Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Υπόθεση Eldorado: Σχεδιασμένες απειλές – προαποφασισμένες υποχωρήσεις

19.09.2017 | από Νίκος Γεωργιάδης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι κρύβεται πίσω από την κίνηση της εταιρίας και ποιες οι βλέψεις της κυβέρνησης

του Νίκου Γεωργιάδη

Την περασμένη Δευτέρα, η Eldodaro Gold ανακοίνωσε πως «θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση και θα είναι ανοιχτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών». Η καναδική εταιρεία επέλεξε -όχι για πρώτη φορά- αυτή την επιθετική, επικοινωνιακή στάση προκειμένου να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση και να τροποποιήσει υπέρ της την κοινή γνώμη για συνέχιση των μεταλλευτικών της δραστηριοτήτων.

Παρακολουθώντας την -ας τη χαρακτηρίσουμε- σύγκρουση Eldorado-κυβέρνησης, προκύπτουν μια σειρά ερωτημάτων που δεν μπορούν να απαντηθούν με βεβαιότητα και ευκολία. Ερωτήματα, όπως αν θέλει πραγματικά να φύγει η Eldorado από τη Χαλκιδική, κατά πόσο είναι πραγματική η σύγκρουση εταιρίας και κυβέρνησης, ποιά είναι τα σημεία τριβής καθώς ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Eldorado Gold αγόρασε τα μεταλλεία χρυσού από την ελληνική εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», η οποία είχε αποκτήσει τα δικαιώματα εξόρυξης αντί 11 εκατομμυρίων ευρώ από την πτωχευμένη TVX Hellas, θυγατρική της πολυεθνικής TVX Gold. Η τελευταία είχε προσπαθήσει να προχωρήσει ένα αντίστοιχο επενδυτικό πλάνο με αυτό της Eldorado αλλά υπό την πίεση -κυρίως- των τοπικών αντιστάσεων δεν κατάφερε να το υλοποιήσει. Καθοριστικό ρόλο στη μεταβίβαση των μετοχών στην Eldorado είχε παίξει η κυβέρνηση Σημίτη, νομοθετώντας στην ουσία κατά παραγγελία της εταιρείας. Έπρεπε όμως να φτάσουμε στο 2012 για να εγκριθεί το έργο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Συνεπώς, το θέμα της εξόρυξης χρυσού, αλλά και άλλων μεταλλευμάτων, στη Χαλκιδική με εκτεταμένα βιομηχανικά μέσα δεν είναι φρέσκο και ο κύριος λόγος που δεν έχει προχωρήσει τόσα χρόνια είναι τα δυναμικά τοπικά κινήματα που υπερασπίζονται τον τόπο τους και δεν είναι διατεθειμένα να επιτρέψουν την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που σχεδιάζουν οι κατά καιρούς κυβερνήσεις και πολυεθνικοί χρυσοθήρες. Καταστροφή η οποία αφενός δεν είναι αναστρέψιμη, αφετέρου θα έχει άμεσες επιπτώσεις και σε μια σειρά άλλες δραστηριότητες της περιοχής όπως η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός.

Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη «στροφή στον ρεαλισμό» που δεν απέρριπτε πλέον το επενδυτικό σχέδιο της Eldorado, δύο ήταν τα βασικά σημεία τριβής με την εταιρία. Η καθετοποίηση της παραγωγής και η μέθοδος επεξεργασίας του μεταλλεύματος.

Άνοδος του συντηρητισμού: Πολιτικές ιδεολογίες στην Ελλάδα μετά το Μνημόνιο

Άνοδος του συντηρητισμού: Πολιτικές ιδεολογίες στην Ελλάδα μετά το Μνημόνιο

Πως άλλαξε ο ιδεολογικός χάρτης, στην περίοδο 2009-2017

ΑΝΑΛΥΣΗ
του Γιάννη Μαυρή
«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει (…) να θέσουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ενίσχυση των δυνατοτήτων και την αποπολιτικοποίηση της Ελληνικής Διοίκησης» («3ο Μνημόνιο», Ν.4334/16 Ιουλίου 2015, ΦΕΚ Α’80).
Μετά από επτά χρόνια βαθειάς κρίσης και έντονων κοινωνικών ανταγωνισμών, η ελληνική κοινωνία δείχνει να οδηγείται σε συντηρητική διέξοδο. Η στροφή της ελληνικής κοινωνίας στο συντηρητισμό είναι προφανής, όχι μόνον στο επίπεδο των τάσεων του εκλογικού σώματος, αλλά –περισσότερο σημαντικό- στο πεδίο της ιδεολογίας.

1. Η ιδεολογική μεταστροφή 2009-2017: Η απόλυτη επικράτηση του ιδιωτικού

Δύο έρευνες κοινής γνώμης της Public Issue [1] παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για την ιδεολογική μεταστροφή που έχει συντελεστεί. Οι διεργασίες που έχουν συντελεστεί στο πεδίο της ιδεολογίας, τα τελευταία οκτώ χρόνια (2009-2017), αποτυπώνονται ευκρινώς στο Διάγραμμα 1, όπου καταγράφεται η σημερινή κοινωνική αποδοχή βασικών πολιτικών αξιών και στο Διάγραμμα 2, όπου καταγράφονται οι διαχρονικές μεταβολές.
«Οικολογία», «Ιδιωτικός τομέας» και «Φεμινισμός» αποτελούν σήμερα τις τρεις περισσότερο αποδεκτές κοινωνικά πολιτικές αξίες (στο σύνολο των 14 επιλεγμένων πολιτικών αξιών που έχουν μετρηθεί – Διάγραμμα 1). Βέβαια, το φαινόμενο της υποχώρησης των παραδοσιακών πολιτικών αξιών δεν είναι νέο. Αντίστοιχα ευρήματα είχαν εντοπισθεί και στην έρευνα του 2009, αλλά και παλιότερα.[2] Γενικότερα, η άνοδος της πολιτικής των ταυτοτήτων (identity politics) χρονολογείται ήδη από τη δεκαετία του ’80 (ξεκινώντας από τις ΗΠΑ).[3] Όπως παρατηρεί εύστοχα ο Razmig Keucheyan, «από τη δεκαετία του 1980 και μετά [παρατηρείται] μια γενική ‘επανακωδικοποίηση’ του κοινωνικού κόσμου με όρους ‘ταυτοτήτων’» (Keucheyan 2017, 49).
Διάγραμμα 1
Διάγραμμα 2

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

11η Αντιρατσιστική Γιορτή το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτέμβρη - #11giorth το Πρόγραμμα:


Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό” μας καλούν το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτέμβρη στην 11η Αντιρατσιστική Γιορτή τους. 
Μια μεγάλη συνάντηση συνύπαρξης και αλληλεγγύης, αντίστασης και διεκδίκησης ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών. Με συναυλίες, συζητήσεις, προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου και βιβλίου, θεατρικά, παιδότοπο, δρώμενα και διεθνή κουζίνα. Συμμετέχουν δεκάδες κοινότητες προσφύγων και μεταναστών, ομάδες αλληλεγγύης, κινήσεις δικαιωμάτων, οργανώσεις αντίστασης και διεκδίκησης, συνδικάτα εργαζομένων και τοπικές συλλογικότητες. Για να συναντηθούμε, να διασκεδάσουμε, να συζητήσουμε, να συντονίσουμε τη δράση μας. Για έναν άλλο κόσμο, χωρίς πολέμους, φτώχεια και ρατσισμό. Για μια κοινωνία ειρήνης, αλληλεγγύης και ισότητας. Μια ζωή με δικαιοσύνη για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία ή εθνικότητα. 

Μαζί θα ζήσουμε, θα αγωνιστούμε, θα νικήσουμε! 

Σας περιμένουμε στις 23 & 24 Σεπτέμβρη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256).

Πρόσβαση/Πληροφορίες: 

Με τρένο και 10 λεπτά περπάτημα: Από Σταθμό Καλλιθέας Λεωφορεία: 049 & 914 με αφετηρία την πλατεία Κοτζιά, στάση ΑΣΚΤ. 
Νυχτερινό Λεωφορείο 500 (Πειραιάς – Κηφισιά), στάση ΗΣΑΠ Καλλιθέας 

Είσοδος ενίσχυσης 5 Ευρώ για κάθε ημέρα. Μειωμένη διήμερη είσοδος ενίσχυσης 7 Ευρώ για όποιον-α την προμηθευτεί πριν το φεστιβάλ. 
Είσοδος ελεύθερη για τους ανέργους, ντόπιους ή πρόσφυγες/μετανάστες.

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών – Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συναυλίες 

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/9

ΣΚΗΝΗ 1 
Από τις 8.30 μ.μ.: 
Encardia 
Martha Moreleon & Los del Sur 
Froots Salad / Tribal West 
———————————- 

BRAK 
RATIONALISTAS 
THIRDEYEBIZZARE 

ΣΚΗΝΗ 2 

Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, όχι επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων


Ένα από τα ισχυρότερα χτυπήματα που θέλουν να δώσουν κυβέρνηση και δανειστές είναι και αυτό του δικαιώματός τους, να αντιδρούν να απεργούν. Άλλωστε, κάτι τέτοιο γίνεται με την τροπολογία Γεροβασίλη για την «αξιολόγηση» των δημόσιων υπαλλήλων, όπου ουσιαστικά στήνεται ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός απέναντι στην απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ, ενώ τιμωρούνται οι… ανυπάκουοι, όσοι δε βάζουν το χέρι τους στον ντορβά για τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών, το ξεπούλημά τους στους ιδιώτες, με αποτέλεσμα μη φερέγγυες και ακριβές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Οι δανειστές, λοιπόν, ενόψει της γ’ αξιολόγησης, απαιτούν αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, και ειδικά όσον αφορά το δικαίωμα του «απεργείν», ενώ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το οποίο θα παραμείνει παγωμένο μέχρι το τέλος του Προγράμματος. Η άρση της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης των συλλογικών συμβάσεων θα παραμείνουν.

Βάσει των πληροφοριών, οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο θα αφορούν στον τρόπο κήρυξης της απεργίας (50% + 1 της γενικής συνέλευσης) στα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών. Δηλαδή την αναθεώρηση των λόγων απόλυσης των συνδικαλιστών, με την διεύρυνση της λίστας που προβλέπει ο σχετικός νόμος. Ένα από τα ζητήματα που «απασχολούν» κυβέρνηση και δανειστές είναι κατά πόσο η καταγγελία της σύμβασης θα γίνεται αφού προηγηθεί «ειδική άδεια» από δικαστήριο ή διοικητικό όργανο (ισχύει σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) ή ο έλεγχος της νομιμότητας της απόλυσης θα ακολουθεί, όπως συμβαίνει σε Ισπανία και Ιταλία.

ΑΔΕΔΥ: Γνωμοδοτικό σημείωμα για την απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη για «αξιολόγηση»


Η νομική γνωμοδότηση που έλαβε η ΑΔΕΔΥ και παρατίθεται παρακάτω έρχεται να ξεδιαλύνει κάθε αμφισβήτηση για τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, που έφτασαν στο σημείο -προκειμένου να φανούν αξιόπιστοι στους «θεσμούς» που θα έδιωχναν- νανομοθετούν ακόμα και κατά του δικαιώματος της απεργίας, θεσμοθετώντας τιμωρητικές ποινές στους απεργούς, σε «ζήλια» όλων των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων που δεν τόλμησαν να το «ακουμπήσουν» μέχρι σήμερα.

Ι. Επί του ερωτήματος.

Μου ζητήθηκε να γνωμοδοτήσω επί του κάτωθι ερωτήματος:

«Μπορεί η συμμετοχή υπαλλήλου στην νομίμως προκηρυχθείσα απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, να εκληφθεί ως «μη εκπλήρωση της υποχρέωσης αξιολόγησης, η οποία αποστερεί από τους υπαλλήλους την δυνατότητα συμμετοχής σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 και του ν. 3584/2007 ή σύμφωνα με άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις»; Ομοίως, μπορεί η μη ύπαρξη «βεβαίωσης τήρησης των υποχρεώσεων για συμμετοχή στην διαδικασία αξιολόγησης» να αποτελέσει προϋπόθεση για την συμμετοχή υπαλλήλου σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, όταν η μη εκπλήρωση των ως άνω υποχρεώσεων, οφείλεται σε συμμετοχή στην ως άνω νόμιμα προκηρυχθείσα απεργία;»

ΙΙ. Επί των εφαρμοστέων διατάξεων.

1] Το νομικό πλαίσιο, που διέπει το δικαίωμα της απεργίας. Η αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα, ως μορφή λευκής απεργίας.

Σύμφωνα με το άρ. 23 του Συντάγματος,

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Συναυλία για την Ηριάννα

Συναυλία Αλληλεγγύης & Οικονομικής Ενίσχυσης για την Ηριάννα

Η Ηριάννα καταδικάστηκε την 1η Ιουνίου σε 13 χρόνια κάθειρξη με βάση τον τρομονόμο 187Α. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται έγκλειστη χωρίς κανένα στοιχείο και, το πιο σημαντικό, χωρίς κανένα λογικό επιχείρημα. Μια κατάφωρη αδικία που, αν περάσει σήμερα, αύριο θα έχουμε χτίσει τις δικές μας φυλακές.

Οι φωνές, η μουσική και οι στίχοι αγαπημένων μουσικών καλλιτεχνών ενώνονται σε μια μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης «Για την Ηριάννα». Σπάμε τη σιωπή και το φόβο και δίνουμε δύναμη στον αγώνα για την αλήθεια και το δίκαιο.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Θανάσης Παπακωνσταντίνου 
Νατάσα Μποφίλιου 
VIC 
Φοίβος Δεληβοριάς 
Χαΐνης Δ. Αποστολάκης 
Ματούλα Ζαμάνη 
Δημήτρης Μυστακίδης 
Σπύρος Γραμμένος 
Social Waste

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Πάρκο Γουδή
Οι πόρτες ανοίγουν στις 19.00 
Κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης 5€

ΠΡΟΣΒΑΣΗ:
Είσοδος οχημάτων από Κατεχάκη
Περιορισμένος αριθμός θέσεων στάθμευσης

400μ. από το Μετρό Στ. «Κατεχάκη»

Αστικά Λεωφορεία: 622 (Γουδή - Άνω Γαλάτσι), 815 (Γουδή - Ταύρος), 230 (Ακρόπολη - Ζωγράφου), 140 (Πολύγωνο - Γλυφάδα, 245 (Πολυτεχνειούπολη- Νέος Κόσμος). Επίσης, η πρόσβαση στο συγκεκριμένο χώρο μπορεί να γίνει και με τη Δημοτική συγκοινωνία του Δήμου Ζωγράφου (Δ2, Δ1).

** Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στο παράλογο.
Για το δίκαιο.
Για την Ηριάννα.
"Θα μπορούσε να ήσουν ΕΣΥ!" **

Δελτίο τύπου για τη ρύπανση στο Σαρωνικό

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ 

Οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών παρακολουθούμε με ανησυχία αλλά και οργή τα όσα εξελίσσονται στον Σαρωνικό τις τελευταίες ημέρες.

Έκ­πλη­κτοι αντι­κρύ­σα­με την εκτε­τα­μέ­νη μαύρη ακτο­γραμ­μή μπρο­στά από τις εγκα­τα­στά­σεις του ΕΛ­ΚΕ­ΘΕ στον Αγ. Κοσμά, ήδη από την πε­ρα­σμέ­νη Τρίτη, και αντι­με­τω­πί­σα­με σο­βα­ρό πρό­βλη­μα με την ανα­γκαία για τις υδα­το­καλ­λιέρ­γειες άντλη­ση θα­λασ­σι­νού νερού. Κι ενώ επί­ση­μοι κυ­βερ­νη­τι­κοί φο­ρείς δια­βε­βαί­ω­ναν πως πάρ­θη­καν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για μια «μι­κρής έκτα­σης, αντι­με­τω­πί­σι­μη βλάβη…», λίγες μέρες μετά, η ρύ­παν­ση έκανε την εμ­φά­νι­σή της στις κε­ντρι­κές εγκα­τα­στά­σεις του ΕΛ­ΚΕ­ΘΕ στις ακτές της Σα­ρω­νί­δας! Είναι φα­νε­ρό πως οι δια­στά­σεις του ατυ­χή­μα­τος ήταν αρ­κε­τά με­γα­λύ­τε­ρες από αυτές που πα­ρου­σιά­στη­καν αρ­χι­κά και το πλήγ­μα για το θα­λάσ­σιο πε­ρι­βάλ­λον της ευ­ρύ­τε­ρης πε­ριο­χής είναι πλέον ανυ­πο­λό­γι­στο. Το αφή­γη­μα του «ένας μήνας αρκεί μέχρι την πλήρη απο­κα­τά­στα­ση» είναι στην κα­λύ­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση υπε­ρα­πλου­στευ­μέ­νο και αφε­λές. Η κα­τα­βύ­θι­ση των πε­τρε­λαιοει­δών και η ενα­πό­θε­σή τους στα ιζή­μα­τα θα ρυ­πά­νουν το θα­λάσ­σιο πυθ­μέ­να για πολλά χρό­νια, δια­τα­ράσ­σο­ντας το οι­κο­σύ­στη­μα ενώ επι­πλέ­ον υπάρ­χει πε­ρί­πτω­ση να πε­ρά­σουν και στην τρο­φι­κή αλυ­σί­δα, όπως εξάλ­λου υπο­γράμ­μι­σε και ο συ­νά­δελ­φός μας Δρ. Ιω­άν­νης Χα­τζηα­νέ­στης σε πρό­σφα­τες ανα­κοι­νώ­σεις.

Για τους επι­στή­μο­νες και τε­χνι­κούς του ΕΛ­ΚΕ­ΘΕ που ερ­γά­ζο­νται στον επί­ση­μο κρα­τι­κό φορέα για την πα­ρα­κο­λού­θη­ση, με­λέ­τη και προ­στα­σία του θα­λάσ­σιου πε­ρι­βάλ­λο­ντος, η αντι­με­τώ­πι­ση τέ­τοιων πε­ρι­στα­τι­κών συ­ντί­θε­ται από τρεις δια­κρι­τές φά­σεις:

Την πρό­λη­ψη μέσω αυ­στη­ρών και συ­χνών ελέγ­χων των πι­στο­ποι­η­τι­κών αξιο­πλο­ΐ­ας
Την άμεση αντί­δρα­ση του κρα­τι­κού μη­χα­νι­σμού σε πε­ρί­πτω­ση ατυ­χή­μα­τος
Την εκτί­μη­ση της κα­τα­στρο­φής και την ανά­λη­ψη δρά­σε­ων απο­κα­τά­στα­σης του θα­λάσ­σιου πε­ρι­βάλ­λο­ντος 

Δυ­στυ­χώς, όσον αφορά στις πρώ­τες δύο φά­σεις ο κρα­τι­κός μη­χα­νι­σμός απο­δεί­χθη­κε ελ­λι­πής. Όσον αφορά στο τρίτο σκέ­λος, δια­βε­βαιώ­νου­με πως το επι­στη­μο­νι­κό επι­τε­λείο του ΕΛ­ΚΕ­ΘΕ θα κάνει άμεσα ότι είναι δυ­να­τόν ώστε να δια­πι­στω­θούν, μέσα από συ­νε­χό­με­νες με­τρή­σεις κι ανα­λύ­σεις, η έκτα­ση και το βάθος της ρύ­παν­σης αλλά και οι βρα­χυ­πρό­θε­σμες και μα­κρο­πρό­θε­σμες συ­νέ­πειες στο θα­λάσ­σιο πε­ρι­βάλ­λον.


Η κα­τα­στρο­φή στο Σα­ρω­νι­κό έφερε ξανά στο προ­σκή­νιο μνή­μες από πα­ρό­μοιου τύπου κα­τα­στρο­φές και μια σειρά από πα­θο­γέ­νειες και δυ­σλει­τουρ­γί­ες. Σε μια χώρα όπως η Ελ­λά­δα, όπου η θά­λασ­σα έχει εξέ­χο­ντα ρόλο σε πολλά επί­πε­δα, η προ­στα­σία του θα­λάσ­σιου πε­ρι­βάλ­λο­ντος θα πρέ­πει να είναι από τις πρώ­τες προ­τε­ραιό­τη­τες μέσα από ανα­βαθ­μι­σμέ­νες, απο­τε­λε­σμα­τι­κές και επαρ­κείς δομές και μη­χα­νι­σμούς. 


Τέλος, πρέ­πει να το­νί­σου­με πως ως Σύλ­λο­γος Ερ­γα­ζο­μέ­νων στο ΕΛ­ΚΕ­ΘΕ ζη­τά­με την εν­δε­λε­χή διε­ρεύ­νη­ση της συ­γκε­κρι­μέ­νης υπό­θε­σης και την πα­ρα­δειγ­μα­τι­κή τι­μω­ρία των ενό­χων.

ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής: Να αρθεί άμεσα η φραγή ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ


ΣΑΔΑΣ Τμήμα Αττικής


Α.Π. 2480 Αθήνα 20 Σεπτεμβρίου 2017

Να αρθεί άμεσα η φραγή ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ για τους οφειλέτες συνδρομών μηχανικούς

Καταδικάζουμε τη πρωτοφανή και αιφνιδιαστική ενέργεια της διοίκησης του ΤΕΕ να βάλει φραγμό στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του συστήματος αμοιβών στα μέλη του που δεν έχουν πληρώσει τις συνδρομές τους.

To TEE με αυτή του τη στάση στέκεται έμπρακτα απέναντι στους μηχανικούς και μάλιστα στους πιο ευάλωτους από αυτούς. 
Πρόκειται για εκβιασμό, που πραγματοποιείται τρείς μόλις ημέρες πριν τη τυπική λήξη του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, με τρόπο που να μη μπορούν να ολοκληρωθούν οι υπαγωγές, εάν δεν προχωρήσει ο αποκλεισμένος μηχανικός σε ρύθμιση των οφειλών του. Η φραγή είναι στο σύστημα αμοιβών. Το μήνυμα είναι σαφές. "Δε θα πληρωθείτε αν δε πληρωθούμε πρώτα εμείς"!

Το ΤΕΕ αμείβεται από τους συμπολίτες μας για κάθε υπαγωγή αυθαιρέτου με τα ανταποδοτικά τέλη και συμμετέχει σε μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες που του εξασφαλίζουν την οικονομική του βιωσιμότητα σε αντίθεση με τα μέλη του, η πλειοψηφία των οποίων δοκιμάζεται κάθε μέρα.

Απαιτούμε την άρση της φραγής όλων των υποχρεωτικών για το επάγγελμα ηλεκτρονικών εφαρμογών του ΤΕΕ.

Ο πρόεδρος 
Αντώνης Μαούνης 

Η Γενική Γραμματέας 
Ελένη Βαφειάδου

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Αυτοψία στο Ελληνικό από την Επιτροπή Αγώνα


koniordoy.jpg

Λυδία Κονιόρδου
Οσα δεν είπε η Λυδία Κονιόρδου στα «Νέα Σαββατοκύριακο» | 
Η Λυδία Κονιόρδου παραχώρησε δισέλιδη συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» (16/9) με τίτλο «Τα αρχαία στο Ελληνικό δεν κινδυνεύουν». Αλλά μόνο για τα αρχαία δεν διαβάσαμε. Η απάντησή της στην επίμαχη ερώτηση εξαντλήθηκε σε εξίμισι σειρές.
Επιφανειακή, χωρίς αναφορά στην υποχρέωσή της που απορρέει από τον νόμο να προχωρήσει στην κήρυξη-οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου. Ουδεμία αναφορά στην αίτηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που κάνει σαφές ότι η μη κήρυξη-οριοθέτηση συνιστά ευθεία παραβίαση του άρθρου 12 του Ν. 3028/02 και ζητά από την υπουργό να ισχύει η αρχαιολογική νομοθεσία για όλους τους πολίτες «και να μην παρακάμπτεται επιλεκτικά χάριν συγκεκριμένων επενδυτών».

«Αεροδρόμιο στην Αλικαρνασσό, όχι στο Καστέλλι»

Το σημερινό αεροδρόμιο Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης"

Το υπάρχον αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, στο Ηράκλειο
Να εγκαταλείψει το σχέδιο για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι και να στραφεί στην άμεση αναβάθμιση του υπάρχοντος αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» καλεί την κυβέρνηση η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, λίγες ώρες πριν τη διοργάνωση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης. Χαρακτηρίζει το έργο ατεκμηρίωτο, ασύμφορο αλλά και επικίνδυνο για την ασφάλεια των πτήσεων. 
Στην ανακοίνωσή της η ΟΠΗ, ένα από τα παλαιότερα και πιο δραστήρια οικολογικά σωματεία της Κρήτης και όλης της χώρας, τονίζει πως το έργο βασίζεται μόνο σε μια αυθαίρετη πολιτική απόφαση προηγούμενων κυβερνήσεων, χωρίς καμία επιστημονική βάση ενώ επισημαίνει πως δεν έγινε ποτέ μελέτη σκοπιμότητας ή οικονομικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος και δεν εντάσσεται σε κανένα στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης ενώ δεν έχει ούτε καν τεχνικές μελέτες. Όπως αναφέρουν τα μέλη της, για το έργο υπάρχει μόνο μία ευάλωτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εναντίον της οποίας εκκρεμούν ήδη τρεις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 
Η ανακοίνωση της ΟΠΗ εκδίδεται σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, λίγο πριν τη διοργάνωση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης (ξεκινά την Τετάρτη) με την παρουσία 16 υπουργών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού στο νησί. Στο συνέδριο το θέμα του αεροδρομίου Καστελλίου αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά σημεία αναφοράς του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο αναμένεται να εκφραστούν και οι αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής που έχουν ήδη οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ έχουν ζητήσει να τον συναντήσουν για να του εκθέσουν τις επισφάλειες του συγκεκριμένου έργου. 
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Ηρακλείου αναφέρει:
Αεροδρόμιο στο Καστέλι ή αναβάθμιση του "Νίκος Καζαντζάκης";

Εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις

Από τη Γεωργία Βαλωμένου, εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Ενότητας (και του ΑΡΑΓΕΣ)



Όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον χώρο της εκπαίδευσης από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν δημοσιονομικό χαρακτήρα, έχουν δηλαδή ως πρώτο στόχο τους την μείωση των δαπανών για την παιδεία. Η μόνη διαφορά της σημερινής κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ) με τις προηγούμενες είναι η προσπάθεια των υπουργών και των συμβούλων τους να επενδύσουν τα μέτρα με ένα ιδεολογικό περίβλημα που μοιάζει αριστερό αντλώντας φράσεις και διατυπώσεις από τις διεκδικήσεις της εκπαιδευτικής αριστεράς, φράσεις και διατυπώσεις που εντός του πλαισίου που χρησιμοποιούνται αποδεικνύονται κενές νοήματος.

Δεύτερος στόχος των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, εκτός του δημοσιονομικού, εξίσου ή και περισσότερο σοβαρός, είναι η δημιουργία μαθητών – και στη συνέχεια πολιτών – με χαμηλές προσδοκίες. Αν κάποτε η εγκύκλιος παιδεία άνοιγε δρόμους επαγγελματικής και κοινωνικής καταξίωσης και ευνοούσε ακόμα και την ταξική κινητικότητα, σήμερα διαμορφώνεται σταδιακά μια εκπαίδευση έντονα ταξική στην οποία μπορούν να προχωρήσουν στις ανώτατες βαθμίδες όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα. Παράδοξο, θα μπορούσε να πει κάποιος, εφόσον το ελληνικό πανεπιστήμιο παραμένει προς το παρόν δημόσιο και δωρεάν. Όμως το ποσοστό των μαθητών που δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος των φροντιστηρίων ή πρέπει να δουλέψουν για να βοηθήσουν οικονομικά την οικογένειά τους μετά το σχολείο αυξάνεται. Ακόμα περισσότερο αυξάνεται το ποσοστό των πτυχιούχων που είναι αντιμέτωποι με την ανεργία, δίνοντας στους μαθητές ένα σαφές μήνυμα: οι ανώτατες σπουδές είναι για τους έχοντες. Για τους υπόλοιπους, στοιχειώδης εκπαίδευση σε δεξιότητες και «δουλίτσα να υπάρχει», έστω και με μισθούς πείνας.

Όσοι είμαστε μέσα στα σχολεία το ξέρουμε καλά πως οι μαθητές μας δείχνουν μια πρωτοφανή απαξίωση για τις σπουδές, έχουν αγωνία για το μέλλον τους και συσσωρευμένο θυμό.

Σχολείο, λοιπόν, χαμηλών προσδοκιών και χαμηλού κόστους, με κτίρια παλιά, με υποδομές κάτω του μετρίου, με ελλείψεις σε αναλώσιμα, σχολείο βασισμένο στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών . Εκπαιδευτικών που ο μέσος όρος ηλικίας τους ανεβαίνει αντιστρόφως ανάλογα με τις αποδοχές τους (καθώς δεν γίνονται νέοι διορισμοί), εκπαιδευτικών που καλούνται να ανταποκριθούν σε ολοένα αυξανόμενα καθήκοντα, χωρίς υποστηρικτικές δομές. Εκπαιδευτικών κουρασμένων, γερασμένων, με προβλήματα οικονομικής επιβίωσης.

Κάπως έτσι το κράτος αποσύρεται σταδιακά από έναν βασικό του ρόλο, που είναι η προστασία και η στήριξη των πολιτών, μέσω των δημόσιων αγαθών (υγεία, παιδεία κλπ) και των προνοιακών δομών, συμμορφούμενο στο νεοφιλελεύθερο δόγμα και τις επιταγές εκείνων που πραγματικά κυβερνούν την χώρα μας.

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Και «καραμπινάτες» και βεβαιωμένες

Υπό κατασκευή πολυτελείς τουριστικές εγκαταστάσεις στην Ιο στην περιοχή που ορίζεται από τον κόκκινο κύκλο στην αεροφωτογραφία

Παρά την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, τον περασμένο Μάρτιο, με την οποία απαγορεύονταν οι εργασίες για την κατασκευή του πεντάστερου τουριστικού καταλύματος, το τσιμέντωμα συνεχιζόταν. Φωτογραφία από τον Ιούνιο του 2016
Στη βεβαίωση σωρείας παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και των περιβαλλοντικών όρων και αδειών που είχαν εκδοθεί για το έργο του πεντάστερου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό της Ιου, προχώρησαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
Η υπόθεση του αμφιλεγόμενου έργου της εταιρείας «105 ΑΕ», συμφερόντων Αγγ. Μιχαλόπουλου, φτάνει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων, ενώ η Πράξη Βεβαίωσης των παραβάσεων που συνέταξαν οι επιθεωρητές εστάλη και στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να λάβει γνώση για τα πεπραγμένα δημόσιων υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα οι επιθεωρητές θέτουν το ερώτημα εάν οι αναθεωρήσεις της οικοδομικής άδειας από την υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Θήρας εκδόθηκαν παράνομα. Επόμενη εξέλιξη της βεβαίωσης των παραβάσεων αναμένεται να είναι η επιβολή προστίμων προς την εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο περιελάμβανε μεγάλης κλίμακας δομικές παρεμβάσεις σε ένα από τα πιο άθικτα τοπία του Αιγαίου· ένα νησάκι-ακρωτήρι, μνημείο φυσικής ομορφιάς, και μια παραλία που δεν είχε γνωρίσει μέχρι πρότινος ανθρωπογενείς παρεμβάσεις (αμφότερα προβάλλουν σε όλες τις καρτ ποστάλ της Ιου).
Το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα προβλεπόταν στην τελική του μορφή να έχει δυναμικότητα 250 κλινών, περιλαμβάνοντας ξενοδοχείο, κέντρο spa και υποστηρικτικά έργα, όπως κρηπίδωμα εξυπηρέτησης σκαφών για τη μεταφορά πελατών, τεχνητές παραλίες, πισίνες κ.λπ. Εξαρχής περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς προειδοποιούσαν ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις θα επέφεραν ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» 18/11/2016, που είχε αναδείξει το θέμα
Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» 18/11/2016, που είχε αναδείξει το θέμα | 
Σύμφωνα με το έγγραφο των επιθεωρητών, οι παραβάσεις που περιλαμβάνουν πράξεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος και βεβαιώθηκαν κατά της εταιρείας του Ελληνοαμερικανού εκατομμυριούχου και πρώην trader της Wall Street, συνοπτικά και μεταξύ άλλων, αφορούν:
■ Αυθαίρετες παρεμβάσεις στον αιγιαλό από την κατασκευή των γεφυρών σύνδεσης του μικρού νησιού Διακοφτού με την παραλία Κουμπάρα. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των γεφυρών ήταν διαφορετικά από αυτά που προέβλεπε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων: αντί ξύλινων πασσάλων τοποθετήθηκαν οριζόντιες επιφάνειες από μπετόν.
■ Επιχωμάτωση - εκχέρσωση, αλλοίωση μορφολογίας και καταστροφή βλάστησης σε τμήμα οριοθετημένου ρέματος.
■ Διάνοιξη οδού χωρίς άδεια εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας του Διακοφτού.
■ Φύτευση δέντρων ξενικού είδους: φοινίκων συγκεκριμένα, που αποτελούν και... σήμα κατατεθέν του επιχειρηματία. Εμφανίζονται σε όσα σημεία έχει παρέμβει ο ίδιος στην Ιο.
■ Παρεμπόδιση ελέγχου των επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο Διακοφτό. Υπήρχε περίφραξη και πινακίδα που έγραφε «Ιδιωτικός χώρος». Κατά συνέπεια, ο έλεγχος των επιθεωρητών τον Μάρτιο του 2016 (βλ. «Εφ.Συν.» 18/11/2016, «Πόρισμα-κόλαφος των επιθεωρητών με 10+1 “καραμπινάτες” παραβάσεις») δεν έγινε σε όλη την έκταση του έργου και άρα οι (πολλές, αν μη τι άλλο) παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε ένα μόνο τμήμα της. Οι ισχυρισμοί και τα απολογητικά υπομνήματα της εταιρείας για τις παραπάνω παραβάσεις -σε όσες περιπτώσεις υποβλήθηκαν- δεν έγιναν αποδεκτά από τους επιθεωρητές.
Σοβαρό ζήτημα προκύπτει και με τις αναθεωρήσεις της οικοδομικής άδειας το 2014 και το 2015. Εκδόθηκαν, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο των επιθεωρητών, από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Θήρας, ενώ -εφόσον πρόκειται για Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα- έπρεπε να εκδοθούν από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΤ.

Εντονες αντιδράσεις

Η κατασκευή του τουριστικού χωριού της «105 ΑΕ» στην περιοχή Κουμπάρα - Διακοφτό της Ιου έχει προ καιρού προκαλέσει αντιδράσεις που ξεπερνούν τα όρια του νησιού. Η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) τον Δεκέμβριο του 2015 για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου στην εταιρεία αποτελεί την πρώτη απόφαση παραχώρησης ακτογραμμής αιγαιοπελαγίτικου νησιού ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους σε επιχειρηματικά συμφέροντα από τη σημερινή κυβέρνηση.
Αυτομάτως προκλήθηκαν ενδοκυβερνητικές τριβές, με τους Οικολόγους Πράσινους να εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους κάνοντας λόγο για σοβαρό πλήγμα στη συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον υπήρξαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο να παίρνει θέση απέναντι στο έργο.
«Σε συνέχεια της απόφασης περί ολικής αναστολής των εργασιών στην περιοχή από το ΣτΕ, τον Μάρτιο 2016» επισημαίνει ο αρχιτέκτονας Γιώργος Δημητρίου, τακτικό μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και ένας από τους ανθρώπους που κίνησαν πολιτικά την υπόθεση, «η επιβεβαίωση σχεδόν όλων των 10+1 “καραμπινάτων” παραβάσεων, που κατέγραψαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση περί τραγικής ανεπάρκειας κυβερνητικών και κρατικών λειτουργών που, με τον ένα ή άλλο τρόπο, αναμείχθηκαν στην υπόθεση και οι οποίοι μέσω της στάσης τους ή και της υπογραφής τους αποδεικνύονται παντελώς ακατάλληλοι να υπερασπιστούν αυτό το οποίο τους ανατίθεται μέσω της εκλογής ή και του διορισμού τους: η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών χωρίς να μειώνονται οι δυνατότητες των μελλοντικών γενιών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες».

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Επαναφορά της προσωπικής διαφοράς στο σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών που είχε διακοπή.

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 18-9-2017
Αρ. Πρωτ. : 7151
Προς: 1. Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Ολ. Γεροβασίλη

Κοιν.: 1. Υπουργό Εσωτερικών
κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη
2. Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών
κ. Γ. Χουλιαράκη
3. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ
4. Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ



Θέμα : Επαναφορά της προσωπικής διαφοράς στο σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών που είχε διακοπεί

Κα Υπουργέ,

Στον πρόσφατο Νόμο 4483/2017 του Υπ. Εσωτερικών και στο άρθρο 99 αυτού, επαναχορηγείται αναδρομικά η προσωπική διαφορά σε κατηγορίες υπαλλήλων, που μετατάχθηκαν με τη διαδικασία της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας του άρθ. 30 του ν. 4223/2013. Με τη ρύθμιση αυτή φαίνεται να οδεύει προς λύση ένα ζήτημα που είχε ταλαιπωρήσει για μεγάλο διάστημα τους υπαλλήλους που είχαν μετακινηθεί από και προς ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού (εξαιρουμένων λίγων περιπτώσεων που αναφέραμε με το από 18/9/2017 έγγραφο μας). 

Επανερχόμαστε όμως γιατί κρίνουμε ότι είναι πλέον επιτακτική η καθολική ρύθμιση του θέματος για το σύνολο των υπαλλήλων που μετακινήθηκαν (πχ από και προς Υπουργεία). Η έλλειψη πρόβλεψης για τις υπόλοιπες περιπτώσεις υπαλλήλων δημιουργεί ανισότητα και απόλυτα δικαιολογημένη αίσθηση αδικίας, μια και παραμένουν οι μοναδικοί μηχανικοί που δε θα τους επαναχορηγηθεί (και αναδρομικά) η προσωπική διαφορά. Επιπρόσθετα το Ι Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την με αριθμό 122/2015 πράξη του, έκρινε ότι είναι παράνομη η περικοπή της υπερβάλλουσας μείωσης στους μεταταχθέντες υπαλλήλους και ότι συνεπώς και το ποσό αυτό αποτελεί μέρος των δικαιούμενων αποδοχών των εν λόγω υπαλλήλων. Η αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης και ισονομίας κατά τις μετακινήσεις προσωπικού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει οποιοδήποτε σύστημα κινητικότητας.

Στα πλαίσια αυτά σας καλούμε να αποκαταστήσετε την αναδρομική επαναφορά της προσωπικής διαφοράς για το σύνολο των υπαλλήλων που μετατάχθηκαν τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα από τον τρόπο και το φορέα μετάταξης.

Κύριε Υπουργέ συνεχίζουμε να ζητούμε επίσης συνάντηση μαζί σας το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να αναπτύξουμε αναλυτικότερα τις απόψεις μας σε σχέση συνολικά με τα ζητήματα που απασχολούνε τους Διπλωματούχους Μηχανικούς στη Δημόσια Διοίκηση.

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Στάση Εργασίας την Τετάρτη 20/9/2017 Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους

     Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr
                                                        


Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2017


Αρ.Πρωτ.: 4484


Στάση Εργασίας  την Τετάρτη 20/9/2017
Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους

Η ποινική δίωξη που ασκείται εις βάρος μελών της Αντιπροσωπείας και της Διοικούσας του ΤΕΕ (μεταξύ αυτών και του νυν Γεν. Γραμματέα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Δ. Πετρόπουλου και του πρώην Προέδρου Αθ. Μπούμη) που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις στο ΕΤΑΑ το 2013-2014, ενάντια στην επονείδιστη μνημονιακή πολιτική εις βάρος των μηχανικών, ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στην συλλογική κινητοποίηση και χειραφέτηση του Κλάδου.
Πρόκειται για εκδικητική, επιλεκτική και παντελώς ανυπόστατη στοχοποίηση μελών του ΤΕΕ που δια της παρουσίας τους στο ΕΤΑΑ εφάρμοζαν συλλογικές αποφάσεις συνδικαλιστικών φορέων (του ίδιου του ΤΕΕ, της ΕΜΔΥΔΑΣ, του ΣΑΔΑΣ κα) την περίοδο 2013-2014 στο ΤΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ, στο ΚΕΑΟ, στο Υπουργείο και το ΕΤΑΑ
Η κατάργηση των αυξήσεων των εισφορών του 3986/2011, η κατάργηση του ΚΕΑΟ, η κατάργηση των τοκογλυφικών προσαυξήσεων των οφειλομένων στο ΤΣΜΕΔΕ, η παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους και στα προστατευόμενα μέλη τους και η λειτουργία του κλάδου ειδικών παροχών, αποτελούν αίτημα, διεκδίκηση και κυρίως ανάγκη όλων των συναδέλφων και συνεχίζουν να παραμένουν ανεκπλήρωτα.
Στο πρόσωπο των διωκόμενων για άσκηση “παράνομης βίας” κατά των ανεκδιήγητων, παράνομων και καταχρηστικών επιλογών διοίκησης του ΕΤΑΑ, ουσιαστικά διώκεται ο αγώνας των μηχανικών ενάντια στην καταστροφή τους.
Πρόκειται καθαρά για διώξεις ενάντια σε μέλη του ΤΕΕ και τους αγωνιζόμενους μηχανικούς και στο δικαίωμα τους να υπερασπίζονται τα δικαιώματα που σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΕΕ έχουν υποχρέωση να υπερασπίζονται. Οι μηνύσεις κατόπιν υποδείξεως (του κ. Σελλιανάκη και μόνο από τους μάρτυρες) είναι σε πλήρη συμφωνία με όλο το αντιδραστικό πλαίσιο διώξεων και περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων που συνόδευσαν τις μνημονιακές πολιτικές (παράνομες απεργίες - απαγορεύσεις συγκεντρώσεων - χιλιάδες κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στους κοινωνικούς αγώνες). Είναι στα γνωστά πλαίσια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, ώστε να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει. Γνωστή τακτική αλλά δε μας αγγίζει. Οι κοινωνικοί αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας είναι δίκαιοι και δεν ποινικοποιούνται.
Καταγγέλλουμε την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών – κοινωνικών – πολιτικών κινητοποιήσεων και καλούμε την εισαγγελία Πρωτοδικών να αποσύρει τις ανυπόστατες κατηγορίες και να βάλει την υπόθεση στο αρχείο.

Προκηρύσσουμε  στάση εργασίας την Τετάρτη 20/9 από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου και καλούμε τους συναδέλφους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους συναδέλφους μηχανικούς με συγκέντρωση στις 12.30 στο 3ο Μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών στα Δικαστήρια Ευελπίδων Κτίριο 9, Ισόγειο, Αίθουσα 2

Αθήνα, 2017

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΤΤΙΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΑΤΤΙΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ», ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, 19:00: Τοπική Προσυνεδριακή Ημερίδα στον Ασπρόπυργο στην Πλατεία Ρολογιού

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, 18:30: Τοπική Προσυνεδριακή Διημερίδα στην Κερατέα (1η ημέρα) στην πλατεία, υπαίθριο θεατράκι κτηρίου Δροσοπούλου

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, 18:30, Τοπική Προσυνεδριακή Ημερίδα στο Λαύριο / Έκθεση Φωτογραφίας LOSS – Φωτογραφική Ομάδα METAPolis, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο, Αποθήκη Επίπλευσης

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, 21:00, Μουσική Συναυλία στο Λαύριο, στο Εργοστάσιο Δέδε, οδ. Αγωνιστών Μακρονήσου, στο λιμάνι, με τους Sera Bellos Quartet (Σεραφείμ Μπέλος κρουστά, Ξένια Ντάνια φωνή, Μονίκ Καμπασελέ φωνή, Σάκης Τσινούκας κιθάρα)

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, 18:00: Θεματική Ημερίδα «Όψεις και πτυχές της γεωγραφικής σκέψης στα χρόνια της κρίσης», Πατησίων 42, ΕΜΠ, Κτίριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο Α008

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, 17:30-20:30: Θεματική Ημερίδα/Εργαστήριο CO-HAB, Πατησίων 42, ΕΜΠ, Κτίριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο Α008

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, 21:30: Μουσική Συναυλία στον Πειραιά, στην οδό Πολυδεύκους 39, πλησίον σταθμού Πειραιάς ΗΣΑΠ με τους George Kontrafouris Baby Trio

Σάββατο 7 Οκτωβρίου, 10:30-14:30: Τοπική Προσυνεδριακή Διημερίδα στην Κερατέα (2η ημέρα): Παράλληλο Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού στην Κεντρική Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου Κερατέας – Οβριόκαστρο – Κερατέα

Σάββατο 7 Οκτωβρίου, 18:00: Τοπική Προσυνεδριακή Ημερίδα/Έκθεση Διπλωματικών στα Μέγαρα, στο Δημαρχείο Μεγάρων, οδός Χρ.Μωραΐτου και Γ.Μαυρουκάκη

Σάββατο 7 Οκτωβρίου, 20:30: Εικαστική Δράση / Εικαστική Εγκατάσταση στον Ασπρόπυργο, Πλατεία Σεβαστάκη Αγροτική Αποθήκη «Μελέτη Μυλωνά», Οδός Ευαγγελιστρίας 5 και Θάνου Τσίγκου: «Η ανθρωπομετρία μίας μεταβιομηχανικής πόλης»

Κυριακή 8 Οκτωβρίου, 18:30: Τοπική Προσυνεδριακή Ημερίδα στον Λόφο Λαμπράκη, στην οδό Θεοδώρου Γεωμέτρου 1 και Πυθέου, Νέος Κόσμος, Υπαίθριο Θεατράκι

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, 21:30: Μουσική Συναυλία στην Αθήνα, στον πεζόδρομο Ιάσωνος 26 και Λεοννάτου, πλησίον σταθμού Μεταξουργείο ΜΕΤΡΟ, στην περιοχή που περιβάλλεται από τις οδούς Μ. Αλεξάνδρου, Κολοκυνθούς, Λεωνίδου, Κολωνού, με τους Τρίο Πιάνο Γιάννης Παπαδόπουλος

Σάββατο 14 Οκτωβρίου, 18:00: Τοπική Προσυνεδριακή Ημερίδα / Έκθεση Αρχιτεκτονικών Προτάσεων στην Ελευσίνα, στην οδό Σαλαμίνος 1 και Κανελλοπούλου, παραλία, Αναψυκτήριο – καταργημένη αποθήκη

Σάββατο 14 Οκτωβρίου, 21:30: Μουσική Συναυλία στην Ελευσίνα, στην οδό Σαλαμίνος 1 και Κανελλοπούλου, παραλία, Αναψυκτήριο – καταργημένη αποθήκη, με τους Duo Arioso (Άρης Χατζησταύρου κιθάρα, Σοφία Μαυρογενίδου φλάουτο)

Κυριακή 15 Οκτωβρίου, 18:00: Παράλληλη Ημερίδα «Παρθενώνας SF v/s LC», στην οδό Ερμού 134, Αθήνα, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ισόγειο

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, 18:00 – Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, 18:00: Έκθεση Κόμικς αρχιτεκτόνων, Πατησίων 42, ΕΜΠ, Κτίριο Αβέρωφ, Ισόγειο – Ημιυπαίθριος προς Πατησίων, ανάμεσα στα Αμφιθέατρα Α002 και Α008

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου – Κυριακή 22 Οκτωβρίου: Συνέδριο του ΣΑΔΑΣ Αττικής «Αττική σε Κρίση«, Πατησίων 42, ΕΜΠ, Κτίριο Αβέρωφ. Οι παρουσιάσεις των ανακοινώνσεων θα πραγματοποιούνται παράλληλα σε τρεις ξεχωριστές αίθουσες του κτιρίου. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου και τις περιλήψεις των ανακοινώσεων, ανά ημέρα και ανά αίθουσα διεξαγωγής, στους παρακάτω συνδέσμους:










Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 17:30-21:00: Θεματική Ημερίδα – Τιμητική Εκδήλωση «Ιστορική Γενιά Αρχιτεκτόνων», Αίθουσα Τελετών Λύσανδρος Καυταντζόγλου, κτήριο Αβέρωφ ΕΜΠ

Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 17:30-21:00: Σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Συνεδρίου από την Επιστημονική Επιτροπή

Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 21:00: Έγκριση Πορίσματος Συνεδρίου

Στους Νηογνώμονες του ΣΑΜΙΝΑ και δεκάδων ναυαγίων μεταφέρει η κυβέρνηση τις αρμοδιότητες ελέγχου πλοίων



Δώρο των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στις Α.Ε. που ευθύνονται για εκατοντάδες θύματα.

Η Οικολογική καταστροφή του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ σαν πρόσχημα για ένα τεράστιο Πολιτικό και Οικονομικό Σκάνδαλο.
Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή για «την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας»!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, εκμεταλλευόμενη την οικολογική καταστροφή του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ έρχεται να διαλύσει τον Κλάδο της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ) του υπουργείου Ναυτιλίας. Καταργεί τον μοναδικό κρατικό μηχανισμό ελέγχου των πλοίων, ενώ θα έπρεπε να τον ενισχύσει, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή στους ελέγχους των εκπροσώπων των ναυτεργατών, πρόταση που προβάλλει το ναυτεργατικό κίνημα, για να περιοριστούν τα όποια «στεγανά» και οι διασυνδέσεις με τους εφοπλιστές.
Mόνο που, παρά τη προσπάθεια που καταβάλουν τα επικοινωνιακά «παπαγαλάκια» τα κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης (καθώς στα κρίσιμα ζητήματα λειτουργούν ενιαία), η αλήθεια είναι άλλη.
Η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του ελέγχου είχε ήδη παρθεί από το Μάιο. Και αποτελεί δώρο στις Α.Ε. που ευθύνονται για δεκάδες ναυάγια ελληνικών πλοίων. Και εκατοντάδες θύματα.
Το Μάιο του 2017 ένα χρόνιο ζητούμενο (από το 2004) του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου, «πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής. Ήταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο αφορούσε την εγκατάσταση στα πλοία των νέων συστημάτων της «διαχείρισης έρματος και ιζημάτων», σύμφωνα με τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις που έθετε η σχετική Διεθνής Σύμβαση του 2004 (BWMC 2004).
Στο άρθρο 9, του νομοσχεδίου επιβεβαιώθηκε η εκχώρηση των δικαιωμάτων επιθεώρησης πλοίων από τον Κλάδο Επιθεώρησης του υπουργείου Ναυτιλίας σε μεγάλους ιδιωτικούς οργανισμούς.
Όπως για παράδειγμα τον ιδιωτικό οργανισμό «Ελληνικός Νηογνώμονας», ο οποίος είναι καταδικασμένος για πολύνεκρα ναυάγια, αφού με τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του στα συρτάρια τους, ναυάγησε το ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ με 82 νεκρούς ή το ΔΥΣΤΟΣ με 20 νεκρούς.
Στη περίπτωση του ΔΥΣΤΟΣ ο εισαγγελέας είχε ζητήσει τη καταδίκη για τα δύο ανώτερα στελέχη του «Ελληνικού Νηογνώμονα», Δ. Μελισσινό και Τ. Λυσιμάχου, εκτιμώντας ότι με τη στάση τους «βοηθούσαν» στη χορήγηση πιστοποιητικών κλάσης του πλοίου, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί οι αντίστοιχες επιθεωρήσεις. Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν και ο τότε πρόεδρος του «Ελληνικού Νηογνώμονα», Π. Παναγόπουλος, για ηθική αυτουργία στην έκδοση ψευδών βεβαιώσεων που χορήγησε ο Ελληνικός Νηογνώμονας στο πλοίο ένα χρόνο πριν από το ναυάγιο.
Στη περίπτωση του ΣΑΜΙΝΑ η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) κατέθεσε στοιχεία για 17 ναυάγια πλοίων που ήλεγχε ο Ελληνικός Νηογνώμονας τα οποία καταδείκνυαν ότι τα πλοία αυτά δεν ήταν αξιόπλοα.
Και για όσους νομίζουν ότι αυτό αφορά μόνο τις ελληνικές Α.Ε. Το κρουαζιερόπλοιο «SEA DIAMOND» που ακόμα ρυπαίνει τη θάλασσα της Σαντορίνης και αγνοούνται 2 επιβάτες, ναυάγησε έχοντας πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από το Νορβηγικό Νηογνώμονα.



Σε επιστολή του προς το zougla.gr, o Χαράλαμπος Λιβαδάς, Πλοίαρχος Α τάξεως Εμπορικού Ναυτικού με τεράστια εμπειρία στη ναυσιπλοΐα αλλά και στα ναυτικά ατυχήματα, διερωτάται για τους λόγους που οδήγησαν στη βύθιση του δεξαμενοπλοίου «Αγία Ζώνη 2», αναφέροντας ορισμένες λεπτομέρειες που θα προκαλέσουν ανατριχίλα στους αρμόδιους και τις Αρχές...

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα σε συγκέντρωση ενάντια στην αξιολόγηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κάλεσμα σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου, 1 μ.μ. και πορεία προς τη Βουλή

Συναδέλφισσες-οι,

Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, προωθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου, την εκβιαστική, διασπαστική, αντισυνταγματική και απεργοσπαστική τροπολογία της για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Με αυτήν την τροπολογία η Κυβέρνηση προσπαθεί να «απαντήσει» στην καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία – αποχή που έχει κηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από την μνημονιακή υποχρέωση για «αξιολόγηση». Με την τροπολογία αυτή, εκβιάζει τους εργαζόμενους και όλους όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης. Επιχειρεί να αποκρύψει την ήττα της και το «ναυάγιο» που υπέστη στο θέμα αυτό και να στείλει το μήνυμα ότι έτσι μπορεί πάρει τη ρεβάνς.

Χτύπησε όμως λάθος πόρτα. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν είναι ούτε υπάλληλοι της εκάστοτε κυβέρνησης, ούτε υποτελείς της. Δεν μπορεί, λοιπόν, η κυρία Γεροβασίλη να «αποφασίζει και να διατάζει»! Δεν μπορεί προκειμένου να «σπάσει» μια απεργία, να νομοθετεί ποινές για αυτούς που συμμετέχουν σε αυτή, να τροποποιεί διοικητικές διαδικασίες, να αλλάζει ημερομηνίες προκειμένου να μπορέσει η ίδια να «απολογηθεί» στους θεσμούς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΔΝΤ! Αυτή είναι η «μεταρρύθμιση» που ευαγγελίζονται στην κυβέρνηση; Η «αξιοκρατία», η «ικανότητα» και η «ανασυγκρότηση» έγκειται στο να μην απεργείς;

Η τροπολογία αυτή καθιερώνει την τιμωρία των απεργών με τον αποκλεισμό τους από τις διαδικασίες κρίσεων, γεγονός που αποτελεί πρωτοφανή καταπάτηση του δικαιώματος στην απεργία και προσπάθεια δημιουργίας απεργοσπαστικού μηχανισμού.

Καλούμαστε με τη συλλογική και αποφασιστική στάση μας να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε την απεργία-αποχή και να χαλάσουμε και αυτό το σχέδιο της Κυβέρνησης.

Αν όλοι μας παραμείνουμε ενωμένοι στην απεργία-αποχή δεν θα βρει η Κυβέρνηση υποψήφιους για τις θέσεις ευθύνης. Η απάντησή μας πρέπει να είναι παραδειγματική για να ανακόψει τη θρασύτητα και τον αυταρχισμό μιας κυβέρνησης που αποδεικνύεται όλο και πιο επικίνδυνη για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017, στη 1 μ.μ., σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή. Για το σκοπό αυτό κηρύσσει Παναττική Στάση Εργασίας από τις 12:30 μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών.

Η ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.