Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Για τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης

Αναδημοσίευση από το μπλογκ Dies brumalis

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την κατασκευή τριών κλειστών κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών σε κάθε μία από τις δέκα Περιφέρειες της  χώρας θα προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πριν από τις εκλογές. ..
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης στη συνάντηση με τους περιφερειάρχες, στους οποίους παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης, θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας ανά περιφέρεια,  ενώ οι Περιφέρειες έχουν προθεσμία μίας εβδομάδας για να απαντήσουν εάν συμφωνούν με τη δημιουργία των κέντρων…

       Το μεταπολιτευτικό κράτος πρόνοιας, που ταυτίστηκε στη χώρα μας μ’ ένα καθεστώς ευημερίας, ενώ διαλύεται η μορφή με την οποία το ξέραμε, καταλήγει  να χρησιμοποιεί πια τη δύναμή του για να χτίσει … στρατόπεδα συγκέντρωσης. Γιατί, τα κέντρα κράτησης μεταναστών δεν θα εξελιχθούν παρά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου μπορεί να εφαρμοστεί μέσα από τυπικά δημοκρατικές διαδικασίες η ολική κυριαρχία.
      Το στρατόπεδο συγκέντρωσης δε θα λειτουργεί απλώς ως τόπος, αλλά ως πρότυπο οργάνωσης μιας ολοκληρωτικής κοινότητας που θα γαλουχεί τους  πολίτες της ακόμη και όταν καταργηθεί, έχοντας  εκπληρώσει τον αρχικό προορισμό του. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης ανάγεται  σιγά σιγά σε μορφή «κοινωνικού ιδεώδους» της απόλυτης εξουσίας που θα δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε.
        Το όραμα της κυρίαρχης  πολιτικής είναι η επικράτηση μιας τεχνητής τάξης στην κοινωνία, πέραν και υπεράνω των ταξικών συγκρούσεων των οποίων  αρνείται την ύπαρξή. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η τάξη είναι ασύμμετρη και διχοτομική. Διαχωρίζει  την κοινωνία στο μέρος εκείνο  για το  οποίο θα κατασκευαστεί η ιδανική τάξη (και πιστεύουμε αφελώς, οι περισσότεροι που ανήκουμε στις υποτελείς τάξεις, ότι σ’  αυτό ανήκουμε) και σε κείνο το τμήμα  το οποίο εισέρχεται στην εικόνα και τις στρατηγικές του οράματος ως ένα εμπόδιο που η αντίσταση του πρέπει να κατανικηθεί. Η κυρίαρχη πολιτική δεν θέλει παρά να εξαλείψει το αταίριαστο, το ανεξέλεγκτο και αμφίσημο κομμάτι, που μπορεί να απειλήσει δυνάμει την κυριαρχία της.
         Στη δική μας κοινωνία το κυρίαρχο πολιτικό  σύστημα στοχοποιεί  τους μετανάστες, παράνομους ή όχι δεν έχει σημασία. Διατάσσει το ξένο να φύγει  η να απομονωθεί, ισχυριζόμενη ότι έτσι θα  εγκαθιδρυθεί εκ νέου η τάξη που διασαλεύτηκε εις βάρος μας,  θα αποκατασταθεί η ενότητά μας, γιατί είναι πολύ βολικό να χρεωθεί στον ξένο η απειλή διατάραξής της και όχι σε ταξικές συγκρούσεις.  
        Επειδή οι κοινωνίες μας ισχυρίζονται ότι είναι πολυπολιτισμικές και ανεκτικές δεν τολμούν ακόμα να τους εξαλείψουν και γι’  αυτό, σε ένα πρώτο στάδιο, τους απομονώνουν. Αναστέλλεται η κοινωνική επαφή μαζί τους και σιγά σιγά και όποιο υπόλειμμα επικοινωνίας απομένει, αφού παραμένει  φυσικώς σ’  ένα περιφραγμένο χώρο και περιβάλλεται με τελετουργικά και απαγορεύσεις που  τη ρυθμίζουν.

ΝΕΟΣ ΓΟΚ : Επενδυτές παρόντες - Λαός απών

Θα συνεχίσουμε τη δημοσίευση άρθρων για το "νέο" ΓΟΚ και μετά την ψήφιση του. Ξεκινάμε με αναδημοσίευση από το Το περιβάλλον συζητά με έναν Αρχιτέκτονα
Περιβάλλον: Θα ήθελα να συζητήσουμε για τον νέο ΓΟΚ που κατατέθηκε στη Βουλή. Έχω διαβάσει αρκετά πράγματα που γράφτηκαν στις εφημερίδες και στα blogs  και έχω καταλάβει ότι πρόκειται  για ένα τερατούργημα.
Αρχιτέκτονας:  Τερατούργημα για το λαό. Γιατί θα βγουν και κάτι «Επιστήμονες Ειδικοί» στα ΜΜΕ που θα ψάλλουν ύμνους. Θα μιλήσουν για ψηλά κτίρια, για αναβάθμιση του κέντρου των πόλεων, για αύξηση των κοινόχρηστων χώρων, για πράσινη ανάπτυξη, και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Και ο λαός με την φτώχεια, την δυστυχία, την εξαθλίωση που τον δέρνει, αυτή τη στιγμή δεν ενδιαφέρεται για το θέμα, θα το ακούσει αδιάφορα.
 Περιβάλλον:  Διάβασα την αιτιολογική έκθεση του Νόμου. Χειρότερη δεν έχω διαβάσει. 
Αρχιτέκτονας: Κοίταξε η αιτιολογική έκθεση σήμερα γράφεται γιατί πρέπει να υπάρχει.
 Περιβάλλον: Μα γράφει για επανάχρηση της πολεοδομημένης γης αλλά αυτό που λέει παρακάτω μόνο επανάχρηση δεν είναι. Να σου πω κι άλλα;
Αρχιτέκτονας: Μην κουράζεσαι. Θυμάσαι σε παλαιότερη συζήτησή μας που σου είχα πει ότι τα μεγαλοκατασκευαστικά και μεγαλοϊδιοκτησιακά  συμφέροντα  έχουν τώρα στραφεί σε άλλες «επενδύσεις» όπως «αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών, πράσινη ανάπτυξη, κλπ»
Περιβάλλον: Ναι μου το είχες πει στη συζήτηση που κάναμε για την «ημέρα περιβάλλοντος». πέρσι τον Ιούνιο. Μου είχες πει επί λέξει: «οι  πολιτικές επιλογές  δείχνουν ότι στο υπουργείο έχει θρονιαστεί το «περιβάλλον» του κέρδους των μεγαλοϊδιοκτητών και των μεγαλοεργολάβων και αυτό νομοθετεί σύμφωνα με τα συμφέροντά του». Είχες προβλέψει δε ότι για το λόγο αυτό «ετοιμάζουν και ΝΕΟ ΓΟΚ».
Αρχιτέκτονας: Τον ετοίμασαν λοιπόν και τον φέρανε για ψήφιση στη Βουλή. Οι «επενδύσεις» σήμερα πρέπει να έχουν νομοθετική κάλυψη, δεν μπορεί να είναι στον αέρα, πως θα πριμοδοτηθούν, πως θα χρηματοδοτηθούν, πως θα προστατευθούν, χωρίς νομικό πλαίσιο. Το νομικό πλαίσιο  σήμερα πρέπει να κατοχυρώνει  τα δικαιώματα του «επενδυτή», να εξασφαλίζει τα  κέρδη του, να του δίνει μια «εμπλουτισμένη σειρά  επιλογών» στην εφαρμογή της πολεοδομικής πολιτικής. Γι αυτό λοιπόν οι «επενδυτές» μετά από έρευνα αγοράς σ όλη την Ελλάδα, συντάξανε  το «πακέτο επενδύσεων», συντάξανε και τον «Νέο ΓΟΚ» ο οποίος περιλαμβάνει όλα  τα στοιχεία  στήριξης  των «επενδύσεων», τον δώσανε στον Παπακωνσταντίνου και στον Σηφουνάκη να τον φέρουνε στην Βουλή για ψήφιση. 
Περιβάλλον: Μα ο Παπακωνσταντίνου και ο Σηφουνάκης δεν τον φέρανε απλώς για ψήφιση στη Βουλή,  είναι και ένθερμοι υποστηρικτές του Νόμου, ενός Νόμου από τον οποίο λείπει ο λαός, ούτε μια φορά δεν αναφέρεται στο κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης.
Αρχιτέκτονας: Όταν στην ζωή σου έχεις φιλοδοξήσει να γίνεις Υπουργός των «επενδυτών» πρέπει να είσαι συνεπής απέναντι στους «επενδυτές», να σέβεσαι το «δόγμα» τους.  Και το «δόγμα των επενδυτών» λέει ότι  «ο λαός πρέπει να προσαρμόζεται  στις ανάγκες του επενδυτή, γιατί αυτό προέχει». Η υποχρέωση να  φροντίσει  την προσαρμογή του λαού  στις ανάγκες του «επενδυτή», δεν ήταν αρμοδιότητα  του Υ.Π.Ε.Κ.Α, ήταν  του Υπουργείου Εργασίας, που την φρόντισε με τον καλύτερο τρόπο. Η λέξη «λαός»  χρησιμοποιείται  όταν εξυπηρετεί κάποιο «επενδυτικό σκοπό». Στην περίπτωση του «Νέου ΓΟΚ» τέτοιος σκοπός δεν υπάρχει, γι αυτό και απαλείφθηκε.      
Περιβάλλον: Και που υπάρχει;

Η θυσία σου δε θα πάει χαμένη

Δημοσιεύουμε Ανακοίνωση φορέων και συλλογικοτήτων των Αμπελοκήπων. Το Σάββατο 7 Απρίλη στις 14:00 στο Α΄ Νεκροταφείο αποχαιρετάμε τον Δημήτρη Χριστούλα. Η οικογένεια, Οι Φίλοι, Οι Σύντροφοι

Τετάρτη πρωί ένας συνάνθρωπός μας, ο Δημήτρης Χριστούλιας, στην πλατεία Συντάγματος έβαλε τέρμα στη ζωή του, σε μια πράξη έσχατης πολιτικής διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τους δήμιους της οικονομικής κατοχής που σχεδιάζουν τις δολοφονίες εκατομμυρίων και καλώντας τους νέους να αντισταθούν και να τιμωρήσουν αυτούς που τους στερούν το μέλλον .

Ο Δημήτρης Χριστούλιας, ο γείτονάς μας, δε μας είναι άγνωστος. Τον συναντήσαμε στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής, στις ανοιχτές συνελεύσεις, στους αγώνες ενάντια στα χαράτσια, στις πολιτικές συγκεντρώσεις της αριστεράς. Πάλεψε μια ζωή ενάντια στην τυραννία και για την κοινωνική απελευθέρωση. Και αυτή η έσχατη πράξη του είναι μια πράξη βαθειά πολιτική, όπως βαθειά πολιτικό είναι και το μήνυμά του:
«Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μια αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνο (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι' αυτή. Επειδή έχω μια ηλικία που δε μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Ελληνας έπαιρνε το καλάσνικωφ ο δεύτερος να ήμουν εγώ) δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου. Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον, κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στο Μουσολίνι (πιάτσα Πορέτο του Μιλάνου).»

Το αίμα του συναγωνιστή μας αφήνει βαριά την ευθύνη πίσω του. Η θυσία σου δε θα πάει χαμένη.
Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια σ’ όλους και όλα που μας στερούν τη ζωή, ενάντια στην οικονομική, πολιτική και αστυνομική τρομοκρατία της κυβέρνησης και του κράτους, την λεηλασία των δανειακών συμβάσεων, την ξένη «κηδεμονία». Ο αγωνιζόμενος λαός μπορεί να ανατρέψει το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης και τρόικας, να διεκδικήσει μια ζωή άξια να τη ζεις και τον πλούτο που του ανήκει.

• ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
• ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
• ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ
• ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ! ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τιμής και μνήμης,
Σάββατο 7/4/12, 11πμ, Μετρό Πανόρμου.

Κάτοικοι, Σωματεία, Φορείς και συλλογικότητες των Αμπελοκήπων

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Όχι στην τιμωρία της εγκυμοσύνης & της μητρότητας

Αναδημοσιεύουμε και στηρίζουμε την κινητοποίηση, από το http://somt.gr/node/173
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
   Το ΤΣΜΕΔΕ, στο οποίο πληρώνουμε τεράστιες εισφορές, παρέχει μηδενική κάλυψη στα έξοδα της εγκυμοσύνης. Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενες έγκυες αλλά και μητέρες μηχανικοί που δουλεύουμε ανασφάλιστες, με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ή αυτό(υπο)απασχολούμενες, πρέπει από τα ελάχιστα εισοδήματά μας να πληρώσουμε τις εισφορές μας. Την ίδια στιγμή και οι τυπικά μισθωτές, που για το διάστημα των αδειών τοκετού και λοχείας πληρωνόμαστε από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ, πρέπει επίσης να καλύψουμε την ασφάλισή μας μόνες μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που για λόγους υγείας δικής μας ή του εμβρύου, αναγκαζόμαστε να  εγκαταλείψουμε τη δουλειά μας, πράγμα που σημαίνει μηδενικό εισόδημα για αυτήν την περίοδο, ακόμα και οριστική απώλεια της εργασίας. Η απάντηση υπαλλήλων του ΤΣΜΕΔΕ σε συνάδελφο που ζήτησε να αποζημιωθεί για τα έξοδά της ήταν αποστομωτική: «Η κύηση θεωρείται φυσική κατάσταση και άρα συμφωνα με τον κανοσιμό δεν μπορούμε να σας δικαιολογήσουμε τίποτα»!
  Καλούμαστε να πληρώσουμε τα καθόλου ασήμαντα έξοδα για τις εξετάσεις μας, κάποιες από τις οποίες δεν εκτελούνται καν σε δημόσια νοσοκομεία αλλά μόνο σε ιδιωτικά εργαστήρια, αλλά και τις επισκέψεις μας στο γυναικολόγο από τη δική μας τσέπη. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες προστατευόμενα μέλη από τη μεριά του πατέρα. Όλοι γνωρίζουμε την τεράστια σημασία που έχουν οι εξετάσεις αυτές (αιματολογικές, ορμονικές, υπερηχογραφήματα, αμνιοπαρακέντηση κ.α.). Δηλαδή καλούμαστε να πληρώσουμε διπλά τα έξοδα για την υγειονομική περίθαλψη και ασφάλιση μας! Ποιος ο λόγος τότε να πληρώνουμε τις εισφορές μας; Που πάνε τα λεφτά που πληρώσαμε τόσα χρόνια, αν όχι στη δική μας ασφάλιση και περίθαλψη;

   Μέχρι τώρα οι μητέρες λαμβάνουν μετά τη γέννα επίδομα τοκετού 2.500 ευρώ. Με την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων στα νοσοκομεία, το επίδομα αυτό καταργήθηκε για τις γυναίκες που γεννούν σε δημόσια νοσοκομεία, τα οποία εξοφλούνται πια απευθείας από τα ασφαλιστικά ταμεία, και ισχύει μόνο για όσες γεννήσουν σε ιδιωτικά μαιευτήρια, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι εκεί τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώσουν πολύ παραπάνω. Από τον Ιούλη καταργείται και για τα ιδιωτικά. Και στις δύο περιπτώσεις, τα έξοδα δεν καλύπτονται ούτε κατά διάνοια, ενώ είναι σκανδαλώδης η επιδότηση που προσφέρεται στα ιδιωτικά μαιευτήρια, σπρώχνοντας τον κόσμο προς τα εκεί, έτσι ώστε να απαλλαγεί τελικά το ΕΣΥ από ένα σωρό ιατρικές πράξεις στα πλαίσια της κατεδάφισής του.

Επίδομα ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Αναδημοσίευση από Να είμαστε σε ετοιμότητα, έτσι ώστε το αίτημα για ταμείο ανεργίας μηχανικών να μην εκφυλιστεί. Από μια πρώτη ανάγνωση προκύπτει ότι οι προϋποθέσεις είναι τόσο πολύ αυστηρές ώστε να μην το δικαιούται κανείς σχεδόν. Απλά θα "νομιμοποιήσουν" το χαράτσι των 10 € το μήνα που έχει επιβληθεί με το Μεσοπρόθεσμο.

360 ευρώ για τρεις μήνες έως ένα χρόνο θα μπορούν να λαμβάνουν (ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης) οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενοι ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ- ΜΜΕ.Σύμφωνα με την “Ημερησία” το σχέδιο της απόφασης που βρίσκεται σε διαβούλευση θέτει εννέα προϋποθέσεις τη χορήγηση του βοηθήματος :
1. Η πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών ετών ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος.
2. Η καταβολή εισφοράς για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2012. Για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2013 η καταβολή εισφοράς για τουλάχιστον δύο έτη και για όσους διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2014 και εφεξής η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη.
3. Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 40.000 (1η πρόταση) ή 50.000 ευρώ (2η πρόταση) και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 80.000 ευρώ (1η πρόταση) ή 100.000 ευρώ (2η πρόταση).
4. Η διακοπή του επαγγέλματος στη ΔΟΥ για 3 τουλάχιστον μήνες από την 1/1/2012 και εφεξής.
5. Ο δικαιούχος να μην έχει αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή να μην αυτοαπασχολείται ή να μη λαμβάνει σύνταξη. Ειδικά για τους ασφαλισμένους του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ απαιτείται η διακοπή της ασφάλισης στον Τομέα.

Να μπει τέλος στα χαράτσια και στη λεηλασία

«ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ»
Επιτροπή σωματείων, κινήσεων, συνελεύσεων
ιστολόγιο: epitropi3den.blogspot.com      ηλ. ταχυδρομείο:  epitropi3den@gmail.com
ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
Ο αγώνας ενάντια στα χαράτσια συνδέεται με τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι ενάντια στη μακροχρόνια λιτότητα και εξαθλίωση των μνημονίων που μας οδηγούν η κυβέρνηση, η τρόικα, το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες.
Δεν υποκύψαμε στον εκβιασμό και τις απειλές της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, της ΕΕ και του ΔΝΤ, ότι «αν δεν πληρώσουμε το χαράτσι της ΔΕΗ, θα μείνουμε χωρίς ρεύμα». Πρώτο αποτέλεσμα του κινήματος είναι ότι δεν έχουν υλοποιήσει μέχρι τώρα διακοπές του ρεύματος λόγω της μη πληρωμής των χαρατσιών σε σπίτια. Ήταν η αντίδραση σε κάθε γειτονιά με συλλογικό, μαζικό και οργανωμένο τρόπο, που τους έκανε να υποχωρήσουν και που θα τους αναγκάσει και στο μέλλον να ξεχάσουν τέτοια εκβιαστικά διλήμματα.
Η κυβέρνηση αποφασισμένη πάση θυσία να χρεοκοπήσει το λαό για να μην χρεοκοπήσουν τα συμφέροντα που εκπροσωπεί επιχειρεί να μεταφέρει την είσπραξη του χαρατσιού στις εφορίες. Σαν κλέφτης δηλώνει ότι θα βάζει και άμεσα χέρι στο μισθό και τις συντάξεις μας, για να φανεί συνεπής  στο αμόκ φοροληστείας που προσπαθεί να  επιβάλει.
Όμως εμείς δεν πτοούμαστε, συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά πιο δυναμικά, πιο μαζικά, μέχρι την οριστική κατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ και κάθε άλλου χαρατσιού. Γιατί γνωρίζουμε πως: η άρνηση πληρωμής του χαρατσιού είναι έμπρακτη συμβολή στην ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Ø Να καταργηθεί το χαράτσι, να σταματήσει η φορομπηξία του λαού. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα! Δεν χρωστάμε σε κυβέρνηση, τράπεζες, ΕΕ, ΔΝΤ. Δεν εκβιαζόμαστε.
Ø Καμία απόπειρα διακοπής ρεύματος δεν θα περάσει.
Ø Να πληρώνονται στη ΔΕΗ οι λογαριασμοί χωρίς το χαράτσι.

Πέμπτη 29/3/2012: Ημέρα Δράσης στα καταστήματα της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα.
Παρασκευή 6/4/2012 στις 6 μμ: Συγκέντρωση στη ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη (παράσταση στο διευθύνοντα σύμβουλο) και μετά πορεία και παράσταση στο Υπουργείο Οικονομικών.
Καλούμε τα σωματεία εργαζομένων στη ΔΕΗ και όλα τα συνδικάτα   
να πάρουν μέρος στη κινητοποίηση.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, την κρίση και το χρέος τους
ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ αυτή την πολιτική και όσους τη στηρίζουν
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ιδού η κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ

Αναρτούμε το έγκλημα της κλοπής (υπό τον εύηχο τίτλο "κούρεμα") των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ μέσω της διαδικασίας του PSI.


Λογαριασμοί ΤτΕ
Ονομαστική Αξία 09/03/12
Ονομαστική Αξία 12/3/2012
Τρέχουσα Αξία
12/3/2012
Τρέχουσα Αξία
30/3/2012
ΚΣ 250651-1
2.801.229.232,00
1.601.873.237,00
856.633.959,00
782.540.919,17
ΤΥΜΕΔΕ 250980-0
30.251.798,00
17.299.386,00
9.251.195,00
8.757.958,05
Επικουρικό 250115111
238.280.826,00
136.260.065,00
72.867.813,00
68.982.790,19
Πρόνοια 250115127
225.702.827,00
129.067.380,00
69.021.379,00
65.341.433,49
Σύνολα
3.295.464.683,00
1.884.500.068,00
1.007.774.346,00
925.623.100,90

Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα, τον οποίο έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος στο ΤΣΜΕΔΕ, "κούρεψαν" σχεδόν το σύνολο του αποθεματικού και όχι το 80% το οποίο είχαν μετατρέψει σε ομόλογα. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή η ΤτΕ αγόραζε ομόλογα (από που, μήπως στη δευτερογενή αγορά και σε ποιά τιμή άραγε, μήπως στο 20-30% της αξίας τους για να κερδοσκοπήσει?) για να τα εντάξει στο "κούρεμα" φορτώνοντας με επιπλεόν απώλειες τα Ταμεία.
Επίσης σημειώνουμε ότι ακόμα και τα "νέα" ομόλογα ήδη έχουν χάσει το μισό της αξίας τους (διαφορά ονομαστικής και τρέχουσας αξίας) καθιστώντας την κλοπή ασύλληπτη. Αν το Ταμείο αυτή τη στιγμή ζητήσει πίσω τα χρήματα του θα πάρει πολύ λιγότερο από 1 δις €, από τα 3,3 που είχε. Η απώλειες από τους τόκους των επομένων ετών θα είναι επίσης τεράστιες.
Είναι προφανές ότι μετά τις εκλογές θα φορτώσουν με νέα βάρη τους ασφαλισμένους (αύξηση εισφορών, περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και με νές περικοπές τις συντάξεις μας. Ήδη αποφασίζουν μέσα στις επόμενες ημέρες νέα επιβάρυνση 10% στην κύρια σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ υπέρ ΚΥΤ.
Οι υπεύθυνοι (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, η Τράπεζα της Ελλάδος κυρίως) πρέπει να πληρώσουν για την κλοπή αυτή.

"Bόμβα" από ΣτΕ στο νόμο για τα αυθαίρετα

Αναδημοσίευση από http://www.nooz.gr
 
«Πάγωσε» το Συμβούλιο της Επικρατείας τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων νέας γενιάς που η ανέγερσής τους βεβαιώνεται με «ελαστικούς» τρόπους απόδειξης του χρόνου κατασκευής τους (ιδιωτικά έγγραφα), επαναφέροντας το «ρολόι» στο καθεστώς των προϋποθέσεων νομιμοποίησης προ της 28ης Ιουλίου 2011 (ημερομηνία εφαρμογής του Ν. 4014/2011), έτσι ώστε να αποδεικνύεται ο χρόνος κατασκευής μόνο με αεροφωτογραφίες και δημόσια έγγραφα.

Την ίδια στιγμή οι δικαστές έβαλαν φραγμούς στις συνεχείς παρατάσεις υποβολής αιτήσεων νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) με την υπ' αριθμ. 180/2012 απόφασή της (διαδικασία αναστολών) έκρινε ότι με την διαδικασία που ακολουθείται για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς «υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δόμησης».

Για το λόγο αυτό
μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) των κατοίκων του Αμαρουσίου που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, οι σύμβουλοι Επικρατείας απαγόρευσαν να υποβάλλονται αιτήσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων βάσει δικαιολογητικών πέραν αυτών που προβλέπονται στον αρχικό νόμο 4014/2011.

Λεηλασία από κυβέρνηση και ΤτΕ των ταμειακών διαθέσιμων του Τ.Ε.Ε., αλλά και όλων των Ν.Π.Δ.Δ. με το PSI

Λεηλασία από κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας των ταμειακών διαθέσιμων του Τ.Ε.Ε., αλλά και των καταθέσεων όλων των Ν.Π.Δ.Δ. με το PSI

Από την περασμένη εβδομάδα πάρα πολλοί διοικητές νοσοκομείων, πρυτάνεις ΑΕΙ και υπεύθυνοι αρκετών άλλων οργανισμών του δημοσίου άρχισαν να ανακαλύπτουν ο ένας μετά τον άλλο πως έχει ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ έως και το 70% των χρημάτων ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ που διατηρούσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος !
Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας, αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο (Νόμος 2469/1997) που έχουν δημιουργήσει εδώ και δυο δεκαετίες οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, φρόντισε με κάθε τρόπο όχι μόνο να αρπάξει και να βάλει σε υποχρεωτικές καταθέσεις τα χρήματα που είχαν στη διάθεσή τους τα διάφορα νομικά πρόσωπα και κύρια τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, αλλά στην πραγματικότητα συνειδητά έστησε την παγίδα του «κουρέματος», στην οποία έσπρωχνε μέχρι και την τελευταία στιγμή καταθέσεις και αποταμιεύσεις που δεν της ανήκαν.
Στην κατηγορία των φορέων που διαπιστώνουν ότι λεηλατήθηκαν οι καταθέσεις, τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά τους ανήκει το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων με εργατικές αποταμιεύσεις δεκαετιών, τα διάφορα Ταμεία και Οργανισμοί που λειτουργούν με εισφορές των εργαζομένων και έχουν στόχο να καλύπτουν διάφορες ανάγκες τους, τα δημόσια νοσοκομεία, το σύνολο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τα επιμελητήρια κ.ο.κ.
Στο χορό αυτό της κλεψιάς και του κουρέματος δεν γλίτωσε ούτε το ΤΕΕ. Το θέμα έγινε γνωστό έπειτα από επίσκεψη του προέδρου του ΤΕΕ του τμ Δωδεκανήσου στην Τράπεζα της Ελλάδος (όπου το ΤΕΕ τηρεί υποχρεωτικά τα διαθέσιμά του), στην οποία ενημερώθηκε ότι κατόπιν επείγουσας εντολής της Κεντρικής Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η μεταφορά ποσών από τον λογαριασμό που κατατίθενται τα έσοδα του ΤΕΕ στο λογαριασμό κίνησης ο οποίος χρησιμοποιείται για την κάλυψη των τρεχουσών δαπανών, και «αναστέλλεται η χορήγηση βεβαιώσεων υπολοίπου λογαριασμών και κινήσεων-extrait των λογαριασμών»!!!!

Το ίδιο, φυσικά, συνέβη σε όλους τους λογαριασμούς που έχει το Τ.Ε.Ε., κεντρικά και περιφερειακά Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις του Τ.Ε.Ε. στο λογαριασμό διαθεσίμων του από 2781569 ευρώ στις 12 Μαρτίου, βρέθηκαν τρεις μέρες αργότερα είχαν καταποντιστεί στα 850622 ευρώ. Είναι εξοργιστικό πλέον πως παίζουν με τις ζωές μας.
Ο ένας μετά τον άλλον δημόσιοι φορείς και άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ανακαλύπτουν τον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα ακόμα και η όποια λειτουργία τους, επειδή πέρα από τις άλλες περικοπές που κάνει η κυβέρνηση, δεν υπάρχουν πια τα οικονομικά τους διαθέσιμα, που ήταν σε υποχρεωτικές καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας. Οι καταθέσεις που οι διάφοροι φορείς είχαν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας μετατράπηκαν αυτόματα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία «κουρεύτηκαν» στις 12 του Μάρτη.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό!. Εκατομμύρια ευρώ πραγματικά χρήματα, όχι χρεόγραφα ή χαρτιά, έκαναν φτερά σε μια νύχτα!. ενώ για μέρες η Τράπεζα της Ελλάδος δεν απαντούσε καν στην ερώτηση του πόσα χρήματα έχουν μείνει στους λογαριασμούς.
Είναι φυσικό να μας δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα:

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Να μη συνηθίσουμε στο θάνατο

"Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσής μου. Δεν μπορώ να βρω άλλο τρόπο αντίδρασης, εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος, πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για να επιβιώσω και γίνω βάρος στο παιδί μου."
Το σημείωμα που άφησε ο 77χρονος συνταξιούχος αυτόχειρας και δε θα διαβάσουμε σε κανένα ΜΜΕ

Από κάλεσμα στο Facebook:
Δεν μπορούμε να τους κοιτάμε να δολοφονούν. Η χωρική σημειολογία του Συντάγματος καθιστά ως νοηματικά ουσιώδη και κοινωνικά επιβεβλημένη την άμεση αντίδραση. Μένουμε στο Σύνταγμα.


ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ

Επιχείρηση "σκούπα" με γραπτές εξετάσεις στο δημόσιο

Αναδημοσίευση από Ίσκρα
ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΧΗΜΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Το θέμα της αξιολόγησης στο δημόσιο, δεν αποτελεί παρά ένα βολικό άλλοθι για μαζικές απολύσεις και καμμιά σχέση δεν έχει με την υποτιθέμενη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τον πολυσυζητημένο εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα. Την επικαλούνται δε οι ίδιοι της συγκυβέρνησης, που  καταργούν οργανισμούς, κλείνουν νοσοκομεία και λεηλάτησαν τις αποταμιεύσεις ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, οργανισμών, εξωθώντας έτσι στον αφανισμό κάθε ίχνους κοινωνικού κράτους. Η αξιολόγηση εφαρμόζεται μάλιστα σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς οι αποδοχές τους έχουν συρρικνωθεί δραματικά, ήδη από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, σε σημείο πολλοί εξ αυτών που έχουν δανειακές υποχρεώσεις, να λαμβάνουν μηδενικούς μισθούς.
Η Τρόικα έχει ζητήσει 15.000 απολύσεις και αν και κανείς επίσημα δεν συνδέει τις προγραμματιζόμενες εξετάσεις με τις απολύσεις προσωπικού, όλα δείχνουν πως  θα κρίνουν τις θέσεις στους οργανισμούς.
Δρομολογούνται έτσι οι γραπτές εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, διαδικασία που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.

Το συρματόπλεγμα τύπου ΝΑΤΟ του Χρυσοχοίδη: φασισμός και μπίζνες

Αναδημοσίευση από risinggalaxy

Όταν πριν από κάποιες μέρες ο Χρυσοχοίδης ανακοίνωνε την δημιουργία 30 στρατοπέδων συγκέντρωσης (κέντρα φιλοξενίας εις την νεοφασιστική διάλεκτο), ανά την ελληνική επικράτεια, με ιδιαίτερα σοβαρό ύφος μας ενημέρωσε πως τα στρατόπεδα θα διαθέτουν τριπλή περίφραξη “τύπου ΝΑΤΟ”.
Για αρχή αυτό και μόνο θα έφτανε για να διαπιστώσουμε ότι μιλάμε για καραμπινάτη περίπτωση στρατοπέδων συγκέντρωσης και πως η οποιαδήποτε απόπειρα, από οποιονδήποτε, να τα χαρακτηρίσει αλλιώς είναι απλά κάλυψη και αποδοχή μιας από τις πλέον αποτρόπαιες ιδέες στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Με μερικές απλές αναζητήσεις στο google έφτασα σε 1-2 εταιρίες από την Αμερική που κατασκευάζουν συρματοπλέγματα αυτού του τύπου όπως επίσης και σε ένα φόρουμ μηχανικών στο οποίο κάποιος ρωτούσε πως ακριβώς κατασκευάζεται και τι υλικά χρειάζονται. Νομίζω πως οι εικόνες που παραθέτω δεν χρειάζονται και πάρα πολλά λόγια. Αν για παράδειγμα  το συρματόπλεγμα αυτού του τύπου κοστίζει 370 δολάρια ανά 25 πόδια ( 7.62 μέτρα) , ας αναλογιστούμε ότι μιλάμε για 30 στρατόπεδα μεγάλης έκτασης χωρίς να υπολογίζουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Φυσικά τη “σίτιση”,”φύλαξη” και “διαχείριση” των φυλακισμένων εργατών μεταναστών θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρίες. Είναι ακριβώς το ίδιο νεοφιλελεύθερο δόγμα που χρησιμοποιείται παγκοσμίως από τους καπιταλιστές, ιδίως στον τομέα των εξοπλισμών και της βιομηχανίας ασφάλειας. Δηλαδή η ανάθεση από το κράτος σε εξωτερικούς εργολάβους της κατασκευής,διεκπαιρέωσης και λογιστικής διαχείρισης των  υπηρεσιών ασφαλείας,εγκλεισμού/εξαίρεσης και των εξοπλισμών. Πολύ ωραία έχει αναδείξει το θέμα η Ναόμι Κλάιν στο πασίγνωστο βιβλίο της “Το Δόγμα του Σοκ”, στο κεφάλαιο για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και το Αμερικάνικο  Πεντάγωνο.
Είναι προφανές ότι για εξοπλισμούς αστυνομίας και στρατού, για συρματοπλέγματα και περιφράξεις….λεφτά υπάρχουν.
Συρματόπλεγμα τύπου ΝΑΤΟ. Η ονομασία είναι λόγω της χρησιμοποίησης του σε περιφράξεις που χρησιμοποιούνται σε στρατόπεδα του ΝΑΤΟ.

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Καταγγελία ΤΕΕ για τα LIDL

Αναρτούμε Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ σχετικά με παραβάσεις αδειοδότησης και λειτουργίας καταστημάτων της γνωστής αλυσίδας γερμανικών συμφερόντων ΛΙΝΤΛ. Σύμφωνα με την καταγγελία 4 από αυτά έχουν άδεια χρήσης «μικτού καταστήματος τροφίμων» και όχι άδεια χρήσης υπεραγοράς (super market) Τροφίμων ως όφειλαν και συνεπώς δε μπορούν να εμπορεύονται άλλα ήδη (ρούχα, κλπ) ενώ διαπιστώθηκαν και πολεοδομικές παραβάσεις. Εκλογές έρχονται, πολύ παρέα με το Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ κάνει ο Σπίρτζης, η επόμενη περίοδος προβλέπεται διασκεδαστική (αν δεν ήταν τόσο τραγική). Με το χαρακτηριστικό τίτλο «Υψηλόμισθοι Έλληνες………» το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΤΕΕ, που παρουσιάζει τις παραβάσεις σε πολυκαταστήματα γερμανικής αλυσίδας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΤΕΕ έχει ως εξής:

«Σαν νέο ανέκδοτο μπορούν να χαρακτηριστούν οι ομιλίες των αποτυχημένων «τεχνοκρατών» της Τρόικας στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισαν τους Έλληνες εργαζόμενους ως υψηλόμισθους», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης.
Είναι, ίσως, περιττό να επαναλάβουμε τις διαπιστώσεις της αθλιότητας που βιώνουμε εδώ και δύο χρόνια, σε σχέση με τις μειώσεις των μισθών, την ανεργία, το ξερίζωμα του ευρωπαϊκού εργασιακού πλαισίου και την ακύρωση θεμελιωδών δημοκρατικών διαδικασιών της χώρας μας.
Είναι, όμως, πρόκληση οι εκπρόσωποι της Τρόικας, μετά την επιβολή δύο χρόνων αποτυχημένων πολιτικών, να παρουσιάζουν ψευδή στοιχεία, παρουσιάζοντας τους Έλληνες υψηλόμισθους. Θα περίμενε κανείς ότι η γερμανική αντίληψη περί της θέσπισης και της τήρησης των Νόμων και των κανόνων δεν θα τηρούνταν μόνο εντός των τειχών της γερμανικής επικράτειας και ότι μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι θα σέβονταν τους Νόμους της χώρας που φιλοξενεί την οικονομική δραστηριότητά τους. Όλοι αυτοί που μας κουνούν το δάκτυλο θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η προσωρινή αδυναμία της χώρας μας δεν σημαίνει ότι έχουμε καταστεί άνθρωποι και πολίτες μειωμένης αντίληψης.

Ο ακροδεξιός υπουργός στις υπηρεσίες των εργολάβων

Αναρτούμε άρθρο του συναδέλφου Χρήστου Παναγή από το Δρόμο

Την ποινικοποίηση του αγώνα ενάντια στα διόδια προωθεί ο Βορίδης.
Πριν από 3 χρόνια οι εθνικοί μας δρόμοι παραχωρήθηκαν σε πολυεθνικές κοινοπραξίες. Τα κόμματα του σημερινού Μαύρου Μετώπου, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και (μέχρι πρότινος) ΛΑΟΣ, ψήφισαν στην ελληνική Βουλή αυτές τις συμβάσεις παραχώρησης, απάτης και ξεπουλήματος. Από τότε άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα… φυλάκια κατοχής –οι σταθμοί διοδίων.
Σε δρόμους έτοιμους, που τους πλήρωνε επί δεκαετίες ο ελληνικός λαός, αλλά και σε δρόμους που είναι υπό κατασκευή και -αν... ποτέ ολοκληρωθούν θα έχουν στοιχίσει «ο κούκος αηδόνι»- απαιτούν πυκνά και πανάκριβα διόδια! Επιπλέον, εδώ κι ένα χρόνο δεν εκτελούν κανένα έργο κι όμως εισπράττουν διόδια, πρόσφατα δε, είχαν το θράσος να τα ακριβύνουν κιόλας.
Παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης, ποινικοποίησης της δράσης μας, τους εκφοβισμούς, τις απειλές, τα ψέματα από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, το κίνημα καλά κρατεί.
Απαιτούσαν από τον καθένα μας έναν και δυο μισθούς το χρόνο για διόδια. Τώρα απειλούν να μας πάρουν το σπίτι, το αυτοκίνητο, τα τελευταία ευρώ, αν υπάρχουν κι αυτά, του τραπεζικού λογαριασμού.

Με αλληλεγγύη και δύναμη αντιστεκόμαστε
Προσπαθούν με απειλές, με διώξεις και «νόμους» να καταστείλουν το δίκαιο αγώνα μας. Ποινικοποίησαν την ελεύθερη διέλευσή μας από τα φυλάκια κατοχής ως παράβαση του ΚΟΚ με πρόστιμο 200 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος και άδειας. Αυτό, όμως, δεν τους πέρασε. Η Τροχαία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν παίζει τον ρόλο του ελεγκτή είσπραξης των εταιριών.

Ο Κύριος Κώστας και ο Γιωργάκης για το Νέο ΓΟΚ

 

Ο κύριος Κώστας, κατασκευαστής, συζητά με τον Γιωργάκη, αρχιτέκτονα, για τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες του "νέου" οικοδομικού κανονισμού.
Απο την ημερίδα του ΣΑΔΑΣ 28/3/2012

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ξανά για το "νέο" ΓΟΚ και το πως συντάχθηκε

Αντιγράφουμε από το Youtube

ΠΕΡΙΛΗΨΗ, σύμφωνα με την τοποθέτηση του αν.υπουργού ΠΕΚΑ:
O παλαιός πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ Ευάγγελος Λυρούδιας συμμετείχε σε επιτροπή "ειδικών επιστημόνων" (τους οποίους ο υπουργός δεν θεωρεί σκόπιμο να αποκαλύψει) και με τους συνεργάτες του έφτιαξαν τον "Νέο Οικοδομικό Κανονισμό". Περαιτέρω, μετά την συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων απέρριψε επί της αρχής το "ΝΟΚ", ο Ευ.Λυρούδιας (στο 2'38") εξουσιοδότησε την γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Μ.Καλτσά να αναφέρει στη Βουλή οτι ο ίδιος δεν αποδέχεται τις θέσεις του ΣΑΔΑΣ. Οπότε ο Ν.Σηφουνάκης παρουσιάζει ως λιγότερο σημαντική την αιτηθείσα επίσημη γνωμοδότηση του πανελληνίου συλλογικού οργάνου των αρχιτεκτόνων από την μεμονωμένη άποψη ενός μηχανικού από αυτούς που συνδιαμόρφωσαν το μνημονιακό κανονισμό.
Σημειωτέον ότι, ενόσω επί 1,5 χρόνο (κατά τον οποίο διεξήχθη και το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων με σχετική θεματολογία) ο τέως πρόεδρος φέρεται να έφτιαχνε με το ΥΠΕΚΑ το νέο οικοδομικό κανονισμό, ο ίδιος συμμετείχε και στην αντίστοιχη επιτροπή του ΣΑΔΑΣ που επεξεργαζόταν προτάσεις κάθετα αντίθετες στη συνεχιζόμενη με το ΝΟΚ λογική της υπερεκμετάλλευσης της αστικής γης, χωρίς η επιτροπή να το γνωρίζει (ούτε ποιοί άλλοι συμμετείχαν -πανεπιστημιακοί, διάσημα αρχιτεκτονικά γραφεία/σύμβουλοι κλπ).
Η απορία του υπουργού είναι άξια απορίας: Πως επί 1,5 έτος πίστευε ο Ν.Σηφουνάκης οτι οι αρχιτέκτονες συμφωνούν με τον ΝΟΚ ενώ μόλις εκλήθησαν επίσημα δήλωσαν οτι διαφωνούν κάθετα; Και βέβαια, γιατί δεν τους κάλεσε από την αρχή αλλά εμπιστεύτηκε μεμονωμένα πρόσωπα που δρούσαν εξωθεσμικά;

Συνέλευση ΣΜΤ 2/4/2012

Η Γενική Συνέλευση σωματείου μισθωτών τεχνικών, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Απρίλη, στις  7.30 μ.μ. στο Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη, οδός Στουρνάρη) για τη δράση μας μπροστά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με τις συλλογικές συμβάσεις, το ασφαλιστικό και το κούρεμα των ταμείων, καθώς και τις πρωτοβουλίες ενάντια στην ανεργία.

Τι ΕΜΔΥΔΑΣ και τι σωματεία θέλουμε?

συσπειρωση αριστερων μηχανικων

Με αφορμή την εξόρμηση της ΕΜΔΥΔΑΣ για επανεγγραφή των συναδέλφων δημοσίων υπαλλήλων μηχανικών στο σωματείο μας, βρίσκουμε την ευκαιρία να πούμε μερικές σκέψεις για το πως αντιλαμβανόμαστε το σωματείο αυτό και τι αλλαγές πρέπει να γίνουν (καταστατικές και όχι μόνο).

απ’ τα ψηλά στα χαμηλά
κι απ’ τα πολλά στα λίγα
 Καταρχήν όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μπει σε μια πρωτόγνωρη φάση όπου όλα τα “δεδομένα” της ζωής μας είναι σε πλήρη αμφισβήτηση. Η μονιμότητα μετατράπηκε σε “εφεδρεία” κι απολύσεις (μέσω αξιολόγησης βέβαια), ο μισθός και τα επιδόματα σε βοηθήματα βαλκανικού ύψους (έχει και παρακάτω), η σύνταξη σε άπιαστο όνειρο, το ρεύμα σε χαράτσι, η υγεία σε εμπόρευμα, η “δημοκρατία” σε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.
Όπως κι ολόκληρη η εργαζόμενη κοινωνία, έτσι κι εμείς κατρακυλάμε σε έναν -χωρίς πάτο- κατήφορο (το τέρμα μόνο εμείς μπορούμε να το επιβάλουμε). Σε αυτή την κατάσταση δύο δρόμοι υπάρχουν, ή σηκώνεις τα χέρια ψηλά λέγοντας “σφάξε με πασά μου να αγιάσω” ή αντιστέκεσαι με όλες σου τις δυνάμεις. Εμείς βλέπουμε τα σωματεία και την ΕΜΔΥΔΑΣ ως ένα εργαλείο αντίστασης. Όχι το μοναδικό αλλά ένα από τα πολλά.

χρειάζεται η ΕΜΔΥΔΑΣ?
Η γνώμη μας είναι ότι οι συνάδελφοι πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχουν και να ενισχύουν τα σωματεία του χώρου εργασίας τους, τα οποία ενώνουν όλους τους εργαζόμενους στο χώρο αυτό (υπουργείο, δήμο, οργανισμό κλπ).
Παράλληλα όμως είναι αναγκαία η ύπαρξη και της ΕΜΔΥΔΑΣ, τόσο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων που έχουν σχέση με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας (ξεχωριστή ασφάλιση, αυξημένες ποινικές ευθύνες, πέντε έτη σπουδών, υποχρέωση εγγραφής στο ΤΕΕ), όσο και -κυρίως- για τη διασφάλιση του αντικείμενου εργασίας μας και των θέσεων εργασίας μας, με τρόπο βέβαια που δε θα μας ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους εργαζόμενους αλλά θα μας ενώνει.
Δεν επιθυμούμε όμως (και δε γίνεται) να γυρίσουμε σε μια ΕΜΔΥΔΑΣ του δικομματισμού, της ανάθεσης, της ενασχόλησης με τα επιδόματα και του “μπήκε το 7‰”. Θα πρέπει να πάμε σε μια ΕΜΔΥΔΑΣ των μελών, σε συνεργασία με το υπόλοιπο κίνημα των εργαζομένων, σε επαφή και όσμωση με κινήσεις πολιτών, λαϊκές συνελεύσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, με ενεργή και εθελοντική συμμετοχή των μελών της σε ομάδες εργασίας.

ΕΜΔΥΔΑΣ χρήσιμη για τους πολίτες και τα κινήματα

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Υπάρχει κι άλλο δημόσιο εκτός από αυτό που ήδη ξέρουμε....

Αναδημοσίευση άρθρου του Τζεφέρη Πέτρου από τον Ελληνικό Ορυκτό Πλούτο

Στην πρώτη εικόνα αποτυπώνεται σε υπόβαθρο ορθοφωτογραφιών ένα πολύγωνο που αποτελεί χώρο για τον οποίο δόθηκε κάποτε άδεια εκμεταλλεύσεως για λατομείο.

Ο αδειοδοτημένος  εκμεταλλευτής αντί να πάει στον χώρο αυτόν, να τον οριοθετήσει και να κάνει λατομείο, εγκαταστάθηκε σε παρακείμενο  χώρο και μάλιστα κοντά σε οικισμό και ανέπτυξε παράνομη εξορυκτική  δραστηριότητα, κατά παράβαση του νόμου και διακυβεύοντας την ασφάλεια των εργαζομένων και των περιοίκων. Αυτή συνεχίστηκε για χρόνια, με την ανοχή της διοίκησης αφού κανείς δεν είδε, κανείς δεν κατάλαβε....

Ετσι φτάσαμε -20 χρόνια μετά- στην δεύτερη εικόνα που η παράνομη εκσκαφή εχει γίνει πολή μεγάλη, χωρίς καθόλη τη διάρκεια της "διόγκωσης" καμία υπηρεσία να επέμβει.  Χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί το  γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS) της Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτού (Φυσικού) Πλούτου του ΥΠΕΚΑ, οι ορθοφωτοχάρτες της  Κτηματολόγιο ΑΕ και το φιλότιμο ορισμένων υπάλλήλων για να αναδειχθεί το πρόβλημα... Και δεν θα ήταν ίσως άξιο λόγου το όλο θέμα αν ήταν τυχαίο και κατ'εξαίρεση, αν  δεν υπήρχαν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις σε όλη την ελλάδα.. Με την ανοχή να βασιλεύει, με σημαντικά διαφυγόντα κέρδη για το δημόσιο, με επίορκους υπαλλήλους της παρέας του "μαζί τα φάγαμε" που προφανώς γνωρίζουν "τι και πως" αλλά ουδείς μιλάει με το αζημίωτο, με τους παρανομούντες σε ευτυχή συγκυρία, με τον κίνδυνο των δυστυχημάτων να επικρέμεται ..to mention but a few quite known things!

Χρειάστηκε η απρόσωπη πλην ομως απλή, ταχεία,  δημιουργική και πέραν κάθε αμφισβήτησης  παρέμβαση του GIS  για να αποδείξει και να αναδείξει το θέμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται περί ενός συστήματος καταγραφής όλων των ενεργών εξορυκτικών δραστηριοτήτων στο σύνολό τους σε ψηφιακές βάσεις δεδομένων και γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS). Στο σύστημα αυτό πάνω σε υπόβαθρα του κτηματολογίου που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, χωρίς ουσιαστική στήριξη, χωρίς ειδικούς της πληροφορικής να το επικαιροποιήσουν, να το βελτιώσουν και να επιλύσουν τα προβλήματα που εμφανίζονται καθημερινά, χωρίς ανθρώπους για data entry, μια παρέα υπαλλήλων κατάφερε να το κάνει να δουλέψει: 1,2,3 δούλεψε....

Στο ως άνω πληροφοριακό σύστημα έχει ενταχθεί το δίκτυο «Natura 2000» ενώ θα πρέπει να   συμπληρωθεί και με  τα δίκτυα των άλλων  προστατευόμενων περιοχών, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα ήδη εγκεκριμένα ειδικά ή κλαδικά χωροταξικά (πχ. Τουρισμού, ΑΠΕ, Βιομηχανίας, ΣΧΟΑΠ κλπ) και τις τυχόν «χωρικών δεσμεύσεων» που εκπορεύονται από αυτά, κλπ. ώστε να είναι δυνατή η διαπίστωση απαγορευτικών λόγων και η ορθή λήψη απόφασης για την δυνατότητα χωροθέτησης της εξορυκτικής δραστηριότητας.

Μέτωπο για την υγεία

26 ΜΑΡΤΗ 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ –ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ.

Μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει η ληστεία των αποθεματικών των νοσοκομείων. Όλο και πιο πολλά νοσοκομεία ανακαλύπτουν ότι εκατομύρια ευρώ έχουν κάνει φτερά. Μετατράπηκαν αυθαίρετα σε μια νύχτα σε ομόλογα που κουρεύτηκαν από το PSI. Το 70% των καταθέσεων των νοσοκομείων κατασχέθηκαν. Πρόκειται για σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων που θα οδηγήσει τα νοσοκομεία σε οικονομική ασαφυξία. Αποκαλύπτεται πως κυβέρνηση Παπαδήμου-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι συμμορία πλιατσικολόγων που έχουν μοναδικό στόχο να σώσουν τις τράπεζες θυσιάζοντας υγεία-ασφάλιση-μισθούς συντάξεις.
Οι υγειονομικοί είμαστε αποφασισμένοι με τους αγώνες διαρκείας και το συντονισμό μας να τους αναγκάσουμε να φέρουν πίσω τα κλεμένα και να πάρουν πίσω τις περικοπές και τα μέτρα των μνημονίων.
Στην πέμπτη συνάντηση του συντονισμού έγινε αποτίμηση αυτών των βημάτων. Πολλοί συνάδελφοι βάλανε το ζήτημα της στήριξης και οργάνωσης, στην βάση των εργαζομένων στα νοσοκομεία με επιτροπές αγώνα ανοιχτές σε όλους και προσανατολισμό, την ενεργοποίηση των συναδέλφων και την οργάνωση μαζικών συνελεύσεων, σαν στόχο όλες αυτές οι μορφές αντίστασης να κορυφωθούνε σε μια νικηφόρα αναμέτρηση με τον Λοβέρδο και την Τρόικα. Η παρουσία του συντονιστικού νοσοκομείων έχει αποτελέσει το κέντρο αναφοράς για μαχητικά κομμάτια εργαζομένων μέσα στα νοσοκομεία και έχει βάλει πιέσεις στις ομοσπονδίες να κινηθούν σε ένα πρόγραμμα δράσης. Οι επισχέσεις και οι καταλήψεις μας έχουν πυροδοτήσει έναν νέο γύρο γενικών συνελεύσεων σε όλα τα νοσοκομεία, το υπουργείο υγείας καθημερινά πολιορκείται από τους υγειονομικούς.Η συμμετοχή του σωματείου του Γενικού Πατησίων στο συντονιστικό, ενός νοσοκομείου σύμβολο του αγώνα ενάντια στις συγχωνεύσεις ,ανοίγει τη δυνατότητα για δυναμικές πρωτοβουλίες συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε κάθε νοσοκομείο που δίνει τη μάχη για να μην κλείσει. Οι αποφάσεις νοσοκομείων όπως η 48ωρη απεργία των γιατρών του Παίδων Πεντέλης 28 και 29 Μάρτη δείχνουν ότι έχει έρθει η ώρα για κλιμάκωση με μαζική απεργιακή δράση μέσα στα νοσοκομεία και συντονισμό. Όχι άλλη αναμονή, αγώνας μέχρι την νίκη.