Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Σκέψεις για τη συγκυρία

του Π. Παπακωνσταντίνου από εδώ

 
1. Αυτό που ξεχωρίζει τον επαναστάτη πολιτικό από τον προφήτη θρησκευτικής σέχτας δεν είναι τόσο το είδος του μεσσιανικού οράματος- και οι δύο επαγγέλλονται κάποιου είδους λύτρωση της ανθρωπότητας- όσο η διαφορετική αντίληψή τους για το χρόνο. Ο πρώτος έχει ως χρονικό ορίζοντα το άπειρο, την αιωνιότητα, ενώ ο δεύτερος τον πεπερασμένο κοινωνικό και πολιτικό χρόνο.
 
Διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, στην οποία θα κριθούν οι προοπτικές του ελληνικού εργατικού κινήματος και της Αριστεράς για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και για μια ολόκληρη ιστορική εποχή. Μια συγκυρία που συμπυκνώνει κατά πολύ τον πολιτικό χρόνο και αναγκάζει όλους τους μαχόμενους και σκεπτόμενους ανθρώπους της Αριστεράς να πάρουν σοβαρές αποφάσεις κάτω από κάθε άλλο παρά ώριμες για το απελευθερωτικό τους εγχείρημα συνθήκες.
 
Το μέγα ερώτημα που αιωρείται στην κοινωνική ατμόσφαιρα είναι αν θα αξιοποιηθεί το παράθυρο της ιστορικής ευκαιρίας που άνοιξε για τις λαϊκές δυνάμεις η μεγάλη κρίση του διεθνούς και του ελληνικού καπιταλισμού, ώστε να κερδηθεί μια πρώτη, σημαντική νίκη που θα αποσταθεροποιήσει το μπλοκ εξουσίας και θα ανοίξει το δρόμο για βαθύτερες ανατροπές με ορίζοντα το σοσιαλισμό. Ή αν οι συστημικές δυνάμεις θα καταφέρουν να κλείσουν αυτό το παράθυρο, να επανασταθεροποιήσουν την ηγεμονία τους και να θωρακίσουν στο πολιτικό επίπεδο τις τεράστιες ανατροπές σε βάρος του κόσμου της εργασίας, που έχουν ήδη πετύχει στο κοινωνικό επίπεδο. Η απάντηση στο θεμελιακό αυτό ερώτημα δεν έχει ακόμη κριθεί- ελπίδες και φόβοι ζυγιάζονται σχεδόν ισοδύναμα. Αλλά η παραλυτική ισορροπία δεν θα κρατήσει πολύ ακόμη. Σ'αυτές τις συνθήκες η υπερβολική υπομονή, η νοοτροπία του “έχουμε χρόνο, μη βιαζόμαστε”, αποτελούν συνταγές πολιτικής αυτοκτονίας.
 
2. Μετά την κάθοδο στην κόλαση των Μνημονίων, η Ελλάδα εξελίχθηκε γρήγορα σε αδύναμο κρίκο της παγκόσμιας, ιμπεριαλιστικής αλυσίδας- και παραμένει ακόμη! Ο πρωταρχικός παράγοντας που βάρυνε ήταν, βέβαια, η απότομη υποβάθμιση των όρων ζωής της εργατικής τάξης και μεγάλου μέρους της μικροαστικής. Το τεράστιο κοινωνικό ζήτημα πήρε εκρηκτικό χαρακτήρα λόγω της στενής διαπλοκής του με το δημοκρατικό πρόβλημα, σε συνθήκες εξευτελισμού της αστικής, κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αλλά και με το εθνικό ζήτημα μιας χώρας που μετετράπη σε αποικία χρέους της νέας, γερμανικής Ε.Ε. Καίριο ρόλο έπαιξαν επίσης οι επαναστατικές παραδόσεις του κινήματος στην Ελλάδα και η ύπαρξη σχετικά μαζικών, αριστερών κομμάτων που, παρά τις στρατηγικές τους ανεπάρκειες, δεν είχαν προσκυνήσει τον αντίπαλο.
 
Οι μεγάλοι αγώνες της περιόδου 2010-2012 δεν κατάφεραν να ανατρέψουν τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους ή να σταματήσουν την επέλαση του κεφαλαίου στους χώρους εργασίας. Το αποτέλεσμα ήταν μια εκ βάθρων, δυστοπική αλλαγή του κοινωνικού είναι, τόσο στο πεδίο της παραγωγής (ανεργία, μισθοί, εργασιακές σχέσεις, συμβάσεις κ.α.) όσο και στο επίπεδο της αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης (υγεία, παιδεία, συντάξεις, πολιτισμός) το κόστος της οποίας μετατοπίζεται ταχύτατα στους ώμους της εργασίας. Αν παγιοποιηθεί αυτή η κατάσταση, οι όροι της ταξικής πάλης θα είναι πολύ δυσμενέστεροι για τις επόμενες γενιές, σε σημείο που η εργατική τάξη να κινδυνεύει να ξεπέσει σε “μάζα”, με απελπιστικά συρρικνωμένες δομές αλληλεγγύης, οργάνωσης και αγώνα.
 
Ωστόσο, η ίδια πραγματικότητα που στένευε απελπιστικά τα όρια του παραδοσιακού οικονομικού αγώνα, τροφοδοτούσε τον πολιτικό ριζοσπαστισμό, ωθώντας ευρύτερα στρώματα εργαζομένων και μεσοστρωμάτων στην κατανόηση του άμεσου, επιτακτικού χαρακτήρα που αποκτά το πρόβλημα της πολιτικής εξουσίας. Όταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έριξε το σύνθημα της αριστερής κυβέρνησης, ανταποκρινόταν “απλώς” σε μια απαίτηση των καιρών, του κινήματος και των μαζών που πλήττονταν με τον πιο δραματικό τρόπο από την κρίση και γι αυτό δεν είχαν την πολυτέλεια να περιμένουν υπομονετικά “να ωριμάσουν οι συνθήκες”. Στις τελευταίες προ Μνημονίων εκλογές το ΚΚΕ είχε 8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5%. Μπορεί να εικάσει κανείς τι θα είχε συμβεί αν η ηγεσία του ΚΚΕ δεν είχε τέτοια αφασική αντίδραση στην κρίση κι αν είχε την τόλμη να δώσει εκείνη απάντηση στο πρόβλημα της εξουσίας.

Επίθεση τραμπούκων για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια

Αναδημοσίευση από ΕφΣυν. Υπάρχει πρόταση από το Συντονιστικό Κατοίκων Ν. Φιλαδέλφειας για πραγματοποίηση πορείας με ευρύτερη στήριξη. Υπο την ανοχή της αστυνομίας τραμπούκιζαν όποιον μιλούσε, προσπαθούσε να πάει ή να φύγει από το χώρο ή προσπαθούσε απλά να τραβήξει φωτογραφία. Δείτε και ένα σχετικό άρθρο από ένα τοπικό μπλογκ γραμμένο από αυτόπτες μάρτυρες.
Μερίδα οπαδών της ΑΕΚ επιτέθηκε εναντίον κατοίκων που θέλησαν να βρεθούν στην ανοιχτή συζήτηση του Συντονιστικού για την υπεράσπιση του άλσους της περιοχής - Επιχείρησαν να κάψουν το σκέκι «Στρούγκα».
Με σύνθημα το «γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια» οι οπαδοί της ΑΕΚ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη Δεκελείας, με σκοπό να εμποδίσουν τους κατοίκους της περιοχής να μεταβούν στην ανοιχτή συζήτηση του Συντονιστικού στην πλατεία Πατριάρχου.
Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών επιτέθηκαν εναντίον κάποιων κατοίκων που θέλησαν να φτάσουν μέχρι το σημείο συνάντησης, χωρίς να επέμβει η Αστυνομία -η οποία ήταν παρούσα στο σημείο, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Οι οπαδοί της ΑΕΚ συνέχισαν τους προπηλακισμούς και τις χυδαιότητες με συνθήματα, όπως «θα σας γαμ… τις μάνες και τ' αδέλφια, έτσι γ… η Φιλαδέλφεια».
Μεσούσης της έντασης και των προκλήσεων κατέφθασε στο σημείο ο νέος δήμαρχος της Ν. Φιλαδέλφειας, Αρης Βασιλόπουλος, για να δεχτεί και ο ίδιος τους προπηλακισμούς των φανατισμένων οπαδών.
Επίθεση στη «Στρούγκα»
Μετά τα πρώτα επεισόδια, ακολούθησαν τραμπουκισμοί στον αυτοοργανωμένο κοινωνικό χώρο «Στρούγκα», με την αστυνομία να παρακολουθεί (ξανά) από απόσταση. Έπειτα από ώρα, οι «οπαδοί» εισέβαλαν στο χώρο και έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους.
Η επίθεση επαναλήφθηκε λίγο μετά τις 21:30.  Όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες, η δεύτερη επίθεση έγινε με λοστούς και πέτρες, την ώρα που μέσα στο χώρο, στον οποίο έβαλαν φωτιά, υπήρχε κόσμος.
Ένα ζευγάρι χτυπήθηκε στο κεφάλι και τα χέρια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ένας νεαρός στο κεφάλι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία είχε αποχωρήσει από το σημείο των επεισοδίων νωρίτερα.

Ελεύθερη Μετακίνηση για όλους τους ανέργους

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ!

Όλοι εμείς οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι γυναίκες, οι νέοι που τελειώνουμε τις σχολές και δε βρίσκουμε δουλειά, δεν αντέχουμε να πληρώνουμε άλλο για να μετακινηθούμε, για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες. Θέλουμε να συγκροτήσουμε ένα μεγάλο κίνημα, διεκδικώντας την αξιοπρεπή διαβίωση των ανέργων και για το βασικότερο δικαίωμα, το δικαίωμα στην σταθερή και αξιοπρεπή εργασία. Οι μετακινήσεις, όπως και η υγεία, η παιδεία, η ασφάλιση είναι για εμάς κοινωνικό δικαίωμα, διεκδικούμε την κατάργηση των 5μηνων και το ελαστικών σχέσεων εργασίας, θέλουμε σταθερή δουλειά για όλους.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ. ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ. ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ.

  • Καλούμε όλους τους φορείς, τα σωματεία, τα συνδικάτα, τις επιτροπές γειτονιών και τις λαϊκές συνελεύσεις, τις συλλογικότητες ανέργων και εργαζομένων, σε μια κοινή διεκδίκησης της ελεύθερης χρήσης των ΜΜΜ, για τους άνεργους και τις άνεργες.
  • Διεκδικούμε η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ, να είναι ισοδύναμη της κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/6 ΣΤΙΣ 11:00 ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ(ΣΤΑΔΙΟΥ) 
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΤΗΤΩΝ

ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Συνεργάσιμοι/ες; Όχι, ευχαριστούμε!,

της Τόνιας Κατερίνη από εδώ

Το σχέδιο απέναντι στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι/ες  έχει την αφετηρία του στη δεκαετία του ’80 όταν από  οι πολιτικές του welfare (της κοινωνικής προστασίας) δίνουν τη θέση τους στις πολιτικές του workfare (της  ανταπόδοσης μέσω της απορυθμισμένης εργασίας) ενώ η κερδοφορία του κεφαλαίου δεν προέρχεται πια κατά προτεραιότητα από τον παραγωγικό τομέα, αλλά από τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες.
Στο πεδίο αυτό, αναπτύσσονται ποικίλες πρακτικές υψηλής κερδοφορίας του κεφαλαίου που αφορούν, κατά κύριο λόγο, τους μεγάλους παίκτες – ταυτόχρονα, όμως, εμπλέκουν το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας, διαμορφώνοντας νέες οικονομικές και κοινωνικές συμπεριφορές. Η εμπλοκή αυτή επιτυγχάνεται αρχικά μέσω του Χρηματιστηρίου και στη συνέχεια με την παραγωγή και πώληση ποικίλων τραπεζικών προϊόντων· τα πιο διαδεδομένα είναι τα καταναλωτικά δάνεια και οι κάρτες, αλλά τον κορμό αποτελούν τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.
Αυτή η τελευταία υπερδραστηριότητα των τραπεζών είχε σημαντικές και καθόλου τυχαίες επιπτώσεις. Εκτόξευσε τις τιμές των ακινήτων, ανεβάζοντας την εργολαβική κερδοφορία, η οποία παραδοσιακά κυμαινόταν μεταξύ 20 και 30%, σε ποσοστά ενίοτε άνω του 200%. Και, την ίδια στιγμή, δημιούργησε χρέη με εξασφάλιση ακίνητα, η αξία των οποίων είναι σήμερα πολύ μικρότερη του  δανείου. Παράλληλα η χορήγηση επισκευαστικών ενυπόθηκων δανείων, που χρησιμοποιούνταν εν γνώσει των τραπεζών, για να καλύψουν πραγματικές ή έντεχνα κατασκευασμένες  καταναλωτικές ανάγκες, αλλά και τις σημαντικές ανάγκες που προκαλούσε η αποδιάρθρωση των κοινωνικών παροχών, υποθήκευσε δόλια τη ζωή πλήθους νοικοκυριών.
Έτσι, μεγάλο μέρος της κοινωνίας βρέθηκε με υποθηκευμένο μέλλον, στη βάση μιας ψευδεπίγραφης ευημερίας. Το πρότυπο του υπερχρεωμένου ανθρώπου κατασκευάστηκε μεθοδικά. Ακόμα και όταν σταμάτησε να τροφοδοτεί, πληρώνοντας, την υπερκερδοφορία των τραπεζών, ο υπερχρεωμένος άνθρωπος παρέμεινε πολύτιμο “υπόδειγμα” για την άσκηση νέων πολιτικών της κοινωνίας του  ελέγχου. Από αυτή τη σκοπιά, η μεθοδική κατασκευή του χρεωμένου ανθρώπου δεν είναι απλώς παράγωγο της “κρίσης” αλλά μια  στρατηγική για την αναπαραγωγή των σχέσεων εξουσίας, με την υποθήκευση όχι μόνο της περιουσίας και της εργασίας, αλλά και των ατομικών στρατηγικών ζωής δια βίου.
Σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους, ακόμα και την πρώτη κατοικία. Σε πολλές περιπτώσεις, η περιουσία αυτή θα εκποιηθεί σε τίμημα μικρότερο του ενός τρίτου της αξίας της. Πρόκειται για μια αναδιανομή πλούτου προς όφελος των πλουσίων χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία. Η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός της ακίνητης περιουσίας, πέρα από τον άμεσο κίνδυνο απώλειας της στέγης, σημαίνει και την καταστροφή του τελευταίου αναχώματος ασφάλειας: έπειτα από αυτή, το άτομο αφήνεται “γυμνό” στην αρένα της επισφάλειας και της εκμετάλλευσης.

Το πείραμα της (Νέας) Φιλαδέλφειας

Η εκδήλωση της Πέμπτης μεταφέρεται για σήμερα Παρασκευή 20/6 στις 7μμ. Γύρω από το τρίπτυχο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, νέο γήπεδο της ΑΕΚ και Αλσος περιστρέφεται ο διάλογος στην τοπική κοινωνία και μάλιστα με το αποπροσανατολιστικό ερώτημα «γήπεδο ή μη γήπεδο». Το φλέγον ζήτημα του ΡΣΑ ελάχιστα συζητήθηκε.
 
Των Δημήτρη Αγγελίδη, Αφροδίτης Τζιαντζή, Στέργιου Ζιαμπάκα Φωτ.: Μάριος Βαλασόπουλος από ΕφΣυν1 και ΕφΣυν2
Απειλητικό σημείωμα, με μια σφαίρα τυλιγμένη, και την υπογραφή της ΑΕΚ, βρήκε κάτοικος της Φιλαδέλφειας στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του, την Τρίτη 3 Ιουνίου.
Απειλητικό σημείωμα, με μια σφαίρα τυλιγμένη, και την υπογραφή της ΑΕΚ, βρήκε κάτοικος της Φιλαδέλφειας στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του, την Τρίτη 3 Ιουνίου.

Ανηφορίζοντας στη (Νέας) Φιλαδέλφεια από τον Περισσό, στο μάτι κάθε περαστικού πρώτα «χτυπάνε» αεκτζίδικα συνθήματα: «Ορίτζιναλ 21», «Γήπεδο εδώ τώρα», κιτρινόμαυρα γκράφιτι. Πλησιάζοντας στη Δεκελείας βλέπει κανείς τα σημάδια μιας ζωντανής, πολιτικοποιημένης γειτονιάς: αφίσες από τοπικές συλλογικότητες, φυλλάδια για αντιφασιστική πορεία, το «Κοινωνικό Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης» της Λαϊκής Συνέλευσης Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

Ακριβώς δίπλα, τον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο «Στρούγκα», στην καρδιά της πόλης, απέναντι από το δημαρχείο. Στα δύο στέκια, που λειτουργούν αυτόνομα, διοργανώνεται πλήθος δραστηριοτήτων: μαθήματα, προβολές ταινιών, γλέντι για την ενίσχυση του νεοσύστατου Κοινωνικού Ιατρείου. Πιο πέρα το ημιυπόγειο κλαμπ της Ορίτζιναλ, δίπλα σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ. Από πάνω η είσοδος του Αλσους Ν. Φιλαδέλφειας.

(Ψευτο)δίλημμα

Το τρίπτυχο Αλσος – Γήπεδο ΑΕΚ – Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (ΡΣΑ) κυριαρχεί στις συζητήσεις των κατοίκων. Το δίλημμα -ψευτοδίλημμα όπως έχει χαρακτηριστεί- «γήπεδο ή μη γήπεδο» κυριάρχησε προεκλογικά. Ωστόσο, το φλέγον ζήτημα του ΡΣΑ ελάχιστα συζητήθηκε. Για την ακρίβεια, επιχειρήθηκε να μη συζητηθεί. Η πρώτη απόπειρα ανοιχτής συζήτησης που διοργανώθηκε στις 29 Μαΐου από πρωτοβουλία κατοίκων, ώρες μετά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το ΡΣΑ, διαλύθηκε κακήν κακώς από αγριεμένο όχλο εμφανιζόμενων ως οπαδών της ΑΕΚ που τραμπούκιζαν και απειλούσαν. Συλλογικότητες χαρακτήρισαν «ηθικό αυτουργό» των τραμπουκισμών τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δ. Μελισσανίδη, και τους τραμπούκους, «μισθοφορικό στρατό».

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές που θυμίζουν παρακράτος: «Πάνω από 100 άτομα, κυρίως μη Φιλαδελφειώτες, κατέλαβαν την αίθουσα και διέλυσαν τη συζήτηση, απειλώντας μας: «Ξέρουμε πού μένετε. Θα σας κάψουμε». Αντρες της ομάδας ΔΙΑΣ στα 100 μέτρα απλώς κοιτούσαν». Είχαν προηγηθεί και άλλα κρούσματα τραμπουκισμού: αντισυγκέντρωση ΑΕΚτζήδων ανήμερα της κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσης της «Δύναμης Πολιτών», απειλές σε υποψήφιους, μεταξύ άλλων στον επικεφαλής της παράταξης και νεοεκλεγέντα δήμαρχο Α. Βασιλόπουλο. Μετεκλογικά, κάτοικος δραστήριος στα κινήματα προστασίας του Αλσους βρίσκει απειλητικό σημείωμα στο αυτοκίνητό του: «Εχεις και μια κόρη, ε;», με την υπογραφή «ΑΕΚ» σε φυλλάδιο του ΟΠΑΠ. Τυλιγμένη στο χαρτί μια σφαίρα…

Αυτογκόλ ο εκφοβισμός

Το περιστατικό καταγγέλλεται στην αστυνομία. Οι απόπειρες τρομοκράτησης των κατοίκων γυρίζουν μπούμερανγκ. Από τις αρχές Ιονίου η πόλη βρίσκεται σε αναβρασμό. Μαζικές συνελεύσεις γεννούν το νέο Συντονιστικό κατοίκων Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Συμμετέχουν πολίτες από γύρω περιοχές, όπως η Ν. Ιωνία. Νέα συζήτηση για το ΡΣΑ προγραμματίζεται στην πλατεία Πατριάρχου, αύριο, Πέμπτη, στις 19.00. Οι κάτοικοι είναι περισσότεροι και πιο αποφασισμένοι. «Δεν μας φοβίζουν, δεν μας τρομοκρατούν», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους. Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά τους να έχουν λόγο για θέματα που αφορούν άμεσα «την πόλη μας, το Αλσος μας, τις ζωές μας».

Σε «ειρηνική» αντισυγκέντρωση καλεί η ΟRIGINAL 21, επίσης αύριο, επίσης στην πλατεία Πατριάρχου στη Ν. Φιλαδέλφεια, «με θέμα φυσικά το γήπεδό μας στα χώματα μας», μία ώρα πριν από την ανοιχτή συζήτηση για το Ρυθμιστικό που καλεί το Συντονιστικό. Οι οπαδοί της ΑΕΚ δηλώνουν ότι τάσσονται αδιαπραγμάτευτα υπέρ της κατασκευής γηπέδου στη Φιλαδέλφεια -με βάση το άρθρο 81 του ΡΣΑ. «Οσον αφορά άλλες δραστηριότητες, βλέψεις, σχέδια, δουλειές διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών ανά την επικράτεια (άρθρο 82), φυσικά και είμαστε κάθετα αντίθετοι, αρνητικοί και ενίοτε στο πλευρό όσων αντιστέκονται σε τέτοιες βλέψεις», συμπληρώνουν. Στο υστερόγραφο δηλώνουν ότι θα θεωρήσουν εχθρό τους και καθοδηγούμενο από συμφέροντα όποιον αντιταχθεί στην κατασκευή γηπέδου, χαρακτηρίζοντας «γελοίους» όσους μίλησαν για τραμπούκους και τονίζοντας ότι δρουν ανιδιοτελώς και χωρίς καθοδήγηση.
………………………………………………………………………………………………………………………………..

«ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ» ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ
Η εγκατάλειψη στρώνει τον δρόμο στην καταπάτηση

Το ΤΕΕ Μαγνησίας ζητά την κατάργηση των εξετάσεων των ενεργειακών επιθεωρητών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                           Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ             Αρ. Πρωτ.:846
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ                                   
2ας Νοεμβρίου & Ξενοφώντος (Στοά Ηλία Καραπατή)                                    
Βόλος  Τ.Κ. 38333
Τηλ. 24210-26173, 26574 
Fax: 24210-21944
email: tee_vol@tee.gr
Website:www.teemag.gr


ΠΡΟΣ: 1)Πρόεδρο ΤΕΕ
               κ. Χρήστο Σπίρτζη
              2) Μέλη Κεντρικής Δ.Ε.

ΚΟΙΝ.: Περιφερειακά Τμήματα

ΘΕΜΑ: Κατάργηση των εξετάσεων των ενεργειακών επιθεωρητών


Κύριε Πρόεδρε,

Σε συνάντηση μεταξύ της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας και των προέδρων των κλαδικών συλλόγων του τοπικού τμήματος με συζητήθηκε το θέμα των εξετάσεων των ενεργειακών επιθεωρητών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο απόφασης που είχε λάβει η νέα Διοικούσα Επιτροπή στην πρώτη συνεδρίασή της και συμμετείχαν από πλευράς Δ.Ε. η Πρόεδρος Νάνσυ Καπούλα, η Γενική Γραμματέας Έφη Αντωνίου, τα μέλη Γιώργος Γαργάλας και Γιώργος Γίδαρης καθώς και οι πρόεδροι των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, Αγρονόμων – Τοπογράφων Χρυσόστομος Αποστόλου, Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Γιώργος Αλπάκης και Χημικών Δημήτρης Μαγγιώρης, όπως και ο προεδρεύων του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών κ. Σπύρος Τσιρνόβας.

Μετά από συζήτηση οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση κατέληξαν ομόφωνα στο εξής κείμενο διαμαρτυρίας:

«Οι εξετάσεις των Ενεργειακών Επιθεωρητών αποτελούν σαφέστατα υποβάθμιση των Πολυτεχνικών Σχολών και μάλιστα σε μια περίοδο που ο κλάδος του επαγγέλματος των Μηχανικών βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική του κατάσταση.

Είμαστε υπέρ της συνεχούς επικαιροποίησης και παρακολούθησης των επιστημονικών εξελίξεων με δωρεάν σεμινάρια από το φορέα μας που είναι το ΤΕΕ.

Η προσπάθεια όμως, μέσω των εξετάσεων, του διαχωρισμού της απόκτησης του διπλώματος από τα δικαιώματα ασκήσεως επαγγέλματος ευτελίζουν στην πράξη την ανώτατη εκπαίδευση και οδηγούν στον οριζόντιο και κάθετο κατακερματισμό της επαγγελματικής δραστηριότητας του μηχανικού, με την ίδρυση μητρώων που θα περιλαμβάνουν τα «ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα» των μηχανικών και τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην άσκηση του επαγγέλματος.

Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις αποτελούν για το ΥΠΕΚΑ και το ΤΕΕ «ειδικό επαγγελματικό δικαίωμα»! Εξεταζόμαστε δηλαδή για τις επαγγελματικές και επιστημονικές μας ικανότητες τη στιγμή που σε κανένα άλλο επιστημονικό κλάδο δε γίνεται αυτό.

Ομοίως ανοίγει η «κερκόπορτα» στην επιχείρηση διάσπασης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα ενιαία διπλώματα Πολυτεχνικών Σχολών.

Οι μηχανικοί δε μπορούν να βλέπουν αδιάφορα την καταστροφή του επαγγέλματος τους και τον οικονομικό μαρασμό τους, τη στιγμή μάλιστα που σε ό,τι αφορά στο επιστημονικό αντικείμενο δεν υπάρχει τίποτα καινούριο που να διαφοροποιείται μέχρι σήμερα.

Μετά από πέντε χρόνια φοίτησης δεν είναι δυνατό να καλούμαστε να δίνουμε εξετάσεις άσκησης επαγγέλματος για το χειρισμό ενός προγράμματος και για γνώσεις που ήδη εξεταστήκαμε στα Πολυτεχνεία.

Υπενθυμίζουμε ότι οι μηχανικοί είναι οι κύριοι μελετητές των τεχνικών έργων, δεν είναι δυνατό να είναι ανίκανοι να επιθεωρήσουν το ίδιο τους το έργο.

Οι εξετάσεις πρέπει να καταργηθούν και ως προς αυτό καλούμε τα Περιφερειακά Τεχνικά Επιμελητήρια, το ΤΕΕ και τους Συλλόγους σε κοινές ενέργειες στην πράξη.

Τέλος, με βάση τα παραπάνω είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο ώστε να πετύχουμε την κατάργηση των εξετάσεων.»

Για τη Διοικούσα Επιτροπή
 
        Η Πρόεδρος                                                                 Η Γ. Γραμματέας
                                                    
     Νάνσυ Καπούλα                                                    Ευτυχία Αντωνίου               


Παράταση ασφαλιστικής ενημερότητας έως 31/8

Όπως πληροφορηθήκαμε από το ΤΕΕ Μαγνησίας κατόπιν συννενόησης με το ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, υπήρξε η ενημέρωση ότι εκτός της παράτασης πληρωμής των εισφορών Α΄ Εξαμήνου 2014 έως 31/08/2014, παρατείνεται για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα (31/08/2014) και η ασφαλιστική ενημερότητα των μελών του ταμείου (αφορά όσους έχουν πληρώσει το β’ εξάμηνο του 2013)

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Αντιφασιστικό Φεστιβάλ δύο μέρες στο πάρκο Φιξ, στα Πατήσια





ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
δύο μέρες στο πάρκο Φιξ στα Πατήσια (Πατησίων & Καυτατζόγλου)
Ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωσητο φόβο, το ρατσισμό, την κρατική τρομοκρατία και τις φασιστικές - ναζιστικές συμμορίες
Προτάσσουμε γειτονιές αντίστασης, αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και τον αγώνα για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας και ελευθερίας
ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΙΟΥΝΗ
5 μ.μ. Συλλογική Κουζίνα
6 μ.μ. Κουκλοθεατρική Παράσταση από τον θίασο “Ο Τρελός του Βασιλιά”
7 μ.μ. Ανοιχτή συζήτηση για τους αυτοοργανωμένους αγώνες ενάντια στην εξαθλίωση, την κρατική τρομοκρατία και τις φασιστικές - ναζιστικές συμμορίες
9 μ.μ. Προβολή ταινίας: “Ο Μεγάλος Δικτάτωρ” του Τσάρλι Τσάπλιν
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΙΟΥΝΗ
5 μ.μ. Ανταλλακτικό Παζάρι
6 μ.μ. Παιδικό Εργαστήρι
7:30 μ.μ. ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ H ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ
BLUES REVENGE & Δ. Πολύτιμος
ZOOLIXO λίγο
LOST BODIES
SKY VALLEY
ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ
*στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση πολιτικού στένσιλ, έντυπου και φωτογραφικού υλικού
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων, Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων, Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37, Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών, Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου Στέγαστρο, ΑΝ.Α.Σ.Α., Αντιρατσιστική Ταξική Κίνηση Πατησίων, Ιατρείο Αλληλεγγύης Πατησίων / Αχαρνών, Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Γαλατσίου

Απαράδεκτες Ρυθμίσεις της ΤτΕ για τα "Κόκκινα Δάνεια"!


ΕΙΚΟΣΙΔΥΟ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ - "ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ", ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΟ!
Νέο πλαίσιο «αντιμετώπισης και διευθέτησης των κόκκινων δανείων» θεσπίζεται από την αρχή του 2015 με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ - Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση, ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα υπογράφοντας σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία του εξασφαλίζει τη δυνατότητα μίσθωσης και χρήσης για ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο. Τον δρόμο για έξωση των δανειοληπτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς τις τράπεζες και τελικά τον εκπλειστηριασμό των σπιτιών ανοίγει ρύθμιση - πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα "κόκκινα δάνεια", που αισίως έφθασαν τα 84 δισ. ευρώ. Παρότι η ρύθμιση - πλαίσιο της ΤτΕ θα εξειδικευτεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτή η "φιλοσοφία" και η στόχευσή της.
Οι δανειολήπτες πιέζονται ασφυκτικά επί ποινή αφαίρεσης της κυριότητας (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω στην ενότητα «οριστική διευθέτηση) να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση προκειμένου το δάνειο από "κόκκινο" να γίνει "πράσινο" και να μη διευρυνθεί η "τρύπα" των τραπεζών. Δι' αυτού του τρόπου, πριν από την οριστική απώλεια, οι ιδιοκτήτες θα έχουν πλήρως στραγγίξει από ρευστό και όποια άλλη περιουσία διαθέτουν. Επιπλέον ανοίγει και επισήμως "παράθυρο" για μεταβίβαση των δανείων από τις τράπεζες σε ξένα ή εγχώρια funds.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ - "ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ"
Συνολικά πρόκειται για 22 κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο ρύθμισης ή οριστικής διευθέτησης όλων των «κόκκινων» δανείων που έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και τα οποία ξεπέρασαν τα 80 δισ. ευρώ.
Με τις 22 ρυθμίσεις προβλέπεται μεταξύ των άλλων πάγωμα πληρωμής, επιμήκυνση της διάρκειας, μερικό «κούρεμα» της οφειλής του δανειολήπτη, ή ρευστοποίηση περιουσιακών του στοιχείων, για να αποπληρωθεί τμήμα της οφειλής του προς την τράπεζα.
Οι ρυθμίσεις θα υιοθετηθούν υποχρεωτικά από όλες τις τράπεζες από την 1η Ιανουαρίου 2015, ενώ πιλοτικά θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους μέσα στον Ιούλιο.
Στην κατηγόρια των επιχειρηματικών δανείων, προτείνεται η μεταβίβαση των μετοχών μιας εταιρείας ή και η αλλαγή της διοίκησης όταν η υφιστάμενη δεν συνεργάζεται με την τράπεζα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, υπάρχουν τρεις τύποι ρυθμίσεων:

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ

Attica Bank - Γαμβρίλης (πρόεδρος): Η ΑΜΚ των 300 εκατ. θα πετύχει - Μάναλης (CEO): Το ενδιαφέρον στα NPLs - Γιατί πέφτει η μετοχή

Αισιοδοξία στο management της Attica bank για την κάλυψη της ΑΜΚ των 300 εκατ ευρώ
(upd2)Τη βεβαιότητα ότι η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank εξέφρασε ο Πρόεδρος της τράπεζας, Γ. Γαμβρίλης, στην ομιλία του κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, τονίζοντας ότι αυτό είναι και το στοίχημα της διοίκησης. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Attica δήλωσε ότι οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι δυσανάλογες του μεριδίου αγοράς της τράπεζας.
Παρόλαυτά ανέφερε ότι η διοίκηση στοχεύει σε μια ανεξάρτητη και υγιή τράπεζα που θα στηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια.
Ο κ. Γαμβρίλης ανέφερε ότι η Attica έχει τη στήριξη των μεγάλων συμβούλων, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από το κλίμα εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στην τράπεζα.
Η παρουσία της τράπεζας στο φόρουμ της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη ήταν σημαντική, ανέφερε ο κ. Γαμβρίλης.
Η παρουσία βασικού μετόχου ΤΣΜΕΔΕ μας δίνει δύναμη και στήριξη. Πρέπει να δικαιώσουμε τις θυσίες, ανέφερε.
Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, ο κ. Γαμβρίλης ανέφερε ότι τα χειρότερα πλέον δείχνουν να περνούν.
Τα διεθνή κεφάλαια επιστρέφουν στην Ελλάδα.
Άλλωστε σε αυτό βοήθησε και το σήμα της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μάλιστα ο κ. Γαμβρίλης εξέφρασε την ελπίδα οι αλλαγές σε ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ θα σηματοδοτήσουν στροφή στην αναπτυξη.
Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα των εκλογών, ανέφερε.
Από τη μεριά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Γκίκας Μάναλης, ανέφερε ότι η προοπτική διεξόδου από την κρίση διαγράφεται πλέον καθαρά.
Μάλιστα, προς επίρρωση αυτής της εκτίμησης ανέφερε την επαναφορά της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο, με τη συμμετοχή των ξένων στις ΑΜΚ.

Οικοδομικές Αδειες: κοντεύει να γίνει είδος προς...εξαφάνιση!


Τα νούμερα δεν ξέρουν να παίζουν θέατρο: μιλάνε από μόνα τους, λέγοντας αλήθεια και μόνον αλήθεια!
H Συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα το Μάρτιο του 2014 ανήλθε σε 1.023 άδειες παρουσιάζοντας μείωση κατά 16,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 8,2% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 0,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Το μέγεθος Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 1.010 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 180,5 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 776,0 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 16,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 6,0% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 4,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Αντίστοιχα το μέγεθος της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά το μήνα Μάρτιο 2014, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 13 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 6,8 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 27,3 χιλιάδες m3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για το μήνα Μάρτιο 2014, είναι 3,4%.
... 
Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από το Απρίλιο 2013 έως το Μάρτιο 2014, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 15.431 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 2.897,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 11.792,9 χιλιάδες m3 όγκου. Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση κατά 21,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 21,7% στην επιφάνεια και κατά 17,9% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Απριλίου 2012 - Μαρτίου 2013

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Για την Αριστερά της Μετωπικής Συμπόρευσης, την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος και το πρόγραμμα φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση


Το αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών δεν ανατρέπει την μνημονιακή κυριαρχία που το σύστημα και οι ξένοι πάτρωνες και εταίροι του έχουν επιβάλλει στη χώρα μας.
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση – παρά την μεγάλη εκλογική ήττα της –συνεχίζει σαν να μην συνέβη τίποτα. Επιπλέον, ενισχύθηκαν διάφορα συμπληρωματικά συστημικά στηρίγματα όπως η νεο-ναζιστική Χρυσή Αυγή και το δήθεν απολίτικο και διαπλεκόμενο «Ποτάμι». Ο ΣΥΡΙΖΑ – παρά την εκλογική πρωτιά του παρουσιάζει στασιμότητα σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου – καθώς με την ολοένα και πιο δεξιόστροφη πολιτική του δεν ανατρέπει την ισορροπία αυτή. Αποδεχόμενος την ευρω-ενωσιακή κόκκινη γραμμή του συστήματος (συμμετοχή στην ΕΕ και στο ευρώ), αδυνατώντας (αλλά και αρνούμενος) να αναπτύξει το μαζικό λαϊκό κίνημα και συνειδητά καλλιεργώντας την λογική της εκλογικής ανάθεσης καταφέρνει να πρωτεύει όχι γιατί πείθει και στρατεύει αλλά γιατί φαντάζει ως η μόνη ρεαλιστική δυνατότητα για να «ξεκουμπισθούν οι τροικανόδουλοι» και καθίσταται για ευρύτατες λαϊκές μάζες ο προνομιακός αποδέκτης της τιμωρητικής ψήφου. Ταυτόχρονα η ηγεσία του προχωρά ήδη σε επονείδιστες δηλώσεις υποταγής («ανήκομεν στη Δύση») και απαράδεκτες κινήσεις συναλλαγής (βλέπε γήπεδο της ΑΕΚ). Η εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά στηρίζεται από την τραγική ανεπάρκεια της υπόλοιπης Αριστεράς (ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) που εγκαταλείπει το πεδίο της μαζικής πολιτικής και αυτοπεριορίζεται είτε σε χιλιαστικές επικλήσεις μίας (κατά δήλωση) ανέφικτης σήμερα λαϊκής εξουσίας είτε σε σχολαστικούς καυγάδες για άνευ ουσιαστικής σημασίας ζητήματα.
Και όμως την ίδια ώρα η κρίση της χώρας βαθαίνει, η φτώχεια των πλατιών λαϊκών και μικρομεσαίων στρωμάτων αυξάνει (παρά τα κυβερνητικά “successstories”), ο εξοβελισμός και των τελευταίων ψηγμάτων λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας κορυφώνεται και όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι μέσα στη φυλακή της ΕΕ δεν υπάρχει καμία φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση. Καμία όμως δύναμη της Αριστεράς δεν διατυπώνει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση που να συγκρούεται ουσιαστικά και συγκεκριμένα με την ΕΕ και το ελληνικό κατεστημένο και να συμβάλλει στην ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος (που χωρίς αυτή καμία εκλογική νίκη δεν λύνει το πρόβλημα). Καμία δύναμη της Αριστεράς δεν οργανώνει το αναγκαίο κοινωνικο-πολιτικό μέτωπο που είναι αναγκαίο για να κάνει κτήμα των λαϊκών μαζών αυτό το πρόγραμμα και να δώσει μία άλλη τροπή στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.
Γι’ αυτό σήμερα είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ η συγκρότηση αυτής της Αριστεράς της αντισυστημικής και αντι-ΕΕ πάλης που με την μετωπική συμπόρευση της, την ενιαιο-μετωπική στρατηγική και τακτική της και την συγκρότηση ενός συγκεκριμένου και λαϊκά κατανοητού μεταβατικού προγράμματος θα ενώνει τις ζωντανές δυνάμεις του κόσμου της Αριστεράς και της εργασίας και θα επιβάλλει την φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.
Την αναγκαιότητα του δρόμου αυτού την συμμερίζονται, φυσικά με διαβαθμίσεις, μεγάλα τμήματα των αγωνιστών της Αριστεράς και του κόσμου της εργασίας και είτε συνειδητά είτε αυθόρμητα έχουν δώσει μικρές και μεγάλες μάχες γι’ αυτόν, που όμως πάντα σκόνταφταν στην εχθρότητα των κυρίαρχων κομματικών μηχανισμών. Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν αφήνει πλέον περιθώρια: πρέπει ο μαχόμενος κόσμος της Αριστεράς να επιβάλλει με μαζικούς-δημοκρατικούς όρους τις αναγκαίες υπερβάσεις για μία άλλη κατεύθυνση μέσα στην Αριστερά, στο μαζικό λαϊκό κίνημα και για μία άλλη πορεία για την χώρα. Χωρίς να αναμένουμε τους κομματικούς μηχανισμούς που έχουν δείξει από εχθρότητα έως αδυναμία, αλλά και χωρίς κομματικούς ή ιδεολογικούς φραγμούς ή προϋποθέσεις, αλλά ανοίγοντας δίαυλους συνεννόησης με όλους όσους αντιλαμβάνονται αυτή την αναγκαιότητα, ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις.
Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε σε συζήτηση την Κυριακή 22-6-2014 και ώρα 11πμ στο αμφ.Γκίνη 18, ΕΜΠ.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ

Ίχνη Ζωής βιβλιοπαρουσίαση της Ελένης Πορτάλιου


ΙΧΝΗ ΖΩΗΣ
της Ελένης Πορτάλιου,
Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014, ώρα 8.00 μ.μ.
Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ, Κτίριο Αβέρωφ,
Αίθουσα Τελετών, 1ος όροφος
(είσοδος από Στουρνάρα).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: 
Βασίλης Αλεξάκης, συγγραφέας. 
Έλενα Πατρικίου, ιστορικός, σκηνοθέτης θεάτρου. 
Πέπη Ρηγοπούλου, πανεπιστημιακός, συγγραφέας. 
Παρασκευάς Καρασούλος, εκδότης Μικρής Άρκτου.
Ποιήματα διαβάζει: η Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός

Οι συμβάσεις Παραχώρησης και η διαπλοκή

ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ
Γιατί δεν τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος περί βασικού μετόχου;

Από την ειδησεογραφία πληροφορήθηκε ο χειμαζόμενος τεχνικός κόσμος την κατακύρωση του έργου της κατασκευής 10 σχολείων σε μία από τις τρεις μεγαλύτερες εργολαβικές εταιρείες και βλέπει να αποκλείονται από δημόσια έργα οι μηχανικοί, που πάντοτε ανήκαν και έπρεπε να εξακολουθούν να αποτελούν δικό τους αντικείμενο και όχι των μεγάλων εργολαβικών εταιρειών.
Αυτά συμβαίνουν ενώ την ίδια ώρα τα σπίτια 50.000 μηχανικών βγαίνουν στον πλειστηριασμό, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, επειδή δεν έχουν δουλειά. Και τούτο γιατί αποκλείονται από τα μικρά και μεσαία δημόσια έργα, κάτι που αποτελούσε βασικό πεδίο απασχόλησης και δραστηριότητάς τους.
Είναι τραγικό να εξακολουθεί ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τη συνένωση μικρών έργων, προκειμένου να αποκλείσει τις μικρές επιχειρήσεις από τη συμμετοχή τους στην κατασκευή των δημοσίων έργων, και όχι μόνον, αλλά να εκχωρεί στις ελάχιστες μεγάλες εταιρείες τη διαπραγμάτευση των όρων συνάψεως κρατικών δανείων για τις απαιτούμενες δαπάνες κατασκευής αυτών των έργων.
Τις έκαναν δηλαδή και διαχειριστές του δημοσίου χρήματος!
Το σύστημα παραχώρησης για την αποπληρωμή των έργων δεν εφαρμόζεται σε κανένα κράτος της Ε.Ε. Μάλιστα ο αρμόδιος Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι δεν εφαρμόζει αυτή τη λύση, διότι δεν είναι βέβαιος ότι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον!
Συμπαιγνίες
Τα μειονεκτήματα αυτού του τρόπου κατασκευής των δημοσίων έργων είναι γνωστά, γι' αυτό εδώ θα περιοριστούμε μόνο σε ένα: τη δημοπράτησή τους.
Χωρίς την κοστολόγηση της δαπάνης κατασκευής του έργου, καθώς και χωρίς την κοστολόγηση της χρηματοδότησης του, ώστε να μην είναι δυνατόν να υπάρξει ο απαραίτητος έλεγχος για το εύλογο της δαπάνης!
Υπαινίσσονται οι εντεταλμένοι κυβερνητικοί παράγοντες με περισσή υποκρισία ότι ο έλεγχος αυτός επέρχεται διά του ανταγωνισμού των εργολαβικών εταιρειών και το κάνουν με ιδιαίτερη προκλητικότητα, αφού έγινε πλέον ευρέως γνωστόν ότι στα έργα αυτά όλοι οι ανταγωνιστές, που συμμετέχουν στη σχετική δημοπρασία για τη διεκδίκηση της αναλήψεως της κατασκευής τους, εκτελούν στη συνέχεια το έργο μαζί, μοιράζοντάς το σε κομμάτια, όταν δεν πληρώνονται για την απόσυρσή τους από την εκτέλεση του τμήματος που τους αναλογεί.
Θυμίζουμε εδώ την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού, αμέσως μετά την καταδρομική επιχείρηση κατάσχεσης των αρχείων όλων των μεγάλων εργολαβικών εταιρειών, για την ανακάλυψη συμφωνητικών κ.ά. στοιχείων, τα οποία αποδείκνυαν τη συμπαιγνία τους στους διαγωνισμούς των δημοσίων έργων, με την οποία απέφευγαν τον ανταγωνισμό.
Αλήθεια, τι απέγινε αυτός ο συνδικαλιστής δικαστής που έχει τεθεί επικεφαλής αυτής της Αρχής; Τον χάσαμε.
Η τρόικα του ΔΝΤ, που ασχολείται επί παντός του επιστητού, προκειμένου να μας βοηθήσει στο συμμάζεμα της δημόσιας σπατάλης, της καταχρήσεως δημοσίου χρήματος, της γραφειοκρατίας και πολλών άλλων δεινών της δημοσίας διοικήσεως, που μας οδήγησαν στη σημερινή ένδεια, δεν γνωρίζει για το λόμπι των εργολαβικών εταιρειών της Ε.Ε., το οποίο έχει καταγγείλει για εκβιασμό ο Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να μην εφαρμόσει το νόμο για το βασικό μέτοχο (αλλιώς θα έκοβαν τις επιδοτήσεις δημοσίων έργων) και φοβάται να επέμβει;
Σπατάλη δημόσιου χρήματος

Ανοιχτό κάλεσμα σε συζήτηση για το «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής»

Ανοιχτό κάλεσμα σε συζήτηση για το «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής» Πέμπτη 19 Ιουνίου, 7 μμ, Πλατεία Πατριάρχου Το Αλσος μας σε κίνδυνο, η πόλη μας υπό απειλή

Προς όλους τους κατοίκους Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Από την Πέμπτη 29 Μάη ξεκίνησε να συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο με τίτλο «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής», το οποίο εμπεριέχει άρθρα που πλήττουν άμεσα την περιοχή μας και συγκεκριμένα την πόλη μας που παύει πλέον να θεωρείται αμιγής τόπος κατοικίας ενώ ο πολύτιμος θησαυρός της, το Aλσος μας, παραδίδεται στις ορέξεις των επιχειρηματικών συμφερόντων του Μελισσανίδη.
Ειδικότερα:
– Με τα άρθρα 8, 9 και 11 ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας συμπεριλαμβάνεται στην Χωρική Υποενότητα Κεντρικής Αθήνας, όπου «προβλέπεται να αναπτυχθούν δραστηριότητες επιτελικής διοίκησης, χρηματοπιστωτικές, γραφείων και εδρών επιχειρήσεων, εμπορίου, τουρισμού, εκπαίδευσης και πολιτισμού» και οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής μας αντιμετωπίζονται ως ένας πληθυσμός που πρέπει να «συγκρατηθεί», μιας και η γειτονιά μας θα χάσει τον χαρακτήρα της, ως περιοχή κυρίως κατοικίας.
– Με τα άρθρα 18 και 19 του νομοσχεδίου το Aλσος μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο Νέας Φιλαδέλφειας, η διαχείριση του οποίου στη συνέχεια θα περάσει από το Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας στο «Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Μητροπολιτικών και Υπερτοπικών Πάρκων Αττικής». Το άλσος δεν θα υπάγεται πλέον στην αρμοδιότητα του δήμου αλλά ενός φορέα που θα εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα.
– Με τα άρθρα 81 και 82 αποχαρακτηρίζεται -με κατάφωρα αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις- ο δασικός χαρακτήρας του Aλσους, καθώς παραχωρούνται άμεσα 6 στρέμματα και στη συνέχεια άλλα 23 στρέμματα (5% της συνολικής έκτασης του Aλσους) «για την ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων».
Την ίδια μέρα που αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα οδηγούνταν προς ψήφιση στη Βουλή, η Πρωτοβουλία Κατοίκων επιχείρησε να πραγματοποιήσει την πρώτη δημόσια και ανοιχτή συζήτηση σχετικά με αυτό το φλέγον ζήτημα για την περιοχή μας. Διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας, η οποία όμως δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί καθώς διαλύθηκε με τη βία και τις απειλές κατά της ζωής των συμμετεχόντων αλλά και τις απειλές περί εμπρησμού του άλσους, από ορδές οργανωμένων τραμπούκων, κατ’ εντολή συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων που επιχειρούν να απλώσουν τα χέρια τους πάνω από την πόλη μας.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ.

Το δικαίωμά μας να έχουμε λόγο για θέματα που αφορούν άμεσα τις ζωές μας, να συζητάμε, να αντιστεκόμαστε στις καταστροφικές επιδιώξεις τους ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ.Την Πέμπτη 19 Ιουνίου, στις 7μμ, σας καλούμε όλους και όλες στην Πλατεία Πατριάρχου για να ασκήσουμε αυτό μας το δικαίωμα.

Να μην επιτρέψουμε να γίνει η πόλη και το Aλσος αυλή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Να αποφασίσουμε εμείς για την πόλη μας, για το Aλσος μας, για τις ζωές μας.

Συντονιστικό Κατοίκων ΝΦ-ΝΧ και γύρω περιοχών