Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

«Ο Σαρτζετάκης δεν έδεσε την υπόθεση Λαμπράκη, αν και είχε στοιχεία»

«Ηρθα να σας βρω για να μη μείνει η ιστορία αμαρτύρητη» λέει ο Λ. Κοντουδάκης.


«Ηρθα να σας βρω για να μη μείνει η ιστορία αμαρτύρητη» λέει ο Λ. Κοντουδάκης. | Μάριος Βαλασόπουλος
«Ηρθα να σας βρω για να μη μείνει η ιστορία αμαρτύρητη».
Με αυτά τα λόγια κοιτώντας μας στα μάτια ξεκινά την κουβέντα ο 77χρονος Λεωνίδας Κοντουδάκης, πρώην στέλεχος της ΕΔΑ, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ερχεται να μας βρει κρατώντας δύο εφημερίδες: η πρώτη είναι η «Εφ.Συν.», το φύλλο της 23ης Ιανουαρίου 2017, ανοιγμένη στο θέμα «Ενα βιβλίο-ανατροπή της Ιστορίας», για την εκδήλωση παρουσίασης του δίτομου έργου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη με τίτλο «Επιτελών το καθήκον μου».
Η άλλη εφημερίδα είναι η «Μακεδονία» και το φύλλο της 15ης Οκτωβρίου 1966.
Στο πρωτοσέλιδό της μια φωτογραφία του στρατιώτη -τότε- Κοντουδάκη να καταθέτει στη δίκη της δολοφονίας Λαμπράκη.
Το φύλλο της «Μακεδονίας» με στιγμιότυπο από την ημέρα που κατέθεσε στο δικαστήριο ο Λεωνίδας Κοντουδάκης
Το φύλλο της «Μακεδονίας» με στιγμιότυπο από την ημέρα που κατέθεσε στο δικαστήριο ο Λεωνίδας Κοντουδάκης | 
❝ Ο Σαρτζετάκης, που τώρα αλλοιώνει την ίδια την Ιστορία, δεν την “έδεσε” καλά την υπόθεση παρότι είχε μαρτυρίες. Τώρα προσπαθεί να πάρει όλη τη δόξα, ενώ ήταν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νίκος Αθανασόπουλος αυτός που έκανε την έρευνα στο σπίτι του Γκοτζαμάνη και αποκάλυψε την ταυτότητα της “Καρφίτσας”. Αν ήταν άλλος ανακριτής είμαι σίγουρος ότι η υπόθεση θα προχωρούσε πολύ περισσότερο.
Δεν ξέρω αν θα έφτανε πιθανώς στη βασίλισσα που μάλλον είχε δώσει την εντολή, αλλά θα έφτανε στον αρχηγό της ΚΥΠ, θα έφτανε στον Κατσούλη, στον Μήτσου, στον Δόλκα, στον Διαμαντόπουλο, σε όλους τους ανώτερους αξιωματικούς της Ασφάλειας που ήταν μυημένοι στο σχέδιο ❞, λέει ο Κοντουδάκης και αρχίζει να εξιστορεί τα γεγονότα της δολοφονίας και των ανακρίσεων.
Ο λόγος του είναι συγκροτημένος και η μνήμη του ισχυρή.

Οι κυβερνήσεις πέφτουν μα οι αγώνες μένουν ! Τέσσερα χρόνια αυτοδιαχείριση στην ΒΙΟ.ΜΕ.



Πέρασαν πεντέμισι χρόνια από την εγκατάλειψη του εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ από τους ιδιοκτήτες και της άμεσης αγωνιστικής αντίδρασης από εμάς τους εργαζόμενους, με την κατάληψη των εγκαταστάσεων και την επταήμερη / εικοσιτετράωρη περιφρούρηση, για να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του εργοστασίου και σε δεύτερο χρόνο την λειτουργία του με μια άλλη φιλοσοφία προς όφελος των εργαζομένων και όχι των αφεντικών .

Από την στιγμή που αυτή η φιλοσοφία άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά και να μην είναι μόνο λόγια γραμμένα σε ένα χαρτί πέρασαν τέσσερα χρόνια .

Τέσσερα χρόνια διαρκούς αγώνα για την νομιμοποίηση της λειτουργίας του εργοστασίου , τέσσερα χρόνια διαρκούς αγώνα για την χειραφέτηση των εργαζομένων που συμμετέχουν αλλά και του συνόλου της εργατικής τάξης , μέσα από τα προστάγματα που βγάζουμε εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι όπου συναποφασίζουμε για την πορεία του αγώνα, τέσσερα χρόνια προσπάθειας για να αποδείξουμε πως εμείς μπορούμε και μάλιστα καλύτερα από αυτούς !

Μια τετραετία ολόκληρη, όσο κρατεί θεωρητικά μια εκλεγμένη κυβέρνηση του ελληνικού κοινοβουλίου . Αν και εδώ πρέπει να πούμε πως από την αρχή του αγώνα μέχρι και σήμερα εμείς έχουμε δει έξι διαφορετικές κυβερνήσεις . Και αυτό είναι ακόμα μια απόδειξη πως εμείς οι εργάτες τα καταφέρνουμε καλύτερα όταν βάζουμε στόχους ακόμα και από τους κυβερώντες .

Τους κυβερνώντες αυτούς που κατέχουν την εξουσία και αποφασίζουν για το καλό μας , το καλό του συνόλου! Αυτούς που όταν είναι έξω από τα κέντρα των αποφάσεων λένε πως το δίκιο είναι με το μέρος μας και όταν χρειαστεί να πάρουν αποφάσεις δεν έχουν απαντήσεις .

Για αυτό απαντάμε εμείς και απαιτούμε : άμεση απρόσκοπτη νόμιμη λειτουργία του εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ , με εξαίρεση των οικοπέδων που πατάει πάνω το εργοστάσιο και την παραχώρηση στην συνεργατική εργαζομένων για την διατήρηση των θέσεων εργασίας . Ειδικά το οικόπεδο και τα κτίριο που έχει εξαιρεθεί από τον πλειστηριασμό να αποδοθεί τάχιστα με σκοπό την άμεση αδειοδότηση παραγωγής των φυσικών και οικολογικών προϊόντων, στο χώρο του εργοστάσιου . Και φυσικά την διευκόλυνση της έναρξης της προηγούμενης παραγωγής για την δημιουργία και νέων θέσεων εργασίας . Και αυτό να ισχύει για το σύνολο των εγκαταλειμμένων εργοστασίων όπου οι εργαζόμενοι θέλουν να τα λειτουργήσουν .

Ας βάλουμε το λιθαράκι μας όλοι μαζί συναγωνιστές, εργάτες και αλληλέγγυοι να ξανανάψουμε τα φουγάρα των εργοστασίων , να ξαναπάρουν μπρος οι μηχανές να νιώσουμε των ιδρώτα στο μέτωπο μας και να θρέψουμε τις οικογένειες μας με το μεροκάματο. Που αυτή την φορά όμως θα έχει μια βασική διαφορά , θα είναι μεροκάματο ελευθερίας και όχι της σκλαβιάς! Μεροκάματο που θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον!

Αγωνιστικά
οι εργαζόμενοι στην Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Διαστάσεις σκανδάλου για FRAPORT






Τροπολογία που ζητά την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης των 14 κερδοφόρων περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας κατατέθηκε προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, και την υποστήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL).


Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά της εκχώρησης του αεροδρομίου Χανίων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, η Fraport φαίνεται να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επένδυση.

Η εταιρεία έχει διαθέσιμα μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ, όπως φαίνεται από τον τελευταίο ισολογισμό της, αλλά μόνο για το εφάπαξ τίμημα της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο απαιτούνται 1,23 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Βασίλης Αλεβιζόπουλος έκανε λόγο για «ξεκάθαρο εκβιασμό της Γερμανίας και του Σόιμπλε εις βάρος της χώρας μας. Στόχος τους είναι τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό και μάλιστα χωρίς να επενδύσουν το παραμικρό».

Η τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της Έκθεσης σχετικά με τη Στρατηγική για τις αερομεταφορές στην Ευρώπη, έχει ως εξής:

«Επισημαίνει ότι στην Ελλάδα, η στρατηγική σημασία που έχουν τα μικρά και περιφερειακά αεροδρόμιά ως μοχλοί ανάπτυξης για την τοπική οικονομία και την τοπική κοινωνία, θίγεται από την σύμβαση παραχώρησης των 14 κερδοφόρων περιφερειακών αεροδρομίων μεταξύ της χώρας και της Fraport AG – Slentel Ltd, η υπογραφή της οποίας ήταν προϋπόθεση του 3ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής.

"Δωράκι" Πετρόπουλου σε δικηγορικές εταιρείες;



Εύλογα ερωτήματα εγείρει η εγκύκλιος (Φ 80000/οικ. 2460/106/2017) του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, σύμφωνα με την οποία οι συνεργάτες δικηγορικών εταιρειών με μπλοκάκι θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι το σύνολο των εισφορών τους. 

Σύμφωνα με αναφορά στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ), οι συνεργάτες - "μπλοκάκηδες” δικηγορικών εταιρειών αποτελούν την μοναδική κατηγορία απασχολούμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) για τους οποίους δεν προβλέπεται επιμερισμός των μηνιαίων τους εισφορών κατά 2/3 στον εργοδότη τους και 1/3 στους ιδίους. Επωμίζονται, δηλαδή, εξ ολοκλήρου το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών. 

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι οι δικηγόροι που απασχολούνται με το καθεστώς του συνεργάτη με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (Δ.Π.Υ.) νοούνται πλήρως ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι ακόμη και εάν απασχολούνται σε έναν εργοδότη. 

Καταβάλλουν, δηλαδή, οι ίδιοι, ως μη μισθωτοί, το σύνολο των εισφορών τους, δηλαδή 37,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του τελευταίου εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους. 

Στην αγορά, μετά την καταγγελία της ΕΑΝΔΑ, ορισμένοι διερωτώνται για τη σκοπιμότητα της σπάνιας αυτής εξαίρεσης που απαλλάσσει τις δικηγορικές εταιρείες από την κάλυψη του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών των συνεργατών που απασχολούν με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Generation400:Για την παρέμβαση στην ομιλία του υφυπουργού εργασίας


Μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος ή κάποια, τι λόγο έχει το Generation400 που είναι μια πρωτοβουλία που ασχολείται με τα προβλήματα των νέων εργαζομένων/ανέργων να παρεμβαίνει σε μια εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, που αφορά άμεσα ουσιαστικά μόνο τους συνταξιούχους.

Λίγα λόγια για την άποψη μας για το ασφαλιστικό ζήτημα και θα εξηγήσουμε παρακάτω.
Είναι προφανές ότι σε μια χώρα με πραγματική ανεργία στο 30% του εργατικού δυναμικού και με το 52% των εργαζομένων να απασχολούνται σε “ευέλικτες” δουλειές με τις ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές ή με ανεπαρκείς με την μαύρη ή ημι-μαύρη εργασίας να οργιάζει, το ασφαλιστικό σύστημα, όσα όμορφα και ψεύτικα λόγια στις εκδηλώσεις του και να πει ο Σύριζα αλλά όσα νέα μέτρα να πάρει στη γνωστή κατεύθυνση, δεν πρόκειται να αντέξει. Ήδη έχει ανακοινωθεί μεγάλο έλλειμμα στο περίφημο νέο Υπερταμείο του νόμου Κατρούγκαλου (κάτι σαν το πρώην ΙΚΑ). Ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) από την αρχή του χρόνου έχει έλλειμμα 1δισ ευρώ, οπότε τα νέα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ για το ασφαλιστικό είναι πιθανό να έρθουν άμεσα με νέες περικοπές των ήδη διαλυμένων συντάξεων.
Αυτό φαίνεται ήδη, όπου η κυβέρνηση πάνω στον πανικό της για έσοδα, εξελίσσει διαρκώς την γνωστή λανθασμένη συνταγή της αύξησης της φοροαρπαγής με τις πρόσφατες αυξήσεις ως και 66% στις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες παρά τις δεσμεύσεις Αχτσιόγλου. Είναι η υπουργός συνεχίστρια της πετυχημένης πολιτικής Κατρούγκαλου, η οποία “διαπραγματεύεται” με τους Θεσμούς, την ποσόστωση στην απελευθέρωση των απολύσεων και τον υποκατώτατο μισθό των 400 ευρώ.
Όπως, όμως, αναφέραμε και παραπάνω, εμείς θεωρούμε ότι είναι συγκεκριμένες οι συνθήκες που τσακίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με συγκεκριμένους δημιουργούς και φταίχτες. Είναι όλοι αυτοί που εδώ και 7 χρόνια εφαρμόζουν διαρκώς και με τεράστια πίστη τα μνημόνια και πέρασαν εγκληματικά μέτρα και νομοσχέδια και κουρέλιασαν τα εργασιακά δικαιώματα και την κοινωνική ασφάλιση.
Έχουμε και λέμε λοιπόν γιατί είναι εξαιρετικά κρίσιμο να αντιληφθούμε πτυχές του πραγματικού κόστους για ολόκληρη την κοινωνία που έχουν οι επιπτώσεις των μνημονιακών εφαρμογών και πως αλληλοεπηρεάζονται τα πάντα μεταξύ τους.
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία από πρόσφατες μελέτες:

ΕΦΚΑ: Η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και η φτωχοποίηση του λαού

ΕΦΚΑ: Από την κατάληψη των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (07-02-16). 
Η έναρξη της λειτουργίας του ΕΦΚΑ ως φορέα κύριας Kοινωνικής Aσφάλισης σηματοδοτείται από το νόμο 4387/2016 κι αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της δημοσιονομικής προσαρμογής στη χρεοκοπημένη καπιταλιστική Ελλάδα. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναζητώντας ένα νέο σωσίβιο για να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση των προγραμμάτων διάσωσης του κεφαλαίου και όχι του λαού, επιχειρεί τη συντριβή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας στο βωμό του δυσθεώρητου χρέους (323,7 δισ. €) και του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου.
Η ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση, που έγκαιρα οι παρατάξεις της Αριστεράς και τα συνδικάτα κατήγγειλαν, απαιτεί τη δραστική μείωση των κρατικών πόρων για  τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και την αλλοίωση του αλληλέγγυου χαρακτήρα της. Η μη εγγύηση από το κράτος της ανταποδοτικής σύνταξης, μετατρέπει το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Η ασφάλιση γίνεται ατομική υπόθεση και ανοίγει ο δρόμος διάπλατα για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και κάθε απόμαχος της εργασίας θα πρέπει να ζήσει με την σύνταξη της εθνικής φτώχειας.
Τις τραγικές συνέπειες εφαρμογής αυτού του νόμου τις βιώνει όλη η κοινωνία: απίστευτες περικοπές σε καταβαλλόμενες αλλά και νέες κύριες συντάξεις, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, μετατροπή των συντάξεων χηρείας και αναπηρίες σε φιλοδωρήματα, σφαγή σε εφάπαξ, επικουρικές, αλαλούμ για τις νέες εισφορές αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών κα. Ο επανυπολογισμός των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων με το νόμο Κατρούγκαλου, δημιουργεί το έδαφος νέων δραματικών περικοπών για ¨ισοδύναμα¨ μέτρα, όταν  οι στόχοι του 3ου μνημονίου (3ου plus ή 4ου) δεν επιτευχθούν.
Το μικρό κι ευέλικτο Κράτος του νεοφιλελευθερισμού

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Η ιδιωτικοποίηση της Χωροταξίας και το ΕΣΧΑΣΕ στον Κάβο Σίδερο

της Βάννας Σφακιανάκη από εδώ
Στις 7 Μαρτίου 2016 εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία» στoν Κάβο Σίδερο, του Δ. Σητείας στην Κρήτη.[1]
Στις 10 Μαίου, φορείς και πολίτες κατέθεσαν αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος[2]. Η αίτηση συζητήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, αλλά απόφαση δεν υπάρχει ακόμα.
Το προηγούμενο σχέδιο της βρετανικής εταιρείας Loyalward Ltd, με 7000 κλίνες και τρία γήπεδα γκολφ σε 25.000 στρέμματα, είχε ακυρωθεί το 2010 από το ΣτΕ μετά από προσφυγή που έγινε το 2007, και παγκόσμια κινητοποίηση που εκδηλώθηκε, πρωτοστατούντων εκατοντάδων ακαδημαϊκών και επιστημόνων[3] . Παρά το γεγονός ότι το νέο σχέδιο είναι μικρότερης δυναμικότητας, εντούτοις αφορά στην ίδια έκταση γης, που αγκαλιάζει το φοινικόδασος Βάι και εκτείνεται εξ ολοκλήρου σε περιοχές ΕΖΔ και ΖΕΠ του Δικτύου Natura 2000, αλλά και στο Φυσικό Πάρκο Σητείας, ενταγμένο στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.[4]
Με το ΕΣΧΑΣΕ δημιουργούνται ζώνες, για να χωροθετηθούν πέντε ξενοδοχεία συνολικά 1.936 κλινών, ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών και άλλες υποδομές, όπως εγκαταστάσεις αναψυχής, δρόμοι, μονάδα αφαλάτωσης, ενεργειακά έργα, μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, κ.λπ. Επίσης δημιουργούνται «ζώνες προστασίας», που η διαχείρισή τους θα γίνεται με βάση Σχέδιο Αειφορικής Διαχείρισης (Σ.Α.Δ) για τα έργα που θα υλοποιηθούν στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000.

Από την υπερχρέωση στους e-πλειστηριασμούς: οι τράπεζες, η κυβέρνηση, οι αντιστάσεις



της Τόνιας Κατερίνη

Πολύ μεγάλη πέτρα έγινε το ψέμα.
Κανένας ψεύτης δεν μπορεί να τη σηκώσει.
Γ. Ζησιμόπουλος
Το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα. Όχι μόνο γιατί έχει πετύχει την αποτροπή πλειστηριασμών σε πλήθος περιπτώσεων. Αλλά, κυρίως, γιατί έχει αναδείξει την  έλλειψη προστασίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ως πολιτικό πρόβλημα.
Η επιτυχία αυτή αποτυπώθηκε μέχρι σήμερα σε πολλά επίπεδα:
Πρώτον, στο γεγονός ότι οι συμβολαιογράφοι αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει θεσμική προστασία για την πρώτη κατοικία, και ακόμα περισσότερο, στην απεργία τους που επακολούθησε: μια απεργία που αναγνώρισε τόσο το πρόβλημα, όσο και την αδυναμία του δικού τους κλάδου να επωμιστεί το ρόλο του μεσολαβητή σε αυτή την υφαρπαγή.
Δεύτερον, στη σπουδή της κυβέρνησης να εκδώσει ένα (φαιδρό) non paper προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματολογία της, εξαγγέλλοντας την ίδια στιγμή τη θεσμική προστασία της πρώτης κατοικίας σε περίπτωση οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τρίτον, στις εξαγγελίες για την δημιουργία 120 ειδικών ΚΕΠ που θα εξυπηρετήσουν 1.500.000 οφειλέτες: μέχρι χτες, η ίδια η κυβέρνηση ισχυριζόταν πως η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών είναι προστατευμένη.
Τέταρτον, εδώ όμως με τον πιο δραματικό τρόπο, στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαδικασία εκτέλεσης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να θεσμοθετηθούν μέσα στον Μάρτιο, σε μια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που μέχρι σήμερα παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς.
Ενώ συμβαίνουν αυτά, οι τράπεζες εμφανίζονται να προσφέρουν «ευνοϊκές» ρυθμίσεις, ασκώντας τη μέγιστη δυνατή πίεση στους οφειλέτες. Κι αυτό, τη στιγμή που παραμένει θολό το τοπίο όσον αφορά τις πωλήσεις πακέτων δανείων σε κεφαλαιακές εταιρείες πιστωτικού κινδύνου. Με την απειλή των πλειστηριασμών και την πιθανότητα της πώλησης να δημιουργούν περισσότερη αβεβαιότητα για τους οφειλέτες, με δεδομένη όμως σε κάθε περίπτωση τη στήριξη της κυβέρνησης, οι τράπεζες συνεχίζουν ανενόχλητες μια στρατηγική εγκλωβισμού της κοινωνίας. Μια στρατηγική που ξεκίνησε στην Ελλάδα εικοσιπέντε χρόνια πριν: ό,τι ζούμε σήμερα δεν είναι παρά οι επιπτώσεις της – δυστυχώς, όμως, όχι ακόμα η κορύφωσή της.

Υπόμνημα πολιτών και φορέων για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Θάσου



Όλο και περισσότεροι πολίτες, πολιτιστικοί και παραγωγικοί φορείς και συλλογικότητες της Θάσου ενώνουν τις φωνές τους προκειμένου να τροποποιηθεί ο Χωροταξιικός Σχεδιασμός του νησιού. Το μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Θάσου κινδυνεύει και οι πολίτες με υπόμνημά τους τεκμηριώνουν την ανάγκη

1. Να προστεθεί η λέξη «δάσος» στην περιγραφή του τοπίου, η αδιανόητη απουσία της οποίας παραποιεί την εικόνα του νησιού και υποκρύπτει κινδύνους για το δασικό του πλούτο 
2. Να χαρακτηριστεί η Θάσος αναπτυσσόμενη κι όχι αναπτυγμένη περιοχή καθώς ο χαρακτηρισμός που υιοθετήθηκε από τον χωροταξικό σχεδιασμό καταστρέφει κάθε προοπτική στρατηγικής της ανάπτυξης. Απαιτείται να προβλεφθεί η μεταποιητική δραστηριότητα (εγκατάσταση ελαιοτριβείων, σφαγείων τυροκοµείων, επεξεργασίας λυµάτων, ασβεστοποιϊας κλπ)
3. Να προβλεφθούν έργα υποδομής για την ύδρευση και άρδευση του νησιού 
4. Να αποτραπεί ο συγκοινωνιακός μαρασμός του νησιού όπως αυτός εκφράζεται τόσο με την υποβάθμιση του ιστορικού λιμανιού του Πρίνου όσο και με την μη προτεροποίηση της Εθνικής οδού (ΕΟ 69) ) Πρίνου‐ Σκάλα Σωτήρος‐Σκάλα Καλλιράχης‐Σκάλας Μαριών‐Καλύβια Λιµεναρείων‐Ποτού, µε τις απαιτούµενες παρακαµπτήριες νέες περιφερειακές οδούς των ως άνω οικισµών.
5. Να τονιστεί η ανάγκη εκπόνησης μελετών στρατηγικού σχεδιασμού που θα προστατεύσουν και θα αναδείξουν τον μοναδικό περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο της Θάσου.
Οι δημότες και οι παραγωγικοί φορείς της Θάσου επισημαίνουν ότι τυχόν έγκριση της χωροταξικής µελέτης χωρίς ουσιαστική βελτίωσή της και χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι παρατηρήσεις‐προτάσεις τους, θα επιφέρει συνέπειες καταστροφικές, µη αναστρέψιµες ως προς τη χλωρίδα, την πανίδα, τον υδροφόρο ορίζοντα και την οικονοµία του νησιού και καλούν κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να υπογράψει το σχετικό υπόμνημα.

ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτ. Ελλάδας: Ψήφισμα στήριξης στον Κώστα Πελετίδη



Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάτρα 8/2/2017
Τριών Ναυάρχων 40 , Πάτρα
Αρ. Πρωτ. 29
Τηλ: 2610-991689 (εσωτ. 21)
ΠΡΟΣ:
1. Δήμαρχο Πάτρας
2. Ομοσπονδία Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

 ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης παραπέμπεται σε δίκη, στις 13 Φλεβάρη 2017, ύστερα από μήνυση τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Δικάζεται γιατί, υλοποιώντας τις αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν διευκόλυνε τη δράση της Χρυσής Αυγής, παραχωρώντας στη Χρυσή Αυγή προς χρήση για την προεκλογική της δράση, τους δημοτικούς χώρους για τις εκλογικές αναμετρήσεις στις 25.01.2015 και 29.09.2015..

Είναι γνωστή η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η ναζιστική της ιδεολογία, η δίκη που είναι ήδη σε εξέλιξη, για τα κακουργήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης καθώς και για μια σειρά άλλων εγκλημάτων, τα οποία διέπραξε, μέσω των ταγμάτων εφόδου που είχε συγκροτήσει.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση 400/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου: « (…) όσον αφορά στο αν υπάρχει ή όχι δικαστική απόφαση για το χαρακτηρισμό ως εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, υπάρχει κάτι πιο ισχυρό. (..) Ο εγκληματικός της χαρακτήρας εκπορεύεται από τη ναζιστική της ιδεολογία, που ποτέ δεν έκρυψε. (…)».

Η ιστορία του λαού μας, που πλήρωσε με φόρο αίματος το φασισμό, δεν επιτρέπει να δώσουμε χώρο στους νοσταλγούς των ναζί.

  • Θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος, υλοποιώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εξέφρασε τη θέληση και τα αισθήματα των πολιτών της Πάτρας.
  • Επιδοκιμάζουμε την θέση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου να μην βοηθήσει με κανένα τρόπο την έκφραση και την δράση του κόμματος της Χρυσής Αυγής.
  • Απαιτούμε να αποσυρθεί με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης η δικαστική δίωξη του Δημάρχου Πάτρας.

Χαιρετισμός του εκπροσώπου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Μάριου Κρητικού στο Δ.Σ. του ΜΤΠΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
ΜΑΡΙΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΜΤΠΥ
Ευχαριστούμε το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων και το Πρόεδρο του Δ.Σ του ΜΤΠΥ, για την πρόσκληση και για την πρωτοβουλία η κοπή της πίττας να γίνει στο Μέγαρο Δεληγιώργη, ιδιοκτησίας του Ταμείου. Μας δόθηκε σήμερα η ευκαιρία να περιηγηθούμε στο κτίριο, στολίδι στο κέντρο της Αθήνας και να διαπιστώσουμε την εξαιρετική αποκατάσταση του κτιρίου που πραγματοποιήθηκε με δαπάνες του Ταμείου. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από την ίδρυση του Ταμείου αλλά και την παρουσία μας σ’ αυτό το χώρο, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα απόσπασμα της ομιλίας του Επ. Δεληγιώργη στη Εθνοσυνέλευση τον Νοέμβρη του 1863:
     «Ο Ελληνικός λαός ευλογεί τα ονόματα εκείνων οίτινες θα παραδώσουν στα επερχόμενα κοινοβούλια μία νομολογία Κοινοβουλευτικήν, αξιοπρεπή και σώτειραν. ‘Άλλως θέλει τους καταράται και τους αποστρέφεται … »
Κύριε Υπουργέ,
Οι λέξεις – τα λόγια του Δεληγιώργη έρχονται, αλήθεια πόσο επίκαιρα, μετά από 150 χρόνια να απευθύνουν προειδοποίηση στους Κυβερνώντες αλλά και να σημάνουν συναγερμό σε όλους τους εργαζόμενους ώστε να αγωνιστούν – να αγωνιστούμε απέναντι στη συνεχή κατάπτωση του επιπέδου της ζωής μας.
Γιατί οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι επί επτά συνεχή χρόνια έχουν υποστεί αλλεπάλληλες και βάναυσες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους ενώ και η εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική δεν αναστρέφει αυτή τη πορεία.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Επιστήμονες σε καθεστώς εκτροπής: η περίπτωση του Ελληνικού

Προέδρου του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ

Success Story

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να επισημάνω ότι πριν τρία χρόνια, ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παρουσίασε επιτυχίες της πολιτικής του, δηλώνοντας ότι “το success story της Ελλάδας είναι το success story της Ευρώπης[1]». Εκείνη την στιγμή, η χώρα είχε για έκτη χρονιά μείωση του ΑΕΠ, που αθροιστικά ξεπερνούσε το 25%, ανεργία πάνω από 27%, και στους νέους πάνω από 60%. Είναι εύλογο ότι, για τα θύματα αυτής της καταστροφής, η έκφραση success story έγινε από τότε κακόφημη.
Με την φετινή του δήλωση, ο Αλεχάντρο Αραβένα καλεί «τον κόσμο να έρθει και να δει στην 15η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ “success stories που αξίζει να ειπωθούν […] όπου η αρχιτεκτονική έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει τη διαφορά[2]».
Την προηγούμενη Τετάρτη (21.9.2016), η περίπτωση του Ελληνικού παρουσίασε μία τραγική εξέλιξη, όταν το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε την υφαρπαγή του από όμιλο ιδιωτικών συμφερόντων. Όμως όπως θα δούμε στη συνέχεια, το Ελληνικό, δεν παύει να αποτελεί την δική μας απάντηση ενάντια στο success story των κυβερνήσεων του μνημόνιου, και όσων προηγήθηκαν και το προετοίμασαν. Αλλά στο δικό μας success story, δεν είχαμε να κάνουμε μόνο με αρχιτέκτονες και οι αρχιτέκτονες δεν είχαν όλοι την ίδια στάση.
Ο τίτλος αυτής της ομιλίας, δηλαδή η στάση του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, αναδεικνύει προφανώς το θέμα της σχέσης των αρχιτεκτόνων με το Ελληνικό. Αυτό με την σειρά του σχετίζεται με το ευρύτερο θέμα της υφαρπαγής γης και τελικά με το ευρύτερο κοινωνικό-πολιτικό πεδίο όπου λαμβάνουν χώρα τα προηγούμενα.

This is a Coup

Παίρνοντας θέση για το περσινό δημοψήφισμα στην Ελλάδα, το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ  κάλεσε με ανακοίνωσή του να εκφραστεί και να στηριχτεί το «ΟΧΙ των αρχιτεκτόνων»[3].

Περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού και σήραγγα Ηλιούπολης (Θέσεις - απόψεις - προτάσεις )

του Πάνου Τότσικα
Το ζήτημα της κατασκευής ενός νέου αυτοκινητόδρομου στον Υμηττό, απασχολεί την τοπική κοινωνία της Ηλιούπολης και των όμορων δήμων από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. 

Η παράκαμψη της κεντρικής περιοχής της Αθήνας και η οδική σύνδεση των βόρειο-ανατολικών περιοχών της Αττικής με τις νότιες περιοχές και την παραλία του Σαρωνικού, μέσω της δημιουργίας μιας Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου στον Υμηττό, θεσμοθετήθηκε  αρχικά στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ΡΣΑ), το 1985, και στην συνέχεια με την τροποποίηση του ΡΣΑ, το 1990.

Η διάνοιξη στις αρχές της δεκαετίας του ’80  αρχικά της Λεωφόρου Κατεχάκη, ανατολικά των δήμων Ζωγράφου - Καισαριανής- Βύρωνα, μέχρι τον οικισμό του Καρέα, και στην συνέχεια, η διάνοιξη την δεκαετία του ‘90 της Αττικής Οδού, στον δασικό χώρο του Υμηττού πάνω από τους δήμους Αγ. Παρασκευής - Χολαργού-Παπάγου, μέχρι το ύψος της Καισαριανής, δημιούργησε νέα κυκλοφοριακά δεδομένα στην περιοχή. 

Ειδικότερα ο δήμος Καισαριανής  καθώς και οι δήμοι Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, αποτελούν έκτοτε  τους κύριους αποδέκτες   της κυκλοφορίας διερχόμενων οχημάτων, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας των τοπικών οδικών δικτύων, ρύπανσης και ασφάλειας.

Όσον αφορά τους Δήμους Ηλιούπολης –Αργυρούπολης, διαμορφώθηκε από την δεκαετία του ’80, επί δημαρχίας Δ. Κιντή, το αίτημα για «απομάκρυνση» της διαμπερούς υπερτοπικής κυκλοφορίας με την  κατασκευή μιας νέας επιφανειακής Περιφερειακής λεωφόρου στον δασικό χώρο του Υμηττού.

1.Προτάσεις υπογειοποίησης

Με την δημιουργία το 1989 της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού», τέθηκε ένας διαφορετικός προβληματισμός: αντί μιας νέας επιφανειακής λεωφόρου στον Υμηττό, θα μπορούσε να διεκδικηθεί είτε μια υπογειοποιημένη λεωφόρος στο βουνό, είτε μια υπογειοποιημένη λεωφόρος εντός της πόλης. Κατατέθηκαν μάλιστα προσχέδια με διάφορες εναλλακτικές προτάσεις διέλευσης του νέου αυτοκινητόδρομου, καθώς και συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές.

«…Η  Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού»… προτείνει τον διαχωρισμό της τοπικής από την υπερτοπική κυκλοφορία στο τμήμα εκείνο του οδικού δικτύου της Ηλιούπολης που χρησιμοποιείται σήμερα για διερχόμενη διέλευση οχημάτων (Λ.Ελ.Βενιζέλου – Πρωτοπαππά - Αθηνών- 17ης Νοέμβρη (Ηρώων Πολυτεχνείου)…Πιστεύουμε ότι …η διαφορετική διαχείριση του σημερινού οδικού δικτύου της Ηλιούπολης… μπορεί  να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση συνολικά, περιοχών του Δήμου που με τα σημερινά δεδομένα είναι καταδικασμένες στο να υποβαθμίζονται συνεχώς. Επιπλέον… θα σωθεί και ο Υμηττός από την καταστροφή…» (1)

Επιχείρηση «μην κλείνετε τα μπλοκάκια» με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου


Aυτό που αλλάζει είναι το εξής: στο άρθρο 4, η τελευταία πρόταση για το άρθρο στο οποίο εμπίπτει ο "κρυμμένος μισθωτός-μπλοκάκιας" έως ότου επιλυθεί η διαφορά, μετά την προσφυγή του στον ΕΦΚΑ, η πρόταση:
"Εφόσον ο αντισυμβαλλόμενος αμφισβητεί το περιεχόμενο της δήλωσης του ασφαλισμένου, υποβάλλει αντιρρήσεις ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του ΕΦΚΑ, ενώ μέχρι την επίλυση της σχετικής διαφοράς από τα όργανα αυτά, για τον ασφαλισμένο υπολογίζονται εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 39 (ως μη μισθωτός). " 
γίνεται 
"Εφόσον ο αντισυμβαλλόμενος αμφισβητεί το περιεχόμενο της δήλωσης του ασφαλισμένου, υποβάλλει αντιρρήσεις ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του ΕΦΚΑ, ενώ μέχρι την επίλυση της σχετικής διαφοράς από τα όργανα αυτά, ο ασφαλισμένος υποχρεούται να καταβάλλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του εργαζόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 38, ήτοι ποσοστό 6,67% για τον Κλάδο Κύριας Σύνταξης και ποσοστό 2,55% για την υγειονομική περίθαλψη." 
Βεβαίως το 9,22% για τους μηχανικούς γίνεται 16,72% γιατί προστίθεται 4% εφάπαξ και 3,5% επικουρικό, επίσης αυτό που δε μας λέει η εγκύκλιος είναι τι θα γίνει αν ο ΕΦΚΑ αποφανθεί υπέρ του εργοδότη, οπότε δε θα ζητηθούν μετά αναδρομικά και το υπόλοιπο 21%? 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 7/02/2017

Η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση.
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με ΔΠΥ («μπλοκάκι») προχωρά στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας. 
Η σχετική εγκύκλιος που δημοσιεύεται σήμερα προβλέπει τα εξής:
1. Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλει εισφορές μισθωτού (δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος. 

2. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους- εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ ισχύουν όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό.


Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/33515
Σήμερα αναμένονται τα σπουδαία για το θέμα των ανθρώπων που αμείβονται με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, αφού ο πανικός που έχει καταβάλει ξαφνικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει την αιτία του στο μαζικό κλείσιμο ατομικών επιχειρήσεων…

Γενική Συνέλευση του ΣΜΤ την Πέμπτη 9/2 στις 7:00μμ στο ΤΕΕ

postersyneleysh
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017 ώρα 19.00, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, οδός Νίκης 4, Σύνταγμα.

Θέματα: 
Περιεχόμενο των προωθούμενων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και στο δικαίωμα στο συνδικαλισμό, νέα αντιλαϊκά μέτρα από την κυβέρνηση, τους «θεσμούς» και το κεφάλαιο 
Εξελίξεις στο ασφαλιστικό ζήτημα. Νέες ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2017 και εργασιακές σχέσεις στον κλάδο 
Τρομοκρατία και εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, με την εφαρμογή του νέου αντιασφαλιστικού νόμου, επιχειρείται μια πρωτοφανής, πλατιά επίθεση στα δικαιώματά μας από την εργοδοσία και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
Να μην επιτρέψουμε τη νέα και ραγδαία επιδείνωση της ζωής μας. 
Να πληρώσουνε οι εργοδότες και το κράτος για την κοινωνική ασφάλιση. 
Κανονικές προσλήψεις τώρα με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό: Και τώρα τι;

Τελευταία φορά που το θέμα των αυτοκινητοδρόμων στον Υμηττό απασχόλησε μαζικά τις τοπικές κοινωνίες, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, ήταν την περίοδο της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και της υπουργίας Σουφλιά (2007-2009), που προωθούσαν τη «Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού», ως επέκταση της Αττικής Οδού, μέσα στο δασικό χώρο πάνω από την Καισαριανή, το Βύρωνα, την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη και, στη συνέχεια, μέχρι το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και την παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος. 

Το σχέδιο αυτό, για λόγους που δεν είναι του παρόντος, ουσιαστικά κατέρρευσε και δεν υλοποιήθηκε, πέρα από το πρώτο τμήμα της Δυτικής περιφερειακής Υμηττού, μέχρι τη συμβολή με τη Λεωφόρο Κατεχάκη - Αλίμου. Η αλλαγή πλεύσης επικυρώθηκε με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής (ν. 4277/2014), το οποίο περιλαμβάνει, στο κύριο οδικό δίκτυο Αττικής και στην κατηγορία «πρωτεύοντες άξονες μητροπολιτικής σημασίας», τη «Δυτική περιφερειακή Υμηττού, από τη συμβολή με την Αττική οδό μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (σύνδεση με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω αστική σήραγγας)». 

Στην πράξη, η Λεωφόρος Κατεχάκη - Αλίμου επιτελεί το ρόλο του έργου που δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος και τα προβλήματα που δημιουργεί η διαμπερής, υπερτοπική κυκλοφορία, δια μέσου του αστικού ιστού της Καισαριανής, του Βύρωνα, της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προωθεί την εκποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και οι σχεδιαζόμενες χρήσεις σε αυτήν μας προετοιμάζουν για περαιτέρω αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για να ξανανοίξει η σχετική συζήτηση και να αναζητηθούν λύσεις και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις συμβατές με τη βιωσιμότητα των παραπάνω περιοχών και με ένα ανεκτό επίπεδο ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. Μόνο που δεν είναι ο μοναδικός, αφού σημαντικό ρόλο παίζουν, τόσο η τεχνοκρατική επιδίωξη της υλοποίησης συγκεκριμένων «παραγωγικών» - «αναπτυξιακών» σχεδιασμών, όσο και η επιδίωξη κατασκευαστικών ομίλων να επωφεληθούν οικονομικά από ένα άλλο μεγάλο οδικό έργο, ακόμη και με τη μορφή της αστικής σήραγγας.

Αναζωπύρωση της συζήτησης

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι η συζήτηση για τους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό ξανάνοιξε, όχι με τον καλύτερο τρόπο. Έπαιξε ρόλο, φυσικά, και η μετατόπιση του ενδιαφέροντος των κινημάτων σε άλλα ζητήματα -σε συνθήκες μνημονιακής επέλασης- αλλά και η επικοινωνιακή αντιμετώπιση του ζητήματος από ορισμένες αυτοδιοικητικές αρχές, με πιο χαρακτηριστική τη χαμαιλεόντεια στάση της δημοτικής αρχής Ηλιούπολης, η οποία -στην πρεμούρα της να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση της αφόρητης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί- δε διστάζει να μετατραπεί από φανατική υποστηρίκτρια του σχεδίου Σουφλιά, σε υπέρμαχο της λύσης της αστικής σήραγγας. Έχει, μάλιστα, το θράσος να ισχυρίζεται ότι «συνέβαλε σημαντικά ώστε το έργο να έχει περιληφθεί στο Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας», όταν ακόμη και το 2013 προκαλούσε αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για την υλοποίηση της Δυτικής περιφερειακής Υμηττού με τη λογική των σχεδίων Σουφλιά.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συμπαράσταση στους φοιτητές της Ξάνθης

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                                           Αθήνα, 6-2-2017                          
Αρ. Πρωτ.: 7052
                                           
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
9 φοιτητές της Πολυτεχνικής Ξάνθης παρουσιάζονται στον ανακριτή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, ύστερα από αναφορές προς την Εισαγγελία αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που ενοχλείται από τη συνδικαλιστική και αντιφασιστική δράση τους, φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει για «ένα είδος φοιτητικού ISIS».
Ο φοιτητικός σύλλογος της Πολυτεχνικής Ξάνθης, έχει ήδη εκφράσει την αλληλεγγύη του και καταγγέλλει τη στοχοποίηση των φοιτητών, που απειλούνται με δίωξη αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της συνδικαλιστικής και κινηματικής δράσης τους και του αγώνα τους ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία και τις φασιστικές προκλήσεις.
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για  την απόπειρα ποινικοποίησης του φοιτητικού συνδικαλισμού που συντελείται στο Πανεπιστήμιο Θράκης. Καταγγέλλει κάθε απόπειρα για χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, για χτύπημα στο συνδικαλισμό και κατ’ επέκταση για χτύπημα στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και της νεολαίας. Ο λαός και οι φοιτητές με αγώνες κατέκτησαν το δικαίωμα στο συνδικαλισμό, το οποίο επιχειρείται να καταστρατηγηθεί με στόχο τη δημιουργία ενός αποστειρωμένου χώρου στον οποίο οι φοιτητές θα απέχουν από τα συλλογικά όργανα και τις διεκδικήσεις.

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, υπερασπιζόμενη τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, τοποθετείται ξεκάθαρα ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τη στοχοποίηση συνδικαλιστών φοιτητών.