Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών δημοτών από τη δημοτική Αρχή Βύρωνα



Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και παραμονές της καταβολής του κοινωνικού μερίσματος, η δημοτική αρχή Βύρωνα επέλεξε να προβεί στην κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών δημοτών για χρέη προς τον δήμο. Στην συντριπτική πλειοψηφία – 3.800 ονόματα στάλθηκαν στις τράπεζες – πρόκειται για μικροοφειλέτες, μισθωτούς συνταξιούχους, άνεργους. Την καταγγελία κάνει η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, η οποία αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση:

Η «αριστερή» δημοτική αρχή υλοποιεί τους μνημονιακούς νόμους και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έναντι των δανειστών. Ανερυθρίαστα, χωρίς κανένα ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, ΕΔΩΣΕ στοιχεία στις τράπεζες για να δεσμεύσουν τις καταθέσεις χιλιάδων πολιτών, με ένα ανάλγητο και ισοπεδωτικό τρόπο.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύει πόσο πολύ ταυτισμένη είναι με την κυβερνητική μνημονιακή πολιτική. Μετατρέπει το δήμο σε έναν ακόμη φοροεισπρακτικό μηχανισμό, χέρι – χέρι μαζί με τις κυβερνητικές κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Συμβάλει στην κοινωνική λεηλασία και την εξαθλίωση χιλιάδων πολιτών. Να σημειώσουμε ότι οι κατασχέσεις αφορούν οφειλές μέχρι το 2013, ενώ το επόμενο διάστημα θα εκδοθούν εντάλματα για τις οφειλές των επόμενων ετών.

Δεν τολμά μάλιστα να αποδεχτεί τις πολιτικές ευθύνες της για την πρακτική της και προσπαθεί να τις φορτώσει στις πλάτες των υπαλλήλων του δήμου. Προσπαθεί να στρέψει τους δημότες εναντίον των υπαλλήλων, κρύβεται πίσω από το νομικό πλαίσιο. Την ίδια στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι τίποτε δεν κινείται χωρίς την έγκριση της πολιτικής διοίκησης του δήμου. Αν η δημοτική αρχή πραγματικά ήθελε, θα μπορούσε να μην προχωρήσει στις κατασχέσεις, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό όμως που πραγματικά επιδιώκει είναι να γεμίσει τα ταμεία του δήμου με τον πιο ανάλγητο τρόπο και προσπαθώντας να γλυκάνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια μιλά για έργα που θα …γίνουν προς όφελος της πόλης.

Την στιγμή που δεσμεύει καταθέσεις, λογαριασμούς μισθοδοσίας και συντάξεων φαντάζουν ειρωνικά και αστεία τα εγκαίνια των «κοινωνικών παντοπωλείων και μαγειρείων» που ετοιμάζει. Αυτή την πολιτική καλύπτουν; και όσοι λειτουργούν γύρω της ως «φιλάνθρωποι», και αλληλέγγυοι δορυφόροι.

Η δημοτική αρχή με την πολιτική της συντάσσεται με αυτούς που λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα, χωρίς να την ενδιαφέρει αν σε αυτούς που θα αρπάξουν τα χρήματα τους οι τράπεζες, μπορεί να μην έχουν να ταΐσουν τις οικογένειές τους και δεν αναφερόμαστε σε αυτούς που χρεωστάνε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και θα βρουν το τρόπο και τις πλάτες να μην πληρώσουν.

Να ανακληθεί η λίστα με τους μικροοφειλέτες από τις τράπεζες. Να σταματήσουν οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών μικροοφειλετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου