Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Πλήρης ευθυγράμμιση της Περιφέρειας με την Δικέφαλος ΑΕ – αδιαφορία για τις θέσεις του Δήμου ΝΦΧ



Υπερψήφισε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της υπογειοποίησης τμήματος της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σήμερα (15/2), παρά τις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώθηκαν από αρκετούς περιφερειακούς συμβούλους. Σε μια διαδικασία που σημαδεύτηκε από τα επεισόδια που έγιναν την προηγούμενη Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση με αυτό το θέμα, όπου προπηλακίστηκαν οι εκπρόσωποι του Δήμου από ομάδες φερόμενων οπαδών, η σημερινή συνεδρίαση χωρίς την παρουσία του Δήμου και με μια εισήγηση που έφερε ημερομηνία του περασμένου Αυγούστου, ήταν εκ των προτέρων σίγουρο ότι θα κατέληγε στην πλήρη υιοθέτηση της Μελέτης που πραγματοποίησε η Δικέφαλος ΑΕ.

Παρόλα αυτά στην ίδια τη συνεδρίαση τέθηκαν σοβαρά ζητήματα:
για τη σκοπιμότητα του έργου – από πολλούς ομιλητές, μεταξύ των οποίων και στελέχη της Περιφέρειας, υπογραμμίστηκε ότι το έργο σχεδιάστηκε με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση του υπό ανέγερση γηπέδου
για τη λειτουργικότητά του – από πολλούς ομιλητές που φάνηκαν να έχουν διαβάσει τη ΜΠΕ, αμφισβητήθηκε η χρησιμότητα της υπογειοποίησης στην ίδια τη λειτουργία του γηπέδου
για τον τρόπο σχεδίασης και υλοποίησής του – αν και υποτίθεται ότι αφορά ένα δημόσιο έργο, σχεδιάστηκε από μια ιδιωτική εταιρεία για να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια
για την διαδικασία που ακολουθήθηκε – ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος, που είναι η δημοτική αρχή, αγνοήθηκε.

Στο θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συνέβαλαν η πλειονότητα των συμβούλων της Δύναμης Ζωής (με αρκετές διαρροές), η παράταξη Σγουρού και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας με ένα συναγωνισμό ΑΕΚοφροσύνης και υποταγής στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Καταψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής, της Ανάσας για την Οικολογία και οι ανεξαρτητοποιηθέντες από τη Δύναμη Ζωής.

Το βάρος της υποστήριξης της ΜΠΕ σήκωσε η αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου, η οποία είπε ότι δεν «πείσθηκε» από τα επιχειρήματα του Δήμου, αλλά και ο εντεταλμένος σύμβουλος για ζητήματα αθλητισμού Σ. Πάντζας, ο οποίος μίλησε για 200 εκατομμύρια που δίνονται για αθλητικές εγκαταστάσεις στην Αττική, θέλοντας να αντιπαρέλθει τις κατηγορίες ότι χρηματοδοτούνται γήπεδα που ανήκουν σε Ανώνυμες Εταιρείες.

Εντύπωση προκάλεσαν επιχειρήματα που ακούστηκαν από την πλευρά των υποστηρικτών της ΜΠΕ περί ερασιτεχνικών τμημάτων που θα στεγαστούν στο υπό ανέγερση γήπεδο της ΑΕΚ, γεγονός που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε την τοποθέτηση του μελετητή του έργου Κ. Ζέκου, ο οποίος προσπάθησε να παρουσιάσει ως κοινωφελές το έργο της υπογειοποίησης, ενώ εμφανίστηκε έτοιμος να… δεχτεί τροποποιήσεις στο θέμα των κυκλοτερών κόμβων στην οδό Δεκελείας, για τους οποίους μάλιστα είπε ότι μπορεί και να μη γίνουν.


Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: στου κουφού την πόρτα, πάρ’ την πόρτα και φύγε

Από την παρακολούθηση των τοποθετήσεων στο περιφερειακό συμβούλιο το συμπέρασμα ήταν ότι ελάχιστοι μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν την εισήγηση του Δημάρχου ή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρά το γεγονός ότι είχαν αποσταλεί σε όλους προσωπικά.

Έτσι σχεδόν κανείς δεν έδειξε να καταλαβαίνει:
Ότι η υπογειοποίηση δεν έχει καμία πρακτική αξία ούτε για την κίνηση των οπαδών ούτε για την κίνηση των οχημάτων κατά τη διάρκεια των αγώνων, δεδομένου ότι η Τροχαία θα αναγκάζεται να διακόπτει την κυκλοφορία αρκετά πριν και μετά την υπογειοποίηση για να αποφύγει τον εγκλωβισμό οχημάτων.
Ότι το μόνο που εξυπηρετεί είναι την πρόσβαση στον υπόγειο χώρο στάθμευσης των 180 οχημάτων των VIP και αυτό που δεν λέγεται: την «ενοποίηση» του γηπέδου με πρώην βιομηχανικούς χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν με χρήσεις εμπορικές, αναψυχής κ.λπ.
Ότι το έργο περιγράφεται ως προϋπόθεση για το γήπεδο, χωρίς πουθενά να αναφέρεται για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Χρειάζεται ένα έργο 15 -20 εκατ για να γίνει μια ράμπα εισόδου σε ένα πάρκιγκ;

Επίσης οι περισσότεροι έκαναν ότι δεν κατάλαβαν καθόλου το μέγεθος των μόνιμων προβλημάτων που θα προκαλέσει το έργο, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που επιτίμησαν τη Δημοτική Αρχή για «στείρα» αντίθεση στο μεγαλόπνοο γήπεδο.

Θα σταθούμε ιδιαίτερα σε δύο τοποθετήσεις: του εντεταλμένου αθλητισμού και της αντιπεριφερειάρχη κεντρικού τομέα της Αθήνας.

Ο Σπ. Πάντζας, εντεταλμένος αθλητισμού, όπως και άλλοι, επέμεινε στο γεγονός ότι η όχληση για την πόλη θα είναι το πολύ για 30 μέρες το χρόνο. Έτσι είναι πράγματι: για 30 αγώνες το χρόνο, η Περιφέρεια ετοιμάζεται να πετάξει 15 -20 εκατ., να μετατρέψει το κέντρο της πόλης σε εργοτάξιο για δύο χρόνια, να διακόψει ένα συνδετήριο δρόμο που εξυπηρετεί υπερτοπική κυκλοφορία και να προκαλέσει μόνιμα καθημερινά εμπόδια στην κίνηση και τη λειτουργία της πόλης. Ο ίδιος όπως και η αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου χρησιμοποίησαν τα χιλιοειπωμένα «επιχειρήματα» των κοντυλοφόρων του Μελισσανίδη περί ιστορικότητας, προσφυγιάς, μνήμης κλπ. Θαρρείς και το γήπεδο που φτιάχτηκε μακριά από την Αθήνα του 1930, από τους ίδιους τους πρόσφυγες, στην άκρη του μικρού οικισμού για να παίζουν τα παιδιά τους, έχει κάποια σχέση με την αρένα επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Αθήνα του 2018, στην οποία η ερασιτεχνική ΑΕΚ δεν έχει καμία απολύτως θέση. Ή θαρρείς και η μνήμη αποτυπώνεται σε ένα σύγχρονο ογκώδες γήπεδο και όχι στον ίδιον τον προσφυγικό οικισμό που στέκει ακόμη όπως πρωτοφτιάχτηκε, με τα χαμηλά σπιτάκια και τις αυλές τους, η φυσιογνωμία και η λειτουργία του οποίου αλλοιώνεται τόσο από το γήπεδο όσο και από την υπογειοποίηση.

Η αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα της Αθήνας είπε και άλλα γλαφυρά. Μας είπε ότι παρότι η ίδια είναι χημικός και όχι συγκοινωνιολόγος, επείσθη απόλυτα από τον μελετητή της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ και ότι αντίθετα ο Δήμος «δεν πείθει» με τις κυκλοφοριακές του προτάσεις (παρότι η κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου έχει γίνει από εξίσου γνωστούς μελετητές πριν από τη μελέτη της Δικέφαλος και πριν την παρούσα δημοτική αρχή). Εξήγησε ότι το έργο είναι μητροπολιτικής σημασίας για την Αθήνα και το υποστήριξε λέγοντας ότι από τον… Εβρο μέχρι την Κρήτη και από τη Λευκάδα μέχρι τα πέρατα της χώρας, όλος ο κόσμος ζητάει να γίνει το γήπεδο. Βεβαίως είχε εξαρχής τονίσει ότι η γνωμοδότηση για το γήπεδο είχε ήδη ληφθεί, αποσιωπώντας το γεγονός ότι σε εκείνη την απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε θέσει μια σειρά από προϋποθέσεις όπως θέσεις στάθμευσης, γραμμή 3 του Μετρό κλπ, καμία από τις οποίες δεν έχει τηρηθεί. Αποσιώπησε επίσης ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε τότε αποφασίσει για «ευρεία» διαβούλευση με την τοπική κοινωνία προκειμένου να εκτιμήσει αν και με ποιο τρόπο θα υλοποιήσει τα συνοδά συγκοινωνιακά έργα (δηλαδή την υπογειοποίηση), για να το ξεχάσει και αυτό στη συνέχεια.

Το πιο αξιοσημείωτο απ’ όσα είπε ήταν η παραίνεση στο Δήμο να διεκδικήσει και να πάρει «όσα περισσότερα μπορεί» από το έργο του γηπέδου. Δεν διευκρίνισε με ποιο ακριβώς τρόπο μπορεί να γίνει αυτό, αφού σε ότι έχει ζητήσει μέχρι σήμερα ο Δήμος, δεν εισακούστηκε όχι μόνο από την πλευρά ΑΕΚ – Μελισσανίδη αλλά ούτε από την Περιφέρεια ή την Πολιτεία. Εκτός και αν η κυρία αντιπεριφερειάρχης εννοούσε ότι άλλα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στον Δήμο, τα κάνει σε αντιστάθμισμα του γηπέδου της ΑΕΚ. Ότι και να εννοούσε πάντως το μήνυμα το έδωσε: NΑΙ σε όλα, όπως τα σχεδίασε η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ Α.Ε. μια ιδιωτική εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη που θα διαχειρίζεται για 50 χρόνια το γήπεδο.

3 σχόλια:

  1. Αυτή δεν είναι "Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων" είναι "Μελέτη Περιβαλλοντικών Εκπτώσεων με Επιπτώσεις στο Λαό".Καλά το έχει γράψει εδώ και καιρό στο blog "Το περιβάλλον συζητά με έναν Αρχιτέκτονα" http://angelmois.blogspot.gr/2016/09/blog-post.html αλλά τώρα τελευταία δεν δημοσιεύετε τις αναρτήσεις από αυτό το blog. Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το "Μελέτη περιβαλλοντικών εκπτώσεων με επιπτώσεις στο λαό" είναι πολύ πετυχημένο και όποιος έχει την ικανότητα να λέει τα πράματα τόσο καθαρά με δυό λέξεις δείχνει ότι γνωρίζει καλά τα θέματα αυτά, και ότι τα γνωρίζει όχι στενά αλλά με τις κοινωνικές-πολιτικές-οικονομικές διαστάσεις τους. Νάναι καλά ο φίλος που το επισήμανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή