Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Η απεργία ενοικίου στο Sunset Park

από το kompreser και Η Σφηκα / Τευχος 6
Το κείμενο της Leina BocarSunset Park Rent Strike” που ακολουθεί αφορά την πρακτική της απεργίας ενοικίου (δηλαδή της άρνησης πληρωμής ενοικίου από το σύνολο των ενοίκων ενός κτιρίου) που αναπτύχθηκε στην περιοχή Sunset Park στο Brooklyn της Νέας Υόρκης το καλοκαίρι του 2012, σχεδόν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του κινήματος Occupy στη βορειο-αμερικάνικη ήπειρο. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι η πλειοψηφία των κατοικούμενων κτιρίων στις μητροπόλεις των ΗΠΑ ανήκουν σε real-estate εταιρίες ή μεγαλο-ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, το σκάσιμο της φούσκας της αγοράς ακινήτων και το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, το ζήτημα της στέγασης έχει γίνει εξαιρετικά επιτακτικό για την κοινωνική αναπαραγωγή των εκμεταλλευόμενων. Πολλοί έχουν χάσει τα σπίτια τους μετά από εξώσεις, ενώ οι άστεγοι έχουν φτάσει το 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Η απεργία ενοικίου στο Sunset Park συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με παρόμοιους αγώνες να δίνονται σε γειτονιές του Bronx και του Harlem. Το κείμενο δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2012 στο 5ο τεύχος της εφημερίδας δρόμου Occupy!Gazette.
(μετάφραση: Agesilaus Santander)
Στις 9 Ιουλίου, πέρασα από μια συγκέντρωση απεργών ενοικίου στην 46η Οδό στο Sunset Park του Brooklyn. To πανό που κρατούσαν έγραφε: “Η Στέγαση Είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα”. Μένω ένα τετράγωνο παραδίπλα εδώ και πέντε χρόνια και εξεπλάγην που ανακάλυψα μια απεργία ενοικίου τόσο κοντά στο σπίτι μου. Απ’ τα παράθυρα των κτιρίων που βρίσκονταν σε απεργία ενοικίου κρεμόντουσαν μεγάλα πανό που έγραφαν “Η Στέγαση Είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα” και “Μην Πληρώνετε Ενοίκιο” στα Ισπανικά και τα Αγγλικά. Χάρηκα πολύ όταν έξω από το κτίριο είδα επίσης περίπου 20 αλληλέγγυους και αλληλέγγυες –ανάμεσά τους και κάποιες οικείες φυσιογνωμίες από το Occupy, όπως οι φίλοι μου Diego Ibañez και David Galarza που συμμετείχαν και στη δημιουργία της συνέλευσης Occupy Sunset Park. Ο συγκεντρωμένος κόσμος συζητούσε με έντονο τρόπο –μιλώντας κυρίως Ισπανικά– για τα επόμενα βήματα του αγώνα. Ο David μου εξήγησε την κατάσταση: 51 οικογένειες από τρία κτίρια της 46ης Οδού είχαν προχωρήσει σε απεργία ενοικίου εναντίον του ιδιοκτήτη τους, Orazio Petito, μέχρι αυτός να επισκευάσει τα σπίτια τους.
Τα υπόγεια είχαν μήνες να καθαριστούν και είχαν γεμίσει σκουπίδια. Οι κατσαρίδες, οι κοριοί, τα ποντίκια και η μούχλα είχαν εξοργίσει τους ενοίκους, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμα πιο επικίνδυνη ήταν η κακή ηλεκτρολογική εγκατάσταση των κτιρίων που προκαλούσε πολλά blackout την ημέρα, καθιστώντας τους ανεμιστήρες και τα air-condition άχρηστα. Οι κάτοικοι είχαν εξαγριωθεί και ανησυχούσαν μήπως πιάσουν φωτιά τα σπίτια τους. Συνάντησα τη Sara Lopez, από τις βασικότερες συμμετέχουσες στην απεργία, και τη Sue Trelles, άλλη μία συμμετέχουσα –αμφότερες οργισμένες και αποφασισμένες. Ήταν αγανακτισμένες καθώς τα αμέτρητα παράπονά τους, σχετικά με την ασφάλεια των κτιρίων, είχαν αγνοηθεί επιδεικτικά. Ο Petito, ο ιδιοκτήτης, ήταν τρομακτικά αδιάφορος. Είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τους “50 Χειρότερους Ιδιοκτήτες Σπιτιών στη Νέα Υόρκη”, πολλά από τα ακίνητα που κατείχε είχαν προέλθει από εξώσεις και κατασχέσεις, ενώ συχνά είχε δεχθεί μηνύσεις από ενοίκους. Ο διαχειριστής του στο κτίριο, ο Israel Espinoza, είχε επανειλημμένα παρενοχλήσει τους απεργούς ενοικίου με ψεύτικα ειδοποιητήρια έξωσης και τους είχε απειλήσει ότι θα καλέσει τις αρχές για να απελάσουν τους παράνομους μετανάστες που μένουν εκεί. Ένα κείμενο που μου μοίρασαν έγραφε: “Θέλουμε δικαιοσύνη και την θέλουμε τώρα! Όταν τα κτίρια αυτά πιάσουν φωτιά, εσύ Orazio θα είσαι υπεύθυνος! Χρειαζόμαστε επισκευές τώρα!”.
Περίπου 20 άτομα ξεκινήσαμε για το γραφείο του δημοτικού συμβούλου Felix Ortiz στην 55η Οδό, φωνάζοντας συνθήματα στα Ισπανικά και τα Αγγλικά για καλύτερες συνθήκες ζωής. Από πίσω ακολουθούσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Καθώς φτάναμε στο γραφείο του Ortiz, η ένταση όλο και αυξανόταν. Μια βδομάδα νωρίτερα οι ένοικοι είχαν πραγματοποιήσει κατάληψη στο γραφείο του. Τώρα, απαιτούσαν να τους συναντήσει αυτοπροσώπως. Μετά από αρκετή μανούρα, o Ortiz εμφανίστηκε και δέχτηκε να τους συναντήσει. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ένας από τους γραμματείς του τόλμησε να πει ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν αρκετές παραβιάσεις του νόμου από την πλευρά του ιδιοκτήτη ώστε να παρέμβει ο δήμος!

Στις φλόγες παραδόθηκε το σήμα κατατεθέν των Πατησίων

Στις φλόγες παραδόθηκε το σήμα κατατεθέν των Πατησίων. Κάτοικοι μιλούν για εμπρησμό, αφού τα διατηρητέα κτίρια εμποδίζουν ποικιλώνυμα... επενδυτικά συμφέροντα.
 
Του Δημήτρη Αγγελίδη από την ΕφΣυν

Μία ακόμη πυρκαγιά στο πολύπαθο πάρκο Δρακόπουλου, η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες, η πέμπτη από το 2007, κατέστρεψε το απόγευμα του Σαββάτου σχεδόν ολοσχερώς την έπαυλη Δρακόπουλου με τον εξαγωνικό πύργο που αποτελούσε σήμα κατατεθέν των Πατησίων.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 5 το απόγευμα στο εσωτερικό του κτίσματος και γρήγορα έκανε παρανάλωμα το ξύλινο οικοδόμημα, πριν προλάβει να τη σβήσει η Πυροσβεστική που έσπευσε στο σημείο. Χτες το βράδυ, πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμεναν στον χώρο ερευνώντας τα αίτια της πυρκαγιάς, που είναι ακόμα άγνωστα.

Ωστόσο, η Επιτροπή Κατοίκων για τη Διάσωση του κτήματος Δρακόπουλου μιλά για «εμπρησμό». «Είναι προφανές ότι δημιουργούνται πολλαπλά ερωτήματα σχετικά με τον χρόνο, τον τρόπο και την ακολουθία μιας τέτοιας εξέλιξης, που δύσκολα μοιάζει τυχαία [...] Τα διατηρητέα κτίρια με την παρουσία τους εμποδίζουν τα «επενδυτικά» σχέδια διαφόρων, οι οποίοι καιροφυλακτούν και εποφθαλμιούν έναν από τους τελευταίους χώρους πρασίνου των Πατησίων», αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής.

Είναι άλλωστε η δεύτερη φορά που καίγεται η έπαυλη, που παρέμενε ερείπιο από την πρώτη πυρκαγιά το 2007. Πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί και στα άλλα δύο ιστορικά κτίρια του κτήματος Δρακόπουλου, το γνωστό στους κατοίκους ως «οδοντιατρείο» (εξαιτίας μιας αποτυχημένης προσπάθειας να γίνει εκεί οδοντιατρείο για τους οροθετικούς) και ένα βοηθητικό κτίριο.

Το κτήμα έκτασης 9 στρεμμάτων φιλοξενούσε το εργοστάσιο εριουργίας Δρακόπουλου, την έπαυλη του Δρακόπουλου, κτίρια γραφείων και βοηθητικούς χώρους. Οταν πέθανε ο Αθηνόδωρος Δρακόπουλος το 1977 (ο αδελφός του Κωνσταντίνος είχε πεθάνει το 1950) άφησε την ακίνητη περιουσία του κληροδότημα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ).

Ενα έργο τέχνης

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, το κτήμα χαρακτηρίστηκε χώρος πρασίνου, τα τρία βασικά κτίρια διατηρητέα και η έπαυλη έργο τέχνης. Εκταση λίγο μεγαλύτερη από το μισό κτήμα μετατράπηκε σε δημοτικό πάρκο το 1985. Η έκταση που παρέμεινε στην ιδιοκτησία του ΕΕΣ, περίπου 4 στρέμματα στα οποία βρίσκονται και τα ιστορικά κτίρια, έγινε στόχος συμφερόντων ρίαλ εστέιτ, με την αγαστή συνεργασία του Δημοσίου, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Το 1991 τα μέχρι τότε διατηρητέα κτίρια αποχαρακτηρίστηκαν και το 2003 ακολούθησε ο αποχαρακτηρισμός του χώρου του εργοστασίου, έως τότε διατηρητέου χώρου πρασίνου (κατά των αποχαρακτηρισμών έχουν προσφύγει κάτοικοι στο ΣτΕ και η υπόθεση εκκρεμεί).

Παραμονές Δεκαπενταύγουστου το 2009, επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη, ο δήμος και ο ΕΕΣ προχώρησαν στην κατεδάφιση του ιστορικού εργοστασίου και υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, με σκοπό να ανεγερθούν πολυώροφα κτήρια και υπόγειο πάρκινγκ.

Τότε αποφάσισαν οι κάτοικοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Φύτεψαν, έφτιαξαν παιδική χαρά και δημιούργησαν στο κτήμα έναν ελεύθερο, ανοιχτό δημόσιο χώρο που διαχειρίζονται οι ίδιοι, μετατρέποντάς τον σε εστία εκδηλώσεων και πολιτιστικών δράσεων. Αλλά φαίνεται πως οι επιδιώξεις των επενδυτών δεν σταματούν.

«Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προσπαθεί συστηματικά –μέσω real estate εταιρείας– να πουλήσει το σύνολο του κτήματος ([...]ενέργεια τόσο παράνομη όσο και απαράδεκτη που προσωρινά αποσοβήθηκε λόγω έλλειψης αγοραστών), ενώ η Δημοτική Αρχή είτε σιγοντάρει τα σχέδια αυτά είτε κωφεύει», αναφέρει η επιτροπή.

Ο ΕΕΣ έχει ισχυριστεί πως μόνο τμήμα του παλαιού εργοστασίου είναι προς πώληση και πως ο χώρος όπου βρίσκονται τα κτίσματα θα παραμείνει χώρος πρασίνου.

«Ευτυχώς στα Πατήσια υπάρχει ένας δραστήριος κύκλος ανθρώπων και συλλογικοτήτων. Αρχιτέκτονες-μέλη της επιτροπής έχουν αποτυπώσει τη βίλα και έχουν φτιάξει σχέδια, σε περίπτωση που μπορέσει να ξαναφτιαχτεί. Οπως στο παρελθόν δεν αφήσαμε να δοθούν σε επιχειρηματικά συμφέροντα τέτοιου τύπου χώροι, έτσι και τώρα θα τα καταφέρουμε», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Πετρόπουλος από την επιτροπή.

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Πορεία Αλληλεγγύης στον αγώνα των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΤΗΣ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΚΥΖΗ

Σάββατο 7 - 6 - 2014     12.00
ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών

Ξεκίνησαν οι κατασχέσεις του ΚΕΑΟ για τον ΟΑΕΕ

Από εδώ

Οι προσπάθειες για αποτροπή κατασχέσεων σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ φαίνεται ότι δεν ευοδώθηκαν αφού το πρώτο ειδοποιητήριο του ΚΕΑΟ που ενημερώνει σχετικά έφθασε στα χέρια οφειλέτη του οργανισμού. Οι εξελίξεις δείχνουν να δικαιώνουν την ανησυχία των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που "έβλεπαν" τα χειρότερα να έρχονται μετά τις εκλογές.
Οπως σημειώνει ο συντονιστής της πρωτοβουλίας για τον ΟΑΕΕ «Συμμετέχω και γω η ισχύς εν τη ενώσει» Γιώργος Φλωράς εντός των οφειλομένων στον ΟΑΕΕ βρίσκονται σειρά παράνομων ποσών όπως:
Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν παρείχε παράνομα ο ΟΑΕΕ για όσο διάστημα ο οφειλέτης χρωστάει εισφορές. Ετησίως το ποσό είναι περίπου 1.000€ συν τους τόκους.
Οι εισφορές έπρεπε να είχαν μειωθεί από το 2009 και παράνομα ο εκάστοτε Υπουργός Εργασίας τις κρατάει στο ίδιο επίπεδο με το 2009
Τα επιτόκια είναι παράνομα και υπερβαίνουν σημαντικά το ανεκτό επιτόκιο υπερημερίας
Είναι παράνομη η πολιτική του ΟΑΕΕ και του Υπουργείου Εργασίας και το γνωρίζουν πολύ καλά. Όμως παραδομένοι στους δανειστές συνεχίσουν.
Γνωρίζουν άριστα, προσθέτει ο επιχειρηματίας Γιώργος Φλωράς τη Γνωμοδότηση του κ. Μανιτάκη, γνωμοδότηση που έχει παραδοθεί στο γραφείο του Υπουργού Βρούτση ήδη από τις 17/2/2014 (δείτε εδώ τα αποδεικτικά πρωτόκολλα http://oaee1.blogspot.gr/2014/02/blog-post_17.html ).
Γνωρίζουν ότι ήδη έχουν εκδοθεί δύο δικαστικές αποφάσεις που αναγνωρίζουν την υποχρέωση του ΟΑΕΕ να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψης τους οφειλέτες (άρα όταν δεν το έπραττε επειδή όφειλαν δεν οφείλει να ζητάει τα χρήματα).
Και όμως συνεχίζουν την εγκληματική τους δράση, ως μια οργανωμένη εγκληματική συμμορία που επιθυμεί την μαζική αρπαγή περιουσιών και φυσική εξόντωση των μικρομεσαίων που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
Τέλος καλεί όσους θεωρούν ότι έχουν δίκιο τους να δουν:
την Γνωμοδότηση Μανιτάκη στον ακόλουθο σύνδεσμο http://oaee1.blogspot.gr/2014/05/blog-post_31.html
την απόφαση του 66/2014 Διοικητικού Πρωτοδικείου Πάτρας στον ακόλουθο σύνδεσμο http://oaee1.blogspot.gr/2014/05/662014-1.html
την απόφαση 1246/2014 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας στον ακόλουθο σύνδεσμο http://oaee1.blogspot.gr/2014/05/1246-2014.html
Υπενθυμίζεται ότι μετά την παραλαβή χιλιάδων ειδοποιητηρίων από τον ΟΑΕΕ, πριν από μερικούς μήνες, ακολούθησε σωρεία καταγγελιών ως προς τον ΟΑΕΕ και τον Συνήγορο του Πολίτη. Οι ασφαλισμένοι αντιδρούσαν για το ύψος των οφειλών που διεκδικεί από τους ίδιους ο οργανισμός για το διάστημα που δεν έχουν καταβάλει τις εισφορές τους, καθώς όπως τονίζουν χαρακτηριστικά μέσα στην οφειλή περιλαμβάνεται και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την οποία ωστόσο δεν απολαμβάνουν όσοι δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένοι

Αίτηση Ακύρωσης και Αίτηση Αναστολής Υπουργικής Απόφασης του ΤΕΕ κατά του Υπουργείου Εργασίας, 29/4/2014

Αναρτούμε την αίτηση ακύρωσης και την αίτηση αναστολής που κατέθεσε το ΤΕΕ στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης του Υπουργού Εργασίας (την έχουμε αναρτήσει εδώ) με την οποία το Υπουργείο (κυβερνητική επίτροπος) θέτει ετεροχρονισμένα βέτο στην περσινή απόφαση του ΕΤΑΑ της 29/4/2013 με την οποία αναστάλησαν οι αυξήσεις μέχρι την εκδίκαση στο ΣτΕ προσφυγής του ΤΕΕ (η απόφαση θα βγει το Σεπτέμβρη). Υπενθυμίζουμε ότι έχει δωθεί παράταση μέχρι την 31/8 για το Α εξάμηνο του 2014, ενώ αυτή τη στιγμή το ΤΣΜΕΔΕ ζητάει στα ταμεία του τις αυξημένες εισφορές.

Αίτηση Ακύρωσης Υπουργικής Απόφασης, 29/4/2014

Αδημοσίευτo Μνημόνιο: Έρχεται τσουνάμι μέτρων τον Οκτώβριο

Πηγή: www.capital.gr των Γιάννη Αγγέλη - Δήμητρας Καδδά 
Κατάργηση εκπτώσεων σε δαπάνες, νέο μισθολόγιο, αλλαγή μη μισθολογικών δαπανών, πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, νέο ασφαλιστικό, νέες παρεμβάσεις σε γάλα, φάρμακα, ψωμί, λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές αν κριθούν αναγκαίες προβλέπει το αναλυτικό κείμενο του μνημονίου (MEFP) που δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας. Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα έρθουν από τον Οκτώβριο και δεν είναι οι μόνες.
Πιο πριν θα ξεκινήσει σειρά παρεμβάσεων με ορισμένο χρονοδιάγραμμα για κατάργηση φόρων-τελών υπερ τρίτων, αλλά και για επανεξέταση απόδοσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο με παρεμβάσεις «εξάλειψης» εξαιρέσεων αν χρειαστούν από το 2015.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται για λήψη ισοδύναμων μέτρων, αν χρειαστεί, αλλά και να κλείσει πιθανό κενό το 2015 «με την επέκταση των μέτρων που λήγουν» λέγοντας μάλιστα ότι «υπό τις τρέχουσες προβλέψεις, πιστεύουμε ότι θα είναι αναγκαίο να επεκταθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης» με την αίρεση ότι θα επανεξεταστεί το ζήτημα στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015.

Θεσπίζεται επίσης κανόνας υπεραπόδοσης για το υπό ποιους όρους θα γίνονται παροχές την μετά μνημονίου εποχή. Διατηρείται όμως και όρος παροχών αν πάει καλύτερα το 2014, με πρώτο βήμα τη «μείωση του υψηλού συντελεστή φορολογίας».

Στις παραπάνω δεσμεύσεις προστίθενται και τα «άμεσα» μέτρα, τα 12 προαπαιτούμενα για τις υποδόσεις Ιουνίου – Ιουλίου, που περιλαμβάνουν από νέο χωροταξικό και δασικό νόμο, έως παρεμβάσεις στους φόρους υπέρ τρίτων στο περιθώριο κέρδους των φαρμακείων κλπ.

Περιλαμβάνει επίσης σειρά παρεμβάσεων με ορισμένο χρονοδιάγραμμα για κατάργηση φόρων-τελών υπέρ τρίτων, αλλά και αναθεώρηση του οργανικού νόμου του Γενικού Λογιστηρίου τον Οκτώβριο, «για να διασφαλιστεί ότι είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με το εν εξελίξει πρόγραμμα μεταρρύθμισης των δημόσιων οικονομικών».

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Η κρίση στην Αθήνα είναι (και) έμφυλη;

sabines1
Καθώς η πολύπλευρη κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η μικρή και περιφερειακή ελληνική οικονομία έχει αποτελέσει ένα εύκολο πεδίο νεοφιλελεύθερου πειραματισμού για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, για την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για τη μετάλλαξη μιας οικονομίας που αρθρώνεται γύρω από τις μικρές επιχειρήσεις και την αυτό-απασχόληση, για την απονομιμοποίηση άτυπων πρακτικών επιβίωσης και τις διασυνδέσεις τους με οικογενειακές στρατηγικές, για την περιθωριοποίηση των δημοκρατικών θεσμών και την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας. Στο ρευστό πεδίο των γρήγορων κυβερνητικών προσαρμογών σε μνημονιακές επιταγές και εσωτερικές ισορροπίες τρόμου διαμορφώνεται μεταξύ πολιτικών και σχολιαστών από όλο το πολιτικό φάσμα μια κυρίαρχη συζήτηση που εστιάζει στο μέγεθος και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την πιθανότητα Grexit, το μέγεθος και το χρόνο της επόμενης δόσης του δανείου κοκ. Αυτή η μακρο-οικονομική θεώρηση επιτρέπει να αναδυθούν και να γίνουν κεντρικές ορισμένες πλευρές της κρίσης ενώ άλλες αποκρύβονται ή θεωρούνται περιθωριακά ή ίσως «πολυτελή» ενδιαφέροντα.
Δεν είναι υπερβολή ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις[1], το φύλο απουσιάζει από τη συζήτηση αυτή, παρ’ όλο που πίσω από τα στατιστικά δεδομένα και τις μακρο-οικονομικές εκτιμήσεις, συγκεκριμένα ενσώματα και έμφυλα υποκείμενα ζουν με την ανεργία, την επισφάλεια, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τα συρρικνούμενα δικαιώματα και την αυξανόμενη καθημερινή βία στις γειτονιές της Αθήνας, μιας πόλης όπου «η λιτότητα δαγκώνει»[2] . Το ζήτημα του φύλου μοιάζει να αποτελεί ταμπού σε όλο το πολιτικό φάσμα, ακόμη και στην αριστερά κάθε απόχρωσης. Αντιμετωπίζεται ως «ειδικό», δηλαδή λιγότερο σημαντικό, θέμα που μπορεί να μας αποπροσανατολίσει από το «κύριο πρόβλημα». Οι ιστορίες (ή τα στιγμιότυπα) που ακολουθούν αφηγούνται γνωστά εν πολλοίς περιστατικά ή εξελίξεις. Βοηθούν όμως να σκεφτούμε πώς  έμφυλες εμπειρίες και σημαντικές ανατροπές της καθημερινότητας ταυτίζονται με ή αποκλίνουν από μια γενική εικόνα για «την» κρίση.
πέντε ιστορίες για την κρίση
σώματα σε διαθεσιμότητα 
Ένα σημαντικό πεδίο άσκησης των πολιτικών λιτότητας, όπως ξέρουμε, έχει να κάνει με τη μείωση του δημόσιου τομέα, πράγμα που πρακτικά σημαίνει χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι 595 καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και οι 1699 διοικητικοί υπάλληλοι οκτώ πανεπιστημίων της χώρας που βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι διοικητικοί υπάλληλοι αποδύθηκαν σε έναν σκληρό και ταυτόχρονα ευρηματικό αγώνα ενάντια στις απολύσεις, με συνολική απεργιακή κινητοποίηση το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο Παιδείας. Οι καθαρίστριες, που πρόσφατα δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια, βρίσκονται σε συνεχή κινητοποίηση πολλούς μήνες τώρα, αποκρούοντας την αστυνομική βία, τις διαστρεβλώσεις του αγώνα και των αιτημάτων τους από τα ΜΜΕ και τις κυβερνητικές αυθαιρεσίες. Αυτό που σπάνια υπογραμμίζεται είναι πως τα συγκεκριμένα σώματα που αγωνίζονται είναι γυναικεία[3]  – γυναίκες με διαφορετική ηλικία, εμπειρία και τοποθέτηση που δεν δέχτηκαν παθητικά τις απαιτήσεις της τρόικας και διεκδίκησαν δημόσια το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή δουλειά και σε ανεκτές συνθήκες ζωής.
αποκλεισμένες από «την αγορά»

Εξευγενισμός (gentrification) και Αντίσταση στη Νέα Υόρκη

Των Kathe Newman και Elvin Wyly                                                
από ratnet archive και το kompreser
 
Την περασμένη άνοιξη, η USA Today κυκλοφόρησε ένα άρθρο με τίτλο «Εξευγενισμός: Ανάπτυξη για όλους». Μία εβδομάδα αργότερα, το άρθρο επανεμφανίστηκε στις ιστοσελίδες διαφόρων οργανισμών και μμε, όπως τα Smart Growth America, Urban Land Institute, Nation’s Building News και The Real Deal (μια ιστοσελίδα σχετικά με την κτηματαγορά της Νέας Υόρκης). Αυτό τελικά, όπως υποδήλωνε ο τίτλος, ήταν η απόδειξη ότι ο εξευγενισμός θα μπορούσε να γίνει η πλημμυρίδα που θα έκανε όλες τις βάρκες να επιπλέουν.
Η εκτενής κάλυψη από τον τύπο του νέου κύματος των σπουδών για τον εκτοπισμό (displacement studies) είναι μια ευρύτερη προσπάθεια να διασωθεί η λέξη «εξευγενισμός». Στη δεκαετία του ’70 και ’80, ο «εξευγενισμός» έγινε μια οικεία έννοια, επειδή φαινόταν ότι συνόψιζε όλες τις αποτυχίες της αγοράς, την πώλωση και την αδικία που διαμόρφωνε τη ζωή στις κοινότητες των κεντρικών συνοικιών των πόλεων της Αμερικής. Οι κατασκευαστές και οι δημόσιοι υπάλληλοι έμαθαν να υπερασπίζονται τις πράξεις τους ενάντια στην ταμπέλα «εξευγενισμός», επειδή η λέξη σήμαινε ισχυρή αιτία πολέμου. Οι υπερασπιστές της έγιναν πολύ πιο τολμηροί τα τελευταία χρόνια (ο διαπρεπής αρχιτέκτονας Andres Duany έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Τρία ζήτω για τον εξευγενισμό» [Three Cheers for Gentrification] για ένα συντηρητικό περιοδικό) και οι νέες μελέτες ασφαλώς παρέχουν ένα στήριγμα σε όσους θέλουν να ενθαρρύνουν τον εξευγενισμό.
Αλλά ένα ακόμη πιο δυσδιάκριτο και διφορούμενο προφίλ εμφανίζεται, αν κοιτάξουμε πίσω από τους τίτλους της USA Today και διαβάσουμε τις πρωτότυπες μελέτες –μια ανάλυση σε εθνικό επίπεδο του Lance Freeman, καθηγητή του πανεπιστημίου της Κολούμπια, μια έρευνα για τη Νέα Υόρκη από τους Freeman και Frank Braconi, και μια έρευνα για τη Βοστώνη από τον Jacob Vigdor. Βασισμένες πρωτίστως σε στατιστικές αναλύσεις ερευνών για την κατοικία, αυτές οι μελέτες αποφεύγουν προσεκτικά να διατυπώσουν την άποψη ότι ο εξευγενισμός είναι «ανάπτυξη» για όλους. Αλλά προκαλούν την κοινή λογική δείχνοντας ότι οι ενοικιαστές που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση διαμένοντας σε εξευγενισμένες γειτονιές παρουσιάζουν μικρότερη κλίμακα κινητικότητας απ’ ό,τι αντίστοιχοι ενοικιαστές που διαμένουν σε μη εξευγενισμένες περιοχές. Μια εξήγηση είναι ότι οι αναβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες και οι γενικότερες συνθήκες της γειτονιάς που διαμορφώνει ο εξευγενισμός προσφέρουν κίνητρα στους φτωχούς ενοικιαστές ώστε να βρουν τρόπους να παραμείνουν στα σπίτια τους –ακόμη και μπροστά στην απειλή του υψηλού ενοικίου και άλλων πιέσεων. Αλλά αυτή η εξήγηση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοήσουμε ή να απορρίψουμε τις ανησυχίες σχετικά με τον εκτοπισμό.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης για τον εξευγενισμό και τον εκτοπισμό περιλαμβάνει την πάλη σε σχέση με τον ορισμό. Παρόλο που συχνά εξισώνεται με την αναβάθμιση της γειτονιάς, στην πραγματικότητα ο εξευγενισμός είναι μια διαδικασία ταξικού μετασχηματισμού. Είναι η αναδιαμόρφωση του χώρου της εργατικής τάξης έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της μεσαίας και ανώτερης τάξης. Έτσι δεν εκτοπίζονται άνθρωποι μόνο από τα σπίτια τους αλλά και από τις δουλειές τους (για παράδειγμα, εργοστάσια μετατρέπονται σε πολυτελείς κατοικίες). Σε άλλες περιπτώσεις πολυτελείς κατοικίες κατασκευάζονται σε κενή γη. Σε κάθε περίπτωση, όταν μια καθιερωμένη περιοχή κατοίκησης εργατικής τάξης γίνεται θελκτική στους επενδυτές, στους κατασκευαστές και στους μικρομεσαίους, ο κίνδυνος του εκτοπισμού μπορεί να γίνει πολύ σοβαρός.
Νέες έρευνες μας κάνουν να αναρωτηθούμε εάν οι φτωχοί διαμένουν σε εξευγενισμένες γειτονιές εξαιτίας της αγοράς ή σε πείσμα αυτής. Με επιχορήγηση του Fannie Mae Foundation, επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε αυτά τα ερωτήματα στην πόλη της Νέας Υόρκης. Αναμέναμε να συμπεράνουμε ότι ορισμένοι χαμηλού εισοδήματος κάτοικοι καταφέρνουν όντως να παραμείνουν σε εξευγενισμένες γειτονιές, αλλά προβλέπαμε επίσης ότι οι πιέσεις για τον εκτοπισμό τους παρέμεναν. Επίσης, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο μείγμα των δυνάμεων της αγοράς και των δημόσιων πολιτικών που μερικές φορές επιτρέπουν σε κατοίκους χαμηλού εισοδήματος να αντισταθούν στον εκτοπισμό.
Εκτοπισμός – Μια οπτική από-τα-κάτω

Ελλάκτωρ: Πολυτελή ακίνητα με... άδεια παραμονής

Ελλάκτωρ: Πολυτελή ακίνητα με «bonus» την... άδεια παραμονής

Του Φώτη Κόλλια από εδώ
 
Θυγατρική της Ελλάκτωρ βάζει στο στόχαστρο εύπορους ξένους υπηκόους που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητο υψηλής αξίας στην Ελλάδα. Θα εξασφαλίζουν άδεια πενταετούς παραμονής.
Μια νέα δραστηριότητα προστίθεται στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς μέσω της θυγατρικής ΤΟΜΗ επεκτείνει τις υπηρεσίες που παρέχει στον τομέα των ακινήτων με στόχο τους ξένους υπηκόους που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα ώστε να αποκτήσουν άδεια παραμονής.
Οι «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες για Ξένους Κατόχους Ακινήτων στην Ελλάδα» απευθύνονται σε ιδιώτες οι οποίοι αναζητούν ακίνητο στη χώρα μας με εξασφάλιση 5ετούς άδειας παραμονής. Η θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ετοιμάζει, μάλιστα, ειδικό δικτυακό τόπο, αλλά και σχετικό κατάλογο με ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Η νομοθεσία που προώθησε η σημερινή κυβέρνηση, στο πρότυπο αντίστοιχων πρωτοβουλιών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπει πως το δικαίωμα 5ετούς άδειας διαμονής χορηγείται σε ξένους υπηκόους που θα αγοράσουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ ή κατέχουν χρονομεριστική μίσθωση τουλάχιστον δεκαετούς διαρκείας, ή έχουν συμβόλαιο μίσθωσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, τουλάχιστον δεκαετούς διαρκείας.
Από στοιχεία που είχε ανακοινώσει προ μηνών το υπουργείο Ανάπτυξης, ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα είχαν αρχικά εκδηλώσει ξένοι υπήκοοι που κατέχουν ήδη ακίνητο στην Ελλάδα, αλλά και υποψήφιοι αγοραστές από Κίνα, Ρωσία κ.α.

Εκδήλωση της "Παρέμβασης για την υπεράσπιση των παραλιών": Θα αφήσουμε να γίνουν τα ίδια και στις παραλίες μας;;

http://epagomarko.blogspot.gr/2014/06/blog-post_4.html?spref=fb

Η "Παρέμβαση για την υπεράσπιση των παραλιών", μια κίνηση των πολιτών του Δήμου Μαρκοπούλου που υποστηρίζεται από συλλογικότητες και φορείς του τόπου μας, ... σηκώνει το ζήτημα της "Οριοθέτησης, διαχείρισης και προστασίας αιγιαλού και παραλίας" όπως αυτό καθορίζεται στο νέο ... "βελτιωμένο" νομοσχέδιο!
  • Θα έχουμε δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες μας; 
  • Που αρχίζει η "επένδυση" και που τελειώνει η "εκμετάλευση" των παραλιών από τα επιχειρηματικά συμφέροντα;
  • Υπάρχουν "όρια" των επιχειρηματικών επενδύσεων;
  • Συνυπολογίζεται, μέσα στο νομοσχέδιο, το Διεθνές και Εθνικό νομικό και Συνταγματικό πλαίσιο;
  Διαμορφώνοντας συλλογικά τα κείμενα και τις αφίσες της εκδήλωσης κατέληξε στην ... εκδήλωση-συζήτηση του ερχόμενου Σαββάτου, 7 Ιούνη στις 19:00, στην ελεύθερη παραλία της Αγ. Μαρίνας όπου θα προσπαθήσει να ενημερώσει και να απαντήσει σε αυτά και πολλά άλλα βασανιστικά ερωτήματα, όπως: Θα αφήσουμε να γίνουν τα ίδια και στις παραλίες μας;;;

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που θα κάνουμε το Σάββατο 7 Ιουνίου για ενημέρωση και συζήτηση, σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις παραλίες.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ελεύθερο κομμάτι της παραλίας της Αγ. Μαρίνας στο Πόρτο Ράφτη, μπροστά στον πύργο του ναυαγοσώστη.

Στην ενημερωτική επιστολή της η "Παρέμβαση για την Υπεράσπιση των Παραλιών" αναφέρει:

Τι ακριβώς συμβαίνει; Ενημερώσου

Συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Κυβέρνηση συνεχίζοντας την ανάλγητη πολιτική της, οδηγεί τους εργαζόμενους που έθεσε η ίδια σε διαθεσιμότητα (σχολικούς φύλακες, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, εργαζόμενους σε  Υπουργεία),  σταδιακά σε απόλυση.  Είναι οι πρώτοι Δημόσιοι Υπάλληλοι που απολύονται μετά από 103 χρόνια! Ακολουθούν  οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ κλπ, διογκώνοντας τους ήδη εφιαλτικούς αριθμούς των απολυμένων και των ανέργων.
Εμείς όμως δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η βίαιη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο. Επί της ουσίας, μεθοδεύεται η αντικατάσταση του «ακριβού» προσωπικού, με  εργαζόμενους που θα έχουν εκπέσει στο καθεστώς του «ωφελούμενου»  ή του ενοικιαζόμενου, θα αμείβονται με μισθούς πείνας και θα εργάζονται χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Αυτόν το στόχο εξυπηρετεί και η «αξιολόγηση». Έπειτα από την κατασκευή χιλιάδων «επίορκων υπαλλήλων», καθώς και «πλεονάζοντος προσωπικού», η Κυβέρνηση προσπαθεί τώρα με εργαλείο τη συγκριτική αξιολόγηση να δημιουργήσει μια νέα δεξαμενή διαθεσίμων και υπό απόλυση υπαλλήλων.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζοντας τον ηρωικό αγώνα των χιλιάδων αυτών υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και βρίσκονται εδώ και μήνες καθημερινά στο δρόμο του αγώνα για να υπερασπίσουν το δικαίωμα τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία,

ΚΑΛΕΙ

κάθε Ομοσπονδία του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, κάθε Πρωτοβάθμιο Σωματείο, κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, κάθε άνεργο και άνεργη, κάθε νέο και νέα, συνταξιούχο, να πάρουν μέρος
σε  συλλαλητήριο ενάντια
στις διαθεσιμότητες – απολύσεις και στην αξιολόγηση
που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος την Πέμπτη,  5 Ιουνίου 2014 και ώρα 6.30μμ, καθώς και στην πορεία που θα ακολουθήσει και θα καταλήξει στο Υπουργείο Οικονομικών (Καραγ. Σερβίας 10),
όπου οι καθαρίστριες επί 27 μέρες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, απαιτώντας την εκτέλεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που διατάσσει την άμεση επαναπρόσληψή τους.

Θα ακολουθήσει συναυλία αλληλεγγύης στην Πλατεία Συντάγματος.

                                         ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους
  • Όχι στη διάλυση του δημόσιου τομέα
  • Όχι στην αξιολόγηση και τον ατομικό μισθό
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Συναυλία Αλληλεγγύης στο Σύνταγμα

 Την Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014 και ώρα 8:00μμ στο Σύνταγμα, θα πραγματοποιηθεί συναυλία αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των καθαριστριών που επί 27 ημέρες απαιτούν την εκτέλεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου που διατάσσει την άμεση επαναπρόσληψή τους.
Τη συναυλία διοργανώνει το Συντονιστικό των καθαριστριών με τη στήριξη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και συμμετέχουν, αφιλοκερδώς προσφερθέντες, οι παρακάτω καλλιτέχνες:
Βαμβακούσης Ηλίας, Βεριώνης Δημήτρης, Βέττα Καλλιόπη, Γραικούσης Άρης,  Δρογώσης Στάθης, Ευσταθία, Θωμαίδης Κώστας, Ιωάννου Γιάννης,  Κώτσιας Μάρκος, Λιούγκος Ηλίας, Λαικό συγκρότημα-Γιώργος Αλτής, Μαλανδρενιώτη Αναστασία,  Ματράκας Νάσος, συγκρότημα «Μποέμισες», Παπαδημητρίου Μάνια, Παπαδοπούλου-Τζαβέλα Νατάσσα, με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», Ρασούλη Ναταλία, Ρεμπούτσικα Μαρία, Στίγκα Θεοδοσία, Τσαντίλας Μιχάλης και το συγκρότημα Carousel.
 Επίσης οι Αρμένης Φώτης, Γουρζουλίδης Παναγιώτης, Λαγκουρέλη Μαρία, Μπόλλας Απόλλων, Στάικου Σέβη, Σκουρολιάκος Πάνος και Χατζηδημητράκης Βασίλης.

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Ένας στους δέκα; Ένας στους δέκα!

Δύο ενδιαφέρoντα άρθα για την πρόσφατη εκλογική επιτυχία των δολοφόνων φασιστών της χα (από την ΕφΣυν και την Εποχή)

Οι στρατηγοί του φυλακισμένου Αρχηγού

Ερχονται στο φως οι στενοί δεσμοί του Νίκου Μιχαλολιάκου με ανώτατα στελέχη του στρατεύματος.
Του Δημήτρη Ψαρρά
Πραγματική έκπληξη ένιωσαν πολλοί αναλυτές από το γεγονός ότι οι δύο στους τρεις ευρωβουλευτές που εξέλεξε η Χρυσή Αυγή ήταν απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού. Είναι αλήθεια ότι η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οργάνωση την υποχρέωσε να στραφεί στις εφεδρείες της, προκειμένου να εμφανίσει ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό της εγκληματικής συμμορίας.
Αυτές οι εφεδρείες διατηρούνταν μέχρι σήμερα στη σκιά, στους θυλάκους του βαθέος κράτους που επιβίωσαν επί χρόνια, παρά τις κατά καιρούς απόπειρες εκδημοκρατισμού των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας.
Οπως φάνηκε από τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, οι δύο απόστρατοι εμφανίστηκαν ως μέλη της οργάνωσης και όχι ως απλοί συνεργαζόμενοι, μιλώντας για «Αρχηγό», για «συναγωνιστές» και υιοθετώντας τα πιο ακραία συνθήματα της Χρυσής Αυγής. Και ο μεν Ελευθέριος Συναδινός, απόστρατος αντιστράτηγος και πρώην διευθυντής Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, ήταν γνωστός στους συναδέλφους του για τις φιλοχρυσαυγίτικες απόψεις του, όμως ο Γεώργιος Επιτήδειος, απόστρατος αντιστράτηγος κι αυτός, εξέπληξε τους γνωστούς του που μέχρι πρότινος τον κατέτασσαν στο ΠΑΣΟΚ. Μπορεί βέβαια ο πατέρας του να υπήρξε υπαρχηγός του ΓΕΣ κατά την περίοδο της δικτατορίας, αλλά ο ίδιος είχε τοποθετηθεί σε θέσεις του ΝΑΤΟ από τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη (1994-1997), ενώ και πάλι το ΠΑΣΟΚ τον επανέφερε το 1999 σε θέσεις-κλειδιά του Ευρωστρατού μέχρι το 2002.
Και άλλες περιπτώσεις
Γεγονός είναι ότι οι διασυνδέσεις της οργάνωσης με το στράτευμα δεν περιορίζονται στους δύο απόστρατους. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις στρατιωτικών που διατηρούν επαφές με την οργάνωση και ειδικά με τον Αρχηγό. Ομως μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί ανοιχτά υπέρ της Χρυσής Αυγής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κωνσταντίνου Πολυχρόνη Τίγκα, αντιστράτηγου ε.α., ο οποίος εικονίζεται να ποζάρει δίπλα στον Νίκο Μιχαλολιάκο στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε. Ο κ. Τίγκας αποφοίτησε το 1968 από τη Σχολή Ευελπίδων και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του υποστρατήγου το 1999, αλλά αμέσως ανακλήθηκε και ανέλαβε τη θέση του υποδιοικητή στη Σχολή Εθνικής Αμυνας. Τελικά αποστρατεύτηκε το 2002 ως αντιστράτηγος. Ο κ. Τίγκας τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την αυτοδιοίκηση στην περιοχή του (Παπάγου), όπου βέβαια κατοικούν πολλοί στρατιωτικοί. Στις πρόσφατες εκλογές κατέβηκε ως υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Χολαργού-Παπάγου, χωρίς το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας και κατόρθωσε να περάσει στον δεύτερο γύρο, όμως τελικά περιορίστηκε στο 38%. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην περιοχή του Παπάγου το ποσοστό του έφτασε το 50%.
Ο κ. Τίγκας είναι δημόσιο πρόσωπο το οποίο οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας έχουν τιμήσει με νευραλγικές θέσεις, όπως είναι αυτές του μέλους στα Δ.Σ. των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά και του προέδρου του Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών! Διατηρεί στενές προσωπικές σχέσεις με τον Γεώργιο Επιτήδειο. Η σύζυγος του Επιτήδειου είναι γεν. γραμματέας στον Σύλλογο Θεσσαλών Παπάγου και Βορείων Προαστίων. Μόνιμος πρόεδρος και ψυχή του συλλόγου είναι βέβαια ο κ. Τίγκας.

Στους πολίτες το μάρμαρο των σκουπιδιών

Στο σύστημα διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της Ελλάδας κυριαρχεί η ταφή, σε ποσοστό 82% (πίνακας 1). Η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών είναι πολύ μικρή (15%) και γίνεται με κακό και αδιαφανή τρόπο.
Η εκτροπή και ανάκτηση οργανικών είναι απειροελάχιστη (3%) και δεν προέρχεται, κυρίως, από προδιαλογή. Οι δήμοι παρεμποδίζονται να αναπτύξουν δημοτικά συστήματα ανακύκλωσης, προδιαλογής και κομποστοποίησης οργανικών.
Η πολιτεία (υπουργεία και περιφέρειες) έχουν διαλέξει το λάθος τρόπο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Υπονομεύουν βάναυσα το πνεύμα και το γράμμα της ιεράρχησης στη διαχείριση των απορριμμάτων (οδηγία 2008/98/ΕΚ και ν. 4042/2012).
Κρατούν τα αστικά απορρίμματα σε σύμμεικτη μορφή, για να τα οδηγήσουν σε κεντρικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Στις οποίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι δεσμευτικοί στόχοι της ανάκτησης και, ουσιαστικά, καταργείται η προδιαλογή.
Παράγονται τεράστιες ποσότητες καυσίμων, οι οποίες δεν μπορούν να απορροφηθούν στη βιομηχανία και οδηγούν αναγκαστικά σε νέες μονάδες καύσης. Δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να υπάρξει τεράστιο κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος.
Κάνουν αυτό ακριβώς που καυτηριάζει η έκθεση 20 του ευρωπαϊκού ελεγκτικού συνεδρίου, με ορατό τον κίνδυνο να χρηματοδοτηθούν έργα που δεν θα εκπληρώνουν τους δεσμευτικούς στόχους της Ε.Ε.
Βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης πολλά έργα μονάδων επεξεργασίας ΑΣΑ (Αστικά Στερεά Απόβλητα), χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, τα οποία έχουν αφύσικα μεγάλη δυναμικότητα.
Σε περιοχές, που αντιπροσωπεύουν το 75,6% των μόνιμων κατοίκων της Ελλάδας, στις οποίες η ετήσια παραγωγή ΑΣΑ, το 2011, ήταν 4.212.320 τόνοι, σχεδιάζονται μονάδες επεξεργασίας με δυναμικότητα 3.916.500 τόνους/έτος. Δηλαδή, το 92,98 % του συνόλου των ΑΣΑ (πίνακας 2). Οι σχετικές συμβάσεις προβλέπεται ότι θα απαιτούν μακροχρόνιες δεσμεύσεις (25-30 χρόνια) για εγγυημένες ποσότητες σύμμεικτων ΑΣΑ.
Το ποσοστό αυτό δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το 30%. Σε επίπεδο χώρας, αναμένεται η ετήσια παραγωγή 2.073.364 τόνων δευτερογενών καυσίμων (RDF/SRF), όταν η εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία δηλώνει ότι δεν μπορεί να απορροφήσει περισσότερους από 288.000 τόνους/έτος.
Η Πρωτοβουλία Συννενόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), καθώς και άλλες κοινωνικές οργανώσεις, έχει τεκμηριώσει, τεχνικά και οικονομικά, τον τρόπο με τον οποίο η διαχείριση των ΑΣΑ μπορεί να είναι περιβαλλοντικά ασφαλής, να διασφαλίζει την εκπλήρωση των στόχων και να έχει χαμηλό κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος.
Πρόκειται για την ιδέα της αποκεντρωμένης διαχείρισης, σύμφωνα με την οποία το βάρος πέφτει στη μέγιστη ανάκτηση των υλικών και στην ελαχιστοποίηση των ποσοτήτων των σύμμεικτων, που έχουν ανάγκη επεξεργασίας.
Στηρίζεται στις αρχές της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας και υλοποιείται σε δημοτικές και διαδημοτικές εγκαταστάσεις. Το μοντέλο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί πιο γρήγορα και με λιγότερο κόστος κατασκευής και λειτουργίας.
Εγγυάται την αποτελεσματικότητα της χρηματοδότησης. Διευκολύνει τη συμμετοχή των πολιτών και παράγει οφέλη που μπορούν να επιστρέψουν στην κοινωνία και να ανατροφοδοτήσουν νέες δράσεις για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.
Εχει ευελιξία και μπορεί να παρακολουθεί τις προσπάθειες εκπλήρωσης των δεσμευτικών στόχων.
Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσμη για το μέλλον της διαχείρισης των ΑΣΑ, και η Ε.Ε. πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά αν θα συναινέσει στις καταστροφικές επιλογές της πολιτείας ή αν θα επιβραβεύσει τις λογικές της ορθολογικής διαχείρισης. Τόσο απλά.
* Μέλος της κίνησης πολιτών ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων)

Χαριστική βολή η ένταξη του ΤΣΜΕΔΕ στον ΟΑΕΕ

Άρχισαν οι ελεγχόμενες διαρροές με σχέδια για ενοποίηση του ΕΤΑΑ όχι με τον ΟΑΕΕ αλλά με τους δημοσιογράφους (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
Το ΤΣΜΕΔΕ ακούγεται ότι από 1-1-2015 θα ενταχθεί στον ΟΑΕΕ. Το ασφαλιστικό μπαίνει ξανά επί τάπητος, καθώς, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, παρά τις αλλαγές που έγιναν το 2010, υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις σχετικά με τους διαφορετικούς κανόνες συνταξιοδότησης, το ύψος των παροχών και τον κατακερματισμό των Ταμείων.
Συντάξεις ανάλογες με τις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι όχι μόνο στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες, ενιαία όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ενοποιήσεις Ταμείων θα περιλαμβάνει η ατζέντα των αλλαγών που, όπως αναφέρεται στην έκθεση προόδου της Κομισιόν, δεσμεύτηκε να προωθήσει η κυβέρνηση εντός του 2014 με νέο νόμο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν ενοποιήσεις Ταμείων. Σήμερα υπάρχουν επτά (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και Δημόσιο) και στόχος είναι να ενοποιηθούν σε τρεις φορείς, ΙΚΑ για μισθωτούς, ΟΓΑ για αγρότες και ΟΑΕΕ για ελεύθερους επαγγελματίες.
Εμείς στο ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να αντιδράσουμε πολύ πιο μπροστά από τη σύνταξη του νομοσχεδίου. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο ΤΕΕ, το οποίο καλούμε από αύριο να αρχίσει τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και όχι όταν ψηφισθεί το νομοσχέδιο. Μας έχουν φάει ήδη με το PSI τη μισή περιουσία, ας μας δώσουν και τη χαριστική βολή, βάζοντάς μας στον ΟΑΕΕ.
Πρέπει να αναλάβει η Δ.Ε. του ΤΕΕ και η Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ σχετικές διεργασίες με την κυβέρνηση, ότι μία τέτοια ενοποίηση θα είναι βλαπτική για το Ταμείο μας. Πρέπει να σταθούμε όλοι δίπλα στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ και να αγωνισθούμε για τη σωτηρία του Ταμείου μας. Ποτέ το ΤΣΜΕΔΕ, από το 1940 που ιδρύθηκε, δεν δημιούργησε προβλήματα στην κυβέρνηση. Αλλα είναι τα Ταμεία που δεν μπορούν να εισπράξουν τις εισφορές των μελών των και αγκομαχούν, γι' αυτό και η κυβέρνηση με νόμους τα επιχορηγεί και αναφέρομαι σε ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, κ.λπ.
Η κυβέρνηση, με εντολή των δανειστών μας, θέλει να αφήσει μόνο τρία Ταμεία, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ και θα διαλύσουν το ΤΣΜΕΔΕ μας. Και τους μεν ελεύθερους επαγγελματίες του Ταμείου θα τους εντάξουν στον ΟΑΕΕ και τους μισθωτούς στο ΙΚΑ. Κατά τη γνώμη μας, η συρρίκνωση και διχοτόμηση του ΤΣΜΕΔΕ αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα είναι οριστικές και θα αποτελειώσουν το ΤΣΜΕΔΕ. Το ίδιο θα κάνουν και για το ΤΣΑΥ και για το ΤΑΝ.

Δελτίο Τύπου – Αποχή από τις εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών

Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών είναι ενάντια στη διαδικασία των εξετάσεων για την πιστοποίηση Ενεργειακών Επιθεωρητών, που ξεκινάει αυτές τις ημέρες και καλεί όλους τους συναδέλφους μηχανικούς να απέχουν από τις εξετάσεις.
Όπως είναι και το αυτονόητο τα επαγγελματικά δικαιώματα μας απονέμονταν μέχρι τώρα με βάση το αντικείμενο των σπουδών μας. Ως μηχανικοί μαθαίνουμε τον τρόπο σκέψης ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει στη διάρκεια της άσκησης του επαγγέλματός μας. Και σε μεγάλο βαθμό έως τώρα το έχουμε καταφέρει, κόντρα σε αυτά που ζητά η «αγορά», δηλαδή τεμαχισμένες και εξειδικευμένες μικροδραστηριότητες και ουσιαστικά την αποσύνδεση των σπουδών μας από τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η υπόδουλη στην τρόικα και γενικά στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κυβέρνηση προωθεί μία «αγορά επαγγελματικών προσόντων» κόντρα στα κατοχυρωμένα βάσει του διπλώματός μας πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
Στη διάρκεια αυτή της ολοκληρωτικής διάλυσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, πληρώνουμε πανάκριβα κάποια χαμηλού επιπέδου σεμινάρια σε ιδιωτικά κέντρα και στη συνέχεια ξαναπληρώνουμε ακριβά για να εξεταστούμε ώστε να πιστοποιηθούμε, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εξασκούμε ένα μικρό κομμάτι των δραστηριοτήτων που είχαμε έως τώρα δικαίωμα να εξασκούμε.
Στην προσπάθεια αυτή η κυβέρνηση βρίσκει πρόθυμο συμπαραστάτη το ΤΕΕ, το οποίο αντί να ασκεί το ρόλο του ως επιστημονικός συνεργάτης της πολιτείας, προστατεύοντας τα συμφέροντα των μελών του και ολόκληρης της κοινωνίας, γίνεται το δεξί χέρι του συστήματος με τη μετατροπή του σε φορέα πιστοποίησης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.
Δηλώνουμε με κάθε τρόπο ότι δεν δεχόμαστε την πιστοποίηση από κανέναν τρίτο για το αν είμαστε ικανοί να διενεργούμε ενεργειακές επιθεωρήσεις, αλλά και καμία πιστοποίηση από αυτές που θα ακολουθήσουν. Γνωρίζουμε ότι σήμερα οι ενεργειακές επιθεωρήσεις είναι αρχή. Η διοίκηση του ΤΕΕ έχει εκφράσει τη βούλησή της ώστε σε λίγο συνολικά να ελέγχει και να πιστοποιεί ατομικά επαγγελματικά προσόντα και να κατατάσσει σε βαθμίδες ατομικού επαγγελματικού δικαιώματος τα προσόντα αυτά με τελικό τους σκοπό, χωρίς να το έχουν εκφράσει έως τώρα, αυτό που έχουν ζητήσει τα μεγάλα συμφέροντα, τη μείωση της τιμής της εργατικής μας δύναμης.

Ξεπουλάμε...


Ξεπουλάνε το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, βουνά, Ξενία και δημόσια κτήματα: με νοοτροπία τσιφλικά, η κυβέρνηση βγάζει «στο σφυρί», μεταβιβάζοντάς τα στο ΤΑΙΠΕΔ. Μεταξύ αυτών το τουριστικό λιμάνι της Ζέας, την έκταση όπου βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, το Ξενία της Ακροναυπλίας, τρία ακίνητα στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, αλλά και άλλες πολύ μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή Σάνη της Χαλκιδικής ακόμη και στο Σούνιο.
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων η οποία, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αποφάσισε τη μεταβίβαση - με στόχο την αξιοποίηση ή την πώληση- συνολικά 55 ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα (για την ακρίβεια τα 54 είναι στην Ελλάδα και ένα στην Νέα Υόρκη).
Αναλυτικά τα 55 ακίνητα

Τρία «φιλέτα» του παράκτιου μετώπου μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ

Τρία «φιλέτα» του παράκτιου μετώπου μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ
Οι ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά   (Φωτογραφία: ΑΠΕ)


Αθήνα
Νευραλγικά «φιλέτα» γης στην «Ριβιέρα» της Αττικής μεταβίβασε η διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ, αντί στην εταιρεία ειδικού σκοπού Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ, που είχε συσταθεί για τον ίδιο λόγο και με στόχο την προκήρυξη διεθνούς πολεοδομικού διαγωνισμού για τη μελέτη του master plan αξιοποίησης του μετώπου.
Σύμφωνα με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ τρία κομβικά ακίνητα για την οργανωμένη αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου.
Άγιος Κοσμάς ως «Αστέρια» και Σούνιο
Το πρώτο είναι 176 στρέμματα γης από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά μέχρι τα «Αστέρια» Γλυφάδας. Το δεύτερο άλλα 20 στρέμματα στην Γλυφάδα. Το τρίτο είναι το Άσπρο Λιθάρι Σουνίου (όπου και το Cape Sounio του ομίλου Grecotel), εκτάσεως 383 στρεμμάτων, κυριότητας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) το οποίο τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία φέρει την υπογραφή οκτώ υπουργών της κυβέρνησης(Γ.Στουρνάρα, Π.Παναγιωτόπουλου, Κ.Χατζηδάκη, Μιχ.Χρυσοχοΐδη, Αδ.Γεωργιάδη, Γ.Μανιάτη, Χ.Αθανασίου και Όλ.Κεφαλογιάννη), ενταφιάζει οριστικά το ενδεχόμενο οργανωμένης πολεοδόμησης της «Αττικής Ριβιέρας», από το Φάληρο ως το Σούνιο, και την επανασύνδεσή της με την πόλη.