Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Απόφαση της Γ.Σ. του τμ. Αττικής του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ σχετικά με τον νέο τρόπο έκδοσης Αδειών Δόμησης

Αναδημοσιεύουμε την απόφαση της Γ.Σ. του τμ. Αττικής του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ σχετικά με τον νέο τρόπο έκδοσης Αδειών Δόμησης

Η ΓΣ του τμ. Αττικής του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ ΤΗΝ 15.09.2011
κάνει αποδεκτές τις διαπιστώσεις και τις κατευθύνσεις της εισήγησης:
Σχετικά με τον νέο τρόπο έκδοσης Αδειών Δόμησης και ελέγχου κατασκευών καθώς και με την θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων δόμησης που έχουν ως εξής:
Μέσα στην περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που βιώνουμε τo τελευταίο διάστημα καισε συνέχεια των αλλαγών που επιβάλλονται από την κυβέρνηση και την Τρόικα με στόχο τη μετατροπή της Ελλάδας σε παράδεισο για το Κεφάλαιο (και κόλαση για τους εργαζόμενους), το Υπουργείο ΠΕΚΑ με τη συμβολή του ΤΕΕ φέρνει ως πρόταση, το νέο νομοσχέδιο αλλαγής του τρόπου έκδοσης των οικοδομικών αδειών όπως τον γνωρίζαμε ως σήμερα. Με αλλαγές που οι κύριοι άξονες αφορούν την ιδιωτικοποίηση των πολεοδομικών υπηρεσιών της χώρας μέσω της αναδιάταξής τους στο πλαίσιο του Καλλικράτη, τη διάλυση των ενιαίων επαγγελματικών και άρα και εργασιακών δικαιωμάτων με την ίδρυση μητρώου που θα περιλαμβάνει τα «ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα» των μηχανικών και τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην άσκηση του επαγγέλματος, στο οποίο θα κυριαρχούν λίγες ισχυρές τεχνικές εταιρείες και μελετητικά γραφεία ενώ οι υπόλοιποι καλούμαστε να γίνουμε μισθωτοί με εργασιακές συνθήκες 19ου αιώνα.
Από την άλλη μεριά με την θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων δόμησης, απαξιώνεται ο ρόλος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Με επιχειρηματολογία που βασίζεται σε μια δήθεν ανάλυση της  παραγωγής του δομημένου χώρου στην μεταπολεμική Ελλάδα επιπέδου «Σκέφτομαι και Γράφω» ευαγγελίζεται την βελτίωση της οικιστικής ανάπτυξης μέσω μορφολογικών κανόνων του τύπου «κάντο μόνος σου».
Αναγνωρίζοντας τόσο την προβληματική και εξευτελιστική κατάσταση στην σημερινή διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών, όσο και την τερατώδη οικιστική ανάπτυξη των οικισμών και της υπαίθρου γενικότερα, δεν μπορούμε ωστόσο να συναινέσουμε στην λαϊκίστικη εκμετάλλευση τους που στοχεύει στην εφαρμογή μιας νομοθεσίας εφαλτήριο για μια μεγάλη οπισθοδρόμηση στον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος αλλά και στην παραγωγή του δομημένου χώρου καθεαυτού.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ενιαίο Μισθολόγιο : Μισθολογική κατεδάφιση

Αναδημοσιεύουμε από το Ίσκρα
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΙΑ-«ΛΑΣΤΙΧΟ» ΚΑΙ «ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ» ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
Με βροχή ψεμάτων και άθλια προπαγάνδα, η οποία κάνει λόγο ακόμα και για «αυξήσεις» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, προσπαθεί η κυβέρνηση να «καμουφλάρει» το επερχόμενο, άγριο «πετσόκομμα» - μέσω του ενιαίου μισθολογίου- των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, οι νέοι βασικοί μισθοί στο Δημόσιο θα κυμαίνονται από 780 έως 2.200 ευρώ, έναντι 711 - 1.666 ευρώ που ισχύει σήμερα. Σε αυτό βασίζεται η κυβέρνηση και κάνει λόγο για «αύξηση» των αποδοχών των χαμηλόμισθων. Όμως αυτό είναι ένα πελώριο ψέμα, διότι ο βασικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο υποχρεωτικής εκπαίδευσης από 711 ευρώ θα πάει μεν στα 780 ευρώ αλλά θα αφαιρεθεί από τον μισθό του η προσωπική διαφορά των 142 ευρώ, που παίρνει σήμερα! Άρα η μείωση των αποδοχών του θα είναι κατακόρυφη! Αναλυτικότερα, δεδομένου ότι ο υπάλληλος αυτός λαμβάνει σήμερα και την προσωπική διαφορά των 142 ευρώ από το παλαιό επίδομα των 176 ευρώ, οι βασικές του αποδοχές διαμορφώνονται σε 853 ευρώ. Καθώς δεν θα υπάρχει η «προσωπική διαφορά» στο νέο μισθολόγιο, το τελικό ύψος των αποδοχών του, από 853 ευρώ, θα μειωθεί σε 780 ευρώ. Όσο δε για τα κλαδικά επιδόματα, τα οποία αυξάνουν σήμερα τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων αυτά θα καταργηθούν τελείως.
Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, χωρίς να εξαιρείται καμιά κατηγορία θα δουν τεράστια, περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους, η οποία θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στο 30% και σε αρκετές περιπτώσεις θα υπερβαίνει και το 45%! Η βασική αιτία αυτής της μείωσης είναι ότι, σήμερα, πέραν των βασικών μισθών, υπάρχουν και τα επιδόματα που προσαυξάνουν τις τελικές αποδοχές των υπαλλήλων, ενώ, με το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί μέσα στο επόμενο διάστημα, παύουν να υφίστανται και, πλέον, οι τελικές αποδοχές θα είναι κοντά στο βασικό μισθό.
Οι μειώσεις αυτές μισθών θα αφορούν όλα ανεξαιρέτως τα κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων και ιδιαίτερα τα υψηλότερα. Οι εφιαλτικές αυτές μειώσεις θα συνοδευτούν με τη μετατροπή όλων των δημοσίων υπαλλήλων σε κρατικούς υπαλλήλους, πράγμα που, πέραν των άλλων, θα επιτρέπει την απεριόριστη και ανά πάσα στιγμή ευελιξία των μετακίνήσεων των εργαζομένων σε όλο το δημόσιο τομέα.
Με το ενιαίο μισθολόγιο, οι βασικοί μισθοί αναπροσαρμόζονται και αυξάνονται, με τη μερική ενσωμάτωση ορισμένων από τα επιδόματα. Ωστόσο, το άθροισμα σημερινών βασικών μισθών και επιδομάτων θα είναι πάρα πολύ μικρότερο. Σήμερα, ο βασικός μισθός για την κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) είναι 711 ευρώ, για την κατηγορία δευτεροβάθμιας (ΔΕ) είναι 830 ευρώ, για τους απόφοιτους ΤΕΙ (ΤΕ) 938 ευρώ και για τους αποφοίτους ΑΕΙ (ΠΕ) 984 ευρώ.
Σε γενικές γραμμές πάντως, το νέο μισθολόγιο θα επιφέρει μείωση των τελικών αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων συνολικά κατά 2,8 δισ. ευρώ, καθώς καταργούνται 100 από τα 104 υφιστάμενα επιδόματα. Το νέο μισθολόγιο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και την επόμενη εβδομάδα η τελική ρύθμιση κατατίθεται στη Βουλή.

Ούτε ένα ευρώ από τις εισφορές μας στα βρώμικα παιχνίδια κυβέρνησης - τραπεζιτών

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ
Με σταθμό την υπογραφή του μνημονίου και στη συνέχεια την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, προχωρούν μια σειρά αντιδραστικές τομές που διαλύουν ότι είχε μείνει όρθιο από την κοινωνική ασφάλιση. Στην ήδη αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις υπέρογκες εισφορές, τις μειωμένες παροχές και την ταλαιπωρία των συναδέλφων στο ΤΣΜΕΔΕ, με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επιβλήθηκαν νέες μεγάλες αυξήσεις εισφορών.
Τη στιγμή που τα ταμεία βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης και της στάσης των πληρωμών, Κυβέρνηση, Τρόικα, ΣΕΒ ενδιαφέρονται να βάλουν στο χέρι ότι απέμεινε από τα αποθεματικά τους. Στο πλαίσιο αυτό τα ταμεία «προτρέπονται» να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια μετακύλησης του κόστους της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων.
Οι πρόσφατες εξελίξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν να κάνουν με την Attica Bank και το ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ, σχετικά με τη «διάσωση» της καταρρέουσας Proton Bank, κινούνται σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Βρισκόμαστε, μπροστά σε ακόμα σχέδιο διάσωσης μιας ιδιωτικής τράπεζας, με τα λεφτά των ασφαλισμένων.
Ήδη έχει εγκριθεί από το ΔΣ του ΕΤΑΑ η συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, απόφαση που μόνο για τα αποθεματικά του ταμείου θα σημάνει τεράστια απώλεια (άνω των 500 εκατ. €). Οι «επενδύσεις» όμως δεν σταματάν εδώ: Το ΕΤΑΑ έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του ταμείου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, καθιστώντας το ταμείο σημαντικό μέτοχο της τράπεζας.
Είναι άμεσος ο κίνδυνος να εξανεμιστούν εισφορές ετών. Ο κίνδυνος αυτός πολλαπλασιάζεται από την ολοένα και βαθύτερη πρόσδεση του ταμείου με την Attica Bank και το χρηματιστήριο. Την ίδια στιγμή που οι ίδιοι ετοιμάζουν νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών.
Καλούμε την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ να πάρει θέση:
  • ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ. Άμεση αποδέσμευση του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ από τον χρηματιστηριακό τζόγο και την Τράπεζα Αττικής.
  • Καμία συμμετοχή του ταμείου στη νέα κλοπή των αποθεματικών με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλογων.
  • Άμεση απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στο Ταμείο.
  • Άμεση μείωση των εισφορών στα προ του 1992 επίπεδα. Αύξηση των παροχών και των καλύψεων.
  • Επίδομα ανεργίας ίσο με τον βασικό μισθό για όλο το διάστημα ανεργίας για τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους.

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

62 δισ € το χρόνο τόκοι και χρεολύσια

Αναδημοσιεύουμε από το Ριζοσπάστη άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου.


Στην Εισηγητική Εκθεση του Προϋπολογισμού του 2011, στον Πίνακα 5.7 (σελίδα 72) αναγράφεται:

«Καθαρά Εσοδα: 55,56 δισ. ευρώ».

*

Στην ίδια Εισηγητική Εκθεση και στον ίδιο Πίνακα αναγράφεται επίσης:

«Τόκοι και λοιπές δαπάνες δημοσίου χρέους: 15,920 δισ. ευρώ».

*

Δυο σελίδες παρακάτω και στον Πίνακα 5.9 της Εισηγητικής Εκθεσης, αναγράφεται:

«Χρεολύσια μεσομακροπρόθεσμου χρέους: 28,130 δισ. ευρώ».

«Πρόβλεψη εξόφλησης βραχυπρόθεσμου χρέους: 18 δισ. ευρώ».

***

Τι σημαίνουν όλα τα προηγούμενα:

*

Πρώτον: Με βάση τον προϋπολογισμό του 2011 το ελληνικό κράτος θα πρέπει εντός του έτους να έχει καταβάλει σε ομολογιούχους, σε κερδοσκόπους, σε ντόπιους και ξένους τοκογλύφους το συνολικό ποσό των 62,050 δισ. ευρώ για τόκους, χρεολύσια και λοιπές δαπάνες μεσομακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου δημοσίου χρέους.

*

Δεύτερον: Την ίδια ώρα, και μετά την – έως την ώρα σύνταξης του προϋπολογισμού – λεηλασία του ελληνικού λαού, τα συνολικά κρατικά έσοδα δεν ξεπερνούν τα 55,56 δισ. ευρώ. Δηλαδή: Το συνολικό ποσό των εσόδων του κράτους υπολείπεται κατά πολύ των τοκογλυφικών.

*

Τρίτον: Το κράτος του Παπανδρέου, του Βενιζέλου, του Λοβέρδου, του ΛΑ.Ο.Σ., της Μπακογιάννη, του ΣΕΒ, των μονοπωλίων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των θιασωτών της ΕΕ, δεν κόβει μισθούς, δεν κόβει συντάξεις, δεν αυξάνει τους φόρους και δεν επιβάλλει χαράτσια για να μαζέψει λεφτά ώστε να «σώσει», τάχα, τη χώρα. Τα κάνει όλα αυτά, αφανίζοντας το λαό, για να μαζεύει λεφτά και να τα δίνει σε ομολογιούχους. Μαζεύει λεφτά από το υστέρημα του λαού για να τα δίνει σε κεφαλαιοκράτες κερδοσκόπους και σε καπιταλιστές τοκογλύφους.

*

Τέταρτον: Τα δάνεια που συνάπτει το κράτος της πλουτοκρατίας, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της, δεν συνάπτονται για λογαριασμό των μισθωτών και των συνταξιούχων. Συνάπτονται για να επιστρέφουν – κατευθείαν – σε πιστωτές, σε δανειστές και σε επιχορηγούμενους καπιταλιστές. Συνάπτονται για να καλύπτονται οι δανειστές και να εξασφαλίζεται ρευστότητα στο κεφάλαιο, με το λαό να φορτώνεται τους νέους τόκους και τα νέα χρέη.

***

Οι αριθμοί είναι δικοί τους. Ο προϋπολογισμός είναι δικός τους. Δικός τους και ο ποταμός του ψεύδους και της απάτης με την οποία πασχίζουν να βαφτίσουν το μαύρο – άσπρο.

*

Ας τελειώνουμε, λοιπόν, με την ελεεινή προπαγάνδα περί «δανείων που δίνει η τρόικα και που τα εξασφαλίζει η κυβέρνηση για να πληρώνονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι».

Οι πτωχευμένοι, πλέον, μισθωτοί και συνταξιούχοι το βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο:

Δεν είναι τα δάνεια μέσω των οποίων πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις.

Είναι ο χρεοκοπημένος λαός που

- με τους κομμένους μισθούς, τις κομμένες συντάξεις, τους κεφαλικούς φόρους, τα αλλεπάλληλα χαράτσια, τις χιλιάδες απολύσεις -

πληρώνει τα δάνεια.

Πώς η άρνηση πληρωμής έριξε τη Θάτσερ

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Πέτρου Τσάγκαρη από την Εργατική Αριστερά, 27.9.11 με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις άρνησης πληρωμής των χαρατσιών.
Βρετανία: Ο υποδειγματικός αγώνας ενάντια στον poll tax - Πώς η άρνηση πληρωμής έριξε τη Θάτσερ


«Αν ο poll tax πέθανε, είναι γιατί τον σκότωσε η άρνηση πληρωμής, μια τακτική που και τα τρία μεγάλα κόμματα επέμεναν πως δεν είχε νόημα και ήταν λάθος. Η εξωκοινοβουλευτική δράση, ο εφιάλτης των πολιτικών του Γουέστμινστερ, δικαιώθηκε και καθώς ξεδιπλωνόταν εξέθεσε τους κούφιους μας ισχυρισμούς περί δημοκρατίας... αυτό το σαββατοκύριακο ο καθένας από αυτούς που δεν πλήρωσε θα πρέπει να νιώθει περήφανος για τον εαυτό του».
Observer, 1991

Η διαδήλωση της 31ης Μαρτίου 1991 στο Λονδίνο, από το BBC News
Ο τριετής αγώνας του βρετανικού λαού ενάντια στον poll tax, τον κεφαλικό φόρο που επέβαλε η Θάτσερ το 1987, αποτέλεσε μία από κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος στη Γηραιά Αλβιόνα. Παραμένει μέχρι σήμερα υπόδειγμα αντίστασης σε ένα απολύτως καθολικό και προκλητικά άδικο ταξικό μέτρο, όπως τα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση Παπανδρέου μέσω της ΔΕΗ και της εφορίας. Η αναδρομή στην οργάνωση της αντίστασης και στην τελική νίκη του κινήματος στη Βρετανία είναι, νομίζουμε, χρήσιμη στις προσπάθειες που κάνουμε στην Ελλάδα σήμερα.
Η δεξιά κυβέρνηση της Θάτσερ αποπειράθηκε να επιβάλει τον poll tax έχοντας πίσω της δύο σημαντικές νίκες: είχε επικρατήσει στον πόλεμο για τα Φόκλαντ με την Αργεντινή και είχε συντρίψει τον αγώνα των Βρετανών ανθρακωρύχων το 1984-85. Το νέο ταξικό χτύπημα φαινόταν ότι θα είναι περίπατος. Σύμφωνα με το σύστημα που επικρατούσε μέχρι το 1987, το κύριο φορολογικό βάρος για τις δημοτικές υπηρεσίες έπεφτε στις επιχειρήσεις και στο πλουσιότερο τμήμα του πληθυσμού. Αντίθετα, ο poll tax επέβαλλε στον καθένα να πληρώνει το ίδιο για τις δημοτικές υπηρεσίες, ανεξάρτητα δηλ., από εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ. Άνεργοι, σπουδαστές, ανάπηροι, ακόμη και άστεγοι, θα έπρεπε να πληρώσουν το ίδιο με τους πολυεκατομμυριούχους και την αριστοκρατία. Το «σκεπτικό» ήταν απλό: οι φτωχοί επωφελούνται από τις δημοτικές υπηρεσίες περισσότερο από ό,τι οι πλούσιοι οι οποίοι έτσι κι αλλιώς καταφεύγουν σε ιδιωτικές υπηρεσίες.
Σκοτία
Η απόπειρα να επιβληθεί ο φόρος ξεκίνησε από τη Σκοτία. Όμως η αντίσταση άρχισε αμέσως, με πρωτοβουλία αριστερών οργανώσεων. Οι άνθρωποι άρχισαν να δηλώνουν ότι «δεν έχουν και δεν θα πληρώσουν» το χαράτσι, ενώ ακόμη και οι δημοτικοί υπάλληλοι που θα εισέπρατταν το φόρο, προχώρησαν σε απεργίες αρνούμενοι να συνεργαστούν με την κυβέρνηση. Το 1988 οι εκδηλώσεις αντίστασης που ξεκίνησαν στο Εδιμβούργο είχαν απλωθεί σε όλη τη Σκοτία.
Ωστόσο, πολιτικοί από όλα τα κόμματα, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί, ακόμη και τμήματα της Αριστεράς διακήρυσσαν με βεβαιότητα ότι το «δεν πληρώνω» δεν μπορεί να αποτελέσει κίνημα. Σε κάθε περίπτωση ήταν  βέβαιοι ότι η «Σιδηρά Κυρία» που συνέτριψε τους Αργεντινούς και τους ανθρακωρύχους δεν υπήρχε περίπτωση να νικηθεί από την αντίσταση στον poll tax.
Στα λόγια οι βουλευτές και τα στελέχη του –αντιπολιτευόμενου στη Θάτσερ– Εργατικού Κόμματος ήταν εναντίον του φόρου. Ωστόσο στην πράξη δεν πήραν καμία πρωτοβουλία για να στηρίξουν τον αγώνα. Το χειρότερο: επιτίθονταν στα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος που τόλμησαν να μπουν μπροστά στο κίνημα. Ο Τόμι Σέρινταν, π.χ., επιφανές στέλεχος του κινήματος στη Σκοτία αλλά και σε ολόκληρη τη Βρετανία, διαγράφηκε από το κόμμα.
Γενίκευση

Νέα Τραπεζικά παιχνίδια με τα αποθεματικά μας

Αναδημοσιεύουμε από το Iskra. Όπως πληροφορηθήκαμε οι εγκληματίες της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ (τομέας μηχανικών του ΕΤΑΑ) έδωσαν, κατά πλειοψηφία, εν λευκώ εξουσιοδότηση στο γνωστό και μη εξαιρετέο Πρόεδρο του (και Διευθύνωντα Σύμβουλο της Attica) να προχωρήσει στην εξαγορά της αμαρτωλής Proton Bank του Λ. Λαυρεντιάδη. Το θέμα αν συνδυαστεί με αυτά που γράφαμε σε προηγούμενη ανάρτηση για το "κούρεμα" των αποθεματικών του Ταμείου (-500 εκατ. €), πέρα από το σκανδαλώδες της υπόθεσης, οδηγεί σε καταστροφή το Ταμείο και τα αποθεματικά του. Οι υπεύθυνοι αυτής της λεηλασίας πρέπει να αναγκαστούν σε παραίτηση και να λογοδοτήσουν άμεσα. Ταυτόχρονα οι ίδιοι οδηγούν εκτός επαγγέλματος χιλιάδες συναδέλφους εκτινάσσοντας στα ύψη τις ήδη υπέρογκες εισφορές των ασφαλισμένων.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΝΑ "ΣΚΕΠΑΣΕΙ" ΤΙΣ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ;
Το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Proton Bank του Λ. Λαυρεντιάδη διερευνά, η Attica Bank σύμφωνα με επιστολή της προς Χρηματιστήριο. Η ανακοίνωση της Attica Bank είναι η εξής: 
"Η Attica Bank θα διερευνήσει, στα πλαίσια της εκπεφρασμένης στρατηγικής της, το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Τράπεζα Proton λόγω των συνεργειών που θα προκύψουν και της ανάγκης δημιουργίας μεγέθους, που στις σημερινές συνθήκες είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη του Ομίλου."
Την ώρα πάντως  που τα καθεστωτικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για μια κίνηση που μπορεί να ανοίξει τον κύκλο περαιτέρω καρτελοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η ουσία δεν βρίσκεται μόνο εκεί!
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη είδηση είναι το γεγονός πως η Attica Bank, είναι ουσιαστικά "κρατική" τράπεζα. Κύριοι μέτοχοι της Attica Bank είναι το ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ με 42,87%, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 22,43% και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 19,28%.
Τη στιγμή λοιπόν, που ο εισαγγελέας, θα διερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απιστίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, έχοντας δεσμεύσει ολα τα περιουσιακά στοιχεία του μεγαλομετόχου της Proton Bank Λ. Λαυρεντιάδη και διατελεσάντων μελών του ΔΣ της Proton Bank, μια τράπεζα που ελέγχεται από το Δημόσιο εξετάζει συνεργασία με την Proton Bank!!!
Πολλά είναι λοιπόν τα άκρως σκοτεινά ερωτηματικά τα οποία προκύπτουν από την εξέλιξη αυτή!
Μια τέτοια εξέλιξη θα συνέβαλε ενδεχομένως στην συγκάλυψη των όποιων ατασθαλιών υπάρχουν από τη μεριά του κύπριου επιχειρηματία.
 
Ήδη σύμφωνα με ρεπορτάζ του ηλεκτρονικού τύπου, εταιρείες του κύπριου επιχειρηματία έχουν λάβει από την Attica Bank, δάνεια ύψους €100 εκατ., τα οποία πλέον είναι "κόκκινα", μετά και τις εξελίξεις στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ τα εν λόγω δάνεια χορηγήθηκαν, όταν Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank ήταν ο Τρύφων Κολλίντζας.
Μάλιστα, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο ο Τρύφων Κολλίντζας, διετέλεσε μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος της Proton και σήμερα είναι κορυφαίο στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αφού παραιτήθηκε από την Proton.
Βρισκόμαστε, λοιπόν μπροστά σε άλλο ένα σκάνδαλο κρατικής διάσωσης μιας ιδιωτικής τράπεζας, φορτώνοντας τη σαβούρα πάνω σε μια δημόσια τράπεζα (βλέπε εξαγορά Aspis Bank συμφερόντων Ψωμιάδη από Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) ή σε κάτι ακόμα σοβαρότερο με κεντρικές πολιτικές προεκτάσεις;

* Το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων - Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεπούλημα της χώρας με σχέδιο "Εureca"

Αναδημοσιεύουμε από το Left-news. Για το ίδιο θέμα διαβάστε και στο Ίσκρα, στο Εuro2day και στο http://thenewmail.blogspot.com/2011/09/eureca.html. Το συγκεκριμένο σχέδιο, που τυλίγει την ελληνική δημόσια περιουσία σε ένα χαρτοφυλάκιο συμμετοχών και το παραδίδει βορά στους «σωτήρες» της χώρας, προβλέπει ούτε λίγο, ούτε πολύ την υποθήκευση του ελληνικού πλούτου προκειμένου σε καμία περίπτωση οι πιστωτές μας – κράτη μέλη της ευρωζώνης να μη χάσουν ούτε σεντ από τα κεφάλαια και τους ληστρικούς τόκους που έχουν λαμβάνειν από τα δάνεια «διάσωσης» που έχουν δώσει για την Ελλάδα.Στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται τράπεζες, ακίνητα, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες ενώ η διαδικασία ιδιωτικοποίησης εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.

Να πάρουν και τα "ασημικά" της Ελλάδας έναντι πινακίου φακής ετοιμάζονται Γερμανοί και άλλοι μεγάλοι ευεργέτες - δανειστές της χώρας με τη σύμπραξη της κυβέρνησης. Η γαλλική οικονομική εφημερίδα "La Tribune" αποκάλυψε χθες "μυστικό" σχέδιο της εταιρείας Roland Berger, κατά παραγγελία του Βερολίνου, για την εκποίηση "πακέτου" δημόσιας περιουσίας 125 δισ. ευρώ από εταιρεία που θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο και θα ελέγχεται από ευρωπαϊκό οργανισμό.

Με τα 125 δισ. η Ελλάδα θα αποπληρώσει μέρος των υποχρεώσεών της προς την ΕΚΤ και τον μηχανισμό στήριξης με συνέπεια να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά ένα τρίτο περίπου. Η εκποίηση της περιουσίας θα γίνει μέχρι το 2025. Αν το τίμημα είναι μεγαλύτερο των 125 δισ., η Ελλάδα θα πάρει πίσω το υπόλοιπο. Αν είναι μικρότερο, θα καλύψει τη ζημιά!


Παρότι χθες υπήρξε μεγάλη δημοσιότητα του θέματος, επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε από καμιά πλευρά. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι στο δείπνο Μέρκελ - Παπανδρέου, προχθές το βράδυ στο Βερολίνο, παρακάθισε και ο διευθύνων σύμβουλος του νεοσυσταθέντος Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων κ. Μητρόπουλος.


To μυστικό "plan B" της Γερμανίας με την κωδική ονομασία "Εureca" προβλέπει την εκχώρηση πακέτου - μαμούθ δημόσιων περιουσιακών στοιχείων ύψους 125 δισ. ευρώ σε εταιρία έδρας Λουξεμβούργου και τη σταδιακή πώλησή του με στόχο τη μείωση του χρέους στο 88% του ΑΕΠ.


Με βάση το σχέδιο, το οποίο επεξεργάζονται -σύμφωνα με τη γαλλική "La Tribune"- οι στενοί σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ με επικεφαλής τον Martin Wittig, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Roland Berger, η Ελλάδα θα πρέπει να εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 125 δισ. ευρώ την παραπάνω εταιρία holding και σε αυτά θα περιλαμβάνονται τράπεζες, ακίνητα, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες, ενώ η διαδικασία

ιδιωτικοποίησης εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.

Το σχέδιο κάνει λόγο για εξαγορά της εταιρίας holding από την Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι 125 δισ. ευρώ.


Η Ελλάδα με βάση το σχέδιο θα χρησιμοποιήσει τα 125 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει μέρος των υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ και το EFSF μειώνοντας έτσι το χρέος της στο 88% του ΑΕΠ από τα σημερινά επίπεδα στο 145%, χωρίς να απαιτηθεί "κούρεμα".

Με τη μείωση του χρέους η Ελλάδα όπως αναφέρεται στην έκθεση της εταιρείας θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, ενώ αναμένεται να επανακτήσει επενδυτική αξιολόγηση ("Α" ή "Α+") βραχυπρόθεσμα.

Συνέλευση ΣΜΤ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2011 ΚΤΙΡΙΟ ΓΚΙΝΗ (ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ) ΣΤΙΣ 7.30 μμ

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Είναι πλέον περιττό να απαριθμούμε τα πάσης φύσης «αναγκαία» μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση των ΝΔ και ΛΑΟΣ, μαζί με την τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ). Προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις περίφημες «αγορές» δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους τραπεζίτες και το κεφάλαιο, οδηγούν την κοινωνική πλειοψηφία, όχι μόνο στην πτώχευση και στη χρεοκοπία, αλλά κυριολεκτικά σε φυσική εξόντωση.

Το ανατριχιαστικό όραμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ «να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο» (!) καθώς και οι δηλώσεις του Βενιζέλου εξαγγέλλοντας τα τελευταία μέτρα στη ΔΕΘ,  πως ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι δυο κολασμένοι μήνες και πως «έχουμε πόλεμο», τα λένε όλα... Πράγματι, η πολιτική κυβέρνησης, τρόικας, κεφαλαίου περνά πάνω από τις ζωές μας.

Η δική μας έμπρακτη απάντηση πρέπει να είναι μόνο μία: ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

Η «έκτακτη εισφορά» που καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής μας.

Ø    Έκτακτη εισφορά για όλους τους εργαζόμενους με εισόδημα από 12.000 ευρώ και άνω, από το 2010 και για κάθε χρόνο.

Ø    Τέλος επιτηδεύματος για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Για τους μισθωτούς που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ανεξαρτήτως εισοδήματος ακόμα και σε αυτούς με μηδενικό. Δηλαδή για όσους η κυβερνήσεις και η εργοδοσία έχουν βαφτίσει με το έτσι θέλω ως «εξωτερικούς συνεργάτες».

Ø    Έκτακτη εισφορά σε όλα τα ακίνητα, η οποία με ισοπεδωτικό τρόπο (μέσω ΔΕΗ) θα επιβαρύνει ακόμα παραπάνω τη λαϊκή κατοικία.

Είμαστε εργαζόμενοι και άνεργοι που έχουμε κάθε δικαίωμα να ορίζουμε τις ζωές μας. Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, θέλουμε να έχουμε δωρεάν παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες. Σ αυτούς που δεν τους νοιάζει αν θα έχουμε ρεύμα για να μπορούμε να ζήσουμε, αν θα υπάρχουν βιβλία στα σχολεία, αν θα υπάρχει γιατρός στα νοσοκομεία, να τους πούμε ότι δεν θα πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για να σώσουμε τις τράπεζες. Ούτε ένα ευρώ παραπάνω για το  χρέος. Όλοι μαζί οργανωμένα και με αλληλεγγύη να αντιταχθούμε έμπρακτα και δυναμικά. Μαζί με όλα τα  σωματεία και τις συλλογικότητες που θέλουν να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, σε συντονισμό για τη συλλογική άρνηση πληρωμής.

 ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΕ -ΔΝΤ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ –ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Δεν τα φάγαμε μαζί, δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε,  δεν πληρώνουμε

70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Με αφορμή την προχθεσινή (27/9) επέτειο των 70 ετών από την ημέρα που ιδρύθηκε το ΕΑΜ, αναρτούμε το βιβλίο του Δ. Γληνού "Τι είναι και θέλει το Ε.Α.Μ." το οποίο εκδόθηκε το 1942. Δείτε και εδώ ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα. Τι είναι και τι θέλει το EAM, Δ. Γληνού

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αναβρασμός στους εργαζόμενους - Πορεία την Πέμπτη 29/9 στις 6μμ

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στους εργαζόμενους στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης ως αποτέλεσμα των χαρατσιών, των τεράστιων μισθολογικών περικοπών που ήδη έγιναν, αυτών που έρχονται μέσω μισθολογίου, αλλά και υπό την απειλή των απολύσεων - εφεδρείας. Δεκάδες συνελεύσεις - συγκεντρώσεις γίνονται, όπου συνήθως η συνδικαλιστική γραφειοκρατία προσπαθεί να εκτονώσει το κλίμα. Αλλού το καταφέρνει, αλλού πάλι όχι. Μετά την ενημέρωση που κάναμε για τη συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής σε προηγούμενη ανάρτηση, μεταφέρουμε ενημέρωση που μας έστειλαν συνάδελφοι από ΙΚΑ και ΥΠΕΚΑ:

Οι υπαλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ανάμεσά τους και μηχανικοί) αρκετοί σε πλήθος αλλά παραδοσιακά αρκετά αδρανείς συνδικαλιστικά αποφάσισαν κάτι πρωτόγνορο για τα δεδομένα τους. Αποφάσισαν να γίνει μια ανοιχτή συγκεντρωση, Σάββατο για να μην υπάρχει και η μόνιμη δικαιολογία της απώλειας του μεροκάματου σε αίθουσα ξενοδοχείου στην Αθήνα. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε σχετική προσπάθεια ενημέρωσης και αφύπνισης των συναδέλφων η οποία και απόδωσε.
Τελικά κόσμος ήρθε, ακούστηκαν πολλές απόψεις τόσο από συνδικαλιστές όσο και από υπαλλήλους και δημιουργήθηκε μια μαγιά και μια αφετηρία για διάλογο και ενέργειες. Όλοι οι "κοπρίτες" νοιώσαμε καλά που βρεθήκαμε και νοιώσαμε ότι κι άλλοι άνθρωποι είναι στο ίδιο καζάνι με μας, καζάνι έτοιμο να εκραγεί.
Ακολούθησε πορεία ως τη Βουλή σε μια μεγάλη απόσταση στην οποία η πορεια δεν έχασε τη συνοχή της και οι απώλειες ήτανε ελάχιστες!
Να παραδειγματιστούν κι άλλοι σύλλογοι, όταν έφτασε το ΙΚΑ να μαζέψει 500 άτομα Σαββατιάτικα, που είναι παραδοσιακά αδρανές και καταλαβαίνετε ποια είναι η αγανάκτηση του κόσμου.
Ομοσπονδίες συντονιστείτε, αυτό φωνάζουν όλοι...είναι η τελευταία ευκαίρία!
Σχετικό υλικό και εδώ:
1)http://www.poseika.gr/images/stories/_20.09.2011-_novotel__24.09.2011.doc
2)http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=385987&cid=4
Μετά απο απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου υπαλλήλων του ΥΠΕΚΑ, που έγινε την περασμένη Δευτέρα με πολύ μεγάλη συμμετοχή (~250-300 άτομα), πραγματοποιήθηκε σήμερα 28/9 και δεύτερη κατάληψη του Υπουργείου στη Μεσογείων.
Όπως και στην πρώτη κατάληψη, την περασμένη Παρασκευή, η παρουσία των συναδέλφων ήταν καθολική και με έντονη διάθεση για συνέχιση του αγώνα. Το κτίριο αποκλείστηκε μέχρι το τέλος του ωραρίου και κάποιοι σύμβουλοι υπουργών
που "τρύπωσαν" στα γραφεία τους εκδιώχθηκαν. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το σωματείο υπαλλήλων του ΙΓΜΕ.
Σε συνέλευση που έγινε κατά τη διάρκεια της κατάληψης, μετά απο επικοινωνία και με αντίστοιχους συλλόγους άλλων Υπουργείων (Οικονομίας, Εμπορίου, Δικαιοσύνης), αποφασίστηκε κατάληψη και για αύριο και νέα γενική συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα, στην οποία θα προταθεί κατάληψη για την Τρίτη και συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.
Αντίστοιχο κλίμα όπως μας μεταφέρθηκε υπάρχει και σε πολλούς δήμους όπου καταλήφθηκαν τα κτίρια. Όπως αναφέραμε και με την Ανακοίνωση Ομοσπονδιών των υπό κατάργηση-συγχώνευση φορέων αύριο Πέμπτη 29/9 στις 18:00 υπάρχει πορεία στην οποία συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ και ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, του οποίου ακολουθεί η ανακοίνωση:
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ στις 6μμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη ΒΟΥΛΗ

Ανάγκη η υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα του δημόσιου τομέα

Αναδημοσιεύουμε από την Εποχή άρθρο του συναδέλφου Κ. Γιολδάση

Κυρίαρχη σημαία του μαύρου μπλοκ εξουσίας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Ε.Ε. και ΔΝΤ, αποτελεί το γεγονός ότι για όλα τα δεινά της χώρας φταίνε οι αυξημένες δαπάνες του δημόσιου τομέα και περισσότερο απ’ όλα οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν. Γίνεται, λοιπόν, μια συνειδητή επιλογή να απενοχοποιηθούν οι πολιτικές ηγεσίες, που μέσω της διαπλοκής και του πελατειακού κράτους, έχουν νομοθετήσει την ταλαιπωρία των εργαζόμενων πολιτών προκειμένου να θησαυρίζει μια χούφτα μεγάλων επιχειρηματιών από τη λειτουργία, τις προμήθειες, την κατασκευή των έργων κατά τρόπο νομότυπο. Ας μην ξεχνάμε τι έγινε με τη Siemens, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τα ομόλογα και πως κατάντησαν το συνεταιριστικό κίνημα παλιότερα.
Έτσι, προωθούν άμεσα σειρά νέων μέτρων με στόχο τις απολύσεις 200.000 υπαλλήλων, νέες μειώσεις των αποδοχών μέσω του ενιαίου μισθολογίου, την άρση της μονιμότητας, η οποία, εκτός των άλλων, έδινε το δικαίωμα στον εργαζόμενο να μην υποκύπτει σε κάθε απαίτηση της πολιτικής εξουσίας, ενώ επέτρεπε τη μη σύνδεση του ύψους του μισθού με την παραγωγικότητα, βάσει κριτηρίων που θα θέσπιζε ο εργοδότης και με αξιολόγηση από τους προϊσταμένους ή ακόμα και από ιδιωτικούς φορείς. Επίσης προωθείται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποιήσεις φορέων του δημοσίου και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος σε ιδιώτες και ΜΚΟ.

Ούτε ο υπάλληλος
του ιδιωτικού θα κερδίσει;


Καταρχάς η εφαρμογή μέτρων στο δημόσιο (περικοπές μισθών, κατάργηση δώρων) επεκτάθηκε στη συνέχεια σε όλον τον ιδιωτικό τομέα. Από τις έκτακτες εισφορές και το ειδικό τέλος για τα ακίνητα και τη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου δεν εξαιρέθηκαν τα χαμηλά εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα. Και η συνεχής υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, παιδείας και κοινωνικής ασφάλισης μεταφέρεται στις πλάτες των εργαζομένων, οι οποίοι σίγουρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος των υπηρεσιών αυτών. Τέλος, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η θεσμοθέτηση ειδικών ζωνών, με ειδικούς φορολογικούς συντελεστές και ειδικό εργασιακό καθεστώς, εξασφαλίζει απόλυτα την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, χτυπώντας αποκλειστικά τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι καμία κοινωνική ομάδα, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, δεν μπορεί να αναχαιτίσει την επίθεση αυτή από μόνη της. Είναι ιστορικής σημασίας να συνειδητοποιήσουν αυτή την πραγματικότητα, οι ηγεσίες των περισσότερων Ομοσπονδιών και της ΑΔΕΔΥ και να αναλάβουν το βάρος να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων. Διότι μέχρι σήμερα έχουν επιλέξει να παίξουν το ρόλο του επίσημου συνομιλητή με την κυβέρνηση, εμμένοντας σε συντεχνιακού τύπου διεκδικήσεις, βοηθώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να τσακίζει σταδιακά και συστηματικά τις κατακτήσεις δεκαετιών.

Απαραίτητο βήμα η συμμετοχή


Είναι επίσης απαραίτητο, εμείς οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει πλέον άλλος δρόμος από τη συμμετοχή σε συλλογικές διαδικασίες, είτε αυτές είναι τα πρωτοβάθμια σωματεία είτε τα κινήματα που, λόγω αδυναμίας πλέον, δεν μπορούν να πληρώσουν τα συνεχόμενα χαράτσια. Κανένας δεν υποστηρίζει το παρασιτικό κράτος που εξυπηρετεί στην ουσία τα ιδιωτικά συμφέροντα της τοπικής εξουσίας και των δανειστών αυτής της χώρας. Δεν πρέπει, όμως, να αφήσουμε με κανένα τρόπο αυτούς που έχουν κηρύξει τον πόλεμο στον κόσμο της μισθωτής εργασίας να ολοκληρώσουν το έργο τους. Μέσα από τη διαδικασία των γενικών συνελεύσεων στα σωματεία, να βάλουμε ως στόχο την κλιμάκωση του αγώνα με την οργάνωση πολιτικής απεργίας διαρκείας και κυρίαρχο σύνθημα την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.


Κώστας Γιολδάσης,
μέλος Γενικού Συμβουλίου
Ομοσπονδίας Συλλόγων
Υπαλλήλων Περιφερειών

Ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ


Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2011
Αριθμ. Πρωτ.: 951
Προς:
Συλλόγους-Μέλη
της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μετά το «τσουνάμι» των εξοντωτικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σε συμφωνία με την τρόικα και με το εκβιαστικό δίλημμα της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας στη συνεδρίασή της την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 αφού εκτίμησε την κατάσταση και τις διαθέσεις των εργαζομένων, αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την χρονική περίοδο από 26 Σεπτεμβρίου 2011 μέχρι 3 Οκτωβρίου 2011.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν οι πιο κάτω αγωνιστικές παρεμβάσεις:
  1. ΤΡΙΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011:
Πραγματοποίηση μηχανοκίνητης πορείας στο κέντρο της Αθήνας, όπου καλούνται να πάρουν μέρος εργαζόμενοι με δίκυκλα αλλά και απορριμματοφόρα και άλλα δημοτικά οχήματα.
Προσυγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24 – Πλατεία Καραϊσκάκη – Αθήνα).
Στην Θεσσαλονίκη και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των Νομών, καλούνται οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να προγραμματίσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις.
  1. ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011:
Κατάληψη ΟΛΩΝ των Δημαρχείων από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου. Οι Σύλλογοι καλούνται στη διάρκεια της κατάληψης με πρωτοβουλία τους να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό κεντρικών οδών από τις 12.00 μ.μ. μέχρι τις 12.30 μ.μ. προχωρώντας σε κάψιμο των ειδοποιητηρίων του Υπουργείου Οικονομικών για τον κεφαλικό φόρο.
  1. ΠΕΜΠΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011:
Συμμετοχή στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ των συνδικαλιστών στελεχών του Δημοσίου (Μέλη των Δ.Σ. των Σωματείων-Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.), αλλά και όσων εργαζομένων το επιθυμούν, που έχει προγραμματίσει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την ΠΕΜΠΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 στις 3.00 το μεσημέρι στο ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΦΕΑΣ (πρώην ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ – Πανεπιστημίου 38 – Αθήνα).

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται με μοναδικό στόχο τον συντονισμό της αγωνιστικής δράσης του συνόλου των Δημοσίων Υπαλλήλων για την αντιμετώπιση της νέας ΟΛΟΜΕΤΩΠΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ της κυβέρνησης.
Στο τέλος της συγκέντρωσης – στις 6.00 το απόγευμα – θα πραγματοποιηθεί στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και πορεία στη Βουλή.
  1. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011:
Την προκήρυξη 24ΩΡΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ για τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ».
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις 11.00 το πρωί στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ, που διεκδικούν μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους των Ο.Τ.Α. την συνέχιση των Κοινωνικών Δομών και τη διασφάλιση του εργασιακού μέλλοντος των εργαζομένων.

Φωτογραφίες από το Σύνταγμα 27 Σεπτέμβρη

Στις 7 περίπου υπήρχε διαμαρτυρία ένστολων με πανό στο ύψος της Β. Σοφίας που συνήθως είναι το τείχος και οι κλούβες. 50 μέτρα πιο πριν, μια σειρά ένστολων χωρίς εξοπλισμό ευγενικά ενημέρωνε πως δεν μπορούμε να περάσουμε (μη μπλέξουμε). Όταν τελείωσε η διαμαρτυρία, ματατζήδες κατέβηκαν προς τα κάτω και κατέλαβαν τις γνωστές τους θέσεις, χαλαρά όμως, φαίνεται και στις φωτό. Ο κόσμος γιουχάριζε. Ο κόσμος ήταν λίγος σχετικά, η κάτω πλατεία άδεια και κατά τις 8.30 ίσα που είχε γεμίσει η πάνω. Σκόρπιος κόσμος, 1-2 σωματεία (και το ΣΜΤ) το "δεν πληρώνω" oxidiodia.gr που ευτυχώς είχε και μια υποτυπωδη μικροφωνική. Περίπου στις 8.00 πέρασε μηχανοκίνητη πορεία που χειροκροτήθηκε, πάρκαρε μπροστά στον άγνωστο στρατιώτη, μετά έφυγε και ξαναήρθε αργότερα όταν είχαν φτάσει τα ΜΑΤ στις σκάλες, από κάτω από το Σύνταγμα.  Όταν κόσμος πλησίασε τους τσολιάδες του άγνωστου στρατιώτη, και φώναζε, δόθηκε σήμα και τα ΜΑΤ ξεκίνησαν τα γνωστά που είδαμε σε όλες τις πρόσφατες συγκεντρώσεις. Έσπρωξαν τον κόσμο στο δρόμο, έριξαν χημικά, τα συνηθισμένα. Μέσα οι γνωστοί 155 υπερψήφιζαν μια ακόμη κλοπή. Και η ζωή συνεχίζεται...

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Εκδήλωση στα Πατήσια για τη διάσωση του εργοστασίου της Columbia


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ COLUMBIA

ΤΡΙΤΗ 27/9/2011, ΩΡΑ 7.00 Μ.Μ.,
ΠΑΡΚΟ ΦΙΞ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

Σας καλούμε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την επαναφορά στη δημόσια συζήτηση του θέματος του εργοστασίου της Columbia, καθώς μάλιστα εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ στο οποίο έχει προσφύγει η Πρωτοβουλία.
  • Θα μιλήσουν με θέμα « Σχεδιαστικές Προτάσεις από την Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ για τον ιστορικό τόπο της Columbia και την ευρύτερη περιοχή » :
1. Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, δημοτική σύμβουλος Αθήνας με την Ανοιχτή Πόλη.

2. Δήμητρα Ζύγρα, αρχιτέκτων , μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΜΠ
  • Θα γίνουν προβολές των σχεδίων
  • Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με λαϊκά ρεμπέτικα από την ομάδα Σαρμάκο.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου Όλοι οι δρόμοι οδηγούν Σύνταγμα!

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ!
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν Σύνταγμα!
Να είστε όλοι εκεί!
Την Τρίτη ψηφίζεται άλλος ένας ''νόμος'' χαράτσι. Τι θα κάνουμε λοιπόν; Θα τους παρακολουθούμε απλά; Η θα βγούμε έξω να διαμαρτυρηθούμε να φωνάξουμε; Η απάντηση βρίσκεται μέσα σας! Εμείς σας περιμένουμε! Έχουμε ακόμα όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο! Σεβασθείτε επιτέλους τα όνειρα σας! Και αν όχι τα δικά σας τότε του διπλανού σας! 
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ
ΤΡΙΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 7μμ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
 ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, τράπεζες ΕΕ, ΔΝΤ
ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ παιδεία, υγεία, δημόσια περιουσία
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, την κρίση και το χρέος τους
ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ!
Καλούμε της Τρίτη 27 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα, μέρα που ψηφίζεται ο νόμος για το ειδικό τέλος ακινήτων,  στη συγκέντρωση στη πλατεία Συντάγματος

Ενημέρωση από τη Γενική Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Η προγραμματισμένη γενική συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στις 26/9 είχε την ατυχία να συμπέσει με ξαφνική απεργία στα ΜΜΜ η οποία έκανε την πρόσβαση στο χώρο του πρώην Υπουργείου Μεταφορών πολύ δύσκολη. Παρόλα αυτά πάνω από 450 συνάδελφοι κατάφεραν και ήρθαν στη συνέλευση, με τους μισούς από αυτούς να κάθονται μέχρι τέλους (σε αντίθεση με όλες τις τελευταίες συνελεύσεις όπου οι περισσότεροι υπέγραφαν, άκουγαν λιγάκι και έφευγαν). Είναι ένα πρώτο δείγμα ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει (επιτέλους). Η έκκληση μας να μιλήσει ένας εκπρόσωπος από κάθε παράταξη δεν εισακούστηκε, αλλά τέλος πάντων. Στη συνέλευση μοιράστηκε το κείμενο που έχουμε ήδη αναρτήσει το οποίο και περιείχε και την πρόταση μας, η οποία και μετά από συννενόηση με άλλες αριστερές παρατάξεις (ΔΕΜ & Αριστερή παρέμβαση, προτάθηκε και στην Αγωνιστική Συνεργασία αλλά δεν προσυπέγραψε) διαμορφώθηκε ως εξής:
  • Εφαρμόζοντας στην πράξη την αντίθεση των μηχανικών του Δημοσίου στις επιταγές της ΕΕ, της τρόϊκας, της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης, που ήδη τις εφαρμόζει, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ την αποχή των μηχανικών του Δημοσίου, μέχρις ότου αποσυρθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, από κάθε πράξη (εισή­γηση, απόφαση, κλπ) που προωθεί και υλοποιεί την καταστροφή της χώρας και του λαού και συγκεκρι­μένα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και γης, τις συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ, τις αντισυ­νταγματικές “τακτοποιήσεις” αυθαιρέτων κλπ.
  • Καλούμε τους συναδέλφους (και σε συντονισμό με όλα τα σωματεία) να μη δώσουν λίστες προτει­νόμενων προς εφεδρεία. Αν τολμήσουν και προχωρήσουν σε οποιαδήποτε απόλυση συναδέλφου ερ­γαζόμενου, προχωράμε άμεσα σε καταλήψεις χώρων εργασίας (υπουργείων-δήμων-οργανισμών) και αποχή από την εργασία.
  • Καλούμε σε ανυπακοή και συλλογική και οργανωμένη άρνηση πληρωμής όλων των χαρατσιών- έκτακτων εισφορών. Το ΔΣ να αναλάβει να συγκεντρώσει τα χαράτσια και να προχωρήσει σε κινήσεις αντίθεσης.
  • Οργανώνουμε πανελλαδική κινητοποίηση με 48ωρη απεργία και κάθοδο των πρωτοβαθμίων στην Αθήνα, στις 5 & 6 Οκτώβρη.
  • Διαρκής ουσιαστικός συντονισμός με Σωματεία και Ομοσπονδίες του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα, που κονούνται σε κατεύθυνση ριζικής αντίθεσης με την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, για ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που να συντείνουν στη διαμόρφωση κοινού απεργιακού μπλοκ (με χαρακτηριστικά διαρκείας). Καμία αυ­ταπάτη ότι ο κλάδος θα τη γλιτώσει μόνος του.
  • Στήριξη των σωματείων, των κινητοποιήσεων και των συναδέλφων σε ΑΕ του δημοσίου (ΟΣΚ, ΙΓΜΕ κ. ά.) που καταργού­νται-συγχωνεύονται. Κοινή αγωνιστική δράση ενάντια στις απολύσεις-εφεδρεία. Καμία απόλυση κα­νενός συναδέλφου.
  • Την υλοποίηση των αποφάσεων αναλαμβάνει ανοικτή επιτροπή αγώνα που συνεδριάζει κάθε βδο­μάδα. Επόμενη Γενική Συνέλευση στις 10 Οκτώβρη. Σε αυτήν να υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις από το ΔΣ και την επιτροπή αγώνα για λήψη αποφάσεων για συγκεκριμένες δράσεις.
  • Σήμερα 26/9 μετά τη λήξη της Γ.Σ., όλοι μαζί θα βαδίσουμε στο γραφείο του Υπουργού στο κτίριο του ΥΠΟΜΕΔΙ, και θα παραμείνουμε διαδηλώνοντας τα αιτήματα μας.
Οι δύο πρόεδροι (Αττικής και Ομοσπονδίας) εκφράζοντας και τις 3 παρατάξεις που συνδιοικούν (ΠΑΣΚ,ΔΚΜ, Αγων. Συνεργ.) πρότειναν ένα πλαίσιο κινητοποιήσεων (θα το αναρτήσουμε μόλις το έχουμε) από το οποίο απουσίαζαν η αποχή από τις πράξεις εφαρμογής του μνημονίου (και η πολιτική αξία που αυτή έχει), η κινητοποίηση στο γραφείο του Υπουργού (μόνο τα θεσμικά όργανα μπορούν, όχι ο κόσμος), η επιτροπή αγώνα και η επόμενη συνέλευση (ελπίζουμε να μην την καλέσουν μετά τη χρεωκοπία). Με αυτές τις διαφορές τα δύο πλαίσια τέθηκαν προς ψήφιση με αποτέλεσμα 97 των τριών μεγάλων παρατάξεων (που συγκεντρώνουν στις εκλογές το 75% των ψήφων) έναντι 92 αυτών που προτείναμε εμείς και 1 λευκής ψήφου (υπήρξαν και λίγοι συνάδελφοι που δεν ψήφισαν τίποτα). Δεν απογοητευόμαστε, ήταν μια πρώτη μάχη στο να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι αγωνιζόμενοι μηχανικοί όπως πριν πολλά χρόνια. Η ίδια η σκληρή πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και νέες συνειδήσεις και τότε ο καθένας θα πρέπει να διαλέξει με ποιον πάει και ποιον αφήνει.

Πόσο θα αυξηθούν οι εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ

Αντιγράφουμε από το http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=27606

Όπως έχουμε ήδη γράψει και σε παλαιότερη ανάρτηση, λόγω Μεσοπρόθεσμου έρχονται σύντομα νέες αυξήσεις στις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ. Αυτές όπως γράφει συνάδελφος στο εν λόγω φόρουμ θα είναι:

2%    X    693,35    =    13,87     κύρια ασφάλιση
2%    X    693,35    =    13,87     ειδική προσαύξηση
0.6%    X    693,35    =    4,16     επικουρικό
0,4%    X    693,35    =    2,77     κλάδος πρόνοιας
0,65    X    693,35    =    4,51     κλάδος ασθένειας

ΣΥΝΟΛΟ 39,18 € ανά μήνα, 235,08 € ανά εξάμηνο, 470,16 € ανά έτος.

Αν όμως έχoυμε καταλάβει σωστά αυτό ισχύει ΜΟΝΟ για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/1992.

Για τους ασφαλισμένους από 1/1/1993 ισχύει η αλλαγή της ασφαλιστικής κατηγορίας. Δηλαδή από 1/1/2012 οι μέχρι τώρα εισφορές δεν θα υπολογίζονται για όλους, στην 1η ασφαλιστική κατηγορία στα 693,35 Ε αλλά στα 852,63 Ε της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας (μετά τρία χρόνια από την υπαγωγή στην 1η) και μετά έξι χρόνια στην 3η ασφαλιστική κατηγορία 1010,86 Ε κ.ο.κ.
Για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993 η υπαγωγή στην 2η κλάση γίνεται την 1/1/2012 (εφόσον έχουν τότε διανύσει τρία χρόνια ασφάλισης στο ταμείο).

Η αύξηση από 1/1/2012 πρέπει να είναι για τους άνω πενταετίας και με ειδική προσαύξηση:

Σήμερα με ασφαλιστική κατηγορία 1η έχουμε 693,35Χ44,85%=310,97Χ12= 3731€ το έτος.
Από 1/1/2012 με την 2η ασφαλιστική κατηγορία θα έχουμε 852,63Χ44,85%=382,40Χ12= 4589 € το έτος. Αύξηση 22,98%.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακοίνωση Ομοσπονδιών των υπό κατάργηση-συγχώνευση φορέων

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ   ΠΟΣΠΕΡΤ–Ε.Ι.Ν.–Π.Ο.Θ.Α.–Π.Ο.Μ.Ε.Ε.Α.-Ο.Σ.Ε.Τ.Ε.Ε
και των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ   ΟΣΚ–ΙΓΜΕ–ΟΔΔΥ–ΕΟΜΜΕΧ–ΕΘΙΑΓΕ–ΟΠΕΓΕΠ -ΔΗΜΗΤΡΑ–ΕΛΟΓΑΚ–ΗΔΙΚΑ–ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ–ΘΕΜΙΣ-Ο.Κ.Α.Α.-ΕΛΟΤ- ΕΓΝΑΤΙΑ-ΜΟΔ-ΔΕΠΑΝΟΜ-ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ-ΑΠΕ ΜΠΕ
 
       Οι εργαζόμενοι Δημοσίων Οργανισμών και Φορέων που καταργούνται η συρρικνώνονται και οδηγείται το προσωπικό τους στην απόλυση άμεσα η έμμεσα (με την εργασιακή εφεδρεία και την «επαναξιολόγηση»), πραγματοποιήσαμε μία ακόμα κοινή σύσκεψη την 23η Σεπτεμβρίου στον ΟΣΚ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι δεκάδων Σωματείων Δημοσίων φορέων που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης για απολύσεις-«εργασιακή εφεδρεία». Εκτιμήσαμε ως σημαντικό βήμα του αγώνα μας την κινητοποίηση χιλιάδων συναδέλφων την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή και επικρίναμε για ακόμα μία φορά τη στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών που είναι επιεικώς αναντίστοιχη με την επίθεση που δεχόμαστε(η απεργία της 5ης Οκτωβρίου να γίνει Πανεργατική).  Τονίζουμε και πάλι ότι :
Τα πρωτοφανή αυτά μέτρα –που καθημερινά αυξάνονται, εξαπλώνονται και επιταχύνονται-  δεν έχουν σε καμία περίπτωση σαν σκοπό «την ορθολογική αναδιάρθρωση των Δημόσιων Οργανισμών και Φορέων», αλλά γίνονται με δύο στόχους :  1. την δραστική συρρίκνωση και διάλυσή τους, την παράδοση του αντικειμένου τους στα μεγάλα επιχειρηματικά κερδοσκοπικά συμφέροντα και τη μετακύλιση βασικών υποχρεώσεων του Κράτους και του αντίστοιχου κόστους στο λαό και πάλι. 2. Την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στον ευρύτερο αλλά και το στενό Δημόσιο τομέα, άμεσα και έμμεσα , μέσω του αντιδραστικού μέτρου της εργασιακής  εφεδρείας !!  Αυτούς τους στόχους εξυπηρετεί και η εκστρατεία κατασυκοφάντησης των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά και της τεχνητής αντιπαράθεσης με τους συναδέλφους μας στον ιδιωτικό τομέα. Στην πραγματικότητα όλοι βρισκόμαστε στο στόχαστρο των εφιαλτικών για εμάς σχεδιασμών κυβέρνησης-Τρόϊκας και επιχειρηματικών ομίλων, που θέλουν «να φορτώσουν την κρίση τους στις πλάτες μας».

ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
 
·         Καμία κατάργηση –συρρίκνωση Δημόσιου κοινωφελή Οργανισμού και Φορέα. Διασφάλιση και αναβάθμιση του Δημόσιου χαρακτήρα και του έργου τους.
·         Καμία άμεση η έμμεση απόλυση εργαζόμενου. ΟΧΙ στο αντιδραστικό μέτρο της εργασιακής εφεδρείας - απόλυσης. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
·         Κάτω τα χέρια από τους μισθούς, τις συντάξεις, τις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας,  τα δικαιώματά μας συνολικότερα.
·         Να σταματήσει πια η φορολογική «καταιγίδα» εις βάρος μας. Δεν πληρώνουμε τα νέα «χαράτσια», αλλά τους τα επιστρέφουμε μέσω των Σωματείων μας.
 
Την κρίση να πληρώσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι πολιτικοί τους υποστηρικτές που την προκάλεσαν.
 
Στα πλαίσια του συντονισμού της δράσης μας  ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ:
 
 
·         Την ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στις 9 πμ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ σε κάθε χώρο εργασίας και στις 11 πμ. ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ μέχρι τέλος ωραρίου.
·         ΟΛΗ την εβδομάδα πολύμορφες κινητοποιήσεις σε κάθε χώρο(απεργίες, καταλήψεις, στάσεις εργασίας). Δεν επιτρέπουμε στις Διοικήσεις να στείλουν λίστες εφεδρείας-απόλυσης ούτε με έναν συνάδελφο !
·         Την ΤΡΙΤΗ  27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 1 μμ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΣΚ(Φαβιέρου 30 κοντά στο Μετρό «Μεταξουργείο»).
·         Την ΠΕΜΠΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 6 μμ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην πλατεία ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ και πορεία στη ΒΟΥΛΗ. Θα ακολουθήσει ΣΥΝΑΥΛΙΑ τις 7.30 μμ. στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ(κάτω πλατεία) με τη φιλική συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών.
·         ΣΥΣΚΕΨΗ του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/9 στις 1μμ. στον ΟΣΚ.
 
 
 ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ-ΑΠΟΛΥΣΗ
 ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΝ - Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ

«Παύση πληρωμών: οι επόμενες ώρες»

Αναδημοσιεύουμε  ανακοίνωση - πρόσκληση από το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής οργανώνει ανοιχτή συζήτηση-σύσκεψη με θέμα:
 «Παύση πληρωμών:  οι επόμενες ώρες»
Συμμετέχουν οι πανεπιστημιακοί :
Κατρούγκαλος Γ. (συνταγματολόγος στο Δ.Π.Θ)
Λαπαβίτσας  Κ.  (οικονομολόγος στη σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών μελετών  στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου - SOAS)
Μαριόλης  Θ.  (οικονομολόγος στο Πάντειο πανεπιστήμιο)
Μαρκέτος  Σ.  (ιστορικός στο Α.Π.Θ)
Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη 2011 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος), στις 19.00
Η συζήτηση αυτή έχει σκοπό να διερευνήσει την επόμενη μέρα μιας παύσης πληρωμών, και την εναλλακτική πρόταση της αριστεράς, ώστε αυτή να εξελιχθεί σε αφετηρία, που θα αλλάξει τον συσχετισμό υπέρ της εργασίας και της  δημοκρατίας, και θα ανοίξει μια προοπτική με βάση τις ανάγκες του ελληνικού λαού και όχι των πιστωτών της χώρας.    
Πώς θα καλυφθεί το δημόσιο και το εξωτερικό έλλειμμα; Τι θα γίνει με τον εξωτερικό δανεισμό από την Τρόικα αν δεν στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο; Τι θα γίνει με τις λαϊκές καταθέσει σε ευρώ; Τι θα γίνει με τα στεγαστικά και άλλα δάνεια σε ευρώ; Πώς θα εξελιχθεί η κίνηση των κεφαλαίων και ο έλεγχος τους; Τι πρακτικά σημαίνει η εθνικοποίηση των τραπεζών; Τι θα γίνει με το ζήτημα της απασχόλησης  και της ανεργίας;
Αυτά και άλλα ερωτηματικά θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε και να απαντήσουμε σ’ αυτή την συζήτηση στην οποία σας καλούμε να πάρετε μέρος.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της συσπείρωσης στην ΕΜΔΥΔΑΣ

συσπειρωση αριστερων μηχανικων

ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε κοινό μέτωπο με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, προχωρούν ακάθεκτοι στην εφαρμογή των πιο αντιδραστικών αντεργατικών μέτρων, σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, μέσω των διαδοχικών μνημονίων και μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων. Ταυτόχρονα η κρίση επιδεινώνεται στην ευρωζώνη την ΕΕ και διεθνώς, με το χρέος «εκτός ελέγχου» όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία, την Ιταλία, ακόμα και στις ΗΠΑ!
Παρά την ανοιχτή ομολογία της χρεοκοπίας της πολιτικής τρόικας-κυβέρνησης–εργοδοτών, η κυβέρνηση εξήγγειλε την υλοποίηση ολόκληρου του κανιβαλικού Μεσοπρόθεσμου (καθώς και επιπλέον μέτρων) μέσα σε ένα μήνα! Όλα πλέον δείχνουν ότι μοναδικός στόχος των μέχρι τώρα μέτρων είναι η διάσωση του τραπεζικού συστήματος και του ευρώ, σε βάρος των εργαζομένων αλλά και του συνόλου του λαού μας, ο οποίος οδεύει ταχύτατα στην φτωχοποίηση-κινεζοποίηση, καθώς και το ξεπούλημα τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής περιουσίας. Η χώρα μας είναι το πειραματόζωο, προκειμένου να γί­νει στη συνέχεια μαζική εφαρμογή του δόγματος “σοκ και δέος” και στις άλλες χώρες της ΕΕ.
Η απάντηση στο νεοφιλελευθερισμό (που κυρίως ευθύνεται για την κρίση) με ακόμα περισσότερο νεοφι­λελευθερισμό, εκτός του ότι εξοντώνει την κοινωνία, οδηγεί σε βάθεμα της κρίσης μέσω του φαύλου κύ­κλου, μέτρα-μείωση εισοδήματος-ύφεση-μείωση εσόδων του κράτους-νέα μέτρα κοκ. Επί της ουσίας εί­μαστε ήδη σε χρεοκοπία, είτε στη «συντεταγμένη-επιλεκτική» είτε ακόμα και στην ανεξέλεγκτη μορφή της, που όσο πάει και πλησιάζει. Η κυβέρνηση, ενώ εξακολουθεί να πληρώνει τις δόσεις για την εξυπη­ρέτηση του χρέους, ταυτόχρονα απειλεί ότι θα προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών για μισθούς και συντάξεις.
Η πρόσφατη επίθεση Λοβέρδου καθόλου τυχαία δεν είναι. Το μίσος και η σπέκουλα σε δημοσίους υπαλλήλους, Σύνταγμα και αριστερά, δείχνει για το πού το πάνε. Ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα όλων των κρατικών λειτουρ­γιών, στοχοποίηση των ΔΥ και εξόντωσή τους, απολύσεις και εφεδρεία χιλιάδων ΔΥ, αναθεώρηση Συντάγματος με άρση μονιμότητας, μισθο­λογική ισοπέδωση σε πρωτόγνωρα επίπεδα, διαμόρφωση ενός προφίλ πειθήνιου, ευέλικτου και υπάκουου προς την πολιτική εξουσία ΔΥ μέσω της «αξιολόγησης» και του «κρατικού» υπαλλήλου. Ανοικτό ενδε­χόμενο ακόμα και για περαιτέρω συνταγματικές εκτροπές (ήδη έχουν κάνει αρκετές με την υπογραφή της Δανειακής Σύμβασης και τα συνεχή εισπρα­κτικά μέτρα) στο πεδίο των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Εκτός από το ξε­πούλημα του δημόσιου πλούτου το αποτέλεσμα θα είναι η πλήρης διάλυση- ιδιωτικοποίηση κρίσιμων για το κοινωνικό σύνολο υπηρεσιών, νοσοκομεία χωρίς γάζες και γιατρούς, σχολεία χωρίς βιβλία και δασκάλους. Μόνο ο στρατός και η αστυνομία πλέον κάνουν προσλήψεις, τυχαίο;
Και από κοντά το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων στα μονοπωλιακά συμ­φέροντα, που οδηγεί δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στη φτώχεια και την καταστροφή, η διάλυση και ισοπέδωση του δημόσιου πανεπιστημί­ου, το νέο φορολογικό σύστημα που θα φέρει νέα βάρη στους εργαζο­μένους, ενώ ήδη καλούνται να πληρώσουν την «έκτακτη εισφορά» μισθω­τοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και άνεργοι. Το είπε εξάλλου ο ΓΑΠ ο 3ος: Στόχος της κυβέρνησης, ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια...
Η ανάγκη κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ για συνεχές ξεζούμισμα του λαού μας δε θα σταματήσει από μόνη της, όπως δε θα «ορθοποδήσει» και η οικονομία. Το βαρέλι δεν έχει πάτο αν τους αφήσουμε. Η μόνη λύση είναι η ανατρο­πή κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και η ακύρωση όλων των μνημονίων-μεσο­πρόθεσμων-συμβάσεων-νόμων που έχουν νομοθετήσει την τελευ­ταία διετία.
Οι περικοπές στους ΔΥ μηχανικούς (οι οποίοι στην πλειοψηφία τους λαμβάνουν 2 επιδόματα, το 7 και κάποιο χωρικό) μέσω του «νέου», «ενιαίου» μισθολογίου, θα είναι τεράστιες και αβάστακτες. Ήδη μας έχουν περικόψει το 30% των ετήσιων αποδοχών, το τελευταίο τρίμηνο του 2011 αναδρομικά θα περικόψουν άλλα 1000 περίπου € λόγω μεσοπρόθεσμου («εισφορά για ανέργους», μείωση κινήτρου απόδοσης, αύξηση παρακράτησης φόρου, εισφορά υπέρ εφάπαξ), ενώ είναι σαφές ότι το 7 και τα χωρικά επιδόματα πάνε για οριστική κατάργηση. Επιπλέον όλη η πολιτική λογική της κυβέρνησης δείχνει ότι δε μας χρειάζονται πλέον. Κατάργηση Πολεοδομιών (με τη συναίνεση του ΤΕΕ), ιδιώτες ελεγκτές σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ, “fast track” επενδύσεις... Μας θέλουν μόνο για πρωτοκολλητές-διεκπεραιωτές του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα κατακλέβουν τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ λόγω κουρέματος ομολόγων (παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις). Το ΤΣΕΜΔΕ έτσι χάνει πάνω από 500 εκατ €, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών.
Η πρόταση μας προς την ΕΜΔΥΔΑΣ και τους συναδέλφους είναι: