Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Αυθαιρετήστε για τα αυθαίρετα


ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ TASK FORCE ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Οι τεχνοκράτες προτείνουν την παράκαμψη των δασικών υπηρεσιών και την ταχεία νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων. Η WWF προαναγγέλλει παρέμβαση σε διεθνές επίπεδο

Της Χαράς Τζαναβάρα από την ΕφΣυν

getFile (37)Σε νομιμοποίηση αυθαιρέτων και σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, αλλά και καταπατήσεων σε δημόσια δασική γη, με την καταβολή προστίμων, οδηγούν οι «συνταγές» που δίνει η Task Force στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τεχνοκράτες από την Ολλανδία, την Ισπανία, την Αυστρία και τη Γερμανία, που συνεργάζονται σε μόνιμη βάση με την κρατική εταιρεία Κτηματολόγιο Α.Ε., έστειλαν πρόσφατα αναφορές με τις οποίες προτείνουν την παράκαμψη των δασικών υπηρεσιών στην εκπόνηση των δασικών χαρτών, με το πρόσχημα ότι η σημερινή διαδικασία παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις. Γνωρίζουν τις ελλείψεις προσωπικού, αλλά υποστηρίζουν ότι «οι προσλήψεις νέων στελεχών θα προκαλέσουν νέες καθυστερήσεις». Εισηγούνται επίσης την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Nαι σε όλα από το ΥΠΕΚΑ

Εχει ενδιαφέρον ότι το υπουργείο ΠΕΚΑ έσπευσε να εναρμονιστεί με τις υποδείξεις και στο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο -δημοσιοποιήθηκε αλλά προς το παρόν δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή- που προβλέπει ότι η αρμοδιότητα για τους δασικούς χάρτες περνά εξ ολοκλήρου στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου.

Με το ισχύον καθεστώς, το Κτηματολόγιο αναθέτει τις μελέτες για τους δασικούς χάρτες, αλλά ο καθορισμός των ορίων των δασικών εκτάσεων και η εκδίκαση των ενστάσεων γίνεται από τις δασικές υπηρεσίες των περιφερειών που διαθέτουν ειδικευμένο προσωπικό.

Ανοίγει όμως έτσι ο δρόμος για νομιμοποίηση αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δασικές περιοχές, «έναντι οικονομικού ανταλλάγματος», όπως αναφέρουν σε έκθεσή τους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, με άλλο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, μείωσε τα πρόστιμα στα 500 ευρώ για κτίσματα που έγιναν πριν από το 1975, ενώ και στις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι υποπολλαπλάσια σε σχέση με αυτά που έχουν επιβάλει οι δασικές υπηρεσίες.

Με χθεσινή παρέμβασή του, το WWF Ελλάς καταγγέλλει ότι οι υποδείξεις της Task Force «οδηγούν την Ελλάδα σε κράτος αδίκου και σε μέλλον περιβαλλοντικά και οικονομικά μη βιώσιμο».

Η επιστολή, που υπογράφεται από τον διευθυντή του ελληνικού τμήματος Δημήτρη Καραβέλλα, έχει παραλήπτη τον Χορστ Ράιχενμπαχ, αλλά κοινοποιείται στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και στην ηγεσία του WWF, προαναγγέλλοντας παρέμβαση σε διεθνές επίπεδο από την οικολογική οργάνωση.

“Επιδεινώνουν την κατάσταση”

«Οι προτάσεις, αντί να θεραπεύουν πληγές, στην πραγματικότητα τις επιδεινώνουν και διογκώνουν το πιο μακροπρόθεσμο κόστος της περιβαλλοντικής αποκατάστασης», επισημαίνει ο Δ. Καραβέλλας και αναφέρει ότι με τις υποδείξεις των τεχνοκρατών της Task Force:

* Παραβιάζεται η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προβλέπει ασφάλεια δικαίου ως θεμελιώδη αρχή για όλα τα κράτη-μέλη και επιβάλλει την προστασία του περιβάλλοντος, συνετή και ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων.

* Παρακάμπτει την περιβαλλοντική επιβάρυνση που έχει προκληθεί και αποτελεί διάκριση σε βάρος των νομοταγών πολιτών.

* Επιβαρύνει το Δημόσιο από το ανυπολόγιστο κόστος εξυπηρέτησης οικισμών που ποτέ δεν σχεδίασε, σε συνδυασμό με την οικονομικά παράλογη απεμπόληση του δικαιώματος είσπραξης προστίμων για τις παραβάσεις της πολεοδομικής και δασικής νομοθεσίας.

Κυριακή, 28 Απρίλη, στις 6.30μμ συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Η μνημονιακή κυβέρνηση της εσωτερικής τρόικας σε απόλυτη συμφωνία με την τρόικα εξωτερικού, ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, προχώρησε στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, με στόχο να γίνει η ψήφισή του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ως την Κυριακή.
 Με το πολυνομοσχέδιο αυτό υλοποιεί τις δεσμεύσεις της προς τους τοκογλύφους δανειστές για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, περνούν άλλοι 25.000 σε καθεστώς διαθεσιμότητας ως επίορκοι και εξαιτίας των συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοσίων υπηρεσιών. Με το ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωρά στη διατήρηση των χαρατσιών, σε νέα μείωση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, συνέχιση της εξοντωτικής φοροληστείας και στην νέα απόπειρα τρομοκράτησης ανέργων και εργαζομένων.
 Αντιδρούμε σ’ αυτήν την καταστροφική πολιτική που διαλύει και ξεπουλά τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά και αποσαθρώνει τον κοινωνικό ιστό.
 Όλοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, την Κυριακή, 28 Απρίλη, στις 6.30μμ στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (Όθωνος και Αμαλίας ) κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του  πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Πρόταση για τη συμπόρευση δυνάμεων και αγωνιστών σε έναν άλλο δρόμο διεξόδου απο την κρίση

Αναδημοσίευση κειμένου που υπογράφουν και μέλη της συσπείρωσης
 
Χωρίς χρέος, μνημόνια και ευρώ.

396344 10150557868268525 1147757374 nΗ ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ένα από τα πιο κρίσιμα σταυροδρόμια της ιστορίας της. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου, προκειμένου να ξεπεράσουν μια από τις πιο μεγάλες κρίσεις του ελληνικού καπιταλισμού που η ένταση και το βάθος της οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ, επιδιώκουν τη συντριβή των δυνάμεων της εργασίας.
Η τρικομματική κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα προκαλεί όλο και μεγαλύτερη κοινωνική καταστροφή: τρομακτική αύξηση της ανεργίας, τεράστιες περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων δεκαετιών, παράδοση του πλούτου της χώρας και του περιβάλλοντος στις ορέξεις των “επενδυτών”. Για να επιβάλει αυτή την πολιτική, η κυβέρνηση καταφεύγει σε έναν παροξυσμό αυταρχισμού, με νομοθετικά πραξικοπήματα, καταστολή κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης, περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, η επιτροπεία από την τρόικα οδηγεί σε μια συνθήκη μειωμένης λαϊκής κυριαρχίας. Σε αυτό το τοπίο βρίσκει έδαφος και το αποκρουστικό φαινόμενο του φασισμού.
Οι παρατεταμένοι αγώνες της τελευταίας τριετίας, με τις μεγάλες γενικές απεργίες, τις πλατείες, τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης δείχνουν ότι οι εργατικές-λαϊκές δυνάμεις συγκρούονται επίμονα με την κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική. Οι αγώνες αυτοί έχουν κλονίσει το πολιτικό σύστημα, έχουν προκαλέσει ρήγματα και ανακατατάξεις, ωστόσο δεν κατόρθωσαν να εμποδίσουν ή να ακυρώσουν την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Είναι εμφανής, περισσότερο από ποτέ, η απουσία εκείνου του κοινωνικού και πολιτικού μετώπου που θα ενοποιεί τις αντιστάσεις στη βάση ενός πολιτικού προγράμματος , το οποίο θα συνδυάζει την άμεση επιβίωση του κόσμου της εργασίας, την έξοδο από την ύφεση, την αναχαίτιση της ανεργίας με βαθιές ριζοσπαστικές/δημοκρατικές αλλαγές στην οικονομία, την πολιτική, την κοινωνία, το κράτος.
Αλλαγές που θα βάζουν τη χώρα σε έναν άλλο δρόμο απ' αυτόν που γνωρίσαμε τις μεταπολεμικές δεκαετίες. Σε ρήξη με τις κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις, με την Ευρωζώνη και την ΕΕ, που ευθύνονται για την κοινωνική καταστροφή την οποία βιώνει ο τόπος μας.
Μπροστά σ' αυτή την ανάγκη, οι ηγεσίες βασικών αριστερών δυνάμεων κάνουν πίσω. Από τη μια, προβάλλεται ότι μια “κυβέρνηση με κορμό το Σύριζα” μπορεί να καταργήσει τα μνημόνια μέσα στην Ευρωζώνη, χωρίς να συγκρουστεί με την ΕΕ. Αυτή η πολιτική περιμένει να πέσει η τρικομματική κυβέρνηση σαν “ώριμο φρούτο”, αδρανοποιεί τις λαϊκές διαθέσεις, δημιουργεί αυταπάτες και καλλιεργεί από τη δική της σκοπιά το φόβο ότι έξω από την Ευρωζώνη είναι το χάος. Από την άλλη, δεν αποτελεί διέξοδο η παραπομπή της λύσης των προβλημάτων των εργαζόμενων και της χώρας στο μέλλον της “λαϊκής εξουσίας”, όπως προτείνει το ΚΚΕ, ούτε η διαίρεση και αποδυνάμωση των αγώνων, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα, στο όνομα της πολιτικής καθαρότητας οποιουδήποτε φορέα.
Ο άλλος δρόμος μπορεί να ανοίξει, όμως, με αφετηρία τη συσπείρωση αριστερών πολιτικών δυνάμεων και τη δημιουργία ενός ανοιχτού μετωπικού πόλου, ο οποίος θα συγκροτείται πάνω σ' ένα μεταβατικό πρόγραμμα με τα εξής 6 κομβικά σημεία:

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Οι "Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας" (Β.ΑΠΕ) με... κριτική ματιά" στο Γύθειο στις 27 Απριλίου

Αναδημοσίευση από http://peripolomanis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_25.html
Μια νέα δράση, στον χώρο των εκδόσεων αυτή τη φορά, επιχειρεί ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης εκδίδοντας ένα 96σέλιδο βιβλίο με τίτλο:
Βιομηχανικές
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Β.ΑΠΕ)
με... κριτική ματιά
Ενεργειακός σχεδιασμός – Ανεμογεννήτριες – Φωτοβολταϊκά).
Το βιβλίο αυτό επιχειρεί με απλό, αλλά τεκμηριωμένο τρόπο, να καλύψει ένα μέρος από το μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης και ένα μέρος από το τεράστιο πλεόνασμα παραπληροφόρησης που υπάρχει, σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Θα βρίσκεται από το Σάββατο το πρωί 27/4/2013 στο Γύθειο, στην πλατεία Αναγνωστάκου (που βρίσκεται και η παιδική χαρά, επί της Ερμού) και θα διατίθεται μαζί με άλλο υλικό που θα έχειο σύλλογός μας στον πάγκο του, στο Bazaar που διοργανώνει ο "Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυθείου" με τίτλο "Έμπνευση - Εκφραση - Δημιουργία" από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.
Το βιβλίο παρουσιάζει θέματα όπως: ενεργειακή κάλυψη από ΑΠΕ, απόψεις και επισημάνσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστημονικές μελέτες και έρευνες σχετικά με τις ΑΠΕ και ιδιαίτερα την αιολική ενέργεια, στατιστικά στοιχεία και δημοσιεύματα από τον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, προβλήματα που δημιουργούνται από τις ΑΠΕ και τους περιορισμούς τους, που είναι πλέον απολύτως τεκμηριωμένα επιστημονικώς και παραδεκτά ακόμα και από τους φανατικούς υποστηρικτές των ΑΠΕ.
Επίσης παρουσιάζει την κατάσταση στην Ελλάδα, στη Λακωνία και στη Μάνη, όσον αφορά στον ενεργειακό σχεδιασμό και στους λόγους που έχουν παρουσιαστεί τόσα προβλήματα, παρότι δεν είναι ευραίως γνωστά και παρότι τεχνηέντως αποσιωπούνται ή παραβλέπονται, με κυριότερα όλων, τη σημαντική αύξηση της τιμής του ρεύματος, τη μη αναστρέψιμη υποβάθμιση και ομογενοποίηση του φυσικού, δομημένου και μνημειακού περιβάλλοντος και τέλος, την καταβύθιση της οικονομίας, λόγω της εισαγώμενης και πανάκριβης τεχνολογίας που χρειάζεται για να υποστηριχθούν.
Έτσι, λοιπόν, με αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται μια κριτική θεώρηση των ΑΠΕ και ειδικότερα της αιολικής και ηλιακής στη βιομηχανική τους μορφή ΚΑΙ για την απόδοσή τους, ΚΑΙ για τον τρόπο χωροθέτησης, ΚΑΙ για τον τρόπο επιδότησής, ΚΑΙ για τον τρόπο ένταξής τους στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ΚΑΙ για τις επιπτώσεις όλων των παραπάνω.
Σημειωτέον πως ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης δεν είναι αντίθετος στις ΑΠΕ γενικώς, τουναντίον, υποστηρίζει την ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι ΑΠΕ, όχι όμως χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, μελέτες και πλαίσιο και όχι με σχεδόν αποκλειστικά θεωρούμενες ΑΠΕ τις Α/Γ και τα Φ/Β με τον τρόπο που αναπτύσσονται ως τώρα. Γι’ αυτό και στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, προβαίνει σε συμπεράσματα και προτάσεις, ώστε το όποιο όφελος υπάρχει από τις ΑΠΕ, να είναι υπέρ του πολίτη και του περιβάλλοντος και όχι το αντίθετο.
Το βιβλίο θα έχει τιμή λιανικής μόλις 5 ευρώ και θα διατίθεται από το σύλλογό μας και από συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία.
Για τυχόν παραγγελίες λιανικής ή χονδρικής, επικοινωνήστε με το σωματείο μας τηλεφωνικά ή με μέιλ.

Ενημέρωση από τη χθεσινή κινητοποίηση - Ξανά τη Δευτέρα 29/4 στο ΕΤΑΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ τα μέλη του ΔΣ του ΕΤΑΑ
Βασιλείου Θεόδωρος
Γαμβρίλης Γιάννης
Μιχαηλίδη - Κοκκαλιάρη Παναγιώτα
Λαζαρόπουλος Γεώργιος
Χθες αρκετοί συνάδελφοι από την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, σωματεία των Μηχανικών (ΣΜΤ, ΕΜΔΥΔΑΣ), το ΤΕΕ βρεθήκαμε μαχητικά για 6η συνεχόμενη συνεδρίαση στο ΕΤΑΑ, διεκδικώντας να ληφθεί απόφαση ενάντια στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, διαψεύδοντας στην πράξη τον Σελλιανάκη και όσους είχαν προεξοφλήσει την κόπωση και την απομαζικοποίηση μας.

Για πρώτη φορά το σύνολο των εκπροσώπων των φορέων των ασφαλισμένων τοποθετήθηκαν θετικά στο ενδεχόμενο αναστολής της αύξησης των εισφορών μέχρι τουλάχιστον την τοποθέτηση του ΣτΕ επί του θέματος.

Βέβαια επικαλούμενοι γελοίες τεχνικές δυσκολίες, δεν προχώρησαν σε άμεση απόφαση όπως έπρεπε και υποσχέθηκαν, αλλά κάλεσαν σε νέα έκτακτη Συνεδρίαση για να το ξανασυζητήσουν την Μ.Δευτέρα στις 3 μ.μ., στην οποία φυσικά θα είμαστε πάλι εκεί μαζικά.

Οι υπογραφές που τυπικά απαιτούνται από το νόμο του ΕΤΑΑ για τη σύγκλιση έκτακτου ΔΣ του ΕΤΑΑ με το θέμα που αναγράφει το αίτημα είναι το 1/3 των μελών του ΔΣ, δηλαδή 13/3 = 4,33333 , δηλαδή 5 υπογραφές. Ο Σελλιανάκης αρνήθηκε να το προσυπογράψει ως 5ος και άλλες υπογραφές επίσης δεν μπήκαν ... παρά τις υποσχέσεις. Συνεπώς:

Το αν θα συγκληθεί το έκτακτο ΔΣ του ΕΤΑΑ της Δευτέρας 29.4.2013 και κυρίως με ποιό ακριβώς θέμα είναι και πάλι (τυπικά) στο χέρι του Σελλιανάκη, ο οποίος αν δε βάλει το θέμα όπως το ζητούν οι 4 υπογράφοντες (3 μηχανικοί και η συμβολαιογράφος βλέπε παραπάνω έγγραφο το οποίο συντάχθηκε κατόπιν δικής μας πρότασης) αλλά με όποιον άλλο τρόπο θεωρήσει ο ίδιος - έτσι ώστε να μην μπορέσει να υπάρξει πρόοδος - θα βρεθούμε πάλι στο ίδιο διαδικαστικό αδιέξοδο που μας έφεραν την Πέμπτη 25.4.2013.

Όσα μέλη του ΕΤΑΑ δεν προσυπέγραψαν το κείμενο των 4 μελών με το περιεχόμενο της έκτακτης σύγκλισης ΔΣ του ΕΤΑΑ που αυτό ζητάει είναι προφανώς συνυπεύθυνα και άμεσα συμπορευόμενα με τους χειρισμούς Σελλιανάκη και κυβέρνησης για το ζήτημα, γατί για να εισαχθεί ένα θέμα (εκτός ημερησίας) στην ημερήσια διάταξη χρειάζεται την απόλυτη συμφωνία όλων των τακτικών μελών του οργάνου (όχι αναπληρωματικών). Και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί τη στιγμή που δεν βρέθηκε καν πέμπτος για να συνυπογράψει το αίτημα των τεσσάρων. Επειδή τα τερτίπια όμως έχουν και ένα όριο, πρέπει τη δευτέρα  να καταλάβουν ότι και η ανοχή μας έχει όρια
Για να καθορίσουμε τη συνέχεια της προσπάθειας μας συναντιόμαστε στην σημερινή Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών στο ΤΕΕ στις 6.30 μμ

Ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο - Τα 20 σημεία κλειδιά

Τσώλης Ζώης, Παπαστάθης Αργύρης http://www.tovima.gr/
Από €10 τον μήνα η ρύθμιση χρεών στην εφορία-Ταμεία - 4.000 απολύσεις το 2013 και 11.000 το 2014 στο Δημόσιο - Νέος τρόπος καταβολής ΦΠΑ και υποβολή περιοδικής δήλωσης με €10 - Τη Δευτέρα η έγκριση της πρώτης δόσης από το Euro working group
Πρός τη Βουλή οδεύει το πολυνομοσχέδιο μετά την έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο το απόγευμα της Πέμπτης.
Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν 20 σημεία κλειδιά για τα οποία η κυβέρνηση είχε ενημερώσει από την Πέμπτη το πρωί τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τους βουλευτές για τις αλλαγές  που έρχονται στη ζωή μας και τις οποίες  καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή.
Η ψήφισή του είναι πρααπαιτούμενο για να απελευθερωθούν από την τρόικα δόσεις ύψους 8,8 δις. ευρώ προς την Ελλάδα. Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί τη Μεγάλη Δευτέρα από το Euro working group.
Με τις διατάξεις ειδικά για φορολογικά θέματα η κυβέρνηση επιχειρεί μια «καινούρια αρχή» αφού το βάρος πέφτει στην είσπραξη φόρων, εισφορών και χρεών  προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την καταβολή του ΦΠΑ με δόσεις.
Η ελάχιστη δόση για 2.700.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν στο δημόσιο καθορίστηκε στα 10 ευρώ το μήνα (!) αν η οφειλή δεν ξεπερνά τα 5.000 ευρώ και σε 48 δόσεις  για όλες τις άλλες περιπτώσεις.
Είναι ένα καινοφανές μέτρο που υποδηλώνει ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν αντιληφθεί το οικονομικό αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η ανεργία και η ύφεση στα νοικοκυριά και τις μικρές – κατά κύριο λόγο – επιχειρήσεις.
Το νομοσχέδιο περιγράφει τις αλλαγές στις πειθαρχικές διαδικασίες ενώ Μέγαρο Μαξίμου και συνολικά η κυβέρνηση είναι ξεκάθαροι για τις απολύσεις στο δημόσιο που θα ανέλθουν σε 15.000 ως το τέλος του 2014 από τις δεξαμενές συμβασιούχων αορίστου χρόνου και τους οργανισμούς που θα καταργηθούν.
Αντιδράσεις  εξακολουθούν να υπάρχουν για την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές και του επαγγέλματος των λογιστών.   
Τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου
Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορία - ταμεία
* «Απεριόριστες» δόσεις για φυσικά πρόσωπα με χρέη ως 5.000 ευρώ
* Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης: Από 10 ευρώ ανάλογα τα πραγματικά εισοδήματα του οφειλέτη
* Πρόβλεψη για ευνοϊκή μεταχείριση με πολλές και χαμηλές δόσεις και για εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία
* Επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Εξόφληση ως 48 δόσεις
Φόροι στα ακίνητα
* Ενιαίο τέλος ακινήτων και το 2013 μειωμένο οριζόντια κατά 15%
* Και το 2013 το ενιαίο τέλος θα εισπραχθεί μέσω ΔΕΗ
* Πρόβλεψη για Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το 2014 χωρίς την τελική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή τον Ιούνιο
Φορολογία 18άρηδων
* Γλιτώνουν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν εισοδήματα
* Δεν θα υποβάλλουν δήλωση όσοι νέοι έχουν περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητο, ακίνητο) και είναι προστατευόμενα τέκνα
* Ειδική πρόβλεψη για εξαίρεση από τα τεκμήρια συνδικαιούχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς
* Υποχρεωτικά θα πρέπει να λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου
Νέο σύστημα πληρωμής ΦΠΑ
1η περίπτωση:
* Υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με καταβολή ελάχιστου ποσού 10 ευρώ
* Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται σε δυο δόσεις
* Στο τέλος του ίδιου μήνα θα καταβάλλεται η πρώτη δόση
* Στο τέλος του επόμενου μήνα θα εξοφλείται η δεύτερη δόση προσαυξημένη κατά 2%
2η περίπτωση
* Καταβολή του 50% του ΦΠΑ με την υποβολή της δήλωσης
* Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα
Δημόσιοι υπάλληλοι
* 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις ως τα τέλη του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος
* Θα ισχύσει ο κανόνας για κάθε μία αποχώρηση θα γίνεται μία πρόσληψη με αυστηρά και αξιοκρατικά κριτήρια.

Wanted: Για αργία ή απόλυση


Video από την παρέμβαση των μηχανικών στις 18.4.13 στο ΕΤΑΑ

ΕΤΑΑ 18.4.2013 (1) 5η Εβδομάδα Κινητοποίησης των Μηχανικών στο ΔΣ του ΕΤΑΑ

 

ΕΤΑΑ 18.4.2013 (2) Η παρέμβαση του προέδρου του ΤΕΕ

ΕΤΑΑ 18.4.2013 (3) Οι μετοχές του ΤΣΑΥ στην Coca-Cola…

Οι μετοχές βέβαια τελικά ανέβηκαν

 Τελευταίων 7 ημερών 17,700 18,890 8,24 466.867 1.702 8.518.308

ΕΤΑΑ 18.4.2013 (4) Τοποθετήσεις Φορέων – Μελών ΕΤΑΑ _1

ΕΤΑΑ 18.4.2013 (5) Τοποθετήσεις Φορέων – Μελών ΕΤΑΑ _2

ΕΤΑΑ 18.4.2013 (6) Τοποθετήσεις Φορέων – Μελών ΕΤΑΑ _3

ΕΤΑΑ 18.4.2013 (7) Η Δέσμευση της Επιτρόπου της Κυβέρνησης πρoς τους Μηχανικούς (που την ξέχασε στη χθεσινή συνεδρίαση)


Ο νόμος Μανιτάκη παραλύει το Δημόσιο

manitakis_dimosio_louketa_aftodioikisi.jpg
Μεγάλο πλήγμα υφίστανται οι εκπαιδευτικοί και γενικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι από την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4093/2012, ενώ παράλληλα έχει μπει σε λειτουργία μια βιομηχανία κατασκευής ενόχων, βορά στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για απολύσεις στο Δημόσιο. Συνεχή είναι τα κρούσματα στην εκπαιδευτική κοινότητα με εκπαιδευτικούς να τίθενται σε αργία για διαφορές οι οποίες δεν άπτονται της άσκησης των καθηκόντων τους ενώ παράλληλα νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι με τον Νόμο 4093/2012 πλήττεται συνολικά η λειτουργία του Δημοσίου με την επιβολή κλίματος πειθάρχησης και φόβου προκειμένου να περάσουν οι απολύσεις στο δημόσιο.
Πριν λίγες μέρες τέθηκε σε αργία νηπιαγωγός στην Λέσβο για αστική διαφορά η οποία αφορά τον ιδιωτικό της βίο ενώ πριν δύο μέρες παραπέμφθηκε σε πειθαρχικό εκπαιδευτικός στη Λάρισα, εξαιτίας της συμμετοχής του σε διαδήλωση της 25ης Μαρτίου κατά την οποία συνελήφθη με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής.
Ένα από τα πρώτα περιστατικά «αυτοδίκαιης αργίας» λόγω αυτού του νόμου αφορά την υπόθεση του αντιπρύτανη του Αριστοτελείου Πανεστημίου Θεσσαλονίκης Ι. Παντή. Ο αντιπρύτανης διώκεται για «δωρεά I phone στην Ναταλία Δραγούμη» και παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη δικαστεί για την δίωξη που έχει γίνει εναντίον του, έχει τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία. Η απόφαση αυτή πάρθηκε χωρίς δηλαδή να μεσολαβήσει δικαστική κρίση, με απόφαση ενός μονοπρόσωπου οργάνου, του Εισαγγελέα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης του πανεπιστημίου για τη υπόθεση «Λογότυπος». Να υπενθυμίσουμε ότι η δίωξη προήλθε μετά από σχετική καταγγελία του πρώην υπευθύνου του καταστήματος «Λογότυπος» ο οποίος απολύθηκε μετά από καταγγελίες προμηθευτών του καταστήματος για χρηματισμό.
Τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης της υπόθεσης «Λογότυπος» βεβαίωναν στο πόρισμά τους ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος δίωξης του κ. Παντή ενώ παράλληλα οι εξετασθέντες για την υπόθεση αυτή τόνιζαν ότι δεν είχαν ποτέ καμία συναλλαγή μαζί του.
Ο Γιάννης Κρεστενίτης μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ μιλώντας για τον αντιπρύτανη του ΑΠΘ τόνισε ότι εναντίον του ασκήθηκε η πιο σκληρή τακτική που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και με πρωτόγνωρες ταχύτητες άγνωστες ως τώρα στην Ελληνική Δικαισούνη για ένα άνευ σημασίας θέμα το οποίο μεγεθύνθηκε από συγκεκριμένα ενδοπανεπιστημιακά κέντρα φίλα προσκείμενα στις δομές εξουσίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν το ζήτημα με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσουν λαβή στην δικαιοσύνη να το «τρέξει» ακόμη πιο γρήγορα.
Για τον κ. Κρεστενίτη το ζήτημα του Γ. Παντή δεν είναι προσωπικό και επομένως η στήριξη δεν μπορεί να είναι μόνο ηθική αλλά συνυφασμένη με την στάση που ακολουθεί το Υπουργείο, συνεπώς με την προσπάθεια απόσυρσης των συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ESG - Moody


Όταν η Jessica συνάντησε τον Ξένιο Δία

Της Τόνιας Κατερίνη από το RedNoteBook. Σε αγαστή σύμπνοια ο δήμος Αθηναίων, τα υπουργία Ανάπτυξης, “Προστασίας του πολίτη” κλπ, ποικίλες υπηρεσίες, χαρούμενες ΜΚΟ και ιδιωτικά funds, μας εξαγγέλλουν ένα μεγάλο σχέδιο ανάπλασης που ακούει στο όνομα “Κεραμεικός-Μεταξουργείο πρότυπη γειτονιά”, και το οποίο περιλαμβάνει την αξιοποίηση 30 τουλάχιστον ακινήτων ενός επενδυτή.
Η διογκούμενη κρίση και η αυξανόμενη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, σε συνδυασμό με την ολοκληρωτική αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, αποδιαρθρώνουν την κοινωνική συνοχή. Βαθαίνουν το χάσμα ανάμεσα στα συμφέροντα των λίγων, που επιδιώκουν, και συχνά καταφέρνουν, να επωφεληθούν από την κρίση, και του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, που βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπο με την υποβάθμισή της ζωής του σε όλα τα επίπεδα. Πολύ συχνά δε, αγγίζει το όριο μιας χωρίς επιστροφή περιθωριοποίησης. 

Χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν καθημερινά στην ανεργία, υπερχρεωμένοι χάνουν κάθε αίσθηση ασφάλειας, ακόμα και αυτή την ελάχιστη μιας στοιχειώδους κατοικίας. Καθώς το ασφαλιστικό και το σύστημα υγείας καταρρέουν, απειλείται η ίδια τους η ζωή. Είναι όλοι αυτοί που  ο Ζ. Μπάουμαν αναφέρει ως “παράπλευρες απώλειες”.

Σε αυτές τις συνθήκες, το κράτος, έχοντας προ πολλού εγκαταλείψει τον ρόλο του ως συνέχουσα πολιτική δομή υπεύθυνη για έστω και στοιχειώδεις αναδιανεμητικές πρακτικές, ποινικοποιώντας την φτώχεια, κατασκευάζει  φόβους απέναντι στους οποίους οργανώνει έναν καινούργιο ρόλο, με αποκλειστικό εργαλείο την καταστολή. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια στρατηγική της καταστροφής από την οποία θα αναδυθεί “ανανεωμένη” μια νέα αφήγηση “Νόμου  και Τάξης”.

Η πόλη αποτελεί το πεδίο αυτής της στρατηγικής, και η μάχη έχει εδώ και καιρό αρχίσει.

Η άγρια καταστολή των όποιων κινητοποιήσεων, οι διώξεις των μεταναστών και προσφύγων, με αποκορύφωμα την προκλητική ειρωνεία του σχεδίου Ξένιος Ζεύς και η δημιουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Κόρινθο, την Αμυγδαλέζα και αλλού,  η αντιμετώπιση των χρηστών ουσιών με  τις πρόσφατες επιχειρήσεις σκούπα του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι κομμάτια αυτής της στρατηγικής.

Σε αυτή την συνθήκη έρχεται να προστεθεί μια νέα πρακτική. Η μαζική εκ- δίωξη  αστέγων από το κέντρο της πόλης.

Ο ΔΣΑ για το ασφαλιστικό

Δε βρήκανε ούτε κουβέντα να πούνε ούτε για το "κούρεμα" των αποθεματικών, ούτε για τις ληστρικές εισφορές, παρά μόνο για την ανά τριετία υποχρεωτική αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας. Σήμερα πάντως οι εκπρόσωποι δικηγόρων, γιατρών, συμβολαιογράφων "άδειασαν" το Σελλιανάκη, τοποθετούμενοι υπέρ της αναστολής των αυξήσεων, αλλά με νομικίστικα κόλπα απέφυγαν να πάρουν και σχετική απόφαση. Ραντεβού τη Δευτέρα 28/4 στο ίδιο μέρος, την ίδια ώρα (τα μάθαμε πια).
 
Αθήνα, 23.4.2013
ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. Δ.Σ.Α. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΤΑΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κατά τη συνεδρίασή του την 23η Απριλίου 2013, παρουσία του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Χρήστου Σπίρτζη και του (Αναπληρωματικού) Γ’ Αντιπροέδρου – Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, κ. Δημητρίου Κωστάκη, κατέληξε ομόφωνα στα εξής:
1. Η εν γένει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και, ειδικότερα, η ανά τριετία υποχρεωτική μετάταξη των ασφαλισμένων σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, εν μέσω μάλιστα της οξύτατης οικονομικής κρίσης, την οποία βιώνει ολόκληρος ο ελληνικός λαός, έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία των ασφαλισμένων να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι του ΕΤΑΑ, καταβάλλοντας τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
2. Η επιπρόσθετη επιβολή προστίμων στους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, σε συνδυασμό με τη διαρκή επαύξηση των οφειλομένων χρηματικών ποσών λόγω της επιβολής τόκων, έχει ως αποτέλεσμα αφενός την πλήρη εξαθλίωση των ασφαλισμένων, οι οποίοι, σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας να ανταποκριθούν στις κατά τα ανωτέρω οικονομικές τους υποχρεώσεις, κινδυνεύουν να υποστούν ακόμα και αναγκαστική εκτέλεση στην προσωπική τους περιουσία και αφετέρου την οριστική αδυναμία των ταμείων να εισπράξουν το μεγαλύτερο μέρος των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.
3. Άμεση συνέπεια της κατά τα ανωτέρω ακολουθούμενης εισπρακτικής πολιτικής της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να είναι η πλήρης κατάρρευση του ΕΤΑΑ στο άμεσο μέλλον [ήδη, πλήθος συναδέλφων καταγγέλλουν ότι το Ταμείο έχει περιέλθει σε άτυπη «στάση πληρωμών», μη καταβάλλοντας νοσήλεια, επιδόματα, κ.λπ., ακόμα και μετά την πάροδο ενός (1) έτους!], με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υγείας – πρόνοιας όσο και για τη δυνατότητα καταβολής των συντάξεων.
Ενόψει αυτής της δραματικής κατάστασης και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καταργώντας την ανά τριετία υποχρεωτική μετάταξη των ασφαλισμένων σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και λαμβάνοντας κάθε δυνατό μέτρο προς ανακούφιση των ασφαλισμένων – οφειλετών και επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειές του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ρύθμιση-βόμβα μπορεί να αφήσει στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους

Αντιγράφουμε από ΕΑΚ ΥΠΠΟ. 

Η τρικομματική λαίλαπα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Τελευταία είδηση ότι ετοιμάζουν ρύθμιση στο περιβόητο πολυνομοσχέδιο (που θα ψηφιστεί την… Κυριακή!) που θα ΚΑΤΑΡΓΕΙ την ισχύ των  αποφάσεων των δικαστηρίων για προσωρινές διαταγές, με βάση τις οποίες εργάζονται χιλιάδες συμβασιούχοι στο δημόσιο. ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ που έχουν κερδίσει προσωρινές διαταγές γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες! Αντί να διορίσει τους 191 συναδέλφους που εκκρεμούν από τον Δεκέμβρη του 2010, θα απολύσει και όσους από αυτούς εργάζονται έστω και με προσωρινά ασφαλιστικά.
Η ρύθμιση, όμως, δεν θα αφορά μόνο τους συμβασιούχους. Θα αφορά και όλους εκείνους τους υπαλλήλους που αδίκως και με αντισυνταγματικό τρόπο είτε έχουν ήδη βγει είτε θα βγουν στην διαθεσιμότητα/εφεδρεία/προληπτική αργία λόγω άδικων πειθαρχικών, και οι οποίοι δικαιώνονται στα δικαστήρια και γυρνούν στη δουλειά τους. Ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις οριστικές και αμετάκλητες απολύσεις.
Πολύ περισσότερο όμως τίθεται θέμα για την ίδια τη δημοκρατία, όταν η κυβέρνηση αποφασίζει και διατάζει ότι καταργεί την δικαιοδοσία των δικαστηρίων να αποφασίζουν! Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός, ότι συμπεριφέρεται σαν οικονομική Χούντα, ότι αντλεί τη δύναμή της μόνο από τις ευλογίες της Τρόικας.
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΔΡΑΝΕΙΣ! ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ.

Διαβάστε τι γράφει σχετικά και το in.gr

Όλοι σήμερα Πέμπτη 25/4 στο ΕΤΑΑ

Θέλουν να μαζέψουν ότι προλαβαίνουν

Μέχρι 100 δόσεις για οφειλές έως 5.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία

Της Χριστίνας Κοψίνη από http://www.kathimerini.gr/
 
Η «Κ» παρουσιάζει όλο το σχέδιο της νέας ρύθμισης, που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας. Η ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση, η οποία «έχει τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία», θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα.
«Eνα νέο οικονομικό εργαλείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει τη σχέση των ασφαλιστικών ταμείων με τους οφειλέτες τους σε μια νέα πραγματικότητα», αποτελεί, σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η νέα ρύθμιση την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Κ» στη μορφή με την οποία θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός της εβδομάδας με το πολυνομοσχέδιο. Η ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση, η οποία «έχει τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία», θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα. Ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος εκτιμά ότι η ρύθμιση θα είναι αποτελεσματική εφ’ όσον συμβάλει στην είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε βάθος δωδεκαμήνου και δεδομένου ότι το 2012 το ΙΚΑ είχε εισπράξει από την προήγούμενη ρύθμιση 960 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζει ότι ο βασικότερος περιορισμός των διατάξεων αφορά τον αποκλεισμό διά παντός των επιχειρήσεων που θα αθετήσουν τους όρους. Σε αυτήν την περίπτωση, ενεργοποιούνται αμέσως τα αναγκαστικά μέτρα.
Στα λιγότερο γνωστά σημεία της ρύθμισης των 48 μηνιαίων δόσεων περιλαμβάνονται τα εξής:
- Στη νέα ρύθμιση των 48 δόσεων εμπίπτουν αυτομάτως για το υπόλοιπο της οφειλής τους και όσοι έκαναν χρήση προηγούμενης ρύθμισης, η οποία έληγε αυτοδικαίως στις 31.12.2013.
- Οι οφειλέτες για ποσά έως 5.000 ευρώ μπορούν να καταβάλουν το ποσό σε έως και 100 δόσεις, αλλά η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 50 ευρώ. Οι οφειλέτες, όμως, που χρωστούν 5.001 ευρώ μεταπίπτουν κατευθείαν στο σύστημα των 48 δόσεων.
- Στην πιστοποίηση των οφειλών –υψηλών ποσών– εμπλέκονται όχι μόνον ορκωτοί λογιστές, αλλά και οι φοροτεχνικοί Α΄ Τάξης.
Αναλυτικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα καταβάλλονται ως εξής:
1. Κεφαλαιοποίηση των οφειλών (συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων) μέχρι 31.12.2012. Εάν καταβληθούν εφάπαξ, η έκπτωση επί των προσαυξήσεων και πάσης φύσεως επιβαρύνσεων θα είναι έως 50%. Εάν καταβληθούν σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, η έκπτωση θα είναι 40%. Από 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, η έκπτωση θα είναι 35%. Από 25 έως 36 δόσεις η έκπτωση θα είναι 30%, ενώ από 37 έως 48 δόσεις η έκπτωση μειώνεται στο 25%.
2. Για την υπαγωγή σε ρύθμιση με οφειλές άνω των 5.001 ευρώ οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού.
3. Για οφειλές από 5.001 ευρώ έως και 75.000 ο ασφαλιστικός φορέας θα κρίνει εάν όντως υπάρχει αδυναμία εξόφλησης και αν υπάρχει βιωσιμότητα του διακανονισμού τη συγκεκριμένη στιγμή.
4. Για οφειλές άνω των 75.001 ευρώ και έως 300.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να προσκομίζει βεβαίωση από ανεξάρτητο φορέα περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων και δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν αδυναμία εξόφλησης.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

The Zounds - Subvert


 

Χαρίζουν 1,2 δισ. ευρώ στους εργολάβους των αυτοκινητόδρομων


Τα προκλητικά "δώρα" στη διαπλοκή και η ευθύνη της Αριστεράς απέναντι στο λαό. Του Χρίστου Καραμάνου από το Δρόμο.


Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της πανηγυρίζουν για την επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομων, επιχειρώντας να την εντάξουν στην εικονική πραγματικότητα της… επερχόμενης ανάκαμψης που διαφημίζει ο πρωθυπουργός. Επιμελώς, όμως, κρύβουν το γεγονός ότι εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος πριμοδοτούν τους διαπλεκόμενους μεγαλοεργολάβους με 1,2 δισ. ευρώ.
Στον αναλυτικό πίνακα που παραθέτουμε παρουσιάζουμε τα πραγματικά στοιχεία σε σχέση με τους «υπό επανεκκίνηση» αυτοκινητόδρομους, τα οποία μιλούν από μόνα τους και αποκαλύπτουν τη διαχρονική σχέση κυβερνήσεων – μεγαλοεργολάβων.
Αποτελεί πρώτιστη ευθύνη της Αριστεράς να φέρει στο φως με τεκμηριωμένο τρόπο αυτή τη σχέση διαπλοκής. Είναι πλέον η στιγμή η Αριστερά να αναλάβει την ευθύνη της απέναντι στο λαό ως προς την πλήρη και ουσιαστική διαφάνεια για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Να βάλει τέλος σε μια παλιότερη στάση γενικόλογης καταγγελιολογίας, που όμως τελικά «επιτρέπει» στη διαπλοκή να μακροημερεύει. Ως προς το ζήτημα της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος η ευθύνη της Αριστεράς απέναντι στο λαό ορίζεται στο «σήμερα» -όχι στο μέλλον, αν και όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση. Σήμερα πρέπει να δοθεί η μάχη για την αποκάλυψη των σχέσεων διαπλοκής και αυτή η μάχη του «σήμερα» θα διαμορφώσει τους όρους άσκησης πολιτικής «αύριο», σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά.
Μάχη «από σήμερα»
Μιλάμε για «μάχη». Δεν υπερβάλλουμε. Μιλάμε για «μάχη», γιατί είναι έξω από το πλαίσιο ανοχής της εξουσίας η ουσιαστική αποκάλυψη του συστήματος διαπλοκής και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Η μεταπολιτευτική ελληνική Δημοκρατία στηρίχτηκε σε μια «ομερτά» γύρω από το σύστημα κλεπτοκρατίας –κι η Αριστερά έχει ένα ορισμένο μερίδιο ευθύνης. Είναι πράγματι τομή σε σχέση με το παρελθόν η τωρινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ, και ειδικά της ηγεσίας Αλ. Τσίπρα, στάση που «συνομιλεί» με τη λαϊκή απαίτηση, όπως εκφράστηκε με εμβληματικό τρόπο στις «πλατείες»: ξήλωμα της κλεπτοκρατίας και –μην το ξεχνάμε αυτό- τιμωρία των ενόχων.
Επίσης, μιλάμε για «μάχη», γιατί το σύστημα της διαπλοκής έχει πολλά όπλα για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες. Μιλάνε, για παράδειγμα, για «νέες θέσεις εργασίας», προκειμένου να συσκοτίσουν την ουσία των ρυθμίσεων. Λες και χωρίς «δώρα» στη διαπλοκή δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας.  Στηρίζονται, επίσης, στην αίσθηση των πολιτών ότι «αυτά τα ζητήματα δεν είναι για εμάς, δεν τα καταλαβαίνουμε», αίσθηση την οποία αυτοί οι ίδιοι καλλιεργούν. Κι εδώ πρέπει να δώσει τη μάχη η Αριστερά. Πρώτον, για να εντοπίζει την ουσία των σκανδαλωδών ρυθμίσεων, δεύτερον για να την παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο στο λαό και τρίτον για να πείσει το λαό ότι χωρίς τον δικό του «κοινωνικό έλεγχο» δεν μπορεί να υπάρξει άσπρη μέρα σε αυτόν τον τόπο. Ο «κοινωνικός έλεγχος» είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας, της Πραγματικής Δημοκρατίας. Η Αριστερά μπορεί και πρέπει, τονίζουμε «από σήμερα», να τον προωθήσει. Κρισιμότατος κόμβος σήμερα είναι να δημιουργηθεί η δυνατότητα να μάθει, να ενημερωθεί κάθε πολίτης.
Ας δούμε λοιπόν τις Συμβάσεις Παραχώρησης (Σ.Π.) και ως παράδειγμα. Πρόκειται για περίπλοκες Συμβάσεις. Όμως ακόμη και το πιο περίπλοκο ζήτημα μπορεί να συμπυκνωθεί σε απλά και κατανοητά κριτήρια.
Αυτό θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση της διαπλοκής, αυτό πρέπει να κάνει «από σήμερα» η Αριστερά. Μέσα λοιπόν από την επεξεργασία των περίπλοκων Σ.Π. (έργο αναμφισβήτητα ειδικευμένων στελεχών) μπορούμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα κριτήρια, απολύτως προσιτά και κατανοητά στο μέσο πολίτη.
Επί του συγκεκριμένου, λοιπόν, στον πίνακα δίνουμε ανά Σ.Π. και συγκεντρωτικά τα παρακάτω στοιχεία:

Καταπάτηση ασύλου και μαζικές προσαγωγές στα Προπύλαια


Σε μαζικές προσαγωγές προχώρησαν οι δυνάμεις καταστολής – οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 69 προσαγωγές και 6 συλλήψεις - σε όσους συγκεντρώθηκαν σήμερα στα Προπύλαια εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στην κυβερνητική προσπάθεια να φιμώσει τα μέσα αντιπληροφόρησης Indymedia και στο Radio98fm.

Διμοιρίες των ΜΑΤ και ομάδες Δέλτα, εισέβαλαν προκλητικά σε χώρου ασύλου, και «βούτηξαν» δεκάδες συγκεντρωμένους τους οποίους μετέφεραν με κλούβα των ΜΑΤ στη ΓΑΔΑ.

Αυτή την στιγμή υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από το κτήριο της ΓΑΔΑ.

Η κυβερνητική τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσει! ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΑΧΘΕΙ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ,
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25/4, 18 μμ, ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Νέα κινητοποίηση στο ΔΣ του ΕΤΑΑ (Μάρνης 22) την Πέμπτη 25/4 στις 2μμ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
είμαστε αποφασισμένοι για 6η συνεχόμενη συνεδρίαση του ΔΣ/ΕΤΑΑ να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας σαν ασφαλισμένοι και σαν εργαζόμενοι.
Έχουμε απέναντι μας τους πιο αμετανόητους υποστηρικτές της τρικοματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, τους πιο πρόθυμους υπηρέτες του καταστροφικού έργου της Τρόικα.
Βρούτσης, Σελλιανάκης και ΣΙΑ δεν θα μπορέσουν ούτε με πραξικοπήματα ούτε και με άσκηση φυσικής βίας, να ξεφύγουν από τις κινητοποιήσεις, τα αιτήματα, την αποφασιστικότητά μας.
Θα είμαστε εκεί για όσο χρειαστεί !
Αγωνιζόμαστε:
για ακύρωση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών,
για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους συναδέλφους,
για τη διάσωση των αποθεματικών μας από όλα τα τραπεζικά και επενδυτικά παιχνίδια
ΩΣ ΕΔΩ !
Με την πολιτική του μνημονίου κάθε 1€ από τις εισφορές μας πηγαίνει στους οικονομικούς δολοφόνους της Τρόικα και στους Τραπεζίτες.
Απειλούμαστε με άμεση διάλυση της περίθαλψης, των προνοιακών παροχών, των συντάξεων.
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ 1€

3η Αναλογιστική Μελέτη για το ΤΣΜΕΔΕ