Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Αριστερά: ανάγκη για έξοδο από την «επικράτεια του φόβου»

Του Censor από εδώ

Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Η λαϊκή αυτή ρήση βρίσκει στη σημερινή συγκυρία στην Ελλάδα μια σχεδόν απόλυτη εφαρμογή. Με όρους κοινωνικής και πολιτικής ψυχολογίας, αυτό που συμβαίνει σε όλη την ελληνική κοινωνία, τόσο στα συντηρητικά κοινωνικά και πολιτικά τμήματα αυτής όσο και στα σχετικά πιο ριζοσπαστικά, δεν είναι κυρίως η κυκλοφορία της ελπίδας και της θετικής προοπτικής, όπως συνέβαινε το 2012, αλλά η σοβούσα και γενικευμένη κυκλοφορία της απαισιοδοξίας και του φόβου. Ο βασιλιάς απέθανε, ζήτω ο βασιλιάς, η ελπίδα γεννιέται και πεθαίνει την ίδια στιγμή.
Με διαφορετικούς τρόπους εκφράζεται αυτό το συναίσθημα στο μνημονιακό και αστικό στρατόπεδο και με διαφορετικούς τρόπους στο ριζοσπαστικό και αριστερά αντιμνημονιακό στρατόπεδο. Και όμως, υπάρχει παντού. Βεβαίως, το συναίσθημα του φόβου φαίνεται να είναι, συνήθως, ένα συναίσθημα αδυναμίας. Σε μια μετανεοτερική εποχή, όπου ο ναρκισσισμός και η δήθεν επίδειξη δύναμης θεωρούνται αναγκαστικές θετικές ποιότητες, όπου η λογική απαισιοδοξία, η περίσκεψη ή η αδυναμία δεν γίνονται ανεκτές και καταδιώκονται, όπως ακριβώς ο διάβολος με το λιβάνι, όπου το τεχνητό γέλιο  της δήθεν οίησης απωθεί το κλάμα, τον πόνο και την κραυγή, η παραδοχή του φόβου και της πιθανής ήττας δεν είναι αυτονόητη ούτε αποδεκτή. Αντιθέτως, αυτή η παραδοχή πρέπει να αντισταθμιστεί και να αποκρυβεί, και ο φόβος ή το συναίσθημα δυνητικής αποτυχίας να μεταμφιεσθούν σε θριαμβολογία και σε επίδειξη μιας μη πραγματικά διατιθέμενης ωμής και βέβαιης για τον εαυτό της δύναμης. Όσο μάλιστα ο φόβος είναι εντονότερος, τόσο παραπάνω πρέπει να τονισθεί η προοπτική επιτυχίας και θριάμβου και να αποκρυβούν ο φόβος και η απογοήτευση, τόσο παραπάνω πρέπει να ανέβουν οι κλίμακες της δύναμης , ακόμη και σε βαγκνερικά ή νιτσεϊκά επίπεδα. Όμως, αυτός ο παροξυσμός και η τεχνητή διόγκωση της θετικής σκέψης είναι τελικά επίπλαστα στοιχεία και εκτεθειμένα πιθανόν στην απόλυτη διάψευση. Έχουν, με τους όρους του Γκράμσι, «τεχνητό» και όχι οργανικό χαρακτήρα.
Ο φόβος εγκαθίσταται μόνιμα στο μνημονιακό στρατόπεδο
Τόσο οι πολιτικοί και τα κόμματα όσο και οι άρχουσες τάξεις που συγκεντρώνονται στο μνημονιακό στρατόπεδο και στην κοινωνική έρημο  κρύβουν πίσω από τα επίπλαστα χαμόγελά τους και τις δηλώσεις αισιοδοξίας  ένα βαθύ δικό τους φόβο. Κυριαρχούν με βάση το φόβο και την πιθανότητα της ακόμη εντονότερης χρεοκοπίας, αλλά αδυνατούν να ηγεμονεύσουν μακροχρόνια με έναν θετικό τρόπο. Τον ίδιο το φόβο που διασπείρουν τρομοκρατικά, τον ενδοβάλλουν και στο δικό τους ψυχισμό. Δεν παρέχουν καμία θετική προοπτική στα λαϊκά στρώματα, στους μικροαστούς και πιθανόν ακόμη και σε σημαντικά τμήματα της ίδιας της αστικής τάξης. Και πώς να ηγεμονεύσουν δηλαδή; Με το χρέος να έχει γίνει η βαριά προοπτική της χώρας για δεκαετίες και το άχθος της κοινωνίας, με τις δυνάμεις των δανειστών και της ελίτ της Ε.Ε. να αρνούνται έστω και μικρές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με την αδιαλλαξία της γερμανικής άρχουσας τάξης, με την απόλυτη άρνηση ακόμη και στοιχειωδών φιλολαϊκών ελαφρύνσεων ή και με την απόρριψη από τη Μέρκελ ακόμη και αιτημάτων ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, όπως η Γαλλία ή η Ιταλία, πώς να κερδίσουν κάτι οι μνημονιακές δυνάμεις σε λαϊκή υποστήριξη, πώς να πετύχουν ακόμη και το μίνιμουμ που αναζητούν σε προοπτική και σε ανάκτηση των κοινωνικών τους συμμαχιών;

Iταλία: Μαζικές διαδηλώσεις σε 25 πόλεις κατά του JobsAct της κυβέρνησης Ρέντσι

ΧΘες πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις σε είκοσι πέντε μεγάλες πόλεις της Ιταλίας εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι. Στις κινητοποιήσεις λαμβάνουν μέρος φοιτητές, εποχικοί εργαζόμενοι και μέλη των αριστερών «συνδικάτων βάσης» Usb, Usi και Cobas.


Αποψη της διαδήλωσης στη Ρώμη
Το hashtag στο Twitter: #scioperosociale - #JobsAct
Οι σημερινές διαδηλώσεις οργανώθηκαν για να αμφισβητηθούν η μεταρρύθμιση του εργασιακού που προωθεί η κυβέρνηση Ρέντσι [JobsAct όπως αναφέρεται στα ιταλικά ΜΜΕ, κατά το αμερικανικό πρότυπο], το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2015, αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης τον τομέα της παιδείας.
Κοινωνική απεργία, η διαδήλωση της Ρώμης αυγά στο Υπουργείο Οικονομίας και της Γερμανικής Πρεσβείας
Ρώμη: Αυγά και καπνογόνα στο υπ. Οικονομίας
Κοινωνική απεργία, η διαδήλωση της Ρώμης αυγά στο Υπουργείο Οικονομίας και της Γερμανικής Πρεσβείας
Και οι καραμπινιέρι σε μάλλον άβολη θέση
Περίπου δέκα εργαζόμενοι στην Ρώμη κατάφεραν πριν από λίγο να ανέβουν στο Κολοσσαίο και να ξεδιπλώσουν ένα πανό το οποίο γράφει «όχι στην μεταρρύθμιση του εργασιακού και στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών».
Πάδοβα, με αστυνομοκρατία

«Mall-υνση και ζωή δεν πάνε μαζί!»

Η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα και η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα καλούν κατοίκους και καταστηματάρχες σε συγκέντρωση-ενημέρωση την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στις 11.00 το πρωί, στην αίθουσα της 4ης δημοτικής Κοινότητας, επί των οδών Αλεξανδρείας και Λένορμαν.


Θέματα της συγκέντρωσης και συζήτησης είναι:
  1. Οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβαλαν ΦΡΕΝΟ στα καταστροφικά σχέδια της πολυεθνικής της Artume να χτίσει το εμπορικό κέντρο-μαμούθ στο οικόπεδο του πρώην Μουζάκη.
  2. Η ένσταση 400 κατοίκων της περιοχής στην Περιφέρεια Αττικής για τη διάτρητη και παράνομη έγκριση μελέτης περιβαντολλογικών επιπτώσεων
  3. Η στάση των αρμόδιων φορέων, του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Αθηναίων
  4. Τα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα
  5. Οι δράσεις της Επιτροπής και της Λαϊκής Συνέλευσης στις πολιτικές εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας
Θέλουμε το μέλλον μας αλλιώς και το διεκδικούμε
Mall-υνση και ζωή δεν πάνε μαζί!
Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα
Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα.    

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

«Γαμήστε τους!»

Επίθεση αστυνομικών δυνάμεων σε φοιτητές στο Πολυτεχνείο

Οι μάχιμες μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. γιορτάζουν την επέτειο του δικού τους 1973... |
Ηταν ένα θέαμα άγριο και συνάμα πρωτόγνωρο: χωρίς να πέσει ούτε πέτρα, δίχως να έχει προηγηθεί η παραμικρή αψιμαχία, η Στουρνάρη γέμισε ξαφνικά με τα ποδοπατημένα κορμιά εκατοντάδων άοπλων νέων παιδιών, που από τη μια στιγμή στην άλλη μετατράπηκαν σε πεδίο εκτόνωσης για δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ.
Ορμώντας ξαφνικά απ’ όλες τις παρόδους, με τη μυριόστομη ιαχή «γαμήστε τους! γαμήστε τους!», οι τελευταίοι οφθαλμοφανώς το γλεντούσαν: επί ένα τέταρτο της ώρας χτυπούσαν ανελέητα τους πεσμένους φοιτητές, τους ποδοπατούσαν, τους ψέκαζαν κατάμουτρα με τις φυσούνες, εκτόξευαν μέσα στον κόσμο χειροβομβίδες «κρότου-λάμψης», σταματώντας κάποιες στιγμές, μόνο και μόνο για να εκφράσουν με βρισιές τον ενθουσιασμό τους γι’ αυτό το μονόπλευρο ξεσάλωμα. Μοναδικοί τυχεροί, όσοι λιγοστοί πρόλαβαν να μπουν από την πύλη της Στουρνάρη στο ΕΜΠ, μέσα στο περίπου μισό λεπτό που μεσολάβησε ανάμεσα στο άνοιγμά της και την επίθεση της αστυνομίας στους περίπου 1.500 διαδηλωτές.
«Εγιναν μάχες σώμα με σώμα, σκληρές μάχες σώμα με σώμα, αλλά τελικά τους αποκρούσαμε», μετέδιδε με αγωνιστικό στόμφο στον ασύρματο ο επικεφαλής της διμοιρίας στη συμβολή Στουρνάρη και Κάνιγγος, λίγο μετά την ολοκληρωτική εκκαθάριση της περιμέτρου του ιδρύματος από τους φοιτητές. Σκληρές -πραγματικά- μάχες: οι μεν ανεβοκατέβαζαν ρόπαλα και... γαμοσταυρίδια, οι δε προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ξεφύγουν. Ή έκλαιγαν, όπως εκείνα τα κοριτσάκια που, στριμωγμένα επί ώρα από μια διμοιρία στον τοίχο του Πολυτεχνείου, μάζευαν τη μια κλοτσιά ή φυσουνιά μετά την άλλη.
Εχοντας συμπληρώσει 30 χρόνια στο ρεπορτάζ αυτού του είδους, πρώτη φορά είδα τη βίαιη διάλυση μιας ειρηνικής πορείας να μετατρέπεται σε τέτοιο απροκάλυπτο «γλέντι». Συνήθως τα ΜΑΤ δέρνουν σιωπηλά ή, το πολύ πολύ, βγάζοντας κάποιες άναρθρες «πολεμικές» κραυγές. Μετά τη μαζική ψήφο της ΕΛ.ΑΣ. προς τους ναζί, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να δούμε τις μάχιμες μονάδες της να γιορτάζουν -κυριολεκτικά- την επέτειο του δικού τους 1973...

Σε κρίσιμο σημείο το σκάνδαλο του Ελληνικού



Σε κρίσιμο σημείο το σκάνδαλο του Ελληνικού
 Εξώδικη διαμαρτυρία 15 πολιτών κατά του ΤΑΙΠΕΔ

                                                                                                                      Του Πάνου Τότσικα
Από τον Δεκέμβριο του 2011 που ξεκίνησε η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία για την λεγόμενη «αξιοποίηση» του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, μεσολάβησαν καταστάσεις και γεγονότα για γέλια και για κλάματα. Άραβες, Κινέζοι  και ευρωπαίοι «επενδυτές» διαδέχονταν αλλήλους, κάποια στιγμή ο Σεϊχης  του Κατάρ φάνηκε να κερδίζει πόντους, αλλά δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του με βάση την  ευρωπαϊκη νομοθεσία, οπότε εμφανίστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου ως άσσος από το μανίκι ο Ισπανός πολεοδόμος Αθεμπίγιο  με κάποια σχέδια της πλάκας και γέλασε  κάθε πικραμένος.
 Τον Απρίλιο του 2012 εκδηλώνεται ενδιαφέρον από 9 διεθνή «επενδυτικά σχήματα», αλλά τον Ιανουάριο του 2013, στην β’ φάση του «διαγωνισμού», προκρίνονται μόνο τέσσερα σχήματα. Τελικά τον Φεβρουάριο του 2014 ολοκληρώνεται  η β’ φάση  και, για «ανεξήγητους λόγους», υποβάλλεται μόνο μία προσφορά, από την  Lamda Development του Ομίλου Λάτση. Οι υπόλοιποι διεκδικητές αποχωρούν, αφήνοντας  το Ελληνικό, υποτίθεται σε «ελληνικά χέρια»…
Ο Όμιλος Λάτση, υποβάλλει μια αρχική προσφορά, η οποία τελικά «βελτιώνεται» και τον περασμένο Μάρτιο κηρύσσεται «προτιμητέος επενδυτής» αν και δεν υπήρχε κανένας ανταγωνιστής, εις δόξαν του λεγόμενου «υγιούς ανταγωνισμού»: Για  μια έκταση 6.204 στρεμμάτων στην οποία περιλαμβάνεται  παραλιακό μέτωπο 3.5 χιλιομέτρων στον Σαρωνικό, ένα λιμάνι-μαρίνα (το λεγόμενο Ολυμπιακό Ιστοπλοϊκό Κέντρο), ένας  σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και Ολυμπιακές εγκαταστάσεις αξίας άνω των 350 εκ ευρώ, ο Όμιλος Λάτση «υποχρεώνεται» να καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ 915 εκ ευρώ, με δόσεις, σε βάθος δεκαετίας!!!
 Το Ελεγκτικό Συνέδριο υποκύπτει…
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες: Ετοιμάστηκε μια Σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ομίλου Λάτση, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει κρυφή  από τους πάντες, ακόμη και από τους βουλευτές. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τον προσυμβατικό έλεγχο  από το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προέκυψε πληθώρα παραβιάσεων της ισχύουσας νομιμότητας με αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα της υπογραφής της Σύμβασης.
Προς στιγμήν επικράτησε πανικός στο μπλοκ Κυβέρνησης-ΤΑΙΠΕΔ-Ομίλου Λάτση, αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκαν ψύχραιμοι: « Δεν τρέχει τίποτα», διαβεβαίωναν, «έτσι συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά τελικά το Ελεγκτικό Συνέδριο άλλαξε γνώμη». Είναι χαρακτηριστικό ένα ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου (Καθημερινή, 5.10.2014), όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «…Στο Ελεγκτικό Συνέδριο του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Νικόλαος Αγγελάρας, που επελέγη τον περασμένο Ιούλιο από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπάρχουν αρκετοί που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των αποφάσεών του. Αρκετοί είναι όμως και εκείνοι που σημειώνουν από την εμπειρία τους πως τα κλιμάκια του δικαστηρίου, συγκροτούμενα κυρίως από νέους δικαστές, είναι δύσκολο να σταθμίσουν, πάντα με ακρίβεια σύνθετα και πολύπλοκα θέματα που σχετίζονται με μεγάλης κλίμακας επενδύσεις. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα για το Ελληνικό…».

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών την Παρασκευή 14/11/14 στις 7,30 μμ στο ΤΕΕ (Νίκης 4)

Η έβδομη Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, μετά τη δεύτερη συνέλευση των μετόχων  για την ανακεφαλαιοποίηση της Άττικα Μπανκ με τα χρήματα του αποθεματικού των μηχανικών-που παραμένει προ των πυλών, ακόμα παραμένουν τα θέματα των ανασφάλιστων και των κατασχέσεων, της υπερφορολόγησης, της ανεργίας και της ακόμα βαθύτερης υποβάθμισης του επαγγέλματος του μηχανικού..
Ετοιμαστείτε για νέα εκβιαστικά διλήμματα, τζόγο, και νέο μάδημα….
Ακόμα, ετοιμαστείτε για φοροεπιδρομές, καταστροφή των όποιων ποιοτικών χαρακτηριστικών είχε το επάγγελμα του μηχανικού
Ετοιμαστείτε για τη διάλυση του ΤΣΜΕΔΕ…
Κυρίως ετοιμαστείτε και για να έρθετε και να συμμετέχετε στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών
H παρουσία όλων είναι σημαντική για να αποφασίσουμε τη δράση μας των αμέσως επόμενων ημερών.
Θα συζητήσουμε για:
  • Τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης της συνέλευσης, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό.
  • Την οργάνωση της συμμετοχής μας στην απεργία στις 27 Νοεμβρίου (δημοσιοποίηση και παρουσία)
  • Τα νομικά θέματα που έχουν ανοίξει και πως απαντάμε
  • Το θέμα του ΕΤΑΑ-Σελλιανάκη που έχουμε αφήσει στη μέση
  • Το θέμα του ασφαλιστικού
Αν θέλετε κάποιο ακόμα θέμα να συζητηθεί ενημερώστε μας.
Προσκαλούμε όλους τους πρώην συμμετέχοντες στην Ανοιχτή Συνέλευση, τους μέχρι προσφάτως συμμετέχοντες, τους παρόντες συμμετέχοντες αλλά και όλους όσους θεωρούν ότι ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ανατρέπονται όσα καταστρατηγούν τα δικαιώματα και τις ζωές μας, στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών στο ΤΕΕ στις 7,30.
Τα θέματα που μας αφορούν όλους, δεν κινούνται, αν δεν τα κινήσουμε όλοι μας…συντονισμένα.
Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε.
Αντιστεκόμαστε Συλλογικά, οργανωνόμαστε, νικάμε.

http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/

Το 68% των συναδέλφων δεν εξόφλησε τις εισφορές του Α' εξαμήνου του 2014


Αναρτούμε επικαιροποιημένα στοιχεία που πήραμε από το ΤΣΜΕΔΕ, σύμφωνα με τα οποία το 68% των συναδέλφων δεν εξόφλησε τις εισφορές του Α' εξαμήνου του 2014 (θυμίζουμε ότι αυξήθηκαν από την 1η Μαϊου). Τα στοιχεία συνεπώς είναι αισθητά χειρότερα από όσα είχαμε ήδη γράψει. Αποτυπώνεται επίσης η μεγάλη τάση προς συνταξιοδότηση (σίγουρα εκκρεμούν ακόμα χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης) και η μη εγγραφή των νέων συναδέλφων που έχει μειώσει την αναλογία συνταξιούχων:ασφαλισμένων από 1:7 σε 1:4. Οι 46.200 αυτοί συνάδελφοι (και πολλοί ακόμα που πιθανά πλήρωσαν εξ ανάγκης το τρέχον ειδοποιητήριο αλλά χρωστάνε κάποιο/α από τα προηγούμενα) έχουν χάσει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα συνεπώς δε μπορούν να διεκδικήσουν εργασία και συσσωρεύουν χρέη εξωθούμενοι εκτός επαγγέλματος.



2009 2009 2010 2011 2012 2013 2014Α
Σύνολο Ασφαλισμένων 104102 106666 109285 111023 110641 109053 107017
Ελεύθεροι Επαγγελματίες 65175 67427 70054 72169 72801 71827 70109
Ποσοστό 64.10% 65.00% 65.80% 65.86% 65.51%
Αναμενόμενες Εισπράξεις
Μέση Ετήσια Εισφορά ανά Ασφαλ
ΤελικέςΕισπράξεις 167375638 166571193 167545830 156428464 152031119 183899055 50420097
Ποσοστό Εισπραχθέντων
Μισθωτοί 38927 39239 39231 38854 37840 37226 36908
Ποσοστό 37.39% 36.79% 35.90% 35.00% 34.20% 34.14% 34.49%
Αναμενόμενες Εισπράξεις
Μέση Ετήσια Εισφορά ανά Ασφαλ 0 0 0 0 0
Τελικές Εισπράξεις  234.438.480 256049216 256031869 285014789 302232888 352458560 167066208
Ποσοστό Εισπραχθέντων
Πλήθος Νεοεισερχόμενων 4460 4454 4320 3482 2293 2061 1181
Πλήθος Νέων Συνταξιούχων 1584 1858 2246 2048 2689 3128 2475
Αναλογία 2.82 2.40 1.92 1.70 0.85 0.66 0.48
Σύνολο Συνταξιούχων 15608 16960 18676 19646 21968 23545 24632
Αναλογία 6.67 6.29 5.85 5.65 5.04 4.63 4.34
Δαπάνη για Συντάξεις 285784810 349530723 330180973 348442187 395856536 416393830 228849890
Έσοδα από Πόρους
Εκδοθέντα Ειδοποιητήρια 122070 126265 131468 136528 139179 139984 67794
A 60702 62816 65359 68039 69361 69982 67794
B 61368 63449 66109 68489 69818 70002
Πλήθος Ανεξόφλητων 29087 30720 35268 44672 54170 68976 46203
A 14950 15888 17843 22350 26242 40001 46203
B 14137 14832 17425 22322 27928 28975
Ποσοστό Ανεξόφλητων 23.83% 24.33% 26.83% 32.72% 38.92% 49.27% 68.15%
Εργοδότες που δεν πλήρωσαν
Σύνολο Αναμενόμενων Εσόδων 0 0 0 0 0
Εισπάξεις από Παρελθόντα Έτη  401.814.118 422620409 423577700 441443254 454264008 536357615 217486305

για τη συλλογή και την επεξεργασία των στοιχείων 
Πετρόπουλος Δημήτρης

Μέρες του '73: Τα ΜΑΤ χτύπησαν τους φοιτητές στη Νομική και το Πολυτεχνείο

Στο πνεύμα της Χούντας ο Φορτσάκης κάλεσε τα ΜΑΤ να κάνουν... κατάληψη στη Νομική - Κατά την πρωινή κατασταλτική επίθεσή τραυματίστηκαν δύο φοιτητές στο κεφάλι, ο ένας σοβαρά, σύμφωνα με πληροφορίες - Οι φοιτητές πραγματοποίησαν μαζική πορεία στους δρόμους της Αθήνας - Χιλιάδες κόσμου και στο απογευματινό συλλαλητήριο, το οποίο χτυπήθηκε εκ νέου από την αστυνομία στο Πολυτεχνείο (βλέπε βίντεο) - Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στις 12.00 στα Προπύλαια

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Πολυτεχνείο 41 χρόνια μετά: με την πλάτη στον τοίχο;

Από εδώ. Εκδήλωση στο Πολυτεχνείο το Σαββάτο 15/11 στις 18:30 με ομιλητές τους Αλ. Αλαβάνο, Δ. Μπελαντή, Δ. Σαραφιανό και Θ. Σκαμνάκη.


ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ  41 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ;
Πολυτεχνείο 41 χρόνια μετά: με την πλάτη στον τοίχο;Πριν από 41 χρόνια η Χούντα - παρά την εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια- φαινόταν τόσο ισχυρή που άνοιγε-μέσω της κυβέρνησης Μαρκεζίνη- μια διαδικασία «φιλελευθεροποίησης», με προγραμματιζόμενη κατάληξη τη διεξαγωγή «ελεύθερων» εκλογών. Στόχος ήταν η οικοδόμηση ενός καθεστώτος που, χωρίς να είναι ανοιχτά φασιστικό, θα εξασφάλιζε την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, μια σκληρή πολιτική λιτότητας και περιορισμού των κοινωνικο-πολιτικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους και την απρόσκοπτη παρουσία και ισχύ του υπερατλαντικού συμμάχου. Φυσικά ο στρατός θα ήταν «εγγυητής» αυτού του καθεστώτος δηλ. ο βασικός πόλος εξουσίας. Αυτό το μοντέλο «ελεγχόμενης μετάβασης» εφαρμόστηκε αργότερα και στην Τουρκία (πέρασμα από τη χούντα του Εβρέν στη δημοκρατία). Το «πείραμα Μαρκεζίνη» συναντούσε την αποδοχή και συναίνεση, όχι μόνο αστικών αντιδικτατορικών επιτελείων, αλλά και τμήματος της αριστεράς που προετοιμαζόταν να συμμετάσχει στις εκλογές.
Κανείς δεν φανταζόταν ότι μπορούσε να προβληθεί ισχυρή αντίσταση στη Χούντα, πόσω μάλλον να ξεδιπλωθεί μια εξέγερση που θα βάλει τέρμα στο πείραμα Μαρκεζίνη και θα κλυδωνίσει συθέμελα το διδακτορικό καθεστώς. Υπό το σύνθημα «Κάτω η Χούντα»  αποτυπώθηκε η μόνη δυνατή για τα λαϊκά στρώματα διέξοδος: μόνο με τις αναγκαίες ρήξεις και τομές, μόνο με την πτώση της Χούντας θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα πλατιά λαϊκά στρώματα να ελπίζουν για καλύτερες συνθήκες ζωής.
Χάρη στο Πολυτεχνείο διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο ελευθεριών και εγγυήσεων που επέτρεψαν το ξεδίπλωμα ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, που κατόρθωσαν να μεταβάλλουν τους ταξικούς συσχετισμούς αυξάνοντας το μερίδιο της πίτας για τα λαϊκά στρώματα. Αγώνων που επέβαλλαν μια σειρά παραγωγικών αναδιαρθρώσεων και συμβιβασμών (αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων τόσο επί Καραμανλικής “σοσιαλμανίας”, όσο και με το ΠΑΣΟΚ, αύξηση των επιδοτήσεων στους αγρότες, δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης κ.α.). Και βέβαια, τοποθέτηση του στρατού στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Γι’αυτό και η μεταπολίτευση βρίσκεται πάντα στο στόχαστρο όσων επιζητούν την επιστροφή σε ένα κατασταλτικό μοντέλο οικονομικής διαχείρισης
Σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την ένταξη της χώρας σε καθεστώς τριμερούς διεθνούς εποπτείας. Πέντε χρόνια στα οποία ο λαός μας γνώρισε την πιο βάρβαρη λιτότητα. Είδε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, κατακτημένα με μακρόχρονους αγώνες, να καταργούνται. Την ανεργία να φτάνει σε πρωτοφανή (για καιρό ειρήνης) επίπεδα. Κρίσιμους τομείς, του όποιου κράτους πρόνοιας είχε οικοδομηθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια, στα πρόθυρα κατάρρευσης. Και όλα αυτά τη στιγμή που το χρέος, για την αντιμετώπιση του οποίου υποτίθεται ότι μάτωσαν τους εργαζόμενους, αυξήθηκε, τόσο απόλυτα όσο και ποσοστιαία επί του ΑΕΠ, και που σχεδόν κανείς δεν θεωρεί βιώσιμο.

ΜΕΤΚΑ-όμιλος Μυτιληναίου: «Τον απολύσαμε γιατί δεν ήταν χαρούμενος»!


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266.
ΜΕΤΚΑ-όμιλος Μυτιληναίου: «Τον απολύσαμε γιατί δεν ήταν χαρούμενος»!
Παράσταση διαμαρτυρίας στην ΜΕΤΚΑ, Παρασκευή 14 Νοέμβρη στις 8 πμ (Αρτέμιδος 8, Μαρούσι)- Όλοι στην απεργία στις 27 Νοέμβρη
Ένα «πρωτότυπο» λόγο σκαρφίστηκαν οι υπεύθυνοι στην ΜΕΤΚΑ για να δικαιολογήσουν την εκδικητική απόλυση ενός εργαζόμενου τεχνικού. Σε ερώτηση του σωματείου μας «γιατί απολύθηκε ο συνάδελφος;», ο υπεύθυνος προσωπικού απάντησε: «γιατί ο εργαζόμενος δεν ήταν χαρούμενος»…
Ο συνάδελφος προσλήφτηκε στο εργοτάξιο της ΜΕΤΚΑ του έργου, που αφορά στην κατασκευή του προαστιακού για το τμήμα  Κιάτο-Ροδοδάφνη. Η κατασκευή του έργου χαρακτηρίζεται από την υπερεκμετάλλευση των ανθρώπων που το κατασκευάζουν. Η εταιρεία απαιτεί απλήρωτη δουλειά για 11ωρα και 12ωρα, το εξαήμερο θεωρείται αυτονόητο, ενώ σε όσους εργαζόμενους γίνεται πρόσληψη στο ΙΚΑ , οι συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου τρίμηνης διάρκειας, χωρίς να κοινοποιούνται οι όροι εργασίας. Ακόμα και οι εργάτες υποχρεώνονται σε 11ωρη εργασία χωρίς διάλλειμα. Οι μηχανικοί και οι περισσότεροι τεχνικοί προσλαμβάνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και βαφτίζονται «υπεργολάβοι» και ¨συνεργάτες¨, στερούμενοι όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.
Η ένταση της εκμετάλλευσης και η αχαλίνωτη αυθαιρεσία της εργοδοσίας ενισχύεται από τα μνημόνια, τους αντεργατικούς νόμους, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την επέκταση την ελαστικών σχέσεων εργασίας. Παράλληλα η εργοδοσία αποθρασύνεται από την ανυπαρξία κάθε κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού για τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας στα τεχνικά έργα.
Αυτές οι εργασιακές συνθήκες, φαίνεται πως δεν έκαναν το συνάδελφο «χαρούμενο». Ζήτησε να του κοινοποιηθούν οι όροι της σύμβασης εργασίας όπου διαπίστωσε πως η σύμβαση του ήταν τρίμηνη-(ηλεκτρονική αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ, με δηλωμένο 5νθήμερο-8ωρο), ενώ του ανακοινώθηκε ότι θα δουλεύει τουλάχιστον 10ωρο για τις καθημερινές και 8ωρο για τα Σάββατα και «ίσως και παραπάνω, ξέρεις πώς είναι αυτά, όπως μας πάει το έργο...» , τη στιγμή που δεν είχαν συμφωνηθεί ούτε τρίμηνη σύμβαση ορισμένου χρόνου, ούτε ότι θα δουλεύει υπερωρίες. Όταν θέλησε να ενημερωθεί αν θα πληρωθούν οι υπερωρίες, του απάντησαν πως δεν προβλέπεται... Στην συνέχεια η εταιρεία προχώρησε στην απόλυση του. Όταν ο εργαζόμενος αρνήθηκε να συναινέσει στην απόλυση, δικαστικός επιμελητής του κοινοποίησε την απόλυση μαζί με την επιταγή.

Οι μισθοί έγιναν ξεροκόμματο...

ΕΛΣΤΑΤ: 37% ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2009-2014
Είτε εξαιτίας της μείωσης των μισθωτών εργαζομένων (απολύσεις) είτε λόγω των περικοπών στους μισθούς, γεγονός είναι πως την τελευταία 5ετία (2009-2014) οι πραγματικές αμοιβές των απασχολουμένων με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας μειώθηκαν συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά 37%!
Στην πραγματικότητα η μάζα των αμοιβών των μισθωτών εργαζομένων στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε 32% περίπου (από 84,4 δισ. ευρώ το 2009 σε 57,3 δισ. το 2014), αλλά σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού κατά 7,3% την ίδια περίοδο η πραγματική μείωσή τους φθάνει το 37% ή 8,7% ετησίως.
Από αυτά τα 27,1 δισ. αμοιβών που χάθηκαν συνολικά στην οικονομία μέσα στην πενταετία, τα 9,8 δισ. αφορούν τις συνολικές απώλειες αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων (στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άνοιξη 2014). Αξίζει να σημειωθεί πως στο εξεταζόμενο διάστημα της πενταετίας οι κοινωνικές μεταβιβάσεις κι ενισχύσεις κάθε μορφής μειώθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ, με συνέπεια το άθροισμα της απώλειας σε αμοιβές εργαζομένων και κοινωνικές ενισχύσεις να ανέρχεται σε 38,1 δισ. ευρώ.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως οι άμεσες κι έμμεσες αυτές εισοδηματικές απώλειες των μισθωτών συμπίπτουν σχεδόν (στην πραγματικότητα υπερβαίνουν ελάχιστα) με τη μείωση που σημειώθηκε το ίδιο διάστημα στην τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών στο σύνολο της οικονομίας, η οποία ανήλθε σε 37,5 δισ. ευρώ.
Τέλος, θυμίζουμε πως την περίοδο 2009-2014 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 55 δισ. ευρώ (από 237,4 δισ. το 2009 σε 182,4 δισ. το 2014). Αυτό σημαίνει πως τα 38 δισ. που χάθηκαν από το εισόδημα των εργαζομένων αντιστοιχούν στο 69% της συρρίκνωσης της οικονομίας. Με άλλα λόγια, τα 2/3 περίπου της ζημιάς στην οικονομία πλήρωσε ο κόσμος της μισθωτής εργασίας.

Νομική διεκδίκηση στα θέματα του ασφαλιστικού

Πρωτοβουλία από την Παντεχνική Συνέλευση Θεσ/κης

Νομική διεκδίκηση στα θέματα του ασφαλιστικού

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ένας από τους άξονες στους οποίους θα κινηθούμε ενάντια των αδικιών του συστήματος κατά των ασφαλισμένων ΤΣΜΕΔΕ αλλά και ΕΤΑΑ γενικότερα είναι ο νομικός αγώνας. Παράλληλα με τις παρεμβάσεις σε υπηρεσίες, πορείες, με τον αγώνα για την ενημέρωση των συναδέλφων αλλά και της κοινωνίας, με τις συνελεύσεις και άλλα, θα κινηθούμε και δικαστικά προσφέυγοντας με κάθε νόμιμο μέσο που έχουμε διαθέσιμο. Παρακάτω αναρτούνται οι κατηγορίες ασφαλισμένων (όπως τις αποφασίσαμε στη συνέλευση της 2 Οκτωβρίου 2014 παρουσία νομικού συμβούλου) όπως και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν απο το νομικό μας σύμβουλο για κάθε κατηγορία.

Μετά τις κατηγορίες υπάρχει φόρμα υποβολής των στοιχείων οπότε παρακαλούμε όπως διαβάσετε προσεκτικά τις κατηγορίες και έπειτα συμπληρώσετε την αίτηση και ενημερώσετε και συναδέλφους που γνωρίζετε να ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Για να έχουμε καλό αποτέλσεμα χρειαζόμαστε πολλές συμμετοχές ωστε να κινηθούμε ομαδικά και να μας κοστίσει λιγότερο!

Τα στοιχεία θα συλλεχθούν απο το συντονιστικό της Παντεχνικής Συνέλευσης (θα τηρηθεί το απόρρητο των προσωπικών στοιχείων) και μόλις συμπληρωθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός συμμετεχόντων, θα κάνουμε ανάρτηση για να συντονιστούν τα περεταίρω βήματά μας.

Καλό θα ήταν να εγγραφείτε και στο Blog μας ωστε να λαμβάνετε email με τις πρόσφατες αναρτήσεις μας.

Εαν θεωρείτε ότι η περίπτωση σας δεν περιλαμβάνεται στείλτε μας email στο pantexnikh@gmail.com με την περιγραφή για να ενταχθεί σε άλλη κατηγορία.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

1. ΑΡΝΗΣΗ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Η κατηγορία αφορά (α) οφειλέτες κλάδου υγείας η/και πρόνοιας και σύνταξης (κυριας η/και επικουρικής) αλλά και (β) οφειλέτες κλάδου σύνταξης (κυριας η/και επικουρικής)
Η διαδικασία προσφυγής θα είναι:
- υποβολή αίτησης στο ΤΣΜΕΔΕ για χορήγηση αναλυτικής βεβαίωσης οφειλών κατα κλάδο, κεφάλαιο και προσαυξήσεις.
- κατόπιν υποβολή αίτησης θεώρησης βιβλιαρίου υγείας με ρητή επιφύλαξη οφειλών ανα περίπτωση
- σύνταξη και κατάθεση προσφυγής.

2. ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΠΟ ΕΤΑΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Η κατηγορία αφορά καταβολές που έγιναν εξ ιδίων σε παρόχους υγείας.
Η διαδικασία προσφυγής θα είναι:
- προσκόμιση σχετικών αποδείξεων απο παρόχους υγείας
Σημείωση: η παρούσα δίκη απευθύνεται σε πρόσωπα που κατέβαλαν σημαντικά ποσά σε παρόχους υγείας για εξετάσεις, χειρουργεία, επισκέψεις, φάρμακα (πάνω των 2.500 ευρώ). 

3. 
ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΩΝ
Η κατηγορία αφορά μέλη ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ: (α) που δεν έκαναν έναρξη εργασιών στην εφορία και δεν εργάστηκαν ποτέ ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί. (β) που έκαναν έναρξη εργασιών στην εφορία αλλα ήδη προέβησαν σε διακοπή και έκλεισαν τα βιβλία τους. (γ) που εργάστηκαν ως μισθωτοί αλλα απολύθηκαν και είναι μακροχρόνια άνεργοι. (δ) που έκαναν έναρξη εργασιών και διατηρούν ανοιχτά βιβλία αλλα έχουν χαμηλό εισόδημα (π.χ. κάτω απο 10.000€).
Η διαδικασία προσφυγής θα είναι:
- υποβολή αίτησης στο ΤΣΜΕΔΕ για χορήγηση αναλυτικής βεβαίωσης οφειλων κατα κλάδο, κεφάλαιο και προσαυξήσεις
- κατόπιν υποβολή αίτησης επιστροφής τυχον αχρεωστήτως καταβληθέντων
- σύνταξη και κατάθεση δικογράφων

4. ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Η κατηγορία αυτή αφορά όλα τα μέλη ΤΕΕ και ασφαλισμένους ΤΣΜΕΔΕ κάθε κατηγορίας.
Η διαδικασία προσφυγής θα είναι:
- ομαδική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την μείωση των εισφορών από τον αρμόδιο υπουργό. Με επιθυμητή τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ασφαλισμένων και με ενδεχόμενη παρέμβαση του ΤΕΕ.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Για την αναγκαιότητα της Αριστερής Μετωπικής Συμπόρευσης

Του Γιώργου Μπαρούτα από εδώ
Συνοπτικά Στοιχεία για τη συγκυρία
Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από αντιφατικά στοιχεία ως προς την εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης, με σημείο έναρξης αυτής το 2008.
Συνοπτικά τα κύρια στοιχεία στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό πεδίο είναι τα εξής:
Η αναιμική βελτίωση των οικονομικών δεικτών στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες. Παρατηρείται ασθενική ανάπτυξη η οποία τείνει περισσότερο στην σταθεροποίηση των εκάστοτε εθνικών οικονομιών παρά στην εξομάλυνση και επαναφορά σε προ κρίσης ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών (BRICS). Παράλληλα, παρατηρείται μια περισσότερο ή λιγότερο "στρατηγικού" τύπου στροφή στην εσωτερική αγορά των χωρών αυτών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Κίνας.
Η αποδοχή και ενσωμάτωση προγραμμάτων λιτότητας στις χώρες του Νότου έχει σταθεροποιήσει εν γένει την ευρωπαϊκή οικονομία. Επί της ουσίας, οι μηχανισμοί της ΕΕ με προεξάρχουσα αυτών την ΕΚΤ, έχει διαμορφώσει ένα "τείχος προστασίας" γύρω από τα κράτη-μέλη "αμοιβαιοποιώντας" έμμεσα (αλλά και με πιο επιθετικές επιλογές όπως η διαφαινόμενη αγορά τίτλων από χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος) το χρέος σε επίπεδο ΕΕ.
Ο πολλαπλασιασμός των εστιών έντασης σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος αντανακλά την αναγκαιότητα για τον προσδιορισμό ενός νέου σημείου ισορροπίας μεταξύ των καπιταλιστικών δυνάμεων. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να μεταφραστεί  σε μια άνευ όρων σύγκρουση είτε μεταξύ των σημερινών ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών πόλων και των αναδυόμενων δυνάμεων είτε μεταξύ των σημερινών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Παρά το ότι μια τέτοια μετάφραση είναι εύκολη, δεν λαμβάνει υπόψη της ούτε την πολυπλοκότητα της συνδεσιμότητας των καπιταλιστικών οικονομιών σήμερα, ούτε την συγκριτική αδιαμφισβήτητη υπεροχή των Δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, ΕΕ, Μεγ. Βρετανία). Παρόλα αυτά περιφερειακές συγκρούσεις σε περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (Ουκρανία, Κασπία, Νοτιοανατολική Ασία, Μέση Ανατολή) τόσο σε επίπεδο πλουτοπαραγωγικών πηγών όσο και σε επίπεδο εμπορικών διόδων θα ενταθούν με στόχο την βελτίωση της θέσης κάθε κράτους στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα.
Η ενίσχυση πολιτικών δυνάμεων με συντηρητικό - έως και - ακροδεξιό πολιτικό λόγο και πρακτική, έτσι όπως αυτός αποτυπώθηκε σε μια σειρά εκλογικών διαδικασιών με αποκορύφωμα τις ευρωεκλογές του 2014. Το φαινόμενο αυτό δεν εξηγείται μονοσήμαντα, ούτε και μπορεί να αναλυθεί διεξοδικά σε ένα άρθρο, δεσπόζουσα θέση όμως έχει η δυσκολία κοινωνικής και οικονομικής ανέλιξης της νεολαίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Προκύπτουν δύο σημαντικά στοιχεία που προσδιορίζουν τις δυσκολίες που χαρακτηρίζουν κατά τη σημερινή συγκυρία τις στρατηγικές των αντίπαλων ταξικών στρατοπέδων: