Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Την Κυριακή 27/3 ανοίγουμε τα διόδια

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 23/3/2011
Την Κυριακή 27/3 ανοίγουμε τα διόδια 
ΩΣ ΕΔΩ!
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει στην παρανομία το κίνημα των διοδίων έχει πέσει στο κενό. Μετά την κατάπτυστη τροπολογία, που κατέστησε την άρνηση πληρωμής διοδίων αδίκημα του ΚΟΚ, εξακολουθούν να είναι χιλιάδες οι οδηγοί που αρνούνται να πληρώσουν τα χαράτσια των εταιρειών. Αυτό που δεν κατάλαβαν οι κύριοι της κυβέρνησης και φίλοι των εργολάβων και των τραπεζιτών, είναι ότι όσοι αγωνίζονται για το δίκιο τους δεν θα υποχωρούσαν μπροστά σε έναν άδικο νόμο.
Στις 25/3 ο πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες για να εκχωρήσει ακόμα περισσότερα στις αγορές όπως εκχώρησε με άνεση και χωρίς προσχήματα τις βάσεις για να διευκολύνει την ωμή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Εμείς δεν εκχωρούμε σε κανένα και πολύ περισσότερο σε μια παραπαίουσα τροϊκανή κυβέρνηση, το δικαίωμα να ορίζει τη νομιμότητα με βάση τα συμφέροντα των τραπεζών και να συνεχίσει να ξεπουλά τους δρόμους και το δημόσιο πλούτο της χώρας.
Εξάλλου τις επόμενες μέρες, αντιπροσωπεία του Πανελλαδικού Συντονιστικού θα επισκεφτεί το Ευρωκοινοβούλιο, στην προσπάθεια να θέσει παντού και με όλους τους τρόπους το παράνομο καθεστώς παραχώρησης των εθνικών δρόμων στις πολυεθνικές και ειδικά την κατάχρηση του δημόσιου χρήματος και το σκάνδαλο των συμβάσεων.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ
Την Κυριακή 27/3/11 ανοίγουμε τα διόδια στους σταθμούς
(περισσότερα ραντεβού θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες):

Μαλγάρων, ώρα 16:00
Πολυμύλου (Εγνατία Οδός), ώρα 15:00
Λεπτοκαρυάς, ώρα 15:00
Μακρυχωρίου, ώρα 16:00
Πυργετού, ώρα 16:00
Πελασγίας, ώρα 16:00
Μώλου, ώρα 16:00
Τραγάνας, ώρα 16:00
Θήβας, ώρα 16:00
Αφιδνών, ώρα 16:00
Μεταμόρφωσης (Αττική Οδός), ώρα 16:00
Ελευσίνας (Αττική Οδός), ώρα 16:00
Ισθμού, ώρα 16:00
Ρίου, ώρα 12:00
Νεστάνης, ώρα 16:00

Παρατηρήσεις για την εγκυρότητα των νέων ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης μας  αναδημοσιεύουμε δύο έγγραφα, 1ον επιστολή συναδέλφου προς την ΚΕ σε σχέση με το δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας και 2ον τις παρατηρήσεις των συναδέλφων για την εγκυρότητα των νέων ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής

ΑΠΟ Γεωργία Ασημακοπούλου ΠΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Υπόψη ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ κας ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, στο φύλλο της 20-3-2011, στο δημοσίευμα με τίτλο Καυτό υπόμνημα για τη βιοξήρανση στη Φυλή, πετύχατε να αναδείξετε, με τρόπο κατανοητό στον κάθε αναγνώστη, την κυρίαρχη επισήμανση: Την παράληψη της διαδικασίας Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και εν τέλει τον αποκλεισμό των πολιτών από τη λήψη των αποφάσεων.
Ας σημειωθεί ότι η παράληψη αυτή, σύμφωνα με το ίδιο υπόμνημα, δεν περιορίζεται στην συγκεκριμένη περίπτωση των μονάδων επεξεργασίας. Χαρακτηρίζει συνολικά το ίδιο το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), που εγκρίθηκε με Απόφαση μόνο του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας το 2006, όπως και την μέχρι σήμερα διαδικασία υλοποίησης του.
Επιγραμματικά σημειώνω ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και το ίδιο το ΠΕΣΔΑ (ακριβέστερα η απόφαση αναθεώρησης του 2006) έπρεπε να έχει περάσει από τη διαδικασία της διαβούλευσης ως προς τη Στρατηγική Περιβαλλοντική του Διάσταση ή να είχε νομίμως εξαιρεθεί αυτής, κάτι που σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκύπτει ότι έγινε.
Συνέπεια αυτού, η υλοποίηση των επί μέρους σχεδίων-έργων του ΠΕΣΔΑ, όπως η ΟΕΔΑ Γραμματικού, η ΟΕΔΑ Κερατέας και η επέκταση της ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής και η δέσμευση κοινοτικών πόρων, βαρύνoνται από αυτήν την ¨εκκρεμότητα¨, με ότι αυτό σημαίνει και ότι μπορεί να συνεπάγεται.
Υποτιμήθηκαν, κατά τη γνώμη μου, οι συνέπειες αυτής της παράλειψης τόσον όσον αφορά στην αρτιότητα και την εν γένει εξέλιξη του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, όσον και κυρίως στην εξασφάλιση της απαιτούμενης κοινωνικής συναίνεσης. Εξ άλλου, η περίπτωση της Κερατέας, για την οποία έχετε σχετικό δημοσίευμα στην ίδια σελίδα, το επιβεβαιώνει.
Να σημειωθεί ότι η παράλειψη αυτή, ήδη από το 2006, θα μπορούσε, ενδεχομένως, να χαρακτηριστεί ως τυπική εάν στη συνέχεια, κατά την πορεία υλοποίησης των επί μέρους σχεδίων-έργων, η Πολιτεία είχε όντως μεριμνήσει να θεραπευτεί επί της ουσίας. Όπως π.χ. θα μπορούσε να έχει γίνει με την δέουσα στάση/διορθωτικές ενέργειες κατά διαδικασία των ενστάσεων εκ μέρους πολιτών κατά των Αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
Δεν γνωρίζω την απάντηση των αρμοδίων σε αυτό το θέμα. Όμως, τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τις ελλείψεις των περιβαλλοντικών μελετών για τα έργα ΧΥΤΑ Γραμματικού και ΧΥΤΑ Κερατέας όπως και για την ανανέωση περιβαλλοντικών όρων χωρίς την εκπόνηση νέων ΜΠΕ, δεν συνηγορούν ότι η Πολιτεία έλαβε υπόψη της τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν και ενήργησε τα δέοντα.
Με εκτίμηση
Γεωργία Ασημακοπούλου
Τοπογράφος Μηχ/κός, υπάλληλος ΕΣΔΚΝΑ


Παρατηρήσεις
για την εγκυρότητα των νέων ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής

Εισαγωγική διευκρίνιση:

Νέο χαράτσι για την «αντισεισμική επάρκεια»

Δεν τους έφτασαν φαίνεται οι ημιυπαίθριοι, ούτε η "ενεργειακή πιστοποίηση"  ετοιμάζουν νέα χαράτσια για αντισεισμική προστασία και ακολουθούν τα αυθαίρετα. Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη.


Μετά τα χαράτσια για τα πιστοποιητικά «πράσινης κατοικίας και κατασκευής», η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβαρύνει τη λαϊκή οικογένεια και με νέα χαράτσια για το πιστοποιητικό «αντισεισμικής επάρκειας», αντί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για την αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αποκλειστικά δημόσιους πόρους, στη χώρα μας που είναι αυτή με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, κατά την επίσκεψή του στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή ενός Προγράμματος Ενίσχυσης Αντισεισμικότητας δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, με επιχορήγηση του Δημοσίου.
Το πρόγραμμα αυτό σταδιακά θα ξεκινήσει από κατασκευές προ του 1959, χρονιά που θεσπίστηκε ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός και θα κλιμακωθεί στις κατασκευές προ του 1985, χρονιά της πρώτης αναβάθμισης του αντισεισμικού κανονισμού.
Επίσης δήλωσε ότι σταδιακά, «με προτεραιότητα σε περιοχές υψηλού σεισμικού κινδύνου, θα καθιερώσουμε πιστοποιητικό "αντισεισμικής επάρκειας", σε αντιστοιχία με το πιστοποιητικό "πράσινης κατοικίας και κατασκευής"», που όπως είναι γνωστό επιφέρουν «χαράτσια» στη λαϊκή οικογένεια για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και σημαντικές επιβαρύνσεις για εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Κι αυτό καθώς κυρίως λαϊκές οικογένειες διαμένουν στο 75% των κτιρίων της χώρας που έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή με βάση τους παλιούς και ανεπαρκείς αντισεισμικούς κανονισμούς. Αυτές οι οικογένειες, μέσα στη δίνη των υπόλοιπων αντιλαϊκών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση, τώρα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους ένα σεβαστό ποσό για να θωρακίσουν αντισεισμικά τα σπίτια τους, αντί η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα με δημόσια αποκλειστικά κονδύλια.
Η κυβέρνηση υπόσχεται επίσης, μεταξύ των άλλων, ότι θα ολοκληρώσει μέσα σε ένα χρόνο τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων και κοινωφελούς χρήσης κτιρίων, που όπως είναι γνωστό καρκινοβατεί από το 2001, αφού από τα 80.000 κτίρια έχουν ελεγχθεί μόλις τα 6.000!
Το ζήτημα αυτό, όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκε και σε χτεσινή σύσκεψη υπό τον Γ. Μαγκριώτη, στην οποία μετείχαν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Γιάννης Οικονομίδης και οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου, ΟΑΣΠ, ΟΣΚ, ΟΕΚ, ΘΕΜΙΣ και ΔΕΠΑΝΟΜ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υφυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των ελέγχων και δήλωσε ότι το υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα προσεισμικής ενίσχυσης των δημόσιων κτιρίων, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους στην τετραετία 2012-2015.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Διαμαρτυρία ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που Αντιστέκεται Βρυξελλών πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ ενάντια στον ελληνικό λαό.

Οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελεύθερων διοργάνωσαν στο Ευρωπαϊκό Κονοβούλιο από κοινού εκδήλωση για «τα 2,500 + 1 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα» με ομιλητές τον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Χανς – Γκερτ Πότερινγκ, την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλα Παλιαδέλη, το Γερμανό Φιλελεύθερο ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη και τον υπουργό πολιτισμού Π. Γερουλάνο. Στη γεμάτη κόσμο αίθουσα, βρισκόταν επίσης η Ευρωπαία Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.

Οι ομιλητές κινήθηκαν σε ένα πνεύμα ευχαριστιών προς την Ελλάδα που «τόσα έχει προσφέρει στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τη δημοκρατία» αλλά και για «το σταμήτημα της προέλασης των βαρβάρων και την οριοθέτηση της Ευρώπης. Ο ακραίος νεοφιλελεύθερος Χατζημαρκάκης μας εξήγησε επίσης «πόσο στήριξε την Ελλάδα στο γερμανικό κοινό» ενώ το κόμμα του πίεζε για ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα κ.α.

Μέλος της Πρωτοβουλίας ζήτησε μετά τις ομιλίες και πριν την προβολη ταινίας να παρέμβει για τρία λεπτά. Η συντονίστρια Χ. Παλιαδέλη αρνήθηκε και ζήτησε την εκκίνηση της ταινίας.

Η πρωτοβουλία συνέχισε την παρέμβαση της και άνοιξε πανώ που ανέγραφε στα αγγλικά: «Βάρβαροι της EE και του ΔΝΤ ακούστε το καλά, οι λαοί της Ευρώπης ξεσηκώνονται ξανά».  (ΕU – IMF barbarians listen up, Peoples of Europe are rising up)

Ακολουθεί το περιεχόμενο της παρέμβαση μεταφρασμένο στα ελληνικά. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης η πρώην υπουργός Κ. Μπατζελή δε σταμάτησε να συμπεριφέρεται σα να βρισκόταν σε τηλεπαράθυρο, εκτοξεύοντας προσβολές και ειρωνικά «μπράβο» προς τον ομιλητή και τα μέλη της Πρωτοβουλίας.

«2.500 χρόνια μετά τη μάχη του Μαραθώνα και 20 μόλις χιλιόμετρα από το τόπο της μάχης οι σύγχρονοι Έλληνες δίνουν μια άλλη μάχη.
Πρόκειται για τους κατοίκους της Κερατέας που παλεύουν ενάντια στους σύχρονους βαρβάρους. Αυτοί οι σύγχρονοι βάρβαροι δεν είναι από την Ασία, είναι από την Ελλάδα.
Είναι η αστυνομία του ελληνικού κράτους που την έχει στείλει εκεί η ελληνική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση για να υπερασπιστεί μια παράνομη απόφαση.

Την απόφαση να δημιουργηθεί μία χωματερή στην Κερατέα που θα καταστρέψει αρχαιολογικό χώρο. Να πώς προστατεύει αυτή η κυβέρνηση τον ελληνικό πολιτισμό. Οι αστυνομικές δυνάμεις της κυβέρνησης μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών, βρίζουν γυναίκες, ψεκάζουν με χημικά απλούς εργαζόμενους ανθρώπους και συμπεριφέρονται σα δυνάμεις κατοχής.
Ο αγώνας των κατοίκων της Κερατέας είναι ένα σύμβολο της πάλης όλων των εργαζόμενων στην Ελλάδα.
Ένα σύμβολο δίπλα και σε εκείνο, των 300 μεταναστών απεργών πείνας που νίκησαν και αφιέρωσαν τη νίκη τους σε ολόκληρη την εργατική τάξη της Ελλάδας.
Είναι αλληλέγγυοι στις εννιά γενικές απεργίες που έχουν γίνει ενάντια στις παράλογες πολιτικές του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι σύγχρονοι βάρβαροι είναι οι Ευρωβουλευτές που ψηφίζουν αυτά τα μέτρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που καταργούν τη δημοκρατία με την «Νέα Οικονομική Διακυβέρνηση» που θέτει τους κρατικούς προϋπολογισμούς υπό τον έλεγχο ενός μη εκλεγμένου οργανισμού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δε θα επικρατήσετε. Αυτή η κρίση δε θα ναι οι Θερμοπύλες του εργαζόμενου λαού αλλά το δικό σας Βατερλώ. »

Προσαγωγές εκπαιδευτικών και «Καλλιτεχνών Ενάντια στο Μνημόνιο», στο Σύνταγμα

Από το TVXS
Σε τουλάχιστον εξι προσαγωγές εκπαιδευτικών και μελών του κινήματος "Καλλιτέχνες Ενάντια στο Μνημόνιο" προχώρησαν τα μέλη των ΜΑΤ , όταν οι Καλλιτέχνες επιχείρησαν να στήσουν ανδρείκελα στην πλατεία Συντάγματος, εις ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας. Στο Σύνταγμα πραγματοποιούσαν κινητοποίηση κατά των συγχωνεύσεων σχολείων και εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και φοιτητές.
Όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση στην ιστοσελίδα τους, οι Καλλιτέχνες Ενάντια Στο Μνημόνιο είχαν ως στόχο "Παραμονή της εθνικής επετείου σχολιάζουμε με τον δικό μας τρόπο ένα σύγχρονο «εθνικό δράμα». Η δική μας «παρέλαση» είναι σιωπηλή και αθόρυβη. Όπως το πλήθος των άνεργων συμπολιτών μας. Έχει άποψη, έχει οργή, μα δεν την εκτονώνει με χάπενινγκ". Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας πήραν οι ίδιοι τα ανδρείκελα από τα χέρια των ακτιβιστών, για να τους αποτρέψουν να πραγματοποιήσουν την διαμαρτυρία τους.
Σύμφωνα με το alfavita.gr, μεταξύ των συλληφθέντων είναι και εκπαιδευτικοί που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία κατά των συγχωνεύσεων σχολείων. "Οι πληροφορίες που φτάνουν στην alfavita.gr μιλάνε για 8 συλλήψεις στην πλατεία Συντάγματος και άλλες 2 συλλήψεις στο ισόγειο της πολυκατοικίας που είναι τα γραφεία της ΔΟΕ.Οι συλληφθέντες είναι συνάδελφοι μερικοί εκ των οποίων είναι και μέλη Δ.Σ. της ΠΕΑΕ και διδασκαλικών Συλλόγων. Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη διοργανώνει η ΠΕΑΕ, το Συντονιστικό Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και Σύλλογοι Δασκάλων. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις, παρά τις συλλήψεις που έκαναν προχώρησαν στην απώθηση των συγκεντρωμένων με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια" αναφέρει η ιστοσελίδα.
Το παρακάτω βίντεο δείχνει στιγμιότυπα τις προσαγωγές στο Σύνταγμα.
Σε τουλάχιστον εξι προσαγωγές εκπαιδευτικών και μελών του κινήματος "Καλλιτέχνες Ενάντια στο Μνημόνιο" προχώρησαν τα μέλη των ΜΑΤ , όταν οι Καλλιτέχνες επιχείρησαν να στήσουν ανδρείκελα στην πλατεία Συντάγματος, εις ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας. Στο Σύνταγμα πραγματοποιούσαν κινητοποίηση κατά των συγχωνεύσεων σχολείων και εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και φοιτητές.

Όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση στην ιστοσελίδα τους, οι Καλλιτέχνες Ενάντια Στο Μνημόνιο είχαν ως στόχο "Παραμονή της εθνικής επετείου σχολιάζουμε με τον δικό μας τρόπο ένα σύγχρονο «εθνικό δράμα». Η δική μας «παρέλαση» είναι σιωπηλή και αθόρυβη. Όπως το πλήθος των άνεργων συμπολιτών μας. Έχει άποψη, έχει οργή, μα δεν την εκτονώνει με χάπενινγκ". Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας πήραν οι ίδιοι τα ανδρείκελα από τα χέρια των ακτιβιστών, για να τους αποτρέψουν να πραγματοποιήσουν την διαμαρτυρία τους.

Σύμφωνα με το alfavita.gr, μεταξύ των συλληφθέντων είναι και εκπαιδευτικοί που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία κατά των συγχωνεύσεων σχολείων. "Οι πληροφορίες που φτάνουν στην alfavita.gr μιλάνε για 8 συλλήψεις στην πλατεία Συντάγματος και άλλες 2 συλλήψεις στο ισόγειο της πολυκατοικίας που είναι τα γραφεία της ΔΟΕ.Οι συλληφθέντες είναι συνάδελφοι μερικοί εκ των οποίων είναι και μέλη Δ.Σ. της ΠΕΑΕ και διδασκαλικών Συλλόγων. Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη διοργανώνει η ΠΕΑΕ, το Συντονιστικό Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και Σύλλογοι Δασκάλων. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις, παρά τις συλλήψεις που έκαναν προχώρησαν στην απώθηση των συγκεντρωμένων με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια" αναφέρει η ιστοσελίδα.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει στιγμιότυπα τις προσαγωγές στο Σύνταγμα.

Κινητοποίηση Ανέργων στο ΤΣΜΕΔΕ στις 31/3

Αναδημοσιεύουμε από το ΣΜΤ 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Τη Δευτέρα 14/3/2011 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνέλευση ανέργων και προσωρινά απασχολούμενων τεχνικών του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Η συζήτηση που έγινε αποτελεί τη συνέχεια της προηγούμενης προσπάθειας που πραγματοποιήθηκε στις 21/2/2011 στα πλαίσια του σωματείου. Στη συζήτηση διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
Η πραγματικότητα εργαζομένων και ανέργων είναι πιο δύσκολη από ποτέ. Τα μέτρα που ετοιμάζονται για τους ανέργους συμπεριλαμβάνουν περικοπή του ήδη πενιχρού επιδόματος ανεργίας και επιβολή ιδιαίτερων προϋποθέσεων για τον περιορισμό των δικαιούχων. Την στιγμή που οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, η κυβέρνηση και η τρόικα απαντούν με το ψαλίδισμα των ελάχιστων παροχών που έχουν απομείνει. Παράλληλα, η κυβέρνηση στηρίζει απροκάλυπτα την εργοδοσία με ένα πλήθος προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (και όχι μόνο) που έχει μετατραπεί σε οργανισμό επιδότησης των επιχειρηματιών και επιβολής μιας τεράστιας ζώνης ευέλικτης κι ελαστικής εργασίας.
Στον τεχνικό κλάδο, ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και όμως οι μεγάλες τεχνικές εταιρίες, καταφέρνουν να βγάζουν και τώρα υπέρογκα κέρδη εκμεταλλευόμενες δημόσιους χώρους, εθνικές οδούς και χωματερές που τις βαφτίζουν ΧΥΤΑ. Στην πληροφορική και στις τηλεπικοινωνίες ο κανόνας είναι οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η καταπάτηση Συλλογικών Συμβάσεων και μάλιστα σε εταιρείες-μεγαθήρια με τεράστια μεγέθη κερδοφορίας. Τα κρούσματα μερικής απασχόλησης πληθαίνουν, καθώς και οι περιπτώσεις που νέοι συνάδελφοι υποχρεώνονται να δουλεύουν κάτω από τα όρια του βασικού μισθού. Η εργοδοσία με την στήριξη κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ ξηλώνουν το ένα μετά το άλλο κάθε δικαίωμα και κατάκτηση, για να διατηρήσουν τα κέρδη τους.
Σχετικά με την ιδιαίτερη δουλειά που πρέπει να κάνει το σωματείο μας στο ζήτημα της οργάνωσης των ανέργων, η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς η εκτίναξη των απολύσεων, η μαύρη εργασία, η απλήρωτη εργασία και οι εκβιασμοί που δέχονται μια σειρά συναδέλφων συμπληρώνει το παζλ της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται. Γι αυτό η προσπάθεια αυτή πρέπει να προχωρήσει και να μονιμοποιηθεί, για να συμβάλλει στη διεκδικήσεις και τις μορφές πάλης των ανέργων, τόσο για τα μέλη του Σωματείου όσο και για όλους τους τεχνικούς.
    Στη συνέλευση συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Μπλόκο ''Δεν Πληρώνω'' στα 5 € εισόδου στα Νοσοκομεία

Από το Iskra
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣ/ΜΕΙΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!
Κάτω από την πίεση των περικοπών και των συγχωνεύσεων ,οι οποίες με μαθηματικό τρόπο οδηγούν το ΕΣΥ στην διάλυση και εμπορευματοποίηση του ,οι εργαζόμενοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία.
Με δυναμική παρουσία στα τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών  σήμερα 23/3  εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία , αντιτίθενται στο ‘’χαράτσι’’ του εισιτηρίου των 5 ευρώ ,επιτρέποντας στους πολίτες την ελεύθερη είσοδο τους ,υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος .
Οι κινητοποιήσεις  των εργαζομένων ,με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ,δεν θα σταματήσουν σε αυτό αλλά αντιθέτως θα κλιμακωθούν με νέες στις 31Μαρτίου ,όπου και θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία σε όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας ενώ ταυτόχρονα στα Νοσοκομεία Αθήνας –Πειραιά θα πραγματοποιηθεί  5ωρη στάση εργασίας  ,από τις 10 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα.
Ταυτόχρονα οι γιατροί από την πλευρά τους  με απόφαση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κήρυξαν 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 30 Μαρτίου αντιστεκόμενοι στις συγχωνεύσεις και τις περικοπές και με κύρια αιτήματα αξιοπρεπείς αποδοχές και δημόσια δωρεάν περίθαλψη για όλους.
Σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:
‘’Με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ στη Συνεδρίαση της 15/03/2011 προχωράμε σε κινητοποιήσεις το τρίτο 10ήμερο του Μαρτίου.
Στις 23 Μαρτίου οργανώνουμε ημέρα αγωνιστικής δράσης στα Πρωτοβάθμια Σωματεία με ποικιλία μορφών κινητοποιήσεων.
-          Ανάρτηση πανό με τοπικά και γενικά αιτήματα
-          Ανοιχτές Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
-          Συμβολική κατάληψη των ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών
Στις 31 ΜΑΡΤΗ προκηρύξαμε 24ΩΡΗ απεργία στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ με 5ΩΡΗ στάση σε ΑΘΗΝΑ – ΠΕΙΡΑΙΑ από 10π.μ. έως 3μ.μ. και Πανελλαδική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στις 11π.μ. μπροστά στο Υπουργείο Υγείας.’’

Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι:
-          ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΜΕ ΕΠΑΡΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΠΑΤΑΞΗ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
-          ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
-          ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ – ΚΑΛΥΨΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ – ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ου ΚΑΙ 14ου ΜΙΣΘΟΥ
-          ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ ΓΙΑ ΑΡΓΙΕΣ – ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ – ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ
-          ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Οδηγίες για την αντιμετώπιση των ελεγκτών στα ΜΜΜ


ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΡΕΠΠΑ... ΤΙ ΚΑΝΩ???
Ο,ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΠΡΙΝ, ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Οδηγίες για το θέμα των ελεγκτών – σε οποιοδήποτε μέσο μαζικής μεταφοράς
(Ακολουθούν και λεπτομερείς νομικές οδηγίες)

• Δεν δίνουμε τα στοιχεία μας σε ελεγκτή, σεκιουριτά κ.λπ. παρά μόνο αν είναι παρών και μας το ζητήσει αστυνομικός (ακόμη και εκτός υπηρεσίας) ή δικαστικός. Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι το «Δεν πληρώνω» είναι πολιτική στάση ανυπακοής σε άδικες και δυσβάσταχτες τιμές για ένα κοινωνικό αγαθό. Δεν ακολουθούμε το ελεγκτή οπουδήποτε, κατεβαίνουμε στην επόμενη στάση ή βγαίνουμε από το σταθμό μετρό κ.λπ.

• Εάν μας εμποδίσουν με οποιοδήποτε τρόπο έστω και για ένα λεπτό, τους εξηγούμε ότι διαπράττουν το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης (άρθρο 325 του Ποινικού Κώδικα), που διώκεται αυτεπάγγελτα, και τους ενημερώνουμε ότι θα καλέσουμε εμείς οι ίδιοι την αστυνομία για να προσαχθούν στο τμήμα, όπου θα συλληφθούν και θα παραμείνουν μέχρι να οδηγηθούν στο Αυτόφωρο. Αυτό και κάνουμε (καλούμε το 100) εάν δεν μας αφήσουν να φύγουμε αμέσως.

• Σε αντίθεση με αυτούς, εμείς δεν θα συλληφθούμε διότι η μη πληρωμή εισιτηρίου είναι πταίσμα που διώκεται κατ’ έγκληση (δηλ. με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρίας που εξουσιοδοτεί τον νόμιμο εκπρόσωπό της κ.λπ.). Αστυνομικοί που αρνούνται (αυτό δεν έχει συμβεί ως τώρα) να συλλάβουν όποιον διαπράττει το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης διαπράττουν παράβαση καθήκοντος και θα μηνυθούν και αυτοί.


• Να έχουμε υπόψη ότι πολλοί ελεγκτές δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά – και αλλάζουν άρδην θέση και στάση μόλις βρεθούν στο αστυνομικό τμήμα (έχουμε πλέον πολλά συγκεκριμένα παραδείγματα και στην Αθήνα). Εννοείται ότι σε περίπτωση που έχουμε το παραμικρό πρόβλημα, αμέσως ειδοποιούμε τηλεφωνικά οποιαδήποτε τοπική επιτροπή ώστε να υπάρξει άμεση συμπαράσταση.

Λεπτομερείς νομικές οδηγίες

Ψήφισμα-Καταγγελία για την απόλυση εργαζόμενου από τη ΓΣΕΕ

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Σε μια περίοδο γενικευμένης επίθεσης των οικονομικών και πολιτικών ελίτ στα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, μια μόλις εβδομάδα πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, η ηγεσία της ΓΣΕΕ ευθυγραμμίζεται πλήρως με την μνημονιακή πολιτική. Αντί να οργανώνει την εργατική αντίσταση απέναντι στην επέλαση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας προβαίνει σε στοχευμένες απολύσεις με στόχο την ολοκλήρωση της υποβάθμισης και της απαξίωσης του ερευνητικού της φορέα (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ).
Στον καταθλιπτικό ορίζοντα που διαμορφώνεται για την εργατική τάξη της χώρας μας, αντιλήψεις και λογικές που μπορούν να σταθούν στον αντίποδα αυτής της εξέλιξης πρέπει να σιγήσουν. Δυστυχώς το έργο αυτό ανέλαβε στο μέτρο που της αναλογεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Αμέσως μετά την απομάκρυνση του επιστημονικού συμβούλου Γιώργου Ρωμανιά ανακοινώθηκε η εκδικητική και αντι-συνδικαλιστική απόλυση του Απόστολου Καψάλη.
Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, ερευνητής εργασιακών σχέσεων και μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στο ΙΝΕ, προφανώς προκαλεί επειδή προσπαθεί να κάνει καλά την δουλειά για την οποία πληρώνεται με χρήματα των εργαζομένων αυτής της χώρας.
Μαζί με άλλους συναδέλφους του στο ΙΝΕ συνδράμουν επί σειρά ετών στην τεκμηρίωση και στην επεξεργασία των θέσεων και των διεκδικήσεων του εργατικού και του συνδικαλιστικού κινήματος με γνώμονα την υπεράσπιση και την αναβάθμιση της μισθωτής εργασίας. Φαίνεται ότι οι αναλύσεις και οι εισηγήσεις του συναδέλφου Καψάλη σχετικά με τις πρόσφατες αντεργατικές ανατροπές και τις προτάσεις αντιμετώπισής τους ενόχλησαν την ηγεσία της ΓΣΕΕ η οποία μετατρέπεται για άλλη μια φορά σε στυγνό εργοδότη. Δεν φτάνει που μέσα στους χώρους της ανέχεται την ελαστική εργασία και τις εργολαβίες προβαίνει τώρα και στην απροκάλυπτη απόλυση του συναδέλφου Καψάλης και μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία του ΙΝΕ σε συνέχεια των εντεινόμενων σε βάρος του πιέσεων και αποκλεισμών.
Θεωρούμε ότι σε συνθήκες ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών απασχόλησης και διαβίωσης του κόσμου της εργασίας εργαλεία όπως το ΙΝΕ πρέπει όχι μόνον να διατηρηθούν αλλά και να ενισχυθούν. Το όχι και τόσο πρωτότυπο πρόσχημα των δεινών οικονομικών της ΓΣΕΕ αφενός, δεν μπορεί να καλύψει τις πολιτικές μεθοδεύσεις και αφετέρου, γεννά ένα τεράστιο ζήτημα σχετικά με την αξιοποίηση εργατικού και δημόσιου χρήματος την διοίκηση της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Απαιτούμε:
  • Την άμεση ανάκληση της απόφασης για την απόλυση του συναδέλφου Απόστολου Καψάλη και την παύση κάθε σε βάρος του δίωξης
  • Την συνέχιση της απρόσκοπτης και ανεξάρτητης λειτουργίας του ερευνητικού έργου του ΙΝΕ
  • Την άμεση κατάργησης κάθε ευέλικτης μορφής εργασίας σε όλες τις δομές της ΓΣΕΕ
  • Πλήρη διαφάνεια και έλεγχο των οικονομικών της ΓΣΕΕ
Αθήνα, 19 Μαρτίου 2011
Πρωτοβουλία αλληλεγγύης ενάντια στην απόλυση του συναδέλφου Καψάλη

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Το Τμήμα Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για την επίσκεψη Παπανδρέου στη Σύρο

Αναρτούμε Δελτίο Τύπου του τμήματος Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για τη χτεσινή επεισοδιακή επίσκεψη Παπανδρεου στη Σύρο.

Πλατεία Μιαούλη 1, 84100 Ερμούπολη Σύρος
τηλ:22813-61085 fax:22810-85475 e-mail: proedros@emdydas-cyclades.gr
Σύρος, 21 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την επίσκεψη Παπανδρέου στη Σύρο

Το Τμήμα Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, συμμετείχε δυναμικά στις αντιδράσεις, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σύρο. Σε μία εποχή που παρακολουθούμε την απαξίωση του επαγγέλματός μας, τις ανακοινώσεις για το νέο «φτωχολόγιο», τη μείωση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας και δημοσίων έργων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μηχανικούς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα), την απευθείας ανάθεση έργων στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., τη διάλυση των τεχνικών υπηρεσιών και των πολεοδομικών γραφείων των Κυκλάδων, είναι προκλητικό για όλους μας να διοργανώνονται φιέστες και «συναντήσεις» με φορείς ενός τόπου, προκειμένου να βελτιώσει η κυβέρνηση τη δημόσια εικόνα της.

Ευτυχώς οι πολίτες της Σύρου, οι μαθητές μας, οι φοιτητές μας, οι καταστηματάρχες και πλήθος άλλου κόσμου, χωρίς σπουδαίους συντονισμούς και καθοδηγήσεις, εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας. Και αυτή η αποδοκιμασία δεν θα έφτανε στο σημείο που είδαμε όλοι εχτές, αν τα ΜΑΤ του πρωθυπουργού δεν αντιδρούσαν με τον τρόπο αυτό. Ήταν φανερό (και αποτυπωμένο σε βίντεο δια στόματος ενός από τους 10 άντρες των ΜΑΤ) ότι υπήρχε πρόθεση από την αστυνομία, να προκαλέσουν επεισόδια στη Σύρο. Είναι επίσης λυπηρό ότι οι τοπικοί παράγοντες, ούτε είχαν λάβει προληπτικά τα μέτρα τους, σε συντονισμό με την τοπική αστυνομική διεύθυνση, προκειμένου να αποφευχθούν αυτά τα επεισόδια και η τόση εκτεταμένη χρήση χημικών στο νησί μας, ούτε στην εξέλιξη τους παρενέβησαν, για να αποτραπεί η συνέχιση της προκλητικής στάσης της αστυνομίας, στην Πλατεία Μιαούλη, ακριβώς από κάτω από την αίθουσα της Συνεδρίασης του Πνευματικού Κέντρου και ακούγονταν κάθε τόσο τα δακρυγόνα που έπεφταν. Έπρεπε να περιμένουν ότι η επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού, δεν θα άφηνε αδιάφορο τον Συριανό λαό.

Παρόλη την καταστολή η παρέμβαση συνεχίστηκε για ώρες αποδοκιμάζοντας τον πρωθυπουργό και τη συνοδεία του. Με κυρίαρχα συνθήματα «Ούτε ΔΝΤ ούτε και ΕΕ, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ», «Έξω η Ελλάδα από το ΔΝΤ», «Κλέφτες» δόθηκε η απάντηση σε αυτή την πολιτική. Ο πρωθυπουργός ήρθε λαθραία στη Σύρο και έφυγε λαθραία.

Ο κόσμος που αποδοκίμασε την πολιτική του κ.Παπανδρέου, δεν είναι άγνωστος στην τοπική ηγεσία μας. Είναι τα παιδιά γονέων που μπορεί και να ήταν μέσα στο Πνευματικό Κέντρο, είναι φοιτητές, άνεργοι, εργαζόμενοι, μηχανικοί, εργολάβοι, επιχειρηματίες, καταστηματάρχες, δάσκαλοι, καθηγητές, όλοι πολίτες του νησιού μας. Είναι παράλογο και συκοφαντικό να παρουσιάζονται «υποκινούμενοι», «οργανωμένοι», «περιφερόμενοι αγανακτισμένοι πολίτες», για αυτό καλούμε τις τοπικές πολιτικές αρχές να αναγνωρίσουν το δικαίωμα όλου αυτού του κόσμου να διαμαρτύρεται και να αποδοκιμάσουν καθαρά και ανοιχτά την επέμβαση των ΜΑΤ, έστω και κατόπιν εορτής.

Οι μηχανικοί του δημοσίου, άμεσα πήραν απόφαση για 3ωρη στάση εργασίας και πολύ γρήγορα παρουσιάστηκαν σχεδόν όλοι στο σημείο των επεισοδίων, δηλώνοντας έτσι την αντίδρασή τους για κάθε πολιτική που επιβάλλεται με ΜΑΤ, ξύλο και δακρυγόνα. Καταδικάζουμε την παρουσία των ΜΑΤ και των ασφαλιτών στο νησί μας, καταδικάζουμε την κάθε σύλληψη και προσπάθεια σύλληψης χωρίς κανένα απολύτως λόγο από ασφαλίτες που κυκλοφορούσαν μέσα στην πορεία. Η «δημοκρατική» επιβολή της παρουσίας του κ.Παπανδρέου στη Σύρο, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην κυβερνητική πολιτική, αποδεικνύοντας ότι οι πολίτες και ειδικά οι νέοι, είναι σκεπτόμενοι και δεν θα αφήσουν πουθενά στην Ελλάδα αναπάντητα τα μέτρα και το μνημόνιο αυτής της κυβέρνησης.

Πάλι για το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου

Αναδημοσιεύουμε άρθρο από το TVXS σχετικά με το "νέο", "ενιαίο", "δίκαιο" κλπ μισθολόγιο του Δημοσίου. Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι η ευκολία με την οποία διάφοροι καλοθελητές προτείνουν τρόπους περικοπής των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Το καινούργιο φρούτο είναι η πλήρης εξαφάνιση των κατηργημένων 13ου και 14ου μισθού, καθώς και το προβάδισμα των ΤΕ με μεταπτυχιακό έναντι των ΠΕ (φαίνεται αυτό είναι και το πτυχίο των συντακτών της "έκθεσης"). Η έκθεση των αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ για το μισθολόγιο υπάρχει εδώ :
http://www.esdda.gr/Portals/0/Users/004/04/4/misthologiko_enap.pdf
Το γερμανικό μοντέλο, σε μισθούς και προαγωγές, το οποίο προβλέπει δώδεκα μισθούς, θεωρείται ως το πλέον πιθανό να εφαρμοστεί και στην χώρα μας με το ενιαίο μισθολόγιο, που θα ισχύσει μετά τον Ιούνιο.
Όπως ανέφερε το Mega, το μοντέλο αυτό εισηγήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, οι απόφοιτοι των Εθνικών σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και προβλέπει εισαγωγικό μισθό, 970 ευρώ μικτά για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης και 3.055 ευρώ καταληκτικό για τους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, δηλαδή αναλογία 1 προς 3 με την επισήμανση ότι οι μισθοί θα είναι πλέον δώδεκα τον χρόνο, στους οποίους θα ενσωματωθούν και τα ψαλιδισμένα δώρα, που ισχύουν σήμερα για τον 13ο και 14ο μισθό.
Η εισήγηση περιλαμβάνει επίσης τη μείωση από 18 σε 10 των μισθολογικών κλιμακίων και την κατάργηση του χρόνου ωρίμανσης των δύο χρόνων, που ισχύει σήμερα για την μετάταξη από το ένα κλιμάκιο στο άλλο και είναι κοινός για όλους τους υπαλλήλους. Ο χρόνος ωρίμανσης θα είναι ταχύτερος για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με συνέπεια να προάγονται ευκολότερα, ενώ οι υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα αλλάζουν κλιμάκιο από τέσσερα χρόνια και πάνω.
Αναφορικά με τα επιδόματα, η εισήγηση μιλά για καθολική κατάργηση με εξαίρεση το επίδομα θέσης για τους προϊσταμένους, και το επίδομα κοινωνικού χαρακτήρα, το οποίο θα περιλαμβάνει το οικογενειακό, το ανθυγιεινό, το δυσμενών συνθηκών και των παραμεθόριων περιοχών, χωρίς όλα αυτά μαζί να ξεπερνούν τα 350 ευρώ το μήνα. Τέλος, στις προτάσεις αναφέρεται το κόψιμο όλων των πλασματικών υπερωριών και η ενσωμάτωση στο ενιαίο μισθολόγιο όλων των ειδικών σήμερα μισθολογίων με εξαίρεση των δικαστών, των γιατρών του ΕΣΥ, των στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας, των καθηγητών πανεπιστημίων και ΤΕΙ και των διπλωματών.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ούτε στη Σύρο, ούτε και πουθενά

Αναδημοσιεύουμε ανταπόκριση και video από τη σημερινή επίσκεψη Παπανδρέου στην Ερμούπολη της Σύρου. Το Τμήμα Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ μετά το όργιο της αστυνομικής βίας και τους τραυματισμούς μαθητών κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας και συμμετείχε σύσσωμο στις διαμαρτυρίες. Τοπικά λειτουργεί Συντονιστικό Σωματείων και Εργαζομένων όπου συμμετέχει και το τμήμα της ΕΜΔΥΔΑΣ.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε δυναμική διαδήλωση στην Σύρο κατά της επίσκεψης Παπανδρέου, του πρωθυπουργού του μνημονίου.

Μια επίσκεψη η οποία κρατήθηκε μυστική μέχρι τελευταία στιγμή, για να μην μπορέσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία να αντιδράσουν σε αυτή την πολιτική, που στην ουσία τους στερεί κάθε δικαίωμα στο μέλλον.

Παρόλα αυτά ο κόσμος της Σύρου έδωσε δυναμικά παρόν. Από τις 10:00 το πρωί φοιτητές και μαθητές και όσο περνούσε η ώρα εργαζόμενοι και σωματεία συγκέντρώθηκαν στην κεντρική Πλατεία της Σύρου επιφυλάσσοντας "θερμή" υποδοχή στον πρωθυπουργό.

Με κυρίαρχα συνθήματα "Ούτε ΔΝΤ,ούτε και ΕΕ πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ", "Έξω η Ελλάδα από το ΔΝΤ" , "Κλέφτες", οι διαδηλωτές επί ώρες παρέμειναν στην πλατεία. Είναι μοναδικές οι στιγμές κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός εξέρχεται από το κτίριο και χαιρετάει χαμογελαστός τους είκοσι κλακαδόρους, ενώ στο βάθος ακούγονται οι αποδοκιμασίες και τα συνθήματα του κόσμου.

Οι δυνάμεις καταστολής επέδειξαν τρομερή βιαιότητα, χτυπώντας δεκαπεντάχρονους μαθητές και πολίτες, ενώ έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων με αποτέλεσμα η κεντρική πλατεία να μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Παρόλη την καταστολή, ο κόσμος παρέμεινε εκεί για πέντε συνεχόμενες ώρες περίπου, ενώ επί ένα δίωρο η πόλη είχε μετατραπεί σε αληθινό πεδίο μάχης.

Η πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης είναι πλέον προφανής. Μόνο μέ άγρια καταστολή μπορεί ο πρωθυπουργός να έρθει σε μια πόλη 15.000 κατοίκων.

Δεν είμαστε οι "αγανακτισμένοι πολίτες", όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πεταλωτής. Είμαστε η φωνή αυτή της χώρας.

Μερικά link:

Δελτίο γιουχαρίσματος από Σύρο

Τι ήθελαν να πουν στον ΓΑΠ οι Συριανοί;

Δακρυγόνα, τραυματισμοί και ένταση κατά την επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στη Σύρο
http://www.syrostoday.gr

Διαμαρτυρία του ΣΑΘ στην είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης

Αναρτούμε video από τη διαμαρτυρία ενάντια ενάντια στο νόμο κατάργησης των κατώτατων αμοιβών των μηχανικών, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή, την οποία πραγματοποίησε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, στην είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα, το Σάββατο 19.3.2011.
Η Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΘ που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου 2011, και στα πλαίσια του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αρχιτεκτόνων που διεξήχθει στο Ζάππειο, στην Αθήνα, από 17 έως 21/3/2011. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου και το ψήφισμα της Συνέλευσης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (ΣΑΘ) πραγματοποίησε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στο κτίριο του ΤΕΕ, στις 10 Μαρτίου 2011 με θέματα:
  • Επιπτώσεις στην άσκηση του επαγγέλματος από την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών
  • Σχεδιασμός δράσεων για την απόσυρση του νέου Νόμου
Η Γ.Σ. κατέληξε ομόφωνα σε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο, η ένταξη του επαγγέλματος του μηχανικού στις ρυθμίσεις για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων είναι εντελώς αυθαίρετη.
Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των αρχιτεκτονικών μελετών εισάγει την εσφαλμένη αντίληψη ότι η αρχιτεκτονική μελέτη είναι μια εμπορική πράξη και όχι πνευματική εργασία που σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια ασφάλεια, την ποιότητα παραγωγής του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος και την ιστορική κληρονομιά της χώρας. Είναι δε η αρχή για επικείμενες αλλαγές στον τεχνικό κλάδο, με τις οποίες θα κλείσει η πόρτα του επαγγέλματος για την μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών.
Διαπιστώνεται παράλληλα ότι η λογική της ανάθεσης στο ΤΕΕ της διαχείρισης των επαγγελματικών ζητημάτων δεν οδήγησε πουθενά. Ο ΣΑΘ αναλαμβάνει πρωτοβουλία συντονισμού με τους υπόλοιπους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών και καλεί όλα τα μέλη του σε σειρά κινητοποιήσεων με στόχο την κατάργηση του νέου Νόμου.
Συγκεκριμένα:
1. Εκδήλωση διαμαρτυρίας και προβολή των θέσεων του Συλλόγου στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου (Σάββατο 19/03_12:30) – αποκλεισμός της εισόδου του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα, για μία ώρα.
2. Κοινοποίηση της απόφασης στο ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ και σε όλους του Συλλόγους και Περιφερειακά Τμήματα Αρχιτεκτόνων της χώρας, με κάλεσμα για στήριξη των κινητοποιήσεων.
3. Ανοιχτή εκδήλωση σε συντονισμό με άλλους επιστημονικούς συλλόγους και συνδικαλιστικές οργανώσεις μηχανικών.
4. Αποκλεισμό του Δημαρχείου, σε συντονισμό με τους άλλους συλλόγους.
5. Συλλογική παράσταση του ΣΑΘ στην επόμενη Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ-ΤΚΜ, με κατάθεση της απόφασης της ΓΣ και απαίτηση για ένταξη της στα θέματα Ημερήσιας Διάταξη.
6. Διεκδίκηση ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα Μέσα της πόλης, για την προβολή των θέσεων του ΣΑΘ.
7. Σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας εποπτείας της πορείας διαβούλευσης του ΤΕΕ με την πολιτεία για την εφαρμογή του Νόμου.
8. Κάλεσμα προς τους επιστημονικούς συλλόγους και λοιπούς φορείς των Μηχανικών της πόλης για την δημιουργία συντονιστικού φορέων μηχανικών, προκειμένου να οργανωθεί ο παρατεταμένος αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής .
Η Πρόεδρος 

 
Ψήφισμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης στις 10 Μαρτίου 2011

Όχι από το ΑΠΘ στη Μεταλλουργία Χρυσού

Aναδημοσιεύουμε από το http://ierissos.blogspot.com/2011/03/blog-post_12.html
Ακόμη ένα ηχηρό ράπισμα από τον επιστημονικό κόσμο της χώρας έλαβε η μεταλλουργία χρυσού και οι θιασώτες της: Χρυσοθήρες, υποτακτικοί του Μπόμπολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εργατοπατέρες, πολιτικάντηδες και άλλα τρωκτικά.
Η απόφαση της Επιτροπής ψηφίστηκε από τους 28 εκπροσώπους των Τμημάτων του ΑΠΘ με ψήφους 22 υπέρ, 6 να συζητηθεί περεταίρω, και κανένα όχι.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

1. Σύσταση και σύνθεση της επιτροπής

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. έλαβε επιστολή κατοίκων της Ιερισσού, που του ζητούσαν να εκφράσει άποψη για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», που αφορούσε στην επέκταση της μεταλλευτικής της δραστηριότητας στη Β. Χαλκιδική.
Λόγω της σοβαρότητας και της πολυπλοκότητας του θέματος, συγκροτήθηκε επιτροπή για να το μελετήσει, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να καταθέσει την άποψή της πριν την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης. Η επιτροπή συγκροτήθηκε με ευθύνη του συντονιστή του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Κ. Κατσιφαράκη, ο οποίος έλαβε υπ’ όψιν του προτάσεις μελών του Συμβουλίου για το επιστημονικό αντικείμενο και τη διαθεσιμότητα των συναδέλφων.
Τα μέλη της επιτροπής είναι τα ακόλουθα (κατά αλφαβητική σειρά):

Καυτό υπόμνημα για τη βιοξήρανση στη Φυλή

Αναδημοσιεύουμε από την ΚΕ

ΔΥΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΣΔΚΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ
Σοβαρότατα ερωτήματα ως προς τις διαδικασίες έκδοσης υπουργικών αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για την κατασκευή δύο υπερμεγεθών εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων εντός της ευρύτερης περιοχής των ΧΥΤΑ Φυλής και Ανω Λιοσίων, εγείρει υπόμνημα-καταπέλτης δύο έμπειρων μηχανικών του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΔΚΝΑ).
Στο υπόμνημα υπογραμμίζονται «ελλείψεις που καθιστούν προβληματική τη νομιμότητα των αποφάσεων» και τίθενται ερωτήματα επί των τεχνικών στοιχείων του σχεδίου που «φαίνεται εσπευσμένα να προωθεί η Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής», όπως αναφέρεται.
Η έκθεση των μηχανικών αφορά τις δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης βιολογικής ξήρανσης σύμμεικτων απορριμμάτων δυναμικότητας 2.500 τόνων ημερησίως και για το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης ΙΙ (ΕΜΑ ΙΙ) δυναμικότητας 1.500 τόνων.
Ανακύπτει προβληματισμός, όπως τονίζουν, σχετικά με το σύννομο της τηρηθείσας διαδικασίας έκδοσης των δύο αποφάσεων, κατά το μέρος που αφορά στην υιοθέτηση των προτεινόμενων τεχνολογιών «με επισπεύδοντα μέρη τη διοίκηση και τις υπηρεσίες του ΕΣΔΚΝΑ και συμμετέχοντες τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, νυν αποκεντρωμένης διοίκησης και το ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα τις υπηρεσίες της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος-ΕΥΠΕ».
Αναλυτικά αναφέρουν:
*Οι προτεινόμενες μονάδες (βιολογικής ξήρανσης-ΕΜΑ ΙΙ) δεν περιλαμβάνονται στον ισχύοντα περιφερειακό σχεδιασμό για τα σκουπίδια και η πρόβλεψή τους συνιστά ουσιώδη αναθεώρησή του, για την οποία δεν έχει προηγηθεί, τουλάχιστον κατά το χρόνο ανάρτησης των αποφάσεων (5.1.2011), η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. Δηλαδή κατάρτιση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης η οποία προϋποθέτει διαδικασία διαβούλευσης με τις δημόσιες αρχές και με το ενδιαφερόμενο κοινό.
Ουδεμία πράξη υλοποίησης των έργων αυτών μπορεί νομίμως να αναληφθεί -άρα και έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων- πριν ολοκληρωθεί η νόμιμη διαδικασία.
*Συμπέρασμα: Η περιβαλλοντική αδειοδότηση των μονάδων, λίγες μέρες πριν απ' την εκπνοή της πενταετίας ισχύος του περιφερειακού σχεδιασμού (στις 22.2.2011), οπότε υποχρεωτικά αναθεωρείται, ελέγχεται ως καταχρηστική και ενδεχομένως μη σύννομη.
Κι αυτό γιατί -όπως τονίζουν- επιβάλλει στην επικείμενη μελέτη αναθεώρησης τις δύο μονάδες, θεωρεί εκ των προτέρων δεδομένη την έγκριση της αναθεώρησης και προκαταλαμβάνει τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης «στερώντας από τους πολίτες το δικαίωμα γνώμης επί του θέματος».
Αναφορικά με αυτά καθ'αυτά τα προτεινόμενα έργα όπως προβλέπονται στις αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, επισημαίνουν:
*Η τεχνολογία βιοξήρανσης δεν περιλαμβάνεται στη συνοδεύουσα μελέτη αναθεώρησης του περιφεριακού σχεδιασμού (Δεκέμβριος 2005), ούτε και στην απόφαση έγκρισης της αναθεώρησης (Φεβρουάριος 2006). Σε αυτή την απόφαση αναφέρονται μονάδες «επεξεργασίας-αξιοποίησης». Η μονάδα βιοξήρανσης δεν είναι μονάδα αξιοποίησης. Θα ήταν αν συνοδευόταν και εξεταζόταν συνδεδεμένη με μονάδα ενεργειακής καύσης ή μονάδα άλλης χρήσης του καυσίμου.
*Το θέμα της ζήτησης των SRF (παραπροϊόν βιοξήρανσης) και κομπόστ (μείγμα οργανικών) δεν αντιμετωπίζεται. Με την υλοποίηση του σχεδίου θα προκύπτουν κάθε χρόνο τεράστια φορτία αυτών των προϊόντων. Πού θα χρησιμοποιούνται; Με ποιο οικονομικό αποτέλεσμα; Η ελληνική εμπειρία έχει αποδείξει ότι είναι εξαιρετικά δυσχερής ή και αδύνατη η δημιουργία σοβαρής και σταθερής ζήτησης για τα προϊόντα αυτά.
*Οι μονάδες βιοξήρανσης δεν επιλύουν, αντίθετα οξύνουν την αντίφαση: Από τη μια επιβάλλεται με το νέο πλαίσιο διαχείρισης (Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/2008) των αποβλήτων η ανά υλικό επίτευξη μεγάλων ποσοστών ανακύκλωσης και από την άλλη οδηγείται το 65% των απορριμμάτων της Αττικής σε διαδικασίες ενεργειακής καύσης.
Κατ' αυτό τον τρόπο αποκλείεται εκ των πραγμάτων η αύξηση των σημερινών μικρών ποσοστών ανάκτησης και ανακύκλωσης, παρά το γεγονός ότι η Οδηγία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να ανακυκλώνουν το 50% των σκουπιδιών τους μέχρι το 2020.
*Ακόμη, όπως ορθά επισημαίνει και η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, ελέγχεται αν πρέπει πλέον να κατασκευαστούν τεράστιες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, τη στιγμή που με τη σύγχρονη Οδηγία-Πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, προωθούνται πλέον τα συστήματα προδιαλογής και των οργανικών υλικών.
Το υπόμνημα για τα «φαραωνικής κλίμακας έργα», όπως τα αποκαλούν οι μηχανικοί Γεωργία Ασημακοπούλου και Κώστας Σύψας, έχει κοινοποιηθεί ήδη από τις 21 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Επιτροπή Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΤΕΕ, στο σωματείο εργαζομένων ΕΣΔΚΝΑ και στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Οι Ντάλτονς


Ελληνικό : Μια ιστορία λαϊκισμού, υποκρισίας και εκποίησης Θα επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί;

Αναρτούμε την εισήγηση του συναδέλφου και μέλους της συσπείρωσης Κ. Αδαμόπουλου για το Ελληνικό στο 11ο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο.

Ελληνικό : Μια ιστορία λαϊκισμού, υποκρισίας και εκποίησης 
Θα επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί;

Ο τίτλος δεν είναι υπερβολικός, αντίθετα η πραγματικότητα που αφορά στο Ελληνικό τα τελευταία 15 χρόνια είναι πλήρως αποκαλυπτική και όσον αφορά τη σχετική διαχείριση από όλες τις κυβερνήσεις που μεσολάβησαν πλήρως δημαγωγική και αντιπεριβαλλοντική.
Για πρώτη φορά καταγράφηκε η πρόθεση για τη δημιουργία «μητροπολιτικής ζώνης πρασίνου» στο Ελληνικό με τον νόμο 2338/1995, όταν κυρώθηκε η σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου στα Σπάτα.
Βάση αυτού ξεκίνησε το 1996 ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Ε .Μ. Πολυτεχνείου, υπό τον καθηγητή Λουδοβίκο Βασενχόφεν, το οποίο κατέληξε άδοξα το 1999 λόγω του ότι, μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων (1997) άρχισε η «σαλαμοποίηση» του χώρου του Ελληνικού για την κατασκευή εκεί αθλητικών εγκαταστάσεων.
Όλοι οι αρμόδιοι είχαν δηλώσει τότε ότι θα είναι προσωρινές και όταν το 2001 άρχισε να λειτουργεί το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα ο πρωθυπουργός Σημίτης δήλωνε ότι : «το παλιό αεροδρόμιο θα γίνει το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Ευρώπης».
Όμως τον Δεκέμβρη του 2003 προκηρύσσεται από την ΥΠΕΧΩΔΕ διεθνής διαγωνισμός ιδεών, για την πολεοδομική ανάπτυξη του Ελληνικού, ο οποίος περιελάμβανε εκτός των άλλων και επιχειρηματικές δραστηριότητες με μικτές χρήσεις, οικιστική αξιοποίηση, εστιατόρια, αναψυκτήρια κ.τ.λ.
Τρείς μήνες αργότερα, 17/02/2004, ο Κώστας Καραμανλής στην αντιπολίτευση τότε πήρε τη σκυτάλη να υπεραμυνθεί του πρασίνου: «Το Ελληνικό είναι μία απο τις τελευταίες ευκαιρίες για την αύξηση του Πρασίνου στην πόλη. Δεν υπάρχει δίλημμα, τσιμέντο η πράσινο. Δεσμευόμαστε ότι οι χώροι που απελευθερώθηκαν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δημιουργία πρότυπου πάρκου».
Τρία χρόνια αργότερα, το 2007, επί κυβέρνησης Καραμανλή ο ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς παρουσιάζει πρόταση που ουσιαστικά ήταν συνέχεια του διαγωνισμού για το Ελληνικό που είχε γίνει επί κυβέρνησης Σημίτη. Σύμφωνα με το σχέδιο Σουφλιά προέκυπταν κτίρια επιχειρήσεων, εμπορικά κέντρα και κατοικίες κάλυψης 1.300.000τ.μ. συνολικά, που σημαίνει 1.700 στρέμματα θα καλύπτονταν από κτίρια μπετόν και άσφαλτο.
Μέσα σε αυτή την επιφάνεια χωρούν δέκα εμπορικά κέντρα τύπου «The Mall» και μία πόλη 8-10 χιλιάδων κατοικιών, που σημαίνει 25 περίπου χιλιάδες κάτοικοι και αντίστοιχος αριθμός αυτοκινήτων.
Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, συνειδητοποιώντας η τοπική κοινωνία την εμπορευματοποίηση και το συνακόλουθο «πάρκο τσιμέντου» που σχεδιαζόταν, άρχισε να αντιδρά έντονα.
Οι τέσσερεις δήμοι της περιοχής (Αλίμου-Ελληνικού-Αργυρούπολης-Γλυφάδας) συντονίζουν τις ενέργειές τους στην «κοινή δράση» και οργανώνουν το Forum ως πρώτο σταθμό στον αγώνα για να γίνει ο χώρος του παλιού αεροδρομίου ένα μητροπολιτικό πάρκα υψηλού πρασίνου προς όφελος όλων.
Οργανώνουν με την στήριξη της Νομαρχίας Αθηνών και την συμμετοχή ΑΕΙ (ΕΜΠ- Γεωπονικό Πανεπιστήμιο), επιστημονικών φορέων (ΤΕΕ-ΔΣΑ), του ΕΚΑ, οικολογικών οργανώσεων και προσκεκλημένων από την Ε.Ε. επιστημονική διημερίδα στις 18-19/1/2008.
Παρεμβαίνουν επίσης στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΕΔΚΝΑ με θέμα «Αττική και περιβάλλον» στις 2 Φεβρουαρίου 2008 και αναπτύσσουν τα επιχειρήματά τους αποδομώντας τις θέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ που ωραιοποιούσαν την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση.
Στην εκδήλωση αυτή ο Γ.Α. Παπανδρέου, στην αντιπολίτευση τότε, δήλωσε στην ομιλία του: «Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζοντας την οριακή κατάσταση που επικρατεί ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο», προχώρησε πρόσφατα για μετατροπή ολόκληρου του χώρου του Ελληνικού, σε ένα απο τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα της Ευρώπης, με πράσινο και υποδομές που θα υποστηρίζουν το πάρκο,θα είναι περιβαλλοντικά και ενεργειακά φιλικές και μόνο για την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος και όλων των πολιτών του λεκανοπεδίου».