Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

3ωρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ την Τρίτη 18-1-2011

3ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΑΠΟ ΕΝΑΡΞΗ ΩΡΑΡΙΟΥ την Τρίτη 18-1-2011

Διεκδικούμε
* Την αναβάθμιση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών της χώρας
* Την αναβάθμιση του ρόλου των Διπλ. Μηχανικών που εργάζονται σ’ αυτές
* Τη διασφάλιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων
* Την αύξηση του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων
* Τη διασφάλιση των αποδοχών μας
Αγωνιζόμαστε
* Να ακυρώσουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές Κυβέρνησης, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. με άλλοθι το βάρβαρο μνημόνιο.
* Να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους που μειώνουν τα εισοδήματά μας, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και μας οδηγούν στη θεσμική και οικονομική μας εξαθλίωση.
*Για το Δημόσιο χαρακτήρα των Τεχνικών Υπηρεσιών ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 8:00 πμ
ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 15 (ΠΛ. ΚΑΝΝΙΓΚΟΣ)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΟΥ

Όχι Φράχτη στον Έβρο - Όχι στο ρατσισμό - Όλοι στην πορεία

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας των Οικονομολόγων και των Πανεπιστημιακών"η οποία στηρίζει τις Αντιρατσιστικές και Αντιφασιστικές εκδηλώσεις που γίνονται το Σάββατο 15 Γενάρη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Πάτρα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τα Γιαννιτσά.

Θεωρούμε ότι το κλίμα του ρατσισμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση είναι πρώτα και κύρια μια προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών για την θλιβερή οικονομική κατάσταση που κυριαρχεί πλέον στη χώρα μας από τον ίδιο της τον εαυτό στους εξαθλιωμένους μετανάστες που καταφθάνουν στην χώρα μας κυνηγημένοι κατά κανόνα από την φτώχια και τον πόλεμο.
Τον 13ο και τον 14ο μισθό δεν τον περιέκοψε η "ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών". Τον έκοψαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τις "συμβουλές" της Τρόικα και του μνημονίου.
Ούτε για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ευθύνεται η "λαθραία μετανάστευση". Ούτε για την αύξηση του ΦΠΑ, ούτε για το πάγωμα των προσλήψεων που έχει αφήσει τα σχολεία χωρίς καθηγητές και να νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, ούτε για τη διάλυση των συγκοινωνιών, ούτε για τα διόδια, ούτε για την Κερατέα.
Ούτε για το κλείσιμο των επιχειρήσεων, τις περικοπές θέσεων εργασίας και τη μαζική ανεργία ευθύνονται οι μετανάστες. Τις δουλειές των χιλιάδων εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ δεν τις πήραν οι "ξένοι". Ούτε τις δουλειές των εργαζομένων στην Απογευματινή. Ούτε στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.
Το "τείχος του αίσχους" που ετοιμάζεται να ορθώσει ο Παπουτσής στον Έβρο δεν έχει σαν στόχο να μας σώσει από τους "λαθρομετανάστες" αλλά να σώσει την ίδια την κυβέρνηση από την οργή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που πλημύρισαν τους δρόμους την ημέρα της γενικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη. Η κυβέρνηση, συνειδητά, κατασκευάζει έναν "εχθρό". Και ελπίζει να αξιοποιήσει την όποια "εθνική συναίνεση" μπορεί αυτή η εχθρότητα να οικοδομήσει για να περάσει τα νέα πακέτα μέτρων που απεργάζεται όσο το δυνατόν πιο εύκολα.
Ένα από τα πιο επικίνδυνα παραπροϊόντα αυτής της ρατσιστικής πολιτικής -και της ρατσιστικής προπαγάνδας που καλλιεργούν, σε συνεργασία με την κυβέρνηση τα ΜΜΕ- είναι η αναβίωση των φασιστικών συμμοριών. Οι "κάτοικοι" του Αγίου Παντελεήμονα που τριγυρνάνε τα κανάλια για να μας περιγράψουν "πως δεν αντέχουν άλλο" είναι κατά κανόνα γνωστά και μη εξαιρετέα μέλη των ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων της χώρας μας.
Η λύση στην αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους, χωρίς διακρίσεις ανάμεσα σε “ντόπιους” και “ξένους”. Και στον κοινό αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση, την Τρόικα και το μνημόνιο. Θέλουμε αυξήσεις και όχι περικοπές -και στους μισθούς, και στις συντάξεις, και στα επιδόματα ανεργίας και στα κονδύλια για την υγεία, τις συγκοινωνίες, την παιδεία.
Λεφτά υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σταματήσει το δημόσιο να εξυπηρετεί τις παρανοϊκές “υποχρεώσεις του” απέναντι στους κάθε λογής κερδοσκόπους. Τα λεφτά δεν τα φάγαμε μαζί. Ούτε τα λεφτά της Τρόικα τα μοιραζόμαστε όλοι μαζί.
Θα χρεοκοπήσουν οι τράπεζες; Ετσι και αλλιώς μόνο χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις επιβιώνουν. Να εθνικοποιηθούν. Και να φύγουμε εδώ και τώρα από την Ευρωζώνη της ατέρμονης λιτότητας και της χρεοκοπίας.
Χιλιάδες μετανάστες πήραν μέρος σε όλες τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις της περασμένης χρονιάς. Ηταν εκεί, μαζικά, στις 5 Μάη. Και ξανά στις 15 Δεκέμβρη. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Αυτή την ενότητα δεν θα αφήσουμε κανέναν να την υπονομεύσει. Ολοι στις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις του Σαββάτου.

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για τα διόδια

Συνάδελφοι,

Στα πλαίσια της απόφασης του 13ου Τακτικού Συνεδρίου που αφορούσε δράση ανοίγματος των διοδίων και εξειδικεύτηκε στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στις 12/01/2011 αποφασίστηκε :

Η ενεργή συμμετοχή μας μαζί με τις Κινήσεις Πολιτών Πανελλαδικά στο άνοιγμα των Διοδίων, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή μας στον τρόπο παραγωγής των οδικών αξόνων και στο χαράτσι που ανεξέλεγκτα επιβάλλεται στους πολίτες της χώρας για την ικανοποίηση των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων και των Τραπεζών.

Καλούμε όλες τις Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ να έλθουν σε επαφή με τις αντίστοιχες Επιτροπές Αγώνα κατά των Διοδίων, (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας με τηλέφωνα ανά περιοχή) ώστε να επιτευχθεί ο απαραίτητος συντονισμός δράσης που απαιτείται.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ που εκπροσωπεί πάνω από 5500 μηχανικούς Π.Ε. εργαζόμενους στο Δημόσιο ,στα ΝΠΔΔ και στη Τ.Α.(Περιφέρειες και Δήμους) στους νομούς Αττικής, Κορινθίας και Κυκλάδων
Δηλώνει
1.Την αλληλεγγύη της στις επιτροπές σας που αγωνίζονται κατά των διοδίων, κατά των αποικιακού τύπου συμβάσεων παραχώρησης των δημόσιων δρόμων που όπως και οι ΣΔΙΤ απαξιώνουν τον δημόσιο τομέα, ξεπουλούν την δημόσια περιουσία, χαρατσώνουν τους πολίτες κλπ.
2.Την ενεργή συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν και εξαγγελθούν από τις επιτροπές στους νομούς Αττικής και Κορινθίας (οπου δραστηριοποιείται η Ένωσή μας).
Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ πιστεύει οτι με την ενεργοποίηση των μελών της στο συγκεκριμένο ζήτημα (και όχι μόνο) , ως μηχανικοί που συμβάλλουν στη μελέτη και στην υλοποίηση του έργου των δημόσιων δρόμων (εθνικό οδικό δίκτυο, επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο) θα βοηθήσουν στη δυνάμωση του αγώνα τόσο σε επιστημονικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ στέλνει τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς της στη 3η συνέλευσή σας που θα γίνει στη Λαμία ,στις 15/1/2011. Ο αγώνας θα κερδηθεί γιατί είναι δίκαιος ,γιατί το μέτωπο αλληλεγγύης συνεχώς διευρύνεται και μπαίνουν οι βάσεις για να κερδηθούν και άλλοι αγώνες που έχουν σχέση με δημόσια-κοινωνικά αγαθά (συγκοινωνίες, ρεύμα, νερό, παιδεία, υγεία) , για να έχουν φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες οι εργαζόμενοι και ο λαός.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ .ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ.
Για το Δ.Σ.
της
ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

                Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γραμματέας

Καταγγελία της Συσπείρωσης Εργαζόμενων στο Υπουργείο Παιδείας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Εν κρυπτώ πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας. Όχι μόνο δεν γνωστοποιήθηκε στους χώρους δουλειάς η διεξαγωγή του, έτσι ώστε όποιος εργαζόμενος θέλει να μπορέσει να το παρακολουθήσει, αλλά δεν ενημερώθηκε ούτε η εκλεγμένη αντιπρόσωπος της Συσπείρωσης Εργαζόμενων στο Υπουργείο Παιδείας για να συμμετάσχει. Απ’ ότι μάθαμε η ειδοποίηση ήταν προβληματική και σε άλλους Συλλόγους εκτός από τον δικό μας. Καταλαβαίνουν και η κυβέρνηση και αυτοί που τη στηρίζουν ότι η κατάσταση στους εργαζόμενους είναι εκρηκτική και φοβούνται οτιδήποτε ξεφεύγει από τα όρια του κομματικά ελεγχόμενου και υποταγμένου συνδικαλισμού.
Στην περίοδο του Μνημονίου και του Δ.Ν.Τ. και των όλο και αυξανόμενων κοινωνικών αντιδράσεων, ο ρόλος της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας γίνεται ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση. Όσο ο κυρίαρχος συνδικαλισμός απομακρύνεται από τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, τόσο απολαμβάνει την υποστήριξη του κράτους, του κεφαλαίου και των ΜΜΕ.
Από τον Απρίλη του 2009 είχαμε καταγγείλει την διασπάθιση κονδυλίων του ΕΠΕΑΕΚ που προορίζονται για την Παιδεία, και από την ομοσπονδία και από τον σύλλογο γεγονός για το οποίο είχαμε δεχτεί απειλές. Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο συνέδριο της ομοσπονδίας σε πολυτελές ξενοδοχείο, έγινε με τέτοια κονδύλια. (Αναλυτικά σε ανακοίνωσή μας με τίτλο «Μπορούμε να νικήσουμε με αυτού του είδους το συνδικαλισμό;» που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας). Για το τωρινό συνέδριο δεν έχουμε στοιχεία.
Την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση δυστυχώς δεν έχει μόνο η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ αλλά και η Αυτόνομη Παρέμβαση, η οποία και είναι συνυπεύθυνη και για τη διεξαγωγή του συνεδρίου εν κρυπτώ αλλά και ήταν σύμφωνη και για τη χρηματοδότησή του από τα συγκεκριμένα κονδύλια, στο παρελθόν τουλάχιστον. Φαίνεται ότι το κυνήγι της έδρας για την ΑΔΕΔΥ είναι πάνω απ’ όλα, για το καλό του κινήματος πάντα. Ο ρόλος της συγκεκριμένης παράταξης έχει φανεί και όλο το προηγούμενο διάστημα με τις ομόφωνες αποφάσεις στα διοικητικά συμβούλια του συλλόγου και το είδος της αντιπολίτευσης που ασκούν, φάνηκε όμως περισσότερο στην απεργία του 2008 (στο υπουργείο) με τον ανοιχτά απεργοσπαστικό ρόλο που έπαιξε.
Γίνεται επιτακτική η ανάγκη συγκρότησης ενός άλλου ρεύματος μέσα στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, ανεξάρτητου πολιτικά και οικονομικά, από κράτος, κεφάλαιο και κόμματα που δεν θα παλεύει για τη «σωτηρία της χώρας» και της «εθνικής οικονομίας» αλλά θα αμφισβητεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και οργάνωσης της κοινωνίας. Η δημιουργία αυτού του ρεύματος δεν είναι υπόθεση κάποιων ειδικών, είναι καθήκον όλων όσων βλέπουν τις ζωές τους σήμερα να συνθλίβονται.
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.
Συσπείρωση Εργαζόμενων στο Υπουργείο Παιδείας

Ανατροπές για δικηγόρους και μηχανικούς


Αναδημοσιεύουμε από το "Έθνος". Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει απολύτως προηγούμενη μας ανάρτηση. Κώδικας δηλαδή θα υπάρχει μόνο για τις εισφορές προς ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ ενώ οι αμοιβές μελετών δημόσιων και ιδιωτικών έργων θα είναι αποτέλεσμα "ελεύθερης διαπραγμάτευσης".

Καταργείται η κατώτατη αμοιβή για τους μηχανικούς, ενώ θεσπίζεται ελεύθερη διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες. Σύστημα «νομίμων αμοιβών» θα αντικαταστήσει τις ελάχιστες αμοιβές για τους δικηγόρους
Σαρωτικές αλλαγές έρχονται για μηχανικούς και δικηγόρους, βάσει του... μνημονίου που έχει έτοιμο η κυβέρνηση για το άνοιγμα των επαγγελμάτων τους, το οποίο αποτελεί «πιλότο» για τις ανατροπές στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων.
Επί της ουσίας το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ξεκινά από μηδενική βάση, καθώς καταργείται όλο το πλέγμα των διατάξεων από το 1923 μέχρι και σήμερα. Πιο αναλυτικά, η κυβερνητική πρόταση την οποία φέρνει σήμερα στο φως το «Εθνος», μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει:
Για τους δικηγόρους καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί και μπορούν να δικηγορούν σε όλες τις περιφέρειες, παρέχονται διευκολύνσεις για τις δικηγορικές εταιρείες και οι ελάχιστες αμοιβές δίνουν τη θέση τους σε ένα σύστημα «νομίμων αμοιβών» και «ποσών αναφοράς», το οποίο θα διασφαλίζει τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δικηγορικούς συλλόγους.
Για τους μηχανικούς καταργείται η κατώτατη αμοιβή και θεσπίζεται η ελεύθερη διαπραγμάτευση των μηχανικών με τους πολίτες, ενώ παράλληλα εισάγεται η «τιμή αναφοράς», η οποία δεν θα σχετίζεται άμεσα με την αμοιβή, αλλά θα διασφαλίζει τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι ευρείας κλίμακας αλλαγές στους δύο αυτούς επαγγελματικούς κλάδους αποτελούν προάγγελο ανάλογης έντασης ανατροπών και στους φαρμακοποιούς.
Οι κυβερνητικές προτάσεις συζητήθηκαν χθες σε δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών. Αρχικά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπ. Υποδομών Δημήτρης Ρέππας και η υπ. Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης είδαν εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων. Οι υπουργοί τούς παρουσίασαν ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως δήλωσε αργά το βράδυ ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκδηλώθηκαν αντιδράσεις από τους εκπροσώπους και των δύο κλάδων και είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων. Ηδη στην επαρχία (κυρίως στην Πελοπόννησο) οι δικηγόροι απέχουν για την άρση των γεωγραφικών περιορισμών.

Φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ σχεδιάζουν για τη Γάζα

ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ Ε.Μ.Π. ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

Ομάδα πρωτοβουλίας αρχιτεκτόνων σε συνεργασία με διδάσκοντες της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποφάσισαν να συμβάλουν στην προσπάθεια ανακούφισης του αποκλεισμένου λαού της Γάζας, βάζοντας στην υπηρεσία τους τις εξειδικευμένες επιστημονικές τους γνώσεις. Έρχονται έτσι ν’ αποδείξουν ότι ο κοινωνικός ρόλος του αρχιτέκτονα δεν περιορίζεται σε θεωρίες και διακηρύξεις αλλά πραγματώνεται μόνο με έμπρακτη βοήθεια.
Στις 14 & 15/1, λοιπόν, θα γίνει στην Σχολή Αρχιτεκτόνων, με εθελοντική συμμετοχή μελών του διδακτικού προσωπικού και σπουδαστών (αλλά και μεταπτυχιακών φοιτητών), Ανοιχτό Εργαστήριο για τη δημιουργία «πρότυπης μονάδας κατοίκησης». Αντικείμενο του εργαστηρίου είναι να μελετηθεί ένας πρότυπος σχεδιασμός προκατασκευασμένης μονάδας (ώστε να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα), που θα μπορούσε να καλύψει έκτακτες ανάγκες είτε στέγασης οικογενειών (κατοικία) είτε κοινωφελών εγκαταστάσεων (ιατρείο / σταθμός Α’ βοηθειών, σχολείο / νηπιαγωγείο). Τελική επιδίωξη είναι η πιλοτική κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας, που θα επιλεγεί στο τέλος των εργασιών του Εργαστηρίου, στον ίδιο τον χώρο του Πολυτεχνείου και η συμβολική αποστολή της στη Γάζα.
Πριν το διήμερο του Εργαστηρίου, στις 12 & 13/1 στις 6μμ, θα γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις με εισηγήσεις αναφορικά με την κατάσταση αποκλεισμού, την καθημερινότητα της ζωής στη Γάζα, τα οικιστικά αλλά και τα γενικότερα προβλήματα των υφιστάμενων υποδομών, παραδείγματα και τεχνικές προδιαγραφές για συστήματα προκατασκευών και, τέλος, προβολή της ταινίας «Η λεμονιά» του Εράν Ρικλίς.
Με μικρή καθυστέρηση αναδημοσιεύουμε το πρόγραμμα :

ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΕΜΠ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ Γ Α Ζ Α
ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ

12 έως 15/01/2011

Τετάρτη, 12/01/2011
έναρξη 6.00 μ.μ. , αμφιθέατρο Μ318, κτήριο Μπουμπουλίνας 3ος όροφος 6.00 μ.μ.
1.Εισαγωγή στην εκδήλωση Σταύρος Σταυρίδης, Επικ. Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Κώστας Φινές, Αρχιτέκτων ΕΜΠ
2.«Και η υποκρισία έχει όρια» Ισμάτ Σάμπρι, πρώην επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μέλος της γραμματείας της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα»
3.«Καθημερινότητα στη Γάζα», Γιώργος Καρατζάς, Μέλος- Ακτιβιστής International Solidarity Movement
4.«Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», Ανδρέας Γιολάσης, Αρχιτέκτων ΕΜΠ,Μέλος Διεθνούς Αμνηστίας
8.00 μ.μ. Προβολή της ταινίας «Η Λεμονιά» του Εράν Ρικλίς
…” «Η λεμονιά» είναι μια ταινία για τους αγώνες των ανθρώπων. Αγώνες για να προστατεύσουν αυτό που τους ανήκει, τις αρχές τους, την ανθρωπιά τους, τον τόπο τους, την ιστορία τους, που πολλές φορές όπως συμβαίνει και στη Μέση Ανατολή, είναι γραμμένη με αίμα. Αγώνες που παίρνουν μορφή μέσα στις προσπάθειες μιας γυναίκας μόνης να προστατεύσει τα δέντρα της. Μια ιστορία για τη μοναξιά όλων των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν την περιοχή και όχι μόνο. « Η λεμονιά» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου 2008 στο πρόγραμμα Πανόραμα και υπήρξε από τις ταινίες που ξεχώρισαν, διακρίθηκε με το Βραβείο Κοινού και εξασφάλισε την προβολή της σε πολλές χώρες του κόσμου.
 
Πέμπτη, 13/01/2011 έναρξη 6.00 μ.μ. , αμφιθέατρο Μ318, κτήριο Μπουμπουλίνας 3ος όροφος 6.00μμ.
1.«Τυποποίηση- προκατασκευή- κτιριολογικό πρόγραμμα», Κώστας Φινές, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Γιώργης Προβελέγγιος, Αρχιτέκτων ΕΜΠ
2.«Βασικά συστήματα δόμησης», Παναγιώτης Βασιλάτος, Λέκτορας, Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
3.«Εφημέρες κατασκευές- εναλλακτικές μορφές κατοίκησης» Κωνσταντίνα Δεμίρη, Αν. Καθηγήτρια
Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Σταύρος Σταυρίδης, Επικ. Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Σοφία Τσιράκη, Λέκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
 
Παρασκευή, 14/01/2011 και Σάββατο, 15/01/2011 Ανοιχτό Εργαστήριο έναρξη 11.00 μ.μ. , Κτίριο Αβέρωφ, (εργασία στη Σχολή, διάρκεια 8 ώρες περίπου)
περισσότερες πληροφορίες :
http://courses.arch.ntua.gr/el/gia_th_gaza.html

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΓΙΟΛΑΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΦΙΝΕΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΕΜΙΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΜΠΕΛΑΒΙΛΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΤΣΙΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ 

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Διαδήλωση την Κυριακή στην Κερατέα

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

Οι κάτοικοι της Κερατέας έχουν ξεκινήσει, από τις 11 του Δεκέμβρη, έναν αποφασιστικό αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για εγκατάσταση χωματερής στην περιοχή του Οβριοκάστρου. Με όποιο τρόπο κι αν την ονοματίζουν (ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ), η χωματερή που σχεδιάζεται να γίνει εκεί, δίπλα σε κατοικημένη περιοχή, αποτελεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που θα υποβαθμίσει σοβαρά την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής των Μεσογείων ευρύτερα, όπως συμβαίνει και σε μιά σειρά άλλες, κατοικημένες περιοχές της Αττικής, αλλά και της χώρας. Καμιά μέριμνα δεν έχει ληφθεί για τις υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μετά την εναπόθεση τόνων σκουπιδιών σε μια ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή.

Αποτελεί απάτη το γεγονός πως ο καταστροφικός αυτός «μονόδρομος» διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου εναποτίθενται τα απορρίμματα σε μεγάλες εκτάσεις, θα αποτελέσει και τη λύση του προβλήματος των σκουπιδιών. Στην πραγματικότητα στήνεται ένα μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, «για την εκμετάλλευση των απορριμμάτων», με τη διάλυση των αντίστοιχων λειτουργιών των δήμων (απολύσεις προσωπικού, περικοπές –λόγω Καλλικράτη– κλπ.) και την ιδιωτικοποίησή τους, παράλληλα με τη μετακύλισή του αυξημένου κόστους με αύξηση τελών των δημοτών. Στο βωμό του μέγιστου κέρδους καλείται να θυσιαστεί η υγεία, η καθημερινή ποιότητα ζωής, καθώς και το φυσικό περιβάλλον.

Το ζήτημα των σκουπιδιών αποτελεί άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα της πολιτικής της κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, για την κατάργηση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας και την ιδιωτικοποίησή της (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κλπ.), και συνολικά τη λεηλασία των δικαιωμάτων των μισθών και της ζωής των εργαζομένων, παράλληλα με τη λεηλασία της φύσης και του περιβάλλοντος.

Ο αγώνας των κατοίκων της Κερατέας αντιμετωπίζεται με πρωτοφανή καταστολή, με  ΜΑΤ, χημικά, δολιοφθορές σε μηχανήματα και Ι.Χ., έως και με αύρες και πλαστικές σφαίρες, με απειλές, προσαγωγές και συλλήψεις, με ένα πρωτοφανές όργιο κρατικής τρομοκρατίας, όπου ένας ιδιότυπος στρατός κατοχής βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως στην περιοχή του Οβριοκάστρου, παρεμποδίζοντας τη διέλευση στον οποιονδήποτε. Ένα όργιο που κουρελιάζει και τα πιο στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή ο δίκαιος και σκληρός αγώνας που δίνεται από το τοπικά κίνημα αποσιωπάται συνειδητά από τα επίσημα Μ.Μ.Ε., που συναινούν βεβαίως με την κυβέρνηση και τους μεγαλο-εργολάβους.

Σήμερα, τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –με τη στήριξη της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ. – έχει εξαπολύσει μια άγρια καθημερινή επίθεση ενάντια στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Δ.Ν.Τ. και της Τρόικας, αποκτά εξαιρετική σημασία η αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε αγώνες τοπικών κινημάτων περιοχών και η δυνατότητα νίκης τους. Γιατί θα αποτελέσει πολύ ισχυρό θετικό κίνητρο ανάπτυξης αποφασιστικών αγώνων και θα αφυπνίσουν τα τοπικά κινήματα περιοχών που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, αλλά και των εργαζομένων και της νεολαίας απέναντι στην καθημερινή επίθεση που δέχονται.

Οι παρακάτω οργανώσεις και συλλογικότητες, που συνυπογράφουμε το κείμενο αυτό, καλούμε σε
Διαδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, την Κυριακή 16/1.
Συγκέντρωση στο Δημαρχείο Κερατέας, στις 11 πμ.

Αναχώρηση πούλμαν από Αθήνα: 9.30 πμ Πεδίο του Άρεος (Άγαλμα Αθηνάς)
Θα υπάρχει πουλμανάκι από τον Σταθμό Μετρό/Προαστιακού στο Κορωπί

ΑΚΟΑ, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, ΑΡ.ΑΝ, ΑΡ.Α.Σ., Δ.Ε.Α., Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, ΕΚΚΕ, ΚΚΕ(μ-λ), ΚΟΕ, Κοκκινο, Κομμουνιστική Ανανέωση, Ν.Α.Ρ.-ν.ΚΑ, Νεολαία Συνασπισμού, Ο.Κ.Δ.Ε., Ο.Κ.Δ.Ε. – Σπάρτακος, ΣΕΚ.

Να σταματήσουμε τις εγκληματικές κυβερνητικές επιλογές διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής

Αναδημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της Ανοιχτής Πόλης για τις εγκληματικές κυβερνητικές επιλογές διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής. Στο θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί και με προηγούμενες αναρτήσεις μας και κρίνουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Εν μέσω οικονομικής και οικολογικής κρίσης, η κυβέρνηση επιλέγει την ακριβότερη και εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον «λύση» διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής, αυτή της βιοξήρανσης – θερμικής επεξεργασίας, σε απλά ελληνικά της καύσης των απορριμμάτων.

Με πραξικοπηματικές διαδικασίες, δηλαδή με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του προέδρου του, ενώ αρμόδιο όργανο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, ο ΕΣΔΚΝΑ προχωρά σε υπογραφή με την ανύπαρκτη πλέον Κρατική Περιφέρεια Αττικής για να εκχωρήσει ουσιαστικά την κατασκευή των εργοστασίων και τη συνολική διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, με την έγκριση από την Υπουργό ΠΕΚΑ των περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου βιολογικής ξήρανσης 700.000 τόνων απορριμμάτων στη Φυλή, ανοίγει ο δρόμος για την καύση των σκουπιδιών της Αττικής .

Αυτή η φερόμενη ως «λύση» για τη διαχείριση των σκουπιδιών έχει απορριφθεί επιστημονικά, πρώτα απ’ όλα λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας της μεθόδου, καθώς το παραγόμενο καύσιμο οδηγείται σε θερμική επεξεργασία σε ειδικές μονάδες καύσης και απαιτεί κατόπιν και την λειτουργία ΧΥΤΑ τοξικών αποβλήτων. Επιπλέον, πρόκειται για μια πολύ ακριβή επιλογή: Το κόστος για τους ΟΤΑ θα κυμανθεί στα 120-180 € ανά τόνο (τριπλάσιο έως τετραπλάσιο του σημερινού), γεγονός που θα επιφέρει την κατακόρυφη αύξηση των δημοτικών τελών. Το παράλογο είναι ότι, αντί πολιτικών μείωσης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, οι ΟΤΑ θα δεσμεύονται για δεκαετίες στην παροχή μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ανακυκλώσιμων πλαστικών και χαρτιού που αποτελούν την «πρώτη ύλη» της καύσης, επομένως το πρόβλημα του όγκου των σκουπιδιών θα διαιωνίζεται.
Το περιβαλλοντικό και οικονομικό αυτό έγκλημα βαφτίζεται «πράσινη λύση» και επιδοτείται ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (!) από το «τέλος ΑΠΕ» που πληρώνουμε όλοι μέσω των λογαριασμών ρεύματος, ώστε οι ιδιώτες να έχουν εγγυημένα κέρδη για δεκαετίες. Είναι επίσης φανερό, ότι για τις επιλογές αυτές θα «αξιοποιηθεί» και το πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο περί «γρήγορης αδειοδότησης» (“fast track”) που είναι αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό.

Η Ανοιχτή Πόλη ζητά από την κυβέρνηση και τους φορείς της αυτοδιοίκησης :
  • Να σταματήσουν αμέσως αυτό το έγκλημα.
  • Να αναθεωρήσουν τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση των παραγόμενου όγκου και την ανακύκλωση / κομποστοποίηση, αντί της βιοξήρανσης - θερμικής επεξεργασίας που προωθείται σήμερα.
  • Να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα και πολιτικές για μια περιβαλλοντικά και οικονομικά ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Ανοιχτή Πόλη ενώνει τις δυνάμεις της με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ και τις άλλες κοινωνικές οργανώσεις για να σταματήσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και να παραμείνει ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ - Εκδήλωση με το Μίκη Θεοδωράκη τη Δευτέρα 171

Αναδημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ για την εκδήλωση της Δευτέρας 17/1. Φοβόμαστε ότι οι ηγεσίες των επιστημονικών φορέων και ειδικά αυτή του ΤΕΕ κρύβονται πίσω από τέτοιες βαρύγδουπες εκδηλώσεις για να αποφύγουν να απαντήσουν στο πραγματικό δίλλημα. Με ποιόν πας και ποιον αφήνεις σε αυτές τις ιστορικά πρωτότυπες εποχές. Ή με τη νομιμότητα του μνημονίου, της κυβέρνησης, της τρόικας και με την εθνική ενότητα  τους ή με τους εργαζόμενους, την κοινωνία και τους αγώνες τους.

Γιατί η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους

Εκδήλωση με βασικό ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη οργανώνουν δεκάδες επιστημονικοί φορείς της χώρας

17 Ιανουαρίου – 6 μ.μ. – Θέατρο Ακροπόλ (οδό Ιπποκράτους)

Με βασικό ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη και κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους», δεκάδες επιστημονικοί φορείς της χώρας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση του ρόλου των επιστημόνων, διοργανώνουν στις 17 Ιανουαρίου (ώρα 6 μ.μ.) μεγάλη εκδήλωση στο θέατρο «ΑΚΡΟΠΟΛ» (Ιπποκράτους 9-10).

Οι διοργανωτές, μεταξύ των οποίων είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, υψώνουν από κοινού φωνή αγωνίας για την επίθεση που έχει εξαπολυθεί εναντίον όλων σχεδόν των κοινωνικών στρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των επιστημόνων.

Στην απόφαση, όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωσή τους, οδηγήθηκαν μετά την διαπίστωση ότι «παραιτηθήκαμε “αμετάκλητα και άνευ όρων”, από τις ασυλίες προστασίας της εθνικής κυριαρχίας», αλλά και την ανάγκη να διαδηλώσουν προς κάθε κατεύθυνση πως «η Εθνική Κυριαρχία ούτε μεταβιβάζεται ούτε εκχωρείται, ανήκει διαχρονικά στον λαό της» και να επισημάνουν ότι «δεν διαπραγματευόμαστε τις αξίες μας, εναντιωνόμαστε στην ισοπέδωση, διεκδικούμε την πνευματική αναγέννηση και ένα νέο αξιακό κώδικα».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, σε κάλεσμα προς τους μηχανικούς για μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι αυτή την περίοδο και με την συγκεκριμένη πολιτική «επιχειρείται η σπίλωση και η κοινωνική απαξία των επιστημόνων, όλων των ειδικοτήτων και προωθείται η ισοπεδωτική αντίληψη των συμφερόντων των “συντεχνιών”. Μέσα από αυτή την αντίληψη και με μονοδιάστατη πλέον πολιτική την είσπραξη περισσότερων φόρων και τη μείωση των αμοιβών, δίχως ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής ή – έστω – πρόβλεψης των συνεπειών των πράξεών τους, επιχειρούν μια δραστική υποτίμηση της ελληνικής αγοράς, ταυτόχρονα και υποτίμησης της νοημοσύνης του λαού μας». Για να προσθέσει: «Οι Έλληνες επιστήμονες έχουν κάθε ευθύνη, δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να αγωνιστούν και να αντισταθούν σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο, ώστε να εμποδίσουν την εκποίηση ζωτικών και παραγωγικών τομέων της χώρας και εντέλει την ισοπέδωση των εποπτικών και ελεγκτικών θεσμών και μηχανισμών της πολιτείας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δημήτρης Παξινός υπογραμμίζει ότι «ζούμε σε μια εποχή που το ένα ηλεκτροσόκ διαδέχεται το άλλο. Οι περιστάσεις απαιτούν ενότητα, αδελφότητα και σκληρό αγώνα. Η αξιοπρέπειά μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Το βέβαιο είναι ότι στη νέα πραγματικότητα θα αντιδράσουμε».

Να σημειωθεί ότι το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς, προετοιμάζει σειρά και άλλων εκδηλώσεων με τη συμμετοχή και τη συμβολή γνωστών και καταξιωμένων προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, αλλά και με προσωπικότητες άγνωστες στο ευρύ κοινό, οι οποίες έχουν να επιδείξουν διακεκριμένο έργο.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να καταστεί φανερή στο ευρύτερο κοινό η υψηλή αίσθηση ευθύνης και η προσφορά του επιστημονικού δυναμικού τόσο στη χώρα, όσο και σε διεθνές επίπεδο, ταυτόχρονα να δοθεί απάντηση στην συντονισμένη επίθεση η οποία εκπορεύεται από συγκεκριμένα κέντρα το τελευταίο διάστημα, τα οποία ως στόχο έχουν την αμφισβήτηση και ισοπέδωση του ρόλου, του έργου και της προσφοράς των Ελλήνων επιστημόνων, με την απόπειρα να εμφανιστούν αυτοί ως αδίστακτοι κερδοσκόποι σε βάρος του λαού, παρασιωπώντας ότι κι αυτοί ανήκουν στους μη προνομιούχους.

Στην κατεύθυνση αυτή συμπίπτουν απολύτως οι απόψεις του ΤΕΕ και των άλλων επιστημονικών φορέων, με την διαπίστωση του Μίκη Θεοδωράκη – αλλά και κάθε σκεπτόμενου Έλληνα πολίτη – ότι για να υπάρξει διέξοδος από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, είναι ανάγκη να καθιερωθεί ένας νέος αξιακός κοινωνικός κώδικας και σ’ αυτόν έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε όλοι.

Το ΤΕΕ διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση την κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών?

Όλα δείχνουν ότι η ηγεσία των πρόθυμων του ΤΕΕ διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση την κατάργηση του κώδικα αμοιβών και την αντικατάσταση της ελάχιστης αμοιβής από μια αντίστοιχη «νόμιμη» ή «ενδεικτική». Επί της αμοιβής αυτής θα υπολογίζονται οι εισφορές σε ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ (για να μην χάσουν λεφτά) αλλά και στην εφορία (εξολογιστικά πλέον). Από κει και πέρα θα δίνονται ελεύθερα εκπτώσεις τόσο στις ιδιωτικές, όσο και στις δημόσιες μελέτες. Δηλαδή ο μελετητής θα πληρώνει κρατήσεις και φόρο για αμοιβή που ποτέ δε θα πάρει, νομιμοποιώντας πλέον μια τακτική που ήδη εφαρμόζεται (υψηλές εκπτώσεις για να "πάρουμε τη δουλειά" - πληρώνουμε από την τσέπη μας τις επιπλέον κρατήσεις). Για το λόγο αυτό και δεν ακούγεται κουβέντα για κινητοποιήσεις (το ΤΕΕ το ρόλο του και τα έσοδά του προσπαθεί να διασφαλίσει). Το ΤΕΕ θα όφειλε να αποχωρήσει από το "διάλογο", να καλέσει σε αντίσταση τους συναδέλφους και να συντονίσει τα βήματα του με το κίνημα που αντιστέκεται στις πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.Αλλά τι λέμε τώρα.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Δημόσιες Μεταφορές – Φτηνό Εισιτήριο


Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι αυτή την στιγμή στο μάτι του κυκλώνα. Η κυβέρνηση, στο όνομα των «ελλειμμάτων», επιδιώκει να συντρίψει τα δικαιώματα των εργαζόμενων σε αυτές, να αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων έως και 40%, στο μέλλον να τις ιδιωτικοποιήσει. Οι συγκοινωνίες, το νερό, το ρεύμα, η παιδεία και η υγεία είναι ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ για να έχουν φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες οι εργαζόμενοι και ο λαός. Δεν μπορούν να είναι εμπορεύματα που να βγάζουν κέρδη. Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ δεν είναι «ρετιρέ» και συντεχνίες. Υπερασπίζονται κατακτήσεις δεκαετιών. Παλεύουν για τα δικά μας δικαιώματα. Χρειάζονται την αλληλεγγύη μας στον αγώνα διαρκείας που έχουν ξεκινήσει με συνεχείς στάσεις εργασίας και απεργίες.

· ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ.

· ΝΑ ΜΗΝ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ τουλάχιστον για τους άνεργους και τους φτωχούς.

υγ. Συλλαλητήριο για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες διοργανώνει η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ" σήμερα Τετάρτη 12/1 στις 18:00 στα Προπύλαια

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Η στρατηγική της χειραγώγησης και ο βαθύς ύπνος των χειραγωγημένων

Ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκυ συνέταξε μία λίστα με τις 10 στρατηγικές χειραγώγησης από τα ΜΜΕ.

1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ


Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών. Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής. «Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει καθόλου χρόνο για να σκεφτεί – πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα» (απόσπασμα από το κείμενο: Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ

Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί. Για παράδειγμα: Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος της ελευθερίας. Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.

3. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Ο νέος πολιτικός και καλλιτεχνικός ακτιβισμός

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του Αριστερού Βήματος


Συνέντευξη στην Ειρήνη Κοντογεωργίου

Ο αστικός χώρος την εποχή της παγκοσμιοποίησης όλο και περισσότερο εμπορευματικοποιείται, ομογενοποιείται, χάνει τον όποιο δημόσιο χαρακτήρα του σαρώνοντας διαφορές και δημιουργώντας εκ-τοπισμένους και νομάδες. Η διεκδίκησή του αποτελεί βάση για την αμφισβήτηση της ηγεμονίας του κεφαλαίου. Σε συνέχεια των καλλιτεχνικών κινημάτων του ’68 αλλά και των καταλήψεων στα ευρωπαϊκά μητροπολιτικά κέντρα του ’70, σύγχρονοι καλλιτέχνες, κυρίως αρχιτέκτονες και εικαστικοί, προσπάθησαν να απαντήσουν στις προκλήσεις αυτές με έρευνα και δράση. Ενδεικτικά: εργαστήριο Stalker στη Ρώμη, ο αρχιτέκτονας Goto Mata Clark, οι καλλιτέχνες Joseph Boys και Robert Smithson. Με καθυστέρηση αλλά και με ορμή ανάλογες δράσεις κάνουν τα τελευταία χρόνια την εμφάνισή τους στην Αθήνα. Συλλογικότητες καλλιτεχνών, έξω από το «χρηματιστήριο της τέχνης», λειτουργούν στο μεταίχμιο πολιτικού ακτιβισμού και τέχνης, μελετούν, προβαίνουν σε αντισυμβατικές καλλιτεχνικές δράσεις, διεκδικώντας την επανάκτηση του δημόσιου χώρου στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο γίγνεσθαι. Το Αριστερό Βήμα, μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων θα προσπαθήσει να «συστήσει» στους αναγνώστες του ομάδες και καλλιτέχνες που δρουν σε αυτή την κατεύθυνση. Η πρώτη συνέντευξη έγινε με την αρχιτέκτονα, καλλιτέχνη και συγγραφέα Ελένη Τζιρτζιλάκη. Ελπίζουμε να δημιουργήσει ενδιαφέροντα διάλογο.

- Η ιστορική συγκυρία βρίσκει στη χώρα μας τον πολιτικό ακτιβισμό να συναντά καλλιτέχνες ακτιβιστές, τουλάχιστον σε επίπεδο κεντρικών ζητημάτων όπως η διεκδίκηση του δημόσιου χώρου, οι μετανάστες κ.ά. Μιας και δραστηριοποιείστε σε αυτό το πλαίσιο μπορείτε να μας τις παρουσιάσετε συνοπτικά;

Κατ’αρχήν να διευκρινίσουμε ότι αυτές οι προσπάθειες είναι συλλογικές. Η ομάδα «Αστικό Κενό» στην οποία συμμετέχω ξεκίνησε το 1998 τη δραστηριότητά της με στόχο τη διεκδίκηση του δημόσιου χώρου και των αστικών κενών, ξεφεύγοντας από την αντίληψη που επικρατεί στην Ελλάδα ότι η αρχιτεκτονική είναι το να κάθεσαι μόνος στο γραφείο και να σχεδιάζεις κτίρια. Βγήκαμε στο δρόμο, κάναμε έρευνα, καλέσαμε τους κατοίκους σε συμμετοχή. Αργότερα με το δίκτυο «Νομαδική Αρχιτεκτονική» λειτουργήσαμε κατά τον ίδιο τρόπο, συλλογικά, διότι πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα ζητήματα του δημόσιου χώρου, του συμμετοχικού σχεδιασμού, της κοινωνικής κατοικίας, της δημιουργίας νέων κοινοτήτων, το ξεπέρασμα του εθνικού και η διεθνική οπτική, είναι ζητήματα που δεν μπορεί κανείς ούτε να τα διεκδικήσει ούτε να τα λύσει μόνος του. Γενικά κινούμαστε στο μεταίχμιο των πραγμάτων: εκεί που συναντιέται ο πολιτικός ακτιβισμός με την αρχιτεκτονική και την τέχνη.

- Αυτή η ακτιβιστική έξοδος των καλλιτεχνών στην πολιτική, κοινωνική δράση, ποιες καταβολές και ποιες συγγένειες έχει; Πού τοποθετείται στην ιστορία της τέχνης;

Σε κινήματα όπως ο κονστρουκτιβισμός, ο ντανταισμός, στον Βeuys, στην περφόρμανς και στις site specific παρεμβάσεις. Στην Ευρώπη ήταν καθοριστικής σημασίας τα κινήματα του ’68, οι καταστασιακοί. Μετά ξεπήδησαν μέσα από την παγκοσμιοποίηση μορφές κοινοτικής, τοποειδούς, οικολογικής τέχνης και ο/ η καλλιτέχνης ως νομάδας. Για την αρχιτεκτονική είχαν μεγάλη σημασία οι εμπειρίες συμμετοχικού σχεδιασμού. Η σχέση της τέχνης με το πολιτικό, η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στις καλλιτεχνικές πρακτικές και τη δημόσια σφαίρα, οι συνεργασίες με κοινωνικές η κοινοτικές ομάδες, η σημασία του ανταγωνισμού και της σύγκρουσης, οι δυνατότητες παρέμβασης σε μια ηγεμονική κουλτούρα. Από κει και πέρα εξελίσσεται.. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές δυσκολίες και ιδιομορφίες. Τώρα βέβαια έχουν δημιουργηθεί πολλές ομάδες Reconstruction community, ομάδα Φιλοπάππου, Κενό Δίκτυο, Erasers, Local Athens κ.α. Δεν τις ξέρω όλες. Μπορούμε επίσης να συμπεριλάβουμε τα παιδιά που κάνουν γκράφιτι, τα οποία προσφέρουν κάτι σημαντικό στο δημόσιο χώρο μεταφέροντας μηνύματα.

- Ποια φάση περνά αυτή τη στιγμή η Αθήνα ως πόλη; Θύλακες φτώχειας ξεφυτρώνουν και το real estate μετασχηματίζει και διεκδικεί αδίστακτα, με ποικίλους και βίαιους τρόπους το χώρο. Υποβαθμίζουν περιοχές χρησιμοποιώντας ακόμη και τη συγκέντρωση εξαρτημένων ανθρώπων.

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Βρετανός φοιτητής με κινητικά προβλήματα ξεφτιλίζει το BBC


Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κόντρα στους γνωστούς - αγνώστους αλήτες με τα μικρόφωνα

Αυτοδιαχειριζόμενοι αγροί στον αστικό χώρο

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011, 7.30 μμ , Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελληνικού

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες και στα ακόμη δυσκολότερα χρόνια που έρχονται, πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες στον αστικό χώρο που να απαντούν στις ανάγκες στέγασης, περίθαλψης, διατροφής κάποιων πληθυσμιακών ομάδων που αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα επιβίωσης, αλλά και στις ανάγκες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης και αυτοδιαχείρισης που προκύπτουν για ολόκληρη την κοινωνία. Από την άλλη, η θεσμική πολιτική γραμμή κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, βάλλοντας συνεχώς εναντίον των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό το λόγο, επιβάλλεται η κινητοποίηση των πολιτών που είτε θα πιέσουν την πολιτική εξουσία να πράξει τα δέοντα είτε θα αναλάβουν οι ίδιοι την εκπλήρωση των επιθυμιών και την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Στον αστικό χώρο καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των πολιτών σε σχέση με τη φύση, την ανάπτυξη αλλά και την πρωταρχική τους ανάγκη για επιβίωση. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία «αστικών αγρών», μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης του αστικού πρασίνου που δεν θα προορίζεται μόνο για καλλωπισμό αλλά θα συναντά ταυτόχρονα τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, αναδύεται ως ουσιαστική απαίτηση για μια «από τα κάτω» πρωτοβουλία.

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Επιτυχία της πανελλαδικής κινητοποίησης στα διόδια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9/1/2011

Τεράστια επιτυχία της σημερινής κινητοποίησης
Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έγιναν ποτέ σε σταθμούς διοδίων

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα Κατά των Διοδίων θέλει να ευχαριστήσει τις κοινοπραξίες των πρώην εθνικών οδών και την κυβέρνηση που με τις απειλές, τα ψεύδη και τις προκλήσεις τους κατάφεραν να εξοργίσουν χιλιάδες συμπολίτες μας που σήμερα πλημμύρισαν τους σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα.
Ανοιχτοί παρέμειναν σήμερα για περισσότερες από 2 ώρες στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης οι σταθμοί διοδίων Μαλγάρων, Λεπτοκαρυάς, Μακρυχωρίου, Πυργετού, Μοσχοχωρίου, Πελασγίας, Μώλου, Τραγάνας, Αφιδνών, Ρίου, Νεστάνης, Ασέας, Σπαθοβουνίου και στην Αττική οδό οι σταθμοί διοδίων σε Ελευσίνα και Μεταμόρφωση. Στα Γιάννενα οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στον υπό κατασκευή σταθμό Δροσοχωρίου που χωρίζει το Δήμο Ιωαννιτών στη μέση και μοίραζαν ενημερωτικό κείμενο στους οδηγούς που περνούσαν. Κάτοικοι, οδηγοί φορτηγών, εργαζόμενοι στις μεταφορές, μοτοσικλετιστές, ομάδες πολιτών και φίλοι του κινήματος ελευθέρωσαν τους δρόμους της χώρας και έστειλαν το μήνυμα ότι μπορούμε να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας.
Το κίνημα κατά των διοδίων διογκώνεται και εκφράζει την οργή του κόσμου σε μια συγκυρία που το δημόσιο χρήμα καταλήγει στις τσέπες των μεγάλων κοινοπραξιών, των τραπεζών και των βιομηχάνων ενώ ο λαός καλείται να πληρώνει μικρά και μεγάλα χαράτσια και να ζει με το φόβο της φτώχειας και της ανεργίας. Σήμερα δώσαμε το μήνυμα ότι δεν ανεχόμαστε να ζούμε πια σαν όμηροι των μεγάλων συμφερόντων και ότι μπορούμε να αντισταθούμε.
Μέχρι να καταργηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης των δημοσίων δρόμων…
Κόντρα στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, της χώρας και της ζωής μας…

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ – ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΠΑΡΕΣ

Συνέλευση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Επιτροπών
Αγώνα Κατά των Διοδίων
ΛΑΜΙΑ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011, ώρα 11:00 πμ

Οι κρυφές επιπτώσεις της πράσινης ανάπτυξης στο περιβάλλον


Αναδημοσιεύουμε από το περιοδικό "Επίκαιρα".
Tους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερο ακούμε τον όρο «πράσινη ανάπτυξη». Την παραγωγή, δηλαδή, ενέργειας με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον. Σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία επικρατεί κυριο λεκτικά φρενίτιδα. Γιγάντιες ανεμογεννήτριες τοποθετούνται αλόγιστα σε βουνοκορφές και νησιά και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης παραμένουν σε αγρανάπαυση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Η πράσινη ανάπτυξη σε όλο της το μεγαλείο. Μόνο που, όπως θα αποδειχτεί και στη συνέχεια, φαίνεται ότι τελικά η πράσινη ανάπτυξη μόνο πράσινη δεν είναι. Οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον είναι σημαντικές και αρκετοί είναι αυτοί που είτε σκόπιμα είτε από λανθασμένη αντίληψη τις αγνοούν. Οι μέθοδοι αυτές παραγωγής ενέργειας έχουν κατά έναν παράξενο τρόπο αγιοποιηθεί και στην επαρχία έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από την πράσινη ανάπτυξη, που αγνοεί προκλητικά τις όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η περίπτωση των ανεμογεννητριών είναι χαρακτηριστική. Τους τελευταίους μήνες τεράστιες ανεμογεννήτριες, που φτάνουν ακόμη και τα 110 μέτρα ύψος, ξεφυτρώνουν σε νησιά και βουνοκορφές. Η άγρια φύση υποδέχεται τους σιδερένιους γίγαντες δίχως κανείς να αναλογιστεί τις συνέπειες, οι οποίες μόνο αμελητέες δεν είναι.

Η αλόγιστη τοποθέτησή τους δίχως σχέδιο προκαλεί σημαντικότατες επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής. Οι ειδικοί το επιβεβαιώνουν. Όπως επισημαίνει στα «Επίκαιρα» ο φυσικός κ. Μιχάλης Γρίβας, «η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στις κατά τόπους περιοχές χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι επηρεάζει αρνητικά το μικροκλίμα της περιοχής».

Πιο απλά, πριν από την κατασκευή ενός οποιουδήποτε αιολικού πάρκου, εκπονείται μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία αφορά στην προστασία του μικροκλίματος της περιοχής. Η μελέτη καθορίζει με συγκεκριμένο τρόπο τη διάταξη των ανεμογεννητριών ανάλογα με την περιοχή αλλά και με τη δύναμή τους, ούτως ώστε οι επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής να ελαχιστοποιούνται. Κάτι τέτοιο όμως σπανίως τηρείται στην Ελλάδα. Οι ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται παντού και πάντα δίχως να τηρηθεί το οποιοδήποτε σχέδιο. Άλλωστε, μπροστά στα εκατομμύρια ευρώ των επενδύσεων τέτοιες μικρολεπτομέρειες θεωρούνται ασήμαντες. Ωστόσο, ο επηρεασμός του μικροκλίματος μόνο ασήμαντος δεν είναι. «Το μικροκλίμα μπορεί να επηρεαστεί ακόμη και σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το σημείο εγκατάστασης των ανεμογεννητριών», τονίζει στα «Επίκαιρα» ο κ. Γρίβας.