Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Σχετικά με τον ΚΕΝΑΚ και τους ενεργειακούς επιθεωρητές

Αναδημοσιεύουμε δύο κείμενα σχετικά με τον ΚΕΝΑΚ. Επιστολή του ΤΕΕ Μαγνησίας σχετικά με την εφαρμογή του και τοποθέτηση της Ανεξάρτητης Αριστερής Συσπείρωσης Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων. Δεκάδες συναδέλφων σε όλη τη χώρα έχουν διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο που έγινε η επιλογή των πρώτων 400 ενεργειακών επιθεωρητών και πολύ φοβόμαστε ότι κρύβεται άλλη μια υπόθεση συναλλαγής και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η Ενεργειακή Πιστοποίηση των Κτιρίων παρουσιάζεται σαν ένας από τους κεντρικούς άξονες της «Πράσινης ανάπτυξης». Η Ενεργειακή πιστοποίηση είναι πλέον απαραίτητη για κάθε αγοραπωλησία ή και ενοικίαση ακινήτου στο όνομα της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένα τα περισσότερα κτίρια στη χώρα μας, ειδικά όσα έχουν ηλικία ζωής μεγαλύτερη από δύο δεκαετίες, η ουσιαστική ενεργειακή αναβάθμισή τους απαιτεί εργασίες που και πολύ δύσκολο είναι να γίνουν (παρέμβαση σε κτιριακά κελύφη, θερμομονωτικές βαφές, αυτόνομη θέρμανση κλπ) και το κόστος τους είναι πρακτικά αδύνατο να καταβληθεί από το μέσο νοικοκυριό. Η δυσμενής ενεργειακή αξιολόγηση μιας οικίας πιθανότατα θα ανοίγει το δρόμο για την επιβολή περιβαλλοντικής φορολογίας και ενός άγριου χαρατσώματος για τα λαϊκά νοικοκυριά που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν φέρουν καμία ευθύνη για την ποιότητα της κατοικίας την οποία έχουν ήδη χρυσοπληρώσει. Με πρόσχημα την «περιβαλλοντική ευαισθησία» η κατοικία αντιμετωπίζεται όχι σαν μια βασική ανάγκη - αλλά σαν μια απλή ενεργοβόρα λειτουργία.
Η όλη μεθόδευση από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ (ΥΠΕΚΑ) για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι  η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η μελέτη, η επίβλεψη και η εφαρμογή της, είναι πρόχειρη, αντιεπιστημονική, αντιδεοντολογική και υποκρύπτει άλλες προθέσεις.
Επιπλέον, η αδιαφανής και σταδιακή διαδικασία έκδοσης των αδειών «προσωρινού επιθεωρητή» υποβαθμίζει τα πτυχία των μηχανικών και ανοίγει το παράθυρο για ανισότητες στον κλάδο των μηχανικών από την αρχή εφαρμογής της. Είναι σχήμα οξύμωρο ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση κόπτεται για το άνοιγμα των δήθεν «κλειστών» επαγγελμάτων, δημιουργεί ένα ξεκάθαρα κλειστό μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών!
Η όποια διαδικασία πρέπει να στηρίζεται στην ισότητα των πτυχίων, στην επαρκή επιστημονική και κατά τεκμήριο πληρότητα και την αρχή της ισονομίας. Η συμμετοχή στα σεμινάρια για ους ενεργειακούς επιθεωρητές πρέπει να είναι ελεύθερη γι όλους και ο κατάλογος των επιθεωρητών θα πρέπει να είναι ανοικτός και να ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Τελευταίο, αλλά όχι σε σημασία, είναι η παράκαμψη κάθε δημόσιας υπηρεσίας και κάθε είδους ελέγχου κατά την έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών.
ΑΑΣΗΜ
ΠΡΟΣ: 1) Πρόεδρο ΤΕΕ

κ. Χρήστο Σπίρτζη

2) Μέλη Δ.Ε

ΚΟΙΝ.: Περιφερειακά Τμήματα

ΘΕΜΑ: Ενεργειακοί Επιθεωρητές

Συνάδελφε Πρόεδρε,

Οπως γνωρίζετε εδώ και μερικές ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση ονομάτων προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών. Συγκεκριμένα οι συνολικές αιτήσεις ήταν πάνω από 14000 και ανακοινώθηκαν μόνο 400 προσωρινά αδειοδοτούμενοι, ενώ θα ακολουθήσουν στη συνέχεια οι υπόλοιποι.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας καλεί την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να αναβάλουν την εφαρμογή του Π.Δ. 100/2010 περί Ενεργειακών Επιθεωρητών και Ενεργειακής πιστοποίησης των κτιρίων μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα όλα τα ονόματα των εγκεκριμένων αιτήσεων των μηχανικών.

Η μεθόδευση της ανακοίνωσης μόνο των 400 προσωρινά αδειοδοτούμενων μηχανικών επιθεωρητών σε σύνολο 14000 αιτήσεων γίνεται με αντιδεοντολογικά κριτήρια, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της ισοτιμίας.

Ζητούμε από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ:

Να ελέγξει όλες τις αιτήσεις των μηχανικών και κατόπιν να προβεί σε αδειοδότηση τους

Να επανεξετάσει σοβαρά τα κριτήρια αξιολόγησης με γνώμονα την ισότητα των πτυχίων και των επί ίσοις όροις δυνατότητα συμμετοχής των συναδέλφων.

Να μην συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής των ενεργειακών επιθεωρητών οι συνάδελφοι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς δεν μπορεί να είναι ελέγχοντες και ελεγχόμενοι.

Τέλος ζητούμε τη μεγαλύτερη αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για τις ενοικιάσεις κατοικιών, καταστημάτων και γραφείων μεμονωμένων ιδιοκτησιών με το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ). Το μέτρο να εφαρμοστεί προς το παρόν μόνο για τις αγοραπωλησίες κτηρίων.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή


Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Απολύσεις και μειώσεις μισθών στην INTRACOM

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση του Σωματείου INTRACOM για μία ακόμη περίπτωση όπου η εργοδοσία πιέζει για μειώσεις μιαθών κάνοντας και απολύσεις συγχρόνως


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ INTRACOM
Παιανία Παρασκευή, 21.01.2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι, /σες, χθες Πέμπτη 20.01.2011, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στον Όμιλο INTRACOM με τον εκπρόσωπο της εταιρείας κ. Μ. Προύντζου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της Διοίκησης της εταιρείας.


Ο κ Μ. Προύντζος τοποθετήθηκε λέγοντας ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης των εταιρειών και στο πλαίσιο της επιβίωσης τους, αποφασίστηκε:


Μέχρι τα μέσα Φλεβάρη, θα αποχωρήσει το 3% όλου του ομίλου (περίπου 100 εργαζόμενοι), δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να παραμείνουν σε καμία περίπτωση.


Προκειμένου να αποφύγουμε τις περαιτέρω αποχωρήσεις και να διατηρήσουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, θα προβούμε σε μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις. Η κάθε εταιρεία, ανάλογα με το επίπεδο μισθών της και της σύνθεσης του προσωπικού της, θα ακολουθήσει τον δικό της τρόπο μείωσης. Κοινή γραμμή όλων των εταιρειών είναι ότι, η μείωση των μισθών δεν θα είναι κάτω από τα όρια που καθορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις, επίσης δεν θα αφορά μισθούς κάτω από 1000€ μικτά και θα επιβαρύνει περισσότερο τους μεγαλύτερους μισθούς, δίνοντας και δύο παραδείγματα
  • μισθοί από 1000€ - 2000€ μείωση κατά μέσο όρο 4,5%
  • μισθοί από 2000€ - 3000€ μείωση κατά μέσο όρο 8% .
Η μισθολογική μείωση θα ισχύει για ένα χρόνο και θα επανεξετασθεί στο τέλος του έτους. Τέλος ζήτησε την συναίνεση των εργαζομένων ώστε η εταιρεία στο διάστημα αυτό να μην προβεί σε περαιτέρω μείωση προσωπικού.

Το Δ.Σ. του Σωματείου συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 21.01.2011, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του με τα μέτρα που θίγουν βαριά τους εργαζόμενους, φέρνοντας πολλούς σε απελπιστική θέση, με πρώτους τους απολυόμενους και καλεί σε αγωνιστική δράση με αίτημα «ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ».


Συγκαλεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 27.01.2011, ώρα 11:30- 14:30 στο εστιατόριο του Α5.

Η πρόταση του Δ.Σ προς την Γενική Συνέλευση ομόφωνα αποφασισμένη είναι, να πραγματοποιηθεί 48ωρη Απεργία 1 και 2 Φεβρουαρίου με επαναληπτική Γενική Συνέλευση στις 2 Φεβρουαρίου, για την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Το Δ.Σ. θα πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις στα κτίρια και θα καλέσει όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά στην Γ.Σ., της Πέμπτης 27.01.2011.

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ - Η κατρακύλα δεν έχει πάτο

Αναδημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου το οποίο έστειλε σήμερα το ΤΕΕ. Είναι πλέον προφανές σε όλους ότι η φιλοκυβερνητική στάση του διαπαραταξιακού Προεδρείου του ΤΕΕ τους οδηγεί σε ένα πρωτοφανές ξεπούλημα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών. Αποδέχονται την κατάργηση του "Κώδικα Αμοιβών", συναλλάσονται με τη κυβέρνηση και την τρόϊκα για να διατηρήσουν τα δικά τους έσοδα και προνόμια, διαπραγματεύονται την πιστοποίηση όλων των τεχνικών επαγγελμάτων για να βάλουν επιπλεόν φραγμούς στο επάγγελμα, διοργανώνουν "κινητοποιήσεις" για τα μάτια του κόσμου, βάζουν πλάτη στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να διαμαρτυρηθούν για το ΤΣΜΕΔΕ για τα χάλια του οποίου φέρουν ακέραιη την ευθύνη, μαζί με τις Διοικήσεις που οι ίδιοι τοποθέτησαν. Οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους βάζοντας στο στόχαστρο τόσο την κυβερνητική πολιτική, όσο και τα παπαγαλάκια της στον κλάδο. Γιατί υπάρχει και άλλος δρόμος, ο δρόμος της αξιοπρέπειας, της αντίστασης, της ανατροπής όσων γκρεμίζουν κατακτήσεις ενός αιώνα

Μόνο με προϋποθέσεις προστασίας του δημόσιου συμφέροντος είναι δυνατή η κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών


Σε συνεδρίαση του Προεδρείου της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) με την ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ, επαναβεβαιώθηκε η πάγια θέση του ΤΕΕ για την αναγκαιότητα ύπαρξης του Κώδικα Ελάχιστων Αμοιβών, ως το μόνο σήμερα μέσο διασφάλισης του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος. Για μια ακόμη φορά τονίστηκαν οι ανησυχητικές καταστάσεις της ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου, των ξεπερασμένων προδιαγραφών, της έλλειψης διαβάθμισης και πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων, της ανυπαρξίας μητρώων και των στρεβλώσεων στον χώρο όλων των συντελεστών παραγωγής έργων.

Επιβεβαιώθηκαν οι τέσσερις βασικές προτάσεις οι οποίες, αν υλοποιηθούν, είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών, στην κατεύθυνση της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Αυτές είναι:
  • Η ύπαρξη μηχανισμού ελέγχου και αποτροπής του αθέμιτου ανταγωνισμού.
  • Η θεσμοθέτηση Φορέα Μητρώων, Διαβάθμισης και Πιστοποίησης τεχνικών επαγγελμάτων με τη συμμετοχή της ΓΕΣΕΒΕ, της ΓΕΣΕΕ και των αρμόδιων Υπουργείων ΥΠΟΜΕΔΙ, ΥΠΕΚΑ και ΥΠΑΝΑ.
  • Η Θεσμοθέτηση του Μητρώου Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων και η λειτουργία του από το ΤΕΕ.
  • Η διατήρηση του συστήματος ελέγχων της ποιότητας των ιδιωτικών έργων και των προϋπολογισμών τους, καθώς και του συστήματος πληρωμών.
Με άξονα αυτές τις προϋποθέσεις το ΤΕΕ, με τεκμηριωμένο λόγο, θα μετέχει στην διαβούλευση για την διαμόρφωση του τελικού νομοθετικού πλαισίου και των εκτελεστικών διαταγμάτων και αποφάσεων.

Παράλληλα αποφασίσθηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων, με στόχο την ενημέρωση των Πολιτών.

Συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011, θα γίνουν συμβολικές καταλήψεις, σε 6 Πολεοδομικά Γραφεία της Αττικής, αλλά και σε Πολεοδομικά γραφεία της υπόλοιπης χώρας, με την συμμετοχή της ΕΜΔΥΔΑΣ, των επιστημονικών Συλλόγων και των Συλλόγων ελεύθερων επαγγελματιών.

Σκοπός είναι η ανάδειξη της ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου, των συνθηκών της άσκησης του επαγγέλματος, της ελλιπούς στελέχωσης, της ανεπάρκειας υλικοτεχνικής και ηλεκτρονικής υποδομής των υπηρεσιών, δεδομένα τα οποία γεννούν αδιαφάνεια και θίγουν τους Διπλωματούχους Μηχανικούς και τους Πολίτες.

Την Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011, θα γίνει κατάληψη των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ σε όλη τη Χώρα.

Σκοπός είναι η ανάδειξη των τριτοκοσμικών καταστάσεων λειτουργίας του ΤΣΜΕΔΕ. Η, άνευ λόγου, άρνηση στελέχωσής του, από τα αρμόδια Υπουργεία, η ταλαιπωρία των Μηχανικών, η ανυπαρξία ταμείου, οι αδικαιολόγητα μικρές παροχές, η διαχείριση των αποθεματικών του πλέον εύρωστου Ταμείου και οι δυσβάσταχτες εισφορές του, οι οποίες έχουν καταστεί κυρία αιτία της «μαύρης εργασίας». 

21 Ιανουαρίου 2011 

Δελτίου Τύπου του ΣΜΤ για κινητοποίηση στο ιδιωτικό ΚΤΕΟ AUTECO

Δελτίο Τύπου
20/01/2011
για την κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στο ιδιωτικό ΚΤΕΟ AUTECO. Νέα κινητοποίηση Σάββατο 22/01 9:00 πμ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, την Τετάρτη 19/01, με συμμετοχή εργαζόμενων και εκπροσώπων σωματείων, στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ της AUTECO (του ομίλου της J-P ΑΒΑΞ) σε Αθήνα, Μοσχάτο και Θεσσαλονίκη. Στην Λ. Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της εργοδοσίας να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των σωματείων, πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός της εταιρείας. Οι κινητοποιήσεις βρήκαν συμπαραστάτες τους προσερχόμενους οδηγούς.
Η αδιαλλαξία της εργοδοσίας δεν μας σταματά. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, σωματεία και συνδικαλιστές σε:
  • Νέα συγκέντρωση ενάντια στους εργοδοτικούς εκβιασμούς και τις απολύσεις, το Σάββατο 22/01 στις 9:00πμ (Λ. Αθηνών 107 Αθήνα, Λ. Κηφισού 88 Μοσχάτο, Αγ. Αναστασίας 13 Πυλαία).
  • Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 10:30 πμ έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας της Καλλιθέας (Αραπάκη 6), κατά την διάρκεια της εξέτασης της καταγγελίας της απόλυσης της συναδέλφου.

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ
ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΤΕΟ AUTECO! ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΣΑΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας  6936760879 ,  6977806266 

Ανυπακοή στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στην Αθήνα, μετά από κάλεσμα της κίνησης «Ακρίβεια STOP», συνάντηση για τον παναττικό συντονισμό όλων των φορέων, κινήσεων και των πολιτών που αντιστέκονται στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις συγκοινωνίες. Η συνάντηση έγινε με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία και σε πολύ γόνιμο κλίμα συνεννόησης και θέλησης για κοινή δράση.

Πήραν μέρος πολίτες από 28 τοπικές, δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις της Αττικής, επιτροπές ενάντια στα μέτρα, εργαζόμενοι από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.) και άλλους εργασιακούς χώρους, από το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, από το δίκτυο αλληλεγγύης εργαζομένων και ανέργων «δικαίωμα», από φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων και άλλους φορείς και οργανώσεις, καθώς και μεμονωμένοι ενεργοί πολίτες.

Κοινή ήταν η συμφωνία πάνω στα παρακάτω σημεία:

  1. Εκφράζουμε και θα εκφράσουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα Μ.Μ.Μ. για να μην ανατραπούν τα εργασιακά δικαιώματα και για δημόσιες,  ασφαλείς συγκοινωνίες.
  2. Αντιστεκόμαστε στο χαράτσι της αύξησης κατά 40% του εισιτηρίου και της κάρτας στις αστικές συγκοινωνίες. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην προκλητική αυτή αύξηση και μάλιστα τη στιγμή που οι στρατιές των ανέργων και των φτωχών μεγαλώνουν κάθε μέρα και οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι έχουν ήδη χάσει σημαντικό μέρος του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους.
  3. Όλοι μαζί συμφωνούμε και καλούμε από την 1η Φεβρουαρίου, ημέρα για την οποία έχει εξαγγελθεί η αύξηση - χαράτσι, σε μαζική ανυπακοή. Κανείς να μην ακυρώνει το εισιτήριό του. Ούτε και να πάρει κάρτα απεριορίστων διαδρομών, στέλνοντας μήνυμα ανυπακοής. Θα είμαστε χιλιάδες και κανείς δεν θα μπορέσει να μας επιβάλλει οποιοδήποτε κύρωση και πρόστιμο. Προτείνουμε η ανυπακοή να συνεχιστεί καταρχήν για όλη την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια να προχωρήσουμε με την ίδια ή και άλλες μορφές αντίστασης μέχρι να υποχωρήσει η κυβέρνηση. Συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, πορείες στις γειτονιές και «κινούμενες καταλήψεις» μέσων μαζικές μεταφοράς θα είναι σίγουρα μερικές από τις κινήσεις μας. Από σήμερα και μέχρι την 1η Φεβρουαρίου θα συνεχίσουμε με δεκάδες δράσεις ενημέρωσης και ανυπακοής σε όλες τις γειτονιές αλλά και αλληλεγγύης στους απεργούς. Ειδικότερα τα δύο επόμενα Σάββατα θα οργανωθούν διαμαρτυρίες στις στάσεις και μέσα στους σταθμούς και τα Μ.Μ.Μ. στέλνοντας ένα πρώτο δυνατό μήνυμα συντονισμένης δράσης παντού.
  4. Ο αγώνας μας είναι αγώνας που σκοπό έχει να νικήσει. Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός πραγματικού μαζικού κινήματος. Κάθε κίνηση και επιτροπή θα συνεχίσει την αυτόνομη δράση της, διατηρώντας την πλήρη αυτοτέλειά της, θα συνεχίσει να έχει τις ιδιαίτερες απόψεις και θέσεις της, τα υλικά της αλλά και τις δικές της μορφές δράσης. Όλοι, όμως, συμφωνήσαμε στην ανάγκη ενός και μόνο ενιαίου συντονισμού που θα συμβάλλει στην ενοποίηση και μεγιστοποίηση της δύναμής μας και στην τεχνική συνεννόηση ώστε να βρεθούμε παντού. Ο συντονισμός αυτός ενοποιείται πάνω στη δράση και σε 2 συγκεκριμένα και απλά σημεία (Δεν πληρώνω το χαράτσι – Νίκη στην απεργία για δημόσιες συγκοινωνίες)
  5. Τις επόμενες μέρες έχουν οριστεί, εκτός από τις κινητοποιήσεις που εξελίσσονται, και άλλες συναντήσεις συντονισμού σε γειτονιές και στο κέντρο της Αθήνας. Θα συμμετέχουμε σε όλες αυτές και προτείνουμε μία μεγάλη κοινή τελική συνέλευση ενιαίου συντονισμού την Κυριακή 30 Ιανουαρίου και μάλιστα σε χώρο οικείο σε όλους τους επιβάτες, εργαζόμενους και πολίτες (π.χ. μέσα στο σταθμό μετρό του Συντάγματος). Για το τελευταίο θα επανέλθουμε άμεσα.
  6. Απευθύνουμε λοιπόν σε όλους:
ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ –
ΑΠΟ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Το άρθρο 7 του Προσχεδίου Νόμου που καταργεί τις ελάχιστες αμοιβές

Άρθρο 7
Μηχανικοί
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
1. α) Η αμοιβή των μηχανικών, για την μελέτη των έργων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 του Π.Δ. 696/1974 (Α΄301), καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων. Οι προβλεπόμενες στο προεδρικό διάταγμα τούτο ως υποχρεωτικώς ελάχιστες αμοιβές παύουν εφεξής να ισχύουν με αυτόν τον χαρακτήρα. Τα ανωτέρω ισχύουν αντιστοίχως και ως προς κάθε οριζόμενη από οποιαδήποτε διάταξη νόμου ως υποχρεωτικώς ελάχιστη αμοιβή για εργασίες που αναφέρονται στο άρθρο 59 του Ν.Δ. Της 17.7/16-8-1923, όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 10 του άρθρου αυτού.
β) Η συνομολόγηση από μηχανικό σύμβασης με ασυνήθιστα χαμηλή αμοιβή, κατά την έννοια του άρθρου 52 του ΠΔ 60/2007 (Α΄64), που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Το ΔΣ του ΤΕΕ, όταν περιέρχεται στην αντίληψή του περίπτωση συνομολογήσεως από μηχανικό σύμβασης, της οποίας η αμοιβή φαίνεται ασυνήθιστα χαμηλή, τον καλεί εγγράφως να δικαιολογήσει το ύψος της, ζητώντας τις διευκρινίσεις που κρίνει σκόπιμες. Εφόσον οι εξηγήσεις του ενδιαφερομένου δεν κριθούν ικανοποιητικές, το ΔΣ του ΤΕΕ ασκεί την πειθαρχική δίωξη κατά τις κείμενες διατάξεις.
2. Η σχετική σύμβαση, η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τα στοιχεία που ορίζονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του ΒΔ της 30/31.5.1956 (Α΄134), κατατίθεται από τον μηχανικό στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Μετά την περαίωση της μελέτης, ο μηχανικός γνωστοποιεί στο ΤΕΕ τα προκύπτοντα από αυτήν στοιχεία, με βάση τα οποία υπολογίζει και καταβάλλει στο ΤΕΕ τις εισφορές και τα λοιπά δικαιώματα, όπως αυτά προβλέπονται στην νομοθεσία, είτε ως παρακρατούμενα από την αμοιβή του μηχανικού, που επεβάλλετο κατά το άρθρο 2 του Β.Δ. Της 30/31.5.1956 να κατατίθεται στο ΤΕΕ, είτε ως καταβαλλόμενα στο ΤΕΕ ως δικαιούχο ή προς απόδοση σε τρίτους δικαιούχους. Το ΤΕΕ, μετά από επαλήθευση των στοιχείων και του βάσει αυτών γενόμενου υπολογισμού των εισφορών, τον οποίο οριστικοποιεί, αποδίδει στους νόμιμους δικαιούχους τις καταβαλλόμενες σε αυτό εισφορές και δικαιώματα, πέραν εκείνων που προορίζονται γι’ αυτό.
3. Οι διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων ισχύουν αντιστοίχως και ως προς τον επιβλέποντα μηχανικό για τις εργασίες επίβλεψης καθώς και τον αναλαμβάνοντα τη διοίκηση έργου.
4. Οι νόμιμες εισφορές υπέρ του ΤΕΕ, υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και λογαριασμών καθώς και οι λοιπές εισφορές και δικαιώματα που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ότι υπολογίζονται επί της αμοιβής των μηχανικών, υπολογίζονται εφεξής επί της συμβατικής αμοιβής εφ’ όσον αυτή είναι μεγαλύτερη της νόμιμης αμοιβής κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 696/1974 όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 8, άλλως υπολογίζονται επί της νόμιμης αμοιβής. Στις περιπτώσεις που οι ως άνω εισφορές προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ότι υπολογίζονται επί της υποχρεωτικώς ελάχιστης αμοιβής, υπολογίζονται εφεξής επί της νομίμου αμοιβής.
5. Οι αναφερόμενες στο Π.Δ. 696/1974 «ελάχιστες αμοιβές» ή «αμοιβές» νοούνται εφεξής ως νόμιμες αμοιβές κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ιδίου διατάγματος όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 8 και, πέραν της λήψεως υπόψη για τον υπολογισμό νομίμων εισφορών και δικαιωμάτων από το ΤΕΕ κατά την προηγούμενη παράγραφο, λαμβάνονται επίσης υπόψη από τα δικαστήρια κατά την εκδίκαση διαφορών από αμοιβές μηχανικών για την παροχή εργασίας σύμφωνα με τα άρθρα 677 έως 681 του Κ.Πολ.Δ., όταν δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία περί αυτών.
6. Ειδικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ο προϋπολογισμός που αναφέρεται στο άρθρο 3 του Π.Δ 696/1974, εξάγεται είτε βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού, είτε σύμφωνα με τις τιμές μονάδος που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν γνώμης του ΤΕΕ, η οποία λαμβάνει υπόψη το κόστος κατασκευής όπως εξάγεται από τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων (άρθρο 41 του Ν. 1249/1982 (Α΄43), όπως κάθε φορά ισχύει.»

Το τμήμα της εισηγητικής Έκθεσης που αφορά στους Μηχανικούς

Αναρτούμε το τμήμα της εισηγητικής Έκθεσης που αφορά στους Μηχανικούς, το οποίο κάνει σαφές ότι καταργείτε ο κώδικας αμοιβών τόσο στα ιδιωτικά, όσο και στα δημόσια έργα. Αξίζει να διαβαστεί και η εισαγωγή, η οποία αποτελεί ένα πολιτικό (και όχι νομικό κείμενο) υπεράσπισης της "αγοράς" ως του απόλυτου ρυθμιστή. Τα έντονα δικά μας.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ (σελ. 25-31)

Οι βασικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος των μηχανικών , στους οποίους συγκαταλέγονται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και οι αρχιτέκτονες, εντοπίζονται για μεν τις μελέτες ιδιωτικών έργων στο σύστημα των υποχρεωτικώς ελαχίστων αμοιβών, για δε τις μελέτες δημοσίων έργων στο σύστημα των υποχρεωτικώς ελαχίστων προεκτιμώμενων αμοιβών.

α. Ως προς τις μελέτες ιδιωτικών έργων:
Με το άρθρο 7 του σχεδίου νόμου διατυπώνεται καταρχήν στην παράγραφο 1, υποπαράγραφο 1 α, ο γενικός κανόνας ότι η αμοιβή των μηχανικών καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων και ότι οι προβλεπόμενες στο Π.Δ. 696/1976 και σε οποιαδήποτε άλλη διάταξη νόμου ως υποχρεωτικώς ελάχιστες αμοιβές παύουν εφεξής να ισχύουν με αυτό το χαρακτήρα.
Με την υποπαράγραφο 1β επιδιώκεται η διασφάλιση της τηρήσεως των αρχών του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού, στο πλαίσιο της ελεύθερης συνομολογήσεως αμοιβών των μηχανικών για την εκπόνηση μελετών ιδιωτικών έργων. Συγκεκριμένα, διακηρύσσεται ανεπίτρεπτη, ως συνιστώσα αντιδεοντολογική συμπεριφορά αθέμιτου ανταγωνισμού, η συνομολόγηση από μηχανικό σύμβασης με ασυνήθιστα χαμηλή αμοιβή κατά την έννοια του άρθρου 52 του Π.Δ. 60/2007, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και χαρακτηρίζεται ως πειθαρχικό αδίκημα. Η πειθαρχική δίωξη ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΕ, στην περίπτωση που κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις τις οποίες καλείται να δώσει ο μηχανικός προς δικαιολόγηση της ασυνήθιστα χαμηλής αμοιβής του.
Με την παράγραφο 2 θεσπίζεται η υποχρέωση του μηχανικού να καταθέτει τη σχετική σύμβαση και να καταβάλει στο ΤΕΕ τις εισφορές και τα λοιπά δικαιώματα που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία, που υπολογίζονται βάσει των στοιχείων τα οποία προκύπτουν από τη μελέτη, με τον ίδιο τρόπο υπολογισμού που εφαρμόζεται και σήμερα. Το δε ΤΕΕ προβαίνει σε επαλήθευση των στοιχείων και του βάσει αυτών γενόμενου υπολογισμού των εισφορών και δικαιωμάτων, τον οποίο οριστικοποιεί. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται το ύψος των εισφορών και δικαιωμάτων υπέρ του ΤΕΕ, των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δικαιούχων.
Με την παράγραφο 3 επεκτείνονται οι ρυθμίσεις των δύο προηγουμένων παραγράφων και στις εργασίες επίβλεψης και διοίκησης έργου.
Με την παράγραφο 4 ορίζεται εν πρώτοις ότι για όσες από τις ως άνω εισφορές βάση υπολογισμού κατά νόμον αποτελεί η αμοιβή του μηχανικού, αυτές υπολογίζονται εφεξής επί της συμβατικής αμοιβής, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της νόμιμης αμοιβής κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 696/1974, όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 8, άλλως υπολογίζεται επί της νόμιμης αμοιβής. Περαιτέρω ορίζεται ότι για όσες από τις ως άνω εισφορές προβλέπεται ως βάση υπολογισμού η ελάχιστη αμοιβή, εφεξής υπολογίζονται επί της νόμιμης αμοιβής κατά την ανωτέρω έννοια.

Η εισηγητική Έκθεση και το Προσχέδιο Νόμου για την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών

Στα παρακάτω link μπορείτε να κατεβάσετε την Εισηγητική Έκθεση και το Προσχέδιο Νόμου με τίτλο :"ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ". Θα ακολουθήσει αργότερα και σχολιασμός τους.


Αναδημοσιεύουμε από την Ελευθεροτυπία

Μεταβατική περίοδος τεσσάρων μηνών για τα κλειστά επαγγέλματα

Το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών. Προβλέπει κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για ορισμένα επαγγέλματα ενώ καταργεί και γεωγραφικούς περιορισμούς στη λειτουργία τους. Οι προτεινόμενες από το σχέδιο νόμου ρυθμίσεις, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ ενώ προβλέπεται και «παραθυράκι» παράτασης με προεδρικό διάταγμα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
  Ειδικότερα για τους συμβολαιογράφους επιβάλλεται αναλογική αμοιβή, η οποία θα μεταβάλλεται από τις υπηρεσίες που παρέχονται και όχι πάγια αμοιβή. Ειδικότερα θα μειώνεται όσο αυξάνεται η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής. Για ορισμένα ποσά συναλλαγών, η αναλογική αμοιβή θα καθιστά και την ανώτατη επιτρεπτή ενώ θα μπορεί να καθορίζεται και μικρότερη αυτής. Οι κατώτατες αμοιβές στους συμβολαιογράφους παραμένουν, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι δημόσιοι λειτουργοί.
Οι δικηγόροι θα μπορούν να αναλαμβάνουν υποθέσεις και σε άλλες περιφέρειες και δικαστήρια της χώρας με την προϋπόθεση να ασκούν το επάγγελμα τους και στην περιφέρεια του συλλόγου που είναι μέλη αλλά και να διατηρούν γραφείο εκεί. Σχετικά με τις αμοιβές των δικηγόρων, καταργούνται τα ελάχιστα όρια που υπήρχαν και πλέον θα συμφωνούνται μεταξύ των δυο πλευρών (πελάτη - δικηγόρου) εγγράφως.
Θεσπίζεται προκαταβολή 10% ως "ποσό αναφοράς" που καταβάλλουν οι δικηγόροι στον σύλλογο τους έναντι της ελάχιστης αμοιβής για την παράσταση. Για τους συλλόγους Αθήνας και Πειραιά το ποσοστό θα είναι 12%. Σε όσους δεν προκαταβάλλουν τα χρήματα αυτά προβλέπονται πρόστιμα από 1.000 έως 20.000 ευρώ και απαγόρευση λειτουργίας του επαγγέλματος από 15 ημέρες έως 6 μήνες. Για συλλόγους που έχουν και διανεμητικούς λογαριασμούς για τα μέλη τους ορίζονται και ποσοστά αναφοράς από 1% για ποσά έως 44.000 και που φτάνουν το 0,01% για μεγαλύτερα. Οι σημερινές ελάχιστες αμοιβές μετατρέπονται σε "νόμιμες" όταν δεν υπάρχει έγγραφη συμφωνία ή όταν διορίζονται από το δικαστήριο για δίκες πολιτών με χαμηλά εισοδήματα.
Για τους ορκωτούς ελεγκτές καθορίζονται ελάχιστες αναγκαίες ώρες για τη διενέργεια των ελέγχων, ανώτατο όριο απασχόλησης ετησίως αλλά καταργούνται τα ελάχιστα ωρομίσθια. Η αμοιβή ελέγχου καθορίζεται με ελεύθερη συμφωνια αλλά τα ελεγκτικά γραφεία και οι ελεγκτές μπορούν να αναρτούν ενδεικτικές τιμές στις ιστοσελίδες τους.
Τέλος όσον αφορά στους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς, η αμοιβή για μελέτη έργων καθορίζεται επίσης ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία και παύουν να ισχύουν οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές.
Στα δημόσια έργα θα μπορούν να δίνουν οικονομικές προσφορές, ακόμη και κατώτερες της προεκτιμώμενης αμοιβής, με αιτιολόγηση του χαμηλού κόστους.
Διαβάστε εδώ για τους φαρμακοποιούς το άνοιγμα του επαγγέλματος των οποίων, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας.
Τα προτεινόμενα στο σχέδιο νόμου, εφαρμόζονται τέσσερις μήνες μετά την δημοσίευση του στο ΦΕΚ. Τονίζεται πάντως πως με προεδρικό διάταγμα μπορεί να δοθεί περίοδος χάριτος πέραν των τεσσάρων μηνών για συγκεκριμένο επάγγελμα και λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο Νόμου για τα "κλειστά" επαγγέλματα

Μεταφέρουμε από τις ειδήσεις

Συνεδριάζει αυτή την ώρα –υπό τον πρωθυπουργό- το υπουργικό συμβούλιο για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Το νομοσχέδιο θα περιγράφει τις κατηγορίες των "φραγμών" που πρέπει να αρθούν και θα δίνεται χρονικό περιθώριο, ώστε το κάθε υπουργείο να καθορίσει με υπουργικές αποφάσεις τις λεπτομέρειες για τα επαγγέλματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.


Εισηγητής θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Άλλωστε, η ψήφιση του νομοσχεδίου ως το τέλος Φεβρουαρίου είναι η σημαντικότερη υποχρέωση της Ελλάδας για την έγκριση της τέταρτης δόσης του μηχανισμού στήριξης, το Μάρτιο.


Με δεδομένες τις σφοδρές αντιδράσεις των επαγγελματικών κλάδων στο νομοσχέδιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου
παρήγγειλε δημοσκόπηση (κατά παραγγελία δημοσκόπηση - όπως και η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού), επιθυμώντας να «μετρήσει» τις αντιδράσεις σε επίπεδο κοινής γνώμης.

Λίγο νωρίτερα δεκάδες ελεύθεροι επαγγελματίες κατέλαβαν την πολεοδομία του Αιγάλεω. Υπενθυμίζουμε βέβαια ότι η παράταξη η οποία υποτίθεται ότι τους εκπροσωπεί (ΕΛΕΜ) είναι απόλυτα συντεταγμένη με την υπόλοιπη διοίκηση του ΤΕΕ στη συναλλαγή που γίνεται αυτή τη στιγμή κάτω από το τραπέζι (ενδεικτικά καταψήφισε και αυτή τη χτεσινή μας πρόταση στη Διοικούσα του ΤΕΕ για αποχώρηση από το "διάλογο").

Όλα πλέον επιβεβαιώνουν ότι η ηγεσία του ΤΕΕ έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση στην αντικατάσταση της ελάχιστης αμοιβής από μια αντίστοιχη «νόμιμη» ή «ενδεικτική». Επί της αμοιβής αυτής θα υπολογίζονται οι εισφορές σε ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΕΜΠ (για να μην χάσουν λεφτά) και διαπραγματεύονται επί ποίου ποσού θα υπάρχει προκαταβολή και εκκαθάριση φόρου. Είναι νομίζουμε σε όλους προφανές ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων, στην υπαλληλοποίηση και φτωχοποίηση των περισσοτέρων, στη συγκέντρωση του κλάδου και στη δημιουργία καρτέλ γραφείων που φυσικά αφού πρώτα ισοπεδώσουν το κόστος των μελετών αμέσως μετά θα το εκτινάξουν, όπως έγινε με όλες τις «απελευθερώσεις».

Για ενημέρωση των συναδέλφων η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι στα παρακάτω Link σε δύο μέρη :
https://docs.google.com/leaf?id=0B2iPq8AkxUHGNTMwYTE5ZjgtMzgzOC00NTZiLWIzYTMtZGI0OWVhNTdkZjQ5&hl=en
https://docs.google.com/leaf?id=0B2iPq8AkxUHGNjA4ODFjMTUtNjNhOC00MWRmLWI4NzgtYjc4MDdhMmRjYjQ4&hl=en

υγ. όσο για τους άλλους κλάδους, τριήμερη απεργία οι δικηγόροι όλης της χώρας (πλην Αθήνας μια και ο ΔΣΑ θεωρεί ότι η άρση των γεωγραφικών περιορισμών θα ανοίξει τις δουλειές των μεγάλων αθηναϊκών γραφείων), τριήμερη απεργία οι φαρμακοποιοί, 24ωρη αύριο όλοι οι γιατροί.

Μίκης Θεοδωράκης: «Πως τολμάτε να μας πάτε πίσω 80 χρόνια;»

Για ενημέρωση των συναδέλφων αναδημοσιεύουμε από το Blog της ΠΑΣΑ ανάρτηση σχετική με την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο ΡΕΞ διατηρώντας στο ακέραιο τις επιφυλάξεις που εκφράσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση τόσο σχετικά με τους σκοπούς των συνδιοργανωτών (ΤΕΕ κλπ) όσο και με πολλά από τα λεγόμενα του Μίκη.
«Η Δύση μας ταπείνωσε και μας οδήγησε να υπογράψουμε συμφωνίες που θίγουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε ο Μίκης Θεοδωράκης σε εκδήλωση που οργάνωσε η Κίνηση Πολιτών «Η Σπίθα» χθες στο θεάτρο «ΡΕΞ» με θέμα την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κρίση. Ο κ. Θεοδωράκης επέκρινε δριμύτατα τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση που όπως είπε αναδείχθηκαν σε κόμματα εξουσίας «χάρη στην εύνοια των δυνάμεων της ξένης εξάρτησης». Κάλεσε δε, τους πολίτες σε «ανυπακοή προκειμένου να ακυρωθούν όλες οι αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές αποφάσεις». Αναφερόμενος στις πρόσφατες ελληνοτουρκικές συνομιλίες ο διεθνούς φήμης Έλληνας μουσικοσυνθέτης υπογράμμισε την ανάγκη να καταστεί η χώρα μας «απόρθητο φρούριο» για να μπορέσουμε να ξαναπούμε «Μολών Λαβέ».
 
“Πως τολμάτε να μας πάτε πίσω 80 χρόνια” αναρωτήθηκε ο κ.Θεοδωράκης μιλώντας στο κατάμεστο θέατρο, σχολιάζοντας  την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Πατριωτική Αναγέννηση,ήταν το τρίπτυχο της ομιλίας του μουσικοσυνθέτη ο οποίος με έμφαση είπε ότι «πρέπει να εγκαταλείψουμε το δόγμα “Ανήκομεν εις την Δύση” και να ενστερνιστούμε το δόγμα “Ανήκουμε στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα».
“Η Δύση μας ταπείνωσε και μας οδήγησε να υπογράψουμε συμφωνίες που θίγουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε και πρόσθεσε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο το ΝΑΤΟ “συνωμοτούν εδώ και δεκαετίες κατά της Ελλάδος” και υπογράμμισε την ανάγκη για ένα νέο αμυντικό δόγμα όπου η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει στήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα και στη συνέχεια να επαναδιαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Ο κ.Θεοδωράκης όπως ήταν φυσικό άσκησε δριμεία κριτική στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης σχολιάζοντας παράλληλα και τα θέματα του “μνημονίου και της πτώχευσης, του ΔΝΤ και της Ευρώπης των τραπεζών”.

Ολόκληρη η Ομιλία

Πρέπει να επικεντρωθούμε στις δυνάμεις μας ώστε το οικονομικό μας πρόβλημα να λυθεί από εμάς τους ίδιους» είπε και πρότεινε τη δημιουργία ενός «ρεαλιστικού προγράμματος αξιοποίησης του δυναμικού της χώρας».
Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να αφήσουν την παθητική στάση και να διεκδικήσουν τη χώρα τους.
Δεν είστε ένοικοι ή παρίες στη χώρα. Είστε τα αφεντικά» είπε.
Σφοδρή ήταν η επίθεσή του και στο σύνολο του πολιτικού συστήματος διότι όπως είπε «συνέτεινε παθητικά ή ενεργητικά στην περιθωριοποίηση του ελληνικού λαού» και στηλίτευσε το ρόλο του Κοινοβουλίου, το οποίο ευθέως κατηγόρησε για κάλυψη παράνομων διαδικασιών με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της χώρας.
Σκληρή ήταν και η κριτική του για τις ελληνικές κυβερνήσεις στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Ο κ.Θεοδωράκης στην ομιλία του εξέφρασε τους προβληματισμούς λέγοντας ότι καμία ελληνική κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση δεν μερίμνησε για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο.
Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι το ΝΑΤΟ μας επέβαλε να μοιραστούμε το Αιγαίο με την Τουρκία;” αναρωτήθηκε και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, καθώς όπως είπε το Καστελόριζο κινδυνεύει να εξαιρεθεί της (ΑΟΖ) και να διεξάγεται ένας χορός εκατομμυρίων δισεκατομμυρίων ευρώ «από αλλότρια συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τα δύο κράτη, χωρίς να ενημερώνονται οι λαοί, χωρίς να έχει ενημερωθεί καν η Βουλή των Ελλήνων».
«Το αποκορύφωμα του μυστηρίου κρύβεται πίσω από τις πρόσφατες ελληνο-τουρκικές συνομιλίες… Γι αυτό είναι ανάγκη να καταστήσουμε τη χώρα μας απόρθητο φρούριο για να μπορέσουμε να ξαναπούμε «Μολών Λαβέ» τόνισε ο ίδιος.
Η “ανυπακοή” είναι η λύση σύμφωνα με τον Μίκη Θεοδωράκη, ώστε να ακυρώνονται στην πράξη όλες οι αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές αποφάσεις και ανάληψη πρωτοβουλιών από τους Έλληνες πολίτες ώστε «να στρίψουμε την πλάτη στους φανερούς και κρυφούς συνεργάτες των Αμερικανών».


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Κακά μαντάτα για τους διπλοασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ

Νέα δυσμενής εγκύκλιος της ΓΓΚΑ που αναφέρεται - στην παράγραφο 3.1, (σελ.10) - στους διπλοασφαλισμένους συναδέλφους (προ του 93, πχ ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο) αφαιρώντας τους τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων για την αποχώρηση από το ΤΣΜΕΔΕ και τη λήψη δεύτερης σύνταξης.

"Ασφαλισμένοι σε δύο ασφαλιστικούς φορείς με παράλληλη ή διαδοχική ασφάλιση, οι οποίοι έχουν ήδη καταστεί συνταξιούχοι ή έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για πλήρη συνταξιοδότηση σε έναν ασφαλιστικό φορέα, δε δικαιούνται να κάνουν χρήση του δικαιώματος αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων της παρ. 18 του άρθρου 10 ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα για λήψη δεύτερης σύνταξης."

Η εγκύκλιος αυτή ανατρέπει τα έως σήμερα δεδομένα επί τα χείρω, εγκλωβίζοντας χιλιάδες συναδέλφους στο ΤΣΜΕΔΕ. Ολόκληρη η εγκύκλιος υπάρχει εδώ :

στον παρακάτω σύνδεσμο ανεβάσαμε επίσης την προηγούμενη εγκύκλιο (Σεπτέμβρης 2010) που ορίζει τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από το ΕΤΑΑ με βάση τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό Νόμο 3863/2010

Κατά παραγγελία απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ή τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης)

Ανοιξαν την πόρτα για τα κλειστά

Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους μηχανικούς ξεκινά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Πρώτο βήμα για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι μηχανικοί κάνουν λόγο για κατά παραγγελία απόφαση Πρώτο βήμα για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι μηχανικοί κάνουν λόγο για κατά παραγγελία απόφαση Η Ολομέλεια της Επιτροπής έκρινε παράνομο το σύστημα καθορισμού ελάχιστων αμοιβών για τους 105.000 μηχανικούς της χώρας, υποχρεώνοντας το Τεχνικό Επιμελητήριο να το καταργήσει μέσα σε 60 ημέρες ώστε οι αμοιβές να διαμορφώνονται ελεύθερα και όχι με προκαθορισμένο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο.
Πρόκειται για την πρώτη απόφαση «βίαιου» ανοίγματος επαγγέλματος ως προς τις ελάχιστες αμοιβές και αναμένεται να αποτελέσει πρόκριμα για ανάλογες αποφάσεις και για όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα που λειτουργούν με ελάχιστες αμοιβές, όπως οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι ορκωτοί λογιστές, οι μεσίτες κ.ά., για τους οποίους το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού.
Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση στην οποία κατέληξε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιβάλλοντας παράλληλα πρόστιμο 60.000 ευρώ, «το ΤΕΕ με αποφάσεις της διοικούσας επιτροπής του υποκατέστησε χωρίς σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση την Πολιτεία και υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων για τον υπολογισμό των αμοιβών των μηχανικών και με τον τρόπο αυτό απέβλεψε και οδήγησε στην αύξηση των αμοιβών αυτών».
Το ΤΕΕ υποχρεώνεται να μη λάβει ποτέ ξανά άμεση ή έμμεση απόφαση για τον καθορισμό ή την αναπροσαρμογή των αμοιβών των μηχανικών για τη μελέτη και την επίβλεψη οικοδομών και να αφήσει ελεύθερη τη διαμόρφωση των τιμών. Επίσης καλείται να αναπροσαρμόσει εντός δύο μηνών το μηχανογραφικό σύστημα, ώστε να απορρίπτονται αυτομάτως τα αιτήματα υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών ανεξαρτήτως του ύψους του προϋπολογισθέντος κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο. Ουσιαστικά δηλαδή υποχρεώνεται να καταργήσει το σύστημα. Για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.
Η υπόθεση των μηχανικών απασχολούσε τις αρχές ανταγωνισμού εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Το 2006 και το 2007 το ΤΕΕ αποφάσισε να θεσπίσει κατώτατα όρια αμοιβών, μέσω της εφαρμογής ελάχιστου τεκμαιρόμενου κόστους κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο στα ιδιωτικά κτιριακά έργα. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις ήρθαν να αντικαταστήσουν προηγούμενες πράξεις της Πολιτείας αναφορικά με τη λεγόμενη «Ενιαία Τιμή Αφετηρίας» (ΕΤΑ) που ίσχυε για όλη την Ελλάδα.
Με την υιοθέτησή τους για τον υπολογισμό της αμοιβής μελέτης και επίβλεψης των μηχανικών, χρησιμοποιείται πλέον ως ποσό βάσης το ποσό των 105 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τής υπό ανέγερση οικοδομής, αντί του αντίστοιχου ποσού των 44 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, που ίσχυε από το 1989. Η δε αύξηση της κατώτατης τιμής, την οποία είναι υποχρεωμένοι να ζητούν όλοι ανεξαιρέτως οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες -αλλιώς χτυπά «κόκκινο» το λογισμικό σύστημα του ΤΕΕ-, είναι γεωμετρική τα τελευταία χρόνια καθώς σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού τα 105 ευρώ του 2007 έγιναν 110 το 2008, έφτασαν τα 115 πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 118 ευρώ το 2010.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προειδοποίησε χθες ότι θα επιβάλει πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα στο μέλλον εφόσον διαπιστωθεί ότι ενώσεις, σύλλογοι και επαγγελματικά επιμελητήρια ελεύθερων επαγελματιών συνεχίζουν να καθορίζουν κατώτατες αμοιβές και να παραβιάζουν το νόμο περί ελεύθερου ανταγωνισμού.
* Ο προερχόμενος από την ΠΑΣΚ πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης έκανε λόγο για «κατά παραγγελία απόφαση», υπονοώντας ότι συνδέεται με την απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού, λόγω Μνημονίου.

Συλλαλητήριο Αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στις Δημόσιες Συγκοινωνίες

Κάτω τα χέρια από τις δημόσιες συγκοινωνίες - Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς θα νικήσουν!

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/1, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 6.00 μ.μ.
Εργαζόμενοι -ες
Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις συγκοινωνίες, όπως και ο νόμος 3899 που κατήργησε ουσιαστικά τις συλλογικές, συμβάσεις, προβλέπονται μια σειρά αντεργατικών μέτρων τα οποία βάλουν ευθέως εναντίον των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και θέτουν τις βάσεις για την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών και τη σταδιακή παράδοση τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Μετατρέπουν τις αστικές συγκοινωνίες σε ακριβό εμπόρευμα και ανοίγει ο δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Εργαζόμενοι-ες
Ο αγώνας στις συγκοινωνίες βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Κυβέρνηση, ΜΜΕ, δικαστικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να κάμψουν τον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΜ. Η κυβέρνηση φοβάται μήπως αυτός ο αγώνας μετατραπεί σε αγώνα «ατμομηχανή» για όλο το εργατικό κίνημα και θέλει με όλους τους τρόπους να τον τσακίσει, γνωρίζοντας πως υπάρχουν προϋποθέσεις ο συγκεκριμένος αγώνας να επιφέρει ρήγμα στο μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική, ότι έχει προϋποθέσεις νίκης.
Εργαζόμενοι-ες
Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνους τους εργαζομένους στις αστικές συγκοινωνίες. Θα είμαστε δίπλα τους για να μην περάσει η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση του αγώνα τους, που επιδιώκει η κυβέρνηση με τη στήριξη της δήθεν "ανεξάρτητης" δικαιοσύνης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

- ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις των συγκοινωνιών.
- ΟΧΙ στην αύξηση των εισιτηρίων
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Επιτροπή Ανταγωνισμού - τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και της τρόϊκας

Αναδημοσιεύουμε από το tvxs.gr άρθρο για την επιβολή προστίμου στο ΤΕΕ από την επιτροπή ανταγωνισμού (ναι αυτούς που δε γνωρίζουν τίποτε για τα καρτέλ των τραπεζών, των βιομηχανιών γάλατος - και όχι μόνο). Η απόφαση τους βέβαια επιβεβαιώνει το βρώμικο ρόλο που παίζουν οι "ανεξάρτητες" αυτές αρχές αλλά και την αποψή μας ότι οι "απελευθερώσεις" των αγορών είναι αδιαπραγμάτευτη κατεύθυνση της ΕΕ. Τα έντονα γράμματα δικά μας.

Πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ υπέβαλε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ΤΕΕ η Επιτροπή Ανταγωνισμού επειδή υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων, οδηγώντας στην αύξηση των αμοιβών των μηχανικών. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή το ΤΕΕ το οποίο συνιστά «ένωση επιχειρήσεων» κατά την έννοια των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισμού, με αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του, υποκατέστησε χωρίς σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση την Πολιτεία, και υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων για τον υπολογισμό των αμοιβών των μηχανικών και με τον τρόπο αυτό απέβλεψε και οδήγησε στην αύξηση των αμοιβών αυτών.
Συγκεκριμένα, το Επιμελητήριο υπέπεσε σε παράβαση των άρθρων 1 Ν. 703/1977 και 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»). Σύμφωνα με την επιτροπή, οι πράξεις αυτές συνιστούν σοβαρότατους περιορισμούς του ανταγωνισμού στην αγορά παροχής υπηρεσιών μηχανικών που εμπλέκονται στην κατασκευή ιδιωτικών έργων.
Εκτός από το πρόστιμο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε, επίσης, στο ΤΕΕ:
Να παύσει την παράβαση και να μη λαμβάνει στο μέλλον αποφάσεις που άπτονται άμεσα ή έμμεσα του καθορισμού και της αναπροσαρμογής των αμοιβών των μηχανικών, να αναπροσαρμόσει το μηχανογραφικό σύστημα υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών κατά τρόπο σύμφωνο με το γράμμα και πνεύμα της Απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να γίνονται δεκτά αιτήματα υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών ανεξαρτήτως του ύψους του προϋπολογισθέντος κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο, και να ενημερώσει τα μέλη του και το κοινό για την Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με δημοσίευση στο Ενημερωτικό του Δελτίο και με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, αφού θέσει προηγουμένως το σχετικό δελτίο υπόψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως τα ανωτέρω μέτρα συμπεριφοράς υπό β) και γ) θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή από το ΤΕΕ μετά τη λήξη μεταβατικής περιόδου 60 ημερών και, για την περίπτωση μη συμμόρφωσης του ΤΕΕ με την παρούσα Απόφαση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απείλησε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης.

Όχι στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών

ΣΑΡΩΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ!
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΚΑΡΤΕΛ!


Στα τέλη του μήνα ή το αργότερο μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το λεγόμενο άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων».

Χτες έγιναν συναντήσεις του Υπουργών Οικονομικών, τόσο με το Προεδρείο του ΤΕΕ, όσο και με τα προεδρεία των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Στην πρώτη συνάντηση παραβρέθηκε η Υπουργός Περιβάλλοντος και στη δεύτερη οΥπουργός Δικαιοσύνης.
Βασική κατεύθυνση για μηχανικούς - δικηγόρους.
Βασικό σημείο της κυβερνητικής ρύθμισης που θα αφορά τόσο τους μηχανικούς όσο και τους δικηγόρους, θα είναι η κατάργηση της ελάχιστης νόμιμης αμοιβής. Ειδικά για τους δικηγόρους, προωθείται και η δυνατότητα δραστηριοποίησης σεπαραπάνω από μια πόλεις. Σε κάθε περίπτωση, τόσο τόσο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπιρτζής, όσο και οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι πάντως κάθετα αντίθετοι με την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής.
Αρχικά δε διαφαινόταν πως η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής θα συμπαρέσυρε ακόμα και τις ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα να επαπειλείται η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων! Κάτω λοιπόν από την πίεση των συνδικαλιστικών φορέων, η Κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται στον υπολογισμό τιμών αναφοράς βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές.
Για παράδειγμα, εάν η ελάχιστη αμοιβή για μια συγκεκριμένη υπηρεσία ενός δικηγόρου είναι σήμερα € 100 και η ασφαλιστική του εισφορά € 30, βάσει της κυβερνητικής ρύθμισης, ο δικηγόρος αυτός θα μπορεί να εισπράξει για την ίδια υπηρεσία € 80, αλλά να καταβάλει συγχρόνως τα € 30 στο ταμείο του.
Εδώ όμως παραμένει το κεφαλαιώδες ερώτημα: Πώς θα διασφαλίζεται εντέλει τόσο η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών όσο και η αξιοπρεπής διαβίωση μηχανικών και δικηγόρων; Αυτό ουδόλως φαίνεται να απασχολεί την Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να είναι παραπάνω από πιθανή η δημιουργία μιας νέας γενιάς ανασφάλιστων ελεύθερων επαγγελματιών!
Ζυμώσεις κινητοποιήσεων...

Από τη μεριά τους, τo TEE και άλλοι επιστημονικοί φορείς δίνουν ιδιαίτερο συμβολικό βάρος στην αντίθεση τους με τις κυβερνητικές εξαγγελίες συν διοργανώνοντας τη Δευτέρα 17/01 στις 18:00 στο Θέατρο «Ακροπόλ» εκδήλωση με βασικό ομιλητή τονΜίκη Θεοδωράκη και κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα μάς χρειάζεται όλους»

Οι δε δικηγόροι πραγματοποιούν την ίδια μέρα κοινή συνεδρίαση όλων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, ώστε να καθοριστεί μια κοινή στάση. Δηλώνουν δε έτοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι το Καλοκαίρι, εφόσον η Κυβέρνηση εμμείνει στην επιμονή της...

Παραμένουν οι κατευθύνσεις για τα φαρμακεία
Σήμερα (14/01), θα πραγματοποιηθεί άλλωστε και η συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι εμφανίζονται αντίθετοι τόσο στη μείωση του ποσοστού κέρδους όσο και στην εισαγωγή πληθυσμιακών κριτηρίων στη χορήγηση αδειών λειτουργίας φαρμακείων όσο επίσης και στην προοπτική ανοίγματος των φαρμακείων το Σάββατο καθώς και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.
Επίσης, κατηγορούν την Κυβέρνηση για τις τεράστιες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία.

Καρτέλ παντού!
Η λεγόμενη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη δυνατότητα ισχυρών εταιρικών σχημάτων να ελέγξουν τις αγορές υπηρεσιών.

Για παράδειγμα στους δικηγόρους, μεγάλα δικηγορικά γραφεία θα μπορούν να ανταγωνιστούν με αθέμιτο αναταγωνισμό τους «ελεύθερους» δικηγόρους προσφέροντας εξευτελιστικές τιμολογήσεις. Εν συνεχεία αφού καθαρίσουν την "πιάτσα" θα μπορούν να σχηματίζουν ολόκληρα καρτέλ. Φυσικά το ίδιο θα συμβεί και με τουςμηχανικούς.

Τέλος, στους φαρμακοποιούς μέτρα όπως η μείωση του ποσοστού κέρδους, θα κλείσει πολλά φαρμακεία εντείνοντας την εξάρτηση των φαρμακοποιών από τιςφαρμακευτικές εταιρίες.

Συνεπώς, η απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» δεν πλήττει μόνο τους επαγγελματίες, αλλά όλη την κοινωνία!
Αναδημοσίευση από : ISKRA το αλιεύσαμε από το http://tasosnastos.blogspot.com/2011/01/blog-post_1413.html

Η χαμένη τιμή της Φαίης Μάγιερ

Aναδημοσιεύουμε κείμενο του Κ. Δεσποινιάδη από το blog Radical Desire.

Το 1974 ο γερμανός νομπελίστας Χάινριχ Μπελ δημοσιεύει ένα σύντομο αφήγημα που έμελλε να αποτελέσει αρχετυπικό παράδειγμα κριτικής μιας συγκεκριμένης πρακτικής των εφημερίδων. Το βιβλίο, γνωστότατο σήμερα, είχε τον τίτλο «Η χαμένη τιμή της Κατερίνας Μπλουμ» και μιλούσε για την ιστορία μιας συνηθισμένης κοπέλας που εξαιτίας μιας τυχαίας γνωριμίας της με κάποιον καταζητούμενο, μπήκε στο στόχαστρο της αστυνομίας. Την σκυτάλη παίρνει ο κίτρινος τύπος της εποχής (ο Μπελ ευθέως δήλωσε ότι «φωτογραφίζει» την εφημερίδα Bild στο αφήγημά του) που αναλαμβάνει την κανιβαλική διαπόμπευση της Κατερίνας Μπλουμ, η οποία, με τη σύμπραξη αστυνομίας και εφημερίδων, αρχίζει να βιώνει έναν κλιμακούμενο, καφκικό εφιάλτη χωρίς τέλος.

Δυστυχώς, αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στη λογοτεχνία. Στην πραγματική ζωή παρακολουθούμε καθημερινά τη διαπόμπευση και τον εξευτελισμό ανθρώπων από τηλεοράσεις και δημοσιογράφους εφημερίδων που λειτουργούν απροκάλυπτα ως γραφεία τύπου της ασφάλειας και της αντιτρομοκρατικής (στην εποχή του διαδικτύου είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι πολλοί εξ αυτών δεν αλλάζουν ούτε μια λέξη στα υποτιθέμενα ρεπορτάζ τους, από το επίσημο ή ανεπίσημο δελτίο τύπου που τους δίνουν οι μοναδικοί πληροφοριοδότες τους, η ίδια η αστυνομία δηλαδή).

Αυτό το έργο είδαμε να επαναλαμβάνεται τις τελευταίες μέρες με αφορμή την σύλληψη της 27χρονης Φαίης Μάγιερ. Ένας καφές που ήπιε με κάποιον που η αστυνομία θεωρεί ύποπτο, άρκεσε για να συλληφθεί αυτή από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και στην συνέχεια να ξετυλιχθεί το κουβάρι της δημοσιογραφικής αλητείας. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα, αστυνομία και δημοσιογράφοι επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για το ποιος δημιούργησε το, χαμηλού έστω επιπέδου, χολιγουντιανό σενάριο: η μητέρα της ήταν μέλος της ΡΑΦ που καταζητούνταν επί χρόνια, ο δε πατέρας της, επίσης στυγνός τρομοκράτης, σκοτώθηκε σε ένοπλη σύγκρουση με την αστυνομία. Φυσικά τίποτα από τα δύο δεν ίσχυε (επρόκειτο για απλή συνωνυμία, μιας και το Μάγιερ είναι ένα κοινότατο γερμανικό επίθετο). Ο πατέρας της είναι ζωντανός και οι δύο γονείς της ουδέποτε υπήρξαν μέλη της ΡΑΦ. Ακολούθησε, μάλιστα, επίσημη διάψευση από πλευράς Γερμανίας, αλλά όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η «προβολή» που έτυχε η διάψευση αντιστοιχεί στο 1/20 της προβολής που τυγχάνει η συκοφαντία.

Εκτός όμως από το θέμα του εξευτελισμού και της διαπόμπευσης (με τις ανυπολόγιστες συνέπειες που μπορεί να έχει για την καθημερινή ζωή κάποιου) που ατιμώρητα μπορούν να προκαλούν οι δημοσιογράφοι, υπάρχει και το ακόμα σοβαρότερο, παράπλευρο, ζήτημα ότι έτσι ακριβώς δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα ώστε να προφυλακιστούν άνθρωποι και να παραμείνουν στη φυλακή 1-1,5 χρόνο μέχρι να γίνει η δίκη τους και να αποδείξουν (αν αποδείξουν) ότι δεν είναι ελέφαντες.

Στο μυθιστορηματικό σύμπαν του Μπελ, η κάθαρση επέρχεται έστω και δια του στρεβλού τρόπου της αυτοδικίας. Στην πραγματική ζωή, παρακολουθούμε καθημερινά τον ταχύ εκφασισμό της κοινωνίας, την εφιαλτική αστυνομο-δικαϊκή οχύρωση και αυθαιρεσία των κρατών (που μπορούν άνετα να ομολογούν ότι προσήγαγαν και ξυλοκόπησαν κάποιον επειδή έμοιαζε με κάποιον άλλον, όπως συνέβη αυτές τις μέρες με το μέλος του Σύριζα Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο) και την, σε ρόλο μαέστρου, εξαλλοσύνη των ΜΜΕ που ποδοπατούν ατιμώρητα οποιονδήποτε.

Συνέλευση στη Λαμία του Πανελλαδικού Συντονιστικού Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων

Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων

Δελτίο Τύπου

Λαμία, 15 Ιανουαρίου 2011

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 3η συνέλευση του Πανελλαδικού Συντονιστικού κατά των Διοδίων

Σήμερα Σάββατο 15 Ιανουαρίου στην Λαμία στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρο του Δήμου πραγματοποιήθηκε η 3η πανελλαδική συνδιάσκεψη του συντονιστικού των επιτροπών ενάντια στα διόδια. Σε αυτή συμμετείχαν πλήθος κόσμου που δημιούργησε το αδιαχώρητο στην αίθουσα του Πολιτιστικού κέντρου καθώς και επιτροπές αγώνα ενάντια στα διόδια από ολόκληρη την Ελλάδα. 

Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν οι κάτωθι επιτροπές αγώνα:
1. Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων και Φορέων Λαμίας κατά των Διοδίων
2. Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας
3. Επιτροπή Νότιας Πιερίας κατά των Διοδίων
4. Επιτροπή Ακρίβεια STOP Αθήνας
5. Επιτροπή Αγώνα κατά των Διοδίων Αιγινίου
6. Επιτροπή Ακρίβεια-Διόδια STOP Καβάλας
7. Επιτροπή Ακρίβεια STOP Θεσσαλονίκης
8. Επιτροπή Ακρίβεια STOP Πάτρας
9. Πρωτοβουλία Πολιτών Λάρισας Ενάντια στα Διόδια
10. Επιτροπή Κατοίκων κατά των Διοδίων Καρδίτσας
11. Επιτροπή Κατοίκων κατά των Διοδίων Τρικάλων
12. Πρωτοβουλία Πολιτών Γιαννίνων για ελεύθερους χώρους, δρόμους και δημόσια αγαθά
13. Κίνηση Hasta La Victoria Siempre (επιτροπή αλληλεγγύης στο κίνημα των διοδίων)
14. Επιτροπές για μια γέφυρα που ενώνει (Ρίο)
15. Πολίτες Βόλου ενάντια στα Διόδια
16. Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Κατοίκων ΒΑ Αττικής ενάντια στα Διόδια
17. Κίνηση πολιτών Ξάνθης ενάντια στα Διόδια της Εγνατίας
18. Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου ενάντια στα Διόδια
19. Επιτροπή Πολιτών Μώλου Ενάντια στα Διόδια
20. Επιτροπή Πολιτών Τραγάνας Ενάντια στα Διόδια
21. Κάτοικοι Κορινθίας ενάντια στα Διόδια

Συμμετείχαν επίσης οι φορείς:

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

«Απελευθέρωση» του επαγγέλματος και εξουδετέρωση των δικηγόρων

Αναδημοσιεύουμε κείμενο της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων
Η οικονομική κρίση και η πολιτική του Μνημονίου που οδηγεί στην ένταση της ύφεσης, στην ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση μεγάλων μερίδων λαϊκών στρωμάτων πλήττει ολοένα και μεγαλύτερα στρώματα της δικηγορίας και πρώτα πρώτα τα πιο αδύναμα τμήματά της: τους έμμισθους συνεργάτες και ασκούμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τους υπαλληλοποιημένους εμμίσθους δικηγόρους τραπεζών και εταιρειών. Ηδη από παντού ακούμε περιπτώσεις εμμίσθων συναδέλφων που αναγκάστηκαν να αποδεχθούν μειώσεις στις ήδη χαμηλές-έως πενιχρές- απολαβές τους, αλλά και για απολύσεις χωρίς καταβολή αποζημίωσης.

Αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων νιώθει άμεσα τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης με τη μείωση της πελατείας, τα φέσια και την αύξηση του κόστους ζωής. Στις συνθήκες αυτές η προσφυγή στη δικαιοσύνη (που ούτως ή άλλως δυσλειτουργεί) έχει καταστεί απαγορευτική για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Η επιβολή ΦΠΑ εκτίναξε το κόστος πρόσβασης κατά 23% και κατέστησε ακόμα πιο απαγορευτική την σχέση δικηγόρου-εντολέα, με αποτέλεσμα τις απολύσεις σε δικηγορικά γραφεία, την ανεργία, την έξοδο από το επάγγελμα

Το επόμενο βήμα, η λεγόμενη «απελευθέρωση του επαγγέλματος» θα αναδιαρθρώσει συνολικά τη δικηγορία. Η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής, αλλά και των γεωγραφικών περιορισμών, όχι απλώς θα επιβάλλει την υπαλληλοποίηση των δικηγόρων της επαρχίας (και θα την εντείνει στις μεγάλες πόλεις) προς όφελος των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, αλλά θα έχει συνέπειες για όλους, αφού χάρη στο σύστημα της ελάχιστης αμοιβής εξασφαλίζονταν κάποιες ελάχιστες εγγυήσεις άσκησης της δικηγορίας, αλλά και η ύπαρξη συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για τους δικηγόρους. Γιατί η ελάχιστη αμοιβή που τίθεται υπό απειλή δεν είναι μόνο οι προεισπράξεις στα δικαστήρια, αλλά και οι παραστάσεις στα συμβόλαια και οι ελάχιστες αμοιβές που καθιερώνει ο κώδικας και ειδικοί νόμοι (προσδιορισμός αμοιβής με βάση το αντικείμενο της αγωγής, απαλλοτριώσεις κλπ). Από κει που ζητούσαμε την κατάργηση της μεταλλικής δραχμής θα φτάσουμε να την αποζητούμε!!

Νομοσχέδιο για τη διατήρηση δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

Αναδημοσιεύουμε από το http://dln.gr/2011/01/15/surveillance_bill/
Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση.

Στις 11 Ιανουαρίου κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή το Νομοσχέδιο, που ενσωματώνει την Κοινοτική Οδηγία 2006/24/ΕΚ για την διατήρηση δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Είχε προηγηθεί (Ιούνιος 2010) η διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης του Σ/Ν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας opengov.gr. Στο Σ/Ν ρυθμίζεται και το πολύ σημαντικό ζήτημα της εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων επιτήρησης σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Με το νομοσχέδιο αυτό συρρικνώνονται κατά ανεπίτρεπτο τρόπο θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, ιδιαίτερα τα δικαιώματα του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, του πληροφοριακού αυτοκαθορισμού και του συνέρχεσθαι. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διατήρηση δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες οι κυριότερες ρυθμίσεις του κατατεθέντος Σ/Ν, που περιέχονται στο κεφάλαιο Α’ αυτού, έχουν ως εξής :


* Προβλέπεται η καθολική καταγραφή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων στο σύνολο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας (κινητή, σταθερή, διαδίκτυο).

* Η διατήρηση των καταγραφόμενων δεδομένων θα διαρκεί ένα έτος. Μετά το πέρας αυτού θα καταστρέφονται αυτόματα.
* Θα καταγράφονται και θα αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα που αφορούν την ηλεκτρονική επικοινωνία εκτός από το περιεχόμενο αυτής.
* Υπόχρεες για την καταγραφή και αποθήκευση θα είναι οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
* Οι δημόσιες αρχές θα αποκτούν πρόσβαση στα διατηρούμενα δεδομένα κατόπιν εφαρμογής της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, δηλαδή μόνο για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Το Σ/Ν αποτελεί ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2006/24/ΕΚ, η οποία εκδόθηκε από την ΕΕ μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Μαδρίτη και εν μέσω ισχυρών κοινωνικών αντιδράσεων εναντίον της. Η Κοινοτική αυτή Οδηγία αποτελεί την τραγική κορύφωση των πολιτικών της ΕΕ για την ασφάλεια, οι οποίες είναι μονόπλευρα προσανατολισμένες στην διεύρυνση της κοινωνικής επιτήρησης και καταστολής των κοινωνικών κινημάτων δίχως τη λήψη υπόψη βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ήδη στην Γερμανία το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κηρύξει ως αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου, που την ενσωμάτωσε στη χώρα αυτή, ενώ στην ΕΕ συζητείται η τροποποίησή της. Το σίγουρο είναι ότι η Οδηγία αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και με το Ελληνικό σύνταγμα, καθώς οι ρυθμίσεις της προσβάλλουν θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα κατά μη αναλογικό τρόπο και στον πυρήνα τους. Η δικαιολογητική βάση δεν είναι άλλη από τη δήθεν στάθμιση των ανωτέρω δικαιωμάτων με τη “μάχη” κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.