Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ο ΠΣΔΑΤΜ για το Νομοσχέδιο κατάργησης των αμοιβών

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΣΔΑΤΜ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών με τον άστοχο τίτλο που επέλεξε για το νέο νόμο θέτει στην ίδια μοίρα επαγγέλματα που διέπονται από διατάξεις με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο και ουσία ως προς την άσκηση αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 9 περιπτώσεις που αναφέρονται στο προσχέδιο νόμου ως περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος μόνο η περίπτωση (θ) αντικατοπτρίζει τον σημερινό τρόπο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού. Και προφανώς η επιβολή υποχρεωτικών κατώτατων αμοιβών για την σύνταξη μιας ιδιωτικής μελέτης υπό ουδεμία έννοια δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως περιορισμός στην πρόσβαση και στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού.
Το γεγονός αυτό γίνεται απολύτως εμφανές στα σχόλια της διαβούλευσης, όπου ελάχιστοι τοποθετούνται επί της ουσίας του προσχεδίου νόμου, αλλά αντιθέτως εστιάζουν στην ισοπέδωση του επαγγέλματος του μηχανικού μέσω της παροχής δυνατότητας σύνταξης μελετών από την οιαδήποτε ειδικότητα. Αν το προσχέδιο νόμου φιλοδοξεί να αποτελέσει, μαζί με τα αντίστοιχα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Τ.Ε.Ι. του Υπουργείου Παιδείας, την κερκόπορτα που θα επιφέρει την πλήρη ισοπέδωση των τεχνικών επαγγελμάτων είναι προφανές ότι θα μας βρει αντίθετους.
Tο νομοσχέδιο «για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» αποτελεί για τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς όριο επιβίωσης και ταυτόχρονα για τους μισθωτούς μηχανικούς αιτία για περαιτέρω συρρίκνωσης μισθών και δικαιωμάτων. Η «απελευθέρωση των επαγγελμάτων» αποτελεί «όρο» της πολιτικής του Μνημονίου, όρος ψευδεπίγραφος σε επαγγέλματα απολύτως ανοικτά όπως των μηχανικών. Η κατάργηση του κώδικα ελάχιστων αμοιβών και της διαδικασίας κατάθεσης της αμοιβής του μηχανικού, σημαίνει ότι καταργείται κάθε διασφάλιση για την αμοιβή της εργασίας του μηχανικού και για την ποιότητα των έργων. Η επιλογή αυτή στοχεύει στη μείωση του κόστους εργασίας σε όλα τα επίπεδα και θα ωφελήσει μόνο τις τράπεζες, τους βιομηχάνους και τις μεγάλες κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες. Η κατάρρευση των αμοιβών και η απελευθέρωση του ανταγωνισμού θα αφήσει τους αυτοαπασχολούμενους έρμαιο στην εκμετάλλευση αυτών.
Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε πως η αντίδραση μας θα πρέπει να είναι μαζική, αποφασιστική και συντονισμένη.
Καλούμε τους επιστημονικούς συλλόγους, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία,το ΣΜΤ, τον ΣΤΥΕ σε συνάντηση στα γραφεία μας, Αραχώβης 61 Εξάρχεια, την Τετάρτη 2/02 και ώρα 17:30 για συντονισμό και επέκταση των ενεργειών μας και της δράσης μας στην βάση ενίσχυσης της παρεμβατικής ισχύος του Τ.Ε.Ε. και της ανατροπής του νομοσχεδίου.
Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών

Νύχτα κόλασης στην Αίγυπτο.Στους 53 οι νεκροί, 43 πολίτες και 10 αστυνομικοί.

 
Μετά τις εξεγέρσεις της άνεργης νεολαίας, και όχι μόνο, στην Αλγερία και την Τυνησία ήρθε και η σειρά της Αιγύπτου. Διαβάστε ανταπόκριση από την Ελευθεροτυπία, δείτε video από την πλαϊνή στήλη :

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Al Jazeera από την Αίγυπτο, χτες σκοτώθηκαν 23 άτομα στην Αλεξάνδρεια, 15 στο Κάιρο και 15 στο Σουέζ.Συνολικά 53 στις τρεις πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις.Aνάμεσα τους 10 αστυνομικοί.Αυτό σημαίνει πως πως υπάρχει ένοπλη αντίσταση από πολίτες.Στο Κάιρο παρά την παρουσία δεκάδων αρμάτων μάχης ,ο στρατός δεν αναμείχθηκε στις συγκρούσεις πολιτών-αστυνομίας.Αντιθέτως στο Σουέζ στρατιώτες πυροβόλησαν το πλήθος.Πυροβολισμοί ακούγονταν νωρίς το πρωί κοντά στο βουλή στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.
Τα γραφεία του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, ακόμα βγάζουν καπνούς, 12 ώρες μετά την πυρπόληση τους.Το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα ανήκει στην Σοσιαλιστική Διεθνή που Πρόεδρος της είναι ο σύντροφος ΓΑΠ.Ο Παπανδρέου ακόμα δεν έχει πει κουβέντα για τον σύντροφο του Μουμπάρακ
Διαβάστε περισσότερα: http://kke4ever.blogspot.com/2011/01/53-43-10.html#ixzz1CQKsr4UT

Το πρωί του Σαββάτου, εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους τη νύχτα ξαναβγήκαν στους δρόμους, φωνάζοντας "φύγε, φύγε", σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με πυροβολισμούς πλησίον των διαδηλωτών. Άγνωστο παραμένει αν έβαλαν με πραγματικά πυρά.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

48ωρη απεργία των εργαζόμενων στην INTRACOM

48ωρη απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον όμιλο της Intracom ως απάντηση στις απολύσεις/αναγκαστικές παραιτήσεις, στις μειώσεις μισθών και στις απειλές της διοίκησης για περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση μη συναίνεσης των εργζομένων.
Εκτός από την μεγάλη συμμετοχή των εργζομένων στη συνέλευση και την απολυτη πλειοψηφία της απόφασης για απεργεία 500 υπέρ, 68 κατά, 18 λευκά, ενθαρρυντικό είναι πως όλες οι παρατάξεις (ΑΚΕ(ΠΑΣΚΕ), ΑΕΕ(ΚΚΕ), ΓΕΝΟΒΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ) κατέβηκαν με ένα πλαίσιο για 48ωρη απεργία!

Ακολουθεί η ανακοίνωση του σωματείου.

"Το Σωματείο εργαζομένων του ομίλου INTRACOM μετά από μαζική Γενική Συνέλευση των μελών του αποφάσισε να κηρύξει 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη 1 & 2 Φεβρουαρίου, απαντώντας στις 100 περίπου τρομοκρατικές απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία τις τελευταίες μέρες, όπως και στην μείωση των μισθών μέσα από ατομικές συμβάσεις.
Διεκδικούμε την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων μας, να μην γίνουν άλλες απολύσεις όπως και να μην υπάρξει μείωση μισθών.
Είναι προφανές ότι η εργοδοσία αποφάσισε να προχωρήσει σε μια εφ’ όλης της ύλης, χωρίς προηγούμενο επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Επίθεση που αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση της μη πληρωμής υπερωριών, των μηδενικών αυξήσεων που είχε επιβάλει για τέσσερα χρόνια, των συνεχόμενων απολύσεων. Ανοίγει νέο κύκλο συμπίεσης των εργασιακών δικαιωμάτων, χωρίς ημερομηνία λήξης.
Είναι προμήνυμα συνολικότερα για τους εργαζόμενους στον κλάδο και στον ιδιωτικό τομέα γενικότερα. Η θέληση των εργαζομένων όπως εκδηλώθηκε στη Γενική Συνέλευση είναι να μπει ένα τέρμα, να μην υποστούμε καμιά περαιτέρω θυσία στο όνομα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας.
Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας και καλούμε το εργατικό κίνημα της χώρας να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του στην απεργία μας με ψηφίσματα και με τη φυσική παρουσία κατά τη διάρκεια της απεργίας.
Ειδικά για τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στον κλάδο μας, τα καλούμε να εκδηλώσουν ενεργητικά τη συμπαράστασή τους λαμβάνοντας οποιαδήποτε αγωνιστική πρωτοβουλία θεωρούν πρόσφορη".

Δείτε τέλος το Blog της Πρωτοβουλίας Γένοβα στην INTRACOM μέλη της οποίας είναι και υποψήφιοι της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών

Πολεοδομίες - ο Καλλικράτης φέρνει το χάος

Η χτεσινή (Πέμπτη 27/1) εξόρμηση της ΕΜΔΥΔΑΣ σε πολεοδομικά γραφεία όλης της χώρας ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα τα οποία ανακύπτουν από την εφαρμογή του Καλλικράτη στη Δημόσια Διοίκηση. Το ΤΕΕ προσπαθόντας να κρύψει τη συναλλαγή του με την κυβέρνηση οργανώνει άσφαιρες "κινητοποιήσεις", έλα όμως που οι εργαζόμενοι μηχανικοί βρήκαν ακόμα και εκεί την ευκαιρία να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και την οργή για τα χάλια στα οποία η κυβέρνηση του μνημονίου έχει φέρει τις Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες. Ενδεικτικά οι Πολεοδομίες έχουν μετατραπεί εδώ και μήνες σε εισπρακτικό μηχανισμό της τρόικας και του μνημονίου μέσω της αθλιότητας με τίτλο "τακτοποίηση ημιυπαιθρίων". Αναφέρουμε λίγα από τα δεκάδες προβλήματα που οι εργαζόμενοι ανέδειξαν :
1.την αγανάκτηση εργαζομένων και πολιτών
2.τα αποτελέσματα, από 1/1/11, της εφαρμογής του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, που διέλυσε οτι απόμεινε από την Δ.Δ., ενδεικτικά στις περισσότερες νομαρχιακές πολεοδομίες άνω των μισών υπαλλήλων έχουν υποχρεωτικά μεταταχθεί στις περιφέρειες και οι υπόλοιποι στους δήμους και κανείς δε γνωρίζει που ανοίκει η ΕΠΑΕ και άλλες αρμοδιότητες.
3. Τις προθεσμίες που ''τρέχουν'' α)για τους ελέγχους των οικοδ. αδειών που εκδόθηκαν το 2009 και λήγουν στο 5 και β) για τις περαιώσεις των ημιυπαιθρίων(28/2/11) για την επιβολή των προστίμων και τις πειθαρχικές και ενδεχομένως ποινικές (ο ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ μας περιμένει στη γωνία) ευθύνες αν δεν γίνουν τα παραπάνω (βλ. και το έγγραφο του Υφ/ργού ΝΤΟΛΙΟΥ, προτού δοθεί η παράταση για τους ημιυπαιθρίους χώρους-από 31/12/10 στις 28/2/11).
4.την ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ προς τους πολίτες (αρ.πρωτ.3329/24.1.11) αλλά και το 3327/24.1.11 έγγραφο προς τους συναδέλφους, για να μη μείνει ως...κενό γράμμα , αλλά να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο.
5. ότι πρέπει να στρέψουμε την οργή-αγανάκτηση του κόσμου (ο κάθε συνάδελφος να το κάνει κι όχι μόνο οι συνδικαλιστές και είναι ώριμες οι συνθήκες γιαυτό) προς τα ''πάνω'' , δηλ. στους πολιτικούς προϊσταμένους μας (δημάρχους , υπουργούς , περιφερειάρχες κλπ).
6.για να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες που προσέρχονται στις Δ.Υ. για εξυπηρέτηση και να υλοποιήσουμε τα αναγραφόμενα στο αφισάκι μας αιτήματά μας 
7. το τεράστιο πρόβλημα της πολεοδομικής νομοθεσίας που επιτρέπει τις εξαιρέσεις, τις ερμηνείες κλπ και ανοίγει δρόμο στη διαφθορά
8. την ανύπαρκτη επιμόρφωση των υπαλλήλων με χαρακτηριστικά παραδείγματα την υλοποίηση του ΚΕΝΕΚ και των ευρωκώδικων.
9. την αδιαφένεια και τη συναλλαγή που χαρακτηρίζουν τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις υπαλλήλων

υγ. δείτε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Αιχμή άρθρο για την Πολεοδομία Αγ. Παρασκευής και το σχόλιο του Δ. Κλεφτοδήμου

Επιστήμονας ελευθεροεπαγγελματίας με δήλωση 25.000 ευρώ; Εγινες στόχος

Αναδημοσιεύουμε από Ελευθεροτυπία
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αν και ήταν στο αρχικό φορονομοσχέδιο αφαιρέθηκε στην εκδοχή που κατατέθηκε χτες προς διαβούλευση. Παρόλα αυτά το επισημαίνουμε μια και σίγουρα περιλαμβάνει και τους "οιωνεί μισθωτούς" με ΔΠΥ. Το πλήρες σχέδιο νόμου εδώ. Θα αναφερθούμε σε αυτό σε επόμενη ανάρτηση μια και περιέχει πολλά ακόμα.

Γιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, μεγάλες επιχειρήσεις, ενδο-ομιλικές συναλλαγές, εισοδήματα εξωτερικού είναι μεταξύ των «10» επαγγελμάτων στόχων και των «7» τομέων που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τους φοροελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που συνεχίζουν να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα παρότι εργάζονται σε πόλεις με πλήθος κατοίκων μπαίνουν αυτομάτως στο μεγάλο πληθυσμό των φοροελεγκτών. Για το λόγο αυτό θεσπίζονται, όχι μόνο εισοδηματικά, αλλά και πληθυσμιακά κριτήρια. Τα κριτήρια «ανάλυσης κινδύνου» οδηγούν σε κατά προτεραιότητα έλεγχο «10» ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών:
****Γιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι, οικονομολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, λογιστές ή φοροτέχνες. Και οι «10» ομάδες ελέγχονται εφόσον το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν ξεπερνάει τις:
***25.000 ευρώ όταν έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων,
***20.000 ευρώ σε πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων και
***15.000 ευρώ σε πόλεις κάτω των 50.000 κατοίκων.
Ο κατά προτεραιότητα έλεγχος αφορά όσους έχουν συμπληρώσει 5 χρόνια άσκησης του επαγγέλματος από την έναρξη της δραστηριότητας.
Κατάλογοι από τους Συλλόγους τους
Στο πλαίσιο αυτό, θα υποχρεωθούν οι δικηγορικοί σύλλογοι να υποβάλουν καταστάσεις παράστασης των δικηγόρων, οι συμβολαιογράφοι για τη διαμεσολάβηση δικηγόρων στα συμβόλαια μεταβίβασης, το Τεχνικό Επιμελητήριο και οι πολεοδομίες για τις εκδοθείσες άδειες και τους αντίστοιχους μηχανικούς. Το σύνολο των στοιχείων, που θα κληθούν να υποβάλουν άμεσα οι φορείς και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, θα χρησιμοποιηθεί για διασταυρώσεις, ώστε να εντοπιστεί τυχόν δυσαρμονία δραστηριοτήτων και δηλούμενων εισοδημάτων.
Η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων αναδιοργανώνεται και καθίσταται ως Επιχειρησιακή Γενική Διεύθυνση, με υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, μεθοδολογίας και διεθνών ελεγκτικών προτύπων. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούνται ειδικές μονάδες που στοχεύουν «7» τομείς: εισοδημάτων που προέκυψαν στο εξωτερικό και των κατοίκων εξωτερικού, φορολογουμένων υψηλού κινδύνου, ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων, ηλεκτρονικού εμπορίου, μεγάλων επιχειρήσεων και ενδο-ομιλικών συναλλαγών.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Φακέλωμα φοιτητών Μηχανολόγων ΕΜΠ από ΔΑΠ

Αναδημοσιεύουμε από :
http://www.e-polytexneio.gr/viewtopic.php?f=10&t=2193
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1252390
"Λίστες φοιτητών" από τη ΔΑΠ Μηχανολόγων ΕΜΠ
 
Στα παρακάτω link παρατίθενται οι ονομαστικές λίστες της ΔΑΠ Μηχανολόγων ΕΜΠ από το έτος 2006 και οι ονομαστικές λίστες των φοιτητών της Σχολής Μηχανολόγων ΕΜΠ όπως παραδόθηκαν στη ΔΑΠ από τη Γραμματεία της Σχολής..
Παρακαλούμε να το προωθήσετε σε όσους περισσότερους φίλους σας γίνεται (Facebook, mail, twitter, etc) για να μάθει όλος ο κόσμος πως φακελώνεται κάθε φοιτητής με το που μπαίνει στο ελληνικό πανεπιστήμιο.


(Επειδή ο ιστότοπος δέχεται επιθέσεις το περιεχόμενο των συνδέσμων μπορεί να είναι κατά διαστήματα ανενεργό. Αν ισχύει κάτι τέτοιο μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε για download αργότερα.)


Κατάλογοι ΔΑΠ - Μηχανολόγων (Microsoft Access):
Προσωπικά στοιχεία φοιτητών από τη Γραμματεία της σχολής (Microsoft Excel): 
τα Link μπορείτε να τα βρείτε στις αρχικές διευθύνσεις από όπου αναδημοσιεύουμε

Κατέχουμε στα χέρια μας και νεότερους καταλόγους, αλλά δημοσιεύουμε μόνο αυτούς, καθώς τα παιδιά των οποίων τα ονόματα αναγράφονται θα έχουν πλέον τελειώσει. Δεν θέλουμε να εκτεθεί κανείς από τους φοιτητές, τους οποίους θεωρούμε θύματα σε αυτή την άνευ προηγουμένου καταλογοποίηση από την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Δεν στρεφόμαστε ενάντια στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συγκεκριμένα, αλλά απέναντι σε κάθε κόμματική παράταξη, γιατί είμαστε πεπεισμένοι πως όλοι οι κομματικοί μηχανισμοί χρησιμοποιούν παρόμοιες γκεμπελικές μεθόδους για να ξεσκαρτάρουν τους "σκάρτους" από τους "καλούς".

Όσοι είναι Μηχανολόγοι ΕΜΠ και φοιτούσαν τότε θα δουν πώς ακριβώς "φίλοι" και γνωστοί τους, έδιναν τα ονόματα και τα στοιχεία τους στα κεντρικά γραφεία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Νικηταρά και πως συστηματικά κατέγραφαν τις πολιτικές απόψεις παιδιών που μόλις μπήκαν στο πανεπιστήμιο, με χαρακτηρισμούς που θα τους συνοδεύσουν αργότερα και στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.


Αν αναρωτηθήκατε ποτέ πως έβρισκαν τα τηλέφωνά σας για τους καταλόγους τους, θυμηθείτε ένα project που λέγεται SMS-INFO, στο οποίο ζητούσαν τα τηλέφωνα φοιτητών δήθεν για να τους ενημερώνουν για ζητήματα της σχολής (κάτι αντίστοιχο με το
"Δίκτυο Ενημέρωσης Φοιτητών {ταδε σχολής}" που έχουν δημιουργήσει οι ΔΑΠίτες τώρα σε όλο το Facebook.
Με αυτόν τον τρόπο συλλέγουν τα στοιχεία σας και σας φακελώνουν σε λίστες που θα σας συνοδεύουν για πάντα.


Και το πιο θλιβερό είναι πως τα προσωπικά σας αυτά στοιχεία τα έδιναν άτομα που μπορεί να ήταν και "φίλοι" ή γνωστοί σας που ανταλλάξατε τηλέφωνα για κάποιο εργαστήριο κάποτε στο 1ο έτος.

ΜΕΛΕΤΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ, 0-1

Αναδημοσιεύουμε κείμενο των Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ)
Και μόνο ο τίτλος του Δελτίου Τύπου του ΤΕΕ της 21/1, την πιο κρίσιμη ώρα που το νομοσχέδιο για τα «κλειστά επαγγέλματα» μπαίνει για συζήτηση στη Βουλή, «Μόνο με προϋποθέσεις προστασίας του δημόσιου συμφέροντος είναι δυνατή η κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών», είναι αρκετός για να  δώσει τον τόνο και το περιεχόμενο της «αντίστασης» στην προοπτική κατάργησης των ελάχιστων αμοιβών από την συμμαχία εξουσίας στο ΤΕΕ! Τι ανάγκη έχουμε λοιπόν από άλλες αποδείξεις;
Ωστόσο, αξίζει να αναφερθούμε στην προετοιμασία και στη μεθόδευση που προηγήθηκε και που φαίνεται τόσο από το περιεχόμενο του Άρθρου 7 του Νομοσχεδίου που ανέβηκε στη «διαβούλευση», αλλά και στα όσα προηγήθηκαν στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ της 11-12 Δεκεμβρίου.
ΧΕΡΙ – ΧΕΡΙ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ –ΤΕΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ
Το μέγιστο των επιχειρημάτων στη φαρέτρα του ΤΕΕ στη διαβούλευση για λίγους που προηγήθηκε θα πρέπει να ήταν το κοινό συμφέρον για τη διασφάλιση των εξουσιών και βέβαια των κρατήσεων! Αυτό αποτυπώνεται ήδη στο νομοσχέδιο, με τρόπο μάλιστα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των κρατήσεων, αν οι τιμές μονάδος που θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ λάβει τελικά υπόψη «το κόστος κατασκευής όπως εξάγεται από τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων», ρύθμιση που διατηρείται αλλά μόνο για τον υπολογισμό των κρατήσεων. (παρ.6 άρθρ. 7του Ν/Σ). Δε μένει λοιπόν παρά να δούμε ένα πάγιο αίτημά μας να υλοποιείται μετά βέβαια από την αποσύνδεση κρατήσεων - αμοιβών!!!
Φαίνεται όμως το ζήτημα να πηγαίνει ακόμη παραπέρα, μεταβάλλοντας το ΤΕΕ σε εισπρακτικό μηχανισμό των κρατήσεων και «υπέρ τρίτων» (παρ. 2 άρθρου 7 του Ν/Σ) για να «δέσει» καλύτερα η συνεργασία!
ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΦΟΡΕΑ ΜΗΤΡΩΩΝ, ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ & ΜΗΣΙΕ
Η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου Φορέα αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» της πολιτικής του Προέδρου του ΤΕΕ και τίθεται ως απόλυτη προϋπόθεση στο Δελτίο Τύπου για να γίνει αποδεκτή η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών. Το θέμα εισηγήθηκε προσωπικά ο Πρόεδρος στην Αντιπροσωπεία της 11-12 Δεκεμβρίου με εισήγηση μιάμιση σελίδας  ενώ το θέμα συζήτησης ήταν «Θεσμικό Πλαίσιο Άσκησης Επαγγέλματος και Κώδικας Αμοιβών» και ψηφίστηκε από όλη τη συμμαχική κυβέρνηση του ΤΕΕ.
Κατά την παρουσίαση του θέματος και στη συζήτησε που ακολούθησε ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι αφορά μόνο σε πιστοποίηση μηχανικών και τεχνιτών και δε σχετίζεται με αλλαγές στην άδεια άσκησης του επαγγέλματος. Πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι κανείς για να πιστέψει ότι εν έτει 2011, ο Φορέας αυτός δεν αποτελεί την αρχή για το όραμα του Διευρυμένου ΤΕΕ και της επιβολής του Πλαισίου Προσόντων;
Έτσι μια προοπτική που αμφισβητείται από πλήθος συναδέλφων και γι αυτό συναντάει δυσκολίες να υλοποιηθεί και που αποτελεί κυβερνητική επιλογή, εμφανίζεται ως το απόλυτο αίτημα των μηχανικών για να δεχθούν την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών!
Για να γίνει τελικά αποδεκτή από τους συναδέλφους η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών επιστρατεύεται και το Μητρώο Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων, πάγιο αίτημα δεκαετιών, χωρίς βέβαια την παραμικρή δέσμευση για το περιεχόμενό του. Χωρίς δέσμευση και για το πόσοι και ποίοι θα απομείνουν για να ενταχθούν!!!
ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ, Η ΜΕΛΕΤΗ, ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
Αν όλα αυτά τα χρόνια είχαμε καταφέρει να πείσουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία για τη σημασία της Μελέτης και τη διαφορά της από την Οικοδομική Άδεια, τώρα δε θα είχαμε φτάσει ως εδώ.
Μετά από τις επανειλημμένες προσπάθειες πολλών κυβερνήσεων να εισάγουν τη μειοδοσία στις μελέτες και την ρεάλ πολιτίκ του ΤΕΕ και των μεγάλων μελετητικών γραφείων στην ερμηνεία των Οδηγιών της Ε.Ε. για την παροχή υπηρεσιών -όπου το μελετητικό έργο εξομοιώνεται με τις υπηρεσίες καθαριότητας και κούριερ- προκειμένου να διαλύσουν τα γραφεία της περιφέρειας, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση ελέω μνημονίου και επιστρατεύοντας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να επιχειρεί να δώσει ένα οριστικό τέλος στην Ελλάδα για ζητήματα που στις Ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ακόμη χαμένα.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥΣ  

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Αλληλεγγύη στην απεργία πείνας των προσφύγων και μεταναστών

Αναδημοσιεύουμε δύο κείμενα συμπαράστασης στην απεργία πείνας των προσφύγων και μεταναστών. Το πρώτο από το Δίκτυο Πανεπιστημιακών και το δεύτερο του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων.
Δίκτυο Πανεπιστημιακών
Με έκπληξη και αγανάκτηση διαβάζουμε την ανακοίνωση του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ «σχετικά με την προαναγγελθείσα κατάληψη των χώρων της ΝΟΠΕ του ΕΚΠΑ από μετανάστες!!». Άλλη μια φορά οι συνδικαλιστικές διαδικασίες παρακάμπτονται για να βγουν ανακοινώσεις με τις θέσεις του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ, οι οποίες εμφανίζονται ως θέσεις της Ομοσπονδίας και εξυπηρετούν την κυβερνητική πολιτική. Το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ επιχειρεί πάλι να θέσει ζήτημα αναδιατύπωσης του πανεπιστημιακού ασύλου, ακόμα και σ΄ αυτή την περίπτωση, όπου ο πανεπιστημιακός χώρος δεν χρησιμοποιείται για καμία λειτουργία του ΕΚΠΑ.

Ο Κοσμήτορας της ΝΟΠΕ Μ. Τσινισιζέλης αποφασίζοντας το lockout της Σχολής φαίνεται ότι προτάσσει την ιδιότητά του ως Προέδρου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρά αυτή του πανεπιστημιακού δασκάλου! Δεν μας εκπλήσσει καθόλου. Η «πρόθυμη» στάση του ως συνομιλητής του Υπουργείου κατά την περίοδο των αγώνων της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη μη αναθεώρηση του Άρθρου 16 μάς είναι ακόμα νωπή.

Οι μετανάστες που βρίσκονται στη Νομική ζητούν το αυτονόητο: Ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες εργαζόμενους και είναι έτοιμοι να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή για να ζήσουν ως άνθρωποι με αξιοπρέπεια.

Οι μετανάστες είναι θύματα του κοινωνικού πολέμου που διεξάγει ενάντια στους εργαζόμενους και στους λαούς το ίδιο παγκόσμιο ληστρικό μεγάλο κεφάλαιο που επέβαλε στη χώρα μας τον εργασιακό μεσαίωνα και την υποτέλεια του Μνημονίου. Ο αντίπαλος είναι κοινός και κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας εναντίον του.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους απεργούς πείνας μετανάστες, χαιρετίζουμε την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Αθηνών, καταγγέλλουμε την απαράδεκτη μεθόδευση του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ και τη στάση του Κοσμήτορα της ΝΟΠΕ και διατυπώνουμε ξεκάθαρα την πάγια αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού του κοινωνικού χαρακτήρα του πανεπιστημιακού ασύλου, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο ρατσισμός δεν θίγει μόνο όσους τον υφίστανται, αλλά προσβάλλει εξίσου και εκείνους που τον ανέχονται.
Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στην απεργία πείνας των προσφύγων και μεταναστών που ξεκινά στις 23 Ιανουαρίου. Διαλύοντας κάθε κοινωνική κατάκτηση το σύστημα εξουσίας προσπαθεί να αποπροσανατολίσει το λαό προσπαθώντας να πείσει ότι για τα δεινά μας ευθύνονται οι άνθρωποι που εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της παγκόσμιας φτώχειας και της ληστείας των τραπεζών αναζητούν την επιβίωσή τους στις χώρες του δυτικού κόσμου.
Καλούμε τους εργαζόμενους να εκφράσουν με κάθε τρόπο την ενεργητική συμπαράστασή τους στο κίνημα για την αξιοπρέπεια των μεταναστών συνανθρώπων μας να συμβάλλουν στη διατήρηση του σεβασμού των ανθρωπιστικών και κοινωνικών αξιών που βάλλονται κυνικά από την κυβέρνηση, την τρόϊκα και την ΕΕ.
1. Όχι στο φράκτη-αίσχος, τις μαζικές απελάσεις και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών.
2. Τέλος στα ψέματα περί διόγκωσης των ελλειμμάτων της οικονομίας από τους μετανάστες.
3. Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  σε όλους ανεξάρτητα αν έχουν χαρτιά ή ασφάλιση. Να δοθεί άμεσα άσυλο στους αιτούντες πρόσφυγες.
4. Ίσα δικαιώματα στους ξένους εργάτες. Κανένας μετανάστης ανασφάλιστος.
5. Καταγγελία της σύμβασης με την ΕΕ περί επιστροφής των μεταναστών στην πρώτη χώρα εισόδου – ελεύθερη πρόσβαση από την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ που επιθυμούν.
6. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ. ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!
7. Να μπει τέλος στις φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος προσφύγων. Απονομιμοποίηση των οργανωμένων φασιστικών συμμοριών της «Χρυσής Αυγής» που ενέχονται σε κατ’ εξακολούθηση ρατσιστικά εγκλήματα συγκαλυπτόμενες πίσω από υποτιθέμενες επιτροπές κατοίκων. Να μπει τέλος στη συνεργασία και την κάλυψη από την ΕΛΑΣ των φασιστικών επιθέσεων.

Προκύρηξη της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών

συσπειρωση αριστερων μηχανικων

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Το πολλαπλά εξαγγελθέν από την κυβέρνηση και την τρόικα, σχέδιο νόμου για την “απελευθέρωση” των “κλειστών” επαγγελμάτων είναι εδώ. Συνοδευόμενο από μια κατά παραγγελία απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία “καταδικάζει” το ΤΕΕ γιατί εφαρμόζει κώδικα αμοιβών. Τόσο το κείμενο της απόφασης της, όσο και η εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου αποτελούν βαθιά πολιτικά κείμενα (και όχι “νομικά” όπως συνήθως) που ορκίζονται στην “ανταγωνιστικότητα”, τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, αποτελώντας επί της ουσίας μανιφέστα του νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος έχει πλέον αναγορευθεί σε υπέρτατη ιδεολογία.
Για τους νόμους της αγοράς η επιστημονική εργασία αντιμετωπίζεται ως “εμπορική δραστηριότητα” και “εμπόρευμα”, αντίστοιχα οι επιστήμονες ως “έμποροι” και τα επιμελητήρια και οι σύλλογοι ως “ενώσεις επιχειρήσεων”, όπως και τα ίδια τα κείμενα αναφέρουν. Επαγγέλματα μάλιστα όπως του μηχανικού (για το οποίο κανένας αριθμητικός, πληθυσμιακός ή γεωγραφικός περιορισμός δεν υπάρχει, παρά μόνο η υποχρέωση εγγραφής στο Επιμελητήριο και η ακαδημαϊκή ισοτιμία και αντιστοιχία) βαφτίζονται ως “κλειστά”.
Και όλα αυτά μέσα στα πλαίσια του μνημονίου (Ν.3845/2010) το οποίο ήδη από το Μαίο του 2010 όριζε με μεγάλη σαφήνεια το πλαίσιο των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν με πρώτο μέλημα την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, αλλά και σύμφωνα με το ΓΑΠ προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Γνώμη μας είναι ότι σοβαρή αντίθεση στην κατάργηση των “κλειστών επαγγελμάτων” χωρίς ρήξη με το μνημόνιο, την τρόικα και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες δε γίνεται.
Το σχέδιο νόμου κωδικά κάνει τις εξής αλλαγές, για τα ιδιωτικά έργα :
Καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές
Καταργείται το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του Μηχανικού μέσω του ΤΕΕ
Προκειμένου να διασφαλιστούν οι πόροι του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ, διατηρούνται τα ισχύοντα ποσά των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών, ως
“νόμιμες αμοιβές” όμως μόνο, για τον υπολογισμό των κρατήσεων. Ο Μηχανικός οφείλει να τις καταβάλλει στο ΤΕΕ.
Τα ίδια ποσά διατηρούνται ως «νόμιμες αμοιβές» για την περίπτωση μη έγκυρης έγγραφης συμφωνίας, προκειμένου τα Δικαστήρια να προσδιορίσουν την εύλογη και δίκαιη αμοιβή των Μηχανικών.
Για τις Μελέτες δημοσίων έργων :
Οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς μελετών δημοσίων έργων, υποβάλλουν με όρους "αγοράς" την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής.
Σε περίπτωση υπερβολικά χαμηλών προσφορών, η αναθέτουσα αρχή δεν απορρίπτει την προσφορά, αλλά καλεί τον υποψήφιο να δικαιολογήσει το ύψος.
Αφήνει τέλος εκτός ρύθμισης το σε ποιο ποσό θα γίνεται η προκαταβολή αλλά και η εκκαθάριση φόρου για να το περιλάβει στο επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.
Το σύστημα των ελάχιστων αμοιβών έχει ήδη αρκετά προβλήματα (και λόγω της στάσης του ΤΕΕ), αλλά η κατάργησή του θα είναι καταστροφή για τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους και θα σημάνει την εξαφάνιση αυτής της ιδιαίτερης κατηγορίας και τη βίαιη υπαλληλοποίηση και φτωχοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της. Το σχέδιο Νόμου για την κατάργηση του κώδικα των ελάχιστων αμοιβών πλήττει καίρια την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος προνοώντας μόνο για την είσπραξη φόρων και κρατήσεων επί αμοιβών που δεν θα εισπράττονται. Συνδυασμένο με την προϊούσα κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών για τις μελέτες και τις κατασκευές, πού επιδεινώνεται με τον περαιτέρω κατακερματισμό (Καλλικράτης) και την αποστελέχωσή τους (Μνημόνιο), θα έχει ως συνέπεια την ισοπέδωση και τον ευτελισμό του παρεχόμενου έργου εις βάρος της ασφάλειας, της αισθητικής και της οικονομίας των τεχνικών έργων. Η επιλογή αυτή υπάγει βίαια την εργασία των εργαζόμενων μηχανικών σε μια ασύδοτη επιχειρηματικότητα που συγκεντρώνεται σε αύξουσες μονάδες με ισχυρή εξάρτηση από το τραπεζικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, για μας ο Κώδικας Αμοιβών αποτελεί το αντίστοιχο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των μισθωτών, γιατί εξασφαλίζει μια αξιοπρέπεια στην αμοιβή που να επιτρέπει στον εργαζόμενο επιστήμονα να επιβιώσει. Επιπλέον συνηγορεί στη διατήρηση ενός ορισμένου επίπεδου για τις μελέτες, αντί για τη μετατροπή τους σε τυποποιημένα τεύχη που δε θα μπορούν να υλοποιηθούν (με πολύ αρνητικότερες συνέπειες στο τελικό κόστος του έργου). Η σύναψη αυτή σύμβασης μεταξύ εργοδότη και απασχολούμενου επιστήμονα είναι που προκαλεί το μίσος των νεοφιλελεύθερων και εκεί έχει επικεντρωθεί η στόχευση τους παγκόσμια. Δεν είναι καθόλου τυχαία η σύμπτωση με την ταυτόχρονα επιχειρούμενη κατάργηση των Γενικών και Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας και την αντικατάστασή τους από επιχειρησιακές ή και ατομικές.
Η διαδικασία αντιμετώπισης της εργασίας μελέτης και επίβλεψης έργων ως «εμπορικό προϊόν» συνιστά ένα ακόμα (συντριπτικό αυτή τη φορά) πλήγμα στα ψήγματα κοινωνικού ρόλου και ελέγχου που έχουν απομείνει στην εργασία των μηχανικών. Όλα πλέον θυσιάζονται στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», της μείωσης του κόστους, της κερδοφορίας. Γρήγορα, φτηνά, ευέλικτα, χωρίς ελέγχους όπως επιτάσσει και η “fast track” φιλοσοφία για τις επενδύσεις. Θέλουν εργαζόμενους επιστήμονες, διεκπεραιωτές των ιδιωτικών συμφερόντων χωρίς αναφορά στην κοινωνία και τα συμφέροντα των εκμεταλλευόμενων τάξεων, υπαλλήλους συμφερόντων ή στο συνεχές άγχος της δουλίτσας με κάθε κόστος (βλέπε «τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων» σήμερα, αύριο ρύθμιση αυθαιρέτων). Με μελετητές και επιβλέποντες στο κυνήγι του μεροκάματου, με επιστήμονες χωρίς αρχές και συνείδηση, με διαλυμένες Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες που είναι στα πρόθυρα να ιδιωτικοποιηθούν και αυτές, με μια κοινωνία στη δίνη μιας πρωτόγνωρης κρίσης και τα ατομικά οράματα να ηγεμονεύουν το αύριο φαντάζει τρομακτικό. Και όσο για τη φιλολογία ότι οι «απελευθερώσεις» ρίχνουν το κόστος για την κοινωνία και τους χρήστες, μια ματιά στο τι έγινε με την αγορά τηλεπικοινωνιών ή ενέργειας (στη χώρα μας & διεθνώς) είναι αποκαλυπτική. Μικρή μείωση στην αρχή και μόλις συγκεντρωθούν οι παίκτες, «εναρμονισμένες πρακτικές» και εκτόξευση του κόστους.
ΤΕΕ και Σπίρτζης – χρήσιμοι στην κυβέρνηση και την τρόικα– επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς
Είναι πλέον προφανές σε όλους ότι η φιλοκυβερνητική στάση του διαπαραταξιακού (ΠΑΣΚ-ΔΚΜ-ΕΛΕΜ-Συμπαράταξη-ΔΑΠ) Προεδρείου του ΤΕΕ τους οδηγεί σε μια πρωτοφανή συναλλαγή, θυσιάζοντας τα δικαιώματα των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών. Αποδέχονται την κατάργηση του "Κώδικα Αμοιβών", συναλλάσονται με τη κυβέρνηση και την τρόϊκα για να διατηρήσουν τα δικά τους έσοδα και προνόμια, διαπραγματεύονται την πιστοποίηση όλων των τεχνικών επαγγελμάτων για να βάλουν επιπλεόν φραγμούς στο επάγγελμα, διοργανώνουν "κινητοποιήσεις" για τα μάτια του κόσμου, βάζουν πλάτη στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να διαμαρτυρηθούν για το ΤΣΜΕΔΕ για τα χάλια του οποίου φέρουν ακέραιη την ευθύνη, μαζί με τις Διοικήσεις που οι ίδιοι τοποθέτησαν. Οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους βάζοντας στο στόχαστρο τόσο την κυβερνητική πολιτική, όσο και τα παπαγαλάκια της στον κλάδο. Γιατί υπάρχει και άλλος δρόμος, ο δρόμος της αξιοπρέπειας, της αντίστασης, της ανατροπής όσων γκρεμίζουν κατακτήσεις ενός αιώνα. Εμείς θα κινηθούμε κόντρα σε αυτή τη συναλλαγή με την ενότητα των αυτοαπασχολούμενων των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων, αναδεικνύοντας ότι η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων για τους μισθωτούς, το “ενιαίο” μισθολόγιο στο Δημόσιο και η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των αυτοαπασχολούμενων είναι η κοινή πολιτική που θυσιάζει τους εργαζόμενους στην κερδοφορία του κεφαλαίου και μας γυρίζει έναν αιώνα πίσω. Θα εντάξουμε τους αγώνες μας όχι στο μικροσυντεχνιασμό της ηγετικής κλίκας του ΤΕΕ, αλλά στο ευρύτερο κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Από το κίνημα άρνησης πληρωμής των διοδίων και των αυξήσεων στα ΜΜΜ, τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις απεργίες έως τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας. Οι δράσεις μας, δράσεις ρήξης και ανατροπής θα είναι ίδιες με τις δράσεις των υπόλοιπων εργαζόμενων που αντιστέκονται. Σε συντονισμό με αυτούς, με τις δικές μας απεργιακές κινητοποιήσεις, θα αναδείξουμε δίπλα τους τις δικές μας θέσεις. Απέναντι σε αυτήν την κανιβαλική επίθεση, θα συμβάλλουμε κι εμείς με τις δυνάμεις μας στο κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων για σύγκρουση μέχρις τέλους.

Ανυπακοή στις αυξήσεις των εισιτηρίων

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ο αγώνας στα χέρια των Εργαζόμενων και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών

Δήλωση του εκπροσώπου του Αριστερού Ενωτικού Συνδιασμού στη ΔΕ του ΤΕΕ, σχετικά με τις εξελίξεις του προσχεδίου νόμου και τη στάση της ΔΕ του ΤΕΕ.
ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Είναι πλέον προφανές σε όλους ότι η φιλοκυβερνητική στάση του διαπαραταξιακού (ΠΑΣΚ-ΔΚΜ-ΕΛΕΜ-Συμπαράταξη-ΔΑΠ) Προεδρείου του ΤΕΕ τους οδηγεί σε μια πρωτοφανή συναλλαγή, θυσιάζοντας τα δικαιώματα των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών. Αποδέχονται την κατάργηση του "Κώδικα Αμοιβών", συναλλάσσονται με τη κυβέρνηση και την τρόικα για να διατηρήσουν τα δικά τους έσοδα και προνόμια, διαπραγματεύονται την πιστοποίηση όλων των τεχνικών επαγγελμάτων για να βάλουν επιπλέον φραγμούς στο επάγγελμα, διοργανώνουν "κινητοποιήσεις" για τα μάτια του κόσμου, βάζουν πλάτη στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κατασκευαστικού κεφαλαίου και των τραπεζών. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να διαμαρτυρηθούν για το ΤΣΜΕΔΕ για τα χάλια του οποίου φέρουν ακέραιη την ευθύνη, μαζί με τις Διοικήσεις που οι ίδιοι τοποθέτησαν και τους Νόμους που οι ίδιοι στήριξαν. Οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους βάζοντας στο στόχαστρο τόσο την κυβερνητική πολιτική, όσο και τα παπαγαλάκια της στον κλάδο. Γιατί υπάρχει και άλλος δρόμος, ο δρόμος της αξιοπρέπειας, της αντίστασης, της ανατροπής όσων γκρεμίζουν κατακτήσεις ενός αιώνα.
Εμείς θα κινηθούμε κόντρα σε αυτή τη συναλλαγή, με την ενότητα των αυτοαπασχολούμενων των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων, γιατί η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων για τους μισθωτούς, το “ενιαίο” μισθολόγιο στο Δημόσιο και η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των αυτοαπασχολούμενων είναι η κοινή πολιτική που θυσιάζει τους εργαζόμενους στην κερδοφορία του κεφαλαίου και μας γυρίζει έναν αιώνα πίσω.
Θα εντάξουμε τους αγώνες μας όχι στο μικροσυντεχνιασμό της ηγεσίας του ΤΕΕ, αλλά στο ευρύτερο κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Από το κίνημα άρνησης πληρωμής των διοδίων και των αυξήσεων στα ΜΜΜ, τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις απεργίες έως τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας. Ο αγώνας μας, αγώνας ρήξης και ανατροπής, συνδέεται με τον αγώνα των υπόλοιπων εργαζόμενων που αντιστέκονται. Σε συντονισμό μαζί τους, με τις δικές μας κινητοποιήσεις, θα αναδείξουμε δίπλα τους τις δικές μας θέσεις. Απέναντι σε αυτήν την κανιβαλική επίθεση, θα συμβάλλουμε κι εμείς με τις δυνάμεις μας στο κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων για σύγκρουση μέχρι τέλους.

25/1/2011
Πετρόπουλος Δημήτρης
μέλος ΔΕ ΤΕΕ
εκπρόσωπος του Αριστερού Ενωτικού Συνδιασμού

Σε αγώνα ενάντια στην κατάργηση των κατώτατων αμοιβών καλεί η αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΩΤΑΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ)

Συνεδρίασε την Κυριακή 23/1/2011 η αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ (το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων) για να τοποθετηθεί, μεταξύ άλλων, στο κεντρικό για την δυνατότητα ύπαρξης πλέον του αρχιτεκτονικού επαγγέλματος ζήτημα, της σχεδιαζόμενης δηλαδή από την κυβέρνηση κατάργησης του «κώδικα αμοιβών των μηχανικών», και του συνολικού υφιστάμενου νομικού πλαισίου μελετών και κατασκευών, με την κατάργηση μεταξύ άλλων, της υποχρεωτικής κατώτατης αμοιβής στις μελέτες και επιβλέψεις των ιδιωτικών έργων, και την κατάργηση του κατώτατου ορίου εκπτώσεων στις μελέτες και τα έργα του δημοσίου.

Η καταδίκη των προωθούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων που κατεδαφίζουν εγγυήσεις άσκησης του κοινωνικού έργου των μηχανικών θεσμοθετημένες εδώ και έναν σχεδόν αιώνα, παρά τις αναμενόμενες επί μέρους αποκλίσεις, υπήρξε ομόφωνη από όλες τις παρατάξεις, και τους συναδέλφους μέλη της αντιπροσωπείας που τοποθετήθηκαν.

Στο τέλος της διαδικασίας η αντιπροσωπεία υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία δύο ντοκουμέντα.
  1. α. Το κύριο τμήμα της εισηγητικής απόφασης του Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, αφού εξαίρεσε την τελευταία παράγραφο του κειμένου που δεν ανέφερε ρητά την απαίτηση για ανάκληση του προωθούμενου σχεδίου νόμου, στη θέση της οποίας αποφάσισε να συνδέσει το β. Κείμενο-σχέδιο απόφασης που κατάθεσε η συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων και στήριξε στην τοποθέτησή του το νέο κίνημα αρχιτεκτόνων και άλλες παρατάξεις και συνάδελφοι από όλη την ελλάδα. Και όπου προτείνονται πανελλαδικές συνελεύσεις του κλάδου σε όλους τους τοπικούς συλλόγους και τμήματα του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ με κατεύθυνση πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις από την βάση των αρχιτεκτόνων, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους συναδέλφους μηχανικούς για την αποτροπή του νομοσχεδίου αλλά και συμπόρευση με τους πολύμορφους αγώνες και τις διαδηλώσεις των εργαζομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την χώρα για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.
Την εισήγηση αποτελούμενη από τη σύνδεση των δύο παραπάνω κειμένων, υπερψήφισαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην της «πανεπιστημονικής» (πρόσκειται στο ΚΚΕ), η οποία κατέθεσε χωριστό σχέδιο απόφασης το οποίο και μειοψήφησε κατά την ψηφοφορία.
  1. Την εισήγηση μεμονωμένου συναδέλφου μέλους του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, που αφορά στη νομική κατά κύριο λόγο τεκμηρίωση της υπεράσπισης του «κώδικα αμοιβών» σαν θεσμού εγγύησης της ελεύθερης άσκησης του αρχιτεκτονικού επαγγέλματος όπως και των υπολοίπων κλάδων των συναδέλφων μηχανικών.
Την εισήγηση υπερψήφισαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην του «νέου κινήματος αρχιτεκτόνων» που την καταψήφισε, και της «πανεπιστημονικής» που δήλωσε πως απέχει από την ψηφοφορία.

(Οι αποφάσεις αναμένεται να καθαρογραφούν στην τελική τους μορφή και να κοινοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες από το προεδρείο της αντιπροσωπείας).

Παραθέτουμε παρακάτω τα δύο βασικά κείμενα που αποτελούν – συνδεδεμένα, την πολιτική απόφαση της αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ.

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Πανελλαδική απεργία πείνας 300 μεταναστών

300 μετανάστες ξεκινούν την Τρίτη 25 Ιανουαρίου απεργία πείνας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας να νομιμοποιηθούν οι ίδιοι και όλοι οι μετανάστες και μετανάστριες που ζουν και δουλεύουν σε αυτή τη χώρα χωρίς χαρτιά και χωρίς δικαιώματα.
Το πρωί της Κυριακής ο κόσμος της αλληλεγγύης, εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες, αγωνιστές μεταξύ των οποίων δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωματείων και πανεπιστημιακοί, υποδεχτήκαμε διακόσιους από τους αγωνιζόμενους μετανάστες που ήρθαν από τα Χανιά για να ενωθούν με τους υπόλοιπους απεργούς και να ξεκινήσουν τον μεγάλο αυτό αγώνα.
Με συνθήματα για την αλληλεγγύη στους μετανάστες, την ενότητα Ελλήνων και μεταναστών, ενάντια στις απελάσεις, το ρατσισμό και την εκμετάλλευση, οι αγωνιζόμενοι μετανάστες ενώθηκαν με το κίνημα της αλληλεγγύης, διατρανώνοντας την ελπίδα και την αποφασιστικότητά τους μέχρι την τελική νίκη.
Μετανάστες και αλληλέγγυοι μεταφέρθηκαν στο χώρο του πεζόδρομου της Μασσαλίας στη Νομική σχολή, που θα αποτελέσει το κέντρο του αγώνα, ενώ τμήμα των απεργών ταξίδεψε για τη Θεσσαλονίκη.

Μετανάστες και Έλληνες θα πορευτούμε μαζί μέχρι την πλήρη δικαίωση του αγώνα. Θα δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στις πολιτικές που επιχειρούν να μετατρέψουν τους μετανάστες και τις μετανάστριες σε αποδιοπομπαίους τράγους της οικονομικής κρίσης, έτσι ώστε να συνεχιστεί η καταλήστευση και η υποτίμηση της ζωής όλων μας.

Την ημέρα έναρξης της μεγαλύτερης απεργίας πείνας μεταναστών διοργανώνουμε συνέντευξη τύπου. Θα παραβρεθούν εκπρόσωποι της συνέλευσης των απεργών πείνας, των συνελεύσεων αλληλεγγύης από τα Χανιά και την Αθήνα, από το Σύλλογο Φοιτητών της Νομικής σχολής καθώς και δεκάδες εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων.

Συνέντευξη Τύπου στο αίθριο της Νομικής επί της Μασσαλίας την Τρίτη 25 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι.
 

Προτεινόμενα για ανάγνωση & ένα video

Όπως συνηθίζουμε θα δημοσιεύσουμε μία μικρή λίστα από κείμενα που διαβάσαμε πρόσφατα άσχετα με το αν συμφωνούμε απολύτως με αυτά που λένε. Δείτε τέλος ένα video από την επίσκεψη του ΓΑΠ στην Κοζάνη.