Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Τι μαγειρεύουν τώρα για το Ελληνικό;



Αυτές τις μέρες, στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΔΠ), κρίνεται το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο στο Ελληνικό.

Υποτίθεται πως το ΠΔ που θα σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα πρέπει να λάβει υπόψη του τόσο την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή όσο και τους όρους που έβαλε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ)

Όπως είναι γνωστό και μόνο η αναφορά στις λέξεις «κήρυξη» και «όροι» προκαλούσαν εξαρχής ανατριχίλα στους επίδοξους σχεδιαστές της Λατσούπολης των ουρανοξυστών, των εμπορικών κέντρων και του καζίνου, ενώ χρειάστηκε να δοθεί πραγματική μάχη για την εφαρμογή ακόμη και της στοιχειώδους νομιμότητας… 

Θυμίζουμε πως, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί η παρτίδα σε εκείνη τη φάση, επιχειρήθηκε ακόμη και η «διόρθωση των διατυπώσεων»(!) στις σχετικές αποφάσεις του ΚΑΣ πριν από την υπογραφή τους από την Λ. Κονιόρδου για την έκδοση των απαραίτητων Υπουργικών Αποφάσεων -προσπάθεια που δεν ευοδώθηκε τελικά.

Βεβαίως, ο «καλός επενδυτής» δεν εγκαταλείπει ποτέ τον αγώνα για να πετύχει τελικά να κάνει ό,τι γουστάρει και να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό κέρδος, καταπατώντας νόμους και διαδικασίες, καταστρατηγώντας ακόμη και τις δικές του συμφωνίες, εξευτελίζοντας θεσμούς και πρόσωπα.

Τώρα το «μπαλάκι» βρίσκεται στο γήπεδο του ΚΣΔΑΔΠ. Θα δεχτούν τα μέλη του να στείλουν για έγκριση στο ΣτΕ ένα σχέδιο ΠΔ χωρίς τις προβλέψεις των Υπουργικών Αποφάσεων του ΥΠΠΟΑ;

Θα δεχτούν να κάνουν τα στραβά μάτια στις εξόφθαλμες ανατροπές που έχει το ΣΟΑ από το εγκεκριμένο Master Plan του 2014;

Γιατί όπως προκύπτει από την συγκριτική παράθεση των δύο σχεδίων, που έφερε στο φώς το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, στο υπό έγκριση ΣΟΑ το πάρκο συρρικνώνεται, οι έξοδοι προς τη θάλασσα και τους δήμους Αλίμου και Ελληνικού στραγγαλίζονται, η έξοδος προς τον Δήμο Γλυφάδας καταργείται. Επιπλέον το μέτωπο της θάλασσας οικοδομείται ακυρώνοντας την ψηφισμένη από τη Βουλή σύμβαση για 1 χιλιόμετρο αδόμητης παραλίας, ενώ τα ύψη των περιμετρικών στο πάρκο κτιρίων αυξάνονται από τα εγκεκριμένα 48 μέτρα σε 70 μέτρα (20 όροφοι).

Όπως, άλλωστε, διαβάζουμε και στο ρεπορτάζ της Χ. Τζαναβάρα στην ΕΦΣΥΝ, ακόμη και η Επιτροπή Σοφών, η οποία ορίστηκε με συμφωνία του Δημοσίου και των επενδυτών ειδικά για να γνωμοδοτήσει επί του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) σχολιάζει τις… «ζαβολιές» των επενδυτών σε μια σειρά από σοβαρά θέματα στο σχεδιασμό του έργου.

Προφανώς, όλα αυτά, είναι σε γνώση των μελών του ΚΣΔΑΔΠ, κυβερνητικών στελεχών πρώτης γραμμής. Όπως σε γνώση τους είναι και τα όρια των ευθυνών τους που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία και την υποχρέωση υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα! Όχι μόνο για να αναδεικνύουμε τις «ζαβολιές» των επενδυτών, τις κυβερνητικές κωλοτούμπες ή τις νομικές αλχημείες που σκαρφίζονται κάθε φορά. Αλλά γιατί συνεχίζουμε να παλεύουμε για να ακυρωθεί με κάθε τρόπο το έγκλημα που σχεδιάζουν στο Ελληνικό, σε βάρος των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου