Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Μαρξισμός 2017: εκατό χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Στις 18-21 Μάη θα διεξαχθεί το τετραήμερο συζητήσεων «Μαρξισμός 2017 - 100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση», που οργανώνεται από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ), στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).
Εκατό χρόνια από τη μεγάλη Επανάσταση των εργατών και των εργατριών στη Ρωσία το 1917 όπου πήραν την εξουσία, τα επαναστατικά μηνύματα του Μαρξισμού είναι πιο επίκαιρα από ποτέ σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.
«Βλέποντας τις διεθνείς εξελίξεις η κρίση του καπιταλισμού συνεχίζεται, βαθαίνει και γεννά νέες απειλές για την εργατική τάξη. Από την Αμερική του Τραμπ που βομβαρδίζει τη Συρία, μέχρι την Ευρώπη-φρούριο των κλειστών συνόρων που δολοφονεί χιλιάδες πρόσφυγες και τα ακροδεξιά κόμματα που τραβούν τα παραδοσιακά κόμματα της άρχουσας τάξης προς τη μεριά τους. Αλλά και εδώ, ο κατήφορος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. που προχωρά στο 4ο μνημόνιο την ίδια στιγμή που είναι συνένοχη στον πόλεμο στη Συρία και ενορχηστρώνει τις ρατσιστικές πολιτικές της Ε.Ε. απέναντι στους πρόσφυγες.
»Όμως την ίδια στιγμή, η αντίσταση του κόσμου συνεχίζεται. Από το κίνημα γυναικών, μαύρων, εργατών και νεολαίας στην Αμερική, μέχρι το αντιφασιστικό κίνημα της Ευρώπης που παλεύει ενάντια στην ακροδεξιά. Αλλά και στη Νότια Κορέα όπου το κίνημα γκρέμισε την πρόεδρο Παρκ. Και στην Ελλάδα όπου η εργατική αντίσταση ενάντια στα μνημόνια, τα κλεισίματα και τις ιδιωτικοποιήσεις παλεύει πλάι πλάι στο αντιρατσιστικό κι αντιφασιστικό κίνημα που απαιτεί "ανοιχτές πόλεις για τους πρόσφυγες" και ισόβια στους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής», αναφέρουν οι διοργανωτές.
Το τετραήμερο του Μαρξισμού φιλοδοξεί να απαντήσει στα ερωτήματα του κόσμου που αντιστέκεται. Πώς μπορούν να νικήσουν οι αγώνες διεθνώς απέναντι στη λιτότητα και τα μνημόνια, τον πόλεμο, το ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, την καταπίεση; Ποια Αριστερά μπορεί να τους οδηγήσει στη νίκη; Τι προσανατολισμούς μάς δίνει η νικηφόρα επανάσταση της Ρωσίας και η επαναστατική παράδοση;
Μέσα από 10 θεματικές ενότητες και πάνω από 40 συζητήσεις: «100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση: Ουτοπία ή επικαιρότητα», «Ο καπιταλισμός σήμερα», «50 χρόνια από τη Χούντα», «Εργατικό κίνημα και Αριστερά», «Μαρξισμός θεωρία και πράξη», «Αντίσταση στο ρατσισμό και την ακροδεξιά», «Η Εργατική τάξη χθες και σήμερα», «Μαρξισμός και απελευθέρωση», «Ιμπεριαλισμός σήμερα», «Επαναστάσεις και επαναστάτες».
Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο Τζωρτζ Μάρτιν, από το κίνημα στην Αμερική ενάντια στον Τραμπ, η Βανίνα Τζιουντιτσελί από το NPA της Γαλλίας, η Μελτέμ Οράλ από την Τουρκία, αλλά και πανεπιστημιακοί όπως ο Προκόπης Παπαστράτης, ο Μάκης Καβουριάρης, η Χριστίνα Καρακιουλάφη, ο Μιχάλης Λυμπεράτος και ο Βασίλης Δρουκόπουλος.
Επίσης, ιστορικοί όπως ο Δημήτρης Λιβιεράτος και ο Λέανδρος Μπόλαρης, οικονομολόγοι όπως ο Χρήστος Λάσκος και ο Νίκος Στραβελάκης, δημοσιογράφοι όπως ο Δημήτρης Αγγελίδης και ο Τάσος Κωστόπουλος, αγωνιστές και αγωνίστριες του κινήματος και της Αριστεράς.
• Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου