Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Αποτελέσματα εκλογών για τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ

Στη σημερινή ψηφοφορία για την εκλογή της 15μελούς ΔΕ του ΤΕΕ κατατέθηκαν συνολικά 17 ψηφοδέλτια (κατά τη γνωστή πάγια τακτική των κυρίαρχων παρατάξεων να "σπάνε" τις παρατάξεις τους σε 12άδες ώστε να νοθεύουν την απλή αναλογική).
Η συσπείρωση μe βάση τις αποφάσεις της και τα αποτελέσματα των εκλογών και σε συνεργασία με τις παρατάξεις ΑΕΠ-ΕΜ, ΑΜΑΚ, ΑΧΜΜΕΤ, ΑΑΣΜΗ, ΑΣΕΧΜ στήριξε 2 ψηφοδέλτια για τη διεκδίκηση αντίστοιχων θέσεων στη ΔΕ.

Τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω (σε παρένθεση αυτός που εκλέγεται):

1. ΔΗΣΥΜ 1: 12 ψήφοι (Ζανιάς)
2. ΔΗΣΥΜ 2: 13 ψήφοι (Σπίρτζης)
3. ΔΗΣΥΜ 3: 13 ψήφοι (Μήλης)
4. ΔΗΣΥΜ 4: 12 ψήφοι (Τσουκαλάς)
5. συσπείρωση - ΑΜΑΚ - ΑΕΠ: 12 ψήφοι (Πάνου)
6. ΑΕΠ - συσπειρωση - ΑΜΑΚ: 10 ψήφοι (-)
7. ΡΠΜ 1: 13 ψήφοι (Βαμβουρέλης)
8. ΡΠΜ 2: 13 ψήφοι (Πέρκα)
9. ΔΗΠΑΜ-ΔΕΜ: 12 ψήφοι (Μωροπούλου)
10. Πανεπιστημονική: 12 ψήφοι (Γρηγοριάδης)
11. ΔΚΜ 1: 14 ψήφοι (Ακριτίδης)
12. ΕΛΕΜ: 13 ψήφοι (Σεραφίδης)
13. ΔΚΜ 2: 12 ψήφοι (Στασινός)
14. ΔΚΜ 3 - ΕΛΕΜ: 11 ψήφοι (Αντιβαλίδης) 
15. ΔΚΜ 4: 10 ψήφοι (Τσόγκας) 
16. ΔΚΜ 5: 12 ψήφοι (Αμπακούμκιν) 
17. ΔΚΜ 6: 5 ψήφοι (-) 

Λόγω ισοψηφίας για τη 15η έδρα της ΔΕ έγινε κλήρωση μεταξύ του 6ου (ΑΕΠ - συσπείρωση - ΑΜΑΚ) και του 15ου (ΔΚΜ) ψηφοδελτίου μια και τα δύο συγκέντρωσαν από 10 ψήφους. Δυστυχώς στην κλήρωση χάσαμε την έδρα αυτή και περιοριστήκαμε μόνο σε μία και σε αυτή τη θητεία.

Στο ΚΕΑΟ 350 εκατ. ευρώ εισφορές

Στα 350 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές
Στο ποσό των 350.000.000 ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και αυτό θα πρέπει να έχει εισπραχθεί έως το τέλος του 2014, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννη Βρούτση, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.
 
Για τα έσοδα του ΚΕΑΟ είχαν καταθέσει ερώτηση 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με επικεφαλής τους κ.κ. Αλέξη Μητρόπουλο και Δημήτρη Στρατούλη ζητούσαν από τον κ. Βρούτση να ενημερωθούν αν τα έσοδα αυτά θα κατευθυνθούν για τη βιωσιμότητα των Ταμείων ή αν θα εξυπηρετήσουν το χρέος της χώρας.
 
Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο έγγραφό του, «τα έσοδα του ΚΕΑΟ από τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν έσοδα των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών, στους οποίους αποδίδονται από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ. Η κεντρική διαχείριση της απόδοσης οφειλών εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης και Διοικητικής Υποστήριξης της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΚΕΑΟ». Όπως εξάλλου ενημερώνει ο υπουργός, «το ποσό από τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ και πρέπει να εισπραχθεί έως το τέλος του 2014 είναι 350.000.000 ευρώ».

Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/73233/Sta-350-ekat-euro-oi-liksiprothesmes-asfalistikes-eisfores

Μόνο τις “φρέσκες” οφειλές (του τελευταίου 6μήνου) θα “κυνηγά” για να εισπράξει - με αναγκαστικά μέτρα - το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Την “οδηγία” έδωσαν οι ξένοι εμπειρογνώμονες στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετά τη διαπίστωση ότι το ΚΕΑΟ δεν μπορεί να “πιάσει” τους στόχους που είχαν τεθεί για τα έσοδα.

Η “οδηγία” περιλαμβάνεται και στα...ψιλά γράμματα του νέου Μεσοπρόθεσμου (στη σελ. 168 του αγγλικού κειμένου) αναφέροντας, συγκεκριμένα, ότι “τα 4 κύρια ταμεία ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) μεταφέρουν στο ΚΕΑΟ οφειλές άνω των 5.000 ευρώ μόνο αν είναι πρόσφατες – έως 6 μηνών.

Αν είναι 6μηνών και υπάρχει και παλαιότερο χρέος για τον ίδιο οφειλέτη, θα “ενοποιούνται” και θα μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ για είσπραξη. Για την αλλαγή αυτή αναμένεται σύντομα υπουργική απόφαση ενώ, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, οι αρχές θα πρέπει να προωθήσουν, εντός του Ιουνίου, νέο νόμο που θα “εγγυάται” τον τρόπο αναζήτησης των ανείσπρακτων χρεών.

πηγή Ημερησία

Τελικές ψηφοφορίες για την εκλογή προεδρείου Α/ΤΕΕ

Ξεκίνησε χθες Παρασκευή η συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ με σκοπό τη συμπλήρωση των υπολοίπων θέσεων του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας και σήμερα θα εκλεγούν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και το προεδρείο αυτής.
Τα προηγούμενα αποτελέσματα εδώ και εδώ. Η συσπείρωση απείχε από τις ψηφοφορίες αυτές.

Επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή Γενικού  Γραμματέα Αντιπροσωπείας ΤΕΕ:

Ψήφισαν : 135
Άκυρα: 14
Λευκά:  40

Εκλέχθηκε ο Φιλιππής Δημήτριος από τη ΡΠΜ ως μοναδικός υποψήφιος με 81 ψήφους.

1η ψηφοφορία για την εκλογή Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα ΤΕΕ
Ψήφισαν: 132
Άκυρα : 1
Λευκά: 20

Έλαβαν :
Κρεμαλής Κωνσταντίνος (Εν. Κίνηση Χημικών Μηχανικών  - προτάθηκε από ) 36
Τσαρτιλίδης Χρήστος 75 (ΔΕΜ - προτάθηκε από Σπίρτζη και Μοροπούλου)

2η ψηφοφορία για την εκλογή Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα ΤΕΕ
Ψήφισαν:130
Άκυρα :4
Λευκά:37

Έλαβαν :
Τσαρτιλίδης Χρήστος 89 (ΔΕΜ - προτάθηκε από Σπίρτζη και Μοροπούλου)

Τι αλλάζει στους αιγιαλούς

Από την Καθημερινή


Στο ν/σ του υπουργείου Οικονομικών αφαιρούνται όλοι οι περιορισμοί όσον αφορά την έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί σε απλή χρήση, όπως ξαπλώστρες.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που η Πολιτεία διαχειρίζεται τους αιγιαλούς και τις παραλίες της χώρας, με στόχο, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης της ακτογραμμής προωθούνται με το σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών. Ανάμεσα στις προτάσεις βρίσκονται η μείωση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα στην παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας σε δήμους και ιδιώτες, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων που χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς, αλλά και η διευκόλυνση της κατασκευής έργων που εξυπηρετούν παραθαλάσσιες επιχειρήσεις.
Το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 8 Μαΐου. Οπως προβλέπεται μεταξύ άλλων:

1. Αφαιρούνται όλοι οι περιορισμοί στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί σε απλή χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες, αναψυκτήρια). Στην ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται η παραχώρηση έκτασης μεγαλύτερης των 500 τ.μ., ενώ υπάρχει υποχρέωση δημιουργίας ελεύθερων «ζωνών» 100 μέτρων.
2. Αφαιρούνται όλες οι αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό, καθώς και η απαγόρευση της παραχώρησης της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Η μόνη αναφορά είναι ότι στις παραχωρήσεις πρέπει «να περιλαμβάνονται όροι χρήσης που να διασφαλίζουν την πρόσβαση του κοινού, ύστερα από αιτιολογημένη στάθμιση των συμφερόντων που εξυπηρετούνται ή βλάπτονται».
3. Διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικό σκοπό. Μοναδική προϋπόθεση είναι η παραχώρηση «να κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του [επιχειρηματικού] σκοπού» από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι παράκτιες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μπορούν να επεκτείνουν μόνιμα τις εγκαταστάσεις τους στη ζώνη από την παραλία έως και τη θάλασσα.
4. Επιτρέπεται η επιχωμάτωση (μπάζωμα) θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις ή έχει εγκριθεί ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ (ειδικά σχέδια χωρικής ανάπτυξης δημοσίων ή ιδιωτικών ακινήτων).
5. Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (έναντι οικονομικού ανταλλάγματος) που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία, που χρησιμοποιούνται όχι για κατοικία, αλλά για επιχειρηματικούς σκοπούς. Η δυνατότητα αυτή δεν είχε δοθεί έως σήμερα από τους νόμους για τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης (ν. 4014/11, ν. 4178/13) για τον αιγιαλό, τα δάση και τους αρχαιολογικούς χώρους, ως αντίθετη στη συνταγματική επιταγή.
Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να νομιμοποιήσει αυθαίρετα στον αιγιαλό είναι επόμενο να τερματίσει την εκστρατεία του υπουργείου Περιβάλλοντος (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων - ΕΥΕΚΑ) για κατεδάφιση αυθαιρέτων με πόρους του Πράσινου Ταμείου. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και παρουσιάζει ιδιαίτερη κινητικότητα τους τελευταίους μήνες. Χαρακτηριστικά, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ημερίδα με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων (εκπροσώπων των υπηρεσιών τεχνικού ελέγχου και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων) με θέμα την οργάνωση και επίσπευση της διαδικασίας κατεδαφίσεων και τη χρηματοδότησή τους από το Πράσινο Ταμείο. Σε συνέχεια αυτής, ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος Παν. Μέρκος ζήτησε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις 3 Απριλίου την αποστολή συγκεντρωτικών πινάκων αυθαιρέτων. «Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί στην ΕΥΕΚΑ περί τα 3.000 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων στον αιγιαλό από όλη την Ελλάδα», λέει στην «Κ» η επικεφαλής νότιου τομέα της υπηρεσίας, Δέσποινα Ποδαρά. «Το Πράσινο Ταμείο θα διαθέσει ένα εκατ. ευρώ για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δάση το 2014 και προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τις υπηρεσίες».

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κιβωτό της Γάζας

karabaki ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ "ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ" 
Σήμερα, Τρίτη 29 Απριλίου 2014, η Κιβωτός της Γάζας υπέστη δειλό τρομοκρατικό χτύπημα με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο σκάφος και να ημιβυθιστεί.
Το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα φέρνει μνήμες από  το 1988 όταν το 6151 τόνων SolPhryne που είχε αποκτηθεί από την PLO για να κάνει ένα συμβολικό ταξίδι επιστροφής Παλαιστινίων Προσφύγων καταστράφηκε από νάρκη που κολλήθηκε στο σκάφος και εξερράγη. Άγνωστος τότε είχε τηλεφωνήσει σε πρακτορείο ειδήσεων και ανέλαβε την ευθύνη για λογαριασμό της ισραηλινής εξτρεμιστικής οργάνωσης, Kach International.

Πλοία αποστολών εναντίον του αποκλεισμού της Γάζας έχουν υποστεί ενέργειες σαμποτάζ,  όπως για παράδειγμα οι δολιοφθορές στο ελληνο-σουηδικό-νορβηγικό πλοίο Τζουλιάνο στην Ελλάδα, μέσα στην μαρίνα Αλίμου και υπό την πλήρη αδιαφορία της τότε κυβέρνησης Γ.Α. Παπανδρέου, όσο και στο ιρλανδικό στην Τουρκία το 2011, ενώ ετοιμαζόταν η αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας.  Επίσης το 2010, τρία πλοία του Στόλου της Ελευθερίας είχαν παρουσιάσει βλάβες με αποτέλεσμα το ένα να αποσυρθεί εντελώς. Μόνο ένα πρόλαβε να επισκευαστεί εγκαίρως και να συμμετάσχει στο Στόλο που δέχθηκε τη φονική επίθεση στις 31/5/2010.

Η επίθεση έγινε λίγο καιρό πριν η Κιβωτός της Γάζας σαλπάρει μεταφέροντας προϊόντα που είχαν παραγγείλει αγοραστές από πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, επιχειρώντας να σπάσει ο παράνομος αποκλεισμός.

Πρόκειται για μια δειλή τρομοκρατική ενέργεια από κάποιους που προφανώς τους ενοχλεί το μήνυμα που μεταφέρει η Κιβωτός της Γάζας και αυτό είναι ότι η αποκλεισμένη από στεριά, αέρα, θάλασσα Λωρίδα της Γάζας δικαιούται επιτέλους να είναι ελεύθερη, να μπορεί να συναλάσσεται εμπορικά με τον υπόλοιπο κόσμο, να μπορούν οι φοιτητές της να βγαίνουν για να σπουδάσουν και οι ασθενείς  να μεταφέρονται σε νοσοκομεία. Ένα εκατομύριο οκτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι ζουν στη μεγαλύτερη ανοικτή φυλακή του κόσμου εδώ και τουλάχιστον 7 χρόνια και η διεθνής κοινότητα σιωπά. Image

Εμείς ως Πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα" δηλώνουμε πως  θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και πως καμμιά επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει τις προσπάθειές μας για να τερματιστει ο παράνομος και απάνθρωπος  αποκλεισμός που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα.

Πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα"
μέλος του FFC που στηρίζει το εγχείρημα της Κιβωτού της Γάζας

Τοποθέτηση της συσπείρωσης για την 3η διαδοχική συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ



Η συσπείρωση αριστερών μηχανικών σε συνέχεια προηγούμενων της τοποθετήσεων, δηλώνει ότι για την εκλογή των υπόλοιπων θέσεων του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας (Γεν. Γραμματέας και αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας) καθώς και για όλες τις διακριτές θέσεις του Προεδρείου της Διοικούσας Επιτροπής, θα απέχει από την ψηφοφορία.

Καταγγελία για αθλιότατο, συκοφαντικό και ύποπτο δημοσίευμα

Αθήνα, 1/5/2014

Ως συσπείρωση αριστερών μηχανικών, καταγγέλλουμε απερίφραστα το αθλιότατο, συκοφαντικό και ύποπτο δημοσίευμα του blog «Φίμωτρο», αναφορικά με τη δήθεν στήριξη συντρόφου της παράταξης μας σε άλλους σχηματισμούς κατά τη διεξαγωγή των εκλογών των οργάνων του ΤΕΕ.
O σ/φος Σπ. Κοντομάρης, πολλάκις εκλεγμένος αντιπρόσωπος των μηχανικών της χώρας – όπως όλα τα μέλη και οι αγωνιστές της παράταξης μας - διακρίνεται για το πολιτικό ήθος του και τη διαρκή συμβολή του στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Ουκ ολίγες φορές έχει έρθει αντιμέτωπος με τις λογικές της προεδρίας του ΤΕΕ.
Αγγίζει τα όρια δικτατορικών πρακτικών η συκοφάντηση συναγωνιστών που διακρίθηκαν στα κινήματα και που πάλεψαν και θα παλεύουν για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.
Τόσο ο σύντροφος όσο και η παράταξη θα συνεχίσουν στις επάλξεις να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της τεράστιας πλειοψηφίας των μηχανικών που πλήττονται σήμερα από τις κυβερνητικές επιλογές και την τρόικα.

Δεν μας τρομάζουν! Μας εξοργίζουν!


συσπείρωση αριστερών μηχανικών

Ενάντια στις ληστρικές αυξήσεις: Αποκλεισμός του τμήματος εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ


Αναδημοσίευση από το Left.gr 
 
Στην προσπάθεια να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικα, ο Γ. Βρούτσης αυξάνει αναδρομικά τις ασφαλιστικές εισφορές, γράφοντας στα παλιά του παπούτσια τους πολύχρονους αγώνες των μηχανικών και την αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής των υπαρχουσών εισφορών

(φωτογραφία αρχείου)

Σε αποκλεισμό του τμήματος εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ στην οδό Κολοκοτρώνη προχώρησαν μηχανικοί που διαμαρτύρονται για τις ληστρικές αυξήσεις (που φτάνουν έως και το 70%) στις εισφορές των μηχανικών που με εντολή Βρούτση ισχύουν από 1/7/2014 (διορθώνουμε από 1/7/2011).
Να σημειωθεί ότι το θέμα εκκρεμεί ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (συμπληρώνουμε ότι εκδικάζεται τη Δευτέρα) αλλά η συγκυβέρνηση βρήκε τρόπους να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των αυξήσεων με παράτυπες διαδικασίες.

Τι σημαίνει αύξηση εισφορών – παραδείγματα (από Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών):

Δεν θα τους αφήσουμε να περάσουν πάνω από τις ζωές μας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!
ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ-ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ –ΑΠΟΛΥΣΗΣ!
ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Βιώνουμε τη συνέχιση και την ένταση της επίθεσης που εκδηλώνεται απέναντι σε ολόκληρη κοινωνία από την συγκυβέρνηση της κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Η επίθεση στο Δημόσιο, που βρίσκεται στο κέντρο της κυβερνητικής επέλασης, απειλεί με τραγική συρρίκνωση ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η οριστική απόλυση των συναδέλφων της Δευτεροβάθμιας αλλά και άλλων των διαθεσίμων από την καλοκαιρινή διαθεσιμότητα, είναι το πρώτο βήμα κατάργησης της μονιμότητας στο δημόσιο.
Η κυβέρνηση, με σφιχτές διαδικασίες προχωράει ΑΜΕΣΑ στην υλοποίηση του νόμου 4250/2014, ο οποίος προβλέπει την αξιολόγηση του συνόλου του προσωπικού του Δημοσίου και την κατάταξή του σε τρείς κατηγορίες: σε άριστους (25%), ικανούς (60%) και ανεπαρκείς (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15%). Η εφαρμοστική εγκύκλιος, που εξέδωσε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ορίζει ότι το 15% των υπαλλήλων πρέπει να αξιολογηθούν ως «άχρηστοι» με βαθμολόγηση  από 1 - 6,9 όπως ορίζεται, ανοίγοντας το δρόμο της απόλυσής τους, ενώ η μη τήρηση των ποσοστών από τους αξιολογητές συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι εργαζόμενοι, θα βρεθούν στον «κάδο» του 15% των «άχρηστων» και υποψήφιων για απόλυση. (Να σημειωθεί ότι δικαίωμα ένστασης προβλέπεται μόνο για όσους βαθμολογηθούν από 1-6, ενώ όσοι βαθμολογηθούν από 6,1-6,9 δεν έχουν αντίστοιχο δικαίωμα!)
Είναι φανερό πως η συμμορία της κυβέρνησης ΝΔ –ΠΑΣΟΚ, θέλει να διαλύσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις και στο Δημόσιο και να απολύσει όσους περισσότερους μπορέσει, και αυτό το λέει ανοιχτά, καθαρά και δυνατά. Αποδεικνύουν κάθε μέρα, ότι είναι αδίστακτοι. Αποφασίζουν και διατάζουν και νομοθετούν ότι τραβάει η όρεξη της τρόικας, του ΔΝΤ και των εργοδοτών.
Η αξιολόγηση είναι η αιχμή του δόρατος αυτής της επίθεσης. Θα χρησιμοποιηθεί για:
·           Να δημιουργηθούν οι νέες δεξαμενές κινητικότητας – απόλυσης, αφού ποσοστό 15% των υπαλλήλων πρέπει να αξιολογηθούν ως άχρηστοι και να «γεμίσουν» τη δεξαμενή.  Το ποσοστό των «αχρήστων» είναι ελαστικό προς τα πάνω, μπορεί δηλ. ανά πάσα στιγμή να αυξηθεί αφού ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί το ποσοστό της ανώτερης κλίμακας, αυξάνεται αντίστοιχα το ποσοστό της κατώτερης.
·           Να καθηλωθούν μισθολογικά οι υπάλληλοι με βάση τη σύνδεση της αξιολόγησης με το ενιαίο μισθολόγιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος αυτός, χαρακτηρίζεται ως ‘’μεταβατικός’’, ενόψει της «αναμόρφωσης» του Μισθολογίου με μεγάλη μείωση μισθών, κατάργηση προσωπικής διαφοράς και κίνητρο απόδοσης δεμένο με την αξιολόγηση, δηλαδή με τον ατομικό μισθό.
·           Να υποτάξουν, να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν.  Να στρέψουν τον ένα εναντίον του άλλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γενικοί Διευθυντές έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν υπηρεσίες ή τμήματα ή και τους ολόκληρους φορείς απ’ τα οποία θα προκύψει ποσοστό του 15%, δηλαδή, θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ανά πάσα στιγμή τμήματα και δομές «με βάση τις προτεραιότητες της περιόδου»! Επειδή ακριβώς δεν τους ενδιαφέρει τίποτα πέρα από τη διάλυση του δημόσιου τομέα και το χάρισμα των φιλέτων του στο κεφάλαιο, για αυτό χρειάζονται πειθαρχημένους και εντελώς υπάκουους υπαλλήλους, συνένοχους στο ξεπούλημα και τη διάλυση. Για να το πετύχουν αυτό χωρίς αντιδράσεις, θεσμοθετούν το νόμο της ζούγκλας μέσα στις υπηρεσίες.

Κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ από την Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών

01
Σε μορφή pdf εδώ, σε μορφή word εδώ
Το πρώτο κείμενο εδώ

Το κείμενο της αφίσας:
αυτοί εξοντώνουν τους μηχανικούς
Συναδέλφισσα  συνάδελφε,
  • είμαστε άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, κακο-αμειβόμενοι και όμως είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν τις  νέες υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, που τις αυξάνουν αναδρομικά (από 1/7/2011) κατά 50-100% !
  • τις ασφαλιστικές εισφορές όχι μόνο δεν τις μειώνουν – όπως θα έπρεπε, ενώ ταυτόχρονα λήστεψαν  τα αποθεματικά του Ταμείου με το PSI και  συνεχίζουν να χαρίζουν εργοδοτικές εισφορές χάριν «ανάπτυξης».
Η  ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΟΡΑΤΑ, ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ
Η κυβέρνηση και η τρόϊκα, επέβαλλαν ληστρικές αυξήσεις εισφορών και εξοντωτική φορολογία, “κούρεψαν” τα αποθεματικά, εκτόξευσαν την ανεργία και την αναδουλειά, διέλυσαν κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν με δεκαετίες αγώνων και κάθε φορά ζητάνε κι άλλα.  Εν μέσω προεκλογικής περιόδου ονόμασαν “χάρτη εξόδου από το Μνημόνιο και την οικονομική κρίση” το νέο μνημόνιο και “πλεόνασμα” τις αυξήσεις εισφορών /περικοπές μισθών , αφήνοντας τους μεγαλοεργολάβους στο απυρόβλητο.
Ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, με τις ευλογίες Σαμαρά, όπως φαίνεται και από τα τελευταία κατάπτυστα έγγραφα τρομοκράτησης εργαζόμενων στο ταμείο και ασφαλισμένων, δημιουργεί τετελεσμένα με  παράτυπες διαδικασίες.  Στην προσπάθεια να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικα αυξάνει αναδρομικά τις ασφαλιστικές εισφορές, γράφοντας στα παλιά του παπούτσια τους πολύχρονους αγώνες των μηχανικών και την αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής των υπαρχουσών εισφορών. Νομοθετεί την ίδρυση και λειτουργία του ΚΕΑΟ, του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, που μέσω αυτού στοχεύει στην κατάσχεση ακίνητης ή κινητής περιουσίας των μηχανικών, μέσω ενός κατασκευασμένου ασφαλιστικού χρέους.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΤΑΑ κ. Σελλιανάκης, γνωστός εγκάθετος των παραπάνω, παρανομεί ενάντια στη βούληση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΤΑΑ. Κλειδώνει έξω από τις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΕΤΑΑ τους εκπροσώπους των φορέων των ασφαλισμένων (μηχανικοί, υγειονομικοί, νομικοί),  ώστε να μην ψηφίσουν ενάντια στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και ενάντια στο ΚΕΑΟ. Απειλεί με ποινικές αστικές και πειθαρχικές κυρώσεις τους εργαζομένους του ΕΤΑΑ που δεν υλοποιούν άμεσα το καταχρηστικό αντισυνταγματικό και απάνθρωπο  ΚΕΑΟ, αποτελεί το μακρύ χέρι κυβέρνησης και τρόϊκας στο Ταμείο.
Η Διευθύντρια εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, κα. Λέκκα, όντας σε εντεταλμένη υπηρεσία, όπως επιβάλουν τα “νέα ήθη” στο δημόσιοτων αξιολογήσεων, των απολύσεων και άλλων αντικοινωνικών συμπεριφορών, αντιτίθεται σε όλες τις αποφάσεις του ΔΣ του ΕΤΑΑ και του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ που είναι υπέρ των μηχανικών. Επιχειρεί να στείλει στοιχεία ασφαλισμένων προς το ΚΕΑΟ επισπεύδοντας τις παράτυπες διαδικασίες που υπαγορεύει η Κυβέρνηση. Με παγερή αδιαφορία αρνήθηκε  να θεωρήσει βιβλιάρια υγείας ακόμα και σε βαριές περιπτώσεις ασθενείας.
Οι φορείς των μηχανικών (ΤΕΕ, σύλλογοι) και το ΤΣΜΕΔΕ?
“Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουν, ίσως, κάποιο θάμα! “?

Με τη μαζική συμμετοχή μας και τους αγώνες μας ακυρώνουμε τις απάνθρωπες πολιτικές τους
Οργανωμένα δεν πληρώνουμε τις αυξημένες εισφορές αν τολμήσουν να τις εφαρμόσουν
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τους φορείς των μηχανικών σε κινητοποίηση στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ πανελλαδικά (στην Αθήνα – 2/5 στις 8πμ και 4/5 – 8πμ και 2μμ)
Ταμείο για τους ασφαλισμένους και όχι για την κυβέρνηση και τις τράπεζες
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ρί­χνουν το «τα­μπού» του κοι­νό­χρη­στου αι­για­λού

Με τα νέα σχέ­δια νό­μου για τη δη­μό­σια πε­ριου­σία

Tης Μα­ρίας Μάρ­κου* από την Εποχή

Πρό­σφα­τα τέ­θη­καν σε δη­μό­σια δια­βού­λευ­ση με δια­δι­κα­σίες ε­πεί­γο­ντος τρία νο­μο­σχέ­δια σχε­τι­κά με τη δια­χεί­ρι­ση της δη­μό­σιας πε­ριου­σίας.  Το πρώ­το α­φο­ρά τρο­πο­ποιή­σεις του θε­σμι­κού πλαι­σίου που διέ­πει τον αι­για­λό και την πα­ρα­λία, κα­τά πά­γιο αί­τη­μα του λό­μπυ των με­γά­λων του­ρι­στι­κών ε­πι­χει­ρή­σεων.  Το δεύ­τε­ρο α­φο­ρά στους ό­ρους ε­ξα­γο­ράς κα­τε­χό­με­νων α­κι­νή­των του Δη­μο­σίου α­πό ι­διώ­τες, και το τρί­το α­φο­ρά στις δια­δι­κα­σίες ε­πί­λυ­σης ι­διο­κτη­σια­κών δια­φο­ρών με­τα­ξύ δη­μο­σίου και ι­διω­τών.
Η ά­με­ση σκο­πι­μό­τη­τα του τρι­πλού εγ­χει­ρή­μα­τος έ­χει να κά­νει με την τα­κτο­ποίη­ση εκ­κρε­μο­τή­των στην α­δειο­δό­τη­ση ε­πεν­δυ­τι­κών σχε­δίων μέ­σω του ΤΑΙ­ΠΕΔ ό­σο και με τη δυ­να­τό­τη­τα τα­μεια­κών εισ­ροών.  Ο α­πώ­τε­ρος και πιο ου­σιώ­δης στό­χος α­φο­ρά την κα­τάρ­ρι­ψη, στο ό­νο­μα της α­πε­λευ­θέ­ρω­σης της ι­διω­τι­κής ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, ε­νός “τα­μπού” που α­νή­κει στο βα­σι­κό δί­καιο του ελ­λη­νι­κού κρά­τους α­πό τη σύ­στα­σή του.  Αφο­ρά τη σχε­τι­κο­ποίη­ση αυ­τού που κα­τε­ξο­χήν α­ντι­προ­σω­πεύει το ε­κτός συ­ναλ­λα­γής “κοι­νό­χρη­στο κτή­μα”, σε μια δι­καιϊκή πα­ρά­δο­ση που α­νά­γε­ται στο ρω­μαϊκό δί­καιο και ε­πι­κα­λεί­ται τό­σο το δι­καίω­μα στην ε­λεύ­θε­ρη α­νά­πτυ­ξη της προ­σω­πι­κό­τη­τας, σύμ­φω­να με το άρ­θρο 5 του Συ­ντάγ­μα­τος της Ελλά­δας, ό­σο και την αρ­μο­διό­τη­τα του κρά­τους για την προ­στα­σία του πε­ρι­βάλ­λο­ντος και το σχε­δια­σμό του χώ­ρου, σύμ­φω­να με το άρ­θρο 24 του Συ­ντάγ­μα­τος.
Η έν­νοια του κοι­νό­χρη­στου χώ­ρου
Η προ­σπά­θεια προ­σβο­λής του κοι­νό­χρη­στου χα­ρα­κτή­ρα των πε­ριο­χών που ο­ριο­θε­τούν τους υ­δά­τι­νους πό­ρους της χώ­ρας, εί­ναι φα­νε­ρή σε πολ­λές δια­τά­ξεις του υ­πό κρί­ση νο­μο­σχε­δίου για τον αι­για­λό, στο ο­ποίο, α­ντί­θε­τα με τον ι­σχύο­ντα ν.2971/2001, ως “κύ­ριος προο­ρι­σμός” του αι­για­λού και της ό­χθης λι­μνών και πο­τα­μών, ό­πως και της πα­ρα­λίας και των πα­ρό­χθιων ζω­νών, δεν ο­ρί­ζε­ται η ε­λεύ­θε­ρη και α­κώ­λυ­τη πρό­σβα­ση προς αυ­τές, αλ­λά “η ε­λεύ­θε­ρη και α­κώ­λυ­τη ε­πι­κοι­νω­νία της ξη­ράς με τη θά­λασ­σα”.  Η δια­φο­ρο­ποίη­ση έ­χει ση­μα­σία, στο μέ­τρο που, μέ­χρι τώ­ρα, θεω­ρεί­ται στην Ελλά­δα ό­τι αυ­τό που συ­νι­στά το κοι­νό­χρη­στο κτή­μα, δεν εί­ναι το α­διαί­ρε­το του χώ­ρου, το εί­δος και η σκο­πι­μό­τη­τα της χρή­σης ή η δη­μό­σια κυ­ριό­τη­τα, αλ­λά η ε­λεύ­θε­ρη πρό­σβα­ση ως α­το­μι­κό δι­καίω­μα.  
Στον ι­σχύο­ντα νό­μο, η κα­τ` ε­ξαί­ρε­ση χρή­ση των πα­ρα­πά­νω πε­ριο­χών για κοι­νω­φε­λείς ή και ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κούς σκο­πούς, προϋπο­θέ­τει να μην πα­ρα­βιά­ζε­ται ο προο­ρι­σμός τους ως κοι­νό­χρη­στων πραγ­μά­των και η φυ­σι­κή μορ­φο­λο­γία τους, ε­νώ η πα­ρα­χώ­ρη­ση της α­πο­κλει­στι­κής τους χρή­σης ε­πι­τρέ­πε­ται μό­νο για λό­γους υ­πέρ­τε­ρου και ε­πι­τα­κτι­κού δη­μο­σίου συμ­φέ­ρο­ντος.  
Επι­κίν­δυ­νες αλ­λα­γές με το νέο νό­μο

Στη Βουλή το νέο αντιλαϊκό μεσοπρόθεσμο

Από Ίσκρα



Με διαδικασίες-εξπρές, σήμερα Τετάρτη (30/4), κατατέθηκε στη Βουλή, από την κυβέρνηση, το "Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 - 2018", η κατάρτιση και η έγκριση του οποίου από την πλευρά της Κομισιόν προβλέπεται στα μέτρα ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της ΕΕ .

Το μεσοπρόθεσμο εμπεριέχει τον προγραμματισμό σκληρής λιτότητας και νέων βάναυσων μέτρων σε βάθος 4ετίας ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 5 Μαΐου. .

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η προβλεπόμενη καρατόμηση δαπανών φτάνει σε 5,5 δισ. ευρώ και οι αυξήσεις φόρων σε 2,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, και παρά και τις εκτιμήσεις γύρω από τους ρυθμούς ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ, σε ισχύ θα παραμείνουν και για τα επόμενα χρόνια όλα τα λεγόμενα «έκτακτα μέτρα» που εφαρμόζονται στο όνομα και για την αντιμετώπιση των «δημοσιονομικών δυσχερειών» που έφερε η κρίση. Η παραπέρα καρατόμηση των κονδυλίων αφορά κατά κύριο λόγο τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας.

Με το νέο πρόγραμμα έρχεται η κατεδάφιση του ασφαλιστικού τοπίου, των εργασιακών σχέσεων και των υπολειμμάτων των προνοιακών δομών. Επίσης θα προβλέπει αλλαγές στο ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Σαρωτικές αλλαγές θα πλήξουν το ασφαλιστικό σύστημα και θα νομοθετηθούν μέσα στο 2014. Πλήττονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι να βγαίνουν στη σύνταξη μετά το 62ο έτος. Μεγάλοι ζημιωμένοι από το νέο σύστημα θα είναι οι τρίτεκνοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα παιδιά.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 5 Μάη, δηλαδή μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), όπου ο Γ. Στουρνάρας θα βάλει και επίσημα στο τραπέζι το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους. Στη ίδια συνεδρίαση, θα παρουσιαστεί και το «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης» της συγκυβέρνησης. Πρόκειται για σειρά από παρεμβάσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων καθώς και για επιμέρους εξειδικεύσεις, που αφορούν σε επιλεγμένους κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής

Την ίδια ώρα, η έκθεση της Κομισιόν προϊδεάζει για ένα ακόμα πακέτο 20 δισ. ευρώ ως το 2017, που θα γίνει πιο συγκεκριμένο μετά τις ευρωεκλογές, και υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό ως το 2017 στα 7,7 δισ. ευρώ και το χρηματοδοτικό στα 14,9 ως το 2015.

Σχέδιο - σοκ για χαράτσια σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

Σχέδιο - σοκ για χαράτσια σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων
Από την Ημερησία
 
Βόμβα» στα θεμέλια της ακίνητης ιδιοκτησίας σε όλη την Ευρώπη βάζουν οι σχεδιαζόμενες οδηγίες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που συζητούνται στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο χρονικό διάστημα στο Ευρωκοινοβούλιο θα ανοίξουν θέματα που αφορούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν απανωτά χαράτσια για σειρά εργασιών που θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά.
Πρόκειται για ένα σχέδιο συνολικής και εσαεί αναβάθμισης των παλαιών κυρίως κτιρίων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν θεσμοθετημένα κίνητρα σε επίπεδο ΕΕ και εθνικό επίπεδο ώστε οι ιδιοκτήτες κτιρίων να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε περαιτέρω εργασίες ενεργειακής, και όχι μόνο, αποκατάστασης των κτιρίων τους. Το αποτέλεσμα θα είναι να πληρώνουν από την τσέπη τους χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, σε περίπτωση που υιοθετηθούν τα νέα μέτρα. Οι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα, που λόγω της κρίσης βλέπουν την περιουσία τους να απαξιώνεται, το­νίζουν ότι συμφωνούν με τις προ­τάσεις για αναβαθμίσεις, ωστόσο ζητούν χρηματοδότηση καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε νέες επιβαρύνσεις.
Με το προκάλυμμα των καλύτερων συνθηκών διαμονής και εργασίας στα κτίρια, την ενεργειακή αναβάθμιση που θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια και την υγεία των ενοίκων, τα «λόμπι των επαγγελματιών» που κάνουν τις προτάσεις δεν καταθέτουν προγράμματα χρηματοδότησης και κίνητρα. Κάτι που σημαίνει ότι τα χαράτσια θα τα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες από την τσέπη τους.

Αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά

Από το Ίσκρα αλλά και το Barikat

barikat
Αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά (αλλά και σε αυτά που την έκαναν δυνατή)
Την 1η Μαΐου του 1890, ο Φρ. Ενγκελς σημείωνε στο πρόλογο της γερμανικής έκδοσης του Κομμουνιστικού Μανιφέστου:
«Σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές, το προλεταριάτο της Ευρώπης και της Αμερικής επιθεωρεί τις δυνάμεις του, που για πρώτη φορά κινητοποιούνται σε μια στρατιά, κάτω από μια σημαία και για έναν άμεσο σκοπό: για το νομοθετικό καθορισμό της κανονικής οχτάωρης εργάσιμης ημέρας, που διακηρύχτηκε ακόμα από το 1866, από το Συνέδριο της Διεθνούς στη Γενεύη και ξανά ύστερα από το Εργατικό Συνέδριο του Παρισιού στα 1889. Και το θέμα της σημερινής μέρας θα δείξει στους καπιταλιστές και στους γαιοκτήμονες όλων των χωρών ότι οι προλετάριοι όλων των χωρών είναι σήμερα πραγματικά ενωμένοι. Ας ήταν ο Μαρξ πλάι μου να το ‘βλεπε αυτό με τα ίδια του τα μάτια!».
Αυτή η κινητοποίηση του προλεταριάτου, όμως απαίτησε πολλά χρόνια ταξικών αγώνων σε όλο τον κόσμο, με μια νίκη της εργατικής τάξης σε κάποια γωνιά του, να προκρίνει μια νίκη σε μια κάποια άλλη, σε μια πλημμυρίδα εργατικών κινητοποιήσεων και συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Η Ίδρυση της Α' Διεθνούς, 22 χρόνια πριν
Με φόντο την δεκαετία του 1860 (Στοιχεία από το: “ Η άνοδος και η πτώση των εργατικών διεθνών Κύκλος 1ος: Απο τους Προδρόμους στην 1η Διεθνή, Τάκης Μαστρογιαννόπουλος), μια δεκαετία αναταραχής και ραγδαίου ανοίγματος του χάσματος μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, στο φόντο μιας “μεγάλης” (της πρώτης που αποκαλέστηκε παγκόσμια) οικονομικής κρίσης, η Ευρώπη πήρε φωτιά. Την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στις ΗΠΑ (1861-1865), στην οποία προέκυψε μια δυναμική ανάπτυξη του εργατικού/συνδικαλιστικού κινήματος σε πολλές χώρες της Ευρώπης, παράλληλα με κινήσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης προς την “Ένωση” και τον αγώνα για τη κατάργησης της δουλείας στον Νότο. Την ίδια περίοδο, κινήσεις προλεταριακού διεθνισμού προς τον εμφύλιο προέκυψαν στην Γαλλία, ενώ το 1863 πραγματοποιήθηκε η Ίδρυση της Ένωσης Γερμανών Εργατών.
Η συνειδητοποίηση των εργαζομένων, η διεθνιστική αλληλεγγύη οι αυξανόμενες διεθνείς επαφές έφεραν εν τέλει, μια κοσμοϊστορική εξέλιξη. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1864 ιδρύεται η Α' Διεθνής Ένωσης Εργατών στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας. Ο σπόρος φυτεύτηκε.
Μετά το κίνημα της δουλείας, ξεπετάχτηκε με μιάς μια καινούργια δραστήρια ζωή.” 

(Μαρξ, Κεφάλαιο 1ος Τόμος, σελ. 314)

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών - Κάλεσμα στην Πρωτομαγιά





Την Πέμπτη 1 Μάη συμμετέχουμε στην απεργία με προσυγκέντρωση στις 10.30πμ στο Μουσείο μαζί με Πρωτοβάθμια Σωματεία και άλλες συλλογικότητες.
Την ίδια ημέρα μετά το τέλος της πορείας, θα πραγματοποιηθεί συνέλευση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών στις 5μμ στο ΤΕΕ (Νίκης 4, αμφ.ΤΕΕ) με θέματα:
Αποτίμηση των παρεμάβασεων-κινητοποιήσεων στο ΤΣΜΕΔΕ
Προγραματισμός νέων δράσεων-κινητοποιήσεων
Αξιολόγηση των θέσεων της επίσημης πολιτικής για τα θέματα των μηχανικών
Συντονισμός με φορείς
Επικοινωνία και προσέγγιση Σωματείων Εργαζομένων – εκτίμηση
Η επιχειρηματολογία μας
Η Νομική Οδός, ενημερώσεις σχετικά με τις εξελίξεις
Το θέμα της υπερφορολόγησης
Προτάσεις για επιδόματα-παροχές
Αν θεωρείτε ότι υπάρχει κάτι ακόμα που μπορεί να προστεθεί ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας μέσω των σχολίων ή μέσω email στη διεύθυνση synelefsimixanikon@gmail.com

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Χώροι της μνήμης, χώροι των κοινών



Του Στ. Σταυρίδη από εδώ



  Χρύσα Ρωμανού, Reportage, κολλάζ σε καμβά, 65x55εκ., 1965
Ζούμε το τέλος του δημόσιου χώρου, ζούμε την καταστροφή κάθε μέσου που μπορεί να εκφράζει και να σχηματίζει την κοινωνική ζωή ως πεδίο που διαρκώς θα υπερβαίνει τα πλαίσια της πιστής αναπαραγωγής της; Ίσως όχι: φαίνεται ότι σε καιρούς ζοφερούς η κοινωνία πάντα βρίσκει δρόμους, ακόμα και υπόγειους για να αντισταθεί στη λεηλασία της συλλογικής ζωής. Δεν πρόκειται όμως μόνο για την πεισματική άρνηση των Αθηναίων να κλειστούν απελπισμένοι στο κουκούλι ενός καταφύγιου (ιδιωτικού ή ομαδικού). Δεν πρόκειται μόνο για τη διψασμένη απόλαυση της λιακάδας με έναν φραπέ ή μια μπύρα για ώρες σε ένα καφενείο. Πρόκειται και για την ανάδυση αγώνων και προσπαθειών να ζήσουν ξανά μνήμες συλλογικής ζωής καταχωνιασμένες στα αζήτητα την περίοδο μιας ψευδεπίγραφής και απατηλής ευημερίας.

Εκείνο που γεννά την πιθανότητα αντίδρασης και ίσως αντίστασης δεν είναι η αθλιότητα του παρόντος (του όποιου παρόντος). Δεν είναι η εξαθλίωση ή η δυστυχία που απαραίτητα γεννά εξεγέρσεις. Είναι η δυνατότητα να θυμάσαι ή να ονειρεύεσαι τη ζωή αλλιώς. Και οι κάτοικοι των πόλεων της κρίσης μπορούν και πρέπει να θυμούνται για να θυμώσουν και να διεκδικούν.

Μια βόλτα στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας λίγο μετά την ανακοίνωση της μεταβίβασής τους στο ΤΑΙΠΕΔ ως δημόσια περιουσία προς εκποίηση:  Κτίρια που έζησαν χρόνια εγκατάλειψης και ηθελημένης απαξίωσης, κτίρια που κάποτε στέγασαν αλλά και τώρα στεγάζουν ανθρώπους ξεριζωμένους, ανθρώπους που η ζωή τους καταστράφηκε καθώς συνθλίφτηκε από πολέμους και πολιτικές αρπακτικής εκμετάλλευσης. Τι ήταν κάποτε τα Προσφυγικά, τι είναι τώρα; Τι μπορεί να μας μάθει η ιστορία και το παρόν τους;

Πρόσφυγες το 1922, θύματα μιας βίαιης ανταλλαγής πληθυσμών αναγκάστηκαν να χωρέσουν την ακρωτηριασμένη καθημερινότητά τους σε μικρά διαμερίσματα στις παρυφές της επίσημης πόλης. Οι «ντόπιοι» κάτοικοι τους είδαν με καχυποψία αν όχι με ανοιχτή εχθρότητα. Και το κράτος, παρότι είχε την ευθύνη για την καταστροφή που βίωναν, φρόντισε πάνω απ’ όλα να κάνει ότι μπορούσε για να τους εντάξει στις ήδη υπάρχουσες ταξικές ασυμμετρίες μιας κοινωνίας που, όπως και σήμερα, ήταν και τότε στη δίνη μιας ακραίας διεθνούς οικονομικής κρίσης.