Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΕΦΚΑ: Διευκρινήσεις για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών

Αλαλούμ με τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ. Πολλοί συνάδελφοι που είναι πλέον μισθωτοί έχουν λάβει ειδοποιητήρια ως ελέυθεροι επαγγελματίες...

Δεν πρόκειται να επανυπολογιστεί το σύνολο των εισφορών διευκρινίζει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με αφορμή δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται εκτενής αναφορά σχετικά με τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.

Όπως υποστηρίζει ο ΕΦΚΑ, μέσω αυτών των δημοσιευμάτων, παρέχεται εσφαλμένη πληροφόρηση περί ενδεχόμενου επανυπολογισμού του συνόλου των εισφορών του Φεβρουαρίου 2017, δημιουργώντας αδικαιολόγητη ανησυχία στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι «η μηχανογραφική απεικόνιση των νέων κανόνων υπολογισμού εισφορών επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, αποτελεί σύνθετη και επίπονη εργασία. Η διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί κατά 99%».

«Κατά τη διαδικασία υπολογισμού των εισφορών, εντοπίζονται, όπως ήταν αναμενόμενο, αστοχίες που συνδέονται αφενός μεν με την ενοποίηση μητρώων των προϋφιστάμενων φορέων, αφετέρου δε με τον εντοπισμό των ασφαλιστέων εισοδημάτων των υπόχρεων. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν κωδικοποιηθεί και προωθούνται, κατά περίπτωση, προς επίλυση. Είναι προφανές ότι σκοπός της επεξεργασίας αυτής είναι η σταδιακή εξάλειψη των αστοχιών και η ορθή εισφοροδότηση συγκεκριμένων περιπτώσεων», σημειώνει.

«Σε καμία περίπτωση, δεν αφορά "τον επανυπολογισμό του συνόλου των εισφορών", οι οποίες στη μεγάλη πλειονότητα έχουν υπολογισθεί ορθά, ούτε αποσκοπεί "να καλύψει κενά της εισπραξιμότητας", η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Φορέα, εξελίσσεται πολύ καλά», ξεκαθαρίζει ο ΕΦΚΑ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου