Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Δεν μειώνουν τις εισφορές των επαγγελματιών, παρά τις υποσχέσεις τους

Δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό από τους πρόθυμους....

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Με άδεια, σχεδόν, χέρια έφυγε η κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τη γ’ αξιολόγηση σε σχέση με το "καυτό" πρόβλημα των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών.

Αυτό αισθάνονται εκπρόσωποι των αυταπασχολουμένων και των εργοδοτών με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr μετά την αποχώρηση των ανωτάτων κλιμακίων από την Αθήνα.

Και αυτό, γιατί κανένα από τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία συμμετείχαν στις επαφές με τους θεσμούς δεν μίλησε, εξερχόμενο από αυτές τις συναντήσεις, για κάποια συμφωνία μαζί τους αναφορικά με μια ενδεχόμενη ελάφρυνση των ασφαλιστικών κρατήσεων για τους επαγγελματίες, όπως αυτή που έχει υποσχεθεί η υπουργός Εργασίας, κυρία Έφη Αχτσιόγλου, ή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος. Η συμφωνία των θεσμών για τη ρύθμιση των 120 δόσεων αφορά μόνο όσους επαγγελματίες έχουν οφειλές προς τα Ταμεία και όχι εκείνους που καταφέρνουν μέχρι σήμερα να είναι ασφαλιστικά συνεπείς.

Αντίθετα, η κυβέρνηση φαίνεται πως πέτυχε τους στόχους που έθεσε με ιδιαίτερη επιμονή όσον αναφορά τις συντάξεις, δεδομένου ότι οι θεσμοί δέχθηκαν την ελάχιστη σύνταξη χηρείας των 345-384 ευρώ.

Παράλληλα -όπως όλα δείχνουν- έγιναν επίσης δεκτές οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων για κύριες συντάξεις και εφάπαξ.

Στον αντίποδα αυτών, καμία άλλη πρωτοβουλία την οποία έχει κατά καιρούς διακηρύξει η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας αναφορικά με τις εισφορές των επαγγελματιών, των μπλοκάκηδων και των εργοδοτών δεν φάνηκε να έχει την αντίστοιχη με τις συντάξεις επιμονή από μεριάς τους.

Έτσι, σύμφωνα με όσα τουλάχιστον διέρρευσαν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μετά τις συναντήσεις τους με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών την περασμένη εβδομάδα, καμία πρόοδος δεν φάνηκε σ’ ό,τι αφορά τις υποσχέσεις της ηγεσίας του αρμοδίου υπουργείου για:

-Παρεμβάσεις στις εισφορές, εφόσον διατηρηθούν τα πλεονάσματα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) το 2018.

Την τοποθέτηση αυτή είχε κάνει η ίδια η υπ. Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στις 10 Οκτωβρίου. Ωστόσο, καμία τέτοια αναφορά δεν έγινε από κάνενα κυβερνητικό στέλεχος μετά το πέρας των επαφών με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών.

-Ελάφρυνση για τους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Την περασμένη Κυριακή, δηλαδή μία μέρα πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετροπουλος, είχε διατυπώσει αυτήν την πρόθεση. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται να συμφωνήθηκε με τους θεσμούς.

-Ενιαία ρύθμιση για αναδρομικές εισφορές στα μπλοκάκια

Με δήλωσή του στις 19/10, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε, αναφερόμενος στους δημοσιογράφους που εργάζονται με μπλοκάκι πως "πρέπει να νομοθετήσουμε απαλλαγή από τις υποχρεώσεις, στο πλαίσιο μιας ενιαίας ρύθμισης". Καμία αναφορά, όμως, δεν έγινε επ' αυτού μετά τις συναντήσεις με τους θεσμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου