Τρίτη 11 Απριλίου 2017

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής Τμ. Πολιτισμού: Ανακοίνωση για το Τέμενος Βαγιζήτ

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
 Τηλ: 2103253059 (εσ. 4202), Fax:2103232547,Κιν: 6944905164
                                                                                 Αθήνα,27-3-2017
                                                                                       Αρ. πρωτ.: 6
Ανακοίνωση για το  Τέμενος Βαγιζήτ     (τέλος 14ου αιώνα )
Το Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου, Τέμενος Βαγιαζήτ, αποτελεί μνημείο Πολιτισμού, το οποίο προστατεύεται από το ελληνικό κράτος.
Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο, το σημαντικότερο ίσως οθωμανικό μνημείο της Ευρώπης, η ύπαρξη του οποίου σηματοδοτεί την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων. 
Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, αποτυπώνουν την κοινή πρόθεση να διατηρήσουμε τα πολιτιστικά μνημεία στην Τουρκία και την Ελλάδα .
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Τέμενος, το ΥΠΠΟΑ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι :«Η αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο δρομολόγησε την αποκατάστασή του, εντάσσοντας το έργο σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μέχρι σήμερα, έχουν εκπονηθεί μελέτες αποτύπωσης, έχουν γίνει ανασκαφικές διερευνήσεις και κατασκευή προστατευτικού στεγάστρου. Το έργο της αποκατάστασης ολοκληρώνεται με το νέο ΕΣΠΑ 2013-2020, συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ»
Με τη συνδρομή κυρίως ειδικών επιστημόνων μηχανικών και τη χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ, έχουν τεθεί οι προδιαγραφές για την ανάθεση των απαιτούμενων μελετών ολοκλήρωσης του σύνθετου αυτού έργου. Έχοντας εξασφαλίσει την πλήρη αποτύπωση και την αρχαιολογική τεκμηρίωση του μνημείου, το ΥΠΠΟΑ θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην πλήρη αποκατάσταση του Τεμένους καθότι αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας.
Εμείς ως μηχανικοί του ΥΠΠΟΑ, θεωρώντας ότι διανύουμε ίσως την πιο ευαίσθητη και κρίσιμη περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και επειδή οι καιροί δεν συγχωρούν λάθη, θεωρούμε ότι τούτη τη στιγμή ο  σεβασμός για την διατήρηση της κοινής πολιτισμικής κληρονομιάς είναι προτεραιότητα και μέλημα όλων μας.
      

Αθήνα 27-3-2017
Ο πρόεδρος                                                                                          
Σταύρος    Τσάβαλος                                                                          
Η Γεν.Γραμματέας
 Μαρία (Μαριάννα)   Σαβράμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου