Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Το νέο βίντεο κλιπ που σκηνοθέτησε ο Ρομάν Γαβράς για το τραγούδι «No church in the wild»



"Για τον ίδιο τον Γαβρά, τόσο τα βίντεο όσο και η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του,  δεν επιδιώκουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις, δεν ορίζουν τι είναι καλό και τι κακό.
«Είναι παράξενο αλλά σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος τρελαίνεται όταν δεν του λες τι να σκεφτεί»
πιστεύει ο Γαβράς.
"

H συνεχεια του άρθρου εδώ

Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική



1. "Χρυσός στη Βόρειο Ελλάδα - Ευλογία και Κατάρα" (Πέμπτη 24 Μαΐου 2012)
Το οπτικό υλικό της ημερίδας βρίσκεται στην παρακάτω διευθύνσεις:

2. Δυσμενείς επιπτώσεις σε εδάφη, καλλιεργούμενα φυτά, γεωργία και κτηνοτροφία από τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική, από τον καθηγητής Κυριάκο Π. Παναγιωτόπουλο, Διευθυντή του Εργαστηρίου Εδαφολογίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ


3. Ο μελισσοκομικός συνεταιρισμός και η ένωση ξενοδοχείων Χαλκιδικής, δηλώνουν την αντίθεσή τους στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική

4. To ιστορικό της “Γαλάζιας Σημαίας” του Στρατωνίου

5. Ορυχείο χρυσού και στη Μαρώνεια; Δεν είναι όνειρο κάποιων, αλλά νέος σχεδιασμός
Εκδήλωση στις Σάπες (Παρασκευή 1/6/2012): επιπτώσεις μεταλλουργίας χρυσού και ορυχεία στη Μαρώνεια

6. Μια παλιότερη σχετική ανάρτηση
Η εκμετάλλευση του χρυσού θα σώσει την Ελλάδα” - ένας μύθος της εποχής του ΔΝΤ

7. Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ανοιχτού συντονιστικού Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία, στις 31/5, και ετοιμάζεται πορεία, στις 5/6

8. Κείμενο του ανοιχτού συντονιστικού Θεσσαλονίκης για τα μεταλλεία

9. Διήμερο κινητοποιήσεων στην Αθήνα
Με αφορμή την εκδίκαση στο Συμβούλιο Επικρατείας αιτήσεων ακύρωσης του επενδυτικού σχεδίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική, που έχουν υποβάλλει φορείς και κάτοικοι της περιοχής, η Επιτροπή Αλληλεγγύης της Αττικής οργανώνει διήμερο κινητοποιήσεων για τη Χαλκιδική στην Αθήνα, στις 5 και 6 Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα:
  • την Τρίτη 5/6, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία
  • την Τετάρτη 6/6, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο ΣτΕ
10. Τερατογενέσεις και θάνατοι ζώων, βαρέα μέταλλα στους ανθρώπους

11. Από το Περού ως την Χαλκιδική!

Κλείνουν τη ΛΑΡΚΟ για να την "αξιοποιήσουν"!


Η απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου για κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, ακόμη και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, φανερώνει με τον πιο σαφή τρόπο τι είδους αξιοποίηση έχει προγραμματίσει η τρόικα και οι ντόπιοι εντολοδόχοι της για την δημόσια περιουσία. Πρώτα την απαξιώνουν και στην συνέχεια θα εμφανισθεί ένας ιδιώτης - σωτήρας να την αποκτήσει έναντι πινακίου φακής. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί πολλές φορές στην χώρα, αλλά πλέον παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Η ίδια η ΛΑΡΚΟ, χρεώθηκε τα τελευταία χρόνια με σκανδαλώδεις πολιτικές αποφάσεις που της προκάλεσαν τεράστιες ζημίες, χωρίς κανείς ποτέ να απολογηθεί.

Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, η αξία της ΛΑΡΚΟ στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι η επιχείρηση έχει μεταλλευτικά δικαιώματα σε τεράστιες περιοχές στην Εύβοια και στη Στερεά. Η εκποίησή της θα έχει τεράστιες επιπτώσεις τόσο στο εργατικό δυναμικό της περιοχής, όσο και στην οικονομία και την φυσιογνωμία ευρύτερων περιοχών, αφού είναι γνωστές οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τόσο στην περιοχή των Μεσσαπίων Εύβοιας όσο και στον Ευβοϊκό, λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας της Πολιτείας και της σκόπιμης απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Η ΛΑΡΚΟ είναι ανεκτίμητη δημόσια περιουσία.

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η μόνη απάντηση στη βία είναι η Δικαιοσύνη

Αναδημοσιεύουμε από τον Πιτσιρίκο
Με αφορμή την επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, εναντίον της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου σε τηλεοπτικό στούντιο, ξεκίνησε πάλι η συζήτηση για τη βία. Η συζήτηση για τη βία είναι υποκριτική, αποσπασματική, ρηχή και βλακώδης. Όταν συζητούν για τη βία άνθρωποι που έχουν προσωπική φρουρά, η συζήτηση αυτή δεν έχει κανένα νόημα. Θα ήταν προτιμότερο να συζητήσουν για τους λόγους που έχουν σωματοφύλακες. Και μοιραία -αν μπορούσαν να είναι ειλικρινείς-, η συζήτηση θα κατέληγε στις ενοχές. Τις δικές τους ενοχές. Που κρύβουν πολλή βία. Σε βάρος της κοινωνίας.
Είναι γελοίο να ανακαλύπτεις τη βία επειδή εκδηλώθηκε μέσα σε ένα τηλεοπτικό στούντιο, ενώ κάνεις γαργάρα το γεγονός ότι κάθε βράδυ, στους δρόμους της Αθήνας, δεκάδες συνάνθρωποί μας πέφτουν θύματα της βίας που γνώρισε η Λιάνα Κανέλλη από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής αλλά με πολύ πιο άγριο τρόπο.
Επίσης, δεν δικαιούσαι να ομιλείς για τη βία, όταν επικροτούσες την αστυνομική βία στο Σύνταγμα, στις πορείες και στις διαδηλώσεις.
Και μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, πληροφορηθήκαμε και επίσημα αυτό που υποψιαζόμασταν: οι αστυνομικοί ψηφίζουν Χρυσή Αυγή. Είναι χρυσαυγίτες με στολή. Και αυτοί οι χρυσαυγίτες φυλάνε το καθεστώς. Όπως και οι άλλοι.
Στις εκλογές της 6ης Μαΐου, πληροφορηθήκαμε -αν και εμείς το ξέραμε- και κάτι άλλο: επί δυόμισι χρόνια, οι κυβερνητικές αποφάσεις ήταν σε απόλυτη αντίθεση με τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών. Η δημοκρατία είχε καταλυθεί.
Όποιος επιθυμεί μια ειλικρινή συζήτηση για τη βία οφείλει να ξεκινήσει από την κρατική βία. Σωματική, πολιτική και οικονομική. Αυτή η βία γεννάει τη βία στην κοινωνία.
Καταλαβαίνω πως το καθεστώς επιθυμεί να σου γαμάει τη ζωή, να σε εξαθλιώνει και εσύ να κάθεσαι παθητικά να το απολαμβάνεις. Κάποιοι θα κάτσουν, κάποιοι άλλοι όχι.
Όσο οι άνθρωποι που χρεοκόπησαν και ξέσκισαν τη χώρα θα παραμένουν στις θέσεις τους, η βία θα φουντώνει. Δεν θέλει και πολύ μυαλό.
Η βία που ενοχλεί τους κυβερνώντες είναι αυτή που στρέφεται εναντίον τους. Η βία κατά των Ελλήνων πολιτών και των μεταναστών δεν τους ενοχλεί καθόλου. Άλλωστε, αυτοί κρύβονται από πίσω της. Αυτοί την προκαλούν.
Η συζήτηση για τη βία είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η μόνη συζήτηση που έχει νόημα αυτή τη στιγμή είναι η συζήτηση για τη Δικαιοσύνη. Αλλά ποιος να την κάνει; Αυτοί που έκαναν Δικαιοσύνη τα συμφέροντά τους σε βάρος της χώρας και των πολιτών; Μα αυτή η πολιτική και οικονομική ελίτ θα έπρεπε να βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Το έγραψα, το ξαναέγραψα και το ξαναγράφω: Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η χρεοκοπία, το Μνημόνιο, το ευρώ ή η δραχμή. Το πρόβλημα της χώρας είναι η παντελής απουσία της Δικαιοσύνης.
Με λιγότερα χρήματα μπορούμε να ζήσουμε. Χωρίς Δικαιοσύνη, είμαστε τελειωμένοι. Καταδικασμένοι.
Παρασυρθήκαμε από τις ατελείωτες αναλύσεις για τα Μνημόνια και το ευρώ, και ξεχάσαμε τη Δημοκρατία. Αλλά η Δημοκρατία δεν μας ξέχασε.
Μας χτυπάνε στο δρόμο, εξαθλιώνουν τις ζωές μας. Το ξύλο που μας έριξαν θα το βρουν στην κάλπη. Δείρτε τους αλύπητα.
(Όσοι καταδικάζουν τη βία -έτσι ανέμελα, γενικά και αόριστα-, ας μελετήσουν λίγο πρώτα την παγκόσμια ιστορία. Τότε, θα συνειδητοποιήσουν πως το «καταδικάζω τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» είναι ανιστόρητο και ανόητο, και ίσως σταματήσουν να λένε αρλούμπες.)
(Δεν ζούμε τίποτα καινούργιο ή πρωτόγνωρο. Όποιος θέλει να μάθει τι συμβαίνει, όταν ένας λαός προσπαθεί να πάρει την τύχη του στα χέρια του, ας διαβάσει το βιβλίο του Γιάννη Κάτρη «Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα 1960-1970″. Το διάβασα σε ηλικία 13 ετών επειδή επέμενε να το διαβάσουμε ο πατέρας μιας παιδικής μου φίλης. Κύριε Γιάννη, όπου κι αν είστε, σας αγαπάω.)

Συναυλία στο κτήμα Δρακόπουλου

Πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου: όλα για τους πλούσιους

Αναδημοσίευση από το Κεράσια και Κρίνοι
Οι πεζοδρομήσεις είναι καλό πράγμα και όλοι τις θέλουν στην περιοχή τους. Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο καταστροφικό υπήρξε το ΙΧ αυτοκίνητο, που εισήλθε στη ζωή μας καθόλου τυχαία και καθόλου αθώα. Υπάρχει μια σχετική μελέτη σε αυτό το blog που μπορείτε να διαβάσετε, στη στήλη δεξιά κάτω.

Το ΙΧ αυτοκίνητο τέλος πάντων είναι μεν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας - το κάνανε να είναι και πλούτισαν έτσι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι πετρελαιάδες, οι λαστιχάδες και ένα ολόκληρο σύστημα γύρω από αυτούς, αντιπρόσωποι, service κ.λπ. - αλλά κανείς δεν το θέλει εκεί που ησυχάζει και ξεκουράζεται, δηλαδή εκεί που κοιμάται, στην κατοικία, εκεί που πάει για αναψυχή, ακόμα όμως και εκεί που εργάζεται, δεν είναι ότι καλύτερο ένας θορυβώδης δρόμος. Μελέτες δείχνουν τις πολύ σοβαρές συνέπειες που έχει στην υγεία η ηχορύπανση, καθώς φυσικά και κάθε είδους ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Είναι τυχαίο οτι στα προάστια που κατοικούν οι πλούσιοι, τα δρομάκια είναι στενά, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αυστηρές και αποτρεπτικές, τα σαμαράκια που κόβουν την ταχύτητα συχνότατα και φυσικά άφθονοι οι πεζόδρομοι, όπως π.χ. στο Ψυχικό; Δε νομίζω!

Δείτε εδώ αεροφωτογραφία της βίλας του ζεύγους των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας 2004, Δασκαλάκη - Αγγελόπουλος. Γιατί είναι το ζεύγος των Ολυμπιακών μας; Μα γιατί ο σύζυγος είναι της γνωστής οικογένειας των εταιριών σιδηροκατασκευών οι οποίες, ω! του θαύματος, ανέλαβαν πολλά από τα ολυμπιακά κτήρια! Ναι, αυτά που μας είναι παντελώς άχρηστα και τα πληρώσαμε με τα δάνεια που τώρα πρέπει να ξοφλήσουμε και γι αυτό μας κόβουν μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, αδειάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και κλείνουν τα νοσοκομεία. Με λίγα λόγια αυτή τη βίλα την πληρώνουμε εμείς! Βρίσκεται σε ένα απόμερο σημείο του Ψυχικού και ο ήσυχος δρόμος που περνά από τη μια πλευρά της, και δίπλα από δασάκι, είναι γεμάτος κάμερες!


Ναι, εκεί μένουν κάποιοι. Κάποιοι άλλοι πάλι, που δουλεύουν μεροκάματο ζουν σε γειτονιές και περιοχές απ' όπου διέρχονται τεράστιοι κυκλοφοριακοί άξονες, απ' όπου περνούν καθημερινά χιλιάδες φορτηγά, ΙΧ αυτοκίνητα, λεωφορεία, περιοχές σκοτεινές, δίχως ίχνος πράσινου, τόσο θορυβώδεις που ενοχλείται κανείς ακόμα και να περνά απλώς από εκεί με το αυτοκίνητό του, όπου τα κτήρια είναι μαύρα από το καυσαέριο που έχει συσσωρευτεί με το χρόνο. Εκεί όμως ζουν εκατομμύρια άνθρωποι, συχνά μάλιστα είναι περιοχές με κύρια χρήση την κατοικία.

Μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, όχι μόνο του Λεκανοπεδίου, αλλά και του κόσμου, είναι η Κυψέλη, με πυκνότητα πάνω από 300 άτομα ανά εκτάριο. Στην αεροφωτογραφία διακρίνεται ο άξονας της οδού Πατησίων. Πρόκειται για μια από τις κύριες περιοχές όπου κατοικούν και κινούνται μετανάστες.

Πηγή των δυο φωτογραφιών: http://www.greekscapes.gr/index.php/2010-01-21-16-47-29/2010-01-21-18-38-00/101/189-kypseli.html

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο


ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
και πορεία στη Βουλή
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΝΗ, 7 μ.μ., πλατεία Ομονοίας

Έξω οι νεοναζί της Χρυσής αυγής από τη Βουλή, τις γειτονιές και τα σχολεία
 
Λεφτά για μισθούς και συντάξεις, όχι για στρατόπεδα συγκέντρωσης

Η εκλογική επιτυχία της Χρυσής Αυγής αποθράσυνε τα ναζιστικά τάγματα εφόδου της συμμορίας. Από την Πάτρα, τα Βασιλικά Ευβοίας, την Καλλιθέα, το Περιστέρι και το Αιγάλεω, μέχρι τους σταθμούς του ΗΣΑΠ και την ΑΣΟΕΕ, Χρυσαυγίτες με την κάλυψη ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. μαχαιρώνουν μετανάστες, επιτίθενται σε φοιτητές που αγωνίζονται, επιβάτες που διαμαρτύρονται, απλούς ανθρώπoυς που δεν συνάδουν με τα άρια πρότυπά τους. Την ίδια ώρα, στελέχη της Χρυσής Αυγής όπως ο Κασιδιάρης και η Σκορδέλη είναι υπόδικοι για μαχαιρώματα, ενώ άλλα στελέχη τους όπως ο Ρήγας προφυλακισμένοι για μαφιόζικες δολοφονίες στο χώρο του υποκόσμου. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το πλυντήριο των νεοναζί συνεχίζεται από πολλά ΜΜΕ με παρέλαση υπόδικων νεοναζί σε τηλεοπτικά πάνελ για να προσποιούνται τους άσπιλους και αμόλυντους “αντισυστημικούς” πατριώτες!

Απαντάμε: Ως εδώ με την συγκάλυψη των παρακρατικών νεοναζί! Η μαζική απάντηση της κοινωνίας, των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας που αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να παλεύουν για “ψωμί-παιδεία-ελευθερία” είναι η δύναμη που θα απομονώσει τους νοσταλγούς του Χίτλερ. Θα απαντήσει στη ρατσιστική υστερία του πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου: της πολιτικής της "σκούπας" των στρατοπέδων συγκέντρωσης και της διαπόμπευσης εξαθλιωμένων γυναικών που τρέφει τους νεοναζί. Η ενότητα ντόπιων και μεταναστών εργαζομένων αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων μας. Οι παρακρατικοί συνεργάτες των δυνάμεων καταστολής της ΕΛ.ΑΣ. στις διαδηλώσεις, οι απεργοσπάστες μπράβοι των εργοδοτών που τολμούν να συκοφαντούν ηρωϊκούς αγώνες όπως της Χαλυβουργίας και να χτυπούν απεργούς εργάτες των Δήμων, τα σύγχρονα τάγματα εφόδου που καταστρέφουν προεκλογικά περίπτερα της αριστεράς και επιτίθενται σε εργαζόμενους, φοιτητές και σε όποιον παλεύει ενάντια στη μνημονιακή βαρβαρότητα αποτελούν τον πιο πιστό σύμμαχο του συστήματος που υποκρίνονται πως αντιπαλεύουν.

Καλούμε κάθε φορέα και προοδευτική συλλογικότητα, κάθε απλό εργαζόμενο, άνεργο και νέο να πάρει θέση τώρα απέναντι στη φασιστική απειλή. Την Παρασκευή 8 Ιούνη απευθύνουμε κάλεσμα μαζικής ενωτικής αντιφασιστικής κινητοποίησης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας: Έξω οι σύγχρονοι ταγματασφαλίτες από τη Βουλή, τα τηλεοπτικά πάνελ, από κάθε γειτονιά, εργασιακό και εκπαιδευτικό χώρο: Ο φασισμός δεν θα περάσει. Ούτε με στιλέτο, ούτε με γραβάτα!

Κάλεσμα του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 7 Ιούνη στις 7.00 μμ στο Πολυτεχνείο

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Με τη λήξη της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων η εργοδοσία επιτίθεται, με βιαιότητα, θεωρώντας ότι μπορεί επιτέλους να τελειώνει με τις ενοχλητικές σύμβασεις και να μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε ’’εργασιακά στρατόπεδα συγκέντρωσης’’. Στόχος των εργοδοτών είναι, η οριστική διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, η επιβολή ατομικής εκβιαστικής διαπραγμάτευσης των εργαζόμενων και η μαζική υπογραφή ατομικών συμβάσεων, η δραστική μείωση των μισθών.

Σε αυτό το τοπίο ο ΣΕΒ προκειμένου να σύρει τους εργαζόμενους σε στάση αναμονής, επέλεξε ξανά την μέθοδο του «διαλόγου» και εμφανίζεται να κάνει «παραχωρήσεις», όπως, να δεχτεί την κατάργηση της μείωσης κατά 22% του μισθού της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης και την επαναφορά της διάρκειας της μετενέργειας στους 6 μήνες, από 3. Ο ΣΕΒ ξεχνάει βέβαια να ζητήσει την κατάργηση της μείωσης κατά 32% στους νέους. Σε αντάλλαγμα ζητάει, την μείωση των αποδοχών των κλαδικών συμβάσεων τις οποίες ονομάζει «ευγενείς» (δηλαδή όλες σχεδόν εκτός της εθνικής γενικής συλλογικής) και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, δίνοντας ακόμα ένα χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα να απαντήσουμε με αλληλεγγύη και αγωνιστική, ταξική ενότητα.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δεν πρέπει να αποδεχτούμε καμιά μείωση μισθών, καμιά ατομική σύμβαση. Δίνουμε την μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς.Δεν υπογράφουμε μειώσεις των μισθών μας.Δεν υποκύπτουμε στην τρομοκρατία του λιγότερο κακού.!! Όχι στην αδράνεια και την υποταγή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που παρακολουθεί απαθής να διεξάγεται μια επίθεση ζωής και θανάτου για τους εργαζόμενους και προτρέπει σε υπογραφή συμβάσεων με μειωμένους μισθούς.

Ενάντια στο κλίμα αναμονής και υποταγής οι εργαζόμενοι να πάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, να συσπειρωθούμε στα συνδικάτα και να διεκδικήσουμε συλλογικά και μαχητικά, στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, τα γραφεία, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων και την προστασία των κατακτήσεων μας.

Σε αυτό το δρόμο βαδίζουν οι απεργοί της Χαλυβουργίας, που απεργούν εδώ και επτά μήνες, οι απεργοί της ανακύκλωσης ΕΠΑΝΑ ΑΕ στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια και στο εμπόριο, οι απεργοί της Phone Marketing, οι εργαζόμενοι στις αεροπορικές εταιρείες, και πολλοί άλλοι που αγωνίζονται ενάντια στις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις, για το αυτονόητο δικαίωμά τους να μην παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, να μην πετιούνται στο δρόμο γιατί δεν «υπάκουσαν και δεν έσκυψαν το κεφάλι».

Το εργατικό κίνημα, να βγει ξανά στο δρόμο του αγώνα, να συμβάλει στο δυνάμωμα του μαζικού, λαϊκού κινήματος που θα απαιτεί να καταργηθούν τα μνημόνια, η δανειακή σύμβαση και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που οδηγεί τον λαό στην εξαθλίωση.

Να γίνει στάση πληρωμών και να διαγραφεί το χιλιοπληρωμένο χρέος, σε σύγκρουση με τους τοκογλύφους δανειστές, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δεν θα θυσιαστούμε στο βωμό του ευρώ, της τρόικας και του χιλιοπληρωμένου χρέουςπου λεηλατούν τις ζωές μας και το μέλλον της νέας γενιάς.

Να επιστρέψουν οι μισθοί στα επίπεδα του 2009. Να καταργηθεί το Ταμείο Ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και να σταματήσει το έγκλημα του ξεπουλήματος. Να καταργηθούν τα χαράτσια που επιβλήθηκαν στον λαό. Να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους ανέργους. Να πληρωθούν όλοι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συνδικάτα και οι ομοσπονδίες είναι υποχρεωμένα να προσανατολιστούν άμεσα σε κινητοποίηση και στην κύρηξη γενικής πανελλαδικής απεργίας.

Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία σε συνέλευση την Πέμπτη 7 Ιούνη στις 7.00 μμ στο Πολυτεχνείο (αίθουσα Γκίνη), να συζητήσουμε την κατάσταση που διαμορφώνεται με τις Συλλογικές Συμβάσεις, να διερευνήσουμε την δυνατότητα κοινών πρωτοβουλιών και συντονισμού της δράσης μας.

Σχετικά με το θέμα του Π.Δ. για τις χρήσεις γης στο Μαρούσι

Σχετικά με το θέμα του Π.Δ. για τις χρήσεις γης στο Μαρούσι, θέλω να επισημάνω τα παρακάτω στοιχεία, που καταδεικνύουν το μέγεθος της ευθύνης για την έκδοση του απαράδεκτου αυτού προεδρικού διατάγματος, που δεν περιορίζεται δυστυχώς μόνο στη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αλλά αφορά κυρίως τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και ιδιαίτερα τη Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

Το σχέδιο του Πρ/κού Δ/γματος απεστάλη για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 21-2-2012, χωρίς να έχει προηγηθεί η υποχρεωτική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΚΣΧΟΠ), ή του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), που αντικατέστησε το ΚΣΧΟΠ. Όπως αναφέρεται στο σχετικό Πρακτικό Επεξεργασίας 81/30-4-2012 του ΣτΕ, η Δνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού απέστειλε δύο έγγραφα στ ΣτΕ, στις 11-4-2012 και 19-4-2012, στα οποία αναφέρεται ότι η έλλειψη γνωμοδότησης των παραπάνω συμβουλίων οφείλεται α) στο επείγον του θέματος, β) στην αποχή των μηχανικών από το ΚΣΧΟΠ κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011, χωρίς να αναφέρονται καν οι λόγοι αυτής της αποχής, γ) στο γεγονός ότι το ΚΕΣΥΠΟΘΑ δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί.

Όμως α) το θέμα εκκρεμούσε στο ΥΠΕΚΑ από τη τελευταία γνωμοδότηση του Δήμου Αμαρουσίου 24-2-2009, για δύο χρόνια β) η αποχή των μηχανικών από όλα τα Συμβούλια του δημοσίου για δύο μήνες, οφειλόταν σε αποφάσεις του ΤΕΕ και της ΕΜΔΥΔΑΣ για τη προάσπιση των αποθεματικών των ταμείων των μηχανικών μετά το δεύτερο Μνημόνιο και δεν ήταν αυθαίρετη και ετσιθελική, γ) το ΚΕΣΥΠΟΘΑ είχε συγκροτηθεί από τις 29-1-2012 και λειτουργούσε από 3-2-2012 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 49/2012. Η προϊσταμένη της Δ/νσης Πολ/κού Σχ/σμού είναι τακτικό μέλος του ΚΕΣΥΠΟΘΑ. Δηλαδή το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ενημερώθηκε εγγράφως με ΕΛΛΕΙΠΗ και ΨΕΥΔΗ στοιχεία.

Η σύνταξη του απαράδεκτου προεδρικού διατάγματος, που επιχειρεί τη νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων κτιρίων και επί πλέον η διατύπωση των διατάξεων με τρόπο που οδηγεί σε πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες, έγινε από τις αρμόδιες υπαλλήλους της Δ/νσης Πολ/κού Σχ/σμού, κατά παράβαση των νόμων και του συντάγματος και σε συνέργεια με τη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Προφανώς το ΕΠΕΙΓΟΝ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ήταν οι επικείμενες εκλογές. Υποθέτω επίσης ότι έχουν εκδοθεί και άλλα Π.Δ. με επείγουσες διαδικασίες.

Μαρία Βερνάρδου

Τι δουλειά έχει η αριστερά στα πάνελ μαζί με τους νεοναζί?

Αναδημοσιεύουμε από το skai. Εμείς απλά ρωτάμε τώρα θα καταλάβουν οι βουλευτές και τα στελέχη της αριστεράς, ότι δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση, κανένα διάλογο με τους νεο-ναζί? Δεν το ήξεραν τόσο καιρό?

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε με τον πιο χυδαίο τρόπο στην Λιάνα Κανέλλη στον αέρα της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη.
Άγριος καβγάς ξέσπασε πριν λίγα λεπτά στο πλατό της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 μεταξύ της Λιάνας Κανέλλη και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. Οι δυο συνομιλητές άρχισαν να διαφωνούν έντονα πάνω σε σημαντικά κοινωνικοπολιτικά θέματα, μέχρι που κάποια στιγμή ο Κασιδιάρης σηκώθηκε εκτός εαυτού από τη θέση του, έριξε ένα ποτήρι γεμάτο νερό στην υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, που καθόταν δίπλα του και σχεδόν όρμησε πάνω στην Λιάνα Κανέλλη προσπαθώντας να την χτυπήσει με χαστούκια και γροθιές, μερικές από τις οποίες βρήκαν τον στόχο τους. Η Λιάνα προσπάθησε να αμυνθεί ενώ ο Γιώργος Παπαδάκης μαζί με τους υπόλοιπους εμβρόντητους καλεσμένους, αφού ξεπέρασαν το αρχικό σοκ προσπάθησαν να τους χωρίσουν. Η εκπομπή διακόπηκε εκτάκτως και συνεχίστηκε μετά από λίγα λεπτά με την αποχώρηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ενώ λέγεται πως ο Εισαγγελέας ζητά την άμεση σύλληψή του. Η συνέχεια στις οθόνες σας...

Δείτε το απόσπασμα εδώ.

1984

Αναδημοσιεύουμε από τον Παραλληλογράφο
Αυτος που ελέγχει το παρελθόν,ελέγχει το μέλλον….
Αυτός που ελέγχει το παρόν…ελέγχει και το παρελθόν….
«Αν θέλεις μια εικόνα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να πατάει το πρόσωπο ενός ανθρώπου -για πάντα»
Σαν σήμερα πριν απο 63 χρόνια,εκδίδεται ενα απο τα πιο ζοφερά βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Όργουελ μέσα απο το “1984″ περιγράφει την μορφή του ολοκληρωτικού κράτους και το όνομα του θα μείνει στην ιστορία για να περιγράφει αυταρχικές κυβερνήσεις.
Ο εφιάλτης του ολοκληρωτικού κράτους του “Μεγάλου Αδελφού”, που παρακολουθεί τα πάντα, απαγορεύει την σκέψη, καθοδηγεί συναισθήματα, συνθλίβει και αναμορφώνει την ατομικότητα.
Το Ingsoc,το μοναδικό κομμα που κατέχει την εξουσία, συντηρεί την κοινωνία μέσα στον φόβο και το ψέμα. Σβύνει την ιστορία και την ξαναγράφει, όσες φορές χρειαστεί. Παραπλανεί με ψεύτικο πόλεμο και πλαστά στοιχεία οικονομίας τους πολίτες.
Πρωταγωνιστής  είναι ο Γουίνστον Σμιθ, ένας υπάλληλος του “υπουργείου Αλήθειας”  που έχει ως καθήκον να αναθεωρεί τα ιστορικά ντοκουμέντα και να τα προσαρμόζει στη γραμμή του κόμματος. Τα αυθεντικά ντοκουμέντα κατόπιν ρίχνονται στη λεγόμενη Τρύπα της Μνήμης και καταστρέφονται.
Ο Σμιθ θα υποπέσει στο έγκλημα του συναισθήματος. Θα ερωτευθεί και αυτό για τα μέλη του κόμματος είναι έγκλημα. Θα συλληφθεί απο την Αστυνομία της Σκέψης, θα “αναμορφωθεί” και θα επιστρέψει, πιστό μέλος του συστήματος.
«Δεν υπήρχε φυσικά κανένας τρόπος να γνωρίζεις εάν σε παρακολουθούσαν οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή. Μόνο να υποθέσεις μπορούσες κατά πόσο και σε ποιο βαθμό η “Αστυνομία της Σκέψης” ήταν εκεί. Ήταν ακόμα πιθανό να παρακολουθούν τους πάντες, κάθε στιγμή. Έπρεπε να ζεις από συνήθεια που σου είχε γίνει ένστικτο, με την υπόθεση ότι κρυφάκουγαν τον κάθε σου ήχο κι ότι εξέταζαν εξονυχιστικά κάθε σου κίνηση, εκτός από εκείνες τις στιγμές που ζούσες στο απόλυτο σκοτάδι».

Διαβάστε : σε PDF και  κόμικ
Ο Ο’ Μπράιαν σήκωσε το αριστερό του χέρι, με την πλάτη του γυρισμένη στον Γουήνστοουν, με τα τέσσερα δάκτυλα εκτεταμένα και τον αντίχειρα κρυμμένο.
-Πόσα δάκτυλα είναι αυτά, Γουήνστοουν;
-Τέσσερα.
-Κι αν το Κόμμα πει ότι δεν είναι τέσσερα, αλλά πέντε, τότε πόσα είναι;
-Τέσσερα.
Η λέξη τέλειωσε με μια κραυγή πόνου.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Εκδήλωση Πρωτοβουλίας Μηχανικών ΣΥΡΙΖΑ


Απεργία χαλυβουργών: Το μπλοκ του μαύρου μετώπου ξαναχτυπά.

Κοινή Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων – Κινήσεων - Συσπειρώσεων
στο Δ.Σ της ΔΟΕ, Καλούση Ακρίτα 6974750410 και  Παπασπύρου Νίκου 6975308409
 
paremvasisdoe@gmail.com,   www.paremvasis.gr
και του εκπροσώπου των Αγωνιστικών – Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων - Κινήσεων 

στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, Αντωνόπουλου Παύλου 6977719812
paremvaseis.de@gmail.com
http://paremvaseisde.gr/  6/06/2012 

Απεργία χαλυβουργών:
Το μπλοκ του μαύρου μετώπου ξαναχτυπά.
Η λεγόμενη «υπηρεσιακή κυβέρνηση» και η «τυφλή» δικαιοσύνη πιστή  στα ταξικά συμφέροντα, στην υπηρέτηση του κεφαλαίου και των κερδών  των εργοδοτών κήρυξε «παράνομη» την επί επτά μήνες και πλέον ηρωική απεργία των χαλυβουργών.
Νομίζουν οι αφελείς και επικίνδυνοι εντολοδόχοι των αφεντικών ότι θα σταματήσουν τον αγώνα, που εδώ και 220 μέρες, δίνουν οι ηρωικοί εργάτες χαλυβουργοί. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι το «πως δένεται τ΄ατσάλι» δεν τρομοκρατούνται, δεν φοβούνται, δεν κάνουν πίσω.
Ο Μάνεσης μπορεί να διαθέτει τα μέσα και τους μηχανισμούς του αστικού κράτους που προασπίζουν τα συμφέροντά του και τας κέρδη του αλλά δεν διαθέτει το δίκιο με το μέρος του. Το δίκιο που κατέκτησαν τόσα χρόνια δουλεύοντας στη φωτιά οι χαλυβουργοί.
Το μαύρο μπλοκ μπορεί να στήσει και να επιστρατέψει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς ακόμα κα να επιστρατέψει και τη πιο μαύρη εκδοχή του, τη Χρυσή Αυγή, όπως επιχείρησε να κάνει και στην αρχή και δεν τα κατάφερε,  για να σπάσει την απεργία.
Ο κόσμος της εργασίας θα επιβάλει τα συμφέροντα των χαλυβουργών. Η εργαζόμενη πλειοψηφία θα υψώσει πύργο ατίθασο και απείθαρχο και θα προασπίσει τόσο το δικαίωμα στην απεργία όσο και την πάλη ενάντια στη επιβολή ολοένα και αντεργατικών μέτρων από  το κεφάλαιο , τους εργοδότες, την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΤΡΟΪΚΑ .
Οι εκπαιδευτικοί και το κίνημά τους , ο συντονισμός των εργαζομένων, τα πρωτοβάθμια σωματεία συντάσσονται   με τους χαλυβουργούς, γίνονται ένα σώμα απέναντι στη νέα επίθεση που εξαπολύσει το μαύρο μπλοκ εξουσίας,  με στόχο τη δικαίωση της απεργίας και του αγώνα των εργατών χαλυβουργών.


Οι φωτιές στη πύλη της χαλυβουργίας δεν θα σβήσουν
Κάτω τα χέρια από την απεργία των χαλυβουργών
Νίκη στον αγώνα των χαλυβουργών.

Εκτός ΕΟΠΥΥ δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί

Αναδημοσιεύουμε από την Ημερησία. Όλα δείχνουν ότι οι ηγεσίες του ΕΤΑΑ ετοιμάζουν τη μετατροπή του ΚΥΤ σε ΝΠΙΔ με καταστροφικές συνέπειες για την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη αλλά και με αύξηση εισφορών (για τον κλάδο υγείας επιπρόσθετα των υπολοίπων δηλαδή) όπως ήδη μας προετοιμάζουν.

Εκτός του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας μένουν οι γιατροί, οι μηχανικοί και οι δικηγόροι που ασφαλίζονται στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ). To «πάγωμα» της ένταξης του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας αποφάσισε - κάνοντας χρήση του «παραθύρου» του νόμου των κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη (ν. 4075/12 άρθρο 44) που δίνει τη δυνατότητα αυτοεξαίρεσης των Ταμείων υπό προϋποθέσεις - ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης A. Ρουπακιώτης. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο υπουργός στους εκπροσώπους των επιστημόνων και στο διοικητή του ΕΤΑΑ Αργύρη Ζαφειρόπουλο που επίμονα ζητούσαν να μην ενταχθούν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι στον ΕΟΠΥΥ από την In Ιουνίου. Και να γίνει χρήση του άρθρου 44 το οποίο ορίζει ότι «μέχρι τις 31.12.2012 και μετά τη σύνταξη  αναλογιστικής μελέτης που θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητά τους, ταμεία, τομείς και κλάδοι υγείας που υπήχθησαν και προβλέπεται να υπαχθούν στον ΕΟΠΥΥ, δύνανται με αποφάσεις των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των ασφαλισμένων κάθε ταμείου ή τομέα ή κλάδου να εξαιρούνται από την ένταξη του ΕΟΠΥΥ, μετατρεπόμενοι αυτοδίκαια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης. Με τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ απαγορεύεται οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τον κρατικό  προϋπολογισμό». 
«Η εξαίρεσή μας ήταν μια μεγάλη επιτυχία του ΕΤΑΑ και των διοικήσεων των επιστημονικών μας φορέων TEE, Παν.Ιατρικός Σύλλογος, Παν. Οδοντιατρικός Σύλλογος, Παν.Φαρμακευτικός, συμβολαιογράφων, δικηγόρων Πειραιά κ.ά.» δηλώνει στην «Η» ο διοικητής του ΕΤΑΑ Αργ. Ζαφειρόπουλος αποκαλύπτοντας ότι «το ΕΤΑΑ με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν, συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τα απέστειλε με νομικά γνωμοδότηση στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και, τελικά, ο υπουργός Αντ. Ρουπακιώτης έκανε αποδεκτή την πρόταση για τη μη ένταξη στον ΕΟΠΥΥ με υπουργική απόφαση που υπογράφηκε την Παρασκευή». Όπως εξηγεί ο διοικητής του ΕΤΑΑ:
- «Οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους όπως πριν, χωρίς να χρειάζεται να τα πληρώνουν, κάτι που θα έπρεπε να κάνουν αν είχαμε ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ ενώ δεν θα του δοθεί n περιουσία των τομέων υγείας» και
- «Μέχρι το τέλος του έτους θα συνταχθούν οι αναλογιστικές μελέτες. Οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες τυχόν απαιτηθούν (πχ αλλαγές ακόμη και σε επίπεδο εισφορών) θα αντιμετωπισθούν μετά την ολοκλήρωση αυτών των αναλογιστικών μελετών».
Να σημειωθεί ότι το ΕΤΑΑ εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους με μικρές καθυστερήσεις λόγω κυρίως έλλειψης προσωπικού.

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Κουίζ ενοχής, συνενοχής και ανοχής


Αναδημοσιεύουμε μήνυμα που λάβαμε από συνάδελφο, με αφορμή τη σημερινή "ημέρα περιβάλλοντος"
ΚΟΥΙΖ
ΕΝΟΧΗΣ, ΣΥΝΕΝΟΧΗΣ, ΑΝΟΧΗΣ.
- Από πού περνάει ένα άτομο με κινητικά προβλήματα με το καροτσάκι του; (Αλλά κι όλοι εμείς)
α. Από ένα όμορφο φαρδύ πεζοδρόμιο ;
β. Από ανάμεσα απ' τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα με ζιγκ ζαγκ ;
γ. Από το δρόμο κυκλοφορίας αυτοκινήτων ;
( Κάπου στη Πελοπόννησο, Απρίλης 2012 )
 
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ σε :
Τοπικούς δημοτικούς άρχοντες, Πολεοδομίες, Όργανα Δημόσιας Τάξης, Αδιάφορους '' Πολίτες '' και λοιπούς παρατρεχάμενους του '' Κόλπου '', πού ΣΗΜΕΡΑ θα τους ακούσουμε να μιλούν γιά τη προστασία του περιβάλλοντος.

Κινητοποιήσεις για τη Χαλκιδική

ΧΡΥΣΟΣ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΧΡΥΣΟΥ
Στην επένδυση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, για λειτουργία μεταλλείων χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική, καθρεφτίζεται πεντακάθαρα όλη η βαρβαρότητα της προσπάθειας των κυβερνήσεων, με την υποστήριξη και τοπικών παραγόντων, να ξεπουλήσουν το φυσικό μας πλούτο και να υποθηκεύσουν το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, έναντι πινακίου φακής. Το αντίτιμο της μεταβίβασης στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ, που κι αυτά πήγαν στις τσέπες των προηγούμενων επίδοξων επενδυτών της TVXgold!! Με αυτά τα χρήματα παραχωρήθηκαν: 317.000 στρέμματα δασικής έκτασης, 91 στρέμματα σε οικόπεδα, 320 σπίτια στο Στρατώνι, 24.000 τ.μ. βιομηχανικών κτιρίων, πληθώρα μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στα υπάρχοντα μεταλλεία, τεράστιος μηχανολογικός εξοπλισμός, λιμενικές εγκαταστάσεις, ανεκμετάλλευτα προϊόντα εξόρυξης και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα με την παραχώρηση, η τότε κυβέρνηση φρόντισε με τον ειδικό νόμο για τη μεταβίβαση και την υπογραφή του κ. Πάχτα (ν. 3220/2004), να δεσμευτεί ότι δεν θα αναζητήσει ευθύνες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα των δραστηριοτήτων που προηγήθηκαν.

Ο δίκαιος αγώνας των κατοίκων ενάντια σε αυτές τις μεθοδεύσεις κρατάει χρόνια, γιατί, πέρα από το ξεπούλημα, η ίδια η δραστηριότητα εξόρυξης χρυσού είναι καταστροφική για το περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες. Αφήνει πίσω της κρανίου τόπο και φτωχούς κατοίκους. Γι αυτό η εταιρεία με βοηθό της το κράτος, τα ΜΜΕ και τοπικές αρχές, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα συκοφάντησης και κατάπνιξης όποιας φωνής αμφισβητεί την παρουσία της εκεί, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, προκειμένου να την επιβάλλει.

Σήμερα, σε συνθήκες μνημονιακής ισοπέδωσης, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική και στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα είναι ένα μέρος μόνο μιας γενικευμένης επίθεσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και ενός διεφθαρμένου και υποταγμένου σε αυτά συμπλέγματος πολιτικών δυνάμεων, που επιχειρούν να εκποιήσουν τους φυσικούς πόρους και τις δημόσιες υποδομές της χώρας, υποθηκεύοντας το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας και αδιαφορώντας για τους ανθρώπους, τη ζωή τους και τις ελπίδες τους. Για όλους αυτούς τους λόγους:
Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής μας αφορά όλους και όλες
Είναι αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος,
για την ανθρώπινη διαβίωση χιλιάδων κατοίκων της περιοχής και
για την αξιοπρέπεια ολόκληρης της κοινωνίας μας

Πολίτες και φορείς της περιοχής έχουν καταθέσει προσφυγές στο Συμβούλιο επικρατείας, καθώς και αιτήσεις αναστολής εργασιών. Θα είμαστε κοντά τους και σε αυτή τη μάχη που δίνουν:
  • την Τρίτη 5/6, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία
  • την Τετάρτη 6/6, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο ΣτΕ
Να μην επιτρέψουμε τη λεηλασία της φύσης και των φυσικών πόρων

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (ΑΤΤΙΚΗ)

e-mail επικοινωνίας: attiki.forum@gmail.com

ΓΣ Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, Τρίτη 5 Ιούνη

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΗ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΕΕ, 7.00 μμ, ΝΙΚΗΣ 4
Να μη λείψει κανείς...

Από τα πλέον ακραία αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων μνημονίων, είναι η κατάργηση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων. Διακηρυγμένος στόχος των μέτρων είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί συγκρίσιμο με το κόστος εργασίας στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.
Το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, των συμβάσεων και της συνδικαλιστικής ελευθερίας, είναι μέρος του κόστους που καλείται να πληρώσει ο εργαζόμενος λαός για να παραμείνει η χώρα σε ευρώ και ΕΕ όπως ζητούν οι τράπεζες και το κεφάλαιο με βάση τα συμφέροντα τους.
Με τη λήξη της μετενέργειας για τις συλλογικές συμβάσεις, η εργοδοσία επιτίθεται με βιαιότητα, επιδιώκοντας το σφαγιασμό των μισθών και το τσάκισμα των επιδομάτων και εκβιάζει για μειώσεις μισθών ακόμα και 40%. Σε αρκετούς κλάδους οι εργοδότες έχουν καταγγείλει τις κλαδικές συμβάσεις και απαιτούν την υπογραφή νέων με μείωση μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων. Σε άλλους κλάδους αρνούνται να προσέλθουν σε συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων και όπου το κάνουν απαιτούν συμβάσεις με μειωμένους μισθούς. Εκτιμάται ότι ένας στους τέσσερις εργαζομένους έχει πλέον ατομική σύμβαση εργασίας, ενώ σε ισχύ παραμένουν ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις.
Σε αυτό το τοπίο ο ΣΕΒ προκειμένου να σύρει τους εργαζόμενους σε στάση αναμονής, επέλεξε ξανά την μέθοδο του «διαλόγου» και εμφανίζεται να κάνει «παραχωρήσεις», όπως, να δεχτεί την κατάργηση της μείωσης κατά 22% του μισθού της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης και την επαναφορά της διάρκειας της μετενέργειας στους 6 μήνες, από 3. Ο ΣΕΒ ξεχνάει βέβαια να ζητήσει την κατάργηση της μείωσης κατά 32% στους νέους ενώ η πρόταση του απλά συνεπάγεται μια τρίμηνη παράταση πριν την μισθολογική ισοπέδωση. Σε αντάλλαγμα ζητάει την μείωση των αποδοχών που διασφαλίζουν όσες συμβάσεις ονομάζει «ευγενείς» (δηλαδή όλες σχεδόν εκτός της εθνικής γενικής συλλογικής) και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, δίνοντας ακόμα ένα χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι εργοδότες θέλουν να καταργήσουν τη Συλλογική Σύμβαση του Σωματείου.
Στον κλάδο μας οι εργοδοτικές ενώσεις προχώρησαν σε συντεταγμένη καταγγελία των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί στον κλάδο, τόσο αυτής του σωματείου μισθωτών τεχνικών, αλλά και του ΣΤΥΕ-ΟΣΕΤΕΕ, όσο και των συλλογικών συμβάσεων των Μηχανικών που απασχολούνται στη βιομηχανία, (πχ ΣΤΕΒ), των εργαζόμενων που απασχολούνται στη χημική βιομηχανία κλπ.

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Από τη σκύλα του ΕΟΠΥΥ, στη χάρυβδη του ΝΠΙΔ?

Αναρτούμε έγγραφο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σχετικά με την ένταξη του ΚΥΤ στον ΕΟΠΥΥ.
Αθήνα, 31-5-2012
Αρ. Πρωτ.: 6388
Προς : Τον Πρόεδρο Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), κ. Α. Ζαφειρόπουλο
Κοιν.: 1. Πρόεδρο & Διοικούσα ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ
  1. Πρόεδρο & Διοικούσα ΤΕΕ
  2. ΣΑΤΕ
  3. ΠΕΣΕΔΕ
  4. ΠΕΔΜΕΔΕ
  5. ΠΕΔΜΗΕΔΕ
  6. Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέμα : Ένταξη των Κλάδων Υγείας των Τομέων του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΠΥ.

Σε απάντηση του έγγράφου σας με αρ. πρωτ: 50776/30-4-2012 σας αποστέλλουμε τις απόψεις μας που καταγράφονται ως εξής :
Είναι γνωστό ότι στα πλαίσια του ν.4052/Μαρ. 2012, άρθρο 13, παρ.17 προβλέπεται η ένταξη των Κλάδων υγείας του ΕΤΑΑ, συνεπώς και ο ΚΥΤ που αφορά τους Διπλ. Μηχανικούς, στον ΕΟΠΥΥ από 1/6/2012.
Στην συνέχεια με τον ν. 4075/Απρ.2012, άρθρο 44, παρ. 14, δίνεται η δυνατότητα εξαίρεσης των Κλάδων υγείας των ασφαλιστικών φορέων άρα και του ΕΤΑΑ από την ένταξη στον ΕΟΠΠΥ, υπό τις προϋποθέσεις :

α) Αποφάσεις των αντιπροσωπευτικών Φορέων.
β) Αναλογιστικές μελέτες που θα καταδεικνύουν την βιωσιμότητα.
και γ) Μετατροπής τους σε ΝΠΙΔ με πλήρη απόσχιση του Κράτους.

Επισημαίνοντας ότι σε προηγούμενο έγγραφό μας έχουμε διατυπώσει την απόλυτη αντίθεσή μας για ένταξη του ΚΥΤ στον ΕΟΠΠΥ, θέση που παραμένει αμετάβλητη, εκτιμώντας ότι μια τέτοια ένταξη θα οδηγούσε τους ασφαλισμένους Διπλ. Μηχανικούς σε πλήρη υποβάθμιση των παροχών υγείας στο σύνολό τους, αφού στόχος της δημιουργίας του ΕΟΠΠΥ είναι η κατάρρευση της δημόσιας κοινωνικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η μεταφορά της οικονομικής δαπάνης στους ασφαλισμένους.
Σ΄ ότι αφορά την νέα ρύθμιση που σχετίζεται με την προβλεπόμενη μη ένταξη στον ΕΟΠΠΥ, της παρ. 14, του άρθρου 44, του ν.4075/2012 υπό τις προϋποθέσεις που θέτει, η εκτίμησή μας είναι ότι πρόκειται για ρύθμιση απαράδεκτου εκβιασμού και νοσηρής επινόησης που οδηγεί από "το παράθυρο" στην ιδιωτικοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μάλιστα με την συναίνεση και συμμετοχή και των φορέων των ασφαλισμένων.
Συμπερασματικά λέμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν αποδεχόμαστε καμία μετατροπή του ΚΥΤ σε ΝΠΙΔ.
Απαιτούμε αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους Διπλ. Μηχανικούς ασφαλισμένους του Ταμείου που καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους, μέρος των οποίων γίνεται διαχρονικά αντικείμενο κλοπής (κούρεμα ομολόγων, χρηματιστηριακός τζόγος, οφειλές δημοσίου κλπ.) με συνέπεια την συνεχή υποβάθμιση συνολικά των παροχών του Ταμείου.

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Πλάκα μας κάνουν...

Αναρτούμε ηλεκτρονικό μήνυμα που λάβαμε από φιλόδοξο και νεαρό στέλεχος του πασοκικού μηχανισμού του ΤΕΕ. Οι τύποι δεν έχουν το θεό τους, ή μας κάνουν χοντρή πλάκα. Ίσως θα έπρεπε να πάμε εκεί εκατοντάδες μηχανικοί και να τους κουνάμε τα χαρτιά απόλυσης, τους "κουρεμένους μισθούς", τα χαράτσια της ΔΕΗ, τις "εισφορές αλληλεγγύης", τα ειδοποιητήρια του ΤΣΜΕΔΕ και τα εισιτήρια για εξωτερικό. Ουστ...

ΛΟΓΩ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗΣ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/6 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 7.00μμ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ (ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ CARAVEL).

Η προσκληση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε κάθε επιστήμονα που ζει και εργάζεται στην πρωτεύουσα. Στην εκδήλωση θα υπάρξουν ερωτήσεις και συζήτηση του Ε.Βενιζέλου με τους παρευρισκόμενους συναδέλφους.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΙΧΑΤΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.
Σας περιμένουμε όλους την ερχόμενη Τρίτη στο Caravel, στην ιδιαίτερης σημασίας αυτή εκδήλωση, τόσο για το μήνυμα που θα περάσει όσο και για την ουσία της συζήτησης και των θέσεων που θα αναλυθούν.

Τομεακή Τεχνικών Επιστημόνων ΠΑΣΟΚ

Τηλ 210 3665371

Αγαπητοί φίλοι,

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος μας καλεί όλους την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 7.00μμ στο ξενοδοχείο CARAVEL σε μια ομιλία - συνάντηση με τους επιστήμονες που ζουν και εργάζονται σε όλη την Αττική.

Σε μια ομιλία μακρυά από λαικισμούς και υποσχέσεις, ο Ε.Βενιζέλος π
αρουσιάζει πώς με άξονες την ανάπτυξη, την επιστήμη, την έρευνα, την τεχνολογία και τη στροφή στο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας κοιτάμε μπροστά και ανοίγουμε το δρόμο για την ανάκαμψη και για να αποδώσουν καρπούς οι μεγάλες θυσίες όλων μας.

Οι Μηχανικοί , οι Επιστήμονες, οι Τεχνικοί της Αθήνας δίνουμε ραντεβού όλοι στο Caravel την ερχόμενη Παρασκεύη στις 7.00 για να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα, με ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ και με άξονα το έμψυχο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της μπορεί και θα τα καταφερει!

Προωθήστε το μήνυμα και ενημερώστε τους συναδέλφους - όχι μόνο τους φίλους του ΠΑΣΟΚ αλλά κάθε συνάδελφο που είναι ανοιχτός να ακούσει την αλήθεια για τη χώρα, τις προοπτικές και το αύριο. Να συναντηθούμε όλοι εκεί!
Τομεακή Τεχνικών Επιστημόνων ΠΑΣΟΚ

Παπακωνσταντίνου. Μια οικογένεια γιά όλες τις εποχές

Μια διαδρομή από το 1941 μέχρι τις μέρες μας


Ο τότε πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στην Πτολεμαΐδα το 1958, την εποχή που η ΔΕΗ εξαγόρασε το εκεί εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που είχε αποκτήσει η οικογένεια Παπακωνσταντίνου το 1941.
Ο τότε υπουργός Συντονισμού της κυβέρνησης Παπάγου Παναγής Παπαληγούρας επισκέπτεται το 1954 την Πτολεμαΐδα. Μετά το ταξίδι αυτό, οργανώθηκε στη δυτικομακεδονική αυτή πόλη επίσκεψη γερμανικής αποστολής υπό τον περίφημο υπουργό Έρχαρτ.
 
Ο Γερμανός φρούραρχος Πτολεμαΐδας φον Λάνγκε, αξιωματικός των Ες Ες.
Το εργοστάσιο της ΔΕΗ σήμερα. Το προηγούμενο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας της Πτολεμαΐδας ανήκε στην οικογένεια Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το προνόμιο που είχε παραχωρήσει τον Οκτώβριο 1941 ο Τσολάκογλου.
Ο στρατηγός Γ. Τσολάκογλου το 1941.
Ο παλαιός πολιτικός Μιχάλης Παπακωνσταντίνου (1919-2000),