Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Το παράλογο σχέδιο για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου




Οι διαδικασίες προχωρούν παρά τις εύλογες αντιδράσεις κατοίκων, φορέων και επιστημόνων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατοίκων, φορέων και περιβαλλοντικών ομάδων στο Καστέλι της Κρήτης σχετικά με την κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα στον κάμπο της επαρχίας Πεδιάδας. Σε σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρα ανάπτυξη της Πεδιάδας τονίζεται ότι το έργο «καταστρέφει ένα από τα σημαντικότερα, εδώ και 5.000 χρόνια, αγροτοδιατροφικά κέντρα της Κρήτης. Έχει αποδειχτεί ότι είναι ένα σχέδιο κόντρα στη λογική, από την σύλληψη του, ένα σχέδιο εκτός τόπου και χρόνου. Σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες προβλέψεις ανεξάρτητων ειδικών επιστημόνων, το προτεινόμενο αεροδρόμιο στο Καστέλι, θα καταστρέψει, το φυσικό περιβάλλον, το τοπίο, την οικονομία, μιας από τις ελάχιστες και πιο εύφορες και παραγωγικές πεδιάδες, στην ενδοχώρα της Κρήτης. Η απόφαση να σπαταλήσει κανείς τους φυσικούς πόρους, μια τεράστια έκταση γόνιμης και παραγωγικής γης και το νερό, σε ένα νησί στη μέση της Μεσογείου, σε μια περιοχή που βρίσκεται «στο κόκκινο» ως προς τον κίνδυνο της ερημοποίησής της, και χωρίς μάλιστα σοβαρή τεκμηρίωση, δεν μπορεί να έχει σχέση με τη λογική.»

Ενδεικτικοί για του λόγου το αληθές είναι οι αριθμοί που αφορούν το έργο. Όπως λέει η ανακοίνωση «για την κατασκευή του χρειάζεται να ξεριζωθούν πάνω από 200.000 ελαιόδεντρα, από τα πιο παραγωγικά του νησιού, και να μετατραπεί σε λατομείο το μοναδικό τοπίο της ενδοχώρας του. Θα χρειαστεί να αποψιλωθεί η χλωρίδα και η πανίδα μιας τεράστιας περιοχής, 22.000 στρεμμάτων, να καθαιρεθούν βουνά και λόφοι όγκου τουλάχιστον 10,7 εκατομμυρίων κυβικών!

Κατά τη λειτουργία του αεροδρομίου στο κλειστό λεκανοπέδιο που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί, προβλέπεται ότι, θα υποβαθμιστεί η ποιότητα και θα αχρηστευτούν, από την αέρια διασπορά της βαριάς ρύπανσης, γη υψηλής παραγωγικότητας, το νερό και τα εξαιρετικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα μιας τεράστιας, για τα μέτρα της Κρήτης, περιοχής της ενδοχώρας της, εμβαδού πάνω από 110.000 στρέμματα.»

Μάλιστα «προτείνουν ως βέλτιστη λύση, την αναβάθμιση και επέκταση του σημερινού αεροδρομίου Ηρακλείου και τη συνδυαστική λειτουργία των τριών αεροδρομίων του νησιού. Με την πρόταση της αναβάθμισης και επέκτασης του σημερινού αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», συμφωνούν, εκτός από τοπικούς φορείς, ακόμα και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών του τουρισμού και των αερομεταφορών.

Για το έργο αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι έτοιμες, προωθημένες και εγκεκριμένες μελέτες που υπάρχουν, και τώρα πλέον, μπορεί να αξιοποιηθεί η όμορη έκταση 800 στρεμμάτων, της αεροπορικής μονάδας που διατίθεται ύστερα από την πρόσφατη μετεγκατάσταση της. Με πολύ μικρότερη οικονομική δαπάνη, χωρίς περιβαλλοντικό κόστος και κοινωνικές συνέπειες.»

Στον προϋπολογισμό για την ανάθεση του έργου είχε αρχικά προβλεφθεί κόστος της τάξεως άνω των 850 εκατομμυρίων ευρώ, το Δημόσιο σε αυτή θα συνέβαλε περίπου τα 220 εκατομμύρια και θα είχε το 45% του ελέγχου της εταιρείας. Πολλά ερωτηματικά εγείρονται μετά το άνοιγμα και των οικονομικών στοιχείων της μοναδικής προσφοράς που έχει κατατεθεί από την κοινοπραξία Ariadne Airport Group. Αφού αντί των προϋπολογισθέντων ποσών, το κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 480 εκατομμύρια ευρώ, με 180 απ’ αυτά να είναι η συμμετοχή του Δημοσίου και στο 46% ο έλεγχος της εταιρείας. Σύμφωνα με τον έλεγχο της τεχνικής μελέτης της προσφοράς το μέγεθος του έργου παραμένει το ίδιο. Άρα πως είναι δυνατόν το κράτος να έχει υπολογίσει την διπλάσια τιμή – και μάλιστα με σχεδόν σίγουρη την αύξηση του κόστους – και τελικά η προσφορά από την μοναδική εταιρεία που πήρε μέρος στον διαγωνισμό να είναι στο μισό;



INFO

Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρα ανάπτυξη της Πεδιάδας

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6972377039 (πρόεδρος), 6974891750, 6977771278

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου