Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, ανατρέποντας αυτούς που χεοκόπησαν τη χώρα


ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ


ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
   ΕΚΛΟΓΕΣ 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ:
ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ   ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το σάπιο πολιτικό σύστημα της υποτέλειας και της διαπλοκής, χάρισε τους εθνικούς μας δρόμους στις εταιρείες κι έστησε τη μεγάλη απάτη των διοδίων.

Σε δρόμους έτοιμους, που πληρώναμε επί δεκαετίες, σε δρόμους καρμανιόλες-εργοτάξια, οι οποίοι αν ποτέ ολοκληρωθούν θα έχουν κοστίσει πανάκριβα, λεηλατούν το εισόδημα των πολιτών.

Η τελευταία κυβέρνηση κατοχής, με νόμο του "ακτιβιστή" Βορίδη (Ν.4070-ΦΕΚ Α82/10.04.2012)…
>>> απειλεί με φυλάκιση όσους αγωνίζονται για να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα σπίτια τους και στην εργασία τους, μετατρέποντας σε ποινικό αδίκημα τη διαμαρτυρία σε σταθμούς διοδίων,
>>> απειλεί με πρόστιμα, βεβαιωμένα από τις ιδιωτικές κάμερες ασφαλείας όσους ανοίγουν τις μπάρες των φυλακίων κατοχής,
>>> απειλεί με διαταγές πληρωμής να μας πάρει...και τα σπίτια αν δε σκύψουμε το κεφάλι.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!  ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...  ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ...
ΔΙΟΔΙΑ, ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΕΔΩ

ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΦΟΡΕΑ, ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Αυτοί που εκφράζουν τα συμφέροντα των λίγων, των αγορών, των τραπεζών, η κυβέρνηση της νέας κατοχής, με τα ψέματα, την καταστολή, τα μέσα μαζικής εξαπάτησης, διαλύουν τις ζωές μας, υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενιών, εκποιούν το δημόσιο πλούτο.

Με τους αγώνες και την ψήφο μας να πούμε όχι στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, που δένουν χειροπόδαρα τον λαό και τη χώρα για δεκαετίες.

Να πούμε ΝΑΙ στην προοπτική διεξόδου προς όφελος των πολλών.

Να πούμε ΟΧΙ στην οποιαδήποτε νομιμοποίηση του φασισμού (Χρυσή Αυγή)

Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας για Ανεξαρτησία και Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   -   ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ   -   ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Η κατοχή της Παλαιστίνης συνεχίζεται, ο αποκλεισμός της Γάζας ράγισε αλλά δεν έσπασε ακόμη...
Τιμάμε τους νεκρούς συντρόφους μας και συνεχίζουμε...
 
31 Μάη 2012
 
Σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια, τα ξημερώματα της 31ης Μάη 2010, ο «Στόλος της Ελευθερίας» έπλεε στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου κατευθυνόμενος προς το αποκλεισμένο από τον κατοχικό στρατό του Ισραήλ λιμάνι της Παλαιστινιακής Γάζας. Ο στολίσκος αυτός αποτελούμενος από 3 εμπορικά και 3 επιβατηγά πλοία και με 700 διεθνείς ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων 38 Έλληνες και 2 ελληνικά πλοία, φορτωμένος με εκατοντάδες τόνους ανθρωπιστική βοήθεια και απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για τους πολιορκημένους από στεριά, θάλασσα και αέρα Παλαιστίνιους, δέχθηκε, μες την νύχτα, απρόκλητη δολοφονική επίθεση από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό και τους κομάντος του.        
 
Στην στρατιωτική αυτή επιχείρηση των Ισραηλινών ενάντια στους άοπλους ακτιβιστές δολοφονήθηκαν με πυροβολισμούς 9 Τούρκοι αλληλέγγυοι σύντροφοί μας και τραυματίστηκαν πάνω από 120 άλλοι διεθνείς ακτιβιστές, οι περισσότεροι από πραγματικά πυρά, από τους οποίους είκοσι τρείς πολύ βαριά. Επίσης ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν άγρια Έλληνες σύντροφοί μας από τους κατοχικούς ισραηλινούς στρατιώτες στα πλοία και στην ανάκριση στο Ισραήλ.
 
Τα πλοία και το φορτίο κατασχέθηκαν και οδηγήθηκαν δια της βίας στο ισραηλινό λιμάνι του Άσντοντ ενώ οι ακτιβιστες φυλακίστηκαν στις φυλακές της Μπερ Σεέβα. Η παγκόσμια κατακραυγή που ξεσηκώθηκε κάλυψε τα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο, ανάγκασε το Ισραήλ να απελευθερώσει και να απελάσει τους ακτιβιστές μετά από δύο μέρες. Ανάγκασε ακόμα και τους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ και τους διεθνείς οργανισμούς να το καταδικάσουν δημόσια.
 
Τα γεγονότα αυτά είχαν σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις στην περιοχή και ανάγκασαν την Αίγυπτο του Μουμπάρακ να χαλαρώσει λίγο έστω τους ελέγχους στο μεθοριακό σταθμο της Ράφας, όπως και το Ισραήλ να επιτρέψει για ένα διάστημα την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που περνούσε από τα δικά του περάσματα προς την Γάζα. Οι δυτικές χώρες όμως μετά από λίγο διάστημα επανήλθαν στην πρότερη στάση τους σιωπώντας και επιτρέποντας στο κατοχικό Ισραήλ να συνεχίζει να αιματοκυλά τον Παλαιστινιακό λαό, δολοφονώντας, φυλακίζοντας ή ξεριζώνοντας δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους από την πατρογονική τους γή.       
 
Πέρισυ το καλοκαίρι του 2011 ο «Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ» αποτελούμενος από 7 πλοία και 400 περίπου διεθνείς ακτιβιστές και προσωπικότητες προσπάθησε να αποπλεύσει από λιμάνια της Ελλάδας και να επαναλάβει το εγχείρημα του σπασίματος του αποκλεισμού της Γάζας, όμως η εθελοδουλεία της συμμάχου του κατοχικού Ισραήλ κυβέρνησης Παπανδρέου εμπόδισε με όλους τους τρόπους τον απόπλου του δεύτερου αυτού στολίσκου. Το Ισραήλ είχε πετύχει να επεκτείνει και να μεταφέρει το αποκλεισμό της Γάζας στην Ελλάδα. Μόνον το γαλλικό πλοίο Dignite με 16μελή διεθνή και ελληνική συμμετοχή κατάφερε να αποπλεύσει από το Καστελλόριζο και να κατευθυνθεί στην Γάζα, όπου και συνελήφθει μετά από επιχείρηση του μισού ισραηλινού στόλου.
 
 
Φέτος πάλι, η Διεθνής Συμμαχία για την Ελευθερία θα δοκιμάσει να φτάσει στην Γάζα. Περιμένετε νέα μας.
 
Δεν ξεχνάμε. Καμιά τρομοκρατία δεν πρόκειται να μας φοβίσει ή να μας σταματήσει.
 
Τιμούμε τους νεκρούς αδελφούς μας, συνεχίζοντας τον ίδιο τον αγώνα.
 
Θα σαλπάρουμε ακόμα μια φορά για να σπάσουμε τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας  μεταφέροντας εκεί το μήνυμα της ελπίδας, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας. 
 
Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Προς κατεδάφιση το Μπάτμιντον


  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
Σεβαστοπούλου 30, Αθήνα 11524, Τηλ. 6974 888323, 6977 230154
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Σεβαστοπούλου 30 & Ζαλίκη, Τηλ/Fax 210 69 23 591
Εmail: anoampelokipi@gmail.com , www.anoampelokipi.gr

1 Ιουνίου 2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προς κατεδάφιση το Μπάτμιντον
Δικαιωθήκαμε από το Συμβούλιο Επικρατείας

Οι αγώνες μας, φέρνουν αποτελέσματα

Μετά από προσφυγή των φορέων μας, η ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, με πρόσφατη υπ΄ αριθ. 1970/2012 απόφαση, έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Νόμου 3342/2005, που επέτρεψαν τη μετατροπή του Μπάτμιντον από λυόμενη σε μόνιμη κατασκευή, γιατί δεν είναι συμβατές με το χαρακτήρα της περιοχής ως Μητροπολιτικού Πάρκου, κι ακόμη επειδή με την παρουσία και λειτουργία του Μπάτμιντον και τη συρρίκνωση του Πάρκου, επιδεινώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικό μικρό απόσπασμα της απόφασης:
«Επειδή, με τις διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, έχει αναχθεί σε συνταγματικά προστατευόμενη αξία το οικιστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, από το οποίο εξαρτάται η ποιότητα ζωής και η υγεία των κατοίκων των πόλεων και των οικισμών»
Η θετική αυτή απόφαση στέλνει ένα μεγάλο μήνυμα, πως με τους επίμονους, ενωτικούς μας αγώνες, μπορούμε να αποκρούσουμε τις πολιτικές που καταστρέφουν – εμπορευματοποιούν τα πάρκα, και αθετούν τις υποσχέσεις τους (η πολιτεία είχε δεσμευθεί πως το Μπάτμιντον θα απομακρυνόταν με το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων: ΦΕΚ 1002Δ/14-11-2002).
Με την τωρινή απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την άμεση κατεδάφιση – απομάκρυνση του Μπάτμιντον, που κατακερματίζει τον πυρήνα του Πάρκου και δημιουργεί μια εικόνα (απέραντο πάρκιγκ, παράνομοι δρόμοι κ.λπ.), που δεν ταιριάζει σε πάρκο.
Οι φορείς μας, σε συνεργασία και με άλλους, θα συνεχίσουν τους αγώνες, ώστε να δημιουργηθεί σύντομα το ενιαίο, μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, υψηλού και πυκνού πρασίνου, χωρίς εμπορευματοποίηση, ανάσα ζωής για την πυκνοδομημένη Αθήνα, σημαντικό παράγοντα εξισορρόπησης του μικροκλίματος της πόλης, αλλά και χώρου συγκέντρωσης και διαφυγής των κατοίκων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Πιο συγκεκριμένα απαιτούμε :
  • Να κατεδαφιστεί άμεσα το Μπάτμιντον.
  • Να καταργηθούν όλοι οι παράνομοι δρόμοι (Να υπάρχουν μόνο πεζόδρομοι – ποδηλατόδρομοι).
  • Να απομακρυνθούν όλα τα στρατόπεδα.
  • Να αποκλειστεί οποιαδήποτε επέκταση υφισταμένων ή ανέγερση νέων κτιρίων σε όλη την έκταση του πάρκου, και φυσικά και στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης.
  • Να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία κατάρτισης του Σχεδίου Γενικής Διάταξης, που προωθεί ο Οργανισμός Αθήνας, σε υλοποίηση διατάξεων του Πρ. Διατάγματος «Μέτρα Προστασίας του όρους Υμηττού και του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή – Ιλισίων» (ΦΕΚ 187/16-6-2011).
Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και γενικότερα τις θέσεις των φορέων μας.

Η Γραμματεία της Επιτροπής Αγώνα                                             Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου

Καπνίζουν Παρελθόν - ένα νοκυμαντέρ για τα βιομηχανικά κτίρια σε Πατήσια

Αναρτούμε από την Επιτροπή Κατοίκων για τη διάσωση του κτήματος Δρακόπουλου, η οποία διοργανώνει σήμερα Παρασκευή στις 20:30 μμ στο χώρο του κτήματος (Πατησίων 356-358) προβολή με το ενδιαφέρον αυτό ντοκυμαντέρ.
 
 
Μια ταινία που φτιάχτηκε απο έναν άνθρωπο και λίγους φίλους και στέκεται με δέος μπροστά στα εναπομείναντα φουγάρα της Αθήνας, αυτά που άλλοτε θυμίζουν παραμύθια και άλλοτε ζωντανά μνημεία της βιομηχανικής επανάστασης. Εξαρταται πάντοτε από ποια οπτική γωνία κοιτάζεις τα πράγματα...
Δείτε παρακάτω το trailer και διαβάστε για το ντοκυμαντέρ και το δημιουργό του:

Πριν ψηφίσετε, κάντε πρώτα τη φορολογική σας δήλωση

Αναδημοσιεύουμε από το Ίσκρα και τον Ελεύθερο Τύπο. Λόγω εκλογών παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι της 30/6. Εμείς καλούμε όλους τους συναδέλφους να κάνουν τη δήλωση τους πριν ψηφίσουν. Αν δουν την εκκαθάριση φόρου και εξακολουθούν να θέλουν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τα μνημονιακά δεκανίκια τους είναι άξιοι της μοίρας τους. Να προσθέσουμε στο παρακάτω άρθρο ότι οι συνάδελφοι ελεύθεροι επαγγελματίες (δηλαδή και οι άνεργοι, υποαπασχολούμενοι κλπ) έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν το χαράτσι του "τέλους επιτηδεύματος", 500 € φέτος, καθώς και τον υπολογισμό των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ ως εισόδημα. Μέχρι πέρισυ το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών αφαιρούνταν από το φορολογητέο εισόδημα πχ είχες φορολογητέο εισόδημα 15000 και 3000 εισφορές τσμεδε το φορολογητέο τότε γινότανε 12000 (συνεπώς δεν πλήρωνες φόρο). Τώρα, φορολογητέο εισόδημα είναι 15000 οπότε προκύπτει μεγάλος φόρος (περίπου 1420 €) και από αυτό αφαιρούνται το 10% των 3000, δηλαδή 300 €. Συνεπώς με τα ίδια εισοδήματα με πέρσι ένας συνάδελφος, εκεί που δε θα πλήρωνε τίποτα (θα έπερνε επιστροφή 3000 €) φέτος θα πληρώσει 1120 €, συν 500 € χαράτσι, συν 150 € εισφορά αλληλεγγύης (1%) συνολικά 1770 € φορολογική επιβάρυνση.

ΕΩΣ ΚΑΙ 522% ΑΥΞΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ!
ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΚΑΙ ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Σε οριστική οικονομική συντριβή οδηγούνται περίπου 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα όταν θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους, τα οποία θα προκύψουν από τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2011.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι που υπέστησαν απώλειες έως και 30% στα εισοδήματά τους κατά τη διάρκεια του 2011, λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών που τους επέβαλαν η... νεοφιλελεύθερη συγκυβέρνηση των μνημονιών  των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Τρόικας, θα κληθούν να πληρώσουν έως και 6 φορές υψηλότερα ποσά φόρων από αυτά που πλήρωσαν πέρυσι! Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους τα εισοδήματα του 2011 είναι στα ίδια επίπεδα με τα εισοδήματα του 2010.Οι πολιτικές επιλογές των μνημονιακών συγκυβερνήσεων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την κοινωνία σε ασφυκτικές συνθήκες οριστικού αφανισμού.
Οπως προκύπτει από αναλυτικά παραδείγματα που παραθέτει σήμερα η εφημερίδα «Ε.Τ.»:
*Μισθωτοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με μεσαία εισοδήματα θα κληθούν να καταβάλουν φόρους αυξημένους έως και 522%, παρά το γεγονός ότι τα ετήσια εισοδήματα του έτους 2011 υπέστησαν πρωτοφανείς μειώσεις που φθάνουν το 30%!
*Χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι που μέχρι πέρυσι δεν πλήρωναν καθόλου φόρο επειδή τα ετήσια εισοδήματά τους ήταν μικρότερα του παλαιού αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ θα κληθούν φέτος για πρώτη φορά, με τα νέα εκκαθαριστικά, να καταβάλουν τριψήφια ή ακόμη και τετραψήφια ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης!
Πρόκειται για την εφαρμογή των επαχθών φοροεισπρακτικών μέτρων που νομοθετήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2011. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:
*Μείωση του βασικού αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ.

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ανοιχτή Επιστολή για την «αξιοποίηση» – ξεπούλημα του Ελληνικού

Σε λίγες μέρες ο ελληνικός λαός καλείται να εκλέξει μια νέα Κυβέρνηση.
Όλοι όσοι διεκδικούν την ψήφο μας ισχυρίζονται ότι στόχος τους είναι να αλλάξουν τη σημερινή άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας και του λαού και να μας οδηγήσουν στην «ανάπτυξη» και στην ευημερία. Δεν είναι ωστόσο δυνατόν να επιδιώκουμε την ανάπτυξη της χώρας, ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία και τη δημόσια γη, υποβαθμίζοντας το αστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αδιαφορώντας για την ιστορία αυτής της χώρας και αυτού του λαού.
Η περίπτωση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού είναι χαρακτηριστική: Οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες μιλούν για «αξιοποίηση» του χώρου, προωθώντας το ξεπούλημα – παραχώρηση σε ιδιώτες 6.204 στρ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται εκτός από το πρώην αεροδρόμιο, το Αθλητικό Κέντρο και η παραλία του Αγίου Κοσμά, ο αιγιαλός και ο υποθαλάσσιος χώρος. Σύμφωνα με τον νόμο 4062/2012 «Αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού …» (ΦΕΚ 70Α’/ 30.3.2012) που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Ελληνική Βουλή, στην έκταση αυτή προβλέπεται η δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων, κέντρων διασκέδασης, καζίνου, διοικητικών και εμπορικών κέντρων, πολυτελών κατοικιών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικής δομημένης επιφάνειας 3.760.000 τ.μ, δηλ. μιας «νέας πόλης» μέσα στην πόλη.
Απέναντι σε αυτή την αντίληψη «αξιοποίησης» του χώρου και «ανάπτυξης», κοινωνικοί φορείς και πολίτες από όλη την Αττική, αντιπροτείνουμε ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησης και ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, με γνώμονα την κάλυψη των πραγματικών κοινωνικών αναγκών και όχι των συμφερόντων κάποιων κερδοσκόπων – επενδυτών. Διεκδικούμε και προτάσσουμε τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, χαμηλού κόστους και για χρήση όλων των πολιτών του λεκανοπεδίου, βελτιώνοντας και όχι επιβαρύνοντας το κλίμα της Αττικής γης.
Η πρόταση αυτή α) σέβεται τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του χώρου του πρώην αεροδρομίου, του αιγιαλού και της παραλίας, β) βασίζεται σε αναλυτική καταγραφή και αξιοποίηση των κτηρίων και εγκαταστάσεων του χώρου, γ) λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες σε πράσινο της υποβαθμισμένης Αττικής, δ) δεν επιβαρύνει κυκλοφοριακά την ευρύτερη περιοχή, ε) δεν προτείνει χρήσεις (καταστήματα, γραφεία, κατοικίες) που θα αυξήσουν τον ήδη μεγάλο όγκο αδιάθετου κτιριακού δυναμικού και στ) εξασφαλίζει την αυτοχρηματοδότηση του χώρου.
Επισημαίνεται ότι το Ελληνικό έχει περιέλθει στο «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ), ενώ το ελληνικό δημόσιο, έχει απεκδυθεί κάθε δικαιώματος επί της συνολικής έκτασης, ώστε να γίνουν άμεσα υλοποιήσιμα τα σχέδια για την παραχώρηση της σε ιδιώτες. Ακόμη επισημαίνεται ότι, ο Εφαρμοστικός Νόμος με τον οποίο δημιουργήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ, πέραν των σημαντικών πολιτικών ζητημάτων που εγείρει καθώς δεν προωθεί το δημόσιο συμφέρον και δεν ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες, αποτελεί, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, μια ακραία μορφή νομικού εκτρώματος και συνιστά Συνταγματική εκτροπή.
Σας καλούμε να δεσμευτείτε ότι, με άξονα το δημόσιο συμφέρον, σε περίπτωση συμμετοχής σας στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, θα ακυρώσετε:  
  •  τον Ν.4062/2012 «Αξιοποίηση του Πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού» (ΦΕΚ 70Α/30.3.2012) και
  • τον Ν.3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ο χώρος της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς?

Αναρτούμε έγγραφο που λάβαμε σχετικά με έργα στην περιοχή ευθύνης της COSCO.

ΠΔ για τις χρήσεις γης στο Μαρούσι, οι τελευταίες αθλιότητες πριν να φύγουν

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ 
ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΙΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ
Στις 2 Μαΐου 2012, τέσσερις μόλις μέρες πριν τις εκλογές (!), υπογράφηκε από τον πρόεδρο της δημοκρατίας στα Γιάννενα(!), το προεδρικό διάταγμα που αφορά στις αλλαγές των χρήσεων γης για το βασικό οδικό δίκτυο στο Μαρούσι .
Αυτή η πράξη του προέδρου της δημοκρατίας κ. Παπούλια και του τότε υφυπουργού κ. Σηφουνάκη συνιστούν πολιτικό και περιβαλλοντικό έγκλημα εις βάρος της πόλης μας.
Είναι φανερό, από το ΦΕΚ, πως συγκεκριμένες περιοχές της πόλης μας αποκτούν επιβαρυντικές χρήσεις υπερτοπικού κέντρου και γενικής κατοικίας, αντί της χρήσης αμιγούς κατοικίας που είχαν. Συγκεκριμένες ιδιοκτησίες απέκτησαν χρήσεις που τους προσέφεραν μεγάλη οικονομική υπεραξία. Επίσης κτίρια που ήταν παράνομα με τις μέχρι την 1η Μαΐου 2012, νομιμοποιηθήκαν μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος και γλύτωσαν από εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί (όπως π.χ. το πρώην VILLAGE CINEMA στην οδό Φραγκοκλησιάς).
Η σπουδή με την οποία κινήθηκαν για την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος και την έκδοση του Φ.Ε.Κ. ακριβώς την επόμενη ημέρα (τρεις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές), είναι παροιμιώδης.
Στις 30-4-2012 αποστέλλεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα στις υπηρεσίες του Υπουργείου για διόρθωση και επανέλεγχο. Την ίδια ημερομηνία, αυθημερόν, αποστέλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή.
Η επιδίωξη όσων ωφελούνται από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος και των πολιτικών τους “υπαλλήλων”, ήταν να υπάρξει τετελεσμένο πριν από την εκλογική διαδικασία από την οποία θα άλλαζε όχι μόνο ο υφυπουργός αλλά και όλο το πολιτικό σκηνικό. Σ’ αυτό υπήρξε δυστυχώς και η συνεισφορά του προέδρου της δημοκρατίας.
Ο φόβος τους, για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού επιβεβαιώθηκε. Το τοπίο άλλαξε !
Ο φόβος τους μετατρέπεται σε εφιάλτη, βλέποντας τις αριστερές, ανιδιοτελείς, αξιοκρατικές δυνάμεις να κυριαρχούν στη χώρα.
Ανασαίνουν ήδη τον καθαρό αέρα που διώχνει τη δυσοσμία που αποπνέει το σάπιο πολιτικό κατεστημένο τους.
Οι πολίτες χρειάζονται σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πολιτικές δυνάμεις που θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας με γνώμονα την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, που θα προστατέψουν τις πόλεις από τα αδηφάγα συμφέροντα, που θα επιβάλουν τη χρηστή διαχείριση στα οικονομικά και θα υλοποιήσουν το σχέδιο για την αποκατάσταση της ανθρώπινης κοινωνίας σε μια ανθρώπινη πόλη.
Η μόνη διέξοδος και λύση είναι η ολοκληρωτική αλλαγή του πολιτικού τοπίου στις ερχόμενες εκλογές. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει πραγματική προστασία των πολιτών, από τη λεηλασία της ζωής τους, τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.
Οι ενεργοί πολίτες γνωρίζουν καλά πως μόνο όταν ένα ισχυρό κοινωνικό κίνημα, αποκτήσει πολιτική εξουσία, μπορούν να αντιμετωπιστούν τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών και να ιεραρχηθούν οι ανθρώπινες ζωές πάνω από τα κέρδη τους.
Το Προεδρικό Διάταγμα είναι πιο επιβαρυντικό ακόμα και από τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής (Φεβρουάριος 2009). Δεν τηρήθηκαν οι στοιχειώδεις περιορισμοί που το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ψηφίσει για την ίδρυση μεγάλων καταστημάτων.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή, τον Εμπορικό σύλλογο και τους τοπικούς συλλόγους να αντιδράσουμε όλοι μαζί και να προσβάλλουμε το Προεδρικό διάταγμα, που είναι γεμάτο από παρατυπίες και ανακρίβειες, γραμμένο κυριολεκτικά στο πόδι. 

Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ», θα ενημερώσει αναλυτικά όλους τους Μαρουσιώτες σχετικά με τις συγκεκριμένες δυσμενείς εξελίξεις, μόλις ολοκληρώσει τον έλεγχο που πραγματοποιεί.

“Το μέλλον δε θα έρθει από μόνο του εάν εμείς δεν πάρουμε τα μέτρα μας» Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Μαγιακόφκι

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Κλείνει το ξενοδοχείο Athens Imperial, το ΤΕΕ μένει "άστεγο"

Αναδημοσιεύουμε από το Βήμα. Το ΤΕΕ και η ΕΜΔΥΔΑΣ χάνουν το κατεξοχήν ξενοδοχείο που φιλοξενούσε τις συνεδριάσεις τις αντιπροσωπείας του πρώτου και τα συνέδρια της δεύτερης. Δείγμα και αυτό μιας εποχής "παχιών αγελάδων" που πέρασε ανεπιστρεπτί. Ειδικά ο υποφαινόμενος, δε μπορεί με τίποτα να ξεχάσει ένα ζεστό βράδυ του Ιουνίου του 2007 όπου οι σύνεδροι της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ γλένταγαν by the pool στο roof top του ξενοδοχείου, τη στιγμή που καιγόταν ολοσχερώς ο δρυμός της Πάρνηθας.

Στο κλείσιμο ενός ακόμα ξενοδοχείου στην Αθήνα προχωρά ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη, διακόπτοντας τη λειτουργία του πεντάστερου «Athens Imperial» στην πλατεία Καραϊσκάκη από την Πέμπτη 31 Μαΐου. Στην επίσημη ανακοίνωση του ξενοδοχειακού ομίλου «η εταιρεία Ελληνική Τουριστική ΑΞΤΕ, μισθώτρια του ξενοδοχείου Athens Imperial που βρίσκεται στην πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα, με λύπη της ανακοινώνει τη διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου την 31η Μαΐου 2012».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι λόγοι που οδηγούν στο κλείσιμο του τέταρτου κατά σειρά ξενοδοχείου του ομίλου στην Αθήνα δυναμικότητας 237 δωματίων, σε συνέχεια των «Acropol» 167 δωματίων και «Fashion House Hotel» 115 δωματίων στην Ομόνοια, καθώς και του «Baby Grand» στην οδό Αθηνάς που παραμένει κλειστό «για ανακαίνιση», όπως αναφέρεται από την εταιρία, είναι ο μαρασμός της ελληνικής πρωτεύουσας ως τουριστικού προορισμού και η έλλειψη προοπτικής. Ο ξενοδοχειακός όμιλος είχε «επενδύσει» στη συνεδριακή αγορά και για τη λειτουργία του ξενοδοχείου, ωστόσο η κάμψη που παρουσιάζει και αυτός ο κλάδος και οι απώλειες συνεδρίων εξαιτίας των απεργιών και της αναστάτωσης στην Αθήνα λειτούργησαν ανασταλτικά. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό που εργαζόταν στο ξενοδοχείο, από το όμιλο σχεδιάζεται η απορρόφησή του σε άλλες μονάδες.

Ηδη η ελληνική πρωτεύουσα έχει χάσει 20 ξενοδοχεία από το δυναμικό της, καθώς το 2011 έκλεισαν 18, περιορίζοντας την προσφορά κατά 22%, με 2.700 κλίνες να έχουν αποσυρθεί από την αγορά. Αντίστοιχα εικόνα «εγκατάλειψης» παρουσιάζουν οι πληρότητες των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας, με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής (ΕΞΑ-Α), καθώς το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012, οι απώλειες φθάνουν σε ποσοστό 20,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ενώ παρόμοια μεγέθη διατηρούνται τον Ιανουάριο με τη μείωση να αγγίζει το 18,65% και τον Φεβρουάριο με ποσοστό 20,42%. Η Αθήνα παρουσιάζει τη χαμηλότερη πληρότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων και τους τρεις μήνες, με ποσοστά 60,1% τον Δεκέμβριο, 38,3% τον Ιανουάριο και 41,3% τον Φεβρουάριο, ενώ το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο τον Ιανουάριο παρουσιάζει μείωση 17,5% σε ετήσια βάση και 19,1% τον Φεβρουάριο.

Bloomberg: Το κόλπο της Μέρκελ που εκτίναξε στα ύψη το ελληνικό χρέος

Αναδημοσίευση από το Έθνος.
Τα πακέτα διάσωσης που χορηγούνται στην Ελλάδα και εξασφαλίζονται μέσω των Μνημονίων, δεν σώζουν τους Έλληνες αλλά τους Γερμανούς φορολογούμενους και τις γερμανικές τράπεζες.

Αυτό αναφέρουν στο σημερινό Bloomberg View, τη στήλη γνώμης που υπογράφουν οι συντάκτες του πρακτορείου, έχοντας, όπως υποστηρίζουν, μελετήσει προσεκτικά τις κινήσεις κεφαλαίων στην Ευρώπη και τους ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών.

Κι αυτό γιατί όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσαν να διασώσουν τις χειμαζόμενες από την κρίση χώρες, προσέφεραν στις γερμανικές τράπεζες τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, επισημαίνει το Bloomberg.

Οι «κακοί» Έλληνες και οι «καλοί» Γερμανοί
«Στα εκατομμύρια λέξεις που έχουν γραφτεί για την κρίση χρέους της Ευρώπης, η Γερμανία παρουσιάζεται συνήθως ως ο υπεύθυνος ενήλικος και η Ελλάδα ως το σκανταλιάρικο παιδί. Σύμφωνα με αυτήν την κλασική αφήγηση της κρίσης, η συνετή Γερμανία είναι απρόθυμη να διασώσει τον επαίτη της Ευρώπης, την Ελλάδα, η οποία δανείστηκε περισσότερα από όσα μπορούσε και τώρα πρέπει να πληρώσει τις συνέπειες.

Οι γερμανικές τράπεζες ήταν το μέσο διευκόλυνσης της Ελλάδας. Κυρίως λόγω των χαλαρών ρυθμίσεων, οι γερμανικές τράπεζες διέθεσαν τεράστια ποσά και έτσι απέκτησαν τα χρόνια πριν από την κρίση τεράστια έκθεση στις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ), ως τον Δεκέμβριο του 2009 η έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία έφτανε στα 704 δισ. δολάρια. Ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από το συνολικό άθροισμα των κεφαλαίων τους.
Με λίγα λόγια, δάνεισαν πολύ περισσότερα από όσα μπορούσαν να αντέξουν.

Οταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσαν να διασώσουν τις χειμαζόμενες από την κρίση χώρες, προσέφεραν στις γερμανικές τράπεζες τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, σημειώνει το πρακτορείο.

Ουσιαστικά, διέσωσαν τις γερμανικές τράπεζες καθώς και τους φορολογούμενους, οι οποίοι αν δεν αποπληρώνονταν τα δάνεια θα έπρεπε να στηρίξουν αυτές τις τράπεζες. Σε αντίθεση με μεγάλο μέρος της βοήθειας προς την Ελλάδα, η στήριξη στις γερμανικές τράπεζες προσφέρθηκε αυτόματα, ως μια λειτουργία της δομής της νομισματικής ένωσης.

Μια νύχτα στην Ακρόπολη, 71 χρόνια πριν

Με αφορμή τα 71 χρόνια από το κατέβασμα της γερμανικής σβάστικας από την Ακρόπολη αναρτούμε το βιβλίο του Λάκη Σάντα "Μια νύχτα στην Ακρόπολη".

Η σημαία που κατέβασαν o Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας
Στα τέλη Μαΐου του 1941 είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης. Ο Μανώλης Γλέζος (9/9/1922) και ο Λάκης Σάντας (22/2/1922) ήταν δύο νεαροί φοιτητές, που δάκρυζαν, όπως και χιλιάδες Αθηναίοι, βλέποντας τη γερμανική σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη. Το χιτλερικό σύμβολο προκαλούσε την ελληνική υπερηφάνεια. Έπρεπε, λοιπόν, να κατέβει…
Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν την Ακρόπολη και στρώθηκαν στη δουλειά για να το υλοποιήσουν. Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης. Γρήγορα, αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.
Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους. Οι δύο νέοι αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ. Όπλα δεν είχαν, παρά μόνο ένα φαναράκι κι ένα μαχαίρι. Η ώρα είχε φθάσει 9:30 το βράδυ. Η μικρή φρουρά της Ακρόπολης ήταν μαζεμένη στην είσοδο των Προπυλαίων και διασκέδαζε με νεαρές Ελληνίδες, που πουλούσαν τον ερωτά τους, πίνοντας μπύρες και μεθοκοπώντας.
Με άγνοια κινδύνου, πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές, που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές. Φθάνοντας σε απόσταση ολίγων μέτρων από τον ιστό της σημαίας δεν αντιλήφθηκαν κανένα φρουρό και με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το μισητό σύμβολο του ναζισμού. Ήταν μία τεράστια σημαία, διαστάσεων 4x2 μ. Είχαν φθάσει πια μεσάνυχτα. Οι δύο «κομάντος» δίπλωσαν και πήραν μαζί τους τη σημαία και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς και πάλι να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς, που συνέχιζαν τη διασκέδασή τους.
Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό. Οι γερμανικές αρχές πανικοβλημένες διέταξαν ανακρίσεις. Μόλις στις 11 το πρωί ανάρτησαν μια νέα σημαία στον κενό ιστό.
Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.
Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκαν οι δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη τρεις φορές από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει, ενώ ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ.
Μια νύχτα στην Ακρόπολη

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Απόφαση Ολομέλειας ΣτΕ για ακύρωση άδειας του Badminton

Αναδημοσίευση από http://www.lawnet.gr/news/apofasi-olomeleias-ste-gia-tin-politistiki-xrisi-tou-badminton-26555.html
Με την υπ.αριθμ. 1970/2012 απόφασή του το ΣτΕ προέβη σε ακύρωση της σχετικής οικοδομικής άδειας και της πράξης αναθεώρησης αυτής.
Αντισυνταγματικό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το άρθρο 20 του ν. 3342/2005 περί μετατροπής του κτιρίου του Ολυμπιακού Κέντρου στο Γουδί σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Με την υπ.αριθμ. 1970/2012 απόφασή του το ΣτΕ προέβη σε ακύρωση της σχετικής οικοδομικής άδειας και της πράξης αναθεώρησης αυτής.
Ειδικότερα, οι δικαστές διέκριναν ασυμβατότητα της ρύθμισης με το άρθρο 24 του Συντάγματος, καθώς από την μετατροπή του κτιρίου σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων επιδεινώθηκαν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής, αλλά και του λεκανοπεδίου. Επιπλέον, εξέλιπε η εκπόνηση ειδικής μελέτης που να δικαιολογεί επαρκώς την ανάγκη αλλαγής του προορισμού του κτιρίου, ενώ δεν εξετάστηκαν οι επιπτώσεις της πολιτιστικής χρήσης των εγκαταστάσεων για το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον.
Τις προσφυγές είχαν ασκήσει το 2006 πολιτιστικά και περιβαλλοντικά σωματεία, από κοινού με κατοίκους της περιοχής. Οι προσφεύγοντες ζητούσαν ακύρωση των οικοδομικών αδειών και τήρηση της αρχικής υπουργικής απόφασης του 2002, η οποία προέβλεπε το προσωρινό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και την άμεση απομάκρυνση τους μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ώστε να δημιουργηθεί ανοικτός χώρος πρασίνου.

Αντικατασταλτική-αντιφασιστική πορεία στην ΑΣΟΕΕ

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης
του Φ.Σ. ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας» 22/5/12

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε την αστυνομοκρατία στο κέντρο της Αθήνας, ιδιαίτερα στη περιοχή γύρω από την ΑΣΟΕΕ με κλούβες των ΜΑΤ και καθημερινές επιθέσεις στο προαύλιο χώρο της σχολής κατά των φοιτητών και των μεταναστών.

Αποκορύφωμα αυτής της αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας , ήταν η εισβολή που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 16/5 κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και ενώ η σχολή ήταν γεμάτη φοιτητές. Είναι ξεκάθαρη η επίθεση που γίνεται σε συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες και στο άσυλο που είναι μια κατάκτηση του λαϊκού κινήματος. Επίσης η γεμάτη σχολή αποτελούσε ένα ιδανικό μέρος έτσι ώστε να επιβεβαιώσει η ελληνική αστυνομία το εχθρικό και τρομοκρατικό της πρόσωπο. Κατά τη μία τα ξημερώματα της Πέμπτης, έφτασαν 2 μηχανές της αστυνομίας μπροστά στην είσοδο και βλέποντας ότι μέσα παρευρίσκονταν φοιτητές, 20 περίπου αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ εισέβαλαν στο προαύλιο χώρο και κραδαίνοντας κλομπ ξεκίνησαν να κυνηγούν τους φοιτητές που βρισκόταν εκεί φτάνοντας μέχρι το θυρωρείο (την κεντρική είσοδο). Μετά από εκεί κατευθύνθηκαν προς τα έξω βρίζοντας και προκαλώντας. Έτσι μερίδα των φοιτητών στάθηκε απέναντι τους προσπαθώντας να τους απωθήσει από το χώρο του πανεπιστημίου. Οι αστυνομικοί αφού βγήκαν έξω άρχισαν να πετούν πέτρες προς τους φοιτητές και τους απειλούσαν ότι θα ξαναμπούν. Επικράτησε μία γενικευμένη κατάσταση τρομοκρατίας τόσο μέσα όσο και έξω από τη σχολή καθώς έξω χτυπήθηκε ένας φοιτητής από κλομπ αστυνομικού ο οποίος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Αυτό αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα σαν περιστατικό μετά την συνεχιζόμενη ένταση και αστυνομοκρατία στην περιοχή τους τελευταίους μήνες. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στις 9 Μαΐου νεοναζί μαζί με τα ΜΑΤ πετούσαν πέτρες σε μετανάστες και φοιτητές με τη πλήρη συγκάλυψη της ηγεσίας της αστυνομίας και των ΜΜΕ.

Την Τρίτη 22/5/12 την ώρα που γίνονταν η Γενική Συνέλευση του Φ.Σ. ΑΣΟΕΕ μάθαμε ότι είχε μόλις γίνει ρατσιστική επίθεση με κατσαβίδι σε μετανάστη, έξω από την σχολή στην Πατησίων. Συγκεκριμένα, καθώς ο μετανάστης διέσχιζε την Πατησίων, βγήκε από σταθμευμένο αμάξι με 4 άτομα, ο ένας, κοπανώντας την πόρτα του πάνω στον μετανάστη. Όταν ο μετανάστης ζήτησε το λόγο, έφαγε ένα χαστούκι και στη συνέχεια του επιτέθηκαν καρφώνοντας του ένα κατσαβίδι στο χέρι, ενώ στην συνέχεια τον απείλησαν και με μαχαίρι. Ευτυχώς η αντίδραση του κόσμου της σχολής ήταν άμεση αφού βγήκαν κατευθείαν στην Πατησίων κλείνοντας το ένα ρεύμα με πανό και φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα.

Απέναντι σε όλα αυτά, τόσο καιρό η πρυτανεία με τη σιωπή της φαίνεται ότι συναινεί απόλυτα και επικροτεί.

Το χτύπημα των μεταναστών δεν γίνεται τυχαία αλλά αποτελεί προσπάθεια διάλυσης της ταξικής ενότητας ανάμεσα στους εργαζομένους. Επίσης θέλουν να φιμώσουν και να καταστείλουν κάθε φωνή και κοινωνικό αγώνα που εκφράζεται στους χώρους του ασύλου.

Λύση είναι η ενεργή κινητοποίηση όλων για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Όπλα μας οι Γενικές Συνελεύσεις και κάθε μορφή ριζοσπαστικής πάλης και οργάνωσης από τα κάτω.

Απαιτούμε:
¨ Την άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων ΜΑΤ από το χώρο γύρω από την ΑΣΟΕΕ
¨ Καμιά σύλληψη/τρομοκράτηση μεταναστών και αλληλέγγυων
¨ Κάτω τα χέρια από το άσυλο

Αποφασίσαμε:
¨ Όποτε υπάρχουν αστυνομικές επιθέσεις στην ΑΣΟΕΕ να υπάρχει συλλογική παρέμβαση των φοιτητών με πανό στη Πατησίων έξω από τη σχολή
¨ Μοίρασμα κειμένων με πρώτο ραντεβού τη Τετάρτη 23/5 στο προαύλιο της σχολής στις 11:00
¨ Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη Πέμπτη 24/5 στις 11:00
¨ 2ημέρο φεστιβάλ τη Πέμπτη 24/5 και τη Παρασκευή 25/5 που θα οργανώσει η αντίστοιχη ομάδα εργασίας
¨ Αντικατασταλτική-αντιφασιστική πορεία τη Τρίτη 29/5
¨ Νέα Γενική Συνέλευση Τετάρτη 30/5 στις 13:00 στο αμφ.Α
Φοιτητικός Σύλλογος ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας»

Κυβερνώντας από τα παρασκήνια. Η δολοφονία ενός ενοχλητικού κοινοτάρχη.

Αναδημοσίευση από το JungleReport

"Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια,
αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να ρθει"
Πάμπλο Νερούντα
To απόγεμα της Μεγάλης Δευτέρας του 1986 έξω από το χωριό Πόμπια, στα νότια του νομού Ηρακλείου, το αυτοκίνητο που κινείται αργά στον άδειο και επικίνδυνο επαρχιακό δρόμο αναγκάζεται να σταματήσει όταν σε μία στροφή κάποιοι έχουν πετάξει κλαδιά και πέτρες που κλείνουν τον δρόμο.
Ο οδηγός γνωρίζει καλά την περιοχή, είναι ο πρόεδρος της κοινότητας Πηγαδάκια.
Ανυποψίαστος βγαίνει από το αυτοκίνητο για να δει τι συμβαίνει, όταν δέχεται τον πρώτο πυροβολισμό.
Τραυματισμένος προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από το αυτοκίνητο, αλλά ο δολοφόνος πλησιάζει και τον εκτελεί μπροστά στα έντρομα μάτια της οικογένειάς του.

Η δολοφονία του κοινοτάρχη Γιάννη Κουτσάκη, άγνωστη δυστυχώς στους περισσότερους, έβαλε τίτλους τέλους σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση, και είναι χαρακτηριστική για το πως λειτουργεί το παρακράτος στην χώρα μας.
Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.

Το μοναστήρι της Οδηγήτριας κατέχει μεγάλες εκτάσεις, τις οποίες νοικιάζει ή παραχωρεί σε βοσκούς της περιοχής.
Το 1961 ο Νίκος Βαρδινογιάννης, αξιωματικός τότε του πολεμικού ναυτικού, βρίσκεται ξαφνικά ιδιοκτήτης 4.400στρεμμάτων στην συγκεκριμένη περιοχή, μόνο που δεν τα αγοράζει από τον νόμιμο ιδιοκτήτη (την μονή δηλαδή) αλλά από τους βοσκούς ενοικιαστές για ένα κομμάτι ψωμί.
Παρά τις διαμαρτυρίες που έφτασαν τότε μέχρι και το κοινοβούλιο, το σκάνδαλο κουκουλώνεται μια που η οικογένεια διαθέτει ισχυρή πολιτική κάλυψη.

Η κομπίνα ολοκληρώνεται με την μυστηριώδη...«εξαφάνιση» των τίτλων ιδιοκτησίας που είχε στην κατοχή της η μονή, έτσι ώστε να μην μπορεί να στοιχειοθετηθεί η απάτη σε βάρος του δημοσίου.


Λίγο αργότερα, η οικογένεια Βαρδινογιάννη δημιουργεί την εταιρία ΣΕΚΑ και αγοράζει με αποικιοκρατικές διαδικασίες από το Ελληνικό δημόσιο το νησάκι "Άγιος Παύλος" στην είσοδο του όρμου των Καλών Λιμένων, έναντι 78.000 δραχμών.

Στην συνέχεια, με υποθήκη το νησί που αγόρασαν, παίρνουν δάνειο 36 εκατομμυρίων δρχ. (!) από Αμερικανική τράπεζα, και σε συνεργασία με την Mobil δημιουργούν στην περιοχή εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων και ανεφοδιασμού πλοίων (βλέπε αμερικανικός 6ος στόλος).

Μοναδικό αγκάθι στα μεγαλεπήβολα σχέδια της οικογένειας ήταν ο μικρός οικισμός των Καλών Λιμένων και οι λιγοστοί ψαράδες κάτοικοί του.

Οι κάτοικοι του οικισμού βρέθηκαν ξαφνικά περικυκλωμένοι από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας.
Πολλοί εγκαταλείπουν την περιοχή και μεταναστεύουν, ενώ οι εναπομείναντες έχουν να αντιμετωπίσουν έναν συνεχή και ψυχοφθόρο πόλεμο νεύρων από την εταιρία και τους τραμπούκους της.
Βροχή οι ξυλοδαρμοί και οι μηνύσεις για ανύπαρκτες πολεοδομικές παρατυπίες ακόμα και όταν κάποιος προσπαθούσε να επιδιορθώσει την τουαλέτα του, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρία έχτισε παράνομα διάφορα κτίρια, ένα ξενοδοχείο, και μια βίλλα για την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Δεν έγινε ένα λάθος στις Πανελλήνιες... 
Οι Πανελλήνιες είναι λάθος !

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε.
http://paremvaseisde.gr/- paremvaseis.de@gmail.com- τηλ. 210 3318624

O σάλος που δημιουργήθηκε με αφορμή το μάθημα της φυσικής και τη δικαιολογημένη αναστάτωση χιλιάδων μαθητών, φέρνει για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια την κρυμμένη αλήθεια του μύθου των «ίσων ευκαιριών» και του «αδιάβλητου» θεσμού των πανελλήνιων εξετάσεων.

Η δυσκολία των θεμάτων που προκρίθηκαν από επιτροπές αγνώστου σύνθεσης, στην έκθεση―όπου για την επιλογή του κειμένου είχε έντονες αντιρρήσεις ακόμα και …η ίδια η αρθρογράφος Αρβελέρ (!)― στη φυσική, αλλά και στη βιολογία μέχρις στιγμής, λειτουργεί σαν προφανής παρότρυνση των μαθητών προς την κάθε λογής παραπαιδεία και ιδιωτική εκπαίδευση.

Επιβεβαιώνει τη θέση του εκπαιδευτικού κινήματος ότι οι εξετάσεις αυτές:

- εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση από τη μια και επικυρώνουν τις διακρίσεις στο όνομα μιας τυπικής ισότητας, αφού το αποτέλεσμά τους είναι από τα πριν προδιαγεγραμμένο, με βάση το κοινωνικό, πολιτιστικό φορτίο και την άκρως δαπανηρή προετοιμασία,

- ακρωτηριάζουν και υπονομεύουν το ρόλο του λυκείου που καταδικάζεται σε άχαρη γραφειοκρατική, συμπληρωματική λειτουργία, όπου η παιδαγωγική ελευθερία θυσιάζεται από τη «δικτατορία της ύλης»,

- επιβάλλουν την τυποποίηση και τον κατακερματισμό της γνώσης, την αντικαθιστούν με θραύσματα πληροφοριών, επιβάλλουν την υποτίμηση της γνώσης εκτός ύλης, την αποστήθιση σε πολλά μαθήματα, όπως η ιστορία, η βιολογία, οι Α.Ο.Δ.Ε., οι Α.Ο.Θ κ.λπ.,

- εισάγουν την πρόωρη ειδίκευση και τη μερικότητα της γνώσης

- συνθλίβουν την εφηβεία, μετατρέπουν τους εφήβους σε αγχωμένους κυνηγούς των SOS και των μορίων, εκπαιδευόμενους στον κλίμα άγριου ανταγωνισμού, σε υποταγμένες και ευπροσάρμοστες προσωπικότητες, κατάλληλες για το μεσαίωνα της ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα.

Το σύστημα αυτό δε μεταρρυθμίζεται, όπως έχει αποδείξει η ιστορία του θεσμού, δε διορθώνεται από τροποποιήσεις, μεταξύ των οποίων η τελευταία απόπειρα με αρχιτέκτονα την αποχωρήσασα υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου. Το σύστημα αυτό που διώχνει τη νεολαία από το σχολείο, αλλά και την πιέζει να χωρέσει στο καλούπι της εργασιακής ζούγκλας, αντιστοιχεί στο σχολείο της εποχής του Μνημονίου.

Αυτό που χρειάζεται πρωτίστως η εκπαίδευση είναι η καθιέρωση του δημόσιου και δωρεάν ενιαίου 12χρονου σχολείου:

-της ολοκληρωμένης βασικής στέρεης ποιοτικής μόρφωσης, της σύνδεσης θεωρίας και πράξης, της δημιουργίας της συλλογικότητας, της εργασίας, της κριτικής γνώσης,

-της ελευθερίας, της δημοκρατίας, με άρτιες υποδομές που θα αχρηστέψει την αναγκαιότητα της παραπαιδείας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης

-που θα χωράει όλα τα παιδιά με υποστηρικτικές, αντισταθμιστικές δομές χωρίς πληθωρικά τμήματα.

Ένα τέτοιο σχολείο θα ανιχνεύει και θα ενθαρρύνει κλίσεις και ενδιαφέροντα, χωρίς να συνθλίβει τη νεολαία στο Μινώταυρο των …πανελληνίων σφαγών των εφήβων!

Ο κλάδος, οι ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ έχουν υποχρέωση να πάρουν θέση, υπερασπίζοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, το περιεχόμενο της δουλειάς του εκπαιδευτικού και το ρόλο ενός σχολείου στην υπηρεσία του λαού.

Πρώτα αποτελέσματα εκλογών ΠΣΔΜΗ

Αναρτούμε τα πρώτα (όχι οριστικά) αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών του ΠΣΔΜΗ. Όπως και στους άλλους συλλόγους υπήρχε πολύ μεγάλη αποχή (από 3919 το 2009 σε 2372 το 2012) σε σύνολο περίπου 13000 εγγεγραμμένων στο σύλλογο.
Μεγάλη πτώση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ (αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι ΔΑΠ, ΔΗΠΑΜ διασπάσεις αντίστοιχα των ΔΚΜ και ΠΑΣΚ, δεν κατέβηκαν φέτος) και σε ψήφους και σε ποσοστό και σε έδρες. 
Μεγάλη άνοδος σε ψήφους της ΣΥΣΥ (ΣΥΝ-ΔΗΑΡΙ), μικρότερη της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ (ΚΚΕ), μικρή πτώση σε ψήφους της Συσπείρωσης. Τα ποσοστά όμως όλων των αριστερών παρατάξεων ανέβηκαν πάρα πολύ λόγω της αποχής.
 
Παρόλα αυτά δυστυχώς, στο ΔΣ ΠΑΣΟΚ + ΝΔ έχουν πάλι πλειοψηφία 6 προς 5.


ΑΘΗΝΑ 2012

2009

ΜΕΤΑΒΟΛΗ
ΔΚΜ 197 24,72%
297 18,63%

ΔΑΠ
0,00%
197 12,36%
-6,27%
ΠΑΣΚ 173 21,71%
303 19,01%

ΔΗΠΑΜ
0,00%
267 16,75%
-14,05%
ΣΥΣΥ 105 13,17%
73 4,58%
8,59%
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜ 156 19,57%
148 9,28%
10,29%
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 108 13,55%
159 9,97%
3,58%
ΕλΕμ 56 7,03%
130 8,16%
-1,13%
Άκυρα – Λευκά 2 0,25%
20 1,25%
-1,00%
Σύνολo 797

1594










ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ 2012

2009

ΜΕΤΑΒΟΛΗ
ΔΚΜ 675 27,09% 3 925 23,60% 3
ΔΑΠ
0,00%
508 12,96% 1 -9,48%
ΠΑΣΚ 614 24,64% 3 922 23,53% 3
ΔΗΠΑΜ
0,00%
395 10,08% 1 -8,97%
ΣΥΣΥ 507 20,35% 2 359 9,16% 1 11,18%
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜ 320 12,84% 1 304 7,76% 1 5,08%
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 201 8,07% 1 217 5,54% 1 2,53%
ΕλΕμ 102 4,09% 1 201 5,13% 0 -1,04%
Άκυρα – Λευκά 73 2,93%
88 2,25%
0,68%
Σύνολo 2492
11 3919
11