Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Μεσοχώρα: Είμαστε όλοι εδώ και είμαστε αποφασισμένοι

Είμαστε όλοι εδώ και είμαστε αποφασισμένοι

Το κίνημα κατά της εκτροπής του Αχελώου και της λειτουργίας νέων υδροηλεκτρικών έργων στον άνω ρου του Αχελώου είναι παρόν και «ετοιμοπόλεμο». Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι πολίτες και οι συλλογικότητες, που πήραν μέρος στο διήμερο δράσεων (3-4/6/2017) στη Μεσοχώρα, μετά από πρωτοβουλία του Δικτύου «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS». Αποκτά, δε, ιδιαίτερη σημασία την περίοδο αυτή, καθώς «κυοφορείται» η περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα.

Κορυφαίες στιγμές του διήμερου ήταν η συνέλευση κατοίκων και αλληλέγγυων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3/6 (λόγω του άστατου καιρού έγινε σε κλειστό χώρο) και η πορεία στο φράγμα της Μεσοχώρας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4/6. Ιδιαίτερη αξία έχει η απόφαση της συνέλευσης, η οποία επικαιροποιεί τις διεκδικήσεις του κινήματος και φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση της συνεννόησης και της κοινής δράσης, στις «μάχες» που θα ακολουθήσουν.

Στις δραστηριότητες του διήμερου συμμετείχαν οι φορείς που έχουν πιο άμεση αναφορά στη Μεσοχώρα (Σύλλογος κατακλυζομένων Μεσοχώρας, «Αχελώου ρους»), αλλά και πολλές συλλογικότητες από άλλες περιοχές, όπως: η Αυτόνομη συνάντηση αγώνα, η Επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής, οι Water Warriors από τη Θεσσαλονίκη, η Κίνηση πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό, ο Σύλλογος προστασίας Αράχθου, ο σύλλογος «οι Ορεινοί» από τα Θεοδώριανα Άρτας, το σωματείο «Δικαίωμα στη ζωή» από το Αγρίνιο.

Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης της συνέλευσης (μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ).

Φωτογραφικό υλικό από το διήμερο θα βρείτε εδώ

Απόφαση
της συνέλευσης κατοίκων της Μεσοχώρας
και αλληλέγγυων πολιτών

Οι κάτοικοι της Μεσοχώρας και οι αλληλέγγυοι πολίτες από τις άλλες περιοχές, που πήραμε μέρος σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσοχώρα το Σάββατο 3/6/2017,

Εκτιμούμε ότι:

· Η εκτροπή του Αχελώου εξακολουθεί να υφίσταται σαν κρατικός σχεδιασμός.
· Το υδροηλεκτρικό έργο (ΥΗΕ) στη Μεσοχώρα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου.
· Η επαπειλούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΥΗΕ στη Μεσοχώρα σηματοδοτεί την τμηματική προώθηση του έργου της εκτροπής.
· Ανεξάρτητα από το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της εκτροπής ή μη, η επιλογή της κατασκευής και λειτουργίας νέων φραγμάτων και υδροηλεκτρικών έργων στον άνω ρου του Αχελώου είναι μια μη αποδεκτή επιλογή, γιατί θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό οικοσύστημα της περιοχής, θα αποτελέσει το τελειωτικό «χτύπημα» στον ποταμό Αχελώο και θα οδηγήσει στον αφανισμό της Μεσοχώρας.

Για τους λόγους αυτούς, απαιτούμε:

· Να μην υπογραφεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΥΗΕ στη Μεσοχώρα.
· Να ακυρωθεί, οριστικά, το σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου και αυτή η επιλογή να αποτυπωθεί ρητά στα νέα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών των υδατικών διαμερισμάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
· Να κατεδαφιστούν τα φράγματα στον άνω ρου του Αχελώου και να σφραγιστεί η σήραγγα εκτροπής των νερών προς τη Θεσσαλία.
· Να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής.

Μεσοχώρα, 3.6.2017

· Η παραπάνω απόφαση θα σταλεί στην κυβέρνηση, στους εμπλεκόμενους φορείς και στις υπηρεσίες, στα πολιτικά κόμματα κλπ., από τους οποίους θα ζητηθεί να πάρουν θέση.

· Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση φορέων, συλλογικοτήτων και κινημάτων, στη βάση του πλαισίου της παραπάνω απόφασης, τόσο στο επίπεδο των θέσεων, όσο και στο επίπεδο της κοινής δράσης. Στην κατεύθυνση αυτή, θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επικοινωνίας, αλληλοενημέρωσης και συντονισμού των επιμέρους δράσεων.

1 σχόλιο: