Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής Βοήθεια στις καταστροφικές πλημμύρες

2η ΟΔΗΓΙΑ ΓΣ ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικης _ Βοήθεια στις καταστροφικές πλημμύρες


Α.Π. 2588 Αθήνα 30.11.2017

2η ΟΔΗΓΙΑ εφαρμογής ψηφίσματος ΓΣ ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής 22.11.2017 

ΠΡΟΣ Τα μέλη του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής 

Βοήθεια στις καταστροφικές πλημμύρες στην Μάνδρα και στην Νέα Πέραμο 

Την Κυριακή, 26.11, 10μελής ομάδα μελών του Συλλόγου επισκέφτηκε τον Δήμο της Μάνδρας - Εδυλλίας. Κατά την επίσκεψη στην Δημοτική Αρχή, έγινε μια σύντομη ενημέρωσή μας από τον ΓΓ του Δήμου, κ. Στάθη Ραγκούση. Εκτός από την συνδρομή μας στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, θίχτηκε το ζήτημα της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής διάστασης, των μελετών και των έργων αποκατάστασης των δημόσιων χώρων, με ανοιχτές, διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες, για την επίτευξη των οποίων ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ μπορεί να είναι σημαντικός αρωγός. Στην συνέχεια βοηθήσαμε σε εργασίες καταγραφής καταστροφών σε κατοικίες πλημμυροπαθών, εργασίες που απαιτούνται για την έκτακτη οικονομική τους ενίσχυση.

Κατά την διάρκεια των εργασιών αυτών διαπιστώσαμε ότι οι ανθρώπινες πτυχές και οι διαστάσεις των προβλημάτων είναι δύσκολο να αποδοθούν δημοσιογραφικά, παρά τις εντυπωσιακές εικόνες της καταστροφής που όλοι παρακολουθούμε από τα μέσα ενημέρωσης.

Μετά από συνεννόηση και με την δημοτική αρχή, διαπιστώσαμε επίσης την συνεχή προς το παρόν, ανάγκη βοήθειας από μέλη του Συλλόγου μας, με παροχή διαθέσιμων ειδών πρώτης ανάγκης (με πρώτο το νερό, αν δεν υπάρχουν έτοιμα για διάθεση και άλλα είδη), καθώς και σε εργασίες καταγραφής ζημιών, όχι μόνον με ομαδικές μας επισκέψεις αλλά σε καθημερινή βάση.

Για το λόγο αυτό:

Όσες και όσοι μπορούν να προσκομίζουν είδη πρώτης ανάγκης (με μεγαλύτερη την ανάγκη σε κιβώτια νερού) και

Όσες και όσοι έχουν διαθέσιμες ώρες για να μεταβαίνουν, σε οποιαδήποτε ημέρα της βδομάδας, για να βοηθήσουν επί τόπου το έργο της καταγραφής, ώστε να επισπευστεί η οικονομική αρωγή σε πλημμυροπαθείς,

παρακαλούνται να το κάνουν σε καθημερινή βάση, ατομικά ή ομαδικά, σε συνεννόηση με τους συντονιστές από πλευράς του Δήμου:

Η Πολιτική Προστασία ιδιωτικοποιείται




Η πρόσφατη τραγωδία με 21, ως τώρα νεκρούς, και η καταστροφή περιοχών της Δυτικής Αττικής και της Κατερίνης αλλά και οι προηγούμενες «προειδοποιητικές» πλημμύρες στη Σύμη, και Κέρκυρα δεν είναι πλήγματα της τύχης. Δεν είναι φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν ξαφνικά και που η ανθρώπινη φύση δοκιμάζεται χωρίς περιθώρια αντίδρασης.

Αποτελούν εκδηλώσεις της αδιαφορίας και της περιφρόνησης συνολικά του σημερινού πολιτικού συστήματος προς την ανθρώπινη ζωή και περιουσία, ιδιαίτερα στις φτωχές γειτονιές της χώρας. Αποτελούν τραγικές συνέπειες επιλογών και σχεδιασμένων κινήσεων φορέων και οργανισμών επιφορτισμένων με την πρόληψη τους και τη διαχείριση τους πριν κιόλας συμβούν.

Σήμερα η Πολιτική Προστασία, το σύνολο δηλαδή των διαδικασιών και των μέτρων πρόληψης φυσικών καταστροφών, απαξιώνονται και παραχωρούνται στην ιδιωτική πρωτοβουλία με διάφορες προφάσεις. Ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, η διευθέτηση των ρεμάτων, τα έργα αναδάσωσης και προστασίας των ορεινών όγκων από διάβρωση καθυστερούν γιατί έχουν μικρό εργολαβικό όφελος. Αντίθετα τα μεγάλα έργα που προωθούνται τις περισσότερες φορές επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον και συμβάλλουν στη διαιώνιση των προβλημάτων.

Γύρω από τις, ελάχιστες έτσι και αλλιώς, αποζημιώσεις στήνονται πολιτικά παιχνίδια εξαγορασμού του πόνου και διαχείρισης της οργής. Οι αρμόδιοι φορείς κρύβουν τις ευθύνες πίσω από υψηλές δόσεις υποκρισίας και επικοινωνιακού παιχνιδιού.

Από την Μάνδρα της Αττικής ως την πιο απομακρυσμένη πλημμυροπαθή περιοχή αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες ενός πολιτικού προσωπικού που ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την επιβίωση του αδιαφορώντας προκλητικά για τη τύχη της χώρας και των πολιτών της. Που νοιάζεται μόνο για την πολιτική του «φαίνεσθαι» και όχι για την ουσία και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Η Πολιτική Προστασία ιδιωτικοποιείται

Όργιο σπατάλης δημόσιου χρήματος με ασήμαντο αποτέλεσμα

του Γιώργου Θεοδωρόπουλου

«Η Πολιτική Προστασία αποβλέπει στην προστασία των ατόμων, των ομάδων ή κοινοτήτων από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές ταχείας ή βραδείας εξέλιξης. Οι καταστροφές μπορεί να είναι τεχνολογικές, βιολογικές, χημικές ή πυρηνικές και άλλου είδους που μπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκεια ειρηνικής περιόδου, προκαλώντας καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης» (Βικιπαίδεια)

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Χέρι χέρι βιοποικιλότητα με αιολικά;

Ανεμογεννήτρια

Την έντονη αντίδραση συλλόγων, δικτύων και ομάδων πολιτών που εναντιώνονται στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών προκαλεί η διοργάνωση από το ΥΠΕΝ σεμιναρίου με τίτλο «Καλές πρακτικές για τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας κατά την ανάπτυξη αιολικών πηγών ενέργειας» (30/11-1/12) .
Οπως καταγγέλλουν, «η απουσία επιστημόνων, ενώσεων, ομάδων, πολιτών που αντιτίθενται τεκμηριωμένα στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών στη χώρα μας, είναι φυσική συνέπεια της σκοπιμότητας με την οποία οργανώθηκε αυτό το σεμινάριο. Ο ίδιος ο τίτλος του σεμιναρίου προετοιμάζει τους πολίτες αυτής της χώρας και ειδικά τους κατοίκους περιοχών που θα εγκατασταθούν αυτοί οι αιολικοί σταθμοί, ότι μπορούν να συμβιώσουν βιοποικιλότητα και αιολικοί σταθμοί».
«Το ΥΠΕΝ και οι εταιρίες αιολικών σταθμών που εκπροσωπούνται στο συνέδριο επάξια από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργεια (ΕΛΕΤΑΕΝ), φρόντισαν εκτός από τους επιλεγμένους δικούς τους εισηγητές, να υπάρχει και προεπιλεγμένο κοινό. Με λίγα λόγια, πρώτη φορά οργανώνεται δημόσιο σεμινάριο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής του κοινού», καταγγέλλουν.
«Η δική μας άποψη είναι ότι αυτό το σεμινάριο οργανώθηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εταιριών αιολικών σταθμών με σκοπό την ελεύθερη εγκατάσταση αιολικών σταθμών μέσα σε παρθένες φυσικές περιοχές της χώρας μας με την ευλογία ομάδων και οργανώσεων για την προστασία της φύσης, των οποίων ο ρόλος είναι διφορούμενος και αδιαφανής».
«Ο περιορισμένος χώρος του αμφιθεάτρου του υπουργείου όπου διοργανώνεται το σεμινάριο είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα για απεριόριστη συμμετοχή κοινού. Αλλωστε, πρόκειται για ένα τεχνικό σεμινάριο για τις διεθνείς πρακτικές που απευθύνεται σε υπηρεσίες, που δεν υποκαθιστά πολιτικές αποφάσεις ή τοπικές διαβουλεύσεις», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος του υπουργείου.
Πάντως, μια έντονη αντίφαση που προκύπτει ενόψει της διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι ότι, μόλις πρόσφατα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο για την Κρήτη, το οποίο απαγορεύει την εγκατάσταση τέτοιων σταθμών σε περιοχές Natura, γεγονός που τεκμηριώνει ότι η διατήρηση της βιοποικιλότητας διαταράσσεται με την εγκατάσταση αιολικών σταθμών.
«Τίθεται επομένως το ερώτημα σε τι αποσκοπεί η διοργάνωση του συγκεκριμένου σεμιναρίου, από τη στιγμή που η ίδια η Πολιτεία αναγνωρίζει τη βλάβη που προκαλούν οι αιολικοί σταθμοί στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura. Ποιους αφορά η επιμόρφωση; Μήπως αποσκοπεί να ευαισθητοποιήσει τους αιολικούς επιχειρηματίες ή τη ΡΑΕ σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος;», αναρωτιούνται οι σύλλογοι και οι φορείς πολιτών στην καταγγελία τους που απέστειλαν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και στον αναπληρωτή υπουργό Σ. Φάμελλο και κοινοποιείται στους Έλληνες ευρωβουλευτές, στις Γενικές Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους Περιφερειάρχες της χώρας, στην ΕΛΕΤΑΕΝ και σε ελληνικές και διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις.
«Καλούμε το ΥΠΕΝ να ακυρώσει αυτό το σεμινάριο, το οποίο δεν αποδεχόμαστε συνολικά και το καταγγέλλουμε για τους λόγους που αναφέραμε, όπως επίσης δεν αποδεχόμαστε και τυχόν σύνταξη συμπεράσματος από τους επιλεγμένους συμμετέχοντες στο πάνελ της τελικής συζήτησης (WWF, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΥΠΕΝ, εκπροσώπους Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιβάλλον) που θα έχει σαν σκοπό την ευκολότερη διείσδυση των εταιριών αιολικών σταθμών σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές της πατρίδας μας».

Ανακοίνωση Αραγές για το Θεσμικό Πλαίσιο του ΤΕΕ


Το Σ/Κ 2-3 Δεκέμβρη 2017 συνεδριάζει η Α/ΤΕΕ μετά από 6 ολόκληρους μήνες σιωπηρής αργίας (στις 10/6 ήταν η τελευταία της συνεδρίαση). Μάλιστα, η νέα πρόεδρος της Αντιπροσωπείας και εκ των αρχαιοτέρων μελών του ΤΕΕ, κα Μοροπούλου, καλεί σκοπίμως την Αντιπροσωπεία σαν «Έκτακτη» με εικονική πρώτη συνεδρίαση (μια πρακτική που δεν έχει εδώ και χρόνια επιχειρηθεί στο ΤΕΕ) με στόχο να έχει μειωμένη απαρτία το ¼ των μελών της, 50+1 αντιπροσώπους από τους 200. Θα περίμενε κανείς ότι τα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί στον κλάδο θα όφειλαν να απασχολήσουν κυρίαρχα την Α/ΤΕΕ. Φυσικά και όχι, είναι η απάντηση. Η Αντιπροσωπεία συγκαλείται με μοναδικά θέματα την έγκριση του προϋπολογισμού του ΤΕΕ (υποχρεωτικό ζήτημα κατά τον κανονισμό του ΤΕΕ) και τις αλλαγές που προτείνει το προεδρείο της Α/ΤΕΕ στο θεσμικό του πλαίσιο του ΤΕΕ (πρωτοφανής μεθόδευση σε μη συζητημένο – κεφαλαιώδες ζήτημα για την ίδια την ύπαρξη και τη φυσιογνωμία του ΤΕΕ και μάλιστα σε έκτακτη αντιπροσωπεία, μειωμένης απαρτίας).

Όπως απόλυτα επιβεβαιωμένα γράφαμε και ένα χρόνο πριν: “…η σταθερή σύμπραξη του ΤΕΕ στις πολιτικές των Μνημονίων από τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών ως την σιωπή του στις τρομακτικά δυσμενείς επιπτώσεις που επέφερε στο επάγγελμα η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, απέδειξε την απροθυμία του να υπερασπιστεί τους συναδέλφους απέναντι στην καταστροφή. Η κατεύθυνση αυτή, σε συνδυασμό με την διαρκή απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών του ΤΕΕ, την ανάληψη «επιχειρηματικών» δραστηριοτήτων (προγράμματα ΕΣΠΑ, training voucher, ηλεκτρονικές πλατφόρμες αυθαιρέτων, οικοδομικών αδειών κλπ), την κατάργηση του Ενημερωτικού Δελτίου, την παραφθορά του επιστημονικού ρόλου που θα όφειλε να έχει προς όφελος της κοινωνίας σε ένα ρόλο διευθέτησης πελατειακών συμφερόντων και προβολής στελεχών, απαξίωσε το Επιμελητήριο στα μάτια των συναδέλφων. Η εμφανής συναλλαγή των πρόσφατων ηγεσιών με τις κυβερνήσεις έναντι ίδιων πολιτικών οφελών, με χαρακτηριστικότερα πρόσφατα παραδείγματα την υπουργοποίηση Σπίρτζη, τη στήριξη Στασινού στο “Ναι” στο δημοψήφισμα του 2015 και την όλη ιστορία με την Attica Bank, καταρράκωσαν και την όποια εναπομείνασα αξιοπιστία του ΤΕΕ.”

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί (κυρίως από το Προεδρείο της Α/ΤΕΕ, αλλά και από άλλες κυρίαρχες στη διοίκηση παρατάξεις έρχονται να ολοκληρώσουν μια διαδρομή μετεξέλιξης του ΤΕΕ σε όργανο υπεράσπισης μιας μειοψηφίας μηχανικών που επιβιώνουν της κρίσης (σε βάρος της υποτίμησης των υπολοίπων) μέσω των κυρίαρχων μνημονιακών πολιτικών. Ειδικά η πρόταση του προεδρείου της «Α» (που φέρει την ευθύνη για την μη λειτουργιά για 6 μήνες) αποτελεί προϊόν συνεννόησης των παρατάξεων ΔΚΜ, ΔΗΣΥΜ & ΔΗΠΑΜ και λοιπών συνοδοιπόρων.

Οι προτάσεις αυτές (εδώ και εδώ) πρωτοφανούς αντιδημοκρατικού χαρακτήρα, έχουν ως στόχο να θωρακίσουν περαιτέρω το χαρακτήρα του Επιμελητηρίου, να εξοβελίσουν κάθε φωνή και δράση κριτικής, να εξωθήσουν εκτός όσους επιμένουν να ενδιαφέρονται, να ομογενοποιήσουν παραπάνω (μέσω «παρατάξεων» με προσωποκεντρικά και ιδιοτελή χαρακτηριστικά προσωπικής ανάδειξης και επαγγελματικής δραστηριότητας) τις διοικήσεις του. Οι κεντρικές αλλαγές που προτείνονται αφορούν:

Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών που υπηρετούν στις Υπηρεσίες των Κυκλάδων

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

  1. Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών που υπηρετούν στις Υπηρεσίες των Κυκλάδων, από τις Εκτός Έδρας μετακινήσεις καθώς και από το σύνολο των Τεχνικών Επιτροπών στις οποίες οι συμμετέχουν Διπλ. Μηχανικοί του Δημοσίου (Επιτροπές Διαγωνισμού Έργων και Προμηθειών, Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, ΣΥΠΟΘΑ, Επιτροπές Παραλαβής Έργων και Προμηθειών) από 4 Δεκεμβρίου 2017 έως 31 Δεκεμβρίου 2017 κατ΄ αρχήν και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει χρονική επέκταση.
  2. Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών που υπηρετούν στις Υπηρεσίες των Κυκλάδων, από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που αφορά στην υλοποίηση της με Αρ. Πρωτ. 69200/01.11.2017 (ΦΕΚ 3954Β/10-11-2017) απόφαση του Συντονιστή Α.Δ. Αιγαίου για «Παροχή Διοικητικής Υποστήριξης από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την άσκηση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων του Δήμου Μυκόνου» από 4 Δεκεμβρίου 2017 έως 31 Δεκεμβρίου 2017 κατ΄ αρχήν και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει χρονική επέκταση.

ΠΡΟΣ
  1. Υπουργό Εσωτερικών.
  2. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  3. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
  4. Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
**************************
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ και στους παρακάτω Υπουργούς καθώς και στους εποπτευόμενους Δημόσιους Φορείς ευθύνης τους.

  1. Υπουργείο Οικονομικών (κοινοποιούμενη και στα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και Οργανισμούς ).
  2. Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών.
  3. Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
  4. Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
  5. Υπουργείο Υγείας.
  6. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  7. Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.)
  8. Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.)

Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του 16ου Τακτικού μας Συνεδρίου που θέτει το σύνολο των αιτημάτων του Κλάδου (οικονομικά – θεσμικά - ασφαλιστικά), καθώς επίσης και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στις 22-11-2017, όπου αποφασίστηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:


Η με αρ. 69200/01.11.2017 (ΦΕΚ 3954Β/10-11-2017 ) απόφαση του Συντονιστή Α. Δ. Αιγαίου για «Παροχή Διοικητικής Υποστήριξης από το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης για την άσκηση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων του Δήμου Μυκόνου», αποτελεί «την σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι» όσο αφορά στις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες των διπλωματούχων Μηχανικών που υπηρετούν στις Υπηρεσίες και τους ΟΤΑ Α και Β βαθμού στις Κυκλάδες.


Η υποστελεχωμένη Υπ. Δόμησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, παρέχει ήδη την ανωτέρω υποστήριξη και στους Δήμους Κέας και Κύθνου. Οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην υπηρεσία , είναι επιφορτισμένοι με σημαντικό όγκο εργασιών και η αδυναμία παροχής της διοικητικής υποστήριξης προς τον Δήμο Μυκόνου τεκμηριώνεται και από τις αποφάσεις 142/2017 και 303/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Είναι φανερό, ότι με το άρθρο 25 του Ν. 4483/2017 «Ρυθμίσεις για την παροχή διοικητικής υποστήριξης», μεθοδεύεται η παραπέρα υποβάθμιση των δημόσιων / δημοτικών υπηρεσιών, με απώτερο στόχο την παράδοση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Παράλληλα διευκολύνονται ορισμένες διοικήσεις δήμων σε ρόλο «λαγού» που ενώ ανέλαβαν εκ του νόμου αρμοδιότητες, δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτές ως όφειλαν. Αντί να λάβουν όλα τα αναγκαία ώστε να αποφευχθούν αδυναμίες λόγω «ελλείψεων πόρων και εξειδικευμένου προσωπικού» όπως επί λέξει αναφέρεται στο ανωτέρω άρθρο, παρακάμπτεται ολόκληρη η φιλοσοφία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά απαλλάσσονται κάθε ευθύνης και συνέπειας.

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε την τάση ριζοσπαστικοποίησης που εκδηλώθηκε στην ελληνική κοινωνία



Γ. Μαυρής: Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε την τάση ριζοσπαστικοποίησης που εκδηλώθηκε στην ελληνική κοινωνία

Ο Γ. Μαυρής, πολιτικός επιστήμονας και επικεφαλής της Public Issue μιλά στο alterthess για την κατάσταση της πολιτικής σκηνής σήμερα. Εξηγεί τους λόγους της επιστροφής του κοινωνικού συντηρητισμού ως ακύρωση της τάσης ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, διακρίνοντας παράλληλα την κοινωνική προσαρμογή από την κοινωνική συναίνεση στις πολιτικές της λιτότητας. Εκτιμά, ακόμη, ότι το φαινόμενο της απαξίωσης των παραδοσιακών μορφών οργάνωσης ανοίγει το χώρο στην «αδιαμεσολάβητη» εκδήλωση της κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Συνέντευξη στον Βασίλη Στόλη και την Σταυρούλα Πουλημένη

Στην τελευταία έρευνα σας τον Οκτώβριο οδηγηθήκατε στο συμπέρασμα ότι κοινωνική προσαρμογή δεν σημαίνει και κοινωνική συναίνεση. Πως εξηγείται το φαινόμενο ότι ενώ- σύμφωνα με το βαρόμετρο -ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου (47%) είναι πεπεισμένο ότι η κρίση θα διαρκέσει πάνω από μια δεκαετία και ταυτόχρονα δεν πείθεται από τις κυβερνητικές δηλώσεις ότι “η κρίση πρόκειται σύντομα να ξεπεραστεί σύντομα”, δεν βλέπουμε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και κινηματικούς αγώνες αντίστοιχους με τα πρώτα χρόνια των μνημονίων;

Στην ερώτησή σας εμπεριέχονται δύο διακριτά ζητήματα. Πρώτον, ουδέποτε η αναγνώριση ή και αποδοχή μιας ζοφερής πραγματικότητας δεν σημαίνει αυτομάτως και ύπαρξη συναίνεσης. Η συναίνεση προϋποθέτει την ύπαρξη ιδεολογικής ηγεμονίας που δεν υφίσταται. Στην πραγματικότητα, η πολιτική της λιτότητας που εφαρμόσθηκε από το 2010, όπως ακριβώς συνέβη και οπουδήποτε στον κόσμο επιβλήθηκαν παρόμοια προγράμματα, δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει την κοινωνική συναίνεση, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα που τη διαχειρίσθηκαν, ψηφίστηκαν από ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος. Από την αρχή, η στάση της ελληνικής κοινής γνώμης, απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές παρέμεινε πλειοψηφικά αρνητική, με μέσο όρο στην επταετία 2010-2017, 71% κατά και μόλις 20% υπέρ. Η κοινωνική απόρριψη της μνημονιακής πολιτικής εξακολούθησε και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να παραμένει συντριπτική. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι σήμερα (Οκτώβριος 2017), εξακολουθεί να καταγράφεται σε επίπεδα της τάξης του 80%.

Η διαφορά «προσαρμογής»/«συναίνεσης» αποτελεί το μάθημα ολόκληρης της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Η στρατιωτική συντριβή του τεράστιου ΕΑΜικού κινήματος της κατοχής, στον εμφύλιο πόλεμο, και η επιβολή του μετεμφυλιακού κράτους εκτάκτου ανάγκης, δεν εξασφάλισε ποτέ τη συναίνεση των λαϊκών μαζών. Πρόκειται για κάτι που ο Παναγιώτης Kανελλόπουλος έχει αναγνωρίσει επιγραμματικά, λέγοντας το 1985 ότι: «η νίκη που συντελείται με τα όπλα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και ηθική νίκη· και η ήττα που οφείλεται στα όπλα δεν σημαίνει πάντοτε ηθική ήττα. Αυτό είναι ένας γενικός κανόνας».

Καταγγελία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών

Άκρατη καταστολή και άθλια επιχείρηση συκοφάντησης του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, ηλεκτρονικών και μη: Δεν μας τρομάζουν!

Συνδυασμό της πιο άθλιας συκοφαντικής εκστρατείας σε βάρος του κινήματος κατά των πλειστηριασμών με μία ακραία βίαιη επίθεση καταστολής των αγωνιστών του κινήματος, στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, χρησιμοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατά την πρώτη μέρα έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με διπλό στόχο: αφενός να διαβάλει το κίνημα και αφετέρου να τρομοκρατήσει όσους και όσες παλεύουν για την υπεράσπιση της λαϊκής στέγης και περιουσίας
Καθώς τα μέλη του κινήματος αντιστάθηκαν στη βία των αστυνομικών κλομπ και δεν υποχώρησαν, βάζοντας μπροστά τα σώματά τους για να προστατεύσουν την λαϊκή κατοικία και περιουσία, οι σιδερόφρακτοι «ράμπο» έκαναν και χρήση χημικών σε κλειστό εσωτερικό χώρο, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας και παραβιάζοντας κάθε εσωτερικό και διεθνή κανονισμό για την χρήση τους. Αποτέλεσμα: αρκετοί συναγωνιστές μας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μεταξύ αυτών και ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής, Θ. Μπαρτζώκας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τα συστημικά ΜΜΕ που υποστηρίζουν τα μνημόνια και τα μνημονιακά κόμματα, επιχείρησαν να συκοφαντήσουν το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, ότι δήθεν υπερασπίζεται τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Τα ψεύδη τους είναι ασύστολα:

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, Παρασκευή 1 Δεκ. 2017, 7:00μμ, ΤΕΕ



Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών την Παρασκευή 1 Δεκ. 2017, στις 7:00μμ στο ΤΕΕ (Νίκης 4), στην αίθουσα του 7ου ορόφου.
Η παρουσία σας είναι σημαντική ώστε να συζητήσουμε και συναποφασίσουμε τη δράση για τα παρακάτω σημαντικά θέματα που αφορούν όλους μας

* Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκινάνε και οι κατασχέσεις προχωράνε – Η δράση μας στα πλαίσια του κινήματος
* Δυνατότητες συνδρομής στους πλημμυροπαθείς σε Μάνδρα και Ν. Πέραμο.
* Προσφυγή ενάντια στην Υπουργική Απόφαση που παραπέμπει τις ασφαλιστικές
οφειλές στο ΚΕΑΟ για αναγκαστική είσπραξη
* Αναδρομικά και πίεση για την κατάργησή τους
* Θέματα λειτουργίας του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, όπως η μεγάλη καθυστέρηση διαγραφών, η απαίτηση πληρωμής αναδρομικών για ενημερότητα ενώ έχουν πάρει παράταση, κ.λ.π.

Εάν θέλετε κάποιο, ακόμα, θέμα να συζητηθεί, ενημερώστε μας στο email της συνέλευσης.

Υπενθυμίζεται, ως προς τη λειτουργία της συνέλευσης (πρακτικά ΑΣΜ 13-07-17), ότι: 

α) ο μέγιστος χρόνος αναμονής προσέλευσης συμμετεχόντων στις Συνελεύσεις,
πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, αποφασίστηκε
να είναι το ημίωρο από την εκάστοτε ανακοινωθείσα ώρα,

β) στον καθορισμό ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων, προκειμένου να
αναγορευτεί η εκάστοτε συνάντηση σε Συνέλευση και να δύναται να λάβει
αποφάσεις, αποφασίστηκε ότι το μέτρο του ελέγχου «απαρτίας» δεν συμβαδίζει
με τον ανοιχτό χαρακτήρα των συναντήσεων της Ανοιχτής Συνέλευσης
Μηχανικών.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Υποβάθμιση της λειτουργίας του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων ΤΕΜ/ΣΕΝΕ στο νέο Οργανισμό του ΥΠΕΝ

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 27-11-2017
Αρ. Πρωτ. : 7222
Προς: Υπουργό ΠΕΝ κ. Σταθάκη
Κοιν.: Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ
Θέμα :
Υποβάθμιση της λειτουργίας του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων ΤΕΜ/ΣΕΝΕ στο νέο Οργανισμό του ΥΠΕΝ.
Κύριε Υπουργέ
Όπως ενημερωθήκαμε από τους συναδέλφους μας υπαλλήλους στο Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματος Επιθεώρησης Νότιας Ελλάδας (ΤΕΜ/ΣΕΝΕ) μετά την εφαρμογή του νέου Οργανισμού του ΥΠΕΝ, έχουν δημιουργηθεί ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία του διαρκώς υποβαθμιζόμενου αυτού κρίσιμου τμήματος.
Οι αρμοδιότητες του ΤΕΜ/ΣΕΝΕ μέχρι την εφαρμογή του προηγούμενου Οργανισμού του Υπουργείου (ΠΔ 100/2014), δηλαδή προ του Νοέμβρη του 2014, αντιστοιχούσαν σε επίπεδο Διεύθυνσης (τέως Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος-ΕΜΝΕ), στην οποία υπηρετούσαν 16 υπάλληλοι, εκ των οποίων 7 μηχανικοί (4 από αυτούς επιθεωρητές μεταλλείων).
Από το Νοέμβρη του 2014 μέχρι την εφαρμογή του νέου Οργανισμού (ΠΔ 132/2017), η τέως ΕΜΝΕ υποβαθμίστηκε σε Τμήμα του ΣΕΠΔΕΜ, διατηρώντας εντούτοις όλες τις αρμοδιότητες πλην της αδειοδότησης. Το προσωπικό σταδιακά μειώθηκε σε 11 υπαλλήλους, εκ των οποίων 6 μηχανικοί (4 επιθεωρητές μεταλλείων). Από τους υπαλλήλους αυτούς οι 3 απουσίαζαν με μακροχρόνιες άδειες (άνευ αποδοχών-ανατροφής τέκνου), συνεπώς διαθέσιμοι ήταν οι 8. Από αυτούς 3 ήταν επιθεωρητές μεταλλείων.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι από την περίοδο προ του Νοέμβρη του 2014 έως τις 10.11.2017, το ονομαστικό προσωπικό της Υπηρεσίας ελαττώθηκε κατά 30%, το πραγματικό-διαθέσιμο κατά 50%, οι διαθέσιμοι μηχανικοί κατά 50%, ενώ οι διαθέσιμοι επιθεωρητές μεταλλείων κατά 25%.
Με τη νέα κατανομή προσωπικού του νέου Οργανισμού, διαπιστώσαμε ότι το ΤΕΜ/ΣΕΝΕ χάνει έναν ακόμα επιθεωρητή μεταλλείων, με την ονομαστική δύναμή του να διαμορφώνεται πλέον σε 10 υπαλλήλους, εκ των οποίων διαθέσιμοι 7, ενώ οι διαθέσιμοι επιθεωρητές μεταλλείων που παραμένουν είναι μόλις 2. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι στο νέο Οργανισμό προβλέφθηκαν επιπλέον 162 οργανικές θέσεις στο ΥΠΕΝ, εκ των οποίων 42 ΠΕ Μηχανικών, ενώ αντίθετα στο ΤΕΜ/ΣΕΝΕ επιλέχθηκε η μείωση κατά 1 και με αυτόν το τρόπο δεν δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης άλλου επιθεωρητή μεταλλείων σε αυτό. Σημειώνεται ότι στα ΤΕΜ, ως επιθεωρητές νοούνται μόνο οι υπάλληλοι ΠΕ Μηχανικών ειδικότητας μεταλλειολόγου-μεταλλουργού ή ορυκτών πόρων.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Αποτελέσματα εκλογών ΔΣΑ

Κέρδισε μια έδρα στο νέο ΔΣ του ΔΣΑ η συναγωνιστική μας παράταξη της Εναλλακτικής Παρέμβασης - ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ αριστερό ενωτικό ψηφοδέλτιο.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Α' ΓΥΡΟΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΣΤΟ 100.00 % ΤΩΝ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ20990
ΕΨΗΦΙΣΑΝ11633
ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ55.42%
ΕΓΚΥΡΑ10816
ΑΚΥΡΑ389
ΛΕΥΚΑ428
Α' ΓΥΡΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙΠΟΣΟΣΤΟΕΛΑΒΑΝΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΣΤΟΝ Β ΓΥΡΟ
ΒΕΡΒΕΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ25.75%2785ΝΑΙ
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ17.42%1884ΝΑΙ
ΚΩΤΣΗΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ9.69%1048ΟΧΙ
ΠΕΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΙΩΑΝΝΟΥ8.08%874ΟΧΙ
ΣΟΦΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ του ΙΩΑΝΝΗ7.86%850ΟΧΙ
ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΦΙΛΙΠΠΟΥ5.88%636ΟΧΙ
ΔΑΜΑΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ5.35%579ΟΧΙ
ΓΑΛΕΤΣΕΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΜΙΧΑΗΛ5.33%576ΟΧΙ
ΒΡΕΤΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ4.96%536ΟΧΙ
ΒΡΑΧΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ3.75%406ΟΧΙ
ΜΑΝΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ3.49%378ΟΧΙ
ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ2.44%264ΟΧΙ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΣΤΟ 100.00 % ΤΩΝ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ20990
ΕΨΗΦΙΣΑΝ11633
ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ55.42%
ΕΓΚΥΡΑ11060
ΑΚΥΡΑ257
ΛΕΥΚΑ316
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΡΟ: 461
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙΠΟΣΟΣΤΟΕΛΑΒΑΝΕΔΡΕΣΥΠ
AB+
Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
16.18%1790314407
ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ15.77%1744314361
ΠΥΞΙΔΑ11.00%1217213295
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΡΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
ΠΕΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΙΩΑΝΝΟΥ
9.99%1105213183
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΚΩΤΣΗΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
9.67%10702-2148
ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ
ΣΟΦΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ του ΙΩΑΝΝΗ
6.70%741112280
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ…στην Πράξη
ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΦΙΛΙΠΠΟΥ
6.08%672112211
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
ΒΡΕΤΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
4.57%5051-144
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ αριστερό ενωτικό ψηφοδέλτιο4.55%5031-142