Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Θα μας πιάσουν με τις πυζάμες;

Αναδημοσίευση άρθρου του Πέτρου Παπακωνσταντίνου από το ΠΡΙΝ

αρχείο λήψης 12
«Φόβοι πραξικοπήματος καθώς η Ελλάδα αγγίζει την οικονομική κατάρρευση».
Κάποιες φορές οι παλιές καραβάνες της αστικής πολιτικής αφουγκράζονται τη μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων ταχύτερα από τους ηγέτες της μείζονος Αριστεράς, που νανουρίζονται από τη μελωδία των δημοσκοπήσεων και ονειρεύονται αριστερές κυβερνήσεις (με τον Κουβέλη και την Κατσέλη) ή λαϊκές εξουσίες του ευρύτατου μετώπου ΚΚΕ-ΠΑΜΕ-ΜΑΣ-ΠΑΣΥ-ΟΓΕ-ΕΕΔΥΕ-ΠΑΣΕΒΕΣ κ.ά.
Σε συνέντευξή του στη γαλλική Λιμπερασιόν, το Σάββατο 3 Μαρτίου, ο 81χρονος Μισέλ Ροκάρ, πρωθυπουργός επί Φρανσουά Μιτεράν, δήλωσε: «Η υπόθεση που κάνω είναι ότι ο εξαναγκασμός σε αποανάπτυξη θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Τίθεται το μείζον ερώτημα για την Ελλάδα, καθώς η χώρα οδηγείται σε εξαναγκασμένη αποανάπτυξη: Πώς είναι δυνατόν να γίνουν εκλογές σε τέτοιο πλαίσιο; Πώς είναι δυνατό να κυβερνήσεις ένα λαό όταν του λες ότι πρέπει να θυσιάζει το 25% του εισοδήματός του επί 10 χρόνια για να πληρωθεί το χρέος; Κανείς δεν μιλά γι’ αυτό, όμως δεν υπάρχει διέξοδος στο ελληνικό πρόβλημα παρά μόνο με στρατιωτική εξουσία».
Τρεις μέρες αργότερα, η ισπανική Ελ Παΐς δημοσίευε άρθρο του κοινωνιολόγου Ιγνάθιο Σοτέλο για την ελληνική κρίση. Το άρθρο κατέληγε ως εξής: «Υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί η δημοκρατία από μια διαδικασία που κινείται προς το χείλος της κοινωνικής επανάστασης. Η ριζοσπαστικοποίηση που θα μπορούσε να φέρει αυτή η διαδικασία δεν θα ήταν ανεκτή από τις ανώτερες τάξεις της Ελλάδας, πιθανότατα δε ούτε από τους ευρωπαίους εταίρους της, κι αυτό θα τους υποχρέωνε να δικαιολογήσουν κάποια μορφή στρατιωτικής επέμβασης». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν αρκετά βρετανικά μέσα ενημέρωσης – ενδεικτικά η Ντέιλι Εξπρές φιλοξένησε άρθρο με τίτλο «Φόβοι πραξικοπήματος καθώς η Ελλάδα αγγίζει την οικονομική κατάρρευση».
Ας μην υποτιμήσουμε παρόμοιες εκτιμήσεις σαν παραληρηματικές υπερβολές. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, την ασυνέχεια και την έλλειψη κατεύθυνσης του λαϊκού κινήματος, η κοινωνική φρίκη που εξαπλώνεται και θα εξαπλώνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς (και που δεν μπορεί να εκτονωθεί με εκλογές εν τάφω, χωρίς ελπίδα) κάνει την κοινωνική έκρηξη αναπόφευκτη. Το ερώτημα δεν είναι το αν, αλλά το πότε, πώς και με τι αποτέλεσμα.

Project Helios: Χορεύοντας για τους λύκους…

Αναδημοσιεύουμε σήμερα από το http://kdrasi.wordpress.com ένα κατατοπιστικό κείμενο της Φλώρας Παπαδέδε για τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες από το Project Helios, της fast track δηλαδή παράδοσης της ενέργειας, της δημόσιας γης και του περιβάλλοντος της χώρας μας στο μεγάλο κεφάλαιο:

Οι «ελληνικές» κυβερνήσεις της τρόικας -τόσο οι πολιτικές, όσο και η πρόσφατη του τραπεζίτη- για ένα πράγμα δεν μπορούν να κατηγορηθούν: για έλλειψη φαντασίας. Η καθημερινή επινόηση και νέων χαρατσιών σε ό,τι κινείται κι αναπνέει, το αποδεικνύει περίτρανα. Τώρα εισέρχονται με αξιώσεις και σε ένα νέο πεδίο, αυτό της επιστημονικής φαντασίας. Και συγκεκριμένα, της «Ηλιακής Αποπληρωμής» του χρέους της ελληνικής οικονομίας! Μιλάμε φυσικά για το πολυθρύλητο Project Helios. Το τρία σε ένα «πράσινο τονωτικό» της ανάπτυξης, που θα φέρει και ξένες επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης και έσοδα στο δημόσιο.
Η βασική ιδέα έχει ως εξής: 160.000-200.000 στρέμματα δημόσιας γης θα παραχωρηθούν στην κυριότητα γερμανικών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων επί 25 χρόνια, για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 10 GW ως το 2050. (Για στοιχειώδη αίσθηση του μεγέθους θυμίζουμε ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ είναι 12,8 GW).
Όπως μας ενημερώνει μάλιστα το ΥΠΕΚΑ «προκειμένου να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι επενδυτές», τα εν λόγω φωτοβολταϊκά έργα θα τους παρέχονται «one stop shop», δηλ. πλήρως αδειοδοτημένα κι έτοιμα προς κατασκευή, σε καθορισμένες εκτάσεις του Δημοσίου, με εξασφαλισμένες τις συμφωνίες διασύνδεσης με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού και φυσικά… με το αζημίωτο! Το αζημίωτο περιλαμβάνει τις γνωστές ζημίες για την τσέπη του «έλληνα φορολογούμενου» που είθισται να ονομάζονται «κίνητρα» προς τον ιδιώτη «επενδυτή». Δηλαδή επιδοτήσεις, εγγυήσεις και φοροαπαλλαγές.
Όσο για το περιβάλλον, η «καθαρή» αυτή μορφή ενέργειας θα παράγεται με τη fast-track περιβαλλοντική ευαισθησία που προβλέπει ο πρόσφατος Νόμος 4014/21.9.2011. Ο περιβαλλοντοκτόνος αυτός νόμος που ψηφίστηκε λίγες εβδομάδες μετά την πανηγυρική εξαγγελία του project Helios κι επιτρέπει περιβαλλοντική αδειοδότηση βιομηχανικών, ενεργειακών και άλλων εγκαταστάσεων με όρους «fast-track», δηλ. παρακάμπτοντας και καταργώντας ακόμη κι αυτήν τη σημερινή ανεπαρκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Ενώ ταυτόχρονα, παραδίδει από το κράτος σε ιδιώτες τόσο τους ελέγχους των περιβαλλοντικών μελετών, όσο και τον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από τους επιχειρηματίες κατά την περίοδο λειτουργίας των εγκαταστάσεων!

Μήπως όμως γινόμαστε αφοριστικοί; Μήπως μετατρεπόμαστε σε «δογματικούς» εχθρούς της «πράσινης ανάπτυξης»; Ας εξετάσουμε λοιπόν όσο πιο προσεκτικά μπορούμε τα «πολλαπλά οφέλη» που υπόσχεται το Helios.
Ποιος θα πληρώσει τις ξένες «επενδύσεις»; Η εγκατάσταση μόνο των πάνελς προϋπολογίζεται σε 15-19 δις €. Η «ελληνική» κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι η συμμετοχή της κατά 30% στο έργο θα καλύπτονταν από την παράδοση της δημόσιας γης, την ηλιοφάνεια που διαθέτει η χώρα και βεβαίως, τις φοροαπαλλαγές, τις περιβαλλοντικές και λοιπές fast-track αδειοδοτήσεις.
Όπως όμως μας ενημερώνει και ο Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κος Ι. Χατζηβασιλειάδης[1], για τις «αγορές» ο φυσικός πλούτος κι η γη ενός λαού «έχουν πρακτικά μηδενική αξία», γι’ αυτό και ζητούν «ουσιαστική συμβολή στην επένδυση και ανάληψη του ρίσκου», δηλ. ζεστό χρήμα. Και πού αλλού θα βρεθεί από το γνωστό υποζύγιο, τον ελληνικό λαό;
Όσο για τα υπόλοιπα δύο τρίτα της «επένδυσης» βρέθηκε και γι’ αυτά χρηματοδότης: τα κονδύλια του ΕΣΠΑ! Ήδη λοιπόν κι από κοινού, η κυβέρνηση, η αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν και ο «επόπτης» του Ράιχενμπαχ στο Υπ. Οικονομικών, εξετάζουν τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ που θα λάβουν οι ξένοι «επενδυτές» του Helios. Για κερδοσκοπία έρχονται οι άνθρωποι, όχι να βάλουν και λεφτά από την τσέπη τους…

Συγκέντρωση διαμαρτυριας κατα του φωτοβολταϊκού παρκου στην Πεντέλη



Την Κυριακή  18/43 στις 9:30 πμ στην Πλατεια Ηρωων Πολυτεχνειου Νεα Πεντέλη



Η ανοιχτη συνέλευση κατοίκων Πεντέλης σας προσκαλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυριας κατα του φωτοβολταϊκού παρκου έξω από τη Μονή Πεντελης.Λέμε ΟΧΙ στα σχέδια τους.ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΜΑΣ.
Το Πεντελικό ανήκει στους πολίτες και όχι στην Εκκλησία. Ο κόσμος θέλει το βουνό πράσινο, όχι με φωτοβολταϊκά. Αυτό ήταν το μήνυμα της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων. Οργανωτής η συντονιστική επιτροπή κατοίκων των όμορων με την Πεντέλη δήμων, στόχος η αποτροπή των σχεδίων της Εκκλησίας να προχωρήσει σε παράνομη δημιουργία φωτοβολταϊκού “πάρκου” σε μια έκταση που έχει κριθεί αναδασωτέα από το υπουργείο Περιβάλλοντος.


Παρά τις αντιδράσεις ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, υπό το πρόσχημα της διάθεσης των εσόδων που θα προκύψουν από την επένδυση στα “συσσίτια των φτωχών”, συνεχίζει με ιδιαίτερο ζήλο την προσπάθεια αδιαφορώντας για την οικολογική καταστροφή που θα προκύψει από μια τέτοια επένδυση.
Το “πάρκο” προβλέπεται να “καταλάβει” έκταση 3.500 στρεμμάτων που ανήκουν στη ζώνη προστασίας του Πεντελικού, έχουν κριθεί αναδασωτέα μετά τις φωτιές του 2009 και προστατεύονται από Προεδρικό Διάταγμα του 1988 το οποίο αφορά τους ορεινούς όγκους. Να σημειωθεί ότι και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας προτείνει την ανάγκη ανάδειξης ορεινών όγκων ως ενιαίου τόξου πρασίνου στις περιοχές Πεντέλης - Υμηττού.
Στη συνέντευξη Τύπου τα μέλη την συντονιστικής επιτροπής ενημέρωσαν τους παρευρισκομένους πως η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η Μονή Πεντέλης και η Μονή Πετράκη ίδρυσαν το 2011 την εταιρεία Πρόνοια Αρχιεπισκοπή Α.Ε., η οποία διαπραγματεύεται με όμιλο Ελλήνων επιχειρηματιών και με κινεζική τράπεζα τη δημιουργία του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού πάρκου. Τόνισαν ότι δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους μέχρι την αποτροπή των σχεδίων της Εκκλησίας, με μια σειρά από πρωτοβουλίες.
Την προσεχή Κυριακή 18 Μαρτίου στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Ι.Μ. Πεντέλης. Πρόθεση της επιτροπής είναι να αντιληφθούν η Εκκλησία και η Πολιτεία πως οποιαδήποτε ενέργεια πέραν την προφύλαξης της περιοχής δεν θα γίνει αποδεκτή από την τοπική κοινωνία. Σήμερα Πέμπτη, αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής θα βρεθεί στο περιφερειακό συμβούλιο ώστε να διατυπώσουν τις θέσεις τους, ενώ παράλληλα θα ζητήσουν από τον περιφερειάρχη να πάρει σαφή θέση. Ήδη έχει συσταθεί ομάδα νομικών ώστε να συνδράμουν το έργο της επιτροπής.
Στη συνέντευξη συμμετείχε και η Ανοιχτή Επιτροπή Κατοίκων Μελισσίων - Πεντέλης, η οποία με ψήφισμά της τάσσεται κατά των σχεδίων της Εκκλησίας για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο βουνό της Πεντέλης.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Χαριστικό Παζάρι - Συλλογική Κουζίνα την Κυριακή 18/3 στο κτήμα Δρακόπουλου

To ανέκδοτο της ''επιτυχημένης'' αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και η αλήθεια των αριθμών

 Αναδημοσιέυουμε άρθρο  του Κώστα Παπουλή από το  Δρόμο.  resize 2
Όπως μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει, (αναζητήστε «δελτία δημοσίου χρέους» στο google),  το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2011 έφτασε τα 368 δις ευρώ, ή στο 171% του ΑΕΠ.  Στο τέλος του 2009 ήταν  298 δις και με ΑΕΠ (ονομαστικό) πολύ μεγαλύτερο, 235 δις ευρώ, δηλαδή 129% του ΑΕΠ. Δύο χρόνια μετά τα μνημόνια και την "επιτυχή" αναδιάρθρωση του χρέους, το πραγματικό ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 4,5% (2010) και 7% 2011, ενώ το οριστικό νούμερο του χρέους  θα το μάθουμε αυτές τις μέρες .


Αν υποθέσουμε ότι η ενίσχυση των τραπεζών δεν θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 30 δις και αν δεν υπολογίσουμε τα χαμένα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων (7% του ΑΕΠ), τότε  το χρέος μετά την αναδιάρθρωση, θα βρίσκεται κοντά  στο 140% του ΑΕΠ και θα είναι πάλι κοντά στα 300 δις ευρώ. Η εκτίμηση της «επιτυχίας» από πλευράς κυβέρνησης συνιστά ένα μεγάλο ανέκδοτο, μια που είμαστε σε χειρότερο σημείο, από αυτό της μνημονιακής αφετηρίας, ενώ συγχρόνως, η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη  πτώση.
Φυσικά δεν είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε ότι η διαπραγματευτική θέση της χώρας έχει αδυνατίσει τραγικά, χρωστάμε περισσότερο πια σε κράτη και στο ΔΝΤ, παρά σε ιδιώτες, και το σύνολο του χρέους έχει μεταφερθεί σε ξένο δίκαιο.  
Στο βαθμό που ο πληθωρισμός κινηθεί στο 0,5%, (όπως προβλέπουν) για το 2012, το κλειδί για το μέγεθος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι η έκταση της ύφεσης. Αν αυτή κινηθεί σαν το 2011 στο 7% (όπως εκτιμάει ακόμη και η Κατσέλη ), τότε  αν υπολογίσουμε με μέσο επιτόκιο δανεισμού 3% και πρωτογενές. έλλειμμα 1%,  το χρέος ήδη από το 2012 θα βρίσκεται στο 154%. Αν η ύφεση είναι 5% (γιατί όμως να πέσουν μέσα ή κοντά στην πρόβλεψή τους;-όλες οι επίσημες προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς το δυσμενέστερο) τότε το χρέος θα κινηθεί στο 151%. Δεν λαμβάνουμε υπόψη εκποίηση δημόσιας περιουσίας.  Αρκετά συγκεκριμένα, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε αν δούμε όλα τα τελικά νούμερα. Όμως, το οριστικό ναυάγιο της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει.

Αντιναζιστικό Συλλαλητήριο Σάββατο 17 Μάρτη

Συγκέντρωση Προπύλαια 2μμ

Συναυλία 4μμ ,Θεατρικά δρώμενα στον Άγιο Παντελεήμονα

Έξω οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής από τις γειτονιές και τα σχολεία


Νόμιμοι οι μετανάστες, άσυλο στους πρόσφυγες


Αντιστεκόμαστε στη φτώχεια, την ανεργία, την υποβάθμιση της ζωής


Χτίζουμε γέφυρες φιλίας, όχι φράχτες μίσους!


Να διώξουμε τη συγκυβέρνηση Τροϊκανών, τραπεζιτών ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΩΝ!
Το τελευταίο διάστημα, με αφετηρία την επιβολή της συγκυβέρνησης μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και φασιστών του ΛΑ.Ο.Σ  έχει κλιμακωθεί η ρατσιστική εκστρατεία με αποκορύφωμα το καθημερινό πογκρόμ ομάδας νεοναζί που δρα με την ανοχή και την κάλυψη της ΕΛΑΣ και του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα στη περιοχή της Πλατείας Αττικής και Αγίου Παντελεήμονα στέλνοντας στο νοσοκομείο δεκάδες μετανάστες.
Έτσι κι αλλιώς ο Καρατζαφέρης έβαλε σαν όρο στη συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση την άρση του νόμου για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Οι υπουργοί του ΛΑ.Ο.Σ απαίτησαν την διάλυση των συνδικάτων στη Ζώνη Περάματος ενώ στηρίζουν τους εφοπλιστές στην  δρομολόγηση σαπιοκάραβων στα νησιά του Αιγαίου ξυπνώντας τις μνήμες του ναυαγίου του Σάμινα. Ταυτόχρονα, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής με τις ευλογίες του συγκροτήματος Λαμπράκη επιχειρούν να εμφανιστούν ως δύναμη με προοπτική  κοινοβουλευτική οργανώνοντας πογκρόμ και εκστρατεία φόβου στις γειτονιές ενώ βρέθηκαν να τραμπουκίζουν  κατά των απεργών χαλυβουργών και της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Τους άνοιξε το δρόμο η ρατσιστική πολιτική των κυβερνήσεων που αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους για να αποπροσανατολίσουν την οργή από τις πολιτικές των Μνημονίων, της Τρόικα και της ΕΕ  που σπέρνουν τη φτώχεια, την ανεργία ενώ ξεσπιτώνουν κόσμο. Ο Παπουτσής είχε το θράσος μάλιστα να εγκαινιάσει το χτίσιμο του φράχτη του αίσχους στον Έβρο ενώ οι αστυνομικοί του στις επιχειρήσεις σκούπα χτυπάνε και πλιατσικολογούν σε βάρος των μεταναστών. Την ίδια ώρα καμιά διαδικασία νομιμοποίησης δεν προχωράει, οι υποσχέσεις προς τους 300 απεργούς πείνας δεν τηρούνται, το άσυλο είναι μακρινό όνειρο για τους αιτούντες, η συμφωνία Δουβλίνο 2 καθηλώνει τους πρόσφυγες στην είσοδο σιδερόφραχτων λιμανιών στη Πάτρα και την Ηγουμενίτσα. Στο κέντρο της Αθήνας ο Δήμαρχος Καμίνης συνεργάζεται σε ρατσιστικές και αστυνομικές επιθέσεις κατά των μικροπωλητών, κατά των φοιτητών και του πανεπιστημιακού ασύλου κατά των ελεύθερων αυτοδιαχειριζόμενων χώρων μετά από απαίτηση των φασιστών βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Μεγάλο θύμα τα ασφαλιστικά ταμεία

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Γιώργου Κατερίνη από το Δρόμο
«Κούρεμα» με μεθόδους καμόρας.
Η υπόθεση της ανταλλαγής ομολόγων και το «κούρεμα» του χρέους, έχουν ένα μεγάλο θύμα: τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα καταληστευμένα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιούνται άλλη μια φορά ως πηγή άντλησης κεφαλαίων, τα οποία θα γεμίσουν τα άδεια ταμεία τραπεζών. Η νέα ληστεία ενδέχεται να φθάσει τα 11-12 δισ. ευρώ, χρήματα που θα λείψουν από τους συνταξιούχους, τις παροχές των εργαζομένων, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και να σκεφτεί κανείς ότι όλο το ελληνικό χρέος που θα «παραγραφεί» είναι 107 δισ. ευρώ.
Τα ασφαλιστικά ταμεία, εδώ και χρόνια, καταθέτουν υποχρεωτικά τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος σε ένα κοινό κεφάλαιο για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που διαχειρίζεται αποκλειστικά η Τράπεζα. Κάπου 16 δισ. ευρώ αποθεματικά των ασφαλισμένων υπολογίζεται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται τοποθετημένα σε ομόλογα. Με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων θα μάθουμε και τον ακριβή αριθμό, αν και από εκπροσώπους των ασφαλιστικών οργανισμών εκφράζονται φόβοι ότι οι πραγματικές απώλειες θα ξεπερνούν το ποσοστό του κουρέματος που είναι 53,5%.
Η μεθοδολογία της συμμετοχής των ασφαλιστικών οργανισμών στο PSI θυμίζει καλά οργανωμένο μαφιόζικο χτύπημα. Το κοινό κεφάλαιο, που βρίσκεται στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρείται… ιδιωτικό και εντάσσεται στη διαδικασία του «κουρέματος». Τα πλεονάσματα των ταμείων που αποταμιεύονταν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος εξομοιώνονται με τις επενδύσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν κάνει τα διάφορα funds. Η αυτόματη μείωση της περιουσίας των ταμείων σε λιγότερο από το μισό είναι γεγονός.
Δεν αρκούσε όμως αυτό για να ολοκληρωθεί η ληστεία. Άλλα 6,5 δισ. ευρώ που είχαν τοποθετηθεί από τις ίδιες τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, σε μια λογική «καλύτερης απόδοσης», σε ομόλογα συνυπολογίζονται στο μέγεθος του «χρέους» και απαιτείται η «εθελοντική» συμμετοχή τους στο PSI. Οι διορισμένες διοικήσεις των ταμείων εκβιάστηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους, κάτι που απέδωσε περίπου κατά το ήμισυ, αφού πολλά ταμεία αρνήθηκαν τελικά να συμμετάσχουν κάτω από το βάρος αποφάσεων πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ανεργία νέων στην Ελλάδα: Η πιο τρομακτική γραφική παράσταση της Ευρώπης έγινε ακόμα πιο τρομακτική

Αναδημοσίευση από Omadeon

Συνεχίζουμε με μια ακόμη αναδημοσίευση-απόδοση άρθρου από το εξαιρετικό οικονομικό ιστολόγιο Zero Hedge. Αυτήν τη φορά, με άρθρο για τα επίπεδα της ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου 2012 και έχει τίτλο “Europe’s Scariest Chart Just Got Scarier. Απολαύστε λοιπόν ένα κρύο ντους πραγματικότητας, κι αφήστε τους δοσίλογους να λένε βλακείες ότι – και καλά – με τα Μνημόνια και την υποταγή στη διαπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (μπροστά στην οποία οι δικοί μας διαπλεκόμενοι είναι ψιλικατζήδες και μικρά παιδάκια) σώθηκε η Ελλάδα…
.
Την τελευταία φορά που κάναμε γραφική παράσταση για τη νεανική ανεργία στην Ευρώπη στο άρθρο μας με τίτλο “Η Πιο Τρομακτική Γραφική Παράσταση της Ευρώπης (Europe’s Scariest Chart)” ανακαλύψαμε έκπληκτοι ότι, σε ό,τι αφορά τη νεανική ανεργία του τύπου που εμπνέει εξεγέρσεις σαν την Αραβική Άνοιξη, η Ισπανία ήταν στην πραγματικότητα σε χειρότερη μοίρα ακόμη και από την (πλέον επίσημα χρεοκοπημένη) Ελλάδα, της οποίας η νεανική ανεργία τότε ήταν ελάχιστα καλύτερη αυτής… των Ηνωμένων Πολιτειών. Ευτυχώς, μετά τις τελευταίες (ναι, κι εμείς γελάσαμε) οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι τα πράγματα επέστρεψαν στη φυσιολογική τους κατάσταση, καθώς η ανεργία των νέων στην Ελλάδα είναι και επίσημα η δεύτερη κατά σειρά στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία, που ξεπέρασε το 50%. Με άλλα λόγια, η πιο τρομακτική γραφική παράσταση της Ευρώπης μόλις έγινε ακόμα πιο τρομακτική.

Νέο Μητρώο Μελών της ΕΜΔΥΔΑΣ - ξαναγραφόμαστε στο σωματείο μας

συννημένα απογραφική δήλωση
Αναρτούμε την επιστολή της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ προς τους διπλωματούχους μηχανικούς του Δημοσίου καθώς και την απογραφική δήλωση για την εκ νέου εγγραφή στο σωματείο, μια και το μητρώο μελών επαναδημιουργείται. Αργότερα θα αναρτήσουμε και την τοποθέτηση της συσπείρωσης σχετικά με τη διαδικασία αυτή, να σημειώσουμε καταρχήν ότι διαφωνήσαμε τόσο στη μεσολάβηση των υπηρεσιακών εκκαθαριστών για την παρακράτηση της μηνιαίας συνδρομής όσο και στο ύψος αυτής.
Αθήνα, 7 / 3 / 2012
Αρ. Πρωτ.: 6341
Προς : Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Ανοικτή επιστολή προς τους συναδέλφους για τη δημιουργία Νέου Μητρώου Μελών.

Συνάδελφοι βιώνουμε όλοι μας τις βάρβαρες κυβερνητικές πολιτικές – πρώτα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στην συνέχεια της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και τώρα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ - που εδώ και 2,5 χρόνια έχουν κατεδαφίσει κάθε εργασιακό δικαίωμα. Οι κυβερνητικές αυτές επιλογές στοχοποιούν τους εργαζόμενους, καλώντας τους να πληρώσουν χρέη που φόρτωσαν στη χώρα μέσα από τις δικές τους πολιτικές του παρελθόντος.
Οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλους τους εργαζόμενους μισθωτούς δημοσίου, και ιδιωτικού τομέα, ελευθέρους επαγγελματίες, μικροεπιχειρηματίες αγρότες, κλπ. μας οδηγούν στην απόλυτη φτώχια. Ειδικότερα για εμάς τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα επιγραμματικά :
  1. Χάθηκε η συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα και απολύονται μαζικά χιλιάδες υπάλληλοι, με τις καταργήσεις Φορέων, τις συγχωνεύσεις, την κατάργηση χιλιάδων Οργανικών θέσεων και την αξιολόγηση (από ποιους άραγε και με ποια κριτήρια).
  2. Διαλύονται οι Δημόσιες Υπηρεσίες και ιδιωτικοποιούνται οι δράσεις τους.
  3. Με το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο βαθαίνει η οικονομική εξόντωση των μισθωτών του Δημοσίου, παράλληλα ο κλάδος μας δέχεται τόσο την μισθολογική ισοπέδωση όσο και την θεσμική του υποβάθμιση.
  4. Κατακρεουργούνται ακόμη περισσότερο οι κύριες, επικουρικές συντάξεις, το εφάπαξ και οδηγούνται στην κατάρρευση τα ασφαλιστικά Ταμεία με την νέα κλοπή από το κούρεμα των Ελληνικών Ομολόγων και τις αβάσταχτες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών.
  5. Λεηλατούνται τα ελάχιστα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων μέσα από την βάρβαρη φορολογική επίθεση, την μείωση του αφορολόγητου στα 5000 ευρώ, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και τα αλλεπάλληλα χαράτσια.
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά υπάρχει η ανάγκη μιας συλλογικής εκπροσώπησης των διπλωματούχων μηχανικών του δημοσίου, που υπαγορεύεται από την βαρβαρότητα της ασκούμενης πολιτικής και τις σημαντικές ιδιομορφίες του κλάδου:

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο  ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ 
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ  ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Η νέα «δανειακή σύμβαση» -σε απόλυτη συνάφεια με τις οδηγίες της ΕΕ-είναι το μανιφέστο του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και τον λαό που ολοκληρώνει την πλήρη αλλαγή του εργασιακού μοντέλου  που ξεκίνησε με το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο στην κατεύθυνση της πλήρους διάλυσης κάθε δικαιώματος, ρυθμιστικού πλαισίου και εργατικής συλλογικότητας, ώστε να κυριαρχήσει στην αγορά εργασίας  η απόλυτη εκμετάλλευση, η εξατομίκευση και η υποταγή στην εργοδοτική εξουσία.
Τα βασικά στοιχεία της δανειακής σύμβασης περιλαμβάνουν:
1.Μείωση των ελάχιστων μισθών της ΕΓΣΣΕ κατά 22% και 32% για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25.
Αναστολή των ωριμάνσεων μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10%.
Την ουσιαστική κατάργηση του ΟΜΕΔ αφού η προσφυγή στην διαιτησία μπορεί πλέον να γίνει μόνο κοινά με την εργοδοσία.
Καταργούνται οι ΣΣΕ αορίστου χρόνου. Σε περίπτωση που δεν υπογραφεί νέα Σύμβαση, τότε η αμοιβή επανέρχεται αυτόματα στον βασικό μισθό της κλαδικής Σύμβασης συν τα 4 επιδόματα (ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης, βαρέα και ανθυγιεινά) έως την νέα σύμβαση ή υπογράφονται ατομικές συμβάσεις.
2.Τα ασφαλιστικά ταμεία πάνε για πλήρη ΔΙΑΛΥΣΗ! Ο συνδυασμός του «κουρέματος» των αποθεματικών των ταμείων, της κατάρρευσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και της έκρηξης της ανεργίας οδηγούν αντικειμενικά τα ταμεία σε ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ. Και όχι μόνο αυτό. Στα κείμενα της δανειακής σύμβασης προβλέπεται και η ρευστότητα που θα δοθεί στα ταμεία λόγω της συμμετοχής τους στο PSI να πάει για το χρέος!!
3. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με προτεραιότητα στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας με την άμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της (ΔΕΣΦΑ, ΕΠΑ κλπ), και τμημάτων της ΔΕΗ.
4. Την μείωση των δαπανών για την υγεία σε λιγότερο από το 6% του ΑΕΠ.
5.Ξεκίνημα στο Δημόσιο των «αξιολογήσεων» από τους «εμπειρογνμώμονες» προκειμένου να υπάρξει κατάργηση οργανισμών, αναδιοργάνωση και 15.000 απολύσεις στο 2012, στα πλαίσια της στρατηγικής για 150.000 χιλ απολύσεις μέχρι το 2015.
6. Ειδικά για την νεολαία πλάι στα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί στην δανειακή Σύμβαση προβλέπεται: Η μείωση του βασικού μισθού στο 32%!!. Δηλαδή ο βασικός μισθός για τους νέους μέχρι 25 χρονών θα είναι 530 € μικτά.. Η μείωση κατά 10% των κονδυλίων για σίτιση, στέγαση στα ΑΕΙ. Κατάργηση των κονδυλίων για σίτιση-στέγαση στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ. Ριζική μείωση των κονδυλίων για εργαστήρια σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, και γενικά την τεχνική εκπαίδευση.
ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Διαγραφή μελών ΤΕΕ

Μετά από δεκάδες αιτήματα συναδέλφων που αιτούνται τη διαγραφή τους από το ΤΕΕ για να γλυτώσουν τις ήδη δυσβάσταχτες εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ, η ΔΕ του ΤΕΕ αναγκάζεται να εξετάσει το θέμα. Ύστερα από αίτημα συναδέλφου (και μέλους της συσπείρωσης) που συνταξιοδοτήθηκε από το Δημόσιο, αναγκάστηκε να εισηγηθεί θετικά για τη διαγραφή από το ΤΕΕ (συνεπώς και από το ΤΣΜΕΔΕ) συναδέλφων που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο ή άλλο ασφαλιστικό φορέα και κινδύνευαν να εγκλωβιστούν συνταξιοδοτικά για αρκετά χρόνια στο ΤΣΜΕΔΕ. Εκκρεμεί η απόφαση για το σύνολο των συναδέλφων - η οποία κατά τη γνώμη μας πρέπει να υλοποιηθεί στην κατεύθυνση υλοποίησης Ταμείου Ανεργίας (και όχι διακοπής της ασφάλισης όπως αναφέρει η σχετική απόφαση).

Αποφ. Γ10/Σ5/2012 Διαγραφή μελών ΤΕΕ.
Η Δ . Ε πιτροπή, μετά από ε ισήγηση του Π ροέδρου Τ ΕΕ Χρ. Σπίρτζη, αποφασίζει τη διαγραφή μελών ΤΕΕ (μετά από αίτησή τους) εφ’ όσον έχουν συνταξιοδοτηθεί από άλλο Ασφαλιστικό Ταμείο (π.χ. Δημόσιοι Υπάλληλοι Μηχανικοί) και εφ’ όσον τους υπολείπεται μέχρι ένα έτος για τη θεμελίωση
συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τον Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημ. ΄Εργων του ΕΤΑΑ και εξουσιοδοτεί την υπηρεσία του ΤΕΕ να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, κοινοποιώντας απλώς στη Δ.Ε. τις περιπτώσεις αυτές μετά την ολοκλήρωση της διαγραφής.
Επίσης η Δ.Ε. εξουσιοδοτεί τον Κ. Μακέδο Μέλος της, να εισηγηθεί για τη δυνατότητα διακοπής της ασφάλισης Μηχανικών μετά την 1.1.1993 χωρίς να διαγράφονται από το ΤΕΕ.

Σφαγή στον ιδιωτικό - Χάνουν μέχρι και 40% οι μισθωτοί

Δημοσιεύτηκε χθες από το υπ. Εργασίας η διευκρινιστική εγκύκλιος για το νέο καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν μέχρι και το 40% του μισθού τους να περικόπτεται ενώ στην ίδια κατάσταση θα βρεθούν και οι νέοι εργαζόμενοι.
ftwxeia.jpgΜε την εγκύκλιο του υπ. Εργασίας μειώνονται οι κατώτεροι μισθοί και οι αμοιβές των νέων και βρίσκονται στον “αέρα” οι κλαδικές συμβάσεις. Σημαντικές είναι οι αλλαγές στα ζητήματα που αφορούν τη διαιτησία ενώ καταργείται και η μονιμότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σε περίπτωση που δεν υπογραφούν μέχρι τις 14 Μάη οι νέες κλαδικές συμβάσεις οι μισθωτοί θα αντιμετωπίσουν τεράστιες μειώσεις στους μισθούς τους της τάξης του 40% λόγω των περικοπών επιδομάτων αλλά και της δυνατότητας των εργοδοτών με την χρήση επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων να μειώσουν τους μισθούς στο κατώτατο όριο.
Όσον αφορά στα επιδόματα, συνεχίζουν να υπάρχουν μόνο τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας και καταργούνται μια σειρά άλλων ενώ οι μειώσεις έχουν άμεση επιρροή και στο επίδομα ανεργίας.
Οι μειώσεις αφορούν "το  χρονικό διάστημα, από 14-2-2012 και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στα πλαίσια του μηχανισμού στήριξης των  ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ." όπως αναφέρει το έγγραφο.
Ακόμη η εγκύκλιος αναφέρει πως μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%,  αναστέλλεται η εφαρμογή όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών  αποφάσεων, Υπουργικών Αποφάσεων ή διοικητικών πράξεων κανονιστικού χαρακτήρα, που προβλέπουν αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, δηλαδή των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού,  περιλαμβανομένων της  υπηρεσιακής ωρίμανσης καθώς και  του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας,  τριετίας,  πενταετίας κλπ.
Η μονιμότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καταργείται αφού “διατάξεις νόμων ή κανονιστικών αποφάσεων καθώς και όροι συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας προσωπικού, οργανισμών προσωπικού και αποφάσεων διοίκησης επιχειρήσεων που θεσπίζουν ρήτρες μονιμότητας ή δεσμευτικούς όρους που υποκρύπτουν μονιμότητα καταργούνται”.
Τέλος όσον αφορά την διαιτησία αναφέρεται πως “η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται μόνο για θέματα που αφορούν στον καθορισμό βασικού μισθού ή/ και ημερομισθίου. Δεν περιλαμβάνεται κανένας άλλος κανονιστικός όρος προηγούμενων συλλογικών συμβάσεων”.
Αναλυτικά

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Τα «τάγματα ασφαλείας» ξανάρχονται

Αναδημοσίευση από το 'Εθνος

Αυτόκλητοι πολιτοφύλακες στρατολογούν και εκπαιδεύουν πολίτες με σκοπό να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους για να αντιμετωπίσουν την αύξηση της εγκληματικότητας
Τον νόμο στα χέρια τους επιχειρούν να πάρουν ομάδες αυτόκλητων πολιτοφυλάκων, η λειτουργία και ο σκοπός των οποίων θυμίζουν έντονα παραστρατιωτικές οργανώσεις. Οργανωμένες ομάδες που ρέπουν προς την ακροδεξιά στρατολογούν πολίτες και τους εκπαιδεύουν. Τα επικίνδυνα αυτά φαινόμενα εξαπλώνονται θυμίζοντας παλαιότερες εποχές.
Με καθαρή ακροδεξιά ρητορική τα μέλη των ομάδων αυτών επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τα φαινόμενα εγκληματικότητας και να αναδείξουν τον δικό τους ρόλο ως «συμπαραστάτη» στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις. Ο εθνικιστικός λόγος κυριαρχεί, καθώς επισείεται ο κίνδυνος εξ Ανατολών, ενώ οι ομάδες αυτές παραπέμπουν σαφώς σε «τάγματα εφόδου».
Μια πλειάδα συνδεδεμένων ιστότοπων αναδεικνύουν τη σημασία που έχει η δημιουργία «πατριωτικής πολιτοφυλακής», με έναν όπως λένε αντικειμενικό στόχο, «να είναι έτοιμοι την κρίσιμη ώρα».
Η ομάδα αυτή έχει οργανώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό «εκπαιδευτικές» ασκήσεις στα... βουνά ώστε οι «εθελοντές» να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την... ένοπλη εξέγερση και να παρέμβουν στο χάος που θα δημιουργηθεί. Οι οργανωμένες επιχειρήσεις στρατολόγησης «εθελοντών» γίνονται μέσα από social media, καθώς όχι μόνο δίνουν όλες τις πληροφορίες για τη στρατολόγηση μελών, αλλά επιχειρούν να δικαιολογήσουν τις ενέργειες αυτές λόγω της έκτακτης κατάστασης της χώρας.
Στρατολογούν μαθητές
Διαφορετικό τρόπο και δρόμο επιλέγει το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Οπλων (!) καθώς προχωρεί στη συγκρότηση της ελληνικής πολιτοφυλακής, στα πρότυπα της αμερικανικής πολιτοφυλακής στρατολογώντας ακόμη και... μαθητές.
Με την αιτιολογία της αύξησης της εγκληματικότητας το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Οπλων ίδρυσε την ελληνική πολιτοφυλακή επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά ούτε και εμπορική επιχείρηση.
Στην ελληνική πολιτοφυλακή μπορούν να ενταχθούν και εν ενεργεία άνδρες των σωμάτων ασφαλείας και όπως υπογραμμίζεται: «...θα διατηρούν τους βαθμούς ιεραρχίας τους με δυνατότητα προαγωγών εντός της οργάνωσης και για τους νεότερους».
Οι ομάδες αυτές θα διεξάγουν περιπολίες όλο το 24ωρο εντοπίζοντας πάσης φύσεως ποινικές παραβάσεις, ενώ θα φανούν «ιδιαίτερα χρήσιμες στην περίπτωση πυρκαγιών και πάσης φύσεως φυσικών καταστροφών και κοινωνικών ταραχών».
Σε σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο γίνεται πρόσκληση σε νέους να προσφέρουν... καθώς «η Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση εξέγερσης δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών».
Πάντως, τονίζεται ότι η πολιτοφυλακή δεν θα εμπλακεί στην καταστολή των διαδηλώσεων.
Η επιχείρηση στρατολόγησης απευθύνεται και σε παιδιά άνω των 16 ετών, καθώς θα τους προσφέρει online εκπαίδευση. Οι μαθητές στο προαύλιο θα καταγράφουν τις επιθετικές συμπεριφορές και θα βρίσκονται σε συνεχή περιπολία. Με αυτόν τον τρόπο «θα εκτονωθεί η νεανική τους ορμή χωρίς να στιγματίζονται και να υποτάσσονται σε σκοτεινές ομάδες».
Καθώς η ελληνική πολιτοφυλακή «δεν κρύβεται σε γιάφκες, δεν φοράει κουκούλες, ούτε κουβαλάει ρόπαλα και δόρατα, αλλά θα συνεργάζεται με όλους τους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς, και θα έχει δημόσια αναγνώριση και αποδοχή».
Πρόσκληση σε ΛΟΚατζήδες

Συναυλία Συμπαράστασης σε απεργούς


Κάλεσμα αγωνιστικής δράσης ενάντια στην ανεργία


Πορεία στο Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 15 Μαρτίου, Ομόνοια στις 11 π.μ.

O μεσαίωνας στη ζωή και στα δικαιώματα μας είναι πια εδώ. Με ομοβροντία μέτρων απίστευτης βαρβαρότητας συγκυβέρνηση, εθνικοί και υπερεθνικοί συνεργάτες της και εργοδοσία οδηγούν τους εργαζομένους, τους νέους, τους ανέργους στην εξαθλίωση και στην εξόντωση. Αφού για δεκαετίες οι εργοδότες πλούτισαν και θησαύρισαν από την υπερεκμετάλλευση όλων των εργαζομένων μας ζητάνε να ξαναπληρώσουμε το μεγάλο τους φαγοπότι επικαλούμενοι την κρίση που αυτοί δημιούργησαν χωρίς όμως να την νιώσουν ποτέ.

Εφιάλτης είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν και η ανεργία είναι το βασικότερο συστατικό της συνταγής τους…

Ήδη η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε ποσοστό-ρεκόρ, 30% για το 2012, ποσοστό που μεταφράζεται σε περισσότερους από 1.000.000 ανέργους, χωρίς να υπολογίζονται οι νέοι που αναζητούν πρώτη φορά δουλειά, οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, οι μισοάνεργοι - μισοεργαζόμενοι που δουλεύουν με το κομμάτι


Να ποιοι θέλουν πραγματικά να μας γυρίσουν δεκαετίες πίσω…

Η ανεργία και η αθέατη όψη της (ελαστική εργασία, υποαπασχόληση) είναι αποτέλεσμα των μαζικών απολύσεων, της μη ανανέωσης συμβάσεων στο όνομα της κρίσης, των χιλιάδων λουκέτων. Κυρίως, όμως, είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου όπως εκφράστηκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και την εργοδοσία που επεκτάθηκαν με τον παροξυσμό της κρίσης και των Μνημονίων. Είναι σαφές πως Συγκυβέρνηση-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.-Κεφάλαιο επιδιώκουν να διαλύσουν κάθε έννοια αξιοπρεπούς εργασίας κι αμοιβών, αξιοποιώντας την στρατιά απελπισίας που αυτοί δημιούργησαν. Έτσι, λοιπόν, χρησιμοποιούν την ανεργία ως μοχλό πίεσης και τρομοκράτησης των εργαζόμενων, ως μοχλό πίεσης για τον αφανισμό των συλλογικών μας δικαιωμάτων.

Απέναντι στον εκβιασμό της πείνας και της εξαθλίωσης, της ηττοπάθειας, της ατομικής ευθύνης και ενοχής οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, Έλληνες και μετανάστες, είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουμε φωνή, να σπάσουμε την απομόνωση, να σταθούμε αλληλέγγυοι και να ζητήσουμε την αλληλεγγύη από όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τις λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς, τα κινήματα «δεν πληρώνω». Μα πάνω από όλα να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στη δουλειά και την αξιοπρέπεια, να βγάλουμε εμείς τους από πάνω, μια για πάντα στην ανεργία.

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ:

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Η καπιταλιστική κρίση και η επιστροφή του ιμπεριαλισμού

Αναρτούμε βιβλίου του συναδέλφου. Γ. Τσαφογιάννη

Ψεύτης Ήλιος

Αναδημοσιεύουμε από το ΙΣΚΡΑ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στην απεγνωσμένη προσπάθεια των μνημονιακών κυβερνήσεων και της τρόϊκας να δημιουργήσουν κάποιες ελπίδες ανάπτυξης στους Έλληνες που βιώνουν τη μεγαλύτερη πτώση εισοδήματος που υπήρξε στη μεταπολεμική Ευρώπη, μετά το γνωστό φιάσκο της «μεγάλης ενεργειακής επένδυσης στον Αστακό», ανακάλυψαν το «πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ». Ένα συνοπτικό σχόλιο που μπορεί να γίνει για την προσπάθεια αυτή, παραφράζοντας τη λαϊκή σοφία για το πώς δεν βάφονται τα αυγά, είναι ότι «με ψέματα δεν γίνεται ανάπτυξη»

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Για την υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» με το σχέδιο νόμου ιδρύεται εταιρεία, που θα λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Πρόκειται για μια δημόσια Α.Ε. που θα διοικείται από 5μελές ΔΣ και το μετοχικό της κεφάλαιο θα είναι 1.000.000 ευρώ. Η Εταιρεία μπορεί να αποσπάσει από το δημόσιο έως 5 εργαζόμενους και ν'απασχολεί έως 20 σχετικούς με το αντικείμενο επιστήμονες και έως 5 διοικητικούς. Στις αρμοδιότητές της είναι να εξασφαλίζει τα αναγκαία τεμάχια γης, είτε με παραχώρηση (δημόσια), είτε με απαλλοτρίωση, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Να ιδρύει εταιρείες Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β και να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αδειοδότηση και θέση σε λειτουργία των σταθμών των Εταιρειών – Παραγωγών, ενεργώντας ως πληρεξούσιος αυτών. Να καταθέτει κάθε απαραίτητη αίτηση για την υλοποίηση των έργων, συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά και να προωθεί την ανάπτυξη δικτύων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Υπογράφει ειδική σύμβαση με τον Διαχειριστή του συστήματος (πρώην Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας(ΔΕΣΜΗΕ), τώρα Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας(ΑΔΜΗΕ) διαρκείας 25 ετών, που εξειδικεύεται ανάλογα αν πρόκειται για στατιστική ή φυσική μεταφορά.

Ζήτω το κούρεμα

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Η Κρήτη γίνεται... μπαταρία με fast track

Αναδημοσίευση από Νέα Κρήτη, οι λοιπές επενδύσεις που εγκρίθηκαν είναι εδώ

Προ τετελεσμένων επιχειρεί να φέρει την κοινωνία της Κρήτης η προώθηση μέσω fast track τριών μεγάλων "επενδύσεων" βιομηχανικών ΑΠΕ. Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Μέριμνά της ήταν να εγκρίνει με... συνοπτικές διαδικασίες την εγκατάσταση συστοιχιών αιολικών πάρκων ισχύος άνω των 2.000 MW στο νησί μας.

Συγκεκριμένα ενέκρινε τα εξής:

1. Ανάπτυξη συστοιχιών αιολικών πάρκων ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα από την εταιρεία Elica Group με προϋπολογισμού 1,99 δισ ευρώ.

2. Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού ισχύος 70 μεγαβάτ στη θέση Φουρνιά, Δ. Σητείας, Ν. Λασιθίου Κρήτης από την εταιρεία SOLAR POWER PLANT LASSITHI EPE με προϋπολογιαμό 268 εκ. ευρώ.

3. Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) Κρήτης, με ανάπτυξη 33 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών, ισχύος 1.077 μεγαβάτ, και διασύνδεση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε. με προϋπολογισμό 2,46 δισ ευρώ.

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους μεγάλης μερίδας πολιτών, περί μετατροπής της Κρήτης σε μια τεράστια... μπαταρία. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιχειρούμενης παρέμβασης στη φυσιογνωμία του νησιού, αναφέρουμε τούτο: Ολόκληρη η Κρήτη σε περίοδο αιχμής μέσα στον Αύγουστο, με πληθυσμό διπλάσιο λόγω τουριστών και όλα τα κλιματιστικά να δουλεύουν στο φουλ λόγω καύσωνα, χρειάζεται το πολύ 800 μεγαβάτ για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της.

Είναι προφανές, λοιπόν, πως εδώ δε μιλάμε ούτε για την Κρήτη, ούτε για τις ανάγκες της. Είναι προφανές ότι μιλάμε για τη μετατροπή του νησιού σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προορίζεται για εξαγωγή. Μόνο χθες εγκρίθηκε η εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ ισχύος άνω των 2.000 MW. Χωρίς να υπολογίζουμε τις ήδη εγκατεστημένες. Χωρίς να υπολογίζουμε, όσες τελούν υπό έγκριση. Χωρίς τα φωτοβολταϊκά. Χωρίς υβδριδικά. Χωρίς τα λοιπά ηλιοθερμικά. Χωρίς κανείς να είναι σε θέση να μας πει, αν υπάρχει κάποιο όριο σε όλο αυτό το πράγμα που μας συμβαίνει...

Για οφέλη μιλά ο Υπουργός, για "τάπα" λέει ο βοσκός...

Ένας ελαιώνας φτιαγμένος με την φροντίδα των πολιτών

Αναδημοσιεύουμε από την Πρωτοβουλία για έναν αγρό στο Ελληνικό, ενημέρωση και φωτογραφίες από την κινητοποίηση της προηγούμενης κυριακής.
Δυναμικά και με αποφασιστικότητα, περισσότεροι απο 3000 πολίτες, δεκάδες φορείς και σύλλογοι απ' όλη την Αττική, παρευρέθηκαν στην δενδροφύτευση τμήματος του πρ. Αεροδρομίου Ελληνικού και μετατροπή του σε ελαιώνα. Περισσότερες απο 1100 ελιές ρίζωσαν στο χώμα στέλνοντας το μήνυμα “Το Ελληνικό δεν πωλείται”.
Η πρωτοβουλία του “Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού” με το να στήσει την καμπάνια “Φύτεψε κι εσύ ένα δένδρο στο Ελληνικό” σε συνεργασία με το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης έδωσε τη δυναντότητα να κινητοποιηθούν μεγάλες μάζες, με κυριάρχο στόχο τους, την προστασία της δημόσιας περιουσίας.
Στις 4 Μάρτη, περίπου 15 στρέμματα γης απέκτησαν και πάλι πραγματική αξία με περισσότερες απο πέντε ποικιλίες ελίες να φυτεύονται με ιδιαίτερη προσοχή και μεθοδικότητα δημιουργώντας ένα παραγωγικό ελαιώνα.
Μετά το τέλος της δενδροφύτευσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πιάτο ζεστή φασολάδα -που επιμελήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα η “Εναλλακτική Δράση”- και ένα ποτήρι καλό κρασί. Ο “Αγρός” μοίρασε μέρος της παραγωγής του, στους πολίτες (μαρούλια, ρόκα κ.α.) Ξεχωριστή νότα έδωσε η Λαϊκή Συνέλευση της Πλ. Συντάγματος / Θεματική Επιτροπή Άμεσης Δημοκρατίας που ειδικά για την ημέρα αυτή, μετέφερε το ανταλλακτικό παζάρι βιβλίου. 

Μια «πράσινη πρόταση» με γκρίζες περιοχές

Απότην Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων μια κριτική αποτίμηση της "πράσινης πρότασης", από τους συναδέλφους Δέσποινα Σπανούδη και Τάσο Κεφαλά:
2012_03_03_σχολιασμός πράσινης πρότασης