Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για την Πρωτομαγιά

1η ΜΑΗ: ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΙΣ 10.30 πμ, ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε
11 ΜΑΗ: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Η φετινή πρωτομαγιά συμπίπτει με τον ένα χρόνο που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κεφάλαιο μας οδήγησαν στην νέα βαρβαρότητα του ΔΝΤ και της ΕΕ. Επιπλέον, γίνεται σε ένα εκρηκτικό διεθνές περιβάλλον, με την αιματηρή ανάμιξη του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, αλλά και τις εξεγέρσεις των λαών της βόρειας Αφρικής και της αραβικής χερσονήσου να κλονίζουν τα αντιδραστικά καθεστώτα και να δείχνουν τις δυνατότητες της μαζικής αγωνιστικής ανατρεπτικής δράσης.
Η φετινή πρωτομαγιά αποτελεί επίσης και την πρώτη κρίσιμη πανεργατική αναμέτρηση μετά την εξαγγελία του νέου αντεργατικού πακέτου μέτρων της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της «Συμφωνίας για το ευρώ». Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εάν εφαρμοστούν, απειλούν να γυρίσουν την εργαζόμενη πλειοψηφία σε κατάσταση απόλυτης υποταγής στις δυνάμεις του κεφαλαίου. Το νέο πακέτο μέτρων έρχεται την στιγμή που το Μνημόνιο έχει χρεοκοπήσει πολιτικά στα μάτια της πλειοψηφίας των εργαζόμενων. Αποκαλύπτεται ότι δεν έγινε για να «σώσει την χώρα», αλλά τους τραπεζίτες και τους «δανειστές», συντρίβοντας την κοινωνία. Νέες μειώσεις μισθών και ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέο επαχθές ασφαλιστικό, κατάργηση των κοινωνικών παροχών και των επιδομάτων ανεργίας είναι τα επόμενα άμεσα σχέδιά τους. Μαζί με αυτά έρχονται να προστεθούν το κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων, το μαζικό ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας, από την ενέργεια ως τα νερά και από λιμάνια και τα αεροδρόμια έως τα νησιά και τα δάση.
Η λήψη αντιλαϊκών μέτρων σε όλη την Ευρώπη, δείχνει ότι η συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων είναι επιλογή του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Η είσοδος και της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης και η εκτίμηση για ένταξη και άλλων χωρών σε αυτόν, παράλληλα με το «Σύμφωνο για το ευρώ», δείχνει πως προωθούν ένα πανευρωπαϊκό "Μνημόνιο διαρκείας". Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει μέτρα σκληρής λιτότητας έως το 2038 τουλάχιστον!
Ταυτόχρονα από διάφορες πλευρές του κατεστημένου, πληθαίνουν οι προτάσεις για την «αναδιάρθρωση του χρέους», δηλαδή της χρεοκοπίας του λαού. Πρόκειται για μία ακόμα κλιμάκωση στην ιστορικών διαστάσεων επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους. Η κατεδάφιση των κατακτήσεων και του επιπέδου ζωής επιδιώκεται να είναι ισοπεδωτική και μόνιμη. Κυβέρνηση και εργοδότες, μεγαλοεκδότες και καναλάρχες, ΝΔ και ΛΑΟΣ, θέλουν και πάλι το λαό στη γωνία, τρομοκρατημένο από την απειλή της χρεοκοπίας, άφωνο και άβουλο μπροστά στο μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής.
Αγωνιστική ταξική ενότητα ενάντια σε κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ
Απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου να προτάξουμε την εργατική απάντηση της ανυπακοής, της αντίστασης και της ανατροπής! Να διαλέξουμε το δρόμο του αγώνα, τη μετωπική ρήξη με τον εκβιασμό των ελλειμμάτων και του χρέους από τους τραπεζίτες, τους χρηματιστές, το ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Σε ρήξη με τις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν μπορούν και δεν θέλουν να δώσουν μια τέτοια μάχη, που προσπαθούν να βρουν διέξοδο σε στημένους και αδιέξοδους διαλόγους και σε συμβιβασμούς για να μη μας συμβεί το χειρότερο (!!), σκορπώντας την απογοήτευση και προετοιμάζοντας το έδαφος για την αποδοχή των χειρότερων μέτρων.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν μας μένει άλλος δρόμος από το να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να οικοδομήσουμε μέσα στα σωματεία μας την αγωνιστική ταξική ενότητα των εργαζομένων και την αλληλεγγύη. Μόνο εάν ο αγώνας μας οργανωθεί στη βάση των σωματείων και των συνελεύσεων, μόνο εάν φέρει στο προσκήνιο των διεκδικήσεων τα σύγχρονα εργατικά δικαιώματα, το Σικάγο του 21ου αιώνα μπορεί να μην είναι ουτοπία αλλά να γίνει πραγματικότητα.
Η πρωτομαγιά και η απεργία στις 11 Μάη μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό βήμα στον μεγάλο αγώνα που απαιτεί η ιστορική εποχή που ζούμε. Για να εκφραστεί ο θυμός και η αγανάκτηση για την ανελέητη επίθεση που δέχεται η ζωή μας, για να μετατρέψουμε την οργή σε μια μεγάλη εργατική απάντηση.
Καλούμε όλα τα μέλη του σωματείου, να συμβάλλουν αποφασιστικά ώστε να γίνει η 1η Μάη μέρα αντίστασης και κλιμάκωσης σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια για την επιτυχία της απεργίας στις 11 Μάη. Να στείλουμε μήνυμα ανυπακοής και αποφασιστικού αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης και τη νικηφόρα σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και το σύστημά του.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr,

Ένας χρόνος μνημόνιο

Αναδημοσιεύουμε από τη σημερινή ΚΕ μια και έχει ενδιαφέροντα στοιχεία για την παταγώδη "αποτυχία" του μνημονίου - κατά τη γνώμη μας ο στόχος του ήταν και είναι, να γυρίσει την κοινωνία και τους εργαζόμενους 30 χρόνια πίσω για να ξεκινήσει πάλι ένας κύκλος "ανάπτυξης", σε αυτό πράγματι έχει "πετύχει".

ΟΣΟ ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΣΟ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ
Φαύλος κύκλος μέτρων και ύφεσης

Ενα χρόνο μετά την ψήφιση του μνημονίου από τη Βουλή των Ελλήνων, η χώρα βρίσκεται ακόμη στην αρχή του δρόμου και το νήμα του τερματισμού απομακρύνεται διαρκώς.
Μέχρι σήμερα έχουν θεσπιστεί μέτρα αξίας 38 δισ. ευρώ, που όμως εν τέλει μείωσαν το έλλειμμα μόνο κατά 12 δισ. ευρώ. Στο... δρόμο βρίσκονται νέα μέτρα αξίας τουλάχιστον 26 δισ. ευρώ, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αποφέρουν 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
Ο στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης θεωρείται απ' όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και από την πλειονότητα της κοινής γνώμης αναγκαίος, για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές, έστω και μετά τη φημολογούμενη αναδιάρθρωση-επιμήκυνση. Αλλά το εγχείρημα φαίνεται πλέον ιδιαίτερα φιλόδοξο καθώς τα μέτρα που ήδη λήφθηκαν, αλλά και οι μεγάλες υστερήσεις στην εκτέλεσή τους προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην οικονομία, η οποία βυθίστηκε σε ύφεση 6,6% στο τέλος του 2010 και βλέπει την ανεργία να καλπάζει και την αγορά να έχει παγώσει με τον τζίρο μειωμένο κατά 13%. Το εισόδημα των πολιτών επέστρεψε στα επίπεδα του 2006, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 7,5% και η ανεργία έφτασε στα 756.800 άτομα.
Τα στοιχεία που συγκεντρώνει το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι η προσαρμογή στηρίχθηκε στις πλάτες μισθωτών, συνταξιούχων και επενδυτικών δαπανών. Εφεραν το 2010 στα κρατικά ταμεία 8,5 δισ. ευρώ, δηλαδή τα δύο τρίτα της συνολικής προσαρμογής, τη στιγμή που οι στόχοι για αύξηση των φορολογικών εσόδων από μία πληθώρα μέτρων που εκτίναξαν την ακρίβεια δεν απέδωσαν, ούτε τώρα αποδίδουν (η τρύπα στα έσοδα έφτασε στα 1,4 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011).
Πολλά στελέχη εντείνουν την κριτική τους για τις καθυστερήσεις στις -όντως δύσκολες- μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η οικονομία εδώ και χρόνια, αλλά ποτέ δεν ξεκίνησαν έγκαιρα. Ο λόγος για τις «τομές» που θα έφερναν στο φως την κρατική σπατάλη και τη μαύρη οικονομία κάνοντας την προσαρμογή πιο «δίκαιη».
Πολλές όμως από αυτές δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη. Αλλες ουσιαστικά δεν ξεκίνησαν καν, όπως για παράδειγμα η αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αποκάλυπταν φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρειών και ιδιωτών με μεγάλη περιουσία. Στο... δρόμο βρίσκονται και οι παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου και η ολοκλήρωση κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων που θα εντόπιζαν περιπτώσεις σπατάλης και διαφθοράς-διαφυγής εσόδων. Στο πεδίο της ανάπτυξης, η περικοπή των επενδυτικών δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ περίπου ετησίως, η καθυστέρηση των έργων του ΕΣΠΑ αλλά και σειράς παρεμβάσεων τόνωσης του ανταγωνισμού επιτείνουν το αρνητικό κλίμα. Μεταξύ αυτών η απλούστερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης σε κλειστά επαγγέλματα, στις αγορές εμπορίου και τουρισμού.
Σύμφωνα με πολλά κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα αυτή την περίοδο, έναν χρόνο μετά τη ψήφιση του μνημονίου, βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της. Οπως εξηγούν, αν δεν διορθωθούν τώρα τα λάθη και οι καθυστερήσεις, μετά μπορεί να είναι πολύ αργά...

Με αφορμή ένα γάμο...

Ο αποκεφαλισμός του Λουδοβίκου 16ου από το εξεγερμένο λαό των Παρισίων το 1793.
υγ. στη σελίδα του πολιτισμού έχουμε και μουσική αφιέρωση

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Νέα εισπρακτική επιδρομή με την "τακτοποίηση" των αυθαιρέτων

Αναδημοσιεύουμε από το  ISKRA

aftheretaΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!
Επιμένει το υπουργείο οικονομικών στην πρόταση του για τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ευελπιστώντας με αυτόν τον τρόπο να καλύψει μέρος της επιπλέον μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού που προκύπτει σαν αποτέλεσμα αφενός της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2010 και αφετέρου της υστέρησης των εσόδων που παρουσιάζεται και στο πρώτο τρίμηνο του 2011.
Στη λογική του δώσε ημίν σήμερον, προωθεί ένα μέτρο καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, προκειμένου να αντλήσει άμεσα έσοδα και ανοίγει ένα νέο φαύλο κύκλο αυθαίρετης δόμησης στη χώρα, δημιουργώντας στους επίδοξους να κτίσουν νέα αυθαίρετα την πεποίθηση ότι θα υπάρξει και γι αυτούς στο μέλλον ανάλογη ρύθμιση.
Μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που δημιουργεί για την ελληνική οικονομία το μνημόνιο και οι αδιέξοδες πολιτικές επιλογές τρόικας και κυβέρνησης που βαθαίνουν την ύφεση, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει την εισπρακτική επιδρομή στην οποία έχει επιδοθεί, υπονομεύοντας το μέλλον της χώρας και αδιαφορώντας πλήρως μεταξύ άλλων και για τις περιβαλλοντικές συνέπειες που θα έχει το συγκεκριμένο μέτρο.
Η συζήτηση της πρότασης του υπουργείου οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο προξένησε σε πρώτη φάση τις αντιδράσεις της υπουργού περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, γύρω από την οποία συσπειρώθηκαν και μερικοί ακόμα υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ο πρότερος βίος της υπουργού στο θέμα των ημιυπαίθριων, όπου η ίδια προχώρησε στην τακτοποίηση τους, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της τωρινής πρότασης του υπουργείου οικονομικών για τα αυθαίρετα, δημιουργεί βάσιμες αμφιβολίες για τη μελλοντική της στάση.
Σύμφωνα με νομικούς, τόσο η ρύθμιση Μπιρμπίλη για τους ημιυπαίθριους, όσο και τα σχέδια Παπακωνσταντίνου για τα αυθαίρετα, κινούνται εκτός των ορίων του συντάγματος, ωστόσο αυτό δε φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο για την κυβέρνηση, η οποία μπροστά στο αδιέξοδο της κατάρρευσης των εσόδων δε γνωρίζει φραγμούς και ετοιμάζεται να ανάψει το πράσινο φως για αναρίθμητες νέες γενιές αυθαιρέτων που θα οδηγήσουν σε πολεοδομική καταστροφή.

Στάση πληρωμών στους εργαζόμενους κηρύσσουν οι επιχειρήσεις

Αναδημοσιεύουμε από  TVXS
Προτάσσοντας ως επιχείρημα την οικονομική κρίση, το 30% των επιχειρήσεων καθυστερεί να καταβάλει το τελευταίο διάστημα έως και 4 μισθούς. Όπως προκύπτει από ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, πάνω από τις μισές καταγγελίες εργαζομένων στο Σώμα για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας το 2010 αφορούσαν μη καταβολή δεδουλευμένων και το 25% καταγγελίες συμβάσεων (απολύσεις).
Σε δήλωση του, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Μιχάλης Χάλαρης υπογράμμισε πως το 60% των διαφωνιών που φτάνουν στο Σώμα μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών αφορά τη μη καταβολή δεδουλευμένων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, η ευελιξία με αιχμή τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία που σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2009 και συνεχίζεται και το 2011.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τους ελέγχους στην αγορά εργασίας, το 30% από το σύνολο των επιχειρήσεων το τελευταίο διάστηµα δεν έχει καταβάλει στους εργαζοµένους από 1 έως 4 µισθούς. Ακόμη, οι αποδοχές στον ιδιωτικό τοµέα έχουν μειωθεί κατά 20%, εξαιτίας της µετατροπής των συµβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες µορφές απασχόλησης το πρώτο δίµηνο του 2011. Οι ατοµικές συµβάσεις εργασίας καθώς και η εκ περιτροπής εργασία παίρνουν τη θέση της πλήρους απασχόλησης.
Περίπου 60% των διαφωνιών που φθάνουν στο ΣΕΠΕ µεταξύ µισθωτών και ιδιοκτητών εταιρειών κάθε µεγέθους, αφορά τη µη καταβολή δεδουλευµένων. Το ΣΕΠΕ κάνει λόγο για ραγδαία εξάπλωση των ευέλικτων µορφών απασχόλησης κατά τη διάρκεια του πρώτου διµήνου του τρέχοντος έτους.
Σε σύνολο 447.920 συμβάσεων εργασίας το 2010 αυτές που μετατράπηκαν από πλήρη σε μερική απασχόληση έφθασαν τις 18.713 (έναντι 11.622 το 2009) και οι μετατροπές σε εκ περιτροπής εργασία έφθασαν τις 7.540, από 4.839 τον προηγούμενο χρόνο. Τέλος η ανασφάλιστη εργασία που διαπιστώθηκε σε ελέγχους εμφανίζεται σχετικά ισορροπημένη και αφορά 1.804 περιπτώσεις (έναντι 2.127 το 2008 και 2.029 το 2009).

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Από Σεπτέμβριο 40ωρο, ενιαίο μισθολόγιο και απογευματινή εργασία στο Δημόσιο

Αναδημοσιεύουμε από το TVXS και την Ελευθεροτυπία 
Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση το σχέδιο νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του νόμου. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση σχεδιάζει από το φθινόπωρο να τροποποιήσει το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, μετατρέποντάς τους από υπαλλήλους του κάθε υπουργείου σε υπαλλήλους του κράτους στα πρότυπα της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε  στο mega η απογευματινή λειτουργία θα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους. Εξετάζεται συγκεκριμένα να εργάζονται τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης με μείωση του ωραρίου την Παρασκευή που είναι σχετικά “νεκρή” μέρα, για το Δημόσιο πάντα.
Πρόσθεσε ότι το 40ωρο στο Δημόσιο είναι απόφαση της κυβέρνησης, θα γίνει χωρίς αύξηση μισθών και αυτή η μισή ώρα παραπάνω εργασίας την ημέρα θα ισοδυναμεί με πρόσληψη 45.000 ατόμων.
Όσον αφορά στο ενιαίο μισθολόγιο, δήλωσε πως θα θεσμοθετηθεί και θα ψηφισθεί μέσα στο καλοκαίρι, ενώ θα έχει μπει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η αύξηση των ωρών εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, από 37,5 σε 40. Σχετικά με τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση που προωθούνται από την κυβέρνηση, ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρθηκε στο νέο πειθαρχικό δίκαιο στους δημόσιους υπαλλήλους, που αυστηροποιείται, με κύριο χαρακτηριστικό την απομάκρυνση των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια, αλλά και στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί τον προσεχή Ιούνιο. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μετατάξεις του προσωπικού, αλλά και στις προσλήψεις, με την πιστή εφαρμογή του κανόνα «ένα προς πέντε».
Το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες, σύστημα με το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά πως θα επέλθει μείωση του κόστους κατά 25%. Σχετικά με την ολοκλήρωση της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε πως ο στόχος είναι εντός των επόμενων μηνών να γίνει με πολύ συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο καθημερινό βίωμα των πολιτών.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Να μην επιτρέψουμε το ξεπούλημα της ΔΕΗ

Σε συνέχεια προηγούμενων αναρτήσεων αναδημοσιεύουμε άρθρα για το φλέγον ζήτημα της ΔΕΗ. 
Το πρώτο είναι του Β. Βιλάρδου από το Sofokleous με τίτλο "Η μάχη της ΔΕΗ"
Ενημέρωση για τα ζητήματα της ΔΕΗ από την πλευρά των εργαζομένων επίσης στα :

Βρώμικη επίθεση της κυβέρνησης στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Η κυβέρνηση, έχοντας στο πλευρό της όλα τα ΜΜΕ της διαπλοκής και της εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων που ορέγονται την περιουσία της ΔΕΗ,  προχώρησε σε μια βρώμικη και χωρίς αρχές και κανόνες επίθεση στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με μέσα και μεθοδεύσεις που χρησιμοποίησε στο παρελθόν η CIA και το FBI  για να διαλύσει τα αμερικάνικα συνδικάτα, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί!
Για να μπορέσει να ολοκληρώσει το ξεπούλημα της μεγαλύτερης Δημόσιας Επιχείρησης της χώρας, που θα φέρει τεράστια κέρδη στους βιομήχανους και τους αεριτζήδες της ενέργειας, χαρατσώνοντας επιπλέον με τριπλασιασμό της τιμής του ρεύματος τα ελληνικά νοικοκυριά δε διστάζει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να γονατίσει τα συνδικάτα ούτως ώστε να περάσει πιο εύκολα την αντιλαϊκή, αντεργατική της πολιτική.
Είναι καιρός να βγάλουν όλοι τα συμπεράσματά τους (εργαζόμενοι, ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, συνδικάτα και παρατάξεις) με ποιους έχουν να κάνουν και που οδηγεί τελικά ο κυβερνητικός και  εργοδοτικός συνδικαλισμός.
Είναι καιρός να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων και να σταματήσουν τις «θεσμικές» τους «προσπάθειες συνεννόησης» με κυβερνητικούς και κομματικούς μηχανισμούς όπως ακόμα και τώρα, την ύστατη ώρα, επικαλούνται και προσφεύγουν.
Η δύναμη των συνδικάτων δεν είναι οι κυβερνητικοί παράγοντες, τα κομματικά όργανα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ούτε ο αρχιεπίσκοπος  και οι παράγοντες της αγοράς αλλά είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που καλούνται πάλι να χρηματοδοτήσουν τα οικονομικά συμφέροντα μιας χούφτας απατεώνων!
Χρειάζεται εδώ και τώρα Ταξικό Ενωτικό Μέτωπο όλων των δυνάμεων με ταξική αναφορά για να σταματήσουμε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την αφαίμαξη των εργατικών-λαϊκών εισοδημάτων και το ξήλωμα όλων των κατακτήσεων της εργατικής τάξης στον προηγούμενου αιώνα!
Το ΣΕΕΝ Εργατική Αλληλεγγύη (παρά τις μεγάλες διαφωνίες που είχε και έχει με την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ) στέκεται αυτή τη στιγμή στο πλευρό της Ομοσπονδίας και την καλεί να στηριχτεί στους εργαζόμενους, να οργανώσει τον αγώνα, να καλέσει τις άλλες «πληττόμενες» ομοσπονδίες σε συστράτευση (ΕΛΤΑ-ΕΛΠΕ-ΔΕΠΑ κλπ) απαιτώντας: ΔΕΗ ενιαία, 100% στο δημόσιο με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο στην κατεύθυνση της πλήρους κοινωνικοποίησης, για την προστασία του κοινωνικού αγαθού, του ηλεκτρικού ρεύματος!
Κοζάνη 20/4/2011 Το Γραφείο Τύπου

Υπογραφές προκειμένου να σταματήσει η ανέγερση των δυο πυρηνικών εργοστασίων σε περιοχές της Τουρκίας

Με αφορμή τα 25 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο του εγκλήματος του Τσερνομπίλ και ζώντας τις επιπτώσεις του εξίσου σημαντικού εγκλήματος της Φουκουσίμα δε θα σταματήσουμε να φωνάζουμε όχι σε όλα τα πυρηνικά. Διαβάστε το άρθρο :

Πυρηνικές μονάδες: Το κέρδος πάνω από την ασφάλεια

Δείτε φωτογραφίες από την τότε καταστροφή :

Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ σε εικόνες

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επίσης (www.aegean.gr) έλαβε την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών, προκειμένου να σταματήσει η ανέγερση των δυο πυρηνικών εργοστασίων σε περιοχές της Τουρκίας. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος εξαρτάται τόσο από την συμμετοχή σας όσο και από τη διάδοση του παρόντος μηνύματος.

Στην διεύθυνση http://petition.aegean.gr/stopnuclearplants/ θα βρείτε το
αναλυτικό κείμενο και θα έχετε τη δυνατότητα υπογραφής αυτού.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Τα έδωσαν όλα και έμειναν στον άσο...

Από το "Δρόμο" 22/4/2011, του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Μια τρίχα χωρίζει το τραγικό από το γελοίο. Η αντίδραση της κυβέρνησης στον πόλεμο σεναρίων για επικείμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με το αίτημα προς την εισαγγελία να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όσων μεταδίδουν «κακόβουλα email» φλερτάρει με το γελοίο, αν και αποτελεί πλευρά μια πολιτικής με τραγικά για τη χώρα και την κοινωνία αποτελέσματα. Κι αν το γελοίο ενισχύεται από την απόπειρα ποινικοποίησης της αναφοράς στα αυτονόητα, το τραγικό αναδύεται από το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση, με το περίφημο μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα 2012 που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή, δίνει όλη τη χώρα βορά στις αγορές, μένει και πάλι στον άσο: οι αγορές σαρκάζουν το πρόγραμμα στέλνοντας τα spreads… στον θεό. Ιστορικό ρεκόρ και οι 1170 μονάδες βάσης (20/4)…

Αν επιχειρήσει κανείς μια αναδίφηση δημοσιευμάτων και αναφορών στο Διαδίκτυο για την «αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» (πληκτρολογώντας π.χ. στο Google τη φράση “greek debt restructuring”) θα βρεθεί μπροστά στην πιο εντυπωσιακή ένδειξη ότι η Ελλάδα παραμένει «ομφαλός της Γης», τουλάχιστον ως προς την παγκόσμια κρίση χρέους: 4.920.000 αποτελέσματα στο Google! Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, λοιπόν, να δει κανείς πώς η ελληνική δικαιοσύνη θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες τόσο πολλών συνενόχων στο έγκλημα καθοσιώσεως: την αναφορά σ’ αυτό που αγορές, κερδοσκόποι, Ευρωπαίοι πολιτικοί και παράγοντες θεωρούν αναπόφευκτο και ζήτημα χρόνου.

Αναγνωρίζοντας το γελοίον του πράγματος η Wall Street Journal έγραφε την περασμένη την Τετάρτη ότι η εδώ και ένα χρόνο άρνηση της Ευρώπης να αναγνωρίσει τη πιθανότητα η Ελλάδα να αναγκαστεί σε αθέτηση του χρέους της καταντά κωμική αλλά και επικίνδυνη. Και καταλήγει στην ανάγκη μιας συντεταγμένης προετοιμασίας της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Βεβαιότητα αποτυχίας

«Οι μελετητικές εταιρείες συμβούλευαν υπουργούς και περιφερειάρχες»

Αναδημοσιεύουμε από την "Κ.Ε."

Λογάριαζαν χωρίς... την Κερατέα όσοι δημιούργησαν το αδιέξοδο για τα σκουπίδια, υποστηρίζει ο τέως δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού σε δηλώσεις του στην «Κ.Ε.».
Ο λόγος του καταγγελτικός, επιχειρεί μια «ακτινογραφία» των αιτίων που, κατά την άποψή του, οδήγησαν στον ξεσηκωμό των κατοίκων. «Στελέχη των εταιρειών που πραγματοποίησαν τις μελέτες της Κερατέας ήταν στο παρελθόν ή εξακολουθούν να είναι σύμβουλοι άτυποι ή θεσμοθετημένοι υπουργών και φορέων που εποπτεύουν το έργο» υποστηρίζει.
«Το αδιέξοδο που προέκυψε ήταν αναμενόμενο και οφείλεται στον λανθασμένο και φωτογραφικό σχεδιασμό. Μέρος ευθύνης φέρουν οι τρεις μελετητικές εταιρείες ΕΠΕΜ-ENVIROPLAN-Φραντζής Γ., οι οποίες έχουν μονοπωλήσει σ'όλη την Ελλάδα τις μελέτες και ταυτόχρονα είναι στενοί συνομιλητές υπουργών και Περιφερειαρχών. Επέλεξαν αρχαιολογικό χώρο στην Κερατέα, ενώ γνώριζαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, καθώς και συγκεκριμένες μεθόδους -βιοξήρανση- που εξυπηρετεί συγκεκριμένα μονοπώλια» τονίζει.
«Θεωρώ ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν ο κ. Ραγκούσης, η κ. Τζάκρη και ο κ. Λιακόπουλος κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών δεν ήταν δικά τους αλλά συμβουλές και non papers των στενών συνομιλητών τους. Ειδικά η σκληρή στάση της υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Τζάκρη κατά της Κερατέας γνωρίζω ότι οφείλεται σε "συμβουλευτικού" χαρακτήρα συνομιλίες με τον κ. Μαυρόπουλο της εταιρείας ΕΠΕΜ. Ομως διευκρινίζω ότι:
*Το Ειρηνοδικείο Λαυρίου με την 199/28.12.2008 απόφασή απέδειξε ότι το έργο είναι παράνομο λόγω εκκρεμοτήτων με τις απαλλοτριώσεις και τα αρχαία. Εκκρεμούν ακόμη 3 προσφυγές στο ΣτΕ.
*Η ποσότητα απορριμμάτων για Κερατέα-Γραμματικό είναι 370 χιλιάδες τόνοι ετησίως για τον κάθε χώρο και όχι 120 χιλιάδες. Οι ποσότητες είναι τεράστιες και αφορούν διαχείριση απορριμμάτων μεγάλων περιφερειών και όχι μόνο των δικών μας.
*Ο ΧΑΔΑ Κερατέας έκλεισε τον περασμένο Δεκέμβρη. Ο δήμος είχε ζητήσει από τον ΕΣΔΚΝΑ εγγράφως από το 2007 να κλείσει τη χωματερή. Αίτημα που δεν γινόταν δεκτό προκειμένου να δεχτούμε τον ΧΥΤΑ.
*Ουδέποτε από το 1996 έγινε διάλογος ανάμεσα στην Κερατέα και την πολιτεία. Την περίοδο 1996-2001 ο νόμος όριζε υπεύθυνες για τον σχεδιασμό τις νομαρχίες. Η νομαρχία Ανατολικής Αττικής ήταν η μόνη που υπέβαλε σχέδια.
*Η δημιουργία ΧΥΤΑ στην Κερατέα δεν είναι νόμος του κράτους. Ούτε ο ΠΕΣΔΑ. Νόμος είναι η επιλογή έξι περιοχών στην Αττική για Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων. Το τι θα γίνει σε κάθε περιοχή -ΧΥΤΑ, εργοστάσιο- ορίζεται με διοικητικές αποφάσεις. Αυτές έχουμε προσβάλει και εκκρεμούν δικαστικά».

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Η μείωση του χρόνου εργασίας και αποδοχών θεμελιώνει δικαίωμα αποζημίωσης των εργαζομένων

Αναδημοσιεύουμε από το ΙΣΚΡΑ 
Η ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!
Η μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων με παράλληλη μείωση των αποδοχών τους και χωρίς τη συγκατάθεσή τους, αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεως εργασίας, έκρινε ο Άρειος Πάγος, δικαιώνοντας μαθηματικό ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου.
Βλαπτική μεταβολή, σύμφωνα με τους δικαστές, αποτελεί και η μείωση των ωρών απασχόλησης του υπαλλήλου σε σχέση με εκείνες που αρχικά είχε συμφωνηθεί, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών του.
Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες ερμηνεύοντας τον Αστικό Κώδικα και την εργατική νομοθεσία (Ν. 2112/1920) αποφάνθηκαν ότι η από τον εργοδότη μονομερής βλαπτική για τον υπάλληλο μεταβολή των όρων της συμβάσεως εργασίας παρέχει στον τελευταίο (υπάλληλο) το δικαίωμα να θεωρήσει τη μεταβολή αυτή ως άτακτη καταγγελία της εργασιακής σχέσεως εκ μέρους του εργοδότη και να απαιτήσει την πληρωμή της νόμιμης αποζημιώσεως ή να αξιώσει την τήρηση των συμβατικών όρων. Εάν δε ο εργοδότης αποκρούσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες του υπαλλήλου, τότε μπορεί να ζητήσει απ' αυτόν (επειδή κατέστη υπερήμερος) την καταβολή του μισθού του.

Στην προκειμένη περίπτωση μαθηματικός κατά τη σχολική χρονιά 2003 - 2004 απασχολήθηκε 12 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ κατά τις επόμενες σχολικές περιόδους (2005 έως 2008) συμφωνήθηκε με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ότι θα απασχοληθεί 20 ώρες εβδομαδιαίως. Όμως κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2005 - 2006 ανακοινώθηκε στον μαθηματικό ότι θα μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας του κατά τέσσερις.
Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο,  βλαπτική για τον εργαζόμενο είναι και η μεταβολή, όχι μόνο όταν προκαλεί υλική ζημία αλλά και ηθική, καθώς από τη γενική υποχρέωση πρόνοιας πηγάζει η υποχρέωση του εργοδότη να σέβεται την προσωπικότητα του μισθωτού.
Μάλιστα, προσθέτει η αρεοπαγιτική απόφαση, ενόψει του κατ' εξοχήν προσωπικού χαρακτήρα της σχέσεως εργασίας, «ο μισθωτός υφίσταται ηθική ζημία από τυχόν βάναυση ή προσβλητική της προσωπικότητάς του συμπεριφορά του εργοδότη, έστω και αν η συμπεριφορά αυτή δεν πηγάζει από δόλια προαίρεση του εργοδότη για βλαπτική μεταβολή ή για εξαναγκασμό του εργαζόμενου σε αποχώρηση από την υπηρεσία».
Συνεπώς, κρίθηκε ότι δικαιούται ο μαθηματικός αποζημίωση 1.500 ευρώ για ηθική βλάβη, καθώς υπέστη προσβολή της προσωπικότητας του, υποβαθμίστηκε ως άνθρωπος και ως καθηγητής στους συναδέλφους του, στους μαθητές, στους γονείς των μαθητών και στον περίγυρό του.
Τέλος, ο Άρειος Πάγος απέρριψε τον ισχυρισμό της διεύθυνσης του εκπαιδευτηρίου ότι επήλθε μείωση των ωρών διδασκαλίας καθώς μειώθηκαν τα τμήματα στο σχολείο από οκτώ σε έξι, καθώς το διάστημα εκείνο το εκπαιδευτήριο προσέλαβε άλλον καθηγητή της ίδιας ειδικότητας.
Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα το δικαστικό σώμα, και ειδικά τα ανώτατα κλιμάκιά του δεν μας έχουν συνηθίσει στο να υπερασπίζονται με ιδιαίτερο ζήλο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Παρόλα αυτά, τους τελευταίους μήνες η στάση αυτή δείχνει να αλλάζει σημαντικά προς το καλύτερο και ευελπιστούμε η θετική αυτή "στροφή" να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Πρέπει δε να σημειωθεί πως οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου, όπως η ανωτέρω ή η πρόσφατη για τους συμβασιούχους προ του 2001, μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για τις αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων της χώρας.
Και με αυτή την έννοια αποτελούν μια πολύ χρήσιμη κατάκτηση στην εργασιακή πραγματικότητα της Ελλάδας του Μνημονίου, όπου οι μετατροπές των σχέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο!

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Η αναδιάρθρωση της αναδιάρθρωσης...

Αναδημοσιεύουμε από το http://giorgossarris.blogspot.com/

Τι ειναι η αναδιάρθρωση; Μην ειναι η κόλαση; Μην ειναι ο παράδεισος;
Μην είναι κάτι ανάμεσα; Ξερει κανείς να μας πει;
Δεν μιλάει πια κανείς για τιποτα άλλο στα δελτία παρα μόνο για την επερχόμενη αναδιάρθρωση.
Κόβοντας και ράβοντάς την ανάλογα με το τι θέλει να βγεί από την κουβέντα.
Και το κοινό αποσβολωμένο προσπαθεί να βγάλει άκρη εκεί που δεν έχουν βγάλει όλοι μαζί οι εγκέφαλοι των οικονομικών επιτελείων.
Αυτό όμως που παρουσίασε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου ως "αναδιάρθρωση" στο δελτίο του ΣΚΑΙ ήταν ένα παράξενα θαμπό πράγμα που μόνο να ενημερώσει δεν είχε για σκοπό του. Και μάλιστα με εντυπωσιακά γραφικά που να πείθουν για την εγκυρότητα του εγχειρήματος. (Τί έχει να πει άραγε ο Πάσχος Μανδραβέλης που έκανε επίθεση στο Debtocracy κατηγορώντας το σχεδόν για χρήση χιτλερικών μεθόδων επειδή τόλμησε να είναι καλό αισθητικά!)
Όπως ξέρει καλά ο Μπ.Παπαδημητρίου  ούτε καταστροφή είναι η "αναδιάρθρωση" ούτε σωτηρία, ούτε πτώχευση(τι σύγχυση), ούτε δύο μόνο είδη- η "φιλική" και η "εχθρική" λεει- υπάρχουν αλλά εκατοντάδες.
 Ας το πάρουμε λοιπόν από την αρχή προσεκτικα και σύντομα.
Τι είναι αναδιάρθρωση χρέους;

-Αναδιάρθρωση χρέους είναι η αντικατάσταση των παλιών ομολόγων με νέα ομόλογα άλλης αξίας (μειωμένης) και άλλης ημερομηνίας λήξης.

Αυτό είναι όλο με μία φράση. Τιποτα άλλο.
Μόνο που φυσικά αυτό έχει μέσα του πολλές μα πάρα πολλές διαπραγματεύσεις.
Όπως πχ. ποιο θα είναι το ποσοστό μείωσης(κούρεμα), πόση θα είναι η οποιαδήποτε επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής κλπ'
Ας δούμε όμως λίγα σημεία για να καταλάβουμε.
-Ειναι υποχρεωτικό οτι το ποσοστό μείωσης θα είναι ιδιο-οριζόντιο κούρεμα δηλαδή- για όλους τους κατόχους παλιών ομολόγων(πχ Ταμεία Ασφαλισμένων και τράπεζες);

-Φυσικά όχι! Ειναι ενα θέμα υπο διαπραγμάτευση όπως όλα τα άλλα.
Αρα θα κλείσουν τα Ταμεία; Θα χρεωκοπήσουν;
-Οχι αν απλά τα ομόλογά τους αντικατασταθούν με νέα ίσης αξίας με αυτά που είχαν και πριν.(Απορώ γιατι όλοι από Πάγκαλο μεχρι Μπάμπη κάνουν πως δεν το ξέρουν και κουνάνε το Μπαμπούλα της χρεωκοπίας των Ταμείων σαν το πρώτο τους επιχείρημα)
Οι τράπεζες θα κλείσουν, ο κόσμος θα τρεξει πανικόβλητος να αποσύρει χρήματα;
-Γιατί να κλείσουν και γιατί να αποσυρθούν χρήματα;Μόνο αν για κάποιο λόγο κάποιοι τους βάλουν να το κάνουν για να δημιουργηθεί πανικός.
Πόσα είδη αναδιαρθρώσεων υπάρχουν;
-Ειπαμε, πάρα πολλά ανάλογα με το ποιος θα έχει πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Κι εκεί είναι όλο το θέμα. Γιατί βέβαια αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να διαπραγματευθεί για λογαριασμό μας. Οπως επίσης δεν γίνεται να γινει διαπραγμάτευση που να εχει κάποιο "καλό" αποτέλεσμα με τον κόσμο στον καναπέ. Ειναι καθαρό...
Πόσο μπορεί να είναι το κούρεμα;
-Απο 10%(που δεν θα έχει κανένα νόημα), μέχρι 50% ή και περισσότερο αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Κι αυτό γιατι μπορεί για παράδειγμα στα ψιλά να λέει πως μετα απο 10 χρόνια το επιτόκιο θα είναι 20% με αποτέλεσμα ότι κόβεται από το κούρεμα να κερδίζεται αργότερα από το επιτόκιο.
-Υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουν οι δανειστές σε κούρεμα π.χ.50% δηλ. να δεχτούν αντι για Χ δις να τους χρωστάμε Χ-50%;
-Οσο κι αν φαίνεται παράξενο η απάντηση είναι ΝΑΙ. Στην περίπτωση της Αργεντινής όπου το κούρεμα ήταν 75%(με πολλές υποσημειώσεις στα ψιλά γράμματα πάντως) τα 3/4 των δανειστών δέχτηκαν να συμμετάσχουν! Κι αυτό γιατί βασικά οι παλιοί δανειστές έχουν πάρει τα λεφτά τους πολλές φορές και ότι άλλο πάρουν δεν τους κάνει κακό, ενω  οι νεοι το προτιμούν από το τίποτα. Επίσης είναι βέβαιο ότι οι παλιοί και οι νεότεροι κάτοχοι ομολόγων δεν θα αντιμετωπισθούν με τον ίδιο τρόπο γιατί όπως είπαμε όλα έιναι υπο δι-α-πραγ-μά-τευ-ση.
-Θα υπάρξει πανικός;