Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Μια τρύπα στο νερό, η ντροπολογία για τις υψομετρικές του γηπέδου;


Όπως θα ξέρουν οι συνεπείς αναγνώστες μας, ο Παρατηρητής είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η νομοθετική ρύθμιση για την "τακτοποίηση" του θέματος των υψομετρικών δεν ήταν εύκολη υπόθεση εξηγώντας : Γιατί δεν μπορεί να γίνει νομοθετική ρύθμιση για το γήπεδο "Αγιά Σοφιά"
Στη συνέχεια όταν τελικά ψηφίστηκε η ντροπολογία, πάλι είχαμε σχολιάσει ότι δεν λύθηκαν τα προβλήματα : Ψηφίστηκε η (ν)τροπολογία για τα γήπεδα, αλλά το τοπίο παραμένει θολό. Γράφαμε:
"Παραμένει αβέβαιη η δυνατότητα επίσπευσης στην περίπτωση του γηπέδου της ΑΕΚ και της υπογειοποίησης μπροστά από αυτό, για τους παρακάτω λόγους:

Εξακολουθεί να ισχύει η νομοθεσία που προβλέπει με ποιο τρόπο γίνεται η τροποποίηση των υψομετρικών μελετών οδών και συνεπώς, 
Εξακολουθεί να χρειάζεται εγκεκριμένη μελέτη του έργου της υπογειοποίησης προκειμένου να φανεί που ακριβώς βρίσκονται τα υψόμετρα των μελλοντικών δρόμων δεδομένου ότι, 
θα εξακολουθεί να φαίνεται στην άδεια δόμησης ότι η είσοδος στον υπόγειο χώρο στάθμευσης θα γίνεται από τους μελλοντικούς και όχι από τους υφιστάμενους δρόμους και άρα 
προκύπτει το ερώτημα: Οι υπάλληλοι του ΥΠΟΜΕΔΥ θα κάνουν τα στραβά μάτια με τόση φασαρία που έχει γίνει για το θέμα; Και αν όχι, τότε τι ακριβώς κέρδισε η Δικέφαλος ;;;" 

Εν μέρει απάντηση της ερώτησής αυτής έδωσε η Ομοσπονδία των υπαλλήλων ΥΠΟΜΕΔΙ - ΥΠΕΝ,με ψήφισμα στο συνέδριό της (Δείτε εδώ) με το οποίο κατήγγειλαν τις υποσχέσεις του αρμόδιου Υπουργού Σπίρτζη για έγκριση των υψομετρικών. 

Επανερχόμαστε λοιπόν σήμερα, μετά από τόσο καιρό που έχει ψηφιστεί η ντροπολογία για να ξαναβάλουμε τα δεδομένα στο τραπέζι:

- ο χώρος του μελλοντικού γηπέδου (επάνω αριστερά στο χάρτη) περιβάλλεται από 3 πεζόδρομους (σημειώνονται με πράσινη γραμμή) και ένα δρόμο (Πατριάρχου Κων/νου - Φωκών). 
- για τον ένα πεζόδρομο που υφίσταται σήμερα (αριστερά) και τους δύο πεζόδρομους που θα διανοιχτούν, τα πράγματα είναι σαφή σε σχέση με την υψομετρία τους δηλαδή την ακριβή τους θέση 
- όμως ο δρόμος που περνάει μπροστά από το γήπεδο καθώς και ένας ακόμη κάθετος σε αυτόν, "οφείλουν" να υπογειοποιηθούν σύμφωνα με τα σχέδια Μελισσανίδη, ώστε αφενός να γίνουν ράμπες εισόδου στο υπόγειο πάρκιγκ και αφετέρου να δημιουργηθεί από πάνω μια πλατεία για να μπαινοβγαίνουν οι φίλαθλοι. Για αυτό το έργο δεν υπάρχει καμία έγκριση μέχρι σήμερα ώστε να είναι σαφής η μελλοντική θέση τόσο του υπόγειου δρόμου, όσο και του από πάνω πεζόδρομου-πλατείας. 
- για να βγει η οικοδομική άδεια του γηπέδου, πρέπει να εμφανιστούν βεβαιώσεις και εγκρίσεις για την θέση όλων των δρόμων σε όλες τις πλευρές του γηπέδου ώστε να μετρηθεί το ύψος του γηπέδου σε σχέση με τους δρόμους που το περιβάλλουν.

Όλη η πίεση που ασκήθηκε προς το Δήμο, ήταν να θεωρήσει ως έγκριση του έργου της υπογειοποίησης μια μη εγκεκριμένη προμελέτη που είχε παραδώσει η Δικέφαλος Α.Ε. στην Περιφέρεια Αττικής πριν από 3 χρόνια. Οι υπηρεσίες του Δήμου αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα να υποβληθούν εξώδικα και μηνύσεις, να κραυγάζουν όλα τα ΜΜΕ για τους κακούς του Δήμου, να καταληφθεί από τραμπούκους επί μήνες η περιοχή και να αναλάβει η Κυβέρνηση να βγάζει μόνη της βεβαιώσεις και εγκρίσεις όταν πρόκειται για μεγάλα γήπεδα (με τη ντροπολογία). 

Που βρισκόμαστε σήμερα; Το έργο της υπογειοποίησης δεν έχει προχωρήσει ούτε μια τρίχα σε σχέση με τις εγκρίσεις του και συνεπώς οι υπηρεσίες του ΥΠΟΜΕΔΥ δεν μπορούν (όπως και οι υπηρεσίες του Δήμου) να εξετάσουν μια υψομετρική μελέτη από δρόμο που δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά.

Και τώρα τι γίνεται; Τρεις επιλογές υπάρχουν: 

- ή θα προχωρήσουν τις ενέργειες για έγκριση του έργου της υπογειοποίησης οι οποίες ωστόσο θα πάρουν ένα σεβαστό χρονικό διάστημα και είναι άγνωστο γιατί δεν τις προχώρησαν εδώ και τρια χρόνια

- ή θα τροποποιήσουν την μελέτη και τις εγκρίσεις του γηπέδου ώστε να κάνουν ράμπα εισόδου στο υπόγειο parking μέσα από το οικόπεδο του γηπέδου οι οποίες ομοίως απαιτούν ένα σεβαστό χρονικό διάστημα

- ή θα ζητήσουν έγκριση υψομέτρων από τα υφιστάμενα και για τις 4 πλευρές και θα αποσύρουν την απαίτηση που είχαν διατυπώσει προς τον Δήμο να εγκρίνει την τροποποίηση του μπροστινού δρόμου. 

Η τελευταία περίπτωση είναι η πιθανότερη εκδοχή αν πιστέψουμε το Αek365 που λέει ότι θα βγουν οι υψομετρικές άδειες εντός της εβδομάδας. Η περίπτωση αυτή δεν είναι καθόλου χρονοβόρα, αλλά έχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα: θα πρέπει να πειστούν τόσο οι υπάλληλοι όσο και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να εκδόσουν οικοδομική άδεια στην οποία ο υπόγειος χώρος στάθμευσης (που θυμίζουμε ότι προβλέπεται υποχρεωτικά από το φωτογραφικό νόμο του γηπέδου) δεν θα έχει είσοδο!

Θα πεισθούν οι υπάλληλοι του ΥΠΕΝ να κάνουν ένα τέτοιο ατόπημα; Κυριακή κοντή γιορτή που λένε και στο χωριό μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου