Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Ξανανοίγει το μέτωπο της Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων


Αναδημοσίευση από την Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Να προσθέσουμε εμείς ότι στα μέτρα που έρχονται ξεχωριστή θέση έχει η ιδιωτικοποίηση της συλλογής απορριμάτων.
 
Μετά από μια περίοδο επιφανειακής ακινησίας και υπόγειων διαβουλεύσεων, η δημοπράτηση των έργων της Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων περνά στην τελική της φάση, κατά τα πρότυπα των περιφερειών Δυτ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου (και άλλων περιοχών) που προηγήθηκαν, μετά την 9η συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ, τη Δευτέρα 27/8/2012.

Επανέρχεται το πλήρες «πακέτο» του αρχικού σχεδιασμού, που τόσες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις έχει προκαλέσει, τη στιγμή που η υποστηρικτική μελέτη της αναθεώρησης του περιφερειακού έπρεπε να έχει, ήδη, παραδοθεί (από τις 30/6/2012) στις υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ, για να διαμορφώσουν την τελική τους πρόταση. Σημειώνεται ότι έχει γίνει η επιλογή για τέσσερις (4) ξεχωριστούς διαγωνισμούς. Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα του δελτίου τύπου του ΕΔΣΝΑ:

Το κόστος μελέτης και κατασκευής των τεσσάρων ΜΕΑ υπερβαίνει τα 430 εκ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των έργων, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 1-1,5 δις €, σύμφωνα και με την προκαταρκτική προκήρυξη του έργου.

Τα δάνεια της Εγνατίας οδού παραμένουν στο Δημόσιο, ενώ ο δρόμος ξεπουλήθηκε σε ιδιώτες για εκμετάλλευση

Αναδημοσίευση από το Βήμα.
 
Στο Δημόσιο παραμένουν τελικά τα δάνεια της Εγνατίας Οδού, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ και δεν θα βαρύνουν τον επενδυτή που αναζητά η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του ομώνυμου αυτοκινητοδρόμου.

Αυτό επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης στον απόηχο της μεταφοράς των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της Εγνατίας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), που αποκάλυψε «Το Βήμα».

«Στο Ταμείο μεταφέρθηκε το δικαίωμα παραχώρησης της χρήσης της Εγνατίας, καθώς και η υποχρέωση συντήρησής της, και όχι η εταιρεία Εγνατία Οδός ΑΕ. Τα δάνεια της επιχείρησης παραμένουν στο δημόσιο», σημειώνουν πηγές κοντά στην υπόθεση, ξεκαθαρίζοντας ότι η εξυπηρέτηση των οικονομικών της υποχρεώσεων θα συνεχιστεί ως έχει.

Σημειωτέον ότι ήδη η Τράπεζα Πειραιώς εισπράττει απευθείας τα διόδια του σταθμού του Πολυμύλου Κοζάνης για την εξυπηρέτηση δανείου που είχε χορηγήσει στην εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, η εταιρεία έχει λαμβάνειν από το Δημόσιο επιστροφή ΦΠΑ, που ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας την ίδια «μοίρα» που υφίσταται και η υπόλοιπη ελληνική αγορά.

Παράλληλα, βούληση του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης, όπως άλλωστε διαπιστώθηκε και από την ενημέρωση που είχε από το διοικητικό συμβούλιο της Εγνατίας ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων κ. Στρ. Σιμόπουλος, είναι να απεμπλακούν οι εκκρεμότητες στα έργα των καθέτων αξόνων του αυτοκινητοδρόμου, που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Υπάρχουν λύσεις, οι οποίες απαιτούν πολιτικές αποφάσεις και συνεπάγονται ανάληψη ρίσκου», σημειώνουν πηγές του υπουργείου, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνει ότι είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν τα έργα υποδομής.

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ούτε 8%, ούτε 1%, ούτε ένα ευρώ

ΟΥΤΕ 8%, ΟΥΤΕ 1%, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ !
Φτάνει πια ! Κάτω τα χέρια από τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών !
Από Α.Ρ.Σ.Ι. – Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών 27-8-12

Η χούντα ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ και τα ντόπια τσιράκια της ετοιμάζουν νέες περικοπές στους μισθούς μας με την εφαρμογή των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια που περιλαμβάνει το δεύτερο μνημόνιο. Οι «τσολάκογλου» της τρικομματικής κυβέρνησης για να … χρυσώσουν το χάπι διαδίδουν τις τελευταίες μέρες πως «δίνουν μάχη» (!;) για να απαλύνουν τις μειώσεις και προσανατολίζονται σε «κλιμακωτές» περικοπές : 5% για τους ένστολους, 8% για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, 15% για τους πανεπιστημιακούς, 20% για δικαστικούς και διπλωμάτες… Πρέπει να τους χρωστάμε και χάρη !
Το παραπέρα πετσόκομμα των μισθών των γιατρών κατά ακόμα 100 ως 200 ευρώ τον μήνα θα έχει ένα τελείως ασήμαντο δημοσιονομικό όφελος, περίπου 35 – 40 εκ ευρώ τον χρόνο, δηλαδή ούτε καν μια … σοβαρή μίζα της SIEMENS ! (Υπενθυμίζεται εδώ πως πριν λίγες μέρες ο κ. Στουρνάρας ολοκλήρωσε το έγκλημα Βενιζέλου, υπογράφοντας εξωδικαστικό συμβιβασμό – σκάνδαλο με την γερμανική εταιρεία, που δίνει συγχωροχάρτι σε όλα). Η χούντα των «δανειστών», το Δ΄ Ράϊχ του γερμανικού κεφαλαίου, δεν ενδιαφέρεται για την «δημοσιονομική εξυγίανση». Αυτό είναι πρόσχημα και ψέμα. Άλλωστε, έχει αποδειχτεί από χιλιάδες επιμέρους παραδείγματα «διαταγών» της τρόϊκας η προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων στα οποία έχει διαμοιραστεί ο πλούτος της χώρας, με προφανή δημοσιονομική ζημιά και όχι όφελος στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Στόχος της χούντας ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ δεν είναι άλλος από την πλήρη ταπείνωση και μισθολογική εξαθλίωση των νοσοκομειακών γιατρών, το τσάκισμα κάθε υπολείμματος από το ηθικό τους, γιατί ξέρουν πως έτσι τσακίζουν ό,τι έχει απομείνει από την «ψυχή» της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης. Ο εξαθλιωμένος, κακοπληρωμένος γιατρός θα είναι ευάλωτος στην δωροληψία – φακελάκι από ασθενείς, μίζα από εταιρείες φαρμάκων και υλικών, διαγνωστικές αλυσίδες κλπ και θα υποδεχτεί με ανακούφιση τις επερχόμενες ρυθμίσεις «νομιμοποίησης» της δωροληψίας αυτής που ήδη έχουν δρομολογηθεί … Με τον ίδιο τρόπο και για παρόμοιο σκοπό επιδιώκεται η ταπείνωση, εξαθλίωση και πλήρης εξάρτηση από ιδιοτελή επιχειρηματικά συμφέροντα και των υπολοίπων δημοσίων λειτουργών.
Ο αγώνας για την ανατροπή των καταστροφικών αντιλαϊκών μέτρων είναι αγώνας για την επιβίωση τόσο των νοσοκομειακών γιατρών όσο και της ίδιας της δημόσιας περίθαλψης. Θα είναι αγώνας μέχρις εσχάτων ! Και στον αγώνα αυτόν θα νικήσουμε !
Καλούμε τους συναδέλφους σε όλη τη χώρα σε πρώτο γύρο συνελεύσεων ανά νοσοκομείο ή/και ανά ένωση από Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη με στόχο την οργάνωση και προετοιμασία ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ με συγκεκριμένους καταλόγους προσωπικού ασφαλείας και άμεση δημιουργία ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΎ ΤΑΜΕΙΟΥ, καθώς και σύγκληση ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ Γενικών Συνελεύσεων. Την πρόταση αυτή θα κάνουμε και στα όργανα της ΟΕΝΓΕ και των ενώσεων.
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ
ΔΩΡΕΑΝ, ΔΗΜΟΣΙΑ, ΙΣΟΤΙΜΗ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες / Ιδιωτικοποιήσεις ( Ξεπούλημα ) Λιμανιών.

Αναρτούμε έγγραφο του τμήματος Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, Ερμούπολη, 28 Αυγούστου 2012 για τις ΕΟΖ.

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες / Ιδιωτικοποιήσεις ( Ξεπούλημα ) Λιμανιών.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στη Λέρο, το Σάββατο 01-09-2012 καλείται να υπερψηφίσει το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ), το οποίο έχει βασιστεί σε μελέτη που εκπονήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Πρόκειται για μια μελέτη που πέρα από την αναφορά στα προφανή προβλήματα του νησιώτικου χώρου, που τα γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι κάτοικοι των νησιώτικων περιοχών προτείνει λύσεις στο όνομα της «έξυπνης» και «βιώσιμης ανάπτυξης», ξεχνώντας προκλητικά την σκληρή πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων.

Μια πραγματικότητα, στην οποία έχουν οδηγηθεί οι εργαζόμενοι της χώρας, βασιζόμενοι σε αντίστοιχες μελέτες , που κατά περίπτωση ονομάζονται «μνημόνια», «μεσοπρόθεσμα προγράμματα», «εφαρμοστικοί νόμοι», «στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης» που με ωραία λόγια και ευχολόγια παρουσιάζουν το άσπρο- μαύρο, εξαπατώντας τους πολίτες, προκειμένου να περάσουν οι βάρβαρες πολιτικές τους. Πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε τερατώδη αύξηση της ανεργίας, την διάλυση του κοινωνικού κράτους, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, οδηγώντας την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στην εξαθλίωση. Πολιτικές που οδηγούν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, χαρίζοντας στην κυριολεξία υποδομές και οργανισμούς σε ιδιώτες, όπως έγινε με την Αγροτική Τράπεζα που χαρίστηκε σε μία νύχτα στην Τράπεζα Πειραιώς. Ενώ μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου, ετοιμάζονται ήδη να ξεπουλήσουν λιμάνια της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι τα λιμάνια της Μυκόνου, Ρόδου και Κω.

Όλα αυτές οι τακτικές είναι πλήρες εναρμονισμένες στις πολιτικές των μνημονίων, στην λογική του «Καλλικρράτη», των μεγάλων επενδύσεων, των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ) , των επενδύσεων fast track.

Μεταξύ των άλλων που προτείνονται στο Στρατηγικό Σχέδιο είναι η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις δύο πρωτεύουσες (Ερμούπολη και Ρόδο). Κύρια χαρακτηριστικά των ΕΟΖ, είναι:
α) οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές,
β)οι απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν εντός της ΕΟΖ
γ) η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης
δ) άρση δασμών
ε) η ελαστικοποίηση των όρων εργασίας, με φτηνούς εργαζόμενους μ’ ελάχιστα ή κανένα δικαίωμα. Πρόκειται δηλαδή για τα σύγχρονα τσιφλίκια, στα οποία θα εξασφαλίζεται με κάθε τρόπο η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Η διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή αυτών των Ζωνών, σε χώρες όπως Κίνα, Φιλιππίνες, Ινδία κ.λπ. είναι ότι έχουν οδηγήσει σε εξαθλίωση τους εργαζόμενους, σε κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση των περιοχών αυτών.

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΥΠΕΚΑ: Ειδικών Γραμματέων το ανάγνωσμα

Eνδιαφέρον άρθρο από τις ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ. Το πρώτο μέρος του “αναγνώσματος” εδώ.
… Σόι πάει το βασίλειο

Μετά τον διορισμό και των Ειδικών Γραμματέων η εικόνα ξεκαθάρισε!!
ΥΠΕΚΑ = ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και λίγο από ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Επομένως η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είναι παρούσα και όπως φαίνεται θα εξακολουθήσει να είναι το βασικό συστατικό των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο διορισμός του κου Κουρουζίδη Σάκη (Μωυσή) στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Από το σύντομο βιογραφικό του διαβάζουμε:
¨O Σάκης (Μωυσής) Κουρουζίδης είναι γεωλόγος, διδάκτορας σεισμολογίας, εργάζεται στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, ως διευθυντής Υποστήριξης Ερευνών του Ιδρύματος. Ίδρυσε το 1994 την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη την οποία και διευθύνει έως σήμερα. Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί πολλά οικολογικά ή βιβλιογραφικά βιβλία και αρθρογραφεί σε πολλά οικολογικά έντυπα και εφημερίδες. Από το 2001 διευθύνει το περιοδικό Δαίμων της Οικολογίας.¨.
Να σημειώσουμε επίσης ότι εκτός από ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΑΡ,  είναι και ο θεωρητικός της πολιτικής οικολογίας και της πράσινης ανάπτυξης, συγγραφέας σχετικών πονημάτων και αρθογράφος πολλών οικολογικών περιοδικών, sites, blogs κλπ.

Κρατείστε το παρακάτω:
Χαρακτηριστικό στοιχείο της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ είναι το τρίγωνο ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ – ΕΥΩΝΥΜΟΣ – ΜΚΟ, μέλη και στελέχη (πρώην και νυν) ή υποστηρικτές αυτών συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με ιδιωτικές εταιρείες της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Σε παλαιότερη ανάρτηση μας στις 10/3/2011 με τίτλο ¨ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ M.K.O.¨  ΕΔΩ γράφαμε ότι:
¨….. Σημειώνεται ότι σήμερα το πολιτικό και στελεχιακό προσωπικό της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, σχετίζεται με την ΜΚΟ,  Ευώνυμο …¨
Η τ. Ειδική Γραμματέας ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνη της σχετικής ιστοσελίδας και ο νυν Γενικός Επιθεωρητής στην ομάδα υποστήριξης.
Η τέως και ο νυν Ειδικός Γραμματέας ανήκουν και στα ιδρυτικά μέλη του Ομίλου προβληματισμού για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ο.Π.ΠΕΡ.Α.Α) καθώς και της πρωτοβουλίας για την ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η Ελλάδα μετά το όριο θραύσης

 
417360 10150596839813525_1843087744_n
Στην αντοχή υλικών οι φοιτητές διδάσκονται ότι κάθε υλικό έχει ένα όριο ελαστικότητας (π.χ. μέχρι που μπορούμε να τεντώσουμε ένα ελατήριο και αυτό να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση), ένα όριο πλαστιμότητας (όπου π.χ. το ελατήριο παραμορφώνεται χωρίς να μπορεί πια  να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση), και ένα όριο θραύσης     (όπου πια η δύναμη που ασκείται στο ελατήριο, το σπάει).

Στην τελευταία περίπτωση το υλικό αχρηστεύεται και στο βαθμό που ένα τέτοιο υλικό ( χάλυβας, μπετόν, ξύλο κλπ) είναι ουσιαστικό δομικό στοιχείο μιας κατασκευής, η κατασκευή καταρρέει. Δυστυχώς σήμερα το υλικό που πέρασε το όριο θραύσης είναι η ελληνική οικονομία, το ελατήριο έσπασε, και συνεπακόλουθα καταρρέει η ελληνική κοινωνία.


Ο κρίσιμος αριθμός που μας λέει ότι περάσαμε το όριο θραύσης είναι η θάλασσα των ανέργων, που σύντομα θα  ξεπεράσουν (και επίσημα) το 1,5 εκ. και σε ποσοστό το 30%. Πρόκειται για πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας που ξεπερνούν  όχι μόνο από την Αργεντινή την εποχή της μεγάλης κρίσης αλλά και των ΗΠΑ του 1931, ποσοστά που  δείχνουν περισσότερο ύφεση μιας χώρας σαν την Ν. Αφρική,  παρά μιας οποιασδήποτε άλλης «ανεπτυγμένης». Με αυτήν την έννοια πρέπει να επανεξεταστεί σοβαρά, αν μία πρόταση που κατατέθηκε στην αρχή της κρίσης (αθέτηση πληρωμών, έξοδος από το ευρώ, εθνικοποιήσεις τραπεζών κ.α. με ενίσχυση των δυνάμεων της εργασίας και της δημοκρατίας και που δεν «δουλεύτηκε» σε όλα τα επίπεδα όπως έπρεπε ) είναι σήμερα από μόνη της ικανή, να φέρει σε έναν συγκεκριμένο χρονικό   ορίζοντα  την πλήρη απασχόληση ή τουλάχιστον να μειώσει σημαντικά την ανεργία και πως αυτή η πρόταση πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί, να ανασυγκροτηθεί,  να συμπληρωθεί.

 Το πρόγραμμα της τρόικα αστόχησε, η δυναμική του δημόσιου χρέους οδηγεί σε μεγάλο κούρεμα και νέο μνημόνιο ή στην άτακτη χρεοκοπία, η ανάκαμψη   σκοντάφτει στο όριο του ευρώ.
Σε εκδήλωση που είχε οργανώσει το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης με τίτλο «παύση πληρωμών, η επόμενη μέρα», ένας εκ των ομιλητών, ο Θ. Μαριόλης ( βλ.: «Η οικονομική πολιτική εντός και εκτός ευρώ», κείμενο που υπάρχει στο διαδίκτυο και έχει αναρτηθεί και στο to metopo.gr)  είχε κάνει μια χοντρική εκτίμηση -που δημιούργησε τότε αίσθηση στην εκδήλωση- για την υφεσιακή δυναμική των μέτρων.
Συγκεκριμένα είχε υποστηρίξει, ότι για να ισοσκελιστεί το πρωτογενές έλλειμμα ( δηλαδή το  έλλειμμα χωρίς τους τόκους για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους)   από -8% το 2009 σε μηδενικό, χρειάζονται περικοπές δημόσιων δαπανών ή «μέτρα» της τάξης του 17% του ΑΕΠ, που θα οδηγήσουν σε συνολική ύφεση  -29% του ΑΕΠ, σε ορίζοντα βέβαια πολύ μεγαλύτερο του ενός χρόνου π.χ. πενταετίας. Ο στόχος του προγράμματος ήταν και είναι όμως όχι μόνο ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού, αλλά και η δημιουργία πλεονάσματος της τάξης του  4%, δηλαδή δημοσιονομική προσαρμογή όχι 8% αλλά 12%. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε  περικοπή δαπανών σε συνδυασμό με τεράστια αύξηση των φόρων. Πιθανόν, στο τέλος του έτους το πρωτογενές έλλειμμα να βρίσκεται στο -2,5% , ενώ η ύφεση της τριετίας 2010-2011-2012 είναι ανάλογα -4,5%, -7%, -7,5%(;).

Υπάρχουν εκτιμήσεις ξένων αναλυτών ότι η ύφεση το 2013 θα είναι: -10,5% που θα οδηγήσει αναγκαστικά  και στην «έξοδο» από την ζώνη του ευρώ,  ενώ η «επίσημη» εκτίμηση της τρόικας  φθάνει στο -4%. Συγχρόνως η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων πολιτών έχει υπερεξαντληθεί, ενώ με τα νέα μέτρα των 11,6 δις στην καλύτερη περίπτωση,  ίσως μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα.  Αντίθετα με το πρόγραμμα της τρόικας φαίνεται να υποστηρίζεται ότι μέτρα της τάξης του 6% του ΑΕΠ (που αντιστοιχούν  τα 11,6 δις ) μπορούν να οδηγήσουν σε ισοδύναμη μείωση του ελλείμματος, κατά ένα σχετικά ανάλογο ποσοστό.  

Στην πραγματικότητα όταν μειώνουμε την δημόσια δαπάνη για μία μονάδα, το  ΑΕΠ μειώνεται πολλαπλάσια σε διαδοχικούς γύρους (επί τον ανάλογο πολλαπλασιαστή), έτσι μειώνονται και τα έσοδα (ανάλογα με τον φορολογικό συντελεστή) οπότε τελικά το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού διορθώνεται κατά πολύ λιγότερο από μία μονάδα.  Κάνοντας πάλι μια χοντρική εκτίμηση (χρησιμοποιώντας τον ίδιο πολλαπλασιαστή και φορολογικό συντελεστή, που είχε χρησιμοποιηθεί και παραπάνω και ο οποίοι είναι υπολογισμένοι από άλλες μελέτες και πιθανόν να περιέχουν σφάλμα) φαίνεται πως τα νέα μέτρα της τάξης του 6% του ΑΕΠ  οδηγούν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 10% και πλέον και ίσως οριακά σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν μειώνεται η ζήτηση το πολλαπλασιαστικό υφεσιακό αποτέλεσμα από την μείωση των δαπανών ενισχύεται. Δηλαδή μια μονάδα του ΑΕΠ μείωσης των δημόσιων δαπανών το 2013 επιφέρει πολύ μεγαλύτερη ύφεση ως ποσοστό του ΑΕΠ, από ότι το 2010.

Ετοιμάζουν σοβαρές περικοπές και στο πενιχρό εφάπαξ του ΤΣΜΕΔΕ

Αναδημοσίευση από το Έθνος. Όπως έχουμε ξαναγράψει εκτός των υπολοίπων - περικοπές στη δεύτερη σύνταξη, εξοντωτικές αυξήσεις εισφορών - ετοιμάζουν σοβαρές περικοπές και στο πενιχρό εφάπαξ των μηχανικών. Επίσης όλα δείχουν ότι κόβονται οριστικά τα υπόλοιπα των επιδομάτων αδείας, πάσχα και χριστουγέννων, για όλες τις συντάξεις, όπως ακριβώς είχαμε γράψει μία βδομάδα πριν.

Μέχρι και 20.000 ευρώ το βοήθημα στους μηχανικούς
Εφάπαξ βοήθημα που μπορεί να φτάσει μέχρι και 20.000 ευρώ δικαιούνται οι μηχανικοί κάθε είδους του ιδιωτικού τομέα, μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο πρώην Ειδικός Λογαριασμός Προσθέτων Παροχών, που έγινε αυτοτελής κλάδος «εφάπαξ» την 1η/1/2007 και είναι πλέον ενταγμένος στο ΕΤΑΑ, χορηγεί έκτακτο βοήθημα σε όλους τους μηχανικούς όλων των ειδών και των βαθμίδων (μέλη του ΤΕΕ κ.λπ.), αρκεί να μην είναι υποχρεωτικώς ασφαλισμένοι σε κάποιο άλλο κλαδικό Ταμείο Πρόνοιας που χορηγεί «εφάπαξ» (όπως, για παράδειγμα, είναι το αντίστοιχο Ταμείο στον κλάδο των τσιμέντων).
Οσοι, επίσης, έχουν άλλο Ταμείο κύριας ασφάλισης από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ (όπως είναι, για παράδειγμα, οι μηχανικοί του Δημοσίου) δεν είναι εγγεγραμμένοι στον κλάδο και άρα δεν δικαιούνται εφάπαξ παροχής.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τις πλέον πρόσφατες αναλογιστικές μελέτες, το εφάπαξ που χορηγεί ο κλάδος του ΕΤΑΑ σε μηχανικούς και εργολήπτες ξεπερνά κατά 17,42% τις εισπραττόμενες εισφορές, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε περικοπές του βοηθήματος. Σημειώνεται πως πρόσφατο είναι το ψαλίδι 22,67% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως «πιλότος» για όλα τα Ταμεία Πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ υψηλότερο από τις εισφορές που εισπράττουν.
Προϋποθέσεις
Οι δύο βασικές προϋποθέσεις για να εκταμιευτεί το εφάπαξ είναι η συμπλήρωση 10ετούς πραγματικής ασφάλισης με πληρωμένες εισφορές στον κλάδο και η απονομή της κύριας σύνταξης από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ (κλάδος σήμερα του ΕΤΑΑ).
Ο τρόπος υπολογισμού διαφοροποιείται για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν πριν την 1η/1/1993 και όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά. Παρ' όλα αυτά, η διαφοροποίηση περιορίζεται στα χρόνια εργασίας και ασφάλισης πριν από την 1η/1/2007. Κι αυτό επειδή οι παλαιοί ασφαλισμένοι υπολογίζουν το εφάπαξ τους για τα χρόνια εργασίας μετά την 1η/1/2007 όπως και οι νέοι ασφαλισμένοι.
Πιο συγκεκριμένα οι παλαιοί ασφαλισμένοι υπολογίζουν το εφάπαξ τους ως εξής: για τα χρόνια που έχουν μέχρι 31/12/2006 πολλαπλασιάζουν κάθε έτος ασφάλισης με το ποσό 315,38 ευρώ. Για τα υπόλοιπα χρόνια, από 1/1/2007 και εφεξής ο υπολογισμός ακολουθεί τους κανόνες των νέων ασφαλισμένων.
Για τους νέους ασφαλισμένους ο υπολογισμός του εφάπαξ διαφοροποιείται ανάμεσα σε ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες λαμβάνονται υπόψη οι ασφαλιστικές κατηγορίες βάσει των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές το προηγούμενο έτος από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
Οι ανεξάρτητα απασχολούμενοι πολλαπλασιάζουν το 85% της ασφαλιστικής τους κατηγορίας, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στις 31/12 του προηγούμενου της συνταξιοδότησης έτους επί τα έτη ασφάλισης. Η υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία στην οποία εντάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων είναι αυτή τη στιγμή διαμορφωμένη στα 693,85 ευρώ (693,35*85%=589,35).
Οι μισθωτοί πολλαπλασιάζουν το 70% των συντάξιμων αποδοχών της τελευταίας 5ετίας, επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί τα έτη ασφάλισης. Συντάξιμες αποδοχές είναι ο μέσος όρος των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας, χωρίς δώρα κι επιδόματα.
Ισχύει πλαφόν 2.081 ευρώ, που είναι το τριπλάσιο της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας (693,85). Οσοι δηλαδή λαμβάνουν μισθό μεγαλύτερο από 2.081 υπολογίζουν το εφάπαξ τους με αυτόν τον μισθό.

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΕΝΑΝΤΙΑ στη διάλυση κοινωφελών Δημοσίων φορέων

Σ Υ Ν Τ Ο Ν Ι Σ Τ Ι Κ Ο
ΕΝΑΝΤΙΑ στη διάλυση κοινωφελών Δημοσίων φορέων,
στις απολύσεις-εφεδρεία και το «ενιαίο» μισθολόγιο-φτωχολόγιο
………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………….
Αθήνα 24/8/2012
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Το Συντονιστικό καλεί σε ευρεία σύσκεψη
την ΠΕΜΠΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ώρα 2.30 μ.μ.
στα γραφεία του Ο.Σ.Κ (Φαβιέρου 30 – Μετρό Μεταξουργείο)

Το Συντονιστικό καλεί σε ευρεία σύσκεψη την ΠΕΜΠΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ώρα 2.30 μμ στον ΟΣΚ, προκειμένου να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε πρόγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση του νέου κύκλου κατάργησης-συρρίκνωσης-ιδιωτικοποίησης Δημοσίων φορέων, γενικευμένων απολύσεων (είτε τις ονομάζουν προσυνταξιοδοτική εφεδρεία, είτε διαθεσιμότητα μέσω «αξιολόγησης»), δραστικών περικοπών μισθών-συντάξεων-εφάπαξ και υποβάθμισης Δημόσιας Υγείας-Πρόνοιας & Ταμείων, που επιχειρούν να προωθήσουν «δια πυρός και σιδήρου» Συγκυβέρνηση – ΤΡΌΪΚΑ-επιχειρηματικοί όμιλοι.
Πριν καλά – καλά αναλάβει η νέα συγκυβέρνηση, διαπιστώνουμε όλοι ότι οι υποσχέσεις για «μη λήψη νέων μέτρων» μετατρέπονται σε νέα εφιαλτικά μέτρα που θα ισοπεδώσουν πλήρως τη ζωή των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων. Ο μόνος δρόμος για να τους σταματήσουμε πριν οδηγήσουν εμάς και τις οικογένειές μας στην πλήρη εξαθλίωση. είναι ο συντονισμός και η κλιμάκωση των αγώνων μας, για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
  • Καμία κατάργηση–συρρίκνωση Δημόσιου κοινωφελή φορέα και υπηρεσίας. Διασφάλιση και αναβάθμιση του Δημόσιου χαρακτήρα και του έργου τους. ΌΧΙ στην παράδοση του έργου & της περιουσίας τους στους επιχειρηματικούς ομίλους. ΟΧΙ στην προμελετημένη απαξίωση και στις ιδιωτικοποιήσεις.
  • Καμία άμεση η έμμεση απόλυση εργαζόμενου. ΟΧΙ στο αντιδραστικό μέτρο της εργασιακής εφεδρείας (προσυνταξιοδοτική, διαθεσιμότητα). Να γυρίσουν ΤΩΡΑ στη δουλειά τους οι έφεδροι και απολυμένοι. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
  • Κάτω τα χέρια από τους μισθούς, τις συντάξεις, τις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα δικαιώματά μας συνολικότερα. ΟΧΙ στο μισθολόγιο - φτωχολόγιο και τις νέες περικοπές. Να πληρωθούν άμεσα οι απλήρωτοι συνάδελφοί μας
  • Να σταματήσει πια η φορολογική «καταιγίδα» εις βάρος μας.
  • Ενισχύουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους συναδέλφους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ
ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΡΙΣΗ

Μπορούμε χωρίς αφεντικά! Αυτοδιαχείριση τώρα!

Μπορούμε χωρίς αφεντικά!
Αυτοδιαχείριση τώρα!
Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στη Θεσσαλονίκη, απλήρωτοι από τον Μάιο του 2011 και σε επίσχεση εργασίας, αγωνίζονται να κάνουν πράξη ότι εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε χωρίς αφεντικά. Αγωνιζόμαστε μαζί τους στηρίζοντας την απόφασή τους να περάσει το εργοστάσιο στα χέρια των εργαζομένων, για την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου, ως λύση για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.
Ο αγώνας αυτός αφορά ολόκληρη την κοινωνία, καθώς θέτει άμεσα επί τάπητος το δρόμο της αυτοδιαχείρισης και του αμεσοδημοκρατικού εργατικού συνεταιρισμού ως απάντηση στην κρίση και στην επίθεση του κεφαλαίου και του κράτους. Ως το αναγκαίο βήμα για να πάρουμε εμείς, οι δημιουργοί του πλούτου, την παραγωγή και ολόκληρη τη ζωή μας στα χέρια μας.
Όπως δείχνουν και πολλά υπαρκτά και επιτυχημένα παραδείγματα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι ένας δρόμος ανταγωνιστικός προς τις υπάρχουσες σχέσεις εκμετάλλευσης, ανισότητας και ιεραρχίας, που δεν επιζητεί απλώς να περισώσει την προηγούμενη κατάσταση αλλά να ανοίξει παράθυρα προς μια διαφορετική οργάνωση της παραγωγής και κατανομή των προϊόντων της με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το κέρδος των λίγων.
Παράλληλα είναι ένας δρόμος που ρίχνει τα τείχη των συντεχνιακών περιχαρακώσεων και των διαιρέσεων των εργαζομένων, αφού μπορεί να κινητοποιήσει και να συνενώσει όλο το «περιττό» για το κεφάλαιο εργατικό δυναμικό, από τους νεολαίους της επισφάλειας μέχρι τους εργαζόμενους στις βιομηχανικές ζώνες, από τους ανέργους μέχρι τους μετανάστες, για την επιβίωση, τη δημιουργία και την ελευθερία μέσω μιας άλλης αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας.
Βεβαίως πρόκειται για δύσκολο δρόμο που βρίσκεται και θα βρίσκεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπος με το κεφάλαιο και το κράτος. Γι' αυτό η πλατιά κοινωνική ουσιαστική αλληλεγγύη και στήριξη είναι προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε τέτοιου εγχειρήματος, και ταυτόχρονα κάθε νίκη σε αυτόν τον αγώνα μπορεί να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την εξάπλωση και την ενδυνάμωση του παραδείγματος της αυτοδιαχείρισης.
Καλούμε τα σωματεία, τις εργατικές συλλογικότητες, τις συνελεύσεις γειτονιάς, όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους να στηρίξουν με κάθε μέσο τον δίκαιο αγώνα των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής. Να πλαισιώσουν την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και τον κοινό μας αγώνα. Να συμβάλλουμε όλοι μας στη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης του πολύμορφου αγώνα και της ίδιας της αυτοδιαχειριζόμενης λειτουργίας του εργοστασίου.
Το ζήτημα έχει τεθεί: Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς!
Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης (Αθήνας)
στον αγώνα των εργαζομένων στη Βιομηχανική Μεταλλευτική

Χαλκιδική - Κιλκίς επι τω... έργω η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ

Αναδημοσιεύουμε από το Μέτωπο, κείμενο της συναδέλφου και μέλους της συσπείρωσης Βαγγελιώς Σωτηροπούλου
217993 394440760623107_1593625155_n 1

Εκτός από την Χαλκιδική, η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ ετοιμάζεται να «ξεκοιλιάσει» με ορυχεία και το νομό Κιλκίς – Συλλαλητήριο οργανώνει η τοπική κοινωνία
Στις 31/7/2012 μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας Νομού Κιλκίς, δόθηκε η άδεια στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ συμφερόντων Μπόμπολα να ξεκινήσει το καταστροφικό της έργο : 91.000 στρέμματα γόνιμης γης, βοσκοτόπων και δάσους προορίζονται να μετατραπούν σε ορύγματα, “λίμνες” απόθεσης τοξικών αποβλήτων και κρατήρες εξόρυξης ! 

Στις 23/7/2012 οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του νομού Κιλκίς, εκπρόσωποι του Μετώπου Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια και Πάικο μαζί με τους επιστημονικούς συνεργάτες τους, επισκέφτηκαν τον υφυπουργό ΠΕΚΑ  Παπαγεωργίου. Του μετέφεραν την πλήρη αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στα σχέδια του υπουργείου για δημιουργία μεταλλείων χρυσού – χαλκού. Μεταξύ άλλων τόνισαν ότι στην περιοχή Κρουσίων υπάρχει ουράνιο, όπως τεκμηριώνεται από μελέτες και μετρήσεις του ΙΓΜΕ και αντίστοιχων υπηρεσιών άλλων κρατών.

Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμα μεγαλύτερους τους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων των 12 χωριών που βρίσκονται μέσα στη μεταλλευτική ζώνη, εφόσον εκτός από τον τοξικό κίνδυνο, υπάρχει και κίνδυνος από ραδιενέργεια. Ο κ. Παπαγεωργίου τους υποσχέθηκε ότι «θα λάβει σοβαρά υπόψη του αυτές τις ενστάσεις», αλλά μια βδομάδα μετά έβαλε φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του στην απόφαση παραχώρησης. 

Όπως έχουμε αναφερθεί κι άλλες φορές από στην ιστοσελίδα μας, οι σχεδιαζόμενες επενδυτικές δραστηριότητες στον τομέα της εξόρυξης μεταλλευμάτων στη Χαλκιδική, στο Κιλκίς, στον Έβρο όχι μόνον δεν πρόκειται να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας και της ύφεσης, αντιθέτως σπρώχνουν την χώρα μας ακόμα πιο χαμηλά στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΗΕ*  «χώρες οι οποίες εξάγουν πρώτες ύλες, όπως μεταλλεύματα, αναπτύσσονται με χαμηλότερους ρυθμούς και αποκλίνουν από τις αναπτυγμένες οικονομίες». Οι χώρες αυτές δημιουργούν άθλιες, ανθυγιεινές και προσωρινές θέσεις εργασίας στο εσωτερικό, καταστρέφουν τη φύση και τη ζωή των ανθρώπων τους και στέλνουν τον πλούτο στο εξωτερικό. Η πρόσφατη μαζική δολοφονία εργατών του ορυχείου πλατίνας στη Ν. Αφρική είναι ένα δείγμα του είδους των «θέσεων εργασίας» που δημιουργούν αυτού του τύπου οι επενδύσεις. 

Και πως θα καλύπτουμε τις ανάγκες της κοινωνίας σε μέταλλα ; Υπάρχουν άλλοι τρόποι που να μην προϋποθέτουν την καταστροφή ανθρώπων και φύσης ; Ναι υπάρxουν.
Αν αφήσουμε στην άκρη τον χρυσό που χρησιμεύει κυρίως στην ικανοποίηση της ματαιοδοξίας και το θησαυρισμό των πλουσίων, ένα μέρος από τα μέταλλα που υπάρχουν στα υπόλοιπα χρήσιμα αγαθά, δεν χρειάζεται να τα ψάχνουμε στα έγκατα της γης, μπορούμε να τα ανακτήσουμε από τα απορρίμματα.
Για παράδειγμα στην Ελλάδα μόνον στα αστικά απόβλητα, απορρίπτονται κάθε χρόνο περίπου 250.000 τόνοι χρήσιμων μετάλλων. Δεν θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της ανάκτησης και επεξεργασίας μετάλλων από τα απορρίμματα; Φυσικά και θα μπορούσαν ! Οι θέσεις εργασίες στην ανάκτηση – επεξεργασία μετάλλων δεν θα ήταν «μιας χρήσης», αλλά βιώσιμες σε βάθος χρόνου αφού θα στηρίζονταν σε διαρκώς ανανεούμενες πρώτες ύλες. Απαραίτητες προϋποθέσεις : Να εφαρμόσουν οι Δήμοι πραγματικά και όχι μαϊμού προγράμματα Διαλογής Απορριμμάτων στην Πηγή. Να αναπτύξουν  τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων και να μην παραδώσουν τα απορρίμματα στους «εθνικούς εργολάβους» που θα τα θάψουν ή θα τα κάψουν στις πανάκριβες φαραωνικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευάσουν μέσω των ΣΔΙΤ, όπως προβλέπουν άπαντες οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί.

Οι «άλλου τύπου» επενδύσεις ιδιαίτερα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης μπορούν να γίνουν μόνον από «άλλου τύπου» επενδυτές :   Όχι από την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά από το κράτος, τους Δήμους την κοινωνία !
*(UN, World Economic and Social Survey, 2006)  
Περισσότερες πληροφορίες για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και τα κινήματα :

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Kάλεσμα για μια εναλλακτική σύνοδο κορυφής

Το πρόσωπο της Ευρώπης αλλάζει...Πολιτικές λιτότητας προωθούνται απο κοινού οδηγώντας σε εκτεταμένη ύφεση...
...Λέμε "Φτάνει πιά". Δεν μπορούμε πλέον  να αποδεχτουμε αυτές τις πολιτικές..."
(Αποσπάσματα από Κάλεσμα ευρωπαϊκών οργανώσεων, κοινωνικών δικτύων, συνδικάτων, προσωπικοτήτων που προγραμματίζουν μια εναλλακτική Σύνοδο Κορυφής το Νοέμβριο στην Φλωρεντία)

Kάλεσμα για μια εναλλακτική σύνοδο κορυφής

Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μια σημαντικής ιστορικής καμπής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευρωπαίοι ηγέτες, ιδίως εκείνοι της Επιτροπής, του Συμβουλίου ECOFIN και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επωφελούνται από την τρέχουσα κρίση για να επιβάλουν μια νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων ενάντια στο ιδανικό μιας δημοκρατικής, κοινωνικής και οικολογικής Ευρώπης.
Το πρόσωπο της Ευρώπης αλλάζει με ολέθριες συνέπειες για τους πολίτες και για το μέλλον του ίδιου του ευρωπαϊκού σχεδίου. Η «σιωπηλή επανάσταση» - όπως ο ίδιος ο κ. Μπαρόζο την αποκαλεί - πραγματοποιείται μέσω ενός άνευ προηγουμένου ακτιβισμού σε νομικό-θεσμικό επίπεδο: πολλαπλασιασμός των κανόνων σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και μισθών, θέσπιση όλο και περιοριστικότερων ορίων από τέτοιους κανόνες, επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων και αυξανόμενη αυτοματοποίηση της εφαρμογή τους, υποχρεωτική εισαγωγή αυτών των κανόνων στο βασικό επίπεδο της ευρωπαϊκής αλλά και εθνικής νομοθεσίας (Συνθήκες, Συντάγματα, ...). Η «σιωπηλή επανάσταση» πραγματοποιείται επίσης με την ενίσχυση της εξουσίας της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το Συμβουλιού ECOFIN. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - όπως αναγνωρίζεται τον ίδιο το νέο του πρόεδρο - αναλαμβάνει στην καλύτερη περίπτωση να βάλει απλά μια σφραγίδα στα μέτρα που έχουν ήδη προαποφασιστεί από τους αρχηγούς κρατών. Η Συνθήκη για τη "σταθερότητα, τον συντονισμό και τη διακυβέρνηση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης" που απορρέει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 30ης Ιανουαρίου 2012, σκληραίνει τα μέτρα λιτότητας, παρόλο που η παρούσα κρίση, συγκρίσιμη με εκείνη της δεκαετίας του 1930, και συνοδευόμενη από μια άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική κρίση, απαιτεί αντιθέτως τη διατήρηση θέσεων εργασίας και δημόσιες επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει την άποψή της στα κράτη πάνω σε κεντρικά προνόμια της δημοκρατικής ζωής μιας κοινωνίας, όπως στα θέματα του προϋπολογισμού, εάν θεωρεί ότι οι πολιτικές του κράτους δεν συνάδουν με τις απόψεις τις δικές της ή του ECOFIN.

Μπροστά στη νέα επιδρομή της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού


συσπειρωση αριστερων μηχανικων


Μπροστά στη νέα επιδρομή της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού
Όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο (τουλάχιστον σε όσους έχουν ακόμα το μυαλό τους στη θέση του και δε ζουν στην εικονική πραγματικότητα των media), η συγκυβέρνηση των πρόθυμων ετοιμάζεται γοργά για το νέο γύρο επιδρομής σε όσα δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει από τις προηγούμενες. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, το βαρέλι δεν έχει πάτο, όσο τους αφήνουμε θα ρημάξουν τα πάντα. Όσο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να μασάνε τα παραμύθια περί «ανάπτυξης», «επαναδιαπραγμάτευσης», «μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας», αυτοί θα προχωρούν ανενόχλητοι στο ξεπούλημα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, στη διαμόρφωση του "λευκού κινέζου" εργαζόμενου, με εμάς ως πρώτο δείγμα του.

Το μεγάλο κόλπο της αξιολόγησης και οι προσυνταξιοδοτικές απολύσεις
Είναι γνωστή η μνημονιακή δέσμευση για μείωση κατά 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015. Οι χιλιάδες αυτές απομακρύνσεις (σε ένα σύνολο 450.000 εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση, μια και οι ένστολοι εξαιρούνται), πρακτικά ένας στους τρεις εργαζομένους, προφανώς δε θα έρθουν με συνήθεις συνταξιοδοτήσεις. Απαιτούν δεκάδες χιλιάδες απολύσεων και μόνος τρόπος για να επιβληθούν είναι η χρήση μιας διαδικασίας «νομιμοποίησης» τους όπως η αξιολόγηση. Η αξιολόγηση έρχεται για να διχάσει και να διασπάσει τους εργαζόμενους ώστε να μη μπορέσουν να αντιδράσουν ενωτικά. Μόνιμοι εναντίον αορίστου, παλιοί εναντίον νέων, με ΑΣΕΠ ή χωρίς, με «προσόντα» ή άνευ, «άξιοι» και «ανάξιοι». Για να μη σχολιάσουμε τις αστειότητες περί τεστ πολλαπλών επιλογών να ρωτήσουμε ρητορικά: αν κριθούμε ως «ανάξιοι» και απολυθούμε θα καταργηθούν και όλες οι «ανάξιες» διοικητικές πράξεις και αποφάσεις που θα έχουμε πάρει ως τώρα? Άλλο ένα βήμα στη διαμόρφωση του δουλικού δημοσίου υπαλλήλου που τόσο έχουν ανάγκη για να στηρίζει τις άθλιες πολιτικές τους. Πιθανότερα θύματα προς σφαγή, όπως έδειξε και το πρόσφατο παρελθόν, οι συνάδελφοι που είναι κοντά στη σύνταξη, καθώς οι πρόθυμοι της ΔΗΜΑΡ, «αντιδρούν» στις απευθείας απολύσεις.

Η οριστική κατάργηση των υπολοίπων από τα δώρα
Τα υπόλοιπα των επιδομάτων χριστουγέννων, πάσχα και αδείας που έχουν περισσέψει (δηλαδή 1000 € μεικτά αντί 13ου και 14ου μισθού) είναι σίγουρο ότι καταργούνται πλήρως. Μια κίνηση τεράστιας κοινωνικής αδικίας δεδομένου ότι πλήττει περισσότερο αυτούς με χαμηλές αποδοχές (ο νεοδιόριστος υπάλληλος χάνει έτσι πάνω από το 10% των ετήσιων αποδοχών του) αλλά και με τεράστιο πολιτικό συμβολισμό. Η πλήρης κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο (και σχεδόν σίγουρα και των αντίστοιχων συντάξεων) ανοίγει το δρόμο για την πλήρη κατάργησή τους τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στις υπόλοιπες συντάξεις. Όλοι θυμόμαστε τους «πανυγηρισμούς» των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι «διέσωσαν» τα δώρα (για να περικόψουν βέβαια τελικά ακόμα παραπάνω τους κατώτατους μισθούς κατά 22%). Τώρα αφού περιέκοψαν τους μισθούς, θα καταργήσουν και τα δώρα σε όλους (μισθούς και συντάξεις). Εδώ είμαστε και περιμένετε το επόμενο πακέτο μέτρων να το δούμε. Επίσης κανείς μη θεωρεί δεδομένες τις υπόλοιπες αποδοχές αφού το κράτος απλούστατα αναπροσαρμόζοντας το βασικό μισθό του δημοσίου (επί του οποίου υπολογίζονται οι μισθοί ανά βαθμό και κατηγορία) μπορεί να οδηγήσει σε νέα μεγάλη μείωση. Ότι υπόλοιπο μισθού απομείνει θα είναι φυσικά μετά στο έλεος των απανωτών φορολογικών χαρατσιών.

Κλείσιμο και Αναδιοργάνωση Οργανισμών
Επόμενο δεδομένο, η μνημονιακή δέσμευση για κλείσιμο εκατοντάδων οργανισμών και φορέων του δημοσίου και η αναδιοργάνωση των υπολοίπων, ώστε να μειωθούν οι οργανικές τους μονάδες κατά τουλάχιστον 30%. Το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση οργανισμών, υπήρχε έτοιμο προεκλογικά και αποσύρθηκε προσωρινά αλλά θα επανέλθει σύντομα βελτιωμένο (απλά θα πρέπει να βολέψει πλέον και τους συνεταίρους της ΔΗΜΑΡ καθώς και να αναπροσαρμόσει τη σχέση μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ). Το κλείσιμο του ΟΕΚ και του ΟΕΕ και η άγνωστη ακόμα μοίρα των υπαλλήλων του, δείχνει τι περιμένει τους υπαλλήλους, αλλά και το πού στοχεύει η κίνηση αυτή. Στην εξαφάνιση όποιου κοινωνικού κράτους και κοινωνικών παροχών υπήρχαν.

Κλοπή Συντάξεων
Όσον αφορά το ασφαλιστικό των μηχανικών τα πράγματα επιδεινώνονται τραγικά. Πρώτον και σημαντικότερο, η περικοπή της δεύτερης σύνταξης κατά 35% τουλάχιστον. Θυμίζουμε ότι όλοι οι μηχανικοί έχουν δύο κύριες συντάξεις (ΚΣ ΤΣΜΕΔΕ και Ειδική Προσαύξηση ή ΚΣ ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο). Και για τις δύο αυτές συντάξεις έχουν καταβληθεί εισφορές επί τουλάχιστον 35 έτη και τώρα έρχονται οι ληστές να τις περικόψουν δραστικά. Αν συνυπολογιστούν και οι γενικές περικοπές (που θα ισχύσουν για όλες τις συντάξεις), οι συνταξιούχοι συνάδελφοι (και όλοι μας αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο) θα χάσουν πάνω από 600 € το μήνα. Ακολουθούν από κοντά οι περικοπές σε επικουρικά (ΤΕΑΔΥ ή επικουρικό ΤΣΜΕΔΕ) και σε εφάπαξ (Δημοσίου ή ΤΣΜΕΔΕ) πάνω από 20%. Να δούμε τώρα τι θα λένε οι φωστήρες του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ που με τη συναίνεση τους στον άθλιο Ν.3518/06 αύξησαν υπέρογκα τις εισφορές μας για να πηγαίνουν σήμερα υπέρ τοκογλύφων (μιας και θα πληρώνουμε μια ζωή εισφορές για μια σύνταξη που με νόμο θα είναι πετσοκομμένη).

Να ξαναπιάσουμε το νήμα των περσινών αγώνων

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ποιος σκότωσε τον Βάλτερ Μπένγιαμιν; – ο αντιφασισμός σαν ιδεολογία του εθνικού κορμού και ο αντιφασισμός ως ιστορικός υλισμός


Αναδημοσίευση από το τεύχος Ιουλίου Νο32 2012 του περιοδικού antifa _ πόλεμος ενάντια στο φόβο

“Η παράδοση των καταπιεσμένων μας διδάσκει ότι η “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” που ζούμε τώρα δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Πρέπει να κατορθώσουμε να συλλάβουμε την ιστορία έχοντα αυτή την επίγνωση. Τότε θα διαπιστώσουμε καθαρά ότι η αποστολής μας είναι να δημιουργήσουμε μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έτσι θα βελτιωθεί η θέση μας στον αγώνα κατά του φασισμού. Ένα λόγος που ο φασισμός έχει μια ευκαιρία είναι γιατί, στο όνομα της προόδου, αντιμετωπίζεται από τους αντιπάλους του σαν ιστορικό μέτρο. Η έκπληξη για το πως τα πράγματα που ζούμε είναι “ακόμα” και στον εικοστό αιώνα δυνατά, δεν είναι φιλοσοφική. Δεν είναι η απαρχή μιας γνώσης – εκτός κι αν πρόκειται για τη γνώση πως η αντίληψη της ιστορίας από την οποία κατάγεται δεν ευσταθεί.”

Βάλτερ Μπένγιαμιν, Θέσεις για τη φιλοσοφία της ιστορίας.

Η εκλογική άνοδος της Χρυσής Αυγής έκανε πολλούς να πέσουν απ’τα σύννεφα. Ωστόσο, οι 425.000 ψήφοι που συγκέντρωσε το εν λόγω κόμμα, κατέρριψαν με κατηγορηματικό τρόπο ένα από τα βασικά κλισέ που η ελληνική κοινωνία(με προεξέχουσα την αριστερά της) είχε κατασκευάσει και συντηρήσει με επιμέλεια τα τελευταία χρόνια 20 χρόνια. πως, δηλαδή, “οι έλληνες δεν είναι ρατσιστές” και πως όσοι από αυτούς είναι, “το έπαθαν” επειδή είναι “παραπλανημένοι”. Φυσικά δεν εννοούμε πως ρατσιστές είναι μόνο όσοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, οι αντιδράσεις που προηγήθηκαν του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και όσες ακολούθησαν αυτού, έχουν σημασία. ήδη από τον πρώτο γύρο, η πεισματική υπεράσπιση της θέσης πως “ο κόσμος δεν ξέρει τι είναι η Χρυσή Αυγή και άμα την ξεμπροστιάσουμε ως ναζιστική, θα της γυρίσει την πλάτη” πήρε και έδωσε. Χωρίς υπερβολή θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως το τελευταίο τρίμηνο, η άποψη αυτή τοποθετήθηκε ισότιμα, δίπλα σε όλους τους “ακλόνητους” αφορισμούς του εγχώριου ξερολισμού (αγκαζαρισμένη με την τεράστια -όσο και ύποπτη- προβολή που έτυχαν οι ναζί και η ακροδεξιά αυτοδικία από τα μμε). Υπήρξε το σημείο αναφορά του εθνικού δημόσιου λόγου όχι μόνο για την αριστερά αλλά ακόμα και για κομμάτια της ακροδεξιάς (βλέπε ΛΑΟΣ), η αμηχανία και ο ατσούμπαλος οπορτουνισμός της οποίας, την ανάγκασε να στραφεί στην υιοθέτηση του ξενερωμένου “αντιφασισμού” (πρώτος διδάξας του οποίου είναι φυσικά η ίδια η αριστερά). Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Καταρχήν ο αντιφασισμός δεν είναι ιδεολογία. Ιδεολογία σημαίνει ψευδής συνείδηση και ο αντιφασισμός που πιστεύει πως μπορεί να είναι αποτελεσματικός υπάρχοντας απλά σαν υπενθύμιση της βίας, του παρελθόντος και κλείνοντας τα μάτια στην ιστορική κίνηση, δεν μπορεί παρά να ξεπέσει στο επίπεδο της φιλολογίας. κατά αυτό το τρόπο ο αντιφασισμός σαν ιδεολογία του εθνικού κορμού έχει συγκροτηθεί στην ελλάδα γύρω από ένα πλήθος αφόρητων κοινοτοπιών. Πως, δηλαδή ο φασισμός και ο ναζισμός πρέπει να γίνονται αντιληπτοί ως αναβίωση των αντίστοιχων πολιτικών ρευμάτων που “αιματοκύλισαν τον πλανήτη το ’40″. Πως για αυτό ακριβώς το λόγο, ο φασισμός δεν μπορεί να πάρει άλλες μορφές, να απορρίψει στοιχεία του παρελθόντος και να εκσυγχρονίσει τα περιεχόμενα του. Πως ο φασισμός δεν αποτελεί την καπιταλιστική διέξοδο από την κρίση αλλά υπήρξε μια στιγμή εξαίρεσης, η οποία δεν μπορεί να επαναληφθεί. Πως ο φασισμός δεν είναι οι οργανωμένες από το κράτος δυνάμεις της αντεπανάστασης ενάντια στην εργατική τάξη, αλλά το αποτέλεσμα της μεγαλομανίας και της παράνοιας μιας χούφτας διεστραμμένων πολιτικών που στρέφονται γενικά κατά της δημοκρατίας. Πως οι έλληνες δεν θα συγχωρήσουν ποτέ τους ναζί γιατί καταλάβανε την πατρίδα τους, καίγανε τα χωριά τους και αφήνανε τον κόσμο να πεθάνει από την πείνα.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι έτσι. Υπάρχει στην ανθρώπινη ιστορία μια σταθερά, ένας μεθοδολογικός τρόπος αντίληψης του κόσμου, που (είτε το παραδέχονται είτε όχι) ακολουθούν και οι πολέμιοι τους: ο ιστορικός υλισμός. Ο ιστορικός υλισμός υποστηρίζει πως δεν είναι η “συνείδηση” των ανθρώπων που καθορίζει τις συνθήκες της ύπαρξης τους αλλά οι συνθήκες της ύπαρξης που καθορίζουν τη συνείδηση. Ωστόσο στην ελλάδα του 2012 σημειώθηκε το εξής ιδεολογικό “παράδοξο”. Η εγχώρια αριστερά που υποτίθεται πως υπερασπίζεται τον ιστορικό υλισμό λειτούργησε έξω από τα μεθοδολογικά του δεδομένα. Θεώρησε, για παράδειγμα, πως οι υπό προλεταριοποίηση μικρό/μεσοαστοί που τα τελευταία 30 χρόνια τρωγοπίνανε χάρη (και) στην τσάμπα εργασία των μεταναστών, θα γυρίσουν την πλάτη στην Χρυσή Αυγή αν τεθεί υπόψιν τους πως η συγκεκριμένη οργάνωση αποτελεί τον ιδεολογικό συνεχιστή του Χίτλερ. Τη ίδια στιγμή, η Χρυσή Αυγή και το κομμάτι του βαθέος κράτους που την υποστηρίζει, ακολούθησαν την μεθοδολογία του ιστορικού υλισμού: διαβάζοντας σωστά τη σύγχρονη κοινωνική κίνηση επένδυσαν στις επιθυμίες των μικρο/μεσοαστών και συσπείρωσαν μισό εκατομμύριο έλληνες ρατσιστές. παράξενα πράγματα θα πει κανείς. Όχι και τόσο όμως.

Ο αντιφασισμός είναι υπόθεση της εργατικής τάξης που έχει συνείδηση του εαυτού της. Ο αντιφασισμός δεν γίνεται με επικλήσεις και ξεμπροστιάσματα. Η αποδοχή του αταξικού ιδεολογικού αντιφασισμού, του αντιφασισμού που αγνοεί επιδεικτικά και από πρόθεση την εργαλειακότητα του αντιμεταναστευτικού ρατσισμού για τον σύγχρονο καπιταλισμό, που θεωρεί ότι μπορεί να μιλά για “πρόβλημα εγκληματικότητας” χωρίς αυτό να αποτελεί παράλληλα έκκληση για αστυνομική μεσολάβηση, του αντιφασισμού που δεν αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως την αιχμή της ταξικής οργάνωσης αλλά ως ένα ένα κράμα ανθρωπισμού, πολιτικής σπέκουλας και αποτροπιασμού για τις “θηριωδίες του παρελθόντος” θα καταλήγει να αναπαράγει τα ίδια κλισέ με τους ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ και της κεντροδεξιάς πτέρυγας της νέας δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή ελάχιστοι είναι αυτοί που δείχνουν να προβληματίζονται από την ταύτιση της ρητορικής και των τακτικών τους με το κρατικό “αντιναζί”, ακόμα και μετά την διατήρηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στον δεύτερο εκλογικό γύρο. Δεν είναι να εκπλήσσεται κανείς. Αν υπάρχουν πολιτικοί χώροι που δέχονται να συμβιώνουν μα τους φασίστες στο “αγανακτισμένο” σύνταγμα, που θεωρούν ότι η ρατσιστική κοινωνία είναι παραπλανημένη, που αδυνατούν να αναγνωρίσουν οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική σύνθεση της εγχώριας εργατικής τάξης από το ’40 και μετά, που βλέπουν “λαϊκές αντιστάσεις” εκεί που θα έπρεπε να βλέπουν απεγνωσμένα συντεχνιακά γραπώματα, τότε είναι λογικό και να πιστεύουν πως η σβάστικα και η σύνδεση της με τη Χρυσή Αυγή είναι ικανή να σοκάρει και να αλλάξει τα μυαλά του κάθε τελειωμένου πογκρομάκια.

Υ.Γ Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν ήταν γερμανός φιλόσοφος, μαρξιστής και ιστορικός υλιστής. Έζησε στην εποχή του original φασισμού και των πρώτων χρόνων του Β’ Π.Π, έχοντας την διαύγεια να τον αντιληφθεί ως αυτό που πραγματικά ήταν: η βίαιη διέξοδος του κεφαλαίου από την κρίση. Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν ήταν επίσης Εβραίος. Η διπλή αυτή ιδιότητα του, τον οδήγησε να εγκαταλείψει τη Γερμανία λίγο μετά τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ. Η φήμες λένε πως αυτοκτόνησε το Σεπτέμβρη του 1940 κάπου στα Πυρηναία για να μην πέσει στα χέρια των ναζί. Οι “Θέσεις για την φιλοσοφία της ιστορίας” κυκλοφόρησαν δύο χρόνια αργότερα.

Κάτω τα χέρια από τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 27/08 στις 18:00 στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42).

Τους τελευταίους μήνες, η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κ. Καμίνη, έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια να πάρει τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης από τα χέρια των κατοίκων, προφασιζόμενη μια κενή λόγου απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία δεν περιγράφει καν τους στόχους και τις επιδιώξεις για το συγκεκριμένο χώρο. Αποκορύφωμα αυτού του συντονισμένου σχεδίου αποτέλεσε η επέμβαση των ΜΑΤ τα ξημερώματα του Σαββάτου 18 Αυγούστου, που με εντολή του Δήμαρχου Αθήνας Καμίνη, επιχείρησαν να θέσουν τέλος στη λειτουργία  της αυτοδιαχειριζόμενης  Δημοτικής Αγοράς της  Κυψέλης, βάζοντας λουκέτο και απαγορεύοντας την είσοδο σε αυτή των  βιοκαλλιεργητών στην προγραμματισμένη βδομαδιάτικη Λαϊκή Αγορά των προϊόντων τους.
Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, λειτουργεί με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής ως ανοιχτός αυτοδιαχειριζόμενος και αντιεμπορικός χώρος. Αποτελεί μια πραγματική κυψέλη επικοινωνίας για τη γειτονιά μας. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο άμεσης δημοκρατίας, αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης, ένας ελεύθερος χώρος έκφρασης, ζύμωσης και σύνθεσης των απόψεων εργαζομένων και κατοίκων, καθώς και αντίδρασής τους στις ανελέητες οικονομικές επιθέσεις, που δέχονται τα τελευταία χρόνια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.
Στα σχεδόν 6 χρονιά λειτουργίας της έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 600 πολιτιστικές εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα και συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, συλλογικές κουζίνες, εκδηλώσεις δημόσιων σχολείων, χαριστικό παζάρι κ.τ.λ.) και πολλές επίκαιρες θεματικές συζητήσεις. [Αλήθεια στα δημοτικά πολιτιστικά κέντρα πόσες έχουν γίνει;] Τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της απογράφης, εβδομαδιαίο σεμινάριο για την επαρκή κατάρτιση των απογραφέων του 6ου διαμερίσματος. Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης λειτουργεί, επίσης, ως χώρος συνέλευσης εργαζομένων και τοπικών κινήσεων, φιλοξενώντας, μεταξύ άλλων, λαϊκές συνελεύσεις, συνελεύσεις ενάντια στα χαράτσια, συνελεύσεις εργαζομένων και ανέργων κτλ. Κάθε Τρίτη πραγματοποιούνται παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων και κάθε Τέταρτη προβάλλονται κινηματογραφικές ταινίες. Σε καθημερινή βάση γίνονται μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες και λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη. Τέλος, κάθε Σάββατο γίνεται αγορά βιοκαλλιεργητών.
Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι μια δημοτική αρχή που διαλύει κάθε κοινωνική δομή θέλει να αξιοποιήσει τη Δημοτική Αγορά για την υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής και υπέρ των πολιτών. Η κίνηση αυτή λοιπόν δεν είναι τυχαία, αλλά ενορχηστρώνεται από την συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και το δήμαρχο Καμίνη, σε αγαστή συνεργασία με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις της κυβερνητικής συμμαχίας και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, ενάντια σε κάθε ελεύθερο χώρο διακίνησης ιδεών και αντίστασης στις κυρίαρχες πολιτικές, συνεχίζοντας τον εξοντωτικό πόλεμο ενάντια στα εργατικά και λαϊκά στρώματα. Άλλωστε, μιλάμε για την ίδια δημοτική αρχή, η οποία διαλύει τις δημοτικές δομές πρόνοιας, κλείνει δημόσια ιατρεία, σχολεία και νηπιαγωγεία, απολύει συμβασιούχους, κόβει το νερό στους ελάχιστους χώρους πρασίνου (βλέπε πάρκο Κύπρου & Πατησίων), συμπεριφέρεται στους αστέγους σαν της γης τους κολασμένους, στηρίζει τα πογκρόμ της αστυνομίας ενάντια στους κατατρεγμένους μετανάστες και θέλει να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις.
Η συνέλευση της Ανοικτής Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης καταγγέλλει την επέμβαση των ΜΑΤ και τις μεθοδευμένες πρακτικές ενάντια τόσο στο ζωντανό κύτταρο της αγοράς, όσο και σε κάθε άλλο ελεύθερο χώρο. Καλούμε τους εργαζομένους, την αγωνιζόμενη νεολαία, τους κατοίκους της γειτονιάς, τις τοπικές λαϊκές συνελεύσεις, τα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και καταλήψεις, τους πολιτικούς φορείς, που δραστηριοποιούνται στην γειτονιά μας, τις δημοτικές αντιμνημονιακές παρατάξεις καθώς και κάθε ελεύθερο σκεπτόμενο άνθρωπο σε στήριξη και αλληλεγγύη της ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ.
Η καταστολή και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν…Κάτω τα χέρια από τους ελευθέρους χώρους…

ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ…ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ…

Συνέλευση της Ανοιχτής Κατάληψης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης

Έρχεται αναδρομικά η εξοντωτική αύξηση των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ

Όπως είχαμε προβλέψει σε προηγούμενη ανάρτηση, λίγο μετά τις εκλογές ήρθε και η απόφαση του ΕΤΑΑ για υλοποίηση των εξοντωτικών αυξήσεων στο ΤΣΜΕΔΕ. Αναρτούμε σχετικό δημοσίευμα της Ημερησίας, όπου φαίνεται ότι οι αυξήσεις αυτές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες από αυτές που εχουμε περιγράψει μια και θα αφορούν και στην Ειδική Προσαύξηση. Και όλα αυτά τη στιγμή που ήδη η πλειοψηφία των συναδέλφων αδυνατεί να πληρώσει εισφορές και τη στιγμή που ετοιμάζονται να ληστέψουν τις συντάξεις (ειδικά στους μηχανικούς η κλοπή αυτή θα ξεπερνά τα 500 € το μήνα). Τα σημειώματα του 2ου εξαμήνου του 2012 τα έστειλαν ήδη με τις παλιές εισφορές. Συνάδελφοι αν δεν ξεκουνήσουμε να τους ανατρέψουμε θα μας ριμάξουνε οριστικά.

Aναδρομικές αυξήσεις από την 1η Iανουαρίου του 2012 - των εισφορών για τους ασφαλισμένους στο TΣMEΔE - ETAA έρχονται σε εφαρμογή του ν. 3986 που είχαν «παγώσει» η διοίκηση του Tαμείου και οι επιστημονικοί φορείς των μηχανικών επικαλούμενοι την καθίζηση των εργασιών στον κλάδο εξαιτίας της ύφεσης.
Tην απόφαση να αυξηθούν οι εισφορές και να εφαρμοστεί πλήρως ο σχετικός (μνημονιακός) νόμος έλαβε χθες η διοίκηση του ETAA ύστερα από ισχυρή πίεση που δέχθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας. Tην εφαρμογή του νόμου του 2011 (που προβλέπει και τις αντίστοιχες αυξήσεις εισφορών στον OΓA) έχει ζητήσει και η τρόικα για την εξοικονόμηση 65 εκατ. ευρώ στο Tαμείο των μηχανικών.
Oι αυξήσεις έχουν ως δικαιολογητική βάση «την ανάγκη ενίσχυσης της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών και παροχών» και κύκλοι του ETAA τόνιζαν χθες πως η αναδρομική παρακράτηση των αυξήσεων θα «κλειδώσει» μέσα στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου λαμβάνοντας υπόψη «τα όρια αντοχής των ασφαλισμένων και την πτώση του εισοδήματός τους εξαιτίας της ύφεσης».
Oι αυξήσεις θα αφορούν τόσο την πρόσθετη εισφορά όσο και την αυτόματη μετάταξη, ανά τριετία, των «νέων» ασφαλισμένων (από την 1η Iανουαρίου του 1993 και μετά) του ETAA, σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία (κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης υποχρεωτικής μετάταξης και αύξησης των εισφορών στον OΓA). Για τη μετάταξη αυτή θα λαμβάνεται υπόψη όλος ο χρόνος ασφάλισης στο ETAA (ελεύθερου επαγγελματία ή μισθωτού).
Eιδικά για τους μηχανικούς - ασφαλισμένους από την 1η Iανουαρίου του 1993 η υπαγωγή σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία ανά τριετία, θα αφορά και την Eιδική Προσαύξηση.

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Μεταλλεία Χαλκιδικής: Σύντομη ιστορία ενός αντάρτικου




Μια μικρή ταινία, από την ομάδα του μηνιαίου περιοδικού UNFOLLOW, για τον αγώνα των κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία και την σκληρή αστυνομική καταστολή με την οποία το ελληνικό κράτος προστατεύει τα συμφέροντα των ιδιωτικών μεταλλευτικών εταιρειών

Προσφυγή στο ΣτΕ για τις φάστ τρακ επενδύσεις από το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των ΒΑΠΕ

Απόσπασμα Δελτίου Τύπου από το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα ενάντια στις Βιομηχανικές ΑΠΕ
 
Όταν, το 2009, κατατέθηκε η πρώτη πρόταση σύνδεσης -με υποθαλάσιο καλώδιο- της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος παραγόμενου από γιγάντιες ανεμογεννήτριες σε όλο το νησί, μάλλον σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας έμοιαζε και όχι ως προμήνυμα του ενεργειακού εφιάλτη που ζει πλέον το νησί.
Οι προτάσεις αυτές στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν, έτσι ώστε σήμερα 6 εταιρείες να περιμένουν την αδειοδότηση τους με προϋπόθεση να διοχετεύσουν την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν εκτός Κρήτης με υποβρύχιο καλώδιο.
Δύο από τις εταιρείες αυτές, προηγούνται χρονικά και έχουν πάρει ήδη άδειες παραγωγής, η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» και η «ELICA GROUP».

Οι δύο αυτές εταιρείες, για να εξασφαλίσουν και να επισπεύσουν την αδειοδότησή τους, ζήτησαν και πέτυχαν την υπαγωγή τους στον αντισυνταγματικό νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Ν. 3894/2010 ΦΕΚ Α΄ 204/02.12.2010), γνωστό ως "Φαστ Τρακ", παραμονές εκλογών, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, «κατόπιν ενεργειών» του σημερινού υπουργού οικονομικών.
Το ίδιο έκανε και πέτυχε και μια τρίτη εταιρεία, η  «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.», για να εγκαταστήσει στη Σητεία, ένα ηλιοθερμικό σταθμό, μια τεράστια βιομηχανική μονάδα σαν αυτές που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στη Σαχάρα.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα σχέδια:
1. «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077 MW, (359 ανεμογεννήτριες) στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»,
2. «Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10 MW, (437 ανεμογεννήτριες) στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου», κυριότητας του Ομίλου «ELICA GROUP» και
3. «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως», κυριότητας της «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.».
Οι ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΤΕΡΝΑ θα είναι των 3 MW και της ELICA των 2,3 MW έκαστη, με διάμετρο ρότορα τα 90 και 71 μέτρα αντίστοιχα. Για να εγκατασταθούν, θα χρειαστεί να ανοιχτούν πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων - λεωφόρων για την πρόσβαση σε απάτητους παρθένους τόπους και τη μεταφορά του εξοπλισμού, τόννοι μπετόν για τη θεμελίωσή τους και πολλά χιλόμετρα νέων δικτύων για τη σύνδεσή τους. Για την εγκατάσταση του ηλιοθερμικού σταθμού απαιτούνται περίπου 3.000 στρέμματα, σε περιοχή που ορίζεται ως «ήπιας τουριστικής ανάπτυξης» από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, νοτιοδυτικά του Παλαίκαστρου. Ο τόπος εγκατάστασης του σταθμού, περιλαμβάνεται επίσης, στον πυρήνα της περιοχής έργου του διακρατικού προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013, με προοπτική να ενταχθεί στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.