Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΤΑΙΠΕΔ: Ο οργανισμός που ξεπουλά τη χώρα


image002Του Λεωνίδα Βατικιώτη από τα «Επίκαιρα»

Ά ν οι θεωρίες των νεοφιλελεύθερων για τους χρηματοδοτούμενους από το κράτος οργανισμούς έπρεπε να εφαρμοστούν κατά γράμμα, τότε μία και μόνο ιδιωτικοποίηση έπρεπε να γίνει. Κι αυτή δεν θα ήταν ούτε της ΔΕΗ (30 εκατ. κέρδη το 2012) ούτε του ΟΠΑΠ (505 εκατ. το 2012) ούτε της ΕΡΤ (57 εκατ. το 2011) ούτε των εταιρειών ύδρευσης (78 εκατ. κέρδη για την ΕΥΔΑΠ και 13 εκατ. για την ΕΥΑΘ το 2013) . Ο οργανισμός που έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί είναι το Ταμείο Ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας και κατά κόσμον ΤΑΙΠΕΔ, ήτοι Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου!
Το Δημόσιο οφείλει να αποβάλει από πάνω του αυτό το έκτρωμα για τον απλό λόγο ότι είναι ζημιογόνο. Επειδή επιβαρύνει με τη δράση του τους φορολογούμενους, έχοντας καταφέρει το αδιανόητο: να εμφανίζει κατ” επανάληψη ζημιές! Με βάση τα αποτελέσματα που έδωσε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα, το α” τρίμηνο του 2014 εμφάνισε ζημιές ύψους 1,01 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου εμφάνισε κέρδη ύψους 734.000 ευρώ, συνάγεται ότι το προηγούμενο εξάμηνο είχε ζημιές περίπου 280.000 ευρώ. Και, μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι «ειδικοί της αξιοποίησης» στο ναό του «value for money» αποτύγχαναν παταγωδώς να εμφανίσουν κέρδη. Το ίδιο συνέβη και το εξάμηνο Ιούλιος – Δεκέμβριος 2013, όταν οι ζημιές του ΤΑΙΠΕΔ έφτασαν τα 3,1 εκατ. ευρώ!
Όσο παράδοξο και να φαίνεται να εμφανίζει ζημιές ένας οργανισμός που δεν κάνει τίποτ” άλλο από το να παραλαμβάνει περιουσία από το Δημόσιο με μοναδική του αποστολή να την πουλήσει όσο όσο και με κάθε τρόπο, συμβατό ή μη με τους κανόνες της αγοράς και της καλής πίστης, η αλήθεια είναι πως έχει ξανασυμβεί! Κατ” επανάληψη μάλιστα!
Η πιο εμβληματική περίπτωση αφορούσε στην Τρόιχαντ («Δούρειος Ίππος» στα καθ” ημάς), τον οργανισμό που δημιουργήθηκε μετά την απορρόφηση της Ανατολικής από τη Δυτική Γερμανία για να ξεπουληθούν τα περιουσιακά στοιχεία της πάλαι ποτέ Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Παρότι κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να ξεπουλήσει 14.000 επιχειρήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία, έκλεισε τον κύκλο της αποτυγχάνοντας να ανταποκριθεί στις προβλέψεις για κέρδη 900 δις δολαρίων.
Αντί για κέρδη, μεταβίβασε στο γερμανικό κράτος ζημιές ύψους 170 δις δολαρίων.
Οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και η δημιουργία, μάλιστα, ειδικού οργανισμού με αυτήν ακριβώς την αποστολή δεν συνοδεύτηκαν από ζημιές και βαθιά διαφθορά μόνο στη Γερμανία.Το ίδιο επαναλήφθηκε, μεταξύ πολλών άλλων χωρών, και στη Σλοβακία, για να φτάσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρόμπερτ Φίκο, τον Ιανουάριο του 2013 να δηλώσει σε αυστριακή εφημερίδα ότι, λόγω του αμόκ των ιδιωτικοποιήσεων μεταξύ 1995 και 2005, η κυβέρνησή του πλέον στερείται και του πιο απλού εργαλείου για να εφαρμόσει αναπτυξιακή πολιτική.
Εισαγόμενη διαφθορά
Το παράδειγμα της μικρής αυτής κεντρο-ευρωπαϊκής χώρας έχει ξεχωριστή σημασία για την Ελλάδα, γιατί ένα στέλεχος της σλοβακικής Τρόιχαντ, την Άννα Μπουμπενίκοβα, έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΤΑΙΠΕΔ ως τον τοποτηρητή που θα διασφάλιζε την ταχύτητα και την… αξιοπιστία του προγράμματος ξεπουλήματος της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Η σχετική θέση, μάλιστα, προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο νόμος στο άρθρο 3 παράγραφος 11: «Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου παρίστανται ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, δύο (2) εκπρόσωποι που προτείνονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εκπρόσωποι ενημερώνονται πλήρως επί των θεμάτων της ημερήσιας διά-ταξης και μπορούν να ζητούν εγγράφως, από το Διοικητικό Συμβούλιο, κάθε πληροφορία επι θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο υποχρεούται να τις παρέχει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση»! Θεσμικά, επομένως, το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί όργανο ξένης επικυριαρχίας της Ελλάδας.
Η θητεία, ωστόσο, της γκαουλάιτερ Μπουμπενίκοβα στο ΤΑΙΠΕΔ αποδείχτηκε βραχύβια. Τον Αύγουστο του 2012 η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανάγκασε να παραιτηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι να διερευνηθούν οι ποινικές διώξεις που τη βάραιναν στη χώρα της για οικονομικά σκάνδαλα όσο διατελούσε πρόεδρος στο σλοβακικό ΤΑΙΠΕΔ. Και οι διάδοχοι, βέβαια, της Μπουμπενίκοβα μόνο… ιεραποστολική δράση δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι επιτελούν στην Ελλάδα, διαψεύδοντας πανηγυρικά το επιχείρημα ότι η συρρίκνωση του ρόλου του κράτους στην οικονομία περιορίζει τη διαφθορά.

Η παράλειψη αναπλήρωσης των κεφαλαίων που τα Ταμεία απώλεσαν από το PSI και η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών καθ' υπέρβαση των ορίων της καθιερούμενης από το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος αρχής της ισότητας στα δημόσια βάρη


1. Οι συνέπειες του PSI στα αποθεματικά των ΕΤΑΑ-ΤΑΝ και ΤΕΑΔ. Ζημία του Ταμείου ύψους 777.400.000 ευρώ η οποια αποτελεί ωφέλεια του δημοσίου, λόγω της συνεπαγόμενης ισόποσης μείωσης του δημοσίου χρέους  
Το PSI υπήρξε η χαριστική βολή και για το Τ.Ν., με αφαίρεση 601.400.000 ευρώ και ποσού 176.000.000 ευρώ από το ΤΕΑΔ. Αποτέλεσμα ήταν τα διαθέσιμα αποθεματικά τους να μειωθούν σε 198.600.000 ευρώ και 58.380.000 ευρώ, από 800.000.000 ευρώ και 234.000.000 ευρώ στις 28-2-2012. Ήτοι ζημία συνολικού ύψους 777.400.000 εκατομμυρίων ευρώ για τα  ΕΤΑΑ-ΤΑΝ και ΤΕΑΔ  από την εθελοντική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Τα 777.400.000 ευρώ, δηλαδή το σύνολο των απωλειών του Ταμείου από το PSI, αποτελεί ταυτόχρονα όφελος για το δημόσιο λόγω της συνεπαγόμενης ισόποσης μείωσης του δημοσίου χρέους, καθώς και της σημαντικής ελάφρυνσης για μελλοντικές πληρωμές τόκων. Σημειωτέων ότι τα ΕΤΑΑ-ΤΑΝ και ΤΕΑΔ  ουδέποτε ανακεφαλαιοποιήθηκαν. 
2. Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας EUROBANK. Ζημία της Eurobank ύψους 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ από την εθελοντική συμμετοχή της Τράπεζας στο PSI και στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank με ζημια του Δημοσίου συνολικού ύψους 11 δισεκ. ευρώ! Η συμψηφιστική λογική «της συνεπαγόμενης ισόποσης μείωσης του δημοσίου χρέους» και συγκεκριμένα, ο συμψηφισμός της ωφέλειας του Δημοσίου ύψους 9,4 δισ ευρώ από την ισόποση ζημία της Eurobank από το PSI και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, που δικαιολογεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank με ζημια του δημοσίου ύψους 11 δισεκ. ευρώ!  

Το ελληνικό δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), επένδυσε το 2013 5,8 δισ (στα 1,54 ευρώ τη μετοχή ) στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank και ανέλαβε το 95% του μετοχικού της κεφαλαίου, μιας και οι ιδιώτες μέτοχοί της δεν έβαλαν καθόλου το χέρι στην τσέπη κι απείχαν από την στήριξη της Τράπεζας.
Το Δημόσιο, επίσης, αγόρασε προνομιούχες μετοχές της Eurobank ύψους 1,25 δισ, ενώ παρέδωσε στην Eurobank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ( ΤΤ), προσφέροντας ως fundingap στη Eurobank 4,06 δισ και 550 εκ. για την ανακεφαλαιοποίηση του. Ταυτόχρονα, δόθηκαν στην Eurobank 760 εκ. για το fundingap της Proton Bank και 550 εκ. για την ανακεφαλαιοποίηση της τελευταίας, ενώ η Eurobank έλαβε και fundingap για την Aspis 300 εκ. Συνεπώς προσφέρθηκαν από το ελληνικό δημόσιο, για τη «διάσωσή» της Τράπεζας και την μεταβίβαση του ΤΤ αλλά και άλλων μικρότερων τραπεζών, ποσά  της τάξης των 13,2 δισ.

Να κλείσουν τώρα όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης




ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Αναχώρηση από Αθήνα την ΚΥΡΙΑΚΗ 15/06, στις 10:30, ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Αναχώρηση από Κόρινθο προς Αθήνα στις 17:00

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι κρατούμενοι στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης μεταναστών της Κορίνθου,  διαμαρτυρόμενοι για την επ' αόριστο παράταση της κράτησης πέραν του 18μηνου, του ανώτατου ορίου που προβλέπει ο νόμος για εξαιρετικές περιπτώσεις. Όπως οι ίδιοι μάλιστα αναφέρουν στην ανακοίνωση τους:

"Όταν άνοιξαν τα κέντρα κράτησης, η ελληνική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα νόμο σύμφωνα με τον οποίο η μέγιστη περίοδος κράτησης προσφύγων ήταν έξι μήνες. Έπειτα αύξησαν την περίοδο κράτησης σε ένα χρόνο, ύστερα σε ενάμισι χρόνο και σήμερα αυτή είναι η μέγιστη περίοδος που ο ελληνικός νόμος επιτρέπει. Αλλά έπειτα, ξαφνικά, πριν λίγες εβδομάδες αύξησαν επιπλέον τη διάρκεια κράτησης σε επ΄ αόριστον κράτηση!!! Με τη συστηματική και επ' αόριστον κράτηση η ελληνική κυβέρνηση μας σκοτώνει. Μας τρώνε τις ζωές μας και σκοτώνουν τα όνειρα και τις ελπίδες μας μέσα σε φυλακές. Και όλα αυτά τη στιγμή που κανείς από εμάς δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα."

Οι έγκλειστοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης βρίσκονται σήμερα σε έναν χώρο «εκτός νόμου» χωρίς δικαιώματα, χωρίς καμία νομική πρόβλεψη ή προστασία, ούτε αιχμάλωτοι, ούτε κατηγορούμενοι παρά απλοί κρατούμενοι. Η επιδίωξη του κράτους να τους διατηρεί σε ένα νομικό κενό και σε μια αόριστη κράτηση, φανερώνει με τον πιο έκδηλο τρόπο την προσπάθειά του να καταστήσει αόριστη όχι μόνο την περίοδο της κράτησης τους αλλά και την ίδια τη φύση του εγκλεισμού τους. Άλλωστε εδώ και χρόνια οι μετανάστες-ριες παρουσιάζονται ως ο εξωτερικός και εσωτερικός εχθρός, εμπνέοντας τον φόβο στο γηγενή πληθυσμό και βιώνοντας διαρκώς το φόβο του ελέγχου, του εγκλεισμού, της απέλασης. Οι μετανάστες που βρίσκονται έγκλειστοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αντιστέκονται καθημερινά με απεργίες πείνας και εξεγέρσεις. Είναι επιτακτικό να ριχτούμε σήμερα σε μια μάχη ενάντια στον αποκλεισμό, μέσα από έναν αγώνα διευρυμένης αλληλεγγύης με τους μετανάστες, για το σπάσιμο της κατάστασης εξαίρεσης που διαρκώς επεκτείνεται και εν δυνάμει μας περικλείει όλους-ες. 

Μετά από δύο μαζικές ανοικτές συνελεύσεις η  Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης αποφάσισε μια πορεία για την Κυριακή 15 Ιουνίου (διεθνής μέρα δράσης ενάντια στα Κέντρα Κράτησης) από την πόλη της Κορίνθου προς το κέντρο κράτησης. Η συμμετοχή όλων κρίνεται απαραίτητη σε αυτήν την προσπάθεια, με στόχο τη ρήξη με το γενικευμένο φόβο που επιθυμεί να επιβάλλει η εξουσία και την οικοδόμηση ενός πλέγματος αλληλεγγύης χωρίς αποκλεισμούς. Άλλωστε, αυτό που μας συνδέει με τους μετανάστες είναι η ίδια η καταπίεση της εξουσίας, η στέρηση της ελευθερίας και η επέκταση της κατάστασης εξαίρεσης σε πολλαπλές πτυχές της ζωής μας.

Να κλείσουν τώρα όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Αλληλεγγύη στους κρατούμενους μετανάστες-ριες

Στην Κόρινθο θα γίνει πορεία από την πόλη προς το Κέντρο Κράτησης και μετά συνέλευση με τις τοπικές ομάδες. Όσοι και όσες επιθυμούν να συμμετέχουν στην πορεία ας δηλώσουν συμμετοχή το συντομότερο για να γνωρίζουμε πόσα πούλμαν θα χρειαστούμε.
Τηλέφωνο: 210-3813928 (16:00 -21:00) ή μέσω mail στο nodetention@gmail.com

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: Τρίτη 24 Ιουνίου, Θέατρο Εμπρός

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Βράζει η Βραζιλία από διαδηλώσεις ενάντια στη διεξαγωγή Μουντιάλ και Ολυμπιακών Αγώνων

Βράζει η Βραζιλία από διαδηλώσεις ενάντια στη διεξαγωγή Μουντιάλ και Ολυμπιακών Αγώνων
To antapocrisis.gr δημοσιεύει την έκκληση της καμπάνιας #NaoVaiTerCopa ενάντια στη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλη τη Βραζιλία λόγω της διεξαγωγής του Μουντιάλ στη χώρα. Στην καμπάνια «Επιχείρηση: Σταματήστε το Παγκόσμιο Κύπελλο – Μουντιάλ» συμμετέχει πλήθος ανθρώπων. 170.000 άνθρωποι είναι υπό έξωση από τα σπίτια τους λόγω της κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήδη αρκετοί πολίτες έχουν εκδιωχθεί προκειμένου να γίνει εφικτή η δημιουργία ενός παρκινγκ.

Οι δράσεις αυτές έρχονται λίγο καιρό μετά τις διαδηλώσεις που είχαν τα χαρακτηριστικά εξέγερσης στη Βραζιλία το 2013. Η Βραζιλία πλέον, επενδύει πολύ λιγότερα χρήματα στις δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία. Πρόκειται να ξοδέψει 25 δις δολάρια για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των Ολυμπιακών Αγώνων και παρά τις υποσχέσεις για βελτίωση των δημοσίων υποδομών, οι λόγοι για τους οποίους οι Βραζιλιάνοι βγαίνουν στους δρόμους είναι κάτι παραπάνω από προφανείς: Καθώς η κυβέρνηση εκδιώκει ολοένα και περισσότερους πολίτες από τα σπίτια τους στο βωμό των συμφερόντων των ιδιωτικών εταιριών, σταδιακά μεγαλώνει εντός και εκτός Βραζιλίας η αντίθεση στη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η FIFA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, διοργανώτρια αρχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου) αναμένεται να κερδίσει γύρω στα 10 δις δολάρια από τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η πρόσφατη εξέγερση στη Βραζιλία δεν είναι μια απλή πράξη βίας. Είναι το αποτέλεσμα του τι συμβαίνει όταν μια κοινωνία ωθείται να δεχτεί άδικους και παράλογους νόμους που έχουν φτιαχτεί για να επωφεληθούν οι ίδιοι οι νομοθέτες. Το κοινωνικό χάσμα διογκώνεται και οι συνθήκες στην κοινωνία είναι φρικτές. Πρόκειται να ξοδευτούν γύρω στα 2 δις δολάρια για να κατασκευαστεί το πιο ακριβό στάδιο ώστε να φιλοξενήσει ένα γεγονός του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι άνθρωποι λιμοκτονούν στις φτωχογειτονιές και πεθαίνουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων την ώρα που εκδιώκονται πολλοί από αυτούς από τα σπίτια τους για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ.
Η Βραζιλία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016. Συλλογικότητες από τη Βραζιλία αλλά και η καμπάνια #NaoVaiTerCopa ζητούν την όσο μεγαλύτερη δημοσιοποίηση του τι γίνεται στη Βραζιλία τις ημέρες αυτές.
  • Click to enlarge image brasil5.png
  • Click to enlarge image brasil8.png
  • Click to enlarge image brasil9.png
  • Click to enlarge image brazil1.jpg
  • Click to enlarge image brazil2.jpg
  • Click to enlarge image brazil3.jpg
  • Click to enlarge image brazil4.jpg
  • Click to enlarge image brazil6.png
  • Click to enlarge image brazil7.png
  •  

Το εκπαιδευτικό κουπόνι έρχεται να σκοτώσει το δημόσιο σχολείο

Από εδώ

Όλα δείχνουν ότι το τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια παιδεία θα δοθεί με όπλο το εκπαιδευτικό κουπόνι (School voucher ) που συνδυάζεται με την ελεύθερη επιλογή σχολείου από τις οικογένειες των μαθητών. Στο τέλος του κειμένου θα σας πω μία ιστορία που θα μοιάζει με ιστορία συνωμοσίας .Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που αναφέρεται σε συνωμότες .Για εκείνους που συνωμοτούν εις βάρος της δωρεάν και δημόσιας παιδείας της χώρας.
Τι είναι το εκπαιδευτικό κουπόνι (voucher)
Το εκπαιδευτικό κουπόνι θα δίνεται στους γονείς κάθε παιδιού και θα αντιστοιχεί στα έξοδα της φοίτησής του για ένα έτος .Οι γονείς θα αναζητούν το καλύτερο σχολείο για το παιδί τους σε μια μεγάλη βάση δεδομένων που θα περιέχει όλα τα στοιχεία των σχολείων της χώρας. Αν επιλέξουν ιδιωτικό σχολείο προφανώς θα πληρώνουν τη διαφορά .Στην αρχή κάθε εκπαιδευτικού έτους ο κάθε διευθυντής σχολείου θα πηγαίνει στην τράπεζα με τα κουπόνια που θα έχει καταφέρει να μαζέψει και θα τα εξαργυρώνει σε χρήματα. Με τα χρήματα αυτά θα πρέπει να καλύψει όλα τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου του (μισθοί εκπαιδευτικών , ρεύμα, νερό, τηλέφωνο ,κτιριακή συντήρηση ,πετρέλαιο , εξοπλισμός εποπτικών μέσων κ.α).Κοντολογίς το κάθε σχολείο θα έχει το δικό του budget  (ανάλογα με τον αριθμό των εγγραφών ) και με αυτό θα πρέπει να  καλύπτει όλα τα λειτουργικά έξοδα για ένα έτος, σα να ήταν μια αυτόνομη επιχείρηση.
Επειδή παρακάτω θα ακούσετε πράγματα εξωφρενικά που θα δυσκολεύεστε να πιστέψετε θέλω να σας πληροφορήσω ότι υπάρχει μεγάλη διεθνής εμπειρία και ότι όμοιες ή παρόμοιες πρακτικές έχουν ήδη εφαρμόσει αρκετές χώρες όπως η Αγγλία,  οι Η.Π.Α., η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία , η Δανία, η Ολλανδία κ.α. Επίσης αναρωτηθείτε πόσο δύσκολο ήταν πριν από 3-4 χρόνια να πιστέψετε κάποιες φωνές που μίλαγαν για αύξηση ωραρίου , για απολύσεις , για συγχώνευση σχολείων και για μείωση μισθών.
Θεωρία συνομωσίας ή πράξεις συνωμοτών
Ποιες είναι όμως οι αιτίες που η κυβέρνηση φαίνεται ότι μελετά πολύ σοβαρά την εφαρμογή του μοντέλου του εκπαιδευτικού  κουπονιού  ; Η απάντηση βρίσκεται στην παροιμία « με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: Από τη μία θα δώσει ένα νέο κτύπημα στο κοινωνικό κράτος ( συρρίκνωση δημόσιας παιδείας) και από την άλλη θα ευνοήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα και τους αγαπημένους της «σχολάρχες»(δίνοντάς τους κρατική χρηματοδότηση αφού οι γονείς θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το voucher και στα ιδιωτικά σχολεία).
Α)  ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ο “ΑΣΕΠ” των Μηχανικών.... λύση στα προβλήματα του κλάδου;

Ο “ΑΣΕΠ” των ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.... λύση στα προβλήματα του κλάδου;

 

Μετά την υπερψήφιση του προγραμματισμού δράσης 2013-2015 για το ΤΕΕ-ΤΚΜ από την πλειοψηφία της αντιπροσωπείας του τμήματος, δηλαδή από τις παρατάξεις που το συνδιοικούν (Δ.Κ.Μ.- Ελ.Ε.Μ.- Πρωτ.Αν.-Δη.Συ.Μ.-Α.Κ.Μ.Η. ), ενα πρόγραμμα που δεν θα μπορούσε να είναι πιο φιλοκυβερνητικό, που χρησιμοποιεί αυτούσια την κυβερνητική ρητορική για “έξοδο στις αγορές, πρωτογενές πλεόνασμα, επανεκκίνηση μεγάλων έργων” κλπ. και που παρουσιάζει ως θετική εξέλιξη την απορύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού (αυθαίρετα, πιστοποιήσεις, σεμινάρια,ιδιωτική πολεοδόμηση), αλλά και που αποσιωπά την μεγάλη κλοπή των αποθεματικών του ταμείου μας και την ληστρική αύξηση των εισφορών που επιχειρείται αυτήν την στιγμή με πραξικοπηματικό τρόπο, το ΤΕΕ-ΤΚΜ δίνει ξανά τα διαπιστευτήρια του στην κυβέρνηση με την πρόταση της Ομάδας Εργασίας της Μόνιμης Επιτροπής Επαγγελματικών Θεμάτων που αφορά στη ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ. Η πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί στους συλλόγους μηχανικών της Περιφέρειας, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει καμία αναφορά για αυτήν ούτε στην Δ.Ε. ούτε στην αντιπροσωπεία του τμήματος.



Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση υπάρχει οριζόντιος και κάθετος κατακερματισμός της επαγγελματικής δραστηριότητας του μηχανικού καθώς (σε εισαγωγικά αυτούσιο το κείμενο),

καθορίζονται δύο βαθμίδες στο Μητρώο του Τ.Ε.Ε.: Α και Β και κάθε μία από αυτές αφορά είτε σε μελέτη, είτε σε κατασκευή, είτε σε επίβλεψη έργου.”



Στη βαθμίδα Α θα ανήκουν οι Μηχανικοί με οποιονδήποτε τίτλο σπουδών (Α.Ε.Ι., Α.Τ.Ε.Ι., 5ετούς, 4ετούς ή τριετούς φοίτησης, εξωτερικού) και θα εγγράφονται σ’ αυτήν, σε όποια κατηγορία του Πίνακα 1 επιλέξουν, ανεξάρτητα από τον τίτλο σπουδών. Οι Μηχανικοί της κατηγορίας αυτής θα έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Τ.Ε.Ε. με την απόκτηση του τίτλου σπουδών, καθώς και δικαίωμα εργασίας υπό την καθοδήγηση Μηχανικού της Β βαθμίδας, ο οποίος θα φέρει την ευθύνη για το αποτέλεσμα της εργασίας, δηλαδή οι Μηχανικοί της κατηγορίας αυτής θα είναι «δόκιμοι» («junior», «ασκούμενος»)”



Δηλαδή, όλοι όσοι αποκτήσουν στο εξής δίπλωμα ή πτυχίο ή αποδεικτικό-πιστοποιητικό παρακολούθησης κάποιου προγράμματος σπουδών 3ετούς φοίτησης θα εγγράφονται στο ΤΕΕ όχι ως νέοι συνάδελφοι, αλλά ως δόκιμοι- junior- ασκούμενοι μηχανικοί, και μάλιστα με τους ίδιους δυσμενείς όρους. Δε θα έχουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος και προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να γίνουν....ο junior κάποιου μηχανικού της κατηγορίας Β, που σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση εργασία με αποδοχές ανειδίκευτου υπάλληλου γραφείου, ενώ στην χειρότερη άμισθη εργασία. Η φράση “ανεξάρτητα από τον τίτλο σπουδών” δεν αναφέρεται στο επίπεδο των σπουδών αλλά στο αντικείμενο αυτών. Η εργασία δηλαδή υπό την καθοδήγηση Μηχανικού Β κατηγορίας θα μπορεί να είναι και σε επιστημονικό πεδίο εκτός του αντικειμένου των σπουδών! Σε αυτήν την περίπτωση, φανταζόμαστε, πως το χρονικό διάστημα που απαιτείται ως εμπειρία για την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων θα αυξάνεται...?

Στην κατηγορία Β θα ενταχθούν όλοι οι ήδη εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΤΕΕ, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως στελέχη κατασκευαστικών εταιρειών ή εταιρειών μελετών ή βιομηχανικών μονάδων είτε ως υπάλληλοι του Δημοσίου ή Οργανισμών δημοσίου δικαίου”.

    Με την συμπλήρωση της απαιτούμενης χρονικής περιόδου από την κτήση του τίτλου σπουδών, καθώς και της απαιτούμενης χρονικής περιόδου εργασίας-άσκησης (οι απαιτούμενες χρονικές περίοδοι θα καθοριστούν στη λεπτομερή περιγραφή της πρότασης), ο Μηχανικός της κατηγορίας Α θα αποκτήσει το δικαίωμα να συμμετάσχει στη διαδικασία εξετάσεων για τη λήψη της άδειας άσκησης επαγγέλματος. Με την επιτυχία στις εξετάσεις θα μεταπηδήσει στη Β βαθμίδα μελών του Τ.Ε.Ε., στην οποία θα αποκτήσει τα επαγγελματικά δικαιώματα, τις ευθύνες του Μηχανικού της ειδικότητας στην οποία εξετάστηκε και θα αποφασίσει τον τρόπο που θα ασκήσει το επάγγελμα (μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη, υπάλληλος, ελεύθερος επαγγελματίας κ.λπ.).”

Για την μεταπήδηση, άρα στην κατηγορία Β θα απαιτείται χρονική περίοδος μετά την κτήση του τίτλου εκπαίδευσης στην οποία θα εργάζεται ο...junior για να μπορέσει να δώσει εξετάσεις και να αποκτήσει δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος μόνο “στην ειδικότητα στην οποία εξετάστηκε”. Στο ίδιο καζάνι θα βράζουν οι απόφοιτοι όλων των βαθμίδων (από πολυτεχνεία μέχρι προγράμματα 3ετούς φοίτησης) με μοναδική διαφορά πως οι απόφοιτοι ανώτερης εκπαίδευσης θα βγαίνουν από το καζάνι νωρίτερα από τους υπόλοιπους, για να δώσουν εξετάσεις με τον κίνδυνο να ξαναμπούν σε αυτό αν αποτύχουν και να το υπομείνουν για επιπλέον χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβεί υποχρεωτικά μεταξύ δύο διαδοχικών συμμετοχών στις εξετάσεις.

Η αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν το δίκιο με το μέρος τους - Συγκέντρωση στο Υπ.Οικ.


Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει το εκδικητικό χτύπημα που δέχτηκαν σήμερα, 12 Ιουνίου 2014, οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών από τις δυνάμεις καταστολής με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών καθαριστριών και μιας δημοσιογράφου.

Οκτώ μήνες τώρα, οι καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών βρίσκονται καθημερινά μαζί με άλλους εργαζόμενους στο δρόμο του αγώνα για να ακυρωθούν οι απολύσεις-διαθεσιμότητες. Και ενώ το μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τις δικαίωσε και αποφάσισε την επαναπρόσληψή τους κρίνοντας τις απολύσεις παράνομες, η κυβέρνηση, αρνούμενη να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση, προσέφυγε στον Άρειο Πάγο όπου και κέρδισε τη μη εφαρμογή της απόφασης μέχρι τις 23 Σεπτέμβρη όπου θα γίνει η εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης.

Η αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Γι αυτό θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την επαναπρόσληψή τους. Σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε όλοι μαζί.

Έχουν την στήριξη ΟΛΩΝ μας για την ανατροπή των αντιλαϊκών-μνημονιακών πολιτικών, που μας οδηγούν όλο και περισσότερο στη φτώχεια, στην ανεργία και στην εξαθλίωση.

Καλούμε όλα τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους με ψηφίσματα και με την παρουσία τους έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ ΚΑΛΕΙ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ
την Παρασκευή 13 Ιουνίου στις 14.00
σε συγκέντρωση συμπαράστασης στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες,
σε συγκέντρωση καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής,
στο Υπ. Οικονομικών (Καραγιώργη Σερβίας και Νίκης)

Για να δοθεί η δυνατότητα για τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των εργαζόμενων στο Δημόσιο στην συγκέντρωση συμπαράστασης, η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ κηρύσσει, για την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014, Παναττική στάση εργασίας από τις 13.30 έως τη λήξη του ωραρίου.

 

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» δεν είναι τσιφλίκι κανενός!

Το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»  δεν είναι  τσιφλίκι  κανενός!

Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης  »Αντώνης Τρίτσης» δρομολογείται μέσα από συγκεκριμένα βήματα:
  1. Συνολική επαναφορά του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, που έχει αμφισβητηθεί και στα δικαστήρια, έχει ξεχαστεί τελείως! Να αποδεσμευθούν άμεσα οι όποιοι καταπατημένοι χώροι από τους όμορους Δήμους και Ιδιώτες.
  2. Να προχωρήσει επιτέλους ο «ξεχασμένος» διαχειριστικός έλεγχος. «Άγνωστοι» και ατιμώρητοι παραμένουν οι υπεύθυνοι για το ποσό των 1.359.000€ για το οποίο δεν έχουν αποδοθεί στο ΥΠΕΚΑ (τέως ΥΠΕΧΩΔΕ) παραστατικά της παραπάνω αξίας! Να αποδοθούν ευθύνες για τις υπερτιμολογήσεις μηχανημάτων, υλικών και εργασιών.
  3. Να απαιτηθούν έστω και καθυστερημένα αλλά αναδρομικά τα απλήρωτα μισθώματα από τη μεγάλη καφετέρια που δεν έχουν αποδοθεί.
  4. Το ετήσιο κόστος συντήρησης του Πάρκου να χρηματοδοτηθεί (στο 100% ή στο συντριπτικό του ποσοστό) μέσα από το κρατικό προϋπολογισμό. Τα όποια προγράμματα ΕΣΠΑ που ενδεχομένως αξιοποιηθούν, πέρα από πιθανές «προϋποθέσεις» τύπου ΜΚΟ, έχουν και ημερομηνία λήξης!
ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
Στο βαθμό που δεν υλοποιηθούν τα παραπάνω να μην προχωρήσει καμία διαδικασία διαγωνισμού παραχώρησης χρήσης εδάφους ακόμη και για δραστηριότητες που μπορεί να φαίνεται ότι συνάδουν με τους σκοπούς του Πάρκου, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα. Η συνεχόμενη τμηματική παραχώρηση χρήσης και εδάφους σε πολυποίκιλες δραστηριότητες με τη συνέχιση του υπάρχοντος καθεστώτος διάλυσης, εγκατάλειψης και μη διεκδίκησης, πρακτικά αλλοιώνουν το δημόσιο χαρακτήρα του Πάρκου. Τα χρήματα για τα άμεσα λειτουργικά έξοδα (ΔΕΗ, μισθοδοσία 4 ανθρώπων, ΕΥΔΑΠ) μπορούν να ανευρεθούν από την απαίτηση των απλήρωτων μισθωμάτων που επί σειρά ετών δεν αποδόθηκαν στον Φορέα! Η καθαριότητα και η συντήρηση του Πάρκου για το μεταβατικό αυτό διάστημα μπορεί να υποστηριχθεί από τους όμορους Δήμους και όχι να απαιτούν, όπως η Δημοτική Αρχή Ιλίου, να περάσει πρώτα το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Δήμο και μετά να αναλάβει και τη συντήρησή του!
Η σημερινή Διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου επικαλείται ότι αδιαφορεί το κράτος, οπότε κάτι πρέπει να κάνει. Κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων πολιτών και συλλογικοτήτων της περιοχής, την Τετάρτη 4.6.2014 ματαιώθηκε η κατάθεση προσφορών των πρώτων δύο διαγωνισμών. Αντί, όμως, να συνετιστεί και να συνταχθεί με το ομόφωνο αίτημα της μη εμπορευματικοποίησης του Πάρκου, η Διοίκηση ανακοινώνει ότι οι προσφορές θα γίνονται δεκτές μέχρι την Κυριακή 15.6.2014 αλλά και ότι «οι φάκελοι με τις προσφορές θα ανοιχθούν παρουσία των ενδιαφερόμενων μετά από ειδική πρόσκληση». Που σημαίνει ότι ουδείς πρέπει να γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις και να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός ξεπουλήματος!!!!
Της προτείνουμε αν εννοεί ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για το Πάρκο και δεν εκτελεί εντεταλμένη υπηρεσία,  να συγκαλέσει έκτακτη ανοιχτή συνέλευση με τη συμμετοχή του κόσμου και να προσκαλέσει όλους τους φορείς που εμπλέκονται.
Το Πάρκο είναι ένα στολίδι για όλους μας! Για άλλους είναι φιλέτο! Οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι δεδομένες! Η συνένοχη στάση των όμορων Δήμων επίσης! Γιατί είτε δεν αντιστάθηκαν, είτε ανέχτηκαν, είτε πολύ περισσότερο συμμετείχαν στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στα αλισβερίσια!

Κλείνει επ' αόριστον το Πολυτεχνείο μετά την αθέτηση της συμφωνίας από Μητσοτάκη




Το Πολυτεχνείο κλείνει επ' αόριστον από σήμερα (Πέμπτη) το μεσημέρι σύμφωνα με απόφαση της ΓΣ των εργαζομένων του.
Στις 15 Ιουνίου λήγει η 8μηνη παραμονή των διοικητικών υπαλλήλων στο καθεστώς της διαθεσιμότητας και στον βαθμό που δεν έχει κοινοποιηθεί  διαγωνισμός, τότε απολύονται. Ο λόγος για περίπου 500 διοικητικούς υπαλλήλους.
Κάτω από αυτες τις συνθήκες και ύστερα από την επιστολή του Κυρ. Μητσοτάκη στα Υπουργεία για την διαθεσιμότητα, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο,  αποφάσισαν στην συνέλευση τους να κλείσουν από σήμερα Πέμπτη το ίδρυμα, επ'αόριστον.
Η αθέτηση της υπόσχεσης του Κυρ. Μητσοτάκη, προκαλεί την κατάληψη του ΕΜΠ επ' αόριστον από τους εργαζόμενους! Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την τακτική των απολύσεων και της αποδόμησης του δημοσίου και δωρεάν Πανεπιστημίου, τινάζει στον αέρα και το εξάμηνο των φοιτητών

Οι εργαζόμενοι-διαθέσιμοι  του ΕΜΠ 
Θεωρούμε απαράδεκτες και κατάπτυστες τις απαντήσεις  που έδωσαν οι εκπρόσωποι του υπ.  Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ότι αφορά τα θέματα διαθεσιμότητας-κινητικότητας στους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων.
Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναστείλαμε την 3μηνη απεργία μας, με απόφαση ΓΣ καθώς δεχτήκαμε την συμφωνία στην πρόταση που κατέθεσε και εγγράφως το υπ. Παιδείας σε όλα τα ιδρύματα,  ώστε οι διαθέσιμοι να επιστρέψουν ΟΛΟΙ στις θέσεις τους  μέσω της ενδοϊδρυματικής κινητικότητας, εφόσον ολοκληρωθεί η αναγκαία αναδιάρθρωση σε αυτά. Ξέραμε όμως και ξέρουμε ότι η μοναδική εγγύηση της όποιας συμφωνίας με την όποια κυβέρνηση ήταν και θα είναι η δύναμη του αγώνα μας.  
Η κυβέρνηση μέσω του υπ. Παιδείας αφού εξάντλησε τα χρονικά περιθώρια της διαθεσιμότητας ενός μεγάλου αριθμού συναδέλφων μας, στην συνέχεια υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα εμφανίζοντας μια «διαφωνία»  μεταξύ υπ. Παιδείας και Μεταρρύθμισης, απειλώντας μας ξανά με απολύσεις.    
Καταγγέλλουμε τον κυβερνητικό εμπαιγμό, που είναι συνέχεια της πολιτικής των απολύσεων, της φτώχειας, της ανεργίας. Για εμάς η κυβέρνηση είναι ένα πράγμα και η οποιαδήποτε πραγματική ή υποτιθέμενη διαφωνία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, είναι δικό της ζήτημα. Δικό της ζήτημα επίσης είναι και το  τι έχει ή δεν έχει υπογράψει με την τρόικα, άλλωστε η βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας  του ελληνικού λαού είναι ενάντια σε αυτή την πολιτική είτε εκπορεύεται από την τρόικα είτε όχι.
Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι δε θα αφήσουμε κανένα συνάδελφό μας μόνο του αντιμέτωπο με το φάσμα της απόλυσης. Ούτε θα επιτρέψουμε να διαλυθεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ώστε να παραδοθεί εύκολα και οριστικά στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Αποφασίζουμε  το οριστικό κλείσιμο του ΕΜΠ μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας μας. Καλούμε  τους εργαζόμενους και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια να συνεχίσουν μαζικά τους αγώνες τους  και με τον τρόπο που θεωρούν πιο αποτελεσματικό, όπως πολύ καλά έκαναν το προηγούμενο διάστημα. 
Είμαστε σίγουροι ότι δίπλα μας θα σταθούν όλοι οι κλάδοι εργαζομένων που βρίσκονται στο στόχαστρο της ίδιας πολιτικής (καθαρίστριες υπ. Οικονομικών, σχολικοί φύλακες, χαλυβουργοί κοκ) και να είναι σίγουροι ότι και εμείς είμαστε στο πλάι τους. Καλούμε επίσης και τους άλλους συλλόγους  εργαζομένων των Πανεπιστημίων καθώς και τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν αποφάσεις στήριξης και σύμπραξης στο δίκαιο αγώνα μας.
Όλοι μαζί μέχρι την τελική νίκη.
Ανοιχτή Συνέλευση Διαθεσίμων-Εργαζομένων ΕΜΠ

Άρνηση έγκρισης συνδικαλιστικής άδειας στο ΓΓ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ


Θέμα: Συνδικαλιστικές άδειες

Κύριε Περιφερειάρχη,
Απευθύνουμε σε εσάς το έγγραφό μας, διαμαρτυρόμενοι κατ΄ αρχάς για το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αρνούνται να εφαρμόσουν την προβλεπόμενη νομοθεσία και να εκδώσουν την σχετική απόφαση για τις συνδικαλιστικές άδειες του εκλεγμένου Γεν. Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίου (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), συναδέλφου Ανδρέα Σουρούνη, παρότι έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους από την αποστολή των σχετικών εγγράφων από μέρους μας.
Το τελευταίο δε διάστημα η Διεύθυνση Διοικητικού αρνείται να εγκρίνει τις αιτούμενες συνδικαλιστικές άδειες (προφασιζόμενη ότι περιμένει απάντηση σε σχετικό ερώτημα που έχει υποβάλλει στο Υπουργείο Εσωτερικών από το 2012!!!!!), που επισημαίνουμε ότι είναι εξαιρετικά μικρότερες από τις προβλεπόμενες από τη συνδικαλιστική νομοθεσία. Το γεγονός αυτό είναι πρωτοφανές στη μεταπολιτευτική δραστηριότητα των Μηχανικών Δ.Υ. και μας δημιουργεί πλέον την πεποίθηση, ότι έχει στοχοποιηθεί ο Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας και διώκεται συνδικαλιστικά.
Κύριε Περιφερειάρχη, είναι δεδομένο ότι η συνδικαλιστική δραστηριότητα αποτελεί κορυφαία κατάκτηση των εργαζομένων σε όλες τις δημοκρατικά λειτουργούσες χώρες του κόσμου και στη χώρα μας φυσικά, που είναι νομοθετικά και συνταγματικά (άρθρο 23 του συντάγματος) κατοχυρωμένη. Πιστεύουμε ότι η παράνομη αυτή πρακτική της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας δεν αποτελεί οργανωμένο σχέδιο περιστολής και στέρησης, κατακτημένων με αγώνες, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Ζητάμε συνεπώς να επιλυθεί άμεσα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, το συγκεκριμένο πρόβλημα, για να μπορεί ανεμπόδιστα να ασκεί τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα ο Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας μας.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πιθανή διευκρίνιση απαιτηθεί.

Και τα δάση χάρισμα στους ιδιώτες


Από το Δρόμο
Και τα δάση χάρισμα στους ιδιώτες
     
Με συνοπτικές διαδικασίες τα θερινά τμήματα της Βουλής θα «τελειώσουν τη δουλειά»
του Μάριου Διονέλλη

Στα θερινά τμήματα της βουλής, με ευκολότερο έλεγχο του Σώματος και μικρότερους κινδύνους διαρροών θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για τους αιγιαλούς και για τα δάση. Η κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες τις πιο αντιδραστικές νομοθεσίες εκχώρησης του δημόσιου πλούτου σε ιδιώτες παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που και τα δύο νομοσχέδια συνάντησαν από φορείς και απλούς πολίτες στη διαδικασία της διαβούλευσης. Ειδικά για τα δάση έχει δώσει υποσχέσεις και στην τρόικα καθώς η ψήφιση του σχεδίου νόμου περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του Ιουνίου προκειμένου να εισέλθει στα δημόσια ταμεία η επόμενη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ.
Ο σχετικός νόμος υπό τον τίτλο «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης», έχει ήδη τεθεί προς διαβούλευση από το καλοκαίρι του 2013 και προβλέπει μια σειρά από «διευκολύνσεις» σε επενδύσεις εντός των εκτάσεων που πλέον θα αποχαρακτηρίζονται από δασικές και θα χαρακτηρίζονται ως «δημόσιες γαίες». Συγκεκριμένα, ο χαρακτηρισμός δημόσια γαία δίνεται σε κάθε δημόσια έκταση που δεν έχει δασική μορφή και δεν είναι κατάλληλη για καλλιέργειες. Με τον τρόπο αυτό επανέρχεται από το παράθυρο η παλαιότερη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος περί του τί είναι δάσος. Με βάση το νομοσχέδιο, όλες οι «βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις των πεδινών, λοφωδών και ανώμαλων εδαφών, οι βαλτώδεις εκτάσεις, τα ορεινά ρέματα που δεν φέρουν δασική βλάστηση, καθώς και οι μονίμως κατακλυζόμενες από γλυκά ή υφάλμυρα ύδατα, στις οποίες αναπτύσσεται ποώδης ή ξυλώδης βλάστηση που δεν προσδίδει δασική μορφή» μετατρέπονται σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι εκτάσεις αυτές υπολογίζονται σε 15 εκατομμύρια στρέμματα σε όλη τη χώρα και σε αυτές επιτρέπονται ακόμα και οι πιο βαριές και οχλούσες χρήσεις, από αεροδρόμια, τεχνητές λίμνες και φράγματα μέχρι ναυπηγεία και δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών ως και εγκαταστάσεις άντλησης υδρογονανθράκων.
Ωστόσο, ακόμα και στις εκτάσεις που συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται δασικές επιτρέπεται υπό όρους η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων, η δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων, τα γήπεδα γκολφ, οι μονάδες ιαματικής θεραπείας, τα κέντρα ιαματικού τουρισμού αλλά και η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, εκπαιδευτικών κτιρίων, νοσοκομείων, θεραπευτηρίων, ιερών ναών, σωφρονιστικών καταστημάτων αλλά και χώρων αποθήκευσης και επεξεργασίας στερεών και υγρών αποβλήτων.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Η Βουλγαρία αναστέλλει τις εργασίες για τον South Stream!

Από εδώ
http://greeklignite.blogspot.gr/2014/06/south-stream.html
Η Βουλγαρία θα σταματήσει όλες τις εργασίες για τον αγωγό South Stream, ανακοίνωσε την Κυριακή ο  Πρωθυπουργός της Πλάμεν Ορεσάρσκι, μετά τη συνάντησή του με τους γερουσιαστές των ΗΠΑ John McCain, Chris Murphy και Ron Johnson. "Θα αποφασίσουμε για τις περαιτέρω εξελίξεις μετά από διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες", δήλωσε ο Ορεσάρσκι.
Ο Μακκέην σχολίασε ότι "η Βουλγαρία πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα με τον South Stream σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους συνεταίρους της και στην παρούσα κατάσταση επιθυμούν λιγότερη ρωσική εμπλοκή στο έργο".
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μακκέην ο εκδότης του Business New Europe, Μπεν Αρις, είπε ότι "Η Αμερική έχει αποφασίσει να ...

αποκλείσει οποιονδήποτε δεν της αρέσει από χώρες όπου θεωρεί ότι θα μπορούσε να έχει συμφέροντα και δεν υπάρχει απολύτως καμιά οικονομική λογική σ' αυτό. Οι Ευρωπαίοι είναι πολύ πραγματιστές, θέλουν φθηνές ενεργειακές πηγές - καθαρές ενεργειακές πηγές, και η Ρωσία μπορεί να τις εξασφαλίσει. Αλλά η περίπτωση με τον South Stream είναι ότι δεν ταιριάζει με την πολιτική κατάσταση".
Το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας είπε ότι δεν έχει λάβει κάποια επίσημη ειδοποίηση από τη Βουλγαρία για αναστολή του έργου και σκοπεύει να συζητήσει το θέμα σε προγραμματισμένη συνάντηση, που θα έχει στις 9/6 με την Κομισιόν και την Ουκρανία, για τις τιμές του φυσικού αερίου. Δεν χρειάζεται φυσικά να λάβει επίσημη ειδοποίηση, έχει ήδη λάβει την ανεπίσημη, αλλά πολύ ουσιαστική. Παρά την προθεσμία του ενός μήνα, που είχε η Βουλγαρική Κυβέρνηση να απαντήσει στην επιστολή του Επίτροπου Ανταγωνισμού Μισέλ Μπαρνιέ, όπως δημοσιεύσαμε χθες, δεν έκατσε να το σκεφτεί και πολύ: μεταξύ της επιβίωσης της κυβέρνησης, λόγω της απόσυρσης της υποστήριξης του εταίρου της στο θέμα του αγωγού, και της συνέχισης της κατασκευής του South Stream, η Βουλγαρική κυβέρνηση διάλεξε την επιβίωση. Απόλυτα κατανοητό, ο South Stream μπορεί να γίνει και αργότερα, αλλά, αν πέσει η κυβέρνηση και βγει πάλι ο Μπορίσωφ, μάλλον πρέπει να ξεχάσουν τον αγωγό.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
Μένει τώρα να δούμε τι θα γίνει με τη Σερβία, που έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει τον Ιούλιο το δικό της σκέλος του South Stream: ο Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Άντιτς είπε ότι "πιστεύω πως η ΕΕ και τα κράτη-μέλη θα βρουν μια λύση, καθώς πρόκειται για Ευρωπαϊκό έργο, που διασφαλίζει κατά τον καλύτερο τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια". Αλλά χωρίς το βουλγαρικό κομμάτι του αγωγού, η Σερβία θα κάνει κάποιες άδειες σωλήνες και δεν έχει κάποιο λόγο να τις κάνει στην παρούσα φάση. Μάλλον θα περιμένουν κι αυτοί να δουν τις εξελίξεις.
Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε επίσης στις 5 Ιουνίου ότι "το έργο πρέπει να γίνει, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση". Καλά τα συμφέροντα των Αμερικανών, αλλά τα ουγγρικά σπίτια δεν θα ζεσταθούν μόνο με τις δηλώσεις του Μακκέην, έχουν ανάγκη από αέριο.
Η κατάσταση στην Ευρώπη, αρχικά με την Ουκρανία και τώρα με τον South Stream, έχει αρχίσει "να ξεφεύγει". Από την Ευρώπη της συνεργασίας, με την Οστ Πολιτίκ και την κατασκευή των αγωγών, διολισθαίνουμε πάλι στην Ευρώπη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Ένας σίγουρος δρόμος για να είμαστε όλοι χαμένοι.

Έκθεση-κόλαφος του ΔΝΤ: Παγίωση της λιτότητας με νέα μέτρα 5,7 δισ. ευρώ

Νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, αλλά και στον κατώτατο μισθό με μείωση των ωριμάνσεων, ομαδικές απολύσεις και περαιτέρω ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων είναι κάποια μόνο από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ και αποδεικνύουν την καθιέρωση του μνημονίου ως καθεστώτος


Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, διατήρηση φόρων και αναθεώρηση του ΦΠΑ αποκαλύπτει μεταξύ άλλων η έκθεση αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα που δόθηκε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα.
Η έκθεση περιγράφει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους 5,7 δισ. ευρώ προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016, ενώ αποκαλύπτει πως το ελληνικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει μετά τον Μάιο του 2015 χρηματοδοτικό κενό ύψους 12,6 δισ. ευρώ.
Αυστηρή στάση κρατά το ΔΝΤ στο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών τις οποίες τοποθετεί ακόμη και 6 δισ. ευρώ υψηλότερα (στο ακραίο σενάριο) σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το Ταμείο διαπιστώνει κόπωση των ελληνικών Αρχών στη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, ενώ στέκεται στη σημασία της δέσμευσης της ζώνης του ευρώ να στηρίξει την Ελλάδα, παρέχοντας πρόσθετη χρηματοδότηση και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% του ΑΕΠ φέτος, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης και με ρυθμό 2,9% του ΑΕΠ το 2015. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου, κάτι που όπως τονίζει αντανακλά πάνω απ' όλα την αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση, η οποία έβγαλε προς το παρόν από το τραπέζι το κίνδυνο του Grexit.
Το Ταμείο εμφανίζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι οι εξαγωγές έχουν αποτύχει να αποτελέσουν ισχυρή κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ευρώ- περιφέρειας, κάτι που όπως υποστηρίζει καταδεικνύει ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη πολύ μακριά από την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για να επιτευχθεί μια πιο διατηρήσιμη βελτίωση του αισθήματος των επενδυτών».
Νέα μέτρα 7,7 δισ. ευρώ στην τετραετία
Το Ταμείο επισημαίνει πως απαιτούνται επιπλέον μέτρα για να κλείσει το κενό της διετίας 2015-2016 και να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του προσωπικού του Ταμείου καταδεικνύουν ένα κενό της τάξης του 1% του ΑΕΠ το 2015 σε σχέση με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, ενώ κενό αναμένεται και το 2016 ακόμη και εάν ληφθούν μόνιμης φύσης μέτρα. Αθροιστικά την τετραετία 2014-2017 το δημοσιονομικό κενό τοποθετείται στα 7,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση η πορεία προσαρμογής για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας θα πρέπει να αποσκοπεί στην επίτευξη γενικών πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον 2,75 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) το 2014, 5,65 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) το 2015 και 8,9 δισ. ευρώ (4,5% του ΑΕΠ) το 2016. Οι δε στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα συνεπάγονται συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα 2,9% του ΑΕΠ το 2014, 2,1% του ΑΕΠ το 2015 και 0,7% του ΑΕΠ το 2016.

Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές είναι μόνο η αρχή…

Στον κλάδο μας, όπου η ανεργία έχει φθάσει το 50% ενώ πλησιάζει το 80% στους νέους μηχανικούς, η υπέρογκη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών έχει γίνει αδύνατη, η απειλή με κατασχέσεις έχει γίνει πραγματικότητα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πολυτέλεια, πλέον και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΤΕΕ και της κυβέρνησης ως συνέχεια της πολιτικής της ΕΕ και της Μπολόνια στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» των επαγγελμάτων και τη διάλυση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων και των πτυχίων μας.
Ιστορική Αναδρομή…
Ο Νόμος 3661/08 τέθηκε καθυστερημένα σε εφαρμογή τον Οκτώβριο 2010 και υιοθέτησε τις ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Έκτοτε, ορίστηκαν οι Προσωρινοί Ενεργειακοί Επιθεωρητές και έγινε υποχρεωτική η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α) σε ενοικιάσεις και αγορές ακινήτων. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, το Π.Ε.Α έγινε ‘προαιρετικό΄ μέσω του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου, οι Υποψήφιοι Ενεργειακοί Επιθεωρητές αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν εκ νέου σεμινάρια, οι υποχρεωτικές εξετάσεις απέκτησαν παράβολο συμμετοχής και η πολλά υποσχόμενη οικονομική ενίσχυση πήρε αναβολή. Ουσιαστικά, ο κατακερματισμός του γνωστικού μας αντικειμένου άρχισε να εφαρμόζεται και η πιστοποίηση και η εξατομίκευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων να υλοποιείται.
Οι ενεργειακοί επιθεωρητές είναι μόνο η αρχή…
Bάσει του ΠΔ 38/2010, το ΤΕΕ ορίστηκε ως η αρµόδια αρχή για την εισήγηση Προεδρικών Διαταγμάτων που καθορίζουν την άδεια άσκησης επαγγέλµατος του µηχανικού.
Όλοι οι τεχνικοί (ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ) θα πρέπει να εξετάζονται και να πιστοποιούνται για να αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στη δουλειά, όχι σε συνολικά επαγγελματικά δικαιώματα αλλά σε τεμαχισμένες και εξειδικευμένες δραστηριότητες. Υπό αυτή τη σκοπιά, εξηγείται τόσο η ξεχωριστή επαγγελματική δραστηριότητα του ενεργειακού επιθεωρητή όσο και του ελεγκτή δόμησης που είναι απλά η αρχή...
Κι ακόμα κι αν το πρόγραμμα σπουδών της εκάστοτε σχολής καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο και δικαιολογεί την αντιστοίχιση ανάλογων επαγγελματικών δικαιωμάτων, ο τεχνικός καλείται να αποστηθίσει εκ νέου εκατοντάδες σελίδες, να πληρώσει για να εξεταστεί και να ακολουθήσει ένα φαύλο κύκλο σεμιναρίων με την ελπίδα να έχει καλύτερες εργασιακές προοπτικές.
Όλα αυτά οδηγούν στην κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από το πτυχίο μας, σε επιπλέον εξετάσεις, ατομικό κόστος της δια βίου μάθησης και πιστοποίησης, αέναη περιπλάνηση για συλλογή ατομικών πιστοποιημένων προσόντων και παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής μας δύναμης.
Και ποια είναι η θέση του ΤΕΕ σε όλα αυτά;;;
Ο φορέας πιστοποίησης που προωθείται από την κυβέρνηση και την τρόικα μετασχηματίζει το τοπίο στον κλάδο σε βάρος τόσο των εργαζόμενων μηχανικών και τεχνικών όσο και της κοινωνίας.
Στην πολιτική αυτή πρωτοστατεί το ΤΕΕ το οποίο είναι και το μόνο που επωφελείται αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο από τις εξετάσεις των ενεργειακών επιθεωρητών, τα εκτιμώμενα έσοδα ανέρχονται στο ποσό των 2.000.000 €. Μπροστά σε μία κερδοφόρα αγορά σεμιναρίων και εξετάσεων πιστοποίησης σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών το ΤΕΕ επιλέγει το ρόλο του εισπράκτορα.

Δε θα επιτρέψουμε σε κυβέρνηση, Υπ. Ενέργειας και ΤΕΕ την απαξίωση των πτυχίων μας. Δε θα ανεχτούμε την περαιτέρω υποβάθμιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Δε θα παίξουμε το παιχνίδι των πιστοποιήσεων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απέχουν από τις εξετάσεις.
Καλούμε τους συναδέλφους σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 10/06 στις 6:00μμ στη ΔΕ επιτροπή του ΤΕΕ
Παλεύουμε για:
  • Πλήρη σταθερή εργασία για όλους.
  • ΟΧΙ στην «απελευθέρωση των επαγγελμάτων» στην αντιδραστική πολιτική της Μπολόνια, στην «πιστοποίηση» και στην εξατομίκευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.
  • Όχι στη μετατροπή του ΤΕΕ σε κέντρο πιστοποιήσεων. Όχι στον κατακερματισμό των επιστημονικών αντικειμένων, την λογική των ατομικών προσόντων και της δια βίου αναζήτησης πιστοποιήσεων.