Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Ακριβό μου αυθαίρετο

 
Ακριβό μου αυθαίρετο στο χωριουδάκι
που περνάς από τον αιγιαλό, ξυστά
πλαγιά όρια και κάλυψη στα'χω πειράξει
και βγήκα στου γειτονά

Μια σοφίτα παράνομη, μια αποθηκούλα
εχτισά ο κακόμοιρος ε, και
για ένα σταύλο που βρέθηκε πάνω στο ρέμα
ο υπαλληλός είπε ναι

Θα μου πάρουν το σπίτι, τ'ακούς, ποιο ΥΠΕΚΑ τσαμπουνάς
μου΄παν άλλαξα χρήση στο χαμόσπιτό της γιαγιάς
Εργολάβε αλήτη που αυθαίρετα χύμα σκορπάς
μου γκρεμίζουν το σπίτι τ'ακούς φυλακή θα με πας

Στο παράνομο υπόγειο θα ξαγρυπνήσω
στις μπουλντόζες απέναντι, σκοπιά
σ'ενα οικόπεδο απρόσωπο μου'ρθε να χτίσω
χίλια τετραγωνικά

Όλοι οι ημιυπαίθριοι 500άρι
μέσα και όλα τα στέγαστρα, γαμώ
Αχ δεν μ'άκουγε η κόρη μου όταν της είπα,
παντρέψου μηχανικό

Θα μου πάρουν το σπίτι, τ'ακούς, ποιο ΥΠΕΚΑ τσαμπουνάς
μου΄παν άλλαξα χρήση στο χαμόσπιτό της γιαγιάς
Εργολάβε αλήτη που αυθαίρετα χύμα σκορπάς
μου γκρεμίζουν το σπίτι τ'ακούς φυλακή θα με πας

Χουλιγκάνοι σε επιθέσεις εναντίον συλλόγων και της αριστεράς

Από εδώ
Οπαδοί της ΑΕΚ "έκαναν ντου" στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ χθες το βράδυ μετά από τις δηλώσεις της υποψήφιας για την περιφέρεια Αττικής Ρένας Δούρου, σχετικά με το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.



Φώναξαν συνθήματα, αποδοκίμασαν έντονα τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, έριξαν φέιγ βολάν και μετά από λίγα λεπτά οι περίπου 30 οπαδοί απομακρύνθηκαν μόνοι τους χωρίς να προκαλέσουν καμιά ζημιά.

Μερικά από τα φέιγ βολάν έγραφαν: «Αυτός ο ναός και αυτή η εκκλησία μας ανήκουν. Τουρκολάγνοι και λαθρολάγνοι κάτω τα χέρια από την ΑΕΚ μας», «Δούρου συνεργάτιδα του Ακη κάτω τα χέρια από την ΑΕΚ» και «Δούρου, μαύρο στην συνεργάτιδα του Τσοχατζόπουλου»


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Σεβαστοπούλου 30 & Ζαλίκη, Τηλ/Fax 210 69 23 591
FACEBOOK: Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων
`
1298/28-3-2014

ΟΜΟΦΩΝΗ ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Διοικητικού Συμβουλίου και Συντακτικής Επιτροπής
της Εφημερίδας μας

Η Εφημερίδα του Συλλόγου μας «ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ» που κυκλοφόρησε πρόσφατα περιείχε άρθρο σχετικό με το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη βάση της πάγιας θέσης του Συλλόγου μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια που συνοπτικά είναι η εξής:
1) Να μη δημιουργηθεί τεράστιο γήπεδο στην Λεωφ. Αλεξάνδρας, γιατί θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής των περιοίκων, των μαθητών στα γειτνιάζοντα πολλά σχολεία και των ασθενών στα παρακείμενα νοσοκομεία (κυκλοφοριακή συμφόρηση, ηχορύπανση κ.λπ.)
2) Μετά την επίλυση του γηπεδικού προβλήματος του Παναθηναϊκού (Η Πολιτεία και ο Δήμος Αθηναίων ως αρμόδιοι θεσμικοί φορείς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους), η έκταση από Λυκαβηττό έως τα προσφυγικά της Λεωφ. Αλεξάνδρας (Κουντουριώτικα, Γήπεδο ΠΑΟ), με την υπογειοποίηση της Λεωφ. Αλεξάνδρας να αξιοποιηθεί ως χώρος υψηλού πρασίνου και ήπιων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ας σημειωθεί ότι αυτή η θέση του συλλόγου μας, έχει την αποδοχή πολύ σημαντικού τμήματος της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας, της Αθήνας, των Αμπελοκήπων και φυσικά των κατοίκων της γειτονιάς μας (επανειλημμένες Γενικές Συνελεύσεις του συλλόγου μας και ανοιχτές συγκεντρώσεις των κατοίκων).

Διαβούλευση Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ με αρμόδιους φορείς για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών



Αρχεία Ερωτήσεων:
  • .pdf
Αρχεία Απαντήσεων:
  • .pdf
  • .pdf
  • .pdf
Σχετικά με τα έγγραφα που αφορούν την γνωμοδότηση 34/2014 της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Αθήνα, 24/3/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαβούλευση με αρμόδιους φορείς κοινωνικούς και επαγγελματικούς  για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, με αφορμή   τη σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πραγματοποίησε στη Βουλή την Πέμπτη 20/3 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στη διαβούλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του  Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Συλλόγων Μηχανικών, ενώ από την πλευρά της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι βουλευτές Ε. Ουζουνίδου, Απ. Αλεξόπουλος, Αφρ. Θεοπεφτάτου, Θ. Φωτίου  και  Θ. Πετράκος.
Η υπεύθυνη από την πλευρά της Κ.Ο. των θεμάτων Υποδομών  Ε. Ουζουνίδου και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν  την αντιδεοντολογική στάση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να  αποστείλουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς να προηγηθεί η αυτονόητη διαβούλευση με τους αρμόδιους θεσμικούς επιστημονικούς Συλλόγους, ούτε  και με το Τεχνικό Επιμελητήριο, το θεσμικό- τεχνικό δηλαδή σύμβουλο της Πολιτείας.
Παράλληλα, σημείωσαν  πως η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού  δεν είναι καθόλου  τυχαία, καθώς εντάσσεται στη γενικότερη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης που έχει ξεκινήσει να καταργεί  και να αποσυνδέει την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο και να οδηγεί τους επιστημονικούς κλάδους των μηχανικών στο κυνήγι πιστοποιήσεων, και μάλιστα επί πληρωμή.  Αυτό έχει ως συνέπεια, συμπλήρωσαν, να επιτείνεται  το γενικότερο καθεστώς ανασφάλειας που επικρατεί  στην επιστημονική κοινότητα των μηχανικών. Τόνισαν ότι  ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η  δημόσια εκπαίδευση, τα δημόσια Πολυτεχνεία και το επίπεδο γνώσεων και εφοδίων που παρέχουν αυτά.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν επίσης ότι δε μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των κατασκευών και των πολιτών,  η εξοικονόμηση ενέργειας, ο σεβασμός στο περιβάλλον και γενικότερα το δημόσιο συμφέρον. Από την πλευρά τους οι φορείς έθεσαν μια σειρά από ζητήματα, όπως την αναγκαιότητα αρχικά του καθορισμού των απαιτήσεων για κάθε κατηγορία έργου, ενιαία για δημόσια και ιδιωτικά έργα, την απαράδεκτη εμπλοκή του Υπουργείου Οικονομικών, το σημαντικό ρόλο του ΤΕΕ στην απονομή ισοτιμίας πτυχίων, την αναγκαιότητα κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων ειδικοτήτων, που εδώ και 30 έτη θεωρούνται νέες ειδικότητες, ενώ συνομολόγησαν πως τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, αλλά με βάση την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την ασφάλεια των πολιτών και κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε νομοθετικές παρεμβάσεις για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων  κλάδων των μηχανικών που δεν έχει γίνει η αναγνώριση τους (Παραγωγής και Διοίκησης, Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης). Επισημάνθηκε  πως το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί μέσα από των τεχνικό κόσμο σε συνεργασία με τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές σχολές.
Τέλος, οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν το διάλογο με γνώμονα την αξιοπρέπεια του μηχανικού και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας.

Το Γραφείο Τύπου

Προσφυγη κατά του ηλιοθερμικού σταθμού στα Φουρνιά Σητείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΑ ΦΟΥΡΝΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ
220 πολίτες του Δήμου Σητείας και 24 συλλογικότητες, κατέθεσαν προσφυγή κατά της απόφασης του υπουργού ΠΕΚΑ, που εγκρίνει την εγκατάσταση του ηλιοθερμικού σταθμού στη θέση Φουρνιά, σε απόσταση αναπνοής από το Παλαίκαστρο. 
Είναι περισσότεροι απ’ όσους κατέθεσαν προσφυγή πριν λίγους μήνες για τον άλλο ηλιοθερμικό σταθμό, στη θέση Χώνος, δυτικότερα από τα Φουρνιά και θα ήταν ακόμη περισσότεροι αν ο χρόνος που δίδεται συνήθως για τις προσφυγές, δεν ήταν τόσο συμπιεσμένος.
Στην επόμενη απόπειρα του υπουργείου υποβάθμισης του Περιβάλλοντος, να εγκρίνει το επόμενο καταστροφικό έργο, να είναι σίγουροι ότι θα βρουν σύσσωμη μια οργισμένη κοινωνία απέναντι τους.
Το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ χαιρετίζει την τεράστια προσπάθεια των κατοίκων του ανατολικού άκρου της Κρήτης, που μέσα σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία, όπου καθένας με δυσκολία αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας, καταφέρνουν δρώντας συλλογικά, να απαντούν στις επιθέσεις που γίνονται στη γη τους, στις δραστηριότητές τους, στο ασύγκριτης ομορφιάς περιβάλλον των ορεινών της Σητείας, με πρόσχημα την πράσινη ανάπτυξη.
Οι ηλιοθερμικοί σταθμοί είναι η πιο ακραία διαστροφή της ιδέας παραγωγής ενέργειας από εναλλακτικές πηγές και γίνονται ακόμα πιο αποκρουστικοί εξ αιτίας της υποχρέωσης που έχουν -για να αδειοδοτηθούν στο κορεσμένο δίκτυο της Κρήτης- να εξασφαλίζουν αποθήκευση ενέργειας, για την οποία απαιτούνται πρόσθετες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. 
Εν τέλει, οι ηλιοθερμικοί σταθμοί, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα συμβατικό εργοστάσιο, στη μορφή, στις καμινάδες, τα καυσαέρια, και το θόρυβο και επιπλέον καταλαμβάνουν πολλαπλάσιο χώρο -2 και 3 χιλιάδες στρέμματα- χώρο που διαμορφώνουν σε πλατείες για να θεμελιώσουν και να εγκαταστήσουν συστοιχίες εκατοντάδων κατόπτρων, διαλύοντας έτσι κάθε ίχνος ζωής και απορροές πολύτιμου νερού. Μάλιστα ισχυρίζονται –υποτιμώντας τη νοημοσύνη της κοινωνίας - ότι όλα αυτά θα τα αποκαταστήσουν στη συνέχεια, σε συνθήκες λειτουργίας του εργοστάσιου! Την ίδια στιγμή που στην Καλιφόρνια, διαπιστώνεται πως -εκτός του ότι είναι ασύμφορα οικονομικά- ψήνουν και τα πουλιά[1]!

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Λαϊκή Κυριαρχία και Δημοκρατία στην ΕΕ του κεφαλαίου


ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
από την Ελένη Πορτάλιου, δημοτική σύμβουλο δήμου Αθηναίων

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η λαϊκή κυριαρχία είναι σήμερα ένα αδειανό πουκάμισο. Κατ’ αναλογία η δημοκρατία αποτελεί ένα κλειστό σύστημα διακυβέρνησης/επιβολής των κυρίαρχων πολιτικών που αποφασίζονται πέραν των εθνικών κοινοβουλίων, τα οποία τις επικυρώνουν, σε αδιαφανή κέντρα και ανέλεγκτους θεσμούς από τις λαϊκές τάξεις, αλλά απολύτως ελεγχόμενους από τις χρηματαγορές και την ευρωπαϊκή διεθνή του κεφαλαίου.

Πρόκειται για τον σταδιακό μαρασμό και την τραγική ήττα των μεγάλων εξεγέρσεων που συνέδεσαν την πολιτική ως υπόθεση των δρώντων κοινωνικών υποκειμένων με τη δημοκρατία του δρόμου, των συνελεύσεων, των καταλήψεων, των συμβουλίων, με όλα αυτά δηλαδή τα οποία συγκλόνισαν την ευρωπαϊκή ήπειρο - ανατολική και δυτική - στις 10ετίες 1960 και 1970. Η κληρονομιά τους ήταν το κοινωνικό κράτος, ο ριζοσπαστισμός του εργατικού κινήματος, τα νέα κοινωνικά κινήματα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, η διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, η διεκδίκηση της ισότητας και οι προοδευτικές πολιτικές για τον μετριασμό των κοινωνικών ανισοτήτων στις ταξικές ευρωπαϊκές κοινωνίες, γενικότερα ένα πνεύμα ελευθερίας και πολιτικής χειραφέτησης.

Όλ’ αυτά σήμερα φαίνονται μακρινά. Ο νεοφιλελεύθερος παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός ενοποίησε τον πρώτο, τον δεύτερο τον τρίτο και τον τέταρτο κόσμο σε μια ομοιότροπη επικράτεια στυγνής εκμετάλλευσης της εργασίας, φτώχειας, πολέμων, καταστροφής του κλίματος και του περιβάλλοντος, και κατασπατάλησης των φυσικών πόρων του πλανήτη. Οι ασκούμενες σήμερα πολιτικές που επιβάλλουν το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας μειώνουν δραματικά την εθνική κυριαρχία των κρατών σε δημοσιονομικά και φορολογικά θέματα. Διαλύουν ότι έχει απομείνει από το κράτος πρόνοιας για να μεταφέρουν στον ιδιωτικό τομέα την εκπαίδευση, την υγεία και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Εκτοξεύουν την ανεργία σε τεράστια ύψη, οδηγώντας στη φτώχεια τις λαϊκές τάξεις και σε οικονομικό μαρασμό μεγάλα τμήματα της ευημερούσας στο παρελθόν μεσαίας τάξης. Στις χώρες του νότου, ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, συντελείται μια μαζική κοινωνική καταστροφή. Στην Ευρώπη οι τράπεζες σώζονται, το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο επεκτείνεται σε νέους κερδοσκοπικούς τομείς μακράν της πραγματικής οικονομίας, οι αγορές κατευθύνουν την παραγωγή και τις πολιτικές αποφάσεις, ένας τεράστιος πλούτος συσσωρεύεται σε ελάχιστα χέρια μέσα από ρυθμίσεις παράνομες ή υποκείμενες στα συμφέροντα της κυρίαρχης οικονομικής μειοψηφίας.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα, έναν αυταρχικό δεσποτισμό, στον οποίο ο σύγχρονος ηγεμόνας δεν είναι ορατός εκεί που εκδηλώνεται σήμερα η ταξική πάλη και ασκείται τυπικά η λαϊκή κυριαρχία, δηλαδή στα έθνη-κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παραπάνω περιγραφή δεν υποτιμά τους λαϊκούς αγώνες και τις μαζικές κινητοποιήσεις, πρωτίστως στις χώρες του νότου, που έδωσαν νόημα και λαϊκότητα στην κλινικά νεκρή δημοκρατία των κυρίαρχων τάξεων, της εξουσίας και των κυβερνήσεων. Τα διεθνικά κινήματα των «πλατειών» και των «αγανακτισμένων», τα εκατομμύρια που συγκρούστηκαν με τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και τις δυνάμεις καταστολής, υπερασπίζοντας την εργασία και τα δημόσια αγαθά, αποδεικνύουν ότι η κοινωνία αναπνέει μέσα από την αντίσταση και την ανάληψη ευθύνης για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια. Επίσης, η κατίσχυση των πανίσχυρων και άτεγκτων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναιρεί σε τίποτε την ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων των υπό επιτήρηση χωρών που συμμετέχουν στις αποφάσεις των Βρυξελλών και ταυτόχρονα αναλαμβάνουν ρόλο εντολοδόχου και επιβλέποντα της ορθής εκτέλεσης αυτών των αποφάσεων στις χώρες τους. Προφανώς υπηρετούν τα ταξικά συμφέροντα των εθνικών ολιγαρχιών : των τραπεζιτών, βιομηχάνων, εργολάβων, και λοιπών ισχυρών μερίδων του μεγάλου κεφαλαίου.

Η αριστερά, δίνοντας κατ’ αρχήν τις μάχες σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να φωτίζει τη σχέση αλληλεξάρτησης εθνικής/ευρωπαϊκής πολιτικής και ν’ απαντά στις δυνατότητες διεξόδου από την κρίση υπέρ των λαϊκών τάξεων με πλήρη επίγνωση των δομικών αντιφάσεων που θ’ αντιμετώπιζε μια αριστερή ή προοδευτική κυβέρνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να διαλυθεί το μεγαλύτερο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της χώρας ή να ιδιωτικοποιηθεί

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Εκπέμπουμε SOS σε όλη την κοινωνία .

Από τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ημέρα Κυριακή , το Νοσοκομείο μας κινδυνεύει να κλείσει.

Λόγω της διαθεσιμότητας 67 γιατρών του πρώην ΙΚΑ, θα σταματήσουν να λειτουργούν ή θα υπολειτουργούν  τμήματα του Ακτινοδιαγνωστικού (ο μαγνητικός τομογράφος και ο υπέρηχος που στεγάζεται στην Λ.Αλεξάνδρας 119), το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο που βγάζει τις βιοψίες, το Ιατρείο Πόνου, η Β΄κλινική Μαστού, το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα που κάνει τις ακτινοβολίες κ.α

Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα μειωθούν τα χειρουργεία και οι θεραπείες των ασθενών και θα επηρεαστούν δυσμενώς όλες οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου.

Σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα των 4 οδηγών μας που καλύπτουν τις ανάγκες της αιμοδοσίας και του μοριακού ελέγχου και τις ανάγκες της άμεσης μεταφοράς από το κεντρικό κτίριο στα δυο παραρτήματα και με τους 3 φύλακες που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και αυτοί , το μίγμα σκοτώνει.

Η  συρρίκνωση του προσωπικού του ΕΣΥ οδηγεί με τη σειρά της στη συρρίκνωση των δομών του, καθιστώντας το μη λειτουργικό. Το κενό που θα δημιουργηθεί θα κληθεί να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας, σε μία εποχή μάλιστα, όπου οι πολίτες φτωχοποιούνται μαζικά, λόγω των εφαρμοζόμενων  νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών. Το γεγονός, ότι ιδιώτες επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας επεκτείνουν βαθμηδόν τις δραστηριότητές τους κατά τα μνημονιακά έτη δεν είναι συμπτωματικό, αλλά καταδεικνύει ότι η υγεία μετασχηματίζεται από κοινωνικό αγαθό σε πεδίο κερδοφορίας.

«Όποιος μπορεί να πληρώσει θα ζήσει κι όποιος αδυνατεί, ας φρόντιζε να μπορούσε να πληρώσει.»

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο είναι ενωμένοι. Προχωρήσαμε ήδη από την 1-4-2014 σε κινητοποίηση με διαμαρτυρία στη διοίκηση και κάνουμε αγώνα να κοινοποιήσουμε και δημοσιοποιήσουμε το γεγονός. Σήμερα έγινε μία από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις που έχουν γίνει ποτέ με συμμετοχή από όλους τους κλάδους εργαζομένων και όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και αποφασίστηκε να συνεχίσουμε τις καθημερινές κινητοποιήσεις-διαμαρτυρίες μας 11π.μ με 3μ.μ για να ενημερώνουμε τους ασθενείς μας και ζητάμε την αλληλεγγύη όλων.

Ειδικότερα σε μία τόσο ευαίσθητη ομάδα ασθενών , όπως οι καρκινοπαθείς , που δυστυχώς αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και σε μικρές ηλικίες και ενώ οι νοσούντες έχουν ήδη αντιμετωπίσει την βαρβαρότητα των περικοπών στα φάρμακα τους και την απαράδεκτη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών νοσηλείας και θεραπείας, προκαλεί και  αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ η περαιτέρω περικοπή στην παρεχόμενη περίθαλψή τους.

Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να διαλυθεί το μεγαλύτερο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της χώρας ή να ιδιωτικοποιηθεί. Διαδώστε το παντού. Θα κορυφώσουμε άμεσα με την απεργία της Τετάρτης 9-4-14 και θα συνεχίσουμε με τα βήματα του συντονισμού μας με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία της χώρας.



Απέναντι στις βάρβαρες πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, μόνη ελπίδα είναι οι αγώνες μας.

Έχουμε τη δύναμη, όλοι μαζί μπορούμε!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ!

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ!



Από το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                                                                                Η γραμματέας



Κώστας Καταραχιάς                                                                  Κυριακή Κοκολάκη

Τηλ.6945677808

Το σκάνδαλο των τραπεζών με απλά λόγια

Του Κώστα Βαξεβάνη από το Κουτί της Πανδώρας

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και με βάση τα πραγματικά γεγονότα. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος όχι για να συμφωνήσουμε, αλλά για να μιλάμε για πράγματα που ισχύουν και όχι για αόριστες πολιτικές.
Οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις που η λειτουργία τους εκ των πραγμάτων συνδέεται με την Οικονομία. Οι μεταβολές σε μια επιχείρηση όπως η τράπεζα, επηρεάζει ή μπορεί και να καθορίζει την Οικονομία, άρα και την κοινωνία. Αυτό είναι ένα δεδομένο.
Το δεύτερο είναι πως οι τράπεζες από τα τέλη τη δεκαετίας του ‘80 δεν λειτουργούν με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή δεν παίρνουν τα χρήματα των καταθετών με τα οποία επενδύουν δίνοντας κέρδη στον καταθέτη μέσω των τόκων. Οι τράπεζες επέλεξαν έναν τρόπο λειτουργίας που υπόσχεται άλλου είδους κέρδη. Δηλαδή δημιουργούν «επενδύσεις» και «προϊόντα», τα οποία είναι εικονικά, αποκαλούνται με διάφορα εξωτικά ονόματα και υπόσχονται μεγάλη κερδοφορία αν και αποκρύπτουν το ρίσκο. Ένα τραπεζικό προϊόν για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα «στοίχημα» για το αν θα βρέξει στο Κάιρο ή αν θα καταρρεύσει η οικονομία της Ελλάδας. Όσο και αν φαίνεται απλοϊκό το παράδειγμα, είναι μια πραγματικότητα. Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει έναν εξωπραγματικό, ιπποδρομιακό καπιταλισμό, που δεν σχετίζεται ούτε με επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, ούτε με το κοινωνικό όφελος απαραίτητα.
Παρ όλα αυτά, επειδή οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν χρήμα και συνδέονται με την Οικονομία, η σταθερότητά τους είναι πραγματικά ένα ζητούμενο. Αυτό δεν σημαίνει πως όταν οι Τράπεζες ενεργούν ή βάζουν προϊόντα στην αγορά έχουν ως προβληματισμό τη σταθερότητά τους ή το τι ζημιά θα κάνουν στην Οικονομία της χώρας. Τους ενδιαφέρουν τα κέρδη. Η κατάρρευση της Lehman Brothers, από την οποία ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι μια αρκετά ισχυρή απόδειξη γι αυτό. Έτσι παρότι το επιχείρημα της ευστάθειας που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να εξασφαλίζουν την κρατική βοήθεια (ναι την κρατική παρά τον καπιταλισμό που υπηρετούν και τον αντικρατισμό τους) δεν είναι ο θεός που προσκυνούν (αυτός είναι το κέρδος) αλλά ο ψευδοπροφήτης που χρησιμοποιούν για να πιστέψουν τα πλήθη στην απάτη τους.
Όταν ξέσπασε η παγκόσμια κρίση, οι έλληνες τραπεζίτες, με πρώτο και κύριο τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο, υποστήριζαν πως η Ελλάδα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, γιατί οι ελληνικές τράπεζες ήταν ισχυρές και δεν είχαν εκτεθεί σε τοξικά προϊόντα όπως αυτά που οδήγησαν στην πτώση την αμερικανική Lehman Brothers. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η τραπεζική φιλολογία άλλαξε, οι τράπεζες εμφανίστηκαν να μολύνονται από την κρίση μέσω του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και να χρειάζονται κρατική στήριξη.
Οι κυβερνήσεις δεν σεβάστηκαν την βασική αρχή της αγοράς και του δικού τους νεοφιλελευθερισμού που λέει «ο ισχυρός στην οικονομία προχωρά και ο αδύναμος πρέπει να βγαίνει από την κούρσα και να πεθαίνει». Αντιθέτως ανακεφαλαιοποίησαν τις τράπεζες, δηλαδή δανείστηκαν με υψηλά επιτόκια για να εξασφαλίσουν ρευστό στις τράπεζες. Το δάνειο αυτό το πληρώνουμε εμείς.

«Φακέλωμα» μηχανικών

«Φακέλωμα» των μηχανικών της Μαγνησίας, φέρεται να επιχειρεί η Εθνική Τράπεζα, πριν εκδώσει για λογαριασμό τους μπλοκ επιταγών για τη διαχείριση των δικών τους χρημάτων.
Οι όροι που βάζει η Τράπεζα για την εξυπηρέτηση των μηχανικών, έχουν προκαλέσει την αντίδραση του TEE Μαγνησίας, που ζητά την παρέμβαση του κεντρικού TEE προς την κεντρική διοίκηση της Τράπεζας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του TEE Μαγνησίας, οι αμοιβές των μηχανικών για τις μελέτες που εκπονούν, κατατίθενται υποχρεωτικά και κατ' αποκλειστικότητα στην Εθνική Τράπεζα.
Ο λογαριασμός εξυπηρέτησης στον οποίο κατατίθενται οι αμοιβές, είναι λογαριασμός όψεως, ο οποίος δεν εξυπηρετείται μόνο με βιβλιάριο καταθέσεων αλλά και με μπλοκ επιταγών και cashcard.
Τις προηγούμενες ημέρες, μηχανικοί της Μαγνησίας, που απευθύνθηκαν στην Εθνική για να ανανεώσουν το μπλοκ επιταγών τους, κλήθηκαν να υπογράψουν εξουσιοδότηση προς την Τράπεζα, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και για το σύστημα «Τειρεσίας».
Η αντίδραση των μηχανικών ήταν άμεση, διευκρινίζοντας προς την Τράπεζα ότι δεν ζητούν δάνειο αλλά τη δυνατότητα διαχείρισης των δικών τους χρημάτων, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης που έχει συναφθεί μετά TEE και Εθνικής Τράπεζας. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του τραπεζικού υποκαταστήματος, διεμήνυσαν ότι αν δεν υπογράψουν την εξουσιοδότηση, δεν θα μπορέσουν να λάβουν μπλοκ επιταγών.
«Οι όροι που θέτει η Εθνική καταστρατηγούν τις συμβάσεις που έχουν υπογραφτεί μεταξύ της Τράπεζας και του TEE. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αφορά σε χιλιάδες μηχανικούς της χώρας», επισημαίνει το TEE Μαγνησίας προς τα κεντρικά όργανα, ζητώντας άμεση παρέμβαση προς την κεντρική διοίκηση της Τράπεζας για να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

"Πελατοκεντρικό Δημόσιο" για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης 2014-2016 Τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνει 12 προτεραιότητες για την εθνική στρατηγική «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014-2016» με στόχο την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, παρουσίασε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παρουσίαση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση των ΝΠΙΔ, την ανάθεση δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση των διοικητικών βαρών, το νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων και την επιλογή προϊσταμένων, καθώς και το νέο μισθολόγιο, σηματοδοτεί και το τέλος του κυνηγιού των ποσοτικών στόχων (διαθεσιμότητες, απολύσεις κλπ) με την αντικατάστασή του από ποιοτικούς στόχους, που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, όπως επισήμανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, μετά από μία μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση και την απόρριψη των πιέσεων της τρόικας για ακόμη 8.000 απολύσεις το 2015 και περαιτέρω διαθεσιμότητες για το 2014.

Οι προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως τις παρέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, είναι:

1. Νέο οργανόγραμμα της δημόσιας διοίκησης

Ολοκληρώνεται η σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων με τους νέους οργανισμούς των υπουργείων. Η κατάρτιση των νέων οργανισμών βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης, που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, που έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Υλοποιείται ένα διαχρονικό αίτημα για τον εξορθολογισμό του Δημοσίου, που πλέον αποκτά μια ενιαία συνεκτική δομή. Η μειώσεις δομών αγγίζουν το 40%.

2. Αξιολόγηση ΝΠΙΔ

Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η καταγραφή και η αξιολόγηση -για πρώτη φορά- των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων ή ολοκλήρωση της αποστολής του, θα γίνουν καταργήσεις ή συγχωνεύσεις. Οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα αναδιοργανώνονται με σκοπό τον καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

3. Ανάθεση δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα

Εντοπίζονται υπηρεσίες που παρέχονται από το Δημόσιο με υψηλό κόστος και χαμηλή αποτελεσματικότητα και αξιολογούνται οι περιπτώσεις όπου η υπηρεσία μπορεί να παρέχεται από ιδιώτες με χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη αποτελεσματικότητα. Στόχος είναι η καλύτερη διαχείριση των πόρων του δημοσίου και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

4. Μείωση διοικητικών βαρών και απλούστευση διαδικασιών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την άρση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας. Γίνεται μια πρωτοφανής χαρτογράφηση της νομοθεσίας, με τελικό στόχο τη μείωση κατά 25% των διοικητικών βαρών που λειτουργούν ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη και ενισχύουν τα φαινόμενα διαφθοράς. Το πρόγραμμα «μειώσεις και απλουστεύσεις» θα αποτελεί πλέον σταθερό προσανατολισμό της δημόσιας διοίκησης και όχι εφάπαξ διαδικασία.

5. Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών

Η εξυπηρέτηση στα ΚΕΠ γίνεται πλέον πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική. Τα ΚΕΠ ενισχύονται και παρέχουν μια σειρά από υπηρεσίες online, με μία αίτηση, στη στιγμή. Ήδη οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν, απλά και άμεσα, μεταξύ άλλων, φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική ενημερότητα, πιστοποιητικά δημοτολογίου (βεβαιώσεις οικογενειακής κατάστασης, γέννησης, ιθαγένειας, οικογενειακής κατάστασης ειδικά για τον ΟΓΑ), κ.ά. Μέσα στους επόμενους μήνες οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ και σε σχέση με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, το e-παράβολο και τα πιστοποιητικά στρατολογίας.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Το προλεταριάτο στη συγκυρία της Ελλάδας του “4oυ Μνημονίου”



Αναδημοσίευση από εδώ
altan2
Η ταξική πάλη του κεφαλαίου

Σήμερα ψηφίστηκε ένα ακόμη πακέτο “μέτρων” στη Βουλή, το τέταρτο κατά σειρά (Μάιος 2010, Φεβρουάριος 2012, Νοέμβριος 2012 και τώρα Μάρτιος 2014). Έχουμε αναλύσει στο παρελθόν[1] την τρέχουσα αναδιάρθρωση ως “δεύτερη φάση” της αναδιάθρωσης, της οποία η πρώτη φάση έλαβε χώρα στα πλέον ανεπτυγμένα κέντρα συσσώρευσης τη δεκαετία του 1980 και στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990. Κάθε ένα από τα προηγούμενα πακέτα μέτρων από το 2010 έως τώρα αποτελούσε ένα βήμα υλοποίησης του διπλού στρατηγικού στόχου αυτής της δεύτερης φάσης της αναδιάρθρωσης, δηλαδή, της υποτίμησης της εργασιακής δύναμης και της ιδιωτικοποίησης κρατικών δομών αναπαραγωγής της εργατικής τάξης και κρατικών κεφαλαίων. Η δεύτερη πτυχή του στόχου ισοδυναμεί με έμμεση επιπλέον υποτίμηση της εργασιακής δύναμης λόγω της αύξησης των τιμών των υπηρεσιών που θα έχει ως αποτέλεσμα αυτή η ιδιωτικοποίηση, αλλά και της συμπίεσης των μισθών που θα προκαλέσει η αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων που θα ιδιωτικοποιηθούν.
Το γεγονός ότι αυτό το “4ο μνημόνιο” αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι άμεσα ορατό στα λεγόμενα “εργασιακά” μέτρα. Η σταδιακή κατάργηση των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα σημαίνει ότι σταδιακά, μεσοπρόθεσμα, όλοι οι επίσημοι μισθοί θα ισοπεδωθούν στο επίπεδο του κατώτατου μισθού (586 μεικτά, σήμερα). Εδώ βρίσκουμε την ολοκλήρωση της μετατροπής του μισθού σε “επίδομα επιβίωσης”, το οποίο προφανώς δεν φτάνει για να καλύψει τις μέχρι σήμερα ιστορικά καθορισμένες στοιχειώδεις ανάγκες αναπαραγωγής της προλετάριας και του προλετάριου και άρα ωθεί στην εξεύρεση δεύτερης ή και τρίτης δουλειάς, πολύ πιθανόν “μαύρης”.
Το δεύτερο σημαντικό “εργασιακό” μέτρο είναι η γενίκευση της ενοικίασης της εργασίας στα έργα που δίνονται σε εργολάβους από κρατικούς οργανισμούς (η ανάληψη από ΜΚΟ κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονταν από δήμους έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σ’αυτή τη διαδικασία). Αυτό σημαίνει ότι καταργείται (στην πράξη) η σχέση αντισυμβαλλόμενων μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη και θεσμοθετείται η βαθμιαία γενίκευση της τριγωνικής σχέσης με ενδιάμεσο την εταιρεία ενοικίασης εργαζόμενων. Η κατάσταση της εργατικής τάξης[2] θα αλλάξει ραγδαία από αυτήν την επέκταση της ενοικιαζόμενης εργασίας γιατί ο ανταγωνισμος μεταξύ των ιδιωτικών κεφαλαίων αλλά και το πεδίο κερδοφορίας που ανοίγεται στον κλάδο ενοικίασης εργαζομένων θα παίξουν από κοινού καθοδηγητικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς εργασίας από δω και πέρα (τα προγράμματα voucher εκπαιδεύουν τους νεοεισερχόμενους στην τριγωνική εργασιακή σχέση). Εδώ βρίσκουμε την ανάδυση της “μαύρης”, ανασφάλιστης εντελώς εξατομικευμένης εργασίας ως την “ακόμη πιο ελαστική” μορφή της εκμετάλλευσης που οδηγεί τη σχέση κεφάλαιο στην επόμενη φάση της. Όπως ακριβώς η σταθερή εργασία υποτιμήθηκε με οδηγό την εξάπλωση της επισφαλούς στην περίοδο της πρώτης φάσης της αναδιάρθρωσης, έτσι και τώρα η “ιδιωτικοποιημένη” πια επισφαλής εργασία θα υποτιμηθεί και θα αναδιαρθρωθεί με οδηγό την υποτίθεται παράνομη “μαύρη” και πλήρως εξατομικευμένη εργασία.
Πέρα από τα λεγόμενα εργασιακά μέτρα, υπάρχουν και ρυθμίσεις που έχουν έμμεσο ρόλο στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης. Σημαντικότερη ρύθμιση είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τα αφεντικά. Η μείωση αυτή σε συνδυασμό με το κούρεμα των ομολόγων που κατείχαν τα ασφαλιστικά ταμεία το 2012, θα τα βυθίσει σε υπαρξιακή κρίση και για να «σωθούν» θα πρέπει και να αναδιαρθρωθούν λειτουργικά (απολύσεις) και να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις. Εδώ βρίσκουμε τη βασική δομική ιδιότητα της δεύτερης φάσης της αναδιάρθρωσης που είναι η συνεχής ανάγκη για ανανέωση της, ανάγκη που προκύπτει από τα βασικά χαρακτηριστικά και τους στόχους της. Στο συγκεκριμένο ζήτημα το «τέρμα» του δρόμου είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, μια διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει.
Επίσης σημαντική ρύθμιση είναι η δυνατότητα επανα-ιδιωτικοποίησης των τραπεζών στη σημερινή πολύ κατώτερη αξία από αυτήν που είχε το κεφάλαιο που δαπανήθηκε από το κράτος για τη “διάσωση τους”. Ένα στοιχείο είναι ότι το κεφάλαιο αυτό έχει μετατραπεί σε κρατικό χρέος, συνεπώς η ιδιωτικοποίηση γίνεται με όρους που συμβάλλουν σε νέα διόγκωση του κρατικού χρέους (της τάξης των 10 δισ. ευρώ) και άρα δημιουργούν απευθείας την ανάγκη για ένα νέο κύκλο μέτρων στο άμεσο μέλλον. Ένα άλλο στοιχείο είναι όμως ότι τα funds επιλέγουν όντως να αγοράσουν τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες παίζουν ήδη καθοδηγητικό ρόλο στην γενικότερη συγκεντροποίηση κεφαλαίου που έχει ξεκινήσει. Αυτό σημαίνει ότι η εξέλιξη της ταξικής πάλης στην Ελλάδα από την οπτική γωνία ισχυρών κεφαλαίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θεωρείται ευνοϊκή.

Η απελευθέρωση του κεφαλαίου από τα δεσμά της συλλογικής εργασιακής δύναμης

Πολιτικές και αιτήματα για την κατοικία την περίοδο της κρίσης

Αναδημοσίευση από http://encounterathens.wordpress.com/2014/03/27/lsw-housing-policies/
Eργαστήριο, 3 – 4 Απριλίου 2014,  Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
Η οικονομική κρίση και η εφαρμογή σκληρών πολιτικών λιτότητας κάνει επείγουσα την αναθέρμανση της εδώ και πολλά χρόνια υποβαθμισμένης συζήτησης για το ρόλο του κράτους στη διασφάλιση του δικαιώματος στη στέγη για όλους τους κατοίκους της χώρας. Το εργαστήρι εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια για την καταγραφή και κατανόηση των διαστάσεων του στεγαστικού ζητήματος στην Ελλάδα της κρίσης, και την διερεύνηση, άμεσων και μακροπρόθεσμων, κατευθύνσεων και εναλλακτικών που θα θέσουν τις βάσεις για μια -ολοκληρωμένη και καθολική- κοινωνική πολιτική κατοικίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στεγαστικού τομέα στην Ελλάδα (μικρή-ιδιοκτησία, πολυδιάσπαση του στεγαστικού αποθέματος), την περιορισμένη ανάπτυξη στεγαστικών πολιτικών και εργαλείων (και πλήρη διάλυση των προηγούμενων μηχανισμών με την κατάργηση του ΟΕΚ), την απουσία επαγγελματικών φορέων (επενδυτικών ή μη-κερδοσκοπικών) στη διάθεση και διαχείριση κατοικίας (για ενοικίαση ή ενδιάμεσες μορφές ιδιοκτησίας και χρήσης σε συνεταιρισμούς και συλλόγους κατοικίας), αλλά και τις εδραιωμένες αντιλήψεις για την πρόσβαση στην κατοικία μέσω της αγοράς, των οικογενειακών στρατηγικών και τη διευρυμένη επένδυση σε γη και ακίνητα, το εργαστήριο θα επιδιώξει να διερευνήσει τα παρακάτω ερωτήματα:
-  Ποιο το περιεχόμενο της κοινωνικής κατοικίας σήμερα και ποια η κατεύθυνση για μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική (εργαλεία, επίπεδα διακυβέρνησης, φορείς);
-  Ποιες πολιτικές για την ανάσχεση της συγκέντρωσης της ακίνητης ιδιοκτησίας, παράλληλα με την προώθηση συλλογικών μορφών διαχείρισης του οικιστικού αποθέματος και διασφάλισης της πρόσβασης σε αξιοπρεπή κατοικία για όλους;
- Ποιες θεσμικές παρακαταθήκες και εμπειρίες της δημόσιας διοίκησης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση μιας κοινωνικής πολιτικής κατοικίας;
Ποιες κοινωνικές θεσμίσεις και σχέσεις μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη εναλλακτικών και συλλογικών μορφών πρόσβασης στην κατοικία;
Μπορούμε να δούμε την κρίση σαν μια προνομιακή συγκυρία για την επεξεργασία και προώθηση ενός νέου παραδείγματος στον τομέα της δημόσιας παρέμβασης και των κοινωνικών αντιλήψεων για τη στέγη; 
 Τη συζήτηση και τα ερωτήματα θα εμπλουτίσει η διάλεξη του Javier Buron (δικηγόρος, ειδικός σε θέματα κατοικίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός κατοικίας της Αυτόνομης κυβέρνησης της χώρας των Βάσκων) σε σχέση με την κατασκευαστική και κτηματομεσιτική φούσκα στην Ισπανία, τις επιπτώσεις στην δυνατότητα πρόσβασης στην κατοικία,  τη στεγαστική πολιτική της Χώρας των Βάσκων και τις πολιτικές κατοικίας σε περίοδο κρίσης με έμφαση στις πολιτικές επανάχρησης του οικιστικού αποθέματος και τις συλλογικές και συνεταιριστικές μορφές παραγωγής, πρόσβασης και διαχείρισης της κατοικίας.
Ο Javier Burón Cuadrado είναι δικηγόρος, με ειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο, την αγορά κατοικίας και τις δημόσιες πολιτικές. Από το 2003 έως το 2009 ήταν διευθυντής και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός κατοικίας της αυτόνομης κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων. Σήμερα είναι συνεργάτης εταιρίας (Urbania ZH Gestión) που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες κατάρτισης σε φορείς της δημόσιας διοίκησης ώστε να βελτιώσουν την λειτουργία τους χωρίς να ιδιωτικοποιήσουν ούτε την λήψη αποφάσεων, ούτε την προοπτική οικονομικού όφελους για το δημόσιο. Στην κατεύθυνση αυτή προωθεί την συνεργασία δημόσιων φορέων και ιδιωτικών μη-κερδοσκοπικών φορέων στον τομέα της κατοικίας. Συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ινστιτούτα και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Δημοσιεύει άρθρα στο μπλόγκ του για θέματα δημοσίου δικαίου και οικονομικών, με εστίαση στην κατοικία, την κτηματαγορά και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Συνεργάζεται με περιοδικά που ειδικεύονται σε ζητήματα κατοικίας και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Έρευνα Κατοικίας (ENHR).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 3 Απριλίου, @ Πατησίων 42, κτίριο Τοσίτσα, 1ος, αμφιθέατρο T101
18:30-20:30 Δημόσια διάλεξη
Javier Buron: Spanish and Basque housing public policies from growth to crisis  (στα αγγλικά)
Παρασκευή 4 Απριλίου, @ Πατησίων 42, κτίριο Τοσίτσα, 1ος, αίθουσα Τ102 
16:00-19:30 Εργαστήριο- συζήτηση
* Το εργαστήριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος “SOS Cohesion – Social Services, Welfare states and places” (Cost Action IS1102 ) και χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό COST.
Υπεύθυνες Διοργάνωσης: Δήμητρα Σιατίτσα, Ντίνα Βαίου

Νon paper του υπουργείου Παιδείας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών

Νon paper του υπουργείου Παιδείας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών
Αναδημοσίευση από τα Νέα
Με non paper που εξέδωσε, το υπουργείο Παιδείας απαντά στις καταγγελίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) περί αναξιοκρατίας και πολιτικών συναλλαγών στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των επαγγελμάτων του χώρου της κατασκευής, που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας η διάταξη που ψηφίστηκε αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης. Ωστόσο, από την  πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας θα συντάξει σε συνεργασία με το ΤΕΕ σχετικό προεδρικό διάταγμα που θα διαβαθμίσει τα δικαιώματα των πτυχιούχων στο χώρο της κατασκευής και επανασχεδιάσει τον «χάρτη» των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο χώρο.

«Οι οξύτατοι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί το ΤΕΕ στις ανακοινώσεις του, σίγουρα ανήκουν σε άλλες εποχές» αναφέρεται στην ανακοίνση του υπουργείου Παιδείας.
«Σε εποχές που οι συντεχνίες επέβαλαν την άποψη τους στην Κυβέρνηση με απειλή πολιτικού κόστους. Έχουν παρέλθει αυτές οι εποχές» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Τα άρθρα που αφορούν στα επαγγέλματα του Πολιτικού Μηχανικού, του Αρχιτέκτονα Μηχανικού, του Τοπογράφου Μηχανικού συμπεριελήφθησαν στο Πολυνομοσχέδιο ως «μνημονιακές υποχρεώσεις» του ΥΠΕΚΑ, του Υποδομών και του Ανάπτυξης. Το υπουργείο Παιδείας δεν είχε κληθεί να καταθέσει την άποψή του» τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Το υπουργείου Παιδείας αντέδρασε με νομοτεχνική βελτίωση στον περιορισμό της απόδοσης του επαγγελματικού τίτλου  του Πολιτικού Μηχανικού κ.λπ. μόνο σε αποφοίτους του Πανεπιστημιακού τομέα, η οποία αντίκειται στη λογική, στα διεθνή δεδομένα, αλλά και στη νέα Αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά το Σχέδιο Αθηνά» αναφέρει το ίδιο κείμενο.
«Το υπουργείο  Παιδείας συνηγορεί στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με σύμφωνη Γνώμη του ΤΕΕ για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, ώστε να αποφευχθεί η ισοπέδωση και να υπάρχει διαβάθμιση και σαφής διαχωρισμός των δικαιωμάτων των αποφοίτων του Πανεπιστημιακού Τομέα και των ΤΕΙ.  Αυτό είναι βέβαια πολύ διαφορετικό από τον πλήρη αποκλεισμό κάποιων κατηγοριών από την άσκηση ενός επαγγέλματος» τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

Μπαλτάκος Gate: Μέρος 1ο

 
Αναδημοσίευση από TPP
Τις χειρότερες υποψίες για την κυβέρνηση επιβεβαίωσε ο Τ. Μπαλτάκος με όσα αποκαλύπτει στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.
Επιβεβαιώνονται δηλαδή, τόσο οι στενές σχέσεις και η συνεργασία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης με το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, όσο και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη. Το θέμα δεν εξαντλείται φυσικά στο ρόλο του κ.Μπαλτάκου, αφού εξίσου επικίνδυνα για τη δημοκρατία αποδεικνύονται και όσα αποκαλύφτηκαν για τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, αλλά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τις παρεμβάσεις όλων τους στη Δικαιοσύνη.
«Δε μάθαμε τίποτα που δεν ξέραμε, αλλά επιβεβαιώσαμε αυτά που υποπτευόμασταν για τη Νέα Δημοκρατία» δηλώνει στο TPP ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος. «Το πρώτο είναι ότι ένα σημαντικό κομμάτι και μάλιστα κοντά στον πρωθυπουργό, εξασφάλιζε για ένα μεγάλο διάστημα την ατιμωρησία της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, φλερτάροντας με το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ενάντια στην αριστερά. Το δεύτερο είναι ότι όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πάλι η στρατηγική αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής δεν έγινε στη βάση θέσεων αρχής, αλλά με τη μικροκομματική στόχευση θήρευσης των αδέσποτων ψήφων της» εξηγεί .
Όσο για αυτά που λέει για τη Δικαιοσύνη ο Τ. Μπαλτάκος, σύμφωνα με τον Γ.Κατρούγκαλο «αποδεικνύουν ότι η δεξιά δεν έχει ξεχάσει τις παλιές πρακτικές του ασφυκτικού εναγκαλισμού με την ηγεσία της».


Για κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών και όχι μόνο, μιλάει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα. «Ο πρωθυπουργός και το ακροδεξιό του περιβάλλον καταλύουν αντί να υπηρετούν το δημοκρατικό πολίτευμα και τους θεσμούς του» αναφέρει στο TPP. «Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι καθήκον όλων μας, ανεξάρτητα από την κομματική μας τοποθέτηση» επισημαίνει, εκτιμώντας ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις της Χρυσής Αυγής με το στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο, δεν ήταν κάτι καινούργιο, ούτε άγνωστο στον πρωθυπουργό. Ο Αντώνης Σαμαράς γνώριζε πολύ καλά ότι ο έμπιστος συνεργάτης του και ιδεολογικά συγγενής τους, συνομιλούσε με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, αλλά πίστευε ότι αυτή η επαφή ήταν προς όφελός του. Ο κ. Μπαλτάκος προφανώς έπαιζε σε δύο ταμπλό και ποτέ δεν έκανε ιδιαίτερες προσπάθειες να κρύψει τις ακροδεξιές αντιλήψεις του. Ήταν εκείνος άλλωστε, που προωθούσε το σενάριο της συγκυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή, με το οποίο απείλησε πέρσι στους διαδρόμους της Βουλής το βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη, όταν το κόμμα του συμμετείχε στην κυβέρνηση. «Αν συνεχίσετε έτσι, μπορούμε να κυβερνήσουμε με τη Χρυσή Αυγή» του είχε πει κι εκείνος έντρομος είχε σπεύσει να το μεταφέρει στον Φώτη Κουβέλη.
Ήταν ο Τ. Μπαλτάκος επίσης, που επιχειρούσε να προωθήσει διατάξεις ακροδεξιού χαρακτήρα σε διάφορα νομοσχέδια, όπως σε αυτά του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τις οποίες ζητούσε οι μετανάστες να τιμωρούνται με διπλάσιες ποινές από αυτές που προβλέπονται για τα ίδια αδικήματα όταν αυτά διαπράττονται από Έλληνες.

Ανήκουστες ενέργειες του Προέδρου του ΕΤΑΑ



Πρωτοφανείς και ανήκουστες ενέργειες του Προέδρου του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) Αντώνη Σελλιανάκη, καταγγέλλει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με ανακοίνωσή του. Το ΤΕΕ κατηγορεί τον κ. Σελλιανάκη ότι κλείδωσε εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων  μέλη του ΔΣ του ΕΤΑΑ, τα οποία ήταν αντίθετα με την προσπάθειά του να προωθήσει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων μηχανικών που αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους στο Ταμείο.
 
Δελτίο Τύπου (1η Απριλίου 2014)
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΤΕΕ)

Ανήκουστες ενέργειες του πρόεδρου του ΕΤΑΑ

Κλείδωσε εκτός του ορόφου της αίθουσας συνεδρίασης Μέλη του ΔΣ, ώστε να τα αποκλείσει από τη συνεδρίαση!

 
Πρωτοφανείς και έξω από κάθε λογική μεθοδεύσεις μετέρχεται ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων) Αντώνης Σελλιανάκης, προκειμένου να αντιπαρέλθει τις αντιδράσεις των μηχανικών για την απαράδεκτη εμμονή του να προωθήσει την εντολή του υπουργού Εργασίας για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από τους μηχανικούς που αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της ανεργίας στην οποία τους έχουν οδηγήσει τα "μνημονιακής" αφετηρίας και έμπνευσης μέτρα της κυβέρνησης.
Επί δυο συνεχείς ημέρες (χτες και σήμερα) απέκλεισε παρατύπως και παρανόμως από τη συνεδρίαση του ΔΣ τον αντιπρόεδρο του ΕΤΑΑ και πρόεδρο Τομέα Μηχανικών και ΕΔΕ, Γιάννη Γαμβρίλη, καθώς και το τακτικό Μέλος του ΔΣ του ΕΤΑΑ, Θεόδωρο Βασιλείου, κλειδώνοντας την πόρτα του κτιρίου και δίνοντας εντολή στους άνδρες της εταιρείας φύλαξης (security!!!) να απαγορεύσουν την είσοδο σε οποιονδήποτε!

Με αυτήν την πρακτική χθες δεν υπήρχε, με ευθύνη του Προέδρου του ΕΤΑΑ, νόμιμη απαρτία, όπως αποδεικνύεται στο video που αναρτάται στην ιστοσελίδα μας.

Πρόκειται για δίχως προηγούμενο ενέργεια, η οποία αποδεικνύει την αήθη αντίληψη με την οποία ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ διοικεί το Ταμείο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται απέναντι στο σύνολο των ασφαλισμένων.

Ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ, έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο, κατά απολύτως πραξικοπηματικό τρόπο επιχειρεί να εκβιάσει αποφάσεις, να νομιμοποιήσει παράνομες πρακτικές και μεθοδεύσεις και κυρίως να κινήσει τη διαδικασία κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για τους ασφαλισμένους Μηχανικούς, Δικηγόρους και Επιστήμονες.

Δυστυχώς, οι μεθοδεύσεις του κ. Σελλιανάκη βρήκαν ανταπόκριση σε Μέλη του ΔΣ του ΕΤΑΑ, εκπροσώπους Φορέων, που συνεδρίασαν με κλειδωμένες πόρτες του Ταμείου και των κλιμακοστασίων του κτιρίου ξεπερνώντας τη στοιχειώδη στάση αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας.

Ιδιαίτερη δυσφορία προκάλεσε η συμμετοχή στην παράνομη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ του Εκπροσώπου της ΠΕΔΜΕΔΕ, κ. Λαζαρόπουλου, στον οποίο απευθύνθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ με την απαίτηση της παραίτησής του από Μέλους του ΔΣ του ΕΤΑΑ. Θυμίζουμε ότι ο κ. Λαζαρόπουλος τοποθετήθηκε από τον συντοπίτη του κ. Βρούτση με την πρωτοφανή απόφασή του, να αποκλείσει τον Εκπρόσωπο που είχε υποδείξει το ΤΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τόσο η χτεσινή, όσο και η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ συγκλήθηκαν εκτάκτως και είναι παράνομες, αφού αποκλείσθηκαν μεθοδευμένα και σκοπίμως Μέλη του ΔΣ

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, «οι μεθοδεύσεις αυτές δεν θα περάσουν. Ο αγώνας των μηχανικών φέρνει αποτελέσματα και συνεχίζεται ως την οριστική και δίκαιη επίλυση των ασφαλιστικών αιτημάτων των μηχανικών. Η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας φέρουν πλέον όλη την ευθύνη για την επιλογή του προέδρου του ΕΤΑΑ και τις όποιες δυσάρεστες εξελίξεις υπάρχουν στη λειτουργία του Ταμείου».

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ή εμείς...ή αυτοί


Από τη συναγωνιστική παράταξη της Ανατροπής στο ΤΕΕ Πελ/σου 
 Με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου την Παρασκευή 28-3-2014, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η κυβέρνηση έρχεται να θεσμοθετήσει άλλη μια δέσμη μέτρων που φέρνουν ένα ακόμη βήμα πιο κοντά την Ελληνική Κοινωνία στη διάλυση. Μαζί της και τον τεχνικό κλάδο.

Μέσα σε ένα κείμενο 700 σελίδων που περιλαμβάνει διατάξεις όπως:

  • Η «απελευθέρωση» της αγοράς και η «προσαρμογή» των εμπορικών όρων ανταγωνισμού προς όφελος των πολυεθνικών,
  • Το «χάρισμα» των χρεών στους τραπεζίτες και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας
  • Μια ακόμη γενικευμένη επέμβαση στα ασφαλιστικά, εργασιακά, κοινωνικά δικαιώματα στην κατεύθυνση της ολικής κατεδάφισής τους.

μια σειρά σοβαρά ζητήματα που αφορούν το κλάδο, περιελήφθησαν την τελευταία στιγμή, και αφορούν κυρίως το ασφαλιστικό μας σύστημα και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

Χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση ή άλλη προεργασία με έκπληξη το Σάββατο συνειδητοποιήσαμε ότι στο Πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται μια σειρά μέτρα που αφορούν το παρόν και το μέλλον όλων μας.

Ειδικότερα, το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο σπρώχνει στα βράχια το ήδη καταληστευμένο ΤΣΜΕΔΕ. Λειτουργεί ως συνέχεια της ληστείας του PSI,  της επιλεκτικής εισφοροδιαφυγής κράτους και μεγαλοεργοδοτών ενώ παράλληλα πιέζει περαιτέρω όλους τους ασφαλισμένους, απειλώντας -εκτός του ΚΕΑΟ- με κατασχέσεις μέσω ΗΔΙΚΑ.  Το επάγγελμα του μηχανικού διαλύεται μέσα σε 4 άρθρα, ενώ περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις και μισθούς οδηγούν σε απόγνωση και στην πλήρη καταστροφή έναν κλάδο όπου ήδη το 50% αδυνατεί να καλύψει τις ασφαλιστικές του εισφορές. 

Είναι λογικό ότι κανένας κλάδος, καμιά κοινωνική ομάδα δεν θα έμενε απέξω απ’ αυτή τη διαδικασία.

Για εμάς υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρία ζητήματα:

Το πρώτο είναι να αντιμετωπιστούν αυτές οι πολιτικές που μαζί με όλα τα μέχρι σήμερα μέτρα έχουν επιβάλει μια κατάσταση απόλυτης υπανάπτυξης της οικονομίας, εκτίναξη της ανεργίας και της υποαπασχόλησης και καταστροφής κοινωνικών δομών και δικαιωμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή ο τεχνικός κλάδος μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία και τους εργαζόμενους πρέπει να αμφισβητήσει αυτή την πολιτική με αγώνες και κοινητοποιήσεις.

Το δεύτερο είναι ότι επιτέλους πρέπει να τεθεί ένα τέλος στις κυβερνητικές αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Πρέπει επιτέλους να αποκατασταθεί ένα πλαίσιο Δημοκρατικής Λειτουργίας της χώρας και της Κοινωνίας. Και σε αυτό το επίπεδο είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας να απαιτήσει με αγώνες να σταματήσει αυτή η εκτροπή.

Το τρίτο ζήτημα αφορά αυστηρά κατά τη γνώμη μας το κλάδο των μηχανικών.

Είναι προφανές ότι αυτή η “αιφνιδιαστική” νομοθετική ρύθμιση στα θέματα του ταμείου μας και κυρίως στα θέματα των πόρων και των αναγκαστικών εισπράξεων των εισφορών, άλλα και οι μεταβολές στα επαγγελματικά δικαιώματα μέσω κυρίως του κατακερματισμού γνωστικού αντικειμένου και δικαιωμάτων ήταν γνωστή τουλάχιστον στην φιλοκυβερνητική παράταξη στο ΤΕΕ. Παρόλα αυτά επί μέρες οι ρυθμίσεις προετοιμάστηκαν εν αγνοία του τεχνικού κλάδου και κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή χωρίς να μπορεί να αντιδράσει κανένας μας.

Η πολιτική και συνδικαλιστική ευθύνη όλων όσων γνώριζαν τι προετοιμάζει η κυβέρνηση χωρίς έστω να ενημερώσουν τον κλάδο είναι πολύ σοβαρή.

  • Καλούμε τις παρατάξεις να πάρουν θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα.
  • Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και ανοιχτές συνελεύσεις.

Είναι ζήτημα επιβίωσης να τους σταματήσουμε και να τους διώξουμε,

τόσο την κυβέρνηση και την τρόικα όσο και τους ξεπουλημένους συνδικαλιστές.

Ή εμείς...ή αυτοί.



Ανατροπή 30-3-2014