Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση Συντονισμού για απολύσεις στην COSMOTE

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ-ΠΑΛΛΑΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ!
 Ο «Συντονισμός των Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων σε ΟΤΕ-COSMOTE-ΓΕΡΜΑΝΟ-E VALUE ενάντια στις επιταγές της Deutche Telekom, που δείχνει την πόρτα σε 270 εργαζόμενους μέχρι στιγμής στο σύνολο του ομίλου, αν υπολογιστούν και αυτές στα καταστήματα «Γερμανός». Ακόμα, η εργοδοσία έχει ανακοινώσει τη μείωση των αποδοχών και την αύξηση του ωραρίου εργασίας στον Όμιλο. Οι μαζικές απολύσεις και οι συνολικότερες αλλαγές σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ΟΤΕ, προαναγγέλλουν μια νέα άγρια επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας κατά των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ.
Ο στόχος των 120 απολύσεων στην πιο κερδοφόρα εταιρία του ομίλου αλλά και ολόκληρου του κλάδου κινητής τηλεφωνίας, δεν είναι άλλος παρά να αναπτύξει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία της εργοδοσίας, ενώ με πρόσχημα την κρίση η διοίκηση επιχειρεί να επιβάλλει ταυτόχρονα μέτρα σκληρής λιτότητας και αλλαγής των εργασιακών σχέσεων και για τους εργαζόμενους στον όμιλο
Η ίδια επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Απολύσεις στην Wind, και την Vodafon, απολύσεις και επιβολή ατομικών συμβάσεων μείωσης μισθού στην Intracom (με εξώδικη απειλή άμεσης απόλυσης!) κα. Ο κλάδος αιχμή των νέων τεχνολογιών, με τεράστια κερδοφορία για πάνω από δυο δεκαετίες, κερδοφόρος, προκειμένου να κρατήσει και να αναπτύξει την κερδοφορία του πετάει στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους από αυτούς που τόσα χρόνια ξεζούμιζε!
Τα μέτρα αυτά λειτουργούν αντικειμενικά σαν πιλότος για την επίθεση σε όλο τον ιδιωτικό τομέα και της πρώην ΔΕΚΟ, μετά το πράσινο φως που πήραν από την κυβέρνηση μέσα από την τεράστια μείωση των αποζημιώσεων και την ουσιαστική απελευθέρωση των απολύσεων.
Στόχος τους δεν είναι μόνο η μείωση του λειτουργικού ή μισθολογικού κόστους – άλλωστε το μισθολογικό κόστος δεν ξεπερνά το 10%, αλλά το πέρασμα της αντιδραστικής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ- ΔΝΤ, της περιοδικής-ελαστικής εργασίας, των ατομικών συμβάσεων, της λιτότητας και της μαζικής ανεργίας. Ο εκβιασμός των εργαζόμενων για συνολική αλλαγή των εργασιακών όρων για να αποδεχτούν να δουλεύουν υποταγμένοι σε όποιο ρυθμό και με όποιες συνθήκες επιβάλλει κάθε φορά το κεφάλαιο. Να ξεφορτωθούν εργαζόμενους που εργάζονται με τους συλλογικά κατοχυρωμένους όρους εργασίας, για αυτό άλλωστε την ίδια στιγμή που κάνει λόγο για κρίση υπόσχεται πακέτα αποζημιώσεων για όσους εργαζόμενους αποδεχτούν «τη λύση της συνεργασίας».
Με τον ίδιο τρόπο θυσιάζουν εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, ετοιμάζονται στις 25 Μάρτη να προωθήσουν το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που σημαίνει διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, ισόβια λιτότητα και φτώχεια ή προωθούν συγχωνεύσεις-καταργήσεις οργανισμών Υγείας, σχολείων και συγκοινωνιακών φορέων μεταφέροντας όλο το κόστος λειτουργίας στο λαό, στο όνομα της «εξυγίανσης».
Η πολιτική αυτή είναι απόλυτη ταξική επιλογή, μονόδρομος για τη διέξοδο του κεφαλαίου από την κρίση, όχι για τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους.
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.
Μέσα από συνελεύσεις και άλλες μαζικές διαδικασίες, σε ΑΜΕΣΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ. Σε συμμαχία με τους άλλους αγωνιζόμενους κλάδους, με νέες ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ να παλέψουμε να ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, σε ρήξη με την κυβέρνηση που την εφαρμόζει και τους «πρόθυμους» τραπεζίτες, καναλάρχες, μεγαλοεκδότες και υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να διαλέξουμε την αγωνιστική διέξοδο, που είναι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ - ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ
  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
  • ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
  • ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ 
    ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους

Αναδημοσιεύουμε από http://www.elegr.gr/ την έκκληση για σχηματισμό Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου επί του ελληνικού δημόσιου χρέου. Στο ίδιο site θα δείτε και τις υπογραφές στήριξης στην προσπάθεια.


Οι υπογράφοντες πιστεύουμε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) η οποία θα εξετάσει το ελληνικό δημόσιο χρέος. Η τρέχουσα πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους έχει επιφέρει μεγάλο κοινωνικό κόστος στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια ο ελληνικός λαός έχει δημοκρατικό δικαίωμα να απαιτήσει πλήρη πληροφόρηση όσον αφορά το χρέος που είναι δημόσιο, ή εγγυημένο από το κράτος.

Ο σκοπός της ΕΛΕ θα είναι η εξακρίβωση των αιτίων του δημόσιου χρέους, των όρων με τους οποίους έχει συναφθεί, καθώς και της χρήσης των δανείων. Στη βάση των συμπερασμάτων της η ΕΛΕ θα διαμορφώσει κατάλληλες προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου του χρέους που θα αποδειχθεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο, ή απεχθές. Η επιδίωξη της ΕΛΕ θα είναι να συνδράμει την Ελλάδα ώστε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους. Η ΕΛΕ θα επιχειρήσει επίσης να διαπιστώσει ευθύνες για τις προβληματικές συμβάσεις χρέους.

Το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος βρίσκονται στην καρδιά της κρίσης της Ευρωζώνης. Η παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε το 2007 πήρε τη μορφή κρίσης χρέους της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον τελευταίο προϋπολογισμό, το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί από 299 δις ευρώ (ή 127% του ΑΕΠ) το 2009 σε 362 δις ευρώ (ή 159% του ΑΕΠ) το 2011. Η διόγκωση του δημόσιου χρέους επέτεινε τον κίνδυνο εθνικής χρεοκοπίας των περιφερειακών χωρών και αύξησε τις πιθανότητες τραπεζικής χρεοκοπίας στην Ευρώπη. Η ΕΕ, σε συμφωνία με εθνικές κυβερνήσεις, αντέδρασε υιοθετώντας προγράμματα διάσωσης που διευκολύνουν τον προσωρινό δανεισμό των κρατών της Ευρωζώνης και προστατεύουν τις τράπεζες. Αλλά τα μέτρα αυτά δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με συνέπεια τα επιτόκια δανεισμού των περιφερειακών χωρών να συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Επιπλέον, το αντίτιμο των προγραμμάτων ήταν η λιτότητα. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και άλλες χώρες αναγκάστηκαν να περικόψουν μισθούς και συντάξεις, να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες, να συρρικνώσουν τις παροχές πρόνοιας, να ιδιωτικοποιήσουν δημόσιες επιχειρήσεις και να απελευθερώσουν τις αγορές. Αναπόφευκτα θα υπάρξει και περαιτέρω κοινωνικό κόστος λόγω αύξησης της ανεργίας, χρεοκοπίας επιχειρήσεων και συρρίκνωσης της παραγωγής.

Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των προγραμμάτων διάσωσης της ΕΕ, αλλά ο ελληνικός λαός έχει κρατηθεί στο σκοτάδι όσον αφορά τη σύνθεση και τους όρους του δημόσιου χρέους. Η έλλειψη ενημέρωσης συνιστά θεμελιώδη αποτυχία των δημοκρατικών διαδικασιών. Οι λαοί που καλούνται να φέρουν το κόστος των προγραμμάτων της ΕΕ έχουν δημοκρατικό δικαίωμα στην πλήρη πληροφόρηση.

Η ΕΛΕ μπορεί να συμβάλλει στην αναπλήρωση του δημοκρατικού αυτού ελλείμματος. Μπορεί επίσης να ενθαρρύνει τη συμμετοχή ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων στην ανάπτυξη κινημάτων για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους. Η επιτροπή θα είναι διεθνής και θα αποτελείται από ορκωτούς λογιστές του χρέους και των δημόσιων οικονομικών, από νομικούς, οικονομολόγους, αντιπρόσωπους των εργατικών οργανώσεων και μέλη των οργανώσεων την κοινωνίας των πολιτών. Θα είναι ανεξάρτητη από τα πολιτικά κόμματα, αλλά δεν θα αποκλείει τη συμμετοχή πολιτικών, αρκεί να συμφωνούν με τους σκοπούς της. Η ΕΛΕ θα διασφαλίζει την ύπαρξη εξειδικευμένης γνώσης και θα εγγυάται τον δημοκρατικό έλεγχο καθώς και το υπόλογο όλων των εμπλεκομένων.

Για να επιτύχει το στόχο της η ΕΛΕ θα πρέπει να έχει πλήρη διαχρονική πρόσβαση στις συμβάσεις και εκδόσεις δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων ομολόγων, αλλά και διμερούς, πολυμερούς, ή άλλης μορφής χρέους και κρατικών υποχρεώσεων. Θα πρέπει να έχει τις απαραίτητες αρμοδιότητες ώστε να θέτει στη διάθεσή της όλα τα έγγραφα που κρίνει απαραίτητα για να επιτελέσει το έργο της. Θα πρέπει επίσης να θεσμοθετηθούν πρόσφοροι τρόποι ώστε να μπορεί να καλεί προς εξέταση δημόσιους λειτουργούς, όπως και να ανοίγει, μετά από αιτιολογημένο αίτημά της και δικαστική συνδρομή, τραπεζικούς λογαριασμούς, ιδίως λογαριασμούς του δημοσίου σε ιδιωτικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδας. Θα πρέπει, τέλος, να διαθέτει επαρκές χρονικό διάστημα για να μελετήσει τις συμβάσεις και να εξαγάγει το πόρισμά της.

Η δημιουργία διεθνούς και ανεξάρτητης ΕΛΕ για το ελληνικό δημόσιο χρέος αποτελεί αναντίρρητη ανάγκη. Είναι επίσης δημοκρατική απαίτηση του ελληνικού λαού που σηκώνει το βάρος της κρίσης και θέλει να γνωρίζει τις αιτίες της. Από όλες τις απόψεις η ελληνική ΕΛΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Δελτίο Τύπου Σωματείου INTRACOM

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟY ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ INTRACOM
Το τελευταίο χρονικό διάστημα είμαστε αντιμέτωποι με μια ολόπλευρη επίθεση της διοίκησης της ΙΝΤΡΑΚΟΜ απέναντι στα εργασιακά μας δικαιώματα που περιλαμβάνει τις συνεχόμενες απολύσεις, και που σε αυτή τη φάση εκφράστηκε με τις απολύσεις 100 συναδέλφων μας και τις μειώσεις μισθών μέσα από ατομικές συμβάσεις που οι εργαζόμενοι τις αποδέχτηκαν κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο, καθώς απειλούνταν με απόλυση σε περίπτωση άρνησης. Η Διοίκηση της ΙΝΤΡΑΚΟΜ όμως ξεπερνά πλέον κάθε όριο στην τρομοκράτηση. Τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησε να στέλνει εξώδικα στους συναδέλφους που δεν αποδέχτηκαν τη μείωση των αποδοχών τους, όπου τους κοινοποιεί ότι εάν σε 5 μέρες δεν υπογράψουν τη μείωση του μισθού τους θα προχωρήσει στην απόλυσή τους.
Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι αντεκδικητική, είναι παράνομη, συνιστά την πλέον ωμή τρομοκρατία. Αποτελεί επίσημη αποδοχή από μέρους της ότι η μέχρι τώρα «συναίνεση» των εργαζομένων στην βλαπτική μεταβολή της εργασιακής τους σχέσης ήταν με την απειλή της απόλυσης. Αποτελεί επίσημη αποδοχή από μέρους της ότι λειτουργεί σήμερα αντεκδικητικά και τρομοκρατικά, επειδή ακριβώς στο σχεδιασμό της είναι η ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα. Επιχειρεί να μετριάσει τη δυναμική των 2 48ωρων απεργιών που πραγματοποιήσαμε μέσα στο Φλεβάρη με καθολική συμμετοχή των συναδέλφων και αποτελούν μια σημαντική αγωνιστική παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Αποτελεί κίνηση ευρύτερης σημασίας για τους εργαζόμενους που ξεφεύγει από τα όρια της ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Δεν είναι τυχαίο που μετά την επίθεση στα δικά μας εργασιακά δικαιώματα ακολουθούν οι εργαζόμενοι στη Wind, Cosmote, OTE και ο κατάλογος δε θα έχει τέλος αν δεν κινηθούμε αποφασιστικά και συντονισμένα.
Όλοι οι εργαζόμενοι της ΙΝΤΡΑΚΟΜ συμπαραστέκονται στη Βασιλική Καμαριάρη, συναδέλφισσα που συμμετέχει ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι πρωτοπόρα στους αγώνες του Σωματείου μας, και η οποία σήμερα διώκεται αντεκδικητικά από τη Διοίκηση επειδή δε συναίνεσε στην βλαπτική μεταβολή της σύμβασής της. Σε αυτά τα πλαίσια το Δ.Σ. προχώρησε σήμερα το πρωί σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον Διευθυντή Ανθρώπινου δυναμικού, μαζί με μεγάλη αντιπροσωπεία συνδικαλιστών μελών της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ, προέδρων και μελών διοίκησης Πανελλαδικών Ομοσπονδιών αλλά και πρωτοβάθμιων σωματείων. Στην παράσταση κάναμε σαφές στην Διοίκηση ότι σε αυτή την πρωτοφανή πρόκληση, οι εργαζόμενοι της ΙΝΤΡΑΚΟΜ δε θα είναι μόνοι τους και την καλέσαμε να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της. Υπερασπίζουμε σαν Δ.Σ. στη τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας που ορίστηκε για την ερχόμενη Πέμπτη 10/3 και τη στηρίζουμε στη συνέχεια και οικονομικά, στην περίπτωση δικαστικής διεκδίκησης όπως γίνεται για κάθε συνάδελφο που απολύεται άδικα, παράλληλα αξιοποιώντας κάθε συνδικαλιστικό μέσο που διαθέτουμε. Συμπαραστάτης στους εργαζόμενους που διώκονται και στο Σωματείο μας, θα είναι το σύνολο των εργαζομένων της χώρας μας γιατί εάν αυτά τα σχέδια τελικά υλοποιηθούν, ανοίγουν μια νέα πρακτική επιβολής της θέλησης του εργοδότη «δια πυρός και σιδήρου»
Το παρόν Δελτίο Τύπου-Ανακοίνωση θα σταλεί σε Συνομοσπονδίες, Ομοσπονδίες, Σωματεία για να πάρουν θέση αλλά και στα ΜΜΕ για δημοσιοποίηση (όσα διατηρούν στοιχειώδη ανεξαρτησία κι αντικειμενικότητα) και στα πολιτικά κόμματα για να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το Δ.Σ.

Διαμαρτυρία φοιτητών της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία

Πορεία πραγματοποίησαν σήμερα οι φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας και την εφαρμογή των νόμων της αγοράς στο Πανεπιστήμιο.
 Οι φοιτητές κατασκεύσαν ένα καρνάβαλο, που συμβόλιζε το Υπουργείο Παιδείας, τον οποίο και έκαψαν.  "Στο δρόμο σπάμε την τρομοκρατία, με όπλο την κατάληψη και την απεργία", φώναξαν κατά το πέρασμά τους έξω απο τα γραφεία της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ.
Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Κρήτης σημειώνει πως "έπειτα από συνέλευση αποφάσισε την κατάληψη του τμήματος στις 2-3 Μαρτίου εκφράζοντας την αντίρρηση του στο νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο και στις οικονομικές εξελίξεις. Παράλληλα, εκφράζει τη διαφωνία του στην καταπάτηση του ασύλου. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, επιβάλλονται δίδακτρα στους φοιτητές σε περίπτωση δεύτερης συνεχούς αποτυχίας τους σε συγκεκριμένο μάθημα.
Στην περίπτωση κατά την οποία ο φοιτητής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά, θα παραχωρούνται φοιτητικά δάνεια τα οποία θα αναγκάζεται να αποπληρώνει με τα αρχικά του εισοδήματα κατά την είσοδό του στην αγορά εργασίας. Ακόμη, η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δε θα γίνεται σε τμήμα/σχολή αλλά σε εκπαιδευτικό ίδρυμα και στο δεύτερο έτος ανάλογα με τις επιδόσεις τους σε αντίστοιχα μαθήματα οι φοιτητές θα μετατίθενται σε συγκεκριμένα τμήματα.
Επίσης, η διοίκηση του ιδρύματος μεταφέρεται κατά ένα μέρος της σε εξωγενείς παράγοντες στους οποίους περιλαμβάνονται στελέχη επιχειρήσεων σχετικά με το χώρο του εκάστοτε τμήματος. Οι εξωτερικοί αυτοί παράγοντες που θα είναι διορισμένοι, θα έχουν στην αρμοδιότητά τους τη διαχείριση του ασύλου, των προγραμμάτων σπουδών και την επιλογή του πρύτανη και την παύση των καθηκόντων του, αποδυναμώνοντας την έννοια της αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, καταδικάζουμε τη συντονισμένη από τις αρχές προσπάθεια ποινικοποίησης του ασύλου και της παροχής αυτού. Πιο συγκεκριμένα, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών πρόκειται να διωχθούν ποινικά για τη συμπαράσταση τους στους 250 μετανάστες και για την παροχή ασύλου σε αυτούς και τη μη έγκαιρη άρση του. Ταυτόχρονα, στα Χανιά στοχοποιείται έντονα η κατάληψη Rosa Nera σε κτήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης. 
Στον τομέα της οικονομίας ζητούμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την παραγραφή του δημοσίου χρέους καθώς αυτό είναι προϊόν διαφθοράς (κατάχρηση δημόσιας περιουσίας). Οι πρακτικές αυτές προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο και έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν και σε άλλες δημοκρατίες (Νιγηρία, Ισημερινός). Τέλος η ελληνική κοινωνία ουδέποτε ερωτήθηκε αν προτίθεται να συναινέσει στην αποπληρωμή ενός μαύρου χρέους (όπως αναφέρει και ο Ν. Τσόμσκι), του οποίου η δημιουργία δεν ήταν δική της πρακτική".

Κόβουν και τα επιδόματα ανεργίας...

Αναδημοσιεύουμε από Ελευθεροτυπία. Είναι προφανές όσο τους αφήνουμε, τόσο θα προχωράνε στην κατεδάφιση όσων κερδήθηκαν από αγώνες δεκαετιών των εργαζομένων.

Την περικοπή του επιδόματος ανεργίας ή άλλων κοινωνικών επιδομάτων σε περίπτωση που ο δικαιούχους διαθέτει περιουσιακά στοιχεία επιβεβαίωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή. Πρόκειται για το ήδη προαναγγελθέν μέτρο από την αναθεώρηση του Μνημονίου στα τέλη του 2010.
  Το Μνημόνιο προβλέπει εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από «Επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε διευκρίνηση για το πως προσδιορίζεται ο όρος ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης, κάτι για το οποίο δεν απάντησε ο Όλι Ρεν και αναμένεται να εξειδικευθεί με αποφάσεις της κυβέρνησης.
Στην απάντησή του ο κ Ρεν αναφέρει ότι για το 2012 το ποσό των περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ θα προκύψει «από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων βάσει των οποίων χορηγούνται επιδόματα ανεργίας και άλλα κοινωνικού χαρακτήρα επιδόματα που σχετίζονται με την ανεργία” .
Τονίζει ακόμα πως “θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αναμενόμενο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί εάν βελτιωθεί ο μηχανισμός βάσει του οποίου πραγματοποιείται ο έλεγχος των περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων ή με την καλύτερη στόχευση και την δικαιότερη επίδραση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων”.

Διαδήλωση Αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας μετανάστες

98 απεργοί πείνας στα νοσοκομεία 

Διαδήλωση αλληλεγγύης την Παρασκευή 4 Μάρτη (Μουσείο, 6:00)

 

«Αργοσβήνω πολεμώντας»
Από το «Νερό κι Αλάτι-Ένα τραγούδι για τους 300» των Υπεραστικών
Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300, ανταποκρινόμενη στην πρόταση των μεταναστών απεργών πείνας, καλεί σε διαδήλωση αλληλεγγύης την Παρασκευή 4 Μάρτη (Μουσείο, 6:00).
Την ώρα που 100 απεργοί πείνας βρίσκονται στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Τετάρτη βράδυ), η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει την πολιτικά έωλη αδιαλλαξία της με τα μόνα όπλα που της έχουν απομείνει: το ψέμα και τη συκοφάντηση. Μάταιη η προσπάθεια όμως. Αυτό το «κράτος που προσπαθεί να θριαμβεύσει με μια ατέλειωτη στριγκλιά» παρουσιάζεται ανήμπορο μπροστά στο φρόνημα και το ήθος των 300 απεργών πείνας, που αγωνίζονται με μόνο όπλο εκείνο το βασικό πυρήνα της ύπαρξης που παραμένει πάντοτε αναπαλλοτρίωτος από την εξουσία.
Κάθε μέρα που περνάει, η πολιτική χειρονομία των μεταναστών απεργών πείνας βρίσκει ολοένα και περισσότερους αποδέκτες. Ολοένα και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι αυτός ο αγώνας που συνεχίζεται 38 ημέρες τώρα στην Υπατία, το ΕΚΘ και τα νοσοκομεία, δεν είναι μόνο αγώνας ενάντια στο απαρτχάιντ που υφίστανται οι ξένοι εργάτες. Είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων ενάντια στην οργανωμένη αθλιότητα που  στραγγαλίζει το παρόν και λεηλατεί το μέλλον.
Μένει πια στην κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις τις. Ή να αποδεχτεί το αυτονόητο ή να πάρει τη δική της θέση στη βίβλο της αγριότητας.
Αθήνα 3/3/11
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ειδικά μισθολόγια, τέλος. Μόνον επιδόματα ευθύνης & αντικειμένου

Αναδημοσιεύουμε από τη σημερινή Ελευθεροτυπία. Μελετώντας τη μελέτη που δημοσιεύσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα ανακαλύψαμε ότι η μοναδική αναφορά σε επιδόματα μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων γίνεται με λανθασμένο τρόπο στη σελίδα 101, όπου ανάμεσα στα επιδόματα του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ αναφέρει και  το εξής : "Μηχανικών 6 και 7 τις χιλίοις" με ποσό 570 ευρώ. Πρώτον ενοποιεί δύο διαφορετικά μεταξύ τους επιδόματα (το 6 με το 7 τις χιλίοις) που αναφέρονται σε διαφορετικούς νόμους και προέρχονται από διαφορετικούς πόρους (το 6‰ από τις πληρωμές του ΠΔΕ, το πρώην 7‰ από τον κρατικό προϋπολογισμό). Δεύτερον αναφέρει λάθος ποσό μια και το πρώην 7‰ ανέρχεται στα 440 ευρώ μεικτά μετά τις περικοπές, ενώ το 6 είναι κυμαινόμενο και αυτή τη στιγμή είναι κάτω από 100 ευρώ το μήνα μεικτά. Όπως αναφέρει το παρακάτω άρθρο η κυβέρνηση μάλλον θα προχωρήσει σε κατάργηση όλων των ειδικών μισθολογίων, άρα και ο "στόχος" για μισθολόγιο μηχανικών απομακρύνεται. Επιπλέον να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους ότι σύμφωνα με τα στοιχεία  που δημοσιεύονται, οι μηχανικοί ανήκουν στους "υψιλόμισθους" του δημοσίου, παρά τις μεγάλες μεταξύ τους διαφορές, άρα μην ελπίζει κανείς ότι θα βρεθεί στους "τυχερούς" του νέου μισθολογίου. Τέλος η ΕΜΔΥΔΑΣ ενημερώνει ότι:
  1. Για μεν το 7‰ πιθανή ημερομηνία καταβολής του, 7 έως 10 Μαρτίου 2011 και αφορά το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2011.
  1. Για δε το 6‰ το ένταλμα πληρωμής βρίσκεται στον Πάρεδρο στον οποίο έχουν συσσωρευτεί πάνω από 600 εντάλματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσδιοριστεί ακριβής ημερομηνία καταβολής του, αφορά δε το δίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2011.



ΕΞΙΣΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ * ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 40% ΣΤΑ «ΡΕΤΙΡΕ», ΑΥΞΗΣΕΙΣ 5-10% ΣΤΑ «ΥΠΟΓΕΙΑ»

Ειδικά μισθολόγια, τέλος. Μόνον επιδόματα ευθύνης & αντικειμένου

Ειδικά μισθολόγια, τέλος. Την πλήρη ένταξη και ενσωμάτωση των 15 ειδικών μισθολογίων, που ισχύουν μέχρι σήμερα στο Δημόσιο και δίδονται σε περίπου 300.000 υπαλλήλους (γιατροί, δικαστικοί, διπλωματικοί, καθηγητές ΑΕΙ, ΤΕΙ κτλ.), στον κορμό του ενιαίου μισθολογίου επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
 Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το ειδικό μισθολόγιο θα κοπούν και τα 17 ειδικά επιδόματα που αναγνωρίζονται στα ειδικά μισθολόγια. Με δεδομένη τη νέα κατάσταση στους περίπου 300.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων θα διατηρηθούν εκτός από τα οικογενειακά μόνον δύο επιδόματα:
* το επίδομα αντικειμένου εργασίας
* το επίδομα θέσης ευθύνης
Το πρώτο θα αφορά τις ειδικές συνθήκες εργασίας και θα έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς που θα έχει κάθε κατηγορία υπαλλήλων που εντασσόταν σε ειδικό μισθολόγιο (π.χ. επίδομα κινδύνου για στρατιωτικούς ή βιβλιοθήκης για τους γιατρούς ή ειδικών συνθηκών για δικαστικούς).
Το δεύτερο θα αφορά τα χρόνια προϋπηρεσίας του υπαλλήλου και την επιτελική θέση ευθύνης που κατέχει στην εργασία του.
Σύμφωνα με όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε και συνυπολογίζοντας όσα αναφέρει η σχετική έκθεση του μισθολογίου που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, οι βασικές αρχές που θα έχει το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα είναι:
* ίδιες αποδοχές για ίδια προσόντα
* διατήρηση μισθολογικού κόστους
* αναπροσαρμογές προς όφελος των χαμηλόμισθων
* μειώσεις από 20% έως και 40% για τα ρετιρέ
Αναλυτικά: Οι ίδιες αποδοχές για τους υπαλλήλους που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία σε όποια υπηρεσία και αν εργάζονται στο Δημόσιο αναγορεύονται σε βασική αρχή του νέου μισθολογίου. Ηδη χθες ο κ. Ραγκούσης μίλησε για σύγκλιση μισθών στο Δημόσιο, διότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να νοηθεί ενιαίο μισθολόγιο, και είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν ένας δικηγόρος ή ένας οικονομολόγος να αμείβεται διαφορετικά ανάλογα σε ποιο υπουργείο είναι ενταγμένοι.
Εδώ ο υπουργός Εσωτερικών ήταν απόλυτος και υπογράμμισε ότι η βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι «ίση αμοιβή για δουλειά ίσης αξίας».
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή και ανακατανομή στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων προς όφελος των χαμηλόμισθων του Δημοσίου. Οι αυξήσεις που θα δοθούν στα «υπόγεια» όμως δεν είναι δυνατόν, με γνώμονα και τα κονδύλια που προβλέπουν τα τρία ειδικά σενάρια για το ύψος του μισθολογικού κόστους στο ενιαίο μισθολόγιο, να ξεπεράσουν μια αύξηση της τάξης του 5% και στην καλύτερη περίπτωση 10%.
Αντίστοιχα, όμως, τα λεγόμενα ρετιρέ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα υποστούν μειώσεις που θα αρχίζουν από 20% έως και 40% των αποδοχών που μέχρι σήμερα απολάμβαναν.
Ωστόσο και χθες ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης, τονίζοντας ότι το πάγωμα των προσλήψεων και η καθιέρωση του γενικού κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» είναι εκείνη που βασικά θα φέρει τη μείωση του μισθολογικού κόστους από 21,5 δισ. ευρώ σε 16,5 δισ. «Η μισθολογική δαπάνη στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, «σε βάθος χρόνου θα είναι η χαμηλότερη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και του ΟΟΣΑ». *

Οι αδιάφοροι, του Αντόνιο Γκράμσι

Μισώ τους αδιάφορους. Πιστεύω ότι το να ζεις σημαίνει να εντάσσεσαι κάπου. Όποιος ζει πραγματικά δεν μπορεί να μην είναι πολίτης και ενταγμένος. Η αδιαφορία είναι αβουλία, είναι παρασιτισμός, είναι δειλία, δεν είναι ζωή. Γι’ αυτό μισώ τους αδιάφορους.
Η αδιαφορία είναι το νεκρό βάρος της ιστορίας. Η αδιαφορία δρα δυνατά πάνω στην ιστορία. Δρα παθητικά, αλλά δρα. Είναι η μοιρολατρία. Είναι αυτό που δεν μπορείς να υπολογίσεις. Είναι αυτό που διαταράσσει τα προγράμματα, που ανατρέπει τα σχέδια που έχουν κατασκευαστεί με τον καλύτερο τρόπο. Είναι η κτηνώδης ύλη που πνίγει την ευφυΐα.
Αυτό που συμβαίνει, το κακό που πέφτει πάνω σε όλους, συμβαίνει γιατί η μάζα των ανθρώπων απαρνείται τη βούλησή της, αφήνει να εκδίδονται νόμοι που μόνο η εξέγερση θα μπορέσει να καταργήσει, αφήνει να ανέβουν στην εξουσία άνθρωποι που μόνο μια ανταρσία θα μπορέσει να ανατρέψει.
Μέσα στη σκόπιμη απουσία και στην αδιαφορία λίγα χέρια, που δεν επιτηρούνται από κανέναν έλεγχο, υφαίνουν τον ιστό της συλλογικής ζωής, και η μάζα είναι σε άγνοια, γιατί δεν ανησυχεί. Φαίνεται λοιπόν σαν η μοίρα να συμπαρασύρει τους πάντες και τα πάντα, φαίνεται σαν η ιστορία να μην είναι τίποτε άλλο από ένα τεράστιο φυσικό φαινόμενο, μια έκρηξη ηφαιστείου, ένας σεισμός όπου όλοι είναι θύματα, αυτοί που τον θέλησαν κι αυτοί που δεν τον θέλησαν, αυτοί που γνώριζαν κι αυτοί που δεν γνώριζαν, αυτοί που ήταν δραστήριοι κι αυτοί που αδιαφορούσαν.
Κάποιοι κλαψουρίζουν αξιοθρήνητα, άλλοι βλαστημάνε χυδαία, αλλά κανείς ή λίγοι αναρωτιούνται: αν είχα κάνει κι εγώ το χρέος μου, αν είχα προσπαθήσει να επιβάλλω τη βούλησή μου, θα συνέβαινε αυτό που συνέβη;
Μισώ τους αδιάφορους και γι’ αυτό: γιατί με ενοχλεί το κλαψούρισμά τους, κλαψούρισμα αιωνίων αθώων. Ζητώ να μου δώσει λογαριασμό ο καθένας απ’ αυτούς με ποιον τρόπο έφερε σε πέρας το καθήκον που του έθεσε και του θέτει καθημερινά η ζωή, γι’ αυτό που έκανε και ειδικά γι’ αυτό που δεν έκανε. Και νιώθω ότι μπορώ να είμαι αδυσώπητος, ότι δεν μπορώ να χαλαλίσω τον οίκτο μου, ότι δεν μπορώ να μοιραστώ μαζί τους τα δάκρυά μου.
Είμαι ενταγμένος, ζω, νιώθω ότι στις συνειδήσεις του χώρου μου ήδη πάλλεται η δραστηριότητα της μελλοντικής πόλης, που ο χώρος μου χτίζει. Και μέσα σ’ αυτήν την πόλη η κοινωνική αλυσίδα δεν βαραίνει τους λίγους, μέσα σ’ αυτήν κάθε συμβάν δεν οφείλεται στην τύχη, στη μοίρα, μα είναι ευφυές έργο των πολιτών. Δεν υπάρχει μέσα σ’ αυτήν κανείς που να στέκεται να κοιτάζει από το παράθυρο ενώ οι λίγοι θυσιάζονται, κόβουν τις φλέβες τους. Ζω, είμαι ενταγμένος. Γι’ αυτό μισώ αυτούς που δεν συμμετέχουν, μισώ τους αδιάφορους.
11 Φεβρουαρίου 1917

*Ο Αντόνιο Γκράμσι (Antonio Gramsci, Άλες Σαρδηνίας, 23 Ιανουαρίου 1891 — Ρώμη, 27 Απριλίου 1937) ήταν Ιταλός συγγραφέας, πολιτικός επιστήμονας και γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας.

Αναδημοσίευση από το http://www.alfavita.gr/. Mετάφραση: Τόνια Τσίτσοβιτς

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Και ο "Δημόκριτος" απολύει συμβασιούχους

Με μικρή καθυστέρηση αναδημοσιεύουμε κείμενο συμβασιούχων του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" οι οποίοι απολύονται και αυτοί ξαφνικά εν μία νυκτί. Θέτουν με πολύ καλό τρόπο τόσο τα θέματα της ομηρείας των συμβασιούχων, όσο και της ιδιωτικοποίησης της έρευνας και το ρόλο των διοικήσεων.

Συνάδελφοι, -ισσες,
Βρισκόμαστε δυο μήνες από την λήξη των συμβάσεων μας και ενώ μέχρι τώρα προσερχόμασταν κανονικά στην Υπηρεσία και δουλεύαμε ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ μόλις την 24η Φεβρουαρίου μας ανακοινώθηκε από την Διοίκηση του Κέντρου ότι τερματίζεται οριστικά η εργασιακή μας σχέση με το ΕΚΕΦΕ «Δ». Μέσα σε αυτούς τους μήνες αντιμετωπίσαμε τη σήψη του εργοδοτικού συνδικαλισμού, την αδιαλλαξία και απάθεια της Διοίκησης απέναντι στα δίκαια αιτήματα μας. Επειδή τώρα που ακυρώθηκαν μέχρι και οι κάρτες μας πολλοί μπορούν να ρίξουν λάσπη ανενόχλητοι εναντίον μας να ξεκαθαρίσουμε μερικά ζητήματα:
Οι Συμβασιούχοι είμαστε ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ με καθημερινό σταθερό ωράριο, προσφέρουμε την εργατική μας δύναμη με αντάλλαγμα σταθερό , μηνιαίο μισθό και είμαστε υπόλογοι στους ίδιους προϊστάμενους με τους μόνιμους υπαλλήλους και ακολουθούμε οδηγίες για τον τρόπο επιτέλεσης των εργασιών μας. Δεν είμαστε εργολάβοι άσχετα που με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουμε βαφτιστεί έτσι, για να αποτελέσουμε το πλέον εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό της χώρας και για να συνεχίζεται ες αει η εργασιακή μας ομηρία.
Όλοι οι συμβασιούχοι του Κέντρου ήρθαμε στο ΕΚΕΦΕ με διαδικασία προκήρυξης που αρκετές φορές η συμμετοχή υποψηφίων ήταν τεράστια. Έχουμε λοιπόν ΟΛΟΙ τα τυπικά , τουλάχιστον, προσόντα για τις θέσεις που καλύπτουμε.
ΟΛΟΙ βρισκόμαστε από 2 έως 11 χρόνια με τη μορφή των ετήσιων ανανεούμενων συμβάσεων, κάτι που αποδεικνύει την εξειδίκευση και την επάρκεια μας στις ανάγκες λειτουργίας του ΕΚΕΦΕ «Δ»
Δεν ζητάμε να μείνουμε χαριστικά στο ΕΚΕΦΕ «Δ». ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ το αυτονόητο ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ στην εργασία. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες – συνθήκες κρίσης και έντασης της επίθεσης απέναντι στα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις σε μια εποχή που η ανεργία σε νέους και γυναίκες έχει φτάσει επίσημα το 30%. Περιμέναμε από τη Διοίκηση του Κέντρου να επιδείξει τη στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία αλλά και συναδερφική αλληλεγγύη. Περιμέναμε λοιπόν να στοχοποιήσει τον υπεύθυνο της υποχρηματοδότησης της Έρευνας και να πάρει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της έρευνας - χρηματοδότηση που είναι η μικρότερη σε επίπεδο Ε.Ε. Διαψευστήκαμε: Η επιλογή της Διοίκησης του Κέντρου ήταν πετσόκομμα των αποδοχών των μονίμων και Ι.Δ.Α.Χ. συναδέλφων μας και διώξιμο 70 συμβασιούχων εργαζομένων με ταυτόχρονη επαναπροκήρυξη 40 θέσεων οχτάμηνης εργασιακής ομηρίας.
Επειδή ο νόμος για τη συγχώνευση των ερευνητικών ιδρυμάτων και τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ είναι κοντά, θεωρούμε ότι η δραστική μείωση των θέσεων εργασίας στο ΕΚΕΦΕ είναι το πρώτο βήμα στην απαξίωση της ερευνητικής ικανότητας του Κέντρου. Η επίθεση δεν άρχισε τώρα – τα χειρότερα είναι μπροστά.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους του συναδέρφους εργαζομένους και ερευνητές του Κέντρου με οποιαδήποτε σχέση εργασίας να συμπαρασταθούν στον Αγώνα μας και να απαιτήσουν:
ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ) ΤΗΣ «ΑΓΟΡΑΣ»
ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 02/03/2011 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 10:00 ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΕΦΕ

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΚΕΦΕ «Δ»

Ούτε στα Πατήσια, ούτε στα Παρίσια!

Τα γεγονότα της υποδοχής του Αντιπροέδρου (ένας είναι ο Αντιπρόεδρος) στο Παρίσι είμαστε σίγουροι ότι τα πληροφορηθήκατε από αλλού. Με αφορμή το γεγονός αυτό αναδημοσιεύουμε άρθρο από τον "Πιτσιρίκο".

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη παρουσιάζεται η κυβέρνηση μετά από τις φραστικές επιθέσεις που δέχτηκαν από Έλληνες φοιτητές ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Θεόδωρος Πάγκαλος στο Βερολίνο και στο Παρίσι αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή, οι φοιτητές στράφηκαν μεν λεκτικά κατά του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλά δεν τους χτύπησαν και αυτό αποδεικνύει πως τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν την αποδοχή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Ο κ. Πεταλωτής τόνισε πως, αν οι φοιτητές διαφωνούσαν πραγματικά με την κυβερνητική πολιτική θα είχαν πλακώσει στο ξύλο τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Πάγκαλο και θα τους είχαν κάνει ασήκωτους, όπως είχαν κάνει οι διαδηλωτές τον Κωστή Χατζηδάκη. Η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας είναι πασιφανής.
Η φραστική επίθεση στον κ. Πάγκαλο έγινε κατά την είσοδό του στο Ελληνικό Σπίτι της Πανεπιστημιούπολης, όπου θα προβαλλόταν η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ζ», παρουσία του σκηνοθέτη.
Ο κ. Πάγκαλος δεν έφυγε αμέσως από την αίθουσα, γιατί είχε ήδη προμηθευτεί δέκα κιλά ποπ κορν, ένα αρνί και τριάντα δίλιτρα μπουκάλια Coca-Cola, για να απολαύσει την ταινία.
Οι φοιτητές –που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για να ενημερώσουν τους Έλληνες και τους Γάλλους για την κατάσταση των 300 απεργών πείνας- φρίκαραν μόλις είδαν τον κ. Πάγκαλο να μασουλάει ανέμελος τα ποπ κορν, αλλά ο κ. Πάγκαλος τους είπε χαριτολογώντας «τρώω για τριακόσιους».
Στις διαμαρτυρίες των φοιτητών για την ανυποχώρητη θέση της κυβέρνησης στο θέμα των απεργών πείνας, ο κ. Πάγκαλος απάντησε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα των μεταναστών και πως σύντομα θα σταματήσει η απεργία πείνας, αφού όλοι οι απεργοί θα πεθάνουν από την πείνα.
Στη συνέχεια, ο Θεόδωρος Πάγκαλος πρότεινε στους φοιτητές να τους συναντήσει την επόμενη μέρα κάπου πιο ήσυχα για να φάνε κάνα γουρουνόπουλο για μεζέ, αλλά οι φοιτητές αρνήθηκαν γιατί φοβήθηκαν πως θα τους φάει κι αυτούς.
Ο Κώστας Γαβράς πήρε ανάποδες επειδή –αν και η βραδιά ήταν αφιερωμένη σε αυτόν- κανείς δεν του έδινε σημασία, οπότε πήρε το λόγο με τον τσαμπουκά και ζήτησε να γίνει ένας δημοκρατικός διάλογος.
Οπωσδήποτε, ο κ. Γαβράς πρέπει να είναι στην καρακοσμάρα του, γιατί –διαφορετικά- θα ήξερε πως ο μόνος τρόπος να κάνεις δημοκρατικό διάλογο με τον Πάγκαλο είναι τον φιμώσεις ή να τον μπουκώσεις με κανένα βόδι.
Μπροστά στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί, ο κ. Πάγκαλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει και να συνεχίσει να τρώει κάπου αλλού.
Αργότερα, ο κ. Πάγκαλος εξέδωσε ανακοίνωση, όπου υποστηρίζει πως πίσω από την φραστική επίθεση εναντίον του κρύβεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται ακόμα πίσω από τις εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
Επίσης, ο κ. Πάγκαλος δεν κρύβει το παράπονό του επειδή αναγκάστηκε να φτάσει στο Παρίσι για να καταφέρει να απολαύσει μια ταινία με παρέα και πάλι δεν μπόρεσε να την δει – στην Αθήνα φοβάται να πάει στον κινηματογράφο και έχει τρελαθεί να βλέπει ταινίες στο σπίτι.
«Ούτε στα Πατήσια, ούτε στα Παρίσια μπορώ να κυκλοφορήσω πια» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Πάγκαλος.
Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να τον αποκλείσει στο σπίτι του, ώστε να μην καίει θερμίδες, να γίνει τετραπλάσιος, να μην χωράει από την πόρτα και να χρειαστεί να έρθει μπουλντόζα για να ρίξει τους τοίχους και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.
Πρόσφατα, ο κ. Πάγκαλος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την πολιτική και να ασχοληθεί με το καλλιτεχνικό πατινάζ. Ίσως, οι αποδοκιμασίες των φοιτητών στο Παρίσι να τον πεισμώσουν και να τον κάνουν να αλλάξει απόφαση και να συνεχίσει να προσφέρει τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του στον τόπο.
Μιας και είναι γνωστό πως στο εσωτερικό της χώρας τα κυβερνητικά στελέχη κινδυνεύουν να φάνε το ξύλο της αρκούδας, οι φραστικές επιθέσεις σε βάρος του κ. Παπανδρέου και του κ. Πάγκαλου στο εξωτερικό έχουν προβληματίσει την κυβέρνηση, η οποία αναζητεί εναγωνίως χώρες στις οποίες να μην υπάρχουν Έλληνες, ώστε να μπορέσει από εκεί να στείλει μήνυμα νίκης, ελπίδας και αισιοδοξίας.
Με δεδομένο πως οι Έλληνες έχουν φτάσει πια σε όλες τις χώρες του κόσμου και αναζητούν δουλειά, η κυβέρνηση αποφάσισε πως τα επόμενα σημαντικά ταξίδια του Γιώργου Παπανδρέου θα είναι στο Βόρειο Πόλο και στη Γη του Πυρός.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Αναδημοσιεύουμε κείμενο που λάβαμε σχετικά με την επερχόμενη δίκη του Άρη Σειρηνίδη. Προσυπογράφουμε την εκτίμηση ότι "η μάχη για την απόσπαση του  από τα χέρια του κράτους έχει πρακτική αξία για ολόκληρο το κίνημα και όχι μόνο για τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκει."
Ο πλούτος των καπιταλιστών είναι κεφάλαιο, ο δικός μας πλούτος είναι οι σχέσεις μας
Σε λίγες μέρες ξεκινάει η δίκη του Άρη Σειρηνίδη. Η υπόθεση του Άρη Σειρηνίδη    είναι μία από αυτές που σηματοδοτούν την ποιοτική αναβάθμιση της κρατικής καταστολής καθώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στηρίζει τις κατηγορίες εναντίον του και πρόκειται για φρονηματική δίωξη και προφυλάκιση. Πριν από μερικούς μήνες όλοι οι αλληλέγγυοι στα κείμενα τους ανέλυαν τα γεγονότα και αποκάλυπτε ο καθένας με το δικό του τρόπο τη σκευωρία που στήθηκε σε βάρος του. Γράφαμε τότε: Όλα αυτά δείχνουν ότι η σκευωρία θα προκαλέσει θυμηδία στο κρατικό δικαστήριο για το χονδροειδές της προσέγγισης των μπάτσων, των άλλων οργάνων του κράτους.
Πολλά έχουν αλλάξει όμως από τότε. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της καταστολής αναλύονται με γλαφυρό τρόπο από τον ίδιο τον Άρη Σειρηνίδη στο γράμμα που έστειλε από τη φυλακή που τον έχουν κλείσει εδώ και 10  μήνες: «Την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ, η ΕΕ και οι εγχώριοι εκπρόσωποι τους επιβάλλουν καθεστώς καπιταλιστικού οικονομικού ολοκληρωτισμού, την ίδια στιγμή ο μανδύας της δημοκρατίας πέφτει. Τότε οι φάκελοι των κοινωνικών φρονημάτων ανοίγουν και τα αντάξια μετεμφυλιακής χωροφυλακής σενάρια «δένονται» με την αδιάσειστη έρευνα DNA στα εργαστήρια της ΓΑΔΑ. Είναι η στιγμή που η δύσοσμη παράδοση της εγχώριας κρατικής καταστολής συναντά τον ολοκληρωτισμό του μέλλοντος...».
Οι εξελίξεις αυτές έχουν όνομα, σάρκα και οστά: λέγονται Σαράντος Νικητόπουλος, Άρης Σειρηνίδης, Φαίη Μέγιερ, Χρήστος Πολίτης και όλοι οι άλλοι αγωνιστές που είναι στη φυλακή χωρίς το κράτος να λαμβάνει την παραμικρή μέριμνα για να μη γίνεται κάθε φορά ρεζίλι από την παντελή έλλειψη στοιχείων για όσα τους καταλογίζει. Εδώ βρισκόμαστε: το κράτος έχει τελειώσει πλέον με την αθωότητα και την ενοχή. Ο Άρης όπως και κάθε ένας που κατεβαίνει στις διαδηλώσεις, που συμμετέχει στο κίνημα, είναι εκ των πραγμάτων ένοχος για το κράτος. Το «κάθε ένας» δεν αφορά μόνο τους αναρχικούς, αφορά κυριολεκτικά όλο τον κόσμο που συμμετέχει στο κίνημα. Οι οργανώσεις της αριστεράς πολύ σύντομα θα είναι κι αυτές στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής. Τα προεόρτια ήταν οι διώξεις που ασκήθηκαν για το θέμα των μεταναστών. Σε επόμενη φάση η ποινικοποίηση των συντροφικών και προσωπικών σχέσεων δε θα περιορίζεται μόνο στους αναρχικούς. Σήμερα, καθώς μαζεύονται τα σύννεφα που προμηνύουν την ολοκληρωτική καταστολή, η μάχη για την απόσπαση του Άρη Σειρηνίδη από τα χέρια του κράτους έχει πρακτική αξία για ολόκληρο το κίνημα και όχι μόνο για τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκει. Πρόκειται για μια κρίσιμη απάντηση στο κράτος του οποίου ο ρόλος σ’αυτή τη φάση είναι να καταστέλλει ενεργά κάθε κίνηση, και να προσπαθεί να επιβραδύνει την ιστορική διαδικασία που παράγει την εξέγερση.
Βρισκόμαστε στο ιστορικό σημείο στο οποίο η φωτιά έχει ξεκινήσει. Οι σπίθες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής δείχνουν ότι τελειώνουν οι διαμεσολαβήσεις, γκρεμίζονται ένα ένα όλα τα αναχώματα, έρχεται η ώρα της ωμής σύγκρουσης. Το κεφάλαιο και ο πιο βασικός μηχανισμός της αναπαραγωγής του, το κράτος, το ξέρουν και προετοιμάζονται. Χτίζουν τις φυλακές του αύριο για τους διαδηλωτές του σήμερα. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να αφήσουν ελεύθερο τον Άρη Σειρηνίδη ούτε κανέναν άλλο όμηρο επειδή είναι «καταφανώς αθώος». Είναι λογικό να θέλουν τα πιο δυναμικά κομμάτια του κινήματος έγκλειστα και περιορισμένα (και σαφώς αυτό δεν αφορά μόνο τους αναρχικούς). Αν μπορούσαν θα έκλειναν στη φυλακή όλο τον κόσμο που διαδηλώνει, σ’αυτή την κατάσταση βρίσκονται. Εκεί ακριβώς είναι το ζήτημα. Ότι δεν μπορούν. Ξέρουν ότι όπως γι’ αυτούς ο πλούτος είναι κεφάλαιο που  μετριέται σε λεφτά, για μας ο πλούτος είναι οι σχέσεις μας και είναι ανεκτίμητες. Όπως αυτοί μας λένε ότι για να συνεχίσουν να υπάρχουν πρέπει να μας εκμεταλλευτούν ακόμη περισσότερο και μας απειλούν ότι αν δεν υποκύψουμε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για μας, ποντάροντας στο φόβο μας, έτσι κι εμείς ποντάρουμε στο δικό τους φόβο (ο οποίος απεικονίζεται στην τελευταία εξέλιξη της υπόθεσης Μέγερ). Και στην περίπτωση του Άρη και σε κάθε άλλη δίκη που έρχεται οι διαδηλώσεις μας και η έκφραση αλληλεγγύης μας με τον τρόπο που έχει και μπορεί ο καθένας είναι τα όπλα που θα πετύχουν την απελευθέρωση. Στο διάλογο που αναγκαστικά έχουμε με το κράτος σε αυτές τις περιπτώσεις λέμε μόνο το εξής: Ελευθερώστε τον γιατί δε σας παίρνει να τον κρατήσετε άλλο όμηρο στη φυλακή.

ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 3/3  6μ.μ. ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΑΡΗ ΣΕΙΡΗΝΙΔΗ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Η μελέτη του μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων

Αναρτούμε τη μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών για το μισθολόγιο του Δημοσίου. Θα ακολουθήσει αργότερα και σχολιασμός αυτής. Η μελέτη 276 σελίδων υπάρχει στον παρακάτω σύνδεσμο :


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΝΙΚΗΣ 5-7

10180 ΑΘΗΝΑ

                                   TΗΛ.:  210-3332551/2
FAX: 210-3332559
e-mail : press@minfin.gr

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2011

Κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη μελέτη για την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στους μισθούς του Δημοσίου:

Το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Οικονομικών δίνουν στη δημοσιότητα την μελέτη για την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στους μισθούς του Δημοσίου όπως αυτή έχει αποσταλεί στην ΑΔΕΔΥ.
Αντικείμενο της μελέτης είναι η ανάλυση των υφιστάμενων στοιχείων αναφορικά με τη δυναμική της απασχόλησης στο Δημόσιο Τομέα, τη διάρθρωση των αμοιβών, καθώς και η παρουσίαση πρακτικών άλλων χωρών ως προς το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα. Το παρόν κείμενο αποτελεί προσχέδιο. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί με την ενσωμάτωση της επεξεργασίας δεδομένων της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών από τη μισθοδοσία του Μαρτίου 2011, τα οποία θα καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της Κεντρικής Διοίκησης.
Η έρευνα παρουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο αμοιβών στο Δημόσιο, επικεντρώνεται στην μακροοικονομική ανάλυση της απασχόλησης και των αποδοχών στο δημόσιο τομέα χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα μισθοδοσίας από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και κάνει σύγκριση με τις δαπάνες και τα μισθολογικά συστήματα άλλων χωρών. Επιπλέον, γίνεται παρουσίαση της δυναμικής της απασχόλησης στο Δημόσιο, καθώς και των εκτιμήσεων της μισθολογικής δαπάνης για την περίοδο 2011 – 2013.
Οι κυριότερες πηγές δεδομένων και στοιχείων για την εκπόνηση της μελέτης είναι διαθέσιμα δεδομένα από τη βάση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ), στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, στοιχεία της μισθολογικής δαπάνης του ΓΛΚ, στοιχεία από το πλαίσιο διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών και στοιχεία από τη μελέτη για το γενικό μισθολόγιο του Υπουργείου Εσωτερικών του 2002 από το Υπουργείο Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι, το προσχέδιο της μελέτης συντάχθηκε από ανεξάρτητους Συμβούλους σε συνεργασία με ομάδα εργασίας στελεχών από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση στους μισθούς του δημοσίου, συγκριτικά με την υπάρχουσα διεθνή εμπειρία.
Η μελέτη θα αναρτηθεί και στις ιστοσελίδες των υπουργείων προκειμένου να είναι προσβάσιμη από όλους τους πολίτες.

Και αυτά μαζί τα φάγαμε?

Αναδημοσίευση απο Ελευθεροτυπία 1/3/2011
ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΤΟ 2005 ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΥΒΟΥΝ!
12 φορές παρέτειναν το φαγοπότι
Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
Διέλυσαν τη σύμβαση του προαστιακού με την εργοληπτική τρόικα των Siemens AG-ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ από την περασμένη Δευτέρα και το κρύβουν!
Αντίθετα, μετά μανίας προπαγάνδιζαν επί μήνες πώς διακόσιοι μηχανοδηγοί με υψηλές αποδοχές βούλιαξαν τη χώρα, γιατί πρέπει να κλείσει ο μισός σιδηρόδρομος στις μέρες του ΔΝΤ και πως οι σοφές μετατάξεις των ΟΣΕτζήδων στις εφορίες αρχαιοτήτων θα αποκαταστήσουν τη δημοσιονομική τάξη!
Το Δ.Σ. του ΟΣΕ, λοιπόν, αποφάσισε προ μιας εβδομάδας τη διάλυση της σύμβασης που είχε συνάψει με την προαναφερθείσα κοινοπραξία για το έργο του προαστιακού σιδηροδρόμου στα τμήματα Πειραιάς-Αθήνα-Τρεις Γέφυρες- ΣΚΑ-Αχαρνές-Τρεις Γέφυρες-Λιόσια, στο οποίο προβλεπόταν και κατασκευή ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης.
Η περιβόητη σύμβαση 994, αξίας 161,4 εκατ. ευρώ, είχε υπογραφεί τον Απρίλιο του 2005, το έργο χαρακτηριζόταν και τότε ολυμπιακό (!), είχε δοθεί έκπτωση-ρεκόρ (0,964%), κορόιδευαν όλη την κοινωνία ότι είχαν περιβαλλοντικές μελέτες και συμφωνήθηκε ότι όλα θα παραδίδονταν τον Δεκέμβριο του 2005! Δηλαδή 8 μήνες μετά!
Παρήλθαν έξι χρόνια από τότε. Στην κοινοπραξία δόθηκαν αλλεπάλληλες παρατάσεις. Μια ντουζίνα ακριβώς. Από διαφορετικές διοικήσεις του ΟΣΕ, που υπέθαλπαν το έγκλημα, και από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις -της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που μέσω των εκάστοτε εποπτευόντων (τον ΟΣΕ) υπουργών Μεταφορών ή Υποδομών (τέσσερις τουλάχιστον) συναινούσαν στη μετατροπή της σύμβασης 994 σε μνημείο διαπλοκής και διασπάθισης κρατικού χρήματος.
Από την περασμένη Δευτέρα το έργο αυτό είναι και επισήμως ένα παρατημένο εργοτάξιο, οι πολίτες παραμένουν άνευ προαστιακού, οι πλιατσικολόγοι μπορούν να βρουν πολύτιμα υλικά ακόμη και μισοτελειωμένων συστημάτων τηλεδιοίκησης και ηλεκτροκίνησης, ενώ η εργοληπτική παρέα οδεύει προς τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.
Το έργο είναι μνημείο αδιαφάνειας (άλλο περιγράφεται στη σύμβαση που υποτίθεται ότι εκτελούνταν, άλλο προσδιόρισαν οι αποφάσεις του ΣτΕ και οι ύστερες μελέτες και άλλο εκτελούνταν), ενώ από τις αναθεωρήσεις τιμών που προβλέπονταν επήλθαν επί τόσα χρόνια επιβαρύνσεις περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Τώρα η κοινοπραξία, που φέρεται να έχει εκτελέσει το 70% του τιμήματος του έργου, θα διεκδικήσει αποζημίωση βάσει δικαιωμάτων που έχει, και ο ΟΣΕ διά της ΕΡΓΟΣΕ θα επαναπροκηρύξει το εναπομείναν έργο.
Ποιος θα τρέξει να εγκαταστήσει νέο εργοτάξιο, πάντως, είναι ένα ζήτημα, όταν η Siemens-ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ το έχουν έτοιμο: και δεν θα προβούν στην παραμικρή δαπάνη.
Πάντως, το ποιος ωφελήθηκε από τον ατέλειωτο εργοληπτικό μαραθώνιο στις ράγες του προαστιακού είναι εύκολο να απαντηθεί.
Ασφαλώς, οι «άρχοντες» των δρόμων με τα διόδια (Αττική οδός και Ολυμπία οδός), που εισπράττουν τόσα χρόνια τα έσοδα από όσους υποχρεωτικά κινούνται σ’ αυτούς, επειδή δεν φτιάχτηκε ένα σύγχρονο δίκτυο προαστιακού, ώστε από τον Πειραιά μέχρι το αεροδρόμιο, τη Χαλκίδα και το Κιάτο να υπάρχει επιτέλους προαστιακό τρένο.
Αντ’ αυτού μακέτες, εξαγγελίες και πολιτικές αβρότητες στο πανίσχυρο κατασκευαστικό καρτέλ, που έχει και δεσπόζουσα θέση στα ΜΜΕ.
Πάντως, προς στιγμήν διαφαίνεται ότι στον ΟΣΕ πασχίζουν να κλείσουν γρήγορα τις εκκρεμότητες με τη σύμβαση 994, χρησιμοποιώντας τη συνδρομή και υπαλλήλων, που γνωρίζουν ότι πίσω από τα Πρωτόκολλα Παραλαβής Αφανών Εργασιών (ΠΠΑΕ) κρύβονται πληρωμές για έργα εκτός της σύμβασης!
Ποιος θα δώσει λογαριασμό για το τι έγινε και τι πληρώθηκε σ’ αυτό το δημόσιο έργο;
Ποιος θα υπολογίσει τι έσοδα χάνει ο ΟΣΕ τόσα χρόνια που ο προαστιακός είναι εργοτάξιο διαρκείας;
Η «Ε», σε προσεχή δημοσιεύματα, θα εμφανίσει ντοκουμέντα που δείχνουν το βρώμικο παρασκήνιο πίσω από τη σύμβαση του προαστιακού, τις διαβουλεύσεις μηνών μέχρι τη διάλυση της σύμβασης, τον ατέρμονο διάλογο με την κοινοπραξία, τις αξιώσεις της, και τους… χαρούμενους υπουργούς, που π.χ. το 2005 έστελναν ραβασάκια στα ΜΜΕ για το πόσο καλή και αναγκαία ήταν η σύμβαση… *

Αττική Οδός - Εκεί οδηγούν τα έργα με ΣΔΙΤ

Αναδημοσιεύουμε κείμενο της Δημοτικής Παράταξης Άλλος Δρόμος" στο Γαλάτσι σχετικά με τη Σύμβαση της Αττικής Οδού.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ
Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  
  
Τι προβλέπει η σύμβαση της Αττικής οδού;
Η σύμβαση παραχώρησης, που υπογράφηκε το 1996 και κυρώθηκε με το νόμο 2445/1996, προβλέπει ότι η εκμετάλλευση από την ανάδοχο κοινοπραξία μπορεί να διαρκέσει έως 23 χρόνια. Η Αττική οδός θα παραδοθεί, εφόσον έχει γίνει η επιστροφή των ιδίων κεφαλαίων (των κεφαλαίων δηλαδή που έβαλε η κοινοπραξία στο έργο) με μια ελάχιστη απόδοση 11,6% ετησίως, ανεξάρτητα από τη μέγιστη χρονική διάρκεια της σύμβασης.
Από τη σύμβαση προβλέπεται ότι:
1) Η επίτευξη της Μέσης Απόδοσης συνεπάγεται την άμεση λήξη της Παραχώρησης, ασχέτως της συμπλήρωσης της Μέγιστης Διάρκειας.
2) Η υπέρβαση της Ετήσιας Απόδοσης (πέραν των προκαθορισμένων ορίων) συνεπάγεται δικαίωμα του Δημοσίου να ζητήσει τη μείωση των διοδίων ή
3) Τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού με στόχο τη μείωση του χρόνου επίτευξης της Μέσης Ετήσιας Απόδοσης ή
4) Την καταβολή των υπερεσόδων στο Δημόσιο.

Ποιο είναι το κόστος της Αττικής Οδού;
Η Αττική οδός κόστισε περίπου 1,3 δις ευρώ. Από αυτά:
§    Το 32% (420 εκατομμύρια ευρώ) κατέβαλλε το Δημόσιο μαζί με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε., δηλαδή το πληρώσαμε εμείς.
§   Γύρω στα 675 εκατ. ευρώ ήταν τα δάνεια που σύναψε η κοινοπραξία με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Που σημαίνει ότι αν στραβώσει η δουλειά, η τράπεζα θα πάρει τα λεφτά της από το κράτος, δηλαδή από εμάς. Αν δεν στραβώσει, θα τα πάρει από τα διόδια, δηλαδή πάλι από εμάς.
§    Περίπου 175 εκατ. ευρώ ήταν η ίδια συμμετοχή της κοινοπραξίας που την κατασκεύασε και την εκμεταλλεύεται.  Για να εγκαταλείψει η Κοινοπραξία την εκμετάλλευση θα έπρεπε να της επιστραφούν τα ίδια κεφάλαια με μια μέση απόδοση 11,6% για κάθε έτος μέχρι την αποπληρωμή τους.
Ποια είναι τα έσοδα της Αττικής οδού από τα διόδια;
Μέχρι σήμερα τα συνολικά έσοδα μέχρι τώρα στα 8 χρόνια λειτουργίας της Αττικής Οδού μόνο έχουν ξεπεράσει τα 1,7 δις ευρώ, που σημαίνει ότι έχουν υπερβεί όχι μόνο το ύψος των ιδίων κεφαλαίων και της συμφωνημένης ετήσιας απόδοσης και των δανείων αλλά ακόμα και το συνολικό κόστος του έργου! Παρόλα αυτά δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι  όροι 1, 2, 3, 4 της σύμβασης, καθώς η κοινοπραξία εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται το δρόμο και να μην τον αποδίδει στο Δημόσιο, και οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονται να μην επιβάλλουν την τήρηση της σύμβασης.

Γιατί δεν πληρώνουμε διόδια;
  • Δεν αποδεχόμαστε το χαρακτηρισμό «τζαμπατζήδες»
  • Δεν πληρώνουμε διόδια σε ένα δρόμο, που μέσω της διαδικασίας των ΣΔΙΤ μας κόστισε κατά πολύ παραπάνω από ένα δημόσιο έργο.
  • Δεν πληρώνουμε διόδια σε μία κοινοπραξία που λειτουργεί εκτός σύμβασης, με την ανοχή της κυβέρνησης.
  • Δεν πληρώνουμε διόδια σε μία κοινοπραξία που έχει ήδη λάβει τα κεφάλαια της, την απόδοση τους και τα δάνεια της και λαμβάνει πλέον υπερκέρδη εις βάρος μας.
  • Δεν πληρώνουμε διόδια τη στιγμή που το εισόδημα του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας (άνεργοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες) έχει συρρικνωθεί και βρίσκεται πλέον στα όρια επιβίωσης.

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Το 4ο Μνημόνιο της ντροπής

Αναρτούμε για ενημέρωση το επικαιροποιημένο 4ο μνημόνιο σε ανεπίσημη μετάφραση από το Αγγλικό πρωτότυπο στο οποίο και έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση μας. Το πλήρες κείμενο 22 σελίδων με κάποιες σημειώσεις μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο :

Αναδημοσιεύουμε επίσης άρθρο για τη Δανειακή Σύμβαση της ντροπής από http://nikos63.blogspot.com/2011/02/blog-post_09.html

Είναι η Διαθήκη της Ελλάδας που υπέγραψαν και που ποτέ δεν πρόκειται  να την ακούσετε από τους «έγκυρους» ή τα μεγάλα κανάλια.
Εάν προβληθεί το σίγουρο είναι ότι θα προβληθεί παραφρασμένη για όφελος αυτών που το ψήφισαν.
Γι αυτό φροντίσαμε να αποσταλεί ολοκληρωμένη από…Έλληνες πολίτες στους Έλληνες πολίτες…
Διότι και Νου έχουμε, και κρίση.
Αυτήν την στιγμή φεύγουν από διάφορα σημεία του πλανήτη email μέσω Facebook  αλλά και απλών  λογαριασμών (Hotmail, googlemail) με την συμφωνία που υπέγραψαν κάτω από το τραπέζι  και χωρίς να ρωτήσουν κανέναν οι κυβερνώντες.
Όσο περιληπτικά μπορώ, θα βοηθήσω να αναγνώσετε μερικά από τα αίσχη που υπέγραψαν ώστε να μας  πουλήσουν στις πολυεθνικές εταιρίες στον βωμό του ‘ δημόσιου χρέους’ και της ‘πτώχευσης’.
Εμείς ‘ οι άνθρωποι του μόχθου ‘ όπως μας χαρακτηρίζει ο κ. Παπανδρέου πλέον έχουμε  στα χέρια μας το επαίσχυντο συμφωνητικό και μπορούμε να κρίνουμε τι σημαίνει σωτήρια της πατρίδος και όχι ξεπούλημα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν…
—σελ.119-
ΔΕΝ μπορεί η Ελλάδα να πάρει δάνειο από άλλο δανειστή (Κίνα-Ρωσία) καθώς επίσης  δεν μπορεί να υποθηκεύεσαι ούτε να ενεχυριάσει για άλλον περιουσία ή έσοδα ή να μεταφέρει το… χρέος της…
(Γι’ αυτό όταν είπε (?) η Ρωσία να μας δανείσει με χαμηλό επιτόκιο αντέδρασε η κυβέρνηση!!!!)
—σελ 129.παραγρ.13.υποπαραγρ.1.
Αντίθετα ο δανειστής επιτρέπεται να μεταβιβάσει τα δικαιώματα κ τις υποχρεώσεις του.
Δηλ. μπορεί να δανειστήκαμε από τη Γερμανία άλλα να βρεθούμε χρεωμένοι  στην Τουρκία ή τα  Σκόπια!!!
Γιατί η Γερμανία θα τους έχει πουλήσει τα δανειακά δικαιώματα τις Ελλάδος
—Σελ.129.παραγρ.14.υποπαραγρ.1
Η σύμβαση διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο
—σελ΄121.παραγρ.5
Το επιτόκιο για τα 80 δις ευρωπαϊκών δανείων είναι 5,2 κυμαινόμενο για την πρώτη 3ετία.
6,2 για τα επόμενα χρόνια κ +2% τόκοι υπερημερίας εάν έχει λήξει το δάνειο, επαναπροσδιοριζόμενο ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!
—Σελ 123
Η Ελλάδα εάν δεν πληρώσει κάποιο από τα παλαιότερα δάνεια κ όχι τα 110 που παίρνουμε τώρα,  που λήγουν ή προβεί σε αναστολή πληρωμών παλαιότερου δανείου, δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα από το μηχανισμό κ υποχρεούται να πληρώσει άμεσα το υπόλοιπο κεφάλαιο του δανείου του  μηχανισμού μαζί με όλες τις επιβαρύνσεις.
—Σελ.130,παραγρ.15+σελ 140,παραγρ 5…
Για να είναι νόμιμη, για να ενεργοποιηθεί και να ισχύει η σύμβαση,  δεν χρειάζεται καμιά άλλη πράξη παρά μόνον την υπογραφή του Παπακωνσταντίνου  κ τη νομική γνωμοδότηση του νομικού  συμβουλίου του κράτους του υπουργείου οικονομικών  κ του υπουργείου δικαιοσύνης.
(Ούτε σε χώρα της κεντρικής Αφρικής δεν υπογράφει ο υπουργός εν αγνοία της κυβέρνησης, ακόμη κι αν αυτός είναι δοτός.  Ο υπουργός θα υπογράφει, ούτε καν ο πρωθυπουργός για να εκταμιεύεται το δάνειο?  Ούτε ψήφιση στη βουλή ούτε καν υπογραφή από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ούτε καν γνωμοδότηση!!!!)
—σελ 123,παράγραφος 5…
Μόνο το δικαστήριο της ευρωπαϊκής ένωσης κ τα συνταγματικά δικαστήρια των δανειστών μπορούν
να ακυρώσουν τη σύμβαση γιατί παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο ή το σύνταγμα του δανειστή αντίστοιχα.  Σύμφωνα με τη σύμβαση στην Ελλάδα δεν επιτρέπει κανένα δικαστήριο να εκδικάσει τέτοια προσφυγή!  Αφήστε που δεν έχουμε κ συνταγματικό δικαστήριο στη χώρα μας, αλλά από κει κ πέρα υπάρχει το διεθνές   για τους Άγγλους στης Αγγλίας!!!
αλλά μας δένει τα χέρια πρέπει να απευθυνθούμε για τους Γερμανούς στο δικαστήριο της Γερμανίας,
—–Με την παρούσα ο δανειολήπτης αμετάκλητα κ άνευ όρων, παραιτείται από κάθε ασυλία  την οποία έχει ή πρόκειται να αποκτήσει όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία  από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα σύμβαση.  Όσον αφορά κατάσχεση, διαταγή κ όσον αφορά την εκτέλεση κατά των περιουσιακών στοιχείων του  στο βαθμό που δεν το απαγορεύει δικαστικός νόμος.
Ούτε ο δανειολήπτης, ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία !!!
Με λιγα λογια θα μας παρουν και τα σ….. αν τους αφήσουμε ???
Διαβάστε το, κατεβάστε το όλο… ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ, εδώ παίζουν με το μέλλον της χώρας, με το μέλλον το δικό μας, με το μέλλον των παιδιών μας κάποιοι, χωρίς τύψεις και χωρίς ντροπή..

Έκπτωση Εισφορών για Μητέρες ασφαλισμένες στο ΤΣΜΕΔΕ

Όπως τυχαία μάθαμε, μια και το ΤΣΜΕΔΕ σκοπίμως δεν ενημερώνει τις νέες μητέρες, ισχύει από 3/4/2008 έκπτωση 50% στους Κλάδους Κύριας Σύνταξης και Ειδικής Προσαύξησης για τις μητέρες ασφαλισμένες κατά τους πρώτους 12 μήνες που έπονται εκείνου της γέννησης του παιδιού. Οι μειωμένες εισφορές προκύπτουν από την εφαρμογή του Νόμου "Πετραλιά" (Ν.3655/3.4.2008) και όχι φυσικά από κάποια γεναιοδωρία του Ταμείου μας και τών άχρηστων και επικυνδύνων που το διοικούν. Όπως προαναφέραμε το ΤΣΜΕΔΕ δεν ενημερώνει σχετικά και οι ενδιαφερόμενες πρέπει μόνες τους να αιτηθούν την έκπτωση στο Ταμείο, οπότε συνάδελφοι/ισσες ενημερώστε και διακινήστε την παραπάνω πληροφορία. Η έκπτωση χορηγείται και αναδρομικά στην περίπτωση που κάποια συνάδελφισσα δεν ενημερώθηκε έγκαιρα.


Μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών.
Με το Ν.3655/3.4.2008  προβλέπεται η μείωση κατά 50% των εισφορών στους κλάδους Κύριας Σύνταξης και Ειδικής Προσαύξησης στις μητέρες ασφαλισμένες κατά τους πρώτους 12 μήνες που έπονται εκείνου της γέννησης του παιδιού.
π.χ. Ημερομηνία γέννησης 2/5/2008,
από 1/6/2008 έως 30/5/2009 έχει έκπτωση στην ΚΣ και στην Ειδική Προσαύξηση.
Η έκπτωση στην Ειδική Προσαύξηση είναι το 50% του 12% της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας όπως αυτή διαμορφώνεται εκάστοτε (ν.3518/06 αρ.4 παρ.2)
π.χ. Ειδική Προσαύξηση (6/8/2008) 81,57 X 50% = 40,78 ευρώ
Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.
Για να πραγματοποιηθεί η μείωση οι ενδιαφερόμενες πρέπει να προσκομίσουν στο Ταμείο ληξιαρχική πράξη γέννησης.
Οι γυναίκες που απέκτησαν παιδιά πριν την ψήφιση του Ν.3655/08 ήτοι πριν 3/4/2008 δικαιούνται μειωμένη καταβολή από 3/4/2008 και για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται μέχρι την συμπλήρωση 12μηνου μετά το μήνα που έλαβε χώρα ο τοκετός.
π.χ. τοκετός 2/2/2008 : έκπτωση από 3/4/2008 έως 28/2/2009