Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

«Σαλπάροντας για την Γάζα»

Συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 27 Ιουνίου στις 12 μμ στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) εκπροσώπων του «Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ  Παραμένουμε Άνθρωποι»

Ο διεθνής «Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ Παραμένουμε  Άνθρωποι» είναι έτοιμος να αποπλεύσει τις επόμενες ημέρες προς την Γάζα. Η ελληνική πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», από τους διοργανωτές της περυσινής αποστολής, συμμετέχει και φέτος στη διεθνή αυτή αποστολή εκφράζοντας έτσι την έμπρακτη αλληλεγγύη της προς τον λαό της Παλαιστίνης.

Ο διεθνής «Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ  Παραμένουμε ’νθρωποι» θα αποτελείται από 10 πλοία, από τα οποία δύο είναι φορτηγά που θα μεταφέρουν φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ τα υπόλοιπα είναι επιβατηγά με εκατοντάδες επιβάτες, ανάμεσά τους, πολιτικοί, ευρωβουλευτές, συγγραφείς, εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού και ακτιβιστές. Θα επιβαίνουν επίσης αρκετά συνεργεία διεθνών τηλεοπτικών σταθμών (CNN, NBC Al Jazeera κλπ) όπως και δημοσιογράφοι σε αποστολή από πολλά διεθνή μέσα και εφημερίδες.

Ο ειρηνικός στολίσκος μας θα πλεύσει σε πείσμα των απειλών της κυβέρνησης του Ισραήλ, το οποίο ξεδιάντροπα διατυμπανίζει ότι θα τον σταματήσει με κάθε τρόπο, ακόμα και βίαια προσπαθώντας να υπενθυμίσει τα περσινά φριχτά γεγονότα.

Ο ειρηνικός στολίσκος μας θα πλεύσει παρά τα ψεύδη, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης του Ισραήλ προς την διεθνή κοινότητα και τις άλλες κυβερνήσεις για να εμποδίσουν με κάθε μέσο, διοικητικό ή και κατασταλτικό, τον απόπλου των πλοίων. Η κυβέρνηση του Ισραήλ έτσι, προσπαθεί να μεταθέσει την πολιτική ευθύνη και το πολιτικό κόστος της ιδικής του κατοχικής και απάνθρωπης πολιτικής στην Παλαιστίνη, στις κυβερνήσεις των άλλων χωρών.

Οι κυβερνήσεις μας φέρουν μεγάλη ευθύνη για την ολιγωρία τους να αντιτάξουν στο Ισραήλ την υποχρέωσή του για τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δίκαιου, όπως και το να πάρουν μέτρα υπεράσπισης των άοπλων πολιτών τους που μετέχουν σε αυτή την ειρηνική ανθρωπιστική δράση.

Στην συνέντευξη τύπου, η οποία είναι η τελευταία πριν τον απόπλου, θα συμμετέχουν και  διεθνείς προσωπικότητες που θα επιβαίνουν στα πλοία.

Ιδιωτικοποιείται και ο έλεγχος της οικοδομής...

Αναδημοσιεύουμε από το http://tasosnastos.blogspot.com/2011/06/blog-post_2205.html

Καταργούνται οι πολεοδομίες και άλλοι δημόσιοι φορείς άσκησης πολεοδομικής πολιτικής, όπως οι Επιτροπές Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και τα Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ), ενώ τον έλεγχο για την εφαρμογή της οικοδομικής άδειας κατά τα στάδια ανέγερσης μιας οικοδομής, αναλαμβάνει ένα Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, που θα αποτελείται από ιδιώτες μηχανικούς. Δηλαδή, τους ιδιώτες μηχανικούς θα ελέγχουν ιδιώτες μηχανικοί.

Ολες αυτές οι ρυθμίσεις που κατατίθενται με πρόσχημα δήθεν την καταπολέμηση της διαφθοράς, προβλέπονται σε σχέδιο νόμου, που συζητήθηκε προχτές στο Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσίασαν χτες στους δημοσιογράφους ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης, ενώ προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, καταργούνται τα πολεοδομικά γραφεία με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που σήμερα γνωρίζουμε και δημιουργείται σε κάθε καλλικρατικό δήμο Υπηρεσία Δόμησης. Η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας διαχωρίζεται σε δύο στάδια: την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης, που θα χορηγούνται από τις υπηρεσίες δόμησης των Δήμων. Για την έγκριση δόμησης θα απαιτούνται τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης (με τομές, συντελεστή δόμησης, ποσοστό κάλυψης) και αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων. Η έγκριση θα χορηγείται σε διάστημα πέντε ημερών. Η άδεια δόμησης θα εκδίδεται σε δύο ημέρες, με ευθύνη των μηχανικών που έχουν συντάξει τις μελέτες και μετά από έλεγχο πληρότητας του φακέλου από τις υπηρεσίες Δόμησης του Δήμου.
Ο έλεγχος των οικοδομών θα γίνεται με αυτοψία σε τουλάχιστον ένα από τα τρία στάδια κατασκευής (θεμελίωση, ολοκλήρωση φέροντα οργανισμού και ολοκλήρωση οικοδομής). Κάθε στάδιο θα ελέγχεται από διαφορετικό ιδιώτη ελεγκτή, που θα επιλέγεται με κλήρωση από την Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, που θα συσταθεί. Ερωτηματικό παραμένει αν το κόστος του ελέγχου που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης της οικοδομής θα συμπεριλαμβάνεται στο κόστος της οικοδομικής άδειας ή θα αποτελεί ένα ξεχωριστό χαράτσι.
Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής που θα είναι απαραίτητο για τη σύνδεση της κατασκευής με τα δίκτυα κοινωνικής ωφέλειας (ρεύμα, νερό κ.λπ.)
Παράταση για τους ημιυπαίθριους
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε επίσης την παράταση, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για ημιυπαίθριους και λοιπές αλλαγές χρήσης χώρων. Οπως ανέφεραν, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 618.334 αιτήσεις και οι εισπράξεις από τα παράβολα και τις πρώτες δόσεις πληρωμής των χαρατσιών ξεπερνούν ήδη τα 600 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες αιτήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στα πολεοδομικά γραφεία Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Κυκλάδων και Χαλκιδικής. Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι σε 2 - 3 βδομάδες θα ανακοινώσει ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με αντίστοιχα χαράτσια για τους ιδιοκτήτες τους, αφού συνεννοηθεί με το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε η ρύθμιση να είναι συνταγματική. Από τη ρύθμιση, όπως πρόσθεσε, θα εξαιρεθούν όσοι έχτισαν αυθαίρετα τα τελευταία 2 - 3 χρόνια.

Ο Εφαρμοστικός Νόμος του Μεσοπρόθεσμου της Λεηλασίας

Αναρτούμε τον εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Λεηλασίας. 
Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το βρείτε και εδώ : 
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B2iPq8AkxUHGNzAyNTJmMmQtYTUyMS00OTNlLWJlOTYtNmUzYzhhMTc4YjQy&hl=en_US
Εφαρμοστικός Νόμος
Όσον αφορά στους φόρους μονάχα περιλαμβάνει :

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ενημέρωση από το 14ο Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Αναρτούμε τρία ψηφίσματα που κατέθεσε η συσπείρωση αριστερών μηχανικών, μαζί με άλλες αριστερές παρατάξεις, στο 14ο Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, το οποίο έγινε στην Αθήνα στις 22-23-24/6/2011. Τα δύο πρώτα απορρίφθηκαν από τους συνέδρους της πλειοψηφίας η οποία στηρίζεται από ΠΑΣΚ-ΔΚΜ-Αγωνιστική Συνεργασία, ενώ το τρίτο υπερψηφίστηκε. Το πρώτο σε συνεργασία με συναδέλφους από τις Κυκλάδες έφερε στο συνέδριο την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του τοπικού Τμήματος για 48ωρες επαναλαμβανόμενες , το δεύτερο καλούσε σε αποχή από πράξεις εφαρμογής του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, ενώ το τρίτο από αυτά συνέδεσε έμπρακτα το Συνέδριο με τον αγωνιζόμενο λαό του Συντάγματος και διαβάστηκε ως ανακοίνωση από τη Λαϊκή Συνέλευση της πλατείας χτες το βράδυ.

1. Το 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ πιστεύει ότι η υπάρχουσα πολιτική συγκυρία δεν αφήνει κανένα περιθώριο διεκδίκησης μόνο στενών κλαδικών ζητημάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία θα έρθει σε επαφή με άλλες Ομοσπονδίες, για την οργάνωση κινητοποιήσεων και δράσεων ενιαίου χαρακτήρα αλλά κυρίως για την κήρυξη και οργάνωση ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ 48ΩΡΩΝ μέχρι την ανατροπή των μνημονίων και της κυβερνητικής πολιτικής.
Το 14ο Τακτικό Συνέδριο αποφασίζει ότι η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ξεκινά, ΜΕ 48ΩΡΕΣ επαναλαμβανόμενες, ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ.

2.  Το 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, εφαρμόζοντας στην πράξη την αντίθεση των μηχανικών του Δημοσίου στις επιταγές της ΕΕ, της τρόϊκας, της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης που ήδη τις εφαρμόζει, καθώς και σε αυτές που επιδιώκουν να νομοθετήσουν με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ την Αποχή των μηχανικών του Δημοσίου, μέχρις ότου αποσυρθούν τα αντιλαϊκά μέτρα από κάθε πράξη (εισήγηση, απόφαση κλπ) που προωθεί και υλοποιεί την καταστροφή της χώρας και του λαού και συγκεκριμένα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και γης, τις συμβάσεις παραχώρησεςι & ΣΔΙΤ, τις αντισυνταγματικές "τακτοποιήσεις" αυθαιρέτων.

3. Το 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποφάσιε σήμερα 23/6/2011 να διακόψει τις εργασίες του στις 9 μμ και κάλεσε όλους τους συνέδρους να βαδίσουν στην πλατεία Συντάγματος για να ανωθούν με τον αγωνιζόμενο λαό για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων, με συνθήματα :
  • Αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας
  • Αρνούμαστε να πληρώσουμε ένα χρέος που δε μας ανήκει
Φυσικά πολύ λίγοι από τους συνέδρους ακολούθησαν  (η πλειοψηφία φυσικά προτίμησε το γεύμα στο roof garden του ξενοδοχείου). Αργότερα θα αναρτήσουμε και φωτογραφίες από την παρέμβαση. Κατά τα λοιπά υπερψηφίστηκε ο απολογισμός της πλειοψηφίας, η συσπείρωση κατέθεσε το κείμενο της για πολιτική απόφαση αλλά πλειοψήφισε αυτό του 3παραταξιακού προεδρείου.
Όσον αφορά τις καταστατικές αλλαγές δεν καταφέραμε να εμποδίσουμε την παράταση της θητείας του ΔΣ της Ομοσπονδίας από διετή σε τριετή (για δύο μόνο ψήφους), απορρίφθηκαν οι προτάσεις μας για Απεργιακό Ταμείο και κάλυψη όλων των Συμβασιούχων, έγινε δεκτή μόνο η τροποποίηση μας για ασυμβίβαστο κατάληψης θέσης στα όργανα της Ομοσπονδίας και πολιτικής κρατικής θέσης (ΓΓ Υπουργείου, Διευθυντές Οργανισμών κλπ).
Όπως ακριβώς και πέρισυ (βλέπε σχετική μας πρόταση) το Σωματείο και το τριπαραταξιακό του Προεδρείο αποδείχθηκαν πολύ λίγοι για τις περιστάσεις και τις ανάγκες της εποχής.

Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Συντάγματος, 23 Ιούνη

Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης 23 Ιουνίου
ΣΤΙΓΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Καλούμε τους αξιωματικούς και κυρίως όλο το απλό προσωπικό της αστυνομίας να σεβαστεί αυτή τη φορά τη θέληση του λαού και την συνταγματικά κατοχυρωμένη λαϊκή κυριαρχία.
Τους προειδοποιούμε να μην διανοηθούν καν να εφαρμόσουν παράνομες διαταγές από μια έκπτωτη κυβέρνηση, που έχει κουρελιάσει το σύνταγμα της Ελλάδας και έχει παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στη Τρόικα, στο ΔΝΤ και στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό-τραπεζικό σύστημα.
Να μην τολμήσουν σε καμμία περίπτωση να εμποδίσουν τον λαό από το να προστατεύσει το σύνταγμα του, όπως αυτό ορίζει με βάση το ακροτελεύτιο άρθρο του, ώστε να αποτρέψει το ξεπούλημα της χώρας.
Διαφορετικά ο κάθε αστυνομικός προσωπικά θα φέρει ακέραια την ευθύνη της στάσης του και θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του, όπως ακριβώς και οι πολιτικοί εντολείς του, που έχουν παραδώσει τη χώρα σε ξένα κέντρα εξουσίας με δανειακές συμβάσεις, μνημόνια και μεσοπρόθεσμα. Είναι μια τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την αστυνομία και τους αστυνομικούς και ελπίζουμε πολλοί από αυτούς να πράξουν κατά συνείδηση και να περάσουν με την πλευρά του λαού.
Η λαϊκή συνέλευση της πλατείας Συντάγματος-23 Ιουνίου 2011

Σύνδεσμος Ειλικρινών Βιομηχάνων



Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Σκληρά μέτρα μέχρι τελικής πτώσης

Αντιγράφουμε από την Ελευθεροτυπία.
Μείωση του αφορολόγητου ορίου, επιβολή ειδικού τέλους στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπει η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2012-2015 και την κάλυψη της «τρύπας», ύψους τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ, που άνοιξαν οι αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών ήταν εξαιρετικά φειδωλές, όσον αφορά στο σκέλος της περικοπής δαπανών.
Το αφορολόγητο μειώνεται από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους, πλην των νέων έως 30 ετών, των συνταξιούχων άνω των 65 ετών που έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ και των ατόμων με αναπηρία. Τα εισοδήματα από 8.000 έως 12.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καλούνται μετά το πέμπτο έτος άσκησης επαγγέλματος να πληρώνουν ετήσιο τέλος επιτηδευματία, το οποίο θα ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 300 ευρώ.
Το ύψος της εισφοράς "αλληλεγγύης" θα ανέρχεται σε 1% του εισοδήματος για όσους κερδίζουν από 12.000-20.000 ευρώ, 2% για τα εισοδήματα από 20.000-50.000 ευρώ, 3% για τα εισοδήματα από 50.000-100.000 ευρώ και 4% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς των υπουργείων και οι διοικητές οργανισμών θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά ίση με το 5% του εισοδήματός τους. Όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Ευαγ. Βενιζέλος πρόκειται για μία κίνηση που δεν θα έχει σοβαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά αποτελεί ηθηκή υποχρέωση της πολιτείας.
Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις και την αύξηση του φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά. Θα ανέρχεται πλέον σε 60 ευρώ για κάθε χιλιόλιτρο.
Ο Ευαγ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι η πολιτεία εξακολουθεί να μη διαθέτει μηχανισμό για την επιστροφή της διαφοράς στους οικονομικά ασθενέστερους και στις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση και εκτίμησε ότι θα είναι έτοιμος έως το τέλος της τετραετίας.
Όσον αφορά στη φορολογία των ακινήτων, το ατομικό αφορολόγητο όριο μειώνεται από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ. Δεν θα επιβληθεί νέο τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έγινε προσπάθεια για ορθολογικές, δίκαιες και αποδεκτές από τους πιστωτές επιλογές. Πρόσθεσε, ομως, ότι δεν πρέπει να αγνοείται ο συσχετισμός δυνάμεων, αλλά και η συγκυρία, δεδομένου ότι επείγει η έγκριση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Προανήγγειλε την άμεση έναρξη, "ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα" του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με τη συμμετοχή των κομμάτων, των κοινωνικών φορέων, αλλά και ξένων εμπειρογνωμώνων.
Αποκρατικοποιήσεις
Ο εφαρμοστικός νόμος περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για τη σύσταση ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Θα πρόκείται για ανώνυνυμη εταιρεία υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με πενταμέλες διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνεται από τη Βουλή. Θα τίθεται υπό τον έλεγχο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και του ελεγκτικού συνεδρίου. Προβλέπονται δύο θέσεις παρατηρητών, από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και την Κομισιόν.
Περισσότερα σε λίγο...

48 ώρες στο δρόμο! Όλη η Ελλάδα στο Σύνταγμα για να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο

48 ώρες στο δρόμο
Όλη η Ελλάδα στο Σύνταγμα για να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο
Εδώ κι ένα μήνα, έχουμε κατακλύσει τις πλατείες όλης της χώρας διεκδικώντας να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Στο τέλος Ιουνίου, ο αγώνας μας φτάνει σε σημείο καμπής. Η κυβέρνηση της μηδενικής κοινωνικής νομιμοποίησης επιχειρεί την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Αυτό το σχέδιο δεν πρέπει να περάσει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη λεηλασία του κοινωνικού πλούτου, δεν πρόκειται να ανεχτούμε την εξαθλίωση των πολλών για να την εξασφάλιση των κερδών των λίγων. Οι επικοινωνιακοί ελιγμοί, οι κάλπικοι ανασχηματισμοί και οι εκβιασμοί κυβέρνησης, ΔΝΤ, ΕΕ,  δεν μάς ξεγελάνε. Τώρα πια ξέρουμε ότι το δίλημμα δεν είναι Μνημόνια ή χρεοκοπία γιατί τα Μνημόνια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία της κοινωνίας.    
Το διήμερο τη συζήτησης και ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή τα συνδικάτα έχουν καλέσει 48ωρη  Γενική Απεργία. Αυτό το διήμερο δεν πρέπει κανείς να δουλέψει, να καταναλώσει, να στηρίξει το παραμικρό σπάσιμο της απεργίας. Από το πρωί της πρώτης μέρας της απεργίας μαζευόμαστε στο Σύνταγμα μαζί με τις λαϊκές συνελεύσεις απ' όλη τη χώρα και όλες τις γειτονιές της Αθήνας.
Την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου  περικυκλώνουμε τη Βουλή-στέλνουμε το μήνυμα ότι ο λαός το απορρίπτει!
Εδώ κι ένα μήνα αποδεικνύουμε  ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι έχουμε τη δύναμη να χαράξουμε νέα πορεία για την κοινωνία. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα. Τώρα είναι η δικιά μας ώρα, τώρα μιλάμε εμείς!
Ή εμείς ή αυτοί - Άμεση δημοκρατία τώρα!

Η λαϊκή συνέλευση της πλατείας Συντάγματος-22 Ιουνίου 2011

Συνεχίζουμε στις πλατείες και στις απεργίες

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ  ΤΟΜΕΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ  ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ  ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ
 ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
Η συγκλονιστική καθημερινή σχεδόν κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων, νέων, συνταξιούχων στο Σύνταγμα και σε δεκάδες κεντρικές πλατείες πόλεων σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί μια ξεκάθαρη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, του Μνημονίου και του σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Το πάνδημο πλέον αίτημα «Να φύγουν!» δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και όλος ο λαός θα κλιμακώσουν τον αγώνα διαρκείας, με απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, για να μην περάσει το Μνημόνιο 2 (Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) και το Σύμφωνο για το Ευρώ, για να ανατραπεί η άθλια κυβέρνηση Παπανδρέου και όλο το σάπιο πολιτικό σκηνικό, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο.

Η απαίτηση ήταν και παραμένει σαφής: Να πέσει η κυβέρνηση της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου, να πάρουν πίσω το Μνημόνιο, να μην περάσει το «Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», να μπει φραγμός στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας των μισθών και των συντάξεων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γαντζωμένη στην εξουσία, αντιμέτωπη με την οργή των εργαζομένων, επιμένει στην άθλια, επικίνδυνη αντικοινωνική της πολιτική.

Αλλά ούτε η ανοιχτή προβοκάτσια που έστησε, ούτε η αστυνομική βία και τα χημικά, ούτε  το  θέατρο του εκβιασμού και της παραπλάνησης με τον ανασχηματισμό και την ψήφο εμπιστοσύνης θα αποθαρρύνουν τους χιλιάδες διαδηλωτές από των αγώνα τους μέχρι να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές. Η κυβέρνηση, τρομοκρατημένη από την τεράστια και ανυποχώρητη συμμετοχή και συνέχιση των διαδηλώσεων, επιδιώκει να σπάσει και να εκκενώσει την πλατεία Συντάγματος, να στείλει το μήνυμα του τρόμου σε όλη την κοινωνία, να παγώσει τις αντιδράσεις για να φτάσει στις ημέρες ψήφισης του μεσοπρόθεσμου στη βουλή χωρίς τον κόσμο στο δρόμο, χωρίς κατειλημμένες τις πλατείες, χωρίς διαδηλώσεις και απεργίες ικανές να ανατρέψουν τη βάρβαρη επιδρομή και την κοινωνική λεηλασία.

Τα σχέδια τους θα ανατραπούν από  την λαϊκή οργή που θα συνεχίσει να πλημμυρίζει τις πλατείες Συνεχίζουμε τον αγώνα μας  ειρηνικά, μαζικά, ενωτικά,  κάθε ημέρα στο Σύνταγμα και σε όλες τις πλατείες, για να διώξουμε την άθλια κυβέρνηση του κεφαλαίου της ΕΕ και του ΔΝΤ.

ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ  ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

  

ü  ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.
ü  ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ.
ü  ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ.-ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΕΥΡΩΣΥΜΦΩΝΟ.
ü  ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
ü  ΝΑ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ  ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ü  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ü  ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ü  Η ΒΙΑ, Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
ü  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ, ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ, ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

Στέκι επιτροπής Όθωνος και Αμαλίας (επί της Αμαλίας)

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Τελικά αποτελέσματα εκλογών ΣΜΤ

Τελικά αποτελέσματα και έδρες των εκλογών του ΣΜΤ για ΔΣ και ΕΚΑ
ΑΘΗΝΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΠΑΤΡΑ ΛΑΡΙΣΑ ΧΑΝΙΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΔΡΕΣ
αριστερη πρωτοβουλία 534 .- 37 5 16 592 51,03% 4
εσακ 319 .- 9 31 14 373 32,16% 2
τρένα 64 .- 14 4 3 85 7,33% 1
αυτόνομη παρέμβαση 76 .- 4 1 1 82 7,07%
αγωνιστική συνεργασία 14 .- 0 0 0 14 1,21%
λευκά 3 .- 1 0 0 4
άκυρα 8 2 10
σύνολο 1010 0 65 41 34 1160












για ΕΚΑ

ΕΔΡΕΣ
αριστερη πρωτοβουλία 486 7
εσακ 306 4
τρένα 64 1
αυτόνομη παρέμβαση 74 1
αγωνιστική συνεργασία 16
λευκά 7
άκυρα 9
σύνολο 962

Η συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιούνη, 19:30, Ε.Κ.Θ και όχι την Δευτέρα 20 Ιούνη που εκ παραδρομής είχε αναφερθεί σε προηγούμενη ενημέρωση.

Σας καλούμε στη συνέλευση του σωματείου να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε:

* Για την πάλη ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την προσπάθεια μείωσης των μισθών, την απαίτηση από την εργοδοσία για υπογραφή ατομικών συμβάσεων.
* Την πάλη ενάντια στις απολύσεις, για την προστασία των ανέργων
* Για την απεργία που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου συμφώνου σταθερότητας.

Απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα και τη συνενοχή του ανύπαρκτου επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος, να απαντήσουμε με δυναμισμό, αγώνα διάρκειας και ταξική αλληλεγγύη. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Είναι αγώνας επιβίωσης και αξιοπρέπειας για τον κόσμο της δουλειάς.

Τετάρτη 22 Ιούνη, 19:30, Ε.Κ.Θ.
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Φωτογραφίες από το Σύνταγμα 21 Ιούνη

Όπως πληροφορηθήκαμε αργά το βράδυ (από τις 1:30 και μετά) έγινε ξανά συντονισμένη προσπάθεια των ΜΑΤ να ανακαταλάβουν την πλ. Συντάγματος, η οποία έπεσε για άλλη μια φορά στο κενό.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Διαβάστε το «μεσοπρόθεσμο»!

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Ν. Μπογιόπουλου από το Ριζοσπάστη.

Το επονομαζόμενο ως «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» αποτελεί την εγγύηση για την επερχόμενη - με μαθηματική ακρίβεια - καταστροφή του ελληνικού λαού.
*
Κι όταν λέμε με «μαθηματική ακρίβεια» το εννοούμε με την κυριολεκτική σημασία του όρου. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι τα όσα ομολογούν οι ίδιοι οι συντάκτες του «μεσοπρόθεσμου».
*
Ομολογίες που ταυτόχρονα επιχειρείται, φυσικά, να αποσιωπηθούν. Να συσκοτιστούν πίσω από εκβιασμούς, από γελοία πολιτικά τερτίπια και από «σωτηριολογικές» δημαγωγίες.
*
Υπάρχει, όμως, μια αλάνθαστη και απλή μέθοδος για να διαπιστώσει και ο τελευταίος εργαζόμενος τι του ετοιμάζουν: Είναι η ανάγνωση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος»!
Αν μη τι άλλο αυτό το έκτρωμα αξίζει να διαβαστεί.
Και όχι μόνο να διαβαστεί, αλλά και να διαθοδεί. Πλατιά! Να μη μείνει Ελληνας της δουλειάς και του μόχθου που να μη γνωρίζει σε τι καρμανιόλα τον σέρνουν. Αξίζει να μάθουν οι πάντες τι είδους «σωτήρες» είναι αυτοί που ενώ τον πεθαίνουν, ενώ τον εξοντώνουν (και είναι τα ίδια τους τα κιτάπια που επιβεβαιώνουν την εξόντωση), συνεχίζουν παράλληλα να το παίζουν «σωτήρες»!
*
Ας διαβαστεί, λοιπόν, το «μεσοπρόθεσμό τους». Και ας ακολουθηθεί η συμβουλή του Μαρξ: «Να κάνουμε το έγκλημα πιο ατιμωτικό δημοσιοποιώντας το»!
***
Πάμε, συνεπώς, να δούμε ορισμένα μεγέθη του «μεσοπρόθεσμου», που πιστοποιούν με αδιάψευστο τρόπο τι κρύβεται πίσω από τις μεγαλοστομίες.
*
α) Σύμφωνα με τη σελίδα 10 του «μεσοπρόθεσμου», οι έμμεσοι φόροι από 30,7 δισ. ευρώ το 2011, στο τέλος του προγράμματος, το 2015, θα έχουν εκτιναχτεί στα 35,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η «σωτηρία» του λαού προβλέπει την εξόντωσή του διά μέσου της πιο άδικης, της πιο ταξικής, της πιο αδυσώπητης φοροληστείας.
Με άλλα λόγια: Οπως μας εγγυώνται οι «σωτήρες», η έμμεση φορολογία, αυτή που σήμερα έχει γονατίσει το λαό, στο τέλος του «μεσοπρόθεσμου» θα τον έχει ισοπεδώσει ολοκληρωτικά, αφού - όπως ομολογούν - θα έχει αυξηθεί κατά ακόμα 5 δισεκατομμύρια!
*
β) Σύμφωνα με τη σελίδα 11 του «μεσοπρόθεσμου», σήμερα, εν έτει 2011, οι τόκοι που πληρώνει ο ελληνικός λαός σε κερδοσκόπους και τοκογλύφους ανέρχονται στο 6,9% του ΑΕΠ. Εφόσον, όμως, ο λαός πιει το «φάρμακο» που πάνε να του επιβάλουν, τότε οι τόκοι που θα πληρώνει το 2015 - όπως οι ίδιοι ομολογούν - όχι μόνο δε θα έχουν μειωθεί, αλλά θα έχουν εκτιναχτεί στο 9,8% του ΑΕΠ! Τι κάνουν, επομένως; Μας λένε ότι θέλουν να «σώσουν» την Ελλάδα, αυξάνοντας τους τόκους (!), αυξάνοντας το κομμάτι εκείνο του πλούτου που παράγει ο εργαζόμενος άνθρωπος, αλλά τον νέμονται οι ντόπιες και ξένες ακρίδες!
*
γ) Σύμφωνα με τη σελίδα 12 του «μεσοπρόθεσμου», ανάμεσα στα άλλα, υπάρχουν και δυο στοιχεία που συμπυκνώνουν ολόκληρο το πνεύμα από το οποίο διαπνέονται οι «σωτήρες». Είναι τα στοιχεία που αφορούν στην Υγεία και την Παιδεία. Τι λένε: Οτι το 2015 με την πολιτική του «μεσοπρόθεσμου» οι σημερινές κατακρεουργημένες δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία του λαού, θα έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά 14% και 12%, αντίστοιχα!
Δηλαδή - όπως οι ίδιοι ομολογούν - η «σωτηρία» του λαού περνάει μέσα από τα «λουκέτα» στα νοσοκομεία και στα σχολειά της χώρας!
*
δ) Και πάμε στο «καλύτερο»: Το δημόσιο χρέος της χώρας, σύμφωνα και πάλι με τη σελίδα 11 του «μεσοπρόθεσμου», υπολογίζεται ότι εντός του 2011 θα κινηθεί περίπου στα 350 δισ. ευρώ. Τι, όμως, μας «υπόσχονται»;
Πρώτον, ότι - βάσει του «κακού» τους σεναρίου, αν δηλαδή στο μεταξύ δεν έχουν ξεπουλήσει την Ελλάδα μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, τότε το 2015 το χρέος θα είναι 401,3 δισ. ευρώ! Μεγαλύτερο δηλαδή απ' ό,τι είναι σήμερα!
Δεύτερον, ότι - βάσει του «καλού» τους σεναρίου - και εφόσον θα έχουν ξεπουλήσει τα πάντα μέσω των αποκρατικοποιήσεων, τότε το δημόσιο χρέος το 2015 θα είναι 351,4 δισ. ευρώ! Οσο, δηλαδή, είναι και σήμερα!
***
Με άλλα λόγια:
Μετά την εφαρμογή του «μεσοπρόθεσμου», και αφού θα έχουν πετάξει το λαό στην εξαθλίωση, στην ανεργία, στη φτώχεια και στα εργασιακά κάτεργα, αφού θα έχουν εκποιήσει τα πάντα, τότε - σύμφωνα με την... «καλή εκδοχή» τους - το χρέος (για τη μείωση του οποίου υποτίθεται ότι γίνονται όλα αυτά τα «σωτήρια») θα παραμένει στα ίδια, στα σημερινά επίπεδα!
*
Οσο για την «κακή εκδοχή» τους, προβλέπει ότι μετά το λαϊκό αφανισμό - ο οποίος προωθείται στο όνομα της μείωσης του χρέους - το χρέος θα έχει αυξηθεί κι άλλο!
*
Μας «υπόσχονται» δηλαδή και θέλουν να επιβάλουν μια πολιτική, που, είτε με την «καλή» είτε με την «κακή» εκδοχή της, θα έρθουν ξανά το 2015 να πουν στο λαό ότι το χρέος είναι ξανά υψηλό και ότι πρέπει να κόψει ξανά τους μισθούς του! Αλλά, επειδή ο λαός δεν θα έχει τίποτα πια να κόψει από μισθούς και συντάξεις, τότε θα του πουν ότι ήρθε η ώρα να του κόψουν το λαιμό!
*
Αυτά περιγράφονται - από τους ίδιους - στο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Το «φάρμακό τους» δεν είναι τίποτα λιγότερο από «κώνειο». `Η ο ελληνικός λαός θα το πιει και θα εξανδραποδιστεί, ή θα ξεσηκωθεί στους τόπους δουλειάς, θα εξεγερθεί στους δρόμους, θα τους «μαυρίσει» στις εκλογές και θα σαρώσει όλους τους «πρόθυμους» να τον δέσουν και να τον «αυτοκτονήσουν».

Απόφαση Γ.Σ. Τμήματος Κυκλάδων ΕΜΔΥΔΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ Ε.Μ.ΔΥ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, ΤΡΙΤΗ 14-06-2011
ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ !
ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Εμείς οι μισθωτοί μηχανικοί που εργαζόμαστε στο δημόσιο στις Κυκλάδες, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στην χώρα μας , αντιμετωπίζουμε τις βάρβαρες πολιτικές της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, του συνεχώς αναθεωρούμενου προς το αντιλαϊκότερο μνημονίου, που ρίχνουν στον καιάδα τα μισθολογικά, εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, προκειμένου να ξεπεραστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.
Τα αντιλαϊκά αυτά μέτρα δεν απαντούν στο χρέος, δεν προέκυψαν από το πουθενά και έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Είναι συνέχεια προηγούμενων, που έπαιρναν σταδιακά αλλά σχεδιασμένα οι κυβερνήσεις υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΕΕ : Προσαρμογή στους κανόνες της Ε.Ε., βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας», ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας», «ορθολογικοποίηση» ( βλ. σφαγιασμός κοινωνικών δαπανών) κ.λ.π. Για το Δημόσιο η πλήρης παράδοση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων στο μεγάλο κεφάλαιο συνοδευόταν, όπως και σήμερα, από μέτρα για «να γίνει καλύτερη και παραγωγικότερη η δουλειά του Δημοσίου Υπαλλήλου» , πότε για ένα Δημόσιο «σύγχρονο και αποτελεσματικό» ή για ένα «κράτος επιτελικό» ή άλλοτε για ένα «κράτος στρατηγείο». Αποτέλεσμα πάντα το ίδιο: Δημόσια διοίκηση και κράτος όλο και πιο αντιλαϊκό, αντιδραστικό, πιο εχθρικό τόσο για τους εργαζόμενους σ’ αυτό, όσο και για τα λαϊκά στρώματα, αλλά φιλικό για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και το κεφάλαιο συνολικά.


Οι εξελίξεις δείχνουν πως έρχονται και πολύ χειρότερα. Ο στημένος εκβιασμός για την 5η δόση του μνημονίου , η τρομοκρατία των εργαζομένων για να περάσει το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» – λαιμητόμος εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, η συντονισμένη, ολομέτωπη, επίθεση κατά των Δημοσίων Υπαλλήλων δείχνουν το μέλλον. Ήδη το Σχέδιο Νόμου που ανακοινώθηκε στα Μ.Μ.Ε. για το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων, φέρνει έμμεσα άρση μονιμότητας καθώς δίνει τη δυνατότητα παύσης υπαλλήλου με «απλές ενδείξεις» ενοχής, αίροντας το «τεκμήριο της αθωότητας» που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες. Ένα Πειθαρχικό που δίνει υπερεξουσία στον Υπουργό Εσωτερικών θυμίζοντας ιδιαίτερες «σκοτινές» περιόδους της χώρας μας.
Η γκεμπελίστικου τύπου προπαγάνδα για δήθεν υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους έχει τριπλό στόχο : την σταθερή εργασία, την τιμή της εργατικής δύναμης και την προλείανση του εδάφους για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα την εναπομείνασας δημόσια περιουσίας. Τα Μέσα Ενημέρωσης των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων, αναπαράγουν κάθε είδους ψευτιά και συκοφαντία κατά των δημοσίων υπαλλήλων προετοιμάζοντας έτσι την κοινή γνώμη για τη ληστρική επιδρομή που πρόκειται να ακολουθήσει ενάντια σε όλα τα δικαιώματά μας.

Ψηφίσματα Λαϊκής Συνέλευσης Πλατείας Συντάγματος 19/06

Η συνέλευση της πλατείας Συντάγματος καλεί τις λαϊκές συνελεύσεις των γειτονιών της Αθήνας να συμμετέχουν στην περικύκλωση του Συντάγματος την μέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Καλούνται να συμμετέχουν επίσης στην συνεδρίαση της ομάδας δράσης για το μεσοπρόθεσμο με τους εκπροσώπους τους την Παρασκευή 24-6 στις 19:00 στα σκαλάκια της Όθωνος.
Καλούμε τον κόσμο της Αθήνας να κατέβει στην πλατεία Συντάγματος την Τρίτη 21-6 στις 19:00 το απόγευμα, ημέρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (βλέπε ψήφισμα 18-6).
Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις μας, καλούμε όλο τον κόσμο, Έλληνες και μετανάστες, άντρες γυναίκες και παιδιά, εργαζόμενους και ανέργους, από όλες τις συνελεύσεις πλατειών της Αθήνας, όλες τις πλατείες της Ελλάδας να έρθουν στην πλατεία Συντάγματος την ημέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, να στηρίξουν την 48ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει πρωτοβάθμια σωματεία, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και να αποκλείσουμε όλοι και όλες μαζί την βουλή, με ό,τι μέσο μπορεί ο καθένας: αυτοκίνητα, ταξί, νταλίκες, τρακτέρ, απορριμματοφόρα του δήμου, λεωφορεία της ΕΘΕΛ κλπ.
Επί 48 ώρες κανένας εργαζόμενος στην δουλειά, όλοι/ες μαζί στην πλατεία Συντάγματος!
Στηρίζουμε τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που ξεκινάνε αύριο, Δευτέρα 20 Ιουνίου και συμμετέχουμε στις απεργιακές φρουρές, αναγνωρίζοντας πως η απόπειρα ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου ξεκινάει από την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Καλούμε τους βουλευτές να καταψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ!
Την Πέμπτη 23-6 γίνεται η Σύνοδος Κορυφής για το ευρώ στη Λισαβόνα που αφορά όλους τους πολίτες της Ευρώπης. Καλούμε σε συγκέντρωση στις 19:00 έξω από τα γραφεία της ΕΕ στην Βασ.Σοφίας και Ηρώδου Αττικού και καλούμε και τις πλατείες της Ευρώπης να προβούν σε παρόμοιες δράσεις.
Κλείνουμε τους δρόμους την τρίτη από το πρωί.
ΥΠΕΡ
Καλούμε σε γενική απεργία διαρκείας.
ΥΠΕΡ
Να στήσουμε απεργιακές επιτροπές σε χώρους δουλειάς, συνδικάτα, σωματεία, δημόσιες επιχειρήσεις
ΥΠΕΡ Να ενεργοποιηθούν οι νόμοι για τα σωματεία ώστε να ανακληθούν οι ηγεσίες τους
ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΩΜΑ
Να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για να σχεδιάσει ακτιβισμούς. Πολλοί φίλοι και φίλες στις τοποθετήσεις τους προτείνουν καταλήψεις σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, δημαρχεία και λοιπά δημόσια κτήρια. Προτείνεται η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα προετοιμάζει τέτοιες δράσεις.
ΥΠΕΡ (η πρώτη της συνεδρίαση θα γίνει την Τετάρτη 22-6 στις 19:00 μπροστά από την υποδοχή)
Να ζητηθεί να συγκληθούν δημοτικά συμβούλια εκ νέου που να τοποθετηθούν βάσει την θέληση των πολιτών.
ΚΑΤΑ
Να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες
ΥΠΕΡ
Να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για να διοργανώσει ημερίδα με θέμα την περιφρούρηση, βία-μη βία κλπ
ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
παράγραφος σχετικά με τα δακρυγόνα προς ενσωμάτωση στο ψήφισμα-κατεγγελία για τα γεγονότα της Τετάρτης 15-6:
Με τον ν.2254/94 κυρώθηκε από τη χώρα μας η σύμβαση για την απαγόρευση της ανάπτυξης παραγωγής αποθήκευσης και χρήσης χημικών όπλων. Η συγκεκριμένη σύμβαση αφορά στον έλεγχο των χημικών όπλων που προορίζονται για πολεμική χρήση και μόνο.
Αντίθετα τα χημικά επιτρέπονται για “σκοπούς διατήρησης της δημόσιας τάξης, συμπεριλαμβανομένης και της καταστολής στάσης στο εσωτερικό του κράτους”.
Όλοι/ες εμείς που κατεβαίνουμε στους δρόμους γυναίκες, άντρες και παιδια, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες δεν είμαστε “στασιαστές”, είμαστε άνθρωποι που διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον μας, που παλεύουμε για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.
Ο ψεκασμός διαδηλωτών είναι απάνθρωπος και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της υγείας μας ενώ η πυκνή χρήση χημικών μπορεί να μολύνει μια αστική περιοχή για μήνες.
ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ.
ΥΠΕΡ
Δημιουργία ομάδας εργασίας για την εξέταση του κατοχικού δανείου από την γερμανια
ΚΑΤΑ
Να γίνει ημερίδα για το εκπαιδευτικό σύστημα με θέμα: “Το σύγχρονο σχολείο στην εποχή του ΔΝΤ και το μοντέλο ατομικής συνείδησης που θέλουν να διαμορφώσουν στην σύγχρονη νεολαία”
ΥΠΕΡ
Δημιουργία αφίσας του κινήματός μας
ΥΠΕΡ

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΔΕΗ και Eργασιακή – Eνεργειακή Kρίση: Eνέργεια στον ελλαδικό χώρο και μετασχηματισμοί του ενεργειακού τομέα

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης αναδημοσιεύουμε πάλι από το Factory άρθρο για τη ΔΕΗ και την Eργασιακή – Eνεργειακή Kρίση: Eνέργεια στον ελλαδικό χώρο και μετασχηματισμοί του ενεργειακού τομέα

Την εποχή που άρχισε στην Ελλάδα η παραγωγή και η διάθεση του ηλεκτρικού ρεύματος, ίσχυαν οι βασικές αρχές του ρωμαϊκού δικαίου σύμφωνα με τις οποίες η ενέργεια δεν αποτελούσε πράγμα αφού δεν έφερε την ιδιότητα του σώματος (αντικειμένου). Συνέπεια αυτού, εκτός των άλλων, ήταν να μη διώκεται για κλοπή όποιος έκανε παράνομα χρήση αυτού. Από ένα σημείο και μετά, η αφαίρεση ή παράνομη λήψη ηλεκτρικού ρεύματος είχε αρχίσει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Έτσι, δια του νόμου 2979 της 3/6 Αυγούστου 1922 «Περί ηλεκτρικών εγκαταστάσεων», οποιαδήποτε αφαίρεση ή παράνομη εκμετάλλευση ηλεκτρικού ρεύματος κατέστη «ιδιώνυμο αδίκημα» τιμωρούμενο με φυλάκιση από δύο μήνες μέχρι ένα χρόνο ή με χρηματική ποινή ή και με αμφότερες ποινές.1
Τη διαχείριση και εκμετάλλευση της ηλεκτρικής ενέργειας κατείχε από τότε και μέχρι προσφάτως η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) με τη μορφή μίας καθαρά κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικού ρεύματος και υπηρεσίας κοινής ωφελείας (ΔΕΚΟ). Οι τιμές του ρεύματος ήταν χαμηλότερες εκείνη την εποχή γιατί ήταν προσαρμοσμένες σε μία φάση του κοινωνικού ανταγωνισμού σαφέστατα λιγότερο οξυμένη σε σύγκριση με τα χρόνια που ακολούθησαν. Από το 1999 και μετά, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης υπαγορεύει την άρση των θεσμικών ρυθμίσεων που επέβαλαν το μονοπωλιακό χαρακτήρα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (αναφέρεται και ως «απελευθέρωση της αγοράς») και τη λειτουργία της σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στα πλαίσια μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Αυτές οι νέες πολιτικές επιταγές της Ε.Ε για «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας φέρνουν τιτάνιες αλλαγές σ’ αυτό το μέχρι πρότινος θεωρούμενο κοινωνικά περισσότερο ως «κοινό αγαθό», προωθώντας μία καινούργια οπτική της ενέργειας ως ένα πολλά υποσχόμενο εμπόρευμα. Παράλληλα, λαμβάνει χώρα η θεσμοποίηση των νέων περιφράξεων του ήλιου, του αέρα και την άλλων φυσικών πόρων. Αυτή η διαδικασία «απελευθέρωσης της ενέργειας» επεκτείνεται στα Βαλκάνια τον Οκτώβριο του 2005 με μία συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των Βαλκανικών χωρών2, η οποία δημιουργεί μία κοινή ενεργειακή αγορά. Η συμφωνία για την ευρωπαϊκή ενεργειακή κοινότητα δημιουργεί συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού στο εμπόριο ενέργειας και οδηγεί στην ευθυγράμμιση των βαλκανικών χωρών με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον, ενώ φυσικά συνοδεύεται με επενδύσεις που παρέχονται από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Από το 1999 και μετά, με την «απελευθέρωση», αλλά πρακτικά απορρύθμιση, της εγχώριας αγοράς ενέργειας έχουμε ουσιαστικά την υποβάθμιση του ρόλου της ΔΕΗ και την άνοδο στο προσκήνιο ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας. Μια σημαντική διαφοροποίηση της νέας αγοράς σε σχέση με το παλιό καθεστώς είναι o διαχωρισμός του τομέα της προμήθειας από τον τομέα της παραγωγής και η διαμόρφωση ουσιαστικά δύο ξεχωριστών αγορών: μία για τους φυσικούς πόρους π.χ. λιγνίτης, μία για την παραγωγή του ρεύματος. Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, οι ιδιωτικές επενδύσεις τόσο σε έργα εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων όσο και σε ΑΠΕ, παίζουν, όπως θα δούμε και παρακάτω, καθοριστικό ρόλο για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, καθώς κάτι τέτοιο ζητείται από τους κανόνες των συνθηκών της λειτουργίας της.
Οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα ως συνέπεια της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας είναι οι εξής:
1. Πρώτη αλλαγή η αύξηση της ενεργειακής τιμολόγησης