Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και την κατεύθυνση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς

Από συναδέλφους μέλη της συσπείρωσης λάβεμε το ακόλουθο κείμενο.
 
Για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και την κατεύθυνση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

1. Οι βουλευτικές εκλογές της 17 Ιούνη, έδωσαν μία πρόσκαιρη λύση στην κρίση πολιτικής εκπροσώπησης που εκδηλώθηκε με πρωτοφανή τρόπο στις εκλογές της 6ης Μάη. Τα δύο αστικά κόμματα τα οποία εναλλάσσονταν στην κυβερνητική εξουσία τα τελευταία σαράντα χρόνια, εξακολουθούν να παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η δύναμη του ΠΑΣΟΚ, μειώθηκε περαιτέρω ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις εργαζόμενες τάξεις, καθιστώντας το συμπληρωματικό στοιχείο του βασικού αστικού κόμματος και δημιουργώντας το ενδεχόμενο μίας περαιτέρω κρίσης. 
2. Στις εκλογές αυτές εντάθηκε η κοινωνική και πολιτική διαίρεση μεταξύ των εργαζόμενων στρωμάτων, στις νεότερες ηλικίες και στα αστικά κέντρα που εκπροσωπήθηκαν πολιτικά μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις και των παραδοσιακών στρωμάτων, των μεγαλύτερων ηλικιών, της υπαίθρου και των μικρών αστικών κέντρων που πλειοψηφικά έδωσαν την πρώτη θέση στη Ν.Δ. Η εκλογική καταγραφή της Αριστεράς και κυρίως του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αντανακλά και συμβαδίζει με υπαρκτούς κοινωνικούς και εν μέρει ταξικούς διαχωρισμούς που παρήχθησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια κινηματικής αναμέτρησης, καθώς εντοπίζεται με όρους πλειοψηφίας σε εργατικές γειτονιές και αστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, και κυρίως σε αυτές που φέρουν το ταξικό και ιστορικό φορτίο.
3. Το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλά και τη λειτουργία της εκλογικής διαδικασίας μέσα στην αστική δημοκρατία, ως ενός μηχανισμούς ναρκοθετημένου για τα εργατικά συμφέροντα, και συντηρητικού καναλιζαρίσματος της λαϊκής δυσαρέσκειας, των διαθέσεων και των αντιστάσεων. Ειδικά στις συγκεκριμένες εκλογές, η λειτουργία του εκλογικού νόμου που απέδωσε στο πρώτο κόμμα το 35 % των βουλευτικών εδρών χωρίς να του αναλογούν ενέτεινε τα τρομοκρατικά διλήμματα. Η στήριξη της Αριστεράς σε μια πολιτική επιλογή καταγγελίας του μνημονίου (παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) ταυτίστηκε από το σύστημα σαν μια επιλογή κοινωνικής ανωμαλίας, αστάθειας και ανεξέλεγκτων πολιτικών εξελίξεων (έξοδος από το €, χρεοκοπία κλπ). Στη βάση αυτών των διλημμάτων οι αστικές πολιτικές δυνάμεις κινητοποίησαν και συσπείρωσαν διαθέσιμες κοινωνικές εφεδρείες, κυρίως εγγυώμενες την πάταξη της εγκληματικότητας, την προστασία των κατόχων του πλούτου και την παραμονή της χώρας στο €. 
4. Με μία σχετική καθυστέρηση λόγω της αποτυχίας του να το επιβάλλει στις 6η Μάη, ο συνασπισμός εξουσίας μπόρεσε να επιβάλλει μία πολιτική λύση μετατόπισης της πολιτικής σκηνής σε πιο αυταρχική κατεύθυνση με την συγκρότηση του κυβερνητικού κέντρου με άξονα τις δυνάμεις της Ν.Δ. και με την τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ταυτόχρονα με την σχετική ανασυγκρότηση της εκλογικής επιρροής της Ν.Δ. , η εκλογική επιρροή της δεξιάς, σαν σύνολο παραμένει υψηλή – αθροιστικά τα κόμματα που αναφέρονται με κάποιο τρόπο σε αυτή Ν.Δ– ΛΑΟΣ –Χ.Α – Αν Ελληνες – Δημιουργία Ξανά – ξεπερνούν το 46 %. Στο ίδιο το εσωτερικό του μπλοκ αυτού οι δυνάμεις και οι τάσεις που κυριαρχούν εμφανίζουν μία μετατόπιση σε μία όλο και ποιο ακροδεξιά ατζέντα της θεματολογίας του νόμου – της τάξης – της καταστολής, της αντιμεταναστευτικής και της αντιαριστερής ρητορείας. 
5. Η αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ανταρσύα, άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς) απέσπασε περίπου 2 εκατομμύρια ψήφους και κατέλαβε ένα ποσοστό 32 %. Σε αυτές τις εκλογές δεν συνεχίστηκε η ολόπλευρη ενίσχυση προς όλα τα κόμματα της αριστεράς με την ίδια ορμή με αυτή που αποτυπώθηκε στις εκλογές της 6ης Μάη. Αντίθετα κατά κύριο λόγο επιταχύνθηκε με καταλυτικούς όρους η ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της αριστεράς και η μετατόπιση ψήφων από άλλους σχηματισμούς, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Μαθητική Αντιφασιστική Hip-Hop Συναυλία στα Πατήσια

Αναρτούμε για δύο εκδηλώσεις της Λαϊκής Συνέλευσης Πατησίων στα πλαίσια των αντιφασιστικών πρωτοβουλιών της καθώς και σχετικό κείμενο που μοιράζει στη γειτονιά:

την Πέμπτη 28/6 στις 21:00, προβολή της ταινίας "Το Κύμα" και

το Σαββάτο 30/6 στις 19:30 Μαθητική Αντιφασιστική Hip-Hop Συναυλία
 
 Συμμετέχουν:
  • Άγνωστος Χειμώνας
  • Mc Yinka
  • Παράξενος
  • Romson Παραβάτης
  • Αντινομία
  • Άλφα Πέντε
  • 45
  • Jolly Roger
  • Παράνομος + ΑΤ
  • Ατερισμοί
και άλλοι.

Δημιουργία Graffiti από την ομάδα του Ασήμι 925. 


Στο Κτήμα Δρακόπουλου (Πατησίων 356)

Αντιφασιστικό κείμενο Λαϊκής Συνέλευσης Πατησίων

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Resistance Festival 2012

Μέσα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τον ελληνικό λαό, αλλά και των λαών της Ευρώπης και του κόσμου, και μόλις λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα διεξαχθεί και φέτος η 5η Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων, Resistance Festival 2012. Θα λάβει χώρα στη Γεωπονική σχολή της Αθήνας την Παρασκευή 29, Σάββατο 30 Ιουνίου και την Κυριακή 1 Ιουλίου.
Στα 5 χρόνια που μετράει μέχρι σήμερα, το Resistance έχει γίνει τόπος συνεύρεσης, δικτύωσης και ανταλλαγής εμπειριών κινημάτων και οργανώσεων από δεκάδες χώρες του κόσμου. Φέτος το φεστιβάλ θα διεξαχθεί μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες για την Ελλάδα και τον λαό της. Η αριστερά, το λαϊκό κίνημα, η κοινωνία βρίσκονται σε μια πορεία μετάβασης που σημαδεύεται από την ανάδειξη ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος αντίστασης και ανατροπής. Παράλληλα η Ελλάδα έχει γίνει σημείο αναφοράς για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους του κόσμου και εκατομμύρια μάτια γεμάτα ελπίδα κοιτούν προς αυτήν την μεριά της Μεσογείου. Για όλες αυτές τις διεργασίες, εγχώριες και διεθνής, θα συζητήσουμε τις τρείς μέρες του φεστιβάλ.
 Παρασκευή 29/6
19:30
Occupy: Indignados of the world, unite!
Το Οccupy Wall Str συναντά τις πλατείες της Μεσογείου
  • Eric Ribellarsi – Occupy Wall Street, ΗΠΑ
  • Salem Ben Yahia – Κ.Κ. Εργατών Τυνησίας
  • Gerard Gomez del Moral – Κίνημα M-15, Καταλονία
 19:30
Εργαστήρι «Κίνημα διανομής τροφίμων χωρίς μεσάζοντες»
  • Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας
  • Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Βοτανικός Κήπος», Πετρούπολη
  • Κίνηση Αλληλεγγύης Κατοίκων και Εργαζομένων Φυλής
  • Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Δήμου Φυλής
21:00
«Είμαστε όλοι Έλληνες». Η πρόκληση της Ευρώπης των λαών
  • Luís Branco – Μπλόκο της Αριστεράς, Πορτογαλία
  • Heike Hänsel – Κόμμα της Αριστεράς, Γερμανία
  • Danièle Obono – Μέτωπο της Αριστεράς, Γαλλία
  • Βασίλης Χατζηλάμπρου – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Συντονίζει η Βασιλική Κατριβάνου

Σάββατο 30/6

για τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΜΔΥΔΑΣ Ατικής

συσπειρωση αριστερων μηχανικων

για τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΜΔΥΔΑΣ Ατικής
Οι φετινές εκλογές στο σωματείο μας, έγιναν μετά από μια διετία καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών που σταδιακά ξηλώνουν ότι κέρδισαν οι εργαζόμενοι και ο λαός μας μετά από δεκαετίες αγώνων. Στην περίπτωση μας ο μισθός μειώθηκε πάνω από 50%, η μονιμότητα μετατράπηκε σε εφεδρεία, η ασφάλιση σε μακρινό όνειρο, το τεχνικό αντικείμενο εργασίας σε τροχονόμο fast track σχημάτων. Η διετία αυτή όμως σημαδεύτηκε και από μεγάλους κοινωνικούς αγώνες. Από τις 19 μεγάλες πανεργατικές απεργίες, το κίνημα «δεν πληρώνω», τις λαϊκές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και τις πλατείες όλης της χώρας έως τα περιβαλλοντικά και τοπικά κινήματα αναπτύχθηκαν ισχυρότατες αντιστάσεις που όμως δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ανατρέψουν τις μνημονιακές κυβερνήσεις και το ειδικό καθεστώς που έχουν επιβάλλει ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ
Η ΕΜΔΥΔΑΣ ήταν παρούσα στις περισσότερες από αυτές τις μάχες (πολλές φορές μετά από δική μας πίεση), έδωσε και κάποιους περιορισμένους κλαδικούς αγώνες, δεν έκανε όμως τη διαφορά. Καθυστέρησε να αντιληφθεί το μέγεθος της επίθεσης, δεν ανέβασε τον πήχη της αντιπαράθεσης (μέχρι πριν λίγους μήνες δε ζητούσε καν να πέσει η κυβέρνηση του ΓΑΠ), δεν προετοίμασε τον κόσμο για σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες. Δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι στη σημερινή εποχή χωρίς ευρύτερες ανατροπές δε μπορείς να εξασφαλίσεις ούτε τοι αυτονόητο.
Το «νέο» μισθολόγιο φτωχολόγιο έδωσε στο σωματείο ένα ισχυρότατο χτύπημα με την κατάργηση των κλαδικών επιδομάτων 6 και 7 %0. Ο Καλλικράτης, η κατάργηση των πολεοδομιών, τα σταμάτητα των δημοσίων έργων αφαίρεσαν μεγάλο μέρος του αντικειμένου εργασίας των μηχανικών. Η εφεδρεία και οι καταργήσεις Οργανισμών (όπως ο ΟΕΚ) έστειλαν ισχυρό μήνυμα ότι οι απολύσεις είναι πλέον εδώ (με «αξιολόγηση» ή χωρίς).
Στο έδαφος αυτό αναπτύσσονται αντιφατικές συμπεριφορές στους εργαζόμενους. Ένα αξιόλογο μέρος κινητοποιήθηκε, απέργησε, κατέλαβε υπουργεία, γέμισε τις πλατείες, αντιστάθηκε. Σε ένα άλλο κυριάρχησε η απογοήτευση, η ιδιώτευση, ο φόβος για το αύριο. Ένα ακόμα μικρότερο συνεχίζει να κινείται με βάση προσωπικά, ιδιοτελή κίνητρα (ανέλιξη, διαφθορά κλπ). Αυτές οι συμπεριφορές καταγράφηκαν και στις πρόσφατες εκλογές. Η απογοήτευση του «τίποτα δε γίνεται» ενίσχυσε το ρεύμα της αποχής, το οποίο έχει σε μεγάλο βαθμό συντηρητικό πρόσημο. Δευτερευόντως οφείλεται στις συνταξιοδοτήσεις, στην εποχή (καλοκαίρι), στις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν πρέπει τέλος να υποτιμούμε τη σημαντική απαξίωση, έλλειψη εμπιστοσύνης στον παραδοσιακό συνδικαλισμό και τη ρουτινιάρικη - γραφειοκρατική διέθεση με την οποία διαχειρίζονται τα σωματεία.
Οι παρατάξεις του πρώην δικομματισμού δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα, διατηρώντας όμως ακόμα ένα ορισμένο επίπεδο εκπροσώπησης. Ο χώρος της πρώην ΠΑΣΚ (διατηρώντας τις αντιλήψεις και τον πολιτικό λόγο του χώρου αυτού, αλλάζοντας το όνομα σε ΕΔΑΚ) έχασε περίπου 480 ψήφους, 1 έδρα και 15% σε ποσοστό, κράτησε όμως ένα ποσοστό αξιοπρεπές (24%), διπλάσιο του πασοκ. Η ΔΑΚΜη δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί το ρεύμα που παραδοσιακά συσπειρώνεται γύρω από την εκάστοτε πολιτική εξουσία για ιδιοτελή συμφέροντα και ανέβηκε λίγο από το ιστορικά χαμηλό της ποσοστό (16%).
Κερδισμένες σαφώς οι παρατάξεις της αριστεράς που για πρώτη φορά συγκεντρώνουν συνολικά το 60%. Στις πρώτες εκλογές σωματείου μετά τις εθνικές εκλογές καταγράφεται ένα ισχυρό ρεύμα υπέρ της αριστεράς, το οποίο είναι πλέον σαφώς πλειοψηφικό. Το ρεύμα αυτό παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις του εκφράζει τον κόσμο του αγώνα. Δίνεται πλέον ξεκάθαρα η δυνατότητα σχηματισμού αριστερής αγωνιστικής πλειοψηφίας (3 έδρες ΑΣΥΝ, 2 έδρες συσπείρωση, 1 έδρα ΔΕΜ σε σύνολο 11) στο σωματείο και αυτή είναι η πρόταση μας όπως την είχαμε διατυπώσει και προεκλογικά. Σε αυτήν θα επανέλθουμε αναλυτικότερα με επόμενη μας ανακοίνωση.
Η συσπείρωση σε αυτές τις εκλογές έχασε λόγω συνταξιοδοτήσεων ένα μεγάλο μέρος της (το ¼ των παλιών μας υποψηφίων) και ιστορικά της στελέχη. Παρόλα αυτά ανεβήκαμε ποσοστιαία κατά 5% (15%), κερδίζοντας μία επιπλέον έδρα (2 από 1) χάρη στην ανανέωση μας με νέους συναγωνιστές αλλά και στην αναγνώριση ευρύτερου κόσμου που μας στήριξε. Ευχαριστούμε θερμά όσους μας στήριξαν και αφιερώνουμε την επιτυχία μας αυτή στους συναγωνιστές που συνταξιοδοτήθηκαν. Ο αγώνας συνεχίζεται

28-29 Ιούνη 2011: Μεσοπρόθεσμο - Δεν ξεχνάμε

Σα σήμερα, ένα χρόνο πριν, το διήμερο 28-29 Ιούνιου 2011 με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. 48ωρη απεργία, αποκλεισμός της Βουλής, συνάντηση απεργών με τους "αγανακτισμένους". Αναρτούμε φωτογραφίες της κ.κ. από τις 28 Ιούνη για το μπλογκ μας, καθώς και σχετικές μας αναρτήσεις για την αστυνομική θηριωδία από το διήμερο αυτό. Δεν Ξεχνάμε - Δε Συγχωρούμε - Θα Νικήσουμε.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Περιοδικό Babushka

Στο ΣτΕ πολίτες, ενάντια στο “ξεπούλημα” του Ελληνικού

Αναδημοσίευση από την Επιτροπή Αγώνα για το Ελληνικό

Προσφυγή κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθμ. 206/25. 4. 2012 (ΦΕΚ Β 1363/26.4.2012) που αφορά: «Μεταφορά στην εταιρεία "Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσία του Δημοσίου" περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου» κατέθεσαν πολίτες προς του Συμβούλιο Επικρατείας στις 25 Ιουνίου.
Η αίτηση ακύρωσης αφορά βεβαίως και την προσπάθεια παραχώρησης σε ιδιώτες του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και όπως επισημαίνεται: “Διακυβεύεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων των ακτών, του τοπίου και των αρχαιοτήτων καθώς και η ποιότητα της ζωής μας λόγω της υπέρμετρης δόμησης και της εντατικής οικιστικής ανάπτυξης της εν λόγω έκτασης”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ: 
ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ
ΚΑΤΑ
Των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πολιτισμού και Τουρισμού.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ
Της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των ανωτέρω Υπουργών υπ’ αριθμ. 206/25. 4. 2012 (ΦΕΚ Β 1363/26.4.2012) «Μεταφορά στην εταιρεία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσία του Δημοσίου» περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, και κάθε συναφούς και συνεφελκομένης πράξεως ή παραλείψεως.
______________________________________________________________________
1. ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
Ως προς την προσβολή της άνω πράξεως έχουμε έννομο συμφέρον δεδομένου ότι είμαστε κάτοικοι των όμορων της επίδικης έκτασης περιοχών καθώς και της ευρύτερης περιοχής.
Διακυβεύεται δε κατά τρόπο άμεσο εκ της πωλήσεως της επίδικης έκτασης μέσω της προσβαλλομένης η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων των ακτών, του τοπίου και των αρχαιοτήτων καθώς και η ποιότητα της ζωής μας λόγω της υπέρμετρης δόμησης και της εντατικής οικιστικής ανάπτυξης της εν λόγω έκτασης. Συνεπώς νομίμως ασκούμε το συνταγματικό δικαίωμα μας στο περιβάλλον. Διακυβεύεται ακόμη η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και η απόλαυση των κοινοχρήστων πραγμάτων λόγω της παραχώρησης τους σε ιδιώτες. Επιπλέον ως Έλληνες πολίτες νομιμοποιούμαστε στην άσκηση της παρούσας αίτησης καθώς η προσβαλλόμενη βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και αντίκειται στην έννοια της κυριαρχίας.

ΕΜΔΥΔΑΣ: Στόχος των αριστερών παρατάξεων η πλειοψηφία

Ευχαριστούμε τις εφημερίδες της αριστεράς που πρόβαλαν και στήριξαν τη συσπείρωση στις προχθεσινές εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ.

Στόχος των αριστερών παρατάξεων η πλειοψηφία
Την Τρίτη, 26 Ιούνη, πραγματοποιούνται οι εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, του συνδικαλιστικού φορέα των μηχανικών του Δημοσίου. Πρόκειται για ένα χώρο κρίσιμο, καθώς έχει σημαντική αγωνιστική διαδρομή εδώ και 25 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγική διαδικασία. Η Αριστερά καταγράφει τα τελευταία χρόνια σημαντική άνοδο. Στις εκλογές που έγιναν πριν από δύο χρόνια οι τέσσερις παρατάξεις που πρόσκεινται στην Αριστερά (Αγωνιστική Συνεργασία, Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα-ΠΑΜΕ, Συσπείρωση και Αριστερή Παρέμβαση) πλησίασαν το 49% και υστέρησαν ελάχιστα από το μνημονιακό μπλοκ των ΠΑΣΚ και ΔΚΜ.
Στις επερχόμενες εκλογές γίνεται μάχη για να κατακτήσουν την πλειοψηφία και να ανοίξουν μια νέα φάση στους συνδικαλιστικούς αγώνες. Ο Δημ. Πετρόπουλος, υποψήφιος από τη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, μας είπε ότι η Συσπείρωση είναι σταθερά προσανατολισμένη στη συγκρότηση ενωτικού προεδρείου από τις αριστερές παρατάξεις, χωρίς τη συμμετοχή των μνημονιακών δυνάμεων.
Η κατάσταση στο χώρο των μηχανικών του Δημοσίου έχει τραγικά χειροτερεύσει στη μνημονιακή περίοδο. Χαρακτηριστικά η «Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών Δημοσίου», που πρόσκειται στην «Αυτόνομη Παρέμβαση», αναφέρει: «Πλήρης διάλυση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και ιδιωτικοποίηση του έργου τους (με Α.Ε., Συμβούλους, ΣΔΙΤ, Συμβάσεις Παραχώρησης κ.λπ.). Διεύρυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, δραματική μείωση των αποδοχών σε ποσοστό 50%, μέσω του κατάπτυστου ν.4024/2011. Πλήρης αποδόμηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με μειώσεις στις συντάξεις, μεγάλες αυξήσεις εισφορών, αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις των ιατροφαρμακευτικών παροχών. Νέα κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ μέσω του PSI, που σημαίνει για το Ταμείο απώλεια 1,5 δισ. ευρώ». Η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, μια συλλογικότητα που έχει προβάλει το σύνθημα «Όχι σε μισθούς της πείνας-όχι στη λύση της κομπίνας», θέτει, ανάμεσα σε άλλα ζητήματα, το στόχο για ΕΜΔΥΔΑΣ χρήσιμη για τους πολίτες και τα κινήματα: «Θα πρέπει να ανοίξουμε ξανά τη συζήτηση για το τι Δημόσιο θέλουμε: όχι πάντως αυτό που θα απομείνει από τη διάλυσή του ούτε αυτό που ζήσαμε, του κομματισμού και της διαφθοράς. Για το ρόλο του δημοσίου υπαλλήλου μηχανικού. Για τις τεράστιες επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων στην κοινωνία και το περιβάλλον. Θα πρέπει κυρίως να ανακτήσουμε την πολιτική στο λόγο μας, στην πράξη μας και στην κατεύθυνσή μας… Τίθενται επιτακτικά μια σειρά ερωτήματα όπως: με το λαό και τα κινήματα ή με την τρόικα και τους υπηρέτες της; Οι γνώσεις μας σε όφελος των κινημάτων ή θα οσφυοκάπτουμε για κάποια ψίχουλα; Με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο (και όχι μόνο) ή μόνοι μας με το ναρκισσισμό μας;». Οι εκλογές θα γίνουν στο Πολυτεχνείο (Πατησίων) από τις 8π.μ. έως τις 7μ.μ. και για τη συμμετοχή απαιτείται ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Αβέβαιο μέλλον σε μια ασταθή ισορροπία. Τα ζητούμενα για την αριστερά δεν παίρνουν αναβολές!

Αναρτούμε άρθρο του μέλους της συσπείρωσης, Νίκου Γαλάνηαπό το antapocrisis.gr


Αβέβαιο μέλλον σε μια ασταθή ισορροπία. Τα ζητούμενα για την αριστερά δεν παίρνουν αναβολές! Από τις δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μπορούν να εκτεθούν τα παρακάτω συμπεράσματα.
1. Μέσα στο λαό έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη διαίρεση που έχει ταξικό πρόσημο και εκφράζεται σήμερα από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Η αντιπαράθεση δεν έγινε με όρους δεξιάς-αριστεράς, με όρους διαφορετικών προγραμμάτων και συστημάτων. Έγινε με όρους τιμωρίας αυτών που μας οδήγησαν εδώ και με προσδοκία ανακοπής των πολιτικών του μνημονίου που επιδεινώνουν τη θέση των μικρομεσαίων στρωμάτων και συνολικά του κόσμου της εργασίας από τη μια, και από την αντίπαλη πλευρά με όρους φόβου αλλά και άγνοιας για το ενδεχόμενο καταστροφής (ολικής ή μερικής) για τα μεγάλα εισοδήματα και για τα στρώματα που πιστεύουν ότι η περιουσία τους το βιοτικό τους επίπεδο εξαρτάται από την ΕΕ.
Αυτός ο διχασμός θα μετεωρίζεται και δεν θα αποκτά βάθος όσο παραμένει στην επιφάνεια της αντίθεσης μνημόνιο-αντιμνημόνιο.
2. Είναι φανερή η με μαζικούς όρους απελευθέρωση ανθρώπων από τον κορσέ των κομμάτων που πρωταγωνίστησαν στο πολιτικό σύστημα μια ολόκληρη περίοδο 38 χρόνων. Αυτή η διαδικασία δρομολογεί –κάτω από όρους– μια περίοδο δημιουργίας νέων συνειδήσεων, νέων αναζητήσεων, εκπροσωπήσεων και προσδιορισμών. Ο υποκειμενισμός όλων εκείνων που βλέπουν μόνο λαό, συνδυαζόμενος με τον πραγματισμό της λατρείας της συγκυρίας και του τακτικισμού, είναι επικίνδυνος όχι μόνο για την αριστερά αλλά και για το λαό. Κι αυτό γιατί ο λαϊκός παράγοντας δεν είναι ενιαίος, η χαμηλή ριζοσπαστικοποίηση δεν έχει μορφοποιηθεί και αναζητιέται η ωρίμανση και η ενεργοποίηση για ριζικές ρήξεις και ανατροπές.
3. Αναμφίβολα υπήρξε και υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση εκλογικών –πρωτίστως, αλλά όχι μόνο– δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο κι αν η ψήφος μοιάζει σαν δανεική και από ορισμένους θεωρείται προσωρινή, όσο κι αν δόθηκε με δόσεις επιφύλαξης, με περιορισμένες προσδοκίες («να μπει ένα τέλος»), είναι ψήφος ανατροπής του συσχετισμού δύναμης, είναι ψήφος που δίνει τεράστια δυναμική στο εγχείρημα, είναι ψήφος που αντικειμενικά συγκρούεται με τη μοιρολατρία, την υποταγή, την υπακοή και την ηττοπάθεια. Τέλος, και ίσως πιο σπουδαίο, είναι ψήφος που δημιουργεί όρους για τη συγκρότηση μιας άλλης –από την υπάρχουσα μεταπολιτευτική– αριστεράς.
4. Την Κυριακή 17/6 νομιμοποιήθηκε και ταυτόχρονα κέρδισε χρόνο το σύστημα και η μνημονιακή πολιτική, γιατί κατέγραψε αθροιστικά πλειοψηφικά ποσοστά και έδωσε μνημονιακή κυβέρνηση. Η νίκη αυτή οφείλεται στο διεθνές μαύρο μέτωπο και στο ντόπιο τμήμα του, το κόμμα/μέτωπο του ευρώ και της ΕΕ. Η ΕΕ έχει τον ηγεμονικό ρόλο και το σύμβολό της (ευρώ) αποτελεί το πολυεργαλείο της. Η διαφορά μεταξύ πρώτης και δεύτερης εκλογικής Κυριακής βρίσκεται στο ότι όταν τέθηκε το δίλημμα του ευρώ σε αντίθεση με την κατάργηση του μνημονίου και βρέθηκε το εκλογικό σώμα απέναντι στους πραγματικούς εχθρούς (ΕΕ, ευρώ) που του καλλιέργησαν τον φόβο, δεν υπήρξε αντίπαλη δύναμη που να το αντιμετωπίσει, ενώ την πρώτη Κυριακή στην αντιπαράθεση μνημόνιο αντιμνημόνιο το γάντι σηκώθηκε από τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.
5. Το μαύρο μέτωπο του ευρώ ανέδειξε ακόμα καλύτερα τρία πράγματα προσπαθώντας να τα εμπεδώσει τρομοκρατικά στις συνειδήσεις ευρύτερων μαζών: πρώτον, την υποτέλεια στις «προστάτιδες» δυνάμεις που μας δανείζουν χρεοκοπώντας μας, δεύτερον, τη συμφωνία διατήρησης του πολιτικού συστήματος, του διεθνούς πλαισίου και της μνημονιακής τους πολιτικής, και τρίτον ότι ο σκοπός είναι η ύφεση, η συνέχιση της λιτότητας, γιατί μέσω αυτών υποτιμούνται μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά αγαθά. Στόχος τους παραμένει σταθερά ο κόσμος της εργασίας, όπου με την απειλή της ίδιας του της επιβίωσης θα κληθεί να υπογράψει σαν επαίτης ένα νέο αντιδραστικό και βάρβαρο κοινωνικό συμβόλαιο που θα κατοχυρώνει ακόμα περισσότερο την κυριαρχία και την αύξηση της εκμετάλλευσης του κεφαλαίου.
6. Η περίοδος έχει χαρακτηριστικά περαστικής ισορροπίας. Έχουμε μια κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης και χρονικής διάρκειας. Η νίκη της ΝΔ και ο σχηματισμός κυβέρνησης με τη σημιτική ΔΗΜΑΡ και το κόμμα κομπάρσο-κλητήρα ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει καθόλου ότι βρέθηκε η λύση διεξόδου για την Ελλάδα ούτε λύση για το μέλλον της ΕΕ. Δημιουργήθηκε μια μεταβατική βουλή, μια κυβέρνηση των τραπεζιτών που θα κυβερνήσει περισσότερο με το μαστίγιο παρά με το καρότο. Μια κυβέρνηση που είναι πιο έμπειρη και αποφασισμένη να κρατηθεί με κάθε τρόπο όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην εξουσία. Είναι όμως διαχειρίσιμη η κατάσταση όταν μειώνονται δραματικά οι δυνατότητες να μην αντέξει ο κόσμος μέχρι το χειμώνα και όταν συρρικνώνονται οι πιθανότητες αποφυγής της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης; Πόσο άνετοι αισθάνονται στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες γιατί σταμάτησαν προσωρινά την πορεία εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, νομίζοντας ότι ματσακόνισαν και μερεμέτισαν την πρύμνη του ευρωπαϊκού καραβιού, αλλά τα ρήγματα του ευρωπαϊκού τους σχεδίου αυξάνονται διαρκώς;

Xαρά ο Δίας στο Αιγάλεω!

Αναδημοσίευση από http://athensville.blogspot.gr/2012/06/x.html
Φεύγοντας από το ικεα κι ενώ περνούσα αμέριμνος , διαλέγοντας την δροσίτσα των στενών απ' την χλαπαταγή του Κηφισού ένα "ααααααα" διέκοψε το τραγούδι μου. Δικό μου ήταν, τόσος ενθουσιασμός γι' αυτή την πολυκατοικία που "really stands out". Το αααα συνεχίστηκε συνοδεία της κάμερας.


Κατ' αρχήν είναι ενταγμένα αρμονικά στο γύρω

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Αναρτούμε τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για το ΔΣ και το Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Τεράστια πτώση συμμετοχής, άνοδος της αριστεράς, πτώση της ΠΑΣΚ στις πρώτες εκλογές σωματείου μετά τις εθνικές εκλογές της 17ης Ιούνη. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συναδέλφους που μας στήριξαν. Θα επανέλθουμε με νεότερα και εκτιμήσεις μόλις έχουμε το οριστικά αποτελέσματα.

για ΔΣ ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής
2012 2010
Ψήφοι Ποσοστό Έδρες Ψήφοι Ποσοστό Έδρες Μεταβολή
Ψήφισαν 1397 2201
Άκυρα 13 36
Λευκά 25 40
Αγων. Συνεργασία 404 29,73% 3 509 23,95% 3 5,77%
ΕΔΑΚ 326 23,99% 3 809 38,07% 4 -14,08%
ΔΑΚΜη 223 16,41% 2 262 12,33% 2 4,08%
συσπειρωση 204 15,01% 2 222 10,45% 1 4,56%
ΔΕΜ 143 10,52% 1 233 10,96% 1 -0,44%
Αρ. Παρέμβαση 59 4,34% 0 90 4,24% 0 0,11%
















για Συνέδριο ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
2012 2010
Ψήφοι Ποσοστό Σύνεδροι Ψήφοι Ποσοστό Σύνεδροι Μεταβολή
Ψήφισαν 1395 56 2188 88
Άκυρα 13 36
Λευκά 25 40
Αγων. Συνεργασία 406 29,92% 17 509 24,10% 21 -4
ΕΔΑΚ 308 22,66% 13 789 37,36% 33 -20
ΔΑΚΜη 226 16,63% 9 271 12,83% 11 -2
συσπειρωση 215 15,82% 9 225 10,65% 10 -1
ΔΕΜ 141 10,38% 6 220 10,42% 9 -3
Αρ. Παρέμβαση 58 4,27% 2 98 4,64% 4 -2

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η “πράσινη” ανάπτυξη είναι «η νέα μορφή αποικιοκρατίας»!

Αναδημοσίευση από το Inprecor

Σε πλήρη αποτυχία κατέληξε τελικά η Σύνοδος του ΟΗΕ “Rio+20″ για την “πράσινη” ανάπτυξη, η οποία ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου, στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, είκοσι χρόνια μετά την ιστορική “Σύνοδο του Ρίο”, στην οποία η ανθρωπότητα αναγνώρισε τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη και την ανθρωπότητα και υποσχέθηκε να τους αντιμετωπίσει. Από τότε βέβαια πολλά άλλαξαν στο παγκόσμιο οικονομικοπολιτικό σκηνικό και πλέον με την πρόφαση της “Κλιματικής Αλλαγής” η οικονομία της “πράσινης ανάπτυξης” έχει έρθει στο προσκήνιο φέρνοντας μαζί της μια θύελλα που στο πέρασμά της σαρώνει λαούς κι ανθρώπους, χώρες και κοινωνίες, βουνά, θάλασσες και ποτάμια! Έτσι δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως αναμενόμενο το φιάσκο στο οποίο κατέληξε η τωρινή Σύνοδος του ΟΗΕ “Rio+20″!
Το σχέδιο της τελικής συμφωνίας, του “Rio+20″ χαρακτηρίζεται από όλους ως ένα γενικό ευχολόγιο. Οι θιασώτες της “Πράσινης Ανάπτυξης”- με πρωτεργάτες τους Γερμανούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση- απαιτούσαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια σε όλους τους οικονομικούς τομείς! Οι επικριτές της- κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες- έθεταν όρους για να εξασφαλίσουν ότι οι στόχοι που έθεταν οι Βορειοευρωπαίοι δεν θα τις γονάτιζαν οικονομικά. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι ακτιβιστές του Περιβάλλοντος έβαζαν σε προτεραιότητα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής, της αποδάσωσης και της απώλειας βιοποικιλότητας. Ο ΟΗΕ και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έθεταν στόχους για την αντιμετώπιση μειζόνων κοινωνικών προβλημάτων όπως αυτό του υπερπληθυσμού της Γης και της αντιμετώπισης της πείνας! Όπως ήταν αναμενόμενο το τελικό κείμενο δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα ευχολόγιο…
Τα βασικά σημεία του είναι:
-Το κείμενο αναγνωρίζει την κοινωνική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος ως βασικούς πυλώνες της αειφορίας.
-Οι κυβερνήσεις συμφωνούν να συνεργαστούν προκειμένου να πάψει η κατανάλωση να υπερβαίνει τις δυνατότητες του πλανήτη. Παραδέχονται ότι απαιτούνται «επείγοντα μέτρα» κατά της μη βιώσιμης ανάπτυξης, δεν δίνουν όμως χρονοδιάγραμμα για αυτόν τον στόχο, ούτε παραθέτουν τα μέσα για την επίτευξή του.
-Οι κυβερνήσεις υπόσχονται επίσης να αναζητήσουν μια νέα μέθοδο υπολογισμού της οικονομικής προόδου, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους.
-Οι κυβερνήσεις δεν δεσμεύονται να περιορίσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων, επαναλαμβάνουν όμως την παλαιότερη δέσμευσή τους για σταδιακή κατάργησή τους όταν κρίνονται «επιβλαβή και μη αποδοτικά».

Το σύντομο καλοκαίρι της ολιγαρχίας

Αναρτούμε άρθρο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου από το PressProject

“Άλλη μια τέτοια νίκη και χαθήκαμε”, είπε ο Πύρρος μετά τη δύσκολη επικράτηση του αποδεκατισμένου στρατού του επί των Ρωμαίων, το 281 π.Χ. Παρόμοια συναισθήματα συνόδευαν, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, τον βαθύ αναστεναγμό ανακούφισης των αστικών επιτελείων για τη σημαντική επιτυχία τους να αποτρέψουν τον σχηματισμό της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στον Δυτικό κόσμο μετά την κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου υπό τον Λεόν Μπλουμ, στη Γαλλία του 1936.

Η Νέα Δημοκρατία και το υπόλειμμα του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι οι ψηφοφόροι τους ψήφισαν με κλειστή τη μύτη, υπό το κράτος του τρόμου που είχαν διαχύσει στην κοινωνία οι ωμές, άνευ προηγουμένου παρεμβάσεις των ξένων δυνάμεων και τα συγκροτήματα της κατ' ευφημισμόν “ενημέρωσης”. Ο Τσίπρας δεν είχε να αντιμετωπίσει σ' αυτή τη μάχη τον Σαμαρά και το Βενιζέλο, αλλά τη Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Ομπάμα, που έκαναν μέχρι την τελευταία στιγμή προεκλογική εκστρατεία από τα δελτία των οκτώ. Παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκε μέσα σε ένα μήνα από το 4.5% στο 27%, ενώ στο σύνολό της η Αριστερά (συμπεριλαμβάνοντας το ΚΚΕ και τις εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις) ψηφίστηκε από το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος, πολύ περισσότερο από το ιστορικό 24% της ΕΔΑ, το 1958.

Όσοι, μικρόψυχοι ή λιπόψυχοι, σπεύδουν να μιλήσουν για ευκαιριακή, εκλογική φούσκα, που μοιραία θα συρρικνωθεί με την ίδια ταχύτητα που διογκώθηκε, παραγνωρίζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αποτελέσματος και τον εκρηκτικό χαρακτήρα της συγκυρίας. Ο διπολισμός Δεξιά- Αριστερά που εκδηλώθηκε στο πολιτικό επίπεδο είχε σαφέστατο κοινωνικό περιεχόμενο. Η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων κατά γεωγραφική περιοχή και κοινωνική κατηγορία αναδεικνύει κυριολεκτικά τη σύγκρουση δύο κόσμων. Η Νέα Δημοκρατία συσπείρωσε τη μεγάλη, μεσαία και μικρή αστική τάξη, την πλειονότητα των εκτός παραγωγής στρωμάτων, συνταξιούχων και νοικοκυρών, της υπαίθρου που έχει πληγεί λιγότερο από την κρίση και των μεγάλων ηλικιών, όπου ο φόβος κυριαρχεί ευκολότερα έναντι της ελπίδας. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ (και ως ένα βαθμό το ΚΚΕ) κυριάρχησε στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (την κοινωνική κατηγορία όπου είχε την πιο θεαματική εκτόξευση μεταξύ των δύο εκλογών), τους ανέργους, τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, τους εργατικούς  Δήμους της Β' Αθήνα, της Β' Πειραιά, της Α' Θεσσαλονίκης και τη νεολαία- τα πιο δυναμικά, στην παραγωγή και στον αγώνα, τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Δύο εκατομμύρια Έλληνες που στήριξαν την Αριστερά, αψήφισαν την τρομοκρατική υστερία των συστημικών περί επιστροφής στη Λίθινη Εποχή από την “αναπόφευκτη”, σε περίπτωση σχηματισμού αριστερής κυβέρνησης, έξοδο από το ευρώ. Αυτό ισχύει όχι μόνο για το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που πρόβαλαν χωρίς ταλαντεύσεις μια γραμμή εξόδου από την ευρωζώνη, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριζε μεν ότι η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν επιλογή του, κατέστησε όμως σαφές τις τελευταίες ημέρες- ιδιαίτερα με τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα- ότι το ευρώ δεν αποτελεί φετίχ και ότι η πραγματική κόκκινη γραμμή είναι η ακύρωση του μνημονίου και η επιβίωση του εργαζόμενου έθνους. Με δυο λόγια, η τρομοκρατική εκστρατεία του συστήματος που είχε ως πολιορκητικό κριό το ευρώ, ναι μεν κατάφερε να αποτρέψει τη νίκη της Αριστεράς σ' αυτή τη φάση, αλλά είχε ως τίμημα μια ορισμένη ριζοσπαστικοποίηση των ευρύτατων στρωμάτων που μετατοπίστηκαν από τα κόμματα του κατεστημένου (κυρίως το ΠΑΣΟΚ) προς την Αριστερά. Αυτός ο κόσμος έχει αναπτύξει πλέον κάποια πολιτικά αντισώματα απέναντι στους νέους εκβιασμούς του μέλλοντος. Θα τον βρουν μπροστά τους!

Το πρόγραμμα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

ΑΠό το Ίσκρα 
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Μετά από χίλια ζόρια η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αφού ορκίστηκε ο πρωθυπουργός, αφού, επίσης, ορκίστηκαν και παρέλαβαν οι υπουργοί, εδέησε, κατά παράδοξο τρόπο, να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, το οποίο θα δώσει στη δημοσιότητα το Σάββατο (23/6/12).
Οι τραγελαφικές αυτές διαδικασίες καταδεικνύουν ότι το πρόγραμμα ήταν το τελευταίο που απασχολούσε τους τρεις συνεταίρους σε σχέση με τα υπόλοιπα!
Ο «Παρατηρητής» της iskra καταγράφει τις εξής προκαταρκτικές παρατηρήσεις επί του προγράμματος σε μια πρώτη και αρκετά γρήγορη αποτίμησή του:
ΠΡΩΤΟΝ: Οι θέσεις που περιέχονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, ιδιαίτερα στο Α' Κεφάλαιο του, δεν προορίζονται για υλοποίηση αλλά για διαπραγμάτευση με την τρόικα, αφού αφορούν ρητές δεσμεύσεις του μνημονίου.
Οι κυβερνητικοί συνεταίροι δεν μας λένε τίποτα για το τι θα κάνουν στην περίπτωση που η τρόικα δεν αποδεχτεί τις αλλαγές που προτείνουν, πράγμα πιθανότατο, αν όχι βέβαιον σε μεγάλο βαθμό. Η παράλειψη δεν είναι καθόλου τυχαία!
Επειδή οι κυβερνητικοί συνεταίροι δεν διαθέτουν εναλλακτική λύση έναντι της χρηματοδότησης της τρόικας, διότι θεωρούν τη διακοπή της τελευταίας καταστροφή και διαβατήριο για την έξοδο από την ευρωζώνη, είναι στην πράξη όμηροι της βούλησης της τρόικας και επομένως θα καταπιούν την γλώσσα τους σε κάθε αντίρρηση της να υιοθετήσει τις προτάσεις τους.
Η περίφημος αναδιαπραγμάτευση δεν υφίσταται και στην πράξη όλα εναπόκεινται στην καλή θέληση της τρόικας.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η διαφαινόμενη ως γενική επιδίωξη των κυβερνητικών συνεταίρων να μη γίνουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων και επιβολή νέων φόρων, δεν είναι καθόλου εφικτή.
Κι' αυτό διότι με βάση το 2ο Μνημόνιο  θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, τα οποία αναγνωρίζουν οι συνέταιροι, τουλάχιστον 12 δις για τη διετία 2013-2014. Ακόμα η επιμήκυνση έως δυο χρόνια, που ζητούν οι συνεταίροι, αν γίνει δεκτή από την τρόικα και πάλι αυτό το ποσό είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί χωρίς περισσότερους φόρους και περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, μόνο από την καταπολέμηση φοροδιαφυγής και παραοικονομίας. Οι «συνεταίροι» ψεύδονται ανοικτά και δημαγωγούν ασύστολα!
ΤΡΙΤΟΝ: Η επαναφορά της ελευθερίας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τον κατώτατο μισθό, ακόμα και αν γίνουν δεκτά από την τρόικα, δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα για την επαναφορά των μισθών του ιδιωτικού τομέα στην προ μέτρων του 2ου Μνημονίου κατάσταση.
Η συγκυβέρνηση ξεχνάει την επαναφορά του κατώτατου μισθού και του επιδόματος ανεργίας στα προ της μείωσης του 2ου Μνημονίου επίπεδα, που καθόλου δεν επέρχεται με την επαναφορά της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ξεχνάει την επαναφορά της μετενέργειας και της επεκτασιμότητας των συλλογικών Συμβάσεων και την επαναφορά του καθεστώτος διαιτησίας στην πρότερα κατάσταση, πράγματα που περιείχοντο στο πρόγραμμα της ΔΗΜΑΡ.
Το καθεστώς μνημονιακής διάλυσης των εργασιακών σχέσεων παραμένει ακέραιο!

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Δεύτερο Ληστρικό Κούρεμα των Αποθεματικών λόγω PSI!

Αναδημοσίευση από το Ίσκρα

ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΜΠΑΙΝΕΙ ΘΕΜΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ!
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ  Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Σε δεύτερο ληστρικό κούρεμα -στα πλαίσια του PSI- των αποθεματικών του  ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδας ! Μια ακόμα πραξικοπηματική πράξη των μνημονιακών κυβερνήσεων σε βάρος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
Όπως καταγγέλλει ο οργανισμός ενώ στις 9 Μαρτίου 2012 το σύνολο των καταθέσεών του, που είχε ενταχθεί στο Κοινό Ασφαλιστικό Κεφάλαιο, ανερχόταν στα 115.312. 441,47 ευρώ και στις 12 Μαρτίου μετά το γνωστό "κούρεμα" η ονομαστική του αξία διαμορφώθηκε στα 59.097.624,42 ευρώ, με φαξ από την ΤτΕ ενημερώθηκε ότι στις 7 Ιουνίου το υπόλοιπό του ΕΔΟΕΑΠ στην ΤτΕ ανέρχεται σε μόλις 5.618.934,25 ευρώ!

Πρόκειται για δεύτερο κούρεμα των αποθεματικών του οργανισμού το οποίο μάλιστα φαίνεται να έλαβε χώρα κατά την περίοδο που την ευθύνη είχε η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Είναι φανερό ότι τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας και σε έναν ακόμα ασφαλιστικό οργανισμό, αρκεί μάλιστα κανείς να δει ότι οι ετήσιες ανάγκες του ΕΔΟΕΑΠ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επικούρηση ανέρχονται σε περίπου 60.000.000 ευρώ!
*** Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Δ.Σ. του οργανισμού:
ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΑΣ

Η ΔΗΜΑΡ στους μηχανικούς

Για όσους αναρωτιούνται σε ποιο συνδικαλιστικό χώρο βρίσκονται οι συνάδελφοι μηχανικοί της ΔΗΜΑΡ αναδημοσιεύουμε από το μπλογκ της Συνεργασίας Αριστερών Μηχανικών, πρόσφατη (5 Ιούνη) ανάρτηση λίγο πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (17 Ιούνη). Δεν έφτανε η πολύχρονη συνεργασία της Συνεργασίας Αριστερών Μηχανικών με την "κεντρώα" ΔΕΜ ως Συμπαράταξη για το ΤΕΕ, ούτε οι μόνιμες "συγκυβερνήσεις" με ΠΑΣΚ και ΔΚΜ σε ΤΕΕ και ΕΜΔΥΔΑΣ, τώρα πλέον οι συναγωνιστές βρίσκονται και σε κοινή παράταξη με τμήμα της νέας μνημονιακής κυβέρνησης.
Δημοσιεύουμε τα προγράμματα και τις εκδηλώσεις των πολιτικών δυνάμεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο

Πρόγραμμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Πρόγραμμα ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Εκλογές ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής (Μηχανικοί Δημοσίου): Ή αυτοί...ή εμείς


Συνάδελφοι, σας καλούμε να συμμετέχετε στις αρχαιρεσίες της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, που θα διεξαχθούν την Τρίτη 26 Ιουνίου 2012, στο κτήριο «Γκίνη» στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ώρα 08:00 έως 20:00.

Οι εκλογές θα αναδείξουν τις νέες Δ.Ε. των Τμημάτων της Ένωσης, το Δ.Σ. καθώς και τους αντιπροσώπους για το Συνέδριο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ.

Για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία απαιτείται βιβλιάριο υγείας και αστυνομική ταυτότητα.

Η συσπειρωση αριστερων μηχανικων συμμετέχει στις εκλογές αυτές καλώντας τους συναδέλφους να τη στηρίξουν μια και :
  • Αποτελεί μια αδέσμευτη, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις φωνή που χρόνια τώρα παλεύει για την αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος. Ενώνει συναδέλφους με διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις και εντάξεις.
  • Στις εποχές της γενικευμένης κρίσης και της διάλυσης όλων των δεδομένων χρειάζονται ριζοσπαστικές φωνές που να ξεφεύγουν από τα γνωστά και τετριμμένα πλαίσια των επιδομάτων κλπ. Που να βάζουν το ζήτημα της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης, των ανυποχώρητων αγώνων.
  • Οι ιδιαιτερότητες των εργαζόμενων ΔΥ Μηχανικών μπορούν να υπηρετηθούν μόνο μέσα από ένα ευρύτερο κίνημα εργαζομένων που θα ανατρέψει τις μνημονιακές πολιτικές και όλες τις κυβερνήσεις που τις στηρίζουν.
  • Απέναντι στο δημόσιο της διαφθοράς και του κομματισμού και το διαλυμένο μνημονιακό κράτος τροχονόνο για fast track επενδύσεις, παλεύουμε για ένα δημόσιο τομέα στραμμένο στις ανάγκες της κονωνίας, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. Ενάντια σε ΣΔΙΤ, Καλλικράτη, απολύσεις, "αξιολόγηση".
  • Πρέπει να σταλεί το πιο αποφασιστικό μήνυμα στις παρατάξεις που στήριξαν και στηρίζουν τις μνημονιακές κυβερνήσεις (όσες προβιές και αν αλλάξουν - ΕΔΑΚ, ΔΚΜ). Δε μπορούμε να αφήσουμε το μέλλον μας σε αυτούς που δεν κατάλαβαν τίποτα από τα τελευταία 2 χρόνια.
  • Χρειαζόμαστε μια άλλη αριστερά, ενωτική αλλά και μαχητική που να μην καταγγέλει από τη γωνία (ΔΕΜ-ΠΑΜΕ) αλλά και να μην υποτάσσεται στους συσχετισμούς, αναζητώντας εταίρους στις παρατάξεις του πρώην δικομματισμού (Αγων. Συνεργασία σε ΕΜΔΥΔΑΣ και ΤΕΕ)
  • Οι αγώνες και τα σωματεία οφείλουν να είναι εργαλεία στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων
Δείτε στους παρακάτω συνδέσμους: