Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Φτηνή και καθαρή ενέργεια για όλους? Όχι απαντά η κυβέρνηση

Αναδημοσιεύουμε από το blog της Αριστερής Συσπείρωσης Εργαζόμενων Χημικών Μηχανικών άρθρο που κόπηκε από το περιοδικό του ΠΣΧΜ.

ΦΤΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ? ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΧΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η ενεργειακή πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων
Από τη μια πλευρά βασικός άξονας της πολιτικής που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τα τελευταία χρόνια, είναι η Ελλάδα να μην καταφέρει ποτέ να είναι μια ενεργειακά αυτάρκης χώρα, αλλά να αποτελεί χώρα-καταναλωτή στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Ας μην ξεχνάμε ότι για να μπορεί η Ελλάδα να υποτάσσεται στα σχέδια γεωπολιτικής επιρροής των διεθνών ενεργειακών παικτών, θα πρέπει αυτοί να διασφαλίζουν το μερίδιο των πωλήσεων τους στην ελληνική αγορά. Η πολιτική της «χώρας-καταναλωτή» οδηγεί απαρέγκλιτα στην εξαφάνιση κάθε σκέψης ενεργειακής αυτάρκειας ή προσπάθειας εκμετάλλευσης του εγχώριου ενεργειακού δυναμικού της πατρίδας μας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα γεωθερμικά δυναμικά σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς μάλιστα να έχει αναπτύξει έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, αφού τα όποια κοιτάσματα έχουν καταγραφεί, έχουν ανακαλυφθεί τυχαία. Σε περιοχές όπως η κοιλάδα της Καβάλας, η Κόρινθος, η Βόρεια Εύβοια, η Ανατολική Στερεά Ελλάδα έχουν σφραγιστεί μεταλλεύματα θερμού ύδατος, υψηλής ενθαλπίας (περίπου 130 οC) σε βάθη γύρω στα 500 μ. χωρίς το ελληνικό κράτος να έχει επιχειρήσει να τα εκμεταλλευτεί ενεργειακά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η Αυστριακή κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε προγράμματα εκμετάλλευσης της γεωθερμίας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από κοιτάσματα θερμού ύδατος ενθαλπίας 100 οC σε βάθη πάνω από 2000 μ., δεδομένου ότι η γεωθερμία ενώ είναι ανεξάντλητη ταυτόχρονα παρουσιάζει σταθερό βαθμό παραγόμενης ενέργειας. Τέλος δεν είναι κρυφό, ότι το κοίτασμα θερμού ύδατος στην Μήλο και τη Σίκινο είναι από τα πλουσιότερα στον πλανήτη με θερμό ύδωρ εξαιρετικά υψηλής ενθαλπίας (περίπου 350 οC) και εξακριβωμένα αποθέματα σε τέτοιο μέγεθος που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν εγκατεστημένη ισχύ σχεδόν διπλάσια από τη Μεγαλόπολη.
Θα αναφέρουμε απλά και δεν θα αναλύσουμε το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό το οποίο διαθέτει η χώρα και για το οποίο η ΔΕΗ είχε συγκεκριμένο σχέδιο εκμετάλλευσης από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, αλλά εμποδίστηκε από το ελληνικό κράτος με το σκεπτικό της «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας», όπως επίσης ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του Πρίνου εκμεταλλεύονται στοιχειωδώς την Kavala Oil μια εταιρεία την οποία αυτοδιαχειρίζονται πια οι εργαζόμενοι και που στην προσπάθεια τους να καταστήσουν την εταιρεία βιώσιμη, μόνο προβλήματα συναντούν από το ελληνικό κράτος.
Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις πιέζονται ασφυκτικά από τα αντίπαλα ενεργειακά στρατόπεδα για να διαθέσουν εις όφελός τους και εις βάρος των αντιπάλων τους την ελληνική επικράτεια για τη διέλευση των αγωγών πετρελαίου και φ.α.. Ο απόλυτος στόχος για τις αμερικανικές πετρελαϊκές δεν είναι μόνο να κατακτήσουν πολιτικο-στρατιωτικά τις χώρες γύρω από την Κασπία και τη Μέση Ανατολή, αλλά να παρακάμψουν το υφιστάμενο δίκτυο διάθεσης προς τη δυτική Ευρώπη, το οποίο διαχειρίζεται αποκλειστικά η Gazprom, ως μετεξέλιξη του παλιού δικτύου αγωγών του Συμφώνου της Βαρσοβίας (The Pipe Of Brotherhood). Είναι και αυτός ένας λόγος για τον οποίο συνεχώς διαγκωνίζονται οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες με την Gazprom στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου, με τρόπο που όχι πάντα σέβεται την εθνική κυριαρχία κάθε εμπλεκόμενης χώρας, όπως αποδεικνύεται και από τα πρόσφατα γεγονότα στις χώρες του αραβικού κόσμου.

Η κυβερνητική στρατηγική για το φ.α. στην Ελλάδα

Επιστροφή καταθέσεων από την ΤτΕ ζητούν τρία Ταμεία

Αναδημοσιεύουμε από την Ημερησία (27/10/2011). Φαίνεται ότι η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ επιχειρεί εκ των υστέρων να διαφοροποιηθεί από το κούρεμα και τη διάλυση των Ταμείων που έχουμε μπροστά μας. Για τις αυξήσεις των εισφορών οι οποίες θα πετάξουν εκτός επαγγέλματος χιλιάδες συναδέλφους έχουν να πούνε τίποτα?

«Μέρος ή ακόμη και το σύνολο των διαθεσίμων τους» που είχαν κατατεθεί σε μετρητά στην Τράπεζα της Ελλάδας στους λογαριασμούς διαχείρισης και στο μεταξύ, μετατράπηκαν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου χωρίς αποφάσεις των Δ.Σ. των ασφαλιστικών φορέων, άρχισαν να ζητούν μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία υπό το φόβο των απωλειών από ένα μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Η», τα Ταμεία των Επιστημόνων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών) και τα Ταμεία Πρόνοιας και Επικούρισης του ιδιωτικού τομέα που μαζί με το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ είχαν τις μεγαλύτερες καταθέσεις στην ΤτΕ (σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ από τα συνολικά 14 δισ. ευρώ στις 31/12/2010) με επιστολές τους προς το διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλο, διεκδικούν τα διαθέσιμά τους σε... ρευστό επικαλούμενα, εκτός των άλλων, και τις αυξημένες ταμειακές ανάγκες τις οποίες αντιμετωπίζουν.
Στις επιστολές οι διοικήσεις του ΕΤΑΑ και των άλλων Ταμείων αποποιούνται κάθε ευθύνης για τη μετατροπή των καταθέσεων σε ομόλογα και εκφράζουν την αγωνία τους για την «τύχη»: Πρώτον, των διαθεσίμων που υποχρεωτικά κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας σύμφωνα με ης διατάξεις του νόμου 3586/2007 και δεύτερον, των ομολόγων (ύστερα από τις τοποθετήσεις που έχει κάνει n ΤτΕ σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου) ενόψει ενός μεγάλου «κουρέματος».
«Φυσικό είναι οι ασφαλισμένοι μας να αναμένουν την άμεση πληρωμή των παροχών τους σε μετρητά χωρίς καμία απώλεια, αφού αυτοί σε μετρητά κατέβαλαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, που απαρτίζουν το κοινό κεφάλαιο του οποίου τη διαχείριση αποκλειστικά έχει n Τράπεζα της Ελλάδας. Και αυτό χωρίς εμείς, ως εντεταλμένοι και θεματοφύλακες των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων μας, να έχουμε μετάσχει ή άλλως πως συμβάλλει στη λήψη της απόφασης για επένδυση και διασπορά των αποθεματικών μας σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου και σε έντοκα γραμμάτια», επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε μία από τις σχετικές επιστολές που «ανοίγουν» θέμα διεκδικήσεων των καταθέσεων.
Τα ταμεία, στις επιστολές τους, υπογραμμίζουν ότι θα χρειαστούν αυξημένη ρευστότητα ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σης ανάγκες για πληρωμές μετά τη σημαντική αύξηση (έως και 40% σύμφωνα με πληροφορίες) των αιτήσεων συνταξιοδότησης. To ΕΤΑΑ επικαλείται, επιπροσθέτως, τις αυξημένες ταμειακές ανάγκες που θα έχει από την 1/1/2015 λόγω της αυτοτελούς χρηματοδότησης, χωρίς καμμία συμμετοχή του κράτους, της βασικής σύνταξης και των υπόλοιπων παροχών (επικουρικές συντάξεις, δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.ά). To ΕΤΑΑ όπως και το ΕΤΑΠ θα έχουν, με βάση τον ασφαλιστικό νόμο, την υποχρέωση καταβολής της βασικής σύνταξης χωρίς καμία συμμετοχή του κράτους στη σχετική δαπάνη (n ρύθμιση αυτή ήταν το «αντάλλαγμα» για τη διατήρηση των κοινωνικών πόρων που έχουν τόσο το ΕΤΑΑ όσο και το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ).
«Στο πλαίσιο των αυξημένων αναγκών ρευστότητας είναι προφανές ότι απαιτούνται και θα απαιτηθούν άμεσα στο μέλλον μέρος ή ακόμη και το σύνολο των διαθεσίμων μας σε μετρητά στους λογαριασμούς διαχείρισης, προς ικανοποίηση των αιτήσεων των ασφαλισμένων» , καταλήγουν οι επιστολές.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Το καλύτερο ΟΧΙ είπε σήμερα ο εργαζόμενος λαός μας

Συγκεντρώνουμε ενημέρωση από διάφορα sites για τη σημερινή ημέρα που ο λαός σε ολόκληρη τη χώρα, σε όλες τις γειτονιές, πήρε πάνω του την υπόθεση του εορτασμού διώχνοντας από παντού τους πολιτικούς και στρατιωτικούς εκπροσώπους της λεηλασίας. Όλο χολή, πανικόβλητοι οι κυβερνήτες και ο "πρόεδρος" ξορκίζουν τον "εχθρό λαό". Πάντα τέτοια, μέχρι τη νίκη.

Σύμβολο της αντίστασης ο Μ. Γλέζος μετά την παρέμβαση των πολιτών στην Θεσσαλονίκη είπε ότι αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της ημέρας αυτής, της επετείου αυτής. Ο Μ. Γλέζος στο κανάλι του ANT1...

“Σήμερα αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου! Πριν από 71 χρόνια ο λαός μας είπε το “όχι” όπως έκανε και σήμερα. Και το νόημα της ημέρας είναι αυτό. Οι παρελάσεις να γίνονται μπροστά στο λαό, όπως συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη!
”.
Δήλωσε επίσης στο MEGA "Δεν συμφωνώ με τους χαρακτηρισμούς εναντίον του προέδρου της  Δημοκρατίας, αλλά και αυτός πρέπει να καταλάβει ότι με τη στάση του καλύπτει μια πολιτική υποτέλειας και καταπάτησης των λαικών συμφερόντων". 

Σοκαρίστηκε ο Παπούλιας, τσαντίστηκε ο Μπεγλίτης, και που 'σαι ακόμη!

Παρακολουθώντας την παρέλαση της Θεσσαλονίκης από το MEGA το μόνο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε ήταν ότι ο λαός μίλησε για άλλη μια φορά. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των παρουσιαστών να μας πουν ότι μια μικρή ομάδα ματαίωσε την παρέλαση αναγκάστηκαν να καταπιούν τη γλώσσα τους όταν είδαν ότι ο κόσμος που ήταν δεξιά και αριστερά στα πεζοδρόμια όχι μόνο χειροκροτούσε τους διαδηλωτές αλλά ενώθηκε μαζί τους!  Ενώ προσπαθούσαν να μας πουν ότι η πλειοψηφία ήταν δυσαρεστημένη "ξαφνικά" η πλειοψηφία κατέβηκε στο δρόμο! Χαρακτηριστική η έκφρασή τους "περίεργα πράγματα". Ο λαός της Θεσσαλονίκης τίμησε τη σημερινή επέτειο με τον καλύτερο τρόπο, όπως γίνεται και σε  άλλες πόλεις της Ελλάδας, στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στη Πάτρα, στο Ηράκλειο και αλλού. Απ' ότι φαίνεται πουθενά δεν μπορούν να σταθούν οι κυβερνητικοί κάθε είδους και οι παρελάσεις της υποκρισίας των αστών ματαιώνονται. Είναι το καλύτερο μήνυμα που μπορούσε να στείλει ο λαός σε όλους τους λαούς του κόσμου.

Αθήνα


Μαθητές παρέλασαν υψώνοντας  μαύρα μαντήλια διαμαρτυρίας μπροστά από την εξέδρα της Διαμαντοπούλας.

ΠΑΝΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ανάρτησε νωρίς το πρωί ομάδα πολιτών της Αθήνας, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Παπαχρήστος και η Κάτια Γέρου.

Πάτρα
Μετατροπή της “εθνικής” επετείου σε λαϊκή διαδήλωση και γιορτή συνέβη στην πάτρα

Ο εργαζόμενος κόσμος που είχε μαζευτεί, για να δει τα παιδιά του, τα εγγόνια του και τα φιλαράκια του, δεν άντεξε την παρουσία εκπροσώπου της “κυβέρνησης”, ο οποίος γλίτωσε τα χειρότερα μάλλον από καθαρή τύχη, παρά από κάποια προστασία της αστυνομίας

Στην εξέδρα των επισήμων ανέβηκαν τα πανώ των υπό απόλυση εργαζόμενων στην εας (εβο αιγίου) και της λαϊκής συνέλευσης της πλατείας γεωργίου, και σύσσωμη η κρατική εκπροσώπηση εκδιώχθηκε

Ο κόσμος (ο χύμα κόσμος των παρελάσεων, δηλ. αυτό που κάποτε αποκαλούσαμε “ο εθνικός κορμός” – και όχι ο κόσμος των διαδηλώσεων) φώναζε εναλλάξ το “…η χούντα δεν τελείωσε” με το “κλέφτες” και τραγουδούσε το “χαίρε ελευθεριά”

Η αστυνομία “παραχώρησε” πλήρως την πρωτοβουλία οργάνωσης της διαδηλωπαρέλασης στους συγκεντρωμένους, χωρίς να διαννοηθεί κάτι άλλο

Μετά την αποχώρηση όλων των “εκπροσώπων” του κράτους, οι μαθητές παρέλασαν χαμογελώντας μπροστά στον κόσμο που αντάλλασε συνθήματα, μαθητές σχολείων φώναζαν δικά τους συνθήμτα καταχειροκροτούμενοι και ακολουθούμενοι από αυθόρμητη λαϊκή διαδήλωση που έκλεισε τον εορτασμό…

Και σ’ ανώτερα

βίντεο και φωτό : http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/95772

Εκεί που φύτρωνε...

Φωτογραφία: Kρήτη, Νομός Ηρακλείου, Ιούλιος 2011:
Εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών ανάμεσα σε αμπελώνες και ελαιώνες..

Αν αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα, φανταστείτε πώς θα είναι η επόμενη μέρα από την επέλαση των "επενδυτών" (Γερμανών κ.ά) του ενεργειακού προγράμματος "Helios" στα βουνά και τα λαγκάδια της χώρας μας, καθώς και σε οτιδήποτε έμεινε αδόμητο μέχρι σήμερα...

...ή, εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα...
...τώρα δημάρχοι παζαρεύουν την εξαγωγή "ανανεώσιμων πηγών ενέργειας"
στα καταναλωτικά κέντρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης...
...για μια χούφτα "ευρώ"...

Δεν είναι κρίμα;

Έφτασαν τα πρώτα χαράτσια της ΔΕΗ


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Η βουβή επέτειος

Αναρτούμε άρθρο του Κ. Βάρναλη το οποίο δημοσιεύτηκε στο "Ρίζο της Δευτέρας", το δευτεριάτικο φύλλο του Ριζοσπάστη στις 27/10/1947. Θυμίζουμε ότι οι αρχές απαγόρευσαν την έκδοση Ριζοσπάστη στις 18 Οκτώβρη του 1947 , το δευτεριάτικο όμως φύλλο συνέχισε την έκδοσή του ως "εβδομαδιαία δημοκρατική εφημερίδα του λαού - Πολιτική, Οικονομική, Φιλολογική και Σατιρική", με διευθυντή και υπεύθυνο έκδοσης τον Μανώλη Γλέζο, μέχρι τις 22 Δεκέμβρη του 1947. Αν και το που δημοσιεύτηκε δεν έχει σημασία...


Γιορτή και λαός.
H 28 του Οχτώβρη είναι μια μεγάλη μέρα για τον ελληνικό λαό - και μέρα ντροπής για τους προδότες του. Κι όμως ετούτοι γιορτάζουνε το "αλβανικό έπος". Και πάλι χωρίς το λαό. Και πάλι με φράχτη γύρω τους τα όπλα -για να τους φυλάνε όταν πηγαίνουν στην τελετή - να φυλάνε από το λαό τους εχθρούς του λαού.
Το τι νόημα δίνουνε στον όρο "αλβανικό έπος" οι φυγάδες του "έπους" φαίνεται από το νόημα που δίνουνε σε κάτι ανάλογες και παράλληλες ορολογικές απάτες όπως π.χ "απελευθέρωση", "ανεξαρτησία","δημοκρατία", "αμερικάνικη βοήθεια", "πνευματική ελευθερία" κλπ. Το ουσιαστικό περιεχόμενο των λέξεων είναι διαμετρικά αντίθετο με την ετυμολογική τους σημασία.
Αλλά το νόημα, που έδινε η 4η Αυγούστου στο "αλβανικό έπος", μας το εξήγησε τότες με τρόπον επίσημον ο τότε διευθυντής της Ασφαλείας κ. Παξινός. Ενώ δηλαδή ο ελληνικός λαός γυμνός και άοπλος, εγκαταλειμμένος από τους "αρχηγούς" του χτύπαε στο μέτωπο και μπροστά και πίσω του τους εχθρούς της ελευθερίας του, τους φασίστες, οι αρχηγοί του ελληνικού φασισμού ετοιμάζανε στην πρωτεύουσα την παράδοση του λαού - γιατί η συνθηκολόγηση του μετώπου δεν ήταν παράδοση του στρατού μονάχα (των 200 χιλιάδων ανδρών), αλλά ολάκερου του ελληνικού λαού (των 7 εκατομμυρίων).

Υπολογισμός Μισθοδοσίας Δημοσίων Υπαλλήλων Μηχανικών με το νέο Φτωχολόγιο



Αναδημοσιεύουμε από τη σελίδα http://kiovlad.dyfio.com/  πρόγραμμα όπου μπορείτε να εισάγετε πληροφορίες και να υπολογίσετε ακριβώς το ποσό των απολαβών για τα όποια χρόνια υπηρεσίας και για συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαίδευσης και ασφάλισης.
 
Σύντομη περιγραφή

Σ' αυτή τη σελίδα μπορείτε να υπολογίσετε τη νέα κατάταξη στο νέο μισθολόγιο υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων (μεταξύ αυτών δασκάλων-καθηγητών-εκπαιδευτικών) και να υπολογίσετε τις αποδοχές σας (μισθό, επιδόματα, κρατήσεις ταμείων, φόρου, έκτακτης εισφοράς και τελικό πληρωτέο ποσό).
Συμπεριλαμβάνεται και ο κλάδος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

 
Οδηγίες

1ο βήμα(προαιρετικό): για να βρείτε το βαθμό, τα χρόνια στο βαθμό και το Μ.Κ. που απαιτούνται στο 2ο βήμα συμπληρώνετε τα στοιχεία στον 1ο πίνακα και κάντε κλικ στο κουμπί «Αντιστοίχιση στο νέο μισθολόγιο» (τα στοιχεία με καφέ φόντο στο 2ο πίνακα διορθώνονται αυτόματα).



2ο βήμα: συμπληρώστε όλα τα στοιχεία του 2ου πίνακα (αν κάνατε το 1ο βήμα,  μπορείτε να τα άλλαξε τα στοιχεία με καφέ φόντο που συμπληρώθηκαν αυτόματα) και κάντε κλικ στο κουμπί «Υπολογισμός μισθοδοσίας».


Για καινούριο υπολογισμό ξαναεκτελείτε τα παραπάνω βήματα.




Κατηγορία
Έτη υπηρεσίας
Πτυχίο






Κατηγορία Ταμείου
Κατηγορία Εκπ
Νέος βαθμός
Χρόνια στο βαθμό (Αντιστοιχεί στο ΜΚ 2 )
Αρ. Παιδιών
Προβληματική - Παραμεθορίου
Επικίνδυνη - Ανθυγιεινή
Ευθύνης
Κρατήσεις Νεοδιόριστου
Ηλικία (για εισόδημα <9000€)
Αρ. Παιδιών για μείωση φόρου (στη φορολογική δήλωση)




Μηνιαίες Αποδοχές Επίδομα Πάσχα-Αδείας Επίδομα Χριστουγέννων Ετήσιο Εισόδημα
Μισθός1.250,00€
Επ.Παιδιών50,00€
Επ.Παραμεθορίου0,00€
Επ.Επικίνδ.&Ανθυγ.Εργ.0,00€
Επ.Ευθύνης0,00€
Μικτά1.300,00€250,00€500,00€16.600,00€
ΤΣΜΕΔΕ Κυρ.Σύνταξη86,71€16,68€33,35€1.107,23€
ΤΣΜΕΔΕ Επικουρικό39,00€7,50€15,00€498,00€
ΤΣΜΕΔΕ Εφάπαξ52,00€10,00€20,00€664,00€
ΤΣΜΕΔΕ ΚΥΤ27,95€5,38€10,75€356,91€
ΤΣΜΕΔΕ Ειδ.Προσαύξηση58,24€0,00€0,00€698,88€
ΜΤΠΥ56,13€0,00€0,00€673,56€
Ειδική Εισφορά Αλληλ.26,00€5,00€10,00€332,00€
Ειδική Eισφορά ΟΑΕΔ13,00€2,50€5,00€166,00€
Κρατήσεις Ταμείων359,03€47,06€94,10€4.496,58€
Καθαρά προ φόρου940,97€202,94€405,90€12.103,42€
Φόρος35,23€7,60€15,20€453,16€
Έκτακτη εισφορά 201210,09€0,00€0,00€121,03€
Πληρωτέο895,65€195,34€390,70€11.529,23€
Απεργίες
Μηνιαίες ΑποδοχέςΕπίδομα Πάσχα ή ΧριστουγέννωνΕπίδομα ΑδείαςΣύνολο
Περικοπές ανά ημέρα απεργ.37,64€2,03€0,68€40,35€


Σημείωση: εφόσον προκύπτει μείωση η οποία είναι μεγαλύτερη κατά ποσοστό του 25% των αποδοχών που ελάμβαναν οι δικαιούχοι κατά τον τελευταίο μήνα πριν την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου, η συνολική μείωση κατανέμεται ως εξής:

α) 25% μείωση επί των αποδοχών που ελάμβαναν οι δικαιούχοι κατά τον τελευταίο μήνα πριν την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου με την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου,

β) η υπερβάλλουσα μείωση ισόποσα σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών το οποίο αρχίζει ένα έτος μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου.
Κιουρτζίδης Βλαδίμηρος καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19


Υπολογισμός Μισθοδοσίας Δημοσίων Υπαλλήλων 2012

Σ' αυτή τη σελίδα μπορείτε να υπολογίσετε τη νέα κατάταξη στο νέο μισθολόγιο υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων και να υπολογίσετε τις αποδοχές σας σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου.

Δε φέρω καμία ευθύνη για πιθανά λάθη στους υπολογισμούς!!!

Για πληροφορίες, σχόλια και παρατηρήσεις μπορείτε να μου στείλετε e-mail στη διεύθυνση
misth2012@yahoo.gr

Τελικό Πολυνομοσχέδιο για Απολύσεις, κλοπή αποδοχών και φοροεπιδρομή

Αναρτούμε το τελικό Πολυνομοσχέδιο της ντροπής (όπως αυτό αναρτήθηκε στο site του ιδρύματος που επιμένει να αποκαλείτε βουλή). Ο ντροπιαστικός αυτός Νόμος διαλύει τη Δημόσια Διοίκηση, ξεφτυλλίζει το Σύνταγμα, εξοντώνει τους Δημοσίους Υπαλλήλους, καταργεί τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, εκτινάσσει τη φορολογία και οι 153 που τον ψήφισαν πρέπει να το χρεωθούν. Η τελική εκδοχή που αναρτούμε έχει 3 μικρής σημασίας αλλαγές που αφορούν τους μηχανικούς (και όλους του ΠΕ). Πρώτον μειώνει σε 21 (από 23) τα χρόνια που απαιτούνται για την άνταξη στον Β βαθμό, δεύτερον αυξάνει τα ποσοστά "προαγωγής" από τον Β στον Α σε 30% από 20%, και στον Β από τον Γ σε 70% (από 60%), και τρίτον αλλάζει σε 25% (από 30%) το ποσοστό της άμεσης μείωσης των αποδοχών (χωρίς όμως να διευκρινίζει αν αυτές οι αποδοχές περιλαμβάνουν και τα κατηργημμένα πλεόν κλαδικά επιδόματα 7 και 6 %0). Το Νόμο αυτό, όπως και πολλούς ακόμα (μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο κλπ) καλούμαστε να ανατρέψουμε, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον σε συτόν τον τόπο. Τελικό Πολυνομοσχέδιο για Απολύσεις, κλοπή αποδοχών και φοροεπιδρομή

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αποτελέσματα εκλογών ΣΜΤ Κεντρικής Μακεδονίας

Αναρτούμε τα αποτελέσματα των εκλογών στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Κεντρικής Μακεδονίας. Στις προηγούμενες εκλογές του (προ δύο ετών υπήρχε ενωτικό κατέβασμα του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς) το οποίο είχε έρθει πρώτο με 68 ψήφους και την ΕΣΑΚ να ακολουθεί. Φέτος με απόλυτη ευθύνη της ΑΕΠ-ΕΜ (χώρος ΝΑΡ κλπ) το ενωτικό σχήμα διασπάσθηκε και υπήρξανε δύο ψηφοδελτία στις εκλογές, με αποτέλεσμα η ΕΣΑΚ (ΚΚΕ) να περάσει μπροστά. Το φαινόμενο αυτό το βλέπουμε να επαναλαμβάνεται συνεχώς από το συγκεκριμένο χώρο ο οποίος φαίνεται να επιλέγει να συγκροτηθεί αυτοτελώς, μη αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες της εποχής. Τα ίδια έγιναν πέρισυ με τις εκλογές του ΤΕΕ, τα ίδια αυτές τις ημέρες στο σύλλογο αρχιτεκτόνων, τα ίδια στην ΕΜΔΥΔΑΣ, τα ίδια και στο ΣΜΤ όπου αρνήθηκαν προτάσεις μας για συμπόρευση. Κοινά αποδεκτό πολιτικό πλαίσιο υπάρχει και είναι αυτό που από κοινού συμφωνήσαμε για την εκπροσώπηση στη ΔΕ του ΤΕΕ. Φαίνεται όμως ότι υπερισχύει η ανάγκη της καθαρότητας και της κομματικής καταγραφής, ας τους κρίνουν οι συνάδελφοι εργαζόμενοι μηχανικοί.

Οπότε πρώτη βγήκε η ΕΣΑΚ με 87 ψήφους--- και 3 έδρες
μετά το σχήμα που συμμετέχει και κόσμος από τη συσπείρωση (Ριζοσπαστική Κίνηση Τεχνικών) 60----και 2 έδρες
και τρίτο το σχήμα που στηρίζει η ΑΕΠ (Αριστερή Παρέμβαση Τεχνικών) 40---και 2 έδρες

Αλήθειες και Ψέματα για τα χαράτσια


Τα ψέματα που σχετίζονται με τα διάφορά τέλη αρχίζουν από το ίδιο το όνομά τους. Ένα τέλος επιβάλλεται ως αντιστάθμισμα για μια υπηρεσία που προσφέρει το Δημόσιο ή ένας ΟΤΑ (π.χ. τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού κλπ). Τα ψευδεπίγραφο τέλος επιτηδεύματος είναι απλά ένας κεφαλικός φόρος που δεν έχει καμία σχέση με προσφερόμενες υπηρεσίες. Εξίσου ψευδεπίγραφη είναι και η εισφορά αλληλεγγύης, αφού τα ποσά που συλλέγονται γι'αυτήν θα καταλήξουν στις τσέπες των τοκογλύφων δανειστών-ντόπιων και ξένων.

Η επιβολή των μέτρων αυτών είναι αντικοινωνική αφού καταληστεύουν τα χαμηλά εισοδήματα, βαθαίνουν την ύφεση και οδηγούν τη χώρα στη χρεωκοπία. Είναι επιπλέον αντισυνταγματική: το τέλος επιτηδεύματος είναι ένας κεφαλικός φόρος που επιβάλλεται  σε μια κατηγορία φορολογουμένων (κατά παράβαση του άρθρου 78§1 Σ.-με την ίδια λογική αύριο π.χ. θα μπορούσε να επιβληθεί κεφαλικός φόρος 300 ευρώ για τους κατοίκους της Κρήτης) και μάλιστα ανεξάρτητα από τη φοροδοτική τους ικανότητα (κατά παράβαση του άρθρου 4§5 Σ.: ίδιο ποσό ο μεγαλοδικηγόρος με τον μαχόμενο, ίδιο ποσό ο εργοδότης με τον εργαζόμενό του- π.χ. ο εργοδότης δικηγόρος με τον μισθωτό του συνεργάτη).

Αντίστοιχα αντισυνταγματική είναι και η εισφορά αλληλεγγύης αφού καταβάλλεται μόνο από τα φυσικά και όχι από τα νομικά πρόσωπα (που έχουν και μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα), επιβαρύνει τους πιο συνεπείς φορολογούμενους και όχι τους κατά συνήθεια φοροδιαφεύγοντες, ενώ επιπλέον υπολογίζεται και επί αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων (π.χ. τόκων, μερισμάτων κλπ) που μόνο προαιρετικά δηλώνονται με τη φορολογική δήλωση.

Για όλους αυτούς τους λόγους έχουμε κάθε δικαίωμα να αρνηθούμε την πληρωμή των τελών. Και για ένα ακόμα σημαντικότερο. Η κυβέρνηση και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στηρίζονται πάνω στην είσπραξη αυτών των τελών (και γι'αυτό προσπαθούν να την επιβάλλουν με κάθε μέτρο, όπως με τον συμψηφισμό της επιστροφής φόρων ή την απ'ευθείας παρακράτηση από τους μισθούς). Ένα μαζικό κίνημα πολιτικής ανυπακοής μπορεί να τους κλυδωνίσει και σε συνδυασμό με τις απεργίες και τις καταλήψεις στους χώρους δουλειάς να τους ανατρέψει.

Με το στανιό υδροηλεκτρικά

Theodoriana Ανανεώσιμες και ήπιες ενέργειες για το περιβάλλον. Μη συμβατές με την κερδοσκοπία
Στην δεκαετία του ’70 τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) τις ονομάζαμε ήπιες μορφές ενέργειας γιατί δεν είχαν την ένταση των πυρηνικών ούτε των υδρογονανθράκων. Τις ονομάζαμε ήπιες και για ένα άλλο λόγο που ήταν ο κύριος. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον ήταν πολύ μικρές έως ανύπαρκτες για μικρά έργα.
Όμως οι εξελίξεις δεν μας δικαίωσαν. Ο βουλιμικός υπερκαταναλωτισμός υπερίσχυσε και δημιούργησε έργα με μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τεράστια φράγματα, γιγάντιες ανεμογεννήτριες και κυρίως η προσπάθεια να πάρουμε όλη την ενέργεια της φύσης για μετατροπή της σε ηλεκτρική οδηγήθηκαν από τις κερδοσκοπικές «πράσινες» εταιρίες. Ο γιγαντισμός και η απόλυτη κερδοσκοπική εκμετάλλευση κατέστρεψαν το περιβάλλον εν ονόματι της διάσωσή του. Καταστρέφουμε τα δάση, τα οικοσυστήματα, την βιοποικιλότητα, κλείνουμε τα ποτάμια, για να διασώσουμε τι; Μάλλον τα «πράσινα» κέρδη των ενεργειακών εταιριών.
Μιά παρόμοια περίπτωση είναι αυτή της κοινότητας Θεοδωριάνων Άρτας, που αντιμετωπίζουν τη βουλιμική κερδοσκοπία της ΤΕΡΝΑ.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Εκπροσώπων, φορέων και συλλόγων της κοινότητας Θεοδωριάνων Άρτας, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων για την κατασκευή τεσσάρων μικρών υδροηλεκτρικών έργων
Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια την κοινωνία των Θεοδωριάνων απασχολεί και ταλανίζει το θέμα κατασκευής τεσσάρων μικρών υδροηλεκτρικών έργων στους χειμαρροπόταμους Άσπρη Γκούρα και Μουζάκι της περιοχής μας.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Τι σημαίνει και ποιους αφορά το κούρεμα του χρέους;

Αναδημοσιεύουμε δύο άρθρα, το πρώτο από το “Salata TV” –> εδώ και το δεύτερο από τη σημερινή Ελευθεροτυπία, σχετικά με το επερχόμενο κούρεμα κάποιων ομολόγων. Είναι προφανές ότι πέρα από το ανεξέλεγκτο που μπορεί να προκληθεί λόγω κουρέματος, η άμεση επίπτωση της μείωσης συντάξεων, της αύξησης ασφαλιστικών εισφορών (που ήδη έχουν αποφασιστεί), της διάλυσης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι μπροστά μας. Υπενθυμίζουμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ έχει πάνω από 3,3 δις κατατεθιμένα στη Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία έχουν μετατραπεί από αυτήν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και 150 εκατ € άμεσα σε ομόλογα. Χάνεται δηλαδή η μισή περιουσία του Ταμείου, το οποίο μετά το ΙΚΑ αποτελεί και το μεγαλύτερο χαμένο.

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει πλέον φτάσει προ των πυλών, και οι ίδιοι άνθρωποι που πριν από μερικούς μήνες το απέρριπταν ως το χειρότερο σενάριο, ετοιμάζονται να το παρουσιάσουν ως μεγάλη διπλωματική τους νίκη.

Η μόνη εκκρεμότητα που μένει, είναι το ύψος του κουρέματος. Κάποιοι εκτιμούν πως ένα ποσοστό μεταξύ 50%-60% είναι αρκετό, άλλοι θεωρούν πως το 60% είναι λίγο, κάποιοι λένε μέχρι και για 80%. Χάριν παραδείγματος, ας πούμε πως το κούρεμα θα είναι της τάξης του 50%.

Αυτό που πολλές φορές -άλλες εσκεμμένα και άλλες ακούσια- δεν εξηγείται, είναι το πεδίο εφαρμογής του κουρέματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ακούγοντας τη φράση “50% κούρεμα του ελληνικού χρέους”, εύλογα σκέφτονται πως το ποσοστό αφορά στο σύνολο του χρέους της χώρας, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 366 δισεκατομμύρια ευρώ -άρα μείωσή του κατά 183 δις. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ποιους δεν αφορά
Σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί, από το κούρεμα εξαιρούνται:

  • τα Ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (περίπου 60 δις)
  • τα δάνεια της Τρόικας (65 δις)
  • κάποια άλλα δάνεια που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο (περίπου 20 δις)
  • τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (15 δις)
  • τα Ομόλογα λήξης μετά το 2020 (άλλα 40 – 45 δις)
  • άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές κλπ του Ελληνικού Δημοσίου (π.χ. φαρμακευτικές εταιρείες)
  • όσοι δανειστές μας δε συμμετείχαν εξ αρχής ούτε στο “κούρεμα” του 21% στο PSI του Ιουλίου

Τι μένει λοιπόν; Χοντρικά (και χωρίς να υπολογίζω τις δύο τελευταίες κατηγορίες εξαιρεθέντων, για τις οποίες δεν έχω στοιχεία), περίπου 150 δις ευρώ, το κούρεμα των οποίων κατά 50% θα μειώσει το συνολικό χρέος κατά 75 δις, δηλαδή 20,5% επί του συνολικού ποσού.


Ποιους αφορά
Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, «όλη η ιστορία αφορά κυρίως το Ελληνικό Ασφαλιστικό και Τραπεζικό Σύστημα». Με απλά λόγια, το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να χρωστάει στο ακέραιο το ίδιο ποσόν προς τους μεγάλους δανειστές του στο εξωτερικό, και θα “κουρέψει” στο μισό τις δανειακές υποχρεώσεις του προς τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από αυτούς τους δύο “άτυχους” της υπόθεσης, το κράτος έχει ήδη δεσμευτεί πως θα επανακεφαλαιοποιήσει, δηλαδή θα καλύψει, τη χασούρα των ιδιωτικών τραπεζών (και για να το κάνει, θα χρειαστεί να πάρει νέα δάνεια ύψους αρκετών δις).

Έτσι, από τους δεκάδες κατόχους του υπέρογκου ελληνικού χρέους, τελικά το κούρεμα αφορά δύο, τον εξής έναν: τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή την ασφάλιση, τις συντάξεις και τα εφάπαξ των εργαζομένων.

Πέρα από το προφανές κοινωνικό ζήτημα που προκύπτει, δημιουργείται και μια εύλογη απορία καθαρά οικονομικής φύσης: αν ένα χρέος 366 δις θεωρείται μη βιώσιμο, πόσο βιώσιμο θεωρείται ένα χρέος 291 δις, όταν μάλιστα πρόκειται να αυξηθεί άμεσα για τις ανάγκες της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών;

Πάνε για «κούρεμα» και οι συντάξεις

Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα εξαιρεθούν από το «κούρεμα» αλλά θα κληθούν κι αυτά να συμμετάσχουν εθελοντικά στο νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος.

Όλη η αλήθεια που δεν είπε στη Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΤΕΕ!

ΤΕΕ
ΑΜΑΚ
Δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου

12 Οκτωβρίου 2011

17 Οκτωβρίου 2011

Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη


Ο διπλωματούχος μηχανικός αποκτά ρόλο, αναλαμβάνει και τις ευθύνες του



Όλη η αλήθεια που δεν είπε στη Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης

Στους διπλωματούχους μηχανικούς μετατοπίζονται ευθύνες που δεν τους αναλογούν, προκειμένου να βγούν λάδι οι πραγματικοί υπέυθυνοι
Αλλάζει και αναβαθμίζεται ο ρόλος του διπλωματούχου μηχανικού στη χώρα μας και αυτό γίνεται μέσα από μια σειρά νομοθετημάτων και αποφάσεων το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων είναι ο Νόμος 4014/2011 για την «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος», ο υπό ψήφιση νόμος για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, η εφαρμογή των Π.Δ. για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, η αδειοδότηση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων από το ΤΕΕ, οι ελεγκτές κλπ.
Αλλάζει και υποβαθμίζεται ο ρόλος του διπλωματούχου μηχανικού στη χώρα μας. Αυτό γίνεται μέσα από μια σειρά νομοθετημάτων και αποφάσεων που μετατρέπουν την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος σε ιδιωτικό ζήτημα του κάθε μηχανικού με τον κάθε ιδιώτη. Ο ιδιώτης, στα πλαίσια του πελατειακού κράτους και της αγοράς, λειτουργεί θεωρώντας ότι πρέπει να αρπάξει κάθε ευκαιρία για ίδιο όφελος και αυτό ζητάει από το μηχανικό να του εξασφαλίσει. Έτσι, ο κάθε μηχανικός κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πληρώσει πολύ ακριβά τη «συνεργασία» του με τον ιδιώτη, εξ’ αιτίας των υψηλών ευθυνών που θεσπίζονται, πέρα από τη νομοθεσία για την ποινικοποίηση που έχει σταματήσει προ πολλού να απασχολεί το ΤΕΕ.
Όπως υπογράμμισε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, οι αλλαγές και – κυρίως – η αναβάθμιση, ήταν πάγιο αίτημα του ΤΕΕ και επ’ ουδενί αποβλέπουν σε συντεχνιακής αφετηρίας ικανοποίηση αιτημάτων, αλλά αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί εκείνο το υπόβαθρο το οποίο είναι αναγκαίο για να πάψει η αυθαιρεσία, η αδιαφάνεια και η αναπαραγωγή αντικοινωνικών και αντιοικονομικών προτύπων στον ελλαδικό χώρο, προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα σχεδόν σε όλη την μεταπολεμική περίοδο.
Όπως θα υπογράμμιζε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, οι αλλαγές και –κυρίως- η υποβάθμιση, είναι σε απόλυτη συμφωνία με την πολιτική της κυβέρνησης που προσπαθεί και στο χώρο των μηχανικών
να δημιουργήσει μια στρατιά φτηνού επιστημονικού δυναμικού σε απόλυτη ταύτιση με τις επιλογές της αγοράς, που τελικά δεν θα μπορεί να διασφαλίσει τίποτα άλλο παρά μόνο την εξέλιξη της αυθαιρεσίας, της αδιαφάνειας και της αναπαραγωγής αντικοινωνικών και αντιοικονομικών προτύπων στον ελλαδικό χώρο,
που ταλανίζουν τη χώρα σχεδόν σε όλη την μεταπολεμική περίοδο
Είναι επόμενο, πρόσθεσε, ότι οι αλλαγές αυτές – όπως κάθε σημαντική αλλαγή – να προκαλούν «αναταράξεις» σε μια πρώτη φάση, τόσο μεταξύ των διπλωματούχων μηχανικών, όσο και ευρύτερα στην κοινωνία, καθώς απαιτείται ικανό διάστημα έως ότου εμπεδωθούν και λειτουργήσουν.
Είναι επόμενο, θα πρόσθετε, ότι οι αλλαγές αυτές – όπως κάθε σημαντική αλλαγή – προκαλούν «αναταράξεις», τόσο μεταξύ των διπλωματούχων μηχανικών -που ήδη εγκαταλείπουν τη χώρα προσπαθώντας να βρουν αλλού δουλειά-, όσο και ευρύτερα στην  κοινωνία που ούτως ή άλλως δεν θα είναι σε θέση πολύ σύντομα ούτε καν να φανταστεί ότι θα συνεχίσει να ζει όπως είχε μάθει μέχρι σήμερα
Το ΤΕΕ, ανέφερε, όλο το τελευταίο διάστημα, με συνεχείς παρεμβάσεις του επεδίωξε να διαμορφωθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, στο εξής αναλαμβάνει και έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο: να βοηθήσει τα μέλη του στην κατανόηση και προπαντός στην εφαρμογή των νόμων.
Το ΤΕΕ, θα ανέφερε, χρόνια τώρα υποστηρίζει το άθλιο σύστημα της στρεβλής ανάπτυξης που είχε υιοθετήσει το πελατειακό κράτος και που οδήγησε στη δημιουργία ακραίων μονοπωλιακών καταστάσεων στο χώρο των κατασκευών (μελέτες – έργα- υλικά).
Εξαιρετικά σημαντική ήταν η συμβολή του ΤΕΕ και στη διάλυση του τεχνικού δυναμικού της περιφέρειας.

Οι αγανακτισμένοι των γηπέδων: Πανό και συνθήματα κατά πρωθυπουργού και πολιτικών

Αναδημοσιεύουμε από την Ελευθεροτυπία.

Η οργή του κόσμου για την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης μεταφέρεται από τις πλατείες, τους δρόμους και τις συνελεύσεις, στα γήπεδα. Το πρώτο ηχηρό μήνυμα δόθηκε το Σαββατοκύριακο σε 4 από τα 6 γήπεδα της Σούπερ Λίγκας. Συνθήματα εν χορώ κατά του Γιώργου Παπανδρέου, των πολιτικών και της Βουλής και πανό με πολιτικό περιεχόμενο στο Ολυμπιακό Στάδιο, τη Ν.Σμύρνη και το “Γεντί Κουλέ” του Ηρακλείου. Πανό που άναψαν φωτιές, ιδίως στο ΟΑΚΑ, καθώς σύμφωνα με το γράμμα του νόμου (βλέπε κανονισμούς UEFA) απαγορεύεται στα γήπεδα η ανάρτηση πανό με πολιτικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο. Και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, οι παρατηρητές αγώνων (και όχι οι διαιτητές) δίνουν εντολές για τη διακοπή ή συνέχιση ενός αγώνα.
Τα πρώτα συνθήματα κατά της κυβέρνησης (με αρκετά κοσμητικά επίθετα για τον πρωθυπουργό) ακούστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο γήπεδο της Τούμπας από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στο ματς με τη Σάμροκ. Συνθήματα βεβαίως που δεν μπορούσαν να καταλάβουν ο παρατηρητής και διαιτητής του αγώνα.

Το απόγευμα του Σαββάτου στο Περιστέρι, οι οπαδοί του Ατρόμητου ξεκίνησαν τα συνθήματα κατά πρωθυπουργού και κυβέρνησης. Στην αρχή εισέπραξαν το χειροκρότημα των οπαδών του ΠΑΣ και στη συνέχεια οι Γιαννιώτες οπαδοί ένωσαν και τις δικές τους φωνές αποδοκιμασίας μ' αυτές των φιλάθλων του Ατρόμητου.

Το Σαββατόβραδο πήγαν πάνω από 15.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ με τους οργανωμένους να εκφράζουν με τον πιο ηχηρό τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για όλα όσα διαδραματίζονται σε βάρος του ελληνικού λαού.

Πολιτικοί λαμόγια. Βουλή βολεμένων. Θα σας πνίξει η οργή των εξεγερμένων” έγραφε το μεγάλο πανό που σήκωσαν στο πέταλο οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Ο διαιτητής Χρήστος Μήτσιος από την Ήπειρο διέκοψε το παιχνίδι στο 36ο λεπτό, απαιτώντας να κατέβει το πανό για να συνεχιστεί το ματς. Έγιναν συστάσεις από τα μεγάφωνα, διαβουλεύσεις του κ.Γόντικα με τον 4ο διαιτητή και τελικώς μετά από 9 λεπτά, είδε και απόειδε ο διαιτητής και έδωσε συνέχεια στο ματς, χωρίς όμως να καταφέρει να πετύχει τον αρχικό του σκοπό: Το πανό δεν κατέβηκε ποτέ! Σχεδόν όλο το γήπεδο αποδοκίμασε την ενέργεια του να διακόψει το ματς, την επιμονή του να κατέβει το πανό και χειροκρότησε την κίνηση των οργανωμένων οπαδών. Επίσης καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, οπαδοί του Παναθηναϊκού καταφέρονταν εν χορώ με υβριστικά συνθήματα κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, πολιτικών και της Βουλής.

Μετά το τέλος του αγώνα οι φίλοι του Παναθηναϊκού έγιναν μάρτυρες καταστάσεων που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Με μεθόδους που χρησιμοποιούσε η χούντα, αστυνομικοί και άνδρες των MΑΤ έστησαν μπλόκα στον περιβάλλοντα χώρο κι έκαναν ελέγχους (!) στα αυτοκίνητα στις εξόδους για να βρουν το πανό! Μετά τις πρώτες διαμαρτυρίες οπαδών του Παναθηναϊκού, οι αστυνομικοί άρχισαν να χτυπούν αδιακρίτως και επικράτησε πανδαιμόνιο. Τελικά βρέθηκε το πανό, δυο οπαδοί του Παναθηναϊκού οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ και αργά το βράδυ έμειναν ελεύθεροι.

Στη Ν.Σμύρνη το απόγευμα της Κυριακής και στον αγώνα Πανιώνιος-Ολυμπιακός, το ΠΑΣΟΚ έγινε... ΜΠΑΤΣΟΚ στη Νέα Σμύρνη. Πανό των οργανωμένων του Πανιωνίου στη θύρα 3 ανέφερε "Κάτω η χούντα του ΜΠΑΤΣΟΚ", με τα υβριστικά συνθήματα για τον Γιώργο Παπανδρέου και την οικογένειά του να δίνουν και να παίρνουν. Ο διαιτητής Ηλίας Σπάθας δεν ζήτησε να κατέβει το πανό, απλώς ζήτησε να σταματήσουν τα υβριστικά συνθήματα και έγιναν συστάσεις από τα μεγάφωνα.

Στο Ηράκλειο εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά και παραδοσιακά παίρνει ...σταλινικά ποσοστά, οπαδοί του ΟΦΗ σήκωσαν πανό στη θύρα 4: “Δεν σε θέλει ο λαός, παρ' την τρόικα και μπρος",  ενώ το σύνθημα "να καεί, να καεί το μπ... η Βουλή" ακούστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα με την ΑΕΚ. Ο διαιτητής Στυλιάρας διέκοψε το ματς για δύο λεπτά, απαιτώντας να κατέβει.

Και στο γήπεδο Χαριλάου ανέβηκε πανό, αλλά όχι με πολιτικό περιεχόμενο. Οπαδοί του Άρη, προφανώς στον δικό τους θαυμαστό κόσμο, σήκωσαν πανό σεξουαλικού περιεχομένου για τον ΠΑΟΚ. Κατόπιν απαίτησης και επιμονής του διαιτητή Γιάχου που έφυγε προς τα αποδυτήρια και απείλησε με διακοπή του ντέρμπι το πανό κατέβηκε. 'Έξω από το γήπεδο έγιναν πριν από το ματς σοβαρής έκτασης επεισόδια, σε συγκρούσεις οπαδών του Άρη με τα ΜΑΤ.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Γενική Απεργία Διαρκείας

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Εμείς οι μισθωτοί μηχανικοί που εργαζόμαστε στο δημόσιο στις Κυκλάδες, όπως και όλοι οι  εργαζόμενοι και  τα λαϊκά στρώματα στην χώρα μας , αντιμετωπίζουμε  τις βάρβαρες πολιτικές της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, του συνεχώς αναθεωρούμενου προς το αντιλαϊκότερο μνημονίου, που  ρίχνουν στον καιάδα τα μισθολογικά, εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, προκειμένου να ξεπεραστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση προς όφελος του κεφαλαίου. 

Ο στημένος εκβιασμός για την 6η δόση του μνημονίου, η τρομοκρατία των εργαζομένων που ζήσαμε για να περάσει το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» – λαιμητόμος εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, η συντονισμένη, ολομέτωπη, επίθεση κατά των Δημοσίων Υπαλλήλων δείχνουν το μέλλον. Για πρώτη φορά από την δημιουργία το Ελληνικού κράτους και έναν αιώνα από την συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας, απολύονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι κουρελιάζοντας έτσι σύνταγμα και νόμους. Καταργούνται οργανικές θέσεις και διαλύεται ότι έχει απομείνει από τις Δημόσιες υπηρεσίες, οι αρμοδιότητες των οποίων παραδίδονται λάφυρο στα αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα.  


Το νέο μισθολόγιο είναι πολύ χειρότερο από ότι περιμέναμε. Τσακίζει στο όνομα της εξίσωσης αποδοχών, τους μισθούς όλων των υπαλλήλων και με παχυλά λόγια όπως «αξιολόγηση τυπικών και ουσιαστικών προσόντων», «σπουδαιότητα των ασκούμενων καθηκόντων», «κατοχή θέσεων ευθύνης» ρίχνει στάχτη στα μάτια του απλού κόσμου που θεωρεί ότι οι “καλοί υπάλληλοι” θα αμείβονται υψηλότερα.  Η πραγματικότητα είναι πολύ μακριά και πολύ πιο τρομακτική, καθώς η πλειοψηφία των συναδέλφων μας θα λαμβάνει λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα την ώρα που  είμαστε παραγωγικός κλάδος που συμμετέχουμε ενεργά στη δημόσια διοίκηση και συνεχίζουμε να κουβαλάμε όλες τις ευθύνες και όλες τις πιέσεις που συνεπάγονται οι θέσεις που κατέχουμε. Δεν κράτησαν ούτε καν τα προσχήματα, καθώς γρήγορα ξέχασαν ότι ήθελαν “επιμορφωμένα” στελέχη στη δημόσια διοίκηση: Οι πενταετούς φοίτησης σχολές μας πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη στο μισθολόγιο ενώ το ίδιο συμβαίνει με τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Όσοι έχουν εισέλθει στο δημόσιο τα τελευταία 15 χρόνια που λειτουργεί ο ΑΣΕΠ, τσουβαλιάζονται στον Δ’ ή Ε’ Βαθμό (από Β’ που κατέχουν τώρα) και καλούνται να αρχίσουν σχεδόν από την αρχή, μισθολογικά και βαθμολογικά.


Παράλληλα, ο βουλευτής Κυκλάδων κ.Ρήγας και οι χειροκροτητές του, ξεπούλησαν ήδη δημόσιες μελέτες και έργα σε Α.Ε. του δημοσίου (ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.) με αποτέλεσμα να στερούν δουλειά από τους ντόπιους μελετητές και εργολάβους, ενώ με μία κίνηση που τους στοίχησε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αφόπλισαν όλους τους μηχανικούς του δημοσίου του νομού μας, εξασφαλίζοντας δουλειά στους... μηχανικούς της ΕΓΝΑΤΙΑΣ (προστατεύοντάς τους από τον κίνδυνο εφεδρείας), δηλαδή μιας εταιρείας που δεν έχει καν την έδρα της στο νομό μας!!! 


Μας αφοπλίσανε, μας απομονώσανε, μας στοχοποίησαν, μας λασπολόγησαν, μας ισοπέδωσαν και τώρα μας αφαιρούν και το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.


Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα που  διαλύει  τις αυταπάτες και τις θεωρίες για εξανθρωπισμό του συστήματος, βάζει αντικειμενικά επί τάπητος ιστορικά ερωτήματα που από την απάντησή τους θα κριθεί το μέλλον του λαού μας. Σ’ αυτά τα ερωτήματα οι μισθωτοί μηχανικοί του δημοσίου όπως και όλοι  οι εργαζόμενοι, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε πατώντας πάνω  στους αγώνες που κάναμε  όλο το προηγούμενο διάστημα, ακολουθώντας όμως την στρατηγική που ενοποιεί τους στόχους πάλης με βάση τα συμφέροντα του συνόλου των εργαζομένων, ξεπερνώντας τις λογικές των δήθεν εφικτών αποκομμένων κλαδικών στόχων. 



Τι άλλο εκβιασμό θα ζήσουμε για την 7η δόση (Μάρτιος 2012); 

Πόσοι μισθωτοί θα πρέπει να απολυθούν; 

Πόσα μαγαζιά θα πρέπει να κλείσουν; 

Πόσα φιλέτα οικόπεδα θα ξεπουληθούν; 


ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΑ “ΣΩΣΟΥΝ” ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; 



Εμείς οι μηχανικοί του δημοσίου του νομού μας, δηλώνουμε ότι ξεκινάμε αγώνα για το δικαίωμά μας στην αξιοπρεπή διαβίωση. Παλεύουμε για να μην εγκαταλείψουμε τα νησιά μας, για να μην γίνουμε οικονομικοί μετανάστες. 



Απεργούμε Δευτέρα και Τρίτη 24-25 Οκτώβρη με στόχο τη συνέχιση των καταλήψεων και κινητοποιήσεων με επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Καλούμε όλα τα σωματεία σε μαζικό αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής των εκβιασμών

Είμασταν όλοι εκεί ! Σύνταγμα, Πέμπτη 20 /10 / 2011

Αναδημοσιεύουμε από το blog της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων, όπου υπάρχει επίσης ανερτημένο φωτογραφικό υλικό και video. 

Αναρτούμε το ψήφισμα που κατέθεσε η Πανεπιστημονική στο ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ της 21/10/2011 με θέμα τα γεγονότα της 20ης Οκτωβρίου στο Σύνταγμα.

Όταν συζητήθηκε το ψήφισμα, έγινε πρόταση στην  Πανεπιστημονική, να χρησιμοποιηθεί η πρόταση ψηφίσματός της σαν βάση για τη διαμόρφωση ενός κοινού ψηφίσματος αλλά η εκπρόσωπος της Πανεπιστημονικής το αρνήθηκε, χωρίς καμία συζήτηση, λέγοντας χαρακτηριστικά " Δεν θα δεχτούμε καμιά αλλοίωση στις διατυπώσεις του κειμένου".  Έτσι δεν άνοιξε καμία συζήτηση και το κείμενο μπήκε κατευθείαν σε ψηφοφορία ως έχει, με επιμονή της Πανεπιστημονικής.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν ότι υπερψηφίστηκε, χωρίς τοποθέτηση ψήφου, μόνο από την Πανεπιστημονική και το Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων και καταψηφίστηκε, επίσης χωρίς τοποθέτηση ψήφου, από όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις.

Επειδή ήμασταν όλοι εκεί στην Πλατεία Συντάγματος την Πέμπτη 20/10/2011, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, πως το ψήφισμα που κατέθεσε η Πανεπιστημονική είναι ένα κείμενο ψευδές για τα γεγονότα της 20/10/2011. Η δομή του είναι τέτοια, ακριβώς για να καταψηφιστεί και να αποτελέσει στη συνέχεια στοιχείο νέας προπαγάνδας του ΚΚΕ για την υποτιθέμενη συμπόρευση όλων των πολιτικών δυνάμεων ενάντια στο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.

Η 20η του Οκτώβρη του 2011, θα μείνει στην ιστορία σαν μία από τις πιο μαύρες μέρες στην μάχη του λαού ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική της. Ένας νεκρός εργάτης του ΠΑΜΕ που το ίδιο του το κόμμα, δια της Γ.Γ. Κας Παπαρήγα στη βουλή, ανεξήγητα γιατί, υποβάθμισε σαν συμβάν, γίνεται στη συνέχεια το πρόσωπο σύμβολο της βίας των άλλων ενάντια στο ΚΚΕ. Δεν έγιναν έτσι τα πράγματα όπως τα περιγράφει το ψήφισμα αυτό, αυτή τη μαύρη μέρα της αριστεράς. Την αλήθεια θα τη βοηθήσουμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε (έστω και ελάχιστα ισχυροί μπροστά στην τεράστια επιχείρηση της Τυποεκδοτικής). 
Και μέρος της αλήθειας είναι πως κανείς δεν επιτέθηκε στο ΚΚΕ απρόκλητα, και αιφνιδιαστικά στις 20/10/2011 στο Σύνταγμα. Η σύγκρουση του ΚΚΕ με δυνάμεις από το χώρο τον αναρχικών προκλήθηκε από την εξουσιαστική λογική και των δύο για τον έλεγχο της πλατείας συντάγματος. Με μια διαφορά. Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ προστάτευαν το κοινοβούλιο, την νομιμότητα και την τάξη, σε συνεννόηση, που αποκαλύφθηκε χωρίς να διαψευστεί, με την κυβέρνηση. Οι άλλοι που ούτε που νοιάζονταν για το κίνημα των εργαζόμενων, που εκείνη τη στιγμή διαδήλωνε στο κάτω μέρος του Συντάγματος,  ούτε τους δέσμευε κάποια νομιμοποίηση στο κίνημα, αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν, με τρόπο τους, τους λογαριασμούς τους με το ΚΚΕ, να το υποκαταστήσουν στο ρόλο του κηδεμόνα πρωταγωνιστή, να αντικαταστήσουν τη μαζική λαϊκή διαδήλωση με το θέατρο της βίας.

Δεν ψηφίσαμε το προτεινόμενο κείμενο - ψήφισμα  της Πανεπιστημονικής και δεν πρόκειται  να ανοίξουμε κανένα διάλογο μαζί της,  μέχρι τη στιγμή που η παράταξη του ΚΚΕ θα είναι έτοιμη να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας όπως κάθε αριστερή δύναμη οφείλει, για να παραμένει αριστερή.

συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων