Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Σταύρος Μπένος: ο σκιώδης Υπουργός Πολιτισμού κλείνει δουλειές παντού!


«Το κράτος έχει μια μονοσήμαντη ροπή στις υποδομές. Ενοχοποιήθηκε η επιχειρηματικότητα. Είναι βυθισμένες στη μοναξιά τους οι υποδομές.

Το Διάζωμα αποφυλακίζει τα μνημεία.

Οι δημόσιοι πόροι δεν αρκούν σήμερα. Τα μνημεία είναι στην εντατική.(…)

Τα μουσεία είναι κρατικά όχι δημόσια. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχε ποτέ κληθεί να συμμετάσχει στη διαχείριση των μνημείων».

Αυτά είπε ο Σταύρος Μπένος, παρουσία και της Υπουργού Τουρισμού σε εκδήλωση για τον πολιτιστικό τουρισμό του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, εξαγγέλλοντας τις κατευθύνσεις της νέας κυβερνητικής πολιτικής για την πολιτιστική κληρονομιά.

Πώς; Δεν είναι αυτός ο Υπουργός Πολιτισμού, αλλά η Λυδία Κονιόρδου; Οι ίδιοι το ξέρουν; Γιατί η Λ. Κονιόρδου άφησε πια τον αγαπημένο της «φωτεινό φάρο» Στ. Μπένο να σουλατσάρει μόνο του σε όλη τη χώρα! Μετά την τελευταία κοινή τους εμφάνιση το Σεπτέμβιο στη Θάσο, ο πρόεδρος του Διαζώματος πήρε πλέον κανονικά τη σκυτάλη και ως… σκιώδης Υπουργός Πολιτισμού επισκέπτεται αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, εξαγγέλλει πολιτικές και έργα, κλείνει δουλειές με δημάρχους και περιφερειάρχες.

Ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και εκλεκτός της σημερινής πολιτικής ηγεσίας υπογράμμισε, όπως κάνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, την ανάγκη ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις να μπουν ενεργά στη διαδικασία αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος. «Τα μουσεία είναι κρατικά όχι δημόσια. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχε ποτέ κληθεί να συμμετάσχει στη διαχείριση των μνημείων», συνέχισε, κλείνοντας το μάτι σε τοπικούς άρχοντες. «Πρέπει να ικανοποιούμε και τις πιο ακραίες απαιτήσεις σε ώρες επισκεψιμότητας», είπε, σκορπίζοντας χαμόγελα σε κάτι παρατρεχάμενους tour operators. «Να εντάξουμε την αγροδιατροφή!», τόνισε, για να μη μείνουν παραπονεμένοι και οι «παραγωγικοί φορείς».

«Οϊμέ!», βόγκηξαν τα πολύπαθα μνημεία…

Ένα μεσημέρι στης Νικόπολης τα μέρη… 

Ασφαλώς, στο πυκνό πρόγραμμα περιοδειών του κ. Μπένου, μόνο για τον τελευταίο μήνα, την τιμητική τους είχαν τα αρχαία θέατρα της Νικόπολης, της Δωδώνης, της Κασσώπης, των Γιτάνων και της Αμβρακίας, που εντάσσονται στην «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ», δράση που το Διάζωμα διαφημίζειως παγκόσμια καινοτομία!

Εννοείται πως εκτός από τις επισκέψεις στους χώρους, η περιοδεία είχε συναντήσεις με Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους, με την απαραίτητη για κάθε… υπουργό δημοσιογραφική κάλυψη, δηλώσεις στα κανάλια κοκ. Στην πραγματικότητα, η περιοδεία και οι συναντήσεις του κ. Μπένου, μοιάζουν να αποτελούν συνέχεια της αντίστοιχης περιοδείας στα θέατρα της Ηπείρου της υπουργού Λ. Κονιόρδου τον περασμένο Μάιο. Ποιος από τους δυο πηγαίνει στο πόδι του άλλου;

Τα χρήματα, βέβαια, για τα έργα είναι ευρωπαϊκά (μέσω των ΠΕΠ) και όχι από χορηγίες που δήθεν θα έφερνε το Διάζωμα, ενώ οι εργασίες γίνονται από τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, αλλά αυτά δεν πτοούν τη «μη κερδοσκοπική κίνηση πολιτών» του κ. Μπένου να κάνει το δικό της, επικοινωνιακό και όχι μόνο, παιχνίδι. Άλλωστε, κατά τη συνήθη πρακτική της, έχει ήδη αναθέσει ένα σωρό μελέτες, απευθείας σε φίλους και «εθελοντές»-μέλη της. Η μελέτη λ.χ. «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» ανατέθηκε στην ΤΟΠΟΣ Συμβουλευτική O.E. του ακραίου νεοφιλελεύθερου πολιτικού φίλου του κ. Μπένου, Θ. Σκυλακάκη, ενώ η μελέτη «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ», ανατέθηκε στην Εταιρεία Ψηφιακών Εφαρμογών, POSTSCRIPTUM του «εθελοντή» του Διαζώματος Κ. Κωνσταντινίδη. Στους συντάκτες, μάλιστα, της τελευταίας μελέτης φιγουράρουν τα ονόματα και άλλων «εθελοντών» του Διαζώματος. Εντελώς τυχαία…, προφανώς, ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και ο σύζυγος μιας άλλης «εθελόντριας», που κυκλοφορεί και ως… νομική σύμβουλος της (επίσης… εθελόντριας του Διαζώματος) Υπουργού Πολιτισμού . Δεν είναι υπέροχο που όλα δένουν τόσο γλυκά;

Μια χορηγία κάνει βόλτα (με πλήρη εχεμύθεια)!

Η ιστορία με τα θέατρα της Ηπείρου δεν σταματά, όμως, εδώ.

Την 1η Αυγούστου γράφαμε σχετικά με την επικείμενη τότε χορηγία του ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου για την κατασκευή κτιρίου υποδοχής στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης: «Πρόκειται για μια ακόμη «καινοτομία», ένα Ίδρυμα που δεν προτίθεται καν να βοηθήσει οικονομικά το δικό του Μουσείο, το οποίο έχει δωρίσει στο κράτος, να εμφανίζεται ως χρηματοδότης μελέτης για το Αρχαιολογικό Πάρκο Νικόπολης! Αστειότητες… Από την άλλη, αν εμφανιζόταν και πάλι το ΔΙΑΖΩΜΑ ως μεσάζοντας να κάνει τη «δουλειά», θα φαινόταν ότι δεν πρόκειται παρά για άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα της προσπάθειας διαχείρισης του χώρου. Έτσι μάλλον θα σκέφτηκαν οι «καινοτόμοι» και «σπρώξαν μπροστά» το Ίδρυμα. Φυσικά μέσα από αυτή τη χορηγία συνεχίζεται η ανάμειξη ιδιωτών στον σχεδιασμό της ανάδειξης (και προφανώς μετά στην εκμετάλλευση) των πολύ σημαντικών μνημείων της περιοχής.


Μπίνγκο! Πού να φανταστούμε πως τελικά το Διάζωμα ουδόλως θα έλειπε τελικά και από αυτή την… διαμεσολάβηση; Στις 7 Νοεμβρίου το ίδρυμα Κανελλοπούλου συνάπτει συμφωνητικό με το Διάζωμα που λαμβάνει τη χορηγία, προκειμένου να αναλάβει τα υπόλοιπα: να δώσει τη μελέτη με το γνωστό τρόπο της απευθείας ανάθεσης σε κάποιον εθελοντή-μέλος του!

Μάλιστα, τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν και υποχρέωση εχεμύθειας! Προς τι άραγε η εχεμύθεια; Τι έχουν να κρύψουν και από ποιον;


Συμφωνίες του αέρα ή άσκηση πολιτικής;


Τι προβλέπει αυτή η συμφωνία; Και γιατί, αφού είναι τόσο σημαντική για τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, δεν υπογράφεται από το ΥΠΠΟΑ αλλά από έναν αναρμόδιο ιδιώτη;

«Η συμφωνία περιλαμβάνει κοινούς στόχους της Περιφέρειας και του σωματείου Διάζωμα που αφορούν:
Στην υλοποίηση σημαντικών τεχνικών έργων και παρεμβάσεων για την διευκόλυνση της πρόσβασης των επισκεπτών στα «Μονοπάτια της Ιστορίας-Διαδρομές Φύσης και Πολιτισμού». Τα έργα αυτά καλύπτουν και τις 5 περιφερειακές ενότητες, πολλά ανήκουν σε πολλές ιστορικές περιόδους (κλασική, μακεδονική, ρωμαϊκή, βυζαντινή, οθωμανική).
Στην δικτύωση μεταξύ της επισκεψιμότητας των μνημείων, των διαδρομών στη φύση και της τοπικής οικονομίας.
Στις παρεμβάσεις ήπιου χαρακτήρα που αποτελούν προϋπόθεση για τη δημιουργία ολοκληρωμένου «προϊόντος» στον πολιτιστικό τουρισμό. Οι δράσεις αυτές αφορούν θέματα προβολής / marketing του προορισμού, την κατάρτιση επαγγελματιών, την ενίσχυση της δημιουργικής βιομηχανίας και την υποστήριξη τοπικών δικτυώσεων επιχειρήσεων.
Στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και των υποδομών τουρισμού με την αύξηση του αριθμού των τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια)».

Τι από τα παραπάνω εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Διαζώματος; Τίποτα! Αλλά και όλα! Γιατί, όσο η κρατική δομή υποχωρεί συνειδητά, ανοίγει ο δρόμος για τα κάθε λογής Διαζώματα. Η Κίνηση Πολιτών του κ. Μπένου έχει αναλάβει εργολαβικά, με την ανοιχτή εύνοια την πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, να κατευθύνει κρατικές και ευρωπαϊκές επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, επιβάλλοντας πολιτικές και ιεραρχήσεις στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης και λειτουργώντας ως όχημα εμπλοκής τρίτων (όχι μόνο ιδιωτών, αλλά και της λεγόμενης τοπικής αυτοδιοίκησης) στο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Βέβαια, όλο και θα προκύψουν και τίποτα μελετούλες από δω κι από κει για τους ανιδιοτελείς «εθελοντές» του…

Λάρισα, Σαντορίνη, Βρυξέλλες – «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω»

Στο πυκνό πρόγραμμά του, ο Στ. Μπένος πήγε τον τελευταίο μήνα στη Λάρισα για την παρουσίαση, μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, των μελετών αποκατάστασης για το Α΄ αρχαίο θέατρο της Λάρισας και το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών στις Μικροθήβες. Μην αναρωτιέστε. Τις μελέτες είχε αναθέσει το Διάζωμα σε έναν ακόμη… εθελοντή του!

Στην Αθήνα συναντήθηκε ξανά με την Λ. Κονιόρδου, στο Μουσείο Ακρόπολης, με αφορμή την 4η ετήσια ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Θήρας με τίτλο: «50 χρόνια Ακρωτήρι – Έργα και Προοπτικές στο χώρο του Πολιτισμού».


Εκεί, είχε τη χαρά να ανακοινώσει πως βρήκε τρόπο να… πατήσει το πόδι του σε ένα ακόμη νησί, με τις δύο μελέτες που αφορούν την καλύτερη προσβασιμότητα στα μνημεία της Σαντορίνης. Αυτές, που θα βοηθήσουν το Διάζωμα να πάρει μέρος στο χτίσιμο της κατά Μπένο «συμμαχίας της ομορφιάς», είχαν ανατεθεί ήδη από τον κ. Μπένο στην Εταιρεία ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Ε.Π.Ε. του κ. Κωνσταντίνου Ζέκκου.

Το μαντέψατε ήδη πως πρόκειται για «εθελοντή» του Διαζώματος; Μια ομορφιά!



Στο μεσοδιάστημα, ο κ. Μπένος πετάχτηκε μέχρι τις Βρυξέλλες, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την πορεία του χρήματος, μέσα από το ΕΣΠΑ (2014-2020), με τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε.) και τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.) και τις κατευθύνσεις για εμπλοκή των ιδιωτών στη διαχείριση των μνημείων.

Μεταξύ άλλων, ενημερώθηκε όπως φαίνεται, και για τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. «που υποστηρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά, όπως είναι το πρόγραμμα «2018 Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς», οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς» (πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη»), αλλά και «Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά – Europa Nostra». Ετοιμαστείτε για νέες περιπέτειες!

Μετά τη συνάντησή του με τους Έλληνες ευρωβουλευτές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης πρότεινε να γίνει μέσα στο 2018 από το Ευρωκοινοβούλιο, μια συνδιάσκεψη στις Βρυξέλλες στην οποία θα προβληθεί το «ΔΙΑΖΩΜΑ», ως παράδειγμα καλής πρακτικής!



Εντάξει, εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που ετοιμάζετε τον περίφημο ανασχηματισμό, μην αφήσετε να πάει χαμένος ο κ. Μπένος ως σκιώδης. Κάντε τον κανονικό Υπουργό Πολιτισμού να ησυχάσετε. Και που δεν είναι στο κόμμα τι πειράζει; Σάμπως λέτε κάτι διαφορετικό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου