Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Αριστερό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο Εκλογική διακήρυξη για τη ΔΕ/ ΤΕΕ

Αναρτούμε τη διακήρυξη του ψηφοδελτίου που κατέθεσαν οι Αντιπρόσωποι της ΑΡιστερής ΑΓωνιστικής Ενωτικής Συσπείρωσης (ΑΡΑΓΕΣ) και του #block_TEE, στην εκλογική συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ στις 8-9/4, το οποίο πήρε 14 ψήφους και εξέλεξε πρώτο εκπρόσωπο στη Διοικούσα ΤΕΕ τη συνάδελφο Αρχιτέκτονα Μηχανικό Ελένη Μπούκη (μοναδική γυναίκα που έχει εκλεγεί στη Διοικούσα). Θα ακολουθήσει εναλλαγή εκπροσώπων.

Αριστερό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο
Εκλογική διακήρυξη στις εκλογές του οργάνου της Διοικούσας του ΤΕΕ στις 8.4.2017


Καλούμε τους συναδέλφους της Αντιπροσωπείας να στηρίξουν τo Αριστερό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο ως τη δύναμη εκείνη στο ΤΕΕ, που με αταλάντευτη στάση και ανεξάρτητη από τις κυβερνητικές σκοπιμότητες στόχευση, δηλώνει ότι παλεύει για την ανατροπή της αντιλαικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε επίδοξου συνεχιστή τους, που λέει αταλάντευτα «Έξω η τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ από τη χώρα», που απαιτεί να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός την κρίση, προβάλλοντας ένα πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής. 
Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των βάρβαρων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, που απαιτεί τη διαγραφή του χρέους, τη ρήξη-έξοδο από ευρώ και ΕΕ, που παλεύει να μην περάσει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών και απαιτεί δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, ενημέρωση συγκοινωνίες.
Ένα πρόγραμμα που ζητά δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες και έργα με όφελος για την κοινωνία, παλεύει να μην περάσουν τα ΣΔΙΤ, οι χαριστικές συμβάσεις παραχώρησης σε τράπεζες και επενδυτές και δεν φοβάται να πει καθαρά ότι ένας τέτοιος δρόμος περνά από την εθνικοποίηση με κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας, με το να περιέλθουν οι παραγωγικές μονάδες που καταστρέφονται και εγκαταλείπονται από τους ιδιώτες επιχειρηματίες, στον έλεγχο των εργαζομένων.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ
Με τους νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, με το Ν.4254/14 που επιτρέπει την άσκηση του επαγγέλματος σε πτυχιούχους 3ούς διάρκειας σπουδών και κολεγίων, με τις πιστοποιήσεις για την άσκηση ενεργειακών επιθεωρήσεων ή επιθεωρήσεων δόμησης, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Πολυτεχνείου έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα. 
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην τελευταία πράξη διάλυσής τους. Αφενός με τα υπό έκδοση ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα που έρχονται να διασπάσουν το ενιαίο χαρακτήρα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, και αφετέρου το νομοσχέδιο Σπίρτζη για το Μητρώο Συντελεστών Τεχνικών Έργων», που δημιουργεί μηχανικούς διαφορετικών ταχυτήτων με κατόχους πτυχίων διαφορετικής τάξης, επιβάλλοντας δυσπρόσιτες προϋποθέσεις για την μετάβαση σε ανώτερα πτυχία, προσβάσιμα μόνον από επιχειρήσεις. Επιπλέον η εισαγωγή των νέων στο επάγγελμα θα γίνεται με μηδενικά επαγγελματικά δικαιώματα και με όρους μαθητείας για τέσσερα χρόνια από την εγγραφή στο ΤΕΕ. 
Απαιτούμε εδώ και τώρα την απόσυρση του νομοσχεδίου Σπίρτζη για τα μητρώα και απαιτούμε την απόσυρση των ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Απαιτούμε την επαναφορά των ενιαίων επαγγελματικών δικαιωμάτων με μόνη προϋπόθεση το δίπλωμα πενταετούς φοίτησης με ταυτόχρονη κατάργηση του Ν.4254/14 ο ποίος καταργεί πλήρως τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. 

Διεκδικούμε όλα τα μισθολογικά-βαθμολογικά δικαιώματα που απορρέουν από το πενταετές κύκλο σπουδών, χωρίς την εφαρμογή της συνθήκης της Μπολώνια (Master με 2 κύκλους). Απαιτούμε προγράμματα σπουδών στις πολυτεχνικές σχολές με όσο το δυνατόν περισσότερα κοινά επιστημονικά αντικείμενα. Απαιτούμε την κατάργηση όλων των νόμων και ΠΔ που υιοθετούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή του αγγλοσαξονικού μοντέλου. Απαιτούμε ενιαίες πενταετείς και αδιάσπαστες σπουδές. Καμιά διάσπαση των πτυχίων στη βάση ειδικεύσεων, καταρτίσεων, πιστοποιήσεων ή εξετάσεων.

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Η ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου ήρθε να σημάνει την ακόμα μεγαλύτερη απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, να προωθήσει την οριστική εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων με την εκτίναξη των εισφορών στο 38% του εισοδήματος, να προετοιμάσει το έδαφος για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης μετά την πλήρη κατάρρευση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της και με την δυνατότητα σύστασης επαγγελματικών ταμείων ως ΝΠΙΔ και να συντονίσει περισσότερο τους εισπρακτικούς μηχανισμούς εφορίας και ΚΕΑΟ. 
Σήμερα που το 68% των μηχανικών αδυνατεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές, παραμένει ανασφάλιστο, χωρίς υγειονομική περίθαλψη, σωρεύοντας υπέρογκες οφειλές και με την εφαρμογή του νέου νόμου, οι συνάδελφοι καλούνται να πληρώσουν τις αναδρομικές εισφορές ύψους χιλιάδων ευρώ οι οποίες μαζί με τα οποιαδήποτε χρέη προς το ΤΣΜΕΔΕ/ΕΦΚΑ μεταφέρθηκαν ήδη στο ΚΕΑΟ χωρίς ελάχιστο όριο. Είναι γεγονός ότι για τους αυτοαπασχολούμενους, οι φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές φτάνουν έως και στο 60% του εισοδήματός τους. Μάλιστα η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως ο νέος νόμος είναι «δικαιότερος», ωστόσο για τους ανέργους προβλέπει υψηλές εισφορές (έως και 2.800 ευρώ το χρόνο), ενώ η σύνταξη που αντιστοιχεί σε αυτές τις εισφορές είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτη. Σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου μελέτης/κατασκευής η εργοδοσία ονομάζει «παροχή» την κοινωνική ασφάλιση και ήδη μετακυλύει το κόστος ασφάλισης  στο εισόδημα του εργαζόμενου με μπλοκάκι. Η κυβέρνηση από την μια διατείνεται ότι η συγκαλυμμένη εξαρτημένη εργασία με «μπλοκάκι» είναι παράνομη, από την άλλη νομιμοποιεί το συγκεκριμένο καθεστώς με τις ρυθμίσεις που προβλέπει. Η πολιτική της κυβέρνησης σηματοδοτεί και την περαιτέρω εξάπλωση και εδραίωσή του δελτίου παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη σχέση εργασίας. Χαρακτηριστικό των τάσεων εξάπλωσης του είναι ότι πλέον εφαρμόζεται μέχρι και σε συνεργεία καθαρισμού!
Η ληστεία των αποθεματικών των ταμείων διαμέσου της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Αττικής παραμένει, παρά το γεγονός ότι ήδη στην μαύρη τρύπα της τράπεζας Αττικής έχουν χαθεί περισσότερα από 600 εκατ. Ευρώ. Αντί να γίνεται συζήτηση για την ανάκτηση των απωλειών των ταμείων από το PSI και από την τράπεζα Αττικής, γίνεται ένα επιπλέον βήμα στη κατεύθυνση μιας νέας «περιπέτειας» για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα με αντίστοιχη κατάληξη. Πρόκειται για την μεταφορά στο νοεσύστατο ΤΜΕΔΕ των κλάδων επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ προκειμένου να μπορούν οι τεχνικές εταιρείες να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν αντλώντας φθηνή εγγυοδοσία εις βάρος των συντάξεων μας που θα ανήκουν πλέον σε ένα ΝΠΙΔ χωρίς καμία εγγύηση του δημοσίου προς αυτές.
Απαιτούμε κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αναγνώριση των ανέργων, μη χρέωση με εισφορές όσων δεν έχουν εισόδημα από το επάγγελμα. Άμεση κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις χρωστούμενες οφειλές. Κατάργηση του ΚΕΑΟ, διαγραφή των χρεών των ανέργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων. Λέμε όχι στην χρήση των αποθεματικών των ταμείων για την αποπληρωμή του χρέους. Απαιτούμε άμεση αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την τράπεζα Αττικής. Άμεση κάλυψη των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος (PSI, Τράπεζα Αττικής κα). Καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας. Επαναφορά των αναδιανεμητικών πόρων των ταμείων. 
Όχι στα Επαγγελματικά ταμεία και στην ανταποδοτικότητα! Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Απαιτούμε δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, περίθαλψη ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Άρση όλων περικοπών που επιβλήθηκαν στις συντάξεις. Απαιτούμε μείωση των χρόνων που απαιτούνται για συνταξιοδότηση. 

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΟΡΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Μετά από συνεχόμενα χρόνια λιτότητας η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τους συναδέλφους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η ανεργία και η μετανάστευση συνεχίζουν να κυριαρχούν, ενώ ειδικά για τους νέους συνάδελφους οι μισθοί των 500 και 600 Ευρώ δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθούν μισθοί αναξιοπρέπειας. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων έχει δημιουργήσει συνθήκες γαλέρας σε γραφεία και εργοτάξια. Το καθεστώς του Δελτίου παροχής υπηρεσιών, στερεί κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα. Μπροστά σε αυτό το τοπίο καταστροφής δεν χωράει σιωπή και απραξία. Το αίτημα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις με κάλυψη των απωλειών της κρίσης είναι αναγκαίο να κερδηθεί. Συστρατευόμαστε στη προσπάθεια των κλαδικών σωματείων των μηχανικών για διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα ορίζει αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης με βάση τις ανάγκες μας, θα απαιτεί μείωση του χρόνου εργασίας. Διεκδικούμε την κατάργηση του ΔΠΥ και όλων των επισφαλών μορφών εργασίας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Διεκδικούμε την αναγνώριση επιδομάτων και ωριμάνσεων και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων από την εργοδοσία. Διεκδικούμε επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους συναδέλφους, μαζί με την απαίτηση να καταργηθούν τα προγράμματα σύγχρονης δουλείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (κοινωφελής εργασία, voucher κτλ). Απαιτούμε διπλασιασμό του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός ή ΔΠΥ). Απαιτούμε πρόσβαση των ανέργων στην υγεία, τις συγκοινωνίες, και σε όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες. Ζητάμε ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα έτη. Θα μας βρούν απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια περεταίρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και κατάργησης του δικαιώματος στην απεργία που ετοιμάζουν με τον νέο αντι-εργατικό νόμο. 

ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΚΗΘΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Οι συνάδελφοι που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα έχουν δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τον νέο ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου που υποχρεώνει σε ακόμα πιο υπέρογκες εισφορές. Ο βιοπορισμός μέσω έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών έδειξε πολύ γρήγορα ότι δεν αποτελεί λύση. Η υποχώρηση της οικοδομής μαζί με τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό και σε συνδυασμό με τη κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών και του πλαφόν στην έκπτωση για τις αμοιβές μελετών, ώθησαν χιλιάδες συναδέλφους στη φτώχια, στην ανεργία, στην υποαπασχόληση, στην έξοδο από το επάγγελμα ή τη μετανάστευση. Απαιτούμε, τη κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, την άμεση επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών και του πλαφόν έκπτωσης στις μελέτες. Απαιτούμε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της φορολόγησης με 26% από το πρώτο Ευρώ. Ζητάμε να καταργηθεί το πρόσθετο χαράτσι για τη διατήρηση μελετητικού ή κατασκευαστικού πτυχίου από το ΤΕΕ. Απαιτούμε αξιοπρεπείς αμοιβές, επαναφορά του κώδικα αμοιβών και μέτρα που θα βάλουν φρένο στο γιγαντισμό των μεγάλων τεχνικών και μελετητικών εταιρειών ενισχύοντας αφενός τις δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να στελεχωθούν αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου. Απαιτούμε μέτρα προστασίας των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων απέναντι στις απαιτήσεις των μεγάλων κατασκευαστικών και μελετητικών εταιριών για κακοπληρωμένη υπερεργασία. Απαιτούμε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στη κατεύθυνση ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας με εκτεταμένα προγράμματα εργατικής κατοικίας και σύγχρονες κοινωνικές υποδομές, με επίκεντρο την ελληνική ύπαιθρο και τις επαρχιακές πόλεις και την τόνωση της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης με δημόσια δαπάνη.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
Οι εργαζόμενοι στα τεχνικά επαγγέλματα δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου χάριν μιας πρόσκαιρης «ανάπτυξης» έτσι ώστε να κερδοσκοπούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και στο διηνεκές ιδιωτικά συμφέροντα. Θέλουμε δημόσιες επιχειρήσεις στην ενέργεια, στα δίκτυα, στις μεταφορές. Θέλουμε ποιοτικές υπηρεσίες δωρεάν για το λαό που θα σέβονται το περιβάλλον. Λέμε όχι στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ. Ανάπτυξη των ΑΠΕ δια μέσου της δημόσιας ΔΕΗ και όχι των κερδοσκόπων. Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, των λιμανιών και των αεροδρομίων. Απαιτούμε εδώ και τώρα το σταμάτημα των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων και την κατάργηση των ληστρικών διοδίων. Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και κάθε μορφής ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων. Ζητάμε να ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη γίνει. Παλεύουμε ενάντια στην «απελευθέρωση των αγορών» και την εμπορευματοποίηση των βασικών κοινωνικών αγαθών. Απαιτούμε την επαναφορά του Δημόσιου Ελέγχου σε Δημόσια και Ιδιωτικά έργα, ενάντια στις fast track διαδικασίες εξυπηρέτησης συμφερόντων.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΤΕΕ
Η παρέμβαση μας στο ΤΕΕ στοχεύει αποφασιστικά στην ακύρωση κάθε απόπειρας χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων μηχανικών και τεχνικών με τη συναίνεση του ΤΕΕ, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες του κοινωνικού πολέμου. Παλεύουμε να περιορίσουμε τις πλατιές διακομματικές και απολίτικες συναινέσεις που σήμερα απολαμβάνουν οι κυρίαρχες παρατάξεις στην Αντιπροσωπεία και στην ΔΕ του ΤΕΕ. Η παρέμβασή μας διαχωρίζεται από συντεχνιακές λογικές, με λογικές «διόρθωσης από τα αριστερά» ή λογικές του «λιγότερο κακού» και έχει σαφές αντισυνδιαχειριστικό στίγμα και πρακτικές με χαρακτηριστικά εναλλαγής, και αμεσοδημοκρατίας. Εμείς χωρίς καμία αυταπάτη για τον χαρακτήρα του ΤΕΕ και στον αντιδραστικό θεσμό στον οποίο μεταλλάσσεται, θέλουμε να αποκαλύψουμε τα στοιχεία της αντεργατικής της δράσης και να παλέψουμε με κάθε τρόπο να ανατρέπονται, να καθυστερούν, να ακυρώνονται αποφάσεις της που κινούνται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζόμενων μηχανικών. Επιδιώκουμε η παρουσία μας στα όργανα του ΤΕΕ να αποτελεί τη φωνή των αγωνιζόμενων εργαζόμενων μηχανικών που παλεύουν μέσα από τα σωματεία τους, να παρέχει στήριξη στα κινήματα πόλης – περιβάλλοντος αλλά και σε κάθε αγώνα που ξεσπά.

1 σχόλιο:

  1. Ρε παιδια, τι λετε? ο Ν4254/14 εχει τροποποιηθεί (στην ουσία καταργηθει) από το Νοεμβριο νομιζω (στο νομο για τα καυσιμα). Επανεφερε τον όρο "πανεπιστημιακης εκπαίδευσης πολυτεχνικων σχολων". Επίσης επανέφερε το νόμο του 1930 μέχρι να βγουν εδ για τις πολυτεχνικες σχολες που δεν εχουν. Εχει γινει κατι αλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή