Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

Ψυχιατρείο Λέρου

Αυτό που είναι ο τρόφιμος του ψυχιατρείου είναι αυτό στον οποίο τον έχει μετατρέψει το ψυχιατρείο |Antonella Pizzamiglio
Στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων επικρατεί το αδιαχώρητο κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ψυχίατρου Θόδωρου Μεγαλοοικονόμου «Λέρος - Μια ζωντανή αμφισβήτηση της κλασικής ψυχιατρικής».
Οι πρωταγωνιστές της αποϊδρυματοποίησης του ψυχιατρείου είναι εκεί για να συνομιλήσουν με το κοινό.
Η αναδρομή στην εμπειρία της Λέρου, αν και ανολοκλήρωτη, υπήρξε· ήταν δυνατή· έγινε.
Μια εμπειρία ριζικού μετασχηματισμού του ψυχιατρικού θεσμού καθώς και των κοινωνικών στάσεων.
Εκεί και τότε, αποκαταστάθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε έναν πληθυσμό που αφού διαγνώστηκε, κρίθηκε επικίνδυνος προκειμένου να νομιμοποιηθεί ο εγκλεισμός του σε χώρους απομόνωσης και άσκησης βίας, σε χώρους κοινωνικού και φυσικού θανάτου για χιλιάδες συνανθρώπους μας: στα ψυχιατρεία.

Ψυχιατρείο ΛέρουAntonella Pizzamiglio

Εργαστήριο Επεξεργασίας Εναλλακτικής Πρότασης για το Ελληνικό

Η «Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό» παρουσιάζει, το φάκελο: 


«Εργαστήριο Επεξεργασίας Εναλλακτικής Πρότασης για το Ελληνικό - 25.6.2016 & 25.7.2016, Ελληνικό» 

Το διαρκώς επίκαιρο ζήτημα της εκποίησης του πρ. Αεροδρομίου Ελληνικού και της ακτής του Αγίου Κοσμά είναι για μια φορά ακόμη «στις επάλξεις» μετά την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε πρόσφατα στο Συμβούλιο Επικρατείας η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, κατά της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, να μη χαρακτηρίσει διατηρητέα νεώτερα μνημεία τα επιλεγμένα κτίρια του χώρου, που έχει προτείνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 

Στον συνημμένο φάκελο (link) περιλαμβάνονται κείμενα (στα ελληνικά) εισηγήσεων που εκφωνήθηκαν και προτάσεων που κατατέθηκαν, ντοκουμέντα και φωτογραφίες, από τη δημόσια εκδήλωση «Εργαστήριο Επεξεργασίας Εναλλακτικής Πρότασης για το Ελληνικό», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιουνίου και τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016 στο Ελληνικό, στο πλαίσιο της 15ης Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας του 2016. 

Η ανάρτηση και διακίνηση του φακέλου είναι ελεύθερη. 

«Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό» 

Φερενίκη Βαταβάλη, Μέλπω Δάνου, Άννα Καράπα-Λαβασά, Κωνσταντίνος Σαββίδης, Πάνος Τότσικας, Νατάσσα Τσιρώνη 

Φεβρουάριος 2016


Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Αφιέρωμα στο Νίκο Κούνδουρο: «Οι Παράνομοι», η απαγορευμένη ταινία του


To 1958, ο Νίκος Κούνδουρος κυκλοφορεί την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία: «Οι Παράνομοι» (The Outlaws). Στο φιλμ, υπάρχει μία σκηνή όπου ένας από τους παράνομους σκοτώνεται από τους χωροφύλακες καθώς τρέχει προς το μέρος τους με σκοπό να παραδοθεί. Η λογοκρισία της εποχής έκρινε πως η σκηνή αυτή έθιγε την εικόνα της χωροφυλακής και τη συνέπειά της. Ζητήθηκε από τον Κούνδουρο να την αφαιρέσει, εκείνος όμως πιστός στις αρχές του αρνήθηκε να παρέμβει καλλιτεχνικά στο έργο του, με αποτέλεσμα η ταινία μία εβδομάδα μετά την προβολή της να απαγορευθεί.

«Οι Παράνομοι είναι η ταινία της οργής. Η αντίσταση είχε πνιγεί, οι τρόποι έκφρασης των αγωνιστών είχαν καταργηθεί κάτω από τη βία ενός αστυνομικού κράτους. Θέλησα να αποτίσω ένα φόρο τιμής στον αντάρτη των βουνών, στον ταπεινωμένο στον εξευτελισμένο, στον αγνοημένο, στην καλύτερη περίπτωση, Έλληνα, που κράτησε ψηλά τη Ρωμιοσύνη.» - Νίκος Κούνδουρος (15 Δεκεμβρίου 1926 - 22 Φεβρουαρίου 2017)


Μια ταινία, χαρακτηριστικό δείγμα της νέας πνοής του ελληνικού κινηματογράφου της εποχής. Ο Κούνδουρος χρησιμοποίησε κλασσικά μοτίβα, όπως εκείνο της παρανομίας και της περιπλάνησης στην ύπαιθρο, σε συνδυασμό με στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού, προερχόμενα από τον αστείρευτο θησαυρό της αρχαίας τραγωδίας και της λαϊκής παράδοσης. Το μουσικό σκορ υπογράφει ο Μάνος Χατζιδάκις.

Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται στην Ελλάδα λίγο μετά το τέλος του εμφυλίου. Όταν ο ήρωας μας, ο Πέτρος (Πέτρος Φυσσούν) επιστρέφει στο χωριό του μετά από τρία χρόνια εγκλεισμού σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, βρίσκει τον άντρα που τον είχε προδώσει και για να πάρει εκδίκηση, τον σκοτώνει.

Σωματείο ΚτΥΠ: Καλοσωρίσατε πίσω, συναδέλφοι/σες



         Αθήνα 14/2/2017      Αρ.Πρωτ. 1061


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
με αφορμή την επιστροφή στην εργασία
του συνόλου των απολυμένων συναδέλφων

     Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

     Μετά από επίμονη και αταλάντευτη προσπάθεια να επιστρέψουν στην εργασία τους όλοι οι συνάδελφοι που είχαν απολυθεί τα προηγούμενα χρόνια, καταφέραμε -σε συνθήκες πολύ δύσκολες- να γυρίσουν στη δουλειά πρώτα οι έφεδροι, κατόπιν 70 από τους συμβασιούχους και τώρα το σύνολο των συναδέλφων. Έτσι από τη μία μεριά αποκαταστάθηκε μία αδικία των εφιαλτικών μνημονίων και από την άλλη οι «Κτιριακές Υποδομές» που είναι πλέον ο κατεξοχήν αρμόδιος τεχνικός φορέας για όλα τα Δημόσια κτίρια, έχει το απαραίτητο προσωπικό για να επιτελέσει το έργο του. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και επανάπαυση, καθώς στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς η κυβέρνηση ενέταξε τον φορέα που εργαζόμαστε στο «Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων» μαζί με όλες τις πρώην ΔΕΚΟ. Με βάση το νόμο ένταξης, το Υπερταμείο δεν υπάγεται στις «Δημόσιες επιχειρήσεις» και έχει στόχο την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση-εκμετάλλευση αυτών των φορέων ώστε να επιφέρουν έσοδα-κέρδη, τα οποία θα αποδίδονται για την αποπληρωμή του «χρέους» και για την «ανάπτυξη». Μάλιστα ήδη έχει τοποθετηθεί Διοίκηση στο Υπερταμείο, ενώ στους επόμενους μήνες θα τοποθετηθούν Διοικήσεις στις θυγατρικές όπως η Ε.ΔΗ.Σ.(Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών) στην οποία υπάγονται όλες οι ΔΕΚΟ και οι Κτιριακές Υποδομές. Στη συνέχεια θα διαμορφωθούν νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας και Προσωπικού με βάση την αντιδραστική εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Παρότι στις κινητοποιήσεις και τις συναντήσεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, οι αρμόδιοι υπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχτηκαν ότι κακώς ενταχθήκαμε στο Υπερταμείο, καθώς ασκούμε δημόσιες υπηρεσίες και είμαστε απόλυτα χρηματοδοτούμενοι από το κράτος, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.Συνεπώς με αυτά τα δεδομένα συνεχίζουμε να είμαστε σε κινητοποίηση για την απένταξή μας από το Υπερταμείο και την διασφάλιση & αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα, των αρμοδιοτήτων, των έργων και της χρηματοδότησης του φορέα που εργαζόμαστε.

Δεκαοκτώ ερωτήματα για τους «μπλοκάκηδες» που περιμένουν απαντήσεις





Έχουμε χάσει τη μπάλα, και την Τρίτη λήγουν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ...

Σύνταξη - επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN


Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για την ανάδειξη ορισμένων σημαντικών προβλημάτων και ασαφειών που προκύπτουν κατά την πρώτη εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4387/2016, καταγράψαμε ορισμένα ερωτήματα τα οποία κοινοποιήσαμε ήδη και στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας με στόχο την άμεση επίλυσή τους. Τα ερωτήματα αυτά αφορούν σε ζητήματα που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή των διατάξεων για τους αμειβόμενους με μπλοκάκι, αλλά και κάποια ακόμη που σχετίζονται με την εφαρμογή των άρθρων 38 και 39. Βέβαια, υπάρχει πλειάδα ερωτημάτων και για άλλα σημαντικά θέματα του νέου ασφαλιστικού για τα οποία ήδη καταρτίζουμε σχετική λίστα που εν συνεχεία θα υποβληθεί κι αυτή στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου. 

Ας δούμε τα εν λόγω ερωτήματα τα οποία είναι διατυπωμένα με απλοϊκό λόγο. (σ.σ. τα κοινοποιούμε προς ενημέρωση των συναδέλφων): 


1. Ιατρός που έχει συνεργασία με κλινική αμείβεται με 1.000 ευρώ το μήνα και διαθέτει παράλληλα ιατρείο από το οποίο έχει έσοδα 3.000 ευρώ το μήνα, ασφαλίζεται με βάση το άρθρο 38 για την κλινική και με βάση το άρθρο 39 για το ελευθέριο επάγγελμα ή για όλα μαζί με βάση το άρθρο 39 του ν.4387/2016;

2. Ιατρός που έχει δύο τέτοιες συνεργασίες (όπως ανωτέρω) και έχει έσοδα 1.000 ευρώ από την κάθε μια και 1.000 από ελεύθερο επάγγελμα, ασφαλίζεται για τις δύο με το άρθρο 38 και για το ελεύθερο επάγγελμα με το άρθρο 39 ή ασφαλίζεται για όλα με το άρθρο 39;

3. Λογιστής που έχει δύο συνεργασίες των 1.000 ευρώ το μήνα (διαρκής απασχόληση) και κάθε μήνα επίσης εκδίδει αποδείξεις και σε ιδιώτες ή σε άλλα πρόσωπα από το ελεύθ. επάγγελμα από 300 έως 500 ευρώ.  Πώς ασφαλίζεται;  Για όλα με το άρθρο 39 ή τα δύο με το άρθρο 38 και το υπόλοιπο με το άρθρο 39;

4. Δικηγόρος με μια συνεργασία (όχι έμμισθη εντολή) αμείβεται με 2.000 ευρώ το μήνα και από ελεύθερο επάγγελμα κερδίζει 1.000 ευρώ το μήνα, πως θα ασφαλισθεί;

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Εφαρμογή του Ν.4387/16 σε διπλοασφαλισμένους μηχανικούς

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 23-2-2017
Αρ. Πρωτ.: 7059
Προς: Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέμα : Εφαρμογή του Ν.4387/16 σε διπλοασφαλισμένους μηχανικούς
Επειδή, όπως ήταν αναμενόμενο, η υλοποίηση του αντιασφαλιστικού Ν.4387/16 έχει δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων και ερωτημάτων, ενημερώνουμε τους συναδέλφους για ορισμένα από αυτά, ώστε να τα κοινοποιήσουν στους εκάστοτε εκκαθαριστές μισθοδοσίας.
Κανείς συνάδελφος Διπλωματούχος Μηχανικός, δεν υποχρεούται να υποβάλει οποιαδήποτε Υπεύθυνη Δήλωση. Σύμφωνα με την Φ.10043 / οικ.58770 / 1442 εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης, υπεύθυνη δήλωση υποβάλλουν μόνο όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν τη διπλή ασφάλιση (επιλογή η οποία με όσα δεδομένα έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν είναι προς όφελος των ασφαλισμένων). Επίσης δεν προβλέπεται οποιαδήποτε πρόσθετη δήλωση από τους υπαλλήλους, σχετικά με την επιλογή του Ταμείου που επιθυμούν να συνεχίσουν δηλ. Δημόσιο ή ΤΣΜΕΔΕ αφού από 1/1/2017 υπάρχει μόνο ο ΕΦΚΑ. Ο χρόνος που θα διανυθεί από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ είναι συνεχής ασφαλιστικός χρόνος και θα προστεθεί σε εκείνον από τους προηγούμενους δύο που έχουν διανυθεί μέχρι 31/12/2016 και οδηγούν γρηγορότερα σε θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Για τον ασφαλιστικό χρόνο που δε θα συμβάλλει στην παραπάνω συνταξιοδότηση, δεν απαιτείτε πλέον θεμελίωση δικαιώματος και θα συμβάλλει με προσαύξηση της δικαιούμενης σύνταξης. Λεπτομέρειες και παραδείγματα έχουν ζητηθεί εδώ και καιρό από την Ένωση μας στο αρμόδιο Υπουργείο για οριστική επιβεβαίωση των υπολογισμών μας και με τη λήψη τους θα αναρτηθούν.
Επισημαίνουμε ότι σε όσες μισθοδοσίες (πχ Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου ή και Μαρτίου) έχουν παρακρατηθεί και οι δύο εισφορές, αυτονόητα σε επόμενη μισθοδοσία πρέπει να επιστραφούν στον ασφαλισμένο.
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ επιπλέον έχει επισημάνει στο Υπουργείο την αντίφαση που έχει το παράδειγμα 5 της παραπάνω Εγκυκλίου και περιμένει διορθωτική παρέμβαση.

Η νέα εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ υπολογίζεται σε ύψος 6,67% επί του ασφαλιστέου μισθού, όπως αυτός ορίζεται στην Κ.Υ.Α. αριθμ. πρωτ.: 142036/0092/ 2016, σύμφωνα με την οποία «Η προσωπική διαφορά του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 δεν αποτελεί σταθερή παράμετρο του ενιαίου μισθολογίου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελεί τμήμα των συντάξιμων αποδοχών.»

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

23 Φλεβάρη 1943 ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ)

Η θρυλική ΕΠΟΝ με σημαία το «Πολεμάμε και τραγουδάμε», συσπείρωσε πάνω από 600.000 νέους και νέες που την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκαν στις γραμμές της, προσέφερε πάνω από 32.000 ως αντάρτες μαχητές στον αγώνα και πάνω από 1.300 παιδιά της έπεσαν στα πεδία των μαχών.


Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ που έλαβε χώρα στην Αθήνα μετείχαν οι εξής οργανώσεις νέων: η «Αγροτική Νεολαία Ελλάδος», η «Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία», η «Ενιαία Μαθητική Νεολαία», η «Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης», ο «Θεσσαλικός Ιερός Λόχος», η «Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία», η «Λεύτερη Νέα», η «Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος» (ΟΚΝΕ), η «Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδος», και η «Φιλική Εταιρεία Νέων».

Ο ύμνος της ΕΠΟΝ:

Η ιστορία της ΕΠΟΝ σε δύο βίντεο:

Ψηφίζουμε ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ των Χανίων




Ανοικτή πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στην εκχώρηση του Αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» των Χανίων

Η επιλογή της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων να εκχωρήσουν το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων (και του Ρεθύμνου) και μαζί με αυτό, 13 ακόμη, περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας δεν είναι μία απλή πολιτική πράξη η οποία βλάπτει το δημόσιο συμφέρον αλλά πράξη η οποία εκχωρεί και παραδίδει τις πύλες εισόδου και τη ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο τουρισμός, στους Γερμανούς.

Η εκχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων ήταν ένα από τα λεγόμενα προαπαιτούμενα που έθετε η γερμανική ηγεμονία προκειμένου να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Επισημαίνεται ότι ήδη οι Γερμανοί ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης των τουριστών προς την Ελλάδα διαμέσου του tour operator TUI ενώ ο «εθνικός» ιδιωτικός αερομεταφορέας αποτελεί ένα περιφερειακό βραχίονα της, επίσης, γερμανικής εταιρείας Lufthansa η οποία είναι και αυτή μέτοχος στη Fraport συνεπώς και στην κοινοπραξία Fraport-Κοπελούζος στην οποία εκχωρούνται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια για 50 χρόνια.

Η κατάσταση θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο εξαιτίας του τραπεζικού χρέους ύψους 7,5 δις που έχει ο ξενοδοχειακός τομέας μεγάλο μέρος του οποίου θα εκχωρηθεί σε ξένα funds εφόσον τα κόκκινα δάνεια του εν λόγω κλάδου είναι 2,5 δις ενώ τα καθυστερούμενα 3 δις επιπλέον.

Ως εκ τούτου το ζήτημα της εκχώρησης του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» των Χανίων και των υπολοίπων καθώς επίσης και των άλλων πυλών εισόδου που είναι τα λιμάνια συνδέεται με την εκχώρηση, επί της ουσίας, της δημόσιας περιουσίας και της ελληνικής οικονομίας.Ταυτόχρονα όμως οι πολίτες της Δυτικής Κρήτης θα θιγούν άμεσα εξαιτίας της ανόδου των τελών αεροδρομίου κάτι το οποίο θα αυξήσει τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων.

«Παραμένουμε αμετακίνητοι στις θέσεις μας»

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού απαντά στις δια του Τύπου επιθέσεις
ελληνικο
ToPeriodiko
Αμετακίνητη στις θέσεις της για την υπεράσπιση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού από την αγοραία επέλαση δηλώνει σε ανοιχτή επιστολή της η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
Ουσιαστικά η Επιτροπή απαντά «σ’ αυτούς που ανακινούν το θέμα», όπως ο Ρ/Σ Σκάϊ και η εφημερίδα «Καθημερινή», «που ανέλαβαν ν’ αποκαλύψουν “τη μεθόδευση που, με μοχλό τα νεότερα κτίρια, τα οποία δεν κηρύχθηκαν διατηρητέα, θα πλαγιοκοπούσε δια της χρονοτριβής την υποχρέωση της κυβέρνησης να παραδώσει τον Ιούνιο το Ελληνικό στους επενδυτές”.
Συγκεκριμένα αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του κ. Νίκου Βατόπουλου με τίτλο «Επιχείρηση “μπλόκο” στο Ελληνικό – Διαρκής υπονόμευση της επένδυσης», «επειδή συνοψίζει το περιεχόμενο της επίθεσης εναντίον όλων όσων δεν “συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις”. Άλλωστε, οι χαρακτηρισμοί επιπέδου χαμαιτυπείου που εκτόξευσε ο κ. Πορτοσάλτε από τις συχνότητες του Σκάϊ δεν χρήζουν σχολιασμού, επιστρέφονται: εξ ιδίων τα αλλότρια».
Οπως αναφέρει η Επιτροπή «ο έγκριτος δημοσιογράφος στα θέματα των νεώτερων μνημείων και της αρχιτεκτονικής κ. Βατόπουλος επιλέγει να μην απαντήσει με τις γνώσεις, που οπωσδήποτε διαθέτει, στην ουσία του θέματος. Αντίθετα, ακολουθώντας την οδό της συνωμοσιολογίας, αποκαλύπτει σκοτεινά σχέδια στα οποία εμπλέκεται επωνύμως η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και γενικώς «ακραίοι κρατιστές, ιδεοληπτικοί αρχιτέκτονες με χρόνια θήτευσης στο «προοδευτικό πάλκο», υπηρεσιακοί παράγοντες με κατάχρηση και παρερμηνεία της εξουσίας τους». Είναι να απορεί κανείς πως – ενώ τόσο διαφορετικοί φορείς, που παρέστησαν στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, συνηγόρησαν στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ υπέρ χαρακτηρισμού των νεώτερων μνημείων στο Ελληνικό – η πλειοψηφία του ΚΣΝΜ έκανε δεκτή την (αντι)εισήγηση των τεχνικών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ οι οποίοι, ως εκ της θέσης τους, αντιπροσώπευαν τις επιθυμίες του επενδυτή. Οι εν λόγω φορείς είναι : Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Αρχιτεκτονική Σχολή Αθήνας, ICOMOS, TICCHI, Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αλίμου, Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ), Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών.

Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων

​Στο ​σύνδεσμο: http://www.opengov.gr/ypoian/?p=8036

αναρτήθηκε σχέδιο νόμου προς διαβούλευση από 21-02-17 έως 03-03-17 με τίτλο «ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»
Αντί να βγει νόμος για εξωδικαστικό μηχανισμό διαγραφής οφειλών ανέργων, απολυμένων και υποαπασχολούμενων για τη σημερινή κυβέρνηση όπως και για τις προηγούμενες προτεραιότητα έχουν οι επιχειρήσεις.




Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες με χρέη άνω των 20.000 ευρώ που στα τέλη του 2016 παρουσίαζαν τρίμηνη τουλάχιστον καθυστέρηση, αλλά και αυτές που έχουν κάνει ρύθμιση από τον Ιούνιο του 2016 και μετά, μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού για την αναδιάρθρωση των χρεών τους.

Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομίας και το οποίο αποτελεί αντικείμενο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να βρεθεί ουσιαστική φόρμουλα για τη συνολική ρύθμιση των χρεών τόσο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και προς τις τράπεζες από επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες και μπορούν να διασωθούν.

Το νομοσχέδιο, τις λεπτομέρειες του οποίου φέρνει στη δημοσιότητα η «Κ», εισάγει τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης του συνόλου των οφειλών, με πρωτοβουλία του ίδιου του οφειλέτη, των τραπεζών, αλλά και του Δημοσίου. Εξαιρούνται οι οφειλές που είναι συγκεντρωμένες σε ποσοστό άνω του 85% σε έναν πιστωτή. Η ρύθμιση των χρεών βασίζεται στην πρόταση που θα κάνει ο οφειλέτης προς τους πιστωτές του ή στις αντιπροτάσεις που θα κάνουν οι πιστωτές, με βάση τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης ή του ενδιαφερόμενου επαγγελματία. Αν και στη διαδικασία δεν αναφέρεται ρητά η έννοια της διαγραφής οφειλής, αυτό είναι το προφανές βήμα προκειμένου να βρεθεί μια κοινή λύση που θα διασώζει την επιχείρηση από τη χρεοκοπία και αντίστοιχα θα διασφαλίζει τους πιστωτές για τις απαιτήσεις τους, οι οποίες μέσα από την όλη ρύθμιση θα πρέπει να ικανοποιηθούν τουλάχιστον στο όριο του τιμήματος που θα εισέπρατταν εάν η επιχείρηση οδηγούνταν σε ρευστοποίηση.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Τα κουπόνια των επιτήδειων και των απελπισμένων

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει η πρακτική πολλών επιχειρήσεων να πληρώνουν μέρος του μισθού των υπαλλήλων τους σε είδος!
«Και γιατί όχι;». Μ’ αυτές τις τρεις απολύτως αφοπλιστικές λέξεις η Α.Π. απαντά στο ερώτημα γιατί δέχεται να πληρώνεται με κουπόνια αντί για χρήματα.
Και γιατί όχι - όταν η ανεργία βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη. Και γιατί όχι - όταν η απλήρωτη εργασία τείνει να γίνει ο κανόνας.
Και γιατί όχι - όταν οι μειώσεις μισθών είναι στην ημερήσια διάταξη. «Γιατί είναι παράνομο; Γιατί παραβιάζει τα δικαιώματά σου;» - οι αιτίες που επικαλούμαι για να πει ένα σκέτο «όχι» στο αφεντικό της η Α.Π. τής προκαλούν ένα χειμαρρώδες γέλιο.
Η Α.Π. εργάζεται σ’ ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας.
Από τα 800 ευρώ που ήταν ο μισθός της, τους τελευταίες 6 μήνες πληρώνεται τα 200 σε κουπόνια για αγορές τροφίμων σε σούπερ μάρκετ.
«Δεν νομίζω ότι είχαμε άλλες εναλλακτικές. Μας το ανακοίνωσε, το δεχτήκαμε» λέει η Α.Π.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ταπείνωση από την ανεργία. Οσο μένεις μέσα στην αγορά εργασίας, κάτι κάνεις - ακόμα και με τρισάθλιους όρους».
Η Α.Π. είναι 56 χρόνων, μητέρα δύο παιδιών. «Μια απόλυση για μένα θα ήταν θανατική καταδίκη». Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τους συναδέλφους της.
Στον δημοσιογραφικό χώρο, που χρόνια τώρα μοιάζει με σωρό ερειπίων, μια θέση εργασίας είναι σπάνια.
Κακοπληρωμένη, απλήρωτη, εκ περιτροπής, επισφαλής - μια όποια θέση. Ακόμα και μια θέση που για τις λέξεις του παίρνει κανείς σε αντάλλαγμα κουπόνια.
Η Α.Θ. εργάζεται σε ιστορική εφημερίδα της Δεξιάς.
«Ημασταν απλήρωτοι επί μήνες, μας πρότειναν να εξοφλήσουν μέρος των δεδουλευμένων με κουπόνια. Κάποιοι δέχτηκαν, εγώ όχι. Το λένε απελπισία».
Πριν από λίγες μέρες η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) κατήγγειλε τις εταιρείες που υποκαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας, κυρίως έκτακτες αποδοχές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες κ.λπ.), υποχρεώνοντας τους εργαζομένους τους να λαμβάνουν, αντί αποδοχών για την πρόσθετη ή και την κανονική εργασία, εκπτωτικά κουπόνια.
Οι εταιρείες αντικαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας με κουπόνια ή εξοφλούν δεδουλευμένα παλαιότερων μηνών.
Η πρακτική δεν είναι καινούργια, ωστόσο τώρα φαίνεται να παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας.
Ηδη από το 2014 -κι ενώ κορυφωνόταν το σαμαρικό succes story- το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ δημοσίευσε αποκαλυπτικά στοιχεία για τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των ήδη κουρεμένων μισθών στο πλήρως απορρυθμισμένο εργασιακό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 έως και 12 μήνες, ενώ ήδη καταγραφόταν ως διαδεδομένο το φαινόμενο της πληρωμής σε είδος: εργοδότες που καταβάλλουν ως αμοιβή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο ή ημερήσια σίτιση ή καλύπτουν μέρος του μισθού των εργαζόμενων τους με κουπόνια αγοράς τροφίμων κι άλλων προϊόντων.
Μόνο οι καταγεγραμμένες καταγγελίες που έχει στα χέρια της η Ομοσπονδία αφορούν τουλάχιστον 10.000 εργαζόμενους, ωστόσο είναι βέβαιο πως η πρακτική αυτή αφορά υπερπολλαπλάσιους.
Πρόκειται για εργαζόμενους σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, αποθήκες εμπορικών εταιρειών, τηλεφωνικά κέντρα, ακόμα και κόμματα.

Τρία σενάρια για τη νέα ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία




Ποιος θυμάται το "πάγωμα" ασφαλιστικών οφειλών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ?

Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

"Βόμβα" στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αποτελούν οι ληξιπρόθεσμες εισφορές 350.000 επαγγελματιών. 

Στο Υπ. Εργασίας εξετάζουν τρία βασικά σενάρια προκειμένου αυτή η βόμβα να μην "απασφαλιστεί", τη στιγμή μάλιστα που οι προβλέψεις για τις εισπράξεις από τα νέα εξοντωτικά ασφαλιστικά χαράτσια πέφτουν μέρα τη μέρα, λόγω της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει τόσο το ύψος των χαρατσιών αυτών, όσο και η πρωτοφανής αντιφατικότητα και προχειρότητα του τρόπου εφαρμογής τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τα σενάρια αυτά ρύθμισης οφειλών προς τον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ, τα οποία δημιουργήθηκαν μέχρι 31/12/2016 είναι τα ακόλουθα: 
- "Σιωπηρό" πάγωμα 
-Εξόφληση με 12-24 δόσεις, 
-Εξόφληση με 12 δόσεις με ανοχή σε "έναντι" καταβολές και ενδεχόμενο "κούρεμα" του η εισπράξιμου μέρους του χρέους. 

Προϋπόθεση όλων των παραπάνω ενδεχομένων ρυθμίσεων είναι η καταβολή των τρεχουσών χαρατσιών κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την 28/2/2017. 

Πιο αναλυτικά: 

1) Παράθυρο για "σιωπηρό" πάγωμα των ληξιπροθέσμων χρεών των ελευθέρων επαγγελματιών προς τον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ αφήνει εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας για όσους από τις 28/2 καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. 

Η εγκύκλιος αυτή, η οποία εκδόθηκε λίγο πριν φύγει το 2016, προέβλεπε ότι για να λάβει κάποιος επαγγελματίας ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΕΦΚΑ μέχρι 28/2/2017, θα πρέπει να έχει καταβάλλει ή να έχει ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν προκύψει μέχρι τις 31/12/2016 προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ. Ωστόσο, στην εν λόγω εγκύκλιο δεν καθορίζονταν οι όροι λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας μετά τις 28/2/2017. 

Μείωση σύνταξης ΤΣΜΕΔΕ λογω κρατήσεων για '' Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης"

Προσπαθώντας να εξηγήσω τις νέες μειώσεις στη σύνταξή μου τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2017, αφού ως γνωστόν τα ταμεία δεν στέλνουν ενημερωτικά καταβολής σύνταξης, ύστερα από περίπου μια ώρα στην ουρά μου τύπωσαν στο ΤΣΜΕΔΕ το παρακάτω αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα που επισυνάπτω για τις συντάξεις Ιαν , Φεβρ. .

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι στο ενημερωτικό αυτό σημείωμα εκτός απο τις κρατήσεις λόγω φόρων , αυξημένων εισφορών υγείας, κανονικών και ειδικών εισφορών ''αλληλεγγύης'' ,και όλων των άλλων γνωστών περικοπών λόγω πρώτου, δευτέρου και τρίτου μνημονίου, έχουμε και νέα μηνιαία μείωση κράτηση με την αιτιολογία Αναγνώριση Εθνικής Αντίστασης από 1/10/2015 αναδρομική εισφορά ΚΥΤ ύψους 23,72 ευρώ . Ότι καταλαβαίνετε κατάλαβα κι εγώ παρά τις ερωτήσεις μου ...

Επίσης για τον μήνα Φεβρουαριο μου παρακρατούνται άλλα 7,28 ευρώ ως χρέη ασφαλιστικών κρατήσεων ΕΛΠΠ. Στην ερώτησή μου τι χρέη είναι αυτά μου απάντησαν ότι πρόκειται για αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές συνολικού ύψους 300 ευρώ που δεν έχει καταβάλει ο ΕΟΜΜΕΧ στον οποίον εργαζόμουν μέχρι το 2013 που βγήκα σε σύνταξη. Δεν τα απαιτούν από τον εργοδότη μου αλλά από έμενα σε. 45 δόσεις. Δεν βαριέσαι μικρό το κακό, άλλωστε που να τον βρουν τον ΕΟΜΜΕΧ αφού έχει κλείσει και καταργηθεί...
Ολα αυτά τα διαπίστωσα στο υπόγειο του νέου κτηρίου του ΤΣΜΕΔΕ σε ένα σκηνικό αλαλούμ οπου μία και μόνη υπάλληλος με ηρωικές στ' αλήθεια προσπάθειες προσπαθούσε να απαντήσει μεγαλόφωνα στα απέλπιδα αιτήματα των μελλοντικών συνταξιούχων μηχανικών. Σε αυτό το σκηνικό που θύμιζε ριάλιτι σόου το δικό μου αίτημα ήταν μάλλον επουσιώδες . Έτσι συνεσταλμένα ανέβηκα στον τρίτο όροφο να ρωτήσω επ' ευκαιρία για τα εφ'άπαξ που σταμάτησαν να δίδονται από τον Oκτώβριο του 2013 για να πάρω την συνηθισμένη απάντηση : τίποτα νεώτερο λόγω έλλειψης προσωπικού...
και το ίδιο συνεσταλμένα αποχώρησα απο το ΤΣΜΕΔΕ. Σημεία των καιρών, πέρασαν οι εποχές που που σε κάθε επίσκεψή μου στο Τσμεδε της οδού Κολοκοτρώνη είχα διάθεση για καβγάδες.
Ένα πράγμα με απασχολεί περισσότερο και με κάνει να σκέφτομαι εκείνο της κράτησης για '' Αναγνώριση Εθνικής Αντίστασης από 1/10/2015 αναδρομική εισφορά ΚΥΤ''.Και καλά η Εθνική Αντίσταση μπορεί να φαίνεται λογικό για μας τους αριστερούς, Φαντάζεστε όμως να βαφτίσουν την επόμενη μείωση '' Υπέρ αποπεράτωσης του τάματος του Έθνους'' η ''Υπέρ της προίκας της Σοφίας'' ώστε να επέλθει ιδεολογικό ισοζύγιο ένα προς ένα στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; 


ΤΤ



Ασφαλιστική κάλυψη στους ασφαλισμένους του Ε.Φ.Κ.Α., στους μακροχρόνια άνεργους και στους ασφαλισμένους που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν.4254/2014



Με την Φ. 40021 / οικ. 7559/327/20.2.2017 γίνεται γνωστό ότι, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να μην μπορούν να συμπληρώσουν τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από τον Ε.Φ.Κ.Α. και προκειμένου να μην μείνουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και τα μέλη οικογενείας τους, ήδη έχει προωθηθεί διάταξη στο σχέδιο νόμου «Επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και άλλες διατάξεις», με την οποία προβλέπεται ότι:




α) στους ασφαλισμένους του πρώην Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και στα μέλη οικογενείας τους, για την περίοδο από 1/3/2017 έως 28/2/2018, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2016), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου. 

Β) στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 (Α'273) όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος, παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2018.  

Γ) στους ασφαλισμένους του πρώην Ο.Α.Ε.Ε. ηλικίας άνω των 30 και έως 65 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ.8 του άρθρου δευτέρου του ν.3845/2010 και παραμένουν άνεργοι, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2018. 

Δ) στους ασφαλισμένους του πρώην Ο.Α.Ε.Ε. και του πρώην Ε.Τ.Α.Α., που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων των περιπτ. Α και Β της υποπ. Α3, του άρθρου πρώτου του ν.4254/2014, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές σε είδος, παρατείνεται έως 28/2/2018. 

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Δυστυχώς η CETA υπερψηφίστηκε – Ο αγώνας συνεχίζεται

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 17/2/2017

  • Η Προσωρινή Εφαρμογή της CETA ψηφίστηκε – ο αγώνας συνεχίζεται και αναβαθμίζεται
  • Οι θέσεις και οι προτάσεις της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA
  • Πως ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές
  • Η CETA να συζητηθεί στη βουλή
Η προσωρινή εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ  Ε.Ε.-Καναδά, με το ακρωνύμιο CETA, ψηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Φεβρουαρίου 2017. Ωστόσο μια ισχυρή μειοψηφία Ευρωβουλευτών ψήφισε κατά της Συμφωνίας. Παρά την ψήφισή της,  ο μακροχρόνιος αγώνας εκατομμυρίων ανθρώπων βοήθησε, ώστε να τεθεί εκτός προσωρινής εφαρμογής, ένα επικίνδυνο κομμάτι της συμφωνίας που είναι η επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους το λεγόμενο ICS.

Ψήφισαν 695 Ευρωβουλευτές: ΥΠΕΡ 408 – ΚΑΤΑ 254 – ΑΠΟΧΕΣ 33.

ΥΠΕΡ της CETA ψήφισαν Έλληνες ευρωβουλευτές :
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος, Θοδωρής Ζαγοράκης.
ΠΟΤΑΜΙ: Γεώργιος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος
ΠΑΣΟΚ: Εύα Καϊλή – ΑΠΟΧΗ ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΚΑΤΑ της CETA ψήφισαν Έλληνες ευρωβουλευτές :

ΣΥΡΙΖΑ: Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Στέλιος Κούλογλου [Κωνσταντίνος Χρυσόγονος– δεν γνωρίζουμε]
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Νίκος Χουντής
ΚΚΕ: Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος,
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς

ΕΜΔΥΔΑΣ τμήμα ΥΠ.ΠΟ: Αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός Δημοσίου Τομέα