Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Πράσινη Πόλη: Διακοπές για όλους, διακοπές όλο το έτος


Η «Πράσινη Πόλη», την οποία είχαν οραματιστεί σοβιετικοί αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι στη δεκαετία του ’20, επιβεβαιώνει τη δυναμική της ουτοπίας.


Η Πράσινη Πόλη θα μπορούσε να φιλοξενήσει 100.000 ανθρώπους ταυτόχρονα και αυτό σήμαινε ότι κάθε δεκαπενθήμερο ολόκληρος ο πληθυσμός της Μόσχας θα περνούσε μία ημέρα εκεί, καθώς τότε ο πληθυσμός της σοβιετικής πρωτεύουσας δεν ξεπερνούσε τους 1,5 εκατ. κατοίκους

Το φιλόδοξο σχέδιο για την Πράσινη Πόλη δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς οι σοβιετικές αρχές έκριναν ότι ήταν πολύ δαπανηρό και μη ρεαλιστικό. Ανήκει πλέον στις μεγάλες πολεοδομικές ουτοπίες, όπως και το όραμα για τη «γραμμική πόλη» που είχε διατυπωθεί την ίδια περίοδο

Στα πρώτα φλογισμένα χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, που φέτος τιμούμε την 100ή επέτειό της, ένας δημιουργικός πυρετός φλόγιζε ολόκληρη την κοινωνία. Στο πεδίο της τέχνης εκδηλώθηκαν πρωτοποριακές αναζητήσεις στη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τις γραφικές τέχνες. Η αρχιτεκτονική και η πολεοδομία δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες και μια από τις εκφράσεις τους ήταν το σχέδιο για ένα δίκτυο «πράσινων πόλεων» που θα απλωνόταν σε όλη την επικράτεια της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν θα ήταν απλώς οι πόλεις των διακοπών, αλλά οι τόποι όπου όλοι οι εργαζόμενοι θα έπαιρναν μια ανάσα και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’20, στο περιοδικό Σύγχρονη Αρχιτεκτονική, δημοσιεύτηκε το σχέδιο μιας ομάδας αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων για την «πράσινη πόλη» που θα χτιζόταν λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα. Η λειτουργία της πράσινης πόλης συνδεόταν στενά με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Στηριγμένοι στη διαπίστωση ότι την πέμπτη κατά σειρά εργάσιμη ημέρα ο εργαζόμενος, στο πλαίσιο του πολύ απαιτητικού Πενταετούς Σχεδίου, ήταν εξαντλημένος, πρότειναν τον εργάσιμο κύκλο των τεσσάρων ημερών ενώ το επόμενο 24ωρο θα ήταν ημέρα ανάπαυσης. Η Πράσινη Πόλη θα μπορούσε να φιλοξενήσει 100.000 ανθρώπους ταυτόχρονα και αυτό σήμαινε ότι κάθε δεκαπενθήμερο ολόκληρος ο πληθυσμός της Μόσχας θα περνούσε μία ημέρα εκεί, καθώς τότε ο πληθυσμός της σοβιετικής πρωτεύουσας δεν ξεπερνούσε τους 1,5 εκατ. κατοίκους. Εισηγητές του σχεδίου για τις Πράσινες Πόλεις ήταν ο Μοϊσέι Γκίνζμπουργκ, ο Νικολάι Λεντόφσκι και ο Κοντανστίν Μελνικόφ, κορυφαίοι εκπρόσωποι του σοβιετικού μοντερνισμού.

Το παλίμψηστο των Χανίων



Οι παλιότεροι θυμόμαστε ότι το 1978, με την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης, απαλλοτριώθηκε μια έκταση παραπάνω από 3.000 στρέμματα στο Ακρωτήρι Χανίων για να καλύψει μακροπρόθεσμα τις κτηριακές του ανάγκες. Στη συνέχεια, εξαιτίας της έλλειψης κτηριακής υποδομής και με παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας

H πρόσφατη απόφαση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης να «αξιοποιήσει» κτήρια που του είχαν παραχωρηθεί στην ιδρυτική του περίοδο για να καλύψει τις στεγαστικές του ανάγκες έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση. Δυστυχώς, όμως, τα συμβόλαια, σε αντίθεση με τους νόμους, δεν έχουν αιτιολογική έκθεση...

Οι παλιότεροι θυμόμαστε ότι το 1978, με την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης, απαλλοτριώθηκε μια έκταση παραπάνω από 3.000 στρέμματα στο Ακρωτήρι Χανίων για να καλύψει μακροπρόθεσμα τις κτηριακές του ανάγκες. Στη συνέχεια, εξαιτίας της έλλειψης κτηριακής υποδομής και με παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας, γενναιόδωρα του παραχωρήθηκαν ιστορικά μνημεία της σύγχρονης αλλά και παλιότερης Ιστορίας του τόπου (Γαλλική Σχολή και κτήριο στο λιμάνι). Για μεγάλο διάστημα, από τότε που πρωτοπήρε φοιτητές, το 1984, γίνονταν μαθήματα στη Γαλλική Σχόλη και στο κτήριο στο λιμάνι, που παράλληλα ικανοποιούσε και τις υπόλοιπες στεγαστικές του ανάγκες. Θυμάμαι το 1990, η πλειονότητα των μελών ΔΕΠ είχε νοικιασμένα γραφεία στο Μέγαρο Πάνθεον.

Όμως, τα πράγματα είναι πια πολύ διαφορετικά. Το Πολυτεχνείο έκρινε ότι δεν του χρειάζονται πια τα συγκεκριμένα κτήρια και μετέφερε βιαστικά την Αρχιτεκτονική Σχoλή και τη Διοίκηση στο Ακρωτήρι. Σήμερα προχωρούν σαν επιχειρηματίες στην «αξιοποίηση» των ιστορικών μνημείων, λες και η Ιστορία των Χανίων είναι περιουσία της συγκλήτου και των πρυτανικών αρχών. Όμως, για κάποιους από εμάς, όλα αυτά ήταν αναμενόμενα. Η σημερινή πρυτανική αρχή εκλέχτηκε με τον Νόμο Διαμαντoπόλου, δηλαδή στην εκλογή ψήφισαν μόνο οι καθηγητές, και εκφράζει απόλυτα την λογική του πανεπιστήμιου-επιχειρηματία που προωθείται δεκαετίες τώρα από επιχειρηματικούς κύκλους στην Ελλάδα, όπως εκπροσωπούνταν από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Δυστυχώς, δεν δόθηκε επίσημη πολιτική στήριξη από τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χανίων υπέρ του άλλου υποψήφιου «αριστερόστροφου» σχήματος. Ακόμα όμως και με τις αποφάσεις της πρυτανικής αρχής, όπως η μετακίνηση της Αρχιτεκτονικής και της Διοίκησης στο Ακρωτήρι, ελάχιστες ήταν οι φωνές που διατύπωσαν δημόσια την αντίθετη άποψη1. Στο Πολυτεχνείο, η σημερινή πρυτανική αρχή, αν και εκλέχτηκε οριακά με μία ψήφο διαφορά, ουσιαστικά φαίνεται να μην έχει αντιπολίτευση και να δρα ανενόχλητη.

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

29 Ιούνη 2011



μόλις 6 χρόνια μετά, σε αναζήτηση μιας νέας λαϊκής αντίστασης 

20ό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ


«Από μικρό φαινότανε…» Ε, αυτή δεν είναι η περίπτωσή μας. Γιατί όταν το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ είδε το φως της ημέρας, λίγοι πίστευαν ότι όχι μόνο θα επιβίωνε των αντιξοοτήτων, αλλά θα έφτανε αισίως στον (σημαδιακό, όπως και να το κάνουμε) αριθμό 20. Να όμως που φτάσαμε στο 20ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2017 θα βρεθούμε στο πάρκο Γουδή.
Με συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις, δρώμενα, κουζίνες και, κυρίως, πολύ κόσμο, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ αποτελεί κάθε χρόνο το πιο μεγάλο γεγονός του αντιρατσιστικού κινήματος. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίζαμε έναν κοινωνικό-κινηματικό «θεσμό», αν η λέξη δεν είχε φθαρεί τόσο πολύ.
30 Ιουνιου-2 Ιουλίου. Πάμε ξανά για μια ακόμα φορά. Για πούμε πάλι με όση δύναμη έχουμε το δικό μας «Όχι» στον ρατσισμό, τις διακρίσες, την εκμετάλλευση, τα κλειστά σύνορα, τη Συμφωνία της Ντροπής με την Τουρκία, τα στρατόπεδα, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τις απελάσεις.
Αλλά το Φεστιβάλ δεν είναι μόνο τα μεγάλα και αναγκαία (πιο αναγκαία από ποτέ!) «Όχι». Είναι και η χαρά του να είμαστε μαζί. Είναι ο πλούτος της επικοινωνίας και οι νέες γλώσσες που γεννιούνται. Η εμπειρία ότι τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά και να γίνουν καλύτερα.
Είκοσι φορές Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Είκοσι φορές μια γιορτή για την ελπίδα που δεν τα βάζει κάτω.

20ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας -Πατρίδα μας όλη η Γη!
30 Ιουνίου-2 Ιουλίου 2017, πάρκο Γουδή

Όχι Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος, ναι στην αναβάθμιση των γειτονιών μας

Προς: Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων, ΥΠΠΟ, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: 


Και αυτή η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ανάπτυξη ονομάζεται η αύξηση της κερδοφορίας των πολυεθνικών, όπως της Arthume‐Black Rock που θα καταπατήσει τον αρχαιολογικό χώρο, στήνοντας μεγαθήριο 21 μέτρων στις παρυφές του και επιβαρύνοντας οικονομικά (μαγαζιά που θα κλείσουν σε Μπουρνάζι, Περιστέρι, Σεπόλια κ.τ.λ) περιβαλλοντικά (50,000 τετραγωνικά τσιμέντο), κυκλοφοριακά και πολιτιστικά τις γύρω περιοχές και όχι μόνο. Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές οι πόλεις μας θα γίνουνε μοντέρνες φυλακές (που θα διαθέτουν Mall βέβαια). Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενισχύσετε την προσπάθεια με τη φυσική σας παρουσία. Ο συσχετισμός δυνάμεων στο πραγματικό πεδίο κρίνει αυτούς τους αγώνες και όχι οι υπογραφές από μόνες τους. https://www.facebook.com/mallonlave/?fref=nf&pnref=story



Παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016 για ΟΛΟΥΣ τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ έως τις 30/11/2017



Παράταση πέντε -και όχι δύο (όπως αρχικά εξεταζόταν)- μηνών αποφάσισε να δώσει ο ΕΦΚΑ στους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ προκειμένου να καταβάλουν τις εισφορές τους για το 2016.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΕΦΚΑ έδωσε σήμερα παράταση έως 30/11 για την καταβολή των εισφορών του β' εξαμήνου του 2016 για τους μηχανικούς και τους γιατρούς. Παράλληλα, δόθηκε η ίδια παράταση για την καταβολή των εισφορών του 2016 για τους δικηγόρους.

Σύμφωνα με την εισήγηση την οποία συζήτησε ο ΕΦΚΑ "σύμφωνα με το προϊσχύον καθεστώς, οι εισφορές των ασφαλισμένων των τομέων ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ του τ. ΕΤΑΑ, των οποίων ο ΕΦΚΑ αποτελεί καθολικό διάδοχο από την 1-1-2017, καταβάλλονταν ανά εξάμηνο. Οι εισφορές του β’ εξαμήνου ήταν καταβλητέες μέχρι τις 31-12-2016, ωστόσο η προθεσμία καταβολής τους παρατάθηκε, με απόφαση του Δ.Σ του ΕΦΚΑ, για τις 31-3-2017.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με το προϊσχύον καθεστώς, οι εισφορές των ασφαλισμένων του τομέα ΤΑΝ του τ. ΕΤΑΑ, του οποίου ομοίως ο ΕΦΚΑ αποτελεί καθολικό διάδοχο από την 1-1-2017, καταβάλλονταν άπαξ κατ’ έτος. Οι εισφορές έτους 2016 ήταν καταβλητέες μέχρι τις 28-02-2017, ωστόσο η προθεσμία καταβολής τους παρατάθηκε, με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ, για τις 31-3-2017.

Με νεότερη απόφαση Δ.Σ. ΕΦΚΑ στις 30-3-2017 η προθεσμία καταβολής των εισφορών για όλους τους τομείς π. ΕΤΑΑ παρατάθηκε έως 30-6-2017.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι διανύεται το πρώτο έτος μετάβασης στο νέο σύστημα καταβολής μηνιαίων εισφορών, την υποχρέωση ταυτόχρονης καταβολής τρεχουσών εισφορών και εισφορών Β΄εξαμήνου 2016, για τα τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και έτους 2016, για το τ. ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, τη δυνατότητα διατήρησης της εισπραξιμότητας και μη απώλειας ενεργών ρυθμίσεων, αλλά και την αναγκαιότητα διατήρησης δικαιωμάτων-ευεργετημάτων που είναι συνδεδεμένα με την καταβολή εισφορών, κατατέθηκε σήμερα πρόταση για την περαιτέρω χρονική επέκταση της δυνατότητας καταβολής εισφορών έτους 2016, για τους ασφαλισμένους του τ .ΕΤΑΑ-ΤΑΝ και των εισφορών Β΄εξαμήνου 2016, για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ έως 30-11-2017.

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

10 χρόνια μετά τον όλεθρο στην Πάρνηθα -Η καταστροφή από τη μεγαλύτερη και δριμύτερη πυρκαγιά στην Αττική [εικόνες]

28 Ιουνίου 2007. Μεσημέρι. Καύσωνας. Το δάσος στο βουνό της Πάρνηθας, ένας από τους σημαντικότερους Δρυμούς της χώρας και βασικός πνεύμονας του λεκανοπεδίου Αττικής, παραδίδεται στις φλόγες.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και δριμύτερη ιστορικά πυρκαγιά στην Αττική. Η φωτιά ξεκίνησε στα Δερβενοχώρια Αττικής και εξαπλώθηκε αστραπιαία στα δυτικά, διανύοντας περίπου 15 χιλιόμετρα. Αφού κατέκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, έσβησε αρκετές ημέρες μετά, όταν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με ηρωισμό έθεταν σε έλεγχο και τις τελευταίες αναζωπυρώσεις. Μια ανείπωτη καταστροφή που συγκλόνισε όλη την Ελληνική κοινωνία.
Άμεσα υπογράφεται προεδρικό διάταγμα «προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας», σύμφωνα με το οποίο η ζώνη απολύτου προστασίας να αυξάνεται στα 110.000 στρέμματα. Από τις πρώτες ημέρες με αυταπάρνηση, μέσα σε έναν κρανίου τόπο, εργάτες απ΄ όλη την Ελλάδα, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, φορείς, επιστήμονες, υπηρεσιακοί παράγοντες, οργανισμοί, εταιρείες, αλλά κυρίως δεκάδες χιλιάδες εθελοντές όλων των ηλικιών, έπιασαν δουλειά.
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, η Πάρνηθα επουλώνει τις πληγές της. Ανασταίνεται. Ενώ, τα ελάφια, τα σύμβολα του δρυμού, κάνουν ξανά αισθητή την παρουσία τους, κοιτούν τον επισκέπτη στα μάτια σα να τον εκλιπαρούν για ένα πράγμα μόνο. Να μην ξεχάσει.
«Αιφνιδιαστήκαμε όλοι», αναφέρει ο Ηλίας Τζηρίτης, συντονιστής τοπικών δράσεων του WWF. «Το πρώτο μεγάλο στοίχημα αμέσως μετά το σβήσιμο της φωτιάς ήταν η συγκράτηση των εδαφών, και το δεύτερο μεγάλο στοίχημα παραμένουν οι αναδασώσεις», επισημαίνει. «Εάν δεν καταφέρουμε ως σύστημα δασοπυρόσβεσης, ως πολίτες, ως οργανώσεις και ως φορείς να προσαρμοστούμε στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, θα έχουμε χάσει το στοίχημα. Θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν μάθαμε τίποτα από τις πυρκαγιές του 2007», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο δημόσιος έλεγχος και το Υπερταμείο



Μερικές σκέψεις με αφορμή τον ΟΑΣΘ

του Γιώργου Θεοδωρόπουλου*

Με το 4ο μνημόνιο πέρασαν από το «κακό» ΤΑΙΠΕΔ στο λεγόμενο Υπερταμείο «καλό», δύο σημαντικά κοινά αγαθά, το νερό (ΕΥΑΘ – ΕΥΔΑΠ) και οι αστικές συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ – Αττικό Μετρό). Οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές ισχυρίζονται ότι η μεταφορά τους, από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο, αποτελεί θετική εξέλιξη, γιατί έτσι «δεν θα πουληθούν υποχρεωτικά».

Μάλιστα, κατά τον κ. Φάμελλο, αυτό αν γίνει, θα γίνει σε βάθος χρόνου 99 ετών, οπότε… «μην ανησυχείτε». Το διαπιστώνω και το διατυπώνω, για να επιβεβαιωθεί το «περίτεχνο και αναιδές ψεύδος», κοινώς «δούλεμα», που είναι βασικό στοιχείο χειρισμού όσων ακόμα έχουν αυταπάτες ή βολεύονται στο συριζικό παραμύθι.

Ως γνωστόν, οι προαναφερόμενες δημόσιες επιχειρήσεις Α.Ε. – πρώην υπηρεσίες κοινής ωφέλειας – τελούσαν υπό δημόσιο έλεγχο. Η εισαγωγή τους στο Υπερταμείο ουσιαστικά καταργεί κάθε έννοια δημοσίου ελέγχου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία τερατογέννεση του νέο-αποικιακού μνημονιακού καθεστώτος όπου τα κοινά αγαθά γίνονται εμπορεύματα και ο δημόσιος έλεγχος εκχωρείται στον «αυτοέλεγχο» του επενδυτή και τον ρυθμιστικό έλεγχο των υποτιθέμενων ανεξάρτητων αρχών.

Η αφαίρεση από το κράτος της δυνατότητας να ασκεί δημόσιο έλεγχο αποτελεί νέας ποιότητας κατάλυση της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας. Πρόκειται για ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθεστώτος που έχει εγκατασταθεί στη χώρα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, με «τσαμπουκά» πολλών μεγατόνων, ο υπουργός επί των Μεταφορών κ. Σπίρτζης, ανήγγειλε την ίδρυση ενός νέου ΟΑΣΘ υπό δημόσιο έλεγχο!

29/6: 2η Προφεστιβαλική Εκδήλωση της Συμμαχίας των Κοινών

2η Προφεστιβαλική Εκδήλωση της Συμμαχίας των Κοινών
Το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας και το CommonsFest ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Φεστιβάλ των Κοινών που θα πραγματοποιηθεί στις 6-7-8 Οκτώβρη στην ΑΘήνα.
Την Πέμπτη 29/06, θα βρεθούμε στο Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος (Μοναστηρίου 140) με σκοπό να ενημερωθούμε, να στηρίξουμε τους αγώνες για την επανοικειοποίηση των Δημόσιων Χώρων και να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους αγώνες που δίνονται από τους κατοίκους για το Πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Μετά το τέλος της συζήτησης θα ακολουθήσει πάρτι οικονομικής ενίσχυσης της Συμμαχίας.
commoners29062017_web

Δείτε το πρόγραμμα:

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. – Αλληλεγγύη στη ΒΙΟΜΕ

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας επιστρέφουν στα χέρια των πολιτών

Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, πολιτικοί, εμπειρογνώμονες και «ειδικοί» πάσης φύσεως μας βομβαρδίζουν εδώ και χρόνια με την ιδέα ότι οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας είναι από τη φύση τους ακριβές, αναποτελεσματικές και κάπως ξεπερασμένες και ότι η αναβάθμιση και προσαρμογή τους στις νέες προκλήσεις δύσκολη.
Προσπαθούν ακόμη να μας πείσουν ότι ως πολίτες και χρήστες αυτών των υπηρεσιών είναι φυσιολογικό να πληρώνουμε όλο και πιο ακριβές τιμές, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτές να υφίστανται ολοένα και χειρότερους όρους εργασίας.
Απώτερος στόχος να «ψηθούμε» ότι ο μεγαλύτερος ρόλος των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην προσφορά υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είναι αναπόφευκτος.
Μεταξύ άλλων και επειδή οι πολιτικοί δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά τα κοινά αγαθά, επειδή κάθε τι έχει ένα τίμημα σε αυτή τη ζωή, επειδή οι πολίτες ενδιαφέρονται τελικά μόνο για την πάρτη τους.
Αυτό βέβαια που όλοι οι παραπάνω αποφεύγουν να πουν είναι ότι κέρδος και λιτότητα δεν είναι οι μοναδικοί ορίζοντες της εποχής μας.
Και ακόμη, ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει σήμερα σε όλον τον πλανήτη -και δεν το πιάνουν τα ραντάρ των μεγάλων ΜΜΕ- είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το δικό τους ανάγνωσμα.
Τοπικές κοινωνίες, εργαζόμενοι, συνδικάτα, πολιτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, κοινωνικά κινήματα, εκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο αφυπνίζονται, συνεργάζονται και ανακτούν από τα χέρια των ιδιωτών τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας -ή δημιουργούν νέες πιο αποτελεσματικές-, με στόχο όχι το κέρδος αλλά την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών των ανθρώπων και την αντιμετώπιση των κοινωνικών περιβαλλοντικών και κλιματολογικών προκλήσεων. Και το πράττουν καλύτερα τοπικά.

Εφιάλτης η απώλεια 13.000 θέσεων εργασίας στις κατασκευές



Τον εφιαλτικό αριθμό της απώλειας 13.000 θέσεων εργασίας στην κατασκευή και των 39.000 σε ολόκληρη την οικονομία, δημιουργεί σύμφωνα με τις τεχνικές εταιρείες, η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων.

Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, ο κατασκευαστικός κλάδος υπολογίζεται ότι έχει απολέσει το 87% της δραστηριότητας, ποσοστό που συνιστά την μεγαλύτερη απώλεια που σημειώθηκε σε κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Η βαθιά ύφεση που αντιμετωπίζει ο κλάδος και στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα ο Καναδός επενδυτής Prem Watsa από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, συντηρείται από ένα εκρηκτικό μείγμα παραμέτρων που δίνουν απανωτά χτυπήματα στον κατασκευαστικό κλάδο.

Μεταξύ αυτών είναι οι υπέρογκες εκπτώσεις στα έργα που φέτος σε κάποιους διαγωνισμούς ξεπέρασαν ακόμη και το 70% (!), το κενό που δημιουργεί στην αγορά η ανυπαρξία νέων έργων, η απομάκρυνση των ελληνικών τραπεζών από αγορές των Βαλκανίων που παραδοσιακά στήριζαν την διείσδυση στις χώρες αυτές των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών αλλά και τα πρόστιμα ύψους 80 εκατ. ευρώ που θα επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το καρτέλ. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η πρόσφατη κρίση στο Κατάρ που είχαν στραφεί έντονα τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές εταιρείες χτίζοντας το προφίλ της εξωστρέφειά τους.

Ως αποτέλεσμα των δυσμενών συνθηκών και της παρατεταμένης κρίσης που πλέον μετρά άνω από επτά χρόνια, σφραγίστηκαν χιλιάδες επιχειρήσεις και οι συσσωρευμένες ζημίες εκτινάχθηκαν σε πάνω του 1 δισ. για τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

Παρόλα αυτά ο κλάδος συνεχίζει να είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες (με περίπου 150 χιλ. εργαζόμενους), ενώ επισημαίνεται ότι για κάθε θέση εργασίας δημιουργεί στην οικονομία άλλες 3 και για κάθε ένα ευρώ δικής του δραστηριότητας δίνει άμεσα το μισό και πλέον πίσω στο δημόσιο σε φόρους και εισφορές.

Το τέλος των έργων

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Στήριξη των αγώνων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                  
Αθήνα,   27/6/2017
Αρ. Πρωτ. : 7114                                    
                                                                       
Στήριξη των αγώνων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ
Παναττική στάση εργασίας, Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στους Δήμους που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους, μια διεκδίκηση που ενώνει όλους τους εργαζόμενους απέναντι στην πολιτική της εργασιακής ανασφάλειας και ανεργίας. Καλούμε τους συναδέλφους της Αττικής να δώσουν το “παρών” στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. την Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017, στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Καραϊσκάκη και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου, συμμετέχοντας στην Παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017, από τις 11:00 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας όλων των υπηρεσιών που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με βάση την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωρά σε χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων, αφορά όλους τους συμβασιούχους σε όλο το Δημόσιο και ανοίγει το δρόμο για μαζικές απολύσεις. Είναι στα πλαίσια της εφαρμογής των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για :
•    Συρρίκνωση του Δημοσίου και κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.
•     Ραγδαία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου.
•     Μετακύλιση του κόστους στους εργαζόμενους και στον λαό.
•     Ανακύκλωση της ανεργίας και ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των   εργασιακών σχέσεων


Να σταματήσει η πολιτική ομηρεία των συμβασιούχων, να γίνουν σε όλους τους τομείς προσλήψεις με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Ε.Φ.Κ.Α.: Δύναται να συνάπτει συμφωνία εξυγίανσης, ως κύριος πιστωτής, με οφειλέτη ο οποίος έχει βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς το Δημόσιο και τον Ε.Φ.Κ.Α. και δεν οφείλει προς ιδιώτες

Ε.Φ.Κ.Α.: Δύναται να συνάπτει συμφωνία εξυγίανσης, ως κύριος πιστωτής, με οφειλέτη ο οποίος έχει βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς το Δημόσιο και τον Ε.Φ.Κ.Α. και δεν οφείλει προς ιδιώτες

Σύμφωνα με την ατομική Γνωμοδότηση υπ' αριθμ. 139/2017 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους:


- Η Υπηρεσία δύναται να συνάπτη συμφωνίας εξυγιάνσεως ως κύριος πιστωτής (ήτοι με ποσοστόν άνω του 60%) με οφειλέτην, ο οποίος α) έχει βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς το Δημόσιο και τον Ε.Φ.Κ.Α. και β) δεν οφείλει προς ιδιώτες (τραπεζικά ιδρύματα, προμηθευτάς, εργαζομένους κ.λπ.).

- Δεν κωλύεται η Υπηρεσία να συναινή σε συμφωνίες εξυγιάνσεως με οφειλέτας που έχουν κυρίως δημόσιον χρέος (προς Δ.Ο.Υ., Ε.Φ.Κ.Α. κ.λπ.), ενώ δι' αυτήν την κατηγορίαν οφειλετών ισχύει ο ν. 4152/2013, ο οποίος προβλέπει την ρύθμισιν βεβαιωμένων ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς.

- Απόκειται στην εκτίμηση της Υπηρεσίας - και δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες του ΝΣΚ η κρίση περί του - αν α) η υπαγωγή του οφειλέτου στη ρύθμιση των ν. 4152/2013 και 4321/2015, εν συνδυασμώ προς τις συνθήκες της εκάστοτε υπό κρίσιν υποθέσεως συνιστά (ή όχι) καταχρηστικήν συμπεριφοράν του η οποία εμποδίζει την υπό της Υπηρεσίας υπογραφήν της συμφωνίας εξυγιάνσεως και β) η συμφωνία εξυγιάνσεως εμποδίζει την υπαγωγήν του οφειλέτου στη ρύθμιση των ν. 4152/2013 και 4321/2015.

Δείτε την ατομική Γνωμοδότηση ΝΣΚ 139/2017 από το αρχείο του κόμβου

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/35598

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Από τα Τάγματα στους συνταγματάρχες

Το «στρογγυλό τραπέζι» της πρώτης ημέρας του συνεδρίου του ΙΔΙΣ (16/6). Από αριστερά: Στάθης Καλύβας, Θανάσης Βαλτινός, Αλέξης Παπαχελάς, Δημήτρης Καιρίδης, Χρήστος Ροζάκης. Κενή η θέση του καθηγητή Θεόδωρου Κουλουμπή


Το «στρογγυλό τραπέζι» της πρώτης ημέρας του συνεδρίου του ΙΔΙΣ (16/6). Από αριστερά: Στάθης Καλύβας, Θανάσης Βαλτινός, Αλέξης Παπαχελάς, Δημήτρης Καιρίδης, Χρήστος Ροζάκης. Κενή η θέση του καθηγητή Θεόδωρου Κουλουμπή. | Τ. Κωστόπουλος
«Οφείλετε, απαλλασσόμενοι από οιανδήποτε προκατάληψιν, να δώσετε τον εαυτόν σας διά την σωτηρίαν της Πατρίδος»
Γεώργιος Παπαδόπουλος, προς τους εκπαιδευτικούς (21/3/1968)
Κάποιες φορές, η πραγματικότητα δικαιώνει ακόμη και τις πιο ακραίες προβλέψεις.
Οταν πριν από 14 χρόνια ασχοληθήκαμε για πρώτη φορά από τις στήλες του «Ιού» με το εγχείρημα πολιτικής αποκατάστασης των ταγματασφαλιτών από τον καθηγητή Στάθη Καλύβα («Ελευθεροτυπία», 26/10/2003), δεν παραλείψαμε να σχολιάσουμε ειρωνικά το επιχείρημά του, ότι κάποιοι πρώην ταγματασφαλίτες χρησιμοποιούσαν τη λέξη «επανάσταση» για να περιγράψουν «τον ξεσηκωμό τους εναντίον του ΕΑΜ» στο πλευρό της Βέρμαχτ.
«Υποθέτουμε», γράφαμε, «ότι οι ερωτήσεις του κ. Καλύβα προς τους εν λόγω “πληροφορητές” του δεν επεκτάθηκαν και στα μεταπολεμικά χρόνια.
Γιατί τότε, με αφορμή την 21η Απριλίου, κατά πάσα πιθανότητα θα ξανάκουγε να μιλούν για “την Επανάσταση”...».
Μιάμιση δεκαετία μετά, κι αφού πολύ νερό κύλησε έκτοτε στο αυλάκι, ο ίδιος καθηγητής μ’ ένα πολυσυζητημένο άρθρο του στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής προχώρησε σε μια πρώτη, δειλή αποκατάσταση (και) της χούντας, μέσω -κυρίως- της σχετικοποίησης: η δικτατορία, υποστηρίζει, λειτούργησε ως βραχύβιος θετικός καταλύτης για τον «πλήρη εκδημοκρατισμό της Δεξιάς και διαμέσου αυτής και της χώρας», ενώ ταυτόχρονα «συνέβαλε με έμμεσο τρόπο στον ραγδαίο αξιακό και πολιτισμικό εκσυγχρονισμό» της ελληνικής κοινωνίας· ο Καλύβας της αναγνωρίζει επίσης «πλατιά αποδοχή» από τον πληθυσμό, χάρη στην «ταύτισή» της με «την κορύφωση ουσιαστικά του μεταπολεμικού ελληνικού οικονομικού θαύματος».
Οπως ήταν αναμενόμενο, τη δημοσίευση του άρθρου ακολούθησαν έντονες (και ως επί το πλείστον αρνητικές) αντιδράσεις.
Παντελώς απαρατήρητη πέρασε, αντίθετα, η διοργάνωση που παρείχε το σχετικό έναυσμα.
Αναφερόμαστε στο συνέδριο που οργάνωσε το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο (16-18/6) το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου, με θέμα «Η δικτατορία των συνταγματαρχών. Εσωτερικές και διεθνείς διαστάσεις».
Κι όμως, όσα ειπώθηκαν εκεί φωτίζουν πολύ καλύτερα το επίμαχο κείμενο (που ξεκινά, άλλωστε, με ρητή αναφορά στο συνέδριο).
Το ΙΔΙΣ οργάνωσε επίσης ένα 8ωρο σεμινάριο «διά βίου μάθησης», με διδάσκοντα τον Καλύβα, δίδακτρα 60 ευρώ και αντικείμενο τη «συγκριτική μελέτη των εμφυλίων πολέμων και της πολιτικής βίας».
Για να το πούμε όσο γίνεται πιο απλά: η έμμεση και διακριτική (προς το παρόν) πολιτική αποκατάσταση της χούντας δεν αποτελεί ατομική πρωτοβουλία του καθηγητή του Γέιλ, αλλά συλλογικότερο εγχείρημα, σαφώς και πανηγυρικά διατυπωμένο.

Οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι της Θεσσαλονίκης και η σημασία τους

Μαζί με τις εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης (ΟΑΣΘ και Μετρό), αυτό που επίσης χαρακτήρισε τον δημόσιο διάλογο για τα θέματα της Θεσσαλονίκης το 2016 και το 2017 είναι αναμφίβολα και η τύχη του δημόσιου χώρου της πόλης.
Συνεχή δημοσιεύματα για την απαράδεκτη κατάσταση στα πεζοδρόμια και στις πλατείες σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα με αιχμή βέβαια την απολύτως απαράδεκτη κατάσταση στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ανοιχτή σύγκρουση του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης με τον επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού της Νέας Παραλίας, αντιπαραθέσεις για τα τραπεζοκαθίσματα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης για μια σειρά παρεμβάσεις (Αγίας Σοφίας, Πλατεία Χρηματιστηρίου). Και φυσικά η ένταση γύρω από το πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά η οποία υποτίθεται διευθετήθηκε με την παρέμβαση του πρωθυπουργού και με τις ανακοινώσεις του ίδιου.
Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με περίπου 2,5 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο, από τις μικρότερες αναλογία στην Ευρώπη και με υψηλότατα επίπεδα ρύπανσης, ιδιαίτερα σε μικροσωματίδια στο δυτικό της τμήμα. Αυτό συνέβη καθώς η ιστορία της πόλης και ο τρόπος ανάπτυξης της κυρίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν επέτρεψε τη διάθεση επαρκών ελεύθερων χώρων πρασίνου και μάλιστα υψηλού που είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας των κατοίκων, την ρύθμιση του αστικού μικροκλίματος, ακόμα και για τη διασφάλιση επαρκών χώρων συγκέντρωσης σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως οι σεισμοί.
Σήμερα, οι μεγάλοι ελεύθεροι αδόμητοι χώροι που μπορούν να δεχθούν πράσινο και μάλιστα υψηλό πράσινο στο εσωτερικό του αστικού ιστού είναι ελάχιστοι με τους περισσότερους από αυτούς να είναι στρατόπεδα, κλειστά και σε λειτουργία (πλήρως ή μερικά). Τα περισσότερα και μεγαλύτερα βρίσκονται στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Οι διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών αλλά και εξειδικευμένες μελέτες που έγιναν στο ίδιο χρονικό διάστημα κατέληξαν ότι τα στρατόπεδα που βρίσκονται εντός και στις παρυφές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά στην ανάπτυξη υψηλού πρασίνου για να βελτιωθεί (μαζί με άλλες παρεμβάσεις όπως στη ΔΕΘ) η αναλογία έκτασης πρασίνου ανά κάτοικο στα 5 τ.μ./κάτοικο, η οποία και πάλι θα είναι πολύ χαμηλότερη του αποδεκτού (10 τμ./κάτοικο). Η ζωτική σημασία αυτής της τελευταίας και μοναδικής δυνατότητας, στοιχειώδους αναβάθμισης της υποβαθμισμένης ποιότητας ζωής, είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

«Με σφραγίδα» στο στόχαστρο το κίνημα κατά των πλειστηριασμών

Με έγγραφό του προς του συμβολαιογράφους, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιώργος Ρούσκας, ζητά να συνταχθεί έκθεση για να σταλεί στην Εισαγγελία και στην Αστυνομία. Κι αυτό έχει να κάνει με ποινικοποίηση μελών Κινημάτων ενάντια στους Πλειστηριασμούς. Ουσιαστικά ζητά τις διώξεις των ανθρώπων που εμπόδισαν τους πλειστηριασμούς.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Ρούσκας ζητά από τους συμβολαιογράφους που είχαν να εκτελέσουν πλειστηριασμούς την Τετάρτη 21 Ιουνίου, να συντάξουν έκθεση στην οποία θα αναγράφονται λεπτομερώς οι λόγοι για τους οποίους ήταν αδύνατη η άσκηση των καθηκόντων τους και η οποία -όπως αναφέρει στο έγγραφό του- πρέπει να υποβάλλεται και στον κατά τόπο αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών.




Ακόμη αναφέρει πως τα έγγραφα θα διαβιβαστούν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των συμβασιούχων, μόνιμη και σταθερή εργασία



Ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωρά σε χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων στους ΟΤΑ επικαλούμενη την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφαση αυτή αφορά όλους τους συμβασιούχους σε όλο το Δημόσιο και ανοίγει το δρόμο για μαζικές απολύσεις. Είναι στα πλαίσια της εφαρμογής των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για:
• Συρρίκνωση του Δημοσίου και κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.
• Ραγδαία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου.
• Μετακύλιση του κόστους στους εργαζόμενους και στον λαό.
• Ανακύκλωση της ανεργίας και ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων
Όπως εκτιμά και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η τελευταία πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη έχει στόχο να διασπάσει και να αποπροσανατολίσει τον αγώνα των εργαζομένων, αφού η υιοθέτησή της θα στείλει στην ανεργία περίπου 10.000 εργαζόμενους, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση μεταθέτει το πρόβλημα στους Δήμους με στόχο να ξεφύγει από την πίεση που δέχεται από το μαζικό, αποφασιστικό και ενωτικό μέτωπο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στους Δήμους που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους, μια διεκδίκηση που ενώνει όλους τους εργαζόμενους απέναντι στην πολιτική της εργασιακής ανασφάλειας και ανεργίας.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν το “παρών” στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017, στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Καραϊσκάκη και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου. Τη συγκεκριμένη ημέρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει ήδη προκηρύξει νέα Γενική 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στους ΟΤΑ. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κηρύσσει Παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017, από τις 11:00 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας όλων των υπηρεσιών.

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Στις εταιρίες ΓΕΩΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ και ΤΟΜΗ τα εργασιακά δικαιώματα είναι ανεπιθύμητα

ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΕΩΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ-ΤΟΜΗ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ. ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΜΤ 27/6/2017 ΣΤΙΣ 8.30 ΠΜ (ΜΑΙΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ 11, ΠΛΗΣΙΟΝ ΜΕΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ)

Στις 11 Μαΐου, κλιμάκιο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών πραγματοποίησε εξόρμηση-παρέμβαση σε τεχνικές εταιρείες που ασχολούνται με έργα του κτηματολογίου, προκειμένου να ενημερώσει τους συναδέλφους για τις εξελίξεις σχετικά με το νέο ασφαλιστικό, να ελέγξει το εργασιακό καθεστώς κάτω από το εργάζονται οι συνάδελφοι και να ενημερώσει για την απεργία που έγινε στις 17 Μαΐου, με αφορμή την ψήφιση του λεγόμενου 4ου μνημονίου. Η πρόθεση του σωματείου, όπως κάθε σωματείο οφείλει να κάνει, είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Φαίνεται όμως πως οι εργοδότες των συστεγαζόμενων εταιρειών ΓΕΩΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ και ΤΟΜΗ επί της οδού Μαιανδρουπόλεως 11 (Πανόρμου) έχουν αντίθετη γνώμη.
Ήταν η δεύτερη φορά που επιχειρήθηκε παρέμβαση και επαφή με τους συναδέλφους στην συγκεκριμένη εταιρεία και για δεύτερη φορά αυτή εμποδίστηκε. Στην πρώτη επίσκεψη δεν επιτράπηκε στα μέλη του Σωματείου να εισέλθουν καν στο κτίριο. Στη δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου αρχικά το ένα από τα δύο αφεντικά κάλεσε τα μέλη του Σωματείου στο γραφείο του. Ζήτησε πληροφορίες για το σωματείο, ενώ σε ερώτηση των μελών του σωματείου για το τι γίνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων η απάντηση ήταν «δεν ξέρουμε ακόμη» (!!!). Αποχωρώντας από το γραφείο του αφεντικού το κλιμάκιο του σωματείου επιχείρησε να έρθει σε επαφή με τους συναδέλφους στους τρεις από κάτω ορόφους. Τα δύο αφεντικά σταμάτησαν τα μέλη του σωματείου στις σκάλες και τους εμπόδισαν να δουν τους εργαζόμενους, ενώ χρησιμοποίησαν και απειλές.
Η εν λόγω εταιρεία απασχολεί εργαζόμενους με μπλοκάκι ως ελεύθερους επαγγελματίες παρά την εξαρτημένη σχέση εργασίας, αρνείται την καταβολή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που της αναλογούν και απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση κρατώντας τους εργαζόμενους σε καθεστώς ομηρίας.
Τέρμα πια στην κοροϊδία – Να τελειώνουμε με το «μπλοκάκι»

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ:Ανακοίνωση για ασφαλιστικά θέματα

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 26/6/2017
Αρ. Πρωτ.: 7112
Προς: Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Ανακοίνωση για ασφαλιστικά θέματα
Συνάδελφοι,
Την Πέμπτη 23-6-2017 έκλεισε ένας κύκλος διαδοχικών συναντήσεων με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συγκεκριμένα με τον Υφυπουργό Αναστ. Πετρόπουλο και την Γεν. Γραμματέα Στ. Βρακά υπεύθυνους για την ασφάλιση.
Σε όλες τις συναντήσεις κατά τις οποίες η Ομοσπονδία είχε θέσει μια σειρά ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του Ν. 4387/2016 (επισυνάπτονται), το κλίμα ήταν σε γενικές γραμμές θετικό. Επιδίωξή μας ήταν να επιτύχουμε τις θετικότερες δυνατές λύσεις προκειμένου να αμβλυνθούν κάποιες από τις αρνητικές πλευρές του νόμου. Νόμου που η Ομοσπονδία μας κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει τη ριζική αντίθεσή της.
Αναλυτικότερα οι προφορικές δεσμεύσεις από την πλευρά τους, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιβεβαιωθούν οριστικά με την ένταξή τους σε επόμενες, εγκυκλίους ή με γραπτές απαντήσεις, για κάθε ένα από τα θέματα ήταν :
α. Στο θέμα 1, σχετικά με την ασφάλιση ιδιότητας, θα ρυθμιστεί νομοθετικά, εξάλλου ήδη έχει προαναγγελθεί σε μια από τις πρόσφατες εγκυκλίους. Το ζήτημα αυτό τέθηκε, όπως και η ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης, για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της Ειδικής Προσαύξησης που προσαυξάνει το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης, ώστε να αμβλυνθεί η μεγάλη μείωση, κυρίως στα πλαίσια αλληλεγγύης και συνολικής αντίληψης που έχει η Ομοσπονδία για τον Κλάδο των Διπλ. Μηχανικών αφού αφορά λίγα μέλη μας, κατά βάση όμως αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών ασφαλισμένων στο ταμείο. Για το ζήτημα αυτό δεν υπήρξε σαφής δέσμευση, αλλά θα εξεταστεί.
β. Στο θέμα 2 για το διανυθέντα χρόνο στον πρώην ΕΛΠΠ, θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής είτε για αξιοποίηση της διαδοχικής ασφάλισης (πχ σε κάποιο επικουρικό) είτε της προσαύξησης στην σύνταξη.
γ. Στο θέμα 3, που ήταν και από τα σοβαρότερα για σημαντικό πλήθος συναδέλφων και ενώ υπήρχε στις αρχικές συναντήσεις σοβαρός προβληματισμός από την πλευρά του Υπουργείου, στην τελική συνάντηση υπήρξε αποδοχή της πρότασής μας για τον υπολογισμό του συντελεστή αναπλήρωσης σύμφωνα με το γινόμενο 0,075% Χ 20% Χ έτη ασφάλισης.

Σε ποιούς χρησιμεύει το Θέατρο του Παραλόγου για το γήπεδο;

Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών σε σχέση με το υπό αδειοδότηση γηπέδο της ΑΕΚ στη Ν.Φιλαδέλφεια, από τεχνική και διοικητική άποψη μοιάζουν τουλάχιστον παράλογα. Γράφει η Δέσποινα Σπανούδη, ειδική συνεργάτης Δημάρχου Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας.
Μια σύντομη αναδρομή: το 2014, με άρθρο νόμου[1] παραχωρείται δημόσια έκταση 29,121 στρεμμάτων «στο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο ΑΕΚ για  την εκπλήρωση του καταστατικού του σκοπού και την ανέγερση  στην παραπάνω έκταση Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού». Με το ίδιο άρθρο ορίζεται ότι στην περιοχή αυτή, αίρεται ο δασικός και αναδασωτέος χαρακτήρας και ορίζονται ειδικοί όροι δόμησης.
Μετά από λίγους μήνες, μια ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ, καταθέτει στο Δήμο αίτημα για έγκριση υψομετρικής μελέτης για ένα νέο γήπεδο ποδοσφαίρου. Η τεχνική υπηρεσία εξετάζει τον φάκελο και απαντά ζητώντας συμπληρωματικά στοιχεία, ανάμεσα στα οποία ζητά εγκεκριμένη μελέτη για δρόμους που στο αίτημα εμφανίζονται υπόγειοι δηλαδή σε διαφορετική θέση από αυτή που βρίσκονται σήμερα.
Τα χρόνια περνούν και καμία εξέλιξη δεν παρατηρείται γύρω από αυτό το θέμα. Ας σημειωθεί ότι το έργο της υπογειοποίησης των δρόμων που είχε κατατεθεί σε προσχέδιο, αφορά ένα μείζον κυκλοφοριακό και τεχνικό έργο που αλλάζει εκ βάθρων την μορφολογία και την κυκλοφορία σε όλο το κέντρο του Δήμου: περιλαμβάνει δρόμους υπερτοπικής σημασίας που βυθίζονται και αναδύονται, δρόμους που χρησιμοποιούνται ως ράμπα εισόδου στο υπόγειο του γηπέδου, πεζοδρομήσεις, δύο κυκλικούς κόμβους στην λεωφόρο Δεκελείας, αλλαγές κατευθύνσεων δρόμων, συνδέσεων και διαδρομών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Ας σημειωθεί επίσης ότι το έργο αυτό, δεν περιλαμβάνεται στο ειδικό άρθρο 42 για το γήπεδο και δεν αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά μαζί με το γήπεδο, ώστε να θεωρείται συνοδό του έργο.
Τον Μάρτη του 2016 ο Υπουργός Περιβάλλοντος έχει εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για το ίδιο το γήπεδο. Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Αρκετούς μήνες μετά, Οκτώβρη του 2016, η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ καταθέτει νέο αίτημα στο Δήμο για έγκριση υψομετρικών μελετών που απαιτούνται για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια του γηπέδου, με τα ίδια στοιχεία που είχε καταθέσει και δύο χρόνια πριν.
Είχε προηγηθεί ένα έγγραφο της Περιφέρειας που βεβαίωνε ότι η προμελέτη της υπογειοποίησης ήταν εγκεκριμένη και ότι αυτό επαρκούσε για την έγκριση της υψομετρικής μελέτης του γηπέδου. Αυτή η ενέργεια ήταν από κάθε άποψη στον αέρα.
Για να ξεκινήσουμε από τα βασικά, η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα να υποδεικνύει τι πρέπει να κάνει ένας Δήμος, όταν ένας πολίτης ή μια επιχείρηση υποβάλλει ένα αίτημα και μάλιστα να σπεύδει προκαταβολικά και χωρίς κανείς να την έχει ρωτήσει. Κατά δεύτερον οι προμελέτες όπως το λέει και η λέξη εξυπηρετούν ένα προκαταρτικό στάδιο. Και τέλος, με βάση τον κανονισμό της ίδιας της Περιφέρειας, στις περιπτώσεις αυτές, ο Δήμος έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα.

Η λίστα με τα 113 προαπαιτούμενα έως και το β' τρίμηνο του 2018

Οι απαιτήσεις των δανειστών έως το τέλος του προγράμματος. Ξανά το "άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού" μεταξύ πολλών άλλων.


Παρεμβάσεις σε δημόσια οικονομικά, δημόσια διοίκηση, ενεργειακά, εργασιακά, ασφαλιστικό, αγορές προϊόντων, επιχειρηματικό περιβάλλον, υγεία, κοινωνική προστασία, παιδεία, δικαιοσύνη, ιδιωτικοποιήσεις.

Των Πάνου Κακούρη, Θανάση Αδαμόπουλου και Θάνου Τσίρου


Την υλοποίηση 113 προαπαιτούμενων, έως και το β’ τρίμηνο του 2018, καλείται να κάνει πράξη η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος, που παρουσιάζει σήμερα η «Ναυτεμπορική».
Μεταξύ των παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, είναι η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς έως τον Δεκέμβριο, οι νέες αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, η αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο ώστε οι απεργίες να προκηρύσσονται με το 50% των μελών των σωματείων, πλήρης ανατροπή του χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και το άνοιγμα όσων επαγγελμάτων παραμένουν ακόμη κλειστά.
Στον τομέα της Υγείας, καθιερώνεται ο οικογενειακός γιατρός έως τον Δεκέμβριο του 2017 και αναθεωρείται το πλαίσιο ελέγχου των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.
Επίσης, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας για τους δασκάλους και τους καθηγητές, αλλάζουν οι όροι χορήγησης των αναπηρικών και των οικογενειακών επιδομάτων, ενώ ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς και την επιλογή προϊσταμένων.
Ακόμη, εντός του Ιουλίου θα πρέπει να λήξει οριστικά το θέμα με τις χρεώσεις της ΔΕΗ ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Συνολικά ο κατάλογος περιλαμβάνει 113 προαπαιτούμενα, εκ των οποίων τα 95 θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο 2017 στο πλαίσιο της 3ης και της 4ης αξιολόγησης.
Ιούνιος 2017
1. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Υπογραφή «συμβολαίου απόδοσης» ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
2. ΕΦΚΑ: Σύνταξη μέχρι το τέλος Ιουνίου κειμένου με τις απαιτούμενες ενέργειες για τη συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του 2017.
3. Δημόσιες συμβάσεις: Συγκρότηση του Σώματος Επανεξέτασης Προσφυγών (σε πρώτο βαθμό) με στόχο να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Ιούνιο του 2017.