Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Έφυγε ο Κώστας Φινές

 ΚΩΣΤΗΣ ΦΙΝΕΣ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΕΦΥΓΕ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ
Χθές το βράδυ πέθανε ένας σπουδαίος και γλυκός άνθρωπος ενας απο τους καλύτερους αρχιτέκτονες της Ελλάδας με σημαντικό έργο, ένας κομμουνιστής με μεγάλο πάθος και με μια τεράστια ανοιχτή  αγκαλιά. Πολλά χρόνια στο κίνημα και στις γραμμές της ΟΜΛΕ και του ΚΚΕ(μ-λ) απο τους βασικούς συντελεστές της προσπάθειας "ενα καράβι για την Γάζα",  στρατευμένος με την αριστερά, αγαπούσε γνήσια τη νεολαία.
Ιδρυτικό μέλος της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών.
Ηταν ταπεινός, γλυκός και δεκάδες αρχιτέκτονες που στην ουσία σπούδασαν στο γραφείο του τού έδωσαν το όνομα δάσκαλος.
Η κηδεία του Κωστή θα γίνει τη Δευτέρα 26/5 στο Β' νεκροταφείο στις 15.30 το μεσημέρι.  
Ακολουθεί σχετικό δημοσίευμα από το Left.gr

Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 23 Μαΐου, ο Κώστας Φινές.
Ο Κώστας Φινές γεννήθηκε το 1933 και υπήρξε από τους σημαντικούς σύγχρονους αρχιτέκτονες. Άνθρωπος βαθιά αριστερός και δημοκρατικός. Επιστήμονας και πραγματικός Δάσκαλος, στάθηκε κάθε στιγμή στο πλευρό του λαϊκού κινήματος, πάντα από την πιο ριζοσπαστική σκοπιά. Όσοι τον γνώριζαν, τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν, κερδίζονταν από την πρώτη στιγμή από το χαρακτήρα και τη σεμνότητά του.
Ήταν δίπλα στο Δρόμο της Αριστεράς από την πρώτη στιγμή της έκδοσής του, με τη γνώμη και τη συμβουλή του αλλά και τα σχόλια και τα σκίτσα του. Όλοι οι άνθρωποι του Δρόμου θα τον θυμόμαστε.
Αντί για περισσότερα λόγια, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει ο Κώστας Φινές, τον Ιούνιο του 2010:
Ο αρχιτέκτονας εργάζεται σ’ αυτή τη χώρα, που έχει αυτό το κλίμα, αυτούς τους ανθρώπους, αυτή την παιδεία, αυτή την παράδοση και ιστορία. Το σύνολο των παραμέτρων αυτών πρέπει να εξυπηρετήσει. Χωρίς να υποκύψει στον πειρασμό της ατομικής προβολής. Να προσπαθήσει με συλλογική δουλειά να αναπτύξει ιδέες, να βρει λύσεις πρακτικές γρήγορης εφαρμογής και, κυρίως, «ντόπιες». Να εφαρμόσει συνειδητά το «ουκ εν τω πολλώ το ευ» των αρχαίων ή το «περίσσιο χαλάει το ίσιο» της γιαγιάς μας. Κάτι που για πολλούς σοφολογιότατους αποτελεί έλλειψη φαντασίας, έμπνευσης και παιδείας. Τις υπερβάσεις ας τις αφήσουμε για αργότερα, όταν τα κοινωνικά προβλήματα, τα καλλιτεχνικά, τα πολιτιστικά, της υγείας και της παιδείας θα τα χειρίζονται άλλα χέρια, που θα προέρχονται από το λαό και όχι από τους διεφθαρμένους, ανίκανους και ανίδεους πολιτικούς που τα μονοπωλούν σήμερα. Κάπως έτσι, με αυτές τις ιδέες, με αυτές τις προθέσεις, πορεύτηκα στη ζωή μου. Δεν ξέρω πόσες φορές πέτυχα και πόσες έπεσα έξω. Πάντως, δεν ξόδεψα ποτέ χρόνο περιμένοντας «να με εκτιμήσουν άνθρωποι που ποτέ δεν εκτίμησα», όπως συνήθιζε να λέει ο Γιάννης Τσαρούχης. Ίσως και γι’ αυτό δεν ήμουνα ποτέ και από τα πιο αγαπημένα τους παιδιά…
Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

Φασισμός και αντιφασισμός σήμερα: το αντιφασιστικό κράτος

Προκλητικό και "ανορθόδοξο" ταυτόχρονα, αλλά λέει αλήθειες και έχει έρευνα που αξίζει για Άγιο Παντελεήμονα και Νίκαια. Αλιευμένο από το http://www.antifascripta.net/

Μια νέα επίθεση στις κατοικίες και στα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου


Τι σημαίνει η τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς για οφειλές στο Δημόσιο στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας. Από το Left.gr


Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος, που χειρίζονται οι Κυβερνητικοί την προεκλογική περίοδο όχι μόνο για τις συκοφαντίες, τις διαστρεβλώσεις των δηλώσεων των υποψηφίων της αντιπολίτευση και γενικότερα τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, αλλά και για την επιβολή της μη δημοσίευσης (ούτε καν αναφορά) των προβλημάτων, που προκαλούν οι δεσμεύσεις και οι υπογραφές τους στα μνημόνια.  Για παράδειγμα δεν είδε κανείς να προβάλλεται από κανένα ΜΜΕ η μεταχείριση των ομολογιούχων, που τιμωρούνται γιατί εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες μιας ζωής στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι τράπεζες αποζημιώνονται από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων. Δεν διάβασε, ούτε άκουσε κανείς για τις 17 αυτοκτονίες, που ήδη έχουν σημειωθεί από τους ομολογιούχους αυτούς. Δεν διάβασε κανείς για τους ζημιωθέντες από τις ασφαλιστικές εταιρίες ΑΣΠΙΣ και Commercial Value, που έχουν υποστεί τις ψεύτικες υποσχέσεις, μέχρι τώρα, του Σαμαρά και Βενιζέλου, ενώ υπάρχουν ασφαλισμένοι, που έχουν στερηθεί το εισόδημά τους και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα για την υγεία τους.
Αναφέρεται επίσης και το θέμα των καθαριστριών, που αν δεν αναλάμβαναν μόνες τους τον αγώνα τους με θυσία και αυταπάρνηση και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα κέρδιζαν τη δημοσιότητα και τελικά την νίκη.
Επίσης θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει και άλλες περιπτώσεις εκκωφαντικής σιωπής των ΜΜΕ και των κυβερνητικών υποψηφίων, αλλά το χειρότερο είναι αυτό, που σχεδιάζει η Κυβέρνηση να επισφραγίσει με νόμο μέχρι το τέλος Ιουλίου, (αν προλάβει βέβαια και δεν έχει ανατραπεί μέχρι τότε), και δεν έχει αναφερθεί σε κανένα ΜΜΕ:
Στο νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο (MOU), που έχει υπογραφεί πρόσφατα, αποκαλύπτεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει με την τρόικα να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα πλειστηριασμών, το οποίο θα προβλέπει τα εξής:

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Βαθιά διαγραφή του χρέους για προοπτική ανάπτυξης

Του Κ. Λαπαβίτσα από εδώ


Πηγαίνουμε πλέον ολοταχώς προς τις ευρωεκλογές που ίσως κρίνουν την πορεία της Ελλάδας για χρόνια. Το δίλημμα που θέτει η κυβέρνηση Σαμαρά είναι 'σταθερότητα, ή επιστροφή στο πρόσφατο παρελθόν της κρίσης' τονίζοντας ότι η ανάκαμψη βρίσκεται επί θύραις. Ταυτόχρονα παραδέχεται ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει πρόβλημα χρέους παρουσιάζοντας όμως η κυβέρνηση τον εαυτό της ως το μόνο αξιόπιστο διαπραγματευτή. Το τι θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί μας το έχει ήδη αποκαλύψει ο κ. Στουρνάρας: Δε θα υπάρξει διαγραφή γιατί αντιτίθεται η ΕΕ, αλλά θα επιδιωχθεί η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση. Κι εκεί θα τελειώσει η κρίση, κατά την κυβέρνηση Σαμαρά.



Από την άλλη, η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται διαγραφή. Σε σημαντικό βαθμό μάλιστα φαίνεται να συμφωνεί και το ΔΝΤ. Δεν υπάρχει βέβαια κοινά αποδεκτή εκτίμηση για το μέγεθος της διαγραφής, πόσο μάλλον για τη διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί. Αλλά κυριαρχεί η αντίληψη ότι χωρίς διαγραφή του χρέους η Ελλάδα δε θα μπορέσει να βγει απο τα ερείπια της κρίσης.



Το χρέος, λοιπόν, θα αποτελέσει καίριο ζήτημα οικονομικής πολιτικής την επόμενη περίοδο και οι ευρωεκλογές θα δείξουν το δρόμο για την αντιμετώπισή του. Στο πλαίσιο αυτό το διεθνές οικονομικό δίκτυο RMF (Λονδίνο) σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (Θεσσαλονίκη) δημοσίευσε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση σχετικά με την αντιμετώπιση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η μελέτη αναλύει δύο βασικούς τρόπους ελάφρυνσης: τη “μαλακή επιλογή”, η οποία εξετάζει τη συναινετική μείωση του μέσου επιτοκίου και την επιμήκυνση του χρέους, καθώς και τη “σκληρή επιλογή”, η οποία εξετάζει τη βαθιά διαγραφή της ονομαστικής αξίας του χρέους. Συγκρίνεται δηλαδή η επιλογή της κυβέρνησης με αυτή της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης.



Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι το χρέος είναι τροχοπέδη για την ελληνική οικονομία όχι μόνο γιατί τα ποσά που απαιτούνται για την εξυπηρέτησή του είναι πολύ μεγάλα, αλλά και γιατί η ανάγκη της εξυπηρέτησης επιβάλλει σκληρές πολιτικές λιτότητας μέσω της επιδίωξης πρωτογενών πλεονασμάτων. Συνεπώς το χρέος δεν επιτρέπει την υιοθέτηση επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που θα τόνωνε την ανάπτυξη μειώνοντας την ανεργία. Η μελέτη του RMF εστιάζει στα αποτελέσματα των δύο επιλογών ως προς τον πρόσθετο “δημοσιονομικό χώρο” ο οποίος θα προκύψει από την ελάφρυνση του χρέους. Δηλαδή προσφέρει μια εκτίμηση της δυνατότητας άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής χωρίς παράλληλη αύξηση των ελλειμμάτων για κάθε περίπτωση ελάφρυνσης του χρέους.

Γιατί όποιος δεν μοιραστεί την μάχη είναι σίγουρο ότι θα μοιραστεί την ήττα

Συνέντευξη με τον υποψήφιο δήμαρχο του συνδυασμού "Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου". Από εδώ.

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, βρίσκει την αριστερά σε πολλούς δήμους και περιφέρειες πολύ κοντά στη διεκδίκηση την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής.  Ήδη, από τον πρώτο γύρο, η παρουσία της στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων έχει αυξηθεί κατά πολύ και το  τοπίο στην αυτοδιοίκηση φαίνεται να αλλάζει.  Ζητήσαμε από τον υποψήφιο δήμαρχο με τον συνδυασμό «Αντίσταση με τους Πολίτες Χαλανδρίου», Σίμο Ρούσσο, να μας πει τι οδήγησε στην εκλογική ενίσχυση αυτού του πρωτότυπου εγχειρήματος και ποιος θα είναι ο ρόλος τους σε περίπτωση εκλογικής νίκης.
1.       Η «Αντίσταση με τους Πολίτες Χαλανδρίου» είναι ίσως ο πιο πολυσυλλεκτικός συνδυασμός της αριστεράς. Βοήθησε αυτό στο να αναπτυχθεί αποτελεσματικά η  δράση της παράταξης και πως;
Η Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου είναι ένα πρωτότυπο πείραμα, ίσως το παλαιότερο στον χώρο της Αττικής. Συσπειρώνει αριστερούς ανθρώπους από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, υπάρχουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του σχεδίου Β, των Οικολόγων Πράσινων, ανένταχτοι πολίτες, όπως εγώ. Συμμετέχουν κυρίως άνθρωποι των κινημάτων της πόλης που συναντήθηκαν σε όλους τους αγώνες των προηγούμενων χρόνων: από τις κινήσεις για την ένταξη του Πεύκου Πολίτη στο σχέδιο πόλης, από την υπεράσπιση της Ρεματιάς, του Νομισματοκοπείου, του κτήματος Δουζένη, την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής και των ελεύθερων χώρων, ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, άνθρωποι που αντιστάθηκαν σε όλες τις προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων των χώρων του δήμου και που καθημερινά δίνουν τη μάχη ενάντια στην τρόικα, τα μνημόνια, τον φασισμό και την κυβερνητική πολιτική.Πιστεύουμε βαθιά ότι το εύρος των προβλημάτων της χώρας και της πόλης είναι τέτοιο που μόνο η συμπόρευση όλων των ριζοσπαστικών δυνάμεων του λαού μας μπορεί να δώσει λύση. Άλλωστε την ιστορία του ΕΑΜικού κινήματος που αποτελεί την κοινή μας μήτρα την τιμούμε όχι ως εικόνισμα αλλά ως οδηγό καθημερινής δράσης. Γιατί όποιος δεν μοιραστεί την μάχη είναι σίγουρο ότι θα μοιραστεί την ήττα. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα.
2.       Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας σε περίπτωση που εκλεγείτε, και πως θα τις υλοποιήσετε σε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο στην αυτοδιοίκηση;
Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι μπορούμε να φτιάξουμε στην εποχή των μνημονιακών δεσμεύσεων στον χώρο της  αυτοδιοίκησης ένα γαλατικό χωριό, έναν τελείως διαφορετικό δήμο. Αυτό χρειάζεται ευρύτερες αλλαγές για τις οποίες παλεύουμε. Θεωρούμε τον εαυτό μας τμήμα ενός ευρύτερου ρεύματος ανατροπής στον χώρο της αυτοδιοίκησης και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό όμως δεν θα είναι για εμάς ένα άλλοθι για να συμβιβαστούμε και να εφαρμόσουμε το μνημόνιο στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Αντίθετα μπορούμε  να υποσχεθούμε, να παλέψουμε και να δεσμευθούμε, ότι θα προκαλέσουμε ρήγματα στην εφαρμογή του μνημονίου στον χώρο μας, ότι θα αλλάξουμε τις προτεραιότητες στην πόλη. Προτεραιότητα της δικής μας δημοτικής αρχής είναι ότι θα παλέψουμε ώστε κανένας πολίτης να μην μείνει χωρίς το σπίτι του, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα παιδί πεινασμένο. Άλλωστε ήδη από το 2011 υποβάλλαμε στο δημοτικό συμβούλιο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης, που η διοίκηση του κ Κουράση αγνόησε επιδεικτικά. Το ίδιο επιδεικτικά αγνόησε όλες τις προτάσεις μας  για ανακατανομή των ανταποδοτικών τελών υπέρ των ανέργων και σε βάρος των μεγάλων επιχειρήσεων που στεγάζονται στην πόλη μας.

Ο κατάλογος των ιδιοκτησιών που πουλάει το ΤΑΙΠΕΔ




Όλη η λίστα με τις περιοχές και τις παραλίες που η κυβέρνηση ξεπουλάει για να χτιστούν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Μπορεί να αναγνωρίσετε το χωριό σας, την αγαπημένη σας παραλία, το βουνό που κάνατε περιπάτους κλπ ..
Για όσους έχουν κάποιο κομπόδεμα στην άκρη. Δείτε τον κατάλογο των ιδιοκτησιών που πουλάει το ΤΑΙΠΕΔ

ΕΣΠΑσε το πάρτι των σκουπιδιών

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, οδηγούμαστε στην ακύρωση της χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως επίσης και από το «νέο ΕΣΠΑ» (ΣΕΣ 2014-2020), λόγω βαρύτατων παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας
Επίσης θα απαιτηθεί ανατροπή και επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων ή ακόμη και επαναδημοπράτηση έργων, ώστε οι αναθέσεις χωρίς όρους που βγάζουν μάτι, όπως για την εγγυημένη ποσότητα των απορριμμάτων, να γίνουν σύμφωνα με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ. Εφόσον ολοκληρωθεί η πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία αυτή, θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν με νέους όρους έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα.
Παράλληλα πληροφορούμαστε ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έχει διαμηνύσει αρμοδίως στην Ελλάδα πως έχει ήδη ανοίξει τον φάκελο της χρηματοδότησης των έργων με ΣΔΙΤ, δίνοντας το μήνυμα ότι έχει στη διάθεσή της σοβαρότατα στοιχεία τεκμηρίωσης των παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς επίσης ότι για ευνόητους λόγους θα κινηθούν οι διαδικασίες αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση βάζει φρένο και ετοιμάζεται να ανατρέψει το «πάρτι των σκουπιδιών», που οργανώνουν την τελευταία τριετία κεντρική κυβέρνηση, με πρωτοβουλίες των υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, περιφερειάρχες, οι οποίοι τώρα λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και μεγαλοεργολάβοι, σε 11 περιφέρειες της χώρας, με προτεραιότητα στις περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου.
Με ακλόνητα στοιχεία και έγγραφα ντοκουμέντα η «Ε» αποκαλύπτει ότι με παρέμβαση της χρηματοδοτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ήδη «παγώσει» από τον περασμένο Φεβρουάριο οι διαδικασίες χρηματοδότησης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ, που δρομολογήθηκαν, στις περισσότερες περιπτώσεις, επεισοδιακά και με εντάσεις, σε 10 περιφέρειες της χώρας και στην Αττική (Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή, Α. Λιόσια).
Παράλληλα έχουν ήδη επιληφθεί οι γενικές διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι αρμόδιοι επίτροποι Περιβάλλοντος, Γιάνεζ Ποτότσνικ και Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ. Κινούνται ήδη οι διαδικασίες που οδηγούν το προσεχές διάστημα, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, στην ακύρωση της χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως επίσης και τον αποκλεισμό της χρηματοδότησής τους από το «νέο ΕΣΠΑ» (ΣΕΣ 2014-2020), λόγω βαρύτατων παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας. Δηλαδή καταργείται η προβλεπόμενη χρηματοδότηση των έργων έως 50% από το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ και λόγω δυσαναπλήρωτου χρηματοδοτικού κενού, που γίνεται ακόμη πιο μεγάλο από την απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης των έργων, τινάζονται στον αέρα οι ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
«Κολασμένο μυστικό»
Πρόκειται για θεαματική ανατροπή, καθώς η κυβέρνηση και οι περισσότεροι από τους περιφερειάρχες έχουν επενδύσει πολιτικά για την επανεκλογή τους στις σχέσεις τους με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και σε προεκλογικές υποσχέσεις πελατειακής εξυπηρέτησης απασχόλησης εργαζομένων και προτίμησης μικρομεσαίων επαγγελματιών στην κατασκευή, όπως επίσης στη μακρά περίοδο της λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων. Στο μεταξύ, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι αναθέσεις των συγκεκριμένων έργων σε βασικούς παίκτες της εγχώριας αγοράς των κατασκευών και της ενέργειας.
Πρωταγωνιστές που «μοιράζονται» το παιχνίδι των αναθέσεων είναι οι όμιλοι Λ. Μπόμπολα (Ακτωρ Ηλέκτωρ), Γ. Περιστέρη (ΤΕΡΝΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ), Σ. Κόκκαλη (ΙΝΤΡΑΚΑΤ), Ιωάννου-Παρασκευαΐδη (J&Ρ ΑΒΑΞ) και Λασκαρίδη-Λάτση (Μεσόγειος) πλαισιωμένοι από μικρότερους, εγχώριες και ξένες εταιρείες. Η μεγάλη ανατροπή των έργων ΣΔΙΤ των σκουπιδιών είναι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το «κολασμένο μυστικό», που προσπαθούν να διαφυλάξουν τις τελευταίες εβδομάδες τα συναρμόδια υπουργεία, οι περιφερειάρχες που είναι ξανά υποψήφιοι στην αναμέτρηση του Μαΐου και οι εμπλεκόμενοι εργολάβοι.
Πληροφορούμαστε ότι από την πλευρά των εργολάβων, που επί τρία χρόνια έχουν εμπλακεί στις πολύπλοκες διαδικασίες των διαγωνισμών, ξεχειλίζει η οργή και κορυφώνεται η αγωνία για τις εξελίξεις. Βλέπουν ότι εξαιτίας των χειρισμών των εκλεκτών τους σε κεντρική κυβέρνηση και περιφέρειες, παρά τη μεταξύ τους στενή συνεργασία και καλή συνεννόηση οδηγούνται σε νέες μεγάλες ανατροπές και περιπέτειες, με τεράστιες ζημιές στον επιχειρηματικό προγραμματισμό τους. Είναι χαρακτηριστικό το συμβάν πρόσφατης συνάντησης εκπροσώπων αναδόχων από τους μεγαλύτερους εργολαβικούς ομίλους με αιρετό άρχοντα μεγάλης περιφέρειας της χώρας, που τον έλουσαν με βαριά γαλλικά και οι φωνές τους ακούγονταν από τα παράθυρα. Τηρούν ωστόσο όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συγκρατημένη στάση και τακτική αλληλοϋποστήριξης, ελπίζοντας αμέσως μετά τις εκλογές σε κινήσεις διαχείρισης της κατάστασης και διάσωσης των συμφερόντων τους.
Πρόστιμο για λιγότερα σκουπίδια

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Αντιφασιστική συγκέντρωση στις 17:00 στο σταθμό του μετρό στα Σεπόλια, Παρασκευή 23/5

Την Παρασκευή 23/5 στις 19:00 η ΧΑ προγραμματίζει προεκλογική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία 
του Κολωνού φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίζει τη γειτονιά ως προπύργιο της.

Οι γειτονιές μας δεν είναι και ούτε θα επιτρέψουμε να γίνουν γκέτο και προπύργια δολοφόνων φασιστών.

Το αντιφασιστικό κίνημα βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και θα είναι συνέχεια στο δρόμο προκειμένου 
να τσακίσει τους νεοναζί και όσους τους στηρίζουν από τα θεμέλια τους.

Θα μας βρουν απέναντι τους.

Όλοι και όλες στην αντιφασιστική συγκέντρωση, Παρασκευή 23/5 στις 17:00 στο σταθμό του μετρό στα Σεπόλια.

Αντιφασιστικός Συντονισμός επιτροπών-συλλογικοτήτων-πρωτοβουλιών Αθήνας-Πειραιά

Αποχή από τις Εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
ΤΗΛ: 210 9212741-42-44, FAX: 210 9217928, E-mail: psdmh@otenet.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα: Αποχή από τις Εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων εναντιώνεται στη διαδικασία εξετάσεων ανάδειξης Ενεργειακών Επιθεωρητών που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και καλεί τους συναδέλφους να απέχουν από αυτήν.
Μία τέτοια διαδικασία ακυρώνει τους ακαδημαϊκούς τίτλους και είναι η αρχή μίας διαδικασίας πιστοποιήσεων με φορέα το ΤΕΕ, το οποίο μέσα στα πλαίσια προώθησης των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της απελευθέρωσης των επαγγέλματος, αναλαμβάνει τη διαδικασία υλοποίησης της πολιτικής αυτής, δηλαδή της αποσύνδεσης του διπλώματος από την άσκηση του επαγγέλματος.
Όλοι οι τίτλοι σπουδών υποβαθμίζονται σε ένα απλό εισιτήριο για τη διαδικασία των επαγγελματικών εξετάσεων του ΤΕΕ, χωρίς να έχουν καμία αξία.
Οι διαδικασίες αυτές οδηγούν σταδιακά στη δημιουργία μίας μάζας φτηνού, ευέλικτου και χωρίς δικαιώματα επιστημονικού – τεχνικού προλεταριάτου με μισθούς και αμοιβές πείνας.
Γι’ αυτό καλούμε τα Περιφερειακά Τμήματα, τους Συλλόγους Διπλωματούχων Μηχανικών και όλο τον τεχνικό κόσμο να απέχουν από κάθε τέτοια διαδικασία υποβάθμισης των σπουδών μας και να εναντιωθούν σε κάθε διαδικασία πιστοποίησης δια μέσου εξετάσεων.
 
Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Δ.Μ-Η

«Μας πήραν την Αθήνα, μα μόνο για ένα μήνα»


«Μας πήραν την Αθήνα, μα μόνο για ένα μήνα»*

          Όποιος περιμένει την ανατροπή κυρίως μέσα από τις εκλογικές αναμετρήσεις, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένει πάρα πολύ. Αυτό είναι -κατά τη γνώμη μου- το βασικό μήνυμα του πρώτου γύρου των περιφερειακών – δημοτικών εκλογών της 18/5. Η σαφής υποχώρηση των κοινωνικών κινημάτων – από της 12 Φλεβάρη του 2012 και μετά – η παγίωση της μνημονιακής πολιτικής σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής ζωής, έχει αρχίσει να παράγει αποτελέσματα. Απογοήτευση, άγχος για την καθημερινή επιβίωση, απομόνωση και υποχώρηση συλλογικών πρακτικών και παραστάσεων, ηττοπάθεια είναι κοινωνικές πρακτικές που τροφοδοτούν το κυρίαρχο ρεύμα και αποδομούν αυτά της αριστεράς. Πρακτικές οι οποίες καταγράφονται στα σταθερά ψηλά ποσοστά αποχής (παρά το δημοψηφισματικό χαρακτήρα που απέκτησαν οι εκλογές αυτές), αλλά και στη σταθερότητα και τις εναλλακτικές που καταγράφει το μνημονιακό μπλοκ.
          Ένα σημαντικό τμήμα των κοινωνικών στρωμάτων, που εκφράζονται εκλογικά και είτε ανήκει στα πιο εύπορα στρώματα, που δεν χτυπήθηκαν στον ίδιο βαθμό από την κρίση, είτε σε αυτά προσδοκούν τη συμμετοχή στα «κέρδη» από μία νέα αναπτυξιακή φάση, είτε απλά για στρώματα τα οποία είναι ιδεολογικά συντηρητικά και έχουν τρομοκρατηθεί από το ενδεχόμενο ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση, και της εξόδου από την ΟΝΕ συσπειρώνονται αποφασιστικά στους καταλληλότερους σε κάθε αναμέτρηση εκφραστές της μνημονιακής πολιτικής. Είτε αυτό αφορά κυρίαρχα τη Ν.Δ. είτε αφορά σε πρόσωπα του μνημονιακού μπλοκ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή και τη ΔΗΜΑΡ, είτε ακόμα σε “μετα-πολιτικές” και απευθείας επιχειρηματικές υποψηφιότητες (Μώραλης – Μπέος – Ψινάκης κλπ). Τα στρώματα αυτά έχουν επίγνωση ότι σε τελική ανάλυση εντός του πλαισίου της ΟΝΕ και της Ε.Ε. οι παρόντες διαχειριστές σε αυτή ή σε κάποια άλλη μορφή, θα έχουν μακροπρόθεσμα καλύτερη επίδοση από το ΣΥΡΙΖΑ
          Το μπλοκ της αριστεράς μέσα σε αυτές τις συνθήκες φαίνεται να συναντάει την οροφή του 30% (ελαφρά χαμηλότερα μάλιστα από τον Ιούνη του 2012). Παρά το ότι οι «συνιστώσες» τυο μπλοκ αυτού (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μικρότεροι σχηματισμοί και μέρος των Οκολόγων) καθόλου δεν επιθυμούν τέτοιες αθροίσεις η ίδια η πραγματικότητα το επαληθεύει (με ποιό χαρακτηριστικό το πως μετακινούνται οι ψηφοφόροι μεταξύ των σχηματισμών). Αυτό που τροποποιείται είναι ο εσωτερικός συσχετισμός μεταξύ των 3 βασικών αριστερών δυνάμεων, «αποκαθιστώντας» το αποτέλεσμα του Μάη του 2012 (17,8% ΣΥΡΙΖΑ, 8,8% το ΚΚΕ, 2,2% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στον ενδοαριστερό συσχετισμό, αλλά αδυνατώντας να διευρύνουν τη συνολική επιρροή τους.
          Οι αδυναμία γείωσης του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά στρώματα που συγκυριακά εκπροσωπεί, γεγονός που έχει πολλαπλά καταγραφεί στους κοινωνικούς και μαζικούς χώρους (νεολαία, εργαζόμενοι κλπ), η θεωρία του «ώριμου φρούτου» και η υποβάθμιση των κοινωνικών μετώπων, η συστημικές μετατοπίσεις στις θέσεις για το χρέος και το νόμισμα και λιγότερο οι λάθος προεκλογικές επιλογές οδήγησαν σε αυτό το όχι καλό αποτέλεσμα. Αποτελεί βέβαια ακόμα το «βασικό κίνδυνο» για το σύστημα και για το λόγο αυτό θα συνεχίσει να δέχεται τα συγκεντρωμένα πυρά όλων των συμφερόντων αλλά και των κέντρων εξουσίας (τοπικών και υπερεθνικών). Η κάμψη της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στα επίπεδα των εκλογών του Μαΐου του 2012, δηλαδή σε 17,8 % και 1.000.659 ψήφους έναντι 26,9 και 1.655.204 και μάλιστα περισσότερο στις λαίκές – εργατικές περιοχές. Δηλαδή μέσα σε μία διετία και θεωρητικά σε μία εκλογική αναμέτρηση όπως οι αυτοδιοικητικές εκλογές που θα ήταν ευκολότερο να εκφραστεί η κοινωνική διαμαρτυρία αλλά και ένα ανερχόμενο πολιτικό ρεύμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία απώλεια 655.000 χιλιάδων ψηφοφόρων.

Πες μου ένα ψέμα ν” αποκοιμηθώ: Το κοινωνικό μέρισμα και λοιπά (προεκλογικά) νανουρίσματα


κείμενο που μοιράζεται στους ΟΑΕΔ της Αθήνας

Τη στιγμή που ξεκινάς να διαβάζεις το παρόν κείμενο -αν δεν το έχεις ήδη καταλάβει-έχουμε σωθεί! Η Ελλάδα έχει βγει στις αγορές, η Κομισιόν προβλέπει 0,6% ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας στο 26% (από 27,3%) το 2014 και τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές ώστε να μπορέσει να ξοδευτεί το πρωτογενές πλεόνασμα που τρέχει απ” τα μπατζάκια μας.  Εν ολίγοις, επιβεβαιώνεται αργά αλλά σταθερά το όραμα του νυν πρωθυπουργού (και τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ο οποίος το Σεπτέμβριοτου 2011 από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είχε ευχηθεί “να γιορτάσουµε σε 10 χρόνια, το 2021, στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 την οικονοµική µας απελευθέρωση, ελεύθεροι από τους δανειστές, το ∆ΝΤ και τη «βοήθεια» των εταίρων”.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του πρωτόγνωρου εορταστικού κλίματος για την προγραμματισμένη επανάσταση και την απελευθέρωσή μας σε 7 χρόνια από τώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρούμε και εμείς οι άνεργοι/ες, μοιράζοντας 450 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ υπό τη μορφή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης-κοινωνικού μερίσματος.
Το μέρισμα ξεκινά από 500 ευρώ για τον άγαμο χωρίς παιδιά και φθάνει στα 833,30 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Μα πόσο ωραία είναι η ζωή των ανέργων! Πόσο λαμπρό διαγράφεται το μέλλον μας! Ένα ανοιξιάτικο αεράκι φέρνει την αισιοδοξία, τη χαρά και την ελπίδα σε όσους και όσες από εμάς είχαμε πιστέψει ότι κάποια στιγμή ήταν πιθανό να καταλήξουμε σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Ας κάνουμε “θετικές σκέψεις”, ας χαρούμε και ας γιορτάσουμε! Κι αφού γιορτάσουμε στον ύπνο μας, καλό θα ήταν να ξυπνήσουμε για ν” αντικρύσουμε -επιτέλους-την αλήθεια.

Τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο, έχουν εγκριθεί περίπου λίγο παραπάνω από το 1/4 των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα (περίπου 265 χιλιάδες σε σύνολο 800+χιλιάδων). Ως γνωστόν, οι αιτήσεις όσων δηλώνουν φιλοξενούμενοι, έχουν ήδη απορριφθεί-φανταζόμαστε με τη λογική ότι ο/η φιλοξενούμενος/η δεν έχει ανάγκη, εφόσον έχει τουλάχιστον ένα κεραμίδι πάνω απ” το κεφάλι του/της. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το γεγονός ότι το 1/3 των φορολογούμενων δηλώνουν ότι φιλοξενούνται, παρουσιάστηκε από τα καθεστωτικά ΜΜΕ ως “νέο κόλπο φοροδιαφυγής”. Κουβέντα για τους 1,5 εκατομμύριο ανέργους, αμελητέος ο αριθμός και με κανέναν τρόπο δε σχετίζεται με τον υψηλό αριθμό φιλοξενούμενων.  Βάσει της λογικής του κράτους και των καθεστωτικών ΜΜΕ, όσοι δηλώνουν φιλοξενούμενοι, είναι στην πραγματικότητα στυγνοί καπιταλιστές και κρυφολεφτάδες που προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να κρύψουν εισοδήματα. Μήπως όσοι και όσες φιλοξενούμαστε, όντας άνεργοι/ες, έχουμε λεφτά και δεν το έχουμε καταλάβει;

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Η συζήτηση για Ε.Ε.-ευρώ που δεν γίνεται*

του συναδέλφου και μέλους της συσπείρωσης Κώστα Παπουλή, υποψηφίου με το Σχέδιο Β, στις ευρωεκλογές

Το 1962 σε μια ιστορική του αγόρευση στην βουλή : «Η ΕΛΛΑΣ ΣΤΟΝ ΛΑΚΚΟ ΤΩΝ ΛΕΟΝΤΩΝ», λέει ο Η. Ηλιού: «Μακριά από κάθε αντιπολιτευτική νοοτροπία ή στενό κομματικό πολιτικό ελατήριο, αλλά μόνο από βαθιά συναίσθηση της ευθύνης μας και με μοναδικό κριτήριο το πραγματικό εθνικό μας συμφέρον προειδοποιήσαμε, ότι η σύνδεση της χώρας μας, χώρας ακόμη υποανάπτυκτης, με την Κοινή Αγορά των Έξι ασύγκριτα προηγμένων χωρών της Δυτ. Ευρώπης, όχι μόνο κανένα θετικό πλεονέκτημα ή ελπίδα οικονομικής αναπτύξεως δεν μας παρέχει, αλλά αντίθετα μας οδηγεί με βεβαιότητα στην καταβαράθρωση της οικονομίας μας….
Είναι αξίωμα της οικονομικής θεωρίας, στηριγμένο σε πλούσια μέχρι σήμερα πείρα, ότι, όταν συγχωνεύονται σε ενιαίο οικονομικό χώρο, χώρες ανισόμετρα αναπτυγμένες, το αποτέλεσμα είναι οι μεν αναπτυγμένες να αναπτύσσονται     ακόμη περισσότερο και ταχύτερα και να γίνονται πλουσιότερες, οι δε καθυστερημένες να πέφτουν σε μεγαλύτερη εξαθλίωση και φτώχεια. Και οπωσδήποτε από κανέναν δεν αμφισβητείται ότι οι οικονομικές ενώσεις του είδους αυτού μοιραία οδηγούν στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ αναπτυγμένων και υποανάπτυκτων»……
Ο Η. Ηλιού, αναφέρεται σε οικονομικές θεωρίες κέντρου περιφέρειας της εποχής του, όπου η πιο σπουδαία είναι του Μυρντάλ. Έτσι προβλέπεται η αποβιομηχάνιση, η φτωχοποίηση και η αποικιοποίηση της πατρίδας μας.  
Στην τότε πολύ σπουδαία συζήτηση που έγινε στη βουλή βλέπει κανείς και τους αστούς πολιτικούς, όπως τον Στεφανόπουλο, να αποδέχονται πλήρως αυτές τις οικονομικές θεωρίες του χώρου, και να συζητάνε ποιες πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις ώστε η ελληνική οικονομία να μην αποψιλωθεί μέσα στην ΕΟΚ. Ο Στεφανόπουλος π.χ, ζητάει προγραμματισμό έργου ανά κράτος ώστε να αποφευχθεί η πόλωση στον ευρωπαϊκό χώρο, κάτι που παραπέμπει όμως περισσότερο σε οικονομική πολιτική Σοβιετικής Ένωσης παρά σε μια κοινή αγορά που απελευθερώνει τις δυνάμεις της, το εμπόριο, και καθιερώνει την ελεύθερη κινητικότητα των παραγωγικών συντελεστών.
   Ο σουηδός νομπελίστας οικονομολόγος και κοινωνιολόγος Μυρντάλ, έχει δείξει, ίσως καλύτερα από άλλους,  ότι ιδιαίτερα μέσα σε μια χώρα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, στον ανάλογο βαθμό που υπάρχει απελευθέρωση του εμπορίου και ελεύθερη διακίνηση των συντελεστών παραγωγής,  το κέντρο, οι ανεπτυγμένες περιοχές, αποψιλώνουν τις καθυστερημένες, έτσι οι διεθνείς   και οι περιφερειακές ανισότητες βαθαίνουν.

Στη μνήμη της φίλης, συναδέλφου και συναγωνίστριας Άντζελας Πλέσσα


Στη μνήμη της φίλης, συναδέλφου και συναγωνίστριας Άντζελας Πλέσσα, όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει χρήματα υπέρ του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου της Ανοιχτής Πόλης (ΚΙΦΑ).

Στενοί της φίλοι, που αποφάσισαν τη χειρονομία αυτή στη μνήμη της, έχουν ήδη καταθέσει τα πρώτα χρήματα.

Ο λογαριασμός κατάθεσης είναι 040/483435-62 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στην κατάθεση πρέπει να αναγράφονται όνομα καταθέτη, υπέρ ΚΙΦΑ και μνήμη Πλέσσα.

Προς αύξηση κεφαλαίου 300 εκατ η Attica bank με τιμή 1 ή 0,9 ευρώ – Το ΤΣΜΕΔΕ θα συμμετάσχει μερικώς - Το σχήμα των επενδυτών θα αποκτήσει έως 50%

Από εδώ. και εδώ.Έχουν ήδη εξανεμιστεί 400 εκατ. ευρώ από τις εισφορές μας στην τράπεζα. Πόσα ακόμα?

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank θα αποτελέσει εφαλτήριο ριζικής αλλαγής της στρατηγικής της τράπεζας
Με την αύξηση κεφαλαίου των 300 εκατ ευρώ η Attica bank αλλάζει ριζικά στρατηγική καθώς το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος με 50% ουσιαστικά αποδέχεται να συνεταιριστεί με ομάδα βασικών ξένων μετόχων ώστε να ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα και να διατηρήσει την αυτόνομη της πορεία.
Πρωτίστως θα πρέπει να αναφερθεί ότι η απόφαση του Γιάννη Γαμβρίλη που είναι  πρόεδρο της Attica bank  και πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ που είναι βασικός μέτοχος με 50% στην τράπεζα είναι στρατηγικά σωστή.
Ήρθε λίγο καθυστερημένα θα μπορούσε να πει κανείς  αλλά είναι σίγουρα στρατηγικά σωστή κίνηση και θα είναι επιτυχής.
Η Attica bank έχει την στήριξη στο εγχείρημα αυτό και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Με βάση τα stress tests η Attica bank χρειάζεται 397 εκατ και μπορεί να δημιουργήσει μέσω της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου 100 εκατ ευρώ.
Η Attica bank έχει 3 επιλογές στην αύξηση κεφαλαίου των 300 εκατ που θα υλοποιήσει εντός βάθος χρόνου.
1)Ή να αποφασίσει να δώσει το 50% της Attica bank και μαζί και τον έλεγχο της τράπεζας σε ξένο επενδυτή
2)Να συμμετάσχει και το ΤΣΕΜΔΕ στην αύξηση και να αναζητήσει σχήμα στρατηγικών επενδυτών – μετόχων τύπου Eurobank.
3)Να συνδυάσει αυτές τις δύο επιλογές.
Η Attica bank διαθέτει 400 εκατ κεφάλαια συμπεριλαμβανομένων και των 100 εκατ των προνομιούχων μετοχών και των ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές.
Με τα 300 εκατ που θα προσθέσει στα κεφάλαια της και αφαιρώντας τα 100 εκατ των προνομιούχων μετοχών θα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια ακόμη και με βάση την Βασιλεία ΙΙΙ.
Οι επιλογές στο μοντέλο του στρατηγικού επενδυτή είναι συγκεκριμένες όπως προαναφέραμε.
Αν επιλέξει να διαθέσει το 50% της Attica bank σημαίνει ότι θα υποχωρήσει το ΤΣΜΕΔΕ από 50% στο 18% ή στο ακραίο σενάριο στο 16% αν δεν συμμετάσχει καθόλου στην αύξηση κεφαλαίου.
Όμως το ΤΣΕΜΔΕ επειδή πρέπει να προστατεύσει την διαχρονική επένδυση του αλλά να μην αυξήσει περαιτέρω το επενδυτικό ρίσκο η πλέον ορθή στρατηγική θα ήταν η μερική συμμετοχή με περίπου 70 ή 80 εκατ ευρώ ή το πολύ 100 εκατ και τα υπόλοιπα 200 εκατ της αύξησης να διατεθούν σε ομάδα στρατηγικών επενδυτών δηλαδή μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης τύπου Eurobank...που ίσως είναι καλύτερο χωρίς να αποκλείεται και το μοντέλο υψηλής διασποράς ξένων μετόχων.

Για ζημία 2.552,64€ καλείται να πληρώσει φόρο 2.867,40€ - παραδείγματα μνημονιακού φορολογικού παραλογισμού

 
Αναρτούμε παραδείγματα φορολόγησης εισοδημάτων του 2013, όπως αυτά παρουσιάστηκαν σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε η ανοικτή συνέλευση μχηανικών.Τα παραδείγματα είναι απόλυτα ενδεικτικά του φορολογικού παραλογισμού που έχουν επιβάλει και πρέπει να διαδοθούν σε όλους τους συναδέλφους

παράδειγμα 01

μηχανικός μισθωτός που ασκεί και ελευθέριο επάγγελμα:

-­ εισόδημα από μισθό: 6.000 €
φόρος 22%=1.320 €, μείωση από το φόρο 1.320 €, άρα φόρος στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες 0 €. Απαιτούνται αποδείξεις 25%x6.000=1.500€

-­ καθαρό εισόδημα από ελ. επάγγελμα: 2.000 €, φόρος 26% = 520 €, παρακράτηση φόρου: 1.000€

προκαταβολή φόρου για το 2014 = 520 x 55% -­ 1.000<0 span="">

φόρος= 520-­1.000=-­‐480
συν τέλος επιτηδεύματος 650 €
τελικός φόρος= 650-­480=170 €
πραγματικό εισόδημα: 8.000 €
τεκμαρτό εισόδημα: 3.000 €
φορολόγηση με το πραγματικό 

παράδειγμα 02

μηχανικός που ασκεί ελευθέριο επάγγελμα:
καθαρό εισόδημα από ελ. εππάγελμα: 2.000€

Επειδή το πραγματικό είναι < από το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000€, η
φορολόγηση θα γίνει για τα 3.000 € 

φόρος = 3.000 x 26% = 780 €
προκαταβολή φόρου στο έτος: 100 €
προκαταβολή φόρου για το 2014 = 780 x 55% -­ 100 = 329 €

φόρος= 780 + 329 – 100 = 1.009 €
συν τέλος επιτηδεύματος 650 €
τελικός φόρος= 650 + 1009=1659 €

 πραγματικό εισόδημα: 2.000 €
τεκμαρτό εισόδημα: 3.000 €
φορολόγηση με το τεκμαρτό
 
παράδειγμα 03
 
ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα από ελευθ. εππάγελμα 100€ και επιπλέον ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια 2.000 €

Δωρεάν παραχωρημένη κατοικία 70m2, με βοηθ. Χώρους 10m2 ---> τεκμήριο = 3.200 €

ΙΧ 1200cc, κυκλοφορίας 2004 ---> τεκμήριο = 2.800 € 

+ ελάχιστη αντικειμ. δαπάνη 3.000 €
ήτοι, σύνολο τεκμηρίων = 9.000 € 

δηλωθέν εισόδημα = 100 + 2.000x0,95 = 2.000 €
Διαφορά τεκμηρίων: 9.000-­‐2.000=7.000, που θα φορολογηθούν ως εισόδημα από ενοίκια.

-­ φόρος από ελευθ. επάγ.= 100 x 26% = 26 €
-­ φόρος από ενοίκια = 7.000+1.900 = 8.900 x 10% = 890 €
-­ συμπληρωματικός φόρος = 2.000 x 1,5%=30 €
 
Προκαταβολή φόρου για το 2014: (26+890+30) x 55% = 520,30 €
Συνολικός φόρος = 26+890+30+520,30= 1466,30 €,
συν τέλος επιτηδεύματος 650 €
Τελικός φόρος= 650 + 1466,3 = 2.116,3 €
για πραγματικό εισόδημα 2.100 €

παράδειγμα 04

ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα από ελευθ. εππάγελμα 100€.

Δωρεάν παραχωρημένη κατοικία 70m2, με βοηθ. Χώρους 10m2 ---> τεκμήριο = 3.200 € 

ΙΧ 1200cc, κυκλοφορίας 2004 ---> τεκμήριο = 2.800 €
 
+ ελάχιστη αντικειμ. Δαπάνη 3.000 €
Ητοι, σύνολο τεκμηρίων=9.000 € 

δηλωθέν εισόδημα = 100 €
Διαφορά τεκμηρίων: 9.000 -­ 100 = 8.900, που θα φορολογηθούν ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα.

Φόρος από ελευθ. επάγ. = 9.000x26% = 2.340 €
Προκαταβολή φόρου για το 2014: (2.340) x 55% = 1.287 €
Συνολικός φόρος=2.340 + 1.287 = 3.627 €, 
συν τέλος επιτηδεύματος 650 €
Τελικός φόρος= 650 + 3.627 =4.277 €

για πραγματικό εισόδημα 100 €

παράδειγμα 05

Κόντρα Σπίρτζη - Βενιζέλου

Για να ευθυμήσουμε λίγο εν μέσω εκλογών κλπ, αναρτούμε τον ενδοπασοκικό διάλογο που ξεκίνησε με αφορμή τις αναφορές βενιζέλου ότι σε επιμελητήρια, συνδικάτα, σωματεία και ομοσπονδίες ψηφίζονται τα ψηφοδέλτια παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ (βλέπε συνέντευξη του στο σύνδεσμο http://www.evenizelos.gr/373-sticky-top/4493-2014-05-19-11-29-40 και Ανακοίνωση Χρήστου Σπίρτζη, Προέδρου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας)

Η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη στα Επιμελητήρια, τους επιστημονικούς Συλλόγους, τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και υπαρκτή και όρθια και σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση και την πολιτική της Κυβέρνησης και του κ. Ε. Βενιζέλου.
Μετά την επανεκλογή μου στην προεδρία του ΤΕΕ, στις 4 Μαΐου 2014, μεταξύ άλλων, δήλωσα ότι:
- η εκλογή μου αποτελεί νίκη του ακηδεμόνευτου και ανεξάρτητου Φορέα μας, ενάντια σε όσους επιχείρησαν την μετατροπή του ΤΕΕ σε ενεργούμενο κυβερνητικών ομάδων ή κομματικών “στρατών”
- η συνεργασία μας με όλες τις δυνάμεις και τα πρόσωπα έχει στόχο να αγωνιστούμε ενωτικά και δημοκρατικά, ώστε να πετύχουμε πλήρη ανατροπή των τραγικά αποτυχημένων αδιέξοδων μνημονιακών πολιτικών και επιλογών υποτέλειας της χώρας, που ισοπεδώνουν τον εθνικό-παραγωγικό ιστό, τους επιστήμονες, ολόκληρη την εθνική οικονομία, την κοινωνία και το μέλλον της νεολαίας
- και τέλος, ότι δεν μπορούν και δεν δικαιούνται να πανηγυρίσουν όσοι έχουν καίρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και έχουν εναντιωθεί με πράξεις και παραλείψεις τους κατά των Ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών και του ΤΕΕ
Δυστυχώς, η παρότρυνση αυτή δεν έγινε σεβαστή από τον κ. Βενιζέλο.  
Είναι προφανής η προσπάθεια του καπελώματος ή και της απαξίωσης των δυνάμεων της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, ιδιαίτερα δε, όταν αυτές οι δυνάμεις έχουμε ταχθεί, στη συντριπτική μας πλειοψηφία, σε αντίθεση με βασικές κυβερνητικές πολιτικές. Είναι προφανής η προσπάθεια απόκρυψης των κύριων λόγων ύπαρξης και σεβασμού των δυνάμεων της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης από τους μαζικούς χώρους και τους Πολίτες: την ακηδεμόνευτη στάση μας, τις μάχες ενάντια στην αποδόμηση θεσμών, επαγγελμάτων και κοινωνικών χώρων (όπως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΤΕΕ), τους αγώνες ενάντια στην εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους, στην απομείωση του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας.
Δεν μιλάμε δημόσια πολλές φορές, σεβόμενοι τον χώρο μας, την ιστορία μας, την ανιδιοτελή προσφορά των συντρόφων μας, την αγωνία και την απόγνωση όλων μας για την κατάντια του πολιτικού μας φορέα.

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ρόλος και μέλλον για την αυτοδιοίκηση

Της Μαρίας Καλαντζοπούλου από το RedNoteBook. Γη, χώρος και σχεδιασμός στο επίκεντρο της νεοφιλελεύθερης επίθεσης και των κοινωνικών διεκδικήσεων

Ο χώρος είναι ταυτόχρονα συλλέκτης, πεδίο και δυναμική. Είναι, έτσι, σαφές ότι διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον ένα τόπο στον άλλο και γι’ αυτό ο σχεδιασμός και η ρύθμιση οποιασδήποτε δραστηριότητας δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπ’ όψη τη χωρική διάσταση, δηλαδή το πού εγκαθίσταται αυτή η δραστηριότητα, πώς εντάσσεται στην κοινωνία στην οποία αναφέρεται, από ποιους πόρους αντλεί και τι επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές, έχει στον τόπο που εγκαθίσταται. 

Διανύουμε μια περίοδο βαθιάς κρίσης που μεταφράζεται κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά και ασκεί πιέσεις μέχρις εξουθένωσης σε όλα αυτά τα πεδία. Με δεδομένο τον εξ ορισμού ρόλο του χωρικού σχεδιασμού κάθε επιπέδου ως διαιτησίας μεταξύ πιέσεων και ετερόκλητων στοχεύσεων σε μια κατεύθυνση υπεράσπισης του «κοινού καλού» και με δεδομένη την ανάγκη –για το σκοπό αυτό- βαθύτερου εκδημοκρατισμού της διαδικασίας παραγωγής και εφαρμογής σχεδιασμού και χωρικών παρεμβάσεων, θα περίμενε (;) κανείς ειδικά σήμερα, την υποστήριξη και ενίσχυσή του προς αυτή την κατεύθυνση: διεύρυνση διαφάνειας και συμμετοχής και επίσπευση διαδικασιών κατάρτισης σχεδίων και εφαρμογής τους. Για να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα υποβάθμισης περιοχών, για να προστατευθούν πληττόμενες ή πιο αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες, για μεγαλύτερη δικαιοσύνη και για την εξασφάλιση όσο γίνεται μεγαλύτερης αναδιανομής των ωφελειών απ’ την ανάπτυξη η οποία πάντα είναι και χωρικά πολύ προσδιορισμένη. 

Πόσο δε μάλλον επιτακτική θα ήταν αυτή η ανάγκη όταν, ακόμα και απ’ τη σκοπιά του δημοσιονομικού οφέλους, οι διαδικασίες του σχεδιασμού υποστηρίζονται συχνά από χρηματοδοτικά προγράμματα που πρέπει και να «απορροφηθούν» και να αποδώσουν όσο γίνεται πιο άμεσα τα όποια προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Αντ’ αυτού με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους, παρακολουθούμε να πραγματοποιούνται απ’ τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών οι πιο «ανορθολογικές» επιλογές, που υποδηλώνουν όμως και το πραγματικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό αφορά την κεντρική σημασία του χώρου ως προϊόντος συναλλαγής, την πρόσληψη του κοινωνικά προσανατολισμένου σχεδιασμού του ως «εμπόδιου» για την «ανάπτυξη» και την κατάλληλη απομάκρυνση του κράτους από τη διαδικασία ώστε να νομιμοποιούνται αδιαπραγμάτευτα όλες οι ιδιωτικές επιλογές ή επιδιώξεις εκμετάλλευσης του χώρου.

Για τον σκοπό αυτό, το ίδιο το κράτος, με πρωτόγνωρη έμφαση τα τελευταία χρόνια, υπερνομοθετεί και υπερ-ρυθμίζει την απόσυρσή του από τη ρύθμιση του χώρου. Κι ενώ με το ένα χέρι «μεταγγίζει» αρμοδιότητες και πόρους στην αυτοδιοίκηση (όπως λ.χ. με τον πρόσφατο νόμο του Καλλικράτη), με το άλλο εμποδίζει ακόμα και τον στοιχειώδη κοινωνικό έλεγχο των αποφάσεων. Ενώ αποσύρεται από τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και καλύπτεται πίσω από «πλαίσια κατευθύνσεων» που θεσμοθετούνται με απλές (ή κοινές) υπουργικές αποφάσεις, επανασυγκεντρώνει την εξουσία της κύρωσης, έστω και χωρίς έλεγχο (γιατί παράλληλα ξηλώνει οποιαδήποτε δημόσια ελεγκτική υπηρεσία) στα άδυτα του κράτους. Στο όνομα του «χρέους», της κρίσης, της «πάταξης της γραφειοκρατίας», της «άρσης των αγκυλώσεων», γίνεται καθεστώς η «εξαίρεση», η «παρέκκλιση», το «κατεπείγον», η γη περνά μαζικά στους ιδιώτες με προτίμηση στους ισχυρότερους εξ αυτών, οι αποφάσεις για τους όρους εκμετάλλευσής της στους ίδιους ιδιώτες, ο έλεγχος τήρησης των όρων εκμετάλλευσης σε άλλους ή στους ίδιους ιδιώτες, η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και των γεωχωρικών δεδομένων της επικράτειας σε ανώνυμες εταιρείες, κι η απόφαση για όλα αυτά εκχωρείται σε υπουργούς (ούτε καν στη Βουλή) που μάλιστα μπορεί να μην είναι καν αιρετοί. Η διορισμένη αυτοδιοίκηση (η Αποκεντρωμένη) σε ρόλο-σφραγίδα (και κατάλληλα απογυμνωμένη από στελέχη και υπηρεσίες) απλώς συνυπογράφει κι η αιρετή αυτοδιοίκηση παρακολουθεί ή –στην καλύτερη περίπτωση- γνωμοδοτεί. Ο κοινωνικός έλεγχος διεξάγεται μέσω του λαβύρινθου της Διαύγειας και του προσχήματος δημοσίευσης στο opengov για μερικές ώρες ή μέρες (χωρίς υποχρέωση αυτό που τελικά θα προωθηθεί προς ψήφιση να είναι ανάλογο με το δημοσιοποιημένο ή να έχει ενσωματώσει τις υποδείξεις της διαβούλευσης). Ο,τι θέλει το παλάτι δηλαδή σε μια τεχνολογικά εκσυγχρονισμένη εκδοχή  του 19ου αιώνα. 

Πειραιάς: Πως (εξ) αγοράζεται μια πόλη

Αναδημοσίευση από tvxs.gr. Σκηνές μεσοπολέμου εκτυλίχθηκαν χτες στα εκλογικά κέντρα του Πειραιά, σκηνές που θύμιζαν κάτι μεταξύ καταγωγίου της νύχτας, υπόκοσμου και ποδοσφαιρικής θύρας.
Από το πρωί, στην είσοδο ενός από τα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα, στα σχολεία της οδού Τζαβέλλα και Πυθαγόρα,ήταν συγκεντρωμένη κουστωδία ατόμων με χαρακτηριστική εμφάνιση,μαύρα ρούχα,τατουάζ και ξυρισμένα κεφάλια μαζί με κάποιες πιο ...mainstream παρουσίες.οι οποίοι πολιορκούσαν όποιον προσπαθούσε να μπει να ψηφίσει.Λίγο παραπέρα παππούδες,γιαγιάδες και διάφοροι αναξιοπαθούντες με αυτοκόλλητα συγκεκριμένης παράταξης,μία άλλη εκδοχή της λεγόμενης "γλάστρας". Λένε ότι η ταρίφα για την ψήφο ήταν από 50 μέχρι και 100 ευρώ. Κάποιος έριξε πολύ χρήμα...
Οχι,δεν ήταν οι εκπρόσωποι της χρυσής αυγής,ήταν οι υπάλληλοι του Μαρινάκη. Ένταση επικρατούσε από το πρωί κυρίως μεταξύ των εκπροσώπων του Μώραλη και του Μιχαλολιάκου αλλά και όποιου τολμούσε να διαμαρτυρηθεί για τον ασφυκτικό κλοιό που είχαν δημιουργήσει στην εξώπορτα οι πρώτοι.
Σε μια στιγμή κορύφωσης της έντασης η ομάδα συνδεσμιτών του Ολυμπιακού άρχιζε να τραμπουκίζει. Μία κοπέλα άρχισε να βιντεοσκοπεί με το κινητό της τις προκλήσεις με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να της το αρπάξει από τα χέρια και ένας άλλος να την τραβολογάει  βίαια.

Η στάση της αριστεράς στο δημοψήφισμα του 2011 που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε

Με αφορμή τα δημοσιεύματα των Financial Times (διαβάστε τa  1ο 2ο και 3ο) για το δημοψήφισμα του Νοέμβρη του 2011 (που ποτέ δεν έγινε, ύστερα από την ωμή παρέμβαση των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ) και το παρασκήνιο της πτώσης της κυβέρνησης που απίθανου ΓΑΠ, επαναφέρουμε τις πρώτες τοποθετήσεις των εγχώριων αριστερών παρατάξεων (οι οποίες ήταν σχεδόν όλες αρνητικές). Η αλήθεια είναι ότι στη συνέχεια όλοι (σκεπτόμενοι καλύτερα ή αφού είχε εξασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να γίνει) τις διόρθωσαν και "σήκωσαν το γάντι" τοποθετούμενες συνολικά απορριπτικά σε όποιο ερώτημα έμπαινε τότε στο δημοψήφισμα. Αν τότε είχε διεξαχθεί το δημοψήφισμα θα ήταν μια ιστορική ευκαιρία να αναγκαστούν και οι τρεις χώροι της αριστεράς από κοινού να ψηφίσουν Όχι στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, ανεξάρτητα από το όποιο "κόστος". Εξέλιξη που πιθανά να άλλαζε ραγδαία τα δεδομένα. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμασταν εν μέσω μια πρωτοφανούς λαϊκής κινητοποίησης που εκκίνησε από τις πλατείες το Μάη - Ιούνη του 2011 και συνεχίστηκε δυναμικά με τη 48ωρη απεργία 19-20 Οκτώβρη και τις μεγάλες παρεμβάσεις στις παρελάσεις. (δπ)

Τοποθέτηση Συνασπισμού: (http://www.naftemporiki.gr/printStory/316060)
"Η απαίτηση για προσφυγή σε εθνικές εκλογές δεν υποκαθίσταται και το έλλειμμα πολιτικής νομιμοποίησης δεν καλύπτεται από κανενός είδους δημοψήφισμα, υπογραμμίζει ο ΣΥΝ και διαμηνύει πως το «όχι» στη δανειακή συμφωνία και στο σύνολο της «μνημονιακής πολιτικής» που τη συνοδεύει, θα εκφραστεί με κάθε τρόπο και σε κάθε κάλπη.
Η καταλυτική παρέμβαση του λαϊκού προάγοντα οδηγεί την κυβέρνηση Παπανδρέου σε άτακτη υποχώρηση και επιταχύνει την κατάρρευσή της, προσθέτει ο Συνασπισμός στη σχετική ανακοίνωσή του."

Τοποθέτηση ΚΚΕ:  (http://www.kke.gr)
«Λέμε όχι στο δημοψήφισμα και λέμε ναι στις εκλογές, δεν λέμε μόνο ένα όχι. Το  δημοψήφισμα το βάζει ο Παπανδρέου -βάζω μια παρένθεση, μπορεί να είναι στρίβειν διά  του αρραβώνος, δεν ξέρω - αλλά εν πάση περιπτώσει το βάζει με έναν εκβιαστικό και ωμό τρόπο. Θα βάλει ερωτήματα παραπλανητικά και θέλει να υποκαταστήσει τη γενικότερη κρίση του λαού με ορισμένα παραπλανητικά ερωτήματα. Οι εκλογές έτσι και αλλιώς, αντικειμενικά θα βάλουν αυτό το ζήτημα. Οι εκλογές δεν θα έχουν κεντρικό  ζήτημα την κρίση, τη διέξοδο, τα μνημόνια και όλα αυτά, έτσι και αλλιώς;"

Τοποθέτηση ΝΑΡ: (https://aristeroblog.wordpress.com/)
"Καμία κυβέρνηση και καμία κάλπη δεν είναι λύση. Αγώνας για την ανατροπή, τώρα!
Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε κάτω από το βάρος της εργατικής – λαϊκής οργής. Τώρα, οι  μηχανισμοί του αστικού συνασπισμού εξουσίας – πανικόβλητοι- προσδοκούν να φυλακίσουν την αγανάχτηση και την αξιοπρέπεια στο κουτί μιας κάλπης, ή στην δήθεν συναίνεση μιας «κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης» των κομμάτων του μνημονίου και της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο λαός, οι αγωνιζόμενοι, οι εργαζόμενοι και οι νέοι, δεν έχουν καμία αυταπάτη. Να φύγουν όλοι, τώρα, μαζί με την πολιτική τους!
Ένα εργατικό και λαϊκό Αγωνιστικό Μέτωπο ρήξης και ανατροπής είναι ο δρόμος της νίκης. Μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία των αγωνιζόμενων λαϊκών μαζών, με κορμό το εργατικό κίνημα και ανατρεπτική πολιτική προοπτική, μπορεί να νικήσει την κυβέρνηση και να ανατρέψει την επίθεση, να επιβάλει κατακτήσεις και αντιστροφή της ιστορικής πορείας."
Διαβάστε και ενδιαφέρον άρθρο της εποχής από το Ποντίκι

Εκβιασμός" αλλά και "ευκαιρία" το δημοψήφισμα για την αριστερά