγμα της αίτησης για τη χορήγηση της αναλογίας του εφάπαξ από το ΤΣΜΕΔΕ με σκοπό να γίνει γνωστό σε όλους τους ενδιαφερόμενους, "παλιούς" (πριν το 1993) ασφαλισμένους, που έχουν ήδη βγει ή πρόκειται να βγουν στη σύνταξη.

Επισημαίνουμε ότι, όπως μας ενημέρωσαν από το αρμόδιο Τμήμα Διαδοχικής Ασφάλισης του ΤΣΜΕΔΕ, (το οποίο βρίσκεται στον 3ο όροφο στο βάθος αριστερά όπως μπαίνεις), η υπόθεση αφορά όσους μηχανικούς μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους δεν έχουν εξαγοράσει τα χρόνια πριν τη μονιμοποίηση για καταβολή εφάπαξ παροχής από το Δημόσιο (ΤΠΔΥ) ή από άλλον κύριο φορέα, αν και υπάρχει και η άποψη ότι θα πρέπει να καταβληθεί και σ' όσους έχουν κάνει εξαγορά, δεδομένου ότι το εφάπαξ είναι αμιγώς ανταποδοτικός λογαριασμός.

Τρία ποτάμια αυτοκινητόδρομος!

Της Χαράς Τζαναβάρα από την ΕφΣυν

Με τις ευλογίες του υπουργείου Περιβάλλοντος λεηλατούνται οι κοίτες των ποταμών της Αιγιαλείας για να εξασφαλιστούν φθηνότερα αδρανή υλικά για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Πατρών.

Με απόφαση της 3/6/2014, που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Μανιάτη και ενώ οι αμμοληψίες είχαν ήδη ξεκινήσει, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι με βάση τους οποίους δίνεται άδεια στους εργολάβους της «Ολυμπίας οδού» να πάρουν από την κοίτη των ποταμών Σελινούντα και Μεγανίτη περίπου 600.000 κυβικά αμμοχάλικο, τα οποία φτάνουν το ένα εκατομμύριο, μαζί με αυτά που έχουν ήδη «χρεωθεί» στον ποταμό Κράθη.

H περιβαλλοντική μελέτη

Η αρχική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αυτοκινητόδρομου είχε εγκριθεί το 2006, αλλά με την επανεκκίνηση χρειάστηκε να τροποποιηθεί και, χωρίς να δίνονται εξηγήσεις, οι συνολικές ποσότητες αδρανών υλικών αυξήθηκαν κατά 5 εκατ. κυβικά. Οι λάκκοι που θα δημιουργηθούν, πάντα με βάση την υπουργική απόφαση, προβλέπεται να αναπληρωθούν από τους κατασκευαστές, αλλά μετά από μια εικοσαετία!

Γίνεται πάντως οριοθέτηση της κοίτης των ποταμών ώστε οι αμμοληψίες να εκτελούνται έξω από οικολογικά ευαίσθητες ζώνες, αλλά αυτά φαίνεται να είναι «ψιλά γράμματα» για τους εργολάβους, που έχουν βρει διάφορους τρόπους να καλύπτουν τις παρασπονδίες δεδομένου ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση των εκσκαφών.

Οι συνέπειες όμως είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τις βόρειες ακτές της Πελοποννήσου, οι οποίες με βάση πρόσφατη μελέτη του Πολυτεχνείου θα επηρεαστούν σημαντικά από την κλιματική αλλαγή και εκτιμάται ότι η υποχώρηση της ακτογραμμής θα κυμανθεί από 250 μέτρα έως και 1,3 χλμ.

Αλλη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) εξετάζει τις γεωλογικές ιδιαιτερότητες των ακτών της Αιγιαλείας και επισημαίνει ότι «οποιαδήποτε ανθρωπογενής παρέμβαση σε ενεργές και μη κοίτες ποταμών, καθώς και στις ακτές, θα έχει ως άμεση συνέπεια τη διατάραξη και την απώλεια μικρών οικοσυστημάτων και μικρών θυλάκων γεω-ποικιλότητας και βιοποικιλότητας». Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι διαγράφονται για τους οικισμούς Μαυρίκι και Αχλαδιά, που έχουν δοκιμαστεί και από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και τα εδάφη στη γύρω ορεινή ζώνη παρουσιάζουν μεγάλες κλίσεις, επομένως απειλούνται με διάβρωση.

Γενική Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, 16/9


Υπενθυμίζουμε ότι παράλληλα συνεχίζουμε την απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης μια και η νέα προσφυγή της κυβέρνησης δεν έχει βγάλει ακόμα αποτέλεσμα (και δεν αναμένεται πριν τις 15/9, όπου λήγει και η προθεσμία υποβολής των εκθέσεων αυτοαξιολόγησης).


        Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr


                                                                           Αθήνα, 3 Ιουνίου 2014

 


Αρ. Πρωτ. :4035                                                             
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,
Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην Τακτική Εγκλογοαπολογιστική Γ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ που θα πραγματοποιηθεί:
α) Στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 έως 16:00 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε Παπάγου στάση μετρό Εθνικής Άμυνας) και στην περίπτωση που δεν υπάρχει η προβλεπόμενη από το καταστατικό απαρτία,
β) Στις 10 Σεπτεμβρίου 2014 ημέρα Τετάρτη την ίδια ώρα στον ίδιο χώρο και στην περίπτωση που δεν υπάρχει η προβλεπόμενη απαρτία,
γ) Στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 ημέρα Τρίτη τελική ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.
 


Για το Δ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ακριβές αντίγραφο





Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματέας







Σωτήρης Πελεκάνος                                              Δημήτρης Κλεφτοδήμος

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός                                         Αρχιτέκτων Μηχανικός

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

V for Voucher-ades: η κατάντια του ανέργου



                                            V for Voucherades attack
                                         Τελικά τι ρόλο παίζουντα ΚΕΚ ;

Τα ΚΕΚ είναι οι μεσάζοντες ευρέσεως εργασίας. Διαχειρίζονται τα προσωπικά στοιχεία που τους δίνουμε εμείς οι «ωφελούμενοι» όπως θέλουν, στέλνοντας κατά συρροή τα βιογραφικά, ανεξαρτήτως των επαγγελματικών αντικειμένων των ενδιαφερομένων μήπως και τσιμπήσουν καμιά παραπάνω σύμβαση εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη που υπάρχει. Επιχορηγούνται με πάνω από 1000 € αφορολόγητα το«κεφάλι» και δρουν εν τέλει ως ενοικιαστές ανθρώπων.

Σημείωσε ότι αυτές οι εταιρίες ενοικίασης πληρώνονται πολύ νωρίτερα από εμάς τους «ωφελούμενους» και αποδεσμεύουν τα χρήματα όποτε τους συμφέρει. Όπως ξέρεις, εάν ένας ωφελούμενος διακόψει τη σύμβαση σταματά αυτομάτως και το δικαίωμα είσπραξης των δεδουλευμένων. Με λίγα λόγια, εμείς οι voucher-άδες είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι όταν τα ΚΕΚ παρέλαβαν τη σκυτάλη. Στα ΚΕΚ, πιστοποιημένα από τις «αδιάβλητες» κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, έχει ανατεθεί να μας διακινήσουν στην αγορά, λαμβάνοντας πάνω από 1.000 ευρώ για τον καθένα από εμάς ως μερίδιο μεσάζοντα-δουλεμπόρου από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Εκμεταλλευόμενα την ανάγκη μας για δουλειά και μισθό, μας προωθούν σ' επιχειρήσεις όχι όμως σε συναφή πεδία και τομείς που να πληρούν τα κριτήρια των ωφελουμένων, αλλά όπου βολεύει για να μη χαθούν το πρόγραμμα και τα λεφτά!

Ξεκινά η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων

Πως θα εκδίδεται η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων - Ποια ακίνητα αφορά και ποια είναι η διαδικασία. Από την Ημερησία.Νέα χαράτσια για τους ιδιοκτήτες, νέες επιτυχίες για τους μηχανικούς (μετά τα αυθαίρετα και τα πιστοποιητικά).

Πως θα εκδίδεται η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων - Ποια ακίνητα αφορά και ποια είναι η διαδικασία
Από την ερχόμενη χρονιά ξεκινά η διαδικασία για την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των κτισμάτων της χώρας, δημοσίων και ιδιωτικών, με στόχο όλα τα στοιχεία να αποτυπωθούν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρει το Έθνος, το Σάββατο, προτεραιότητα θα δοθεί στα περίπου 500.000 αυθαίρετα που έχουν (ή θα έχουν) υπαχθεί στους νόμους τακτοποίησης, για τα οποία η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός πενταετίας.
Η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μέσω του νέου θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και θα είναι υποχρεωτική. Ακίνητα χωρίς Ηλεκτρονική Ταυτότητα δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται και μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων προθεσμιών, θα θεωρούνται παντελώς αυθαίρετα.
Η υποβολή ψευδών στοιχείων από τον αρμόδιο μηχανικό θα τιμωρείται αυστηρά με υψηλά πρόστιμα και στέρηση για ορισμένο χρονικό διάστημα της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Kάθε νέο κτίριο θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει ηλεκτρονική ταυτότητα. Σε ό,τι αφορά στα υφιστάμενα, όσα κτίρια ή ιδιοκτησίες ενταχθούν στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα (4178/2013 ή έχουν ενταχθεί στους νόμους 4014/2011 και 3843/2010) οφείλουν να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτιρίου μέσα σε πέντε χρόνια. Όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων τροφοδοτούν αυτομάτως το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας του κτιρίου και δεν χρειάζεται επανυποβολή.Στη ρύθμιση εντάσσονται όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, πλην των τακτοποιημένων αυθαιρέτων, προβλέποντας την υποχρεωτική συμπλήρωση της ταυτότητας ύστερα από κάθε μεταβίβαση και περιοδικούς ελέγχους.
Eπίσης, θα ενημερώνεται από τον αρμόδιο μηχανικό για οποιαδήποτε εργασία στο κτίριο η οποία απαιτεί άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Mε τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, η βεβαίωση μηχανικού και το Πιστοποιητικό Eνεργειακής Aπόδοσης αντικαθίστανται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Kτιρίου ή Iδιοκτησίας, καθώς θα αποτελούν μέρος του.
Στις πολυκατοικίες μπορούν μαζί όλοι οι ιδιοκτήτες να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Ωστόσο, εάν δεν συμφωνεί η πλειονότητα των ενοίκων, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της Hλεκτρονικής Tαυτότητας Kτιρίου για το διαμέρισμά του.
Περιοδικοί έλεγχοι

Καταργούν τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στη 15ετία

Από Ίσκρα
TΕΛΟΣ ΤΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ - ΜΕ 20ΕΤΙΑ Η ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ
Aύξηση των ελάχιστων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια και των απαιτούμενων ενσήμων στα 6.000 από 4.500 (στο IKA) για τη συνταξιοδότηση των γυναικών και 7.000 αντίστοιχα για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Tόσο η τρόικα στο Παρίσι όσο και η μελέτη του KEΠE «πιέζουν» για αύξηση των ορίων ηλικίας των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, που φαίνεται να αποδέχεται η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας, είναι η αύξηση των ετών θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 έτη, που είναι σήμερα σε όλα τα Tαμεία, στα 20 χρόνια. Tο μέτρο της σταδιακής αύξησης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από 4.500 σε 6.000 είχε ζητηθεί από την τρόικα και το 2012.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΠΕ η χρήση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης είναι παραπλανητική. Τα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν ότι ο γενικός κανόνας είναι η εξαίρεση και ότι η ηλικία συνταξιοδότησης των ιδιωτικών υπαλλήλων είναι συνεχώς μειούμενος. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η μελέτη χαρακτηρίζει τις συντάξεις λόγω αναπηρίας «διέξοδο» για τους ασφαλισμένους με λίγες ημέρες ασφάλισης.
Μ’ αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως 'λαγό' την παραγγελθείσα από την ίδια μελέτη του ΚΕΠΕ για το Ασφαλιστικό, για να δώσει επιστημονικοφάνεια στη συμφωνία της με την τρόικα για την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα, με ταυτόχρονη ενοποίηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και, ιδιαίτερα, των συντάξεων στο κατώτερο δυνατό επίπεδο.
Εαν προχωρήσουν οι αλλαγές που προβλέπονται και με δεδομένο ότι έχουμε μπει σε προεκλογικό κλίμα, τότε απειλούνται άμεσα 350.000 ασφαλισμένοι που έχουν ήδη από τα τέλη του 2012 θεμελιώσει το δικαίωμα να λάβουν πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.
Η αλλαγή αυτή αφορά μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει 35ετία και συνεπώς κινδυνεύουν να παραμείνουν επιπλέον 12 χρόνια προκειμένου να λάβουν πλήρη σύνταξη.
Σύμφωνα με το άρθρο 10 του ήδη ψηφισμένου Νόμου 3863/2010 από 1.1.2021 τα όρια ηλικίας μέχρι το 2060 θα αναπροσαρμόζονται ανά τριετία και θα ανεβαίνουν, παρακολουθώντας την ηλικία του γενικού πληθυσμού. Ετσι, από το 2030 και μετά το όριο ηλικίας θα είναι μεταξύ 69-70, αφού υπάρχουν και δύο χώρες στην Ε.Ε. που έχουν αυτά τα όρια.

Καταργούν τον 13ο και 14ο μισθό με επιχειρησιακές συμβάσεις!

Οι δύο συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί και αποκαλύπτει Ημερησία
Πριν από δύο χρόνια (Αύγουστος 2012), προειδοποιούσαμε ότι η περικοπή 13ου και 14ου μισθού μετά το Δημόσιο και τις Συντάξεις θα επεκταθεί παντού. Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση:

Η οριστική κατάργηση 13ου, 14ου μισθού θα επεκταθεί παντού
Οι δύο συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί και αποκαλύπτει Ημερησία
Του Γιώργου Γάτου
«Ρήτρα» για την «αυτόματη» κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας «εφόσον υπάρξει νομοθετική ρύθμιση» -όπως έγινε με νόμο, από την 1/1/2013, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους- αρχίζουν να περιλαμβάνουν στις επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφουν με τους εκπροσώπους των εργαζομένων οι επιχειρήσεις!
Την «πρόβλεψη» για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού κάνουν, ήδη, δύο επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας μαρτυρώντας, όπως εξηγούν στην «Η» στελέχη της αγοράς εργασίας, αν όχι την προεξόφληση, την πίεση που ασκείται για την αλλαγή αυτή με στόχο την περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας.
Η πρώτη σύμβαση προέρχεται από επιχείρηση του κλάδου της εστίασης και, συγκεκριμένα, προβλέπει την καταβολή των δώρων εορτών «έως την τυχόν κατάργησή τους με νομοθετική διάταξη». Οπως σημειώνεται στη σύμβαση, η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα υιοθετηθεί αυτόματα και θα ισχύσει ακόμη και σε περίπτωση που μια νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων) προβλέψει τη διατήρησή τους. Δηλαδή η επιχειρησιακή σύμβαση θα υπερισχύσει της ΕΓΣΣΕ και θα εφαρμοστεί ο νόμος.
Η δεύτερη σύμβαση που συμφώνησαν επιχείρηση στον κλάδο των μεταφορών και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της, «κλειδώνει» το ύψος των μισθών και την καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας έως το πρώτο τετράμηνο του 2016. «Μετά την 27/4/2016, για τα επιδόματα δώρου Χριστουγέννων, δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας θα ισχύει ό,τι ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία», υπογραμμίζεται στο σχετικό άρθρο της σύμβασης.
ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ
Σε αντιδιαστολή με τις παραπάνω «προβλέψεις» και τις «ρήτρες», άλλες επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και βρίσκονται σε ισχύ επαναβεβαιώνουν την καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας, ενώ μία σύμβαση ορίζει ότι σε περίπτωση κατάργησης, δια νόμου, των δώρων, αυτά θα ενσωματωθούν στους μισθούς. «Η ενσωμάτωση των δώρων αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση» δηλώνει στην «Η» ο οικονομολόγος Χρ. Ιωάννου υπογραμμίζοντας ότι την καταβολή των δώρων προβλέπουν μόνο τα συστήματα αμοιβών στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Τα συστήματα αυτά διαμορφώθηκαν με βάση την πολιτισμική κουλτούρα και τον τρόπο με τον οποίο δομήθηκε στις συγκεκριμένες χώρες το κοινωνικό κράτος και είναι αμφίβολο αν μπορούν να διατηρηθούν και στο μέλλον με δεδομένη την επιταγή της εναρμόνισης του πλαισίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΚΟΣΤΟΣ 2,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού είχε τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα προ διετίας για δημοσιονομικούς λόγους: Το συνολικό κέρδος από την κατάργησή τους που αποφασίστηκε να γίνει στο Δημόσιο και στα Ταμεία φτάνει, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, στα 2,7 δισ. ευρώ: Κατά 1,6 δισ. ευρώ έχουν μειώσει τα Ταμεία τη δαπάνη για πληρωμές μετά την κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους, 673 εκατ. ευρώ έχει «κερδίσει» ο ΟΓΑ και 430,6 εκατ. ευρώ έχει εξοικονομήσει το Δημόσιο από τις πληρωμές στους υπαλλήλους του.
Στις τότε διαπραγματεύσεις είχε ζητηθεί να διατηρηθούν ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο για να μη μειωθεί το εισόδημα των εργαζομένων και η ρευστότητα στην αγορά (ιδίως τις ημέρες των εορτών, όπως ζητούσαν οι έμποροι) αλλά, κυρίως, για να μη «χαθούν» τα έσοδα από τις αποδιδόμενες εισφορές στα Ταμεία. Οι ασφαλιστικές εισφορές για τα δώρα και το επίδομα αδείας που εξακολουθούν, μέχρι νεωτέρας, να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται κανονικά στηρίζοντας τα Ταμεία και παρά το γεγονός ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι δεν θα λάβουν, ως μελλοντικοί συνταξιούχοι, καμία αντιπαροχή.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Στρίβειν διά του Ποινικού Κώδικα

Του Ιού, από την ΕφΣυν. COLPO GROSSO ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ενός Μπαλτάκου μύριοι έπονται. Η προσέγγιση με τη Χρυσή Αυγή επιχειρείται τώρα μέσω αλλαγών στη νομοθεσία, με σκοπό την απαλλαγή της ηγεσίας της ναζιστικής οργάνωσης.
Η διαρροή πριν από δυο βδομάδες στοιχείων από την επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης που προετοιμάζει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα (Π.Κ.) περιλάμβανε και ένα στοιχείο που έκανε εντύπωση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γιάννας Παπαδάκου, θα εισαχθεί ως απαραίτητος όρος για τον χαρακτηρισμό μιας ένωσης προσώπων ως «εγκληματικής οργάνωσης» ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους. Η σχετική τροποποίηση του άρθρου 187 του ισχύοντος Π.Κ. αναφέρει: «Οποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση ομάδα τριών ή περισσοτέρων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσοτέρων κακουργημάτων για προσπορισμό οικονομικού οφέλους τιμωρείται με κάθειρξη ώς δέκα έτη και χρηματική ποινή. Η μη διάπραξη οποιουδήποτε από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα συνεπάγεται την επιβολή μειωμένης ποινής» («Το Βήμα», 24.8.2014). Είναι προφανές ότι αυτή η τροποποίηση θα τίναζε στον αέρα τη διερεύνηση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, εφόσον στην περίπτωση αυτή το οικονομικό όφελος παρουσιάζεται μόνο στην κατώτερη βαθμίδα της δράσης της, ενώ τα περισσότερα εγκλήματα, για τα οποία κατηγορείται η οργάνωση, έχουν ως κίνητρο τη ναζιστική κοσμοθεωρία και το πολιτικό μοντέλο των Ταγμάτων Εφόδου του χιτλερικού κόμματος NSDAP.

Μιλώντας στην Αντα Ψαρρά ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης και επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Μαρκής, θα πει ότι ακολουθήθηκε το σκεπτικό που είχε διατυπωθεί και στη σύμβαση του ΟΗΕ κατά του οργανωμένου εγκλήματος (Παλέρμο 2000), μια σύμβαση που έχει υπογράψει και η Ελλάδα. Η διεθνής σύμβαση υποστηρίζει ότι η εγκληματική οργάνωση συνδυάζεται πάντα και με οικονομικό όφελος, πράγμα που είναι και η πεποίθηση της σύγχρονης νομικής σκέψης. «Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει δράση εγκληματικής ομάδας χωρίς οικονομικά οφέλη», συμπλήρωσε ο κ. Μαρκής, δηλώνοντας ότι η επιτροπή προβληματίστηκε πολύ λόγω και της δεδομένης συγκυρίας, αλλά δεν είναι δυνατόν οι συγκυρίες να καθορίζουν τον εκσυγχρονισμό του Ποινικού Κώδικα («Εφ.Συν.», 25.8.2013).

Ως θέση αρχής είναι βέβαια απολύτως σεβαστή αυτή η τοποθέτηση, αλλά ουδέποτε έχει εφαρμοστεί στην πράξη. Και βέβαια ισχύει και το αντίθετο. Δεν είναι δυνατόν στο όνομα της επίκλησης γενικών αρχών να μη λαμβάνει υπόψη του ο νομοθέτης τις άμεσες συνέπειες της όποιας αλλαγής της νομοθεσίας. Κενό νόμου δεν συγχωρείται. Αν προχωρήσει η κυβέρνηση σε παρόμοια ρύθμιση, θα έχει την πλήρη ευθύνη για την αμνήστευση όχι των συγκεκριμένων προσώπων που κατηγορούνται, αλλά των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί και κανείς δεν μπορεί να τα σβήσει από τη μνήμη μας. Και πρώτα απ’ όλα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από την οποία συμπληρώνεται την άλλη βδομάδα ένας χρόνος.

Ενας νόμος με παρελθόν

Πορεία διαμαρτυρίας στην Ουκρανική πρεσβεία, Τετάρτη 10/9, 6.30μμ στο μετρό Πανόρμου


Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία

Στηρίζουμε την αντικυβερνητική – αντιφασιστική εξέγερση στη Νοτιοανατολική Ουκρανία, παλεύουμε για τη νίκη της. Στηρίζουμε το δικαίωμα των περιοχών αυτών στην αυτοδιάθεση. Νίκη στις αντιφασιστικές δυνάμεις της ΝΑ Ουκρανίας που παλεύουν ενάντια στην κυβέρνηση του Κιέβου και στηρίζουν την κοινή πάλη της εργατικής τάξης της Ουκρανίας, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα.
Καταδικάζουμε απερίφραστα την υποστηριζόμενη από τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές “αντιτρομοκρατική εκστρατεία” που διεξάγει το καθεστώς του Κιέβου.
Στεκόμαστε ενάντια στο καθεστώς του Κιέβου, απαιτούμε την απομόνωση του, στηρίζουμε την πάλη για την ανατροπή του και το τσάκισμα των ταγμάτων εφόδου του “Δεξιού Τομέα” και της φασιστοκρατούμενης “Εθνοφρουράς”.
Καταδικάζουμε την αμέριστη στήριξη που του προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αντιφασίστες και την Αριστερά της μάχης της Ουκρανίας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη μας στους συντρόφους της οργάνωσης Borotba που βρίσκονται στο στόχαστρο του καθεστώτος του Κιέβου και παλεύουν ηρωικά και με κόστος για το συντονισμό και την οργάνωση του αντικυβερνητικού και αντιφασιστικού αγώνα.

Συγκέντρωση στο μετρό Πανόρμου, Τετάρτη 10/9, 6.30 μμ και

Πορεία στην Πρεσβεία της Ουκρανίας

https://www.facebook.com/pages/Solidarity-campaign-to-the-antifascist-struggle-in-Ukraine/799362816765041

χάρτης
Συνεχής ενημέρωση από το ιστολόγιο της Αντιφασιστικής Καμπάνιας: